Menstruáció másként

Havonta újra és újra eljön az a pár nap, kinek könnyű, kinek pokoli fájdalom. Érzékeny mellek, alhasi görcsök, belső feszültség. Ismerős? Alvászavar, az erőnlét hiánya, kedvetlenség, enyhe depresszió, túlérzékenység, fokozott idegesség jelzik a leggyakrabban
a havi vérzés megindulását. Néhány hete találtam egy új oldalt, ami ezt a témát kicsit másként közelíti meg, erről szól ez a riport.

Menstruáció máskéntAsztalos Ildikóval az Intimtölcsér.hu tulajdonosával beszélgetek.

V.Á.: Minden nő életének sarkalatos pontja az a néhány „nehéz nap”, ami havonta visszatér. Pár hete találkoztam az oldaladdal, ami egészen meglepő segítséget kínál ezekre a „nehéz” napokra. Mi is ez pontosan?

A.I.: Az intimtölcsér formája tölcsér alakú, mely összegyűjti a hüvelyben a menstruációs folyadékot. Nőgyógyászok szerint 10-ből 10 nőnek van nőgyógyászati baja, csak nem vesszük észre azonnal, késleltetetten jelentkeznek a tünetek. Fehér folyás, barna folyás, HPV, hüvelyirritáció, viszketés stb. A tampon és a betét nem igazán hüvelybarát termék. A tampon nem csak a menstruációs folyadékot, hanem a természetes hüvelyváladékot is magába szívja, melynek következtében hüvelyszárazság alakulhat ki. Ettől felborulhat a hüvely pH-ja, utat nyitva a baktériumoknak. Az intimtölcsér csak a menstruációs vért fogja fel, a normál hüvelyváladékot nem. Sőt, a piacon egyedülállóan, 100% orvosi szilikonból készül, ugyanabból az anyagból, mely bypass szívműtétekhez, csípőprotézishez is használatos.

V.Á.: Felmerül az emberben, hogy vajon nem túl nagy macera-e a használata…

A.I.: Egyáltalán nem. 4-8 óránként kivesszük, kiürítjük a tartalmát, attól függően, hogy mennyire erős a vérzés. Több mint 3x tovább maradhat fent, mint például egy intimbetét. Kivétel után egyszerűen leöblítjük meleg vízzel, majd újra felhelyezzük.

V.Á.: Éjszaka is használható? Nem ázik át?

A.I.: A Mooncup teljesen „alvásbarát”! Csak ürítsd ki lefekvés előtt, illetve reggel felkelés után, és minden rendben lesz.

V.Á.: És vajon mennyire viseli el a mozgást? Egy anyuka elég sokat szaladgál, hajol napközben…

A.I.: Az anyák egész nap úton vannak, hajolgatnak, pakolnak, emelnek… Az intimtölcsérrel nincs átázás és akár 3x annyi ideig nem kell lecserélni, mint a hagyományos betéteket, tamponokat. Mivel a Mooncup tökéletes vákuumot képez, nugodtan
lehet önfeledten úszni, lovagolni, aerobikozni, és a nyaralást sem kell többé a család nőtagjai menstruációjához igazítani!

V.Á.: Biztosan mindenkiben felmerül a kérdés, mennyi higiénikus az Intimtölcsér. Minden alkalommal le kell mosni? Hogyan lehet ezt megoldani pl. nyilvános WC-ben?

A.I.: Ez teljesen higiénikus megoldás, hasonló a tamponhoz, ahol szintén kapcsolatba kerülsz a vérrel, és nyilván azt is csak tiszta kézzel szabad felhelyezni. Nyilvános helyen kiürítés és felhelyezés előtt elég letörölni, vagy egy vizespalackot vihetsz magaddal és azzal a vízzel lemoshatod. Menstruáció alatt elég meleg vízzel lemosni minden használat előtt, két menses között pedig sterilizálni érdemes pl. kifőzéssel.

V.Á.: Amellett, hogy nyilván a betét és a tampon használata nem környezetbarát, még az ára is nagyon magas. Mennyit takaríthatunk meg az Intimtölcsér használatával?

