Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Terenyi-Bujdosó Eszter

    2023. június 30. péntek

    Kedves Ági!

    Három kisfiam van (6,5-4-1,5 évesek). A legnagyobb, Marci ősszel kezdi az iskolát, okos, értelmes, de egy kicsit érzékeny kisfiú.

    Három évet járt óvodába, gyakorlatilag probléma nélkül beszokott, majd a harmadik év elején gond nélkül vette, hogy az előző óvó néni felmondott és két új pedagógus vette át a csoportjukat.
    Aztán elérkezett az év vége, az óvó néniknek otthon tanult verssel készültek a ballagó nagycsoportosok. Az utolsó héten hétfőn volt a búcsúzkodás. Aznap reggel elment oviba, majd délben, mikor mentem érte, azzal fogadtak, hogy egész nap sírt. Délután az ünnepségen is zaklatott volt, már akkor elérzékenyült, mikor ajándékot kapott az óvó néniktől. A verset azért elmondta, aztán lenyugodtak a kedélyek.
    Másnap kicsit bújósan, de azért ment oviba, újra sírt, de átmentek az iskolába és az tetszett neki. Harmadnap már itthon sírdogált, hogy nem akar menni és mindenfélét kitalált, hogy nem érzi jól magát, hogy bántották, nem játszottak vele, stb. Érezhető volt, hogy csak azért mondja, hogy ne kelljen menni. Elmentünk, de végül hazahoztam, mert nem láttam értelmét, hogy egész nap bent bőgicséljen. Onnantól, hogy megúszta, semmi baja nem volt. Este apával megbeszélték, hogy ez nem így működik, hogy vannak kötelességei és hogy a maradék két napot már kibírhatja. Akkor bólogatott is, de csütörtök reggel újrakezdődött a sírás és szűkölés, az újabb kitalált fájdalmak és indokok. Addig heccelte magát, hogy hányt is, majd mikor megúszta a menetelt, újra semmi baja nem volt. Így fejeztük be a tanévet, nagy megdöbbenésünkre. Attól féltem, hogy az iskolától fél, de azt mondta, hogy ő már nem akar óvodába menni, mostmár iskolába szeretne járni. Hiába mondtuk neki, hogy az csak szeptemberben lesz.

    Tavasszal elkezdett úszásra járni, amit nagyon élvezett. Olyannyira, hogy mikor megkérdeztük többsoron, szeretne-e úszótáborba menni (ugyanoda, ugyanazokkal az oktatókkal), lelkes volt, így jelentkeztünk. Ez a tábor ezen a héten volt, és már múlt hét hétfőn elkezdett újra szűkölni, félni, pedig fel sem hoztuk még a tábor kérdést. Izgult, hogy mi, hogy lesz, hogy fog egyedül öltözni, vinni a csomagját, mit hogy fognak csinálni. Igyekeztünk minden kérdésére válaszolni, megnyugtatni, stb. Sikerült megbeszélni, hogy legalább nézze meg, milyen, próbálja ki, ha már egy csomó pénzt kifizettünk érte és mástól is elvettük a férőhelyet.

    Minden reggel szűköléssel, sírással indult, hogy nagyon izgul, nem tudja, mi hogy lesz és hogy velünk szeretne lenni, hiányzik anya, apa. Próbáltuk biztatni, hogy barátkozzon, beszélgessen, játsszon a gyerekekkel, de azt mondta, hogy elfordultak tőle. Magát az úszás órát élvezte, de az oktatók is mondták a hét elején, hogy sokat sírdogál, nem találja a helyét. Aztán két nagyobbacska fiú segített neki, velük úgy-ahogy tudott kapcsolatot teremteni, együtt játszani, beszélgetni. Csütörtökön reggel hányt is az izgalomtól, de aztán jobban lett és elment. Aznap már csak a búcsúzáskor sírt. Ma volt az első nap, hogy odament reggel a kis barátjához, és bár könnyes szemmel, de ment és tette a dolgát.

    Nagyon nehéz helyzetben voltunk mi is. Rossz volt nagyon látni, hogy tényleg szenved, de azt beszéltük a férjemmel, hogy nem szeretnénk, ha minden felelősség és kényelmetlenség alól kibújna, hogy tanulja meg, hogy vannak következményei a döntéseinek (ha menni akart, csinálja végig, kifizettük, elvettük más elől a helyet) stb. Illetve én nagyon tartok tőle, hogy majd az iskolánál is ezt fogja csinálni.

    A helyi iskolába fog járni, egy szuper tanító nénihez. Két lány csoporttársa is ugyanabba az osztályba megy, de mégis idegen hely, idegen tanítók, gyerekek veszik majd körül. Plusz rengeteg új cucc, teendő, feladat lesz, sokmindent egyedül kell majd megoldania. Attól tartok, hogy majd ugyanígy szorongani fog és nem tudom, hogy segíthetnék még rajta.

    Érdekelne a véleményed a viselkedésével kapcsolatban. Belefér az, hogy ennyire megviselte az év vége, a búcsúzás? Hogy ennyire fél, megijesztik az új helyzetek, az, hogy nem tudja, mi hogy lesz? Hogyan tudunk segíteni neki, hogy az iskola kezdetekor ne ugyanez legyen a forgatókönyv? Szerinted meg kellene-e mutatnom szakembernek?

    Köszönöm a válaszodat előre is!

    • Vida Ágnes

      2023. július 01. szombat

      Megviselte az év vége, a búcsúzás, de ez természetes. Most egy kicsit megijedt, ezért felerősödött nála a szeparációs szorongás. Ha lehet a nyáron, lehetőség szerint minél többet legyen otthon veletek, pihenje ki magát, ne emlegesd neki egy darabig az iskolát se, hadd dolgozza fel ezt a nagy váltást, aztán majd augusztus végén újra fel lehet hozni a témát.

  • Harmathné Nagy Edina

    2023. június 16. péntek

    Kedves Ági!

    Már kétszer is segítettél nekem, most ismét a tanácsodat kérem. Gyermekem 4 és fél éves, délelőtt jár oviba (magánoviba, így lehetőségünk van arra, hogy 9-ig beérjünk) és itthon már együtt ebédelünk, szóval olyan 3-4 órát tartózkodik benn egyelőre. Szépen játszik a gyerekekkel, vagy akár egyedül is, azt mondják, szépen fejlődik. Viszont ma ovi végén (ma volt az utolsó nap a nyári szünet előtt) az egyik óvónénije azt mondta, hogy van amikor ő is elmegy a többiekkel (pl. tízórai előtt/után) wc-re, de van, amikor nem kell neki, ilyenkor nyilván nem erőltetik. És az lenne a kérdésem, hogy ez mitől van, mármint szerinted direkt kevesebbet iszik, hogy ne kelljen elmennie ott? Mert reggel indulás előtt mindig pisil, és ha hazaérünk, szintén mindig wc-zik. Szóval hogy mennyire tudatos nála ez a tartogatás, ha egyáltalán annak lehet nevezni, és mennyire kellene aggódjak emiatt? (Mert a másik óvónénije például azt mondja, hogy nem várható el, hogy mindenkinek ugyanakkor kelljen minden nap pisilnie, hisz még a felnőtteknél sincs így.) De mégis, van pár tipped, hogyan segíthetnék neki abban, hogy nem csak itthon mehet el akármikor wc-zni, hanem ott is? Köszönöm előre is válaszodat!

    Üdvözlettel:
    Edina

    • Vida Ágnes

      2023. június 19. hétfő

      A vécézés intim dolog, nyilván ezt ő is érzi, ezért esetleg nem megy el szívesen a többiekkel pisilni, ez normális reakció a részéről. A felnőttek között is vannak olyanok, akik nem szívesen mennek el nyilvános helyen. Viszont ahhoz ő még kicsi, hogy tudatosan keveset igyon azért, hogy ne kelljen pisilnie, tehát ebben nincs összefüggés szerintem. Különösebben nem kell aggódnia, a sok jó tapasztalattal kialakul benne a bizalom és egyre inkább mer majd az oviban is többet pisilni.

  • Tshepen-Ősz Gariella

    2023. május 05. péntek

    Kedves Ágnes!

    Van egy 15 hónapos, és egy Júniusban 3 éves gyerkőcünk. A kicsi lány, a nagy fiú. Elég sokat jövünk-megyünk. Nagyszülők is 45 percnyi autóútra vannak, és általában ottalvósra megyünk (1-2 éjszaka), illetve előfordul, hogy elutazunk valahová 3 éjszakára, aztán onnan tovább még három,stb. Saját utazóágyuk van, amit megszoktak már, és a hosszabb utazást is már jól kezelik.
    A kérdésem az, hogy mennyire ártunk ezzel nekik? Van, amire figyeljünk ilyenkor, hogy már ez sok, vagy inkább ne is menjünk, stb?
    Köszönöm!
    Szép napot!
    Gabi!

    • Vida Ágnes

      2023. május 10. szerda

      Egyáltalán nem ártotok vele. A gyerekeknek az a lényeg, hogy a szüleik mellett biztonságban legyenek, a „hol” az kevésbé számít.

  • Anna

    2023. április 21. péntek

    Kedves Ági! 9 hónapos iszsz kisfiam nem eszi meg a darabos ételt, csak a püréset. Ha egyben adok a kezébe valamilyen ételt, akkor játszik vele, szétnyomkodja, de nem teszi a szájába. Ha a pürében vannak darabok, általában kiköpi miután kanállal a szájába tettem. Van valami tipped, hogyan tudnám megszerettetni vele a darabos ételt? Önálló pohárból itatásra mikor érdemes szoktatni? Jelenleg szívószállal iszik. Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2023. április 22. szombat

      A darabokat a pürében a legtöbb baba nem szereti, kínáld többféle darabossal, amit maga foghat meg, pl. kölesgolyó, banándarabka stb. Nem baj, ha még csak játszik vele, majd ki fogja próbálni. Segít az is, ha együtt esztek, látja, hogy te is eszegetsz, így le tudja utánozni. A poharat is meg lehet már próbálni, ha megy már a szívószál.

  • Ágnes

    2023. április 07. péntek

    Kedves Ágnes! Kislányom együttalváskor folyamatosan cicizik, majd leválik a ciciről, szopizik kicsit, elengedi, és ez megy egész éjjel. Tud így pihenni? Hogy lehetne elkerülni ezt? Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2023. április 09. vasárnap

      Ő ettől még ki tudja pihenni magát, a babáknál a szopizás önnyugtató cselekvés és mivel még felszínesebben alszanak, simán pihennek közben. Együtt aludva nehéz elkerülni, esetleg csak úgy, hogy amikor nem ébred fel, nem éber, akkor megpróbálod simivel visszaaltatni a cici helyett. Vagy a másik lehetőség, hogy külön ágyba kerül vagy babaöbölbe, ahol melletted lehet, de nem olyan közel a cicihez.

  • Réka

    2023. április 07. péntek

    Kedves Ági! Mi lehet az oka annak, hogy 8 hónapos, cicin elalvó kislányom minden altatásnál, elalvás után 30 perccel megébred? Nem büfizik/pukizik, csak cicit kér pár percig, és alszik is tovább aztán. Ez a nappali és az első éjszakai altatásnál is így van, így nagyon el szokott húzódni az altatás. Köszönöm szépen a választ előre is!

    • Vida Ágnes

      2023. április 09. vasárnap

      Kb. 30 perc a mélyalvási szakasza utána felszínes alvási szakasz jön. Valami megzavarja ebben a szakaszban, ezért ébred meg (valószínűleg a fogzás lesz az ok, sajnos az első 6 fog áttöréséig szinte folyamatosan zavarja a babákat)

  • Reni

    2023. április 07. péntek

    Kedves Ági!
    Szeretnék kérdezni bár nem lelki dologgal kapcsolatban de remélem tudsz ebben is segíteni!sehol nem tudnak semmit az orvos is azt mondta nem tud mit ajánlani…
    Olyan problémàm van hogy már a terhesség előtt is epe problémám volt (epevezeték van megtörve az ultrahang szerint )
    Ez a várandósság óta még rosszabb .amiket eddig szedtem rá (energy csepp borsmenta olaj articsoka stb)sajnos nem szedhető
    Kérdésem az lenne tudnál nekem olyan gyógynövényt ajánlani ami iható valamint bármi más homeopátiás vagy gyógyszertári készítményt ami segítene .Teák közül a körömvirág teáról nem találom hogy szabad e azt is ittam a lecitint is szedtem valamint a feketeretek csepp arról sem írjàk lehet e igazából minden ilyen kérdőjeles 🙁 vagy nincs róla információ és elegendő adat.nagyon tanácstalan vagyok és egyre rosszabbak a tünetek.jelenleg csak a salvus vizet kortyolgatom.köszönöm szépen ha tudna bármilyen megoldást számomra
    Üdvözlöm

  • Reni

    2023. április 07. péntek

    Kedves Ági !
    Itt tudok tőled kérdezni?

  • Nikolett

    2023. március 24. péntek

    Kedves Ági!
    Meseolvasással kapcsolatos kérdésem lenne, mert már egy ideje foglalkoztat egy dolog. Van jelentősége annak, hogy a meseolvasás este lefekvés előtt történik, vagy rendszertelenül, néha délután, néha délelőtt, máskor fürdés előtt? Nálunk sajnos úgy alakult a napirend, hogy este lefekvés előtt tv-ben nézi a mesét, egyébként a tv-t jobban szereti valamiért, szóval utána már nem kéri a könyveset, hanem megyünk aludni(nem nézi sokat, csak este 1 szűk órát, napközben meg egyáltalán nem, azzal nincs baj). Napközben szoktam neki olvasni, de most hogy ovis lett (3 éves) meg van egy egyéves kistesó,előfordul, hogy elmarad. Ha elmarad nem hiányolja. Erőltetni nem szeretném neki este, mert félek hogy elveszem a kedvét tőle. Amikor egyszer kirándulni mentünk és nem volt tv, akkor se kérte este a mesét, játszottunk kicsit és úgy aludtunk el. Sok fórumon lehet olvasni a meseolvasás fontosságáról, hogy rendszeres legyen, de az fontos lehet hogy este történjen meg? Megpróbáljam esetleg valahogy ilyen irányba terelni a dolgot?

