Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Georgina

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném a tanàcsodat kérni..Larám 15 hónapos, problémamentes terhesség-szülés után napra pontosan jött a világra.Minden a legnagyobb rendben volt, majd szépen lassan kiderült, hogy összetett ételallergiája van.3honapos korától, mivel nagyon fajt a pocakja csak ringatva rajtam aludt el, különösebb nehézségek nélkül.Ez egészen így ment két hónappal ezelőttig, amikor egyszer csak elkezdett tiltakozni ellene, szerintem kényelmetlen lehetett neki, de minden probléma nélkül át tértünk arra, hogy kajcsi után hasra fordul, én riszálom pár percig a popóját és aludt is. (Baby kenelünk van, így mindig együtt alszunk el).Ezt követte, hogy megkajcsizott, le mászott az ölemből, nem szerette volna, ha riszálom, így mászkált egy picit, lóbálta a lábikóját (ahogy megfigyeltem így altaja magát) majd oda bújt ès aludtunk.Esténként ez meg is maradt, na de napközben ki csúsztak a dolgok a kezemből.Azthiszem, hogy Lara manó lett a főnök, ami a napközbeni alvást illeti.Álmos, de bármit meg tesz, hogy ne kelljen aludni.Ha viszont sikerül elaludnia, akkor két órát is szunyókált.Az lényeges lehet, hogy születésétől kezdve van napirendünk, rituálék, tudja mi mi után következik.Persze életkori sajátosságaihoz és igényeihez igazodik mindig a napirend.Megteremtem neki az ellazuláshoz szükséges körülményeket, és ezidáig nem is volt gond.Persze ha fogzás-betegség van,akkor az bezavar, de minek után kizártam ezeket a tényezőket, arra jutottam, hogy az akarata kezd kikerekedni , amivel nem lenne gond, de megesz reggelire😁 Próbáltam a szokásos módon az altatast, nem ment.Probaltam úgy csinálni, mint aki alszik (néha bejön), eddig segített, ha ülve ringattam, addig tetszik neki ameddig eszik és majdnem el is alszik, de aztán mégsem.Szórakoztatja magát és engem, vagy beszélget a párnának, vagy simiz engem, nevetgél, oda bújik, majdnem elalszik, mégsem.Probaltam, hogy nem engedem maszkalni, akkor öt perc ellenkezés után sokszor elalszik, de van, hogy annyira felidegesíti magát, vagyis én őt azzal, hogy nem engedem maszkalni, hogy hanyasig sír🙁🙁 de ha hagyom, van, hogy 2,5 órát is simán el van, miközben hulla álmos.Ha határozott vagyok, akkor sír nagyon, ha hagyom, nem alszik.Peobaltam mostanában sok dolgot, technikát, hogy el tudjon lazulni, de nem akar aludni.Olyan, mintha azt szeretné mondani, hogy anya nem érted, hogy nem erek rá aludni nappal?annyi minden felfedeznivalom van:) de ehhez még pici.Alapvetoen kiegyensúlyozott, jó kedélyű baba, semmi mással nincs gondunk csak a nappali alvassal.Az elfelejtettem, hogy próbáltam hamarabb letenni, hátha túl fárad, később, hátha nem elég fáradt.Sokat vagyunk levegőn.Ha van valami ötleted, vagy látsz valamit az írásomban, hogy mi a hiba, kérlek segíts, mert nagyon sajnálom szegénykémet:( én azt látom, hogy próbálgatja a szárnyait, már van akarata, és lehet, hogy határozottabbnak kellene lennem vele szemben, de akkor hányásig sír, én ezt nem tudom:( nagyon köszönöm a válaszát.

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Ebben a korban nagyon pörögnek a manók és nehezen kapcsolnak ki. Úgy tűnik Lara is ilyen kis pörgős manó 🙂 Próbáld ki, hogy alvásidőben, amikor látod rajta, hogy már nagyon álmos, besötétítesz, lefekszetek a nagyágyra, mellédbújhat, esetleg fejből mondasz neki egy kis mesét és így aludhat el. Utána akár ott is maradhat (ha nagyon aggódsz, hogy leesik, barikádozd körbe az ágyat), de beteheted a kiságyába is, ha nem szokott felébredni.

  • Szilvi

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ágnes! Kislányom 9 hónapos! Az esti alvással nincs gond 7-kor fürdünk, aztán kapja a vacsorát -tápszert – amin általában el is alszik, így lerakom a kiságyba és alszik tovább, ha nem alszik el evés közben akkor is lerakom az ágyba és magától elalszik.
    Általában éjjel egyszer ébred, eszik majd oldalra fordul és alszik tovább. Reggel fél 6- fél 9 idővallumban ébred, teljesen változó.
    A nappali alvással viszont nagyon küzdünk. Ha látom, hogy a babám álmos, fáradt felviszem a szobájába, a kiságyba aludni. Amint lerakom ordításba tör ki, és tart addig míg el nem alszik (kb 10 perc) .
    Sír ha kimegyek, sír ha bent vagyok, sír ha simogatom, sír ha ringatom, sír ha világos van, sír ha sötét van. Az alvás 20-30 percig tart és szintén sírva ébred.
    Próbáltam azt is, hogy nem viszem fel, hanem játsszon tovább, hátha kidől, de nem, akkor képes estig nem aludni.
    Már teljesen tanácstalan vagyok. Tudna segíteni?

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Van olyan baba, aki így adja ki a frusztrációját, fáradtságát: sír, amíg el nem alszik és nem lehet megnyugtatni. Ez nagyon zavaró, mert olyan, mintha valamit elrontottál volna, pedig ő csak a feszültségét adja ki így. Esetleg még az lehet a gond, hogy nem elég álmos, amikor lefekteted. A babák az ébrenlétben néha az álmosság jeleit mutatják, de ekkor még nem igazán álmosak. Akkor álmos igazán, amikor már kézben, szórakoztatva sem marad el, nyűgös, nem jókedvű, a fejét néha lehajtja a válladra, amikor felveszed stb. Ilyenkor érdemes lefektetni, ami ebben a korban kb. 2x van naponta és általában két alvás között akár 4-5 óra is eltelik ébrenlétben, mire álmos lesz a baba. Ha ilyenkor fekteted le kis dédelgetés után, akkor könnyebben elalszik és hosszabban alszik majd.

  • Zsozsó

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ági!

    9 és fél hónapos kislányom 3x fél órákat alszik napközben. Úgy tudom, hogy 1 éves kor után már csak 1x alszanak napközben, mit gondolsz mikor fog ez változni? Nem lenne már itt az ideje a napi 2x alvásnak? Nem aggódom, kiegyensúlyozott kislány, csak nekem lenne már kicsit könnyebb, ha nem kéne annyit altatnom napközben. Köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      Ez babánként változó, van sok baba, aki még egy éves kor után is inkább többször keveset alszik. Ha neki így jó, nem kell változtatni rajta, majd fogod látni, amikor már az egyik alvásnál nem akar a megszokott módon elaludni, akkor jött el az ideje a változtatásnak.

  • Csilla

    2016. október 14. péntek

    Kedves Ági!

    8,5 hónapos kisfiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    1: Kb. 1 hónapnja mindenhova követ, ami nem lenne gond, de kapaszkodik a lábamba és áll fel. Így igen nehéz bármi házimunkát elvégezni. Ez a szeparációs szorongás miatt van és majd elmúlik? Egyébként sokat játszik egyedül, ha én is a szobában teszek-veszek, de a konyhában nem hajlandó, ott rögtön mászik rám, pedig vannak kint játékai, pakolhatná a fiókokat, …
    2: Szintén kb. 1 hónapja kezdődött, hogy este nem alszik el egyedül. Korábban: evés (tápszer), babusgatás, ágyba betettem, simogatás, kis mese, puszi, simogatás, kijöttem a szobából. Hallottam, hogy dünnyög, „dumál” egy kicsit, majd alszik. Most viszont ha kijövök, elkezd sírni. Visszamegyek, abbahagyja. Ha viszont az ágy mögé bújok (ott nem lát), akkor dünnyögve, dumálva elalszik. Ez is a szeparációs szorongás miatt van? Tudja már azt, hogy ha nem lát kimenni, akkor ott vagyok a szobában? (azt nem mindig látja, hogy elbújok) Néha viszont evés közben alszik el, ilyenkor ½-¾ óra múlva sírni kezd, de simogatással visszaalszik. (nem cumizik, ujját szopja, van alvós állata, illetve mindig teszek „anya szagú” pólót/párnahuzatot a feje alá)
    3: Nappal kétszer fél órát alszik (sem ágyban, sem kendőben nem tud többet), ami nem lenne gond, ha nem sírva és nyűgösen ébredne. Látszik rajta, hogy kevés ez neki. Próbáltam, hogy alvás előtt eszik, hogy ne az éhség miatt ne aludjon, de nem segített. Mit tehetnék, hogy pihentebb legyen nappal? Ez szintén kb. 1 hónapja kezdődött. (Reggel egyébként jókedvűen ébred, illetve éjjel alszik, azonban fel szokott sírni, de mintha fel sem ébredne, csak 2-3 másodperces sírások ezek. Néha kell csak neki segíteni visszaaludni. Legutóbb közel 2 órán keresztül próbálkoztunk, végül ölemben álomba ringattam.)
    4: Hogyan tudnám megszerettetni vele a babakocsit? Már ül, 2 kocsit is örököltünk. Az egyikben felém, a másikban előre néz, de mindkettőben eddig max. 5 percet tudott hiszti nélkül lenni. Beszélek hozzá, van felkötve néhány játéka. Az is jó lenne, ha tudnám a hátamon hordozni, de azt sem hagyja, csak elöl hordozva szeret lenni… 8 kg-s gyerekkel ez nem túl kellemes 🙂

    Előre is köszönöm a választ!
    Csilla

    • Vida Ágnes

      2016. október 16. vasárnap

      1. Ez átmeneti jelenség, később csillapodik majd. Néha segít, ha etetőszékbe teszed, odatolod a pulthoz és látja mit csinálsz, mi van fent, közben beszélgetsz vele, kezébe foghat játékokat stb.

      2. Igen, már kialakult nála a tárgyállandóság, az is elég neki, ha csak tudja, hogy ott vagy. Már most bevezetheted, hogy szopi után halkan mondasz neki egy kis mesét fejből a sötétben (az is elég, ha elmeséled a napját, mi történt vele), így ott is vagy és el is alszik, ugyanakkor mégiscsak van valami kerete a dolognak.

      3. Valószínűleg valami zavarja az alvását (talán a fogzás) és ezért ébred fel idő előtt. Mindenképpen sötétíts be a nappali alváshoz, hogy ne legyen túl sok inger, szellőztess ki (oxigéndúsabb levegőben jobban megy az alvás) és segíthet az is, ha egy takaróba csomagolva aludhat el (nem tudja a mozgásával felébreszteni magát).

      3. Próbáld ki az oldalon hordozást, kényelmesebb így nagyobb súlyú babával és azt könnyebben el is fogadják. Hamarosan pedig túllesz ezen a szeparációs időszakon és akkor már nem fogja zavarni a háton hordozás sem. A kisebbik fiam se szerette a kocsit, csak a hordozást, akkor változott kicsit a dolog, amikor 11 hónaposan beleült a tesó szülőkormányos triciklijébe, onnantól kezdve azzal kellett menni sétálni 🙂

  • Kris

    2016. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági!

    19 hónapos kisfiammal kapcsolatban lenne pár kérdésem:

    1. Evés: próbálkozik az önálló evéssel, villával egész ügyes, kanállal is próbálkozik, de az még nem megy olyan jól. Nem mindig hagyja, hogy etessem, (többnyire inkább nem) hiába adok a kezébe is egy kanalat, és azt sem hagyja, hogy irányítsam a kezét, ha ő kanalaz. Ráhagyom, hadd próbálkozzon, de még nagyon nem megy. A tányérból kiönti az ételt, ha mondom neki, hogy tegye vissza, visszapakolja, de aztán újra kiönti.. Belemarkol az ételbe, a tányért felfordítja és tologatja az etetőszék tálcáján. A kérdésem az lenne, hogy mi az a határ, amit hagyhatok? Mi az a határ, amikor már nem kísérletezik, hanem játszik az étellel? Most legalább már nem dobál, mióta összeszedettem vele, köszönöm a tippet. 🙂

    2. Ételek: nem nagyon akarja megenni a nyers gyümölcsöt és zöldséget, pl. joghurttal összekeverve sem. Erre van vmi tipped? Kínálom folyamatosan, de uzsonnára nem eszi meg, de két étkezés között, például ha viszek a játszótérre, akkor rohangálás közben eszik belőle. Nem nagyon szeretem, hogy két evés között is eszik valamit, nem akarom, hogy a végén az egész nap az evésről szóljon… Mi a jó megoldás?

    3. Még mindig evés: minden evés előtt végigvisítja azt a pár percet, amíg elkészítem, vagy megmelegítem az ételt. Ezt hogyan érdemes kezelni?

    4. Bölcsőde: lesz helyben egy bölcsőde, ahova heti két napot fog járni. Szeptember elsején sajnos nem nyitott meg, ahogy tervezték, remélhetőleg október elsejére megérkeznek a szükséges engedélyek. A második kisfiamat október 20. körül várom. A beszoktatással kapcsolatban lenne kérdésem: szeretném, ha a kistesó születése előtt ez megoldódna, vagy ez túl közeli már? Testvérféltékenység szempontjából mi lenne a jó? Várjak inkább?

    5. Most már úgy érzem, egész jól tudom kezelni a napi hisztiket, de van egy-két olyan helyzet, amivel nem tudok mit kezdeni. Például, mikor beültetem a babakocsiba, mindig visít és úgy feszíti magát, hogy alig bírom betenni és addig nyafog, amíg el nem indulunk. Ha már indulunk, minden rendben. Próbálok beszélni hozzá, míg felveszem én is a cipőmet, próbáltam a kezébe adni valami játékot, próbáltam nem venni róla tudomást, de egyik sem használt. Ezzel mit lehet kezdeni? Vagy egy másik „tragédia” 🙂 : a kamrába nem mehet be felügyelet nélkül, de ha én bemegyek, jöhet ő is, van is egy polc, ahol műanyag edények vannak, ezeket pakolhatja és ki is hozhatja, ha akarja. De ha ki kell jönni a kamrából, az általában hisztivel végződik, leül a földre és sír. Megint mindegy, hogy mit csinálok, csak sír. Ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni?

    6. Unokatestvér: a kisfiamnak van egy hat éves unokatestvére, a mamánál néha találkoznak, valamikor hetente, de valamikor ritkábban. A kislány abszolút nem viseli el, ha rajta kívül mással is foglalkoznak, a mama csak vele játszhat és csak hozzá szólhat, különben durcáskodás, kiabálás van és csak azt hajtogatja, hogy „ti nem is foglalkoztok velem”, pedig játszunk vele is ugyanúgy, azaz csak játszanánk, ha nem vonulna el állandóan sértődötten… Szeretném, ha jó lenne köztük a viszony, hogyan tudom ezt elősegíteni?

    7. Majd ha a kistesó megszületik: olvasgattam erről a blogodon, találtam is sok hasznos információt. Terveim szerint szeretnék majd a nagyobbiknak sokat olvasni, amíg a kicsit szoptatom, van esetleg javaslatod, hogy ebben a korban milyen típusú mesék kötik le a nagyobbat? Nézegettem már könyveket, de a bőség zavara eléggé fennáll… 😀

    8. Játszótér: minden kavicsot a szájába vesz, a homokot két kézzel tömi a szájába.. Ezzel mit lehet kezdeni?

    9. Séta kézen fogva: ezt egyáltalán nem hagyja, visít, ha megfogom a kezét, hisztizik és leül a földre. Hogyan taníthatom meg erre?

    Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      1. Hagy kísérletezni, ne fogd a kezét, ne szólj rá! Hasznos megoldás ebben a korban a festéshez kapható kis köpeny előke helyett, így legalább nem kell minden evés után fürdeni is 🙂 Minél többet gyakorolhatja, annál hatékonyabban fog neki menni, ügyesedni fog. Hasznosak azok a játékok is, amikor főzést vagy vendégséget játszotok, kevertek, vizet mertek vödörből edényekbe, mintha leves lenne stb. Ez is ügyesíti a kezét.
      2. Szerintem elég a nyers gyümölcs tízóraira, uzsonnára vagy nasinak, nyugodtan adhatod ezeket neki akár a játszótéri szaladgáláskor is. Ennyi nem fogja elvenni az étvágyát.
      3. Vond be őt is, adj neki kis feladatot, amit addig ő csinálhat, pl. terítés, evőeszközöket, tányérokat, szalvétát odatenni az asztalra.
      4. Nem túl közeli és inkább jobb a tesó születése előtt a beszoktatás, mint közvetlenül utána, így jobban viselik a gyerekek.
      5. Mindkét helyzetre ugyanaz a megoldás, határozott, de szelíd hangon nyugtasd. Nem baj, ha sír, ez nem gond, ha te ott vagy vele, beszélsz hozzá, nyugtatod, idővel megtanulja majd, hogy vannak helyzetek, amikor várni kell.
      6. Mivel nagyon nagy a korkülönbség és ennyire problémás a kislány, nagyon nem tudsz mit tenni. Valószínűleg komolyabb gondok vannak a kislány családjában, ha ennyire erőszakosan és kontrolláló módon viselkedik a nagyszülőkkel. Ha majd nagyobb lesz a kisfiad és korban kicsit közelebb kerülnek egymáshoz (egészen más egy óvodás és egy kisiskolás viszonya, mint egy totyogó és egy 6 éves „nagylány” kapcsolata).
      7. Kisvakond, Bogyó és Babóca, Boribon, Mazsola, Tesz-vesz város – ezekkel érdemes kezdeni, ezekben sok kép van, lehet őket nézegetni is a mese mellett.
      8. A homokevés 1-1 alkalommal oké, a normál felfedezés része, ha azonban mindig így van, annak 2 oka lehet:
      1) vashiány
      2) már annyiszor rászóltál, hogy direkt szórakozik vele, mert tudja, hogy ezzel hatást vált ki, ilyenkor az a jó stratégia, ha direkt nem foglalkozol vele, nem szólsz rá, nem rohansz oda hozzá azonnal.

      9. Van olyan kisgyerek, aki kezdetben nem szeret így sétálni. Ez nem gond. Mondd el neki, hova mehet, meddig mehet el egyedül és hadd menjen, nyilván veszélyes helyeken az ember felveszi, a biztonságoson meg legalább hamar megtanulja, hol kell megállni, mire kell figyelni.

  • Vörös Katalin

    2016. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági!

    A következőben szeretném a segítségét kérni. Kisfiam gyakran sírással igyekszik érvényesíteni az akaratát. Általában sikerül neki. Ez már kisbaba kora óta így megy. Egyszerűen nem bírtam elviselni, ha sírt. Most már tudom, hogy ha nincs fájdalma vagy egyéb baja amiért sírna, akkor nem kellene róla tudomást venni. Sajnos nem mindig sikerül. Most az óvódai első napon az első két órát kisebb-nagyobb megszakításokkal végigsírta, pedig ott voltam mellette. De érezhette, hogy én is mindjárt elbőgöm magam, felénél már majdnem haza is mentem, de az óvónő mondta, hogy ezt most végig kellene csinálni. Mondtam neki, hazafele menet, hogy ez anyának rosszul esett, hogy végig sírtál, pedig ott voltam melletted. Erre azt mondta – és már máskor is – de én szeretek sírni. A kérdésem az lenne, hogy milyen módszerrel tudnám én elérni azt, hogy inkább szavakkal mondja ha valami nem tetszik? Hogyan szoktathatnám le a hangos sírásokról? Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:Vörös Katalin

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      Elsőként nem őt kéne leszoktatnod, hanem saját magadat. Ameddig azt érzi, hogy te aggódsz, idegeskedsz, feszült vagy, ő is ugyanígy fog cselekedni. Értem, hogy fontosak neked az érzelmek, de ha azt mondod neki, hogy rosszul esett neked, az tovább fokozza az érzékenységét. Érdemes lenne elmennetek nevelési tanácsadóba vagy olyan pszichológushoz, ahol őt és téged együtt „kezelhetnek”.

  • Toni

    2016. szeptember 09. péntek

    Szia Ági!
    Arra lennék kíváncsi, hogy a költözés mennyire visel meg egy 22 hónapos kisfiút. Az a problémám, hogy múlt héten ki kellett költöznünk az előző lakásunkból, de mivel az új házunk még nem készült el, ezért átmenetileg (kb 3 hétig) anyósomnál lakunk. Látszólag annyira nem érintette rosszul, bár ha arra utazunk amerre laktunk, akkor mondogatja, hogy haza.Szépen alszik itt is, ezzel nincs probléma. Viszont nagyon anyás lett, ami persze érthető és igyekszem mindent megadni neki amire vágyik, sokat beszélek neki arról, hogy most nyaralunk a maminál és majd ha elkészül az új házikó, akkor ott lesz a „haza”. Sokat járunk a házhoz is, tudja hol lesz a szobája. Viszont nagyon félek tőle, hogy 3 hét alatt nagyon megszokik itt a mamánál és az újabb költözés még jobban megviseli majd. Arról nem is beszélve, hogy decemberben érkezik a kistesója. Erről is sokat beszélek neki és tudja, hogy anya hasában baba van, de nyilván nem tudja, hogy ez majd mivel jár amikor megszületik.
    Egy szó mint száz, most rengeteg lesz a változás a kis életében, és félek, hogy nagyon megviseli a lelkivilágát. Mit tehetnék, hogy a lehető legkevésbé viseljék meg ezek az események?
    Köszönöm előre is a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      Ha ott vagytok vele, megnyugtatjátok, szeretgetitek, igyekeztek tartani a megszokott napirendjét, akkor semmi baja nem lesz a költözéstől, emiatt nem kell aggódnod.

  • Dénes Nikola

    2016. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági!
    Lassan 9 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretném kérni a tanácsodat etetéssel és éjszakai alvással kapcsolatban.
    A születési súlya 3300 gr, most kicsivel 9 kg felett mozog. Szép kis hurkás baba. 6. hóig csak anyatejes volt, igény szerint evett, utána kezdtük a hozzátáplálás: tízóraira kapott gyümit, most már joghurttal általában, 1-2 hét múlva kezdtünk ebédre adni szopi előtt „főzeléket”.
    Reggel: szopi 6-8 között
    Tízórai: gyümi+joghurt+szopi (attól függ alszik –e és mennyit) 10-12 felé
    Ebéd:3-4 órára rá, zöldség, hús, vagy sajt…,+ szopi
    Uzsi: szopi 17-18 körül
    Este pedig szopi 20 körül, fürcsi után. Persze az hogy mikor eszik, attól függ, hogy mikor és mennyit alszik.
    Most már tízóraira megeszi a 120 gr körülit+szopi, ebédre max. 80-120 gr+szopi, de van hogy csak egy két kanállal eszik. A szopik néha el elmaradnak, inkább csak vizet iszik. (Az utóbbi két-három napban csak tejcit akart szinte enni, a szilárdat nem nagyon fogadja el.)
    5 hetes korától átaludta az éjszakákat este 9 körül lefeküdt, reggel 6-7 körül kelt, egészen 6 hós koráig. Akkor kezdtek kijönni az első fogak, elkezdett kúszni, már kb. 2 hónapja ül, mászik, feláll, bútor mellet sétál (magától persze). Ekkor az elején többször kelt éjszaka, néha evett, néha pár perces ringatással is visszaaludt, de kis idővel este lefeküdt és nem kelt, csak reggel kicsit korábban 4-5 felé (valószínű a foga és a mozgása miatt volt.).
    Kb. három-négy hete kel kétszer is (vagy többször) éjszaka 24 és 2-3 körül, majd reggel 6-7 körül, vagy egyre többször már szinte másfél óránként is. Néha vissza tudjuk simán altatni 5-10 perc ringatás kell neki. Néha csak szopival (van hogy tényleg eszik rendesen, sokat, van amikor kettőt szív, gondolom iszik és alszik tovább.) Néha akár óránként felriad, lehet mert először is éhes volt én meg nem etettem meg?
    Sokszor sírva ébred, főleg éjszaka, de néha nappal is, igaz mire bemegyek hozzá nappal, már ott áll az ágya szélén.:) és néha vigyorog persze. Éjjel, ha kiveszem egyből alszik tovább, általában egyből becsukja a szemét, néha pár percig sírdogál, helyezkedik aztán visszapihen, és ha leteszem, vagy felkel vagy nem. Ezeregy okot fel lehetne sorolni, hogy miért kel, de nem tudom (ezt leszámítva nagyon vidám, mosolygós kiegyensúlyozott baba, előtte folyamatosan mosolyogva kelt, barátkozós, nem félős, nem sírós, el van egyedül is, tényleg csak jókat tudok róla mondani). Van olyan, hogy csak ringatom pár percet, és ha leteszem, alszik tovább, de olyan is volt, hogy folyamatosan letettem, sírt, felvettem, ezt bírtam egy óráig, megetettem és aludt szépen. Volt olyan, meguntam a felvesz- leteszt, átvittem a mi ágyunka és minden mozdulat nélkül aludt tovább reggelig. Tehát igazából most nem tudom mi lehet, mit próbálgassak, lehet egyszer ez, egyszer az. Bár mondta a védőnő, hogy ha nem zavar, szoptassam éjszaka, ha szeretném. Én szoptatnám is, de nem akarom, hogy megszokja, meg nem is mindig akar, de ha tényleg éhes, akkor meg ne etessem meg? Ha csak 3-4 óránként ébredne, az csak az éhségtől lehet?

    Védőnő tanácsolta (mikor kezdődött ez nála), hogy min. három, de négy órát mindenképpen várjak este is, hogy biztosan kiürüljön a hasa, mert az nem jó neki, ha sűrűbben eszik, illetve valószínű, hogy az esti tej nem ad neki annyi „anyagot”. hogy kibírja reggelig és azért ébred fel, mert éhes. Azt tanácsolta adjak neki valami laktatót estére is, pl. túrós gyümi, maradék ebéd, sajtos vajas kenyér, tejpép..+ már uzsira is valami könnyebbet, mert neki a napi 180-200 gr szilárdat meg kéne ennie (de ide ne számítsuk bele gyümit joghurtot.., hanem csak az ebédet, + vacsit). Ha ebédre és vacsira együtt megeszi a napi adagot, akkor ha felébred, akkor nem azért mert éhes. Most vacsira max 30-40gr ot eszik, ebédre max 80 gr., van hogy csak 2-3 kanálkával, (de nem fogom erőltetni, a gyerek tudja mi és mennyi kell neki, ha nem kéri, nem adok neki), utána szopizik, és persze felkel ugyanúgy. Tehát most lehet azért mert éhes, vagy négy foga már kint van rendesen, az ötödik felső két három napja jött ki, de lehet már ott a következő (tényleg csak az első hat fog szokott gondot okozni? Az első kettővel nem volt szinte semmi, a következő kettőnél volt egy kicsit nyűgösebb. Mostanság abban a korszakában van, hogy amúgy is mindent a szájába vesz, a nyálzás pedig eddig sem volt nagyon jellemző rá, inkább csak a kibújás előtti egy két napban.), vagy nem tud visszaaludni magától. Lehet, már fél órája fent van csak senki nem nézett feléje és azért sír, vagy rosszat álmodott, mozgása ébreszti, vagy valamikor ez, valamikor az, vagy valami lappang benne (az utóbbi pár napban-de nem hétben- szopi közben hallom, mintha lenne valami váladék az orrában, de szívásra nem jött ki semmi)?
    Az uzsit és vacsit is (szilárd étel) csak akkor szerettem volna beiktatni, mikor ebédre már megeszi az adagját, de így most egy kicsit felborultunk (egy hét után el is hagytam a vacsit, úgy érzem nem álltunk még arra készen, uzsira adok darabos gyümit, amiből pár darabot eszik meg). Viszont, lehet tényleg kell neki?
    1, Az első kérdésem az lenne, hogy szerinted ez az éjszakai ébredés mitől lehet, tényleg a tápérték hiánya? Vagy lehet mindig más miatt? Majd előbb utóbb rájövök?
    2, Ha továbbra is kapja a szilárd ételt mindig várjam meg a három- négy órát? Így a napközbeni alvás (néha minden kajcsi között alszik, néha csak kétszer és az időtartam is elég változó 0,5 órától tarthat 2 órát is) miatt az esti étkezés eltolódhat éjszakára is, ilyenkor kihagyjam az uzsit, vagy legyen rövidebb időtartam az étkezések között, vagy, ahogy kijön a négy óra, úgy etessem. Bár itt az a kérdés is felmerült, hogy mondjuk a gyümölcsös kajcsi , vagy szopi után mikor érdemes adni neki ebédet, vacsit, melyik kajcsi mennyi idővel emésztődik meg. Nekem az lenne a logikus, hogy reggel eszik, aztán 10 körül tízórai, ebéd 14 körül, 17 körül uzsi, 20 körül vacsi. Viszont lehet addigra még nem teljesen éhes, nem eszik, a következő etetésig meg nyügi lesz… Nem tudom, hogy ilyenkor mennyire kell az igény szerinti etetést figyelembe venni.
    3, Mi az amit ekkor még nem kaphat, gondolok mindenre, pl. tejfölt, tejszínt, paprikás rántást, , mindennapi fűszerek a konyhában. (Tudom, tejet egyéves kor után, úgy mint a diófélék, bogyós gyümik (málna..), jobb hanyagolni nyilván a felvágottakat(?), édességeket szénsavasakat, cukros dolgokat.)
    4, Nem teljesen értünk egyet mindenben, ezért kíváncsi lennék a véleményedre: van egy etetőszékünk, én ott kezdtem az etetést kevés sikerrel, majd a lábamon ülve, de pár kanál után nem bír egyhelyben lenni, csak menne, elkezd hisztizni és inkább nem eszik. Én azóta állva etetem. Én ülök egyhelyben, ő meg a dohányzóasztal körül sétál és eszik, nem. (A védőnő szerint mindig ugyanott, ugyanúgy etessem.) A másik pedig az étel maszatolása. Én simán engedem, hogy belenyúljon, szétvigye az asztalon (persze nem a szájába). Még eléggé püréset eszik, néha nagyobb darabokkal. Kanalat szoktam neki adni, bár még csak fogja, szájába veszi aztán eldobja. Párom szerint egyhelyben ülve kell ennie, ne tapicskoljon az ételben, mert ugye az nem szokás.. Ebben a korban hogyan érdemes etetni, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki rossz szokás, mikortól érdemes elvárni bizonyos dolgokat, mi meddig engedhető neki, pl, hogy etetőszékben, vagy asztalnál egyen, ne maszatoljon….

    Bízok a leányzóban. Emiatt nem is szoktam összevissza tanácsokat kérni, általában magamra hallgatok, de most nagyon érdekelne, hogy neked mi a meglátásod a fentiekkel kapcsolatban. Kicsit hosszúra sikeredett, de próbáltam minden körülményt leírni
    Köszönöm szépen előre is!
    Nikola

    í

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      1. Szerintem éhes. Többet mozog, mint eddig, az emésztése pedig gyors, simán megéhezhet éjjel. Nincs igaza a védőnőnek, ha ő 3 óránként éhes éjjel, nyugodtan adj neki, hidd el a többi ébredés is el fog maradni, ha jóllakik.
      2. A te logikád tökéletes, nem kell kivárni a 4 órát, ha úgy jön ki az evés napközben, hogy korábban eszik, hadd egyen korábban.
      3. Még nem kaphat tojást, tejet, aprómagvas gyümölcsöket, diót, mogyorót és mézet. Ezenkívül jobb 2-3 éves korig várni mindenféle cukros dologgal, nasival. Tejtermékeket már kaphat, a húsok, zöldségek többségét is.
      4. Jobb, ha egyhelyben eszik, az etetőszékben, ha nincs hozzá türelme, engedd neki, hogy közben ő is fogjon kanalat, maga is ehessen. Igen, ez az elején maszatos, de ha most maszatolhat, belenyúlhat, hamar elkezd majd önállóan enni, egyre jobban fog menni neki.

  • Horváth Andrea

    2016. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni.
    Kislányunk jövő hónapban lesz 3 éves. Másfél éves kora óta bölcsibe jár, imádja. Az ovit szintén jövő hónapban kezdi. Kb. 3 hete magától mondta, hogy ő már nagylány, dobjuk ki a cumit a kukába. (Csak alváshoz használta amúgy már kb egy éve.) Ezen nagyon meglepődtem, mert nagyon ragaszkodott hozzá, de mivel ő vetette fel a témát, belementem. Együtt kidobtuk a cumit a kukába és megnéztük, ahogy elviszi a nagy szemetes autó. A délutáni alvásnál nagyon sírt, de végül elaludt. Azóta minden elalvás előtt könyörög, hogy vegyek/rendeljek neki a neten 🙂 új cumit. Nem sír nagyon, nem hisztizik, hanem boci szemekkel könyörög érte. Annyira sajnálom…
    Nem rég (6 hete) született neki kistestvére. Nem féltékeny rá, imádja. De attól félek, hogy az új családtag és a cumi mellőzése túl sok lesz neki így egyszerre. Mit csináljak? Ha eddig kibírta cumi nélkül, most már ne vegyek neki? Nem fog emiatt sérülni?

    Köszönöm a választ. Andi

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      Ha eddig kibírta és ő kérte, akkor ne vegyél neki. Nyugtasd meg, ölelgesd, segíts neki megnyugodni és akkor nem lesz semmi baja attól, hogy elhagyta a cumit. És dicsérd meg, amiért ilyen ügyes nagylány volt 🙂

  • Kriszta

    2016. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk 13 hónapos (korababa). Születésétől 5 hónapos koráig 2-3 óránként kelt fel éjjelente szopizni. 5-6 hónapos korában akár 4-5 órát is aludt megszakítás nélkül éjjel. Az igazi problémák 7 hónapos korára kezdődtek. Általánosan óránként, de rosszabb éjjeleken akár 15-20 percenként is felkel. A visszaaltatáshoz többnyire cici szükséges. Nemcsak felébred, hanem akár képes szó szerint ordítani addig, amíg nem kapja meg. Reggel 6-6:30 körül kel, úgy hogy este 8 órakor fekszik. Napközben egy-egy órát alszik, korábban még ennyit sem. Rengeteg mindent kipróbáltunk, de semmi sem vált be. Volt homeopátia, ágy ide-oda hurcibálás, vacsoraadag szabályozás és még sok internetes „okosság”. Ha anya nélkül marad éjszaka, akkor is megvannak a gyakori felkelések, esetleg a nagyobb hiszti marad el. Tanácstalanságunkban talán tudnál nekünk segíteni.
    Köszönöm előre is válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      Ilyen gyakori ébredésnél mindenképpen érdemes megnézetni az orrmandulát gyerekorvossal, gyakran a túl nagy orrmandula miatt nem kap levegőt éjjel a kicsi és azért ébred olyan gyakran. Ha a légzésén hallod, hogy hurutos, bedugult az orra, nyitott szájjal veszi a levegőt, akkor a gyógynövényes alvópárna is segíthet (vagy éjjelre Baby Luuf balzsammal be lehet kenni a hátát).

      Ha ezek egyike sem áll fent, akkor a fogára gyanakodnék. Ha a monokomponensű homeopátiás megoldások nem segítettek (pl. Chamomilla), érdemes kipróbálni rá valamilyen komplex szert (pl. Viburcol vagy Osanit) vagy homeopátiás gyermekorvoshoz fordulni, aki megmondja, pontosan mi is az ő alkati szere (ez jó, ha megvan, mert később, egyéb betegségeknél is jól jöhet majd).
      Ha láthatóan fájdalmas számára a fogzás, masszírozgatja az ínyét, nyűgös, mindent a szájába vesz, éjszakára kaphat Nurofent, gyakran csak ez segít a fájdalmon.

  • Melinda

    2016. szeptember 09. péntek

    Kedves Àgi,

    egy kétségbeesett anyuka vagyok, akinek sürgős segítségre lenne szüksége, nagyon megköszönném ha válaszolnál.
    A most 25 hónapos kislányom alvásáról lenne szó. 2 hónapos kora óta ugyanaz a fektetési rituálé megy, majd megvárjuk míg elalszik és akkor megyünk ki, a sírására mindig reagálunk. A szobájában viszonylag sötét van alvásokkor, a fény öt zavarni látszik. Plüss macival és anya pólójával alszik. Június végéig rendben volt, átaludta magától az éjszakát, csak betegségekkor voltak gondok. Akkor azonban, mivel külföldön élünk, haza hoztam anyuékhoz (nem ismeretlen a környezet) és elöször az idöeltolódás miatt nem volt hajlandó hajnalban csak mellettem tovább aludni, és ez sem volt minden nap. (Nem tudom mennyire fontos ez, de persze a családi környezetben én is háttérbe vonultam picit, hagytam hogy a nagyszülök játszanak a kislányommal napközben föképp, de én is mindig a közelben vagyok ha kellek, de egyáltalán nincs a kicsimnek rám napközben szüksége) Majd egyre többször ébredt ordítva a szobájában éjjelente, és már nem volt elég az hogy átmentem, ahogy megneszelte, hogy indulok el az ágya mellöl egyböl felébredt és volt hogy mire visszaaltattam eltelt egy óra, majd ez megismétlödött még az éjszaka folyamán és a végén nálam kötött ki, ami engem is elkezdett tönkre tenni. Majd anyósomhoz mentünk, szintén ismerös környezetbe és ott pedig már naponta ment ez az örület. Elöször is 2 órán keresztül sem tudtam elaltatni, folyton azt figyelte mikor lépek le, egyszer be is telt a pohár és hagytam hogy álomba sírja magát, egy másik alkalommal pedig anyósom altatta el mert már nem bírtam két óránál ezt tovább, de sajnos ö vigasztalásul olyanokat mondott a kislányomnak amikor ke´rdezte hogy én hol vagyok, hogy mama nem jön mert elege lett belöled, és lent van pihen.. Aznap panaszkodott hogy beüti a fejét a kiságyba amikor alszik és ezért borul ki éjjel, így azt gondoltuk kezdi kinöni a kiságyát. Elég magas kislány, 95cm, szóval másnap máris elöhoztunk egy rendes heveröt és azt az én háló szobámba tettük be. Innentöl pedig elszabadult a pokol. Egyszerüen nem volt hajlandó elaludni csak ha ott voltam fizikailag mellette. Mászott az ölembe. Ha megpróbáltam odébb rakni öt, keserves ordításba kezdett (nem jellemzö rá ez, nem egy nagyon hisztis gyerek) ha pedig felállok mellöle úgy ordít mintha nyúznák, totál kétségbe van esve, szó szerint tapadt hozzám. Èjjel néha többször is felébredt ordítva és nem volt hajlandó visszaaludni addig amíg nem vettem magam mellé az ágyamba. Majd visszajöttünk anyukámékhoz és itt is folytatódott az egész. Kénytelen voltam magam mellé venni az ágyamba itt is hogy aludjak valamit de mellettem is éjjel többször felült és ordítani kezdte hogy mama mama ha nem hozzám érve ébredt. Ez a du-i szundira és az éjszakákra is igaz. Közben le is betegedtem és mivel nem bírtam a folyamatos huza-vonát mert pihennem kell, mellettem alszik el az én ágyamban, és volt hogy én is elaludtam mellette. Most már csak én altathatom el de azt is így, és ez eddig nem volt jellemzö. Csak akkor hallgat el ha engem érez, teljesen hozzám bújva rajtam akar aludni, vagy úgy hogy a kezemet fogja és amint 40 perc múlva félálomba kerül, és érzi hogy nem vagyok ott, ordít és csak velem hajlandó visszaaludni és folyamatosan ellenörzi hogy ott maradtam-e. Az az érzésem hogy a bizalma rengett meg bennem de nem tudom :/ Nagyon lelkiismeret furdalásom van és magamat okolom, remélem vissza tudunk térni a rendes kerékvágásba. Mivel 6 honapos terhes vagyok (december közepére várjuk a picit), ez egyre nagyobb gond mivel a pici érkezése elött ezt meg kellene oldanunk. Plusz azt terveztük, hogy most egy hét múlva ha hazamegyünk veszünk neki egy totyogó ágyat, hogy még jóval a kicsi érkezése elött megszokja azt, de így rettegek hogy mi lesz. Tudnál kérlek segíteni hogy hogyan térjünk vissza a normális alváshoz? Mikor és milyen lépésekkel tudnánk vele majd az új ágyat megszokatni? Ahogy haza megyünk rögtön kezdjünk az új ággyal amit majd együtt veszünk meg vagy elöbb még a régi ágyában altasuk-nyugtassuk? Kérlek segíts, mert már nem bírom tovább se fizikailag se idegileg ezt és a kislányomnak se jó ez. Köszönöm szépen.

    • Zsuzsa

      2016. szeptember 09. péntek

      Kedves Ági!

      A kisfiam 7 hónapos és eleinte nem sokat cumizott, néha, az elalváshoz adtuk neki oda, de nem igényelte mindig (babakocsiban, autóban egyáltalan nem), a kiságyában az elalváshoz valamikor kellett neki, valamikor nem. Amikor bent volt a kiságyában és meglátta, néha bedugta magának a szájába. Egy olyan másfél hónapja már fel se kínálom neki a cumit, a kiságyában sincs vele, de az utóbbi időben elkezdte az ágyában lévő plüssöket tömködni a szájába elalvás előtt, ezt sem mindig, de már az estek 95%-ában. Mégis jobb lenne visszaadnom a cumit? Lehet, hogy butaság, de félek, hogy nehogy megfulladjon, ha véletlen nagyon beletömi a szájába a plüsst. (Takaróval maci, a lábát eszi, az nem veszélyes, de amikor a takaró részt tömködi, nem tudom mennyire jó, a masik meg egy polip, a kis „csápjait” tömi a szájába.) Az elalvással nincs különösebb problémája, sokszor egyedül alszik el, ha nem megy neki a kezemet ráteszem, megnyugtatom, ha kell kiveszem es ugy nyugtatom meg, de akkor is visszateszem, hogy egyedul aludjon el. De már van úgy, hogy én adom neki a plüsst, mert látom, hogy attól könnyebben megnyugszik. A kérdésem az, hogy gond-e a plüss szájba tömködése és adjam inkább vissza a cumit, vagy ne aggódjak ezen és hagyjam, hogy úgy nyugtassa le magát, ahogy jó neki.

      Köszönöm a válaszodat,
      Üdvözlettel,
      Zsuzsa

      • Vida Ágnes

        2016. szeptember 10. szombat

        Nyugodtan add neki vissza a cumit. A plüssök nem túl egészségesek, szöszösek, porosak, meg is fulladhat tőlük. Valószínűleg arra van szüksége, hogy szopizással nyugtassa magát és közben fogzik is, ezért is fontos neki, hogy valamit a szájába tehessen. Jó megoldás a „rücskös” felületű cumi, amit kifejezetten fogzó babáknak találtak ki, nagyon jól masszírozza az ínyt.

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      Hiába volt számára ismerős a környezet, nem a megszokott környezete volt, ezért nem érezte ott biztonságban magát és ezért szeretett volna veled lenni. A heverő ráadásul összekavarja az ilyen korú gyerekeket, mert még nem tudnak élni azzal a szabadsággal, hogy bárhova mehetnek, ezért mindig vagy lemászkálnak vagy ott kell mellettük maradni.
      Mivel most sok változás van az életében és az utazások miatt kicsit a biztonságérzete is megrendült, érdemes apránként változtatni ezen. Először csak feküdj mellé, ahogy szoktál, olvassatok mesét elalvás előtt, aztán a sötétben maradj még mellette, mondj fejből kis történetet (pl.elmesélheted a napját, ezt nagyon szokták élvezni). Ha érzi, hogy nem sürgeted, nem akarsz mihamarabb elmenni mellőle, pár nap után már sokkal hamarabb el fog tudni aludni és idővel elalszik már a mese alatt is, mert visszatér a biztonságérzet, hogy anya nem megy el, nem tűnik el. Ha még ekkor is nehezen válik el, meg lehet próbálni, hogy egy mackót vagy kedvenc babát minden lefektetéskor az ágya mellé ültetsz és megkéred, hogy vigyázza az álmát, amíg te alszol, reggel pedig mindenről számoljon be, ez általában megnyugtatja a gyerekeket.

  • Barbara

    2016. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk november végén lesz 3 éves. Nagyon vagány és jó gyerek, kicsi korától hatalmas az igénye a gyerektársaságra és a napi kétszeri játszóterezésre, egyéb programokra. Jártunk bölcsődei játszócsoportba is, amit nagyon szeretett. Úgy alakult, hogy a kistestvére október végén érkezik, akiről egyébként nagy szeretettel beszél, sokszor tervezgeti, mit fog majd neki megtanítani és hogy mit fognak csinálni együtt.

    Mivel nagyon szociális, végül úgy döntöttünk ne várjunk az ovival még egy évet. Persze csak délelőttre terveztük az egészet. Sikerült bekerülni abba az oviba ahová nagyon szerettünk volna, az óvónénik is nagyon szimpatikusak és rendesek. Az óvónéni javasolta, hogy bár csak később tölti a hármat, azért szeptemberben kezdjük el az ismerkedést. Ezzel nem is volt gond, szívesen vitte be a kis dolgait az oviba, viszont sajnos pont a beszoktatásra kórházba kerültem, mert ugyanaz a betegség előjött, amivel az első gyerekemmel a terhesség végén 2 hónapot kellett kórházban töltenünk. Mielőtt most befektettek, az ovitól kaptunk egy nagyon jó lehetőséget egy hosszabb beszoktatásra, hogy csak az udvari játékra viszi be Apa, amíg a testvér meg nem születik. Mintha csak játszótérre menne.

    Most hazaengedtek (reméljük szülésig már nem lesz ezzel gond), viszont nagyon megviselt minket a dolog, mert nem is tudtuk az elején milyen hosszú időre kell elválnunk egymástól. Az első este, mikor újra én fektettem teljesen kiborult, nyilván kijött belőle a felgyülemlett feszültég, hogy nem voltam itthon. A gondunk az, hogy a kislányom már napok óta egyáltalán nem akar oviba menni. Még a dadushoz se, akit pedig szinte rögtön megszeretett. Mi meg nem akarjuk ezt az egészet erőltetni neki. Azt mondja, hogy zavarban van a gyerekektől és az óvónénitől. Apukája egyébként azt mesélte, hogy amikor ott voltak, elég jól elvolt, volt már hogy ott is ebédelt és pisilt is a benti wc-n. Nem igazán tudjuk eldönteni, hogy mi lenne a jobb; teljesen leszállni a témáról, hiszen annyi bizonytalanság vett/vesz minket körül a testvér érkezése miatt, vagy türelemmel folytatni a beszoktatást, hátha egyik nap újra szívesen elmegy majd az oviba?

    Válaszodat előre is köszönjük!

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      Tényleg nagy változás ez most neki, hiszen kétféle dolog is változik egyszerre az életében, de úgy gondolom, hogy mivel egyébként jól érezte magát az oviban és már elkezdtétek a beszoktatást, ezért ha egyébként fontosnak tartjátok, hogy menjen oviba, érdemes folytatni. Ha még nem muszáj menni, otthon tudsz vele lenni, akkor várhattok még egy évet, vagy akár csak januárig is, addigra meglesz a tesó is (bár általában egyszerűbb előtte beszoktatni a kicsit, mint röviddel a testvér megszületése után). A furcsa viselkedését és az ellenkezését az is okozhatja, hogy rájött, ez végleges és most már mindig kell menni, tehát nem csak az a gond, hogy be kellett feküdnöd és emiatt visszatért a szeparációs szorongása.

  • Németh Mónika

    2016. augusztus 26. péntek

    Kedves Ági!

    1 éves kislányom éjszakai ébredése okoz komoly fejtörést mostanában. Már 1 hónapos korától kb. 10 hónapos koráig mintaszerűen aludt, 8-10 órákat egyhuzamban. Ritkán ébredt, akkor is általában legfeljebb cumival visszaaludt. Illetve mikor az első fogak kibújtak, időnként a dentinox gél jelentett megoldást, szinte azonnal visszaaludt, ha azzal bekentem.

    Aztán 10 hónapos korától egyre többször fordult elő, hogy ha felébredt éjszaka, felült az ágyában, visszafektetni nem hagyta magát, mindent tolt el a szájától, így sem a cumit, sem a gélt nem fogadta el, ringatással sem nyugodott meg. Így maradt a szopizás. (Napközben amúgy sosem cicin alszik el, hanem kis ringatással, cumival, vagy esetenként séta közben babakocsiban alszik, tehát nem ezt szokta meg.)

    Az éjszakai szopizás viszont szép lassan rendszerré vált, és most már több mint egy hónapja hajnali 1 és 2 óra között mindig ébred (szinte óramű pontossággal 4 óra alvás után), és csak szopizással alszik vissza. Sokszor ez 5 és 6 között is megismétlődik, és aztán alszik még tovább, tehát éjszaka akár 2-szer is eszik. Ráadásul van hogy nem éri be egy mellel, ha megpróbálom letenni, miután az egyik oldalon elengedi a cicit, keservesen sír, és csak akkor alszik vissza, ha a másik oldalról is evett. Emiatt már arra is gondoltam, hogy esetleg éhes lehet? Lehet, hogy az esti anyatej esetleg már kevés neki? Fontos lehet, hogy kizárólag anytejes baba, tápszert sosem kapott. Napközben még 3x szopizik, reggel mikor felkel, egyszer a délután folyamán, és este lefekvéskor. Mellette eszik már sok féle szilárd ételt, bár nem egy nagy étvágyú baba. Vacsorázni általában 2-3 órával az esti lefekvés előtt szokott. Ilyenkor sajtot, felvágottat, paradicsomot eszik, ha még elfogadja, egy kis gyümölcspépet zabpehellyel.

    A fogzás is lehet persze a háttérben, most jött ki a 6. foga, nyűglődik vele időnként napközben is. Chamomillát adok neki, napközben 1-2x 2-3 golyót, lefekvés előtt pedig 5 golyót vízben feloldva. Más homeopátiás szert nem próbáltam, mert a leírások alapján nem találtam olyat, ami jobban illett volna az ő alkatához, tüneteihez.
    Véleményed szerint éhségre ébred, a fogzás okozza, esetleg megszokás? Kapjon tápszert éjszakára? Próbáljunk más homeopátiás szert, vagy más adagolást? Esetleg bármi más taktikát amivel a rendszeres ébredés kiküszöbölhető?

    Előre is hálásan köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 28. vasárnap

      Nekem úgy tűnik, valóban éhes lehet (de mivel nyár van, azt sem lehet kizárni, hogy szomjas). Lassan bevezethetitek az éjszakai szopi elé a szilárd vacsorát, ami közvetlenül a fürdés előtt lehet, így fürdés után szopizhat is még. Tápszerre nincs szükség, hiszen még van anyatej és eszik minden mást is.

  • Tünde

    2016. augusztus 26. péntek

    Kedves Ági!

    Ket dologban szeretnék segítséget kérni van egy gyönyörű 7 hónapos kisfiam igazi életvidám jókedvű szépen fejlődő baba. A konnyebbik kérdésem az lenne hogy 4,5 hónapos koráig úgy aludt hogy bombat lehetett volna robbantani mellette porszivoztunk foztunk stb. Most jelenleg ha a térdem megreccsen vagy a parketta mar ebred. Jelenleg is nagyszülőknel vagyunk és ulunk csendben mint a börtönben. Lehet ez ellen valamit tenni? A másik dolog a napirendunk 6-7 körül ebred 7-8 között tapszer 240ml alszik 9 órától valtozoan 1,5-2 órát 11-kor tizorai gyümölcs 7 gabonassal alstik 13 órától kb wgy órát délután 15.30 főzelék husival 16 óra körül alszik egy fél órát 18 óra körül egy gyümölcs 20.30 furdes 21 óra 240ml tápszer es alvás. A napunk tele van rengeteg játékkal setaval a gondom az este kb 19 óra után mar hulla fáradt alig tudom ebren tartani a furdesig esti evesig szivem szakad meg. Hamarabb nem tudok enni adni mert akkor kozel vannak az evesek es igy atalussza az éjszakát. Hogy tudnék változtatni a napirenden hogy ne boruljanak a dolgok atalussza továbbra is az éjszakát de be legyen faradt? Köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 28. vasárnap

      Sajnos ezen nem lehet változtatni, ebben a korban a kicsiknek az érzékszerveik is élesebbek, mint korábban és felszínesebben is alhatnak (ennek általában a fogzás az oka). Többnyire az elalvás ideje az érzékeny és nagyjából 30-40 perc mélyalvás után alszik megint felszínesen a baba, ilyenkor kell figyelni a zajokra, nem kell az egész alvás alatt vigyázállásban állni 🙂

      A napirendje tökéletes, de ha úgy látod, este már nagyon fáradt, nyugodtan lefektetheted később is. Ha azonban emiatt nem aludná át az éjszakát, akkor ne változtass most rajta, pár hét múlva már többet bír majd ébren és nem lesz ekkora gond az esti lefekvésig kibírni.

  • Orsi

    2016. augusztus 26. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm az eddigi tanácsokat! Az evés terén már mutatkozik némi javulás. Ismét több kérdésem lenne.

    1. Kislányomat legnagyobb meglepetésemre óvodába vették fel, 33 hónaposan kezd jövő héten. A beszoktatás 2 közös játszós délelőttből fog állni, szeptember 1-jén pedig már ott kell hagyni reggel, és délben érte menni, majd pár napig/hétig ugyanígy, amíg ott nem lehet majd hagyni a teljes napra is. Az óvodában azt javasolták, hogy reggel a férjem vigye el, délben pedig én hozom majd haza. Egyébként is sírós vagyok, és egyelőre ellenérzéseim is vannak. Ezeket félretéve igyekeztünk pozitívan hozzáállni az ovi-témához a beszélgetéseink során, mégis alkalmanként úgy érzem, kislányom visszababásodott az étkezés és az öltözés terén is. Néha teljesen „nagylányosan” viselkedik, ügyesen csinálja a megtanult dolgokat, felöltözik egyedül, hihetetlen okos dolgokat mond és addig elutasított dolgokat is megeszik. Máskor meg mintha mindent elfelejtett volna, bár nem mindig egyértelmű, hogy csak szórakozik-e velünk avagy unja a dolgot. Pl. a színek ilyenek, egyszer hibátlanul mondja az összeset, máskor pedig harmadik-negyedik próbálkozásra mondja csak jól. De úgy tűnik, inkább a motiváció hiányzik, a fejében ott van a tudás, Ettől viszont az én félelmeim erősödtek, hogy jó lesz-e neki, neki való-e, nem lett volna jobb a bölcsi? Vagy reménykedjek a csordaszellemben (pl. evés terén)? Kiscsoport lesz, 3-4 évesekkel, lesznek néhányan, akik jártak már egy évet. A bölcsőde félő, hogy „visszafejlődést” hozott volna, hiszen az egyik legidősebb lett volna ott, az óvoda viszont félek, hogy hirtelen túl nagy váltás, mert ott meg a legfiatalabb, túl sok mindent kéne egyszerre máshogy csinálnia a megszokotthoz képest.

    2. Az év elején kezdődtek az éjjeli ébredések, aminek az lett a vége, hogy legtöbbször közöttünk aludt Annánk. Volt, hogy a földön aludtam, ha hajnaltájban észrevette, lejött mellém. E hónap közepén kicseréltük a rácsos kiságyat „rendes” ágyra, most felemás a helyzet. Van, hogy végigalussza az éjszakát ott, van, hogy felébred, és jön közénk. Sokszor megesik, hogy felébred, szétnéz, nem lát a szobában, és egyből szólít… Illetve az esti altatások sem egyszerűek. Megvan a kis rituálénk, aszerint csináljuk régóta. Minden este, elalvás előtt összebújva megbeszéljük a napi történéseket, ami foglalkoztatja. Most kezdődik a szomjas vagyok-pisilni kell-korszak, ezeket letudva jön a forgolódás, helykeresés, az anya, ölelj meg, simogass, aztán egyszer csak elcsendesedik, kicsit még pislog, morzsolgatja a cumiját, és elalszik. Nap közben már egyáltalán nincs alvás, este pedig nem akar. És hónapok óta csak velem hajlandó elaludni. Hogyan tudnánk könnyebbé, gyorsabbá tenni ezt a folyamatot? Mikortól érdemes, és hogyan tanítsam őt arra, hogy önállóan aludjon el?

    3. Április végén kezdtük a bilizést, előbb az éjszakai szobatisztaság érkezett el, majd a nappali is. Baleset talán 2x volt összesen. A bilizés egyre ritkább, ügyesen használja lánykám a kis- és nagy vécét is – pisilésre. Kakilni azonban csak pelusba hajlandó. Az oviban viszont nem pelusoznak. Aggódom, mi lesz így ott vele…
    És azt szeretném még megkérdezni, mikor számíthatunk arra, hogy a pisi-kaki téma háttérbe szorul a beszélgetéseink során? Most valahogy mindig oda lyukadunk ki. Készségesen és türelmesen válaszolgatok, de azért jó lenne, ha már túl lennénk ezen.

    Nagyon köszönöm a válaszokat!

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 28. vasárnap

      1. Nem kell ettől megijedni, simán fogja venni az akadályt, valószínűleg mások is lesznek a csoportban hasonló korúak, mivel az új tv. értelmében már 2,5 éves kortól fel lehet venni gyerekeket oviba. A babásodás egyszerű lelki igény: ne mondogasd neki, hogy ő már nagylány, épp ellenkezőleg, babázz vele néha, játssz rá a dologra, dédelgesd, mint egy kisbabát, figyeld meg, hogy ettől maga fogja elhagyni majd ezt a szokást.

      2. Ezen ne most akarj változtatni. Most kezdődik az ovi, szüksége van rád, nehezn tud elválni tőled. Őszintén szólva lelki igény is a részéről, hogy amikor igényli, kicsit tovább maradj vele. De egy kis segítség minden kisgyereknek kell az elalváshoz, meseolvasás, kis suttogás a sötétben stb. Ha ez nem több, mint 20-30 perc, akkor nincs gond vele.

      3. Nem kell emiatt aggódni. Az oviban is láttak már kakit, ha becsúszna, megoldják. De egyébként 2 dolog szokott történni azokkal a gyerekekkel, akik még csak pelusba kakilnak:
      1. látják, hogy az oviban a többi gyerek is vécére jár és rászoknak ők is,
      2. egy darabig „hazaviszik” a kakit és este otthon pelusba kakilnak, aztán idővel érvénybe lép az 1. pont 🙂

      Néhány hétig még biztosan számítani kell erre a témára, ebben a korban ez nagyon foglalkoztatja a gyerekeket. Tudom, hogy néha elég kínos tud lenni, de tényleg kinövi majd 🙂

  • Zsuzs

    2016. augusztus 26. péntek

    Kedves Ági!

    13 hónapos lányomnál alvási rpoblémák jelentkeztek kb.3 hónapja,előtte végigludta az éjszkákat, szinte mintagyerek volt 6 hetes korától fogva. Ekkora tehető, kb.10 hónapos korára, hogy először felállt illetve kibújtak az alsó két metszőfogai. Ekkor még csak éjszaka 1-szer ébredt, s csak cicin volt hajlandó visszaaludni.Sajnos ez a szokása azóta sem változott, sőt most már 2szer ébreszt óramű pontossággal.Az esti elalvást követően pontosan 3 óra múlva ébred, kb.8-10 perc alatt eszik(?), elég nagyokt kortyol, majd visszaalszik. Ez kb.4 vagy 5 óra múlva megismétlődik.
    Több fogunk azóta sem bújt ki, az ínye szinte végig be vn dagadva hónapok óta.
    Mozgásfejlődésileg egyre ügyesebb lányom, múlt héten már 4-5 lépést is megtett magától kapaszkodás nélkül:).
    Nappali etetések során emeltem a tápszer mennyiségét,próbálkozom a megtöméssel, hátha ki tudjuk húzni az éjszakát.Azonban azt tapasztaltam, hogy nincs összefüggés, hiába eszik egyik nap jóval többet,ugyanúgy ébred éjszaka.
    Kedves Ági, kifogytam az ötletekből, hogyan aludhatná át lányom az éjszakát illetve a leválasztás gondolata is foglalkoztat, mivel szeretnénk másik babót is.
    (Ami fontos lehet még esetleg, hogy természetesen a nappali altatások is cicivel történnek, ha épp nem tudunk elmenni sétálni babakocsival vagy hát ugye még az autós utazás siethet a segítségemre).
    Várom válaszod!

    Üdv.:
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 28. vasárnap

      Még kicsi ahhoz, hogy teljesen átaludja az éjszakát. Mivel csak 2x ébred, ez a korához mérten normális mennyiség és nem számít alvászavarnak, sem rossz szokásnak. Nyár van, tehát nem csak éhes, de szomjas is lehet. Leszoktatni nem szabad róla, hiszen tényleg nem rossz szokásról, hanem valós igényről van szó (valószínűleg mivel többet mozog, ezért a tápanyagigénye is nagyobb, de mivel a sok mozgás miatt az emésztése is gyorsabb, hamarabb megéhezik, ezért nem működik a megtömés – ez egyébként sem egészséges szokás, nem kell erőltetni)

      A leválasztásnak semmi köze nincs a másik babához, szoptatás alatt is teherbe lehet esni és a szoptatásnak nincs káros hatása a másik babára, emiatt nem kell aggódni.

  • Tímea

    2016. augusztus 26. péntek

    Kedves Ágnes,
    Altatással kapcsolatban szeretném segítséged kérni. Kisfiam 6 hónapos múlt. Sajnos nagyon nehezen ment a büfizés kezdetektől fogva, így mindig úgy tettem le aludni a biztonság kedvéért, hogy a kezemben elringattam, majd mikor már elaludt letettem hasra. Ma már a büfizéssel szerencsére nincs gond, viszont megmaradt, hogy ringatva a karomban altatom el, majd utána teszem az ágyába. Barni már majdnem 9 kiló így nagyon megterhelő fizikailag a napi többalkalmas altatás. Ha most leteszem az ágyába fél pillanat se kell és már hasra is fordult, bármilyen fáradt is nem dől le aludni. Tudnál segíteni, hogy milyen technikával tanítsam meg, hogy elaludjon magától és ne kelljen elringatnom?

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 28. vasárnap

      Mivel háton alszik, nehezebb kizárnia a világ ingereit, ezért kell még neki a ringatás. 2 lehetőség van:
      1. Megpróbálhatod hasonfekve altatni, simogatva a hátát, besötétítve a szobát, esetleg cumit is adhatsz neki, ha szokott cumizni.
      2. Besötétítesz, kicsit megdédelgeted és háton leteszed a kiságyba, de rajta tartod a kezed, hogy ne tudjon átfordulni (segíthet ebben egy hálózsák vagy rugalmas pólya is) és susogsz neki vagy dúdolsz (amelyiket szereti), amíg el nem alszik.
      Az ingerek kizárásában segíthet az ún. fehér zaj is (pl. ventillátor a szobában)

  • Anita

    2016. augusztus 26. péntek

    Kedves Ági!
    Fordultam már hozzád a kisfiammal kapcsolatban segítségért és akkor a tanácsodat követve megoldódott a probléma. Most is 5 éves kisfiam viselkedésével kapcsolatban kérem a segítséged.
    A problémánk néhány hónapja kezdődött, de mára már elég komollyá vált. Kisfiam picinek sem volt „egyszerű”, születése óta, rengetegszer (szinte mindig, még a délutáni alvásból is) ébredt sírva, dühöngve, ilyenkor nem lehetett megnyugtatni, rugdosott és sírt. Ez az időszak kb. három éves koráig tartott. Elkezdődött az óvoda, bár az óvo néniket és a dadus nénit is szerette, de nem szeretett járni,minden reggel sírt, az óvodában zárkózott volt, nem beszélt, csak az óvó nénikkel volt el. Óvodavezetőnk tanácsára elkezdtem hordani TSMT tornára, hogy ez a zárkózottság megszűnjön (ott mondta el a hölgy, hogy ez a sírva ébredés idegrendszeri éretlenség ). Szerencsére rövid idő után (nem tudom, ez a tornának köszönhető-e vagy egyébként is feloldódott volna) kezdett kinyílni, barátkozott, jól érezte magát az oviban. A tornát fél év után abbahagytuk, mivel még két évünk van az iskoláig és a tornán leginkább már az volt a lényeg, hogy minden nap színezzen a gyerkőc,megszokja, neki feladata van, mindennap le kell ülni, hogy az iskolára felkészüljön, szépen fogja a ceruzát stb. Én ezt nem tartottam még fontosnak. Kisfiamnak teher volt az, hogy minden nap le kelljen ülni és színezni, így mielőtt még végleg megutálja a színezést inkább abbahagytuk a TSMT foglalkozásokat.
    Kisfiam egy érzékeny gyerek, valami oknál fogva nem szeretett és nem szeret egyedül lenni. Ezt úgy értem, ha én kint vagyok a konyhában és ő a nappaliban,hiába lát rám, rögtön behív, vagy pl. nem mer egyedül elmenni a mosdóba, (pedig nem nagy a lakásunk) vagy ha kint vagyunk az udvaron és valamiért beszaladna, nem mer egyedül bemenni, pedig én a bejárati ajtóban állok. A gondom,hogy kb 4,5 éves korára végre átaludta az éjszakákat, de egy ideje, újra kezdődtek az éjszakai ébredések. Először csak egyszer – kétszer, de mostmár ott tartunk, hogy én alig vagyok a saját ágyamban, max. 2 óra. Úgy altattam, hogy elmondtam az esti mesét és megvártam mellette amíg elaludt, de tudta, hogy én megyek a saját ágyamba. Kb. egy hónapja kérte,hogy egész éjjel maradjak mellette, mert fél a szúnyogoktól. Kb. egyszer volt a szobájában szúnyog, de akkor is lefújtuk,azóta ha este meghall egy kis zümmögést, rögtön pánikba esik és már szinte sír…minden este biztosítom róla, hogy nincs szúnyog, de kér, maradjak mellette. Elalszik, én megyek a helyemre, aztán kb. 1 óra múlva szól, megyek vissza, eljövök és megint szól, és ez így megy reggelig. Kérlek Ági segíts, hogy mit tehetnénk, őszintén szólva aggódom, hogy tényleg valami idegrendszeri probléma lehet, mert mindenen sírva fakad,vagyis inkább csak sírni kezdene. Együtt vesszük neki a ruhákat, de reggelente kb. 6alsónacit veszünk fel és ugyanennyi zoknit, mert nem jól áll, szoros, vagy laza….és szinte már sír, tépi magáról, pedig jó a méret. Most ez picit jobb lett, ő választja ki a ruhát. Most a cipőnél vagyunk ugyanígy, kb. fél órán át állítgatom mire úgy érzi, hogy jó, aztán út közben is meg kell állni, mert nem jól áll, pedig jó a méret, ő választotta a cipőt. Persze mikor abbahagytuk a TSMT tornát (magán úton) a hölgy közölte, hogy nagy hibát követ el mindenki aki abbahagyja, mert lehet, hogy így visszaesik és így fog neki rögzülni. Most aggódom, hogy tényleg ekkora hibát követtem el? Vagy ennek ehhez semmi köze? Egyébként okos, átlagos kisfiú. Pl. az óvónénik nem látnak nála semmi problémát, csak ezek az itthoni dolgok… Segítségedet előre is köszönöm! Anita

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 28. vasárnap

      Én azt javaslom, minél hamarabb kérjetek időpontot a nevelési tanácsadóban, mert több problémát is látok, ami miatt jobb, ha találkozik szakemberrel. Lehetséges, hogy önmagában a TSMT torna folytatása is segíthet, de emellett ő érzi rajtad a bizonytalanságot is, ezért nyafog ennyit apróságokon, játszmázik, aminek a megoldására pszichológus segítségére is szükség lehet.

  • Dancsi Anita

    2016. augusztus 26. péntek

    Kedves Ági!

    Két, egymással talán összefüggő problémában szeretném a segítségét kérni.
    Kislányom Nóri érdeklődő, aktív, kissé talán visszahúzódó személyiség. Augusztus elején lett 3 éves, szeptemberben óvodába megy. Másfél évet járt bölcsődébe, ahol nagyon jó élményeket, tapasztalatokat valamint sok barátot is szerzett. Sajnos a nyarunkat félbeszakította egy betegség, ami egy véletlen folytán derül ki. A jelenlegi diagnózis szerint jóindulatú csontdaganata van a jobb karjában. Korábban csak megfázással jártunk a gyermekorvoshoz, most két hetet töltöttünk kórházban, ezalatt megműtötték, több napig kapott vénásan antibiotikumot, számtalan vérvételen, branül behelyezésen és vizsgálaton ment keresztül. A kórházban végig vele voltam, nem is nagyon engedte, hogy 2 méternél messzebb eltávolodjak tőle, és ez a tendencia a hazaérkezésünk után is megmaradt egy ideig. Mivel az orvosok szerint jelenleg a daganat összehúzódását várjuk, a kontroll vizsgálatokon való megjelenésen kívül nincs egyéb teendőnk. Így a hazaérkezés után egy héttel már elvittem bölcsibe, mert hiányolta a közösséget és a barátait.

    A műtéti heget még ragtapasz védi, a seb már összeforrt, a lelke még nem teljesen. Nagyon sokszor emlegeti a „szurikat”, hogy ő nem akart injekciót kapni, a ragtapasz cserénél (mert azért egy idő után koszolódik) szinte remeg a félelemtől, sír és esküszik rá, hogy az neki nagyon fáj. Hetente egyszer próbálkozunk vele, a hétvégén véglegesen le akarom venni róla, mert a műtét óta már 4 hét eltelt, nincs rá különösebb indok, hogy rajta legyen, bár eléggé idegenkedve és kis félelemmel nézi a heget a karján. Bár még sosem aludta át az éjszakát (általában 2-szer felkelt), a kórház óta gyakrabban és sírva ébred. Sokkal gyakrabban hivatkozik fáradságra, sokkal nyűgösebb. Korábban is kissé bizalmatlan volt az idegenekkel szemben, de most még inkább, főleg ha ahova megyünk ott neki le is kell ülnie.
    Nyár elején már egész jól haladtunk a szobatisztasággal. Bár még nem szólt előre ha pisilni vagy kakilni kellett (igen, tudom, hogy akkor még igazából nem szobatiszta), de kellő odafigyeléssel /és gyorsasággal :)/ már szinte csak a bilibe végezte a dolgát. Ha esetleg pelenka volt rajta, akkor rögtön cserélni kellett amint „bekoszolódott”. A kórházban nem volt lehetőségünk a szobatisztaság gyakorlására (őszintén, nem is erre figyeltünk), most pedig még akkor is letagadja, hogy például kaki van, ha már mi is kiszagoljuk…

    Már a kórházban többször beszélgettem vele arról, hogy miért vagyunk ott, hogy miért kellenek a vizsgálatok. Megbeszéltük, hogy én is tudom, hogy a „szuri” fáj, de sajnos muszáj volt kapnia, hogy meggyógyuljon. Nagyon sokszor megdicsértük, hogy milyen bátor és ügyes. Ennek ellenére úgy látom, hogy mély nyomokat hagyott benne az ott töltött két hét. A játszótéren is gyakran meséli az „élményeit”, az összes plüss állata naponta kap „szurit”.
    Hogyan tudnánk ezt az „élményt” és a hozzá kapcsolódó rossz emlékeket feloldani? Legyünk türelmesek és idővel feldolgozza, vagy tudunk neki valahogy segíteni azon kívül, hogy sokat beszélgetünk vele a történtekről, és részt veszünk az „orvosos” játékokban? A szobatisztaságban történt visszalépéssel kapcsolatban mit tudunk tenni? Jeleztük az óvónőknek a problémát, tudnak a betegségről is, nagyon megértőek voltak. Én is türelmes lennék, de jövő héten kezdődik az ovi, nem szeretném ha ezzel kapcsolatban is negatív élmények érnék…

    Nagyon várom a válaszát, előre is köszönöm a segítséget!

    Üdvözlettel,
    Dancsi Anita

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 28. vasárnap

      A türelem és az idő megoldja ezeket a gondokat. Segíthetnek az olyan szerepjátékok az élmény feldolgozásában, amiben ő az orvos és te vagy a beteg, vagy a babákat, macikat gyógyítjátok meg együtt.

  • H-K Judit

    2016. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági!

    Többször kértem már tanácsot,ötletet tőled,most ismét érdekelne a véleményed.Kisfiam most augusztusban lesz 2éves. Alvásnál csak én kellek neki,leginkább a hajam.Próbáltam sapkában altatni,de egy idő után mindig kiszedett pár tincset alóla es rögtön megnyugodott.Bevetettem egy plüsst akivel jóban lett,gondoltam „kiválthat”engem.De nem. A plüss is ott van de kellek én is.Kapott ágyat leesésgátlóval,hátha ez segít.2hét alatt 2szer egészen jól aludt de mindig visszatért az éjjeli min 2-3szori kelésre.
    Van valamilyen tanácsod mivel segíthetném hogy jobban aludjon?!
    Decemberben érkezik a kistesó,miatta is szeretnék valamit kitalálni hogy kevésbé legyenek az éjszakák kaotikusak.
    Az esti rutinunk régóta ugyanaz.18.30-19körül vacsi,utána pancsi 20körül,majd tejital fogmosás.néz 1-2bogyó és babócát,cumit megkapja és irány az ágy.Szépen megy is,tudja hol fog pihenni,de nyúl rögtön értem/hajamért és várja hogy feküdjek mellé.

    Másik kérdésem h javaslod e a bölcsit szeptembertől így hogy a tesó decemberben jön. Bejelentkeztünk h megy de elbizonytalanodtam. Nem akarom hogy lepasszolva érezze magát a Kicsi miatt.

    Az utolsó dilemmám pedig hogy Apa majd behozza e hozzám a kórházba látogatni. Mivel érem el hogy kevésbé sérüljön?!Ha nem lát 4napig vagy ha bejön de haza kell mennie nélkülem?!Most úgy gondoltam h ne hozza be,de ha nagyon akar engem,akkor bejönnek.

    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Ilyenkor lehet kipróbálni azt, hogy pár napig este Apa fekteti le és akármi történik is, te nem kerülsz elő. A legjobb, ha elmész sétálni, hogy ne legyen nagy a kísértés egyikőtöknek sem. Lehet, hogy az első pár alkalommal így akár 1-1,5 órát is eltart az altatás, de közben megtanul másként is elaludni, mint a hajaddal. Így nem hagyod magára, Apa ott van vele, vigyáz rá.

      Sok minden miatt ébredhet gyakran egy 2 éves kisgyerek. Ezek lehetnek szervi okok, pl. orrmandula probléma, de ezek valószínűleg már kiderültek volna korábban. Ebben a korban inkább az a jellemző ok, hogy a gyermek nem tudja feldolgozni a túl sok ingert és emiatt alszik felszínesebben éjszaka. Ez lehet vagy azért, mert túl sok az inger, vagy azért, mert ő fogékonyabb az ingerekre, érzékenyebb rájuk. Ráadásul 1-2 éves kor között nem csak a kívülről érkező sok ingerrel kell megbírkóznia a gyermeknek, hanem a „belülről” érkező sok érzelmi ingerrel is, hiszen ilyenkor kezdenek benne tudatosulni olyan félelmek, mint a szeparációtól való félelem, a sötéttől való félelem, az álomtól való félelem stb. Egyrészt azzal segíthetsz neki, ha csökkented a környezetében az ingereket az esti órákban, lefekvés előtt: nem néz tévét, inkább te olvasol neki, kislámpa fényénél öltöztök, ez is segít ellazulni elalvás előtt, kizárni az ingereket, illetve meseolvasás után a sötétben fejből mondasz neki mesét, pl. elmeséled a saját napját úgy, mintha egy kismackóval történt volna meg, ez segít rendezni magában az élményeit.

      December és szeptember között azért van néhány hónap, ő nem fogja összekötni egymással a kettőt. Ha úgy érzed, jó lenne már neki a bölcsi, akkor nyugodtan menne. Neki is jobb lenne most, mert mire megérkezik a tesó, addigra megszokná.

      A kórházba jobb, ha bemegy, lát téged, hogy nem tűntél el és haza fogsz menni. Rosszabb, ha anya csak úgy 3 napra egyszerűen eltűnik.

    • Erika

      2016. augusztus 26. péntek

      Kedves Ágnes! Altatással kapcsolatban lenne kérdésem. A kisfiam 12 hetes és csak cicin alszik el. Estét így végig alussza a kiságyban vagy egyszer kel fel.Napközbe cicin és csak mellettem alszik. Amint felkelek mellőle ő is felkel. Ha a kezemben alszik el és lerakom akkor 10 perc max 1 órát alszik. Hogyan kezdjek neki az önálló alváshoz szoktatáshoz, valamint hogy nappal is visszatérjen a kiságyba. Köszönöm

      • Vida Ágnes

        2016. augusztus 28. vasárnap

        A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. Ha csak röviden alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

        Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1,5-2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
        Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

        A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Horvath Nora

    2016. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam beszédfejlődésével kapcsolatban szeretném kikérni a véleményed.
    Augusztusban lesz 17 hónapos,Németországban élünk szintén magyar apukájával.Kerek 2 hónappal született korábban, ez miatt már párszor voltunk fejlődésneurologiai vizsgálaton, ahol utoljára a motorikus képességekben a tenyleges korát, a finommotorikai képességekben a korrigált korát, de beszédfelődésben jelen állapotban csak 13 hónapos kort állapítottak meg nála. Nekem anno a kórházban azt mondták,h 1 év után már gyakorlatilag nem fog látszódni a koraszülöttségéből adódó hátrányok…

    A születésnapja előtt kicsivel 2 szót tudott kimondani: nem és hogy kutya (később már csak tyútya és hasonlók) viszont azóta nem mondott ki semmi értelmes szót, sőt már ezt a 2őt sem…Már télen láttam rajta, h nem gügyög túlságosan sokat, csak most a nyáron kezdett a maga nyelvén „beszélni” , azt viszont tényleg sokat, de aggódom,h még egy mama szócskát sem mondott ki 🙁 Úgy olvastam, h 18 honapig nincs gond, de már lassan 5 hónapja nem látok fejlődés nála-hacsak a gügyögését-bababeszédét nem veszem annak.
    Bölcsibe nem jár, alkalmanként német vagy magyar közösségbe, a játszótéren viszont mindig csak német nyelvet hall. Cumit már régóta csak alváshoz kap, az állathangokat már karácsony óta mondom neki, de semmi eredmény, mesét csak néha néz, a könyvek is csak most kezdték érdekelni , eddig 2mp alatt átlapozta, nem tudtam neki mesélni belőle semmit. A hallásával , látásával nincs gond.
    Szerinted még és ha igen meddig normális ez a „nembeszéd”?
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Üdv.
    Nóra

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Vannak olyan babák, akik hosszasan beszélnek babanyelven és csak később szólalnak meg „rendes” szavakkal. Ennek egyszerűen az az oka, hogy ő nem a szavakat másolja le, hanem a teljes beszéd ritmusát próbálja utánozni. Ennek oka lehet a kétnyelvű közeg is, de nem csak ilyen helyzetben fordul elő. Ha egyébként mindent megért és megérteti magát, akkor nincs ok az aggodalomra, 17 hónaposan még nincs semmivel lemaradva, ha inkább csak babanyelvet beszél. 2 éves korig lehet ezzel várni, utána azért érdemes kikérni szakember véleményét is.

  • Hajni

    2016. augusztus 12. péntek

    Szia Agi!

    Van egy 28hos kislanyom, aki szornyen hisztis es nem hallgat ram. Sokmindent kiprobaltam mar, de semmi nem hasznal. Amikor nem az van amit o akar megy a hiszti nagy krokodil konnyekkel de van olyan is higy csak ugy elkezd sirni mert valami nem tetszik neki. Tehetek valamit, hkgy csillapitsam vagy majd idovel elmulik?
    A masik pfoblema, hogy nem lehet vele sehova elmenni. A hisztit mar megszivoktam, de tulsagosan rohan, szalad, csatraskpdik akarhova megyunk. 3gyszeruen nem lehet vele szepen setalni. Sokat jarunk el itthonrol, de valahogy mimdig olyan mint aki most van kint eloszor vagy nem is tudom hogy irjam. Mindent egyszerre akar csinalni, megnezni. Ertem en, hogy kivancsi persze, de miert kell igy? Tudok rajta valtoztatni? Nem erzi a veszelyt szalad mindenhol, pedig sokat jarunk vasarolni is baratokhoz,jatszoterre sot mostanaban meg par buliban is voltunk. Jol viselkedik amugyincs vele gond. Egy okos es ugyes kislany csak a hiszti, meg olyan tulporgott vagy hiperaktiv vavy nem is tudom.
    A bilizest nem nagyon akarja. Elucsorog rqjta, de nemcprodukal semmit. Van hogy fel orat is ul rajta, de semmi. Sokan momdjak hogy mar kene ilyen idosen. De nem akarja meg. Tudja, hogy oda kell pisilni,kakilni sot a wct is tudja, hogy arra hazsnaljuk. Mostanaban kezd szolni ha kaka van a pelusban,de nem elotte hogy ratudjon ulni a bilire. Ugye nincs elkesve? Eroltetmi meg nem akarom.
    Es meg egy dolog. Nagyon sokat veri magat ugy hogy negykezlabra all es a fejet a kezeibe utogeti. Tobbnyire elalvas elott vagy alvas kozben csinalja. Egyszercsak felkel es kezdi is utana vissza is alszik. Ha probalom leallitani simogatassal akkor viszont sirni kezd.Olyan erosen es sokaig tudja csinalni, hogy meg az agyat is arrebb loki kozben. Napkozben nem olyan sokszor csinalja de neha igen. Meg nappal inkabb a fejet veri az agyba vagy a fotelba. Kemeny dologhoz nem szokta. Ezt miert csinalhatja? Vigyem vele orvoshoz? Vagy rossz szokas? Csak mar tobb mint 1 eve csinalja.
    Valaszodat elore is koszonom!
    Szep napot 😊

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Ennek a problémának az az oka, hogy még nem képes kezelni az indulatait. Ami segíthet, ha ilyenkor átöleled, megnyugtatod, mert ebből tanulja meg, hogyan nyugtassa meg magát. Ha az ölelést nem engedi, akkor egyszerűen maradj csak mellette és nyugtasd meg, de nem kell neki magyarázkodni, ebből ilyen felfokozott állapotban semmit sem ért.

      Séta: azért viselkedik így, mert túl sok a szabály, de az ő kíváncsisága, ingerkereső ösztöne azt diktálná, hogy fedezze fel a környezetet és ő ezzel az ellentmondásos érzéssel nem tud mit kezdeni. A megoldás: ne akarj vele szépen sétálni 🙂 Hidd el, 3-4 évesen már szépen fog sétálni, most még erre nem képes. Inkább menjetek úgy sétálni, hogy előre megbeszéled vele: „előreszaladhatsz, de csak addig a fáig mehetsz” és hidd el, hogy ő szépen meg fog állni, ha egyértelmű a szabály.

      A szobatisztaságra még nem érett. Pár dolgot már tud, de fiziológiailag még nem érett rá. Nem is kell erőltetni. Itt mindent leírtam az érettségről, mikor és hogyan jön el, mit kell csinálni: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

      A fejveregetés azért van, mert így nyugtatja magát elalvás előtt. Ha egyébként nem fáj neki, akkor nem kell foglalkozni vele, ő így lazul el.

  • Edi

    2016. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 14 hónapos, több kérdésem is volna vele kapcsolatban. Mozgásfejlődése rendesen zajlott lassan 2 hónapja jár, már szine fut is sőt kapaszkodva felmegy a lépcsőn is (pl.: fal mellett).

    Mi külföldön élünk, de eddig otthon voltam vele csak szinte magyart hallott, most kezdett bölcsibe járni, ezzel kapcsolaban lenne több kérdésem is. Heti 2 napot megy akkor is rövideb időre, de ott alszik. Ott csak angolul beszélnek vele, kicsit féltem őt, mert magyarul mindent ért, mond már pár szót nem tul sokat inkáb mindenre csak hangokat használ, pl.: alma-aaaa, sihuhu-ssss, mit mondanak a madarak arra csattog a nyelvével, oroszlán-vááá stb stb, teljes szava talán csak a nem, baba, pápá és ennyi szóval nem olyan nagy a repertoár de félek ez is lecsökken ha látja hogy a bölcsiben senki nem érti. Például a pápá és a bye bye nem okoz neki gondot:))) mindkettőre pápázik. Te mit gondolsz visszaeshet a fejlődése emiatt mi lenne a legjobb neki, ha beszélnénk néha itthon is angolul, vagy maradhatunk az állandó magyarnál. Nekünk fontos lenne hogy a magyart is jól megtanulja, de itt azt tanácsolják inkább csak az egyik nyelvet hasznljuk (nem értem miért)

    .A bölcsibe beszokás könnyen ment gond nélkül megy játszani integet mikor elköszönök, de mikor megyek érte egyből jön hozzám kéri hogy vegyem fel és vadul integet a bölcsis néniknek, akik egyébként azt mondják semmi gond vele, boldog baba egész nap nekem mégis kicsit szomorúnak tűnik, mos próbának jár bölcsibe, mert én visszamegyek dolgozni heti 2 szer, de ha nem tetszik neki nem erőltetjük, akkor maradk vele otthon. Lehetséges hogy nem okoz neki semilyen lelki törést, hogy 14 hónaposan bölcsibe megy vagy ennyi idősen ne menjen inkább?

    Végül pedig alvásával kapcsolatos a kérdésem. Még soha egyszer sem aludta át az éjszakát, mindig felébred van időszak mikor ritkábban van mikor gyakrabban. Most éppen a gyakrabban időszak van kb .3 szor éred. Mindig iszik egy kis tejet anélkül nem tud visszaaludni. Sokan mondják hogy ebben a korban ez már nem jó, de én probáltam már többször leszoktatni, azaz későbbre tolni az evéseit, de ha nem adok neki tejet akkor hiába alszik vissza félóránként 5 percenként ébred addig amig meg nem etetem. Egyszer egyszer sikerült több napi probálkozással kitolni az evéseket 1, 2 óráig ami tartott kb. egy hétig, majd ujra ébredt éjfél körül, nekem meg igy a legegyszerűbb, megetetem visszarakom az ágyba és mindketten alszunk tovább, ha meg épp probálnám leszoktani napokig egyikőnk sem alszik. Ez ugy zajlik hogy mikor felébred ringatom evés helyet visszaalszik berakom az ágyba, ujra ébred és igy továb amig nem kap tejet. Szóval elég nehéz ezt napokig csinálni. De akkor igy mikor fog leszokni az éjszakai evésekről? Éhesnek szerintem nem kifejezetten éhes, talán az első ébredésnél, de nem sokat eszik általában. Le fog szokni magától valamikor, vagy ha kitartóan soha nem etetem meg éjjel akkor egyszer elhagyja?

    Elnézést hogy ilyen hosszú lettem, előre is köszönöm a választ.

    • Hajni

      2016. augusztus 12. péntek

      Azt elfelejtettem, hogy mostanaban pofozkodik es csapkod is eleg rendesen. Mit csinalhatnek ellene?
      Nem is hallgat ram. Mintha a falnak beszelnek. Akarhanyszor mondom neki nem erdekli csak ha mar kicsit erelyesebben szolok ra. Az utcan is ha mondom varjon meg vagy alljon meg ra se hederit, mondhatom ezerszer is. Valami tanacs ezekre a dolgokra is 😉
      Koszonom Hajni

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Nem kell aggódnod, a gyerekek simán megszokják a többnyelvűséget és elfogadják, hogy az oviban más nyelvet beszélnek, mint otthon. Nyugodtan beszéljetek otthon magyarul vele.
      Egyáltalán nem gond, hogy 14 hónaposan kicsit már bölcsiben is van. Ez inkább neked okoz lelki törést, ha jól értem 😉 A gyerekek simán megszokják, számos tanulmány bebizonyította, hogy 1 éves kor után már egyáltalán nem okoz semmilyen hosszútávú problémát a bölcsi.

      Másfél éves kor előtt sok baba kér még éjjel enni legalább 1x, de szomjas is lehet. Ha így gyorsan visszaalszik, nem kell foglalkozni vele, tényleg csak arról van szó, hogy éhes vagy szomjas éjszaka és ki fogja nőni ezt később.

  • Gyöngyi

    2016. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági,

    A kislányom 3 éves volt július 3-án.
    Szobatiszta május közepe óta.
    A pisivel nincs gond alig volt baleset és az alváshoz sem kell már régóta pelus.
    A kakihoz viszont mindig pelenkát kér. Azt mondja, hogy nem tudja a WC-be.
    Már választott Magának új szükítőt is de azzal sem megy a dolog.
    Szeptembertől óvi.
    Én mindig bíztatom, hogy próbáljuk meg. Erőltetni nem akarom.
    Bölcsis volt akkor is mindig itthon végezte a dolgát.

    Meddig tarthat ez az àllapot?
    Már hallottam, hogy valaki 1 évig pelenkába végezte a dolgát.
    Várom a tanácsodat.

    Köszönöm
    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Nem kell emiatt aggódnod. Az oviban két dolog történhet: vagy kifigyeli ott, hogy a többiek vécébe kakilnak és elmegy, vagy kivárja, amíg hazaér és otthon kakil a pelusba. Ennek az oka az, hogy a kakit a kicsi szégyellnivalónak érzi, nem akarja „mutogatni” és emellett nehezen engedi el. Néha segíteni szokott, ha bilibe kakilhat a vécé helyett, mert ott „megmarad” a kaki, meg lehet nézni utána. Segíthet az ezzel kapcsolatos szorongás oldásában az is, ha elmesélsz egy mesét a kaki izgalmas útjáról a vécéből, a csatornán át a tengerbe és miután kakilt, együtt engeditek, hogy a kaki „elhajózzon”.

  • Türi Mónika

    2016. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányunk táplálkozási problémájával fordulok Önhöz.
    Idén januárban született 3600 grammal. az első két hónapban igény szerint szoptattam és szépen gyarapodott is. Havi 800-800 grammot. A 2. hós oltásnál 5200 gramm volt, amikor is megkapta a kötelező oltásokat plusz a Rotarixot.
    Valószínűleg a rotarix hatására elkezdett fájni a hasa és egyre kevesebbet enni. Az első pár hétben még hízott 150 grammot, de vissza is fogyta mire elérte a három hónapos kort. Nagyon keveset evett, aluszékonnyá vált, így kiszáradással kórházba kerültünk. 3 hétig voltunk bent alaposan kivizsgálták. Vírusos torokgyulladása volt, tele volt hólyaggal a torka, és emellett feltételezett tejfehérje allergiát állapítottak meg amitől savas refluxa lett. Emiatt szigorú tejmentes diétét tartok. A kórházban szigorú etetési rend volt 3 óránként kellett neki adni, de azt mondták, hogy mindenképp etetni kell, ezért erőltetve lett,ezzel azt értük el, hogy szoptáskor feszült volt elfordult a cicitől és kitekerte magát. így evett napi 200 milit, emellett 8 napig infúzión volt a kiszáradás kezelése miatt. Mivel továbbra is csökkent a súlya, a gyomortükrözéses vizsgálatnál gyomorszondát tettek le neki, hogy tudjuk táplálni. Szondával jöttünk haza a kórházból. Fizikai eltérést nem találtak és megállapították, hogy pszihésen nem eszik. – hasfájás majd a nyelési nehézség és erőltetett etetés lehet az ok. A gyomorszonda hatására teljesen leszokott a szájon át történő evésről. Rájött, hogy úgyis megkapja szondán át, minek erőlködjön. 1 hónappal késöbb, az egyik doktornő javaslatára, befeküdtünk a kórházba és kivették neki a szondát, hogy megnézzük enne-e már magától.
    Szerencsére elkezdett megint szopizni- tejem volt, mert fejéssel fenntartottam, szondán keresztük is anyatejet kapott- napi kb 2-300 milit, ez még mindig kevés volt, ezért visszatették neki a szondát, de hogy ne szokjon le újra az evésről, így már csak éjszakai pótlást javasoltak. A szondát viszont 1-2 hetente kitépte, így mindig volt egy- két napot szonda nélkül, ez ösztönözte, hogy egyre többet szopizzon. Nagyon feszülten evett, szinte el kellett altatni hozzá, és még akkor sem nyugodott meg a cicin.
    Ez szerencsére mostanra már szépen javul, még most is van, hogy elutasítja a cicit, de már el tud lazulni. A hozzátáplálást is megkezdtük egy hónapja, de a kiskanalat nem nagyon akarja elfogadni, a cumisüveget pedig egyátalán nem. Etetőhálós cumiból a gyümölcsöt kiszívja, és itató pohárból napi 10-20 mili vizet sikerül adnunk neki.
    Már 6 hónapos a kislányom és 6200 gramm, már 2 hete nincs bennt neki a szonda, napi kb 5-600 milit eszik. Ez elég neki , hogy fenn tartsa magát, van elég pisis pelus, kaki is van naponta. Aktív, boldog baba. Viszont a súlya áll, ha nem indul meg a hízás, akkor újra vissza kell
    tenni neki a szondát, amit egyre kevésbé tolerál. Minden este sírva aludt el, kitépi magának, a lehelyezéssel is minden alkalommal meg van kínozva, így már nagyon nem szeretnénk ezt.
    A kérdésem az volna, hogy miként tudnám az étvágyát növeli, és oldani a feszültségét. Illetve, miként szerettessem meg vele a hozzátáplálást, kiskanalat, vagy hogyan pótoljak?
    Bármilyen tanácsot szívesen vennénk.
    Üdv,
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 14. vasárnap

      Most egyelőre nem is erőltetném nála a hozzátáplálást, mert a gyümölcsök nem igazán hízlalnak, ellenben az anyatej igen. Szoptasd igény szerint pár hétig, akár 2-3 óránként is két mellből és hidd el, ettől eleget fog hízni, nem kell mellette pótolni sem. Esetleg, ha éhesnek tűnik, ki lehet próbálni az anyatejjel és forralt vízzel higított gabonapépeket (a korábbi refluxos probléma miatt a tejpépeket nem ajánlom) és lehet rizspépet is készíteni anyatejjel és a rizs főzővizével turmixolva, az is nagyon laktató.

  • Szandra

    2016. augusztus 05. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 10 hónapos. Soha nem aludta át még az éjszakát. Nem is ezzel van a gond. Kezdetben, úgy a 8 hetes koráig, csak szopizni kelt fel egy újszülöttnek megfelelően kb 2,5-3 óránként, majd a cicin visszaaludt. Kezdetben mellettünk aludt, úgy az első két hétben, de utána a saját kiságyában aludt, ami látszólag nem okozott gondot. Majd 8-9 hetesen, mikor elaludt este a cicin és betettem a kiságyba egy fél vagy órán belül visszaébredt, sírva. Kivettem visszaringattam majd visszaaludt. Amikor ez elkezdődött csak az elalvás után volt, hogy visszaébredt, de mostanra borzasztó állapotok uralkodnak, és már a raktáraim is igen, igen kimerültek. Mára már mindennapos az, hogy sírva visszaébred, ha elalszik, de nem csak egyszer, hanem szinte egész éjszaka ezt teszi. Elkezd sírni, de nincs ébren, hanem olyan mintha az ébrenlét és az alvás közt lenne. Forgolódik,elmászik, nyugtalan, szinte önkívületi állapotban sír. Persze ha, kiveszem az ágyából, rögtön megnyugszik és abbahagyja a sírást. A rosszabb éjszakák azzal telnek, hogy óránként 1,5 óránként sírva ébredt, és mindig ölben kell visszaaltatni, mivel nem tud magától visszaaludni. A jobb éjszakákon kb.2,5- 3 óra múlva ébred. 8 kor van fürdetés, és olyan fél 9- 9 óra mire elalszik szopival. A zajokra nagyon érzékeny, mikor alszik. Viszont reggel, mikor felkel, olyan, mintha egyhuzamban aludt volna 15 órát, boldog, jókedvű.
    A nappali alvásoknál a helyzet az, hogy délelőtt jobban alszik. Kb 1- 1,5 órát, majd délután nagyon maximum 1 órát. A délutáni alvásnál már régebben is, mikor napközben még 3x aludt, mindig sírva kelt, de csak a délutáni alvásnál volt ez megfigyelhető. Olyan mintha érezné, hogy közeledik az este és alvásnál sírni kell. Teljesen össze vagyok zavarodva. Nem tudom, hogy esetleg én nem csinálok jól valamit?
    Mi lehet a baj? Hogy lehetne segíteni ezen a helyzeten, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakák?
    A fogzásra nem foghatok mindent, hiszen még akkor, mikor nem fogzott is ezeket tapasztaltam.
    Bízom a hasznos tanácsodban. Köszönöm előre is segítségedet, válaszod.

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 08. hétfő

      A babák alvási ciklusa úgy néz ki, hogy nagyjából 45-60 percenként felszínes alvási szakaszba kerülnek. Ilyenkor vagy visszaalszanak, vagy ha valami zavarja őket (éhesek, fáj valami, jön a foguk stb.), felsírnak és felébrednek. Ő 2×45 perc után kezd el álmában sírni, de már elég mélyen alszik ahhoz, hogy ne ébredjen fel teljesen. Ő eközben kialussza magát, csak felnőtt szemmel tűnik úgy, hogy nem, mivel az ő alvása felszínesebb. Szinte biztos, hogy a fogzás zavarja, illetve most már emellett az is ronthat a helyzeten, hogy a saját mozgása is felriaszthatja. Igazából 2 dolgon tudsz változtatni:

      1. Kezeled a fogzását alkati homeopátiás szerekkel (erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf) vagy, ha azt látod, nappal is nagyon túrja a száját, nyűgös, akkor kaphat lefekvés előtt egy adag Nurofent is.

      2. Változtatsz azon, ahogyan visszaaltatod. Mivel nem ébred fel teljesen, félálomban van, nem kell kivenni, lehet hagyni kicsit forgolódni, amíg magától vissza nem alszik. Odamehetsz, megsimogathatod, de nem kell kivenni és ölben visszaaltatni. Sokat segíthet az is, ha éjjel néhány napig Apa megy be hozzá, ez elsőre talán nehézkesebb és tovább tarthat, de néhány nap alatt általában ritkítani szokta az ébredéseket.

  • Bianka

    2016. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    23 hónapos kislányommal kapcsolatban lenne pár kérdésem.

    Születésétől kezdvem mellettem aludt,velünk egy ágyban.Kb egy hónappal ezelőtt ő kérte,hogy külön szobában aludhasson.Örültünk is neki,nem is volt semmi gond az elalvásnál,viszont azóta is majdnem minden éjjel felkel és szól,hogy feküdjek mellé, sokszor nem is tudom megvárni,hogy elaludjon és vissza tudjak menni a szobánkba,mert ahogy megmozdulok rögtön felébred és sír.Ez ellen tudunk valamit tenni? Vissza már nem szoktatnám a mi ágyunkba,de így sem vagyunk előrébb szerintem.

    A másik problémánk pedig,h ha mérges lesz,vagy valamit nem engedünk neki rögtön harap,üt.Sokfélét kipróbáltunk ez ellen,de sajnos egyik sem vált be,ugyanúgy csinálja.Lenne valami tanácsod erre?

    Válaszodat előre is köszönöm és azt is ,hogy vagy nekünk.

    Üdv: Bianka

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      Az a gond, hogy amikor ébred, akkor rögtön hiányzol neki, téged keres. Meg lehet erre próbálni, hogy pár éjszakán át Apa megy be hozzá és ő altatja vissza. Lehet, hogy ez nem fog annyira tetszeni neki kezdetben, de ha te következetesen nem kerülsz elő, idővel ő visszaalszik majd és aztán el is maradnak az ébredések, mert amikor felébred, magától visszaalszik majd.

      A legjobb ilyenkor megfogni a kezét és határozottan azt mondani „Nem szabad. Fáj!” Nem kell magyarázni, csak mindig ugyanaz a reakció. Ha éppen ölben van, akkor le kell tenni, hogy érezze a tette súlyát. Ha ugyanis variálod, hogyan reagálsz rá, akkor nem fogja érteni, mi a gond és újra meg újra megcsinálja.

  • Ildikó

    2016. július 22. péntek

    Kedves Ágnes!

    Első babám, 8 hetes (júl. 24-én lesz 2 hónapos) kislányom császárral született (epidurális érzéstelenítést kaptunk, a műtőben nem volt mellretétel), miután kiengedtek a megőrzőből, elmentem lányomért és mellre is helyeztem rendben, másnap reggelre neki volt széklete, nekem meg beindult a tejem. Azóta is van hála Istennek bőséggel. Babám pedig szépen gyarapszik 3395 grammal született, 3270 grammal jöttünk el a kórházból, jelenleg 4590 grammot nyomunk.

    Amikor hazajöttünk a kórházból akkor látszott igazán, hogy lányom aluszékony csecsemő, lassan szopizik: egy-két korty után megpihen, vagy komfort szopizik vagy alszik. A szopizást 1-1,5 órával indítottuk.

    Megnövekedett a tejigénye, mostmár hatékonyabban szopizik, de továbbra is legalább másfél – két óra, olykor 3 óra büfivel együtt. A 6 hetes növekedési ugrással kezdődött, de jelenleg is egész délelőtt illetve egész délután szopizik, cicin van 10-20-40 perces megszakításokkal: büfi, pelenkázás, nézelődik kicsit, játék, majd ha megunja vagy elfárad újra cicit kér, mert még éhes, a megnyugváshoz, elalváshoz, és akkor alszik cicin, illetve ölben, de napközben csak rövid ideig, 10-20 perc után felébred és újra cicit kér. Azt nem szeretném hagyni, hogy szájában a mellemmel aludjon, tehát ilyenkor mindig leválasztom.

    Igény szerint szoptatott baba, ami úgy alakult ki, hogy folyamatosan a mellre helyezést kérte, kéri, illetve csak a cicin nyugszik meg, itt érzi magát jól, ha nem rakom mellre keserves vagy dühös sírásba törünk ki (érzékeny illetve zsémbes baba, ha az Ön besorolását nézem, kezelhető vonásokkal).

    … természetesen mostmár érdekli (egyre inkább) a külvilág is, de a cici még most is az első, nagyon igényli a testközelséget. 2,5 órás evészet és 130-160 ml megevett tejcsi után is kéri a mellet, hogy beinduljon az emésztése vagy alváshoz vagy csak hogy itt legyen közel, valamit hogy továbbra is egyen (és ilyenkor eszik is, van hogy újabb fél órát).

    A nappali alvás meglehetősen döcög: cicin alszik szopizás közben, majd elengedi magától vagy kihúzom a szájából, ha már elaludt, ha leteszem azonnal felébred és újra cicit kér (20 perc után próbálom meg lerakni, azonnal vagy további 10-20 percig bírja, utána ébred), az utóbbi időben pedig csak 10-15 percet alszik és máris felébred még mielőtt eljutnánk a 20 percig. Sokszor úgy tűnik mintha hosszabb lenne nála az elalvási fázis, valójában azt nehéz megállapítanom, hogy a 20 percet honnan is kezdjem el számolni, ha ugye Ő már aluszkált a cicin is. A folyamatos evészetet úgy próbálom megszakítani, hogy beteszem csatos babahordozóba, és ott cici nélkül elalszik úgy, hogy ébren teszem bele, ekkor szoktam kivinni levegőzni egy fél-1 órára. (dörzsöli a szemét, magától nem alszik el a kiságyában, – illetve cicin sem sokáig, – ilyenkor is cicit kér, babahordóban azonban elalszik, ezt valójában én erőltetem, hogy aludjon napközben is, ami elkülönül az evéstől, meg hogy aludjon egyáltalán).

    Az éjszakák ehhez képest pedig úgy néznek ki, h 9-10-11-től elalszik cicin (ez is egy maratoni szopizás), beteszem a saját kiságyában és egyhuzamban 6-7 órát alszik, egyszer ébred, 20-30 perc szopi (de persze olyan is előfordult már, hogy másfél-két óráig tartott az éjszakai etetés) majd még alszik 2-3 órát. Ha az éjszaka többet eszik, reggel kaki, pukira ébredünk.

    Annyit még írnék, hogy nem hasfájós baba, de nyilván dolgozik a gyomra, a kakival szokott erőlködni cicin, (ilyenkor leveszem ciciről és büfi és torna), illetve a pukira is rákészülünk. Védőnői tanácsra próbáltuk a Biogaia-t, illetve az Espumisant is, de nem igazán jött be, nyugtalanabb lett tőlük, és az okon nem változtatott, ugyanúgy erőlködött és megijedt, ezért igen rövid idő után abba is hagytuk.

    Napirendünket próbálom kialakítani, amiben természetesen a kicsi igényei vannak előtérben, hiszen picike még. Jelenlegi: fél8/8-tól fél10/10-ig szopi, utána büfi, pelenkázás, kicsit nézelődünk, játék, ásítozik, erre gügyög és újra cicit kér, újra szopi, eszik közben alszik is 12/fél1-ig, fél1-től 1ig én ebédelek, a babám nézelődik, 1-től 3ig ismét szopi, 3-tól 5-ig alvás, utána evészet fél7-ig, játék apával, 7től fürdés, fél8-tól vacsi elalvásig, vagyis 9-10ig, legrosszabb esetben 11ig. Elalvás előtti rituálénk még nincs, mert lassan és sokáig szopizik, elfárad benne, majd újra szopizik, majd végül elalszik.

    Biztos, h van tejem, ő meg egyre inkább aktívan szopizik, közben (látszólag) egyre kevesebbet alszik, bár tény, hogy aktív szopómozdulatok között is csukva van olykor a szeme. A nappali alvást erőltetni kell, ha álmos úgy szopizik, hogy dörzsöli a szemét és nyűglődik (mintha a cicitől várná az elalvást, de valójában azon sem tud nappal sokáig aludni). Ilyenkor szoktam levenni mellről, amire felébred, nyűglődő sírásba kezdünk, vagy elalszik a vállamon vagy babahordóban tudom visszaaltatni. Hozzáteszem, hogy ezt valójában azért „erőltetem”, mert – az éjszakával ellentétben – napközben cicin, ölben is felébred 20-30 perc után, a hordóban meg alszik legalább 2-2,5 órát.

    Olyan mintha soha nem lakna jól, csak belealszik az evészetbe, illetve csak a cicin érzi jól magát (egyébként mindkettő születése óta így van). Olyan blokkosan működünk, 2,5 -3 óra szopi majd 2,5 alvás, de valójában szopi közben is alszunk, fürdés után szopi szintén maratoni evészet, majd a hosszabb éjszakai alvás. Vagy a másik verzió, hogy nonstop szopi, közben alvás, ilyenkor éjszaka ráadásul többet alszik egyhuzamban, és vissza is altatja magát.

    A babám egyébként nagyon érdeklődő, 4 hetesen már gügyögött, nyúlt a játékok felé oldalra, meg is simogatta őket; 5 hetes korától felhúzza magát főleg a jobb oldalára, de balra is, a héten kis segítséggel átfordult a hátáról a hasára, próbálgatja a mosolyt, már ő is kezdeményezi, büfiztetésnél már szépen tartja a fejét vállunkon rövid ideig, ahogy hason fekve is szépen dolgozik (azt kitapasztaltam, hogy hason alvó baba). Tárgyakat, illetve a hangokat is követi a fejével. Pelenkázás közben mostmár szinte csak rám figyel, arcomat, számat, hogy beszélek és arra ő is gügyög. A kontrasztos lapok, és macija a kedvence.

    A mellbimbóm már megedződött, és természetesen türelmes vagyok, de vannak mélypontok, és a jelenlegi tendencia a nonstop cici irányába mutat – amit hosszútávon, idősebb korára nem szeretnék hagyni, illetve nem is szeretném elrontani – mindig és mindenre, ami persze gondolom az újszülöttek természetes igénye.

    Nagyon sokat nyáladzik, az egész öklét tömködi a szájába.

    Kicsi még, persze hogy elfárad, hagyjam hogy alakuljon magától? Minden baba más, de normális a 2-3 órás szoptatás, cicizés közel 2 hónapos korban? Hogy tudnám szétválasztani a szopit és az alvást? Nyilván minden baba más, de ezt a blokkos ritmust át lehet alakítani, szopit lerövidíteni? Mindenhez cicit kér (vagyis gondolom anyai segítséget, ami egy újszülött természetes igénye) ezt kinövi-e vagy igényeivel szembemenve erőltessek általam szabott napirendet? Vagy majd alakul saját magától ahogy egyrészt még ügyesebb lesz a szopiban, másrészt ahogy egyre jobban érdekli a külvilág? Vagy rosszul értelmezem a babám jelzéseit (nyelvecskéjét dugdossa főként, cuppogás, öklét szopogatja, nyálbuborékokat fúj, nyáladzik folyamatosan)? Hogy tudnék napirendet kialakítani sírás nélkül? (érzékeny illetve zsémbes baba)

    Válaszát, tanácsát, segítségét előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Ildikó

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      Abszolút normális, ahogyan a kislányod „működik” 🙂 2-3 óránként szopizik, szépen hízik, nagyokat alszik, mert igény szerint táplálod. Még kicsi azon, hogy ezen változtass. Amit tehetsz, hogy ébredés után nagyot eszik, aztán büfi, játék és amikor álmosodik, kicsit dédelgeted, leteszed a kiságyba és magától alszik el. Ha ez nagyon nem megy, ilyenkor szopizhat is. A babák hamar megtanulják, hogy ez nem evés, hanem csak rövid alvós szopi és ébredés után éhesek lesznek megint. Az ökölrágás is a nagyon erős szopizási ösztön jele, ezt kinövi majd. Most hadd szopizzon kedve szerint, cserébe jól alszik éjjel, nem olyan nyűgös, szépen növöget és majd 3 hónapos kor körül jobban látni fogod az igényében a rendszert és a szopik száma is csökken majd.

  • Szilvi

    2016. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    Ezúttal szobatisztaságra szoktatásról szeretnélek kérdezni. Kislányom 17 hónapos lesz hamarosan. Nagyon értelmes kislány, mindent megért, amire megkérem (nekem bonyolultnak tűnő dolgokat is: pl. „pakold el ezt és ezt az apró játékot, mert anya porszívózni fog és nehogy felszívja”, összeszedni és teszi a helyére…) többnyie megteszi. Úgy veszem észre, hogy egy ideje nagyon elkezdte érdekelni a pisi és a kaki. Lelkesen mutogatja, hogy ő a pelusba kakil és pisil, de a wc is nagyon felkeltette a figyelmét. Mivel hétközben egyedül vagyok itthon vele napközben, óhatatlan, hogy utánam jön a wc-re is. Mivel épp elég erősen tombol rajta a szeparációs szorongás, ha épp olyan pillanatot kapok el, dörömböl az ajtón, hogy anya-anya. Ilenykor inkább hagyom, hogy bejöjjön, tépje a wc papírt, segítsen lekapcsolni a villanyt. Nagyon lelkes, egyáltalán nem fél a wc-től. Még pápát is int neki, ha kimegyünk. Jól teszem, hogy hagyom, hogy így ismerkedjen vele? Mondtam neki, hogy ez nagy wc nagyoknak, a bili pedig kis wc kicsiknek, mint ő, és hamarosan venni fogunk neki olyat. Nemrég vettünk is egy bilit, ami annyira felcsigázta, hogy a bolt közepén letette a földre, ráült és közölte, hogy „tata-tata, be-be” és mutatott a popsija felé. Tehát tudja, hogy ő abba fog majd kakilni. Alig bírtam elvenni tőle. És a kérdés: Hogy kezdjem el a bilihez szoktatást az ő esetében? Úgy látom a kurdarc megviseli, ha valami nem sierül elsőre, nagyon csalódott, pedig sosem vártunk el tőle semmit, ha valami sierült sikerült, ha nem, bíztattuk, hogy próbálja meg újra, vagy csináltunk mást. A wc nálunk külön kis helyiség, épphogy beférünk, a bili már szűkösen a wc mellé. Hogy, hol történjen szerited az első „bilis próbálkozás”?
    Válaszod köszönöm: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      Ebben a korban már nagyon érdekli a kicsiket a bilizés. Még nem szobatiszták, csak kíváncsiak. Ha szereti a bilit, akkor ott lehet a fürdőszobában, ha akar ráülhet. Ha nem fér el a vécébe, kerülhet a fürdőszobába is. De erőltetni még ezt nem kell, csak annyira, amennyire őt érdekli. Nyáron lehet kisbugyiban vagy bugyi nélkül kicsit otthon is, ha akar elmehet a bilire, de ha azt látod, hogy ez így nem működik, visszakaphatja a pelust. Az viszont lehet, hogy esténként fürdés előtt ráülhet kicsit, csak a játék kedvéért. Hidd el, ha megérik rá, magától elkezdi majd 1-2 napon belül mindenféle szoktatás nélkül.

  • Tünde

    2016. július 22. péntek

    Szia Ági! Kérdésem hozzátaplalassal kapcsolatos van egy gyönyörű hatalmas 6 hónapos fiam 78cm 8kg eszméletlen etvagya van mindent eszik amit adok neki. 5 hónapos kora ota sajnos csak tápszeres baba bar 4,5 honaposan elkezdtuk a hozzátaplalast. Napi 5-szor evett 4 óránként a 2étkezésr már kivaltottunk a vedooazt mondta hogy megy egyet valtsunk ki igy reggel este kapjon tapszert kozte levő 3 pedig pep. A kérdésem a következő igy nem tudjuk tartani a 4 óránkénti evest mert hamarabb megehezik védőnő azt mondta egy oraval a pure utan adjak tapszert meg snack-et? De még nincs fogunk milyen snack-et adjak? A kolesgolyot is kipiszkalja azt mondta a védőnő hogy ne puresitsek csak paroljak igy elragcsalja a repat brokkolit? Meg éjszaka ne adjak enni ha felebred csak vizet? A délutáni eves nálunk olyan 6 körül van akkor is csak gyümölcsöt adjak mint a tízóraira? Attól félek így viszont éjszaka ehes lesz. Köszönöm előre is a segítséget

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      6 hónaposan még nem kell snack, nem is értem ezt a tanácsot, teljesen felesleges. Korai még a sok pép is, hiszen még kicsi ehhez. Egyelőre maradjon a 2 kiváltott étkezésnél a pép és ráértek majd utána havonta egyet kiváltani, a tápszer pedig még maradjon meg 1 éves korig. Nem gond, ha ő gyakrabban akar enni, mint 4 óra, ne az órát figyeld, hanem azt, hogy mikor éhes. Ha jobban szereti a pépeset, nyugodtan add most még azt, a darabosat kóstolgatni ráér majd 8-9 hónaposan. Éjszaka is nyugodtan ehet, ha még éhes, a legtöbb baba ezt 1 éves korig igényli még.

  • Leutert-Deák Barbara

    2016. július 22. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy másfél éves kisfiam, aki ha gyerektársaságba kerül (akár csak egy gyerek is van körülötte), akkor rendkívül visszahúzódó, félénk lesz, ugyanakkor a (nem hangos) felnőttekkel vagy tinédzser korú gyerekekkel próbál kapcsolatot teremteni.
    Ez egészen kiskora óta így van, amin nem is lepődtünk meg, hiszen az apukája és én is hasonló típusúak vagyunk. Rendszeresen hordjuk gyerekek közé, különféle programokra.
    Mostanság ez a félénksége abban nyilvánul meg, hogy ha közelít felé egy másik gyerek, akkor elfut, ha a kerti gyerekmedencében az unokatestvére van éppen, akkor nem akar bemenni (pedig imádja a vizet és a medencét), ha a mellette lévő hintába beülne egy másik gyerek, akkor inkább kikéretszkedik a hintából…stb.
    Ezek a reakciók függetlenek attól, hogy számára ismerős vagy ismeretlen terepen vagyunk illetve a másik gyerekkel milyen gyakran találkozunk. Bár az tény, hogy a szabadban jobban viseli a gyerekek társaságát. Érdeklődve figyeli az idősebbeket és ha már csak ő van gyerek, akkor leutánozza őket.
    Jobb napokon, ha fogjuk a kezét, akkor más gyerekek közelébe merészkedik, de ha hozzáérnek, attól kiborul.
    Szeptemberben kezdené a bölcsit, de félek, hogy túlságosan megviselné őt lelkileg. Ráadásul januárban születik a kistesója, így decembertől itthon leszek és akár maradhatna ő is velem itthon.
    A kérdésem az lenne, hogy egy ennyire visszahúzódó másfél éves gyerkőcnek mi lenne az ideálisabb a kistesó érkezése előtt, ha menne bölcsibe vagy ha itthon maradna és rendszeresen hordanánk gyerekek közé?
    Köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      Ez azért van, mert a vele egykorúakban nem bízik, hiszen az ő viselkedésük kiszámíthatatlanabb, a nagyobbakban és a felnőttekben igen, mert náluk tudja, hogy mire számíthat. A legjobb, ha most még ezt nem is erőltetitek, az öledből figyelheti mi történik és csak akkor barátkozik, ha ő akar. A bölcsi most még nagyon megviselné őt. Ahogy érik majd és egyre több tapasztalatot szerez a gyerekek között, megjön majd a bátorsága is, de mivel az alaptermészete visszahúzódó, nem lehet arra számítani, hogy nagy haverkodós lesz majd, inkább 1-2 nagyon jó barátot fog majd szerezni.

  • Szarka-Bogya Beáta

    2016. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    1. Kisfiam 2 éves. A szobatisztasággal ott tartunk, hogy csak este fürdés előtt ül rá a WC-re és pisil is bele és mindenki örül hogy milyen ügyes. Napközbe is szól hogy pisi de akkor már a pelusba megy. Mondom hogy üljünk rá a WCre de nem akar. Kakálásnál is szól de miután a pelusba ment. Hogyan tovább? Napközbe kapjon kisbugyit? Mit csináljak?

    2. Kisfiam még szopizik. A két elalváshoz kérte csak. De egy hónapja már a nappali szopizást elhagytuk mert már nagyon fájnak a melleim. Sírás nélkül, összebújva ügyesen elalszik. Este még szopizik. De ezt nem merem elhagyni mert így is vannak olyan esték mikor 1-1,5 órahossza az esti elalvás. Mitől alszik el ilyen nehezen? Most ha nem kapja meg még később alszik el attól félek. Csak az a baj hogy már fáj a szoptatás. Nem tudom hogy mi lenne a jó?

    3. Eddig napi két órába dolgoztam. 7-9 ig. Mama vigyázott ez idő alatt a kisfiamra. Szereti mamát, nem sír ha megyek dolgozni. De szeptembertől 4 majd 8 órába kell dolgoznom. Bölcsibe nem megy kisfiam. Szintén Mama vigyázz rá. Fogalmam sincs hogy fogja ezt elfogadni? És én hogy fogom feldolgozni hogy most már nem leszünk együtt egész nap.
    Hogy fog elaludni? Eddig mindig én altattam el. Hogy lehet ennek neki kezdeni hogy ne sérüljön? Hogyan készüljünk erre a változásra?
    Visszatérve azért se merem elvenni az esti szopizást mert hogy mennem kell dolgozni elég nagy változás lesz hogy szinte csak este találkozunk.
    Segítségedet kérném hogy zökkenőmentesen menjen az hogy mennem kell dolgozni?

    Köszönöm a válaszod!
    Köszönettel: Bea

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      1. Már kezd megérni a szobatisztaságra szociális és fiziológiai téren (tud szólni, tudja szabályozni), de még nem teljesen érett. Ez egy átmeneti állapot. Egyelőre még nem kell erőltetni. Ha teljesen megérik, magától el fogja majd hagyni és elmegy bilire vagy vécére, de ez most még korai. Vehetsz neki bugyipelust a sima helyett, ha eljön az ideje, maga le fogja majd tolni. A kisbugyit akkor érdemes, ha már mindig a vécéremenés előtt szól, nem csak utána.

      2. Ha ilyen hosszasan alszik el cicin is, akkor akár el is hagyhatjátok, ha ez neked már kellemetlen. A nehéz elalvásnak több oka is lehet:
      1. Nem telik el elég idő a délutáni felkelés után és, amikor aludni megy, még nem elég fáradt. Ebben a korban legalább 6 órának kell eltelnie este, mire a kicsi igazán álmos lesz (természetesen lehetnek egyéni eltérések ebben, de ha mondjuk délután 4-kor kel fel a délutáni alvásból, akkor kicsi rá az esély, hogy este 8-kor már álmos lesz.

      2. Nehezen tud tőled elválni, nem akar elengedni. Ennek az a fő „tünete”, hogy elszenderedik, ellazul az ágyban, de amikor ki akarsz menni, akkor felriad. Ilyenkor az segíthet, ha vagy teljesen elaltatod, vagy segítesz az elválásban. Pl. odaadsz egy kis éjjeli állatkát, akit látványosan „megkérsz” lefekvés előtt, hogy ő helyettesítsen téged, amíg alszik. Vagy, nem azt mondod neki, hogy „aludj el”, hanem azt, „húnyd le a szemed és várd, hogy jöjjön az álommanó”. Vagy nem azt mondod, hogy „Anya is aludni megy”, hanem azt „Anya most megy és felveszi a pizsamát, utána visszajön és megnéz”, és pár perc múlva tényleg rá is nézel. Aztán azt mondod „Anya megy és megmossa a fogát, aztán rádnéz” és pár perc múlva tényleg rá is nézel. Ez nem olyan végleges elválás, nem ijeszti meg a kicsit, viszont a végére általában elalszik.

      3. Mivel nem cicin alszik el, ez nem fog gondot okozni. Az első 1-2 alkalom talán még fura lesz neki, de aztán belejön majd ő is és a mama is. Segíthet, ha nem élesben próbáljátok ki szeptemberben, hanem most nyáron, mondjuk közvetlenül előtte csináltok 1-2 próbadélutánt, amikor elmész otthonról és addig őrá a mama vigyáz, vele is alszik el.

  • Kálmán Kamilla

    2016. július 22. péntek

    Kedves Ági! A kislányom 23 hónapos és szeptemberben érkezik a kistesója. Az utóbbi pár hétben azt vettem észre, hogy elég agresszívan viselkedik velem, ütöget, rúg stb. Illetve sokszor elutasító, amikor vigasztalni próbálom. A férjemmel nem ennyire „erőszakos” de volt már rá példa, hogy őt is megmarta. Költözés közben is vagyunk, így biztosan ő is érzi a feszültséget, de nem tudom, ez a viselkedés a körülményekből vagy az életkorából adódik-e. Mi lehet a megoldás, hogyan szoktassuk le erről?
    A másik kérdésem a meseolvasáshoz kapcsolódik. A kezdetektől fogva olvastunk neki meséket, verseket. 20 hónapos kora óta folyékonyan, mondatokban beszél, viszont azóta nem hajlandó végighallgatni szinte a legrövidebb verset, mesét sem, közbeszól, a könyvben látható képekről beszél, vagy ellapoz. Ilyenkor mindig elkezdünk beszélgetni, ami nem is probléma, viszont emiatt már esténként sem szoktunk neki olvasni, ami korábban az „esti rituálé” része volt. A kérdésem az, hogy ez gond-e, hiszen mindenhol a mesék fejlesztő hatásáról hallani.

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      Több változás is van az életében, ilyenkor csökken a kicsi biztonságérzete, ezért feszültebb (nyilván ti is feszültebbek vagytok költözés előtt, közben, a napirend sem mindig a megszokott) és ezt a feszültséget vezeti le. Ugyanakkor önállóbb is akar lenni, ezért utasít el. Próbáld bevonni őt a napi döntésekbe, kapjon kis feladatokat, dicsérd meg, ha együttműködik, így önállóbbnak érzi majd magát és csökken a frusztrációja is.

      Mese: Nem gond ez, sok kisgyerek csinálja ebben a korban. Ő is utánozni akar titeket, képeket mutogat és beszél, hiszen ti is ezt teszitek meseolvasás közben 🙂 Meg lehet próbálni bevezetni mostantól az esti rituáléban a fejből való mesélést, ez segíthet az elalvásban, emellett még erősítheted is benne azt, hogy ő is „mesélhet”, kérdezgess bele a mesébe, kérd, hogy ő meséljen neked, beszélgessen, ez ugyanis a fenti probléma megoldásában is segít.

  • Zsuzsa

    2016. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 5 és fél hónapos és az alábbi kérdésekkel fordulok hozzád.
    Eddig nagyon szépen aludt magától, olyan napirendet alakítottunk ki, hogy ébredés után egyből evett, átpelenkáztam és szépen játszott/játszottunk, amíg el nem fáradt. Amikor mutatta a fáradtág jeleit, akkor letettem aludni. Ilyenkor a hasára fektettem, ha igényelte kapott cumit (mai napig néha kell neki, néha nem), megsimiztem a hátát és hagytam egyedül elaludni. Eddig gond nélkül el is aludt, ha kicsit nyöszörgött, bementem, megsimiztem kicsit megint a hátát és ettől meg is nyugodott, ha nem kivettem megnyugtatni, de ahogy megnyugodott vissza is tettem és akkor is magától aludt el (ez utóbbira eddig nagyon ritkán volt szükség). Tehát magától elaludt az esetek nagy többségében. Az éjszakákat szépen átalussza kb. 8-9 órától 5-6 óráig.
    Az elmúlt pár napban nehezebben alszik el, és azzal, hogy nemrég áttértünk a napi 6 étkezésre a 7-ről a napirendünk is felborult. Hajnal 5-6 körül eszik először, ami után még egy-másfél órácskára visszaalszik. Ezután már nem tudom megetetni csak a játék után, ami után fáradt is, így belealszik az evésbe. Ilyenkor persze nincs gond az elalvással, de félek, hogy nem lesz jó, ha hozzászokik, hogy mindig ételbe aludjon bele, főleg, hogy megkezdtük a hozzátáplálást már egy hónapja és lassan nem fog minden étkezésénél cumit kapni (3 hónapos korától tápszeres baba). Amikor valamilyen csoda folytán sikerül visszatérni az eddig megszokott napirendünkre, akkor nagyon nehezen alszik el, leteszem a hasára és egyből sír, vagy kicsit játszik az alvós játékaival, de nagyon gyorsan felsír utána is, semmi elalvás. A cumit is hiába adom a szájába. A hátsimivel már semmire sem megyek. Ha kiveszem néha el tudom ringatni, de van amikor már akkor is sír és csak akkor nyugszik meg, ha a vállamra teszem. Ekkor nézelődik, de esze ágában sincs elaludni. Megpróbáltam letenni játszani, hintázni, hátha mégsem fáradt, de semmi nem segít, mindenhol sír, csak a vállamon tetszik neki, de ott meg nem alszik el. (Még három óránként alszik kb. 40 percet napközben, kivéve az esti alvás előtt, akkor már ébren vagyunk végig.) Végső soron a hintaszékben tudom lenyugtatni és a ringatózásba belealszik, vagy nagy nehezen én ringatom el. De tudom, hogy hosszútávon ez sem jó.
    Egyébként egy kiegyensúlyozott, érdeklődő, mosolygós baba. Múlt héten fordult át a hasáról a hátára, azt sokat gyakorolja és már kúszogatni is elkezdett, sokat emelgeti a fenekét és a hátáról is oldalra fordul már, szerintem lassan vissza is fog fordulni. Persze az elalvást ez sem segíti, leteszem a hasára és átfordul, ha épp olyan kedve van 🙂

    A hozzátápláláshoz még annyit tennék hozzá, hogy az orvos javasolta, hogy váltsak ki egy tápszert, mert nagyon megindult a hízás az elmúlt 1-másfél hónapban, most 7700 gr és 65 cm. 36. hétre született 50 cm-rel és 2700 grammal. Napi átlag 800 grammokat eszik, nem gondolom, hogy sok lenne, de akkor egyet azért kiváltok.

    Kérdéseim:
    1. Mi lehet az oka annak, hogy már nem akar magától elaludni? Csak átmeneti lehet a mozgás megkezdése miatt? Mit tegyek, hogy ne szoktassam „rossz” elalvási mintához?
    2. A napirend problémás így, hogy most az evésbe alszik bele? Ha igen, hogyan tudnék ezen változtatni?
    3. Mi lehet az oka annak, hogy az utóbbi hónapban nagyon megindult a hízás/növés? Remélem emiatt nem kell aggódnom.

    Köszönöm a választ,
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2016. július 24. vasárnap

      1. A forgás elkezdése után ez gyakori probléma, a baba egyszerűen annyit mozog, hogy nem tud tőle elaludni. Ki szokták nőni. Esetleg segíthet, ha hálózsákban altatod, úgy nehezebb megfordulni, vagy ha a kezedet a hátán tartod, amíg el nem alszik, hogy ne tudjon forogni, mocorogni.

      2. Ez nem gond, később változni fog majd. A reggeli egyébként is a legkésőbb kiváltandó étkezés, ráér 1 éves koráig, addigra pedig már bőven meg fog változni a napirend.

      3. A súlya teljesen a korának megfelelő, mivel 3000 gramm alatti súllyal született, ezért nála még egy darabig magasabb lehet a hízás üteme.

  • Szilvi

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági! 16 hónapos kislányom nagyon érdeklődő eleven baba. 14 hónaposan indult el, azóta nincs megállás, szinte csak akkor van nyugalomban, amikor alszik. 🙂 Nagyon mozgékony, emellett nagyon érdeklődő, értelmes, kissé nehezen barátkozó baba. Csakis sok találkozás, elfogadó, érdeklődő hozzáállás után adja a „barátságát”. Így van ez egész kicsi kora óta. A napokban elkezdődött a dackorszak is, ha valami nem úgy történik, vagy nem az történik, ahogy ő elképzelte, hasra fekszik és sír. Ezt eddig még viszonylag sikeresen kezeltek, mellette maradtam, ha hagyta megölelgetettem, ha nem, megvártam, míg megnyugszik kicsit és utána vígasztaltam. Gondolom még ezután jön a java. A kérdésem az lenne, hogy készülünk nyáron a távol élő nagyszülőkhöz, ahol még sosem járt. (A közelebb élőknél már többször is voltunk heteket, jól viselte.) Az út kb. 2,5 óra. 5 hós kora óta nem alszik el autóban, tehát csak a reggeli utáni, vagy a délutáni alvás utáni indulás jöhet szóba. Véleményed (tapasztalatod) szerint mit viselnek jobban a babák, hogy alkalmazkodik könnyebben a megváltozott környezethez, a viszonylag új emberekhez. Mikor keljünk útra, ha az autóban esélytelen az alvás. Már csak egyszer alszik nappal, ebéd után. Kicsit tartok az úttól, mert a férfiktól (pápától is) nagyon fél. A ritkán látott (2-szer) papa biztos felzaklatja. Milyen ötleted van, hogy gördülékeny, jó élmény legyen neki az út és az ottlét. Köszönettel: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      Ha nem alszik el a kocsiban, akkor készülj fel mindenféle játékkal, amivel el lehet őt szórakoztatni út közben, mesekönyvvel, újdonságokkal, esetleg kisebb falatoznivalókkal az útra! A mozgékonyabb gyerekek nagyon nyűgösek lehetnek ilyenkor, ezért célszerű óránként megállni és sétálni egy kicsit, hogy kimozoghassa magát. Meg lehet próbálni az alvásidőben való indulást is, hátha idővel mégis elalszik az autóban. A barátkozásban az segít, ha nem erőltetitek, hanem az öledben lehet, melletted maradhat, amíg meg nem nézi magának az új embereket és fel nem oldódik.

    • Bercsényi Nora

      2016. július 22. péntek

      Kedves Agi

      Hordozokendovel, ill magaval a hordozassal kapcsolatos kerdesem volna.

      Van egy 3 honapos kisfiam, akinel kb 1-1,5 honapja elkezdtem hordozokendot hasznalni, leginkabb azert, mert barminemu vigasztalhatatlan sirasa volt, abban pillanatok alatt megnyugodott es elaludt.
      Ez a modszer ma is tokeletesen mukodik, sot, pont az a bajom, hogy szinte mar csak az egyetlen modszer, amit nap kozben alkalmazhatok nala arra, hogy elaludjon, mert sehogy mashogy nem kepes annyira ellazulni.
      Sokszor probalom anelkul lerakni az agyaba miutan megnyugodott es/ vagy elaludt, de kb 3 percen belul felebred, igy kothetem is vissza magamra, vagy inkabb le sem szedem magamrol, ha elaludt, hogy hadd pihenjen. (Ejszakankenk semmi ilyen gondunk nincs, a ferjem altatja, es gyonyoruen alszik 6 orakat a sajat agyaban!)

      Azon dilemmazunk, hogy ezzel vajon nem „rontjuk-e el”, nem lehet-e, hogy a hordozokendozes miatt majd csak igy tudom megnyugtatni ot kesobb is, amikor mar 15-20 kg lesz akar (mar most is a 8at karcolja), illetve mitol van az egyaltalan, hogy csak igy nyugszik meg es alszik el (ha kendo nelkul olben van, az sem eleg)?

      Sokat bukik az utobbi idoben, sokszor volt olyan, hogy leraktam az agyaba, es kb azonnal kibukott a lepedojere, igy mar azon is gondolkoztam, hogy a gyomra/ nyelocsove miatt tud igy jobban pihenni, de akkor ejszaka is ez lenne, szoval ez nem lehet a magyarazat.

      Nagyon koszonom elore is a tanacsot, segitseget!

      Udv,
      Nora

      • Vida Ágnes

        2016. július 24. vasárnap

        Nem rontod el 🙂 Még csak 3 hónapos, testközelben érzi biztonságban magát. Örülj neki, hogy éjszaka meg mélyen alszik 🙂 Amit megpróbálhatsz, hogy hason teszed le a kiságyba (úgy általában mélyebben alszanak). Segíthet, ha a kiságyat egy nagy szivacsdarabbal beszűkíted, sok baba szívesebben alszik szűkebb helyen, pl. bölcsőben. Azt is tudni kell még, hogy nagyjából 20 perc kell a babáknak, mire elalszanak, ha korábban próbálod letenni, könnyen felriad a baba, mert olyankor még felszínes alvási szakaszban van.

  • Szilvi

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 25 hónapos. Előfordulnak (szerencsére ritkán) olyan esték, amikor egyszer vagy többször zaklatottan ébred, dobálja magát, rugdos, húzza a hajam, sír, ordít. Ilyenkor nem lehet megnyugtatni, hagynom kell, hogy magától aludjon vissza. Ha megsimogatom vagy bárhogy nyugtatni próbálom, még jobban tombol. Mi lehet ennek az oka?
    Még velünk alszik. Én vagyok otthon vele és a 3 hónapos lányommal. Már az ő születése előtt is előfordultak ilyenek.

    Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      Ez a jelenség az ún. pavor nocturnus. Ez a jelenség egyfajta kisgyermekkori “alvajárás”, ami 8 éves korig bármikor előfordulhat. A kiváltó oka ismeretlen, de az biztos, hogy szinte mindig akkor lép fel, amikor a kisgyerek nappal túlságosan elfáradt (pl. sok új élmény éri).Törekedj arra, hogy kicsit korábban feküdjön le a szokásosnál és az esti időszakban törekedjünk arra, hogy nyugodtabb legyen a környezete, ne nézzen már tévét, ne játsszunk túlságosan mozgalmas játékokat, hogy elalvás előtt ellazulhasson.

  • Natasa

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági,
    a tanácsodat szeretném kérni. A kisfiam 13 hónapos, 3150 grammal született és jelenleg 8600 gramm súlyú. Múlt hónap óta fogyott 120 grammot, valószínűleg amiatt, mert egy hétig hőemelkedése és láza volt váltakozva, az orvos szerint a foga miatt. Akkor keveset evett és a szopizást is sokszor elutasította. Egyébként még mindig szopizik, viszont eszik más szilárd táplálékot is. A problémám, hogy úgy érzem kevés a jelenlegi súlya a korához képest. A hozzátáplálás sem zökkenőmentes, jobban szereti a gyümölcsöt és a zöldséget, mint a húsfélét és gabonafélét (kenyér). A sajtok közül is keveset eszik meg, viszont úgy vettem észre a halat szereti. Aggódom, hogy alacsony a súlya. Már kapaszkodva lépeget a lakásban és sokat mozog. A kedélye jó, az étvágya is jó, csak egyszerre nagyon keveset eszik, ugyanis nem engedi, hogy etessem. Mindent önállóan szeretne csinálni, így egyedül eszik. Éjjel még felébred szopizni. Bizonytalan vagyok afelől, hogy megfelelően fejlődik a súlyát tekintve. Naponta kétszer alszik még, reggeli után és délután 1-1 órát. Az éjszakákat végigalussza a szopizás miatti ébredést leszámítva. Arra gondoltam, hogy valószínűleg érzi rajtam a félelmet, mikor szilárd táplálékot eszik. Sajnos a legnagyobb félelmem az, hogy félrenyel és nem tudok neki segíteni. Lehetséges, hogy az én bizonytalanságom miatt nem eszik megfelelően?

    Köszönöm a válaszod.
    Üdvözlettel,
    Natasa

    • Natasa

      2016. július 08. péntek

      Kedves Ági!

      Az előző hozzászólásomnál elfelejtettem leírni, hogy előfordul, hogy 2-3 napig nem kakil a fiam,utána viszont naponta többször is. Eddig kétszer volt székrekedéses tünete, egyébként semmi. Nem tudom mire vélni, hogy ennyire keveset eszik és még mindig az anyatej a fő táplálékigénye. Úgy gondolom az már nem fedezi eléggé a szükségleteit.

      Köszönöm a segítséged és a válaszod.

      Üdvözlettel,
      Natasa

      • Vida Ágnes

        2016. július 12. kedd

        A babák ösztönei tökéletesen működnek: ha igény szerint ehet, pont annyit kér, amennyire szüksége van. Ha nem éhes, nem fogsz tudni többet beletömni, mint amennyit szeretne, mert nincs rá szüksége. Anyatejes babáknál előfordul a ritkább kaki, mert az anyatejnek kicsi a rosttartalma. Segít, ha gyümölcsökből viszont rostosabbakat is kap minden nap (pl. sárgabarack, őszibarack, szilva)

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      A kisfiadnak teljesen egészséges ízlése van, hiszen a zöldséget, gyümölcsöt kedveli elsősorban. Ezek nem olyan laktatóak, mint a gabonafélék, de ez nem is probléma, mert cserébe több bennük a vitamin és sokkal egészségesebbek. Ne erőltess senkit, inkább engedd, hogy kedvére egyen, amit szeret, halat, zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket. A hízás üteme alkati kérdés is, illetve ebben a korban a kicsik lassabban híznak, hiszen többet mozognak, emiatt nem kell aggódnod.

  • Szilvi

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági!
    3 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni tőled. Alalpvetően egy nagyon nyugodt, jókedvű baba,elég jó napirendünk van, az alvással sem volt eddig semmi problémánk. 3 napja viszont az esti elalvás nagyon nehezen megy. Kb. 8kor fürdünk és aztán majdnem 2 órán át szenved, elalszik, majd 2 perc múlva felébred, tekereg, mint aki szenved.Korábban ha letettem az ágyába, szépen egyedül elaludt. Éjjel 1-2x ébred,evés után a visszaalvás ugyanígy megy, kb.1 óra szenvedés után sikerül elaludnia. Nem tudom számit e, de pont aznap, mikor ez elkezdódött egy nagyobb társaságban voltunk, ahol sokan akarták megnézni, ölbe venni, meg is ijjedt az egyik embertől, nagyon sírt.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      Valószínűleg túl sok volt neki az inger nagy társaságban és meg is ijedt, ezért átmenetileg csökkent a biztonságérzete, nem tud ellazulni elalvás előtt és elaludni. Ez átmeneti dolog, segíthetsz neki azzal, ha most pár napig nem nagyon mentek sehová, sokat lehet testközelben, csend van a lakásban és este is csend van a lakásban, félhomályban altatod.

  • Zsuzsi

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági!
    Hozzátáplálással kapcsolatban szeretnék segítséget, tanácsot kérni. Kisfiam 9 hónapos, kb 9 kg most, 3780 grammal született. Reggel – este anyatejet kap, napközben tápszert. (6 hónapig nagyrészt anyatejet kapott, kis tápszeres kiegészítéssel) Kint van 6 foga (de jön sorra a többi is). 9 hetes kora óta átalussza az éjszakát (este 8-tól reggel 6:30-7-ig). Mászik, feláll, kanapé mellett megy, nagyon jó kedvű baba.

    Tápszerből sokáig pregomint kapott, mert tejérzékenység gyanú merült fel nála, most milumil ha 2 optima tápszerre váltottunk.

    Háromszor kínálom szilárd étellel (tízórai, ebéd, uzsonna), nagy mennyiséget egyáltalán nem eszik, gyümölcsből kb. 5-7 kanállal megeszik, de zöldségből / főzelékből szó szerint 2-3 kanál megy le. Utána elkezdi elfordítani a fejét, nyögdécsel, sír, ki se nyitja a száját. Kb. 1 hónapja nagyon szépen eszik darabosan is, megfogja ügyesen, rágja és harapja is az ételt, de így se eszik meg kellő mennyiséget. Semmi cukrosat, sósat nem kap. Nyers gyümölcsöt is eszik, kölesgolyóval, bulátával, kenyérhéjjal nincs semmi baj, nem öklendezik, nem hány. Mind frissen készített, mind üveges babaétellel próbálkozunk a kezdetek óta.

    Az evést nem erőltetjük, ha becsukja a száját és elfordítja a fejét, nem tuszkojuk bele az ételt.
    Reggeli: 210-240 ml tápszer vagy anyatej, tízórai: 3-4 kanál vagy 20-30 g gyümölcs, ebéd: 2-3 kanál zöldség + 150-210 ml tápszer, uzsonna: 3-5 kanál gyümölcs 3-5 szem kölesgolyóval + 150-210 ml tápszer, vacsora: 210 ml anyatej.

    Összességében más hasonló korú és méretű gyerekhez viszonyítva kevésnek tűnik a hozzátáplálásos ételek mennyisége. Kezdetben volt olyan, hogy egy üveg alma-csirke babaételt megevett, néha megeszik mondjuk egy 100 g-os gyümölcspürét, de ez a ritka eset, a jellemző, hogy néhány kanál vagy maximum 50 g ételt eszik meg. Attól, hogy kiváltsunk egy teljes étkezést, elég messze érezzük magunkat. Zöldségeket pedig minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem fogad el.

    1. Ha nincs még kiváltva étkezés, akkor nem gond, hogy háromszor kóstoltatom? Térjek vissza a napi egyhez?

    2. Tájékozódtam a blw hozzátáplálásról is, ha arra teljesen áttérek, mit adjak neki ebédre? A főzeléket hogy kell blw módszer alapján adni neki?

    3. Gond ha egyszer kanállal kap / próbálom adni neki az ételt, egyszer pedig elé pakolok darabos kaját?

    Próbáltam már két étkezés között, illetve tápszer előtt adni neki szilárdat, egyik se nyerő. Az az igazság, hogy ha 4-5 óra eltelik a két étkezés között, akkor sem jelez, hogy ő éhes lenne. (Gondolom ideje sincs rá, mert egésznap megy, feláll-leül, az egész lakást körbe mászkálja, rendkívül aktív lurkó)

    Tanácstalanok vagyunk, hogy jó úton járunk-e, a zöldségeket hogyan fogadtassuk el vele, a hozzátáplálásos mennyiséget hogyan növelhetnénk, mikor tudunk egy teljes étkezést kiváltani.

    Köszönöm szépen a segítséget.

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      Nem kell ettől megijedni és nem szabad másokhoz hasonlítgatni 🙂
      Ő pont annyit eszik, amennyire szüksége van.
      1. Nyugodtan kóstolgathattok háromszor, ez nem okoz gondot.
      2. Ha ilyen ügyesen eszik darabos ételeket, lehet neki ezeket is adni. Sok babának akkor jön meg a kedve igazán az evéshez, amikor már nem csak pépeket kap, ez nem gond. Főzelékek helyett kaphat zöldségeket párolva, feldarabolva is (pl. brokkolit, cukkinit, répát krumplit stb.)
      3. Nem gond, ha a kettőt váltogatod. Lehet úgy is, hogy ebédre főzeléket kap, tízóraira meg uzsonnára pedig felkockázva gyümölcsöt, sajtot, kölesgolyót stb.

  • Csilla

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam alvásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Egy hete volt 5 hónapos és kb. 2 hete az éjjeli alvása 9-10 óra. (Korábban 11-12 órát aludt.) Fél 9-9 körül alszik el, 6-fél 7 körül kel. Ilyenkor jókedvű, mosolyog, „dumál”, semmi jele annak, hogy még aludna. Nappal 4-szer alszik fél-1 órát, két alvás közt 2-2,5 órát tud ébren lenni. (a reggeli kelés után inkább csak 1,5-et)
    Nem kevés ennyi alvás? Hogyan tudnám hosszabb éjjeli alvásra „rávenni”? (ha éjjel felkel enni/inni, akkor sem alszik reggel tovább) Nem probléma, hogy csak ennyit tud ébren lenni?
    Előre is köszönöm!

    • Erzsi

      2016. július 08. péntek

      Kedves Ági!

      A kisfiam 7 hetes. Hasfájós, etetések után kezdődik a tekergés, sírás. A problémám az, hogy ilyenkor nem tud elaludni, és úgy tűnik mire lecseng, addigra túlpörög nem tudom megnyugtatni sokszor, nem alszik el. Ilyenkor sokszor már nem tudom eldönteni, 2-3 óra után hogy éhes, álmos, vagy fáj a hasa. Ha megetetem ismét a szopi alatt megnyugszik, de utána kezdődik megint a tekergés. Alkaron hason fektetve lehet legjobban megnyugtatni, ha járkálunk vele. Így előfordul hogy akár 4-5 órát is ébren van, 5-10 perceket alszik kézben. Eddig egyedül kendőben tudtam megnyugtatni, elaltatni hamarabb, így tud hosszút aludni. Emiatt a napirend is nappal össze-vissza, az éjszaka meg eltolódott, kb fél egykor alszik el, és alszik egy hosszabbat, ilyenkor akár 6-7 órát is.
      Van egy kétéves kislányom, aki viszont most nagyon igényel, és este velem akar elaludni, fogni kell a kezét(eddig egyedül aludt el), mellettem nem nagyon alszik el, mert érdekes neki a helyzet, így nehéz összeegyezteteni a két gyereket.
      Hogyan tudom megtanítani a picit hogy elaludjon egyedül, ha fáj a hasa? Hogy lehet napirendet kialakítani? A nagynak hogy tudok segíteni, úgy hogy aludni is tudjon?
      Köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2016. július 12. kedd

        Próbáld meg, hogy evés után hanyattfekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted! Ettől megszűnik az erőlködés, távoznak a gázok, utána ébren tud lenni, játszani és amikor elálmosodott, el tud majd aludni. Soha ne etetés és büfi után közvetlenül fektesd le! Mindig legyen ébren még legalább 1 órát, így alvásidőre elég fáradt lesz és le tud feküdni. Ha nem megy ilyenkor a saját ágyban alvás, nyugodtan altasd el kendőben és utána tedd le a kiságyba, így kialakul valamiféle napirend a hasfájás mellett is, és neked is kiszámíthatóbb lesz a napod. Tehát kb. így fog kinézni: evés, büfi, ébrenlét (kb. 1-1,5 óra), amikor álmos, akkor alvás és így tovább estig.

        Este, amikor ilyen kicsik voltak, az vált be nálunk, hogy előbb lefektettem a kicsit, addig ő apával játszott, aztán még játszottam kicsit a naggyal, ez volt az ő külön „anyás” ideje, és utána ment lefeküdni. Így könnyebben elaludt, mert addigra már „feltöltődött” anyával 🙂

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      Teljesen a korának megfelelő mennyiséget alszik és az ébrenléti ideje is a korának megfelelő, nincs miért aggódnod. A korral csökken az alvásigény is.

  • Anita

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági!
    Sokszor olvasom a blogod, és az írásaid rengeteget segítenek. 🙂
    Szeretném a segítségedet/tanácsodat kérni.
    Nemrég egy nagyon nehéz döntést kellett meghoznom. Kaptam egy visszautasíthatatlan állásajánlatot a munkahelyemtől. Ennek viszont az az ára hogy októberben vissza kell mennem dolgozni. Ekkor a kisfiam meg épphogy csak 8hónapos lesz. A szüleim illetve a férjem aki 3műszakban dolgozik azt mondták hogy mindenben támogatnak engem. Most rengeteg időt töltök a kisfiammal, mindig együtt vagyunk, eddig nem nagyon hagytam magára vagy ha igen akkor leginkább akkor menetm el amikor aludt. Egyébként jól kijön mindenkivel nem szokott sírni, viszont észrevettem, hogy egyre gyakrabban keresi azt,hogy hol vagyok, és olykor sír ha nem lát. A munkaidőm 8-16:30-ig fog tartani, azonban ebben a pozícióban sokszor kell majd tovább maradnom mint 16:30.
    Tanácsot szeretnék kérni hogy hogyan tudnám könnyebbé tenni a kicsikém számára azt az időszakot amikor mondjuk a szüleim vagy az apukája vigyáz rá. Még szopizik már elkezdtem a hozzátáplálást de még nagyon az elején vagyunk és nem is szeretném siettetni. Délutánonként cicin alszik el, vagy most, hogy jó az idő a babakocsiban. Hogy lehetne „leszoktatni” a cicin elalvásról? Most 5 hónapos, nyilván 3 hónap alatt még változni fognak némiképpen az alvási szokásai, de félek, hogy nem tud majd elaludni nélkülem. Elkezdett jönni a foga is így olykor nekem is nehéz elaltatnom. Illetve amikor már nagyon fáradt akkor mindig nyűgösködik, olyankor csak az nyugtatja meg, ha sétálok vele, úgy hogy tudjon nézelődni (kenguru pózban), viszont a szüleim már idősebbek, és nem bírják cipelni. Erről hogyan tudnám leszoktatni, vagy elterelni a figyelmét? Ha nem veszem fel akkor borzasztóan sír, olyan mintha fájna valamilye, de amint kézben van már el is hallgat.
    Hogyan tudnám előkészíteni számára a pár hónap múlva esedékes „elválást”, illetve megkönnyíteni a szüleimnek és a férjemnek a kicsi felügyeletét amíg én távol vagyok?
    Úgy tervezem, hogy munka után ameddig csak tudok vele foglalkozom a nap hátralévő részében, de biztosan lesz olyan nap mikor fáradtabb leszek, és félek, hogy nem tudok vele annyit foglalkozni, mint amennyit szeretnék. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy mennyire fog ez a kicsinek lelki törést okozni a későbbiek során, vagy egyáltalán fog e?
    Előre is köszönöm a segítségét!

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      3 hónap ebben a korban hosszú idő, de nem kell aggódnod, a babák 8-9 hónaposan még könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz. Most egyelőre nem kell emiatt semmin változtatni a napirendben. Megpróbálhatod a cici nélkül való alvásra is szoktatni úgy, hogy kis dédelgetés után leteszed a kiságyba és cumit adsz neki (ha kiköpi, visszaadogatod addig, amíg el nem fogadja). De igazából még ráértek ezzel, majd szeptemberben, amikor már csak 3-4 hét lesz hátra, akkor megpróbálhatjátok, hogy 1-1 délután a mama altatja el és ő vigyáz rá, hogy megszokják egymást és kialakuljon, hogyan tudja elaltatni a mama. A kicsi pontosan tudja, hogy anyatejet csak te tudsz neki adni, ezért a nagymamánál vagy apával másként is el tud aludni.

  • Tóthné Major Melinda

    2016. július 08. péntek

    Kedves Ági!
    A következő „problémával” fordulok hozzád. 14 hónapos kislányom, nagyon nagyon apás. Már ott tartunk, ha apa itthon van, csak vele akar lenni, én szinte át venni sem tudom, mert annyira elkezd hisztizni, persze azért előbb utóbb megnyugszik, csak akkor is nagyon furcsa, hogy ennyire nem akar ilyenkor hozzám jönni. Szinte ellöki magát tőlem. Ha apával van máshoz sem akar odamenni, se a nagyszülőkhöz, senkihez. Persze azért mosolyog mindenkire apa kezéből. Ha nincs itthon apa, semmi gond nincs, nagyon jól elvan velem, meg másokhoz is odamegy. Nem tudom, mit ronthattunk el?? Arról nincs szó, hogy keveset találkoznánk, mert minden nap találkoznak, ha megjött apa a munkából. Igaz a munkarendje olyan, hogy egy héten 3 vagy 4 teljes napot(reggel 8 – este 8-ig) dolgozik, a többi napon egész nap itthon van velünk. És ráadásul, ha apa itthon van, akkor nagy hiszti árán megy az elalvás is, ha csak ketten vagyunk, szépen el tudom altatni. Szerinted mi lehet a probléma? Valami kötődési zavar lehet? Én már nagyon el vagyok keseredve, mert nagyon fájó ezt átélnem, hogy hozzám nem akar jönni, ha apa itt van.
    Illetve még egy kérdésem lenne, pár napja nagyon megijed a hirtelen nagy zajoktól (hangos motor, fúrás) eddig nem is nagyon figyelt fel rájuk.Mennyire normális ez?
    Nagyon várom a válaszodat!!!
    Köszönettel:
    Melinda

    • Vida Ágnes

      2016. július 12. kedd

      Nem kell ettől megijedni, gyakori jelenség kislányoknál ebben a korban. A te jelenléted természetes a számára, most kezd mások iránt aktívan érdeklődni és mivel kislány, elsősorban az édesapja az, aki most nagyon érdekes a számára. Most hagyd neki és ne essen rosszul, később elmúlik ez a nagy rajongás.
      A zajoktól való félelem oka, hogy most kezd kialakulni a fantáziavilága és a más ismert zajokat is félelmetesnek vélheti, megijedhet tőlük. Ha olyan helyzet van, oda lehet vele menni az ismeretlen gépekhez, megismertetni vele, megmutatni, hogyan működik, ez segíthet megbarátkozni velük és megérteni a furcsa zajok eredetét.

  • Szilvi

    2016. június 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom hamarosan 16 hónapos lesz. Nagyon értelmes, érdeklődő kislány, mindent alaposan megfigyel, úgy érzem szinte mindent megért. (Pl. ha megkérem, hogy a levetett ruháját vigye a szennyesbe, körülnéz, felveszi és már totyog is a fürdőbe, emeli a szennyestartó tetejét és beledobja. De ez csak egy a sok közül. Ha egyszer vmit elmagyarázok neki, hogy mi és mire való, jó eséllyel napok múlva is tudja, mutatja.) A „problémánk”az lenne, hogy hónapk óta fél a férfiaktól. Ez alól csak az apukája kivétel. Az első percekben mindenkivel bizalmatlan, hosszan méricskéli az új embereket, de a nőkkel, gyerekekkel szimpátiától függően idővel megk, de a férfiaktól kifejezetten tart. Még a viszonylag többször látott nagypapától, napi szinten látott szomszéd bácsitól is fél, azonnal elcsendesedik (pedig amúgy be nem áll a szája :)), hátrál, hozzám bújik. Pedig egyébként, ha feloldódik, nagyon cserfes, kifejezetten incselkedő, humort is értő baba. Egyetlen rossz emléket tudok csak felidézni, kb. 8 hósan megijedt a tescoban egy kávéautómatát szerelő férfitől és sírva fakadt, de ezt leszámítva nem emlékszem rossz élményre, és ez is rég volt már. Van valami ötleted miértmtarthat ennyire a fél? Mivelmoldhatom a félelmét? Papánál próbáltuk, hogy megnézi az óráját, ruháján a mintát, de csak átmenetileg terelődik el a figyelne, pár perc után ismét félelem látszik a szemében. Válaszod, tanácsod előre is köszönöm: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2016. június 25. szombat

      Ez átmeneti probléma, a korral együtt jár, amit ki fog nőni majd. Ilyenkor nyugodtan vedd fel, tartsd karban, amíg meg nem barátkozik az idegen emberrel, hadd nyerjen belőled bátorságot! Kezdetben még nehezen fog ez menni, hosszú távon megnyugszik majd.

  • Csilla

    2016. június 24. péntek

    Kedves Ági!
    5 hónapos kisfiam alvásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    Alapvetően 3-szor alszik napközben: délelőtt kb. fél órát, aztán kb. 1,5-2 órát, majd ismét kb. felet. Két alvás közt ált. 1,5-2,5 órát tud ébren lenni. Sajnos több problémánk is van.
    1.: Kb. 2 hónapos kora óta a nappali alvások előtt sír. Akkor viszem a kiságyba, amikor már dörgöli a szemét, piszkálja a fülét/tarkóját. Általában már ilyenkor hirtelen elkezd sírni, de néha csak nyöszög. Babusgatom, ringatom, … nem hagyja abba, ha beteszem az ágyba és simogatom, akkor sem. Korábban addig simiztem és susogtam neki, míg elaludt. Ez kb. 10-20 perc. 3 napja azt csinálom, hogy beteszem a szájába a hüvelykujját és simogatom, így néhány cuppantás után alszik, így azt gondolom, hogy nem az a helyzet, hogy túl korán fektetem le. (nem erőltetném a cumit, az ujját szokta néha éjszakánként magától is szopni; illetve van alvósállata is, de nem „használja”) Séta közben kendőben is szokott néha sírni alvás előtt, ekkor már szintén beteszem a szájába az ujját és alszik. Mit csinálok rosszul? Vagy kinövi esetleg? Talán rájön, hogy az ujja is tud segíteni elaludni? A születése nem volt zökkenőmentes, nyakán a köldökzsinór, lélegeztetni kellett, … Lehet az alvás előtti sírás ennek vmi idegrendszeri következménye? (kicsit kötött az izomzata, gyógytornára járunk, de ezen kívül más problémát nem lát szerencsére az orvos) