Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Laura

    2014. szeptember 26. péntek

    Szia Ági ! következő kérdéseim lennének.
    1. Kisfiam 1 éves a héten és még nem mertem neki huzogatni a kukacán a bőrt, gond e hogy csak most kezdem el és hogyan csináljam ? jövőhéten viszem státuszra, rem. a doki nő nem lesz mérges mert még nem huzogattam neki.
    2. Szoptatok ,1 éves a baba mint mondtam, és a tejet el lehet kezdeni hogyan,mennyit,mikor ?éjjel is szopik még 2szer vagy 3szor, pedig már vacsit is adok neki,és még nem alussza át az éjszakát,miért, mikor fogja ? elég nehezen bírom már.
    3. esetleg milyen gyümi teát kaphat már ? csak cicit,és vizet kap. mostmár adhatok neki sima csapvizet forralás nélkül ? majonézt ehet , meg olyan sütit amibe van tej, de még nem kóstolt tejet, .
    4. szeret kint lenni, és mikor ajtó előtt megyünk el, sir mer ki akar menni. tökjó, de nem mindig tudok egész nap kint lenni vele. hogyan mondjam el neki 1 évesen ? vagy ha valaki megy el nyissa az ajtót, sir, nyűgös mer ő is akar menni. köszi szépen

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      1. Nem kell huzogatni, van olyan orvos, aki szerint akár 2 éves korig is lehet vele várni, mások azt mondják, hogy 1 éves kor után fürdéskor a vízben finoman lehet huzogatni, de csak addig ameddig engedi, nem kell teljesen.

      2. A tejet is apránként kell bevezetni, tehát első nap 1 kiskanállal, második nap 2 kiskanállal, harmadik nap 4-5 kiskanállal és ha nem okoz gondot, akkor kaphat reggelire és vacsorára 1-1 pohárral.

      3. Kaphat gyümölcsteát bármilyet. Forralás nélküli vizet már kaphat. Tejes ételeket csak akkor kapjon, ha már bevezettétek a tejet. A majonézben tojás van, csak akkor eheti, ha már bevezettétek a tojást.

      4. Jelzi, hogy mit szeretne, de meg kell tanulnia azt is, hogy nem mindig lehet úgy, ahogy ő akarja. Ha mindig türelmesen elmondod neki, megvigasztalod, idővel megtanulja majd.

  • Annika

    2014. szeptember 26. péntek

    Szia Ági!
    10hónapos tápszeres kisfiam még mindig 2-3x kel enni éjszaka elalváskor 250ml tápszert megiszik (vacsora szilárd étel kb.2 órával lefekvés előtt) mégis 3-4 óránként ébred enni!Leszokik majd róla magától vagy le kell szoktatni?Amúgy születésétől fogva felületesen alszik sokszor óránként felsír aztán visszaalszik…ezt is elhagyja majd?Köszönöm a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Az újszülöttek felületesen alszanak és a csecsemők is még jó darabig, az alvásuk csak 2 éves korra lesz olyan, mint a felnőtteké. Teljesen normális, ha 10 hónaposan még 3-4 óránként megéhezik éjjel is, ha már nem lesz éhes, kinövi ezt a szokását.

  • Éva

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági,

    A kislányom 8 hónapos,még szopik és tejem is van még elég. Szilárdat 2x eszik egy nap és most kezdem bevezetni neki az uzsonnát.
    24 óra alatt kb. 5x szopizik amiből a lefekvés előtti és az éjszakai (ha van) az egy teljes értékű. A napközbeniekből maximum egy alkalommal szopik normálisan a többiben sokszor elkalandozik.
    Elengedi a cicit majd újra szájába veszi,közben piszkálja a nyelvével az ínyét.

    Így néz ki a napunk:
    7-8 között szopi
    8-9 között gyümölcs,kb 100 g vagy még több
    10-11 körül alvás
    11-12 ha ébred szopizik,de van hogy kihagyjuk,attól függ mennyi gyümölcsöt evett délelőtt
    Aztán séta,kb 1 óra.
    13-14 között ebéd,főzelék ez is megvan már 100 g van hogy 150 g vagy felette
    15-16 között szopizik és próbálom letenni aludni (itt cicivel nyugszik és alszik el mostanában)
    17-18 között szopizik,most próbálom neki itt bevezetni az uzsonnát.
    Az időtől és a kedvünktől függ esetleg még egy séta belefér.
    20 óra fürdés,szoptatás,alvás
    Ha megébred éjszaka és kívánja akkor még éjjel is szopizik.
    Az lenne a kérdésem,hogy jó-e így ez a napirend?Mi legyen a déli és a késő délutáni szoptatással?
    Attól félek ha valamelyiket kiiktatom akkor nem fog eleget szopizni. Még szeretném szoptatni,kb 1 éves korig.
    A másik kérdés,hogy délután már nagyon keveset alszik kb fél órát!A délelőtti alvás változó fél óra és 2 óra között változik. Így este már nagyon nyűgös ezért tartani kell az este 8-at fürdés altatás szempontjából. Viszont így meg van,hogy már reggel 5kor felébred és nehezen alszik vissza.
    Minden 2. éjszaka hangosan felsír,van hogy simán visszaalszik nem kell hozzá átmennem,de van hogy ez már nem elég. Ezek az ébredések gondolom a fogzás miatt lehetnek?Délután miért nem alszik már többet mint fél óra?

    Üdvözlettel:Évi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Jó ez a napirend így. Evés után még nyugodtan kaphat szopit, ha már nem lesz szüksége rá, nem fogja elfogadni, addig mindig kínáld meg, így biztosan nem fogja 1 éves korig elhagyni a szopit.
      Lehet, hogy lassan kezd majd átállni az egyszeri hosszabb nappali alvásra, de most még átmeneti időszakban van, kell neki még egy kicsi alvás délután. Idővel azt látod majd, hogy délelőtt is nehezebben alszik el, olyankor lehet a délelőtti alvást későbbre hozni, így addigra fáradtabb lesz, hosszabban alszik és a délutáni alvás elmarad. Az éjszakai felsírások a fogzás miatt lehetnek.

  • Ágica

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 19 hónapos, és most 17 hetes terhes vagyok. A tervem az volt, hogy végig szoptatok a terhesség alatt, de már nem vagyok benne biztos. Nagyon szeretném biztosítani kislányomnak a szopizást, főleg, hogy cicin alvó baba, és eddig én is nagyon szerettem ezeket az alkalmakat, viszont 1-2 hete azt vettem észre magamon, hogyha nem alszik el kb. 5 perc alatt, már a világból is ki tudnék rohanni, annyira irritál, és legszívesebben azt üvölteném: ELÉG!!! Pedig nem fáj, nem is tudom magamnak megmagyarázni ezt az érzést, bűntudatom van miatta, és nagyon szeretném, hogy Ő válassza el saját magát. Van erre valami trükk, hogy elősegítsem, hogy saját magától döntsön úgy, már nem kéri a cicit? (Cumival próbálkoztam, de azt csak rágcsálja.)
    Illetve meg szeretném vele beszélni, hogy legalább az éjszakai cicit hagyjuk el, mert akkor borulok ki tőle a legjobban. 🙁 Mit lehet ilyenkor mondani neki, hogy megértse a helyzetet? Volt már 1-2 alkalom, hogy nem adtam neki éjjel, vagy csak pár percre, de annak másfél-2 órás üvöltés lett a vége, és nagyon sajnáltam. Mit tegyek?

    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdv,
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      A mellbimbó érzékenyebb ilyenkor, ezért lehet, hogy bár nem fáj, de úgy érezheted valahogy mégsem jó a szoptatás. Pszichés szempontból nem ez a legjobb időpont a leszoktatásra, hiszen önmagában a testvér érkezése nagy változás neki. De ha mégis szeretnéd, akkor a leghumánusabb megoldás az éjszakai leszoktatásra, ha pár napig éjjel apa megy be hozzá, amikor felébred és ő nyugtatja meg. Így nem hagyjátok magára, de mivel nem te mész, 1-2 nap alatt megtanul magától visszaaludni.

  • Papp Melinda

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági! 4,5 hónapos kislányom van. Nyugodt, kiegyensúlyozott baba. Születése óta 2 óránként szopizik, 4 kilós súllyal jött a világra. Most már meghaladta a 8 kilót. Az első hónapokban szépen aludt, este 7 után csak hajnali 2-4 óra között ébredt először szopizni, aztán újra három óra elteltével. De kb egy hónapja már éjjel is szinte két-két és fél óránként szopizik. Hét-nyolc között megy aludni, majd 11 után kel először, és aztán már két-két és fél óránként reggelig. Az orvosunk szerint már kevés a kalória, amit a tejjel felvesz, hozzátáplálást tanácsol, gyümölcs, főzelék stb. Viszont súlyban sokat gyarapodott az elmúlt hetekben is, nap közben nem veszem észre, hogy nem lenne neki elég e tejem (nem nyűgös). Napközben nem bánom a kétóránkénti etetést, de éjjel így nagyon keveset tudok pihenni. Éhes a baba? Mit tehetek, hogy ne éhezzen meg éjjel?
    A másik kérdésem a húgom egyéves kisfiával kapcsolatos. Este kap tejbegrízt, de így is 1-2szer felébred éjjel. Hugom már kiköltözött a hálóból, hogy ne kérjen szopizást. De így is ébredezik. Lehet valamit tenni?
    Köszönöm a válászokat előre is!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is megnő. A korai hozzátáplálás ezen nem segít, csak ront (pocakfájást okozhat és a későbbi allergia esélyét is növeli). Szoptasd pár napig gyakrabban nappal, akár 1-2 óránként is, ettől megnő a tejmennyiség és éjjel is ritkábban fog ébredni a kicsi.

      1 évesen még a legtöbb baba 1-2 alkalommal felébred éjjel, mert még gyors az emésztése, nem bírja ki evés nélkül a teljes éjszakát. Ha már nem lesz éhes, nem fog felkelni. Emellett a fogzás miatt is ébredhet, erre akkor kell gyanakodni, ha nappal is nyálzik, mindent a szájába vesz és éjjel rendszertelenül 1-2 óránként is felébred.

  • Kriszti

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!

    10 hónapos a kislányunk és a következő kérdéseim lennének:

    1. Nincs még foga, de nagyon intenzív nála a fogzás. Elképzelhető, hogy ez miatt olykor étvágytalan? Másfél hete fogyott is, de mostanra vissza hízta a leadott dekákat.

    2. Mostanában este nehéz őt elaltatni, ahogy megérzi, hogy le akarom rakni az ágyába, kipattan a szeme és kezdődik a sírás. Ha megnyugszik, akkor meg nem tudok kimenni a szobájából, mert ahogy meglátja vagy meghallja hogy távolodom az ágyától, elkezd sikítani. Ez már a szeparációs szorongás?

    3. Éjjel gyakran felébred, néha visszaalszik magától, de van úgy, hogy csak sír és ilyenkor be kell mennünk hozzá. A helyzet ilyenkor ugyanaz mint lefekvésnél, sikít, ha távolodunk az ágyától.
    Mitől ébredhet fel éjszaka?

    4. Készítenék neki gyümölcsrizst, de nem tudom, milyen rizsből lehet és mennyi legyen egy étkezéshez a rizs mennyisége.

    5. Kölesgolyót, banánt, barackot, kenyérfalatkákat mát eszik, szereti is őket, de ha megérzi, hogy a főzelékben vagy bármilyen pépes ételben akárcsak egy icipici darabka van, akkor már nem eszik tovább.
    Nem gond, ha a korának megfelelő főzeléket még turmixolva adom neki?

    6. Nagyon erősen nyálzik, mindent (ez szó szerint értendő) a szájába vesz és rág, napközben gyakran nyűgös, ha felveszem megnyugszik egy időre, gyakran étvágytalan a kanalas ételekre de a tápszert reggel és este szépen megissza, hasmenése nincs, arca nem piros. Mit adhatnék neki, hogy megkönnyítsem a fogzási nehézségeit?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      1. igen, a fogzás okozhat étvágytalanságot, de az is előfordul, hogy szimplán csak csípi az étel az ínyét, ezért nem eszik. Ilyenkor segíthet, ha evés előtt pár perccel fogzáskönnyítő géllel kened be az ínyét.

      2. Igen, ez a szeparációs szorongás jele.

      3. Lehet éhes, de a fogzás is okozhatja ezt.

      4. Sima fehér rizsből készítheted és kb. 1-1,5 dl rizsből (én mindig egy 2 dl-s pohárban mértem ki)

      5. Ez nem gond. Sok baba van úgy vele, hogy a főzeléket csak pépesen szereti, minden mást meg szívesen eszik darabosan. A cél az, hogy rendes ételeket egyen, amiket mi felnőttek, tehát nem kell erőltetni a darabos főzeléket.

      6. Elsőként a géllel próbálkoznék (Dentinox vagy Dologél), ha az nem elég, akkor homeopátiás alkati szereket lehet adni neki: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Császár Orsi

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági,

    kislányom 3 hetes. Szopizás és büfizés után még szoktunk „beszélgetni”, énekelni, mondókákat olvasni, 10-20 percig általában. Ha eközben sír, nyöszörög, akkor ez már a fáradtság jele lehet? Sokszor nem tudom eldönteni, hogy miért sír. Ha leteszem néha elalszik, de gyakran erős sírásba kezd. Próbálom az ágyában megnyugtatni,simogatni a hátát de ez általában kevés. ha kiveszem, a vállamon hirtelen elhallgat. köszönettel

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 15. hétfő

      Igen, ilyen kicsi korban a fáradtság jele is lehet ez, de mivel evés után van, ezért még az emésztése is kínozhatja, mert ebben a korban még éretlen az emésztés, érzékenyebb a baba is arra, ha kakilnia kell vagy szelek bántják. Segíthet pocakfájás esetén, ha ilyenkor hanyattfekteted, felhúzod a két térdét a pocakjához és lassan kifelé körözteted.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Valószínűleg, ha ilyenkor nyöszörög akkor emészt. Még kicsi, éretlen az emésztése, ezért kicsivel az evés és a büfi után megindul a pocak, jönne a puki, a kaki és a többi output 🙂 Szóval ilyenkor, ha sírdogál, elsőként egy kis pocakmasszázs, büfiztetés, vagy ha azt látod, hogy nyög, erőlködik, akkor fektesd hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a pocakgondokon és utána jobban megy majd az alvás is.

  • Nikcsi

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági,

    Kislányom (2,5 éves) jelenleg egy családi napközibe jár! Ez már a 2. csana, mert az elsőben, ahová 2 éves kora előtt kezdett járni nem nagyon tetszett. (Sós volt az étel, és nem igazán tudott beszokni oda: nem játszott, nem beszélt, nem volt jókedvű, nem mosolygott, inkább csak távoli megfigyelője volt az eseményeknek, nem ment el pisilni – amikor már szobatiszta lett-). Nem tudtak mit kezdeni vele, olyan érzésem volt, mintha különcként tekintenének rá… Ezért hát váltottunk, ahová jelenleg is járunk (sok ismerős gyereke jár oda, nagyon dicsérték). Nagyon bízom benne, hogy itt majd feloldódik, és nem fog szorongani.
    A kérdésem a következő:
    Mennyire visel meg egy 2,5 évest a családi napközi csere? Illetve először elutasítottak minket az oviban, a magas létszám miatt, de úgy néz ki, hogy mégis mehetne oviba márciustól. (akkor lesz 3 éves). Szerinted egy nehezen beszokó gyerekkel vajon jót teszek, ha először 8 hónapig járt egy családi napközibe, majd 6 hónapig jár egy másikba (amit most kezdtünk el), aztán meg kezdené az ovit.

    A másik kérdésem a 7,5 hónapos kisfiammal kapcsolatos: Tízóraira és ebédre egyaránt 2-2 üveg bébiételt megeszik. Szerinted ez nem sok?! Vagy csak én sokallom? Egyébként reggelire 200 ml tápszert kap, tízórai: 2 üveg bébiétel (gyümölcs keksszel), ebéd: 2 üveg bébiétel (főzelék), uzsonna: tejpép, vacsi: 200 ml tápszer (van, hogy kevesebb). Kb. 3-4 óránként eszik, mikor hogy!

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Niki

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted!

  • bbutterfly

    2014. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági,

    Kislányom épp ma 10 hónapos és 4 foga van de jön a következő is. Ül és feláll. Este hiába teszem be kiságyba, mert sír míg ki nem veszem és mellettem nem alszik. Ezzel nem is lenne gond, de képzeld el, hogy este 9-kor ha elalszik onnantól kezdve számomra megszűnt az élet, mert nem mehetek az ágytól sehova nehogy leessen vagy lemásszon ha felébred. Itt a párnák sem segítenek, mert átmászik rajtuk. Se tv, se villany, se semmi nehogy felébredjen. Lassan már én is pszichológushoz megyek, mert én ezt nem bírom. És sajnos mellettem sem alszik jobban, ez a baj, éjjelente így is 8-10-szer felébred és cicin alszik vissza, magyarul végig eszi az éjszakát. Értem én, hogy fogzik és amiatt ébred meg a szeparációs szorongás is előjött de nekem ez iszonyúan rossz, hogy este 9-től ott dekkolok a sötétben. Hogyan tudnám visszaszoktatni a kiságyába? Vagy hogyan változtassak ezen az egész helyzeten?
    Apa is hiába megy be és ringatja vissza, amint a kiságyba teszi sír.Szóval ez sem válik be.