    • Vida Ágnes

      2023. március 25. szombat

      Nincs jelentősége. A meseolvasás mindig jó 🙂 A lefekvés előttit csak azért szokták mondani, mert sok gyereket megnyugtat, kikapcsol, segít neki ellazulni. Ha nem szereti vagy nem kell neki mindig az elalváshoz, az sem baj.

      • Diana

        2023. április 07. péntek

        Kedves Àgi! Segítsègèt szeretnèm kèrni. 1.babàs anya vagyok,gyermekem jelenleg 6,5 hónapos,kezdettöl fogva külön szobàban kisàgyban alszik,napközben is,eddig viszonylag ügyesen elaludt napközben “kis“ segítsèg kellett,viszont 2 hete napközben mikor aludni viszem, ha a szobàja küszöbèt àtlèpem vele rögtön üvölteni kezd,sehogy nem alszik el a kisàgyàban (èjjel egyelöre mèg elalszik benne).Napközben most adamo hintàban vagy a földön a játszószönyegen,illetve velem a hàlòszobàban a nagyàgyban alszik csak el. Nem fogzik mèg,a hozzàtàplàlàst 2,5 hete kezdtük el,eddig kizàròlag anyatejes volt. A kèrdèsem,hogy ennek mi lehet az oka,s mi a megoldàs rà? Segítsègèt nagyon köszönöm! Diana

        • Vida Ágnes

          2023. április 09. vasárnap

          Ennek a szeparációs szorongás az oka, ebben a korban gyakori. Rájött, hogy ott hagyod magára az ágyban és ezellen tiltakozik. Este azért nem, mert akkor sokkal fáradtabb, nappal sokkal nehezebb ellazulni és elaludni. Annyit tudsz tenni, hogy egyelőre úgy altatod, ahogyan sikerül. Pl. elaltathatod ölben vagy a nagyágyban, de utána kerüljön át a kiságyába. Vagy kijelölhettek egy nappali alvóhelyet (egy bölcső vagy egy másik kiságy, esetleg utazóágy), mert egy másik helyet nem kapcsol össze azzal, hogy el fogsz menni onnan és ezért nem fog tiltakozni. Egy kis segítség normális az elalváshoz, most már éberebb, nehezebben tud ellazulni, a lényeg, hogy utána mindig a kiságyban aludjon tovább.

  • Laura

    2023. március 24. péntek

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni.
    Mindent olvastam már, próbáltam már, de sajnos semmi nem vált be.
    Kb. 1-1,5 hónapja nagyon keveset alszik egy huzamban a 7 hónapos fiam.
    Éjszaka nagyon jó alvó már születése óta végig alszik. A napközbeni alvással van gond. Minimum 2 megvan, délelőtt, délután és sokszor még a 3. Alvása is megvan a „nagy” lefekvés előtt.
    20-25 perceket alszik napközben, ami nem lenne baj, de azért zavar, mert nem alszik eleget, álmos utána (dörzsöli a szemét, kómás). Már fent van 4-5 óra hosszát, de van hogy emiatt hamarabb aludni akar, de megint keveset és ismét zavarja, nem kipihent. Eddig hason aludt babafészekben és jól, nem zavarta. Mostanában oldalt fektetem le, úgy is jó neki. Háttal még nem tudom letenni, este minden pózban alszik. Nappal a saját ágyában, éjszaka velem alszik. Még a fészekben alszik, de próbáltam már anélkül is, semmi változás. Mostanában sétálni megyünk mikor látom, hogy álmos akkor alszik max. 1 órát és az elég neki (van hogy többet) de ezt csak babakocsiban, levegőn. Ha nem tudom kivinni, akkor megint keveset alszik az ágyában. 2 alsó foga kint van, a felső foga bújt ki pár napja oldalt, kentem már géllel, de úgysem alszik.
    Próbáltam hordozóban úgy alszik 30 percet. Régebben ennyit aludt 30-35 percet és attól már nem volt álmos.
    Tornára járunk feszes izomzat miatt, így később indult a mozgás, ha lehet hozzá köze. Próbáltam lefárasztani a tornával előtte, evés után altatni, mindent, de csak a levegő segít.
    Anyatejes teljesen, hozzátáplálassal csak bébiételt eszik. 9-kor kel és este 22.00-kor alszunk.
    Mit tudnék tenni, hogy növeljem az alvást? Illetve, ha jó időben sétálva a babakocsiban altatom el, ott alszik, akkor rátud szokni?, ha álmos és nem a babakocsiba kerül, nem fogja igényelni a babakocsit? Nem szeretném, hogy csak úgy legyen képes aludni. Alapból eddig ringatva altattam el, és a 3. Késő délutáni alvásnál mindig az ágyában alszik ringatásaal. Gondoltam nyugtató cumira alvásnál, sosem cumizott, rosszul van mindenféle gumitól, de van mikor elfogadja, esetleg az segíthet?

    • Vida Ágnes

      2023. március 25. szombat

      Az alvás hosszát direktben növelni nem lehet, mert az alvásciklusai még rövidek, hiszen még csak 7 hónapos. Éjszaka melletted is ilyen rövidek, csak ott ott vagy vele és nem ébred fel teljesen, illetve gyorsan visszaalszik. Amit megpróbálhatsz a kipihentsége érdekében:
      – a három alvásból egyet hordozóban vagy babakocsiban alszik, így ott lesz egy mélyebb alvása, amikor kipiheni magát, mivel 2 alvás még így is a kiságyban van, nem fog rászokni teljesen,
      – a kiságyban babaszigetben altatod, teljesen besötétíted a szobát, sok baba így kicsit mélyebben alszik,
      – melléteszed egy pólódat, hátha így az „anyaszagot” érezve mélyebben tud aludni.

  • Molnár Boglárka

    2023. március 10. péntek

    Kedves Ági,

    szeretnék egy kérdést feltenni,
    17 hónapos kisfiammal kapcsolatban.
    Eddig is nagyon sokat segítettek a gondolataid,
    soraid, ezt ezúton is köszönöm <3 de most úgy gondolom, hogy szükségem lenne egy kis plusz tanácsra.

    Kisfiam hetek óta sírva fakad,
    ha egy másik kicsi nagyon közel megy hozzá,
    akár a játszótéren, akár a baba-mama körön
    (a baba-mama csoportunkba néhány hete
    jár egy nagyon-nagyon harapós tipegő is, így kicsit most mások ezek az alkalmak)
    Járunk még Ringatóba is, játszótérre is – ezek a programjaink vannak
    nagyjából rendszeresen. A többi időt velem tölti a kisfiam,
    nagyszülők és rokonok távol élnek, apa pedig későn érkezik haza.
    A játszótéren távolról figyeli csak a többi kicsit, ám ha valaki betör a kis személyes szférájába, akkor máris elsírja magát és felkéri magát hozzám.

    Ez a sírás eddig nem volt jellemző rá, ezért most azt szeretném kérdezni, tudnék-e neki segíteni, vagy hogyan tudnám Őt a legjobban támogatni ebben a szakaszban?

    A választ hálásan és előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2023. március 12. vasárnap

      Valószínűleg megijedt a harapós kicsitől, ezért lett kicsit félénkebb, ez normális. Azzal tudsz neki segíteni, hogy továbbra is mentek gyerekek közé és közeledből figyelheti őket, ha sír, megvigasztalod. Még nincs igazi önbizalma és sok tapasztalata sem, a te közelségedből fog újra erőt meríteni a barátkozáshoz.

  • Sári

    2023. március 10. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom december elején múlt 2,5 éves. Jelenleg tombol a dackorszak, és mivel csecsemőnek is nagyon hangos volt, ez most is egy nagyon intenzív korszak. Borzasztóan akaratos, öntörvényű, alacsony az együttműködési hajlandósága, mindennapos a hiszti. Remélem ez életkori sajátosság, plusz temperamentum, és előbb-utóbb jobb lesz. Jellemző még, hogy csak úgy nem lehet tőle semmit kérni, mindent meg kell neki okolni, történetet kerekíteni az adott dolog köré, hogy megtegye amit kérünk, ami mentálisan eléggé fárasztó tud lenni. A pozitív fegyelmezés eszközeit próbáljuk nála alkalmazni, fizikai fölényünkkel még sosem éltünk vissza. A körülményekről annyit, hogy van egy 7 hónapos kisöccse, akit nagyon várt és szeret, hetente kétszer félnapot pedig bölcsibe jár. A bölcsiben beszoktatáskor még azt mondták, hogy ő a csoport hangja, mindenről határozott véleménye van, vezéregyéniség. Most, egy fél évvel később úgy látják, puhult a személyisége, visszahúzódóbb lett picit, és kevésbé parancsolgató. Feltételezem, hogy ez a kistesó érkezésének és a közösségnek tudható be. Bár szabálykövető továbbra sem lett. (Pl. előfordult, hogy amikor tízórai volt, közölte, ő nem éhes, és inkább a kanapén szeretne pihenni. Vagy amikor kimentek levegőzni, mondta, hogy ő inkább bentről szeretné nézni a fákat, hogy hajladoznak.) Ami miatt írok, hogy a bölcsiben is mondták, hogy nagyon hangulatember és mi is tapasztaljuk a rapszodikusságát napi szinten, illetve számomra kényszeresnek tűnő dolgai vannak. Ez alatt azt értem, hogy mondjuk van egy esemény, amit nagyon vár, amikor meg menni kéne, 40-50 percig áll a bál, hogy ő nem akar jönni. Vagy hogy mondjuk nagyon ki akar menni a kertbe, de ahogy kimegyünk, elkezd raplizni, hogy be akar menni. Vagy például a forgalom kellős közepén elkezdi magát feszíteni az ülésben, és üvölti, hogy ki akar szállni. A kényszerességen meg azt értem például, hogy előfordult többször is, hogy a kanapénak csak egy bizonyos pontjára ülhettem le, vagy lerángatott rólam egy pólót, mert nem tetszett neki. Ami szintén fura, hogy pl. este fürdetéskor a kellemesen langyos vízre azt mondja, forró, fáj neki, és üvölt. De pl. sima fehérpaprikánál is volt már, hogy sírt evés közben, hogy csípi. Ezek mennyire „normális” dolgok? Lehet, hogy ő az átlagnál érzékenyebb? Mit akar jelezni ezzel a szeszélyességével, és hogy lehetne ezen segíteni? Okozhatja ezt mondjuk fáradtság? Kb. 4 hónapja egyáltalán nem alszik már napközben, de csendes pihenőt sem tudunk beiktatni, mert egy örökmozgó. Reggel 6-tól este 7-ig van fent, és szinte mindennapos kimozdulós programjaink vannak, mert nagyon igényli a társaságot, a csavargást, szociális alkat.
    Ami szintén aggaszt, hogy gyakorlatilag amióta él, nem volt még olyan nap, amikor ne sírt volna. Ennyire nem sikerült volna ráhangolódnom?
    Az is érdekes, hogy olyan mintha a második orális korszakát élné. Ez lehet annak a következménye, hogy az öccse hatására „visszababásodott”? Sokszor játszik babásat, kéri, hogy ringassam, büfiztessem, nem tud még beszélni, stb. (A pelenkájához is még nagyon ragaszkodik, pedig korábban adta jelét annak, hogy érett a szobatisztaságra.)
    Talán ami még fontos lehet, hogy amúgy egy nagyon talpraesett, nagyon önálló, okos kislány gazdag szókinccsel és képzelettel. 2 éves kora óta gyakorlatilag a legfőbb játszási formája a szerepjáték. Bábozik, költ, párbeszédeket, meséket talál ki.
    Amúgy azt gondolom, kiegyensúlyozott családi közeg veszi körül, türelemmel és szeretettel fordulunk felé, de biztos vagyok benne, hogy a viselkedésével jelezni akar valamit, és szeretnék neki segíteni.

    Köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2023. március 12. vasárnap

      Ebben a korban ezek normális dolgok. Bizonyos dolgok biztonságérzetet adnak neki, ezért nem akarja, hogy változzanak vagy másként legyenek, mint szoktak, illetve a fáradtság, túlingereltség is felerősítheti ezeket a fajta viselkedéseket. A tesó hatására sok gyerek „babásodik vissza”, ez normális. Szokott segíteni, ha te is kezdeményezed ezt a babázást, dédelgeted, elmondod, hogy ő anya pici babája, hogy megélhesse azt, hogy ez neki is „jár”, illetve vegyétek néha elő a babakori képeit, meséld el, ő milyen baba volt, miket csinált stb. Ez segít neki megérteni ezt a helyzetet és elfogadni, hogy ő már nem baba többé.

  • Évi

    2023. március 10. péntek

    Kedves Ági! Szeretném, hogyha az apukája is el tudná altatni a 8 hónapos kisfiamat. Eddig csak cicin vagy babakocsiban, hordozóban aludt el. Mennyire traumatizálja, ha az apukája a kiságyban próbálja meg elaltatni, úgy, hogy simogatja, sisseg neki? Már próbáltuk párszor, és sajnos ilyenkor szinte folyamatosan sír, ezért max. 30 perc sírás után végül mindig inkább cicin altattam el, és úgy tettem le az ágyba, hogy már alszik. Ha ringatja az apuka, ugyanúgy sír sajnos. Hozzá lehet így szoktatni az apukával alváshoz, vagy inkább káros, hogyha hosszabban sír vele? Este mindig szopizás után, ellazult állapotban próbáltuk így az altatást, én ki is mentem a szobából, hogy ne zavarjuk össze.
    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2023. március 12. vasárnap

      Ha ő cicivel szeret elaludni, akkor szerencsésebb lenne úgy, ha Apa ölben tartaná vagy maga mellé fektetné úgy altatná el, ezt jobban szokták fogadni a kicsik. Baja nem lesz tőle, ha közben sír, hiszen nincs magára hagyva, csak azért sír, mert már fáradt és várja a szokott altatási módot. Érdemesebb először inkább a nappali alvásoknál próbálni ezt és úgy, hogy te teljesen eltűnsz addig, el is mész otthonról, mert ha érzi, hogy a közelben vagy, nehezebben szokott menni.

