Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Lris

    2017. január 27. péntek

    Kedves Ági!

    Több kérdésem is lenne… Lassan már kéthetente tudnék írni egy hosszú kérdés sort… 🙂

    Tehát:
    1. Két éves kisfiam decemberben kezdte a bölcsit, heti két napot jár. (Én otthon vagyok a 3 hónapos öccsével.) Otthon 3 órát alszik délután, de a bölcsiben sokszor csak épp hogy egyet.. Estére látszik rajta, hogy nagyon fáradt. Másnap reggel mégis korábban felébred, és délutánra dől ki, ilyenkor 3,5 órát is alszik. Ezen tudok segíteni? Vagy idővel változik?
    2. Úgy tűnik, hogy jól érzi magát, szívesen van ott, de néha estére „megbolondul”. Főleg az első pár hétben fordult elő. Azt mondták a gondozónők, hogy a bölcsiben ő a mintakisfiú, jókedvű, nincs vele gond, szót fogad. Gondolom, otthon adta ki a feszültséget szegény… Ő nagyon befelé forduló, már a játszótéren is látszott, hogy inkább figyeli a többieket, de nem megy oda hozzájuk. Ezért is viszem bölcsibe, hogy kicsit szokja a közösséget. Ez egy kis csoport, heten vannak összesen, két gondozónővel, akiket ráadásul régebb óta is ismer. Az egyik gondozónőnek a gyereke is a csoportba jár, ő idősebb, 2,5 éves múlt. Ő elég agresszív kisfiú, kiabál a kisebbekkel, kergeti őket, üti őket… A gondozónők mindig megállítják, de úgy látom, hogy a kisfiam fél tőle. És már mondta is, hogy a másik kisfiú megrúgta őt.. Hogy tudok neki ebben segíteni? Kell egyáltalán? Mit mondjak neki, mit csináljon, ha bántja őt egy másik gyerek?
    3. Egyáltalán nem eszi meg a gyümölcsöt. Nyáron még a játszótéren két rohangálás között evett egy kis almát, vagy túróval, joghurttal összekeverve barackot, de most semmilyen formában nem hajlandó megenni. Ha megérzi benne, már adja is vissza. Még ha süteményben van, azt sem eszi meg. Nem akarom erőltetni, úgy sincs értelme, de hogyan lehetne rávenni, hogy egyen gyümölcsöt? Most azt csináljuk, hogy délutáni alvás után előtte pucolom meg a gyümölcsöt, mesélek neki róla és előtte eszem meg. Megkínálom őt is, és utána kint hagyom a gyümölcskockákat úgy, hogy ő is elérje. Egyelőre hatástalan…
    4. Egy régebbi kérdésemnél azt tanácsoltad, hoyg adjak neki választási lehetőségeket pl. abban, hogy mit vegyen fel másnap, hogy érezze, hogy hatással van a saját életére. Kipróbáltam többször, de egyelőre eredmény nélkül. Ha felajánlok neki két választási lehetőséget, akkor a válasz mindig csak annyi, hogy „nem”. És ha pl. az egyik pulcsit akarom ráadni, akkor biztos, hogy a másik felajánlottat akarja, és ha azt mondom, hogy jó, akkor kapod azt, akkor megint az elsőt akarja. Ilyenkor mi a teendő?
    Köszönöm a segítséget előre is!

    • Vida Ágnes

      2017. január 28. szombat

      1. Ezen egyelőre nem tudsz változtatni. A bölcsiben egyszerűen nem tud még olyan nyugodtan aludni.
      2. Ölelgesd meg, amikor erről mesél, de nem kell neki tanácsot adni, mit tegyen, erre magától kell rájönnie.
      3. A legtöbb, amit tehetsz, hogy gyakran esztek ti is előtte gyümölcsöt. Idővel győzni fog a kíváncsiság és kérni fog belőle 🙂
      4. Ő itt nem a pulcsi ellen tiltakozik, hanem az indulás ellen, erre vonatkozik a „nem” és a kontrolligényét igyekszik kifejezni a variálással. Próbáld meg, hogy kiteszed neki a pulóvereket, azt mondod ő választhat és azt hozza ki a szobából, amelyiket szeretné, te pedig menj ki. Így érezni fogja, hogy nincs más választása, nem tud elbizonytalanítani és dönt.

  • Kinga

    2017. január 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 13 hónapos.Az etetésével kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy megfelelően táplálom-e.2850 grammal született, 1 évesen 8360 grammot mért a doktornő és 78 cm-t.Hosszú, vékony baba.Sajnos sosem volt egy nagy evő.A cicizést elég korán abbahagyta, 5 és fél hónaposan, pontosabban épp csak annyit szopizott, amennyi könnyen jött neki és kész.Én a mai napig fejek neki anyatejet, úgy szívesen megissza.Kb. napi 2 és fél dl-t tudok még neki adni. A napi etetés a következőképpen zajlik nálunk: reggel 7 óra körül megiszik 150-180 ml anyatejet. kiegészítésképp adok neki kenyérbelsőt és pici sajtdarabkákat. Ezekből inkább csak csipeget, de azt jóízűen teszi.Még csak 2 fogacskája van egyébként Általában délelőtt még másfél órát szokott aludni, így a következő etetés dél körül van, ilyenkor főzeléket adok neki. Ez nagyon változó, hogy mennyit fogad el belőle.Ma megevett egy 190 grammos üvegből kb. 170-et, ami nagyon jónak mondható. Kb. 14 órától 15.30-ig aludni szokott, utána kap gyümölcsöt, amit gyakran dúsítok joghurttal vagy túróval, gabonával, babakeksszel. Ebből 150-200 ml-t általában megeszik. 18 óra körül szoktam neki még anyatejet adni, 1 dl köül. És este 19:30 körül vacsorázik, ami legtöbbször tejpép gabonával, tegnap 170 ml-t megevett belőle, ami nagyon jóak mondható nála. Fürdés után még meg szoktam kínálni táppal, de már nem iszik olyankor.Jó ez így vagy valamin változtatnom kéne? Sajnos az elmúlt 3 hónapban csak 20-25 dkg-ot hízott. 🙁
    Válaszod előre is köszönöm!Kinga

    • Vida Ágnes

      2017. január 28. szombat

      Igazából a születési súlyához képest, ez egyáltalán nem rossz súly. Kislányoknál az 1 éves korra elvárt súly 8 kg és ebben a korban a hízás már nem olyan egyenletes, mint korábban, hiszen sokkal többet mozog a baba, ezért a havi átlag 200-250 gramm megfelelő. Nincs miért aggódnod, eleget eszik, egyszerűen csak nem kell ennél többet elvárni tőle.

  • Szarka-Bogya Beàta

    2017. január 27. péntek

    Kedves Àgi!
    Kisfiam 2.5 èves. Júniusba lesz 3 èves. Az a problèmànk hogy mèg nem szobatiszta. Szól hogy kaka, pisi lesz. Kèrdem tőle hogy ràülünk a bilire vagy wcre de azt mondja hogy nem , pelenkàba akar. Este fürdès előtt van hogy ràül a bilire. Volt hogy sikerült is bele pisilni. De ennyi.
    Egyèbkènt mindent megèrt, okos. De erre nem hajlandó hogy bilibe pisiljen vagy kakàljon csak a pelenkàba.
    Erőltetni nem merem csak felajànlom neki hogy akar e bilibe.
    Mit csinàljak? Szerinted kell aggódnom e miatt?

    Köszönöm vàlaszod!

    • Heni

      2017. január 27. péntek

      Kedves Ági, a kislányunk most lesz februárban 15 hónapos. Iszonyat félelmetes dolgokat csinál. Ha valami nem úgy van ahogy ő elgondolja teljesen kiborul. Harapja magát és minket is. Ma egy pelenka csere miatt tört ki visításos hisztiben. Vergődve,ordít és képes arra is ha nem adok neki oda valamit ami nem neki való,hogy a szájába nyúl és a fogait próbálná kihúzni. Teljesen kétségbe vagyunk esve már véraláfutásosra harapott. Mit tegyünk? Kérlek segíts.
      Válaszod nagyon köszönöm

      • Vida Ágnes

        2017. január 28. szombat

        Ebben a korban a kicsik nem tudnak mit kezdeni a nagy indulataikkal és ilyenkor gyakran ilyen kontrollálatlan hisztiben törnek ki. Ami segíthet:
        – ha harap, csíp, mar, leteszed és határozottan annyit mondasz: „nem szabad” és nem veszed fel addig, amíg meg nem nyugodott,
        – ha nagyon sír, de nem harap, akkor megöleled, mellette maradsz, amíg meg nem nyugszik,
        – ne emeld fel a hangod ilyenkor, hanem maradj higgadt, ebből megtanulja, hogyan is kéne lenyugodnia,
        – igyekszel megelőzni az ilyen helyzeteket azzal, hogy azokban a helyzetekben, amikor ki szokott borulni már eleve eltereled a figyelmét.

    • Vida Ágnes

      2017. január 28. szombat

      Egyszerűen nem érett még a szobatisztaságra. Nem szabad erőltetni. A legtöbb kisgyerek minden különösebb tanítgatás nélkül szobatiszta lesz 3 éves korára. Az érettség jeleit itt találod: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

  • Esztet

    2017. január 27. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom most 6 hetes és kezdetektől kezdve sokat sír és keveset alszik. Éjszaka 8-10 órát, de nappal van hogy nem tudom elaltatni. Ilyenkor persze még nyűgösebb és szinte semmi nem nyugtatja meg csak a cici. 6 hetes és szinte óránként enne. Sétálni ebben a hidegben nem tudunk kimenni h legalább a kocsiban aludjon kicsit. Ráadásul mikor ébren van csak ölben van el, de még ott is gyakran sír. Nem tudom, hogy unatkozik e vagy mi lehet a gond. Egész nap énekelek, mesélek neki, vannak már fekete fehér képek is kirakva,amiket nagyon szeret, de ezen kívül mit tehetnék még?

    Köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      2017. január 28. szombat

      Valószínűleg növekedési ugrása van és ezért is kéri olyan gyakran a cicit. Pár napig szoptasd meg minden alkalommal, amikor kéri, ha sokat és gyakran, akkor is. Ettől megnő a tejmennyiség, megnyugszik a baba és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz majd.

  • Emese

    2017. január 27. péntek

    Jó napot kívánok,
    A kisfiam most 5 hónapos.4 hónapos koráig semmi gond nem volt, saját magától elaludt a kiságyban.4 hónap után egyszer csak nem tudtam elaltatni csak ha a cumisüveg a szájában volt és közben evett, abban aludt bele esténként, aztán eltelt egy-két hét és azon vettem észre már így sem tudom elaltatni.Nappal mindig a nappaliban alszik a beto hintába(adamo hinta-babahinta), 2 óránként alszik, este bevittem mindig a szobába és a kiságyba altattam.Mostanában mikor elálmosodik beviszem leteszem a kiságyban viszem a tejet a cumisüvegben abba beleszenderedik, de amikor jóllakott kiköpi a cumit és elkezd zsémbelődni, bármennyire nyugtatom egyre hisztisebb, végül kikell hozzam a hintába a nappaliba és ott tudom elaltatni.Mikor elaludt akkor kiveszem és beviszem a kiságyban, ha nem ébred meg akkor éjjel ott alszik, ha megébred akkor kell elölről kezdeni mindent.A napokban sajnos még rosszabbra fordult a helyzet lassan sehol nem alszik el nyugodtan, a hintába is sír, nyűgölődik, nehezen nyugszik meg, alig lehet elaltatni.Főleg este van gond.a jó hír az, hogy ha sikerült úgy elaludjon, hogy a költöztetés során nem ébred meg akkor éjjel 2szer ébred meg enni és alszik is tovább a kiságyban.Reggel jókedvűen, mosolygóson, kiegyensúlyozottan ébred.
    Másik gondom a napirend beállításával van,baba korában 2-3 hónapos koráig volt napirendje, mára sajnos teljesen felborult.szeretném visszahozni, viszont ébredés után nem akar abszolút enni, sem reggel és a délelőtti órákban sem, mindig lefekvés előtt éhesedik meg, hogy tudjak napirendet beállítani?milyen sorrendekkel?2 óránként alszik nappal félórát, és 2-3 óránként eszik.
    Elnézést a hosszú levélért, válaszát előre is köszönöm 🙂

    • Vida Ágnes

      2017. január 28. szombat

      Visszahozni nem tudod a korábbi napirendjét, mert már sokat változott azóta, most már nagyobb, kisebb az alvásigénye, mint 2-3 hónaposan. A két gond szerintem összefügg egymással: nappal már később aludna, mint ahogyan lefekteted, persze a hinta elringatja, de csak rövid időre, még nem igazán álmos akkor. Próbáld meg, hogy kicsit később kezded csak altatni, amikor már nagyon álmos (ilyenkor már kézben is látványosan ásítozik, fülét-szemét-orrát dörzsöli, fejét lehajtja), így könnyebben el tud majd aludni és talán hosszabban is alszik majd. Altatáshoz sötétítsd be a szobáját és csomagold bele a babát egy takaróba pólyaszerűen (nem kell, hogy szoros legyen), így nem tud annyira mocorogni (ebben a korban gyakran a saját mozgásukkal ébresztik fel magukat) és kis dédelgetés után tedd le a kiságyba. Este is legyen fent legalább 2,5-3 órát lefektetés előtt, így tényleg fáradtan fog lefeküdni és könnyebben megy az altatás is.

  • Nóra

    2017. január 27. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy lassan 6 hónapos, eddig kizárólag anyatejes leányzóm. 8 hetes koráig éjjel 1-2-3 alkalommal ébredt enni, majd ezt elhagyta, és átaludta az éjszakákat úgy éjféltől délelőtt 11-ig. Azon aztán alakítottunk, szép fokozatosan előrehoztuk az alvást este 10-re, és magától ébred reggel 9-kor. A problémánk nagyjából 4 hónapos korától kezdődött… Onnantól kezdve, hogy leteszem a kiságyba este aludni, nagyjából 30-60 percenként felsír. Nem éhes olyankor (bár az utóbbi hetekben ismét szopizik éjjel is 1-2 alkalommal, de ezzel önmagában semmi problémám nincs), tiszta a pelenka, nem beteg, nem fáj semmije, az ínye sincsen megduzzadva vagy ilyesmi, hogy a fogára foghatnám… Egyszerűen csak sír, felveszem, azonnal abbahagyja, sétálgatunk a házban, közben visszaalszik, aztán leteszem a kiságyba. Erre sokszor felébred, akkor kezdjük előről. És ez megy egész éjszaka. Nekünk is nagyon kimerítő ez, de a baba miatt is aggódom, hiszen így biztos, hogy ő sem tudja rendesen kipihenni magát. A nap közbeni alvásoknál megoszlik a helyzet, vagy felébred ugyanígy 30 perc elteltével, vagy alszik gond nélkül másfél órát.
    4 hónaposan kezdett hátról hasra fordulni, azóta minden irányban forog, kúszik, és egy hete próbálkozik a négykézlábra állásra is, pár másodpercig bírja. Szóval mondhatjuk, hogy elég gyorsan halad a mozgásfejlődésben.
    A történethez hozzátartozik, hogy születésétől fogva késő délután alszik egyet, utána még kicsi játék, fürdés, aztán szopi és – mint minden altatásnál – közben elalszik. Amikor már mélyen alszik, akkor szoktam áttenni a kiságyba. Illetve nem tudom, hogy annak van-e jelentősége, de ekcéma gyanú is felmerült, éppen ma délután megyünk vele bőrgyógyászhoz, de azt nem látom, hogy viszketnének a száraz foltok, mert sosem piszkálta még őket.
    Kérem adjon tanácsot, hogyan segíthetnék neki, hogy fél- 1 óránál többet is tudjon szegénykém egyben aludni!
    Előre is nagyon köszönöm, és szép napot kívánok!