    A következő gondom a körömvágással van. Olyan gyorsan nő a körme, hogy 2 naponta vágnom kell de kész katasztrófa, mert nem engedi. Úgy kell lefognom és még akkor sem biztos, hogy sikerül. Rossz élménye nem lehetett ezzel kapcsolatban, sosem vágtam meg vagy ilyesmi. Ha alszik kizárt, hogy le tudom vágni, mert annyira felületesen alszik, mindenre megébred. Mások ezt hogy csinálják?
    Köszönettel a válaszokért!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Mindenképpen adj neki valamit a fogzásra, már ez segíthet abban, hogy jobban aludjon. Itt meg tudod keresni a neki való homeopátiás alkati szert: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf
      Ha pedig ez megvan, akkor kezdd el következetesen visszaszoktatni a kiságyába. Igen, lehet, hogy sírni fog, ilyenkor legyél ott vele, simogasd, nyugtasd meg, de ne vedd ki, hanem mondd el neki halkan, türelmesen, hogy most aludni kell. Az első alkalommal ez még talán akár 1-2 órát is eltarthat, mire a baba elalszik, de napról napra egyre jobb lesz, ha következetesen csinálod.
      A körömvágási mizériáról itt írtam: http://www.kismamablog.hu/baba-apolas/koromvagasi-mizeria-hogyan-vagjuk-le-a-baba-kormet-ha-kozben-uvolt

  • Kovács Lili

    2014. szeptember 12. péntek

    Kedves Ági!
    Szeretném kérni a segítségét abban, hogy a kislányom 28 hónapos és verekszik.
    Ez kb 2 hónapja kezdődött,amikor nem tudtunk 1-1.5 hetet együtt lenni,mert kórházban voltam.
    Amikor haza hoztuk a verekedéssel szembesültünk. Biztos, hogy nem ezt látta a rokonoknál, mamáéknál, és ezért sem tudom hova tenni a dolgot.
    Hogy lehet erről leszoktatni?
    Próbáltam szép szóval és próbáltuk büntetéssel is.
    Egyik sem működik, tanácstalan vagyok.
    Segítségét előre is köszönöm
    Szép napot!

  • Vivien

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Agi!
    Csak meg egy korrekcio: tehat azt akartam irni hogy a hiszti NEM a bolcsi miatt kezdodott, mert a hiszti kezdodott eloszor, es utana kezdodott a „beszokatas” ami meg most is tart…
    Mostanaban amugy mindenert „nyekereg” ha valami nem ugy tortenik ahogy o szeretne… Errol le lehet szokatni ha nem reagalok ra egybol? Amugy eddig jol el tudott jatszani magaban, de mostanaban mindig a szoknyam ala bujna. Meg nem tud jarni csak a kanape korul, lehet ez is frusztralja az en kis manomat! Elore is koszi megegyszer!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Ilyenkor, ha elégedetlen, csalódott, vigasztald meg. A nem odafigyelés nem jó, hiszen a kicsi ilyenkor mély érzelmeket él át. Nyugtasd meg ilyenkor nyugodtan, vedd komolyan, hogy ő most tényleg nagyon csalódott valami miatt, így idővel ő is képes lesz felismerni és megoldani ezeket a helyzeteket magában.

  • Mariann

    2014. augusztus 22. péntek

    Szia Ági!

    Még 1 kérdésem lenne, a 4 éves lányom altatása.

    Esténként együtt fürdik a család, majd általában Apa megy a lányommal aludni és én a fiamat szoptatom/altatom egy másik szobában. Mindkettőjüknek külön-külön mesélünk.

    A 4 éves lányom esténként még igényli, hogy valaki menjen Vele aludni és ott is maradjon Vele addig, amíg elalszik.
    Eddig, ha Apa elutazott, a lányom általában átjött a nagy ágyba aludni.

    A párom szeptembertől a lakhelyünktől távolabb vállalt munkát, így hét közben csak 1 este fog hazajönni.

    Kérdésem:
    Hogyan próbáljam meg egyszerre altatni a 2 gyereket?

    1)Fürdés után meséljek a lányom szobájában 1 mesét, majd hagyjuk ott a lányomat és a fiammal menjünk át a másik szobába aludni?

    Mit tegyek, ha a lányom át akar jönni a nagy szobába aludni? Küldjem vissza a saját szobájába?
    (A lányom minden éjszaka átjön aludni a nagy ágyba. Nem ez okoz gondot számomra, hanem az, hogy a lányom nem alszik el addig, amíg az öccse mocorog, rugdossa a kiságyat… – és így reggel fáradt lesz.)

    2) Költöztessük össze a 2 gyereket egy szobába?
    (Szerintem ez a rosszabbik lehetőség, mert most nem hagyják egymást aludni.) vagy majd idővel megszokják?

    Ha összeköltöztetjük őket,én nem szeretném Őket „őrizni”,amíg elalszanak. Mit tegyek, ha pl. egyikük nem akar aludni,és nem hagyja a másikat sem aludni?
    Vagy érdemes a szobában maradnom addig,amíg el nem alszanak?

    Válaszodat köszönöm.
    Mariann

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Ha külön szobában alszanak, előbb fektesd le a kicsit, aztán a nagyot. A nagy addig jobb, ha másik szobában van és mondjuk játszik vagy mesét néz, de ha akarja ő is hallgathatja a kicsi meséjét.
      A közös szoba tényleg nehezebb, szóval ha van rá mód, inkább külön aludjanak.

  • Mariann

    2014. augusztus 22. péntek

    Szia Ági!

    Lenne pár kérdésem a fiam ebéd utáni alvásával kapcsolatban is.
    Az esti alvás kicsit egyszerűbb, mert akkor egyszer csak elalszik a fiam, de délben ha szoptatás közben nem alszik el, akkor inkább egyáltalán nem alszik napközben.

    Szeretném elhagyni a 2 éves fiamnál a déli szoptatást. A fiamnál a déli alvás „összekötődik” a szoptatással. Ha tejet kér, hozza a párnát. Ha ebéd után megyünk aludni, akkor is mondja, hogy „Anya, tejet.”. Sokszor már alig eszik tejet, inkább csak így alszik el.

    Ősztől szeretném 2-3 napra családi napközibe adni és visszamenni 2-3 napra dolgozni.

    Hogy próbáljam meg elvenni Tőle a déli szoptatást? És hogyan bírjam rá az elalvásra ebéd után? Természetesen szeretném ha egyedül vagy kis segítséggel aludna el.

    Gondolom, hogy a családi napköziben majd megtanul elaludni, de mi lesz, ha itthon vagyunk?

    1) Mondjam azt Neki ebéd után, hogy nincs szoptatás, nincs tej?
    2) Tegyem el a szoptatós párnát is?
    3) Vagy csak hagyjam, hogy majd amikor nem vagyok ott (pl. nagyszülők vigyáznak rá) akkor nincs tej, és itthon is elhagyja majd?
    4) Hogy próbáljam ellazítani délben? Mese, ének vagy simogassam egy kicsit a hátát?
    5) Volt olyan, hogy ráadtam délben a hálózsákot. Tetszett neki, de a hátránya, hogy melege van benne és ha mozgással altatja magát, inkább leszedi magáról, mert nem tud mozogni és felidegesíti (így nem épp ellazító)
    6) Próbáljak egy ideig ott maradni mellette és simogassam a hátát, vagy jobb ha kijövök?

    Kb. 2 hónapja minden héten 1 egész napot a nagyszülőknél tölt. Délben a nagymamával alszik el a nagyágyon, úgy, hogy mama a hátát simogatja.

    1-2X próbáltuk már délben altatni szoptatás nélkül (amikor Ő nem kért tejet), kb. 1 órát próbálkoztunk és inkább nem aludt.

    Előfordul, hogy 2 éves gyerek nem alszik napközben? Vagy majd ha igényli, akkor elalszik?

    Érdemes-e azt megpróbálnunk,hogy délben Apa viszi aludni a fiamat, és nem Én/Anya? Ilyenkor Apa mit tegyen?
    Néznek könyvet, majd leteszi a kiságyba aludni?
    Utána mit tegyen?
    1. Ha kijön egyből a szobából,a fiunk feláll a kiságyban és nem akar aludni?
    2. Maradjon ott a szobában és várja meg amíg elalszik?
    3. Simogassa a hátát?

    Köszönöm a válaszodat
    Mariann

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Önmagában az, hogy otthon szopival alszik el, a bölcsiben nem okoz majd problémát, ott szépen elalszik majd a többiekkel, mert pontosan tudja, hogy ott nincs anya, nincs cici, különben is fáradt lesz a sok élménytől.

      Otthon megtarthatod a szopit, aztán idővel maga fogja elhagyni majd.

      Igen, van már olyan, hogy egy 2 éves nappal nem alszik. Ilyenkor is legyen egy kis csendespihenő, meseolvasás, de nem kötelező aludni.
      A mama vagy apa is elviheti aludni, de te közben bújj el, mert ha tudja, hogy ott vagy, kérni fogja a cicit. Olvassanak neki mesét, simizzék meg, menjenek ki a szobából, ha sír, nyugtassák meg. A családban ez néha nehezebben szokott menni, mint a bölcsiben, mert otthon tudja a kicsi meddig mehet el, pl. a mamát rá lehet venni, hogy hosszasan simogassa, amit a bölcsiben a dadustól nem kérne.

  • Annamari80

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági,

    lassan 16 hós kisfiam miatt írok. Kb 9 hónapos kora óta átaludta az éjszakát, nem zavarta a 6 fog növesztése 🙂 Az elmúlt pár hétben felsírogatott éjszaka, homeobogyó, szopi, hátsimi, ritkán Nurofen segített. Előfordult, hogy magam mellé kellett vennem, mert másképp (2-3 órás kínlódás után) nem nyugodott meg.
    Férjem attól tart, hogy a kicsi megint megszokja, hogy éjjel felkel és vmi segítséget kap úgy alszik vissza, attól meg pláne tart, hogy beszokik a nagy ágyba. Most volt 2 éjszaka hogy nem ébredt a kicsike (kibújt a 7. fog), de lehet csak nem fájt semmi és egyedül visszaaludt. Napközben egyedül alszik el a kiságyában ügyesen, este szopin.
    Igazán az érdekelne, hogy így tényleg megszokhatja hogy nem önállóan alszik vagy nem a saját ágyában?
    Ráadásul most indulunk nyaralni, lesz külön szobája ott, de nem tudom az utazóágyban majd alszik e vagy magam mellé kell vegyem éjjel 1 hétig és azzal elrontom.. Vagy ha hazaérünk, akkor visszaállhat az itt megszokottra minden? Persze az is lehet, hogy jól alszik az utazóágyban és nem is kellene aggódnom..
    Köszönöm ha segítesz tanácsoddal.

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Igen, megszokja. De ez nem marad örökre így. Most erre van szüksége, megnyugtatja. De ha este a saját ágyába fekteted le, és csak az ébredéskor teszed át a ti ágyatokba, akkor később amikor már nincs miért megébrednie (kijött az összes foga stb.), a saját ágyában alszik majd tovább. A nyaralásnál is ezt kövessétek: lefekvés a saját ágyban és csak, ha felriadt és nem tud már a saját ágyában visszaaludni, akkor vedd át magad mellé.

  • Nikcsi

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági,

    Az alábbi problémával fordulok Hozzád kislányom bölcsis beszoktatásával kapcsolatban: Amikor elkezdte a bölcsit (családi napközit), még nem volt 2 éves (3 hónap híjján). Az elején sírt, nem evett, nem ivott, nem engedte a pelenkáját kicserélni. Ez idővel megoldódott. A problémám az, hogy már 8 hónapja járunk ebbe a családi napközibe, és az alábbi dolgok megmaradtak: nem beszél senkivel (még a beszoktatáskor csak pár szót beszélt, de most már le sem lehet lőni, be nem áll a szája), ott max. bólogat! Nem játszik senkivel és semmivel, csak ül, és nézi a többieket! Gondolom, ebben a korban főleg egyedül játszanak még, de ott egyedül sem! Ha kérdezem tőle, hogy szereti-e a bölcsit, menjünk-e bölcsibe, akkor igen-nel válaszol. Arra a kérdésemre, hogy szereti-e xy-t (dadusok), akkor mindenkire azt mondja, hogy igen. Ha mentem érte, mintha elvágták volna: jókedvű lett, mosolygott, egyből hívott csúszdázni, stb. Időközben szobatiszta lett, de ott nem volt hajlandó elmenni pisilni, inkább tartogatta, amíg érte nem megyek, ha nem sikerült, akkor bepisilt. (fél napos volt a bölcsiben, ebéd után hoztam haza). Javasolták a nevelési tanácsadót, akinél jártunk is, de azon kívül, hogy nagyon anyás, még nagyon kötődik hozzám, mindent rendben találtak nála! (együtt működött velük, csinálta a feladatokat… persze ott kellett lenni mellette).
    Most családi napközit váltottunk, amit már jó előre bevezettem nála: megnézünk egy másik bölcsit, új játékok lesznek ott, amivel lehet játszani, stb, benne is volt, azt mondta, hogy jó! (Oda jár a szomszéd kisfiú is). Már egy hete oda járunk, sajnos csak a kistesóval tudom/tudtam beszoktatni, aki 6 hónapos. (Őt egyébként imádja, nagyon szeretik egymást: simogatja, ha öcsi felébred, egyből megy hozzá: „Jó reggelt Öcsi”, ha sír, adja a szájába a cumit, szóval nem vettem észre féltékenységet nála. Ha Öcsit megsimogatom, Őt is, ha puszit adok az egyiknek, kap a másik is…szóval megpróbálok figyelni erre). A beszoktatás úgy zajlott/zajlik, hogy 3 napig ott voltam vele 2-3 órát, most 2 napja pedig ottmarad 2 órát egyedül. Itt sem eszik, nem iszik, nem megy pisilni. Tudom, ez még korai, új helyen, új emberek, új környezet, új gyerekek…
    Eddig, ha mentem érte, jókedvű lett, de ma már itthon is rosszkedvű, csak ül, és néz maga elé! Van egy alvós állata, azt is visszük magunkkal, meg a cumiját is, amit el sem enged egy percre sem a bölcsiben!
    Babausziba is járunk már 5 hónapos kora óta, ott is társaságban van, sokat jártunk bölcsi előtt játszótérre is, Szomszédokkal, idegenekkel, vendégek, ha jönnek, már egyre rövidebb idő kell, hogy feloldódjon, most már elég kb. 10 perc! Van olyan szomszéd, akit kifejezetten szeret, át is kiabál neki, ha hallja a hangját! Ott elvan nélkülem is, nem is akar hazajönni!

    Másik probléma: Egyedül evés! (igaz, ezt én rontottam el anno, amikor elkezdett egyedül enni: inkább etettem. Gyorsabban végeztünk, nem kellett takarítani utána, stb…) Mára már odáig fajult, hogy nem akar egyedül enni, megszokta, hogy etetem! Néha, ha nem etetem meg, inkább nem eszik! Én próbálom átszoktatni az egyedül evésre, de eddig nem sok változás van (kb. 3 hónapja kezdtem el, hogy egyél egyedül, a nagylányok így esznek, apa is, anya is, a bölcsiben is egyedül eszik mindenki, stb.) Eleinte, ha nem evett, megetettem, de általában etetés lett a vége, nem változott semmi. Mostanában „stratégiát váltottam”: Nem etetem meg. Ha éhes, akkor majd rájön, hogy csak úgy lakik jól, ha egyedül eszik. Sokszor van ebből hiszti (mindennapos), de másból is, hiszen most éli a hisztis, lázadós időszakát! 

    Kérlek adj tanácsot, hogyan vegyem rá az egyedül evésre, és a bölcsinél mit csináljak másképp? Most lesz 2,5 éves 2 hét múlva, talán jobb lenne, ha itthon lenne még velünk? Azt szeretném, hogy neki jobb legyen, és ne higgye azt, hogy „le akarom őt passzolni”! Illetve, ha azt javaslod, hogy folytassuk a bölcsit, akkor mennyi az az idő, ami még elfogadható a beszokást illetően, és mikor kell pl. pszichológushoz fordulni, hogy ne szorongjon, stb?!

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Niki

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Még kicsi, úgy környzetbe került, természetes, hogy szorong. Légy vele türelmes! Nem kell győzködni, faggatni, jó-e a bölcsi. Helyette ne is emlegesd otthon a bölcsit, játsszatok együtt, beszélgessetek, dédelgesd sokat!
      Mivel korábban máshova már beszokott, idővel ezt is megkedveli majd.