  • Móni

    2023. március 10. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam tavaly év végén volt 2 éves. Akkor kezdtük a bölcsit is. Fokozatosan próbáltuk beszoktatni, de mindig nagyon sírt amikor ottmaradt. De ha ott voltam nem engedte magához közel a gondozókat, csak anya anya volt. Aztán később màr csak amikor indultunk otthonról akkor sírt picit, utána meg csak már amikor beértünk. Kb január vége óta meg már egyáltalán nem. Sokat mesél is a bölcsiről (persze nem akkor amikor kérdezzük, hanem amikor eszebe jut :-)) Tudja ki kinek az apukája anyukája. Kézenfogva sétál a kislánykákkal. (Az elején lökdösődés is volt, de már az is megszűnt) Úgy tűnik mostmát jól megszokta.
    Okozhatott ez a bölcsikezdés nagy traumát neki a kötődésünket is beleértve? Nem szerettem volna, hogy a kapcsolatunk amit eddig építgettünk együtt, emiatt ne legyen továbbra is erős.
    Továbbá sajnos pont a bölcsikezdés után 2 héttel abba kellett hagynunk a cicit is. Addig már csak éjszaka, de volt cici. Jött volna a kistesó (aki sajnos elment a cici abbahagyás ellenére is) és veszélyeztetett terhes voltam. Sajnos ez sem jókor alakult így. Éjjel sírdogált az elején meg engem hívott, de apa ment be hozzá. Pár nap után megszokta végül. Azóta minden este meg néha reggel is mondja, hogy „adok puszit cicinek”. És megsimizi meg megpuszilja. Néha, amikor altatom, akkor fogja közben a kis kezével. Ez még fontos neki úgy érzem. Lehet korán lett elvéve tőle?

    Köszönöm,

    • Vida Ágnes

      2023. március 12. vasárnap

      A kötődést nem tette ez tönkre, nem kell aggódnod, ez nem olyasmi, ami véglegesen el tud romlani, mindig lehet rajta dolgozni, hogy jobb legyen. De ebben az esetben csak annyi történt, hogy kicsit nehezebben ment, mire kialakult a biztonságérzete a bölcsiben, benned továbbra is bízik. A cici elhagyása után sok kicsi emlegeti még néha a cicit, ez normális. Dédelgesd, szeretgesd sokat, hogy érezze, téged nem vesztett el a cicivel együtt, illetve, hogy azt az intimitást, testközelséget, amit a cicivel megkapott, továbbra is megkaphassa.

  • Horváth Szilvia

    2023. március 10. péntek

    Kedves Ági!

    Az lenne a problémám, hogy a 3,5 éves kislányom csak pelenkába hajlandó kakilni. Ez a probléma eddig nem jött ki az oviban, de múltkor nem kakilt egy hétig egy lázas betegség után, így kapott rá cseppet (péntek este). Kedden ment oviba és kétszer is bekakilt, nem szólt az óvónéninek, így haza kellett vinnem az oviból őt. Eddig otthon, ha kakilnia kellett, akkor szólt és kapott pelust. Mióta ez a dolog történt vele még otthon sem akar kakilni, olyan mintha visszatartaná az egész dolgot. Ígérhetek neki bármit, akkor belelkesedik, aztán semmi. 🙁
    Mivel tudnám rávenni, hogy végre kakiljon, bilibe menjen neki? De legalább arra, hogy szóljon az oviban?

    Update: Amióta ez van kakilt otthon magától 3-szor, de csak pelusba. Nem tudom, hogy helyre állt nála a dolog vagy csak átmeneti javulás.

    Köszönöm a választ: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2023. március 12. vasárnap

      Valószínűleg a hasmenés egy kis szorongást okozott benne, ezért tartotta utána vissza, ez gyakori jelenség a kisgyerekeknél. Most egyelőre arra koncentrálj, hogy a megszokott rend visszaálljon és merjen megint a pelusba kakilni. 1-2 hét után, ha minden rendben van, akkor ezeket érdemes kipróbálnotok:

      1. A szorongást oldja, ha a kicsi megérti a folyamatot. Mivel nála a logikus érvek még nem igazán nyomnak sokat a latban, mesékkel lehet próbálkozni. Számos mesekönyv kapható erre a célra, de mi is kitalálhatunk saját meséket.
      Gyakran például az a gond, hogy a kicsi nem szeretne megválni a kakitól és csak úgy kidobni a vécébe, ilyenkor mesélhetünk neki Kaki Kapitány izgalmas útjáról a biliből a csatornán át a folyón keresztül a tengerbe. Útközben találkozhat a csatornában élő Patkány Palkóval, a folyóban együtt lubickolhat Ponty Petivel és láthatja a hajókat, majd pedig a tengerbe érve összebarátkozhat Cápa Cecillel és a 3 kis cápalurkóval 🙂

      2. Vezessétek be, hogy ugyanúgy pelusba kakilhat, de a vécébe menjen be addig és szóljon, ha kész, utána együtt dobjátok a vécébe a kakit.

      3. Gyurmázzatok sokat, ez oldja a széklettel kapcsolatos szorongást!

  • Eszter

    2023. február 24. péntek

    Kedves Ági,
    13 honapos kislanyom evese kapcsan kerdeznek.

    A hozzataplalas elso honapjai (6 honapos kortol) jol indultak, viszont kb 11 honapos koratol kezdodott el a kovetkezo:

    -reggeli: szinte semmit nem eszik
    -tizorai: semmi
    -ebed: nagyon keveset, par falatot kiturkal
    -uzsonna: 1-2 harapas
    -Vacsora: na ekkor bepotolja az egesz napot es sokat eszik

    Alapvetoen azt kinalom, amit mi is eszunk, valtozatosan. Varialom neki a puresebb, szilardabb opciokat.
    Emellett szoptatom meg, de etkezesek elott mar sosem es a szopit is inkabb a nap masodik feleben igenyli. Delutanig mintha „fennyel“ taplalkozna…Vizet azert iszogat napkozben, szoval a hidrataltsag megvan.

    Egy felnott embernel ez nagyon egeszsegtelen taplalkozas. 13 honaposan belefer ez meg vagy kezdjek aggodni?
    Nagyon koszonom elore is!!

    • Vida Ágnes

      2023. február 26. vasárnap

      Kicsit fura szokás, de alapvetően semmi baja nem lesz tőle. Talán az okozza, hogy nappal minden fontosabb neki, mint az evés és nincs türelme hozzá, ez várhatóan később csillapodik majd nála. Illetve azzal lehet még próbálkozni, hogy egyre kevesebb legyen a püré és egyre több az önállóan ehető darabos étel (a legjobbak azok, amiket kézzel megehet, mert kanállal ebben a korban még nem olyan hatékonyak a kicsik). Ezek laktatóbbak is és talán jobban is tetszik neki, ha többet ehet egyedül.

  • Profáncsik -Süveges Éva

    2023. január 27. péntek

    Kedves Ági,

    A segítségedet szeretném kérni.
    28 hónapos kislányom fogacskáinak nem tett jót a cumi és hirtelen elvettem tőle. Nagyon nagy cumis volt,egész nap szinte el sem lehetett venni tőle. Hamar elfogadta,hogy már nincs,de most már utánaolvasva és tapasztalva is látom,hogy a cumi hiánya okozza,hogy nem tud elaludni. Azt találta ki,hogy egy vitamint kér,elrágcsálja és azzal alszik el. Csak hogy nemsokára kezdi az ovit,ott nem fognak neki vitamint adni. Egyébként azóta csak velem akar elaludni,az ágyában nem. Mit csinálhatnék,hogy vhogy el tudjon lazulni vitamin rágcsálás nélkül a saját ágyában?(ha felriad is kéri a vitamint és ennyit nem is jó szedni). Új plüssök nem segítettek,szereti,de nem elég, hogy elaludjon.

    A másik gond,nem akar inni,hiába bármilyen mintás pohár,napok telnek el,hogy a reggeli,esti tápin kívül nincs folyadékbevitele.(babakora óta nem akar vizet inni, fogorvosi javaslatra elvettem tőle a gyümölcsleves vizet,amit eddig ivott. A sima vizet nem issza azóta sem,a gyümölcsleves vizet sem kéri már. Tömény gyümölcslevet megissza🤦)

    Nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2023. január 27. péntek

      Esetleg lehetne keresni valami mást, amit elalváshoz rágcsálhat. Van a Razr nevű cumihoz hasonlító formájú fogzáshoz való rágcsáló, az talán tetszene neki, mert van egy kis íze. Vagy olyan nyálkendőt, aminek a végén van egy rágcsálós gumi.

      • Kata

        2023. február 10. péntek

        Kedves Ági! A 11 hónapos kislányunk örökmozgó amit imádunk de a pelusozásnál és az etetésnél elbizonytalanodtunk.😀 A pelusozásnál 2 ember kell a szórakoztatatásához, kivéve ha kap valami rágcsát na és persze ha el is fogadja, mert egyébként megfordul és felül. Azzal tisztában vagyok, hogy unalmas neki, de hogy könnyítsem meg a helyzetét? Az etetésnél az etetőszékben az első pillanattól ordít, így szabad mozgást engedtünk neki jön-megy, pakol, tesz-vesz közben és így eszik, a kis asztal és a szék sem vállt be nem marad egy helyben, falatos étkezései vannak már csak egy ideje. 🙂 Mi a véleményed erről? Ha szerinted sincs ezzel baj és a későbbiekben is kezelhető lesz akkor tudunk hozzá alkalmazkodni, csak lettek kétségeink. Előre is nagy köszönettel.

        • Vida Ágnes

          2023. február 11. szombat

          Pelenkázásnál nincs más megoldás, mint a figyelemelterelés, szórakoztatás, illetve majd később, amikor feláll, akkor el lehet kezdeni állva pelenkázni, ez kevésbé kiszolgáltatott helyzet, ezért jobban szokták fogadni a kicsik.
          Azzal nincs gond, ha szabadon mozoghat evés közben, nem kötelező az etetőszékben ülni, pláne, hogy ő már szépen önállóan eszik. Később majd megkedveli a kisasztalt és széket, illetve érdemes lenne már akár most is, később meg a lehető legtöbb alkalommal közösen enni úgy, hogy ő is az asztalotokhoz ül és ti is esztek. Ha még nincs türelme ott ülni, akkor akár jöhet-mehet vagy állhat is közben, idővel ez az „örökmozgó program” csillapodik benne és oda fog ülni hozzátok.

  • Eszter

    2023. január 27. péntek

    Kedves Ági,

    Egy eves kislanyom 5 perc ules utan elkezd felallni az etetoszekben. Felhuzza a labait es az ulofeluleten all.
    Eloszor mindketten szivbajt kaptunk a ferjemmel, nagyot tudna esni a konyhakore, aztan most mar “hozzaszoktunk”. Kozelebb huzodunk hozza, hogy el tudjuk kapni eses eseten.
    Folyamatosan mondjuk neki persze, hogy “csüccs”, de ez max. fel percig mukodik, utan ujra felall.
    Biztonsagi ovet probaltuk az etetoszekben, oriasi merges siras, hiszti van belole.
    Kulon babaasztalhoz nem szeretnem ultetni, jo lenne ha az evesek kozosen, az ebedloasztalnal tortennenek.
    Egyebkent szepen all mar segitseg nelkul es polcok menten elkezdett lepegetni.

    Van esetleg javaslatod / otleted az etetoszekes problemara? Vagy varjuk ki amig elmulik talan magatol?

    Elore is halasan koszonom 🙏🏻
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2023. január 27. péntek

      Egyen minél többet önállóan, hogy ne unja el magát olyan hamar. És folytathatjátok, hogy szóltok neki és leül, most egyelőre nincs türelme hosszabban ülve maradni, de sok-sok gyakorlással jobban fog menni majd. Érdemes ilyenkor adni neki valami érdekes „feladatot”, amivel elfoglalhatja magát, pl. elé tenni valamilyen új ételt vagy innivalót.

  • Balogh Bea

    2023. január 27. péntek

    Kedves Ági!
    6 hónapos, cicin elalvó kisfiam éjszaka 2 óránként kel, ilyenkor 5-10 percet eszik félálomban, majd alszik is tovább. Az éjszakai alvás előtt általában már hosszabban, 4 órán keresztül ébren van, ez alatt is etetem 1x, altatáskor pedig rövid evés után nagyon hamar elalszik, de 40 perc után szinte mindig megébred, tekereg, folytatja az evést, és csak utána tudom lerakni a kiságyába (külön szobában alszunk). A 4. éjszakai ébredés után általában már magam mellé teszem az ágyunkba. Megzavarhatja ez őt, hogy éjszaka átviszem és reggel máshol ébred? Hogyan tudnám kicsit hosszabbítani az alvási periódusait? Napközben elég kaotikusak az alvásai, hol 3x, hol 2x alszik, általában 40 perc és 2 óra közötti időket. Érdemes lenne már a napi 2x-i alvásra átállni, vagy nem gond, ha változik a napi alvásszám? Nem óra szerint altatom, hanem amikor látom rajta, hogy álmos. Este, lefekvés előtt szoktam picit húzni az időt, mert szeretném minden nap ugyanakkor megkezdeni az esti rutint és az altatást. Ezzel lehet gond?
    Köszönöm szépen!
    Bea

    • Vida Ágnes

      2023. január 27. péntek

      Az alvási ritmust az idegrendszer szabályozza, meghosszabbítani nem tudod. Amit tehetsz, hogy igyekszel megtalálni az okot, ami miatt ilyen gyakran ébred és ezen segíteni. Itt szedtem össze a lehetséges okokat, amiken érdemes végigmenni: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba Ha ugyanis ez megoldódik, akkor az ébredések után jó eséllyel visszaalszik majd és ritkábban fog majd felkelni.
      Az nem gond, ha nem egyformán alszik és nem mindig ugyanannyit, ez egy átmeneti időszak a 2 és a 3 alvás között, magától át fog majd állni a kettőre. Az nem gond, ha minden este ugyanakkor fekszik, ha egyébként ilyenkor nem órákat kell húzni az időt és nem túlfáradt, nyűgös a baba.