    • Vida Ágnes

      2017. január 28. szombat

      Ha ennyire gyakran ébred, annak lehet valamilyen egészségügyi oka is. Fogzáskor a babák csak az éjszaka egyik felében ébrednek gyakran (csak éjfél előtt vagy csak éjfél után) és inkább 1-1,5 óránként, nem fél óránként. Elsőként a lakás száraz levegőjére gyanakodnék (ezt párásítással meg lehet oldani). Ezt követően érdemes utánanézni nincs-e megnagyobbodva az orrmandulája vagy nincs-e refluxa, amit eddig nem fedeztek fel.
      Ha hanyattfekve alszik, segíthet a nyugodtabb alvásban az, ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen (mert sok baba ebben a korban a mozgásával ébreszti fel magát, ilyenkor még sok az akaratlan mozgás is és ettől megijed a baba), de létezik nagyon jó rugalmas pólya is, amiben szabadabban mozoghat a baba, viszont nem tud kalimpálni (ez az ébredések leggyakrabban előforduló oka)

  • Vivien

    2017. január 27. péntek

    .

  • S. Edina

    2017. január 27. péntek

    Kedves Ágnes!
    A kisfiam 6,5 hónapos, 2,5 hónapos korától kezdve tápszeres baba. Az első 3 hónapban nem volt nagy gond az éjszakai alvásokkal, enni ébredt csak fel kb. 3 óránként, aztán aludt is tovább. Ahogy betöltötte a 4. hónapot, ez nagyon megváltozott. Mostmár ott tartunk, hogy 1,5-2 óránként ébred éjszaka, sírogat, ilyenkor adok neki egy kis vizet és a cumiját, ettől alszik tovább, 1,5 óra múlva azonban kezdi előről. Meg szoktam próbálni megetetni, de nem nagyon fogadja el a tápszert, szóval nem gondolom, hogy az éhség miatt lenne. Imád hason aludni, azonban mikor elkezdődött ez a nyugtalan alvás, ha hasra fordult, rögtön elkezdett kúszni-mászni, izegni-mozogni. Ez már elmúlt, viszont a gyakori ébredés megmaradt.
    Ringatva alszik el, ekkor a kiságyba teszem majd az első ébredésnél teszem magam mellé. Gond még az is hogy egyszerűen nem fér el sehol álmában, a kiságyban nekiütközik a rácsnak, mellettem pedig mindig odaforog hozzám és forogna tovább is csak nem tud tőlem, így emiatt sír.
    Nagyon mozgékony, igazi energiabomba, egészen kiskora óta jár folyamatosan keze-lába, nem tud sokáig megmaradni egy helyben, mozgásfejlődésben 1 hónappal előrébb van a korosztályánál. Napközben 3 óránként alszik 30-50 percet. Sosem volt nagy alvásigénye, újszülöttként aludt 3 órát napközben, azóta beéri ezzel a 30-50-el.
    Az esti rutin általában: éves, játék, alvás. Fél8-fél9 között alszik el.
    Kipróbáltuk már a levendula illóolajat, fújtam az orrába orrspray-vel hátha száraz a levegő, rooibos tea, chamomilla, dentinox gél, nem segített semmi (pedig erőteljesen mutatja a fogzás jeleit).
    Olvastam arról, hogy bizonyos babák így dolgozzák fel a napközben ért ingereket. Eszembe jutott, lehet, hogy nálunk is ez a gond, ugyanis az első 3 hónapban minden délután vigasztalhatatlanul sírt 2-2,5 órát (kikísérleteztük, hogy nem a hasa miatt), akkor csak az ingerek nehéz feldolgozására tudtunk gondolni, akkor még jól aludtunk éjszaka, viszont mióta ezek a sírások megszűntek, elkezdődtek az éjszakai ébredések.
    Olvastam a Sedatif Pc-ről valamint a Coffea Tosta 15ch-ról, viszont még nem próbáltam ezeket. Tulajdonképpen november óta nem alszunk éjszakánként 2 óránál többet egyhuzamban, ami engem már nagyon megvisel. A kisfiamon viszont nem látszik a fáradtság jele napközben..
    Mi a véleményed?
    Előre is köszönöm
    Edina

    • Vida Ágnes

      2017. január 28. szombat

      A fogzás is zavarhatja, de az ennyire nyüzsgős babáknál az is gond szokott lenni, hogy a saját mozgásukkal ébresztik fel magukat éjszaka és valóban lehet az ingerek feldolgozása is az ok. Elsőként a fogzáson lehetne segíteni. Valószínűleg ő nem Chamomilla típus ezért nem segített nála, ezért érdemes lenne komplex homeopátiás szereket kipróbálni rá, pl. Tentoba homeo, Osanit vagy Viburcol kúp.
      Mivel most fűtési idény is van, a lakás száraz levegője is ludas lehet a gyakori ébredésekben, esetleg érdemes lehet párologtatni éjszaka, ez is segíthet lecsökkenteni az ébredések számát.

  • Edina

    2017. január 13. péntek

    Kedves Ági!

    Van lehetőség privát üzenetben is kérdezni tőled?

    Köszönöm válaszod:
    Edina

    • Vida Ágnes

      2017. január 14. szombat

      Igen, ha a kérdésedhez odaírod, hogy privátban szeretnél választ, akkor abban kapsz arra az emailcímre, amit megadtál. Mivel most már a kérdezős lehetőséghez nem tudsz írni, írd bármelyik blogposzt alá a kérdésedet és privátban kapsz választ.

  • Nikoletta

    2017. január 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 nap múlva 7 hónapos lesz. Nem akar elfogadni szinte semmilyen ételt, csak a cicit. Kb 5 hónapos kora óta kóstolgatunk, inkább az üveges bébiételeket szereti, abból is a korának megfelelő gyümölcsöket. A glutént is bevezettem már, gabonás gyümölcs, illetve babakekszes gyümölcsöt is evett, ízlett neki. Alul kibújt már 2 fogacska, mostanában a nyelvével a felső ínyét piszkálja. A gond az, hogy sokszor öklendezik az ételtől, pedig nem darabos egyik étel sem, csirkét pulykát is próbáltam, a répát egyáltalán nem eszi meg. Hogyan tudnám rávenni az evésre? Hiszen szüksége lenne már az anyatejen kívül is különböző táplálékokra… A kanalat elfogadta eddig is, azzal nincs baj, megfelelő hőmérsékletűre melegítem az ételt ez sem lehet gond. Súlya 6800 gramm, a gyerekorvos szerint szépen fejlődik.
    Válaszod előre is köszönöm! Szép napot!

    • Vida Ágnes

      2017. január 14. szombat

      Ha a korának megfelelő gyümölcsöket szereti, nagy gond nincsen, egyszerűen csak a zöldségek íze nem tetszik neki. Húst a gyümölcsökhöz is hozzáturmixolhatsz pl. egy falat csirkemellet az almához vagy a sütőtökhöz. A többi ízt úgy tudod megkedveltetni vele, hogy a kedvenc gyümölcsökhöz hozzákeversz először csak egy kiskanálnyit, aztán másnap 2 kanálkával, harmadik nap 3-al, míg a végén el nem fogadja azt az ízt is.

  • Nikoletta Vivien

    2017. január 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom idén, 2017 október 28.-án tölti be a 3. életévét. Jól tudom, hogy akkor ő csak 2018 szeptemberétől köteles óvodába járni, előtte nem vagyok muszáj beíratni? Úgy olvastam, hogy augusztus 31.-ig ha betöltené a 3-at, akkor kellene csak mennie idén,így csak jövőre. Jól tudom? Ezzel kapcsolatban lenne még egy olyan kérdésem, hogy valóban rosszat teszek azzal, hogy nem siettetem a szobatisztaságot és nem adom be már idén oviba csak jövőre? Kezdem ufónak érezni magam hogy szeretnék vele addig itthon lenni ameddig csak tehetem. Ezzel gondot okoznék?
    Illetve szeretnénk most már kis tesót neki. Bennem még mindig bennem vannak a szülés emlékei, és az első pár hét sem volt valami könnyű, de úgy gondolom, egy tesó kell. Nagyon szereti a gyerekeket egyébként, ha kisbabát lát egyből simogatja, dédelgeti. Csak félek hogy most nem lenne még alkalmas. Először adjam be oviba, és csak utána legyen tesó, vagy már idén legyen..egyszerűen nem tudom eldönteni hogy volna jobb neki. Félek hogy azt érezné hogy elhanyagolom vagy nem szeretem annyira.
    Segítséged, tanácsod, előre is nagyon köszönöm!

    Niki

    • Vida Ágnes

      2017. január 14. szombat

      A törvény szerint valóban csak 2018-ban kell oviba mennie, hiszen nem tölti be 2017 augusztus 31-ig a 3. életévét, viszont kérésre, miután betöltötte (tehát novembertől) már felvehetnék, ha szeretnéd. Ha úgy látod jónak, hogy még ne menjen, egyáltalán nem követsz el semmi rosszat, ha vársz jövő szeptemberig. Emiatt siettetni a szobatisztaságot nem kell. Ugyanez vonatkozik a testvér érkezésére is, ne vállalj kistestvért, ha úgy érzed, még nincs itt az ideje. Könnyebb akkor, ha már megszokta az ovit és szívesen jár, így nem fogja akkora veszteségként megélni a testvére születését sem (a gyakorlat azt mutatja, hogy a 2,5-4 éves kor közötti gyerekek viselik a legnehezebben a testvér születését)

  • Erna

    2017. január 13. péntek

    Kedves Ági!

    Hamarosan be kell feküdnöm kórházba 5 napra (nem életmentő, de nem halasztható műtét miatt), ekkor kisfiam 7 és fél hónapos lesz. A bentlétem alatt apukája és nagymamája lesz vele, aki eddig is sokszor vigyázott rá. Kórházba csak látogatási időbe hozhatják be. Még sokat szopizik de már hozzátáplálással is jól állunk. Raktam el neki anyatejet, de van tápszerünk is. Kórház után még 2 hétig nem szoptathatok, de közben fejni szeretnék, hogy még visszatérhessünk rá. Kórház után két hónap lesz a lábadozás, ami nem ágy nyugalom, de emelni nem emelhetek például. Egyébként rendkívül jó, kiegyensúlyozott baba, csodájára járnak, jól alszik, egyszer kell éjszaka, a napirendünk nem tökéletes de viszonylag kiszámítható.

    Kérdésem mit tehetnék, hogy ő ebből az egészből a legkevesebbet érezze és ne sérüljön a kis lelke? Remélem nem esik egybe majd a szeparációs szorongás kezdetével.

    Köszönöm válaszodat, Erna

    • Vida Ágnes

      2017. január 14. szombat

      Ebben a korban még jól viselik ezt a babák, mert a szeparációs szorongás csak később kezdődik. A szoptatást kicsit megnehezítheti, de ha fejsz és utána türelmesen újra visszaszoktatod, megkínálod, akkor ezzel sem lesz probléma.

  • Tonchuelaz

    2017. január 13. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy 5 hetes pici lányom és egy 2 éves kisfiam. A kérdésem a pici alvásával/napirendjével kapcsolatos. Reggel, amikor felébred, szépen megreggelizik, elnézelődik 1 órát, elálmosodik, kicsit megölelgetem, cumit adok neki és leteszem aludni az ágyába. Van, hogy szépen elalszik, de van, hogy 10-15 perc után sirdogál. Ilyenkor bemegyek, simizem a hátát, visszaadom a cumit. De sokszor csak jobban belelovalja magát a sírásba. Ilyenkor kiveszem, megnyugtatom és visszateszem. Ezután kezdődik előről. Egy idő utàn megunom és inkább hordozókendőbe teszem, úgy alszik, mint a bunda. Sajnos muszáj, mert itthon van a 2 évesem is és muszàj vele is foglalkoznom, illetve, hogy játszani tudjak vele és így van 2 szabad kezem. Tudom, hogy valami miatt nem tud elaludni és zavarja valami, hogy 20 perc kell neki az elalváshoz, de nem tudom mi lehet a baj. Csend van, nincs világos, büfizett is rendesen. Ettől függetlenül sokszor ilyenkor is sikerül neki büfizni. Lehet, hogy ez a baj? Vagy csak testközelség hiányzik neki? Az emésztés hány hónapos korig zavarja ennyire a babákat? Már nem emlékszem a kisfiamnál hogy volt. Ami miatt aggódom, hogyha megszokja, hogy kendőben alszik, nem fog később elaludni az ágyában. Éjjel egyébként nincs ilyen gond, simán elalszik. Este is, es a hajnali etetés után is.
    A nagy miatt egyébként sokat jövünk-megyünk játszóházba, Ringatóra, játszóra, ha nincs nagy hideg. Sajnálom szegény picit, mert ilyenkor kénytelen ő is jönni velünk, a nagyot viszont nem zárhatom be a négy fal közé. Nem lesz ebből baja a picinek, hogy ilyen sokat van hurcolva? Félek emiatt nagyon zaklatott kis élete lesz neki. 🙁 Most még sokat ugyan nem érzékel belőle, de nem lesz kihatással rá a későbbiekben?
    A másik dolog, hogy ha alszik és előbb felébred, minthogy éhes lenne, akkor elnézelődik és kb addigra álmosodik el, mire megéhezik. Ilyenkor már evés közben is elalszik, sokszor olyan mélyen, hogy büfizni sem sikerül neki utána. Ilyenkor hogy tartsam az evés, játék alvás sorrendet?
    Köszönöm előre is a segítséged.

    • Vida Ágnes

      2017. január 14. szombat

      Nem kell emiatt aggódnod, a kisebbik testvérek napirendje szükségszerűen a nagyobbakéhoz alkalmazkodik, de a babák ebben a korban még nagyon rugalmasak és hamar megszokják a helyzetet 🙂 Később még sokat alakul az ő napirendje is.
      Az ébredés a hasfájás miatt lehet, ez nagyon gyakori 5 hetesen, 1-2 hét és kinövi majd.
      Nem gond, ha néha nem sikerül tartani a sorrendet, ebben a korban még ez is előfordul, de ha az esetek többségében törekszel rá, hamarosan már nem lesz gond vele.

  • Kris

    2016. december 09. péntek

    Kedves Ági!

    22 hónapos kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Október közepén született meg a kisebbik fiam. Miután hazajöttünk a kórházból, az első héten nagyon sokat hisztizett, teljesen kikelt magából,alig lehetett megnyugtatni. Ha felvettem, még jobban sírt,lökött el, ha letettem, még jobban fokozta. Sokat játszottunk vele, segített is, utána visszaállt a hiszti a „normál” mennyiségre. Aztán múlt héten újrakezdte, ismét egy hétig ment. Hétfőn kezdte a bölcsödét, most hullámzó, de most is néha teljesen kikel magából és csak azt hajtogatja, hogy menjünk haza. Nyilván még nem tudja kifejezni magát és meg kell szoknia ezt az új helyzetet, de hogyan lehet segíteni neki? Szegényt annyira sajnálom, amikor magán kívül csak ordít és nem tudom az okát… Néha „kitalál magának” hisztiznivalót: pl.ha krémezem a kezem, jön és mondja, hogy „füle mögé”, de mielőtt bármit mondanék,már ordít, hogy neeeem és rohan el. Ilyenkor mit lehet tenni?

    Úgy veszem észre, hogy akkor is azt mondja, hogy „menjünk haza”, amikor rászólunk vmiért. Néha csak elég annyit kérdezni, hogy hol megy az autó,mikor a falon akarja tologatni és már ordít. Ezzel mit lehet kezdeni?