      Jól teszed, hogy nem eteted meg. Terítsetek meg közösen, egyetek minél többet együtt, és egyen önállóan. És következetesen ne etesd meg, viszont, ha maga eszik, nagyon dicsérd meg.

  • Mariann

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági!

    Egy 2 éves kisfiam és egy 4 éves kislányom van.

    A fiamat még reggel, délben, este szoptatom.
    Sajnos úgy alakult, hogy általában szoptatás közben, mellen alszik el.
    A reggeli, esti szoptatáshoz még ragaszkodik, délben már nem mindig kér tejet. (Általában akkor nem kéri a déli tejet, ha nem vagyunk otthon.)

    A fiam elég aktív, nehezen „kapcsol ki”.
    Ha este nem alszik el szoptatás után, akkor úgy próbálja altatni magát, hogy forog a kiságyban, a fejét tolja előre, rugdossa a kiságy rácsait, beszélget… és egyszer csak „álomba zuhan”.
    Úgy vettem észre, hogy ha nem tud mozogni (pl. etetőszékben) és nyugodtan kell ülnie, akkor elalszik. (Ha fáradt, akkor képes evés közben az etetőszékben elaludni.)

    Célom:
    Szeretném, ha a fiam egyedül aludna el. Ez alatt én azt értem, hogy leteszem a kiságyba és egyszer csak elalszik. Nem kell ott ülni mellette a sötétben 30-45 percet, amíg elalszik. (A lányom általában így alszik el.)

    Most, ha nem alszik el este szoptatás után, akkor megölelem, és leteszem a kiságyba. Ha ki akarok jönni, akkor elkezd sírni és mondogatja, hogy „Nem tente, nem tente… Visszamegyek, megölelem vagy csak megsimogatom párszor a hátát és pár perc múlva megint megpróbálok „kiosonni”. Ha hallja, hogy kimegyek,megint elkezd sírni. Várok pár pillanatot, visszamegyek, megölelem vagy csak megsimogatom párszor a hátát és pár perc múlva megint megpróbálok „kiosonni”….. Ezután még hallom, hogy rugdossa a kiságy rácsait, beszélget… és egyszer csak „álomba zuhan”. – Ezt van, hogy 5-10X játsszuk el.

    Ez az elalvás most (szoptatás befejezése után) kb. 45-60 perc.

    Kérdéseim:
    1) Jó-e így a módszerem?
    2) Van-e esély arra, hogy 2 évesen megtanul egyedül elaludni?
    3) Ha nem lazul el, hogy tudok neki segíteni?
    o A hát simogatását néha szereti, de van, hogy ellöki a kezemet.
    o Ha felveszem és megölelem kb. fél percig tűri.
    o Az éneklés kizökkenti és nem lazítja el.
    o A mesekönyv is inkább kizökkenti, mert mutogat, elmondja, hogy melyik állat mit mond….
    4) Most este 8 körül megyünk fürdeni, megszoptatom és alvás van. Ha elmarad a szoptatás,mit próbáljunk csinálni, hogy a fiam ellazuljon? Próbáljak neki énekelni, vagy nézegessünk könyvet?

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      1. Igen, ez jónak tűnik.
      2. Ebben a korban már magától is megtanul.
      3. Ki kéne figyelned, mi az, amitől el tud lazulni. Van olyan kisgyerek, aki azt szereti, ha csend van, takaró és csak ott ül anya. Van, aki meg azt, ha van valamilyen monoton ének, mese, zene stb. Úgy tűnik, ő az előbbi típusba tartozik.
      4. Ha elmarad a szopi, be lehet vezetni majd, hogy olvasol neki mesét könyvből, aztán pedig a sötétben fejből mondasz mesét.

  • Awa

    2014. augusztus 22. péntek

    Szia Kedves Ági!
    Ismet volna par kerdesem:
    1. 7hónapos babámat mar hozzataplalom juliustol. A zoldsegek nem nagyon mennek nala. Tegnap a vedono azt mondta, hogy mar adhatok neki 3szor. Igen am, csak nagyon sok a tejem. 3-4szer szopizik naponta, tole is fugg, amikor igenyli. Ha haromszor hozzataplalok, akkor mikor probaljam ki az uj eteleket, mivel reggel muzlit vagy rizst adok neki anyatejjel? Es este mikor legyen az utolso eves?
    2. Etetés közben ültethetem? Ölben ulhet mar? Azt mondtak, hogy 6hos kortol nyugodtan ultethetem babakocsiban is seta kozben. Felek, hogy megterheli a hatat.
    3. Normalis, ha hamar elalmosodik? Ugy ertem, hogy 2orat fent van es mar dorzsoli a szemet, asitozik. 3szor alszik napkozben, ket rovidet es egy hosszut (2 vagy 2,5ora).
    Koszi a valaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      1. Ez normális, ebben a korban a babák jobban igénylik még az édes ízeket. Még ráérsz a 3x etetésre. Adj neki 2x és amikor már mindkét étkezésnél teljes (legalább 200 gramm) adagot eszik, akkor kezdheted egy 3. alkalommal is kínálgatni. Este fürdés előtt már vacsorázhat szilárdat, aztán fürdés, és lefekvés előtt szopizhat, ha még kéri.

      2. Igen, támasztva ültetheted. Ölben is ülhet már. Babakocsiban max. 120 fokig döntve ülhet.

      3. Igen, normális.

  • Vivien

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Agi!

    Eloszor is szeretnem megkoszonni a lehetoseget, meg van tobb konyved is es folyamatosan olvasom a blogod, fantasztikus hogy igy tudsz segiteni az anyukaknak!
    Szituaciom eleg komplex. 1 eves a kislanyom es kulfoldon elunk. Eddig soha nem volt semmi gond az elalvassal egyedul, most kb ket hete neha fel kell este, es miutan megsimogatom, megnyugszik hamar, de amint kimegyek kezdodik elorol, neha 10 perc alatt sikerul kisurranom, neha 1,5 ora. Szerintem a szeparacios felelemrol van szo, es ennek tetejebe bejon az is, hogy most kellene menni bolcsibe heti 2 napot. Eddig 1x apa, 1x nagyi vigyazott ra es ez nagyon jol ment, de ez mar nem megoldhato. Az itteni rendszer nem beszokatos, ledobjuk a gyereket sirni, aztan integetes es elment a szulo. Semmi szokatas. En ezt nem partolom, viszont az itteniekkel ezt nehez megertetni. Szerinted hogy szoktathatnam be konnyen, es korai -e ez, okozhat -e lelki serulest a babanak?
    Eddig 3x voltunk ott fel orat egyutt, mindig odajott hozzam, kicsit elment felfedezni jatszatni, 1 perc mulva ujra jott hozzam. Negyedik alkalommal elmentem kicsit, de nagyon-nagyon sirt. Persze az itteniek szerint en vagyok a puhany es en rontom el hogy visszamegyek, szerintunk hagyni kell sirni aztan megszokja, en viszont ezzel nem ertek egyet. Mikor visszamentem sokaig kellett nyugtatni, de vegul nagy sohajok kozepette megnyugodott. Gondolom hogy ez neki nem tett jot, es probalom hogy maradhassak meg vele. De szerinted hogyan latom azt hogy mikor hagyhatom magara? Szerintem ha 1 hetig szokjuk akkor is sirni fog, honnan tudhatom hogy mostmar megerett ra? Pl ha 10 perc utan abbahagyja amig kint varok akkor az mar OK? Persze ugy hogy nem lat. Amint hallom hogy ujra sir menjek vissza erte vagy akkor is varjam ki az 1 orat? Amugysem nagyon baratkozos tipus, megvalogatja mindig hogy ki foghatja meg, szoval az uj kornyezet meg az uj arcok amugyis kiakasztjak…Varom a tancsodat! Az esi siras meg a bolcsibe szokatas elott kezdodott, szoval amiatt indult be…
    Okoz -e gondot ha mar most beteges lesz a bolcsitol, vagy jobb ha nagyobb korban, oviban, iskolaban esnek ezen at? Van -e esetleg arra vonatkozoan mar valami kutatas, hogy egy 1 eves babanak heti hany ora meg nem karos anyuka nelkul?
    Ha este sir, vagy hisztis es nem akar elaludni pedig faradt ( ez is mostanaban kezdodott) akkor mi a legjobb megoldas? GYakran ujra es ujra felall es addig sir amig oda nem megyek. Nem akarom sirni hagyni, de neha attol tartok hogy csak eljatsza, bar ugy erzem hogy felismerem a kulonbseget a szineszkedese es az igazi sirasa kozott.Viszeteszem aztan megint felall, neha fel ora alatt beadja a derekat, de neha 1 oraig jatszuk ezt.
    Csak cumival tud elaludni, utana nem baj ha kiesik, maskor nem hasznaljuk a cumit. Erdemes mar most leszokatni rola, vagy raer ez meg?
    Gyakran huzza a jobb fulet, nem csak ha faradt, ez minek lehet meg a jele? Erdemes esetleg orvoshoz menni?
    Mivel kulfoldon vagyok, es nincs sok segitsegem, neha ugy erzem megorulok itthon. Nekem fontos az a par nap munka a heten, ez nalam szinte kikapcsolodas, es igy en is jobb anyuka vagyok ugy erzem. Ugy erzem hogy mindet megteszek a lanyomert, en torodok vele a legjobban, megis gyakran ugy erzem en vagyok a kiszolgaloja, es gyakran atnez rajtam. Sokszor ugy erzem hogy csak apa meg a tobbiek erdeklik, rajuk ranez, engem meg gyakran levegonek nez, lehet hogy elrontottam valamit a kapcsolatunkban? Szeretgetem olelem, de mindig eltolja magat, sosem olelt meg meg, de mindenkivel ezt csinalja, csak a vilag felfedezese erdekli, es az persze jo, de szeretnem latni hogy fontos vagyok neki.Mikor kezdenek a gyerekek olelgetni?
    Kerdesem meg az evessel: Szepen eszik kenyeret,de amint rarakok valamit (sonkat, sajtot) leszedi es csak azt eszi, a kenyerfalatokat meg eldobalja. Gondolom ez is a felfedezes resze, a kenyer meg uncsi. De hogyan reagaljam le? Hogyan tanitsam meg arra hogy ne dobalja le? Hagyjam a foldon? Halkan elmondom neki hogy nem szabad, de semmi hatasa, nyilvan nem erti! Igy neha csak vajas kenyer van, vagy dzsem, de szeretnem kiboviteni nyilvan. Az ivas is nehezkes, folyton eltolja a poharat mintha nem akarna inni, aztan ha ugy teszek hogy: „nezd csak Anya is iszik” akkor neha iszik egy fel poharral is. Nem ertem miert kell folyton a szineszkedesem, ha amugy is szomjas volt, miert tolja el a poharat?
    Meg egy kerdes? Januarban szeretnek 3-4 ejszakara elmenni sielni, akkor lesz 1,5 eves. Apaval maradna itthon. Eddig meg soha nem toltottem egy ejszakat sem nelkule. Szerinted elmehetek, vagy korai meg neki? Apat nagyon szereti es jol megvannak egyutt!
    Ne haragudj a sok kerdesert, remelem tudsz mindre valaszolni! Eddig ugy tunt mindent jol csinalok, de a dackorszak megkerdojelezi most mindezt nalam 🙂
    Elore is koszonom a segitsegedet es tovabbi sok sikert a munkadhoz!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Semmiképpen nem jó, ha sírva hagyod ott a bölcsiben. Ha van rá mód, minél többet legyél ott vele, amíg fel nem oldódik és utána menj el az első napon csak 10 percre, a másodikon fél órára, a harmadikon 1 órára. Mindig úgy menj el, hogy elbúcsúzol tőle, megölelgeted, elmondod, mikor jössz vissza, aztán kimész. Nem kell az ajtó előtt állni, úgyse tudja.
      A szeparációs szorongás időszakában van, ezért sír este is utánad. Ilyenkor dédelgesd meg, fektesd le, maradj ott vele, olvass még neki egy kis mesét, amíg el nem alszik.
      A cumiról még korai leszoktatni, ha csak alváshoz kapja, idővel maga fogja elhagyni.
      A fülhuzigálás fogzás miatt is lehet.
      Azért nem vesz észre, mert egyre jobban érdeklik mások, a te jelenléted természetes a számára.

      Az normális, ha szétszedi a szendvicset, minden baba ezt csinálja ebben a korban. Tanítsd meg neki, hogy a tányérra tegye rá a falatokat, amiket levett vagy egyszerűen csak ne adj neki szendvicset, hanem külön a kenyeret, a husit, a sajtot felkockázva egy tányéron.
      Ha szomjas, inni fog, nem kell erőltetni.
      Nyugodtan elmehetsz pár éjszakára, ha apával marad otthon.

  • Mónika

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági!

    7,5 hónapos kisfiúnkról kérdeztem legutóbb, hogyan adhatnék neki tápszert másból (cumisüveget, itatópoharakat nem fogadja el), mint fecskendőből. Sajnos azóta sem sikerült, de próbálkozom tovább a rendes pohárral. Felmerült bennem viszont, hogy előfordulhat-e, hogy nem iszik eleget. Etetések után (2 gyümölcsös és 1 főzelékes étkezés van bevezetve) megkínálom pohárból, de soha nem fogadja el. Még minden evésnél szoptatom is, naponta 5-ször, kb. 300-350 ml anyatejem van egy napra. Ezt kiegészítem kb. 200 ml tápszerrel.

    1. Fedezi az anyatej a folyadékigényét, vagy kellene neki adni egyebet?
    Tényleg semmilyen módszerrel nem fogad el folyadékot. Legjobb példa erre, hogy ha pohárból anyatejjel kínálom, sehogy sem kell neki, de rögtön utána szopizva már kell neki.

    2. Ha görcsösen tiltakozik a pohár, cumisüveg stb. ellen, nem ártok vele, ha mindig megkínálom? Nem erőltetem, csak kínálgatom, hátha egyszer megtetszik neki… vagy egyáltalán mit tehetek még ebben a helyzetben?

    3. Fogzással kapcsolatban: elolvastam a különböző homeopátiás alkati szereket, de egyik sem illik a mi kisfiúnkra. Nincs láza, hasmenése, egyebek. Napközben nyűgösködik, ha fáj neki, éjjel pedig elég gyakran felsír. Szerinted melyik szerrel lehet segíteni neki az éjszakai nyugodtabb alvásában, ha semmi egyéb komolyabb, vagy súlyosabb tünete nincs, csak a nyugtalanság?
    Nagyon köszönöm, szép napot!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      1. Ha a kicsi szomjas, akkor iszik. Mivel még sokat szopizik, és emellett a főzelék is nagy nedvességtartalmú táplálék 1-2 kortynál többet nem kell elfogadnia.

      2. Nem ártasz vele, ha megkínálod. Ha majd szomjas lesz, kérni fogja.

      3. Ha a pofija mindkét oldalon piros, akkor a Chamomilla az ő szere, ha nem piros, viszont a sírása nagyon hangos, éles, akkor a Cina.

  • Nóra

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ágnes!
    A következőben szeretném a segítségét kérni:
    Kisfiam májusban volt két éves, kb 4 hónapos korától átalussza az éjszakát, de előtte is inkább csak a nappali alvással volt problémánk. Azóta semmi gond, este lefekvés, kijövünk a szobából és egyedül alszik el, kb este 8 fél 9 körül, délután ugyanígy ebéd után lefekszik és egyedül elalszik ilyenkor kb 2-3 órát minden nap. Múlt héten egyik éjszaka lázas volt, sírva kelt, kapott lázcsillapítót, de csak úgy aludt vissza hogy ott ültem mellette (ilyen korábban soha nem fordult elő). Azóta minden este és délután csak így hajlandó elaludni, ha kijövünk a szobájából rögtön jön utánunk és sír. Éjszaka is egyszer fölkel, és úgy alszik csak vissza ha addig ülünk az ágya mellett. Mintha nem is ő lenne. Elképzelhető hogy mikor lázas volt álmodott valami rosszat, és amiatt van most ez? Hogyan tudnánk ezen segíteni? Nem szeretném ha pont most szokna rá erre hogy velünk alszik el, mikor eddig olyan jól ment minden. Egy hét múlva kezdené a bölcsödét, októberben pedig testvére születik, emiatt még inkább aggódom, hogy pont most kezdődtek a problémák, mi lesz ha még változások is jönnek. Eddig sosem mászott ki az ágyából egyedül, csak ha bementünk hozzá, ébredés után akár még fél órát is el volt egyedül, most azonban rögtön sír ha felkelt és jön át a mi szobánkba, vagy minket szólít. Nappal sem alszik így annyit mint eddig, és reggel is korábban kel, így elég nyűgös napközben is, ami szintén nem volt eddig jellemző rá. Van valami ötlete esetleg hogy mi történhetett egyik napról a másikra? Mi nem igazán tudunk semmit felidézni hogy bármi szokatlan történt volna múlt héten ami kiválthatta volna ezt. Ami még érdekes, hogy sokszor úgy kel, és elalvás előtt is azt mondogatja legtöbbet sírva hogy Anna, Peti (az Anna Peti és Gergő mesét szoktuk olvasni esténként). Mintha ezzel álmodott volna valamit, mert nem mesélést szeretne, hanem hogy maradjunk ott, csak mégis ezt mondja, vagy egyszerűen csak minket hív. Ha visszavisszük az ágyba rögtön becsukja a szemét és aludna, mert nyilván már nagyon álmos, de ahogy meghallja hogy megyünk ki azonnal jön sírva utánunk, de néha már magán kívüli állapotban sír, ami elég ijesztő. Teljesen tanácstalanok vagyunk…
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      A betegség után természetes, ha még 1-2 hétig nyűgösebb, jobban igényli a jelenléteteket. Valamint maga a betegség sem múlik el ám olyan hamar, attól, hogy nincsenek tünetek, kell még pár nap, amíg teljesen felépül és olyan lesz, mint előtte. Legyél türelmes vele, 1-2 héten belül el fogja hagyni ezt az új szokást.

