Kiságyról heverőre (interjú)

„Előbb-utóbb minden gyerek a saját ágyában alszik!”-ezzel az optimista mondattal összegzi az ideális gyerekheverő kiválasztásával kapcsolatos tapasztalatait Czotter András, a fa gyerekheverők és gyerekmatracok gyártására specializálódott Ágymester Manufaktúra Kft. ügyvezetője. De addig elég rögös az út, vághatnák rá sokan azok közül, akik megszenvedték az elalvás, ágyhasználat gyakorlatát a kisgyerekükkel. És most már jön a kistesó. Vagy csak kinőttük a nehezen belakott kiságyat. Hogy álljunk neki a két-három éves kor körül aktuálissá váló ágyváltásba? Tud –e jó tippeket adni ebben egy tapasztalt hazai asztalos cég vezetője?

Kiságyról heverőre (interjú)V.Á.: Sok szülő halasztja, tologatja az ágyváltás időpontját. Örül annak, hogy végre megszokta a gyerkőc a rácsos ágyát, átalussza az éjszakát és csak korán reggel zavarja meg szülei pihenését. Ilyen tapasztalatok után, hogy kezdjenek neki a szülők az ágyváltásnak?

C.A.: Optimistán is bizakodóan! Magam legalábbis eddig szinte csak jó tapasztalatokat éltem meg az elmúlt tíz évben. A visszajelzések alapján úgy látjuk, hogy a gyerekek érzelmileg jobban kötődnek az első gyerekheverőjükhöz, mint a kiságyukhoz. Ebből könnyen lehet azután az ágyhasználat terén pozitív fordulat. A megrendelők egyetlen dolga van csupán: eldönteni, hogy neki és gyerekének milyen ágy lenne a tökéletes. A többi a gyakorlott és profi asztalos dolga.

V.Á.: Egy gyerekheverő már az igazi bútorok kategóriájába esik, ezért elég sok kérdés felmerül, ha keresem az igazit. Forma, szín, méret, praktikumok. Hogy kezdjem?

C.A.: A legsikeresebb ágyváltásokban egy jó nagy adag érzelmi szempont is segített. Azaz a megrendelők, akik ugye legfőképpen gyakorló anyukák és álmodozó lakberendezők is egyben, merték először érzelmileg megközelíteni a gyerekheverő kiválasztását. Olyan forma, szín mellett döntöttek, amely szerethető, személyes, egyedi. Ez volt a kulcs. Itt, ezen a ponton ráadásul a gyerkőcök is bevonhatóak: milyen színt, milyen festést szeretnél? Szinte mindegy gyerek imád részt venni a saját ágya megtervezésében.

V.Á.: Gondolom, akkor ezután jön a praktikumok végiggondolása. Ezen a téren mihez igazodhatunk?

C.A.: A mai kor szülőinek még a „szivacsos heverő” jelentette a gyerekágyat. Az elmúlt években a gyerekheverő kategóriája a szemünk láttára és jelentős részben a mi kezeink között lett egy nagyon tág kategória. Amit tudni kell róla, az a gyerekheverők belépő matracmérete. Ez 8ox16o-as matracmérettől indul és tart egészen a fiatal felnőtt korban is jól használható méretekig. Ez az ágykeret kategória rendelkezik a legtöbb extrával: szinte mindegyiknek tartozéka egy leesésgátló, falvédő, ágyneműtartó, beépített fiók, vendégágy.

V.Á.: Mit kell tehát eldöntenem?

C.A.: Azt, hogy az elmúlt két három év ágyhasználati tapasztalat alapján mi jó a gyerekemnek és mi nekem, szülőnek, anyukának. Választhatok szinte bármilyen formát, bármilyen matracméretet, magas és biztonságos leesésgátlókat, falvédőket, ágyneműtartót, beépített fiókot, utólag szétszedhető emeletes ágyat, extra biztonságos létrát, meseszép színeket és igényes dekorációkat. Csak végig kell gondoljam, hogy valójában mi az ideális nekem és a gyerekemnek. Én azt látom, hogy
a megrendelők egyre tudatosabban, egyre több egyedi és minőségi ötlettel jönnek hozzánk.

V.Á.: Rendben van, összeállt és elkészült az ideális gyerekheverő. De a gyerkőc ugye nem az ágykereten alszik, hanem egy matracon. Az elmúlt években ezeknek is beláthatatlanul nagyot nőtt a kínálata és a kommunikációja is. Mi az, ami ezekből igaz, valós érv mondjuk egy matrac alapanyag mellett?