  • Eszti

    2023. január 27. péntek

    Kedves Ági!

    Lassan 1 éves lesz a kisfiam. Amikor megyünk valahova, ahogy odaérünk, sokáig csak ül és néz. A mozgása jó, még nem jár, csak kapaszkodva, de mindenhova felmászik és lemászik. Amikor másokhoz odaérünk sokáig próbálnak neki játékokat mutatni, hogy menjen oda, de csak néz. De egy idő után nagynehezen általában el szokott indulni. Azt szeretném kérdezni, hogy ez mitől van, és hogyan tudnék rajta segíteni?
    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2023. január 27. péntek

      Ez életkori jelenség, tart az idegenektől és az idegen szituációktól, óvatos, mert még nincs elég tapasztalata. Segít, ha engeded feloldódni, nem sürgeted, csak megvárod, amíg nézelődik, megbarátkozik az új hellyel, szituációval és csak akkor kezd el játszani, amikor már magától is kedve van. Illetve, ha van olyan, amit együtt közösen megnézhettek az adott helyen, akkor mész vele és megnézed, mert melletted teljesen biztonságban érzi magát és könnyebben oldódik fel.

  • Bálint

    2023. január 27. péntek

    Kedves Ágnes,
    Kislányom 2éves 8hónapos és imád enni, nem válogatós.
    3hete egy foszlós kalács feltapadt a szájpadlására amitől nagyon megijedt. Vele voltunk az anyukájával így segíteni is tudtunk.
    Azóta nem eszik. Kezdetben a banánt és a krémjoghurtot elfogadta de most már azt sem.
    Néha elfelejti a félelmét akkor eszik egy kicsit de ha eszébe jut pár falat után abba hagyja.
    Ha a kedvenc ételeit adjuk megörül nekik de enni nem eszik belőlük.
    Tápszeres baba volt és alváshoz meg mindig kapja, ez tartja benne az erőt.
    A csoki és a gumicukor nem ragad a szájjára, az nem félelmetes.
    Próbáltuk már apróra vágni az ételt, próbáltunk pépeset, próbáltuk észérvekkel, büntetéssel 🙁 , úgy is h rá hagyjuk és nem is hívjuk étkezéskor az asztalhoz, de eddig semmi sem vált be.
    A tanácsodat szeretnénk kérni, hogy mivel tudnánk neki segíteni.

    Bálint

    • Vida Ágnes

      2023. január 27. péntek

      Ha a gyerek félelmet él át, akkor egy darabig nagyon fél az adott helyzettől, ezen se észérvvel, se büntetéssel nem lehet segíteni, mert ez a félelem ösztönös. Próbálkozzatok indirekt módon:
      – főzzetek együtt olyan ételeket, amikből kóstolhat, pl. virslikarika, sajtreszelésnél a sajt stb.
      – vásároljatok együtt, válassza ő ki azt, amit szívesen megenne majd otthon (vagy akár vásárlás után megkóstolna)
      – egyetek együtt, üljön oda az asztalotokhoz, lássa, hogy ti esztek, ha szeretne kapjon a ti ételetekből.
      – játsszatok olyat, hogy babákat, macikat etettek, vagy hadd etessen ő meg titeket, ez segít neki feldolgozni a rossz élményt.

  • Tóth Krisztina

    2023. január 27. péntek

    Kedves Ági!

    2,5 éves gyerekem (kisfiú) úgy gondolja a déli alvás már neki nem kell.

    Éjszaka régóta 10 órát (ébredés nélkül), délután 1,5-2 órát aludt, (mellé fekszem míg elalszik, aztán kijövök, külön szobában alszik).

    Most 2-3 hete nem alszik délután csak minden 3.vagy 4.nap.
    Ha alszik délben, akkor a szokásosat és este is el tud aludni normál időben,reggel 6kor ébred, teljesen jól telik a nap is.

    Ha nem alszik, jellemzően 6kor már fürdés és fél 7-7 – től alszik 6-7-ig, de többször ébred sírva, van amikor 1 órán át is felalomban sirdogal, bújik.

    Próbáltam, hogy fél 4-4 felé 30 perc alvás (hamarabb nem tud elaludni), akkor jó a délután és az éjszaka, de hajnal 5 körül kezdi a napot és nyűgös egész nap.

    Dél és 2:30 között 2x3x megprobalom elvinni aludni, kb. 10 percig próbálkozik, de ha nem sikerül, felpattan és „menjünk játszani”.
    Viszont utána nyűgös, nyafogos, izgága.

    Úgy gondolom, hogy szüksége lenne még a délutáni alvásra, de olyan, mintha nem tudna kikapcsolni az agya és ezért nem tudna elaludni 🙄

    Nem bölcsis, nem szobatisztul, nem jön kisteso, nincs tévézés vagy más kütyü, semmi változás nem történt. Friss levegőben, napi rutinban, elfoglaltságban sincs változás.
    Dackorszak finoman kúszik be az életünkbe már pár hónapja, ebben sem látok nagy ugrást.
    Amiben igen, hogy most leginkább a számolás, mondókák, társasjátékok, puzzle vette át az autózást, illetve szeparacios szorongásra emlékeztető napjaink vannak. Folyékonyan, helyesen beszél, számol 10ig, jelenleg a hét napjai és az ujjak nevei érdeklik.

    Én egyéni vállalkozó vagyok, itthonról dolgozom heti 7 nap, napi 4-7 órát, alvásidőben. Ha kimarad a déli alvás, akkor hajnal 2-3ig kell(ene) dolgoznom, a gyerek ébred 6-kor, nem opció.
    Van, hogy meg tudom vele beszélni, hogy leülök mellé dolgozni és próbáljon meg egyedül játszani, de ha már 2 déli alvás kimarad, egyáltalán nem partner ebben sem.

    Rooibus teát adok és parologtatok citromfű olajat kb.2 hete, relax zenét is próbáltam, nem tetszik neki.

    Kifogytam az ötletekből. Mit tudnék csinálni, hogy kiegyensúlyozott napjaink legyenek újra?

    Köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      2023. január 27. péntek

      A gond az, hogy nem tud kikapcsolni. Mindenképpen segít, ha délelőtt jó sokat vagytok szabad levegőn és utána jön az alvás. Elalváshoz pedig érdemes kipróbálni a diavetítést, mert a sötétben a mesét hallgatva és nézve könnyebb ellazulni. Esetleg segíthet a Moshi nevű alváskönnyítő applikáció is, amit kifejezetten kikapcsolni nem tudó gyerekeknek találtak ki.

  • Zs. K

    2023. január 27. péntek

    Kedves Ági,

    Előre is elnézést kérek a hosszúság miatt, s nagyon hálás vagyok neked amiért ilyen módon is elérhető vagy!
    Sajnos nincs időpont skypra és ebben a hónapban már kifizetni sem tudnám és nagyon fontos már a kérdés mert kezdem elveszteni a józan eszem és fontosnak érzem, hogy minden információ tudatában adhass tanácsot amennyiben szeretnél válaszolni.

    25 hónapos a gyermekem s még sosem aludta át az éjszakát, (3 x mindig ébred) nem is tulajdonítottunk neki nagy ügyet mert nagyon gyorsan nő és fejlődik, mind testileg mind szellemileg. ( Nem csak úgy írom, hanem tényleg, beszéltünk egyszer már skypon is emiatt is. ( 16 hónaposan szoba és ágytiszta,(utánzásból! sosem kértük vagy eröltettük, eszünkbe sem volt még a szobatisztaság 13 hónapos korában mikor elmászott a wc-re kakit imitálva)
    Most teljes mondatokban beszél, Pl: „Anya felülről esik a hó” vagy én vagyok a tyúk, tojást tojok, bumbum összetörtem, állandó jellegel szerepjátékozik, képzelet beli barátja van, és képes 1 órát egyhelyben megülni melletem míg olvasok neki. Ő hozza a könyveit 🙂 )
    Csecsemőként 20 percenként szopizott 1 órán keresztül 10 hónapos koráig. Naponta maximum 7 órát aludt.
    10 hónapos korában, végre eljött az ,hogy 1-1 órákat aludt ébredés nélkül. S egyre több volt az alvásban töltött órák száma. Aztán 15 hónapos korában hoszabbodott 2 órára, s végre megesett, hogy nappal 11-1.-ig már nem ébredt meg. De azért itt is általános  az egy ébredés. A nappali alvás az szerintem rendben van. Magától ált át 10 hónaposan 11-1ig az alvásra és mai napig így van. Ő megy ágyba ahogy érzi, hogy fárdat és ez maximum -10 perces eltolódást szokott jelenteni a rutinhoz képest. De az ébredés akkor is mindig 13:00
    22 hónaposan végre eljött hogy este 3 órát aludt egybe  s egyre gyakoribb lett decemberig. Mindeközben már az a csoda is, megesett ,hogy 20 órától ( ez az esti rutin szerinti lefekvés) hajnali 1 ig aludt ébredés nélkül.Már kezdtünk reménykedni…:)

    Viszont születésnapja elött 2 héttel az éjszakák teljesen kaotikussá váltak, a rutin maradt, de megint mint egy csecsemő 120x kel és majdnem csak a cicin hajlandó visszaaludni.
    Nagyon fáj már a szoptatás   és mint írtam nem régen nagyon el vagyok fáradva, azt is írtam, hogy elkezdtem a leválasztást, de mindig beteg volt ( a vasa nagyon alacsony és a fehérje is) mert rettenetesen gyorsan nő 97 cm most és 15kg
    azaz a teste felemészt minden energiát, vitamint.
    Tehát elkezdtük a cici leválasztást, most még ott tartunk hogy nappal alvásnál kapja, utána este 8kor.  Dec1jén volt beteg utoljára.
    Nem ritkul az éjszakai cicizések száma, és a 20 ébredésből 3x lehet mondjuk visszaaltatni babakocsiban vagy ringatva) Van, hogy szolok és elengedi és visszaaltatja magát, de ez is1x1 x az éjszaka folyamán.
    A kérdés lényege az lenne, hogy elmehetnék -e 3 éjszakára valahova máshova és csak apja lenne vele? Segítene ez a leszokásban? Nem lenne e traumatikus? Nappal persze ugyanúgy én lennék itt.
    Persze elötte felkészíteném több napig akár , hogy el kell mennem mert…apa marad veled és segít..stb..
    Sajnos az hogy itt maradok és nem adom neki a cicit s hagyom sírni nekem nem megy mert újszülött koromtól-2 éves koromig  egyedül hagytak egy babaágyban és 4 óránként cseréltek pelust, kaptam enni, más interakcióm nem volt senkivel, sokat sírtam)
    (jártam pszhiológushoz, hogy kezeljem a babám sírására adott reakciom-Tehtetlenség érzéséből fakadó düh és agresszió-ilyenkor megakarom ölni magam mert fáj a gyerekemnek, nem tudok segíteni, stb.. stb…(remélem így érthető miért nem tudom sírni hagyni.)
    Egyébként sosem volt sírós. Hála az Úrnak- nincs dac korszaka, ha mondok valamit az úgy van és ha meg is kérdőjelezi, s elkezdene sírni , megölelem elmagyarázom miért nem s tovább lép..kivéve az esti ciciknél.
    Nagyon nagyon boldog mindig mosolygós gyermek és ezért is félek tőle olyan módon elvenni a cicit ami megváltoztatná őt.
    Semmi mást sosem fogadott el a mellemen kívűl. 6 hónapos korától pohárból iszik mert a cumisüveget se kapta be nem hogy a cumit, nincs állatkája, persze miért is lenne-0-24ben én vagyok vele 2 éve 😀 Értsd jól. Nagyon szociális gyermek(gyülekezetben nő fel) így közvetlen és bárkinél elmarad 1-3 órát de egy délutántól többet sosem volt távol mert ott van a buta cicin elaltatás.
    TEHÁT: Szeretném elválaszani, de sehogy sem tudom annélkül, az én tudásom szerint,hogy ne okozzak neki traumát.
    (Születése után rögrön elvitték és 3 nap múlva láttam újra, ezért gondolom azt, hogy nem is fogadta el többé a cumisüveget mert szorongást válthatott ki belőle esetleg az első 3 napos etetés mód miatt) s emiatt is gondolom azt, hogy ragaszkodik ennyire a mellhez. Simogatja is sokszor s ha meglátja mert adom neki oda felcsendül egy olyan igazi pasis nevetés mikor valami „olyat” lát.
    (Fogai mind kint és nem volt semmi változás, vagy élmény ami ezt a sok szopit eredményezhetné.)
    Megoldás lehetne-e hosszútávon az elmegyek pár estére, vagy tudsz esetleg mást javasolni?
    Köszönöm szépen, hogy elolvastad és mégegyszer bocsánat a sok információért de mint gyógypedagógus, tudom hogy az egész gyermeket kell egybe nézni és nem egy-egy részt, mert akkor hamis diagnozist kapunk .

    Tisztelettel és köszönettel!

    • Vida Ágnes

      2023. január 27. péntek

      Ha úgy érzed, tarthatatlan a helyzet, akkor segíthet, ha pár éjszakára elmész. Ez nem okoz traumát, hiszen nem hagyod magára, ott marad vele Apa. Igen, érdemes lenne vele előtte megbeszélni, hogy el fogsz menni, de reggel jössz és itt lesz vele Apa. Gondold azt, hogy ha mondjuk most születne testvére, akkor is elmennél pár éjszakára és akkor nem lenne választásod, hogy mész vagy maradsz, az se okozna traumát nála. Ha ott vagy és cicizne, pl. nappal, dédelgesd meg, szeretgesd meg, hogy kapja meg a testközelséget, de a cicit ne, ezt meg fogja szokni, ha kitartó vagy és így nem hagyod magára, segítesz neki, csak nem cicivel.