  • edo

    2014. augusztus 22. péntek

    Szia Ági!

    Újra a segítségedet szeretném kérni.

    Társasházban lakunk kb 3 hónapja. Iszonyat vékonyak a falak. Mindent hallani ami a szomszédoknál történik. De tényleg mindent, semmi túlzás nincs. Mosógép, zuhanyzás, közlekedés a lakásban, wc-zés, beszélgetés, veszekedés stb. Direkt olyan lakást választottunk, hogy a lehető legkevesebb szomszédunk legyen. Felettünk nem lakik senki és csak 2 szomszédunk van, egy alattunk egy mellettünk és az is a mi hálószobánkkal érintkezik. A pici hálószobája nem érintkezik csak az alattunk lakóval. A zajokat az egész lakásunkban lehet hallani. Ráadásul 7 napból 5-ször mindig van valami kopácsolás, fúrás stb, mivel folyamatosan költöznek be az emberek.
    10 hónapos a kisfiam. Kúszik mászik, feláll. Nagyon változó h mennyit alszik a pici napközben. Van hogy fél órát vagy 1-et vagy 1,5-et volt már hogy 2-t de az csak 1 vagy 2 szer fordult elő. Ami a nappali alvásában fix, az az, hogy 3 órát tud fent lenni a felkeléstől számítva és akkor megint alszik egyet.
    Sokszor van hogy felébreszti valamilyen zaj. Már szóltam a szomszédoknak olyan zajok miatt ami miatt lehet, de sok zajról ők sem tehetnek mert nyilván az élettel járnak. Semmi hangszigetelés nincs.
    A napirendünk nagy vonalakban annyi, hogy 11-12 órát alszik a pici este 7től reggel 7ig és van olyan éjszaka hogy csak enni kel fel, ilyenkor szó szerint semmi nincs ami fel tudná ébreszteni. Viszont van olyan h nagyon rosszul alszik és majdnem egész reggelig nyöszörög. Ilyen volt a ma éjszaka is. Este 7-kor letettem őt aludni (mindig akkor teszem le ha már elég álmos hozzá, és egyedül szokott elaludni) és 11 körül nagyon sokszor megébredt (nyöszörgött) mert a szomszédok éjfélig zajongtak. Szokott lenni olyan hogy hajnalban arra riadok, hogy elkezd visítani de annyira, hogy be kell menjek hozzá megsimogatni vagy felvenni és akkor megnyugszik és vissza is alszik.
    Napközben 2-3szor alszik. Ez mindig attól függ, hogy mennyit alszik egyszerre illetve h reggel mikor kel fel. Ha csak 2 szer fél órát alszik akkor van egy harmadik alvás is. Ha sikerül 2 alvással aludni 2-2,5 órát akkor már nincs harmadik alvás. Attól félek, hogy a zajos szomszédok miatt alvászavaros lesz ha mindig felkeltik. Tegnap is át kellett mennünk apósomékhoz (de nem ez volt az első eset) és annyit aludt egyszerre napközben mint még soha. 2,5 órát aludt egyhuzamban, úgy h előtte 2szer aludt összesen 1,5 órát. Apósomnál nagyon jó volt neki. Végig bent voltam mellette, csend volt nyugalom és olyan jóízűen aludt mint talán még soha. De nem mehetünk át mindig aludni. Egyébként ő a kiságyhoz van szokva, nem alszik sem babkocsiban sem kocsiban. Az nem okoz nála összevisszaságot, hogy ha egyik nap 2 szer alszik a másik nap meg 3-at? ezt azért kérdezem, mert azt vettem észre hogy ha este 7 kor teszem le aludni akkor alszik reggel 7 óráig (persze nem egyhuzamban). Viszont ha hármat alszik akkor nem tudom őt 7-kor letenni és ilyenkor 8 fél 9 körül van az alvás. Viszont azt vettem észre hogy ilyenkor reggel előbb felkel mint amikor 7-kor teszem le. Ez azért van, mert bezavar neki a későbbi lefekvés? Emiatt alakulhat ki alvászavar? Vannak olyan tünetek azok között amiket leírtam, amik konkrétan alvászavarra utalnak? Egyébként annyira kivagyok amiatt hogy a gyerekem nem tud nyugodt körülmények között aludni (pedig mindent megteszek ezért), hogy bár nemrég költöztünk be, el akarok menni innen csak nem olyan egyszerű mert ez már saját lakás. Előtte albérletben laktunk és amiatt jöttünk el onnan mert már a szomszédokat nem tudtam elviselni. Az első emeleten laktunk 4 szomszédunk volt. Borzasztó volt és gondoltam jobb lesz ha csak 2 lesz. Hát sajnos tévedtem.
    Van egy másik ok is amiben a segítségedet kérem. A kisfiam 5 hónapos korától gyönyörűen evett kanálból egészen kb 6 hónapos koráig (amíg ki nem jöttek az alsó fogai). Azóta nem akar kanállal enni csak cumisüvegből. Illetve egy valamit megeszik a joghurtot, de csakis azt. Szinte mindennap próbálkozok kanállal hátha, de vagy az első falat után elfordítja a fejét vagy meg sem kóstolja és már elhúzza a száját. A cumisüvegből gond nélkül megeszik mindent. Főzeléket, gyümölcsöt, pépet stb. de azt is csak akkor ha folyékonyabb állagú. Ha már sűrűbb akkor öklendezik tőle. Félek attól hogy úgy rászokik a cumisüvegre hogy már nem lesz hajlandó többet kanállal enni sem a gyümölcsöket sem a főzeléket. Te mit javasolsz? próbálkozzak tovább a kanállal időnként (mert ezt csinálom már 4 hónapja) vagy hagyjam és majd magától visszaszokik a kanálra vagy legyek drasztikus és ha éhes ne adjak neki cumisüveget, mert ha nagyon éhes lesz akkor majd ráfanyalodik a kanálra?bár egyszer már ezt megpróbáltam és szinte egész nap nem evett inkább, de nem kellett neki a kanálból az étel. Viszont a kölesgolyót és a bulátát imádja. Mást még nem igazán merek neki adni(pedig nagyon szeretné nyammogni a kiflit és a zsemlét) mert félek a fulladástól pedig tudom hogy egyszer el kell kezdeni. Próbáltam neki adni banánkarikát meg mást párolt zöldséget, gyümölcsöt de hozzáér vagy hozzá sem ér és undorral elfordul.

    köszönöm a segítséged előre is.

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      A helyi zajokat a kicsi idővel megszokja, még akkor is, ha nagyon zajos helyen lakik (csecsemőkoromban a belvárosban laktunk, troli, villamos ment a ház előtt, de jól aludtam én is, a testvérem is). Valószínűleg nem ez ébreszti fel, hanem a fogzás, ezért ezt kell kezelni homeopátiával, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf
      Az evésnél próbáljátok meg, hogy evés előtt bekened az ínyét fogzáskönnyítő géllel, így nem csípi a kanál. Mivel már 10 hónapos, kezdjen el főzlékek mellett darabos ételeket is kapni olyanokat, amiket kézzel felcsipegethet. Hogy mit adhatsz, milyen sorrendben, arról itt írtam: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/darabos-etelek-bevezetese

  • Sárközi Krisztina

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági!

    Testvérféltékenységgel kapcsolatosan kérdeznék tőled.

    Kisfiam szeptemberben lesz 3 éves, a kislányom most volt 15 hónapos. Nagyon aranyosak együtt, néha volt kis féltékenykedés, de nem volt nagy ügy. A kisfiam egy okos, önálló és szófogadó kisfiú de amióta a hugi jobban aktivizálta magát, most meg másfél hete el is indult, azóta nagyon kijött belőle a féltékenység. ( gondolom az) Alapban egy szelíd inkább félénk kisfiú, akinek társaságban is kis idő kell amíg oldódik, de itthon a hugit mostanában „bántja”. Fellöki, rácsap, néha harapja stb. Próbálkoztunk már mindenféle dologgal, természetesen nem hagyjuk, hogy bántsa, mindig mondjuk neki, hogy nem szabad és ne csinálja, elhozzuk onnan de valahogy semmi nem használ eddig. Próbáltuk „büntetni” elvettük pl vmi játékát, ha nem fogadott szót többszörre és megint „verte” hugit. De párommal együtt abszolút nem vagyunk híve sem a verésnek sem a büntetésnek, de néha nagyon nehéz. ( eddig egyszer volt, hogy kicsit ráütöttem a kezére, mert hozzávágott egy kisautót a hugihoz, de ez után is lelkiismeret furdalásom volt) Kérdésem az lenne, hogy mit javasolsz, mi az igazán jó reakció ezekre a tetteire? Szeretnénk ebben is jó példát mutatni neki, de sajnos mostanában úgy érzem elbizonytalanodtunk apukával ezen a téren. Oké, hogy megmondjuk ezerszer neki, hogy nem szabad, de büntessük ne büntessük? Mit csináljunk? Próbálunk teljes mértékben figyelni rá, mert biztosak vagyunk abban, hogy azért is csinálja, hogy felhívja magára a figyelmet, pedig én is és a férjem is sokszor kettesben is elmegyünk vele ( pl vásárolni vagy játszóházba és akkor hugi marad itthon férjemmel vagy velem vagy nagyszülővel, stb) próbáljuk sokat szeretgetni, ölelgetni, de valahogy azt mégis tudtára kell adni, hogy nem jó ami csinál, és annak következménye is van. Kérlek segíts! Köszönettel: Krisztina

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Nem is igazi testvérféltékenység ez ebben a korban, inkább arról van szó, hogy a nagy félti a saját játékait a kicsitől, meg úgy általában zavarja, hogy a kicsi mindenhol ott van. És még nem is tudja igazán mit kellene neki kezdeni a testvérével, hogyan tud vele együtt játszani. Amivel segíthetsz neki, ha megtanítjátok, hogyan játsszon a hugival. Keressétek azokat a játékokat, amiket közösen is lehet játszani! Mesélj neki arról, hogy a kicsi még ügyetlenebb, ezért még segíteni kell neki dolgokban, adj ötleteket, hogyan tudja őt tanítgatni. Ha mégis bántja, akkor simogassátok vigasztaljátok közösen a hugit, kérjen tőle bocsánatot. A büntetés nem célravezető, mert negatív érzelmeket ébreszt a tesóval kapcsolatban. A cél az, hogy megbarátkozzanak egymással, de az összecsiszolódáshoz idő és sok-sok türelem kell.

  • GSzMarti84

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági!

    Két picurkám van, a kisfiam nemsokára 3 éves lesz, a kislányom 15 hónapos. Igazából mindkettőjükkel kapcsolatban lenne kérdésem.
    A kisfiamról csak egy apróság lenne, csak néha nagyon bosszant. Pár hónapja szobatiszta, most nyáron hagytuk el a pelust nappal is, éjjel is, egyik napról a másikra nem kérte, és egyből ment is neki a dolog, teljesen magától lett szobatiszta, sosem erőltettük. Minden rendben is van, csak annyi a probléma, hogy mivel éjjelre sem használunk pelust, nem is akar abba pisilni soha már, este lefekvés előtt, meg ha nappal elmegyünk valahova, mindig mondjuk, hogy menjünk pisilni előbb, de ez minden alkalommal egy harc. Sosem akar menni. Nem pisil be, de pl. alvásból felébred, ha kell neki, zavarja őt. Hogy lehetne ezt az örökös dacolást, harcolást elkerülni? Ha hagyjuk, hogy ne pisiljen, akkor nem tud jól aludni pl., vagy ha épp olyan helyre megyünk, ahol nem tud azonnal wc-zni, mondjuk amikor bevásárolunk, akkor is gond lehetne belőle.

    A másik kérdésem a kislányommal kapcsolatban van. Az egyik, hogy ő elég nyitott, barátkozós típus, szereti a gyerekeket. Úgy terveztük, hogy jövő őszig itthon maradok vele, akkor lesz majd 27 hónapos, de közben mégis lehet, hogy tavasszal már vissza kell mennem dolgozni még a 2. szülinapja előtt 1-2 hónappal. Fiam nem járt bölcsibe, eddig itthon volt velünk, most lesz ovis pont. Nem tudom, hogy mennyire teszek jót a kislányommal, ha még ráadásul 2 éves kora előtt egy picivel bölcsibe adnám, mert rosszat nem akarok neki semmiképpen, de megfordult a fejemben, hogy egyedül esetleg unatkozna itthon, mivel ő mindig társaságban volt a nagytesó miatt. Másrészt anyagi okai is lennének, hogy hamarabb visszamennék, de bizonytalan vagyok, hogy mivel tennék jót neki. Sosem voltam nagyon bölcsi párti, szerettem volna 3 éves koráig vele is itthon maradni, de egyrészt nem tehetem meg, másrészt meg nem is tudom, hogy az az ő esetében jó lenne-e neki.

    Köszönöm a válaszodat!
    Márti

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Most megtanult valami újat, ezért élvezi az ezzel járó önálló döntési jogkört: ő döntheti el, mikor kell mennie. Ezt egy kicsit túlzásba is viszi, mert cserébe kérésre nem hajlandó elmenni. Tehát számára az a fontos, hogy ő dönthessen. Emellett kialakult egy játszma is. Ha ti kéritek, ő juszt se akarja. Emiatt te ingerültebb leszel, ettől ő még inkább nem akarja. A megoldás az, hogy meg kell törni a játszmát, másként viselkedni, mint a kicsi azt várná az eddigiek alapján. Pl. el lehet rejteni egy „kincset” (pl. egy kekszet) a fürdőben, amit akkor kaphat meg, ha a bilibe pisil (azt is lehet mondani játékosan, hogy akkor nyílik ki a titkos kapu a kincshez, ha a bilibe pisil), szóval csak játékosan 🙂 Olyat is lehet mondani, hogy a vécében vannak aranyos kis bacik, akik szomjasak és meg kell locsolni őket (ezt a kisebbik fiam találta ki, ha ezt mondtuk neki, mindig lelkesen ment a vécére pisilni :))

      Ha a kislányod ennyire nyitott, akkor nyugodtan elmehet 2 éves kora előtt bölcsibe. Ha a tesóval együtt mehet, akkor ez még könnyebb is lesz neki.

  • Csilla

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Agi!
    A kisfiam szoptatasanal vannak problemak, ebben kernem a segitseged!
    A babam 14 hetes, nagyon nyugodt, vidam kisbaba, sirni szinte nem is hallottam meg! Nagyon jo alvo, csak anyatejes, es az almos, bealvos eveseket leszamitva altalaban jo evo. De egy honapja kezdodtek a szoptatas alatt problemak, 6x eszik, eloszor csak az esti eves alatt latszott, hogy valami faj neki, 5-10 perc utan huzza magat, a kis labait, kezeivel kalinpal, nyog, sikit.. Ha felemelem, abbahagyja, ha ujra elhelyezem, kezdodik..bofiztetes, torna nem oldja meg a problemat, mas pozba helyezes neha igen, de sokszor nem..pukik nem jonnek ilyenkor, kakilni sem kakil eves kozben, egy nap 2-3 alkalommal van kakis pelus, szenvedni nem szokott vele.
    De sajnos par hete mar nem csak az esti szopinal van gond, hanem a hajnalit es a reggelit leszamitva szinte mindig, egy-egy alkalommal van csak nyugalom..borzaszto latni ot ilyenkor, ahogy kinlodik! A pihenesekkel, nyugtatassal, kiserletekkel haromnegyed oras legalabb egy szoptatas, borzasztoan szenved, kiesik a szajabol a cicim es csak probalkozik, de alig halad valamit..viszont utana nyugodt, mosolygos, 3 ora mulva is csak kis nyoszorgessel jelzi az ehseget..
    3220-al hoztuk haza, most 5350g.
    Amikor meg merlegeltem a szoptatas alatt, kb 90-120g-t evett alkalmankent, valtott mellbol szopizik, este mindkettobol.
    Mitol valt ilyen pokolla az eves, a hajnali es a rsggeli miert nyugodt mindig? Mit tanacsosz?
    Nagyon bizom a segitsegedben, koszonttel
    Csilla

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Jóétkű baba, ezért valószínűleg mohón is eszik, ami miatt levegőt nyel, ettől fáj a pocak. Ilyenkor az öledben fektesd hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a pukizásban, aztán folytatódhat tovább az evés. Mivel a mohóság egyik oka lehet az is, hogy nagyon érdeklődő a baba, segíthet az is, ha félhomályos, nyugodt szobában fekve szoptatod. Hajnalban és reggel még félálomban van, olyankor nem eszik olyan mohón, mint nappal, amikor annyi minden eltereli a figyelmét.

