Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. március 29 – én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 452 Comments

  • Tóth Blanka

    2018. április 13. péntek

    Szia Ági!
    SOS kérdéssel fordulok hozzád.
    Nagy követőd és rajongód vagyok, számtalan módszered, praktikád segített már a kis családunk életében.
    Nagylányom 2,5 éves. Most orvosi utasításra (lehetőleg) azonnal el kell hagynia a cumizást. (orvos szerint elveszem tőle, sír 2 napig és kész, de én tudom, hogy nem így megy, tőled tudom) Száján is megjelentek ekcémás tünetek, halaszhatatlan a dolog, én ezt értem.
    Kérlek adj tanácsot, hogy tudom sérülés nélkül megértetni vele, hogy a cumi manó elviszi a cumit tőle!?
    Ugyanis már 1 éve próbálom finoman, mesével, rávezetni arra, hogy letegye a cumit. Napközben és a délutáni alvás már rendben is van, de az éjjeli nem. Kéri elalváshoz, éjjel ha felkel, akkor is kéri. De reggel felébred, első dolgunk elenni a cumit az ablakba, mert már tudja, hogy a cumi alszik nappal, éjjel pedig „dolgozik”.
    Plusz csavar a dologban, hogy a fél éves kishuga is cumizik, fogzás környékén, ezért a nagy is kéri.

    Előre is nagyon szépen köszönjük válaszod.
    Tóth család

    • Vida Ágnes

      2018. április 14. szombat

      Ezt csak úgy tudod megtenni, hogy megbeszéled vele, hogy a cumi most elköltözik tőletek, visszamegy a Cumi-szigetekre 🙂 Mert ott már nagyon várják a barátai. Érdemes egy kis mesét kitalálni, azt jobban megértik a gyerekek. Bele lehet szőni azt is, hogy a csúnya Bacikapitány mindig elbújik a cumi alatt éjszaka és ettől lesz sebes a szája, de ha nincs ott a Cumi, mert hazament a barátaihoz, akkor Bacikapitány sem tud rosszalkodni éjszaka. A tesót is bele lehet szőni, pl. az ő cumijának a tesó cumija a kistestvére és majd ő is visszautazik majd a Cumi-szigetekre. Ha sír, marad vele, nyugtasd meg, mesélj neki arról, milyen jól bulizik most a cumi a barátaival, játszanak a tengerparton, homokvárat építenek stb.

  • Kiss Emese

    2018. április 13. péntek

    Szia Ági, van egy 1 éves 8 hónapos kisfiam, aki naponta 1,5 liter tejet iszik meg, más ételt maximum csak meg kostól, de egy evés sincs tej nélkül.3 óránkét iszik 150 ml tejet közben rendes ételt is próbálok adni de csak falatokat nyel le, legtöbbet kiköp.vannak jobb napok amikor kicsit rendesebben eszik, de nagyon ritka.olyan mintha a tejjel nyugtatna meg magat, sokszor ha valami nem úgy van ahogy ő szeretné elkezd rettenetesen sÍrni és kéri azonnal a tejet, és nemtudom megnyugtatni csak ha adok, volt, hogy sírt már félórát de nemtudtam elterelni a figyelmét.Sajnos éjjel is eszik, 2,5-3 óránként, nem mindig ugyanakkor ébred meg, de van, hogy csak 300 ml után alszik vissza, amig apránként nem adom oda nyöszörög majd sÍr.tehát éjjel 3szor eszik.este 9kor fektetem akkor eszik tejet, utána már éjfélkor kéri 2-3 között kéri és 5-6 között is kéri, reggel ébredésnél is.Mit tanácsolsz, mit tegyek?lassan már mindent kipróbáltam, csak az marad ha egész éjjel hagynám sÍrni és nem adnék, bár hátha lenne más megoldás.Jobban kéne egyen más ételt és jobban is kéne aludjon.Rágni rág, tehát darabos ételt is megeszi ha van kedve.sokszor beont mindent az asztal ala 🙁

    • Vida Ágnes

      2018. április 14. szombat

      Úgy tűnik, az a gond, hogy nagyon szereti a tejet, lelkileg is megnyugtatja és enni is szereti, viszont már nem elégíti ki teljesen a tápanyagszükségletét, ezért ébred még éjszaka is. Elsőként próbáld meg nappal, hogy kevesebb tejet kapjon és az étkezésekhez viszont több laktatóbb ételt. Először tejtermékekkel és tejjel keverném ezeket is, hogy szívesebben elfogadja őket, pl. tejbegríz, tejpép, tejberizs, krémlevesek tejszínnel, házi gyümölcsjoghurt, később darabos ételek, amiket maga ehet meg. Ha lesöpri, ledobja, utána ne kapjon más. Ilyenkor, amikor eleget evett egy étkezésre, utána ne kapjon tejet. Ha kéri, sír, vigasztald meg, de ne engedj neki. Megnyugtatásra szüksége van, ő erre használja most a tejet, de ha tej nincs, akkor veled is meg fog tudni nyugodni majd. Ezzel fokozatosan 1-2 hét alatt eljuthattok oda, hogy a rendes étkezéseknél lakik jól és nem utána a tejjel. Ha laktatóbban eszik napközben, akkor az éjszakai evések száma is csökken majd.

  • Dorina

    2018. április 13. péntek

    Kedves Ági,

    Köszönöm eddigi segítségedet és iránymutatásodat a babámmal kapcsolatos kérdésekben. Most újra hozzád fordulnék tanácsért az alábbiakat illetően:

    Kislányom ma 8 hónapos, 8950 gramm, anyatejes baba, 6 hós korában kezdtük a hozzátáplálást. Az elmúlt 2-3 hétben átállt a 3 alvásról a 2-re (az óraátállítás hozta meg a végső váltást), kijött teljesen a felső 4 foga (így már 6 van összesen), négykézláb állt és elkezdett mászni, az üléssel is próbálkozik, valamint talán a szeparációs szorongás is készülőben van. A bejegyzéseidet olvasva egyenként is okozhatják ezek a dolgok a zavart az éterben, egyszerre pedig bizonyosan, azonban így is sokszor bizonytalan vagyok a saját tetteimet/hozzáállásomat illetően, bármennyire is igyekszem tudatosan, de szívvel csinálni a mindennapokat. :).

    Alvás
    Az esti rituálénk születéstől ugyanaz. Fürdés, hálózsákba be, szopiba belealvás. Az elmúlt hetekben azonban hiába hagyom cicin akár 30 40 percet is amin egyébként 5 perc után alszik is), leteszem a kiságyba és 15-30 perc múlva sírni kezd. Ezt követően a felvesz letesz módszerrel, vagy süssögéssel kb 15 percen belül visszaalszik. Látszik hogy nagyon álmos, leragad a szeme, de amint beteszem az ágyba kinyitja a szemét, keres, négykézláb áll. Végül elalszik. Éjjel is sokszor felsír, nyugtalan, de mellettem van a kiságy így sokszor ha csak süssögök neki elhalkul és alszik tovább. Korábban is 3-4óra fele felkelt, ilyenkor mindig megszoptatom. Ez a mai napig így van, ezt követően azonban 1.5 óra múlva újra felkel és csak úgy alszik fél7-7ig ha mellettem van, így mára ez lett a reggeli rutin. Tehát minden reggel mellettünk alszik még 1-2órát, de mostanában van, hogy akár 5-8ig is alszik így. Ha nem veszem magam mellé nem alszik vissza, ezt követően sokkal hamarabb elfárad reggel, nyűgös stb.
    Mostanra a 3 alvásából 2 lett. Már nagyon régóta tartott az átállás. Ami úgy indult hogy napi 3x fél óra, aztán 2x fél óra lett az óraátállítás után. Végül elkezdett hosszabbodni a délelőtti és délutáni alvás időtartama is. DE. Csak akkor alszik másfél órát ha babakocsiban sétálunk (ez sem mindig igaz, mert előfordul hogy így is csak 40 percet alszik), a kiságyban csak max. 45 percet alszik, és láthatóan nyűgösen, sírósan ébred. Délelőtt előfordul hogy van lehetőségem ennyit kint lenni vele, de jobban örülnék ha a kiságyban aludná ki magát. Délután azonban minden esetben az elmúlt héten alszik 45 percet majd sír, kiveszem, hogy jön az uzsi szopi, ebbe azonban 10 perc után belealszik, van hogy még egy órát is ráhúz. De ekkor végig ott fekszem mellette. A cicit elveszem tőle amikor észreveszem hogy elaludt. Nagyritkán mostanában már előfordul, hogy nem tudok melléfeküdni, így megnyugtatom ha sírósan ébred 45perc után és elvan ugyanúgy. Vagy ha kint vagyunk is megébred 45 perc után akkor nem sír, de nem is alszik vissza.

    A kérdésem az lenne, hogy
    – ezzel a reggeli meg napközbeni összebújással nem alakítok ki rossz szokásokat?
    – hogyan érhetném el hogy a kiságyban aludja ki magát? (Kiszellőztetek, magától alszik el, nem nagyon altatom, 3.5-4órát ébren van 2 alvás között, nem éhes?, üres a pelenka, van plüss).
    – a hajnali etetés rendben van? Legtöbben a súlya miatt azt mondják, hogy ekkor már csak vizet kellene neki adnom szoptatás helyett. Még nem próbáltam, van értelme vagy ha ígyis úgyis fel kell hozzá kelnem mindegy mit adok neki? A szopiba legalább hamar belealszik és pihenhetünk tovább.
    – elképzelhető, hogy azért nem alszik magától 45percnél többet, mert megéhezik? Mert 10perc cicizés után visszaalszik, láthatóan álmos, és nagyon sír mikor megébred.
    – ha nem az éhség okozza, akkor mit tehetnék? Mivel próbálkozzak?
    – nem igazán szeretnék rászokni erre a mindennapos melléfekvésre, de úgy veszem észre ha hagyom felkelni 45 perc után akkor azért csak hamarabb nyűglődni kezd, de elvan. Ha melléfekszem akkor mindkét nappali alvásnál képes a 45 percre még min. 1 órát ráhúzni. Mit tegyek?
    – mi okozhatja az éjszakai ébredéseket? hogyan tehetnék ezek ellen?
    – az éjszakai ébredések alkalmával ha megszoptatom akkor rosszat teszek? Éjjel is el kéne kezdenem a felvesz letesz módszert? Mivel 3 4 óránként ébred, kivétel a hajnali 4 után fél 6 os ébredés én mindig azt gondoltam hogy éhes. De így hogy már kétszer is felkel olykor enni egy éjjel alatt már bizonytalan vagyok..
    -Hajnal 3-4-kor megetetem, és onnan mikor kel 1.5-2 óránkénttől cicin van, mellettem meg fel le csatlakozik. Ez nem baj?
    Úgy érzem ahogyan növekedik visszafele haladunk ennek tekintetében. Eddig nem cumizott, rendesen evett 3-4 óránként, mostanra pedig úgy érzem minden borul és még magam mellé is veszem kényelmességből mert már nagyon ki vagyok merülve…

    Hozzátáplálás & Napirend
    – minden ízt önállóan kell kóstoltatni vele? Tehát a meggyet, fehérrépát vagy akár a hagymát is külön-külön meg kell főznöm, pépesíteni és úgy adni neki? Vagy keverhetem egyből krumplival a kóstoltatáskor is?
    – ha első nap kap, 2 kanállal, a 2. nap 5 kanállal akkor a harmadik napon már beletehetem az ismert főzelék mixekbe az új ízt?
    – a fagyasztott meggyet is külön kellene kóstoltatnom, vagy tehetem egyből az almapépbe? Le kell szedni a héját vagy elég turmixolni?
    – fél babakekszet keverhetek a tízórai almapépbe?
    – Próbáltam a főzelékbe egy evőkanályni részt csak villával pépesíteni és belekeverni a folyékonyabb egészbe, azonban 10 kanár után elkezdett öklendezni és kihányta az egészet. Elég ijesztő volt. Olvastam a babaszakácskönyvben a darabos ételek bevezetését de bizonytalan vagyok mikor kellene elkezdenem, illetve mivel? Adjak a kezébe kenyérhéjat, vagy vegyek kölesgolyót és úgy kezdjük? Ezeket 8 hósan már kaphatja?
    – Vannak napok amikor tök jól eszik, kb 160 g gyümi (egy bébiételes üvegnyi) a max és 150-200 g főzi ebédkor. De vannak napok amikor nem eszik meg ennyit, sőt. Hogyan néz ki a kiváltása ezeknek az étkezéseknek? Azokon a napokon mikor nem eszik meg ennyit minden alkalommal meg kell kínálnom cicivel? (Van hogy a 200 főzi után is elfogadja a cicit, vagyis inkább sosem utasítja vissza…). Úgy érzem sokszor hogy ilyen hibrid kiváltásban vagyunk – tehát van, hogy 2 szopi között kapja a szilárdat, van hogy szopi időben szopi előtt. Mivel kiszámíthatatlan hogy mekkora mennyiséget eszik meg. Hogyan csináljam?
    -Mivel mostanság nagyon nyűgösek a napjai, sokat sír ezért már nem tudom hogy az éppen kóstolt új íz az ami okozza a nyugtalanságot, vagy éppen a foga, vagy a kipihenetlenség. Hogyan deríthetném ezt ki?
    – az elmúlt időszakban úgy érzem mintha egyre többet szeretne szopizni. Mostanában még az ujjait is szopogatja, ami korábban nem volt jellemző. Ez mitől lehet?
    – Sokszor játék közben is odajön és elkezd mászni rám és keres. Ilyenkor odaadom neki, habár korábban soha nem szoptattam igény szerint. Ennek megfelelően úgy érzem káosz van az étkezésekben is.

    A napirendünk egyébként fő pontjai tekintetében így néz ki:

    6-7 között ébredés (ezelőtt már cicizik mondjuk 3-4 között, meg 5-6 között is)
    9 körül 160 g gyümölcs (ha sokkal kevesebbet eszik akkor megszoptatom, de ebbe van hogy belealszik és akkor nem tudom rendesen letenni aludni)
    10-11 között elalvás (itt ébredés után eltelik 1 óra minimum hogy ebédeljen)
    13 körül 150-200 g főzelek + szopi
    15-16 között elalvás
    16-17 körül szopi
    20:30kor altató szopi

    – A fozelektol kezdődően azonban van hogy jön es kéri a szopit soron kivül is. Mit tehetnék? Emellett a vizet is elfogadja, azt is kap,egész nap kínálgatom kb 1 dl fogy egy nap, nyilván sokat kiköpköd játékból, meg gyakorol.

    – hogyan tudnám rendszabályozni a napirendünket? hiába a mindig azonos esti elalvás, az elmúlt 2-3 hétben mióta kijöttek a felső fogak azóta minden nap egy kicsit máshogyan alakul. Mihez kéne tartanom magam? A 3-4 óránkénti etetéshez? A dolgok sorrendjéhez? Vagy az alváshoz? Születése óta minden napot írok mikor mit csinál, de egyszerűen most jó rendszert nem vélek felfedezni, csak azt látom, hogy 3,5 valamint 4 óra kell hogy elálmosodjon, de ez sem mindig igaz. Ha nem etetem meg csak 4 óránként úgy is jó neki, ha 2 óránként kínálom úgyis jó neki.

    – fogzás alkalmával mindig egy kicsit megváltozik a nyálának az illata. Pár napra ez elmúlt azonban most ismét érezzük. Elképzelhető, hogy hiába a 4 felső fog áttörése, folytatódik egyből tovább a fogzás? A keze is folyamatosan a szájában van, hol harapdálja, hol szopogatja.

    – Nagyon szépen indult a kanalazás és mindent jóízűen megevett. Egy hete azonban éppenhogy eszik 100-120 grammot jó esetben akár gyümölcsről, akár főzelékről legyen szó és szopizni sem feltétlenül akar épp csak 5 percet utána. 3-3,5-4 óra telik el az étkezések között. Lehet ez a rosszabb étvágy isa fogzásnak köszönhető?

    – 22-23 fok van a lakásban. Eddig hosszú ujjú body és rugi volt rajta itthon, ezt egy ideje rövid ujjú body és rugira cseréltem. Azonban mióta intenzíven mászik úgy érzem sokszor hogy melege van már így. Mit lehet ráadni itthon (pl. hosszú ujjú body és egy talpas nadrág? vagy rugi magában). Éjjel ugyanez a dilemmám. Eddig erre a ruhakombinációra jött a hálózsák és a takaró, de ez már nagyon sok és a hálózsák lekerült. Este miben lenne megfelelő öltöztetni?

    Végső soron abban szeretném a leginkább iránymutatásod és tanácsod kérni, hogy:
    – mit tegyek hogy rendesen kipihenje magát nappal?
    – mit tegyek a szoptatás rendszabályozása kapcsán?
    – hogyan szedjem ráncba a napirendet, mihez igazítsam a dolgokat? Le tudnád írni, hogy 2 alvással a cselekmények milyen sorrendben kövessék egymást és kb. hány óránként?

    Nagyon köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2018. április 14. szombat

      – ezzel a reggeli meg napközbeni összebújással nem alakítok ki rossz szokásokat?

      Nem. A babák ösztönösen jobban érzik magukat testközelben. A hajnali időszakban a babák alvása felszínes, ilyenkor jobban megnyugszanak segítséggel, mint anélkül.

      – hogyan érhetném el hogy a kiságyban aludja ki magát? (Kiszellőztetek, magától alszik el, nem nagyon altatom, 3.5-4órát ébren van 2 alvás között, nem éhes?, üres a pelenka, van plüss).

      A babakocsi kuckós és mozog, ezért alszanak benne jobban a babák. A kiságyban az szokott segíteni, ha kicsit beszűkíted a teret, hogy kuckósabb legyen (egy nagy stabil szivacsdarabbal), vagy ugyanerre szolgálhat a laza pólya vagy angolpólya is. Illetve sok baba szereti a fehér zajt (zúgó hangok pl. ventillátor, de mobilapplikáció is létezik már erre a célra)

      – a hajnali etetés rendben van? Legtöbben a súlya miatt azt mondják, hogy ekkor már csak vizet kellene neki adnom szoptatás helyett. Még nem próbáltam, van értelme vagy ha ígyis úgyis fel kell hozzá kelnem mindegy mit adok neki? A szopiba legalább hamar belealszik és pihenhetünk tovább.

      Teljesen rendben van, ebben a korban még gyors a baba emésztése, érthető, ha megéhezik éjszaka. Ha már nem lesz éhes, nem fog felkelni.

      – elképzelhető, hogy azért nem alszik magától 45percnél többet, mert megéhezik? Mert 10perc cicizés után visszaalszik, láthatóan álmos, és nagyon sír mikor megébred.

      Ha akkor lenne az evésidő, amikor elalszik, akkor lehet, hogy ez a gond. Célszerű tartani a 4É napirendet, hogy ne fordulhasson ez elő: alvás után mindig jöjjön az evés, evés után játék, játék után alvás, így nem tud összecsúszni a kettő.

      – ha nem az éhség okozza, akkor mit tehetnék? Mivel próbálkozzak?

      Ha kizártad az éhséget, akkor talán a fent írt pólyázás és fehér zaj segíthet. De az is lehet, hogy nem 2×1-2 órát, hanem 3×45 percet alszik napközben. És mindig a kiságyban aludjon, hogy megszokja.

      – nem igazán szeretnék rászokni erre a mindennapos melléfekvésre, de úgy veszem észre ha hagyom felkelni 45 perc után akkor azért csak hamarabb nyűglődni kezd, de elvan. Ha melléfekszem akkor mindkét nappali alvásnál képes a 45 percre még min. 1 órát ráhúzni. Mit tegyek?

      Kövesd a fentiekben leírtakat és nem kell melléfeküdnöd.

      – mi okozhatja az éjszakai ébredéseket? hogyan tehetnék ezek ellen?

      Valószínűleg a fogzás okozza őket. Mivel melletted alszik, jobban észreveszed ezeket. Ilyenkor ő nem ébred fel, csak félálomban nyöszörög. A legtöbb baba csinálja ezt. Fogzás elleni homeopátiás szerekkel lehet próbálkozni vagy meg lehet próbálni külön szobában altatni, így nem riadsz fel minden félálomban nyöszörgésre, csak akkor, amikor tényleg éhes és emiatt ébred fel.

      – az éjszakai ébredések alkalmával ha megszoptatom akkor rosszat teszek? Éjjel is el kéne kezdenem a felvesz letesz módszert? Mivel 3 4 óránként ébred, kivétel a hajnali 4 után fél 6 os ébredés én mindig azt gondoltam hogy éhes. De így hogy már kétszer is felkel olykor enni egy éjjel alatt már bizonytalan vagyok..

      Nem teszel rosszat. Még kicsi és éhes, mivel többet mozog már mint korábban, nagyobb a tápanyagigénye is.

      -Hajnal 3-4-kor megetetem, és onnan mikor kel 1.5-2 óránkénttől cicin van, mellettem meg fel le csatlakozik. Ez nem baj?
      Úgy érzem ahogyan növekedik visszafele haladunk ennek tekintetében. Eddig nem cumizott, rendesen evett 3-4 óránként, mostanra pedig úgy érzem minden borul és még magam mellé is veszem kényelmességből mert már nagyon ki vagyok merülve…

      Egyáltalán nem visszafejlődés ez. Most ez az igénye, ki fogja nőni.

      Hozzátáplálás & Napirend
      – minden ízt önállóan kell kóstoltatni vele? Tehát a meggyet, fehérrépát vagy akár a hagymát is külön-külön meg kell főznöm, pépesíteni és úgy adni neki? Vagy keverhetem egyből krumplival a kóstoltatáskor is?

      Keverheted is őket egy már ismert ízzel pl. burgonya vagy rizs.

      – ha első nap kap, 2 kanállal, a 2. nap 5 kanállal akkor a harmadik napon már beletehetem az ismert főzelék mixekbe az új ízt?

      Igen.

      – a fagyasztott meggyet is külön kellene kóstoltatnom, vagy tehetem egyből az almapépbe? Le kell szedni a héját vagy elég turmixolni?

      Beleteheted. Nem kell leszedni a héját, ha pürésíted.

      – fél babakekszet keverhetek a tízórai almapépbe?

      Igen.

      – Próbáltam a főzelékbe egy evőkanályni részt csak villával pépesíteni és belekeverni a folyékonyabb egészbe, azonban 10 kanár után elkezdett öklendezni és kihányta az egészet. Elég ijesztő volt. Olvastam a babaszakácskönyvben a darabos ételek bevezetését de bizonytalan vagyok mikor kellene elkezdenem, illetve mivel? Adjak a kezébe kenyérhéjat, vagy vegyek kölesgolyót és úgy kezdjük? Ezeket 8 hósan már kaphatja?

      Sok baba nem szereti a pépesben a darabkákat, náluk úgy kell elkezdeni a darabosat, hogy eleve darabos, megfogható ételeket adsz pl. kiflicsücsök, babakeksz, puha gyümölcsök, sajtkocka, kölesgolyó. MIndegyiket lehet már 8 hónaposan adni.