  • Gabi

    2023. január 13. péntek

    Kedves Ági,
    most lesz 4 hónapos a gyerekem, és általában cicin alszik el. Napközben babakocsiban, de este cicin tudom csak elaltatni. Tudom, hogy van olyan gyerek, aki sokáig is igényli ezt, de ha úgy van, akkor a későbbiek során miként lehetne átszoktatni a más jellegű elaltatásra? Például, hogy a kis alvós kendőjével nyugtassa magát. Mit tanácsolsz? Miként lehetne ezt majd idővel átvezetni más módszerre, úgy, hogy a gyereknek is jó legyen? Milyen alternatívák lehetnek erre?
    Éjszaka most még együtt alszunk, és fekve ciciztetem, így általában elalszunk együtt majd megébredünk, és így tovább. Ezért majd a későbbiekben erre is érvényes a kérdésem, hogy etetés után miként lehet majd éjszaka is akár hatékonyan visszaaltatni?
    Válaszodat előre is köszönöm: Gabi

    • Vida Ágnes

      2023. január 21. szombat

      Ezzel még ráértek, a legtöbb baba legalább 1 éves korig igényli az esti lefekvés előtti szopit. Amíg éjszaka van szopi, addig azon vissza is szoktak aludni, tehát ilyenkor kifejezetten altatni nem kell. Ha nincs más baja, a szopi elég a visszaalváshoz. Később pedig, amikor már elhagyja a szopit éjjel, akkor nem lesz szükség más visszaaltatásra, ideális esetben aludni fog magától is.

  • Farkas Zsófia

    2023. január 13. péntek

    Kedves Ági! Milyen hatása lehet a gyerekeimre, ha 2 hónapra kórházba kerültem, majd egy kistesóval térek haza? 2éves lesz februárban a kicsi, májusban lesz 4 a nagy,lányok. Alapvetően nagyon Apásak, vele aludtak az utóbbi pár hónapban de nagyon félek, hogy sérül a kis lelkük. Látogatni 2-3 naponta jönnek, ilyenkor játszunk, olvasok nekik. Telefonon,kamerán napi szinten beszélünk. Férjem mellett 2 Mamám váltja egymást nálunk, hogy segítsenek.
    Minden tanácsot szívesen veszek. Köszönöm szépen! Zsófi

    • Vida Ágnes

      2023. január 14. szombat

      Nyilván a kistesó születése és, hogy nem vagytok 2 hónapig együtt nagy változás nekik, de ha rendszeresen tartjátok a kapcsolatot, nem okoz tartós lelki problémát. Amire számíthatsz, hogy a hazatérésed utáni időszakban nem úgy fognak folyni a dolgok, mint mielőtt elmentél, lehet, hogy valamelyik kislányod bújósabb lesz, vagy átmenetileg szorongóbbak lesznek, több lehet a nyafogás, hiszti stb. De ez a változásra adott reakció, ami idővel el fog múlni.

  • Caroline

    2022. december 16. péntek

    Jó napot!

    Egyszer beszéltünk egy órát már skypon és akkor a korai fejlődéséről, pl 16 hónapos korában szoba és ágytisztaságáról kérdeztem, utána pedig az elválasztásról.
    Sok tanácsot kaptam amik működtek is s 1 hónappal ezelőttig szuper volt s csak 1x napközbeni elalvásnál és 1x az éjszakai altatásnál cicizett. Sajnos mivel minden hónapban beteg ezért sosem tudtam elkezdeni a teljes elválasztást.
    1 hónapja viszont újra minden órában, éjjel 100x kéri.
    1 dolog változott, saját szobát kapott de nincs kényszerítve az egyedülalvásra.
    Betegség tényleg sajnos nagyon sűrű de más egyéb nem indokolja az újbóli szopizást.
    Sajnos az erőszakkal elválasztom, s sírni hagyom nálunk nem működik mert gyermekkori traumák miatt nem jól viselem a sírást.
    Dac és egyéb ellenkezés nála eddig nem volt, mindent rögtön megért,érzéseit és fájdalmát kifejezi s ha valamit akar, de nem szabad akkor találunk alternatívát. Kivétel a mell. Mintha függő lenne :(.

    Pár napja lett 2 éves. (Minden foga kint és 1 m hosszú 15kg. Ezt csak még azért írom a végére mert valószínűleg tényleg éhes is éjszaka mert nagyon gyorsan fejlődik, de semmit nem fogad és sosem fogadott el. Fél éves kora óta pohárból iszik mert nem akart cumisüveget vagy cumit..)
    Mit tudok tenni avagy kell e valamit tenni hogy megint ritkuljanak vagy elhagyja a mellezést..Azaz tényleg elfogja hagyni magától a 2 és 3 év között vagy legyek drasztikus mert az csak mese? Sajnos sem a testem se az idegeim nem bírják már a sok etetést.

    Előre is köszönöm a választ!

    Tisztelettel.

    • Vida Ágnes

      2022. december 17. szombat

      Tényleg el fogja hagyni 2-3 éves kora között. Egy pár napos megfázásból a teljes felépülés 1-2 hét, ha most többször egymás után beteg volt, az nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megviselhette (fájdalom stb.). Szüksége van az immunanyagokra is az anyatejből és a szeparációs szorongása is felerősödhetett. Várj egy kicsit, babusgasd sokat és hamarosan látni fogod, hogy ritkulni fog a szopizás. Az erőltetés ebben az esetben azért nem jó, mert az még inkább bizonytalanná, szorongóvá teszi a gyereket, amitől még gyakrabban fogja kérni a cicit.

  • Réka

    2022. december 16. péntek

    Kedves Ági!

    6 hónapos kislányom újabban csak az ölemben alszik. Ülve szoptatom szoptatós párnán, cicizés közben elalszik, várni szoktam 15 percet körülbelül, majd leteszem a babafészekbe, de sajnos szinte azonnal megébred ilyenkor. Próbálom ilyenkor a babafészekben simogatni, sissegni neki, visszaaltatni, de ennek mindig sírás sajnos a vége, így ki kell vennem és cicin megnyugtatni, visszaaltatni. Pár próbálkozás után már be sem teszem az ágyába, inkább magamon altatom. Van esetleg valamilyen tipped, hogyan tudnám visszaszoktatni a babafészekbe/saját ágyába?

    Köszönöm!
    Réka

    • Vida Ágnes

      2022. december 17. szombat

      Esetleg meg lehet próbálni szoptatós párnával együtt betenni a kiságyba és ne várj szopi után, amint elengedi és már alszik, rögtön tedd be.
      Arra is lehet ám gondolni, hogy talán már nem az eddig megszokott időpontokban aludna el, hanem később, mert ilyenkor nem álmos még igazán. Csak a megszokott altatási mód miatt alszik el, mert jó baba 🙂 De fél éves kor körül pont van egy olyan időszak, amikor fizikailag még nem fáradnak le eléggé, mert nem mozognak még annyit, szellemileg meg már nem annyira fáradnak el, mert a megszokott játékokat már ismerik, ilyenkor vagy nagyon lerövidülnek az alvások, vagy elmarad 1-1 alvás és később fáradnak el, mint a megszokott időpont. Tehát lehet, hogy az is megoldás lehet (ha úgy látod, még nem álmos igazán), hogy kicsit később kezded el altatni (20-30 perccel).

  • Aletta

    2022. december 16. péntek

    Kedves Ági!

    Megint hozzád fordulok, eddig mindig jó tanácsokat adtál, sokat segítettél.
    Lányom januárban lesz 5 éves egy hete minden este elalvás után kb 1 órával visítva kell, nem lehet megnyugtatni, sír és magyaráz ami néha érthető, néha nem. Majd fél órával később szintén felkel, de akkor már csak nyöszörög, megölelem és alszik is tovább. Olyan 3 éves korában is volt ilyen, már akkor utána néztem és akkor is a pavor nocturnusra gyanakodtam. Most is annak látszik ugye a tünetek miatt, illetve azért mert abszolút nem emlékszik rá másnap. Napközben minden rendben van vele, jókedvű, sokat játszik. Az ovit is szereti hamar lettek barátai, jól érzi magát. De nagyon zavar, hogy most minden éjjel van neki ez, illetve az is aggaszt hogy nagyon köhög, öklendezik annyira belelovalja magát és ami érdekes, hogy fájlalja a lábát is. Nagyon rémisztő számomra. Már visszavágtam az édességet és a mese nézést is hátha az ami ezt kelti benne. De tény, hogy rengeteg dolog változott meg az elmúlt fél évben az életében. Új országba költöztünk, harmadik nyelvet tanulja éppen az oviban (eddig angol-magyar ment, most jött be a német) plusz a húga is vele van egy csoportban, úgy érzi neki kell“anyáskodnia”, segíteni neki. Apukája a költözés miatt havonta elutazik egy vagy két hétre üzleti ügyben. Szóval sok minden változott. Az elmúlt pár hónap felgyülemlet félelme/ életbeni változása így jön ki rajta? Hogy tudom megkönnyíteni a kis életét? Már kérvényeztem az oviban, hogy másik csoportba járhasson, januártól külön is lesz a húgától. Ezen kivül mit tehetnék még? Illetve te mit mondasz mennyi idő után mondhatni ezt kórosnak? Mikor forduljak orvoshoz? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2022. december 17. szombat

      Ez pavor nocturnus, amit valószínűleg az ún. növekedési fájdalom vált ki. D-vitamin hiány is kiválthatja, ezért érdemes D-vitamint adni és néha a magnézium adása is segít (főként, ha esetleg izomgörcsöt is tapasztalsz a lábában – tapogasd végig a lábszárát, nem feszül-e valahol)

  • Zita

    2022. december 16. péntek

    Kedves Ági!
    A fiam 10 hónapos. Amikor valamit nem szabad csinálni, amit szeretne, vagy valami olyant kell csinálnia, amit nem akar, egyszerre kikerekedett szemekkel nagyon mérgesen feszíti az arcát, és sokszor kézzel lábbal csapkod. Ilyenkor gyakran nagyon hangosan sírni is szokott. Ez normális ebben a korban? Érdemes lenne esetleg olyan játékokat adni neki, ami kimondottan az idegrendszer érésére jó hatással van? Esetleg szenzoros stimuláló labdákat, vagy fekete fehér képeket? Ezen kívül nagyon érzékenynek is látom. Pl volt olyan, hogy aranyos hangon mondott valamit, és mindenki nevetett, ő pedig érzékenyen elpityeregte magát. Ezeket majd kinövi?
    Nagyon szépen köszönöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      2022. december 17. szombat

      Ez egy ún. distressz állapot, a hiszti előszobája, az okozza, hogy nem tudja feldolgozni a negatív érzelmeket, normális ebben a korban. Az idegrendszer fejlesztő játékok hasznosak lehetnek, de a kezdődő hiszti kezelésének fő módja a vigasztalás, az érzelmi támogatás. Az érzékenység fakadhat abból is, hogy bizonyos helyzeteket még nem ért, vagy esetleg egyes gesztusoktól még megijed, ezt, ahogy egyre többet tapasztal a világból és mások viselkedéséből, megtanulja majd kezelni.

  • Anna

    2022. december 02. péntek

    Kedves Ági!
    Alvással kapcsolatos kérdésem volna. A 2,5 hónapos kisfiam általában kétszer alszik nap közben, délelőtt olyan 1-1,5 órát, délután pedig sétálni megyünk, úgy a friss levegő miatt alszik akár 3-4 órát is. Az esti altatás azonban problémás. Este tartjuk a rutint, fürdetés (7 körül) kis pihi és vacsi. Közben a lakásban már készülünk az estére(kevesebb fény, kevesebb zaj), de akárhogy próbálkozom, este 11ig nem tudom elaltatni a babánkat. 2 opció szokott lenni: vagy aludna, de a kiságyból mindig visszaébred és felsír (hiába nyugtatom, előbb utóbb az a vége, higy kivesszük) vagy olyan 8 és 11 között vigasztalhatatlanul sír.. 11re viszont “kifárad” és elalszik. Mi lehet ennek a “bűvös” este 11 órának az oka?

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      Valószínűleg ezt diktálja a saját belső ritmusa, ez sok babánál van így. A legjobb, ha nem küzdötök ellene: az esti rutint kezdjétek később, 10 óra felé és így a saját ritmusában feküdhet le. Ennek a késői fektetésnek a nagy előnye, hogy hamarabb fogja hajnalig „átaludni” az éjszakát és ezáltal nyugodtabb lesz az alvása, hamarabb alakulnak ki hosszabb alvásciklusok. Ha este már fáradt, nyűgös, szoptasd gyakrabban, így jobban jóllakik éjszakára és közben pihen is kicsit. Később, amikor már érettebb lesz az idegrendszere és hosszabban is ébren tud maradni (4-5 hónaposan), erre már nem lesz szükség és az esti alvást is magától korábbra fogja hozni (illetve látni fogod, hogy hamarabb mutatja az álmosság egyértelmű jeleit és korábban is le tudod majd fektetni)

  • Dóri

    2022. december 02. péntek

    Kedved Ági! Kislányom 16 hónapos, sokszor küzdöttünk az elalvással, de pár hónapig nem szuperül ment minden. De most pár hete újra katasztrófa.. eleinte csak az esti elalvással volt gond, de most már a nappalival is. Fáradt, de olyan, mint aki nem tud elaludni. Pörög, forog, dobálja magát. Próbálom simogatni, énekelni neki, cicit adni. De semmi sem működik. Minimum 1 óra mire sikerül nagy nehezen elaludni sokszor sírások árán. Nemtudom mi történt mostanában az alvással, és hogyan segíthetnék neki. Ha pár percig sír, utána 2-3 percen belül alszik is.
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      Túl van pörögve, ezért nehezen tud ellazulni, ez ebben a korban gyakori jelenség, egyszerűen nem tudják a kicsik kikapcsolni az ingerkereső üzemmódot. Próbáld meg, hogy nem a megszokott módszerekkel altatod, mert ezek ellen most láthatólag küzd, hanem inkább először altatás helyett lefektetitek a babákat, mackókat, betakargatjátok őket játékosan, utána mesekönyvet nézegettek összebújva a szőnyegen vagy a ti ágyatokon, esetleg érdemes diavetítőzni is, ez is segít lenyugodni lelassulni. Ha jól sikerül, már ebbe is bealudhat, ha nem alszik el, de egy kicsit lelassul, akkor meg lehet próbálni altatni.