  • Zsofi

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Agi,

    Rengeteget olvastam mar a temaval kapcsolatosan amirol kerdezlek, es tudom minden baba mas, van aki sokat sir, van aki kevesebbet, van aki eljatszik egyedul van aki nem…Az en kislanyom 6 honapos mult es miota a vilagra jott nagyon ragaszkodo es ha egy fel pillanatra es egyedul hagyom rogton sir. Nem jatszik egyedul, akkor sem ha az elejen jatszom vele, megmutogatom neki a jatekait…Rettenetesen nehez mellette/ vele az elet mert az nem is erdekel hogy magamra fel eve nem volt egy kis idom sem, de a haztartast vezetni muszaj, igy mikor fozok hiaba veszem oda a konyhaba hogy nezhessen, sir, az neki nem eleg, foglalkozni kell vele. Takaritas, kesz horror..vegigsirja..teregetni viszem magammal a babakocsiban, de ugyis nyugos, nem szereti ugy altalaban a babakocsit sem…sokat setalunk szeret kinnt lenni, de a hordozokendo az az egyeduli ahol hosszabbtavon siras nelkul el van. Az estek is nagyon hosszadalmasak, mert hiaba kezdem el idoben az esti ritualet, babakajcsi (ugy egy honapja) aztan furdes, masszazs, es meg anyatejcsi. Estenkent csak a cicin tudom elaltatni, es altalaban egy oran keresztul szopizik, aztan bealszik, de meg utana is sokszor felriad..10-11-ejfel ahogy elalszik…Ejszaka meg ketszer kel fel enni. Szoval az en babam, nagyon ragaszkodo, bujos, olelgetos, szeretetehes kisember, akit imadok, de nem tudok mellette mas kotelessegeimnek eleget tenni ugy hogy ne sirna.
    Koszonom es tovabbi sok oromet ebben a szep szakmaban!
    Zsofi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Vannak olyan babák, akik érzékenyebbek az átlagnál, zsémbesebbek, nem szeretnek anyától távol lenni. Tedd sokat kendőbe, vidd magaddal mindenhova testközelben. Amikor elkezd majd kúszni-mászni, sokkal önállóbb lesz majd és kevesebbet fog sírni is.
      Lehet, hogy már korábban utánanéztetek, de nem lehet, hogy refluxos? Az is okozhat fokozott nyűgösséget és már újszülöttkorban előjön.
      Javaslom még a témában a Elaine Aaron Hiperérzékeny gyerekek c. könyvét, pár éve jelent meg magyar nyelven.

  • Réki

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági,

    Néhány kérdéssel fordulnék újra Hozzád:

    1. Kislányunk 16 hónapos és mostanában elkezdte mindenre mondani, hogy „nemme” vagyis nem megy és segítséget kér: kocka szétszedés, motorra felszállás …., amiket amúgy tud már.
    2. Nagyon óvatos és félős is, minden új dologtól fél, megijed, az új játékokat is akkor fogja meg, ha látta, hogy én már játszok vele.
    3. Nagyon nincs el nélkülem, egy percre sem.
    4. Eddig nagyon ügyesen elaludt este és délután egyedül, most csak akkor hajlandó lefeküdni a kiságyban, ha látja, hogy bent maradok a szobában. Pár perc alatt elalszik ilyenkor és akkor kijöhetek 🙂 Hamarosan kap új szobát, mert még velünk van együtt, azt hogy viseli majd, hogy tudom megszoktatni Vele, hogy éjjel egyedül van a szobájában?
    5. Eddig este 8:30 tól aludt reggel 7-7:30ig, most 5:30-6 között kel és kéri a reggeli italát, utána visszaalszik 8-8:30ig
    6. Minden alvás után sírva kel fel, pedig eddig dumált, mosolygott, és van hogy ha bemegyek hozzá ellök, vagy picit odacsap, mintha haragudna, hogy egyedül hagytam.

    Amúgy jól fejlődő baba, mutogatja az összes testrészét, sokat mond is, nagyon sok szót tud, jelzi a pisit, kakit is már.

    Mitől lehetnek a fent leírt változások, és hogy segíthetnék Neki? 5-6 hónap múlva menne bölcsibe, jót teszek Neki ezzel, vagy várni kellene még?

    Köszönöm a segítséged előre is!
    Réka

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      1. Ez normális életkori jelenség 🙂
      2. Ez is.
      3. És ez is. A szeparációs szorongás és a dackorszak időszakában vagyokt, a kicsi téged igényel, persze közben szeretné felfedezni a világot is, de még fél tőle kicsit.
      4. És az elalvásnál is szeretne meggyőződni róla, hogy megvagy még. Szerintem a saját szobába költözés ráér még. 1-2 hónap múlva jobb lesz a helyzet, kevésbé fog őrizni téged, akkor könnyebben át tudjátok költöztetni majd a szobájába.
      5. Ez normális, a legtöbb kisgyerek másfél éves koráig igényli ezt.
      6. Nem azért haragszik, mert egyedül hagytad, hanem dacos, mert a dackorszakban van 🙂
      Ha nagyon muszáj, elmehet fél év múlva bölcsibe, ha megteheted, akkor maradj még otthon vele. De fél év ebben a korban nagyon nagy idő, ha azt látod, hogy addigra igényli a társaságot, te már kevés vagy neki, akkor hadd menjen bölcsibe.

  • Laura

    2014. augusztus 22. péntek

    Szia Ági! Kisfiam 11 hónapos lesz holnap, és elég akaratos,hisztis, és mostanába ha pelenkázom alig engedi, nem akarja, kifeszíti magát .természetes ez hogyan kezeljem ? Mindent adhatok neki enni már amit mi eszünk ? még van anytejem, szoptatok szereti is, és cicin alszik el. 1 év.kortól hogyan kezdjem el a tejre szoktatást házi tejet lehet ? szülinapja lesz 1 hón.múlva, milyen ötletes, olcsó és hasznos játékot vegyünk a sznapjára ? A bal kezét néha ökölbe tartja szoktam neki nyitogatni, baj ez, idegrendszeri baj ,vigyem orvoshoz ? köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Pelenkázás ügyben ezt a cikkemet ajánlom: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/keptelenseg-bepelenkazni

      Tulajdonképpen már mindent kaphat, amit ti esztek, kivéve a tojásfehérjét, valamint a tejet.

      1 éves kortól lehet forralt házi tejet adni.

      A szülinapra az építőkocka már jó ajándék lehet. A nagyobb kockákat már most egymásra tudják tenni. Vannak kifejezetten babáknák készült gumi kockák is, de a fa kocka is jó.

      A ökölben tartás lehet indulatból is, de ha gyakran előfordul és nem látod, hogy indulatból lenne, érdemes lenne megmutatni orvosnk.

  • bbutterfly

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági,

    Ismét kérdéseim vannak. Kislányom 9 hónapos 1 hetes és még mindig csak emelgeti a fenekét, hintázik négykézláb, de nem mászik csak kúszik. Nem tud sokáig megülni magától a kiságyban vagy a földön bár az etetőszékben igen. Még meginog, pedig rengeteget mozog naponta. Kétszer már felült magától de csak úgy, hogy kicsit támasztás voltam mellette. Felállásra még nem is volt példa. Gond ez?
    Az éjszakákkal nagy gondunk van. Naponta 2-3-szor alszik 40 perceket az még talán jó is. Este fürdés után nagyon nehezen alszik el, állandóan csak forogni akar, kúszni és nem tud lenyugodni, olyan mint egy kimeríthetetlen elem. 3 foga van kint és pár napon belül meglesz a 4. is. 3 hónapja szenvedünk a felső fogakkal. Ha sikerül elaludnia (ha Nurofent adok akkor is) rá fél-1 órára már felébred és sír. Kiveszem a kiságyból és szopizik, visszaalszik de amint beteszem a kiságyba vissza, elkezd sírni és nem nyugszik meg csak ha újra mellém veszem és ott alszik velem. Ez már a szeparációs szorongás vagy minek véljem? Most azért szidnak, hogy megszokja az együtt alvást és nem alszik majd a helyén. Sajnos így is szinte 1-2 óránként ébred és én tehetetlen vagyok. Már mindent kipróbáltam, apa is sokszor próbálta visszaaltatni, de addig sír amíg cicit nem kap.Most a Schlüssler sót próbálom, abból is a kálciumot, hát éjszaka nem hat sajnos az sem. Reggelente sokszor sír, mert gondolom fáradt. Mit tehetnék még szerinted, hogy egyrészt ne ébredjen fel olyan gyakran másrészt, hogy a kiságyában aludjon?
    Harmadik kérdésem az átköltöztetéssel kapcsolatos. Hamarosan elkészül az ő külön szobája a miénktől 5 méterre. Vettünk bébiőrt is, hogy halljam majd ha hív. Érdemes most átköltöztetni, hogy 1-2 óránként ébred éjszaka még, vagy várjunk addig, amíg jobb nem lesz?

    Köszönettel a válaszokért: Era

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      A mozgásfejlődése tökéletes, korának megfelelő. Kúszni 9, mászni 10, felállni 11 hónapos korra kell tudni nagyjából (természetesen egyedi eltérések minden irányban lehetnek néhány hét erejéig)

      Ha együtt aludva jól alszik, akkor hadd aludjon úgy. Hidd el, ezzel a legjobbat teszed neki! Homeopátiás alkati szerrel próbálj segíteni a fogzáson, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

      Én együttalvás párti vagyok, de természetesen aludhat külön szobában is. Van olyan baba, aki pont azért ébred gyakran, mert a zajaitok zavarják. Lehet, hogy az első éjszaka még gyakrabban fog ébredni, de ha következetesen ott marad, hosszabb távon jobb lehet majd ettől.

  • Brigitta

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiam nemsokára 3 éves. Több hónapja ágy tiszta. De az utóbbi pár hétben a kaki minden esetben bemegy. Valamint nagyon viccesnek is találja. A pisivel semmi gond. Hogyan szoktassam vissza. Mit tegyek? Szidjam, vagy csak nyugodtan magyarázzam el, hogy ez nem jó? Pár hét és OVI….!

    Köszi: Brigitta

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Ennek a hátterében mindig valamilyen rossz élmény vagy más szorongásra okot adó probléma áll. Pl. előfordulhat, hogy mostanában hasmenése volt, kicsípte a popsiját a kaki, és ez rossz élmény volt a számára. Vagy valami miatt szorong (testvér születése, változások az életében), ezért jött vissza a bekakilás. Semmiképpen ne szidd le emiatt és ne idegeskedj, mert az rá is átragad. Pár napig ne is vegyél róla tudomást, esetleg ajánld fel néha a bilit, kérdezd meg szeretne-e menni, vagy ajánld fel a pelust (sok kisgyereknél már ez is segíteni szokott, mert a pelus „babás” dolog, megijednek tőle és inkább a bilire járnak. Minél kevésbé kap figyelmet a problémája, annál hamarabb hagyja el. Ha 3-4 héten belül sem oldódik meg a dolog, forduljatok pszichológushoz.

  • Pásztóné Soltész Kinga

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági!

    Több témában lenne kérdésem, ha lehet.
    Kisfiam 8 hónapos és még nem igazán szeretne főzeléket, gyümölcsöt enni. 5 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Mivel nagyon érdeklődő volt az ételek iránt, 5 hónaposan megkóstoltattuk az almát és úgy tűnt nagyon ízlik neki. 6 hónapos kortól folytattuk a hozzátáplálást más gyümölcsökkel, majd a főzelékekkel. Kb. 2 hétig szépen evett, majd fokozatosan- előbb a főzeléket, majd a gyümölcsöket – elutasította. Minden nap próbálkozok tízóraira és ebédre is adni neki gyümölcsöt, kekszet, különböző főzelékeket, de maximum 1/3-ad adagot eszik. Úgy érzem a tej már kevés neki, bár nem is tart sokáig a szopizás, van hogy csak 3-5 percig.
    A másik nagyon fontos kérdésem alvás témában lenne.
    Miután leteszem aludni, 30-45 perccel később felébred és újra csak segítséggel tud visszaaludni. Ez a nappali és az éjszakai alvásnál is így van. Azt olvastam, hogy ilyenkor váltanak át a babák mélyalvásból a REM fázisba. Elvileg önállóan vissza kellene tudnia aludni, de neki ez nem megy. Hogyan lehetne erre megtanítani? Illetve még mindig ringatással, sétálgatással tud csak elaludni és erről is szeretném leszoktatni, ha már elég érett rá. Elolvastam az Álomba ringató praktikák című anyagodat is, de sajnos még mindig tanácstalan vagyok, hogy hogyan lehetne ezen segíteni.
    Válaszaidat előre is köszönöm.
    Kinga

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Ez teljesen normális. Az anyatejes babák, ha a tej még elég nekik, nem mindig vágnak bele olyan lelkesen a hozzátáplálásba. Ez nem gond, ha másra lenne szüksége elfogadná, de egyelőre a tej is elég neki. Kínáld meg továbbra is , egyen amennyit elfogad és szopizzon mellette igény szerint. Ha éhes lesz, kér majd többet is mindenből.

      Ez a hamar felébredés általában akkor van, ha valami megzavarja a babát, ezért a felületes alvási periódusban felriad a kicsi. Normális esetben ilyenkor nem riad fel, hanem újra mélyálomba kerül, ha azonban valami zavarja őt, teljesen felébred. Ez néha a saját mozgása (általában az új mozgásformák elsajátításának idején), néha zaj, betegség idején a betegség, de nagyon gyakran a fogzás szokott lenni. Cumis/ujjszopis babák ilyenkor könnyebben visszaalszanak, mert megtalálják a cumit. A fogzást mindenképpen kezeld homeopátiával (ez egyébként részben az evési problémákhoz is hozzájárul, mert az ételek csípik az érzékeny ínyét), erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Solti linda

    2014. augusztus 22. péntek

    Kedves Ági! A kérdésem a szopizással kapcsolatos. Kisfiam 2 éves, és nagyon cicifüggő. Azonban mostanában arra (is) használja, hogy lezárjunk egy konfliktus helyzetet. Pl. valamit nem engedek neki csinálni, erre ő elkezd sírni, elmagyarázom neki szépen, hogy miért nem szabad, ő sír tovább, majd keservesen kéri a cicit, szopi után azonban minden újra rendben van, mintha újraindították volna. Kérdésem, hogy ez normális-e, engedjem, hogy ilyenkor cicizzen vagy máshogy zárjuk le a vitákat, de akkor hogy? Nagyon kitartó tud lenni, próbáltam nem engedni, de fél óra sírás után is csak a cici jelentette a megoldást, semmi más. A másik, hogy tervezzük lassan a tesót, így egyébként is ritkítani szeretném a szopit, mondjuk csak alváshoz, de ő mindenre használja, ha unatkozik, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy ő elképzelte, stb., stb. Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
    Üdv Solti Linda

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Ez normális, engedd. Azért csinálja, mert számára a szopi a biztonságérzet miatt is fontos és ezzel lenyugtatja magát, megbizonyosodik róla, hogy anya még szereti a viták ellenére is.
      A testvérvállalásba ez nem zavar be, simán teherbe lehet esni szoptatás mellett is, de ha nem erőlteted a leszokást, lassan magától is elhagyja majd. Amit lehet, hogy fokozatosan szabályokat bevezetni rá, pl. nyilvános helyen nincs szopi, csak ha hazaértetek, délelőtt nincs szopi csak délután stb.