    Evés: egyre ügyesebben eszik egyedül, és többé-kevésbé leszokott a dobálózásról is. Néha viszont „bekattan”és minden átmenet nélkül repül a kanál, vagy kiborítja az egészet az asztalra. Ezt hogyan lehet kezelni? Próbáltam feltöröltetni vele, de legtöbbször közli, hogy nem és a papírtörlőt is ledobja. Ha mutatom neki, hogyan kell, akkor meg kézzel keni szét,amit kiöntött…

    Köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      2016. december 10. szombat

      Amikor változás van egy kisgyerek életében úgy érzi, kicsúszik a biztonság talaja a lába alól és ezt azzal próbálja kompenzálni, hogy hisztisebb lesz, irreális kérései vannak, nyafog, parancsolgat. Ingerlékenyebb is ilyenkor. Most több jelentős változás volt az életében viszonylag rövid idő alatt, ezért természetes az, ha most keresi a kapaszkodókat. Azzal segíthetsz most neki, ha amikor hisztizik, nem próbálod fegyelmezni vagy megmagyarázni neki, csak felveszed, átöleled és megnyugtatod (ha nem hagyja megölelni magát, akkor csak mellette maradsz, simogatod, halkan beszélsz hozzá). Ebből megtanulja, hogyan kell megnyugtatni magát ilyenkor és uralni az indulatait. A másik, amivel segíthetsz, ha minden nap beiktatsz egy kis időt, 20-30 percet, ami csak az övé, amikor csak vele foglalkozol és a tesó nincs ott. A legjobb ezt talán esténként, amikor a kicsi már alszik. Ilyenkor ő választhatja ki, mit csináljatok, mit játsszatok, ez segít neki feltöltődni. Az is fontos szempont emellett, hogy ő is kapjon kontroll-lehetőséget a saját élete felett, pl. reggel kiválaszthatja mi legyen a reggeli vagy mit venne fel szívesen a bölcsibe, melyik játékát vinné szívesen magával, mit enne vacsorára. Ha megtanulja kezelni az indulatait, az ételledobálós probléma is megoldódik majd. Ennek egyébként az áll a hátterében, hogy tudja, hogy belőled ez éles reakciót vált ki, ezért ő juszt is csinálja, csak azért, hogy felhívja magára a figyelmedet. Ha nem csinálsz cirkuszt belőle, csak kiveszed a székből, adsz neki is egy papírtörlőt és azt mondod, segítsen feltörölni, akkor idővel abbahagyja majd.

  • Nikoletta

    2016. december 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 és fél hónapos, anyatejes baba igény szerint szoptatva, első gyerek. Kb 1 hónapja elkezdtük a hozzátáplálást, több-kevesebb sikerrel, a tízórait sikerült kiváltani, de nem mindig akar enni, inkább a cici. Többféle ízt próbáltam, de volt hogy a kedvencét (sült alma) sem kérte, vagy ha igen, akkor mohón ette majd ordított, öklét rágta. Ilyenkor inkább cicire teszem, ott minden oké. Úgy tűnik néha, mintha jól akarna lakni gyorsan, csak nem sikerül… Mi lehet a baj? Nyálzás van, kezét is rágja egy ideje, gondolom a fogzás beindulhatott.
    Másik problémám, hogy a lefekvés előtti szopizás sokszor több mint 1 órán át tart, a végén nem is eszik már, csak alszik rajta, ha elveszem keservesen nyüszít, ha le akarom tenni a kiságyba, sír. Sokszor úgy tűnik, hogy már teljesen alszik, ernyedt, amint leteszem sír. Félálomban meg nem is lehet letenni, felemeli a fejét hason, aztán nagyon sokat visszabukik. Normális ez ebben a korban? Hason altatom, háton nagyon ritkán alszik el. Átlagosan éjfél körül tudom letenni, ezzel úgy nincs is baj, mert reggel 9-ig is alszik, úgy hogy éjjel 2-szer ébred enni. Mit tudok tenni, hogy fokozatosan leszoktassam a cicizésről? Kezd egyre megterhelőbb lenni, főleg késő este, amikor már elfáradok, és a türelmem is elfogy sajnos.
    Segítséged előre is köszönöm! Szép hétvégét!

    • Vida Ágnes

      2016. december 10. szombat

      Valószínűleg a fogzás miatt kicsit érzékeny az ínye és a gyümölcspép csípi. Próbáld meg, hogy evés előtt bekened az ínyét fogzáskönnyítő géllel és utána 5 perc múlva megkínálod, ez segíthet, hogy könnyebben egyen.

      Az elalvásnál gyakori gond ez ebben a korban. Az okozza, hogy este már egy kicsit később aludna el, mint eddig, persze megszokásból elalszik a cicin, de még éber, nem alszik mélyen és ezért, ha leveszed felébred. Próbáld meg, hogy estefelé gyakrabban megszoptatod még a fürdés előtt, így biztosan jóllakik és a lefekvés előtt már rövidebben szopizik csak. Ha hasra fekteted és mocorogni kezd, maradj mellette, simogasd, ne engedd, hogy erőlködjön, így könnyebben elalszik majd. A cicizésről még korai lenne leszoktatni, inkább csak a maratoni esti cicizésen lehetne változtatni a fenti módszerrel.

  • Bea

    2016. december 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam december 08-án volt 3 hónapos csak anyatejes baba. A napirendünk kezd szépen kialakulni viszont az éjszakai alvással van egy kis problémánk. 2,5-3 óránként szopizik , éjszaka is, utána büfi, majd játszunk először egyedül játszik, majd közösen játszunk kb 1,5-2 órás ébrenlét után alszik van hogy 30percet van hogy 45-50 percet egészen 3-4 óráig, majd 3-4 óra körül úgy elalszik, hogy 7 kor fürdünk és szinte csak fürösztésre ébred fel 2.5-3 órát alszik előfordul az is, hogy a fürdés előtti utolsó evést is kihagyja mert alszik. Próbálom ébreszteni vagy tovább ébren tartani, de ő békésen alussza a hosszúját. 7-7:15 körül fürdünk vacsizunk és 20 körül ujra alszik vacsi után hasamra teszem énekelek neki nem is rázom csak rajtam van és alszik tovább 22:30-23:00 óráig, na és innentől jön az éber alvás szopi után van hogy 1,5 óráig is fent van nem sír ő szépen „elvan” nem tudjuk visszaaltatni ha sikerül 30-40 perc után fent van mire elalszik újra éhes és igy megy reggelig.Van, hogy csukott szemmel pihen ha tartom a cumiját, de ahogy kiesik a cumi már fent is van. 23:00 óráig a kiságyába alszik ahogy nappal is a kiságyat csak alvásra használjuk, de utána már magam mellé teszem mert már nem bírok reggelig a kiságy mellett állni cumit tartani. Gondolom a délutáni hosszú alvását kellene valahogyan eltolnom, de tanácstalan vagyok, mert eddig sehogy sem sikerült, ehhez kérném tanácsát.
    Előre is köszönöm válaszát.

    • Vida Ágnes

      2016. december 10. szombat

      Valószínűleg nála az a probléma, hogy az éjszakai alvás nála délután 3-4 felé kezdődik és éjfélig tart, addigra ki is piheni magát, ezért olyan nyűgös éjszaka. Valószínűleg ezt az okozza, hogy ilyenkor télen 3-4 felé sötétedik, ezért a szervezete nem tudja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka. Ezt csak apránként lehet megtanítani neki, nagyjából 4-5 nap kell a szervezetnek, amíg átáll egy újfajta ritmusra. Pár napig, amikor jön a hosszú délutáni alvása, ne a kiságyába tedd le, hanem vidd el sétálni, a babakocsiban aludjon és hazatérve ébreszd fel! Evés után se tedd le ilyenkor már aludni, hanem legyen ott, ahol ti is vagytok, játsszatok vele, tartsátok ébren és ebben az időszakban 1 óránál hosszabban már ne aludjon. Ilyenkor égjen a lámpa, legyen erős fény a szobában, hogy a szervezete tudja, hogy most nappal van. Délelőtt is sétáljatok egy nagyot, lehetőség szerint úgy, hogy olyankor ébren legyen (ez segít a szervezet cirkadián ritmusának beállításában). Próbáld meg a hosszú alvást eltolni egészen este 8-9 óráig így! Az első pár napban még ez nehéz lesz, de aztán elkezd átállni a belső órája és egyre könnyebben fog majd menni, míg végül teljesen megszokja majd.

  • Heni

    2016. december 09. péntek

    Kedves Ági!
    Igazából nem tudom,hogy viselkedési gond e.Most vagyunk 13hónaposak,koraszülöttek voltunk 36hétre születtünk.Jól fejlődünk.Viszont észre vettem,hogy a kislányunk mikor kilépek a szobából ordít,ha apával marad el van kicsit sír ha tudja anya elmegy a boltig,de nem sokára jön vissza.A gond az,hogy nem igazán tudom jót tettünk e mikor a nagymamajá vigyázott a picire.Mert azóta még anyásabb lett,s sehova nem tudok menni nélküle csak ha apa ottvan,akkor tudok pl.megfőzni,vagy mosogatni.Eddig elvolt a kis játszó sarkában még főztem.Lehetséges,hogy ennyire megviselte mikor ott hagytuk egy óra hosszára?Nem volt még így sosem mióta nagyobb,hogy mama vigyázott rá.Lehetséges,hogy most vagyunk a szeparációs szorongásba?Válaszod köszönöm Heni

    • Vida Ágnes

      2016. december 10. szombat

      Jól gondolod, ezt a szeparációs szorongás okozza, idővel magától elmúlik majd.

  • Anita

    2016. december 09. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 2 és fél éves, visszahúzódó természetű. Itthon élénk, vidám, beszédes, más környezetben azonban teljesen megváltozik. A gyerekekkel szemben is tartózkodó, de egy kis idő elteltével többnyire nyit feléjük. A felnőttektől azonban fél, nem beszél velük, még a fejét is elfordítja, sokszor a szemét is eltakarja. Járunk foglalkozásokra hetente többször is kicsi kora óta, a helyzet azonban nem javul, sőt mintha egyre rosszabb lenne. Mi lehet az oka? Mit tudnék tenni, hogy múljon a félelme? 3 évesen megy majd óvodába, attól tartok, hogy az óvónőkkel sem fog kommunikálni.
    Köszönöm választ!

    • Vida Ágnes

      2016. december 10. szombat

      Ez az úgynevezett szelektív mutizmus jelensége, ami egyfajta szorongásos pszichiátriai kórkép. Általában a beszédfejlődéssel párhuzamosan kinövi a gyermek (mert egyre jobban ki tudja fejezni magát idegen felnőttek előtt is), azonban, ha még 3 éves koron túl is megvan vagy súlyosbodik, érdemes szakember (pszichológus vagy pszichiáter), segítségét kérni.

  • Anikó

    2016. december 09. péntek

    Kedves Ági!

    Mozgásfejlődéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Kisfiam 11 hónapos, mindig is nagyon rossz alvó volt (az 5 éves tesójával nem voltak ilyen problémák 🙂 ), és kb. 2-3 hónapja már csak a hintában hajlandó elaludni (fekvőben természetesen, mint az Adamo). Napközben kétszer 1-1,5 órát, éjszaka kb. 2-3 órát is alszik benne egyhuzamban. Tudom, hogy sokszor még ajánlani is szokták a fejlesztő hintákat, de félek, nehogy kárt tegyek a gerincében a huzamos hintában alvással. Befolyásolja-e őt a mozgásfejlődésben bármilyen mértékben? Egyébként 10 kg, nagyon élénk, jókedvű, aktív baba (annak ellenére, hogy 3 hónapos kora óta szinte minden éjszaka csak kb. 1-2 órát alszik egyhuzamban, állandóan ébred, csak az utóbbi 5-6 napban értük el a 4-5 óra alvást 🙁 ), már a bútorokba kapaszkodva lépeget, át-átlép közöttük. Alvással kapcsolatban hol tudnék kérdezni, mert nagyon tanácstalan vagyok, annak ellenére, hogy már van tapasztalatom a másik kisfiammal 🙂 Válaszodat előre is köszönöm!!!! Anikó

    • Vida Ágnes

      2016. december 10. szombat

      Ha a hinta a baba hátát a teljes hosszában tartja, akkor nem okoz problémát sem a tartása, sem a mozgásfejlődése szempontjából. A felszínes alvásnak, gyakori ébredésnek sok oka lehet. Ebben a korban leggyakrabban a fogzás szokott állni a háttérben, mert a húzódó, érzékeny íny miatt éberebben alszik a baba, tehát elsőként ezt kéne kezelni és akkor csak ritkábban ébred majd fel. Alkati homeopátiás szerekkel (erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz) vagy komplex homeopátiás szerekkel (Tentoba, Viburcol kúp) lehet próbálkozni. Illetve, mivel ő a hintában jól alszik, valószínűleg igényli a kuckósabb helyeket, ezért, ha nagyon fáradt vagy, lehet, hogy az is könnyítene a helyzeten, ha együtt aludnátok éjszaka, érdemes kipróbálni, hátha úgy jobban alszik majd.

  • Mara

    2016. november 25. péntek

    Kedves Ági!
    Hozzátáplálás témájában szeretnék kérdezni tőled. Kisfiam koraszülött baba, jelenleg 7 hónapos, korrigáltan 5. Kizárólag anyatejes; refluxos, hasfájós baba. A háziorvos és a védőnő tanácsára 1 hónapja megkezdtük a szilád ételek bevezetését. Én úgy gondoltam, hogy nem erőltetem nála az elején, csak kóstoltatom, szoktatom az ízekhez és közben figyelem, mit hogyan fogad el és hogyan reagál rá. Többször jelentek meg az arcocskáján száraz kiütések és nyűgösebb is lett, fájt a pocakja. Ilyenkor mindig tartottam néhány nap pihenőt, majd új ízekkel próbálkoztam. Illetve, eléggé válogatós a pici, csak az édes ízeket fogadja el (alma, barack).
    A védőnő és a háziorvos viszont erőltetnék a napi többszöri etetését is, mert szerintük már nem eléggé tápláló számára az anyatej. Az elmúlt 2 hónapban 400-460g-ot gyarapodott. Szerintük, nem kell annyira óvatoskodni. Már adhatok minden korának megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, husit. Mindent mixeljek össze és ha nem tetszik neki, adjak hozzá kevés cukrot. Ezt már alkalmazhatom akár már minden etetésnél. Én viszont tartok attól, hogy megterhelem ezzel a kis pocakját.
    Szeretném kikérni ezzel kapcsolatban a véleményedet.
    Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
    Üdv.,
    Mara

    • Vida Ágnes

      2016. november 25. péntek

      Nem kell erőltetni, pláne nem cukrozva adni az ételeket. Sok baba ebben a korban még szívesebben fogadja az anyatejet, minden mást csak nyalogat, kóstolgat, ez természetes. Ha szüksége lenne ezekre a tápanyagokra a szervezetének, többet fogadna el belőle, de láthatóan nincs rá szüksége. Semmilyen előnye nem származik abból, ha többet és hamarabb kezd el enni. Éppen ezért bőven elég, ha még mindig csak naponta egyszer kóstolgattok és majd igény szerint léptek tovább, amikor ő is nyitottabb lesz rá.

  • Lris

    2016. november 25. péntek

    Szia Ági!

    Napirenddel kapcsolatos kérdésem lenne: kisebbik kisfiam hat hetes, napközben már kezd beállni a napirend, evés után fent van 1/2-1 órát, majd alszik a következő evésig. Lefekvéskor ez kicsit problémásabb, az esti fürdés után eszik, de utána még fent lenne, ilyenkor akár már 1,5 órát is ébren tud lenni, de ez már sokszor 11 – 1/2 12 környékére esik, és az már nagyon késő. Próbáltam azt is, hogy kitoltam az utolsó előtti evést későbbre, hogy maradjon ébren a fürdésig, és aztán a napi utolsó szoptatásnál hátha elalszik, de ez nem nagyon sikerül. Hogyan érdemes változtatni?

    A nagyobbik kisfiammal kapcsolatban is kérdeznék: szinte egész nap a szájában van a cumi (22 hónapos), nem lehet tőle elvenni. Már elég jól beszél, és ha mondom neki, hogy nem értem, amit mond, akkor kiveszi, de aztán azonnal teszi is vissza. Nem akarom tőle elvenni a cumit, de azért jó lenne, ha nem lógna egész nap a szájában. Ezzel mit lehet kezdeni?

    Nagyon köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      2016. november 25. péntek

      Ezen csak úgy tudsz változtatni, ha reggel elkezded hamarabb ébreszteni először csak 30 perccel, így az egész napirend korábbra csúszik majd, aztán ha szükséges megint korábban keltheted 30 perccel, amíg be nem áll a megfelelő napirend.

      Most nem javaslom, hogy elvedd tőle a cumit. Számára ez vigasztárgy és meg is nyugtatja. Minél több piszkálást kap érte, annál jobban fog ragaszkodni hozzá. Minél kevésbé kap nagy nyilvánosságot ez a szokása, annál hamarabb fogja elhagyni majd.