  • Narcisz Buzgo

    2022. december 02. péntek

    Kedves Ági!
    8 hónapos kislányom mostanában túlságosan ragaszkodik, hogy kézben legyen, legtöbbször hozzám. Sírva kel, és ébredés után sokáig nem lehet letenni. Lehetséges szeparacios szorongás? Mozgásfejlődése nagyon jól halad, már feláll kapaszkodva, és kapaszkodva lépked a bútorok mellett 7 hónapos kora óta. A másik, hogyan lehetne leszoktatni, hogy ne húzza a hajunkat. Hiába van hatra kötve, apukának rövid a haja, de ő hatra nyúl és húzkodja erősen. Sokszor elmondjuk neki, hogy nem szabad, ez fáj, persze tudom, hogy még kicsi, de nem szeretném, hogy ezt meg szokja. Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát!
    Üdvözlettel Buzgo Narcisz

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      Igen, ez a szeparációs szorongás miatt van, el fog múlni, dédelgesd napközben sokat, ne leszoktatni akard róla, inkább még többet karban tartani és így hamarabb elhagyja majd, mintha azt érzi, hogy te nem akarod.

      A hajhúzásnál ebben a korban még nem működik a magyarázat az, hogy „fáj”. Ő nem tudja, hogy az a ti hajatok, ugyanis még nem ismeri a saját testhatárait, azt hiszi, amit megfogott az az övé. Szavak helyett inkább cselekedetekre van szükség: fogd meg a kis kezét finoman, tedd a markába az ujjad és simítsd meg, mutasd neki, hogy nem markolni, hanem simizni kell a másikat, az érzetekből, példából jobban tanul.

  • Alexandra

    2022. december 02. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 15 hónapos. Félig tápszeres, de már csak az esti alvás előtt kell neki, nappali alvás előtt csak szopizik pár percig, még ébren beteszem a kiságyba és önállóan alszik el, este szintén. Van, hogy azonnal ki is jövök a szobából ilyenkor. (Külön szobája van.) Régebben, ha felébredt éjszaka, elég volt megszeretgetni és ment is vissza a kiságyba. Vagy van egy matrac a szobájában és ott szoktunk összebújni és aludni tovább. Szopizni is csak reggel és alvások előtt szokott.
    Pár hete azonban nappal gyakran kéri a cicit, ami nem is zavar. Viszont elkezdte, hogy éjszaka, ha felébred, akkor is szeretné és nem alszik vissza, amíg meg nem kapja. Nem éhes, mert a tápszert nem fogadja el, nem szomjas, mert ha iszik, az nem oldja meg a problémát. Sok éjszaka kitartó voltam, de amíg nem cicizhet, nem alszik vissza. Volt, hogy 3 óra hosszat volt ébren emiatt, akkor cicizett és aludt is tovább. Nem azon alszik el, csak nyugtatásnak kell. Cumival is próbálkoztam, van, hogy belenyugszik, de általában nem.
    Nem akarom rászoktatni, hogy éjszaka minden ébredésnél szopi van, mit csináljak?
    Illetve szintén pár hete annyira ragaszkodik hozzám, hogy nem akar apával menni aludni, ha éjszaka apa megy, csak üvölt, amíg meg nem jelenek. Ráhagyjuk és később próbálkozzon apa újra vagy erőltessük, hogy „ne kopjon ki” apával se a rutin?
    Köszönöm a válaszod. 🙂

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      Nem a cici kell neki, hanem te 🙂 És persze nála még hozzád kapcsolódik szorosan a szopizás érzete, ezért kéri a cicit is. Akkor szokott ez ilyen erősen jelentkezni nappal és éjjel is, amikor valami újat tanulnak a kicsik, ami sok energiát igényel tőlük és nagyobb önállóságot ad, ami megijeszti őket és ezért átmenetileg anyásabbak lesznek. 2 lehetőséged van:
      1. Odaadod neki a cicit, aztán úgyis elmúlik ez az időszak és aztán, amikor már nem lesz miért felkelnie és átesik ezen a nehéz korszakán, nem fogja kérni többé,
      2. vagy kitartóan nem adod oda bármi is történjen, de akkor lesz még néhány nehéz éjszakátok, amíg meg nem szokja.

      Mivel most nagyon anyás, azt javaslom, hogy egyelőre este és éjszaka ne menjen Apa, amíg át nem esik ezen a korszakon, majd, ha már látod, hogy nappal is enyhül a folytonos cicizhetnék, akkor próbálkozzatok újra.

  • nKitti

    2022. december 02. péntek

    Szia Ági,

    a kisfiam 8 hónapos, velünk alszik. 1-2 hete rengeteget forog álmában és 2-3, majd 6-7 körül arra kel hogy hasra akar fordulni, ha ez sikerül akkor erre felkel és sír, hogy álmos. Ha a cumit odaadom neki vagy megsimogatom látszik rajta, hogy csukogatja a szemét, bólogat, mégsem tud visszaaludni, mert hason nem hajlandó letenni a fejét, ha megfordítom akkor újra vissza akar fordulni és ha atolelem vagy megtamasztom hogy ne forduljon hasra, akkor is olyan mintha visszaaludna majd jön egy erősebb inger es megint fordulna és sír hogy nem tud. Ugyan ezt csinálja a legutolsó nappali alvásnál, de ott ha segítek neki visszafordulni, akkor alszik tovább. Éjjel csak tapszerrel tudom rávenni hogy aludjunk tovább, de nagyon keveset iszik épp annyit hogy elalmosodjon, aztán eltolja és alszik is tovább. Nem tudom hogy mi ez nála teljesen olyan mintha ő nem akarna hason lenni mert álmos, aludni szeretne, de a teste meg fordulna. Nem tudom másképp elmondani és nem rudom mi lehet ez. Mit tanácsolsz?

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      Ez a mozgásfejlődés velejárója, pár hétig szokott tartani, utána ki fogja nőni ezt a forgós időszakot, illetve megtanul álmában is forogni anélkül, hogy felébredne rá.

  • Eszter

    2022. december 02. péntek

    Kedves Agi,

    Koszonom eloszor is az eddigi hihetetlenul hasznos segitsegedet!!!

    Jelen problemam a kovetkezo:
    10 honapos kislanyom megutalta a babakocsit, uvolt, megfesziti magat. Altalaban a “kotottsegeket” is nehezen viseli mostanaban (pl. etetoszekben ules 10 perc utan).
    Remenykedhetek abban, hogy ez egy atmeneti idoszak vagy tudunk neki segiteni valahogyan? Szepen maszik es all is.
    Koszonom szepen!

    Udvozlettel,
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      Ebben a korszakban ez szinte lehetetlen 🙂 Az etetőszéknél segíthet, ha ő ehet minél többet egyedül, hogy ne unja el olyan hamar magát, a babakocsinál pedig ha ügyesen ül már, tartja magát, meg lehet próbálni a sportkocsit. Nálunk ez se segített, amikor hasonló probléma volt, ezért kipróbáltuk, hogy egy szülőkormányos triciklibe ültettük a picit, abban szabadabban mozoghatott és bárhova el lehetett tolni benne 🙂

  • Eszter

    2022. december 02. péntek

    Kedves Ági!
    A most 10 hónapos kisfiamat 3 hónapos korában nagy trauma érte, ami után úgy vettem észre, hogy teljesen megváltozott a viselkedése. Addig mindig mosolygott, figyelt rám, gőgicsélt. 3 hónaposan elvittem egy vizsgálatra, ahol erősen nyomták a hasát, amire ő nagyon feszítve torka szakadtából sikított annyira, hogy nem hallottuk egymás hangját. Erre aki vizsgálta, mérgesen teljes erővel oldalról befelé tolta a hasát, ő pedig annyira sírt, hogy alatta a textilpelenkából folyt a könny. Ez utáni napokban vettem észre, hogy akármennyire próbálkoztam szórakoztatni, mondókázni, énekelni, játszani, nem is mosolygott. Jó pár hónapig szinte egy mosolyt se láttam és nagyon sokat sírt, illetve figyelni se nagyon akart rám, és sokszor csak maga elé nézett, a gőgicsélést meg sokáig abbahagyta. 5 hónapos korában kiderült, hogy sokkal lejjebb és beljebb van a veséje, mint kéne lennie, pedig újszülött korában nézték ultrahangon, ahol mindent rendben találtak. Ha valóban ekkora trauma érte a kicsit, akkor ez milyen hatással van rá, illetve a kapcsolatunkra, mivel én vittem oda és hagytam, hogy úgy vizsgálják? Hogyan tudnék segíteni rajta? Talán az is előfordulhat, hogy más miatt változott meg. Pl sok bukás is kezdődött nála, ami miatt sokszor jelezte hanyatt fekve, hogy vegyem fel. Ilyenkor siettem segíteni neki. Olyan 6-7 hónapos kora óta látok rajta gyakrabban mosolyt, amióta játék közben néha nagyokat nevet. De az egyszerű mosolygásra most se nagyon mosolyog vissza. Kb 8 hónapos kora óta szinte elmúltak a bukások. Azóta elkezdett újra gőgicsélni egy kicsit. Viszont még mindig sokat néz maga elé. Sétánál sokszor csak néz maga elé a babakocsiban. Általában rám se néz, hiába beszélek neki egész úton mosolyogva. Idegenek is mindig azt mondják, hogy nagyon nyugodt baba, mert csak néz. Viszont itthon játék közben egyre többet mosolyog. Jártunk Dévény tornára is, ahol a hölgy az eset után azt mondta, hogy sokkal feszesebb a baba, mint volt. Kb 3 hónaposan indult be jól a mozgásfejlődése is. Korábban amikor sokat mosolygott, akkor hanyatt feküdt és úgy beszélgettem vele. Hason sírni szokott. Előfordulhat, hogy csak azért mosolygott kevesebbet, mert egyre többet volt hason, és a mozgásra koncentrált? 8 hónaposan már kapaszkodva felállt, néhány hét múlva kezdett mászni. Tsmt vizsgálaton azt mondták, hogy az egyensúlyi ingereket hárítja és az atnr reflexe még nem helyeződött gátlás alá.
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      Egy baba még nem kapcsolja össze magában, hogy te vitted el a vizsgálatra, tehát nem téged „hibáztat” azért, mert durva volt a vizsgálat. Az elképzelhető, hogy mivel ez nagy ijedtséget okozott nála, ezért átmenetileg rosszabb volt a kedve, ez természetes, de ebben a korban egy egyszeri fájdalom- és félelemélményt szerető környezetben nagyon gyorsan feldolgoznak a babák, tehát a mostani viselkedését nem lehet erre az egyszeri élményre visszavezetni. A mozgásfejlődés intenzív beindulásával általában a kommunikáció, a mosolygás, gagyogás, másik szemébe nézés stb. háttérbe szorul, de ez csak átmeneti, ahogy túlesik 1-1 új mozgás elsajátításán újra többet fog beszélgetni, figyelmesebb lesz.

  • Eszter

    2022. december 02. péntek

    Kedves Ági!

    4 hónapos kisfiam este 9 körül alszik el (1 óra szopizás után), majd 2-3 óránként kel, szopizik, vissza tudom rakni a babaöbölbe magunk mellé, de a hajnali 4 órás ébredése után már nem. Ilyenkor magam mellé veszem az ágyba, és szinte végig cicizve alszik akár reggel 8-ig is, de nem tudom leválasztani, mert olyankor azonnal ébred. Reggel mikor leválasztom álmában sír pár percig, amíg ténylegesen fel nem ébred, de utána jókedvű. Hogyan lehetne leszoktatni az állandó cicizésről? Általában mindig sírásból ébred hosszabb alvás után is, ennek mi lehet az oka? Ilyenkor igényelné még a visszaaltatást? A babafészket kivettük a babaöbölből mert kinőtte, és így még rosszabbul alszik, 180 fokos köröket tesz és álmában sír. Ez azért lehet, mert még szokatlan neki, de majd megszokja? Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2022. december 04. vasárnap

      A babák szeretik a kuckós helyeket, most túl nagy a tér a babaöbölben, ezért alszik nyugtalanabbul, esetleg egy stabilabb szivacsdarabbal szűkíthetitek neki a teret, hogy újra kisebb legyen és úgy jobban fog aludni. A hajnali éberebb alvás normális jelenség, mivel melletted van, ezért érzi a tejszagot, amíg ott alszik, addig főként a cicit fogja kérni, de ez még ebben a korban nem akkora probléma. Esetleg meg lehetne próbálni a hajnali ébredésnél ülve szoptatni és amikor visszaaludt, akkor az öbölbe tenni, ha megébred, csak simizni, de nem végig cicin altatni. Ezt egy kicsit gyakorolni kell majd, mire sikerül, de meg tudja tanulni.
      A sírva ébredés oka, hogy rögtön a mélyalvásból megébred, nincs átmeneti felszínes alvási időszak, ilyenkor nem kell visszaaltatni.

  • Réka

    2022. november 18. péntek

    Kedves Ági! 5 hónapos kislányom cicin alszik el, álmában teszem le, de utána többször ébred rövid időn belül, és csak cicin tudom visszaaltatni. Érdemes megpróbálnom rászoktatni a cumira? Eddig csak autósülésben és babakocsiban fogadta el egy ideig (ez miért lehet?). Altatni akkor szoktam, amikor már nyűgös, nem akar játszani és a kezemben sincs el. Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2022. november 20. vasárnap

      A babakocsi és az autósülés kicsit kuckósabb, ezért ott nagyobb biztonságban érzi magát. Esetleg segíthet, ha a kiságyba babaszigetet teszel és úgy altatod, ez hasonlít a babakocsihoz.