C.A.: A gyerekmatracokhoz használt szinte minden alapanyag ortopédikus, azaz egészséges alvást biztosít a gyerekünk számára. A gyerekek ebben a korban már tudnak visszajelzést adni arról, hogy számukra egy alvó felület túl kemény, hideg, vagy nem lehet elég jól ugrálni rajta! A szülők akkor döntenek jól ezen a területen, ha a modern és természetes alapanyagoknak egy jó kombinációját választják.

V.Á.: Ha sikeresen összeállt és elkészült a gyerek új ágya és matraca milyen teendői vannak még egy szülőnek?

C.A.: Készüljön fényképezővel az új ágy átvételére. Ezután tanítsa meg annak helyes használatát, például ha beépített fiókok, ágyneműtartók is részei az új ágynak, akkor mutassuk meg, hogyan kell őket biztonságosan használni. A leggyakrabban nagyon rövid a régi ágyból való átszoktatási időszak. A kedvenc plüss állatai és a kedvenc takarója segítségével ez néhány éjszakára lerövidíthető lesz!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Szolnoki Mónika

    2013. július 03. szerda

    Kedves Ági!
    Régóta követőd vagyok, mondhatni a várandóság 3. hónapjától ( most 21 hónapos a kislányom)!Szóval, nagyon sokat segítettél már! 🙂 Amit nagyon köszönök! Most abban szeretném a segítségedet kérni, hogy kislányom, olyan 6-7 hónapos kora óta velünk alszik, de most eljött az ideje, hogy külön ágy, mivel már nagyon fárasztó az éjszakai műszak. Apa horkant egyet, már ébren van. Anya megfordul az ágyban már ébren van. 🙂 Hozzá teszem még cici is van, de ez is hosszú történet, mert most éjjel is vissza szokott, pedig innivalót is adok neki. De ha nem teszem mellre, akkor sír. Szóval. Vettünk egy kis gyermek ágyat. Kényelmes, nagy fekvőfelülettel. Most egy hete elkezdtem ott altatni nappal. Éjszaka kétszer próbáltam, de kettőkor felébredt, és nem volt hajlandó ott aludni, hanem vissza mellém. Szóval, hogyan tudnám átszoktatni az ő kis birodalmába? Ne haragudj, hogy ilyen hosszú lett, csak, próbáltam jól megfogalmazni! Előre is köszönöm a válaszodat! Szép napot! Nagyon kedvelem magát, és a amit tesz az anyukákért, meg gyermekeikért!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Semmi nem történik, ha az éjszaka kezdetén a saját ágyában alszik, aztán később átmegy hozzátok. Őszintén szólva ebben a korban még a saját gyerekeim is így csinálták és most is előfordul néha.
      De ha ez megoldhatatlan probléma és mindenképpen szeretnéd, ha a saját ágyában maradna, akkor segíthet, ha ilyenkor apa megy át hozzá, és fekteti vissza, illetve, ha kap egy plüssállatot, ami éjszaka ott van vele, vigyáz rá, amíg alszik (mondj mesét róla lefekvés előtt, játékosan „kérd meg” a babát, hogy ő vigyázzon a kicsilány álmára éjszaka).

  • Andi

    2013. június 02. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretném megkérdezni, hogy hány hónapos-éves kortól ajánlott a rácsos ágy elhagyása, leesésgátlós heverőre való váltás? Én egy éves korára szertném lecserélni. Nyugodtan lehetséges, vagy várjak még vele?
    Várom válaszát.

    • Vida Agi

      2013. június 02. vasárnap

      Megoszlanak erről a vélemények. Ranschburg tanár úr például mindig azt mondta, hogy ráér 3 éves korig, mert sok kisgyerek, ha ezelőtt szoktatják kiságyba, akkor folyton kimászkál, nem tudja még kezelni a helyzetet, hogy ki lehet mászni, de nem szabad. Vannak azonban olyan szófogadó, nyugodt gyerekek, akik már korábban is gond nélkül hozzá tudnak szokni. Másfél éves kor előtt azonban én mégsem ajánlom, egyrészt biztonsági okokból (sok baba álmában is feláll stb. a kiságy biztonságosabb, mint a leesésgátlós), másrészt, mert addig nem feltétlenül alszanak megbízhatóan jól és ez megint csak átmászkáláshoz, hosszú esti altatáshoz vezethet.