  • Huszárné Zsanett

    2016. november 25. péntek

    Kedves Ági! Először is szeretném megköszönni azt a rengeteg segítséget, amit blogod és dvd kiadványaid által nyújtottál!
    A problémám a következő: kisfiam 3 hónapos és amióta többet van ébren az esti alvással gondjaink vannak. Ugyanis tyúkokkal fekszünk és tyúkokkal kelünk. Sokszor már délután 4-5 körül „estét szeretne csapni”, és ahogy írtad az Álomba ringató praktikák-ban, próbáljuk tolni az esti rutint, de sajnos azt vettem észre, majdnem mindegy mikor fekszik le este, reggel ugyanúgy 4-4:30 között kel. Ami azt illeti, nagyon jól és mélyen alszik akár 10-12 órát is, csak attól tartok, ha majd kevesebb lesz az éjszakai alvás igénye, akkor már hajnal 2 kor reggel lesz „szerinte”. Vagy az aggodalmam alaptalan lenne és majd fog ez még magától változni? Napközben 2-3 alkalommal alszik összesen 3-4 órát, nagyon vidám, mosolygós, könnyen kezelhető kisfiú, ugyanakkor ha evésről van szó, akkor türelmetlen és születése óta pontosan tudatja, mikor mi a problémája. Köszönöm szépen a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2016. november 25. péntek

      Ilyenkor télen ezen nehéz változtatni, mert a kicsi biológiai órája azt mondja, hogy ha este van és sötét, akkor le kell feküdni. Ezen segíthet, ha estefelé még a sötétben kimentek egy kicsit sétálni a levegőre, 4-5 napig folyamatosan megpróbálod este ébren tartani még egy kicsit, amíg át nem áll a bioritmusa. Általában 4-5 nap kell, mire a szervezet hozzászokik a változáshoz és a kicsi elkezd később ébredni reggel, nem a megszokott időpontban.

  • Kovács Kriszta

    2016. november 25. péntek

    A következő két kérdésben kérném a segítségedet, véleményedet. 21 hónapos a kislányom. Nyár eleje óta este nagyon nehezen alszik el, mindent kitalál, hogy ne kelljen aludni. Emiatt kb.kilenc, tíz óra mire hajlandó elaludni. Amivel nem is lenne baj, de reggel fél hétkor már felkel, valamint az éjszaka folyamán is felkel – általában egyszer -, és van, hogy 1-1,5 óra mire visszaalszik. Reggel sírva, nyűgösen kel. Délelőtt kedvetlen, ölben akar lenni. Ha sikerül reggel fél 8-ig, 8-ig aludnia, teljesen más. Akkor tudunk programot is szervezni. Jelenleg 14 foga van. Most bújnak a felső szemfogai. De mivel régebb óta fennálló probléma ez nálunk, nem tudom a fogzásra fogni. Mi a véleményed? Hogyan érjem el, hogy kipihenje magát? Elég neki ennyi alvás? (Délben az éjszakai kevés alvás miatt kb. 3 órát alszik.)
    Hozzátáplálás kérdésében már segítettél nekem. Több hónapi sikertelen próbálkozás után 16 hónapos volt, mikor az mondtam, most már nem kap tápszert, hanem egyen „normális” ételt. Persze eleinte kb. két falatot evett, és éjszaka kérte a tápszert, de mostanra – bár nagyon kevés dolgot, de – eszeget. Ekkor szüntettük meg az etetőszékben való etetést is, mert üvöltött benne. Kisszéket, kisasztalt kapott, de sajnos nagyon ritka, hogy megül egy helyben, míg etetem. Hogyan tudnám rávenni, hogy ne rohangáljon evés közben? Hogyan érhetném el, hogy érdeklődjön az ételek iránt? Semmi újat nem akar megenni, megkóstolni, illetve olyan ételt sem amit kanállal lehet enni. Köszönöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      2016. november 26. szombat

      Valószínűleg a szemfogak áttörésével javulni fog a helyzet, de addig is segíthet, hogy ha látod, hogy nappal masszírozgatja az ínyét, éjszakára adsz neki egy kiskanál Nurofent. Amikor hajnalban felkel és nem tud visszaaludni, segíthet, ha magad mellé fekteted és úgy aludhat vissza, hátha akkor könnyebben megy és jobban ki tudja pihenni magát.

      Ne te etesd! Ő egyen és az sem baj, ha közben mocorog vagy állva eszik. Ezt később kinövi majd, ahogy csökken a mozgásigénye. Nem kell erőltetni a kanalas ételeket sem, végülis már elég nagy a daraboshoz. Egye a darabokat és önállóan, viszont állapodjatok meg vele, hogy ha abbahagyja, elmászkál közben, akkor elteszed az ételt, vége az evésnek. Így pár nap alatt megtanulja majd, hogyan egyen önállóan is hatékonyan.

  • Eva

    2016. november 25. péntek

    Szia Ági.
    Kislányom 17,5 hónapos, nagyon eleven, egészséges, jól fejlődő kislány. Mindent tud hanggal azonosítani, pár szót már mond is ha kedve van.
    Kérdezni a viselkedésével kapcsolatban szeretnék, mert van egy dolog, ami eléggé aggaszt.
    Születése óta mi mindig felvesszük, amikor szüksége van rá, éjszaka sem hagyjuk sírni. Itthon vagyok vele, rengeteget foglalkozom vele: játszunk, kézműveskedünk, főzünk, hazimunkázunk, olvasunk, játszóterezünk stb együtt. Amikor nem viszem magammal akkor is mindig elmondod, hogy hova megyek és hogy egy pillanat múlva visszajövök. Az egyik dolog amit szeretnék kérdezni az hogy ilyenkor néha olyan keserves sírásba kezd, hogy borzasztó, hiába nyugtatom az emeletről is hanggal, hogy mindjárt visszamegyek… Miért lehet ez? Mit tegyek, hogy el tudjak menni néha oda ahova a király is gyalog jár például?
    A másik dolog, ami jobban aggaszt az az, hogy néha olyan indulatosan, frusztráltan eltol, ellök magától. Én csak fel szeretném venni vagy vigasztalni mikor ilyen állapotban nagyon sír de ez egyszerűen nem lehetséges. Még mérgesebb lesz, egyértelműen nem akarja hogy én hozzáérjek. Apukáját akarja, csak ő veheti fel már ha otthon van. Olvastam a különböző kapcsolatokról a gyerek és az anyukája között és meg vagyok ijedve, hogy vmit nem jól csináltam… Az egyetlen dolog azonban, amit megtudok magamban kérdőjelezni az az, hogy esténként az apukája megy be hozzá… Itt olvastam a fórumon ezt a tippet és mivel nagyon-nagyon sokat sírt kiskorában, nem ment a szoptatás és egyebek, egyszerűen olyan kimerült voltam hogy muszáj volt legalább este pihennem egy kicsit. A másik ok pedig az volt hogy kis kora óta nem alszik túl jól és mivel itt azt olvastam, hogy az segíthet ha apa megy be, kipróbáltuk ezt a módszert de nem vagyok biztos benne hogy a legjobb eredményt értük el… El képzelhető, hogy emiatt megrendült a bizalma irántam? De ugyanakkor máskor meg nem mutat ilyen jeleket. Most is beteg volt és többször is előfordult, hogy én hozzá sem értettem… Nagyon elkeserít ez a reakció, kérlek segíts! Mit tehetünk? Ezzel éljek együtt? Valamit elrontottunk? Köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2016. november 25. péntek

      Ebben a korban erős a kicsiben a szeparációs szorongás, ezért sír, ha elmész, ez természetes. Csodát tenni sajnos nem lehet ebben a kérdéskörben, idővel kialakul a bizalom a kicsiben és a tapasztalat, hogy anya nem tűnik el, visszajön.

      Ez az eltolás is gyakori jelenség ebben a korban, az önállóságra való törekvés jele, nem ellened irányul.

      Nem kell aggódnod, amiatt nem utál meg téged, nem romlik el a kötődése irántad, mert este Apa megy be hozzá, épp ellenkezőleg, ez az Apával való kapcsolatot szokta erősíteni, ami ebben a korban már szükséges a kicsi szociális fejlődéséhez. Ne legyen lelkiismeretfurdalásod miatta!

  • Szandra

    2016. november 25. péntek

    Kedves Àgi!
    Olyan (eddig) megválaszolatlan kérdéssel illetve számomra nehéz helyzettel fordulok hozzád, ami már eléggé felemészt.
    14 hónapos a kisfiam. Nagyon barátságos, vidám baba. A családban az első baba.
    Férjem szüleinél élünk. A férjem ésesanyja nyilván, mint minden nagyszülő a kezdetektől fogva ” segíteni próbál”,ami nem mindig jól sül el.
    Na de a lényeg. Azt vettem észre a kisfiamon jó ideje( kb 6 hós kora óta), hogy nagyon ragaszkodik a nagymamájához. Amivel természetesen nem is lenne gond, ha nem érezném azt, hogy elszereti a gyerekemet tőlem.
    Ha a gyerek meglátja úgy örül, hogy szinte kiugrik a bőréből. Ha megy el, sír utána. Ha az ölembe van megy azonnal át az ölébe, mintha én egy idegen lennék. Ezeket nekem nem csinálja. Soha nem sírt utánam, ha elmentem egy rövidebb idöre az sem érdekli, ha visszajövök sem örül nekem.
    Egyszer volt egy olyan helyzet, ami a 14 hónap alatt 1x fordult elő, hogy egésznapra el kellett mennem. A mamájával volt természetesen. Mikor késő délután megérkeztem, és vártam már a pillanatot, láthassam a kisfiamat, nem történt semmi… mikor meglátott inkább ment a mamájához, akivel egésznap együtt volt.
    Úgy érzem, hogy az ő szoros kapcsolatuk, a mi kapcsolatunkra negatív hatással van.
    Úgy gondolom, ezeket az érzéseit felém is közölnie kellene.Egyébként mindenkinek nagyon örül ( apa, nagyszülők), csak felém van ez a semlegessége. Nem lenne nekem azzal alapjában semmi gondom, hogy ő örül a mamájának, ha én is érezném a részéről azt, hogy szereti az anyukáját és felém is lennének ilyen jelzései.
    Ági!
    Én csinálok valamit rosszul? Vagy túl sokat vártam az anyaságtól? Vagy rossz anya vagyok és azért ilyen a kisfiam?
    Mit jelent ez a viselkedése a fiamnak?
    Jobban szereti a mamáját ,mint engem?
    Vagy létezik olyan, hogy őt tekinti valami ok miatt az anyjának? Nagyon magam alatt vagyok ez miatt.
    Annyira vártam, hogy anya lehessek, most pedig teljesen földbe döngölve érzem az anyai mivoltomat.
    Mit éreznek ilyenkor az ilyen korú gyerekek a családi kapcsolatok terén?
    Megtudják külömböztetni a nagyszülőt a szülőtől? Vagy tudják már ilyenkor, hogy ki az anyukája?
    Mond, hogy ez természetesen és, hogy szeret a fiam, csak èn nem veszem észre. Vagy valami megnyugtató dolgot, amivel megérthetném a fiamat.
    Előre is köszönöm!
    Egy kétsébeesett anyuka.

    • Vida Ágnes

      2016. november 25. péntek

      Nem kell aggódnod. Ennek a viselkedésnek nem az az oka, hogy téged nem szeret a baba vagy, hogy a nagymamát jobban szeretné, hanem az, hogy mindkettőtökhöz kötődik, de most, 14 hónaposan, amikor már a kicsi nyit az új emberek, a társaság felé, a nagymama jelenléte különleges számára, míg a tiéd természetes. Benned bízik, tudja, hogy nem kell „tepernie” nálad ahhoz, hogy szeresd. A nagymama viszont nem anya, ő más, ezért most átmenetileg érdekesebb személy a számára, mint te. De azért hosszú távon a veled való „szerelem” megmarad, a nagymama iránt pedig kihűl majd, amikor már érdekesebbek lesznek a kis barátok, bölcsis-ovistársak stb.

  • Ágnes

    2016. november 25. péntek

    Kedves Ági!

    Majdnem 2 és fél éves kisfiam alvásproblémákkal küzd. Már egy ideje tart ez nála, kértem is tőled korábban tanácsot, de sajnos semmi nem vált be. Nagyon nehezen alszik el, egyedül egyáltalán nem, kimászkál az ágyából, mert már a nagy ágyon alszik, vele kell maradjunk de úgy is eltart egy órát biztosan amíg el tud aludni. Mintha nem tudna lenyugodni, ellazulni. Délután könnyen elalszik (valószínűleg mert éjszaka csak maximum 9 órát alszik) és 1,5-2,5 órát alszik. A fürdetést este a kezdetektől ugyanúgy csináljuk, van levendulaolaj fürdővízben, fül mögött, vacsihoz Rooiboos tea, igaz kicsi cukorral mert máshogy nem issza meg, de talán ennyitől azért nem kellene felpörögnie. Szellőztetjük a szobáját lefekvés előtt, beszélünk a napról, van mese és sötétben is picit levezetünk vagy énekelek neki egy-két altatót halkan. Ezeknek semmi hatása, ha semmit nem csinálok ezek közül a praktikák közül (persze a mese sosem marad el), akkor is ugyanúgy 1 óra az elalvás. Továbbá minden éjszaka felkel és átnyargal hozzánk, korábban ezt sem csinálta, a nagyágyba két éves kora előtt átszoktattuk és eleinte az egyedül elalvás is ment és nem is kelt fel. Ez az egész alvás hajcihő 3 hónapja indult, már két éves kora után, és 2 hónapja megszületett a kisöccse. Arra gondoltam talán a változás zavarja meg ennyire, és még azzal az éjszakai átvándorlással nincs is nagy bajom, hogy igényli a közelségem, de szeretnék neki segíteni abban, hogy egy kicsit könnyebben tudjon elaludni este. Izeg-mozog egy órán át mire végre meg tudja adni magát az alvásnak. Későbbre nem tudom tenni már az altatást, mert így is épphogy alszik 9 órát, reggel 7-kor kelnie kell, mert indul apukájával a bölcsibe. Tehát 9-től már sötétben fekszünk, mesének vége és próbálunk elaludni. Délután legkésőbb 3-kor kel. Minden nap nem tudom a kistestvér miatt elvinni a játszótérre futkosni, de igazából ez sem számít nála, nincs az a fárasztó délután, amitől könnyebben menne az esti elalvás.
    Lehet egyáltalán ezzel kezdeni valamit? Vagy egyszerűen csak várjuk ki mire ő feldolgozza a változásokat és egyszer csak majd könnyebben elalszik?

    Előre is köszönöm véleményed!

    • Vida Ágnes

      2016. november 26. szombat

      Valószínűleg az a gond, hogy este még nem álmos, amikor ágyba kerül, ezen viszont csak úgy tudsz segíteni, ha délután hamarabb felkelted. Ha 3-ig alszik, legkorábban este fél10-10, mire álmos lesz, ezért nem lehet elvárni, hogy előbb el tudjon aludni. Néhány napig fektesd korábban délután és ébreszd fel hamarabb, kell 4-5 nap, mire átáll az új ritmusra a szervezete, de utána könnyebben megy majd az esti lefekvés is. Szokott segteni az esti elalvásban az is, ha meseolvasás után mesét mondasz neki fejből a sötétben és ennek ő választhatja ki egy szereplőjét, ez oldja az elalvással szembeni ellenérzéseket.

  • Barbara

    2016. november 25. péntek

    Kedves Agi! Kisfiam 5,5 honapos, nagyon rossz alvo. Kb. 2,5 honapos koratol az ejjeli 2szer keles egyre romlott, mara mar ott tartunk, hogy 1,5-2 orankent ebred es ordit vigasztalhatatlanul, csak a mellen nyugszik meg. Nehezen alszik vissza, ringatni kell, az ejjel vege fele mar le sem lehet tenni az agyaba mert azonnal felebred. Nagyon kimerult vagyok. Csak karban ringatva vagy mellen alszik el. Nappal megnehezebb az altatasa, hordozoban szokott, de mar nem birja a hatam, nagyon nagy baba 7.8kg. Tobbemberes baba, nem lehet magara hagyni par percre sem. Olben szeret lenni egesz nap. Baratsagos az idegenekkel. 2,5 honaposan probaltuk az alvastreninget, h ringatjuk es letesszuk ebren de rengeteget sirt, utana azt probaltuk ki, hogy nem vesszuk fel csak simogatjuk az agyban, szinten nem valt be. Onnantol kezdve remalomma valt az alvas. Nappal mar kezdetek ota nem alszik jol. Refluxos. Hisba emelem meg a fejet parnaval, nem segit. Ebredeskor kohog. Kerlek segits, mit tegyek..