  • Gabriella

    2022. november 18. péntek

    Kedves Ági!
    Az én babám most múlt két hónapos, és mivel szoktam hallgatni a hanganyagaidat, a következővel fordulnék hozzád: a nappali alvásnál általában nem tudjuk letenni a kiságyba, mert vagy el sem alszik igazán vagy felkel. Ami működik, az a napközbeni kinti séta a babakocsiban, akkor általában egy pár órára elalszik. De ha jön az esős, havas, téli csöpögős nyálkás idő, amely napokon nem biztos, hogy mindig kivinnénk, vagy nagyon szívesen sétálgatnánk vele hosszabb órákat is akár, akkor ez esetben az itthoni elaltatásra mit javasolsz? Milyen alternatívát próbáljunk ki, amely hatásos lehet? Próbálkoztam a cicin elaltatással, majd a babakocsiba történő berakással itt lakáson belül. Erről mit gondolsz? Nála nem is állt be még a napi rutin sem; arra próbálunk figyelni, hogy a reggeli felkelés után legyen egy kis reggeli rituálé, aztán elég hamar evés, majd van, hogy egy kis játék / foglalkozás, majd megint evés, és általában utána megyünk ki napközben, és ez olyan dél tájékára szokott esni. Eddig az volt, hogy sétáltunk legalább egy órát, majd itthon aludt tovább a babakocsiban. Aztán egy pár óra alvás után lassan jött a késő délutáni / esti program és rituálé már. Szóval a kérdésem, hogy ha nem visszük ki, akkor miként tudnánk itthon is hatásosan elaltatni, valamint hogy az úgy rendben van-e, hogy a nap folyamán nem többször alszik keveset, hanem általában egy nagyot. Az esti fürdés / etetés után pedig szinte mindig cicin alszik el. Azzal sincs gond? Majd kinövi a későbbiek során? Vagy x hónaposan már célszerű lenne átszoktatni más elaltatási módszerre? Mi a meglátás/tapasztalat ezzel kapcsolatban? Nagyon szépen köszönöm szépen előre is!

    • Vida Ágnes

      2022. november 20. vasárnap

      A babakocsit azért szeretik a babák, mert sokkal kuckósabb, mint a kiságy, ezért nagyobb biztonságban érzik magukat benne. Ezért minden olyan szóba jöhet altatáshoz, ami hasonló helyet nyújt, pl. bölcső, mózeskosár, babasziget a kiságyban. A cicin altatás nem gond este, ez akár másfél-két éves korig is igénylik a babák.

  • Zita

    2022. november 18. péntek

    Kedves Ágnes! 4 hónapos fiam elég keveset, 3×30 percet alszik egy nap, de két alvás között jókedvű, játékos – elegendő lehet így neki ez a mennyiség? Ha nem, hogyan tudnám hosszabbítani? Éjszaka általában 11-12 órát alszik, először 3-4 órát egyben, utána pedig 1-2 órát, egyre felszínesebben, és egyre hosszabb a visszaaltatás – ezen lehet segíteni valahogy? Köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2022. november 20. vasárnap

      Ha jókedvű, kipihent akkor elég neki egyben, az éjszakai alvása jó hosszú, akkor kipiheni magát. Az normális, hogy egy hosszabb időszak után többször ébred, ilyenkor ha hagyod sokáig szopizni, akkor utána hosszabban aludhat, mert jóllakik. Illetve ha egy ágyban alszotok, akkor ilyenkor lehet érdemes külön ágyba szoktatni, ha pedig egy szobában alszotok, akkor külön szobába, ebben a korban ugyanis sokszor a szülők zajaira, mozgására ébrednek fel a babák ilyenkor hajnaltájt.

  • Eszter

    2022. november 04. péntek

    Kedves Ági! Alvással kapcsolatos problémával fordulok hozzád. Egy 3 hónapos, iszsz anyatejes, cicin alvó babám van, aki nappal csak rajtam/mellettem tud aludni a nagy ágyban, többször cicizgetve, éjszaka viszont le tudom tenni a babaöbölbe egy babafészekbe az ágyunk mellett, miután elaludt, de ilyenkor is cicin altatom, illetve cicin altatom vissza, hogyha ébred. Szeretném elérni, hogy nappal is le tudjam tenni és tudjon egyedül is aludni. Nappal egyelőre a mi ágyunkban próbálom altatni fekve szoptatva, de ha sikerül is elaltatnom, várok kb. 15 percet és leválasztom majd kijövök a szobából, szinte azonnal felébred, vagy legkésőbb 10-15 perc múlva. Ilyenkor egyre ingerültebben nyekereg és tekereg, belefúrja magát a matracba, majd sírni kezd, hiába simogatom, végül cicivel tudom csak megnyugtatni és visszaaltatni, és utána szintén ébred nem sokkal azután, hogy leválasztom (a cumit egyelőre nem fogadja el, vagy ha igen, éberen cumizgat, kipattan a szeme). Hogyan érhetném el, hogy ott tudjam hagyni egyedül, miután elaludt, vagy hogy megtanulja magát elaltatni ilyenkor?
    Szeretném már a saját szobájába is átszoktatni, ahol eddig még sosem aludt. Érdemes már most ott elkezdenem az egyedül alváshoz szoktatást nappal és éjszaka is, vagy először csak az egyik napszakban altassam ott, amíg megszokja, és a másik napszakban altassam a megszokott helyen? Legyen ott az elején a babafészke az új kiságyában, hogy legyen ott valami, amit már megszokott? (Lassan el kell hagyjuk, mert kinövi) Lehet a napi 4 nappali alvásból 2 kendőben vagy babakocsiban vagy a mi ágyunkban, ahol könnyebb az altatás? (Kendőben kb. 2 órát alszik, babakocsiban 40 percet). Mikor a legfontosabb a nap folyamán, hogy a saját ágyában, hosszabban aludjon?
    Előre is nagyon köszönöm a választ!
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2022. november 06. vasárnap

      Amíg 3-4 alvás van napközben, lehetnek ezek több helyen is, amikor már csak 2, onnantól nagyon fontos, hogy mindig ugyanott legyen az alvás. Nappal lehet a saját ágyában, saját szobában, éjjel (ha úgy jobban alszik), maradhat a közeledben, hiszen még pici és enni is felkel. A babafészket beteheted az ágyába, ez segíthet ott is jobban aludni. A nappali altatás azért nehezebb, mert ilyenkor több az inger, éberebb a baba, ezért nehezebben tud ellazulni. Nappal meg lehetne próbálni, hogy cicin altatod el, de ülve, mert mire fekvő helyzetből felkelsz, addigra ő is felkel. Ha leválasztotta magát, akkor felállsz, a karodban tartod még és így teszed le a babafészekbe. Érdemes kifigyelned, jó időpontban kezded-e altatni, lehet, hogy kicsit korábban altatod, mint amikor igazán álmos lenne és emiatt ugyan elalszik, de hamar felriad és az is lehet, hogy a 4 helyett már csak 3x aludna.

  • Lorena

    2022. november 04. péntek

    Kedves Agnes!

    Kisfiam 16 hos.
    Amikor meglat egy jelzolamapat teljesen odavan erte, az ut szelen pl a feher csikokert is odavan es itt kulfoldon van olyan burkolat kialakitva az atkelohelyek elott ami olyan mimt egy POPIT jatek es allandoan megakarja erinteni nyomkodni sot a babakocsibol meg arra is mutat hogy arra menjunk amerre ez van. Ha lat egy vonatot vagy buszt akkor ugy csinál mintha repulne. Sokszor elofordul az is hogy a labfejeit csavargatja a babakocsiba vagy az etetoszekbe.
    14,5 honapos koratol jar. Az utobbi idoben elkezdett labujjhegyen jarkalni eleg sokszor a nap folyaman meg cipoben is a cipoje kicsit ivelt lehet az miatt jar labujjhegyen de vegulis mezlitqb es zokniban is. Jaras kozben is mintha csettintene az ujjival vagy épp fityiszbe tartja az ujjai is jarnak sokszor A kezeit meg nem teszi le jaras kozben a teste melle. Ezek normalis dologok amit leirtam a korahoz kepest? Kicsit aggodom mert ezek lehetnek az autizmusra iranyulo jelek.
    Par szot tud csak mondani ugy erzem vissza van maradva ebben viszont sok a halandzsa.
    Amugy ertelmes, megert majdnem mindent amit mondok neki hozza a jatekat ha valamivel szeretne jatszani mutatja, ha lat egy repulot mutat az egre es mondja, hogy ott.
    Valaszat koszonom

    • Vida Ágnes

      2022. november 06. vasárnap

      Ilyen kis korban ezek még normális jelenségek, nem utalnak autizmusra. Egyszerűen csak kíváncsi, kicsit éretlen még az idegrendszere. A lábujjhegyen járás azért van, mert nem elég fejlett még az egyensúlyérzéke, ez a járástanulás után 2-3 hónapig még előfordulhat.
      Beszélnie is még csak néhány szót kell még, ebben a korban nem kell még sokat beszélnie.

  • Sára

    2022. október 21. péntek

    Kedves Ági!

    Van egy lassan 5 hónapos babám aki az elején cicin alvós volt, majd kiságyban elalvós lett. Nappal háromszor alszik max 30 percet, viszont közben végig cuppog a cumijával. Gondolom nem is kerül mélyálomba. (Este egyébként jól alszik és sokat, csak egyszer kel enni) Viszont miután felkel és szopizik sokszor elalszik közben fél-egy órát, így ilyenkor borul az alvás-evés-ébrenlét, ami nem tesz jót az amúgy is kicsit kaotikus napirendünknek. Ezek szerint nem elég neki a 30 perc mivel utána is alszik még cicin? Mi lehet az oka a “cuppogós” alvásnak? Mindig próbálom akkor letenni mikor igazán álmos, nem a fáradtság első jelénél.

    Köszöm a segítséget!:)

    • Vida Ágnes

      2022. október 30. vasárnap

      Ez a cuppogás lehet önaltató módszer, de a fogzás is okozhatja. A gond az lehet, hogy bár a cumival is tud aludni, a teljes biztonságérzetet a cici jelenti számára, ezért ott jobban tud aludni, mint a cumival. Esetleg meg lehetne próbálni cicivel altatni és amikor elaludt akkor letenni aludni (ha esetleg megébred, akkor lehet odaadni neki a cumit), így talán jobban aludna, vagy ha nem is hosszabban, de utána nem aludna be evés közben. Ezek az altatós cicik viszont nem számítanak evésnek (ilyenkor nem szoktak annyit enni a babák), tehát az evés az ugyanúgy az alvás után jön majd a sorrendben.

  • Melinda

    2022. október 21. péntek

    Jelenleg 5 hónapos, 100% anyatejes baba a kisfiam, igeny szerint szopizik, alapvetoen nappal kb. 3,5 orankent.
    Eleinte ringatassal, polyaban aludt, a polyanak koszonhetoen jo hosszuakat.
    2,5 honapos koraban mar ugy eszleltuk zavarja a polya, mert sokat probalt mozgolodni almaban, igy az alkalmazasat abbahagytuk. Onnantol jottek a rovidebb alvasok.

    3 honapos kora kornyeken megtanult a kisagyaban onalloan elaludni (feherzaj, cumi segitsegevel), de altalaban 40-45 perc utan felebredt, es kb 5x aludt. Bevallom a visszaaltatast itt nem igazan eroltettem.
    Emellett eleg jo ejszakaink is voltak, este 8korul elalzdt es altalaban 1-2x kelt ejjel ejfel utan es szopi utan gyorsan visszaaludt.

    Kb.4 honapos kora kornyeken mintha elfelejtett volna egyedul a kisagyban aludni, csak hordozoban esetleg ringatva tudtam altatni, de maga az altatas nem hosszu, sikeres szinte mindig, viszonylag hamar elalszik, karombol a kisagyba rakom. Az utobbi napokban viszont 20-30 perc utan ebred nappal, illetve az ejszakak is sokat romlottak. Van amikor sirva, van amikor nem. Visszaaltatast felajanlom neki, es latom is rajta h nagyon almos, nyugos, szemet dorzsoli. Sajnos a kisagyban soha nem sikerul a visszaaltatas, csak csatos hordozoban, ott kb. az esetek feleben. Babakocsiban altalaban az utolso alvasa tortenik, az sem hosszu, kb 30-40 perc.

    Ami most a problemank:

    -rovid nappali alvasok, atlagban 4, ritkan 3 (van amikor a 4.re bar almos, latom szenved es szeretne elaludni, de nem tud). Tudom ebben az eletkorban 3 kicsit hosszabb alvas lenne idealis.

    -hogyan szoktassam ujra a kisagyba? Mar 7,5 kg nagyon nehezen birja a derekam es a hatam mar a cipelest, ringatast, annak ellenere, hogy sokszor fitness labdan rugozok vele picit. Adamo hintat nem szerette kulonben, azt is probaltuk korabban.

    -ejszakak: utobbi napokban igy nez ki: f8-8 korul
    elalszik v cicin v ringatassal, a kisagyba rakom. Kb. 20-30 perc mulva megebred sirva, olyankor a cumit ha a szajaba teszem alt. visszaalszik. Majd kb 1 ora mulva ismet sirva ebred, oylankor alt a ringatas v cici segitsegevel alszik csak vissza. De tnap este pl ezen a ketto ejfel elotti ebredesen kivul fel11kor is megebredt, akkor a cumi eleg volt. Majd hajnali 2kor ebred altalaban, olyankor a szopizas utan altalaban visszaalszik ( bar az elmult 10 napban 3x is virrasztott ejjel 2 orakat), majd 4-5 korul ebred, olyanmor cicin bealszik, de sajnos van hogy 20 perc utan felkel, es olyankor van hogy ringatasra sem sikerul visszaaltatni, pl. ma sem sikerult.

    Az hogy fogzik-e, nem teljesen egyertlemu, mert ugyan az inyet sokat piszkalja, talan sejthetork a fogcsirak, de nem egyertelmu.
    Amugy napkozben alt. 1,5-2 orat bir ebren. Altatasnal a feny, zaj, hang csendre figyelek, kulon szobaban, kulon kisagyban alszik babafeszekben. Oldara fordul, hatrol hasra sokat probalkozik, de meg onalloan nem megy neki. Estir rutinja: 7kor furdes ( illetve ha kimarad a 4. alvasa es latom h nagyon nyugos, akkor elobbre hozom picit), majd f8-8 kozott elalszik. Altalban reggel 6-7 kozott ebred. Az ossz napi alvasa altalban 12-13 ora, csatolok egy fotot az applikacioban vezetett alvasnaplobol (utobbi 30 nap-14nap- 7nap), ahol latszik a romlo tendencia.