  • Zsuzsi

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kicsit aggódom a kisfiam miatt, aki 20-hónapos és jelenleg 9400g. Már több mint két hónapja nem hízott semmit,viszont napjában többször van széklete(3-4 alkalommal). Ezek a székletek nagyon gyakran lazák vagy inkább hígnak mondanám.Már voltunk gasztroenterológusnál, volt mindenféle ételallergiára vérvétel, széklettenyésztés, de szerencsére minden negatív lett. A doktornő sem talált nála semmi aggasztót. Azt még el kell mondanom, hogy tejfehérje érzékeny(ezt gyanítjuk), így teljes tejmentes diétán van már 5-hónapos kora óta. A súlya miatt, és a súlygyarapodás hiánya miatt én nagyon aggódom. Amúgy nagyon vidám, mozgékony(egész nap rohan, szó szerint nem ül le játszani 5-percet sem a szőnyegre)kisfiú. A másik problémám az, hogy nagyon kevés dolgot hajlandó megenni. Tésztát csak levesben, semmilyen más formában, főzelékeket nem eszi jó ízűen (tejtermék nélkül borzasztó az ízük), húsokat nem rágja meg, hanem köpködi kifelé. Viszont a leveseket szereti, zsíros kenyér is a kedvencek közé tartozik, viszont felvágottakat, májkrémet is csak köpködi ki. Én már szinte mindent kipróbáltam, de hiába. Félek, hogy ezért nem hízik olyan mértékben mint kellene.Hogyan mivel próbálkozzak, hogy egy kicsit változatosabban egyen? Miért van az, hogy pár kanál étel után csak fészkelődik az etetőszékben, öklendezik az ételtől, vagy dobálja az ételt amerre csak tudja. Az evés sokszor 5-perc után nagy hisztibe csap át.

    Válaszodat nagyon köszönöm!

    Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      A válogatás normális ebben a korban, nem is azzal van a gond, a lényeg, hogy mindenféle ételtípusból (fehérje, szénhidrát, zöldség, gyümölcs) minden nap fogyasszon a kicsi. A felvágottakat és más ízesített húskészítményeket az én fiaim se szerették, de ez jobb is, mert tele van egészségtelen összetevőkkel. A főzelékeket sem kell erőltetni már lassan 2 évesen. A zöldségeket kaphatja pároltan, rakott zöldségként, mártást rizstejből is készíthetsz hozzá. Minél többet egyen egyedül, segítség nélkül és mindig együtt egyetek, hogy lássa, ti is esztek, hogy az evés élvezet.

      • Szabina

        2014. augusztus 22. péntek

        Kedves Ági,

        Augusztus 5.-én volt egy éves a lányom, aki eddig nagyon jó alvó volt. Nem voltak gondajink az alvással, esti fürdés után szépen a kiságyban megvárta míg hozom a tápszert, jóízűen megitta és aludt tovább. Na ez megváltozott. Éjjel ha felkelt ki kellett venni kiságyból, mert szinte reszketve ordított, vissza sem lehetett tenni, csak mellettem volt hajlandó, órák múlva, nagy kínlódások, ordítások és megnyugvások közepette visszaaludni. A kiságyat át kellett alakítani gyerekággyá, rácsok le, mert nem volt hajlandó már bele sem menni. Most ott tartunk, hogy szépen elvan a kiságyán, el is alszik egyedül, az esti vacsora után, de az éjjelek és az esték, még mindig kataszrtófák. Elaludni, szépen elalszik, de van hogy óránként felsír, be kell menni megynyugtatni, simizni, nagnehezen ki tudok osonni, majd ismét felsír, és így tovább, kb. éjfélig. Itt két lehetőség szokott lenni. Ha mellé fekszem és úgy alszunk tovább, van, hogy alszik reggelig, a másik eset, hogy mellé fekszem, kb egy óra múlva üvöltve ébred és akkor 2-3 órákat is fenn vagyunk, mert ismét indul a kínlódás. Látom, hogy aludna, de nem tud, mindig mire megtatlálja a kis helyét, ragad a szeme, felordít.
        Tanácstalan vagyok, már próbáltunk mindent. Ott alszom, simogatom, dédelgetem, kenem az ínyét, a 4 örlőfogból, már 3 kint van. 4 hete önállóan megy. Nem tudom ezt az alvásgondot mi okozza, a fogzás, vagy a mozgásfejlődés, vagy mindkettő? Mit tudsz tanácsolni, mit próbálhatnánk még ki?
        Várom válaszod, köszönettel,
        Szabina

        • Vida Ágnes

          2014. augusztus 23. szombat

          A kenegetés sajnos nem túl hatékony az őrlőfogaknál. Ha jön a foga és nappal is láthatóan fáj neki, piszkálja, akkor adj neki lefekvés előtt egy kiskanál Nurofent. A járástanulás is okozhat nyugtalanabb alvást önmagában is, de ez inkább az elalvást nehezíti meg, az alapvető ok az ébredésekre a fogzás szokott lenni.

  • CAnna

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 20 hónapos, és már pár hónapja, ha elfárad elkezd harapni, és csapkodni a kezével. Szerintem nem agresszivitásból csinálja, hanem úgy látom, hogy viccesnek gondolja ezt a viselkedést. A legnagyobb baj, hogy nem csak velünk, hanem más kisgyerekkel is ezt csinálja. Nem akarja őket bántani, nem azért csinája, h pl adják oda a játékokat, hanem legtöbb esetben, ha túlpörög, vagy nagyon boldog akkor kezdi ezt a viselkedést. Mit tanácsolsz? köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Még kicsi, nem tudja kontrollálni igazán a mozgását. Ahogy a csecsemő is minden intenzív érzelemre a teljes testével reagál, úgy a 20 hónaposnál is még megvan ez a jelenség. Ha fáradt, vedd fel, vonuljatok félre, kicsit pihenjen, mondj mesét, énekelj neki, mondókázzatok, hogy kicsit kipihenje magát (valószínűleg túl sok neki az inger). A gyerekeknél is valószínűleg az a gond, hogy túl nagy inger neki, túlságosan örül, ilyenkor is, finoman fogd meg a kezét, simizzétek meg a gyerekeket és vonuljatok kicsit félre, amíg lenyugszik.

  • Kacita

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági,

    Köszönöm a lehetőséget.

    Kisfiam 16 hónapos.

    Az altatásos kérdésem a következő lenne:
    -ebéd után és este cicin alszik el.
    Még szopizik, de tejcsim már igencsak kevéske van.
    Éjszaka egyszer szoktam még cicire tenni, ha megébred. Általában igen.
    Ha többször megébred már nem rakom több alkalommal szopizni ( csak az említett egy alkalommal ) ilyenkor megölelgetem majd simizem a hátát.
    Hogyan tudom a többi szopizást kiváltani, illetve mivel??
    Vagy hagyjam majd leszokik róla?
    Miért szopizik még? megszokás? megnyugtatja?

    Etetéssel kapcsolatos a következő kérdésem.

    Mivel a kutyulgatás helyett a bébi papis módszer vált be amit nagyon szeret.
    Ha kutyulok neki az nem kell.
    Ha azt az ételt adom amit mi eszünk azt többé kevésbé el is fogadja, sőt kedveli.
    Ez jó e így?
    Viszont ami fejtörést okoz hogy sok mindennel csak játszik.
    Nem kell neki csak maszatolja stb.
    aztán el dobja.
    Miért dobálja az ételt?
    Szóljak rá? Ne adjam neki többször vissza?
    Mi tévő legyek?
    Hogyan csináljak neki szendvicskét, vagy katonát ha mondjuk magába megeszi az egyik összetevőjét de a másikat már nem illetve külön külön a kedve szerint csipeget, válogat!
    Nem baj hogy még nem eszik meg egy csomó mindent?
    Ez később jobb lesz?
    Nem akarok semmit siettetni, csak néha aggódom nehogy valamit rosszul csináljak illetve lemaradjunk valamiről.
    Majd a maga tempóját figyelve és kínálgatva javul a helyzet?

    Kiságyban meddig kell aludnia?
    Ezt nagyon megszoktuk és állandóan forgolódik, még kicsinek találom hogy ágya legyen.
    Tudni fogom majd hogy mikor van itt az ideje?
    Mivel már amikor nagyon nyűgös volt próbáltuk magunkhoz venni, de csak bohockodás lett a vége a kisfiam részéről.
    Szóval mi tévő legyek? Jó ez még így ahogy van?

    Köszönöm a sok segítő választ
    Kellemes hétvégét.

    Kacita és Benjamin

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Igen, megnyugtatja, így érzi biztonságban magát. Másfél éves kor előtt ez még intenzív, aztán fokozatosan alábbhagy majd és már csak ritkábban fogja kérni. Alvás előtt is magától el fogja hagyni. Ha így gyorsan elalszik, nem kell mindenáron leszoktatni róla.

      Evés: most már elsősorban a ti ételeiteket egye, nem kell bébipapit adni neki. Egyen nyugodtan önállóan. Ez most még maszatos és dobálós, de egyre jobban fog menni, ahogy ügyesedik. Utána ő is segítsen a feltakarításban. Rászólni nem kell, az csak megijeszti.

      3 éves kor előtt nem igazán jó lecserélni a kiságyat, mert abból csak éjszakai mászkálás és nehéz elalvás van. Kivéve, ha már nem fér el a kiságyban egyáltalán, vagy ha folyton kimászkál belőle és ez veszélyesnek tűnik.

  • Kriszti

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    8 és fél hónapos kislányommal kapcsolatban szeretnék Tőled kérdezni!

    1. Napi 5-ször étkezik, tápszert már csak reggel (170 ml) és este (170-210 ml) iszik.
    Nem kevés ez ebben a korban?
    Délelőtt natúr joghurtot kap gyümölccsel és keksszel a glutén miatt, ebédre husis főzeléket és uzsonnára Sinlacot simán vagy gyümölcspéppel.

    2. Reggelente gyakran száraz a pelenkája 9 óra alvás után is.
    Normális ez?
    Inni nem igazán szeret, pedig szinte fél óránként kínálom.
    Úgy 60-250 ml-t iszik egy nap alatt, elég változó a mennyiség.

    3. A testhője esténként mindig 37.2-37.5 között van.
    Ez nem baj?

    4. még csak hasról hátra és hátról hasra forog, kúszni és mászni még nem tud. Dévény tornára járunk, az átfordulást is ott tanulta meg segítséggel.
    Aggódnom kéne a lassabb mozgásfejlődése miatt?

    Válaszod előre is köszönöm és kellemes hétvégét kívánok!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      1. Nem kevés. Pont annyi, amennyit ebben a korban ennie kell.

      2. Normális, ebben a korban már erősebb a záróizom, ezért hosszabban is vissza tudják tartani a babák a pisit.
      Az egészséges baba, ha szomjas és megkínálják, iszik. Pont annyit, amennyire szomjas.
      Mivel a tápláléka javarésze még folyadék, ezért ennél többet nem is kell innia.

      3. Nem baj, mindenkinek magasabb este. De a fogzás alatt egyébként is lehet enyhe hőemelkedés.

      4. Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell elkezdeni, tehát még nincs lemaradva semmivel.

  • Toth Agnes

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Agi!

    En az 1 het hijan 8 honapos kislanyommal kapcsolatban szeretnek kerdezni. (Elnezest az ekezetek hianya miatt). Olaszorszagban elunk, es sajnos szeptemberben bolcsibe kell mennie, ezert surget az ido, hogy megoldjunk nehany foleg az alvassal kapcsolatos problemat.
    Fontos az elozmenyek kozott emlitenem, hogy a gondok akkor kezdodtek, mikor 6 honaposan 2 hetre Magyarorszagra vittem a nagyszulokhoz. Onnantol kezdve nem fogadja el a kisagyat, csak mellettem alszik ugy, hogy elotte elringatom, es ha a szoptatason kivul is felebred az ejjel, nem tud visszaaludni egyedul, felebreszt engem is, es igenyli, hogy felalljak es a karomban setalva alszik csak vissza. Reggel sem kipihent, mert altalaban az ebredes utan 1,5 oraval mar megint aludna. Fontos megjegyeznem, hogy folyamatosan nonek a fogacskai, most igy majd 8 honaposan van neki 6 es novoben van 2 fogacskaja. Julius elejen kezdett el forogni es a honap kozepe ota kuszik. Az altatassal kapcsolatban megprobaltam azt a modszert, hogy felalomba ringat, betesz az agyba, sir, kivesz, megnyugtat, visszatesz, akar 1 oran at is, de ez nala nem mukodott. A 3. alkalommal ugy beidegesedett, hogy 20 percembe telt csak megnyugtatnom, uvoltott, mint akit nyuznak, es kiszallt a szemebol az alom. Nagyon fontos lenne valahogy elerni, hogy sikeruljon neki egyedul, onalloan elaludni, mert nagyon aggodom, hogy mi lesz a bolcsiben.
    A masik kerdesem azzal kapcsolatos, hogy ejjel meg egyszer felebred szopizni, viszont reggel (lehet, hogy a hoseg miatt) van, amikor csak de. 10 orakor fogadja el a cicit. A bolcsiben en nem leszek ott, hogy megszoptassam, ezert fontos lenne leszoktatni az ejszakai szopirol, hogy reggel, mikor felkel ehes legyen, es meg tudjam szoptatni a bolcsibe indulas elott. Meg azert en is kipihentebben mennek dolgozni, ha nem kellene ejjel felkelni hozza, hogy megszoptassam, nem beszelve arrol a plusz 1-2 alkalomrol, amikor nem sikerul visszaaludnia es keri az en segitsegemet.
    A harmadik kerdesem az azzal kapcsolatos, hogy egyszeruen a korabban egyedul is eljatszani tudo, a babakocsiban nyugodtan nezelodo kislanyomat 1 hete nem birom letenni, mert abban a pillanatban ugy uvolt, mintha nyuznak. A pelenkazas lehetetlenne valt, a babakocsiban setalas kizart, csak a kenguruban nem uvolt. Az itteni gyerekorvos szerint ez a szeparacios szorongas, es majd elmulik. Nekem viszont fura, hogy ha az apja vagy barki mas olbe veszi, akkor rogton mosolyog, es az uvoltes azonnal a multe. Az apjaval siman elmegy setalni (kizarolag kenguruban-babakocsiban nala is uvolt)ugy, hogy en otthon maradok.
    Utolso kerdes: 9 honaposan bolcsibe adni nagyon koran van? Nem szeretnek artani neki azzal, hogy ilyen koran bolcsibe adom. Nem nagyon van mas valasztasom, talan tudnam huzni 1 eves koraig…

    Elore is koszonom a valaszod!
    Udv,

    Agi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      A bölcsiben gond nélkül elalszik majd másként is, mert látja a többi gyerektől, emiatt nem kell aggódnod.

      8 hónaposan nem lehet elhagyni az éjjeli szopit, mert még éhes ilyenkor éjszaka, gondolom, nem szeretnéd, ha éhes maradna éjjel… Egyébként is hadd szopizzon, ha bölcsibe jár, ez lelki szükséglet is a számára! A bölcsiben majd megszokja, hogy reggelire nem anyatejet kap.

      Ez szeparációs szorongás. Ha valaki felveszi, megnyugszik, mert biztonságban érzi magát. De az ok a szeparációs szorongás. Jobb, ha 1 éves korig vársz, de ha nagyon muszáj, nem gond a 9 hónapos kor sem. Az a tapasztalat, hogy kisebb korban könnyebben beszoknak és kutatások is bizonyítják, hogy ha jó helyre kerül, te is szívesen mész vissza dolgozni, kiegyensúlyozott a család, akkor ez nem okoz később semmiféle zavart vagy problémát a kicsinél.

  • Awa

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Kedved Ági!
    Volna pár kérdésem. Kisfiam 6,5hónapos, elkezdtem egy hónapja hozzátáplálni. Közben ugye még megy a cici is. Eddig répát, almát, öszibarackot kapott. Az ùj izeket mindig ugy adom neki, hogy par napig, hogy nem lesz e valami reakcio, allergia. Es delelottonkent, hogy ne fajjon a hasa este. Ezt jol teszem? Par napja mar delutan is adok neki. Most a burgonyat probaltam, de nincs széklet mar ket napja (eddig napi 2 is volt). Ma volt két bogyó kaki, de annal nem több. Pukizik rendesen, hasa nem kemeny. Ez normalis? Sokszor nyom cicizés közben, de csak puki jon. Ma barackot kapott, de meg semmi. Meddig jo ez igy? Esetleg mit csinaljak? Lázmerozzem meg, hatha?
    Tejallergiás a picim, így most mindent kiiktattam az etrendbol, ami tejet tartalmaz. Nem tudom a tojás ezek koze tartozik vagy azt nyugodtan fogyaszthatom? Tejallergia lehet veszélyes is? Neki csak vér volt a székletben. Nem volt ekcémaja, asztmaja, stb. Az a kérdésem, hogyha a diétát betartva elmúlhat a tejallergia vagy ha nem is nem fog rosszabbodni, hogy más betegségei lesznek?
    Üdvözlettel

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Jól teszed, hogy így vezeted be.
      A burgonya hasfogó, ez okozza a keményebb székletet. Ha kap mellé barackot vagy szilvát is, akkor idővel sikerülni fog a kakilás. Most annyit tegyél, hogy ne adj krumplit a következő kakiig. Ha a hasa nem fáj, pukizik, jókedvű, akkor egyszerűen csak meg kell várni, amíg lesz kaki. Mivel még anyatejes, ezért akár 7 napig is lehet várni a kakival. Ha fáj a pocak, erőlködik, akkor szélcsövezni kell.

      A tojás nem tartalmaz tejet, azt nyugodtan eheted.

      Általában a kiskori tejérzékenység később elmúlik, ha betartjátok a diétát.