    • Vida Ágnes

      2016. november 26. szombat

      Valószínűleg elkezdődött nála a fogzás, ezért ébred most ilyen gyakran. A fogzásnak sokszor csak a nyálzás és a gyakori ébredés a jele, az ínyen még nem látszik semmi, de attól még a babát zavarja. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Mészáros Orsolya

    2016. november 25. péntek

    Kedves Ági!

    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy azt hiszem a kislányom nem kötődik hozzám. 10 hónapos kora óta dolgozom, ez kb. heti 3*3-4 óra távollétet jelent. Ez idő alatt apával van itthon. Ugye eddig velem volt, amikor apa megérkezett este a munkából, kitörő örömmel fogadta, ez nem volt gond számomra, ugyanis egész nap velem volt. Most viszont nem érzem, hogy engem is ilyen örömmel fogadna, sőt! Nemrég beteg volt és hiába vettem fel, apához akart menni. Valamelyik nap este altattam és egyfolytában a csukott ajtóra mutogatott – apa kiment a szobából. Borzasztóan el vagyok keseredve, nem tudom, hogy mit rontottam el. Túlzás lenne azt mondani, hogy nem jön oda hozzám, nem bújik, stb. viszont úgy gondoltam, hogy jobban fog kötődni, ha kicsit kevesebbet lát. Nagyrészt alszik, amíg nem vagyok itthon, de akkor is van pár óra, amikor nem lát. Esetleg még fontos lehet, hogy apa egyfolytában felveszi itthon is, már akkor is, ha picit rosszabb kedve van, én is felveszem ugyan, de sokáig nem tudom vinni, mert nehéz. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy apa türelmesebb, mint én. Mindezek ellenére nagyon bánt a dolog, nem tudom hogyan kellene változtatnom rajta. Szeretném, ha bújna, ha keresne, ha engem akarna éjjel-nappal – akkor is, ha ez önzőség. (Esetleg fontos lehet, hogy együtt alszunk, tápszeres baba, most lesz 1 éves.) Olvastam a kötődésről írt cikkedet, nem szeretném, ha az én hibámból rosszul kötődne, vagy bármilyen hátrány érné.
    Előre is nagyon köszönöm a válaszod, remélem elegendő információt írtam le számodra.

    • Vida Ágnes

      2016. november 26. szombat

      A biztonságosan kötődő gyermek számára természetes az anya jelenléte éppen ezért nem fogadja őt kitörő örömmel, mert bízik benne, hogy visszatér. Ez neked jólesne, de az ő részéről természetes viselkedésnek számít. A kötődés nem abból áll, hogy bújós a gyereked, mint ahogyan ellentmondás lenne az is, hogy ha kevesebbet lát, jobban kötődik. Még most is veled tölti a legtöbb időt, éppen ezért bízik benned és erősen kötődik hozzád, azonban ebben a korban már kezdenek a kicsik kötődni Apához is, ami teljesen normális folyamat.

  • Noémi

    2016. november 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most lesz 7 hónapos, de hajnali 3:30 és 4:30 között még mindig enni kér. Ha korábban felébred, akkor vissza lehet altatni, ilyenkor viszont szopizza a vállam (vagy apáét), és nem nyugszik meg, amíg nem kap szopit. Tényleg éhes lehet, vagy csak a megszokás? Anyatejes, 1 hónapja keztük a hozzátáplálást,ebédre főzeléket kap, illetve délelőtt kap kevéske gyümölcsöt pürésítve – ezt még csak szopi kiegészítéseként. Nagyjából 4 óránként eszik nappal, ebből 3,5 anyatejes, 1,5 hozzátáplálás. Este 8kor eszik utoljára, utána rögtön alvás. Köszönöm a választ előre is. Noémi

    • Vida Ágnes

      2016. november 25. péntek

      Ebben a korban még sok baba megéhezik éjjel 3-4 óránként, mert még nagyon kicsi a gyomruk és gyors az emésztésük. Ez nem rossz szokás, egyszerűen csak így működik a baba 🙂 Etesd meg és hidd el, amikor már nem lesz éhes, nem fog felkelni.

  • Eszter

    2016. november 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos és az alvásával kapcsolatban van két kérdésem:

    Nappal még kétszer alszik, de körülbelül 2 hónapos kora óta felkel kb. 40 perc után, pedig láthatóan még álmos. Próbáltam már teljesen kifárasztani, hátha ez a gond, de semmi változás. Visszaaltatni többnyire csak úgy sikerül, ha a mellkasomon hagyom tovább aludni. Ha nem alszik vissza, akkor persze nyűgös. Van esetleg valami ötleted, hogy mit lehetne még kipróbálni?

    A másik, hogy pár hónapja csak velem hajlandó este aludni menni. Ha apukája úgy próbálja letenni, hogy én is itthon vagyok, akkor addig zokog, míg végül át nem veszem, nálam rögtön el is hallgat és alszik. Mikor egy este nem voltam itthon másfél órán át próbáltak zöldágra verőgdni egymással, aztán miután a fáradságtól nagy nehezen kidőlt félóránként felsírt, míg haza nem értem, kicsit meg nem ölelgettem és visszatettem aludni. Hogyan lehetne elérni, hogy este más is el tudja altatni?

    Előre is köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2016. november 25. péntek

      A babák alvásciklusában a mélyalvás pont 40 percig tart, vannak olyan érzékenyebb, extrán ingerkereső babák, akik itt fel is kelnek és csak segítséggel tudnak visszaaludni. Az a tapasztalat, hogy a szoba besötétítése alvásidőben segíthet ezen a problémán, illetve az is, ha a kicsi nappal nem a kiságyában alszik, hanem a nagyágyon (érdemes körbebarikádozni vagy leesésgátlót tenni rá, nehogy leessen). Néha segít az is, ha az ágyába beteszed egy pólódat, aminek „anya-szaga” van, van, hogy azzal vissza tudja magát altatni a baba.

      Az esti lefekvésnél a gyakorlás az egyetlen, ami segíthet. Ha néhány napon át folyamatosan más fekteti és te nem vagy addig otthon, akkor megszokja az új szokást és elmarad a sírás is.

  • Kriszti

    2016. november 11. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom augusztusban töltötte a 3 évet, szeptemberben kezdte az ovit. A probléma az, hogy nem csak hogy nagyon válogatós, hanem nagyon sok ételnek már csak a látványától is öklendezik, hány. Ez kb. 2 éves kora körül kezdődhetett, de előtte a fogzás alatt már 6 hónaposan is hányt, meg ha nagyon sírt akkor is. Az ovi jó hatással van rá, mert előtte nem lehetett mellette enni, mert öklendezett pl. a sajttól, vajtól, almától, salátáktól, ez egy hónap alatt nagyot változott, mert már mindent lehet előtte enni.
    Egyébként sokáig szopizott, mondhatni függő volt, az ovi kezdés környékén hagyta el. Biztos sok mindent elrontottam azzal, hogy aggódtam a súlya miatt, mert 1-2-3 hónaposan még 1,5- 1- 0.8 kg-ot hízott, de utána már hónapokig csak kb. 200 grammokat. Már így utólag belegondolva lehet, hogy azért volt, mert sokat fejtem a tejem, és a táplálóbb tejet nem kapta meg!? Pedig a hozzátáplálás egész jól indult, de utána 8 hónapos kora körül kezdődött a válogatósság. Ma már sok mindent másképp csinálnák, de hát ezen már nem lehet sajnos változtatni!
    Az oviból viszont elhozom ebéd előtt, mert amikor beszoktatás alatt ottmaradtam vele ebédelni, odaültettem az ölembe, hogy kóstolja meg, de akkor is elkezdett öklendezni. Volt, hogy akkor értem egyszer oda, amikor már bevitték az ebédet, félre volt ültetve, mert akkor is öklendezett. Nemrég az óvó néni sima szalámis szendvicsétől hányt. Egyébként én úgy látom, hogy már teljesen felszabadult az oviban, az óvó néniket is nagyon szereti, fiatalok, ismerősök is. Reggelente már általában magától megy be.
    Viszont jobban szeretném, ha hamarosan ott is aludna, de ebben is bizonytalan vagyok, hogy hogy lenne a jobb! Ebben kérném a tanácsodat, hogy mit javasolsz, hogyan lenne a legjobb!? A vezető óvónő azt mondta, hogy vihetem is neki az ebédet, na de jó lesz az, ha ehhez szokik hozzá? A reggelit így is vinni szoktuk, ha itthon nem reggelizik meg. Mi lenne szerinted a jobb? Hozzam haza ugyanúgy ebéd előtt? Vagy most még vigyem neki az ebédet, jövőre meg már nem? Vagy hagyjam, hogy idővel megszokja? Csak annyira sajnálnám, hogy „éhezik”, mert biztos vagyok benne, hogy meg sem kóstolná az ebédet! Esetleg uzsonnára kérjem, hogy adjanak neki csak sima kenyeret, meg ha van hozzá szalámit? Mert azt úgy lehet, hogy megenné, de az is lehet, hogy csak hónapok elteltével. Addig meg nézzem, ahogy éhezik és szenved, szorong emiatt? Épp ma is az történt, hogy vittünk reggelit, de láttam, hogy nem akar leülni a többiek mellé, mert tojást ettek, és mondta, hogy az büdi, akkor akart volna leülni, amikor a többiek elmentek onnan. Utána én elmentem, és amikor hoztam haza, kiderült, hogy megint hányt. Ilyenkor mit lehet tenni? Esetleg lenne értelme pszichológushoz elvinni? Ha igen, akkor tudnál ajánlani valakit?
    Szóval teljesen tanácstalan vagyok! Kérlek adj tanácsot, hogy mit tegyek!
    Köszönöm!
    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2016. november 14. hétfő

      Mivel nagyon régóta húzódó problémáról van szó, ez nem pusztán nevelési probléma vagy válogatósság, hanem valószínűleg komplexebb probléma van a háttérben, ezért mindenképpen javaslom, hogy mihamarabb forduljatok pszichológushoz vagy a helyi nevelési tanácsadóhoz. Addig pedig inkább vidd haza ebéd után, ne erőltesd, hogy bent egyen, ha öklendezik tőle és inkább éhen marad.

  • Viki

    2016. november 11. péntek

    Kedves Ági!

    Kislànyom 3 éves, 5 hónapos. Mindig félénk/félős kislàny volt, régebben, mikor még babakocsiban toltam, azt vettem észre, hogy bizonyos emberek làttàn félrenéz, sokszor a szemét is becsukta (kb 1,5-2 évesen).
    Tavaly novemberben költöztünk új hàzba, ha valamelyik szomszéd ràköszönt, sírt vagy visított ijedtében. Szerencsére most nyàron, 3 éves koràra sokat javult a helyzet. A visítàs megszűnt szerencsére, màr beszélget is a szomszédokkal. Ha jàtszóhàzban vagyunk, ott sem bírja a nagy tömeget, jàték közben is igényli, hogy folyamatosan làsson engem vagy az apukàjàt.

    Szeptemberben kezdtük az ovit, 1,5 hónapig elhoztam délben, egy ideje ott alszik. Addig nem volt nagy baj a beszokàssal, az ottalvàs viszont nem tetszik neki. Folyamatosan sír, hogy ne menjünk, vagy csak délig legyen.
    Az oviban jól viselkedik, ügyes, önàlló kislàny. A probléma az, hogy nem mozdul az óvónők mellől. Ha felàllnak mellőle, egyből megy utànuk. (ezt a viselkedést egy ideig itthon is csinàlta, ha kimentem pl konyhàba akkor kiborult, apukàjàval sem volt hajlandó jàtszani addig, sírva rohant utànam). A gyerekekkel nem akar jàtszani, csak ha óvónéni mellette van, akkor viszont jól eljàtszanak. Egyedüli gyerek, nem is igazàn volt gyerek tàrsasàgban, csak ritkàn, ill zenebölcsibe jàrtunk.
    Ami miatt aggódom, hogy éjszakai ill délutàni alvàsoknàl szorong, nyugtalan, azt hajtogatja, hogy ne..ne…nem megyek,stb.

    Próbàljuk oldani a feszültségét, rengeteget jàtszunk, mozgunk, nevetünk, a reggeleket is próbàljuk stresszmentesebbé tenni, nem rohanunk, reggel is jàtszunk, iszunk citromfű teàt. Sokat beszélgetünk az oviról, van ovis könyvünk is, ami az elvàlàs megkönnyítéséhez adott nagyon jó tippeket.

    Mit tehetnénk még, hogy könnyebb legyen neki az elvàlàs, hogy ne szorongjon ennyire?

    Vàlaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Viki

    • Vida Ágnes

      2016. november 14. hétfő

      Úgy tűnik, hogy a kislányod alapvetően bizalmatlanabb, introvertáltabb típus, mint más gyerekek. Most még csak a felnőttekben bízik, ami normális jelenség (ebben a korban a gyerekek még kevésbé bíznak a társaikban, inkább a nagyobb gyerekekben és a felnőttekben). Mivel ő egyedüli gyermek és gyerekek közé sem járt sokat, ez valószínűleg ráerősített erre a tulajdonságára. Ezt hosszú távon azzal tudod oldani, hogy minél többet jártok gyerektársaságba, mert minél több tapasztalatot szerez arról, hogyan kell a többiekkel együtt élni, játszani stb. annál könnyebben veszi majd az ezzel kapcsolatos kihívásokat. Az alvással kapcsolatos problémát az okozza, hogy bár el tud aludni az oviban és jól is érzi ott magát, alapvetően még vannak fenntartásai az ovival szemben, bizalmatlan és az alvás egy kiszolgáltatott helyzet, amit ő nem szeret átélni. Ő jó kislány, megcsinálja, amit kértek tőle, ottmarad az oviban, de ez szorongást okoz benne. Segíthetnek azok a mesék, amik ovis gyerekekről szólnak (Boribon, Anna, Peti, Pöttyös Panni), valamint az, ha kap egy kedvenc kis plüsst, aki vele megy az oviba, vigyáz rá alváskor, elmesélheted neki, hogyan őrzi őt, amíg a többi gyerekkel játszik, megkérheted az állatkát minden reggel játékosan, hogy vigyázzon nagyon a kislányodra és mesélje majd el, mi történt a nap folyamán. Ez a kis játék, segít helyreállítani a biztonságérzetét az oviban.