A.I.: Ne legyünk álszentek, a pénz az pénz. Havonta tetemes összeget költünk tamponra, betétre, vattára.
Kiszámoltad már valaha, hogy a 40 év alatt, amíg menstruálsz, hány forintot dobsz ki? Ebből a videóból kiderül >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Emese

    2011. április 26. kedd

    Sziasztok!
    Én a tavaly nyár óta használom, mivel a tengeri nyaralás első napjára vártam a havit és akkor szerztem be Ladycupot, hogy még úszkálni is tudjak. Én szeretem, annak ellenére, hogy az első kb. két nap mivel nagyon erős a vérzésem és a hüvelyem is teljesen másképp viselkedik (ez hülyeségnek hangzik, de valami ilyensmi lehet, tampont se használtam soha, mert soha nem jött össze úgy feltenni, hogy nem szivárogjon) van amikor egyszerüen nem tudom rendesen felhelyezni ahogy kellene, hogy egyáltalán ne érezzem és ilyenkor persze szivárog de mellette csak egy vékonyka intim betétet használok és elég. Aztán a harmadik naptól(mivel nekem 7 napos 🙁 ) már én is meg szoktam feledkezni róla, hogy bent van.
    Nekem így is megéri.

    Üdv,
    Emese

  • Kencse Franciska

    2011. április 26. kedd

    Kedves Ági

    Csíkban hol lehet vásárolni intimtölcsért, és mennyibe kerül?
    Üdv. Franciska

  • Kencse Franciska

    2011. április 26. kedd

    KEDVES ÁGI

    MEGSZERETNÉLEK KÉRDEZNI, HOGY CSÍKBAN HOL LEHET VÁSÁROLNI INTIMTÖLCSÉLRT, ÉS MENNYIBE KERÜL?

  • Martina

    2011. április 08. péntek

    Sziasztok, hasznalom az intimtolcsert, az elso par alkalommal kicsit szokatlan volt a felhelyezes, es az eltavolitas, de 2-3 nap alatt ki lehet ismerni, hogy a kenyelmesebb!!! Most mar semmi aron nem cserelnem vissza, nagyon jo, csak ajanlani tudom!!! 1 „hatranya” van, annyira kenyelmes, nem is lehet erezni viseles kozben, h neha majd el is felejtem, h bent van!!!

  • Melinda

    2011. április 08. péntek

    Kedves Agnes,
    Erdelyben, pontosabban Kolozsvaron van-e olyan uzlet, patika, ahol megvasarolhato az intimtolcser, vagy csupan rendelessel lehet beszerezni?
    koszonom,
    Melinda

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Nincsen, internetes rendeléssel tudsz hozzájutni.

  • Viktoria

    2011. április 08. péntek

    Egy kolléganőm használja kb egy éve, tőle hallottam erről először, neki bevált. Nekem még idegen ez az egész.

  • Ili

    2011. április 05. kedd

    Helló Veronika!

    Én már használom december óta és tényleg szupi! A második gyerekem szülése óta rettenetesen erős a vérzésem, és szó szerint alig tudtunk valahova elmenni azokon a napokon. A Mooncupot akár 6-7 órára is fenn tudom hagyni, és nem ázok át. Kényelmes és biztonságos.

    Nem azt mondom, meg kell tanulni a használatát (nekem a kivétel ment nehezen) de ma már rutinszerűen tudom csinálni. Eleinte rendesen bénáztam:)

    És hogy drága-e? Én régen betétet és tampont használtam egyszerre, plusz hozzá vagy 2 zacskónyi vattát, szóval nekem biztos, hogy megérte! Arról nem is beszélve, hogy állítólag mik vannak a tamponban, intimbetétekben…
    Én mindenkit csak bátorítani tudok a használatára!
    Ili

  • Verácska

    2011. március 18. péntek

    Sziasztok!

    Használja valaki az intimtölcsért? Engem érdekelne, de azért ahhoz kicsit drága, hogy kipróbáljam, aztán félretegyem, és visszatérjek a jól bevált tamponhoz… Szóval jó lenne olyantól véleményt hallani, akinek nem célja minél többet eladni belőle!

    Üdv
    Veronika