  • Balla Kata

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm korábbi válaszaidat!
    Kisfiunk 10 és fél hónapos. Kapaszkodva feláll, lépeget, próbálkozik kapaszkodás nélkül is állni.
    Eddig éjszakánként kb. 9 órát aludt, mostanában csak 8-at. Nappal 2-szer alszik, összesen kb. 3 órát. Jó ez így? Nem kevés? Min változtassunk?
    Másik kérdésem: 5-ször eszik egy nap. Tápszer, gyümölcs, tápszer, főzelék, tápszer. Napközben vizet iszik. Mikortól adhatok neki 3-szor pépes ennivalót? Ha már csak 2-szer fog tápszert enni, mikor mit egyen? Hány óránként ehet?
    Köszönöm!
    Kata

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ha kiegyensúlyozott, kipihent, akkor jó ez így.

      Ha már 2 étkezést kiváltottál, elkezdhetsz kiváltani egy harmadikat. Ilyenkor a reggeli és az esti tápszer marad meg, a többi étkezés már rendes étel. 3-4 óránként ehet, de nyilván az alvás miatt néha összecsúszhat 1-1 étkezés, ez sem baj.

  • BT. Noémi

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    A következő a problémám, amely a kislányom alvásával kapcsolatos. Ő most 15 hónapos. Nagyon aktív baba, mindent korán kezdett, 11 hónaposan már szaladt, most pedig hosszú szavakat, szóösszetételeket mond (kb.200-at). Nagyon okos, és nagyon akaratos baba.

    6 foga van kint teljesen, most áttört kettő. Fogzásra bevált nekünk a Cina, láthatóan nappal ha rágta a kezét és ideges volt, akkor is nagyon gyorsan segített. Az éjszakák néha jobbak lettek tőle, de néha semmi nem változott, hiába kapta a szert. Próbáltuk a Chamomillát, Sedatif PC-t, Osanitot, az alvás tekintetében egyik sem használt, a Rooibos teát nem nagyon akarja meginni, csoda, hogy már vizet hajlandó inni.

    Első hónapok:
    Születésétől kezdve köztünk aludt az ágyban, 4,5hónapos koráig. Nem így terveztük, de a császár után nem bírtam felkelni egy hétig, és ez volt a kényelmes, ezért így maradtunk, de ezt szerettük is, nem bánjuk. A kezdetektől igény szerint szoptatom.
    Az kb. első két hétben mindig elaludt cicin, majd egyszer csak nem volt hajlandó, így 6 hetes koráig nap közben csak kendőben aludt, rajtam. Este ment a cicin altatás, de ez is 50-60 percig tartott. Ekkor meguntam, és elkezdtem próbálkozni a ringatom-nyugtatom-félálomban leteszem módszerrel. Könnyen megszokta, egy hétig működött is, aztán rájött, hogy a ringatásból lerakás lesz, és olyan erővel kezdett tiltakozni és sírni hogy nem tudtam már így altatni, így visszaszoktunk a cicire. Anyukám vagy a férjem később el tudták ringatni, de én nem. 4,5hónapos koráig is kb. 4-szer kelt éjszaka minimum, és már nagyon zavartuk egymást, ezért magunk mellé tettük egy matracra. Semmi nem változott, nem kelt kevesebbet, de ha megszoptattam, legalább a matracra le tudtam tenni és aludt.

    6 hónapos körültől:
    Ekkor megint besokalltam, és elhatároztam, hogy előbb leszoktatom a cicin alvásról, átszoktatom a ringatásra, aztán onnan majd, ha megint el tud lazulni, lerakom félálomban. A ringatásig-sétálásig jutottunk, de ha félálomban raktuk le, megint jött a heves tiltakozás. Ez nem pár napig történt, hanem hetekig próbálkozunk. Közben nőtt a baba, én pedig nappali tagozaton egyetemre járok/jártam, így már nem volt energiám sétálgatni vele, úgyhogy visszaszoktunk megint a cicin elalvásra, mert az még mindig gyorsabb és könnyebb volt.

    Eközben viszont már elkezdett 5-6-szor is kelni éjszaka, és én egyre többször kiborultam. A szomszédunk azt javasolta, próbáljuk meg átrakni a saját szobájába, mert nekik az segített. Pont 11 hónapos volt, amikor átraktuk. Az első éjszaka ugyanolyan volt, mint a többi, aztán csodák csodája, egyre kevesebbet kelt, és az 5-6 kelésből átlag 3 kelés lett. Ezt sokáig tartotta is. Ez nekem viszont azért volt fárasztó, mert a fotelból felállni és az ágyba úgy visszatenni, hogy ne ébredjen meg, nagyon nehéz volt, így nem 6x10percet voltam ébren, hanem 3x keltem, de minimum fél órát szobroztam vele, mire le lehetett rakni, így sokszor az álom kiment a szemembe, szóval nekem egyáltalán nem lett könnyebb, sőt! De reménykedtem, hogy hátha tovább javul a helyzet.

    Hozzátenném, hogy ő mindig sokszor szopott keveset. Ha fejtem, mert el kellett mennem (azért ez nem volt olyan gyakori, heti néhányszor pár órára mentem el), akkor sem tudott többet meginni 80ml-nél. Az evése is hasonlóan alakult, nagyon lassan jutottunk el oda, hogy egy nap két bébiételes üvegnyi ételt megeszik 4 részletben, s emellett nap közben még 5-6-szor szopizik. Az este tömjük meg a pocakját című dolog nálunk nem működik, nem lehet megtömni a pocakját, nem eszik többet 1dl-nél.

    Az evés és az alvás nagyjából ezeknek megfelelően alakult kb. júniusig, nagyjából 13 hónapos koráig. Ekkor elkezdte nem elfogadni az ételt, így volt, hogy már csak szopizott, mert semmit, a kedvenceit sem volt hajlandó elfogadni. Volt, hogy fél óránként kéreckedett már cicire, és akármennyire is szeretek szoptatni, ez azért már sok volt. Szerencsére kb. 1 hete megjött az étvágya nagyon, és most már követeli az ételt, de a szopiról nem akart lemondani, így pár napja én szabtam határt, hogy nappal 2óránként szoptatom maximum.

    Ezzel párhuzamosan éjszaka megint elkezdett többször ébredni, és ha leraktuk az ágyba, akkor vagy hamar megébredt, vagy azonnal felsírt. Annyira ki vagyok merülve, hogy végül visszahoztuk magunk közé az ágyba. Érdekes módon itt pár napig jobban aludt, és úgy voltunk vele, hogy ha mi is jobban alszunk így, akkor miért ne? De sajnos nem tartott sokáig az öröm, mert azóta megint sokat kel, visít éjszaka, követeli a cicit, és kitúr minket az ágyból. Mindig a saját ágyába rakjuk le este, de az első ébredés után már nem marad meg itt. A férjem a végén mindig kivonul, de a kanapén nem tud aludni, ő pedig dolgozik. Nagyon fáradtak vagyunk, és nem akarunk már vele egy ágyban aludni, mert így sem jó. Egyik éjszaka, mikor fél órán át próbáltam altatni, lerakni, de nem sikerült, mondtam a férjemnek, hogy na, most ő jön. 1,5órán át kínlódott vele.

    Valamint eddig a nappali alvással nem volt gond, 2-2,5órát simán aludt a saját ágyában, de pár napja már ez is felborult, mindig felébred közben, és vagy megszoptatom, de leginkább magam mellé veszem az ágyba a nappali alvásnál.

    A héten áttört két foga is, de nem segített az éjszakán a homeopátia. És őszintén szólva ott tartok, hogy már nem érdekel az sem, ha tényleg szopizni akar, ha jön a foga, mert annyira kimerültem idegileg is, hogy ez senkinek sem jó.
    Most azt tervezzük, hogy ma-holnap-vasárnap a férjem megy be hozzá éjszaka. Ugyanakkor attól tartok, hogy szerdán hajnalban (3-kor) indulunk nyaralni, az apartman pedig egy légterű.

    E hosszú levél után két kérdésem volna:
    – Mit tanácsolsz, illetve mi a véleményed erről az esetről? Esetleg szoktassam le teljesen a ciciről, ha semmi nem segít?
    – Ha az apa megy be hozzá-módszer eredményt hoz, azt mennyire tudja felborítani a nyaralás?

    Előre is nagyon köszönöm segítségedet!!!
    Noémi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      A hátsó fogak áttörésénél a homeopátia már nem igazán hatásos, mert ezek nagyon fájnak. Ha nappal is látod, hogy piszkálja az ínyét, nyálzik, lefekvés előtt adj neki Nurofent.

      Az apa bemegy módszer jól tud működni, de utána a nyaralás felboríthatja az egészet, hiszen az nagy változás neki. De ha ott is következetesen ezt csináljátok, az segíthet. Jó, ha ilyenkor apa vizet ad neki a visszaalváshoz.

  • Nagy Adri

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam lassan 3és fél éves lesz.Az a problémám,hogy egyszerűen semmilyen járműre nem hajlandó felszállni.Se busz,se vonat,se „idegen autó”.Másfél éves kora óta nem használunk babakocsit,azóta km-eket gyalogol,akkor többször ültünk buszon is,hogy ismerkedjen vele.Semmi probléma nem volt.Egyik alkalommal úgy döntött,hogy nem hajlandó semmivel sem utazni.Visszük állomásokra,vasút illetve busz,de sírva kér minket,hogy ne szálljunk fel,mert ő nem akar utazni.A játék buszokért és vonatokért viszont odáig van,szereti őket.Sőt azt mondta szereti a buszokat és a vonatokat ,de nem akar velük utazni.Egyszer a férjem céges autójával próbáltunk volna a messzimamihoz utazni,de a gyerkőc fél órán keresztűl ordítva sírt,hogy hozzuk vissza a családi autót ,mert csak azzal utazik.Akárhogy próbáltuk betennia gyerekűlésbe,nem tudtuk sehogy sem,olyan erővel feszítette magát,hogy képtelenek voltunk bekötni is.Fél órás sikertelen próbálkozás,ígérgetés után vissza kellett cserélni az autót és a mi autónkkal kellett végül elutazni.Abba szó nélkül beül,neki az az autó a mindene.Mit tehetnéknk,hogy ez megváltozzon?Mert így sehova nem tudok a kisfiammal kettesben elmenni ,csak gyalog!Előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ezt magától is ki fogja nőni, de ha most szeretnél rajta változtatni, mielőtt legközelebb szeretnétek valahova elmenni más járművel, előző nap beszélgessetek róla, olvass neki olyan mesét, amiben a gyerekek utaznak (Anna, Petiben sok trolizós, buszozós stb. rész van), a mese segít neki megérteni, hogy nincs mitől félnie. Azonkívül ajánlj neki kis feladatokat is, amiket ő csinálhat ott. Pl. kilyukaszthatja a jegyet, odaadhatja a kalauz bácsinak stb., hogy ne a félelmére figyeljen, hanem a feladatra, amit kapott.

  • Évi

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia,
    A hozzátáplálással kapcsolatban lenne kérdésem. Most kezdtük el,a kislányom 6,5 hónapos. Az ajánlásod alapján kezdtem el a gyümölcsöket adni neki. Napközben 2x alszik,szopizni kb. napi 6 alkalommal.
    A napirendünk kb. így néz ki:
    -Reggel ébred 6-fél 8 között (ez változó),szopiztatom olyan 7-8 között
    -majd kb rá egy órára kap valamilyen gyümölcsöt. Egész szép adagot megeszik egyszerre,kb. 50-100 g vagy több.
    -9-10 között lerakom aludni (fél vagy 2 órát is alszik),
    -11-12 között: ébredés után szopi majd lemegyünk sétálni, vásárolni kb 1 órát.
    -Utána itthon próbálok neki valamilyen zöldséget adni 13-14 óra között, amit persze nem fogad el.(ezt keverhetem gyümölccsel is,hogy jobban meg egye vagy ne erőltessem?Ilyenkor váltsam ki gyümölccsel megint az „ebédet”?
    -14-15 óra között:Majd játszunk egy kicsit majd megint szopizik egyet utána alvás.
    -15-17 óra között alszik valamikor
    -Miután felébredt játszunk és ha megérkezik az apja kb. még fél 6-6 körül lemegyünk 1-1,5 órát levegőzni.Még mielőtt lemegyünk sétálni még szopizik vagy eszik gyümölcsöt (17-18 között)
    -Este 8-kor fürdés,szopi és alvás,kb. fél 3 és 4 között ébred. Szoptatnám is szívesen hajnalban de már örülnék annak is ha csak 6 körül ébredne és akkor kezdenénk a napot. A hajnali etetés rizikós mert van amikor felébred és nem tudom visszaaltatni kb másfél órán keresztül,mert fejen áll a kiságyban és dobálja magát.
    Meg lehet-e oldani azt, hogy átaludja az éjszakát úgy,hogy valamilyen gyümölcsöt vagy főzeléket adok neki lefekvés előtt,hogy kibírja?Lehet nem elég a tej már neki. És ezt kb. mikor adjam neki?
    Elég a napi 2x étkezés ebben a korban?
    Köszönöm a válaszod,Évi

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ez még korai. Még kicsi ahhoz, hogy éjszaka ne ébredjen meg legalább 1-2 alkalommal enni. Ilyenkor a nyugodtabb altatás érdekében vedd magad mellé és szopizzon úgy, aztán amikor már mélyen alszik, akkor tedd vissza az ágyba. Ha úgy érzed az esti tej már nem elég, akkor adj neki szilárdat, de csak már bevezetett és kipróbált ételeket, amik nem okoznak hasfájást nála.

      2 szilárd étkezés ebben a korban bőven elég.

  • Tolvaj Katalin

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Agi!
    A kislanyom 21 honapos, cicin elalvo, egyszer nappal, es aztan este lefekveskor, es persze ejjel is, ahanyszor csak felebred. Ezert mar egy jo ideje velem alszik a nagy agyban, ez tunt a legoptimalisabb megoldasnak annak idejen, mert mar nem tudtam eszrevetlenul belopni ot a kisagyba, mikor vegre elaludt. Igy mellettem maradt, es ejjel is konnyen hozzambujhatott, anelkul, hogy fel kellett volna kelnem az agybol. Az apuka azota kulon szobaban kenytelen aludni, hogy mi elferjunk, mert a kislanyom ossze-vissza forog ejjel az agyban, sok helyet elfoglal. 2 eves koraig tervezem szoptatni, remenykedtem, hogy esetleg magatol leszakad, de nem ugy nez ki. Meg mindig nagyon ragaszkodik. Azt ertem el eddig, hogy nappal mar csak 1x cicil, ha ebed utan lefekszunk, a nap tobbi reszeben azt mondtam neki, a cici alszik, neki is kell pihenes. Ezt szerencsere elfogadta, de meg igy is neha probalkozik. Mar keszitgetjuk neki a gyerekszobat, de egyelore fogalmam sincs, hogyan szoktassam le a cicirol, es hogy erjem el, hogy kulon szobaban aludjon, ugy, hogy ejjel magatol visszaaludjon. Tudnal tanacsot adni, hogyan kezdjek hozza a szeparaciohoz? Fokozatosan ugy erzem nem menne, radikalis megvonas + egy masik szoba, ahol mar csak az o ‘nagy’ agya lenne, viszont lehet hogy nagyon sok lenne neki egyszerre, nem szeretnem ha szorongast valtanek ki belole.
    Elore koszonom a valaszod,
    Kata

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Még korai neki a nagyágy. Az a tapasztalat, hogy ha 3 éves kor előtt kapják meg, abból rengeteg alvási, elalvási probléma származik, ezért nem javaslom. Szerintem várj pár hónapot, 2 éves kor után már sokkal könnyebb lesz átszoktatni a szobájába és akkor már magától elkezdi elhagyni a szopizást is.