  • Kriszta

    2016. november 11. péntek

    Kedves Ági.
    A véleményedet szeretném kérni. Babám 16 hetes 288o grammal született, ma 6600 gramm. Az utóbbi két hétben csak heti 50 grammot gyarapodott. Előtte jócskán 200 grammokat. Anyatejes baba igény szerint szoptatva. Az utóbbi időben nem eszik annyit és többet is alszik napközben. Ejszaka eddig 3-4 óránként kért enni. Most már pár napja alszik 6 órát is egyhuzamban. A napi 5 pisis pelus megvan. Érdekelne vajon miért esett vissza a heti gyarapodás? Végülis a születési súlyt megduplázta, de olvastam hogy ebben a korban minimum 8-100 gramm kellene hetente. Válaszodat előre is köszönöm. Kriszta

    • Kriszta

      2016. november 11. péntek

      80-100-at akartam írni 🙂

    • Vida Ágnes

      2016. november 14. hétfő

      Ez teljesen normális, ebben a korban már nem gyarapszanak olyan ütemben a babák és ő már megduplázta a születési súlyát, ami után szintén lassulni szokott a gyarapodás üteme. Felesleges a heti gyarapodást mérni, mert ebben a korban már összevissza gyarapszik a baba, egyik héten sokat a másikon szinte semmit. Ami számít az a havi gyarapodás: amíg csak anyatejes a baba, addig az a jó, ha legalább a minimum havi 400 gramm megvan (de mivel ő már megduplázta a születési súlyát, ezért ennek sem kell feltétlenül meglennie, hiszen papírforma szerint 1 éves korra kell megháromszorozni a születési súlyt és ha ugyanolyan tempóban gyarapodna tovább, akkor ez sokkal hamarabb következne be :))

  • Eszter Király

    2016. november 11. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam vasárnap lesz 6 hónapos és 3 hónapja gond van az éjszakákkal. Elég összetett a helyzet, próbálom röviden vázolni. Igény szerint, eddig csak szoptatott baba. Éjjel 2 és 5kor evett. 3 hósan megfordult hasról hátra, ekkor ez felébresztette éjjel, mert akkor is gyakorolta 🙂 majd pár nap szünet és kezdődött a tipikus fogzási mizéria. Hőemelkedés, pici hasmenés, éjszakai felsírások. Volt, hogy óránként és volt, h csak a cici volt jó. Amúgy cumizik. 3 hét után úgy tűnt h kint a fog. De nem, érezni lehet, de nem törte át az ínyt. Azóta sem. 🙁 próbáltuk a chamomillat, viburcolt, germicid c 5 napos kúrat, majd egy gyógyszertári kevert nyugtatót. Az sem segített. Ekkor a drnéni azt mondta, h a gyerekem abba a 10%ba tartozik, akire ellentétesen hat a nyugtató. Nem tud mást adni. Ill a kisfiam nagyon érdeklődő, aktív baba, valószínű, hogy éjjel dolgozza fel a nappal ért ingereket. Napirendünk beállt, normális. Kétszer alszik napközben. De semmi összefüggést nem találtunk a nappali több-kevesebb alvás és az éjszakai között.
    Mindig is picit ringatva tud elaludni. Nem lazul el magától, de kézben könnyen. Majd félálomba leteszem. Éjjel csukott szemmel, félálomban nyüszög, ha nem megyek be, akkor sír. Ilyenkor cumi, víz, ringatás vag cici. Van h visszaalszik 1-1,5 órát. Van h 10 perc után ismét ugyanez.
    Volt, hogy magunk közé vettem, ott is ébredt ugyanígy 🙁
    Szerinted mi lehet az oka? Mit tudnék tenni?
    Már csak benned bízok!
    Köszönöm előre is!
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2016. november 14. hétfő

      Ezt a gyakori ébredést több dolog is okozhatja:
      1. Ha száraz a lakás levegője (a fűtési szezonban gyakori probléma) a kicsi nem kap jól levegőt, mert bedugul az orra, ezért éberebben alszik, gyakrabban ébred. Érdemes párásítani.
      2. Mivel hőemelkedéssel kezdődött a dolog, lehet gyanakodni arra is, hogy esetleg az orrmandulája nagyobb és emiatt ébred olyan gyakran, ha azt látod, hogy gyakran veszi álmában szájon át a levegőt, ez is okozhatja.
      3. Ha iszol kávét, kakaót, fekete teát napközben, az átmegy az anyatejbe is és a koffein ébren tarthatja a kicsit, érdemes megpróbálni egy 4-5 napos próbát, amikor nem iszol ilyeneket, ez is javíthat az alvásán.
      4. Ha magatok közé veszed, legalább 4 napig folyamatosan csináljátok, addigra megszokja és ha ez volt a gond, jobban alszik majd.
      5. Ugyanez vonatkozik a homeopátiás szerekre is. Nem minden babának jó a Chamomilla, a tünetei szerint kell kiválasztani a neki megfelelő alkati szert és azt legalább 4-5 napon át folyamatosan adni, mire lesz eredmény, erről itt találsz bővebb leírást: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Bea

    2016. november 11. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos, és két hetes kora óta küzdünk a hasfájással. Sok mindent kipróbáltunk, adom neki az Infacolt minden szoptatás előtt (ez sokat használ), a Gripe watert már régóta általában szoptatás után amikor látszik, hogy jönnek görcsök (ennek nem egyértelmű a sikere, de már nem merem abbahagyni) és újabban a bio gaia cseppeket, ami talán segít a helyzeten, de közben elkezdtem a tejfehérje mentes diétát is, szóval nem tudom melyik jött be igazán. Fürdetés után pedig mindig megmasszírozom. Szóval most már kicsit könnyebb, változó, hogy napközben mennyire hasfájós, viszont az utóbbi napokban az éjszaka kezd menetrendszerűen alakulni. Általában este 9 és 10 között van egy szoptatás, ebbe mindig bealszi​​
    k és kel kb 4 órával (van, hogy 3 órával) később. Ilyenkor általában az éhes sírásával ébred, de volt már, hogy hasfájósan. Megszoptatom, visszaalszik, de már nem olyan mélyen, és hallom, hogy negyed óra 20 perc múlva jönnek megint a hasgörcsös nyögések, lábtornák. Ezzel van, hogy elvan egyedül egy darabig, van hogy már az elején ordít, de mindig oda jutunk, hogy felébred és kb másfél órába telik mire kijönnek a pukik és vissza tudom altatni. Bár mondják, hogy az éjszakai szoptatáskor nem nagyon szoktak levegőt nyelni, én azért finoman megbüfiztetem már mindig, várok kicsit mielőtt visszateszem a kiságyába. Egyébként ő inkább akkor nyel sok levegőt, amikor sír… Szerinted mi lehet az oka a hajnali hasfájásának és hogyan segíthetném, hogy el se kezdődjön? A napirenden kellene változtatni valamit? Egyébként a 4É módszer működik nálunk, az altatások nehezek, egyedül az esti a cicin bealvós.

    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2016. november 14. hétfő

      Valószínűleg nem is a levegőnyelős hasfájás itt a probléma, hanem szimplán csak az átlagnál érzékenyebb arra a kisfiad, amikor beindul az emésztése evés után és jönnek a pukik. Más baba ebben a korban már észre sem veszi ezt, ő nehezebben viseli. Segíthet a Gripe Water, mert az nem a légbuborékokat oldja fel, mint a többi hasfájás elleni szer, hanem a fájdalomra hat, valamint evés után nem büfiztetni kell, mivel nála nem a levegőnyelés a gond, hanem amikor erőlködik, nyom, a két térdét felhúzni a pocakjához és a két combját lassan kifelé köröztetni, ez segít beindulni a bélmozgásoknak és a pukizás, kakilás is megindul tőle.

  • Lázár Erzsébet

    2016. október 28. péntek

    Kedves Ági,
    szobatisztasággal kapcsolatban lenne kérdésem. A kislányunk 3 éves és négy hónapos. Testsúlyától eltekintve (kb 12 kg), semmiben nincs lemaradva a kortársaitól, sőt korához képest nagyon szépen beszél, intelligensen fejezi ki a gondolatait és érzelmeit, kreatívan, okosan játszik.
    A szobatisztaság kérdését soha nem erőltettük. Körülbelül 1,5 éves kora körül kapott bilit, majd WC-szűkítőt, de csak azért, h szükség esetén legyen a háztartásban (én állítólag 1 évesen egyik napról a másikra nem voltam hajlandó pelenkát felvenni többé). Kíváncsiságból próbálta mindkettőt több alkalommal, időnként sikerrel. Amikor sikerült valami, röviden megdicsértem, de igyekeztem nem túl nagy feneket kerekíteni a dolognak. Később aztán nála lekerült a napirendről a bili, valamiért elveszítette az érdeklődését a téma iránt. Úgy gondoltam, korai a dolog, várok, nem erőltetem. Tudja, hogy mi történik a mellékhelyiségben, + van a témával kapcsolatban 2 mesekönyve. Ezekből csak akkor olvasunk neki, ha ő is szeretné, nem akarjuk folyton ezt mantrázni. Közben eltelt lassan 1,5-2 év és azóta sincs nagyobb változás.
    Mostanában az egyik könyvből vett idézetet mondja nekünk pelenkacsere vagy öltözködés közben: „ Én már nagy vagyok, nem kérek pelenkát, csak bugyit..” Ez korábban ritkábban esett meg, az utóbbi 2-3 hétben naponta – kétnaponta megtörténik. Ilyenkor bugyit adok rá és megbeszéljük, h hol a bili és szóljon, ha érzi, h készülődik valami. Pisi esetén majdnem mindig csak akkor szól, amikor már megtörtént a baleset; a nagydolog néhány alkalommal már a biliben kötött ki. Bepisilés esetén természetesen nem szidom le. Az átöltözéskor meg szoktam kérdezni, mit vegyünk fel: újra egy bugyit vagy pelenkát szeretne? Ilyenkor ő a pelust választja, és én azt adok rá.
    Nem tudom, hogy ezt jól teszem-e, h visszaadom ilyenkor a pelenkát?
    Kicsit azt érzem, hogy a mesekönyvből való idézettel a „leckét” mondja fel és az általunk kimondatlan (de a tágabb környezet részéről néha elhangzó) elvárásnak szeretne megfelelni, de még nem áll készen rá.
    Ebben a korban kell-e már gyermekorvoshoz vagy egyéb szakorvoshoz fordulni vagy adjak még időt?
    Köszönettel:
    Erzsébet

    • Vida Ágnes

      2016. október 30. vasárnap

      Adj még neki időt! A szobatisztaságra való érettséghez 3 területen kell megérni (http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar). Ő fiziológiailag már érett erre, mert ha figyel, vissza tudja tartani, de szociálisan még nem teljesen (ezért van az, hogy tudja, hogy már biliznie kéne, de még nem képes rá), ezért van az, hogy elterelődik a figyelme, nem tud rá figyelni, későn szól. 2 lehetőség van:
      1. visszaadod rá a pelust és vársz, amíg magától nem változik a dolog.
      2. elkezded szokássá alakítani nála a bilizést, nem várod meg, amíg szól, hanem 2 óránként rutinszerűen elviszed, megdicséred, ha sikerül, így benne is kialakul a rutin, megtanul odafigyelni rá (ezzel a szociális érettségét fejleszted)

    • Edina

      2016. november 11. péntek

      Kedves Ági!

      A következőben kérném a tanácsod:
      Kislányom 10 hónapos, az éjszakai alvások rendben vannak, 2 hó kora óta este beteszem az ágyába a saját szobájába és magától elalszik, nem kell semmit tennem, csak ott ülök mellette amíg elalszik, ha kell a cumit visszaadom amíg forgolódik.
      Nappal délelőtt alszik 2-3órát és délután fél órát. Gondom a nappali alvásokkal van, ugyanis van egy adamo hintája és nappal csak ebben alszik, az ágyában nem. Illetve ha ha elalszik és az ágyába teszem fél órát alszik, a hintában 2-3órát. Hamarosan kezdi a bölcsit, ezért szeretném ha nappal is az ágyában aludna, de nem tudom hogy szoktassam rá, mert ami este működik az nappal nem, ha beteszem az ágyába feláll, sír, aludni nem akar. Hogyan szoktassam rá?
      Válaszodat köszönöm:Edina

      • Vida Ágnes

        2016. november 14. hétfő

        Valószínűleg azért alszik jobban a hintában, mert az kuckósabb, jobban hasonlít a biztonságos magzati pózhoz. Esetleg segíthet, ha a kiságyban is egy rugalmas pólyában vagy egy takaróba csomagolva altatod el és a teret beszűkíted egy nagy, stabil szivaccsal, hogy kisebb legyen. Valamint a nappali altatáshoz is sötétíts be, így könnyebb ellazulni. Megpróbálhatod lassan a meseolvasást is bevezetni altatáskor, ez is segíthet, hogy megbarátkozzon a saját ágyával nappal is.

  • Eszter

    2016. október 28. péntek

    Kedves Ági
    Kislányom 3 hónapos. A gondunk az elalvással van. Az esténk úgy néz ki, hogy fél 8kor fürdés, szopi, – ekkor még nem álmos egyáltalán , utána „elvan” velünk, ismét szopi, talán itt már kezd álmosodni de nem eléggé, majd jön a pihi, ismét szopi, és itt el is alszik. Berakom a kiságyba, kivárva a 20 percet, de fél óra múlva felsír. Megringatom, úg y tűnik, elalszik, majd hamar ismét felsír és nem alszik vissza. Aztán megint megéhezik, eszik és ha szerencsénk van ezen a ponton el is alszik, ami gyakran 11 óra, éjfél tájban van, de néha hajnal 1 ig is ismételjük a köröket. Ugyanakkor ezt követően 12 órát egy huzamban alszik, amit nem szeretnénk elveszíteni. Hogyan tudnánk lerövidíteni ezeket a köröket , illetve min tudnánk változtatni , hogy könnyebbek legyenek az esték? Köszi, Eszter

    • Vida Ágnes

      2016. október 30. vasárnap

      Valószínűleg nála az esti 8-as lefekvés még nem az „esti” lefekvés, ő úgy gondolja, hogy még délután van, ezért ébred fel egy rövid alvás után és nem akar visszaaludni. Majd pedig jön az éjszakai alvásidő éjfél felé, amikor viszont nagyon jól alszik.

      Amit tehetsz:
      nem fürdeted meg 8-kor, ha álmos egy kicsit szundikál, aztán játék és amikor álmosodik, akkor fekteted le. Így talán csak fél11-11-kor fog aludni, de elmarad az esti huzavona.

  • Kris

    2016. október 28. péntek

    Szia Ági!

    Kistestvér érkezésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Van egy 21 hónapos kisfiam és a héten jöttünk haza a kórházból az újszülött kistestvérével. Egy hétig voltunk kórházban, addig a kisfiam a mamánál volt, ott is aludt, nem hozták be hozzám a kórházba. A férjemet is csak hétvégén látta. Mikor hazajöttünk, ő már itthon volt, éppen aludt, én mentem be hozzá, természetesnek vette, hogy én vagyok ott, nem a mama, vagy apa. Ezt jó jelnek véltem, megmutattuk neki a kistestvérét, őt is jó fogadta, simogatta, puszit adott neki. Ez azóta is tart, ha hallja, hogy sír, be akar menni hozzá a szobába, továbbra is örül neki, mikor látja. Ő dobja ki a kistesó pelenkáját, úgyhogy segít is, ha etetem, ő is odajön mindig, közben könyvet nézegetünk. Viszont sokkal többet hisztizik, mint általában, toporzékolva tombol és nem tudjuk megnyugtatni semmivel. A héten a férjem itthon van velünk, nagyon sokat segít, sokat foglalkozik a naggyal, és bemegy a kicsihez is, ha éppen én játszom a naggyal. Igyekszem kettesben is lenni a naggyal, ha tudom, én viszem sétálni, játszunk ketten is a szobájában, de néha minden ok nélkül, legalábbis számomra ismert ok nélkül elkezd tombolni. Dobálja a játékait, földhöz vág mindent, és ha mondjuk neki, hogy nem szabad, akkor ordít, hogy „hazaaa”. Szinte egyáltalán nem eszik semmit, az evés is állandó ordítás, akármit mondunk, vagy csinálunk. Sem a székében, sem az ölünkben, sehol nem jó. Ha felvesszük, le akar menni, ha letesszük, azt akarja, hogy vegyük fel, de ha ismét felvesszük, még jobban ordít. Néha akármit mondunk, csak ordít, hogy „neeem” és ül az asztal alatt.Tudom, kevés idő telt még el, még csak hétfőn jöttünk haza, de jó lenne visszazökkenni a rendes kerékvágásba mielőbb, úgy sajnálom szegényt. És az idegeink is cafatokban vannak estére, egy idő után már képtelenek vagyunk türelmesek lenni vele. Mivel segíthetünk neki?

    A kicsi napirendjével kapcsolatban is lenne kérdésem: a koraszülött osztályra került, ahova csak pontosan három óránként mehettem őt etetni. Ez egy szempontból volt jó: mióta itthon vagyunk, szinte órát lehetne hozzá igazítani, és az időpontok is teljesen jól megfelelnek a nagy napirendjének is. Viszont néha evés után már egy órával elkezd nyűglődni, ilyenkor adjak neki megint enni, vagy próbáljam visszaaltatni? Próbálok ragaszkodni ahhoz, hogy nagyjából meglegyen a 2,5-3 óra az evések között. A kórházban cumit adtak neki, itthon is próbálkozunk ezzel, néha el is fogadja.

    Köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2016. október 30. vasárnap

      Nagyon nagy változás ez most neki. Önmagában az, hogy ilyen hosszú időre nem találkozott veletek, nagy sokk volt a számára, még, ha nem is mutatta ki akkor (a legtöbb kisgyerek nem szokta, csak később jön ki nála a frusztráció). Most legyél vele nagyon türelmes, igyekezz tartani a napirendjét, amikor csak lehet foglalkozz vele, vigyétek minél többet szabad levegőre, mozogni, hogy kiadja magából a feszültségeket és kevesebbet hisztizzen (egy ilyen korú kisfiúnál ez a legjobb módja a frusztrációk oldásának).