      – Vannak napok amikor tök jól eszik, kb 160 g gyümi (egy bébiételes üvegnyi) a max és 150-200 g főzi ebédkor. De vannak napok amikor nem eszik meg ennyit, sőt. Hogyan néz ki a kiváltása ezeknek az étkezéseknek? Azokon a napokon mikor nem eszik meg ennyit minden alkalommal meg kell kínálnom cicivel? (Van hogy a 200 főzi után is elfogadja a cicit, vagyis inkább sosem utasítja vissza…). Úgy érzem sokszor hogy ilyen hibrid kiváltásban vagyunk – tehát van, hogy 2 szopi között kapja a szilárdat, van hogy szopi időben szopi előtt. Mivel kiszámíthatatlan hogy mekkora mennyiséget eszik meg. Hogyan csináljam?

      Ha kevesebbet eszik, kínáld meg cicivel. A fogzás befolyásolja az étvágyat is és a pépek csípik az ínyt, ilyenkor jobban csúszik az anyatej, mint a pép.

      -Mivel mostanság nagyon nyűgösek a napjai, sokat sír ezért már nem tudom hogy az éppen kóstolt új íz az ami okozza a nyugtalanságot, vagy éppen a foga, vagy a kipihenetlenség. Hogyan deríthetném ezt ki?

      Sehogy 🙂 Ezügyben csak totózni lehet, mert ebben a korban sok minden bánthatja a babát. Ha az új íz a problémás, akkor általában emésztési tünetek is vannak (nyom, puffadt a pocak, nem tud kakilni stb.)

      – az elmúlt időszakban úgy érzem mintha egyre többet szeretne szopizni. Mostanában még az ujjait is szopogatja, ami korábban nem volt jellemző. Ez mitől lehet?

      A fogzás miatt piszkálja az ínyét és nyugtatja magát.

      – Sokszor játék közben is odajön és elkezd mászni rám és keres. Ilyenkor odaadom neki, habár korábban soha nem szoptattam igény szerint. Ennek megfelelően úgy érzem káosz van az étkezésekben is.

      Ilyenkor nem eszik nagy adagokat, inkább csak az anyatej fájdalomcsillapító hatása miatt van rá szükség és megnyugtatja a közelséged. Nem gond, ha igény szerint szoptatsz 🙂

      – A fozelektol kezdődően azonban van hogy jön es kéri a szopit soron kivül is. Mit tehetnék? Emellett a vizet is elfogadja, azt is kap,egész nap kínálgatom kb 1 dl fogy egy nap, nyilván sokat kiköpköd játékból, meg gyakorol.

      Hadd szopizzon igény szerint! Még nem kell sokat innia mást, a legtöbb baba csak egy-egy kortyot fogad el ebben a korban.

      – hogyan tudnám rendszabályozni a napirendünket? hiába a mindig azonos esti elalvás, az elmúlt 2-3 hétben mióta kijöttek a felső fogak azóta minden nap egy kicsit máshogyan alakul. Mihez kéne tartanom magam? A 3-4 óránkénti etetéshez? A dolgok sorrendjéhez? Vagy az alváshoz? Születése óta minden napot írok mikor mit csinál, de egyszerűen most jó rendszert nem vélek felfedezni, csak azt látom, hogy 3,5 valamint 4 óra kell hogy elálmosodjon, de ez sem mindig igaz. Ha nem etetem meg csak 4 óránként úgy is jó neki, ha 2 óránként kínálom úgyis jó neki.

      Ne akarj mindenáron rendszert találni benne 🙂 Ebben a korban sok minden változik. A dolgok sorrendje fontos: ébredés, evés, játék, alvás.

      – fogzás alkalmával mindig egy kicsit megváltozik a nyálának az illata. Pár napra ez elmúlt azonban most ismét érezzük. Elképzelhető, hogy hiába a 4 felső fog áttörése, folytatódik egyből tovább a fogzás? A keze is folyamatosan a szájában van, hol harapdálja, hol szopogatja.

      Igen, gyakran a felső 4 után kibújik a két szélső kettes metsző és a hátsó fogacskák is már készülődnek.

      – Nagyon szépen indult a kanalazás és mindent jóízűen megevett. Egy hete azonban éppenhogy eszik 100-120 grammot jó esetben akár gyümölcsről, akár főzelékről legyen szó és szopizni sem feltétlenül akar épp csak 5 percet utána. 3-3,5-4 óra telik el az étkezések között. Lehet ez a rosszabb étvágy isa fogzásnak köszönhető?

      Igen.

      – 22-23 fok van a lakásban. Eddig hosszú ujjú body és rugi volt rajta itthon, ezt egy ideje rövid ujjú body és rugira cseréltem. Azonban mióta intenzíven mászik úgy érzem sokszor hogy melege van már így. Mit lehet ráadni itthon (pl. hosszú ujjú body és egy talpas nadrág? vagy rugi magában). Éjjel ugyanez a dilemmám. Eddig erre a ruhakombinációra jött a hálózsák és a takaró, de ez már nagyon sok és a hálózsák lekerült. Este miben lenne megfelelő öltöztetni?

      Ilyenkor tavasszal a rövid ujjú body+talpas naci elég már. A rugi túl meleg már. Éjjelre elég a rugi+hálózsák, így nem tudja lerúgni magáról. Nagyobb melegben jöhet a rugi+takaró és ha lerúgja, az se baj.

  • Barbara

    2018. április 13. péntek

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni, rengeteg anyagodat elolvastam már, de talán ha személyesen írom meg a problémámat jobban tudnál válaszolni nekem.

    A kisfiam 13 hónapos, és 4 hónapos kora óta óránként kel éjjel. Ilyenkor kis szopival megnyugtatható, visszaalszik rögtön.

    4 hónapos koráig 3 óránként kelt, és este magától aludt el. Azóta azonban, hogy fel tud ülni nem hajlandó elaludni magától.

    A védőnő szerint ez így lesz míg szopizik a foga és a szeparációs szorongása miatt.
    8 foga van és kezdetektől fogva gyorsan csinált mindent, mászott fél évesen, és most már jár is segítség nélkül (10 hónapos kora óta), önmagától, nem erőltettem semmit.

    Próbáltam már 3 féle homeopátiás szert a chamomillt, a viburcolt és a coffea tostát is a leírásaid alapján de kicsit sem használtak.
    Próbáltam felvenni de letenni mielőtt elaludna, de 2,5 óra után nem bírtam tovább és elaltatva tettem le. Próbáltam az ágya mellett ülni, de akkor sem aludt el éjjel 2 óra mellette levés után sem.
    Apa is kelt hozzá, de nála sírt végig nem maradt meg az ölében, 5 percig tudtam max sírva hagyni, mert annyira sírt, hogy félrenyelt és öklendezett, mint aki megfullad.

    Most az utóbbi egy hónapban már előfordul hogy visszaalszik magától, így 3 órát is volt, hogy aludt egyhuzamban. De inkább 2 óránként kelt az alvás elején.
    Hajnalban akár fél óránként.. Magam mellé veszem ilyenkor és akkor tudok valamit pihenni míg szopizik.

    Enni szilárdat max fél adagokat eszik, de azt többször és sokszor kér cicit is.

    Most éppen náthás és megint óránként kel, nincs meg a 2-3 óra sem.

    Kérlek, adj nekem tanácsot, mert kezdek teljesen kimerülni. Ennyire elrontottam valamit, vagy az utóbbi hónap 2-3 órás kelései alapján talán önmagától is javulni fog az alvása.

    Köszönöm!!

    • Vida Ágnes

      2018. április 14. szombat

      Nem rontottál el semmit, a babák ebben a korban sok változáson mennek át és emiatt viselkedik most így. Mivel már sok mindent végigpróbáltatok, a legjobb talán az lenne, ha nem akarnál most változtani semmin, csak simán együtt aludnátok, így te is jobban kipihennéd magad, ő is sokkal nyugodtabban aludna és majd fokozatosan, ahogy kijöttek a fogak, egyszercsak elkezd javulni a dolog. Érdemes este lefekvéskor még a saját ágyába letenni és csak az első ébredéskor magad mellé venni, így, amikor később már nem lesz semmi, ami miatt felriad, a saját ágyában alszik tovább.

  • Dori

    2018. március 23. péntek

    Annyival kiegészíteném az előzőeket, hogy napközben álmosan viszem aludni, magától el is tud már, 2 hete kezdtük és ügyesen el is tud aludni ha elég fáradt volt. Ha nem akkor sír, bemegyek hozzá, simogatom, ha megnyugszik kijövök. Mindezt addig ameddig el nem alszik. Éjjelente azonban nem alszik vissza magától. Hálózsákban alszik, van mellette anya illatú plüss, de így is általában szoptatás a vége. Általában nem kelt eddig csak egyszer hajnalban, majd visszaaludt szopi után, de most hogy mozog össze vissza többször felkel és magától nem alszik el, csak ha megszoptatom.

    • Vida Ágnes

      2018. március 25. vasárnap

      Az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van, ezért is ragaszkodik hozzá (és nyilván meg is nyugtatja).

  • Dori

    2018. március 23. péntek

    Kedves Ági,

    Most is, mint sokadjára már szeretném útmutatásod kérni az alábbiak terén. Kislányom 7.5 hónapos, 8,5 kg, anyatejes baba. A hozzátáplálást 6 hónapos korában megkezdtük. Mára úgy néz ki az ebédet kiváltottuk – akkor megeszik 200-220 g zöldség pépet és a vizet is jól fogadja utána. Mostanra már akkor is eszi a főzeléket, ha délelőtt adok neki gyümölcsöt. Gyümölcs gyanánt eddig csak almát adtam neki, azt is leginkább főve eszi meg, viszont 120g-nál többet nem fogad el belőle, ezért ezt követően meg is szoptatom.

    A kérdéseim a következőek hozzátáplálás témában:
    – a 7 hónapos kortól adhtaó gyümölcsök közül mit javasolsz, mivel folytassuk a sort. Eddig csak almát kapott, esetleg még a körte olyan amit most be lehet szerezni?
    – Ez így rendben van, hogy az ebédet tudtuk kiváltani először és azt követően most a tízóraival próbálkozom?
    – Létezik, hogy a bőséges főzi után 2 órával már megéhezik, és cicit kér? Ez sokszor előfodul, akkor is ha szépen iszik is vizet? Szükséges valamivel laktatóbbá tenni az ételét és ha igen mivel tudom megtenni?
    – Zöldségek közül a burgonya, édesburgonya, répa, sütőtök amikkel tudok operálni idáig + az alma. Szeretném bővíteni a repertoárt, azonban a zöldségek közül is melyek 7 hós kortól adhatóak nem tudom melyek azok, amelyeknek most igazán szezonja van és merhetem adni. Tudnál pár páldát írni mivel folytassam?
    – Igaz, hogy tököt és répát nem jó egymás után adni, mert sárgaságot okoz? Mivel csak ennyi félét eszik eddig ez kikerülhetetlen.
    – Ideális esetben mennyi idő telik el a tízórai és az ebéd, valamint az ebéd és az uzsonna között?
    – A glutén bevezetését a védőnőm egyáltalán nem javasolja még. Olvastam az oldalon az ajánlást. Tegyek neki a reggeli almapépbe fél kekszet?
    – Csirkét eddig egyszer adtam neki, másnap pedig olivaolajat tettem a főzelékbe. Eddig nem volt gond a széklettel, de ezektől érezhetően keményebb lett és jobban is küzd vele. Tudok tenni ezellen vagy majd megszokja?

    Napirend:
    Kislányom még mindig 3x alszik egy nap, azonban mindössze 30 perceket. Mivel nagyon korán kel, már 6 körül így általában 7nél tovább nem tudom ágyban tartani. Fél 9-9 körül alszik el este. Az első alvása így általában 9-10körül van, majd kb 3,5 órát bír ébren lenni, utána alszik még fél órát. Ebből kb 2- fél3 kor ébred, de ezzel estig nem bírja ki, így 5 óra körül mindig megszoptatom, amibe bele is alszik és ezzel ki tudja pihenni magát és kibírja a fürdetésig. Próbáltam, hogy az első alvás előtt adok neki gyümölcsöt, hátha elkezd hosszabban aludni, de több nap után sem volt különbség, mindig ébred 30 perc után.
    Hogyan kellene segítenem őt ebben?

    Éjjelente mostanában sokszor megébred és sír. A felső 4 foga most jött ki, így már 6 kint van. A héten már gyakorolja a kutyázást, ezt sokszor álmában is csinálja. Egy hónapja forog is, de csak most kezdte el, hogy éjjel akrobatikázik, majd megébred erre. Mit tehetnék, hogy a fogak kibújása után végre legyen egy kis nyugta/tunk?

    Nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2018. március 25. vasárnap

      A friss gyümölcsök között ilyenkor valóban kicsi a választék. Bébiételből már kaphat őszibarackot, sárgabarackot, meggyet, szilvát, szőlőt, körtét. Ezeket lehet mirelitben is venni, felolvasztani és úgy hozzákeverni a péphez, pl. pár szem felolvasztott meggyet az almához. Amit még lehet adni ilyenkor frissben az a sütőtök.

      Igen, a tízórai a következő étkezés, utána az uzsonna, legvégül a reggeli és a vacsora.

      Lehetséges, hogy a főzelék után hamar megéhezik, mert ezek a főzik még nem olyan laktatóak. Krumplival vagy rizzsel sűrítve lehet laktatóbbá tenni, de akkor sem történik semmi, ha egyelőre kicsit később még kéri az anyatejet is, később, ahogy több étkezést váltasz ki, elhagyja majd.

      Amivel folytathatod: fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, cukkini, cékla, póréhagyma, fokhagyma, spenót, saláta, zöldborsó, zöldbab, paprika, paradicsom.

      Lehet adni tököt és répát egymás után. Nem sárgaságot okoz, hanem ha túl sokat eszik a baba ezekből (minden nap csak ezt kap pár napon keresztül), besárgulhat az orra, de ez ritka és nagy mennyiség kell hozzá.

      Attól is függ, milyen időközönként alszik a baba, de általában 3-4 óra telik el.

      A legfrissebb ajánlások szerint be kell vezetni mihamarabb a glutént. Nem feltétlenül keksszel. Lehet tenni a pépbe ételébe egy mokkáskanál lisztet is sűrítésként kétnaponta egyszer, ez is elég.

      Előbb-utóbb a húst is meg tudja emészteni majd. Egyelőre elég kb. 200 gramm főzelékhez 5 gramm husi, azzal nem szokott gond lenni.

      Napirend:

      Vannak ilyen babák, akik többször alszanak keveset. Majd, ha már többet mozog, jobban lefárad és változnak az alvási szokásai is (ritkábban, hosszabban fog aludni)

      A fogak áttörése után általában nyugodtabb éjszakák következnek, de mivel neki gyorsn jött ki 6 foga, valószínűleg készülődik már a többi is, ezért nyugtalan még mindig éjszaka. A sok mocorgáson segíthet a hálózsák, abban általában nyugodtabban alszanak a babák.

  • Anita

    2018. március 23. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 éves, külföldön élünk.
    Szeptemberben kezdte az ovit, nagy lelkesedéssel, minden rendben volt.
    Októberben volt 1 hét amikor sírva ment be. Ahogy jött úgy el is múlt. Bemenetelkor sírt, de utána jól telt a napja.
    Most kb 4 hete újra sírással indul a dolog. Itthonról szépen elindul, útközben jókedvű, örömmel megy, gyalog kb 10 perc alatt érünk oda. Levetkőzik és amikor a csoportszoba ajtajába ér akkor kezd el sírni. Az óvónénik átveszik, ölelik, elköszönnek, mondják menjek.
    Amikor megyek érte kérdezem mindig hogy milyen volt a nap.
    Az óvónő azt mondja, kb 1 perc után elmúlik a „rosszkedv”, sírás és minden úgy zajlik ahogy kell. Játszik, részt vesz a közös feladatokban, kommunikál a többi gyerekkel is és óvónőkkel is, aktív.
    Kisfiamat kérdezve ovi után, mindig örömmel beszél az oviról, azt mondja jó volt, elmeséli miket csinált.
    Az utóbbi 1 hétben az óvónéni azt mondja hogy „színészkedik”, emiatt már nem „pátyolgatják” annyira, behívják, elterelik a figyelmét, de sokszor csak addig sír amíg becsukom az ajtót. Már megy és játszik is, mintha mi sem történt volna.
    Pár napja annyit elárult hogy azért szomorú olyankor mert én elmegyek. Matrica üzemmódba kapcsolt nagyon erősen. De nem szeretném hogy minden reggele így induljon.
    Miért van ez a reggeli?
    Mit tehetnék hogy elmúljon?
    Hogy segítsek neki?

    A másik kérdésem a 8 hósommal kapcsolatos. Nem fogadja el a cumit, nem szopizza az ujját sem, egyedül sem tud elaludni. Na már most amikor alvásra kerül a sor akkor keresi a cicit (anyatejes még nagyrészben) és ott szeretne elaludni. Ezzel annyi a „baj” hogy ezek után büfi ha jön álmában/félálomban ÷s leteszem aludni. Persze ahogy először megébred sírással jelez. És még az éjszaka folyamán vagy 5-6 alkalommal. Nagyon megterhelő fizikailag, fáradt vagyok.
    Plusz ha elmegyek valahova és alvásidő jön, az apukájával el sem tud aludni és nagyon sír. 😔
    Mit tehetnék hogy legyen valami amivel „megnyugtatja” saját magát? Vagy mit javasolsz?

    Köszönöm válaszod!
    Anita

    • Vida Ágnes

      2018. március 25. vasárnap

      Ő még kicsi ahhoz, hogy pontosan kifejezze az érzéseit, ezért sírással „mondja el”, hogy „hiányzol Anya, ne menj el”. Ez nem színészkedés, inkább csak önkifejezés. Segíthet, ha elmondod neki ilyenkor, hogy tudod, milyen nehéz elválni, megérted az érzéseid, de délután érte fogsz jönni, addig meg jót játszik, aztán búcsúzz el tőle határozottan és bízd az óvónénikre a megnyugtatás többi részét. Az a gond, hogy ha a kicsi érzi, hogy bizonytalan vagy, még nehezebben válik el.

      A kicsi megnyugtatása nehéz kérdés, mert általában a cicis babák cicin szeretnek megnyugodni, elaludni és nem szívesen fogadnak más módszereket. Tehát ezen csak úgy tudsz változtatni, ha kitartó következetességgel bevezetsz valami mást is, amit elfogad. Pl. cumit adsz neki újra meg újra, amíg nem tudja benttartani (az ujjaddal segíthetsz neki, hogy a szájában maradjon, ne köpje ki rögtön, így hamarabb rájön, hogyan kell benttartani). A legjobb az lenne, ha ebben Apa is segítene neked, pl. hétvégén délutáni altatásnál ő altatná el cumival és bármi is történjen, te ne kerülj elő addig. Ez azért jó, mert neked tejszagod van, tehát tőled nem fogadja el szívesen a cumit, Apának viszont nincs tejszaga 🙂 Ha a délutáni alvásnál már működik, meg lehet próbálni este és éjszaka is. Az első alkalmakkor biztos lesz ellenkezés és sírás, mert a kicsi már álmos és a megszokott módon kérné a nyugtatást, de ha kitartóan csináljátok, hamar megszokja és onnantól Apával is el tud majd aludni.

  • Lily

    2018. március 21. szerda

    Kedves Agi!

    Babam 11 es fel honapos. 2 napja hirtelen nem akar szopizni elalvas elott. Reggel meg meg delutan meg tejcsizik. Tudom ebben a korban mar nem lenne problema ha elvalasztodik viszont ugy nez ki, hogy a tejtermekektol kiutese lesz a kis szaja korul, igy azt nem tudok adni neki.
    Cumisuvebol soha nem ivott, vizet par kortyot iszik szivoszalas poharbol.
    Probaljak meg neki tejmentes tapszert adni estenkent valami egyszeru poharbol? Vagy nem szukseges a tapszer?

    Koszonom

    • Vida Ágnes

      2018. március 25. vasárnap

      Ha reggel-este kap anyatejet, nem kell a tejtermék mellé mindenáron. A szükséges kalciumot és vasat más módon is lehet pótolni, pl. kalciumtartalmú zöldségekből (hüvelyesek, spenót, sóska pl.)

  • Lris

    2018. március 20. kedd

    Kedves Ági!

    3 és másfél éves fiaimmal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    1. Cumi: A 3 éves már ovis szeptember óta, a cumit két hete hagyta el. Az utóbbi időben hetente rágott szét egyet, az utolsót ő maga dobta el. Azóta nem is kereste, de azért kicsit feszültebb, mint a megszokott. Valahogy megkönnyíthetem neki?
    2. Szobatisztaság: januárban töltötte be a hármat, még egyáltalán nem szobatiszta, nem is hagyja, hogy levegyem e pelenkát róla. Mondjuk nem is erőltetem, mert eléggé frusztrálja ez amúgy is. Ha valami zavarja, akkor azonnal visszalépés történik ezen a téren (nem mintha sok előrelépés lenne…) Például a kedvenc óvónénije decemberben nyugdíjba ment, utána hetekig visszatartotta a kakit, hazafelé végigcirkuszolta az utat, bekakilt és utána nem engedte kicserélni a pelenkát. Most hosszabban volt beteg, pár napja jár ismét oviba, ugyanezt csinálja. És ha bekakil, nem hajlandó továbbjönni, csak sír. Ilyenkor mit lehet vele csinálni? Nem tudom cipelni sokáig fél kézzel, közben meg tolni a másikkal a babakocsit, amiben az öccse ül..
    A védőnő szerint hagyjam ezzel a témával. Ezzel egyet is értek, amúgy sem csinálok semmit.. Mindig elvonul kakilni a szobájába. Egyszer mondtam neki, mikor elindult, hogy menjen be a vécébe, hátha ott is jó lesz. Bement, de nem kakilt, inkább visszatartotta, úgyhogy inkább ezt sem erőltettem. Néha ráül a bilire ruhástul, hogy ő pisil, bedobálja a wc papírt, utána beleönti a papírokat a vécébe és lehúzza.
    Vannak olyan napok, amikor nagyon hisztis, nem lehet vele bírni, egyfolytában az öccsét szekálja, és semmi sem jó neki. Aztán bekakil, és utána mintha kicserélték volna, minden rendben lesz. Ezzel mit lehet kezdeni?
    Egyik nap az oviban az új óvónéni alvás után nem adott rá pelenkát, azt hitte, hogy nem kell. Addig nem is volt, amíg engem meg nem látott a fiam… Húsz percig ordított, alig tudtam felöltöztetni, kérte a pelenkát, de nem engedte mégse feladni. Alig bírtam hazacipelni, persze bepisilt, mire hazaértünk, otthon meg nem akart levetkőzni. Alig tudtam szegényt megnyugtatni. Mit tanácsolsz, mit tegyek?
    3. Mindegy, hogy mit mondok, minden „nem”.. Tudom, dackorszak… De csak egy példa: kérdezi: mi ez? Mondom, virág. Neeeeeem viráááág. 🙂 És ugyanebből ezer egy nap, mikor még azon is vitatkozik, hogy mi milyen színű. 🙂 Amikor nyilvánvalóan hülyeséget mond és ahhoz ragaszkodik (és meggyőződésem, hogy tudja is, hogy hülyeséget mond), csak hagyjam rá?
    4. Néha semmit nem lehet vele/mellette csinálni: akármit kérdezek tőle, hogy mit csináljunk, mindenre nemet mond és azt mondja, hogy ne csináljunk semmit. És csak ül és duzzog számomra ismeretlen ok miatt. Általában ilyenkor hagyom, és mondom neki, hogy szóljon, ha játszani akar velem. Erre csak közli, hogy nem játszunk és holnap se játszunk, nem csinálunk semmit. Ráhagyom, de megint csak az öccsét szekálja, mindent elszed tőle, megharapja, ellökdösi, csapkodja… Miért csinálja ezt?
    5. Sokszor utánozza a kicsit a nagy, ha a kicsinek tetszik valami és sikoltozik örömében, akkor a nagy is ugyanazt csinálja. Vagy ha a kicsi eldob valamit, akkor a nagy is, és persze a kicsi is utánozza és repül minden… Hogy lehet ennek gátat szabni? Nem is pont a sikoltozásra gondolok, mert mindkettő sikoltozik egy kicsit, örülnek neki és kész. De ez a dobálózás… Mindent sorban a földhöz vágnak vagy egymáshoz és nagyon hamar eldurvul mindig. Már a játékok nagy részét eltettem, mert csak szétszórták és veszekedtek rajta, de ez sem segít. Mit lehet tenni?
    Köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2018. március 25. vasárnap

      1. Azzal tudod neki megkönnyíteni ezt, ha amikor feszült, megszeretgeted, megölelgeted, magadat adod cumi helyett.

      2. Valami miatt őt szorongással tölti el ez a dolog. Tudja, hogy mit kell ott csinálni, ezért „játszik” pisilőset a vécén, de a kakilás még szorongást okoz neki és visszatartja. Gyanítom, hogy a háttérben az óvónénik is ott állnak, érzi, hog elvárás lenne a pelusmentesség, de még nem teljesen érett meg rá. A kakival kapcsolatos szorongások oldásában sokat segít a mindennapos gyurmázás és emellett valóban az a legjobb, ha nem erőltetsz semmit, megvárod, amíg magától szobatiszta lesz.