  • Fekete Dorottya

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ágnes!
    Kislányunk, Juli 6 és fél hónapos, nagyon éber, aktív, „sajtkukac” baba, folyton izeg-mozog. Születésétől kezdve zavarba ejtően érdeklődő, most olyan, mintha már legalább 1 éves lenne. Nagyon lekötik az arcok, szemkontaktust tart, barátkozó és nagyon figyel mindenre. Ezzel nincs is semmi baj, viszont e tulajdonsága nagyban befolyásolja alvását és evését.
    5 hónapos koráig csak szopizott, ekkor kezdett el zöldséget-gyümölcsöt kóstolgatni az orvos tanácsára, mert vékonynak ítélte. Tényleg nem egy díjbirkózó alkat, 2800 gr-mal született a 40. hétre, természetes úton, most 6 és fél hónaposan 5700 gr. Mozgását tekintve kicsit hamarabb csinált mindent, sokat forog, hason játszik, kúszik. Ekkora babához képest elég sokáig le tudja kötni magát játékkal, önállóan kb. 15 percig képes játszani.
    A szopizás nálunk mindig rövid volt, 5-10 percnél soha nem tartott tovább, ha elege volt, hátrafeszítette magát és kiabált. (Az orvos ezt annak a jelének gondolta, hogy kevés a tej, de hétről-hétre szépen gyarapodott, ezért én nem engedtem, hogy tápszert írjon fel neki). Eleinte 60-70 gr-okat evett, és azóta sem sokkal többet, kb. 90-100 gr az átlag. Nem egy nagy szopizós fajta, megnyugtatásként soha nem használta, ha fáradt, soha nem szopizik, elaludni még soha nem aludt el közben. Ha bármi megzavarja, sokkal jobban érdekli, mint a szopizás. Elkezdtem sinlacot adni este és napközben is a gyümölcsben- zöldségben, hogy táplálóbbat egyen. Most szopizás + sinlaccal+ gyümölccsel együtt összejön a 130 gr / evés. Kanállal szívesen elfogadja az ételt, jobban lecsúszik, mint a szopizás. Az evésével nekem nincs bajom, mivel jókedvű és fejlődik.
    Az alvása viszont elég szörnyű. Eleinte bölcsőben altattuk, aztán mellénk vettük egy külön kiságyban, aminek az oldala leszerelhető, hogy ne kelljen felkelnem éjjel. Mivel folyton forgolódott, most már saját kiságyában alszik mellettünk. 5 hónapos koráig éjjel 2x szopizott éjjel, mostanában viszont 3-4x kel fel szopizni. Az első felkelés vacsora után 3 órával van, de utána 2-2,5 óránként felébred. Ilyenkor csak szopizással alszik vissza, párszor próbáltuk visszaaltatni simogatással, dúdolással, cumival, vízzel, de fél órás sírás lett a vége és feladtuk. A vízre emellett nagyon dühös lett és még jobban sírt. A baj az, hogy amikor szopizik éjjel, úgy esik nekem, mintha 24 órája nem evett volna, és kb. 2-3 percen keresztül eszik (ami hozzá képes közepes szopizásnak felel meg). Ezért kezdtük el adni a sinlacot, de nincs változás, ugyanúgy felkel 2-2,5 óra múlva. Próbáltam az álometetést is, de ugyanúgy felkelt. Egyik gyanúm, hogy éjjel pótolja be a nappali mennyiségeket. Emellett félálomban sokat forog, hason emelgeti a fejét, lábával dobol éjjelente, amire felébred.
    Nappal magától 4×30 percet alszik, egyszer vissza tudom altatni szopizással vagy babakocsiban tologatással vagy hintáztatással, és akkor 1,5-2 órát is tud aludni. Éjjel ugyanolyan rosszul alszik, akár visszaaltatom nappal, akár nem. Magától nappal nem alszik el. Néha álmosnak tűnik 30 perc alvás után, akkor fél óra után megint el tudom altatni, de ez elég ritka. Általában nappal 2-3 órát van fent, utána alszik. Kivéve a reggeli felkelést, akkor már 1,5 óra után megint fáradt. Az esti lefekvésnél egyedül alszik el a kiságyában, nem szopizás közben. Napirendje kialakult, az esti szertartást alvás előtt nagyon szereti, fél 9-9 között alszik el. Reggel kb. 7-ig alszik.
    Foga még nincs, látni, hogy meg van duzzadva az ínye, akkor dentidox-al kenegetem, de ez csak néha jön elő, nem nagyon nyáladzik.
    A kérdésem tehát, hogy lehetne leszoktatni a két óránkénti éjjeli felkelésekről? Mi lehet ennek az oka? Érdemes lenne megnézetni alvásszakértővel? Tényleg éhes lenne? Ha éhes, mit lehetne még tenni? Ennél több sinlacot már nem szívesen adok neki, mert úgy érezném, hogy tömöm. Amellett, hogy nekünk is nehéz, jobban érdekel, hogy neki is rossz-e, ha mindig van valami a gyomrában, nem tudja kipihenni magát, nem tud hosszan pihenni. Illetve van-e értelme nappal visszaaltatni, ha magától amúgy felkelne?

    Előre is köszönöm.
    Üdvözlettel,
    Fekete Dorottya

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Valószínűleg elkezdtek jönni a fogai és ezért alszik most rosszabbul. A Dentinox kb. 5 percig tart, attól nem fogja átaludni az éjszakát. A homeopátiás alkati szerét kéne megtalálni és azt adni neki éjszakára, így ritkábban fog majd felkelni. Erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.
      A kis súlya miatt is ehet gyakrabban, mivel emellett mozgékony, ezért valószínűleg az emésztése is gyors, így gyorsabban kiürül a pocak, de ez nappal is így lenne.
      A nappali alvásoknál nem kell visszaaltatni, ha magától ébred és kipihent.

  • Bea

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni! A kisfiam 3 és fél éves, 2012. október óta bölcsis. A beszoktatás eleje borzalmas volt, de utána belejöttünk mindketten. A probléma, ami miatt írok idén januárban kezdődött. Januártól már 8 órában dolgozom (előtte 6 órás voltam), így már kb. 7 óra körül visszük Bencét és kb. 5 óra körül érek oda érte. Január eleje óta szinte minden reggel sír, amikor beadjuk, sőt van, hogy őrjöng, üt-vág, eldobja, ami éppen a kezében van. 6 hét szünet után most hétfőn vittük először bölcsibe és persze megint ez volt egész héten. Tegnap és ma már nagyon durván visított. Miután mi elmegyünk, hamar megnyugszik a gondozó néni szerint, általában rendben van vele minden, eszik, alszik, a szobatisztaságában sincs visszaesés. Amikor megyek érte délután rendszerint vidám, mosolygós, aranyosan meséli, hogy jó volt a bölcsi. Este otthon, sőt még reggel is induláskor megígéri: mosolyogva megy be legközelebb. Ennek ellenére a csoport szoba ajtajában megint kezdődik minden elölről. Sajnos január óta kicsit megváltozott a bölcsis viselkedése is: előtte aranyos, figyelmes volt, benne volt mindenben, onnan viszont alig lehet lekötni, nem mindig ül le rajzolni, vagy festeni, vagy ha le is ül, akkor hamar megunja. Sokszor mondták, hogy csak lézeng. És sokszor jött a panasz: beleköt másokba, verekszik, „emberkedik”.
    Szerencsére az egyik gondozónénink nagyon pozitívan állt Bencéhez, és sokszor külön vele foglalkozott, kiemelt figyelmet kapott, melynek eredményeként újra mosolygós, figyelmes, aranyos volt a bölcsiben. Aztán jött a fáradt időszak, amikor láttuk rajta, hogy elege van az egészből és már nagyon vártuk a szünetet.
    A szünet alatt kiegyensúlyozott volt, nem volt vele kimondottan gond (néhány hisztit leszámítva), bár sokat volt vidéken nagyiknál, tőlünk távol. Az ilyen heteket követően néhány nap hisztis-dacos volt velünk.
    Szeptemberben kezdődik az ovi és már előre nagyon-nagyon félek, hogy mit fogunk kezdeni a reggeli bemenetekkel. Új hely, új óvónénik, nem lesz arra idő, hogy őt babusgassák. Nekem néhány nap szabim van arra, hogy beszoktassam. Lehetséges, hogy ez az egész miattam van? Mert otthagyom, hiszen mennem kell dolgozni, és sajnos fáradtabb vagyok én is estére? Pedig annyira igyekszem előtte-utána a rendelkezésére állni…
    A segítségedet szeretném kérni, hogy tudnám Bencének megkönnyíteni a reggeli bemenetelt, min változtassak, mit tegyek másként?
    Válaszodat és segítségedet előre is nagyon szépen köszönöm! Szép napot! Bea

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ez nem miattad van. Egyszerűen csak így tesztel téged, mennyire veszed komolyan ezt a dolgot, mennyire muszáj bentmaradnia. Valamint ez egy jelzés is arra, hogy „anya foglalkozz többet velem”. De ezt nem a bölcsi előtt kell megtenni, hanem esténként, hétvégén, amikor együtt vagytok. Ha azt látja, hogy olyankor ezzel rád hatással van, mert foglalkozol vele, próbálod meggyőzni stb. akkor tovább fogja csinálni. Ha azt látja, hogy akkor is elmész és nem válaszolsz a hisztijére, akkor rájön, hogy felesleges ezt játszania.
      Az oviban az is lehet, hogy megszűnik ez, mert új lesz a környezet, ezért nem játszható el a megszokott játszma.

  • Angela

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Agi!
    Tema: nappali alvas/orankenti eves

    Kislanyom 38.hetre csaszarmetszessel jott a vilagra (nem program csaszar,hanem beindult es azert csaszar mert a koldokzsinor ra volt tekeredve a nyakara). Hetfon lesz 8 hetes. Az ejszaka ugy nez ki,hogy 8 kor furcsi utan kaja (alt bealszik),aztan bufi (vagy sikerul v nem) haloban vagy le tudom tenni vagy meg egy kis kaja es bufi,alvas. 6-7orat alszik egy huzamban aztan 3korul megint egy kaja es 4-5 ora alvas.ezzel szemben reggeli kaja utan sehol es semmi se jo!Neha atmenetileg lehet kicsit jatszani,de max5 perc/tema,aztan siras.sokszor orankent eszik es keveset es a sorrend (lehet h rossz) pelenka,kaja,bufi,jatek. Ejszaka velunk alszik a nagy agyban,nappal pedig a nappaliban levo ulogarnituran levo jatszoszonyegen. Ket problemam van: 1) nem tudom hogyan tanitsam es hol a nappali alvast (es hogyan)? 2) hogyan szokjunk le az orankenti kajarol?
    3) hogy alakul ki az,hogy egy-egy targy megnyugtatja oket pl: maci,rongy?

    Ehhez meg nemi info:vizet kikopi,cimitol oklendezik

    Torokfajas,hatfajas.mellgyulladasok es arcureg gyulladas miatt augmentin duot szedek par napja,bar nem azota vannak a nappali alvas problemak,azert megemlitettem.

    Elore is nagyon szepen koszonom a tanacsokat (nagyon szeretem az oldaladat)

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      1. Nappali alvás: Most még időben vagy, hogy jó szokásokat alakíts ki nála. Ha álmos, dédelgesd meg, tedd le a kiságyba, simogasd, várd meg, amíg elalszik, aztán menj ki. Kezdetben ez hosszadalmas lehet, de idővel rájön, hogyan tud ellazulni.

      2. Valószínűleg olyankor nem éhes, hanem álmos, de még nem tudja megmondani melyik, persze a cici mindenre jó 🙂 de ő olyankor kicsit kipiheni magát, szendereg a cicin, ezért aztán nem akar elaludni.

      3. Ez később szokott kialakulni, nem most.

  • T. N.

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Àgi!

    Nèmetországban èlünk èvek óta, az én családom is itt èl, fèrjemè Magyarországon. Az èletünket itt szeretnènk leèlni. Van egy 9 hós kislanyunk. Születese óta nèmetül beszèlünk vele(mindketten tökèletesen besxèljük a nyelvet ès egymás közt is ìgy beszélünk), magyart csak a párom csaladjától hall(őket kb 3havonta egy-kèt napra látja). Èn nem feltètlen akarom , hogy tudjon magyarul, hiszen neki a nèmet a fontos. Emiatt kapok hideget-meleget..Neked mi a vèlemènyed erről? Hogyan befolyásolja ez az ő fejlődèsèt?

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ez a te döntésed. Ha mindketten beszélitek a németet és egymás között is azt használjátok, akkor nem kell mindenáron tanítani magyarul, de persze a család miatt praktikusabb, ha azt is tudja. A fejlődésére nincs káros hatással se az, ha csak egy nyelvet tanul, se az, ha kettőt.

  • Ágica

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kérdésem nem tűnhet olyan égetőnek, mégis fontos a számomra, ugyanis már elég régóta küzdünk a problémával.
    Kislányom másfél éves és nem engedi megmosni a fogát. Apának és nekem is elég könnyen romlanak a fogaink, így nem jó esélyekkel indul. Úgy érzem, mindent megpróbáltam már, mégsem sikerült megoldanom a dolgot. Kb. 1 éves koráig működött a dolog, aztán valami elromlott, de fogalmam sincs, mi válthatta ki, nem erőltettem. Kezdettől fogva együtt mosok vele fogat, próbáltam már többféle fogkefét, úgy hogy én mosom neki vagy ő is moshatja magának, ami azt jelenti, hogy rágcsálja a fogkefét, de mostanában már erre sem volt hajlandó, ezért mostmár fogkrémet is teszek rá neki, hátha úgy jobban elfogadja, de a fogkrémet mindig csak lenyalja és dobja el a fogkefét. Ha én próbálom megmosni neki, sír, fordítja el a fejét és nem engedi (néha már muszáj, hogy lefogjam és megmossam neki, de pár másodpercnél tovább ez sem tart). Nagyon szeretném megoldani ezt a helyzetet, kérlek segíts!
    Köszönöm!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Nem baj, ha rágcsálja a fogkefét, ha nem jól most még fogat! Mossatok naponta 3x együtt fogat, ha ő nem mossa, akkor nem baj, ha le kell fogni, mert ez fontos dolog. De emellett játékosan segíthetsz neki kicsit oldani az ezzel kapcsolatos félelmeit, pl. játszhattok olyat macikkal, hogy este van, lefekszenek, fürdenek, fogat mosnak stb.

  • Mimi

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági

    Kislányom 3610 g-mal szuletett, 3480- al hoztuk haza. Most 2 hetes es 3950 g. Csak anyatejet kap. Napkozben 2-3 orankent eszik. Viszont az esti elalvas elott van h 2 orat is cicin van. Pihenget kozbe, de csak ugy alszik el. Nem tul sok ez a hizas? Es a masik hogy a kis testehez kepes eleg nagy a hasa, ez normalis?
    Koszonom

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Egyáltalán nem sok ez a hízás. Az első hónapban akár 1,5 kilót is hízhat a baba! Normális, hogy ilyen nagy a pocak, hiszen naphosszat csak eszik 🙂

  • Kiss Hajnalka

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Ági! Alvás

    Kérdésem alvással kapcsolatos. Kislányom 13 hónapos és éjszakánként 2-3 alkalommal ébred ( eddig kb 4-5 alkalommal egyszer, és teljes éjszakát még soha nem aludt át) és csak szopival alszik vissza, pedig nappal nem csak szopi közben tud elaludni, de szokott úgy is. Tudom, hogy minden babának meg kell érni a nyugodt egész éjszakát átívelő alvásra és sok tényező befolyásolja, nappali evés, alvás mozgás, levegő stb. Petra napi rendje, reggel szopi, tízórai-ebéd-uzsi szilárd+ tejcsi, vacsora szopi. Nappal kétszer alszik 1,5-1,5 órát délelőtt és délután. Este fél 22-22-kor fekvés, mindig megvárom, hogy fáradt álmos legyen, reggel 6-6:30 ébred. Napközben sokat sétálunk biciklizünk, úgy gondolom nem ilyen okok miatt kel fel éjszaka.Segíts kérlek mivel vehetném őt rá, hogy éjszaka ne ébredjen, vagy mivel tudnám őt ebben segíteni, félek, hogy nála ez megszokás, és persze már rám is férne egy kiadósabb alvás.Köszi: Hajni

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ez nem megszokás, nem a szopi okozza, hanem valami más van a háttérben, ami miatt ébred. Más kérdés, hogy ilynekor szopival szeretne visszaaludni, mert ezt szokta meg. Általában a fogzás áll a háttérben, illetve az idegrendszeri éretlenség. Ha a fogzás jeleit tapasztalod, akkor homeopátiával vagy fájdalom esetén fájdalomcsillapítóval segíthetsz rajta, ha ezt nem tapasztalod, akkor a mélyebb alvásban segíthet este, lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • bbutterfly

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági,

    Szeretném megtudni, hogy szoptatás alatt elmehetek-e Flabelosra heti 2 alkalommal 10 percre, mert mindent olvastam a neten, pro és kontra is volt. Árthat-e a tejtermelésnek vagy közvetve a babának?
    A következő kérdésem a tejföllel kapcsolatos. Most vagyunk 9 hónaposak és a védőnő azt mondta hogy a tejtermékek közül a tejet és a tejfölt nem eheti 1 éves kora előtt. Máshol pedig a tejfölt is említik 8 hónapos kortól. Most akkor adhatom vagy nem?
    Most az utolsó kérdésem, hogy szabad-e valamilyen édesítőszert használnunk az ételekhez vagy csak mondjuk a natúr joghurtba a házi készítésű lekvárt vagy a gyümölcsöket?
    Köszönöm válaszaid: Erika

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Nyugodtan elmehetsz. Az erőteljes fogyás, a koplalás, a túlzásba vitt sport az, ami nem ajánlott, sportolni, mozogni, okosan táplálkozni lehet.

      Én adtam nekik tejfölt és nem lett tőle bajuk. A zsírossága miatt nem adják sokan. De ha nincs allergiára hajlama, akkor kaphatja.

      Édesítőszert ne használjatok. Joghurtba lekvár, gyümölcs mehet.