      A kicsinek még csak most van kialakulóban az emésztése és lehetnek még növekedési ugrások is (3 és 6 hetesen általában, valamint 3 és 6 hónaposan, de koraszülötteknél akár gyakrabban is), ha azt látod, hogy éhes, akár menetrenden kívül is etesd meg, mert ilyenkor tényleg éhes.

  • Kovácsné Csányi Eszter

    2016. október 28. péntek

    Kedves Ági,
    Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 9 hetes és a délutáni, illetve az esti altatással vannak problémák. Az egész 6-7 hetesen kezdődött. Délelőttönként szépen alszik, sőt magától alszik el, azonban délután 2-3 körül mikor kezd beálmosodni, nem bír már elaludni. Ilyenkor csak kenguruba tud meglenni, de csak úgy ha sétálok is vele, mihelyst megállok vagy leülök sír. Ilyenkor már a játékok, pihenőszék, hinta sem köti le, pedig ott vagyok mellette, csak akkor nyugszik meg, ha felveszem. Van, hogy megsüllyed a kenguruban azonban, mikor leakarom rakni felriad és minden kezdődik előröl, az én hátam meg már nem bírja. Attól félek, hogy kézbe szokott, de ha meg sír, akkor csak fel kell venni nem? Cumit nem kap, bár nem is szereti, kiköpi. Babakocsit is csak addig viseli el, míg mozog egy idő után már azt sem. 7-8 körül szoktuk fürdetni, és sajnos utána már csak cicin tud elenni, mert amint felvennénk és elringatnánk vigasztalhatatlanul sír, ha visszarakjuk cicire, dudlizik, egyből elalszik, de mikor le akarnám venni róla, felriad és sír. Cicieim meg már fájnak. Tejem van bőven, szépen is fejlődik, hasa se fáj neki, nem húzgálja a lábait espumisant, biogaiat is kap, volt hogy meg szélcsöveztük de semmi. Persze ilyenkor már esélytelen, hogy magától aludjon el. Pontban fél 10-kor viszont kidől. Éjszakát végig alussza, reggel fél7-7-kor kel. Így du. 2-3 órától este fél 10-ig ébren van. Kérlek segíts nekem, mert úgy érzem valamit nagyon elrontok. Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2016. október 30. vasárnap

      Nem rontottál el semmit. Egyszerűen csak a kicsi még fejlődő idegrendszere, délutánra elfárad és nem tud megnyugodni, kikapcsolni még segítséggel sem. Próbáld meg délutánonként úgy altatni, hogy amikor álmos, akkor menjetek le sétálni, így kialussza magát a babakocsiban és jobban bírja estig (ha háton altatva hamar felriad, érdemes kipróbálni, hogy hason alszik a kocsiban). Ha ezután még estefelé is nyűgös kicsit, nyugodtan szoptasd meg, de ne akard letenni a kiságyba mindenáron, ez már csak kiegészítő szundi, nem rendes alvás (ennek az az előnye egyben, hogy az esti anyatej zsírosabb, így jobban jóllakik a kicsi és biztosan jóllakva fekszik le este), jobban alszik. Ahogy fejlődik az idegrendszere, egyre hosszabban lesz ébren, ezek a problémák megszűnnek majd.

  • Bajza Szilvia

    2016. október 28. péntek

    Kedves Ági! 14 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérdeznék. 12 hónapos koráig semmi komoly kérdésem nem merült fel a viselkedésével kapcsolatban azonban most az intenzív mozgásfejlődéssel egy időben sok minden megváltozott: 1. Nem hajlandó normálisan enni kb 3 gyümölcsöt 2 zöldséget és natúr csirkét eszik meg na meg korpás kekszet. Korábban semmi gond nem volt az étvágyával nem értem mi történhetett. Már mindennel próbálkoztam sültekkel, kencékkel, főzelékekkel…semmi újat nem szeretne…ha meg is eszi kiköpi.. Tudom, hogy a reggeli és esti tápszerben van vitamin de nem kevés az egy ilyen korú babának? Próbálkozzak még? 2.Inni nem halandó másból csak cumisüvegből, és csak úgy ha itatom magától nem fogja meg inkább sír. A csőrös és a sima poharat is próbáltam, van esetleg még valami amit tehetnék? 3. Elkezdett szó szerint sírva menekülni a nagyszülei elől amikor megjönnek hozzánk, vagy mi megyünk hozzájuk. Értem, hogy szeparációs szorongás és rám van most nagyon szüksége.. de eddig annyira szerette a nagyszüleit és bármikor rájuk tudtam bízni, ez néhány hete kivitelezhetetlen. Próbáljam ennek ellenére rájuk hagyni néha, vagy úgy ahogy eddig most néhány hónapig még ne eröltessem? Összességében, nem értem ezeket a hirtelen változásokat: Nem érte trauma, nem veszekszünk előtte, nem nézhet Tv-t.. Mit történhetett? Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

    • Vida Ágnes

      2016. október 30. vasárnap

      1. Nem történt semmi, egyszerűen csak beért abba a korba, amikor az ösztönei azt súgják, az ételek akár veszélyesek is lehetnek (az őskorban ilyenkor kezdtek el a gyerekek gyűjtögetni menni az anyjukkal, ezért gyanakszanak a korábban ismerős ételekre is). Ha minden tápanyagcsoportból (gabonafélék, gyümölcs, zöldség, hús, tejtermék) megeszik 1-2 félét, akkor nem lesz vitaminhiánya, igazából ez csak a mi felnőtt gondolkodásunknak túl egyoldalú, neki elég. Később, ahogy látja, ti miket esztek, neki is megjön majd a kedve a többihez is. Ha viszont azt érzi, hogy te ideges vagy minden etetéskor, ő egyre válogatósabb lesz majd. Azt a néhány félét megpróbálhatod változatosabban elkészíteni (pl. gyümölcsturmix, gyümölcsös túró, leves, felfújt, főzelék, zöldségkrém, zöldséges szósz a húshoz)

      2. Esetleg ki lehet próbálni a puha csőrös poharat, ami a cumisüvegre jobban hasonlít, valamint a szívószálat (elsőre szívj fel bele egy kicsi italt, alul fogd be az ujjaddal és úgy add oda neki, hamar meg szokták tanulni)

      3. Ez normális viselkedés, most is szereti őket, a viselkedésével csak azt jelzi, hogy ővelük nem találkozik olyan gyakran. Ahogy a gyerek önállósodik, meg is ijed egy kicsit, hogy már ennyi mindent el tud érni, ezeket veszélyesnek érzi, ezért lesz anyásabb, ezért lesz a korábban már ismert emberekkel bizalmatlanabb, ez idővel, ahogy fejlődik az önbizalma és egyre többet tud a világról, változni fog majd.

  • Csilla

    2016. október 28. péntek

    Kedves Ági!

    9 hónapos fiam evésével kapcsolatban van problémám. Konkrétan: nem tudom, hogy mennyit kellene ennie. 46 cm és 2600 g-mal született időre, most kb. 72 cm és 8,5 kg. Születésétől kezdve tápszeres, kb. 5,5 hónapos korában kezdtem a hozzátáplálást. Szeret enni, darabosat elfogad, gyümölcsöt, főtt/sült zöldséget, kenyeret, sajtot rágcsál, majszol (4foga van). Szerintem nagyon sokat eszik, amit kanállal kínálok, mindent elfogad, amit darabosat teszek elé, lényegében mindent megeszik (van egy kis „veszteség”, leejti, stb.)…
    Mostanában így eszik:
    – reggeli: tápszer, kb. 150-180 ml
    – tízórai: gyümölcs (mostanában egy banán)
    – ebéd: főzelék vagy párolt/sült zöldség/rizs/bulgur hússal vagy zöldséges egytálétel összesen kb. 160-220 g. Utána meg szoktam kínálni tápszerrel, amit elfogad, kb. 100-120 ml.
    – uzsonna alma/körte zabkásával (vízzel készítve) vagy túróval vagy joghurttal vagy rizskásával, összesen kb. 200 g
    – vacsora: kenyér (kb. 30-50 g) valami házi „kencével” vagy kefírrel (ezt is addig enné, amíg van), paradicsom, sajt
    – lefekvés előtt tápszer, kb. 160-220 ml
    Evések között, közben illetve után kínálom vízzel, szokott inni. (Cumisüvegből sokat iszik, puha csőrű csőröspohárból keveset.)
    Azon kívül, hogy nem tudom, mennyit kellene ennie, azt sem tudom, mennyit kellene innia.
    Hol van a határ az étellel ismerkedés és a játék között? Mit engedhetek? Ledobja az ételt, evőeszközt, csőrös poharat, piszkálja a tányéron, asztalon, …
    Ehet-e darabosat, ha viszontlátok a pelenkában répadarabokat, zabszemeket, … vagy inkább váltsak pépesre vagy fele pépes, fele darabos? (a darabosat jobban kedveli, mint a pépet)
    Mikortól kellene próbálkoznia kanállal enni? Kikészítek neki is evéshez kanalat, de inkább marokkal próbálja a főzeléket is enni 🙂
    És egy teljesen más témájú kerdés: Az létezhet, hogy kb. 6 hónapos kora óta nem kel fel éjszakánként? (kb. 10-11 órát alszik éjjel) Kb. 7 hónapos kora óta külön szobában alszunk, kicsit nyitva az ajtó, és nem tudom, hogy tényleg nem kel fel (nem sír) vagy csak én nem hallom. Már arra gondoltam, hogy sírt ő, de nem ébredtem fel rá, ezért elkönyvelte magában azt, hogy éjjel nincs segítség…

    Köszönöm a választ,
    Csilla

    • Vida Ágnes

      2016. október 30. vasárnap

      Teljesen jól eszik a babád, nincs mit változtatni rajta.
      Nyugodtan ehet darabosat, ha azt szereti, végülis az a cél, hogy áttérjen a darabosra idővel.
      Annyit igyon, amennyit elfogad, nem kell méricskélni, a babák ösztönei ezen a téren még jól működnek, ha megkínálod evés után és 2 evés között 1-1 alkalommal, iszik majd 1-2 kortyot és ez elég neki.
      A kanalazás inkább csak másfél éves korra szokott sikerülni (vannak extra manuális készségekkel rendelkező babák, akiknek előbb, de a többségnek inkább csak később), addig inkább az a cél, hogy egyen kézzel-villával, ahogy sikerül, maradjon meg a jó étvágya, ügyesedjen. A hogyan itt másodlagos.
      A maszatolás egy határig jó, a ledobálás is normális, de evés után mondd neki, hogy „együtt szedjük fel, amit ledobtál”, kérd meg, hogy segítsen, így idővel rájön, hogy annyira nem is jó buli mindent ledobálni. A sima ledobom és utánanézek vagy a véletlenül leesett dobálás nem gond, de a dühös dobálás már annak a jele, hogy nem éhes tovább, ilyenkor abba kell hagyni az evést.

      Alvás: nem gond, örülj neki 🙂 Hidd el, ha tényleg sírt volna, hallottad volna 😉

  • Horváthné Kiss annamária

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ági!Olyan problémával fordulok hozzád, hogy kislányom 2éves volt szeptemberbe! 8 hetes kora óta szinte átaludta az éjszakákat(kivéve betegség)!Szépen aludt,egedül a szobájában!Sose volt gond! 1 hónapja azonban beteg lett!Velünk aludt pár éjszakát és azóta egyszerűen nem hajlandó egyedül aludni a saját helyén!Este semmi gond nincsen,szépen megy a helyére,vagy velem,vagy apuákájával,el is alszik, de kb 1 óra múlva ébred,és csak akkor hajlandó visszaaludni ha valmelyikőnk ott van!Ez nem is baj,csak szinte óránként ébred!Nem tudjuk mit tehetnénk!?De ez így elég kimerítő!! Köszönöm a segítséged és a válaszod! Szép Napot
    Horváthné Kiss Annamária

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Valami miatt most jobban megviselte őt ez a betegség, szerintem egyelőre jobb megoldás, ha ébredés után magatok közé fektetitek és veletek alszik tovább, aztán majd, ha már teljesen elmúlt a rossz élménye, nem fog felébredni és nem kell áttenni közétek. Esetleg érdemes utánanézni annak is, nem maradt-e meg valami probléma a betegségből (pl. bedugult fül vagy megnagyobbodott orrmandula), ami a rossz alvást okozza.

  • Szabo gaborne

    2016. október 14. péntek

    Kedves Agnes. Kisfiam 10hónapos és sajnos az alvasal vannak problemaink. Anyatejes meg és csak cicin alszik el, nappal keveset alszik van mikor fel orat egesz nap,de sajnos éjszaka se alszik jol. Elalszik max1 orat alszik és már ebred is nyoszorog sír es csak cicin alszik vissza ez megy egesz ejszaka. Sokan a fogzast mondjak, de nekunk sose aludt jol. 2honapig ejszaka nem aludt fel oranal tobbet csak nappal,akkor viszont eves alvas volt csak. Utana jott egy 2 honapos idoszak mikor elkezdett tobbet aludni, de most ujra elojott ez a nem alvas. Nem tudom mit csinalok rosszul. Gondoltunk.arra is, hogy keves mar a tejcsi adtam neki potlast tapszert tejpepet, de igy se alszik jol. Mivel tudnam elolre lenditeni ezt a dolgot, hogy talan jobban aludjon? Tudom sok mindentol lehet most a fogzasnal tartunk, de kicsikent se aludt jol. Elore is koszonom

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Vannak olyan babák, akik kezdettől fogva nem alszanak jók, de az okok mindig mások (itt írtam erről: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/mar-honapok-ota-nem-alszik-a-baba-miert)
      Most éppen a fogzás az ok, tehát ezen kell segíteni. Ha még nincs kint 8 foga, akkor biztosan ez zavarja, különösen a felső 4 metsző okoz sok galibát. Érdemes megkeresni a homeopátiás alkati szerét (erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz) vagy ha egyik tünet sem jellemző rá, kipróbálni valamilyen komplex szert pl. Tentoba homeo.

  • kinga

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ági,
    Kisfiam 5 és fél éves a kezdetektől egy szobában alszunk. Amnikor 2 éves volt megkérdeztem tőled mikor fog egyedül szívesen aludni egy szobában egyedül. Irtad 5-6 éves korára majd meglátom hogy ki fog „rúgni” a szobájából. 🙂
    Nos ez még nem történt meg :-).
    Kérdésem: Fél a sötétben egyedül elalváskor. Azt csinálom hogy résnyire nyitva hagyom az ajtót és így próbálom napról napra edzeni az egyedül elalvásban. Van-e jobb módszered? És nem probléma -e majd a további fejlődésében (férfi/nő) kapcsolatok, hogy ha továbbra is egy szobában alszunk? Mi a véleményed? köszönöm,kinga

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Úgy tűnik nagyon ragaszkodó a kisfiad 🙂 De sebaj, egyszercsak eljön majd nála az elválás ideje, csak talán később, mint gondoltuk 🙂 Ez semmi rosszat nem okoz a gyerekben, baja nem lesz tőle, ne aggódj.
      A módszered jó a sötét ellen. Még, ami segíthet: lefekvés előtt ott előtte megkérni egy plüssállatkát, hogy üljön le az ágy szélére és vigyázzon rá, amíg te kimész a szobából, ez a játékos mesés megoldás szokott segíteni a félelmek oldásában.

  • Szarka-Bogya Beàta

    2016. október 14. péntek

    Kedves Àgi! Kisfiam 2 ès fèl èves. Mèg csak szavakat mondd. Mondatokat nem. Pedig rengeteget mondókàzunk, olvassunk. De mèg sem akar mondatokba beszèlni. Amúgy mindent megèrt ès èn is èrtem hogy mit akar. Szerinted kell aggódnom?
    Màsik problèma a hiszti vagy inkàbb az akarata. Pl. Ha a jàtèkait elakarom pakolni a helyère nem engedi. Fogja a jàtèkot ès eldobja. Ès sir hogy ne pakoljam el. Igy este is csak ha elaludt utànna lehet összepakolni a szobàjàt. Próbàltam jàtèkosan hogy mennek aludni a jàtèkok ès hogy tegyük helyère öket. De igy se engedi. Mit csinàljak?
    Ha valami nem úgy van ahogy ő akarja sir, dobàlja a jàtèkait. Hogyan lehet ezt kezelni?
    Köszönöm vàlaszod!

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ebben a korban nem kell még mondatokban beszélni. Ha mond szavakat, a szókincse gyarapszik és mindent megért, akkor idővel elkezdi majd a mondatokat is.

      A gyerekek azért szeretnek mindent beteríteni ebben a korban játékokkal, mert úgy érzik, ahol a játékaik vannak, az az ő területük. Tehát segíthet, ha azt mondod neki, hogy pl. „szedjük össze az autókat a dobozba, de a dobozt hagyjuk ott, hogy mindenki lássa, az a te autózós helyed!” Ez a megoldás segít elkerülni a hisztiket emiatt.

  • Eszter

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni 2 témával kapcsolatban. 4 hónapos a kisfiamat utóbbi 2-3 hétben nem tudom másra hagyni. 6 hetes kora óta előfordult többször, hogy a nagymama vagy az apukája vigyázott rá, és nem volt semmi gond. Az utóbbi időben viszont rettenetesen sír amint észreveszi, hogy nem vagyok ott. Ráadásul az apukájával sem marad pedig ő nagyon sokat foglalkozik vele, sokat vannak együtt. Azt mondja a férjem, hogy amint észreveszi, hogy nem vagyok ott elkezd keservesen sírni és nem hagyja abba. Akár több órán keresztül is sír, majd elalszik, de amint felkel azonnal folytatja. Nem hiszem, hogy az a megoldás, hogy hagynom kellene sírni, de mindenhova magammal sem vihetem. Miért van ez? Mit csináljak?
    A másik dolog az, hogy a pihenőszékben, babakocsiban rendszeresen felül magától hasizomból. Tudom, hogy még nem kéne neki, de hiába fektetem vissza azonnal ül fel megint. Teljesen vízszintből még nem tud, de úgy nem is szívesen van, azonnal nyöszörög. Ne hagyjam neki?
    Köszönöm a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Ez ebben a korban normális viselkedés, a babák csak anyával érzik magukat biztonságban, de kisebb korban nem tudják, hogy anya nincs mindig ott velük és ebben a korban kezdenek el rájönni erre, viszont még nem tudják, hogy ha anya nincs ott, attól még megvan, tehát ők biztonságban vannak. Ez átmeneti jelenség, ami általában néhány hét után oldódik, addig segíthetsz neki azzal, hogy pl. amikor kimész a szobából, beszélsz hozzá, így idővel rájön, hogy ha a hangod megvan, te sem tűntél el. Ezenkívül, amikor otthon vagytok mindketten, akkor is legyen sokat apa karjában, így hozzá is elkezd erősebben kötődni és nem fog sírni, ha vele van.

      Ez a felülés szintén életkori sajátosság. Nem gond, ha csinálja, de ez még nem „igazi” felülés, hiszen segédeszközzel (valamire támaszkodva) történik, a baba hátizmai még nem elég erősek ebben a korban a folyamatos, támaszték nélküli üléshez.

  • Évi

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ágnes,
    Szeretném a segítségét kérni az alábbi problémámban.
    Van egy két és fél éves kislányom. Második éve jár a bölcsibe, nagyon szociális alkat, szeret csacsogni, fejlett, szereti a bölcsit is. Kora nyár óta teljesen szobatiszta, éjszaka is, tavasszal magától lerakta a cumit.
    Az utóbbi hetekben azt tapasztaltam nála, hogy nagyon elkezdte hiányolni a cumiját bármit bekap a szájába, hogy helyettesítse, plussz jelenség kb. egy hete, hogy éjszakánként felkel…ki akar menni a wc-re. Ki is visszük, pisil visszamegy aludni, ahogy leteszi a fejét már szól is, hogy mennie kell kakilni…ezt 5-6x eljátssza, természetesen semmi nem történik. Orvos megnézte nincs fizikai baja. Mostmár lefekvés előtt csinálja ezt. Nappal semmi változást nem tapasztalunk nála otthon és a bölcsiben sem. Próbálom kérdezni tőle, hogy mi a baj, fáj-e a hasa, vagy zavarja-e valami, de mindig azt mondja semmi baj.
    Változás nem volt az életünkben, talán annyi hogy kb. egy hónapja az édesapjának volt egy kis neurologiai problémája és 2 hétig nem tudott úgy a lányunkkal foglalkozni mint előtte, illetve úgy látom nem türelmes a kislányunkhoz a párom. A lányom nagyon apás. Alapvető dolgok, hogy pl. a szandált a lányom akarja levenni, a férjem nem engedi és ebből hiszti kerekedik a Ő pedig ráförmed a kislányra elkezd sírni, de nem vígasztalja meg. Mit tehetnék, hogy segíthessek rajta? Nem volt problémás kislány sosem, minden korszakokat simán végigvittünk különösebb problémák nélkül. köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      A kislányok számára ebben a korban nagyon fontos az apához való kötődés, valószínűleg ez viseli most meg. Beszélj a férjeddel, jelezd neki, mi a probléma! Ha sikerülne a viselkedésén változtatnia és többet foglalkozni a kislányával, a problémák is megoldódnának.

  • Kris

    2016. október 14. péntek

    Szia Ági!

    20 hónapos kisfiammal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!

    Várhatóan október 20. körül megszületik a második kisfiam. Az volt a terv, hogy az idősebb a szeptemberben nyíló családi napköziben heti két napot fog járni, és mire a testvér megszületik, már a beszoktatáson régen túl leszünk. Sajnos ez nem valósult meg, a bölcsőde csak jövő héten, 17-én nyílik meg, és ráadásul csak utána héten kezdhetnénk el a beszoktatást. Végül is szinte mindegy, mert jövő héten már háromszor kell mennem a kórházba vizsgálatra, amúgy se tudnám vinni beszoktatásra. Most teljesen tanácstalan vagyok a bölcsődével kapcsolatban… Mikor lenne érdemes így elkezdeni? Heti két napra szeretném, de lehet, hogy jövőre már csak teljes hétre veszik be. Hogyan időzítsünk, hogy ne érezze úgy, hogy „el van küldve” otthonról? A nagymamák felajánlották, hogy majd ők beszoktatják, de ezt valahogy nem érzem helyesnek, ettől lehet, hogy csak még féltékenyebb lenne… Mi erről a véleményed?

    Továbbá az evéssel kapcsolatban lenne még kérdésem. Mostanában néha sztrájkol és nem hajlandó enni szinte semmit, viszont fél óra-óra múlva már mondja, hogy hammhamm és be akar mászni az etetőszékbe. Így néz ki a napja: kilenc körül kel, reggelire junior ital+egy kevés tejpép, ezen gyakorolhatja az önálló evést, vagy vmilyen pékáru, szendvics. A junior italt megissza, de csak kevés szilárd ételt eszik mellé. Nem erőltetem, annyit eszik, amennyit akar. Délelőtt régebben a játszótérre vittem neki almát, néha evett belőle, néha nem, de mostanában már nem megyünk játszótérre, inkább itthon vagyunk az udvaron, de nem nagyon eszik a gyümölcsből. Ebéd délben: azt eszi, amit én, néha többet, néha kevesebbet, itt sem erőltetem, ő tudja, hogy mennyire éhes. Általában mindenből eszik, nem válogatós (legalábbis egyelőre). Fél kettőtől alvás, 1,5-3 órát alszik, ébredés után túrókrémet, vagy joghurtot adok neki, ebbe próbálok beletenni gyümölcsöt, néha megeszi, néha nem.. Ha még kér, kaphat kölesgolyót, vagy bulátát. Utána levegőzés, időjárástól függően, vacsora pedig 7-1/2 8 között: szendvics. Próbálom variálni: sajtkrémes, májkrémes, vajas, paprikával, felvágottal, néha virsli, halkonzervet is próbáltam, itt is változó, néha sokat eszik, néha szinte semmit. Fürdés kilenckor, utána junior ital és alvás. A vacsoránál mostanában mindig az van, hogy eszik a helyén, megunja és kikérezkedik a székből és megy oda a férjemhez, az ő ölében akar ülni és ott eszik tovább. Általában ő már vacsorára itthon van és próbálunk mindig együtt enni. Engedjük őt így „mászkálni”? Már gondolkodtam a kisasztalon, is, de egyelőre még próbálom halogatni, mert nem akarom, hogy futkosás legyen az evés helyett… Továbbá néha földhöz vágja az evőeszközeit, kiborítja az ételt… Ilyen szempontból szerencsésebb az etetőszék…

    Végül pedig a kistesóval kapcsolatban lenne kérdésem: itt öt napig kell bent lenni a kórházban az újszülöttel. Ebben az öt napban a férjem nem lesz otthon, a szabadságát arra tartogatja, amikor hazajövünk, a nagyobbik kisfiam addig a nagymamákkal lesz. Hogy csináljuk, mikor találkozzon először a testvérével? Arra gondoltam, hogy a kórházba inkább ne jöjjön be, félek, hogy az elválás jobban megviselné, minthogy nem lát pár napig és ő mindenképpen legyen otthon, mikor jövünk haza az öccsével. Már készültünk egy kis aprósággal, amit a testvérétől „kap” és persze szeretném az ő napirendjét továbbra is változatlanul tartani, és a kicsit hozzá igazítani. Mi erről a véleményed?

    Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      20 hónapos korban ez még nem okoz féltékenységet, mert ekkor a kicsi még nem veszi észre az ok-okozati összefüggést a kettő között, nyugodtan beszoktathatja a nagymama is a bölcsibe, az egyetlen, ami miatt nehézkes lehet a dolog, hogy ez egyszerre két nagy változás az életében viszonylag rövid idő alatt, tehát jobb lenne, ha először megszületne a tesó és csak utána 4-6 héttel kezdődne a bölcsődei beszoktatás és nem úgy, hogy pont a beszoktatás alatt mész el szülni.

      Igazából az evése teljesen a korának megfelelő. Néha éhesebb, néha nem, ez normális, hiszen mi felnőttek sem vagyunk minden nap ugyanolyan éhesek. Az sem gond, ha most nyüzsög evés közben, ez ennek a kornak a sajátja, a kisasztal, kisszék ezen segítene, mert ott, ha nagyon be van sózva akár állva is ehet, de nem kell utána szaladgálni a tállal, ha elment, el kell tenni az ételt, hogy lássa, ha jól akar lakni, nincs rohangálás.

      A kórházi látogatást érdemes megtenni, nem lesz semmi gond az elválással és ő is örülni fog neked, hogy lát, így könnyebb lesz az átmenet hidd el (nálunk is 20 hónap a gyerekek között a korkülönbség, a nagy bejött meglátogatni, nagyon élvezte, játszottunk kicsit, simán elvált, pedig nagyon anyás volt akkoriban, viszont így könnyebb volt az átmenet, amikor hazajöttünk). A napirend szempontjából tényleg az a jó, ha a nagyhoz igazodtok, a kicsi gyorsan felveszi majd, kezdetben pedig tényleg az a fontos neki, hogy amikor éhes, ehessen, aztán alhasson, ezt pedig bárhol meg lehet oldani 🙂

  • Yvette

    2016. október 14. péntek

    Szia Ági!
    9,5 honapos kislanyom 2 honapja ejszaka orankent kel fel,nem sir csak fel kel es van,h vissza sem lehet altatni! A fogzasra mindent probaltam nem lett jobb! Nappal jokat alszik 2-szer,jo kedvű! De ejjel pörög-forog meg alvas közben is! Mar nem anyatejes, eddig jol alvo baba volt 1-szer kelt fel!2 foga van eddig! Nem tudom mit probaljak ki,hogy nyugodtabb legyen az ejszakaja!? A vedőnönek mar nincs ötlete,az orvos szerint a foga miatt van! Ringatva altatom! Mit nem csinalhatok jol?!

  • Vivien

    2016. október 14. péntek

    Kedves Agi!

    Kislanyom 3 eves es 3 honapos, es eddig mikor probalkoztunk sikertelen volt a bilizes! Most viszont o nagylanyosan mar csak a wc-re akar menni, ami jo! Igy elkezdtunk egy hete rendszeresen wc-zni es pelus nelkul lenni! Ez mindaddig jol megy ha elviszem kb 1,5 orankent a wcre, es akkor nincs baleset! Viszont ha nem visszuk idobe, akkor tele pisili a nadragjat es nem szol hogy kell. Utana persze szol azonnal hogy mi tortent, es hogy csereljunk nadragot, ami szinten jo! Csak kivancsi lennek hogy vajon mikor varhatom el hogy magatol is jelez majd? Nagyon ertelmes kislany, szerintem erett ra, csak nagyon elmelyul a jatekban! A kaki az szinte mindig a wc-be sikerul mostanaban! Ami szinten haladas mert eddig azt kifejezetten a pelusban tartogatta! Szoval jo uton haladunk csak tanacsodat kernem,hogy mikent tudok segiteni hogy figyeljen a teste jelzeseire! Tudom gyakran irod hogy nem kell eroltetni, es hogy magatol is szobatiszta lesz, de en azt erzem hogy az en gyerekem szuperul ellenne pelusban meg akar egy evet is! Ezert dontottuk ugy hogy megprobaljuk, es mostmar csak estere van pelus, es szuperul is megy egy hete, csak nem jelez meg!

    Meg egy tema, kb 1 hete gyakran felkel este sirva, es olyankor nem enged el, mert kulonben megint sir! Olyan mintha megint a szeparacios felelem idoszaka lenne! De gondolom ez inkabb remalom lehet? Olyankor nem segit mas, csak anya olelese! Ha atolelem egybol megnyugszik, de azert eltelik 10-20 perc mire tenyleg alszik tovabb, de azert ezt este 5x vegigcsinalni faraszto, igy mar kb egy hete alig alszunk! Mit tehetnenk?

    Jaj meg utolso kerdes: kislanyom folyton szerepjatekot jatszik, gyakorlatilag legszivesebben egesz nap! Bejelenti hogy most nagyi vagyok vagy apa vagyok es ugy tesz aztan megint valt! Ferjem szerint ez teljesen egeszseges es gondolom en is, csak szeretnem tudni hogy ez valoban nem tulzas e?

    Delutan mar fel eve amugy nem alszik! Este 12 orat szokott! Ez eleg?

    Koszi a tanacsodat!

    Udv,

    Vivien

    • Niki

      2016. október 14. péntek

      Kedves Ági!

      Lányom 2,5 éves,és pár hónapos kora óta van egy fura „szokása” ülve a jobb lábát erőteljesen mozgatja(körkörösen) és ehhez nagyon koncentráló arcot vág!Még nem tudott ülni addig fekve csinálta!Vannak időszakok mikor jobban csinálja és van mikor egyáltalán nem.
      A gyerekorvos nem tudja mi lehet ez!Segítségedet köszönöm előre is!
      Üdv:Niki

      • Vida Ágnes

        2016. október 16. vasárnap

        Ez egyfajta önnyugtató tevékenység, olyan, mint a cumizás, a hajpödörgetés vagy a rongyizás, a gyerek így vezeti le a feszültségét, nem kell különösebben foglalkozni vele, később kinövi majd.

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Valószínűleg még nem teljesen érett meg a szobatisztaságra, ezért történnek balesetek. Ez egy átmeneti fázis, amikor néha már a vécébe megy a dolog, néha nem, még nem tudatos nála annyira a dolog, hogy szóljon, mert túlságosan elmerül a játékban, de ez csak rövid ideig tart majd, gyorsan megtanulja, hogyan kell szólni.

      Valószínűleg a szobatisztaság miatt alakultak ki az ébredések is, ez nagy változás a kicsi életében, nagy önállóság, ezért riad fel most sírva. Dédelgesd, vigasztald ilyenkor, ahogy egyre ügyesebb lesz a vécére járásban, úgy ez is elmúlik majd.

      A szerepjáték teljesen normális ebben az életkorban, így gyakorolja a kicsi a szerepeket a világban, nem gond, ha ő nagyon szereti és szívesen játssza.

      Igen, elég a 12 óra alvás.