    Elore is nagyon koszonom, amennyiben tud segiteni.

    • Vida Ágnes

      2022. október 30. vasárnap

      Jellemzően a fogzás szokott ekkora romlást okozni az alvásminőségben. Nappal nem gond a 4 alvás, ha úgy jön ki, a lényeg, hogy akkor aludjon, amikor ő kéri és annyit, amennyit tud. Ne altasd vissza. Ha felkel, megy tovább a nap. Tudom, nehéz, mert nyűgös, de a visszaaltatás megzavarja a saját ritmusát és így még kaotikusabb lesz az alvás. Esetleg lehet növekedési ugrás is a háttérben, ebben a korban ez trükkös tud már lenni, mert sok dolga van a babának napközben, nem olyan gyakran kéri a szopit, nem eszik akkora adagokat, de amikor aludni kéne, akkor meg hirtelen eszébe jut, hogy éhes. Meg lehetne próbálni cicin elaltatni és utána letenni a kiságyba és éjjel is minden ébredésnél megkínálni a cicivel egyrészt így jobban jóllakik, másrészt az anyatej csillapítja a fájdalmat is és emellett lehet, hogy 1-1 ébredés el is marad, mert már nem éhes a kicsi.

  • Zsófi

    2022. október 07. péntek

    Kedves Ágnes!

    8 hónapos kislányomnál pár hete teljesen felborultak az alvások. Éjszakák is katasztrófák kb óránként, 2 óránként felsír, felébred, nem kell neki mindig cici a visszaalváshoz. Fél évesen gond nélkül átállt a 2 alvásra (kb 2×1,5 órát aludt napközben), viszont kb 1 hónapja mióta beindult a fogzás (még mindig nem törte át) és elkezdett délelőtt max 40 percet aludni, a délutáni is max 1 órás ha van, sokszor megpróbálom visszaaltatni. Kb 1 hete visszaálltunk a 3 napközbeni alvásra, így is örülök ha összesen 2,5 órát alszik napközben.
    Olyan kérdésem lenne, hogyan tudnám visszavezetni a napi 2 alvásra, és hosszabban tudjon aludni napközben, többet mint 30-40 percet?
    Éjszakára próbáltam már Viburcol kupot, de nálunk nem nagyon használ sajnos.
    Előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2022. október 09. vasárnap

      Az a gond, hogy a fogzás okozta mikroébredések miatt most sajnos szinte lehetetlen elérni, hogy hosszabban aludjon. Esetleg meg lehet próbálni nappali alvásokhoz a fogzáskönnyítő gélt és minimalizálni az ingereket (sötét szoba, esetleg kint teraszon altatni vagy babakocsizni, kendőzni vele legalább az egyik alváshoz), de ezen kívül más trükk nincs meg kell várni, amíg kijönnek a fogacskák, illetve, amikor elkezd sokkal többet mozogni (mászást, felállás, járást gyakorolni), akkor attól jobban lefáradnak és ez a mélyebb alvásra is jó hatással van.

  • Németh Eszter

    2022. október 07. péntek

    Kedves Ági!
    Olyan kérdésem lenne, hogy a 3 hónapos kisfiamnak nagy fájdalmat okoztak. Ez után nem sokkal észrevettem, hogy kevésbé gögicsél, illetve sokáig alig akart mosolyogni is. Amikor másokkal találkoztunk, csak figyelte őket. Korábban szinte minden mosolyra visszamosolygott. Ennyire megviselte lelkileg, hogy fájdalmat okoztak, vagy esetleg ebben a korban már így viszonyul az emberekhez a baba? Hogyan tudnék rajta segíteni?

    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2022. október 09. vasárnap

      Ez természetes reakció a részéről, fájdalmat élt át, ezért most próbálja elkerülni és minden olyan helyzetre gyanakszik, ami az ő kis logikája szerint előidézheti. Pár hét alatt el szokták felejteni a babák a történeteket és akkor újra barátságosabb lesz majd.

  • Monika

    2022. október 07. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 2 éves lesz 1 hónap múlva. Lassan kezdjük a bölcsit es aggódom. Mostanában agresszív dolgokat fedeztem fel nála. (De lehet, hogy csak életkori sajátosság?) Sajnos feszült időszakon vagyunk túl. Lakásvásárlás, fél évig tartó felújítás. Elköltöztünk vidékre amíg tartott a felújítás a nagyszülőkhöz 4 hónapra, majd visszajöttünk Budapestre. Stresszes volt a felújítás/költözés. Férjemmel sem volt felhőtlen a viszony. Még most a költözés óta sem. Sokat veszekedünk. Volt a költözés után egy haláleset. A férjem családjában. Elég közeli és kedves személy ment el. Érezheti a kisfiam ezt a sok dolgot és lehet, hogy ezektől a dolgoktól stresszes és csapkod minket is és a gyerekeket is a játszón? Minket dühében szokott, a játszin meg leginkább már akkor, ha valaki csak elmegy mellette. Néha tud szépen is kicsit játszani másik gyerekkel. Egyedül nem játszik nagyon el magában.
    Korához képest nagyon okos, értelmes kisfiú. Gyönyörű mondatokban beszél. Megkerdezi ha elindulunk valahova, hogy anya hova megyünk? Mindenre emlékszik, arra is ami tobb hete-honapja volt.
    A kapcsolatunkat feltem a kisfiammal. Amit felepitettem vele. Eleg nyugodt kisfiu volt. Par honapja tortek ra ezek az agressziv ” elemek”. Minket a ferjemmel duheben szokott utni, ha valami nem ugy tortenik. De volt mar, hogy latszolag nem volt baja, megis odajott megutni. Aztán meg megolel es megint megut. Mondjuk neki, hogy kérjen bocsanatot mert fáj nekunk szomoruak vagyunk. Tobbszor kiabaltunk is ra, mert nem hagyja abba sokszor szep szora sem. Tehetetlenek vagyunk. Utana persze buntudatunk van. De borzaszto nekunk is ez a szituacio. Próbáltuk büntetéssel, hogy beraktuk a kiságyba 5 percre, és csak akkor jöhetett ki, ha bocsánatot kért, de nem bírtuk sokáig. Hagyjam rá vagy szóljak rá 100x is?
    Egyebkent barátságos, de nem nagyon mer nélkulunk menni. Mindig ott kell lenni vele. Anya anya, idejonni. Visszarúgja a labdát másnak meg ha leesett a pingping labda felszedi. Multkor egy nagyobb lányt megutott a hátán. Mondtuk neki, hogy fusson oda es Odafutott hozzá, hogy bocsanat kislány. Nagyobb gyerekekkel inkabb elvan, a saját korosztalyaval nem annyira. Mondja a jatszoteren altalaban, ha odamegy egy baba, hogy baba nem. Meg hess innen.
    A hessegetést nekunk is csinálja, hogy „hess innen anya!” (A hess, abbol jön, hogy a bogaraknak/darazsaknak szoktuk mondani.)
    Tv-zni, telefonozni egyáltalán nem szokott.
    Szerintem csökkenhetett a fent emlitett dolgok miatt a biztonsagérzete es bizalma felénk. Nagyon rosszul erzem magam emiatt.
    Hozzánk bújva alszik el, reggelente is még együtt hárman fekszünk, ölelkezünk az ágyban. Sokszor mondjuk neki, hogy nagyon szeretjük. Nagyon szeretjük őt, de ezt a viselkedést nem szeretjük.
    Sajnos (látszólag) nem hatnak rá a beszélgetések a csapkodásról.

    Köszönöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      2022. október 09. vasárnap

      A változásokra általában így reagálnak a gyerekek ebben a korban, de ez nem rontja el a kapcsolatodat vele. Törekedj arra, hogy higgadtan de határozottan reagálj az ütögetésre. Elég, ha megfogod a kezét (finoman) és azt mondod „tudom, hogy dühös vagy, de ezt nem szabad”. Fontos tudni, hogy ő nem tudja, hogy rosszat csinál ilyenkor, nem direkt csinálja, hanem az váltja ki, hogy ha ingerült, nem tudja még irányítani a dühét és a testét. Ebben a cikkemben írtam egy csomó módszert a fentieken túl, ami segít a csapkodás kezelésében és az önuralom elsajátításában: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/raszolok-de-o-csapkod-uvolt-vagy-nevet-miert

  • Szilvia

    2022. október 07. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 3,5 éves. Elkezdte az ovit. Igen hamar lett szoba -, ill. ágytiszta. A nagy dolgát azonban csak pelusba hajlandó végezni. Ráül a wc-re próbálkozik, sőtt volt olyan időszak, hogy ő maga kérte, azonban valamiért mégsem megy a wc-be történő elengedés. Pár nap után mindig rákerül a pelus, oda pedig azonnal megy. Meddig tekinthető ez ‘normálisnak’? Mivel, hogyan tudnék neki segíteni? Előre is köszönöm a választ!

  • Luca

    2022. október 07. péntek

    Kedves Ági!

    A kislànyom most 4 hónapos, eddig mindig cicin aludt el (csak az esti alvàsnàl tudtam ùgy letenni, hogy tuti ne keljen fel) de kb egy hete a nappali alvàsnàl leteszem a kisàgyàba ès cumival alszik el, közben simizem a fejèt. Nem fog ez gondot jelenteni, hogy nappal ès èjszaka màshogy alszik el?

    Köszönöm:)

    • Vida Ágnes

      2022. október 09. vasárnap

      Nem, ez nem jelent gondot. A babák különbséget tudnak tenni a nappali és az esti elalvás között.

  • Hajnalka

    2022. szeptember 23. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam decemberben lesz 3 éves és pár hónapja megvátozott a viselkedése, van amikor csíp, kapar, (régebben harapott, de azt már nem csinálja szerencsére). Eddig azt vettük észre, hogy akkor viselkedik így, amikor már fáradt vagy nem aludta ki magát, esetleg amikor kicsit hosszabb ideig néz mesét. Az egész akkor kezdödött, amikor a terhességem utolsó 2 hetében nálunk volt az egyik nagymama segíteni (májusban). Aztán ugye megérkezett a kishugi, a nagymama elment és szépen lassan megnyugodott, nem viselkedett így. Majd folytatódott azzal, hogy ha jött hozzánk valaki akkor is így viselkedett egy idö után. Szeptembertöl elkezdödött a beszoktatás az oviba és megint elöjönnek ezek az ,,agresszív“ viselkedések. Hozzáteszem, hogy nyáron aludt akár 9-ig is és az ovi miatt át kellett állni a korán kelésre, akár ez is bezavarhat. A hugicát nagyon szereti, puszilgatja, öleli, játékot hoz neki. Lehet ez a dackorszak része, esetleg testvérféltékenység vagy csak a fáradság? Esetleg szükséges szakemberhez fordulni? Nem tudjuk, hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket, ha mondjuk hogy nem szabad annál jobban csinálja, próbáljuk szépen elmagyárazni, átölelni stb, de teljesen kifordul önmagából, szinte nem ismerünk rá (itt-ott a figyelemelterelés szokott segíteni). Mikor lenyugodott akkor bocsánatot kér. Sokat foglalkozunk vele, az apukája is meg én is, egyedül ritkán játszik el. Egyébként nagyon vidám, aktív és okos kisfiú (egész nap beszél, nagy szókincse van, már a számokat és a betüket is ismeri). Mit tudunk tenni, hogy elmúljon ez a viselkedés illetve hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket? Nagyon szépen köszönjük a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2022. október 09. vasárnap

      Igazából mindaz okozhatja, amit leírtál: most kezdte az ovit, ezért fáradtabb is és az ovi miatt akaratosabbak a gyerekek, mint normálisan, hiszen ott egész nap tartania kell magát, önállónak kell lennie, ezt új dolgot hazahozza magával. Fontos, hogy ilyenkor ő distresszben van, tehát nem tud magáról, ezért felesleges vele vitatkozni, elég, ha megöleled, mellette maradsz, halkan mondod neki, hogy „mindjárt elmúlik, minden rendben van, megértem, hogy dühös vagy (vagy fáradt vagy)”, ha csíp, mar stb. akkor a kezét finoman megfoghatod, hogy és mondhatod, hogy „nem szabad”. Ha elmúlt megbeszélhetitek a tanulságokat. Ezzel párhuzamosan érdemes elkezdeni az EQ fejlesztést játékosan. Pl. elmesélheted neki, hogy amikor dühös, akkor egy kis mérges manócska csapkod a pocakjában és őt kell megnyugtatni ilyenkor azzal, hogy megsimizitek. Ajánlom A dühös polip című mesekönyvet is, nagyon hasznos az indulatkezelés elsajátítására.

      • Eszter

        2023. április 07. péntek

        Kedves Ági,

        14 honapos kislanyom mar kb 2 honapja az alabbi ket dolgot kezdte el:

        1. Fozes kozben a konyhaban elkezd sirni, a labamba csimpaszkodik es addig sir, amig fel nem veszem. Lerakom, ujra kezdi. Amibe lehet, abba bevonom ot is, hogy segitsen, de sokszor hagynom kell sirni a labamnal, kulonben nem haladok a munkaval. Amikor ferjem itthon van, akkor o felveszi vagy jatszik vele addig, olyankor nincs gond.

        2. Egy agyban alszunk, szopival alszik el, de kb 2 honapja allandoan ramfekszik, ami nagyon kenyelmetlen egy ido utan. Ha elmozditom, akkor sirni kezd es indul a cicis altatas elorol.

        Ezeket leszamitva nyugodt, vidam, ugyes kislany. Szepen jar, de meg sokat esik, beveri a fejet stb., ezert arra gondoltam, hogy talan bizonytalanul erzi magat az esesek miatt es ez valthat ki egy erosebb szorongast? Vagy ez meg szeparacios szorongas lehet? Viszont fura, hogy csak a konyhaban es ejjel jon elo.
        Van esetleg otleted, hogy mikent tudnek neki segiteni?

        Halasan koszonom!
        Kellemes unnepeket!
        Eszter