      3. Hagyd rá! Ebben a korban a gyerekek még nem gondolkodnak racionálisan, hanem az érzelmeik vezérlik őket. Nem azért mond nemet, mert neki van igaza, hanem azért, mert ellenkezni akar 🙂 Vagy valami mást akar kifejezni azzal, hogy tiltakozik. Itt írtam a lehetséges okokról: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/miert-mond-a-kisgyerek-gyakran-nemet-es-mit-valaszolhatsz-ra

      4. Ennek az az oka, hogy nem tudja kifejezni mit akar, ld. az előző pontban ajánlott cikket.

      5. Testvérek között ez normális. Az enyémek is csinálták 🙂 Ami segít, ha kitalálsz olyan játékokat, amiket hármasban együtt tudtok játszani, mert így a te példádból megtanulják, hogyan kell együttműködni játékoknál. Pl. labdát dobtok vag gurítotok egymásnak, fociztok stb.

  • Anna

    2018. március 19. hétfő

    Elfelejtettem még írni, hogy nekem olyan megmagyarázhatatlan okból nem szimpatikus a bölcsis néni viselkedése, és szerintem lassan meg tudom fogalmazni. A csupa negatívum, amivel illeti a gyereket, hogy mit nem tud a többiekhez képest (pedig nem hiszem, hogy sok más gyerek tud úgy táncolni, van olyan ritmusérzéke, vagy tud egyedül bukfencezni 22 hónaposan). Hogy miért nem mond szavakat, és mi az elvárás 2 évesen. (Amúgy hétről hétre rohamosan fejlődik és már mond szavakat.) Miért nem öltözik egyedül. Hogy „nem lesz belőle vezető, az biztos”… nem értem ezeket a megnyilvánulásait, hogy mire jó.

  • Anna

    2018. március 19. hétfő

    Kedves Ági!

    22 hónapos kisfiammal kapcsolatban van egy egyre szorongatóbb problémánk. Tavaly decemberben kezdtük el bölcsibe szoktatni, és úgy 3 hét alatt úgy tűnt, beszokik. Örömmel mentünk, játszottunk útközben, magától bement a szobába (családi bölcsődéről van szó), és mikor mentem érte, még bent játszott, volt, hogy ő is le akart feküdni aludni a többiekkel. Ez azonban nem tartott sokáig. Pár hete a dadus panaszkodni kezdett, hogy nem eszik elég szépen a kanállal, és gyakoroljunk. Mi ezt nem találtuk akkora problémának (meg nem is láttuk otthon, hogy annyira gáz lenne egy korabeli gyerekhez képest), hát bementünk megbeszélni a dolgot. Ott derült ki, hogy nem is igazán a kanállal evéssel van baj, hanem a gyerek szinte semmit nem csinál a bölcsiben, csak áll hátra tett kézzel. Akkor játszik, ha a dadus hívja, vagy mondja neki, tornázni pedig pl. egyáltalán nem akar, sőt, sír. Nem akar öltözni, stb. Otthon mi meg azt láttuk, hogy szépen fejlődik, sokat tanul a bölcsiben. Pl. bukfencezik és mászik a lábunk között, padlóra fektetett kötélen megy végig, veszi a zokniját, cipőjét, felsőjét. Mind olyasmi, amit a bölcsiben lát, de ott nem csinálja meg. Mostanában már bölcsibe félúton elkezd sírni, délután az ajtó mellett ücsörögve vár, néha látszik rajta, hogy sírt. Szóval egyre rosszabb, és nem értjük, hogy miért. Azt sem értem, hogy a bölcsis néni miért nem mondta mindezt, miért csak a kanalazást emlegette két héten át. Heti 3 fél napot vagyunk egyébként bölcsiben. Nem tudom, mit tegyünk, de már mi is nagyon szorongunk a helyzet miatt. Vigyük-e át máshova, várjunk, ha várunk mennyit várjunk. Vagy tehetünk-e valamit. Nagyon várom segítségét!

    • Vida Ágnes

      2018. március 31. szombat

      Úgy tűnik, nem alakult ki a megfelelő kötődés a kisfiad és a dadus között. Sokat tanul, mert megfigyeli a többieket, de nem bízik a helyben és a dadusban, ezért nem működik együtt. Mivel már december óta jár és azóta nem volt javulás, még romlott is a helyzet, ha a bölcsis néni nem lesz együttműködőbb, érdemes lenne átmenni máshova.

  • Tunde

    2018. március 16. péntek

    Szia Agi!

    Babam, aki nemsokara 1 eves lesz, nem szereti, ha felveszem vagy olelgetem, egyszeruen nem szeret kezben lenni. Nem szereti ha vigasztalom pl beutotte valamijet es sir, felveszem, probalom vigasztalni de o csak menekulne a kezembol.

    Tegnap ejjel is sirt mintha fajt volna valami. Rohanok be, kiveszem a kisagybol olelnem, de o csak tekeri ki magat a kezembol mikozben sir.

    Nem szokott jonni, hogy vegyem fel soha.
    Kb 3-4 honapos kora ota van ez igy…nekem annyira hianyzik, hogy megoleljem, szeretgessem, hogy „kelljek neki”.
    Kezdek emiatt teljesen depresszios lenni, ugy erzem, nem vagyok jo anya. Nem tudom, mit kellene tennem…☹

    Amugy vidam baba, jatszunk meg nevetunk sokat egyutt, de nekem hianyzik ez a szorosabb kontaktus vele. Anyatejes baba, meg mindig cicizik napi tobbszor is, szoval nem ertem miert ilyen.
    Mit tehetnek, hogy ez valtozzon..vagy fog valtozni magatol? Vagy mindig igy marad? ☹

    Koszonom.

    • Vida Ágnes

      2018. március 19. hétfő

      Nyugi, nem rontottál el semmit. Vannak babák, akik egyszerűen ilyenek 🙂 Kellesz neki, csak nem szereti annyira az ölelgetést (ennek általában az az oka, hogy az átlagnál önállóbb a kicsi és szereti ő eldönteni, mi történik a testével) Azért érzed rosszul magad, mert neked meg fontos lenne a több érintés, ezt esetleg dögönyözéssel lehet „pótolni”. Javaslom Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv című könyvét a témában, pont erről szól, hogy mindenkinek más a szeretetnyelve, másként tudod kinyilvánítani felé, hogy szereted.

  • Évi

    2018. február 23. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiam 1 éves és az éjszakai alvással vannak problémáink.Sajnos nagyon rosszul alszik,mindig is sokat ébredt.
    Ilyenkor általában mellre tettem szopizott majd visszatettem az ágyába.Ahogy elkezdődött a mozgásfejlődés nehezebbé vált a dolog.
    Sokszor szopizni sem nagyon szopizott már ezért úgy döntöttünk hogy kipróbáljuk „az apa megy be hozzá éjszaka” módszert.
    Olyan 5-6 nap elteltével már elég jókat aludt,nem sírt annyit.Viszont attól kezdve nagyon gyorsan (kb 1 hét alatt) leépítette a szopizást 🙁
    Ez nagyon meglepett és rendkívül megviselt.Igény szerint szopizott,mostanában reggel-este és néha napközben.Az elalvásokhoz nem nagyon altattam mellen,sokszor kézben elpilledt majd beraktam az ágyába mikor még nem aludt és szépen elaludt magától.
    Kérdésem: Lehet hogy azért választotta el magát ilyen gyorsan mert nem mentem be hozzá éjszaka?
    Azóta próbálom visszacsinálni a dolgot így újra mellette vagyok éjszaka amikor először megébred,de se cici se ha kézbe veszem nem jó már neki.Ilyenkor dobálja magát,feszíti magát és forog.Sajnos az én testközelségem sem nyugtatja meg így még együtt sem tudunk aludni.
    Próbáljuk meg megint hogy nem alszok vele egy szobában? Mostmár hogy egyáltalán nem hajlandó szopizni nem lenne akkora nagy baj ha nem én megyek be hozzá hanem megint apa.

    Hozzátáplálás: mivel még jó lenne hogy valami tejalapút igyon vettünk neki tápszert de alig issza.Gondolom ez egy szoptatott csecsemőnél nem annyira meglepő.Vettem tejitalt is ami ízesített azt picit jobban fogadta de erőltetve max 2 dl megy le naponta összesen.
    Erőltetni nem akarom,ha nem nagyon megy neki továbbra sem térjek át inkább a tejtermékekre?

    Egyébként nagyon jól eszik,érdeklődik az ételek iránt és szívesen kóstol bármit amit kínálunk neki.Arra is gondoltam hogy nem-e az volt a hiba a szoptatásnál hogy túl hamar átszokott a szilárd ételekre.6 hónapos koráig szoptattam utána fokozatosan kapta az ételeket korának megfelelően,de az igaz hogy nem úgy csináltam hogy étkezés előtt kínáltam volna anyatejjel.
    A lányomat 22 hónapos koráig szoptattam és ezért is keresem a választ arra hogy miért választotta el magát ilyen korán.

    Előre is köszönöm a válaszod.
    Üdvözlettel:Évi

    • Vida Ágnes

      2018. február 24. szombat

      Mivel most már mással is meg tud nyugodni, nem csak cicivel, ezért választotta el magát, emiatt nem kell aggódnod. A kötődést ez nem rontja, egyszerűen csak apához is kötődik és ez jó.

      Ha nem szereti a tápszereket, ne kell erőltetni, add neki inkább a tejtermékeket!

  • Dóra

    2018. február 23. péntek

    Kedves Ági,

    3 hónapos kislányom cicin alszik el, de míg az esti fektetésnél gyönyörűen elalszik és le lehet tenni a kiságyába, napközben nagyon nagyon ritkán sikerül csak – ha mélyen is alszik, megérzi, mikor elveszem a mellem, vagy felébred a saját cuppogására és sírva kéri vissza a mellem, cumit ilyenkor nem fogad el. Letenni is rettenetesen nehéz, amint kikerül a karomból, megérzi, ha le is teszem, 20-30 perc és felébred.
    Ha bárhol vagyunk út közben, autós hordozóban/babakocsiban cumival és anélkül is prímán elalszik, csak az itthoni, napközbeni alvásokkal van gond.
    A probléma akkor kezdődött, mikor 6 hetes kora körül kevés lett a tejem, és mindenki azt javasolta, úgy stimuláljak, hogy hagyjam magamon aludni — ennek meg lett az ára.
    Hogyan tudok segíteni neki és magamnak? Hogyan tudnám elérni, hogy napközben is csak elalvásra használja?

    Köszönöm,
    Dóra

    • Vida Ágnes

      2018. február 24. szombat

      Nappal éberebb a baba, ezért alszik el nehezebben. Próbáld meg, hogy altatáskor egy takaróba csomagolod pólya-szerűen, dédelgeted és utána teszed le a kiságyba, kicsit sötétíts is be, így könnyebb kizárni a zavaró ingereket. Ha sír, simogasd, maradj mellette, de ne vedd ki. Adhatsz neki cumit is, ezt elsőre nem szokták elfogadni, de ha újra meg újra odaadod, ráérez a technikára és megnyugtatja vele magát. Ha folyton kiköpi az azért van, mert még nem tudja hatékonyan benttartani. Az ujjad helyével tartsd a cumit, a szájában, amíg rá nem jön, hogyan lehet hatékonyan szopizni.

  • Puszta Anett

    2018. január 26. péntek

    16 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. Nagyon sok kérdésem gyűlt össze, köszönöm előre is, ha válaszolsz.
    Szépen fejlődő, jól alvó (éjszakát szinte végigalussza, a délutáni altatás sem gond, leteszem és már alszik is), jókedvű kislány. Csecsemőkorában csak akkor sírt, ha tejcit kért, de miután jóllakott, újra töretlenül jó kedve volt. Most is jókedvű, de már csak egyszer alszik egy nap, és mintha hiányozna neki a délelőtti alvás, mert délelőtt sokszor kapaszkodik fel rám és nem mosolyog annyit, többet nyafog, mint „hajdanában”.
    14 hónapos kort betöltötte, amikor járni kezdett önállóan és elég stabilan. Értelmes, szinte mindent megért, figyelmes. Ha söprök, hozza a szemeteslapátot, segít az öltözésben, ha megkérjük, hogy „hozd ide”, „vidd oda”, örömmel teszi.
    Napiredje most: 7-8 ó ébredés-tápszer 170 ml (többet nem akar), 10 ó tízórai-gyümölcs, 11 ó ebéd-hús, főzelék, 12-14 ó alvás, utána uzsi-gyümölcs, 18 ó vacsora-főzelék, joghurt, tojás, túró, 19:30 fürdés, 20 ó alvás. Ha tudunk, minden nap levegőzünk. A délelőtti alvást kb. 14 hónaposan hagytuk el, de nem egyik napról a másikra, hanem volt amikor napi kétszer aludt, volt amikor egyszer. Ha reggeli után álmosnak láttam, letettem, és ha akart, aludhatott.
    1. Árthatok neki azzal, ha kívánná az alvást délelőtt, de nem próbálom altatni, mert nem látom az álmosság jeleit rajta? Vagy csak kb. fél 10-10 körül látom álmosnak, és akkor meg már nem altatom, hanem kivárjuk az ebédet?
    2. A pelenkázást állva csináljuk, mert nem akar lefeküdni. Mivel tudnám rávenni, hogy ő is jobban akarja a pelenkázást?
    Egyébként már rég megmutatja, hogy hol a pisi, kaki (a pelusban), ha kérdezzük, de ha a bilin üldögél, nem „rak bele semmit”. Egyszer fölállt a biliről és úgy pisilt. ☺ Próbálkozzam a biliztetéssel, vagy jobb, ha várok vele?

    3. Építőkockázunk (legó szerű) de a kockákat kiszedi a kezemből, szinte nem is tudok semmit építeni, de ha nincs a kezemben kocka, akkor meg adja a kezembe őket, hogy építsek. Leginkább szétszedni szeret, de látom a próbálkozást, hogy egymásra is akarja tenni. A fa építőket csak szétszedi és félredobálgatja, utána nyúl értük, de újra félredobja őket. Mit tegyek ilyenkor?

    4. Sohasem volt félős, most pedig elkezdett félni az idegenektől. Annyira fél, ha csörög a kulcs a zárban, mert jön a férjem, rohan hozzám, hogy vegyem fel. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy nem egyedül jött, hanem vendégekkel érkezett, akiket akkor látott először, lehet, hogy az a baj? Pedig nem voltak tolakodóak, és mi sem erőltetjük soha az ismerkedést.

    5. A fürdőkádjába sem szeret már beleülni, (korábban szeretett) inkább térdel, vagy áll és néz lefelé, talán a habos vizet, vagy a saját testét, lábát, nem tudom. Nem történt semmi „rossz” a fürdés közben, ami kiválthatja.
    6. A következő dolog nagyon nyugtalanító: ha pürés lesz a keze, addig nyafog, amíg le nem takarítom. Tárja a kis kezét, nézegeti és mutatja, hogy milyen, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, akkor elkezd nyafogni, zokogni kétségbeesetten. A múltkor filctollas lett, keservesen zokogott – mintha fájna neki valami – amíg le nem mostam. Kézmosás után is nézegeti, nincs-e ott a kezén, de ha még halványan látszik, újra zokogni kezd. Teljesen megijed ilyenkor. Nem tudom hova tenni, mert korábban rengeteget maszatolt és akkor nézegette a kezeit, és csak játszott a maszatolással, nem érdekelte, hogy milyen a keze. Én sem csináltam belőle problémát, mert „hagy élvezze”. Evés után letakarítottuk és kész. Korábban kapott matricás könyvet, és a matricák mindig a kezére ragadtak, akkor igyekezett lerázni őket a kezéről. Lehet, hogy ez hívta fel a figyelmet a „kezén lévő dolgokra”?
    Azt szeretném kérdezni, hogy ez életkori sajátosság és ne aggódjak, vagy valami mást jelez? Ha kell ezzel a viselkedéssel foglalkoznom vagy kezelnem, kérlek segíts, hogyan csináljam. Esetleg összefügg az idegenektől való félelme, a maszatolástól való félelem és a fürdés közben való viselkedés?

    Előre is hálásan köszönöm a tanácsodat!
    16 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. Nagyon sok kérdésem gyűlt össze, köszönöm előre is, ha válaszolsz.
    Szépen fejlődő, jól alvó (éjszakát szinte végigalussza, a délutáni altatás sem gond, leteszem és már alszik is), jókedvű kislány. Csecsemőkorában csak akkor sírt, ha tejcit kért, de miután jóllakott, újra töretlenül jó kedve volt. Most is jókedvű, de már csak egyszer alszik egy nap, és mintha hiányozna neki a délelőtti alvás, mert délelőtt sokszor kapaszkodik fel rám és nem mosolyog annyit, többet nyafog, mint „hajdanában”.
    14 hónapos kort betöltötte, amikor járni kezdett önállóan és elég stabilan. Értelmes, szinte mindent megért, figyelmes. Ha söprök, hozza a szemeteslapátot, segít az öltözésben, ha megkérjük, hogy „hozd ide”, „vidd oda”, örömmel teszi.
    Napiredje most: 7-8 ó ébredés-tápszer 170 ml (többet nem akar), 10 ó tízórai-gyümölcs, 11 ó ebéd-hús, főzelék, 12-14 ó alvás, utána uzsi-gyümölcs, 18 ó vacsora-főzelék, joghurt, tojás, túró, 19:30 fürdés, 20 ó alvás. Ha tudunk, minden nap levegőzünk. A délelőtti alvást kb. 14 hónaposan hagytuk el, de nem egyik napról a másikra, hanem volt amikor napi kétszer aludt, volt amikor egyszer. Ha reggeli után álmosnak láttam, letettem, és ha akart, aludhatott.
    1. Árthatok neki azzal, ha kívánná az alvást délelőtt, de nem próbálom altatni, mert nem látom az álmosság jeleit rajta? Vagy csak kb. fél 10-10 körül látom álmosnak, és akkor meg már nem altatom, hanem kivárjuk az ebédet?
    2. A pelenkázást állva csináljuk, mert nem akar lefeküdni. Mivel tudnám rávenni, hogy ő is jobban akarja a pelenkázást?
    Egyébként már rég megmutatja, hogy hol a pisi, kaki (a pelusban), ha kérdezzük, de ha a bilin üldögél, nem „rak bele semmit”. Egyszer fölállt a biliről és úgy pisilt. ☺ Próbálkozzam a biliztetéssel, vagy jobb, ha várok vele?

    3. Építőkockázunk (legó szerű) de a kockákat kiszedi a kezemből, szinte nem is tudok semmit építeni, de ha nincs a kezemben kocka, akkor meg adja a kezembe őket, hogy építsek. Leginkább szétszedni szeret, de látom a próbálkozást, hogy egymásra is akarja tenni. A fa építőket csak szétszedi és félredobálgatja, utána nyúl értük, de újra félredobja őket. Mit tegyek ilyenkor?

    4. Sohasem volt félős, most pedig elkezdett félni az idegenektől. Annyira fél, ha csörög a kulcs a zárban, mert jön a férjem, rohan hozzám, hogy vegyem fel. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy nem egyedül jött, hanem vendégekkel érkezett, akiket akkor látott először, lehet, hogy az a baj? Pedig nem voltak tolakodóak, és mi sem erőltetjük soha az ismerkedést.

    5. A fürdőkádjába sem szeret már beleülni, (korábban szeretett) inkább térdel, vagy áll és néz lefelé, talán a habos vizet, vagy a saját testét, lábát, nem tudom. Nem történt semmi „rossz” a fürdés közben, ami kiválthatja.
    6. A következő dolog nagyon nyugtalanító: ha pürés lesz a keze, addig nyafog, amíg le nem takarítom. Tárja a kis kezét, nézegeti és mutatja, hogy milyen, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, akkor elkezd nyafogni, zokogni kétségbeesetten. A múltkor filctollas lett, keservesen zokogott – mintha fájna neki valami – amíg le nem mostam. Kézmosás után is nézegeti, nincs-e ott a kezén, de ha még halványan látszik, újra zokogni kezd. Teljesen megijed ilyenkor. Nem tudom hova tenni, mert korábban rengeteget maszatolt és akkor nézegette a kezeit, és csak játszott a maszatolással, nem érdekelte, hogy milyen a keze. Én sem csináltam belőle problémát, mert „hagy élvezze”. Evés után letakarítottuk és kész. Korábban kapott matricás könyvet, és a matricák mindig a kezére ragadtak, akkor igyekezett lerázni őket a kezéről. Lehet, hogy ez hívta fel a figyelmet a „kezén lévő dolgokra”?
    Azt szeretném kérdezni, hogy ez életkori sajátosság és ne aggódjak, vagy valami mást jelez? Ha kell ezzel a viselkedéssel foglalkoznom vagy kezelnem, kérlek segíts, hogyan csináljam. Esetleg összefügg az idegenektől való félelme, a maszatolástól való félelem és a fürdés közben való viselkedés?

    Előre is hálásan köszönöm a tanácsodat!

    • Vida Ágnes

      2018. január 27. szombat

      1. Ártani nem árt, ebben a korban sok baba van úgy, hogy kétszer már nem tudnak elaludni napközben, az egy meg még kevés, ez átmeneti állapot, ha kibírja kicsit tovább, nem nagyon nyűgös és utána jól alszik, akkor maradhat így.

      2. Erre semmivel nem tudod rávenni. Ebben a korban utálják a pelusozást, mert nem bírnak nyugton maradni. Figyelemelterelés és az állva pelenkázás az egyetlen, ami beválik.

      3. Ez teljesen a korának megfelelő viselkedés. Egyelőre inkább csak bontani akar és figyelgetni, ahogy te csinálod, de közben ő is próbálkozna, csak még nem tud. Egyre ügyesebb lesz majd ebben is, türelem.

      4. Ez szintén életkori jelenség, a szeparációs szorongással függ össze. Ne erőltesd, hogy barátkozzon, hagyd, hogy az öledben maradjon, amíg fel nem oldódik és aztán maga fog majd ismerkedni az új emberekkel.

      5. Most az állás izgalmasabb neki, nem akar ücsörögni, ugyanezért nem megy a hagyományos módon való pelenkázás sem. Hagyd neki, hogy csinálja, aztán 2 hét múlva más dilije lesz majd a kádban 🙂

      6. Vannak ilyen tisztaságmániás gyerekek, valószínűleg egy kicsit túljátsszák ezzel azt, hogy mi is mindig mondjuk nekik, hogy mossanak kezet, töröljük le a maszatot stb. Kinövi majd.

  • Szarka-Bogya Beàta

    2018. január 26. péntek

    Kedves Àgi! Kisfiam 3 ès fèl èves.
    Mióta ovodàba jàr, teljesen megvàltozott. Nagyon csúnyàn beszèl. A legcsúnyàbb szavakat mondja. Itthon nem hall ilyen szavakat. Mondom neki hogy ne beszèljen csúnyàn, meg nem mondunk ilyet egymàsnak. De hiàba. Pedig tudja hogy csúnya utàna van mikor mondja hogy bocsi.
    Mit csinàljak ezzel?
    Màsik problèmàm hogy nagyon akaratos. Ha valami nem úgy van ahogy ő akarja akkor hisztizik. Pl tegnap kapott egy tűzoltó pólót, koszos lett. Ma reggel keresi mondom a mosógèpbe van mert koszos. Ès elkezd ordítani ès nem èrti meg hogy ki kell mosni. Lekellett àllítani a mosógèpet is addig ordított. Ilyenkor üt, vàg.
    De ez csak egy esett. Olyan èrtelmetlen dolgokon tud hisztizni.
    Mit csinàlok rosszul? Teljesen tanàcstalan vagyok ezekkel a hisztikkel kapcsolatban.
    Mitcsinàljak ha csapkod? Hogyan lehet ezeket a hisztiket kezelni?
    Köszönöm segítsègedet.

    • Vida Ágnes

      2018. január 27. szombat

      A közösségbe kerülésre sajnos sok kisgyerek hasonló módon reagál. Ő is feszültebb lett, frusztráltabb, nem találja a helyét, ezért többet hisztizik, feszültebb, mint korábban. A csúnya beszédet egymástól tanulják el, de ha otthon nincs rá mintha, hamar kikopnak ezek a szavak. Nálunk, amíg rájuk szóltam, annál jobban mondták, amikor nem szóltam, csak elkezdtünk arra figyelni, hogy mi soha ne mondjunk oda nem illőt, elhagyták a csúnya beszédet.

      Az akaratosságot az okozza, hogy most felborult körülötte kicsit a világ az óvodakezdéssel és úgy próbálja helyreállítani a biztonságot és az egyensúlyt, hogy ő akar kontrollálni bizonyos dolgokat, azaz parancsolgatni kezd és ha nem kapja meg hisztizik. A hisztit a legegyszerűbb úgy kezelni, ha ott maradsz mellette és megnyugtatod, megöleled, vagy ha csapkod, csak vársz, simogatod, halk hangon beszélhetsz hozzá, de nem kell megmagyarázni a helyzetet (ilyenkor magán kívül van úgyse érti). A hiszti ebben a helyzetben egyfajta feszültséglevezetés, ezzel „mondja el” a gyerek, hogy mit érez, tehát nem leállítani kell, hanem hagyni, hogy „elmondja”, amit akar. Válaszolni nem kell rá, se teljesíteni, amit annyira akart, nehogy megszokja, hogy bármilyen értelmetlenséget kérhet, hisztivel el lehet érni. Ha türelmes maradsz ilyenkor és vársz, hamarabb megtanulja az önuralmat és ritkulni fognak a hisztik.

  • Éva

    2018. január 26. péntek

    Kedves Ági!

    2,5 éves kisfiammal kapcsolatban kérném a véleményét. Kisfiam kezdetek óta nehezen szocializálódik kortársai között. Ez alatt azt értem, hogy pl. ha a játszótéren valamivel játszik és odalép hozzá valaki, kérés nélkül azonnal eldobja az adott játékot pedig használta volna még. Majd azzal jön hozzám, hogy odaadta azt- pedig ez nem igaz, megijedt és ezért dobta el. A fordított helyzetben se ment még oda soha senkihez hogy elvegye vagy elkérje, amivel játszana, hanem az én segítségemet kérte, hogy kérjem el neki. Gyakorlatilag még soha nem konfrontálódott esetleg csak annyit mondott, hogy „kérem”.

    2017. októbertől heti 3 napra bölcsődébe adtuk, hátha javulást érünk el a fentiek kapcsán, próbálja meg önállóan megoldani ezeket a helyzeteket. Kis létszámú csoport (max.5 fő). Rövid beszoktatása után 3 hétig otthon volt betegség, illetve a testvére születése miatt. Miután novemberben visszament, együttműködött mindenben a gondozónővel (evett- ivott), önállóan nem nagyon játszott, elsősorban a gondozók figyelmét követelte. Azok a napok voltak jobbak, amikor csak egyedül volt a gondozóval, – mert a többiek lebetegedtek- és csak vele foglalkozott. Az ünnepek után már 4 hete jár és sajnos az a helyzet, hogy magától nem kezd semmilyen játékot, nem köthető le a figyelme hosszabb távra (pl. rajzol 2 percig majd feláll és megkérdezi a gondozót, hogy most mit játsszon). Ha azt várják, hogy magától kezdjen valamit, akkor csak járkál a szobában és a többieket figyeli- erről otthon be is számol nekem. Ezért minden nap próbálkoznak különböző játékba bevonni, de csak annyit mond, „NEM”. Ha a gondozó kimegy a helyiségből, azonnal kétségbe esik, hiába van ott másik felnőtt, akit ismer és szeret is (őket nevezi meg ha megkérdezem ki a barátod?). Az udvaron oda sem megy semmilyen játékhoz, hanem esetleg sétál (de ha nincsenek kint a motorok, azt számon kéri a gondozón- függetlenül attól, hogy nem ül rájuk). Egész nap arra vár mikor mehet enni, majd aludni és mikor megyek érte.

    Az itthon töltött napok során pedig az ellentéte: segít a testvére körüli teendőkben, játszik (lego, puzzle, traktor, betűjátékok, szerepjáték), de továbbra sem szívesen jön a játszótérre (én noszogatom, hogy menjünk el valahová) inkább csak az ott lévő házirenden kell a betűket nézegetni.
    Természetesen otthon sokat bújik hozzám, mindig megoldom, hogy babusgassam egy kicsit.
    Egy hete volt nálunk egy korabeli ismerősünk a kisfiával és a kezdeti megszeppenés után már őt is utasítgatta, fegyelmezte. Az én jelenlétemben irányít, de nélkülem teljesen bezárkózik.

    Értelmes gyerek, 1 éve kifejezően mondatokban beszél, és már ismeri az összes betűt. A szobatisztaság terén is van előrelépés, már jelzi, ha jött valami a pelusba.
    A dackorszak jelei egyértelműen jelentkeznek: makacs, akaratos, utasító (aki ezt nem veszi észre időben, azonnal azt csinálja, amit ő kér), provokatív és felesel. 1,5 órán át is képes bömbölni azért, mert rászóltam valamiért- majd ezt másnap el is meséli a nagyinak, pontosan megmutatva hol hisztizett és elmondja azt is, hogy én ez alatt mit csináltam pl. a konyhában főztem.
    A felnőtt illetve nagyobb gyerekek társaságában érzi magát legjobban felszabadultan és partnerként beszélget bárkivel, aki nem az ő korosztálya. Érdeklődő és társalgásra alkalmas.

    Ami nagyon aggaszt az a bölcsődei viselkedése, a gondozójának sem volt még olyan gyereke, akit nem tudott lekötni semmivel. Nem szeretném, hogy életre szóló törést szenvedjen, de arra szükség lenne, hogy jobban feltalálja magát nélkülem és kortársai között. Szeptemberben már ovis lesz és nagyon tartok tőle hogyan fogja viselni.

    A fenti beszámoló remélem elég részletes egy esetleges vélemény felállításához. A bölcsőde és védőnő szerint is ez a viselkedése el fog múlni, csak türelem kell még neki, mert fel kell dolgoznia az új helyzetet- én is ebben reménykedem, de ha úgy látja, hogy valami más is lehet a háttérben, akkor mielőbb tennem kellene valamit az ő érdekében.

    Megtisztelő válaszát köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2018. január 27. szombat

      A bölcsinek és a védőnőnek igaza van: ki fogja nőni. Sok kisgyerek fél a kortársaitól, mert furán viselkednek, míg nagyobb gyerekekkel vagy felnőttekkel jól elvannak, mert ők kiszámíthatóbban viselkednek. Ennek talán az is az oka, hogy a koránál okosabb, fejlettebb gyerek, ezért a többiek nem értik meg őt. Az óvodaválasztásnál esetleg érdemes lenne majd vegyes csoportos ovit keresnetek, ott jobban érezné magát.

  • Monika

    2018. január 26. péntek

    Kedves Ági!
    11hónapos és 33 hónapos Lányaim vannak. Kisebbem most áll át a 2 alvásról egyre igy napirendünk most változik. Tulvagyunk a 5-6.fogacskán most nem fogzik. Most tanulgat egyedül járni. Kb. 8kor kel, délbe ebéd utána altatás. Kb ennyit bir ébren, 4órat. Ölben, relaxfotelben alszik el. (Néha szoptatás közben). Letenni nagyon nehéz, szinte rögtön ébred.  Igy sajnos az altatás nagyon el tud húzódni, amit nagyobbik Lányom miatt is probléma.
    1. Szeretném legalább azt elérni hogy ellazul a kezembe (akár el is aludhat, csak a mélyalvást ne kelljen kivárnom) és aztán le tudnám tenni. Felvesz letesz nem működik totál belelovallja magát és teljesen felébred hiába volt álmos. Tudna segiteni hogy tudnám ezt elérni?
    2. Fél óra alvás után nappal mindig megébred kezdjük előröl az ölben altatást. Erre van megoldás? Hogyan kéne visszaaltatnom?
    3. A másik a Nagylányom, egy ideje úgy döntött nem alszik du. Hiába fekszem mellette akár 1-másfél órát mig jo esetben alszik a Huga. Este már érezni rajta hogy nyügös. Du 4fele talàn el is tudna aludni de akkor már nem kène. Csendespihenőt tartanánk de nem bír csendbe lenni… Igy legtöbbször vagy fekszünk a hálóba ő dumál játszik az alvósmacival vagy a nappaliba a kanapén fekve mesét nézünk. Eleg lehet ennyi idősen csak az ékszakai alvás? Mindegy mit csinalunk délelőtt ugyanez van mindig.. valahogy vissza tudnám vezetni a nappali alvást?
    Köszönöm a segitséget!

    • Vida Ágnes

      2018. január 27. szombat

      1. Érdemes lenne megkeresned azt az altatási módot, ahogyan a legkönnyebben el tud aludni nélküled is. Ha a pihenőszékben jól elalszik, végülis aludhat ott is, lehet, hogy pont az a gond, hogy a kiságyban felriadva nem tud visszaaludni 30 perc után a pihenőszékben meg menne. Esetleg meg lehet próbálni nagyágyon vagy földre helyezett matracon szopival altatni és utána ott aludhat tovább (leesésgátlóval)

      2. Vannak notóriusan 30 perc után ébredő babák, ha nem nyűgös, nem kell ennél hosszabban aludnia, az se gond, ha többször 30 percet alszik (itt is írtam erről a problémáról: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-csak-30-40-percet-alszik-a-baba)

      3. Nem muszáj már aludnia, ha nem tud. Olvassatok vagy nézzen egy kis mesét ágyban fekve, ez is elég.

  • Sára

    2017. december 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam két hete lett 6 hónapos. 5 hónapos kora óta minden nap van valami újdonság a viselkedésében. Akkor sűrűsödött, hogy a déli (2.) alvásból néha 30-35 perc múlva hirtelen erős felsírással ébredt. Csukott szemmel sírt, nehezen lehetett megnyugtatni, ha nem aludt vissza, akkor néha nyűgös volt a következő alvásig. Az esetek többségében azonban kb 15-20 percig morcos, majd vidám és mosolygós. A reggeli és a délelőtti alvásból mindig jókedvűen ébred, bár ritkán (havonta egyszer) a délelőtti alvásból szintén erős felsírással ébred 35 prec múlva.
    Néha éjjel is ugyanígy hirtelen erősen felsír, de tart kb 2-3 mp-ig és alszik is tovább, ha tovább sír, egy kis hátsimogatásra vagy ölelésre meg is nyugszik és pár perc múlva vissza is lehet tenni az ágyba. Este elalvásról számítva 2 órán belül jelentkezik, vagy éjfél körül. De volt olyan, hogy hajnalban 3:20 vagy 4:20 környékén. Van, hogy egy héten 3 éjszaka is felsírt, de aztán 1 hétig nyugodtan alszik. Viszont olyan is volt, hogy éjjel 2 órán át ment az a jelenet, hogy sírt kivettük, elpilledt, ágyikóba visszarakva ismét sírt. Éjjel már nagyon régóta nem kér enni!
    3 hete már 2x alszik egy nap, azóta majdnem minden nap a délutáni alvásnál 30-35 perc múlva megint ez a felsírás, hátsimi itt nem segít, ki kell vennem, most (mióta 2x alszik) azonnal megnyugszik, de visszatenni az ágyába kb olyan 15 perc múlva tudom és vagy alszik tovább vagy már nem. Felsírás előtt jobbra-balra fordult a fejecskéjével, egy nagyon halk 1-2 másodperces sírás hang, pillanatnyi csend és azonnal erőteljes felsírás, ami egyre erősödik. De olyan is előfordult, hogy behúzta a térdecskéit és a tenyereit a pocikája alá és domborította a hátát.
    Napirendje: Ébredés 6:10-7 között, reggeli 7-7:20, délelőtti alvás ébredéstől számítva kb. 2ó 50 perc múlva, ébred 10:30-11:30, ekkor tízórai (kiváltott étkezés), ebéd 13-13:30 (tápszer), du 14-14:30 között alszik el és ennél az alvásnál van az erős sírás. Visszaalvás után ébredés 16-16:30 (nem visszaalvás esetén 15-15:30). Uzsi 16-17 körül, vacsi 19:50-20:10 között, elalvás rá kb 5-10 percre. Reggeli ébredéstől számítva kb. 2ó 50 p múlva alszik, délelőtti alvás után kb 3ó 15-30 perc múlva jön a délutáni alvás. Abból felébredve 3ó 30p- 4ó 15 perc múlva az esti elalvás. Próbálom nem órához időzíteni, hanem ha fáradt, akkor alukáljon.
    Nappali altatási rituálé: ha már kezd nyűgösködni, a vállamra veszem, lehúzzuk a redőnyt a szobájában, sétálunk egy kört dúdolgatva, leülök vele a fotelba kb 3-6 perc enyhe rugózás és halk susogás után elernyednek az izmai és elkezd szuszogni, ilyenkor 1 percen belül ágyba teszem hason egy rövid ideig még simogatom a hátát és halkan susogok. Néha azonnal alszik, néha pislog-mocorog egy kicsit és alszik, néha viszont azonnal fent a feje és nyöszörög, majd elkezd sírni (ilyenkor kiveszem és kezdem újra, néha 2-3x is újra kell kezdenem).
    Esti altatási rituálé: fürdés, vacsi a szobájában (közben fejből mese), büfi egy kis kör séta a szobájában, jóéjszakát kívánunk közben a szőnyegnek, ágynak…stb és az ágyikójába berakva szépen elalszik.
    Hogy oldjam meg, ha délután nem tudom visszaaltatni, viszont így túl sok idő marad az esti alvásig? Van értelme annak, ha egy hordozós rövidke sétát beiktatok, amikor tud szunyókálni 10-15 percet?
    Mi okozhatja ezeket a hirtelen nagyon erős felsírásokat és sírásokat? Régebben is volt néha néha, viszont az utóbbi időben egyre több volt. Kb 5 hónapos kora körül sűrűsödött, azóta a 2 alsó fogacskája kint van + 4 hétig hangos építkezés volt a szomszédban, kiváltottuk a tízórait.. A nappalok nyugodtak, a családban béke van, sokat vagyunk a jó levegőn és soha sem hagytuk magára, ha sírt! Tanácstalan vagyok! Nem tudom, hogy rossz-e az altatási rituálé vagy hol lehet a baj. Amikor csak tápszeres volt, akkor is előfordult ennél az alvásnál. Próbáltam, hogy korábban viszem aludni, nem vártam meg a nyűgösködést, akkor kb 2-3x ki kellet vennem, mert a vállamon elpilledve az ágyba berakva nézelődni kezdett, így is kb ugyanakkor aludt el és ilyenkor is volt felsírás.
    Mindig a saját ágyában aszik, egyedül a 3-ról 2 alvás átmenetnél, ha túl korán ébredet a 2. alvásból, akkor (ha jó idő volt) a 3. alvást egy hordozós séta keretein belül oldottam meg, ilyenkor mindig szunyókált fél órát és kibírta estig.

    Előre is köszönöm a választ!

    Sára

    • Vida Ágnes

      2017. december 23. szombat

      Ezek a felsírások tipikusan a fogzós korszak jellemzői. Amikor a felszínes alvási szakaszba ér, félálomban felsír, mert feszít az ínye és ez kellemetlen neki. Általában a felső 4 metszőfog áttöréséig szokott tartani ez a fajta nyugtalanság, utána általában pár hét szünet következik. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást itt találhatsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf Ha délután úgy látod, hogy még aludna, de estig nem bírja ki, érdemes beiktatni még egy sétát vagy szopit, hogy szundikáljon kicsit.

  • Bianka

    2017. december 22. péntek

    Kedves Ági!

    Mint már oly sokszor,most is a tanácsodra lenne szükségem,a 3 éves lányommal kapcsolatban. Már nagyon régóta eszik önállóan,kanállal,villával egyaránt.Még a nyáron kezdte el,hogy délben az ebédet nem nagyon akarta megenni egyedül,segìtséget kért,volt ,hogy játékosan ettek az apukájával.Aztán az lett a vége,hogy már segìtség nélkül nem is akart semmit enni.Ezt megelégeltük és  egyik napról a másikra nem segìtettünk neki.Nem is volt gond ezzel utána mindaddig amìg 6 héttel ezelőtt meg nem született a kisfiúnk.Egyelőre odáig van az öcsiért, szeretgeti,segìt körülötte.Viszont megint segìtséget kér ebédkor.Gondolom a tesó miatt jött ez elő megint.A kérdésem az lenne,hogy mit tanácsolsz? Eddig nem segìtettünk neki,ilyenkor van,hogy nem is eszik.Segìtsünk neki? Etessük? Vagy inkább ne? Nem tudom melyikkel teszek jót,rosszat neki.Eddig ugye azt mondtuk neki,hogy ő már nagy,tud egyedül enni (nyáron is,most is),de elbizonytalanodtam.Ha mégis segìtünk neki,oda a következetességünk.Ha nem segìtünk,talán lelkileg bántjuk?
    A másik kérdésem a viselkedésével kapcsolatos.Elég sok változás volt mostanában nálunk (ovi kezdés,kistesó érkezése) tehát gondolom ezeknek tudható be a következő: Sajnos napjában van hogy többször előfordul,hogy egyik pillanatról a másikra megváltozik a kedve.Egyik percben minden rendben a következőben csapkod,kiabál.Sokszor nem derül ki éppen mi a probléma.Nem mondja el.Ez normális? Mit lehet tenni,hogyan lehet kezelni?
    Lenne még egy kérdésem.Többször megfigyeltem már a lányomnál,hogy amikor elmélyülten foglalkozik valamivel,(pl.rajzol,szìnez) nyitogatja a száját,”tátog” közben.Ez mennyire „normális”jelenség?Kell aggódni emiatt?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Kellemes Ünnepeket kìvánok!
    Bianka

    • Vida Ágnes

      2017. december 23. szombat

      Azért kéri most megint, hogy etessétek, mert az öcsi születése miatt most átmenetileg ő is szeretné átélni, milyen kisbabának lenni. Beszélgessetek vele sokat arról, amikor ő volt kisbaba, nézegessetek képeket róla! Babusgasd sokat és mondd el neki, hogy ő is a te kisbabád! Evésnél játszhatjátok azt, hogy ő most a kisbaba és megetitek, de egy kicsit játsszatok rá a dologra! Ezzel kielégítitek ezt a lelki igényét és hamarosan nem fogja kérni már ezt.

      Az érzelmi kitörések ennyi sok változás után normálisak, ha „babáztok” vele, ez is csökkenni fog majd, illetve jó, ha minél többet szaladgál, mozog a szabad levegőn, hogy ki tudja adni magából a feszültséget.

      A tátogás a koncentráció miatt van, nem kell aggódni miatta, kinövi majd.

  • Szücsné J. Erika

    2017. december 22. péntek

    Kedves Ági!
    Kisbabánk 4 hetes és az alvási szokásai miatt szeretnék segítséget kérni. Az első 2 hétben a pici fürdetés után jól bevacsorázott és aludt 4, akár 5 órát egyhuzamban, majd volt egy hajnali etetésünk, és újra egy hosszabb alvás következett. Korábban volt, hogy felébreszteni alig lehetett, bár kellett volna, mert kevés volt már akkor is a tejem, és a súlya sem nőtt megfelelően. Hamar el kellett sajnos kezdenünk a tápszeres hozzátáplálást, mely meg is maradt. Szopizás közben szinte mindig elbóbiskol a mai napig. Alapvetően egyébként a pici elég céltudatos, mert ha nem kapja meg amit szeretne (jellemzően a cicit) azonnal, akkor vörös fejjel üvölt, és levegőt is alig vesz. Sajnos hasfájós is, melyre Espumisant kap. Ami miatt írok és kétségbe ejt, hogy éjszaka nem hajlandó aludni. Az esti fürdetést (legyen az akár 6-kor, akár 8-kor) követő etetés után nem hajlandó elaludni, ami annyit tesz, hogy sokszor hajnal 1-ig ébren vagyunk. Ilyenkor hiába alszik be a vállunkon büfi után, ha letesszük, ismét felébred. Próbáltuk 20 perc után letenni, de az sem segít, mert sokszor a vállunkon is megébred 20 perc után. Látszik rajta, hogy nagyon fáradt, mert sokszor a szeme épp csak nyitva van, és laposakat pislog, de így sem tud elaludni. Egyébként nappal is gyakran alig alszik, olyankor is sokszor órákba telik az altatás, de 3 óránál többet sosem alszik, az utóbbi időben inkább 1-2 órát, ha összejön. Egy-egy etetés éjszaka is általában bő 1 óra, és utána még a büfiztetés, szóval elég maratoniak ezek az ébrenlétek.
    Mit tehetnénk, hogy a pici el tudjon aludni könnyebben? Mit csinálunk rosszul? Hogyan lehet elaltatni fürdetés után?
    Válaszodat előre is köszönjük!
    Erika

    • Vida Ágnes

      2017. december 23. szombat

      Valószínűleg az a problémája (mint sok télen született babának), hogy el van csúszva a belső ritmusaa nappali sötétség, a korai besötétedés és a mesterséges fények miatt. Amit tehetsz: nappal evés után mindig büfiztesd meg, de soha ne tedd le rögtön aludni, még akkor is, ha esetleg elbóbiskolt, ne a kiságyba tedd, hanem egy játszószőnyegre vagy utazóágyba/járókába a nappaliban vagy a gyerekszobában, ott, ahol ti is vagytok, hogy lássa, érzékelje a jövés-menést maga körül. Ilyenkor, ha ébren van játsszál vele, beszélgessetek! Ha kezd álmosodni (ebben a korban általában 45-60 perc ébrenlét után már nagyon álmosak a babák, de figyeld ki, mikor jön el nála az a pillanat, amikor már kézben is nyűgösködik, az álmosság jeleit mutatja), dédelgesd meg és tedd le aludni a kiságyába! A kiságyat csak alvásra használjátok, hogy megszokja, az az alvás helye! Ha nehezen alszik el magában, segíthet, ha hason altatod, vagy ha inkább háton szeret, egy takaróba csomagolod pólyaszerűen, így nem tudja a mozgásával ébren tartani és felébreszteni magát. A nappali alváshoz is mindig sötétíts be. Segíthet a fehér zaj is (valamilyen zúgó hang pl. ventillátor, de most már a Youtube-on is vannak fent ilyenek, keress rá a „white noise”-ra!) Az nem gond, ha csak 1-2 órát alszik, a lényeg, hogy mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend, mert ez alkalmazkodik leginkább a kicsi természetes ritmusához és így hamar kialakul egy kiszámítható napirend.
      Este általában hosszabban tudnak a babák ébren lenni, mint nappal két alvás között. Ilyenkor az utolsó délutáni alvás után játsszon, legyen ott veletek és amikor már álmosodik, akkor menjetek fürdeni. Hogy ez mikor legyen az attól is függ, hogy reggel mikor kelt fel először. Ha reggel 7 körül kelt, akkor nagyjából kb. este 8 a fürdetés ideje, ha 8-kor, akkor este 9, ha 9-kor, akkor este 10 (ezek persze csak irányszámok, érdemes kifigyelni, hogy ő mikor álmosodik el nagyon). Estefelé segíthet neki, ha a fürdés előtt szopizhat egyet, utána pedig már csak egészen kis lámpa fényénél öltözteted, majd sötétben szoptatod, így könnyebb elaludnia és hamarabb megtanulja, mikor van az esti elalvás ideje
      Ebben a korban még nagyon felszínesen alszanak a babák, ezért előfordulhat, hogy 20 perc szundikálás után ő kialussza magát kézben, aztán megint ébren van kicsit.

  • Tarczali Dori

    2017. december 22. péntek

    Kedves Agi!

    Kislanyom aug. 13-an, kiiras napjan szuletett 3030 grammal. Mostmar kozel 4.5 honapos 6700 gramm, csak anyatejes, csendes, szemlelodo, nyugodt baba. Volt?! A problemam az alvassal es a napirenddel lenne. Ugy erzem hogy a pici
    kezdene felvenni egy masfajta ritmust, de nem jol veszem le a jeleit es ebbol adodnak a nehezsegek. A kezdeti idoszak utan szepen raalltunk a 3 orankenti evesre alvas, eves, nezelodes jatek majd ismet alvas sorrendben. Par hettel ezelottig orat lehetett volna hozza allitani felkelestol szamitott 2 ora leteltekor elkezdett gogicselni, asitozni, letettem a kisagyba es gond nelkul elaludt magatol, egy kis hatsimizes utan, pontosan 45 percre es kezdtunk mindent elorol.
    Este 9korul aludt el es kezdetben 4 5 6ig is aludt. Aztan az oraatallitas utan ez kezdett megvaltozni mar 3kor felkelt, mostanra ott tartunk hogy hiaba fektetem kesobb 1 2 kozott es 5 6kozott is felkel. Ezt kovetoen hiaba hagyom magam mellett, nem alszik tovabb fel kell kelnunk. Tehat mar az sincs mindig, hogy 5-6 orat alszik egyben es utana 3 orankent kel.
    A nappali alvasai is teljesen elromlottak, tobb 20 perces altatas aran sem szenderedik el, igy mar jon a kovetkezo etetes mire feladom.
    A napokban azt vettem eszre hogy viszont szopi kozben inkabb elalszik. Elkepzelheto hogy mostmar tobb idot bir ki ebren -2.5-3 orat- es emiatt tolodnia kellene mindennek, es az etetes kapcsan sem kene a 3 orankenthez ragaszkodnom? Sajnos a kezdetektol az van, hogy o magatol soha nem engedi el a cicit…kitapasztaltam hogy ha 20percet hagyom az egyiken es 10et a masikon akkor teljesen jol lakik es nem banja ha befejezzuk. De mivel magatol  nem jelzi hogy ehes es azt sem ha jollakott emiatt a 3 oranketni etetest tartottam be. Mindenhol azt olvasom hogy idovel rovidul a szopi ido de o koszoni nagyon jol kihasznalja ezt az osszebujast velem fekve es nem ugy nez ki mintha barmi mas elvonna a figyelmet. Teljesen atszellemul es szopizik amig hagyom neki. Bizonytalan vagyok abban is hogy megnovekedett fentlet eseten hogyan tudom tartani a cselekmenyek sorrendjet. Ki kene tapasztalnom, megfigyelnem az uj ritmusat? Nem tudom mitevo legyek. Egy hete teljes kaosznak erzem az egeszet pedig nem akarom ot osszezavarni. Elkezpelheto hogy mar 3.5-4 orankent enne? A kerdeseim a kovetkezoek:
    1. Nem problema hogy ennyi idosen meg ennyi ideig, minimum 30 percet szopizik? Ilyenkor nincs ami elvonja a figyelmet, ketten csendben az agyban osszebujunk.
    2. Hogyan tudnek uj ritmusra atallni? Kell tartanom a 3 orankenti etetest vagy varjam meg mindig hogy elalmosodjon, aludjon es csak utana etessem ismet? Mindegy hogy mennyit alszik mindig ebredes utan etessem meg lozvetlenul? Ebben a korban mennyi ideig tud/ kellene fentlegyen 2 alvas kozott? Elkepzelheto hogy a korabbi 2 ora helyett mar 2.5-3 orat is fent tud lenni?
    3. Minden este dilemma, hogy aludjon e furdes elott vagy sem. Probalkoztunk fix idoben mindig fel 8kor furdetni hogy kialakuljon idoben rendszer de mindig maskor ebredt ejjel hiaba ugyanakkor aludt el. Kell ragaszkodni fix idoponthoz, vagy hogyan tudnek ebben rendszert kialakitani? A cselekmenyek sorrendje mindig uaz. furdes utan oltozes, be a halozsakba, cicin elalvas es be a kisagyba.
    4. Az oldalon lattam hogy mennyi lenne az alvasigenye ebben a korban. Az ejszakai alvas  11-13 ora kellene hogy legyen, de mi ezt meg sem kozelitjuk a 9-fel 6 ig alvassal, ket ebredessel. Napkozben minden etetes utan eddig aludt 45 percet, atlagosan 4x egy nap. Nem szokott nyugoskodni, de nem keves neki ez az alvas? Hanyszor kellene aludnia egy nap? Mi szamit az ejszakai es nappali alvasnak, hanytol meddig beszelunk ejjeli ill. nappali alvasrol? A napokban mar hosszabban aludna nappal es gyakran keservesen sirva ebred. Ennek nemigen tudom az okat.
    5. O nemigen igenyli hogy kezben legyen, habar a ferjemmel, mindig a kozeleben vagyunk, itthonrol dolgozik igy folyamatosan hall es lat minket. Nagyon ugyesen elvan a jatszoszenyegen vagy ahova letesszuk, nemigen unja el magat. Termeszetesen sokat jatszunk kozosen is, de ha eppen egyedul kell ellegyen akkor sokaig akar 30-40 percet megmarad magaban, szinte eszre sem lehet venni. Ez normalis?
    Nagyon koszonom!
    Udv, Dori

    • Vida Ágnes

      2017. december 23. szombat

      Valószínűleg tényleg az van, hogy már tovább tud ébren lenni, ezért ne a megszokott időpontban fektesd, hanem várd ki, amíg igazán elálmosodik és akkor tedd le aludni.

      1. Egyáltalán nem gond! Hadd szopizzon, amennyit és ameddig csak akar!
      2. Igen, valószínűleg már tovább tud fentlenni és később is éhes. Nyugodtan tartsd azt, hogy ébredés után eteted meg, de figyeld a jelzéseit is! Az is lehet, hogy néha alvás előtt, néha utána éhes.
      3. Nem kell ragaszkodni a fix időponthoz! Jobb, ha akkor van a fürdés, ahogyan az utolsó délutáni ébredés alapján következne (nagyjából az ébredés után 2,5-3 órával)
      4. Gyanítom, hogy ő még a hajnali kelés után vissza tudna aludni kicsit és a 4 alvás közül az egyik valójában az éjszaka kiterjesztése. Ebben a korban nagy átlagban 3 rövidebb 45-90 perces alvás szokott lenni, ritkán előfordul, hogy csak 4 rövidebb alvás van vagy 2 hosszabb. Nála valószínűleg az első délelőtti alvás inkább még az éjszaka része. Esetleg megpróbálhatnád, hogy a hajnali ébredéskor magad mellé veszed és úgy szoptatod, hátha ott visszaaludna még kicsit. A felsírások oka feltehetőleg a kezdődő fogzás.

      5. Ez normális, örülj neki 🙂

  • Nikolett

    2017. december 22. péntek

    Kedves Ági,

    1. Kisfiam 15 hónapos. Egy éves korára végre nagyjából normalizálódott az alvása, sokszor átaludta az éjszakát. Két hete új helyre költöztünk, talán emiatt felborult az eddigi rend. Korábban egy szobában aludtunk, ő kiságyban vagy velünk a nagy ágyban. Költözéskor próbáltam a saját szobájába szoktatni, de már 11 óra körül felsírt. Pár nap után áthoztam az ágyát a szobánkba, így csak később, 1-2 óra körül riad fel, de nem alussza át az éjszakát. Ilyenkor magam mellé veszem, és együtt alszunk reggelig, de az alvás nem nyugodt, nagyon sokat forgolódik, fel-felsír. Tudok valamit tenni, hogy javuljon a helyzet? Vagy ez most egy ilyen időszak, független a költözéstől?

    2. Kb. egy éves koráig szoptattam, azóta csak alkalmanként, „nyugi ciciként” használ. A hozzátáplálás kezdetektől nehézkes, elég válogatós. Pár hónapja nem főzök neki külön, azt eszi, amit mi, egészen sok mindent sikerült vele megszerettetni végre, de pár hete megint alig hajlandó megenni a főtt ételt. Sokszor csak a gyümölcs-kifli-nasi kombinációt fogadja el. Mit tegyek? Tapszert nem kapott soha. Kellene? Egy éves kora körül próbálkoztam tejitallal, de nem ízlett neki.
    Szeretném, ha változatosan étkezne, de ha nem akar valamit, lehetetlen megetetni.

    Köszönöm szépen a válaszodat.
    Niki

    • Vida Ágnes

      2017. december 23. szombat

      1. Nagyobb változások után normális, ha a kicsi nyugtalanabbul alszik, hiszen a megszokott környezete megváltozott, fel kell fedeznie az új helyet, még ha marad is a megszokott napirend, akkor is sok az újdonság. Az is lehet, hogy ezzel párhuzamosan beindultak a hátsó fogacskák is, amikor ilyenkor kezdenek bújni és ezért alszik nyugtatlanul, de a környezetváltozás is okozhatja ezt. Ha türelmesen vársz, általában pár hét után javulni szokott a helyzet.

      2. Nem szükséges tápszert kapnia, ha nem szereti, helyette sok tejtermékkel és zöldségekkel lehet fedezni a fehérjeszükségletet. Nem kell a főtt ételt sem erőltetni mindenáron, egyen sok gyümölcsöt és próbálj ki olyan ételeket, amiket a kedvencekkel tudsz kombinálni (pl. készíts zöldséges felfújtakat, amiket felkockázva oda tudsz adni, ezek hasonlítanak a péksütikre, ezért könnyebben elfogadja őket a baba). Nasit inkább ne adj, mert elrontja az ízlését! Inkább kapjon sok minden mást változatosan, ebből és abból is egy kicsit, egyetek együtt! Ha éhes lesz, el fog fogadni mindent és kíváncsi lesz majd a ti ételeitekre is, kóstolgat belőle, ha viszont azt érzi, hogy ideges vagy miatta, annak biztosan válogatás és nyafogás a vége.

  • tengerlany

    2017. november 24. péntek

    Szia Ági!

    De jó, hogy elcsíptem ezt a fogadóórát, és tudok írni.
    Van 1-2 kérdésem. Jelenleg 20 hónapos kisfiam van, eszméletlenül makacs, és innen indulnak a problémák is. Már csecsemő korban sem volt hajlandó szopizni, pedig volt tejem- a makacssága már ott is megnyilvánult.
    Szóval 1 évesen már nagyon szépen evett kanállal, volt, hogy mindet megette, ami a tányérban volt. Mondjuk ez csak 2-3 alkalom volt, mert egyszerűen nagyon nehezen maradt meg egy helyen, és mindig le kellett kötni valamivel, ami tény, hogy hiba bolt, de máskülönben nem tudtam egyszerűen megetetni. Így volt, hogy ment valami mese, vagy adtam neki egy játékot, de olyan is volt, hogy folyamatosan beszélni kellett hozzá, amíg etettem, hogy elkössem a figyelmét. Gondolhatod… szóval most természetesen nem hajlandó enni kanállal, sokkal inkább ő akarna engem etetni, kanalazza és adja nekem. Nem tudom mitévő legyek. Vagy venni kellene neki kis széket, asztallal és ott egyen? De biztos nem ülne meg egy helyen. Nincs türelme egyszerűen. Kérlek írj 1-2 tippet, mivel próbálkozzak? A másik dolog, hogy mostanában délután kicsit tovább alszik, ebből kifolyólag, este van úgy, hogy 11, éjfél, mire elalszik. Káosz. Próbáljam elaltatni délután korábban? És az esti altatásnál mindig ott kell lenni vele (délutáninál is, de akkor 10 perc alatt elalszik), ami gyakran 1-2 óra huza-vona. Így a párommal nem sok időm marad, mondhatni semmi. De ha nem vagyok ott, akkor meg üvölt. Hogy kellene jól csinálnom, hogy eltudjon aludni magától egyedül? Olyan jó lenne, csak betenni az ágyba, és kijönni.. De persze így szokta meg. Ő egy makacs és érzékeny kisfiú egyben, nehéz vele… Köszönöm válaszod, üdv

  • Vámos Hedda

    2017. november 24. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 6hónapos múlt 1héttel.
    Kérdésem az lenne, hogy gond-e, hogy még egyáltalán nem forog.
    Császármetszéssel jött a világra, mivel farfekvéses volt és 2x rajta volt a köldökzsinór a nyakán.
    2 hónapos korában volt pár hét, hogy nem nagyon akarta elfordítani a fejét balra (ez azóta rendbejött) és csak 3-4hós kora óta megy a hasonfekvés is Neki.
    Jó nagy baba, jelenleg 8.7kg és 73cm.
    Esténként mozgékonyabb, látom rajta, hogy forgolodna, de valami miatt nem megy Neki.
    Ilyenkor sokszor feszíti is magát hanyat fekve.
    Mit tanácsol? Várjak még vagy forduljak szakemberhez?
    Esetleg lehet összefüggés a farfekvés és a forgás eddigi hiánya között?
    (A várandósság alatt sokszor úgy éreztem, hogy kicsi Neki a hely felül)
    Köszönettel és Üdvözlettel:
    Vámos Hedda

    • Vida Ágnes

      2017. november 27. hétfő

      A legtöbb baba 5-7 hónapos kor között kezd el forogni, nem kell megijedni, ha 6 hónaposan még nem forog. Ha sokat van hason és úgy nem feszíti magát, akkor hamarosan a forgás is megindul majd.

  • Niki

    2017. november 24. péntek

    Jò napot! 3 hònapos a kisfiam es azota h megszületett szinte folyamatosan ölben van különben ordít sokszor még akkor is. Reggeltöl estig fel alá jarkalok vele. Volt màr hogy letettem akkor meg annyira üvöltött azt hittem megfullad.De a legnagyobb problema ebben az hogy ha elalszik es kimegyek a szobabol azaz nem örzöm alvàs közben felkel ordit de ugy hogy meg se lehet vigasztalni.kezdem feladni nem birom tovabb egyedül vagyok segitsegem nincs az csak egy dolog hogy a hàz szalad de alapvetö dolgokat se lehet megcsinalnom mellette mint pl fözés tisztalkodas azt is ugy kapkodva mint akit üldöznek ugy csinalom enni meg felkezzel allva ami epp a kezembe kerul. Mikor lesz ez jobb hogyan tehetnem jobba a helyzetet mit rontottam el ?

    • Vida Ágnes

      2017. november 27. hétfő

      Nem rontottál el semmit vannak olyan babák, akik alapból érzékenyebbek és csak testközelben érzik jól magukat. Nagyon jó találmány a hordozókendő, otthon is használjátok bátran, az sem baj, ha abban is alszik. Ha ölben is ordít, akkor viszont érdemes alaposan kivizsgáltatni, az is lehet, hogy valami zavarja, pl. reflux vagy éhség.

  • Péeská

    2017. november 24. péntek

    Szia Ági!

    3 és 1 éves fiaimmal kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni.

    1. A 3 éves most szeptemberben kezdte az ovit. Sokkal kevesebbet tud ott aludni délután, mint az otthoni megszokott, emiatt elég fáradt minden délután. Ovi után sétálunk egy kicsit hármasban, hogy le tudja vezetni a napközben felgyűlt feszültséget. Azt vettem észre, hogy ez segít, nem csapkod és nem kap dührohamot, mikor hazaérünk, mint az első 1-2 hónapban, viszont változatlanul fáradt. Nem nagyon lehet vele mit kezdeni, semmi nem jó neki, játszani nem igazán akar, könyvet nézni se nagyon.. Mióta korán sötétedik, egy mesét (fél óra) nézhet a tévében, de ezen a fél órán kívül csak „vergődik”, nem tud magával mit kezdeni. Most nyolckor van a fürdés, ennél előbbre nem igazán tudom hozni, jó lenne, ha az apjával is találkozna hétköznap. Mit lehetne még tenni?
    2. A 3 éves az 1 éves kicsit rendszeresen bántja, odacsap neki, megrúgja, ellöki, ráül… Nagyon durva vele. Általában ilyenkor bántja: ha a kicsi sikít, vagy sír; ha hozzányúl a játékaihoz (vagy bármihez… Mindent a sajátjának tekint, beleértve ezalatt a székeket, asztalt, még az éppen aktuális tartózkodási helyet is… ); és akkor is bántja, ha a nagynak tiltok meg valamit. Például tudja, hogy egy mesét nézhet meg, és el is mondom neki, hogy ha vége, ki fogom kapcsolni. És ha kikapcsolom, odamegy az öccséhez és ellöki. Mit tehetek? Ezeket próbáltam (felváltva, több hétig alkalmazva, teljesen hatástalanul): ha bántotta, odamentem a nagyhoz, elmondtam, hogy nem szabad, fáj neki és megsimogattam. Vagy: felvettem a kicsit és őt vigasztaltam, hogy jaj, szegény, fáj neked, gyere, menjünk játszani és a naggyal nem foglalkoztam. Vagy: esti mese után báboztam neki a nagytestvérről, aki bántotta az öccsét és ez mennyire fáj a kicsinek. Vagy: bábozás szintén arról, hogy milyen jó egy testvérrel alagútba bújni, bújócskázni, labdázni… A bábozás úgy tűnt, hogy eredményre vezet, de aztán megint elkezdte bántani. Valószínűleg az oviban van egy kisfiú, akitől fél, és ezt a félelmet az öcsén vezeti le..?! Minden reggel elmondja, hogy a Marci ma nincs oviban. Mit tehetek a testvére ellen irányuló agresszióval? És az óvodai konfliktusokkal mit lehet tenni? Kell egyáltalán valamit?
    3. Séta négyesben: ha négyesben sétálunk (a két gyerek, a férjem és én), akkor a 3 éves minden módon megakadályozza a haladást. „Én nem jövök, itthon maradok, az úton megyek, de én arra megyek, mégse arra, hanem erre, stb.” Próbálunk következetesek maradni: „megbeszéltük, hogy erre megyünk”, de sokszor saját magával is összeveszik. Pár hete azért kezdett el hisztizni, mert arra mentünk, amerre ő akart. Ha hármasban sétálunk, nem csinálja ezt, akkor jön „rendesen”. Persze, akkor is megállunk megnézni az érdekes köveket, de akkor nem huzavonázik folyamatosan. Mit lehet ezzel tenni?
    4. Végül a kicsi: egész nap visít. Örömében, bánatában, ha nem ér el valamit, ha éppen elér valamit, vagy ki akar szállni a babakocsiból, vagy éhes, vagy már jóllakott… Nem is ragozom tovább, szóval folyamatosan. Teljes hangerővel. Még nem tud beszélni, értem én, hogy valahogy ki kell fejezni az örömét/bánatát, de ez a hang… Rettenetes. 🙂 Ha meg ránézek, akkor meg vigyorog. Ki bírja ki ezt nevetés nélkül? 🙂 Elhiszem, hogy a bátyját zavarja, engem is borzasztóan zavar. Mit lehet ezzel tenni?
    Köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      2017. november 27. hétfő

      1. Ez a fáradtság általános probléma a kicsiknél. Van, aki nem tudja kipihenni magát az oviban, mert ott nagyobb az alapzaj, meg gyakran fel is keltik a kicsiket, ezért hiába aludna ő tovább, egyformán felkeltenek mindenkit délután.
      Ez a korral változni fog, addig azt tudod tenni, hogy esténként sokat vagytok kint és lehet próbálkozni olyan közös játékokkal is, amik lekötik (egyszerűbb társasok, kirakósok, kreatívkodás, gyurmázás stb. ami nyugisabb és együtt lehet csinálni)

      2. Az ovis konfliktusnak nincs köze a testvérkéhez inkább az a gond, hogy a kis korkülönbségű fiúk között erősebb a testvérféltékenység. A területét is védi tőle és a figyelmet is szeretné megszerezni (ismerem jól ezt, az én fiaim is csinálták kis korban, bár ott a kisebb volt a féltékeny a nagyra). Amit lehet csinálni és segít, ha sokat játszotok együtt hármasban (vagy apával játszanak hármasban). Ha ugyanis ti ottvagytok, akkor példát mutattok, plusz olyan játékokat, amiket lehet együtt játszani. Valamint érdemes a naggyal megbeszélni, hogy azokat a játékokat, amiket nem akar megosztani az öcsivel, elteheti egy dobozba és azokkal ő játszhat, viszont cserébe válasszon ki néhányat, amivel a tesó is játszhat.
      Ezenkívül jó, ha a nagy néha magában is játszhat, nincsenek folyton együtt, az a tapasztalatom, hogy így kevesebb a verekedés, mert mindkét gyereknek megvan a saját tere.

      3. Ez nem a sétálásról szól, hanem arról, hogy most sok változás történt az életében, ezért a belső világa kicsit felbolydult, bizonytalanná vált és próbálja visszaszerezni felette a kontrollt azáltal, hogy parancsolgat. Valószínűleg a ti figyelmeteket is szeretné megszerezni ezáltal, ezért erősebb ez a viselkedés, ha mindketten ott vagytok. Segíthet, ha már jóelőre megbeszélitek mi lesz a program, ő dönthet, hova menjetek stb. és a séta elején egyikőtök kitüntetett figyelmét élvezheti, pl. apa csak vele megy és olyan dolgokat néznek meg, ami neki érdekes. Vagy lehet séta játékokat is játszani, pl. „ki tud több sárga kerítést megszámolni”, vagy ha „piros autót látunk leguggolunk”, vagy kitalálósat: „látok egy zöld dolgot, mi lehet az?”

      4. Ez sajnos az a kategória, amit majd kinő. Azért csinálja, mert már sok közölnivalója lenne, de még nem tudja elmondani.

  • bbutterfly

    2017. november 24. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom négy éves, ovis. Együtt alszunk éjszaka és hiába próbálom külön szoktatni éjszakára, nem megy. Most az én ágyamhoz van tolva az ő külön ágya, este is úgy alszunk el, hogy „anya, ölelj át, fogd a kezem is”. Van külön gyerekszobája de ha azt mondom este neki, hogy anya éjjel nem lesz veled, csak addig amíg elalszol,akkor elkezd sírni és szorosan ölel, nem enged el. Csecsemő kora óta velem aludt, a kiságyba sem tudtam sokáig betenni, mert csak velem érezte jól magát, akkor tudtam aludni. Voltam gyerekpszichológusnál más kérdés miatt, ő azt mondta, hogy 4,5 éves korára kellene külön szobába átszoktatni a pszichoszexuális érése miatt. Kérdés: hogyan tegyem? Engem nem zavar az együttalvás, apát viszont igen, minden családtag ostromol, mert a kislány még velem alszik.Tényleg nem lenne jó, ha sokáig ez lenne, mert így kényelmetlen is, éjszaka is engem keres, ha felébred, kezével megtapogatja, hogy ott vagyok-e. Kérlek segíts! Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. november 27. hétfő

      Egyáltalán nem kell átszoktatni 4,5 éves korra, ez tévedés. Számos országban akár kiskamasz korig is együtt alszanak a gyerekekkel és nem mutatható ki, hogy ez bármilyen problémát okozna náluk. Ha mindenki alszik így is, idővel magától is ki fog szokni. Esetleg lehet azt, hogy először kap egy alvósállatkát, akihez hozzászoktatod és utána, amikor megszokta, akkor elmentek együtt ágyat venni (vagy ha már van, akkor ágyneműt választani) és ő meg az alvósállatka „átköltöznek” a másik szobába.

  • Bernadett

    2017. november 24. péntek

    Kedves Ági,

    kislányom 8 hónapos lesz dec. 1-én. 8-9 között fürdetjük, és 9-10 között alszik el este, reggel 7-8 kor ébred. Hajnalban ritkán kel fel, ilyenkor eszik, és visszaalszik gond nélkül. Nappal délelőtt 10 körül alszik egy fél órát, majd 14-15 óra között, és este 18-19 óra után valamennyit.
    A kérdésem az, hogy előfordul, hogy ez az utolsó esti alvás úgy kitolódik, hogy este fél 8-8 körül még alszik. Ilyenkor felébreszteni sem tudjuk. Ezután magától ébred, jókedvű, és kb félóra- óra múlva megfürdetjük, és gond nélkül elalszik a szokott időben, van egy nagyon picivel később.
    Gondot jelent-e, hogy ilyen sokáig alszik este?Vagy ha ez nem zavarja az éjszakai alvást, ne avatkozzunk be?

    A másik kérdés, hogy másfél éves korában bölcsibe akarom majd adni. Most 8 hónapos, kell-e, lehet-e valahogy „trénelni” erre, vagy esetleg később, ha igen, mivel, hogyan?

    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2017. november 27. hétfő

      Ha nem zavarja az éjszakai alvást nem kell beavatkozni.

      Még korai a bölcsire szoktatásra készülni. Majd ráér 3-4 héttel korábban elkezdeni beszélni róla, bölcsisekről szóló meséket mesélni, meglátogatni a bölcsit, megnézni kívülről és ha lehet belülről is, hogy barátkozzon vele.

  • Kata

    2017. november 24. péntek

    Kedves Ági!
    Alvással kapcsolatban kérnék tanácsot! A kisfiam most 9 hónapos, kiegyensúlyozott, jól fejlődő, jó baba. Nyolc foga van, már feláll. Egy bajunk van, az alvás. Születése óta szinte minden este elalvás után 1 órán belül sírva ébred, vissza kell altatni. Velem alszik a nagyágyban, minden éjjel többször fent van, sokszor csak szopizik, majd visszaalszik. De nagyon gyakran (heti 1-2 éjjel) előfordul, hogy egész éjjel nyöszörög, forgolódik, álmában sír, majd hangosan felsír, mintha rosszat álmodna, vagy fájna neki valami.Ringatásra nagy nehezen visszaalszik, majd lefekszünk és10-15 perc múlva újra nyöszörög, majd sír,visszaaltatom. Van olyan, hogy ez több órán át így megy éjjel.Aztán jön néhány jó éjszaka, amikor csak szopizik 3-4x. Napközben 2x alszik, összesen max. 2 órát, de ezzel nincs bajom. Kimerült vagyok az éjszakák miatt. Mi lehet a baj? Mit csináljak másként?
    Köszönöm a választ: Kata

    • Vida Ágnes

      2017. november 27. hétfő

      Mivel gyorsan jöttek a fogai, előfordulhat, hogy már a kisőrlők is készülődnek és ez okozza a gyakori ébredést. De mivel már kiskora óta fentáll a probléma, érdemes megnézetni az orrmanduláját is, mert előfordul, hogy az átlagosnál nagyobb és nem kap rendesen levegőt, ezért nem alszik olyan mélyen éjszaka. Illetve állhat még a háttérben az is, ha az átlagosnál szárazabb a lakás levegője. Mindkettőnek biztos jele, ha azt látod, hogy álmában gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt.

  • Andrea

    2017. október 27. péntek

    Szia Ági!
    Kisfiam 4 éves. Kisfiamnak van egy olyan viselkedése amit nem értünk és aggaszt. Kezeit és fogait összeszorítja és úgy képzel el dolgokat. Előfordul játék közben akár beszélgetés közben. Úgy gondoljuk hogy olyan kor olyan dolgokat képzel el ami mozgással kapcsolatos (ugrás, repülés, forgás)vagy meséből jeleneteket. Már 1 éves korában is megfigyelhető volt nála akkor autók kerekeit figyelte, hogy forog, de most sokkal erősebben és gyakrabban csinálja .Egy másik kérdésem is lenne. nagyon vágyik a gyerekek társaságába szeret oviba járni igaz a betegségek miatt nagyon sokat hiányzik az óvónők szerint nem játszik a gyerekekkel. otthon csak felnőttek társaságában van és felnőttekkel játszik.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. október 29. vasárnap

      Ebben a korban a gyerekek sokat fantáziálnak, még nem tudják egyértelműen elkülöníteni egymástól a képzeletet és a valóságot. Önmagában az, hogy képzelődik egyáltalán nem gond. Ha otthon csak felnőttekkel van, akkor a gyerekekkel való játék gondot okozhat neki, mert az ő viselkedésük kevésbé kiszámítható. Ha rendszeresen tud majd járni oviba, megszokja majd a közös játékot.

  • Fruzsina

    2017. október 27. péntek

    Kedves Ági!

    Október 20-án volt a kislányom 4 hónapos. Szinte a kezdetek óta tápszeres és 2 hetes kora óta hasfájós. Nem kólika szerű hasfájás van, hogy egy adott időponttól fáj a hasa, hanem gyakorlatilag éjjel nappal, minden etetés után. Többször jeleztem az aggodalmam a doktornő felé, aki minden egyes tanácsadáson elmondja, hogy nyugodjak meg, ez nem tejfehérje allergia, mert nincs ekcémája, ,és gyarapodik is a súlya, ki fogja nőni.
    Hasi ultrahangon semmi eltérőt nem észleltek.
    Eszik pl. reggel 8-kor ( kb.150-170 ml-t), kb. fél 10ig fent van, majd alszik egy fél órát és nagy nyögések után felébred. Próbáltam, hogy kevesebbet eszik, de ugyanúgy nyögdécsel. mint mielőtt kakilna, ezért gondolom, hogy a hasa fájhat. Azt vettem észre, hogy ahogy elkezdett enni, rá 2 óra múlva jönnek ezek a tünetek. A fél óra önmagában még nem is érdekelne, de a következő etetésig ( ami kb. fél 12, dél körül van) nem tud fent lenni, nyűgös, ásítozik. És ez így megy egész nap, 2 etetés között 2-szer alszik fél órát.(este kicsit jobban alszik, de szintén fel-fel ébred, csak vissza alszik , mert gondolom nagyon fáradt) nem tudok rájönni, hogy mi baj lehet. 3300 grammal született 50 centivel a 39.héten, és most pedig 6800 gramm volt, 62 centi a 4 hónapos mérésen.
    A létező összes hasfájás „elleni” vackot végigetettem vele, de még a doktornő által felírt görcsoldó sem használ. Reggelente normális állagú a széklete, estére viszont eléggé folyós, de nem bűzös,kicsit ecetes szagú és nem tapasztalok benne semmi nem odavalót.
    Mellette pedig állandóan tüsszög, de az orra nem folyik.
    Te találkoztál már hasonló problémával? Tényleg elmúlik ez a furcsa hasfájás, vagy vigyem tovább a kislányom magán úton kivizsgálásra ?

    Köszönöm az észrevételed!

    Üdvözlettel:
    Fruzsi

    • Vida Ágnes

      2017. október 29. vasárnap

      Ennek a típusú hasfájásnak általában az az oka, hogy a kicsi még nem mozog eleget, pedig a megfelelő emésztéshez a mozgás is hozzájárul. Amikor megjön a székelési ingere, nem tud még elég hatékonyan nyomni (a mozgásfejlődés során fejlődnek a megfelelő hasi izmok is, amik segítenek a hatékony kakilásban). Azzal tudsz neki a legtöbbet segíteni, hogy amikor nyomni kezd, a két térdét felhúzod a pocakjához és a combjait lassan kifelé körözteted, ez jó hatással van a bélrendszerre. De emellett jó hatású lehet a babaúszás, az ölbéli játékok és babatornák is, ezeket minden nap rendszeresen csinálhatjátok.

  • Emese

    2017. október 27. péntek

    Kedves Ági!
    A 4 éves kisfiammal kapcsolatban kerestelek meg, akinek (és vele együtt a családunknak) az életében is nagy változás fog bekövetkezni, ugyanis jövő év májusában kiköltözünk az USA-ba kb. 4-5 évre. Nagyon aggódunk érte a férjemmel, hogy hogyan sikerül majd megküzdenie ezzel az akadállyal, beilleszkednie, közösségbe járnia, és elsajátítania a nyelvet. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy elég nehezen viseli a változásokat. Lassan másfél éve jár óvodába, ahova ugyan gyorsan beszokott, de mind a mai napig mondogatja, hogy nem szeretne menni, meg hiányzunk neki, annak ellenére, hogy amúgy jól érzi magát az oviban és vannak barátai. Egy másik nagy dolog volt egy évvel ezelőtt (pár hónappal az óvodába kerülés után) a kishúga születése, akit ugyan kezdettől fogva nagyon szeret, de azért az első fél évünk nagyon nehéz volt. Ránk csak egy pár hónapig haragudott igazán, de az oviban nagyon megborult, kezelhetetlenül viselkedett. Mostanra már szerencsére elfogadhatóvá vált a helyzet. A szobatisztaságig is csak 3 és fél évesen tudtunk eljutni, bár éjszakánként még igen gyakran bepisil. Érdekes módon, amikor az apukája elutazik (akivel nagyon jó a kapcsolata és nagyon fontosak egymás számára), akkor hirtelen elmaradnak a bepisilések.
    Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnánk felkészíteni őt a rá váró kihívásokra, hogy azokkal a lehető legkevesebb sérülést okozzuk neki? Lenne értelme esetleg elvinni gyermekpszichológushoz a kiutazás előtt?

    • Vida Ágnes

      2017. október 29. vasárnap

      A nagyobb változások minden kisgyereknél hasonló viselkedést okoznak, ezt nem tudod azzal megelőzni, hogy előtte pszichológushoz viszed. A legtöbbet az segít, ha sokat mesélsz neki arról, mi fog történni, közösen tervezgettek, meséltek az új országról, arról, mi fog ott vele történni, mit fogtok ott együtt csinálni. Emellett pedig, miután kimentek, legyetek vele türelmesek, legyetek sokat együtt, kapjon sok figyelmet, amíg megszokja az új helyzetet. Lehetőség szerint az óvodát se kezdje el az új környezetben hamarabb, mint jövő szeptember.

      Az éjszakai szobatisztaság nem tanult dolog, az ún. antidiuretikus hormon szabályozza, ami általában 3-7 éves kor között jelenik meg a vizeletben (nagy átlagban 4-5 évesen szokott megjelenni). Ameddig nem jelenik meg, addig a kicsi néha visszaeshet. Onnan lehet tudni, hogy megjelent a hormon, hogy a pelus legalább 7-10 napon át folyamatosan száraz marad reggelre.

  • Lengyel Alexandra

    2017. október 27. péntek

    Szia Ági! A következő a problémám, a 3 hónapos kislányom nappal fél óra alvás után mindig felébred. Ha karomban altatom, gyorsan tudok reagálni és adok neki egy kis cicit, attól visszaalszik és akkor alszik 1 órát, ha ismét adok neki cicit, alszik még fél órát….van hogy gyakrabban ébred es akkor megint cici. Ezzel az a baj, hogy ha gyakran van cicin, elkezd szörcsögni a visszabüffent tejtől. Emiatt pedig éjszaka nem alszik Erre pedig az volt a megoldás hogy beállítottuk a napirendszerű 3 óránkénti etetést . Ráadásul éjszaka is , nagyon rángatózik alvás közben és nagyon fáradtan ébred. Hogyan tudnám másként visszaaltatni nappal? Illettve a rángatózást mikor szokták elhagyni a babák?

    • Vida Ágnes

      2017. október 29. vasárnap

      A rángatózás oka, hogy amikor a baba felszínes alvási szakaszba ér, aktívabb az alvása, ez normális a babáknál, fél éves korra már ritkulni szokott, de teljesen csak 2 éves korra múlik el. Ettől ő még alszik és kipiheni magát.

      Az ébredések és a rángatózás oka az lehet, hogy hanyattfekve alszik, ezért félálomban a saját mozgására ébred fel. Segíthet, ha hasonfekve altatod vagy egy takaróba csomagolod pólyaszerűen úgy, hogy a keze a takaró alatt legyen, így nem tudja magát a mozgásával felébreszteni.

  • Lris

    2017. október 13. péntek

    Kedves Ági!

    Több kérdéssel is fordulnék hozzád (ismét):

    1. 2,5 éves kisfiam szeptemberben kezdte el az ovit. Viszonylag könnyen ment a beszoktatás, úgy látom, hogy jól érzi ott magát, sokat eszik, alszik is, játszik, szívesen megy reggel és úgy tűnik, az óvónéniket is szereti. Itthon eddig délután 3 órát aludt, de az oviban nincs ennyi idő, ott általában 1-1,5 órát alszik csak. Este kicsit korábban visszük aludni szokásosnál, de hét végére látom, hogy nagyon elfárad. Előbb elalszik este, de reggel előbb fel is ébred, nem pótolja a hiányzó 1,5-2 órát. Ezzel mit lehet kezdeni? Majd idővel átalakul a napirendje?
    2. Az oviban ő a mintakisfiú, viszont, mikor hazaérünk, néha átvált „dühöngőbe”. Becsukódik az ajtó, és máris veszi le a cipőjét és földhöz vágja, a szekrénynek, vagy az ablaknak dobja, csapkod… Félek, hogy egyszer kárt tesz magában. Az előszobában van egy tükrös ajtó is, félek, hogy egyszer olyan erővel vágja oda a cipőjét, hogy betörik… Ovi után hazamegyünk, adok neki vmi ennivalót (almát, bulátát, vagy kölesgolyót), mert arra már rájöttem, hogy éhes, és sokszor azért hisztizik. Ha evett, utána kimegyünk a játszótérre, vagy csak sétálni egyet. Próbáltam megölelni, de eltol, rám vágja az ajtót. Ami eddig bejött: mondtam neki, hogy bemegyek és becsukom az ajtót, és ha megnyugodott, jöjjön ő is. Pár perc ordítás után általában bejön és közli, hogy „anya, megnyugodtam!”. De aztán bent néha folytatja, és az öccsét is bántja (1 éves). Ha kimegyünk játszótérre, megint aranyos lesz, de aztán este, mikor bejövünk vacsorázni, becsukódik az ajtó, megint kezdi a dühöngést. Tudom, hogy egész nap meg kell felelnie a szabályoknak és jól viselkedni és itthon meg kiereszteni a gőzt, de ez nem a helyes mód, főleg nem, ha az öccsét bántja. Mit lehet ezzel kezdeni?
    3. Testvérféltékenység: már játszanak együtt, de néha minden ok nélkül lerántja a földre, vagy ellöki (a kicsi még nem tud önállóan járni)… Vagy ha sír, odamegy hozzá és megüti, vagy megrúgja.. Néha nagyon durva vele. Ha bántja, mindig elmondjuk, hogy nem szabad, és menjen oda megsimogatni és bocsánatot kérni, ezt meg is teszi, aztán pár perc múlva megint bántja. Mit lehet ezzel tenni?
    4. Alvás: még rácsos ágyban alszik, amit rövidesen lecserélünk rendes ágyra. Hogyan tudom elérni azt, hogy ágyban maradjon?  A délutáni alvásra gondolok: eddig megvolt a rituálé, mese, ének, búcsúzás, aztán kijöttem. Délután sokszor nem alszik el azonnal, kicsit még énekelget, félek, hogy inkább játszani menne alvás helyett. Vagy csak csináljak mindent ugyanúgy, mint eddig?
    5. „Csak anya”: olvasgattam erről a cikkeid között sokat, de nem találtam megoldást. Mindent csak én csinálhatok, már ovi előtt is így volt, kb. 4 hónapja kezdte el. Az előkét is csak én vehetem le, az orrát is csak én törölhetem meg, kivéve a fürdés, az az egy, amit a férjem csinálhat, valószínűleg azért, mert kezdetektől ő fürdeti. Napi 12 órát vagyok velük egyedül (illetve ennek most nagy részét az óvodában tölti), apát sem fogadja el. Ha a férjem hazaér, régebben odaszaladt hozzá, de most nem akar puszit adni neki, nem akar vele játszani, nem akar csinálni vele semmit. Olvastam, hogy hagyni kell feloldódni egy kicsit. Az a baj, hogy rövid az este… Sokszor a férjem hétkor ér haza, akkor meg már vacsora és nyolckor fürdés. Este együtt eszünk mindig, ha tehetjük, utána együtt játszunk négyen. Reggel sem találkoznak, a gyerekek még alszanak, mikor elmegy dolgozni. Hetente egyszer tartunk egy olyan napot, amikor a kicsire anyukám vigyáz délután, és a férjem hozza haza, én pedig addig kettesben vagyok a naggyal és azt csináljuk, amit ő akar. A férjemmel, vagy a mamákkal nem akar csinálni semmit, csak akkor, ha én is ott vagyok. A mamákkal is nagyon elutasító. Már rájöttünk, hogy így fejezi ki, hogy ha vki hiányzik neki… Mit tudunk tenni?
    Köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2017. október 16. hétfő

      1. Idővel átalakul majd a napirendje és meg is szokja a rövidebb alvást.
      2. Ez gyakori jelenség a kisgyerekeknél, mert így adják ki azt a sok frusztrációt és feszültséget, ami nap közben felgyűlik bennük az oviban. Segít, ha az oviból nem mentek rögtön haza, hanem előbb kimozoghatja magát játszótéren vagy sétáltok, bicikliztek egy nagyot.
      3. Minél többet játsszatok együtt hármasban, hogy meg tudd figyelni mi váltja ki ezeket a helyzeteket, illetve mintát kapjon arról, hogyan kell együtt játszani egy ilyen kicsivel.
      4. Jobb minél tovább várni a rácsos ágy lecserélésével, minél érettebb a gyerek, annál kevésbé okoz ez problémát. Egyébként ugyanúgy csinálhatsz majd mindent, ahogyan eddig is.
      5. Próbáljátok meg, hogy még többet van apával. Az esti fürdetés is lehet az övé és amikor csak lehet csináljanak együtt apa-fia programokat (pl. kimennek focizni, barkácsolnak vagy sétálnak még este egyet a sötétben)

      • Lris

        2017. november 10. péntek

        Szia Ági!

        Azt figyeltem meg, hogy ezekben az esetekben bántja:
        – ha visít a kicsi,
        – vagy ha hozzányúl valamihez, ami szerinte az övé. Csak az a baj, hogy mindenről ezt gondolja… A székről, a padról, az asztalról, természetesen az összes játékról, arról is, amit a kicsi kapott.
        – vagy néha csak úgy, mert éppen ott van mellette. Látszólag nem történik semmi, egyszer csak összevonja a szemöldökét a nagy, és fejbe vágja a kicsit. Néha alig lehet onnan elvonszolni. 🙁

        Az ovi kezdete óta sokkal „vadabb”, sokszor rá sem lehet ismerni. Hét napból ötször-hatszor nagyon nehéz vele és egy-két nap pedig minden gördülékeny. Arra még nem jöttem rá, hogy mitől lesz gördülékeny a nap…

        Minden játék az övé: próbáljuk neki tanítani, hogy adja oda és kérje vissza, és a kicsi vissza fogja adni, de nem hajlandó rá. Hogyan lehetne rávenni?

        A kicsi visítása: elhiszem, hogy a nagyot zavarja, ami azt illeti, engem is ki tud vele borítani… Ha vmire várni kell, visít, ha vmit nem ér el, visít, néha csak úgy örömében visít, de mindezt teljes hangerővel.. Értem én, hogy még nem tud beszélni, de azért van egy határ. Meg lehet neki tanítani valahogy, hogy ezt ne csinálja?

        Egész este megy a harc a játékokért, természetesen mindig ugyanaz kell mindenkinek. Már nagyon sok játékot elpakoltam, mert teljesen értelmetlenül volt elől, csak szétszórták és veszekedtek rajta. Pár autó van elől, néhány lego, egy-két plüssállat és kevesebb is a konfliktus. Tudom, hogy nem fog megszűnni egyik napról a másikra a testvérharc, de jó lenne redukálni, mert most már minden este arról szól, hogy két órán keresztül békítem őket.

        A történethez még hozzátartozik az is, hogy az óvodában a pelenkás gyerekeket ráültetik a bilire többször is. Én itthon már nem erőltetem ezt a témát, mert erőteljes elutasítás volt rá a válasz, gondolom, még nem érett rá a nagy (2,5 éves múlt). Azt gondolom, hogy az ovis cseszegetés azért zavarja őt, mert azóta itthon még inkább elutasítja a témát. Bemegy a vécébe, rá is ül a bilire ruhástul, eljátsza a procedúrát, papírt dob bele, és le is húzza a rendes vécét, de én nem mehetek be addig. 🙂 De ha én megemlítem a témát, akkor egyből mondja, hogy „nem-neeeeeem” és elszalad.Illetve sokszor nem lehet vele mit kezedeni, semmi sem jó, csak nyafog és piszkálja az öccsét, aztán egyszer csak elvonul,majd pár perc múlva visszajön és érzem, hogy ki kell cserélni a pelenkát. Kicserélem, és utána semmi baja, játszik, nem nyafog. Zavarhatja az ovis erőltetés? Kell ezzel csinálnom valamit ?

        Köszönöm előre is!

  • Kovács Ágnes

    2017. október 13. péntek

    Kedves Ági!
    Szobatisztasággal kapcsolatban szeretnék Tőled tanácsot kérni, nagy szükségünk lenne hozzáértő véleményre. Kisfiam bölcsődés volt, szeptemberben pedig az óvodát kezdte meg, nyáron töltötte be a 3. évét. A szobatisztaságra szoktatásban akként haladtunk, hogy a bili kimaradt, kisfiam egyből a wc használatával szimpatizált, megfelelő szűkítő kiválasztása után idén tavasszal nekiálltunk a nappali szobatisztaságra szoktatásnak. Eleinte még tavasszal egy nagyobb bevásárlás, hosszabb autóút okán használtuk nappal is a pelenkát (szinte mindenhova visszük magunkkal, nincs segítségünk), plusz egy ideig a bölcsőde azt kérte, hogy reggel úgy vigyük be, és du. ők sokszor azzal adták ki. Aztán nyárra teljesen elhagytuk a pelenkát nappalra, szépen haladtunk. Ovi előtt még két hétre a nyári szünet után bölcsibe kellett mennie, ott viszont egy nagyon erős visszaesést tapasztaltunk, két héttel az óvoda előtt nagy volt az izgalom, hogy mi lesz velünk, mert az óvoda házirendje elvárja a teljes szobatisztaságot. Végül az óvoda kezdés előtti hétvégén végre az állva pisilést is megtanulta és azonnal meg is szerette (mert előtte csak ülve volt hajlandó), sőt nagy örömünkre segítséget sem kért a dolga elvégzéséhez. Úgy kezdtük meg az óvodát, hogy az első három hétben nagyon szépen sikerült neki minden, nem kellett nadrágot cserélni a nap folyamán, egy-egy alkalommal a benti alvásnál volt baleset. A negyedik héten elkezdődött valami, majd minden nap hazahordtuk az ágynemű a balesetek miatt, a következő héttől, és ez tart már két hete, becsurgat az oviban..  Egy-egy vagy már akár két nadrág cserére is szükség van azóta, szinte naponta. Gondoltunk arra is, hogy ügyetlenkedésből van a baj, próbálják bent is, mi is otthon, minél nagyon önállóságra rábírni. Gondoltunk arra is, hogy elfelejtkezik magáról, belemélyed a játékba, utolsó pillanatban viszont már becsurran, illetve arra is, hogy ha mégis lelki okok vannak, akkor tart a nagyobb csoporttársaktól talán? Mindenesetre ez az állapot két hete tart, először csak az oviban, most már otthon is, és azért írok legfőképp, mert úgy látjuk, hogy őt nem igazán zavarja. Nem tudjuk eldönteni, hogy mit csináljunk, ha magyarázzuk neki, hogy ez így nem jó, akkor talán tovább frusztráljuk, de ha úgy csinálunk, mint ha nem történt volna semmi, akkor meg attól tartunk, hogy ez lesz a természetes neki? Hisz vagy az van, hogy mondja, hogy cseréljük le a nacit, vagy az, hogy várjuk-várjuk, hogy talán észbe kap és zavarni fogja, hogy vizes a nadrágja, de nem… Mit tehetünk? Köszönöm szépen a válaszod, üdvözlettel: Ágnes

    • Vida Ágnes

      2017. október 16. hétfő

      Túl sok neki a változás, valószínűleg ez eltereli a figyelmét és azért pisil be, de mivel ősz van és egyre hűvösebb, egy kis felfázás is közrejátszhat. Jobb egyelőre úgy csinálni, mintha mi se történt volna, ha megszokja az új helyzetet (néhány hét), egyre ügyesebb lesz majd ebben is.

  • Vivien

    2017. október 13. péntek

    Szia Agi!

    Kislanyom 4 eves mult.

    Mar legalabb 1-2 eve szinte csak a szineszkedes, szerepjatek foglalkoztatja, de mostmar olyan szinten, hogyha eldonti hogy valamilyen szerept olt, es akkor nem hallgat a nevere, es folyton kijavit hogy o most x, vagy y. Ez neha nagyon zavaro, es egyaltalal normalis -e hogy ilyen szinteket olt ez a szerepjatek? Azt olvastam hogy ez pozitiv altalaban, mert ezekszerint jo a fantaziaja, de szeretnek ennek valahogy megis egeszsegesen harart szabni.

    A masik hogy eleg hisztis, es csak akkor hajlando kozremukodni ha valami a kedvere van. Most emiatt szigorubbra vettem a nevelest ferjemmel, es pozitivan valtozik a dolog. De neha nincs kedvem olyan szigorunak lenni, nem ertem hogy miert csak igy megy a gyerekneveles, es miert nem lehet ezt kellemesebben csinalni…
    A szigoritas osszefugg azzal is hogy amiota ovis, kicsit agresszivabb otthon, lehet igy enged le nalunk, de megis a tiszteletet meg kell adni, es nem lehet utni es kopkodni stb.
    Ez is szinten jobb, amiota szigorubbak vagyunk vele, de van erre mas pozitiv megoldasod?
    Jo lenne ha harmonia lenne, es hallgatna rank, szinte ez a legfrusztralobb, annak ellenere hogy nagyon pozitiv szellemben neveljuk!
    De alapvetoen egy nagyon jo es okos kislany!

    Koszi elore is!

    Udv,

    Vivien

    • Vida Ágnes

      2017. október 16. hétfő

      3-4 éves korban gyakori ez a fajta szerepjáték, a fantáziavilágban való élés. Ez furcsa lehet néha, de egyáltalán nem káros és kinövi majd idővel.

      A feszültség levezetésében segíthetsz neki azzal, ha ovi után nem mentek rögtön haza, hanem még kicsit sétáltok, játszóterezik, kiszaladgálja magát, ezzel kiadja a feszültséget is és otthon már kevésbé lesz feszült.

  • Mónika

    2017. október 13. péntek

    Kedves Ági! 2Kislanyom van, 2.5eves és 8hos. Kisebbem 2x alszik ált. 2.5-3 orát bir ki ébren. Rendszerint keltem az első alvasbol hogy a 2.alvás a nővérevel együtt legyen, különben nem alszik a nagy  Ez az első kérdesem, a keltegetés mennyire okozhat neki gondot? Ugy alszik el, hogy picit állva jobbra balra dülöngélek vele, majd relaxfotelben az ölemben alszik el. (alapvetően ez nem gond csak a jövőre is gondolnek). Ez a 2. kérdésem :Valahogy ra tudnam vezetni az önallo elalvasra? Most kezdett mászni, ülessel állással mászással probalkozik mikor letenném hiába lazitottam el és a rituálénkat is megtartjuk (redöny lehúz, közbe magamhoz ölelem, feher zaj bekapcs, aztan állva ringatás)
    A 3.kérdesem az éjszakára vonatkozik. Altalaban 2x kel enni de többször ébred. Azt feltételezzük hogy ahogy mozgolódik elakad keresztbe az ágyon hiába van körbepárnázva. Ezzel lehet vmit kezdeni? Illetve ilyen korban éhség miatt még ébredhet? Este eszik gabonapépet majd szopin alszik el, ebéd kivaltva, kb 5-6 szopi napközbe.
    Illetve Nagylanyomat a du.i alvásnál leteszem az ágyába és nem a ” ki kell mennem pisilni” hanem az ” elaltatnom a Húgit” mondattal hagyom ott. Rendszerint elalszik mire leteszem a Kicsit. De ha megse alszik el, nem megyek át (az elején mèg atmentem) mert sokkal késöbb alszik el ha vki mellette fekszik. Igy megöleli a macit, akit mindig mondok h altasson el és vele elalszik. Jol csinálom igy? A kimegyek pisilni vagy mondjuk zsepiert sajnos nem jött be velem akart jönni 🙂 Kárt  nem szeretnek okozni nekik. Van esetleg mas modszer vagy ezt finomithatnam a Nagynál?
    Köszönöm szépen a válaszait!

    • Vida Ágnes

      2017. október 16. hétfő

      1. Nem okoz gondot a keltegetés, ha így mindenkinek jó, akkor nem gond. Később úgyis áttér az egyszeri alvásra és akkor megoldódik majd ez a gond.
      2. Egy kis segítség minden babának kell az elalváshoz, ha így ringatva gyorsan elalszik, akkor nem kell változtatni rajta, abból csak sírás és még nehezebb elalvás lesz.
      3. Ha kevés neki a hely, meg lehet próbálni egy 1×1 méteres járókában altatni, ahol jobban tud forgolódni. Nálunk ez oldotta meg a problémát.
      4. Az altatást jól csinálod így, ettől nem lesz baja. A lényeg, hogy alszik 🙂

  • Trixi

    2017. október 13. péntek

    Kedves Ági,

    Júliusban született kisfiunk, Bence. Azóta rendszeres olvasód, vásárlód és nagy tisztelőd vagyok. Az elmúlt időszakban kivétel nélkül minden tanácsod hasznos volt számunkra, ezért is fordulunk Hozzád.
    A kezelhető kategória jegyei jellemzőek rá többségében. 🙂

    Igény szerint szoptatom, együtt alszunk éjjel és a Liliputi csatos hordozót is rendszeresen használjuk.

    Apa mindenben segít, támogat, hogy a Kisfiunkkal legyek, viszi a háztartást is és mindent meg tudunk beszélni, bízunk egymásban és úgy érezzük teljes lett az életünk a kis Csodával, eddig jól vettük az akadályokat. Fél éves lesz, amikor visszamegyek dolgozni és azt beszéltük meg, az itthoni munkamegosztás marad így, hogy minden szabadidőmet Bencével tudjam tölteni. Persze, amit tudok segítek, deha úgy sikerül a nap, semmire nem jut idő, az sem gond és ez nagyon jó, hogy nem kell stresszelni azon, hogy szalad a ház és ez nem vesz el időt a Kisbabánktól. 😊

    Az alvásoknál a kezdetektől az a jellemző, ha álmos és tetszik neki a helyszín, pár perc után leteszem, nem ébred fel, deha nem, akkor felkel, még akkor is, ha kivárom a 20 percet.

    Nem tudom, mindent leírtam e a lenti kérdésekhez, ha még bármilyen információra szükséged van, azt is jelezd, kérlek.

    1.
    Gyorsan elalvó, aktív baba típus.
    Most éjjel együtt alszunk egy nagy és kemény ágyon, ketten, nappal pihenőszék, autó, babakocsi és szopis párna, Liliputi hordozó váltakozik.
    Kiságyat próbáltuk párszor, de felébred, bepörög és utána képtelen elaludni, csak nagyon ritkán sikerül és el vagyok bizonytalanodva. Vajon az Álomba ringató praktikákban a kiságyas rész nálunk működhet? Ajánlást szeretnénk kérni, mit tegyek? Fél éves lesz, amikor visszamegyek dolgozni, a férjem lesz vele és néhány óra bölcsi, ahova ki tudok menni szoptatni. Emiatt az a terv, az együttalvás marad éjszakára, ez most is jól működik. A közös hálóra és a hárman alvásra hamarosan áttérünk. Félek, ha elkezdjük a kiságyat nappal, az az éjszaka rovására megy majd. A nappali rend kialalakult, megvan az egymás után következő tevékenységek sorrendje is, egyedül az alvás helyszínét szeretnénk kiságyra váltani, legalább egy délelőtti és egy délutani alvás erejéig. Nem tudom ez helyes terv? S azt sem tudom eldönteni mi a jobb. Hagyni nappal, ahogy most kényelmes és majd megszokja a kiságyat a bölcsiben vagy inkább kezdjük el most és szokja meg? Ha kiságy nappal és hárman egy másik szobában együtt alszunk, hogy a jobb egyszerre vagy fokozatosan álljunk át?Mindenképpen hosszútávú megoldást szeretnénk a Kicsinek a nappalokra és az éjszakákra is.

    2.
    Mi számít éjjeli kelésnek? Lefekvéstől felkelésig vagy pl. 22-6-ig? Ezt leginkább azért kérdezem, mert sokan kérdezik hányszor kel fel, szerintem kétszer, de van aki szering ez négy és ennyi idősen ez sok. Hozzáteszem kb. 6 hete éjjel 3-4-szer kel (7-8 között alszik el, éjfél előtt 10-11 között, 2 körül, 3-4 óra között – ilyenkor kakál is – utána 5-6 között) így van, tehát az éjjelekre is mondhatni, van rendszerünk.

    3.
    Gond hogy 2-3 óránként eszik (éjjel, nappal) és hosszabb időt nem bír ki? Ez azért kérdés, mert az egyik orvos szerint ritkítani kellene, hogy pihenjen a pocakja. Deha neki nem kell, nem fogadja el, azaz nem lehet jól megetetni? Mi lesz, ha visszamegyek dolgozni? Majd akkor átáll vagy előtte már tudunk valamit tenni, ami előkészíti azt, hogy nappal kb. 7-4-ig nem leszünk együtt, csak a déli ebédszünetben találkozunk, amikor szopizni is tud?

    4.
    Kell e szoktatni, ha igen hogyan, hogy éjjel ritkábban keljen? Ez azért merült fel, mert ha ezen dolgozni kell, odafigyelnénk rá, nem baj e, hogy most így telnek az éjjelek, azaz ugyanúgy, mint nappal 2-3 óránként kel, bár együtt alszunk.
    Azt is tudni kell, szopi után egyből vissza is alszik, így 8-9 órákat alszunk és ki vagyunk pihenve.

    5.
    Mikortól ajánlott az együttalvás hármasban?

    6.
    Hajnalban kaka és puki zavarja az álmát, Biogaia-t szedünk, ami használ is, de előfordul, hogy 2 és 4 óra között óránként felébred, 10-15 percen belül visszavis alszik. Hogyan tudunk neki segíteni?

    Előre is köszönjük a visszajelzést!

    Üdvözlettel:

    Trixi

    • Vida Ágnes

      2017. október 16. hétfő

      1. Szerintem csak az lehet a baja, hogy a kiságyban nagyobb a tér, nem olyan kuckós. Ha hanyattfekve alszik, akkor egy rugalmas pólya segíthet ezen, ha hason, akkor a kiságyat kuckósabbá alakíthatod egy nagy stabil szivacsdarabbal, amitől szűkebb lesz a tér benne (párna nem jó, mert alászorulhat a baba!)

      2. Tökéletesen jó, ahogyan most kel, a korának megfelelő.

      3. Tévedés, nem kell pihenni a pocakjának. Egyen amikor éhes, nem kell erőltetni, hogy ritkább legyen. Ha megérik rá az emésztése magától is ritkábban fog enni.

      4. Nem kell.

      5. Amikor a baba már kúszik és szépen emeli hasonfekve a fejét.

      6. A Gripe Water hatékony szokott lenni erre.

  • Anita

    2017. szeptember 22. péntek

    Kedves Ági!

    A testvérféltékenységgel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Van egy 3,5 éves kisfiam, aki szeptemberben kezdte az ovit. És van a kisöcsi, aki júliusban született. A kezdeti öröm és „újdonság” után a nagyfiú hamar rájött hogy már nem csak ő van. És itt kezdődtek a gondok. Tüntetni kezdett, elsősorban ellenünk (apa és anya) irányította agresszióját. Olyanokat csinált amiket előtte soha. Csapkodott, rúgdosott, a kicsi játékait bántotta. Kifordult magából. Illetve hangulatingadozásai vannak. Egyik pillanatban minden rendben játszik aztán hirtelen elkezd hisztizni vagy sírni. Gondolom hogy az oviban történteket is fel kell neki dolgozni.
    Éjszaka is előfordul hogy felsír.
    A kérdésem az lenne hogy hogyan tudnánk segíteni őt a dolgok feldolgozásában? Mennyi időre van szüksége egy ilyen korú gyermeknek hogy helyére kerüljenek nála ezek a dolgok?
    Hozzátartozik hogy a kicsi születése után lett teljesen szobatiszta, viszonylag hosszú idejű próbálkozás után.
    Illetve az óvodát nagyon szereti, szívesen megy.
    Ezzel kapcsolatban úgy tudja hogy a kicsi bölcsibe megy, anya és apa dolgozik. Mennyire ártunk vajon ezzel a hazugsággal neki?

    Köszönöm válaszod előre is: Anita

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 24. vasárnap

      Egy ilyen korú gyerek részéről ez normális reakció a változásra. Testvére született, oviba ment, ez túl sok változás a számára, ami miatt elveszítette a biztonságérzetét, szüksége van a szülői figyelemre. A feszültségét vezeti le ezen a módon. Sokat segíthetsz neki azzal, ha ovi után nem mentek rögtön haza, hanem kimozoghatja magát, sétáltok, játszótereztek, szaladgálhat egyet. Jó, ha ez a saját ideje, csak anya vagy apa van vele ilyenkor, a tesó nincs, és jót tesz az is, ha ő választhatja ki, mit csináljatok.
      A hazugság nyilván nem szép, de most már többet ártana, ha bevallanád az ellenkezőjét, mert az összezavarná, pláne, hogy most egyébként is nehéz időket él át.

  • Adrienn

    2017. szeptember 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam nemrég múlt két éves, január óta bölcsibe jár. Nem volt egyszerű, párhuzamosan a dackorszakkal, de úgy tűnik, mostanra ritkulnak a hisztik, a bölcsiben is jól viselkedik. Az egyetlen szívfájdalmunk most a Nagymamával való viszonya. Kicsi korától kezdve sokat van a nagyszülőkkel, többször is aludt már náluk, pár napra nyaralni is mentek együtt. Mindig nagyon jól elvannak egymással, kivéve, ha én is ott vagyok. Ahogy megjelenek, Mama nem kell többé, undok lesz vele, azt sem engedi, hogy ránézzen. Nagyon sajnálom anyósomat, imádja a gyereket, és ő is Mamát, de valamiért ezt hozza ki belőle, ha ott van Anya is. És ő az egyetlen, akivel ezt megcsinálja. Nem tudunk rájönni, mi lehet az oka. Van esetleg valami ötleted, hogy tudnánk ezen valahogyan segíteni?

    Nagyon szépen köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 24. vasárnap

      Ez nem arról szól, hogy utálná a mamát, egyszerűen csak nem tudja kezelni még a „két dudás a csárdában” helyzetet. Szeret téged is és őt is, mindkettőtöknek meg akar felelni, de nem tud mit kezdeni azzal, hogy anya és a mama is egyszerre van jelen, illetve így dolgozza fel azt a negatív élményt is, hogy anya korábban elment: ilyenkor „lefoglal” téged magának és nem ereszt. Itt írtam néhány megoldást ennek a problémának az orvoslására: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/a-csak-anya-jelenseg

  • Bianka

    2017. szeptember 22. péntek

    Kedves Ági!

    3 éves kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni.Szeptemberben kezdte az óvodát egy osztrák oviban.Igazából a beszoktatás nagyon jól ment,szívesen megy,mindig jó kedvvel fogad amikor megyek érte, annak ellenére,hogy németül egyáltalán nem beszél még,csak magyarul.Sokszor mondja,hogy jó napja volt,van,hogy szomorkodik,hogy haza kell jönni.Viszont alig mesél arról,hogy mit csinált,mi történt vele.Ha kérdezem,vagy nem is válaszol vagy azt mondja,hogy nem tudja.Bármilyen más témában nagyon beszédes.Egész nap „fecseg”,mindenhez van hozzáfűzni valója.De az ovi téma tabu.Erőltetni nem szoktam,nem is szeretném,de nagyon elszomorít,hogy szinte semmit nem tudok arról mi történik vele,mit gondol,mit érez az ovival kapcsolatban.Ez normális dolog lenne? Az ovónéni szerint nagyon ügyes egész nap,szépen játszik.A közösségi feladatokból kiveszi a részét.Engem mégis aggaszt.Van okom aggódni? Tudok esetleg valamit tenni,hogy segítsek neki a könyebb feldolgozásban?

    A másik kérdésem szintén az ovival kapcsolatos. Van egy kisfiú akiről azt mondta a lánykám,hogy bántja őt.A „csúnya” kisfiúnak nevezi.Sajnos fogalmam sincs,hogy ez miben nyilvánul meg,mert erről sem beszél,a kérdéseimre a válasza,hogy nem tudom.Az ovónéni nem tudott erről,megkértük figyelje egy kicsit őket.Ezen túl tudok valamit tenni?Beleavatkozzunk ebbe a szituációba,vagy inkább hagyjuk,hogy a gyerekek elrendezzék egymás között?

    Köszönettel: Bianka

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 24. vasárnap

      Ez normális, a legtöbb kisgyerek még nem mesél az oviról otthon, nem is igazán vannak rá megfelelő szavai, amit nála a nyelvi különbség még súlyosbíthat (de a fiam se mesélt soha semmit kiscsoportban). Ami segíthet, ha megtalálod azt a pár egyszerű dolgot, amit mégis szívesen elmond, pl. mi volt ebédre, milyen játékkal játszott.

      Nem kell beleavatkozni. Ha súlyos lenne, az óvónéni mondta volna, az ellenszenv pedig normális dolog, hagyni kell, hogy egymás között oldják meg. Most már „nagy” óvodás, meg kell tanulnia bizonyos helyzetekben kiállni magáért.

  • Sára

    2017. szeptember 22. péntek

    Kedves Ági!

    Napirenddel és alvással kapcsolatban kérem segítségedet! Kisbabánk 15 hetes, nappal 3x alszik, a napirendünk általában a következőképpen alakul:
    7-8 körül ébredés és reggeli (tápszer)
    9-10 körül alszik el (általában ébredéstől számítva 2 óra múlva) és alszik 2-2,5 órát.
    11-12 körül tízórai (tápszer)
    13-14 körül alszik el, ilyenkor áltatában 50 percet vagy 1 órát.
    15 óra körül ebéd (tápszer)
    16-17 körül alszik el ismét, viszont az utóbbi időben (kb 13-14 hetes kora óta) egyre nehezebb ez a késő délutáni altatás és 15-20 percnél többet ritkán alszik. Este fürdetésig meg már nagyon nyűgös.
    18 óra környékén uzsonna (tápszer)
    20 óra körül fürdés és utána vacsora, amikor szopizik kb 30 percet (10-20g anyatejet), majd cumisüvegből pótlást kap (napközben lefejt anyatejet).
    Elalvás 21-21:45 között, néha könnyebben elalszik, néha nehezebben.
    A késő délutáni alvással kapcsolatban az az érzésem, hogy lassan el akarja hagyni. Lehetséges? Este fürdésig viszont biztos nem bírja ki nyűgösködés-sírás nélkül, ha nem altatom el késő délután. Így is 19 óra után már nyugtalan. Próbáltuk egy hétig, hogy korábban fürdettünk és korábban elaludt. 20:30 körül nagyon könnyen el is aludt, viszont majdnem minden nap felébredt 4-5 óra között, nagy nehezen tudtuk csak visszaaltatni és akkor is 6-6:20 körül már kezdte is a napot. Ritkán régebben is előfordult, hogy 4-5 óra körül felriadt és nagyon nehezen tudtuk megnyugtatni, elaltatni. Éhség jeleit nem látom rajt!
    Hogy tudom kialakítani a napirendet, hogy jó legyen neki is és nekünk is? Hol változtassak rajt? Jön ráadásul az óraátállítás is. A napirendje 6,5 hetes kora után kezdett alakulni, addig tartott a hasfájós időszak.
    Alvások után magától ébred, csak nagyon ritka esetben ébresztjük.
    Másik kérdésem, az altatás. Altatnom kell, ha csak beteszem az ágyikójába, nem alszik el magától, hanem nyugtalan lesz és sír. Úgy tudom elaltatni nappal, hogy sétálunk egy kört a szobájában, közben énekelek, majd leülünk a fotelba. Kicsit rugózok míg megnyugszik és közben a susog-ütöget (inkább csak finoman paskolgat) módszert használom. Ha megnyugodott, abbahagyom a rugózást és csak a susog-ütöget. Kb 5 perc múlva rakom be az ágyikóba hason fektetve. Olyankor általában még felnéz, pislog egy kicsit (közben susog-ütöget) és szépen elalszik. Utána pár percig még maradok a szobájában, majd kimegyek. Persze van hogy nehezebben megy és újra ki kell vennem, mert tornázni támad kedve :-D, vagy nyugtalan lesz. Meg tud tanulni így majd idővel egyedül elaludni? Ha nem, akkor hogy segíthetek neki? Sokat javult amúgy a helyzet, mert régebben egy altatás 45 perc volt átlagosan, most meg 20 perc. Pár napja előfordul (nem minden alvásnál), hogy amikor berakom az ágyba, arcocskáját a lepedőbe fúrja és dörgöli bele a száj-orr környékét. Van amikor megnyugszik pár perc múlva, de volt már, hogy ki kellett vennem és újra kezdeni az altatást. Ez mi lehet? Talán kezdődő fogzás jele? Hogy tudom enyhíteni a kellemetlenségét?
    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 24. vasárnap

      Két lehetőség van:
      1. Napközben minden altatásnál egy kicsit később fekteted mondjuk 15-20 perccel, így eltolódik kicsivel a napirend és elmarad a délutáni „már nem alszom, de ébren maradni még nem tudok”-nyűgösködés.
      2. Késő délután elmarad az alvás és ha nyűgös, megszoptatod, így is pihen egy kicsit és a tejtermelésnek is jót tesz.

      Normális, hogy egy kisbabát altatni kell, ha ez nem hosszabb, mint 30 perc akkor nincs semmi gond vele. Az arcdörgölés gyakori önaltatási mód, talán a kezdődő fogzás is okozza, de enélkül is sok baba csinálja. Ha fogzásra gyanakszol, meg lehet próbálni lefektetés előtt fogzáskönnyítő géllel bekenni az ínyét.

  • Zsuzsi

    2017. szeptember 08. péntek

    Szia!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 1,5 éves babánál, aki eddig jó alvó volt, könnyen elaludt, és mostanában, pár napja elkezd üvölteni, ha a kiságyába teszem, mivel csinálok jobban, ami nem sérti a lelkét, ha babusgatom, és ezzel megszokja ezt, vagy hagyom, hogy sírjon, hogy elaludjon magától, és ezzel elfojtani a hisztijét? Mert mostanában kicsit kifordult magából ok nélkül. Ez egy új dachullám? köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Semmiképpen ne hagyd magában hisztizni! Ő még kicsi és nem tudja elfojtani a hisztit, ha magára hagyod, azzal nem tanul meg semmit. Nyugtasd meg, legyél ott vele, aztán tedd újra a kiságyba, amíg meg nem tanulja, hogy ilyenkor aludni kell és nem fogod kivenni.

  • Pápai Bernadett

    2017. szeptember 08. péntek

    szia Ági!

    Szeretnék kérdezni 1-2 dolgot, mert most elbizonytalanodtam.
    Kisfiam 1,5 éves. Röviden róla pár szót: Már nagyon hamar, 10 hónaposan felállt, 11 hónaposan pedig már szaladt, a mozgása nagyon hamar beindult. Még nem beszél, vagyis szótagokat mond 3-4 szónak, és a hangutánzás és gesztikuláció nagyon erős most nála. A színeket felismeri, most 10 színt tud, rámutat, ha kérdezem, de nem 2 alternatívából, hanem az összes színből egyszerre (piros, narancssárga, zöld, kék, citromsárga, rózsaszín, barna, fekete, fehér, lila). Erről mi a véleményed? esetleg ráutalhat egy képességre, vagy egy olyan dologra, amire koncentrálni kéne? Okos baba, de…
    Másik dolog, hogy nagyon félős, szerintem extrémen hiperérzékeny. Ha jönnek ismerősök mindig sír, elbújik, nem mer odamenni.
    Mi a meglátásod, felnőttként is valószínűleg inkább zárkózottabb természetűbbek az ilyen személyek, vagy ez átbillenhet a másik oldalra is?
    Egyszerre érzékeny, és makacs/akaratos. Babaként is nagyon síros volt, és minden apró neszre felébredt. Sokszor úgy érzem 3 gyerekem van.
    Már régen tudna enni egyedül, vagyis már többször megette egyedül az ételét, de mostanában egyre dacosabb, és csak pár kanállal hajlandó enni, ha nem siekrül neki, akkor megmakacsolja magát és kiakar jönni az eetőszékből? Mit javasolsz? nagyon köszönöm a válaszod. üdv

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Ebben a korban normális viselkedés, ha nem akar rögtön barátkozni idegenekkel, ez majd változni fog, ahogy egyre több tapasztalatot szerez majd az emberekből. Az, hogy tudja a színeket és megmutatja, nagyon ügyes, ebben a korban sok baba képes erre, akivel foglalkoztak, tanítgatták neki (a két alternatívás változat, 6-7 hónapos korban érdekes).
      Az etetéssel kapcsolatos gondokat az okozza, hogy még nem elég ügyes a kanállal evéshez, ezért nincs türelme vacakolni vele. Adj neki minél több olyan darabos ételt, amit maga ehet meg kézzel-villával és sokkal kevesebb gond lesz az etetéssel!

  • Zsuzsanna

    2017. szeptember 08. péntek

    Kedves Ági!

    Ismét segítségért fordulok hozzád, mert úgy érzem kezd kicsúszni az irányítás a kezemből. Kislányom 11 hónapos,2 foga van, aktív, érdeklődő baba, kapaszkodva oldalazva lépeget.
    Már csak éjszaka egyszer szopizik, a tápszert nem fogadja el, igyekszem 2dl görög joghurtot, némi sajtot minden nap megetetni vele.
    Legnagyobb gondom az evés körül van. Azt hiszem már nem szeret az etetőszékben enni,csak nagyon kevés ideig van el benne. Kanalazással még nem boldogul, darabos ételek pedig már nem kötik le. Egy ideig működött hogy falatokat tettem az etetőszék tálcájára és miközben felcsipegette pépeset kanalaztam mellé. Nincs türelme annyi darabos ételt megenni, amennyitől jól lakna,ezért kapott mellé pépeset. Felkínálom rendszeresen a kanalázás lehetőségét is, de nem igazán érdekli. Az utóbbi 1-2 napban szinte csak játék közben tudtam pár falat étellel megetetni. Minden evést egy tortúraként élek meg, lehet ő is érzi rajtam a feszültséget.

    Tudnál esetleg ötletet adni, hogy kellene etetnem?
    Mekkora gond h nem eszik tápszert?

    Köszönöm előre is.

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Az a gond, hogy még nem elég ügyes a kanállal evéshez, ezért nincs türelme vacakolni vele. Adj neki minél több olyan darabos ételt, amit maga ehet meg kézzel-villával és sokkal kevesebb gond lesz az etetéssel! A babavillát már ügyesen meg tudják tanulni használni ebben a korban a babák és gyorsabban tudnak enni vele és így is nagyon változatosan lehet etetni a kicsit: párolt zöldség felkockázva, felkarikázva, párolt husi kicsire szétszedve, felfújt felkockázva, sajtkocka, tészta zöldséges-húsos szósszal stb.
      Az mindenképpen fontos, hogy te ne idegeskedj miatta, mert azt ő is érzi! Próbáld meg azt, hogy kapjon darabos ételt, egyen, amennyi jólesik neki és ha nem elég, másfél-2 óra múlva kínáld meg megint, így biztosan nem fog éhezni és élménnyé válik számára az evés. Aztán később, amikor már ügyesebb lesz, egyszerre nagyobb adagot is meg tud majd enni.

  • Kustánné Németh Erzsébet

    2017. szeptember 08. péntek

    Kedves Ági!

    Több kérdéssel is fordulok hozzád.
    4 éves lányunkkal tapossuk a dackorszakot. Sokszor úgy érzem, mintha egy puskaporos hordón ülnék, ami szó szerint bármikor robban. Ezeket az „úgymond” szokásos hisztiket – kitöréseket már nagyjából megszoktam, elviselem. Két dolog miatt aggódom viszont:

    Sokszor a gyerkőc gondja az, hogy valami szorít: lehet az cipő, nadrág, póló, pulcsi, vagy éppen a gyerekülés biztonsági öve., és ilyenkor óriási hiszti csinál. Olyan ruhadarabokra is mondja, hogy szorít, ami esetenként több számmal nagyobb nála, vagy amikkel előző nap még semmi gondja nem volt. Szóval sokszor nem tudom eldönteni, hogy neki valóban fizikailag problémát okoz az adott dolog, vagy aznap egyszerűen csak nem tetszik neki az a ruha. A biztonsági övvel például minden alkalommal harcolunk, hiába magyarázom el neki, miért nem szabad lazának lennie.
    Ehhez kapcsolódik még: most próbálkozunk az éjszakai szobatisztasággal. Esténként nagy harc árán sikerült csak a szintén „szoros” pelusban elaludni, így mivel már sokszor volt reggelre száraz a pelus, gondoltam próbáljuk meg. Viszont úgy tűnik, a szervezete még nem érett rá, és gondolom az ovikezdés sem segíti az ügyünket: sokszor bepisil éjjel. Nyilván erőltetni nem tudom és nem is akarom az éjszakai szobatisztaságot, de vissza sem szeretnék lépni a pelushoz, és ő sem szeretné. Van erre valami megoldás?
    A másik probléma az ovi: reggel az oviban nagyon nehezen, sírva válik el tőlem. Nem tudok arról, hogy komoly ottani gondja lenne (magától nem mondja, ha kérdezem akkor sem, szerepjátékot játszva sem derült ki semmi ilyesmi, sőt nap végén amikor megyek érte, jókedvű), inkább csak azt mondja, hogy velem és a kishúgával szeretne lenni, azért nem akar ott maradni. Örülök neki, hogy kötődik hozzám, mégis szeretném neki ezt valahogy megkönnyíteni.
    Gondolom ez most így jó sok egyszerre, mégis tudnál esetleg valamilyen tanáccsal szolgálni? Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Szerintem nem az a gond, hogy tényleg „szoros” a dolog, hanem rájött arra, hogy ha ezt mondja, arra odafigyelsz és ezzel próbálja a figyelmedet megszerezni. Tehát ő nem kényelmesebb ruhát akar, hanem több figyelmet, szeretgetést, foglalkozást. Mit lehet tenni? Amikor ezt mondja, akkor megnyugtatni, megszeretgetni és annyiban hagyni a dolgot. Ha sír, sír, vigasztald meg, de ne engedj!

      Az éjszakai szobatisztaságot egy hormon befolyásolja, ameddig nincs ott a szervezetben (nagy átlagban 4-5 éves kor között jelenik meg), addig lehetnek éjszakai balesetek. Ha sok ilyen van, aludjon pelusban a kicsi, ezt megtanítani nem lehet neki, meg kell várni, míg a hormon megjelenik.

      A nehéz reggeli elválás oka a szeparációs szorongás. Tudja, hogy otthon vagy a kicsivel és nem érti, miért nem lehet akkor ő is inkább otthon. Ha egyébként az oviban jól érzi magát, akkor nem az ovival van a gond, csak az elválással kapcsolatos nehézségek ijesztik meg. Segíthet, ha minden héten van egy olyan program, amikor csak veled kettesben van együtt és ez az idő csak róla szól, lehetőség szerint ugyanabban az időben minden héten. Ilynekor ő választhat programot. Elváláskor mondd el neki, mikor fogsz érte menni, adj neki valami kicsi feladatot, amit addigra megcsinálhat és megmutathat neked (pl. építsen homokvárat az udvaron és, ha délután érte mész mutassa meg, vagy rajzoljon valamit). Amikor pedig már elváltok, legyél határozott, ne menj vissza, ne maradj még egy kicsit. Mondd el, mikor fogsz visszajönni (egy számára is megfogható eseményhez kösd pl. uzsonna után), aztán búcsúzz el tőle és menj el. Jó, ha az óvónénit megkéred, hogy könnyítse meg ezt azzal, hogy amikor elbúcsúztatok, ő fogja kézen a kislányodat és bemegy vele a csoportba, mert az elválás nehézségét az könnyíti meg a leginkább, ha a kislányod az óvónénihez is kötődik.

  • Renáta

    2017. augusztus 25. péntek

    Kedves Ági!

    Egy 8 hónapos kisfiú anyukája vagyok és altatással kapocslatban szeretnék tanácsot kérni. Kisfiam 4 hónapos korától, ha elálmosodott, letettem a kiságyba és az ujját szopikálva elaludt, így nem kellett sokat ringatnom sem, esténként arra lettem figyelmes, hogy ha felébred nem sír hanem a fejét egyik oldalról a másikra a kiságyba ütögeti, szinte izomból csapkodja és hallani lehet, hogy „kopog” az ágyban, én sokszor megijedtem, így kivettem a kiságyból, cicire tettem hogy vissza aludjon.Innentől kezdve nem csak éjjelente „kopogott” a kis fejével, de már napközben is általánossá vált. Jelenleg, ha álmos és próbálom ringatni nehezen találja a helyét az ölemben, így leteszem a kiságyba ahol elkezdi csapkodni a fejét,volt már hogy az ölemben is ugyanezt csinálta.Kérdeztem a gyermekoroost, védőnőt, de ők még nem hallottak ilyenről, hogy így aludna el egy baba, ezért érdeklődnék,hogy volt-e vki, aki hasonló altatási problémával küzdött?Vajon hagyjam hogy így altassa el magát?Kicsit ijesztő számomra látni, ezért inkább ki szoktam venni a kiságyából és megpróbálom elringatni.Van amikor szopikálja az ujját, de a legtöbb esetben a fejét csapkodja izomból az ágyba, majd egyszer végül elalszik.Ez utalhat idegrendszeri problémára? Esetleg későbbiekben kinövi majd ezt a fajta altatását? Köszönöm előre is a segítségét!

    • Vida Ágnes

      2017. augusztus 28. hétfő

      Ez egyáltalán nem ritkaság, sok baba altatja magát úgy, hogy forgatja, emelgeti a fejét a kiságyban, ez az ütemes mozgás segít visszaaludni. Ez ijesztő, de baja nem lesz tőle a babának, nem kell kivenni miatta az ágyból. Később ki fogja nőni majd.

  • Juli

    2017. augusztus 25. péntek

    Kedves Ági! Alvással és altatással kapcsolatos problémával fordulnék hozzád. 13 hónapos kisfiam másfél – két óránként ébred éjszaka: felül, olykor feláll az ágyában, nem nyugszik meg, csak ha kiveszem, elringatom, megszoptatom. Egyre gyakrabban alszik velünk, mert nagyon kimerítő a helyzet, de sokat forgolódik, egyikünk sem pihen sokat. A problémát valószínűleg én okozhattam, amikor két hónapja – egyszeri alkalommal – bementem dolgozni este. Amikor a kicsi éjfélkor felébredt, nem talált, az apja sem tudta megnyugtatni. (általában én kelek hozzá éjszaka) Ráadásul most a foga is jön, elkezdett felállni, nyugtalanabb. A nappali alvás eddig ment egyedül is, de most az is nehezebb. Mit javasolsz, mit tehetnék, hogy hosszabban és a saját ágyában aludjon? A férjem dolgozik, a nagyszülők messze, ők sajnos nem tudnak segíteni.
    Előre is köszönöm a választ! Juli

    • Vida Ágnes

      2017. augusztus 28. hétfő

      Az ébredéseknek mindig oka van, nála valószínűleg most a fogzás. Nem te okoztad az ébredéseket, egy-egy ilyen élmény legfeljebb átmeneti „anyásságot” okoz, de ez később rendeződik. Az ébredések a fogzástól vannak, ennek biztos jele, ha nappal azt látod, hogy nyálzik, mindent a szájába vesz, piszkálja az ínyét, azt kéne kezelni. Első körben a tüneteinek megfelelő homeopátiás szerekkel vagy ha egyiket sem érzed megfelelőnek rá nézve, akkor komplex homeopátiás szerekkel (pl. Osanit, Viburcol, Tentoba), ha nagyon duzzadt az íny, láthatóan fáj neki, akkor a korának megfelelő fogzásra való fájdalomcsillapítóval (pl. Nurofen)

  • Bernadett

    2017. augusztus 25. péntek

    Kedves Ági!

    Alvással kapcsolatos kérdéseim lennének.
    5 hónapos a kislányom.
    1. A franciaágyunkon altatom el, fürdés után lefekszem mellé, simogatom, énekelek neki, cumit adok a szájába,egy plüss alvó játékot adok neki, amit csak elalváshoz szoktam Ilyenkor általában max. fél óra alatt elalszik. Én közben olvasok esetleg mellette (könyvet), amíg ő forgolódik még. Mikor már nyugodt, és félig alszik, beteszem az ágyába. Ilyenkor kicsit felébred, körülnéz, majd tovább alszik. Helyes -e ez a módszer. (A felvesz-leteszt a nagy súlya ,miatt nem alkalmaznám. :))
    2. Ha ilyenkor még nem álmos,ugyanúgy letehetem játszani, mint napközben? Vagy mit tegyek? (Mióta tud forogni, egyfolytában gyakorol, kúszni is próbál már, így volt, hogy néhány alkalommal másfél órára duzzadt az altatási ceremónia.)
    3. Mi a helyzet, ha fürdetés előtt közvetlenül bealszik? (8-kor fürdetés, és pl. negyed 8-kor elalszik) Még sosem keltettem fel, általában magától felébredt nemsokára.Fel kellene-e ébreszteni? Kihagyni a fürdést?
    4. Ha nagyon túlpörög elalvás előtt, forgolódik, sírdogál, kiköpi a cumit, stb. mivel segíthetek ellazulni?

    +1 Végezetül még egy kérdés a TV-ről. Mióta megszületett egyáltalán nem nézzük. DE ha napi 1-1,5 órát menne mellette a TV, probléma-e? Lesz-e baja attól, ha nézi egy darabig?

    Nagyon köszönöm, előre is: Bernadett

    • Vida Ágnes

      2017. augusztus 28. hétfő

      1. Ha ő így könnyen elalszik és neked is megfelelő, akkor jó ez a módszer 🙂

      2. Igen, leteheted játszani, de ha ez rendszeressé válik, akkor elképzelhető, hogy kicsit később kéne altatni, mert még nem álmos a megszokott időpontban. Ilyen esetben jobb, ha a fürdés is később van, mert az a jobb, ha a baba megszokja, hogy este fürdés után már nincs játék, csak öltözés, szopi és alvás.

      3. Ha ilyenkor bealszik, ne ébreszd fel, csak összezavarja a természetes ritmusát.

      4. Ha nagyon túlpörög elalvás előtt, akkor ne akard tovább altatni, várj kicsit, vedd ki, tedd le játszani és amikor megint elálmosodik, akkor kezdd el újra altatni.

      +1 Ne menjen mellette a tévé: túlingerli a babát még akkor is, ha nem nézi, ami alvászavarokhoz vezethet, ha pedig nézi: ő még nem tudja összehangolni a két szemét, ezért a huzamosabb ideig történő képernyőnézés szemtengelyferdüléshez vezethet. Ha tévét akartok nézni, akkor ne vele egy szobában tegyétek, vagy akkor nézzétek, amikor ő már alszik.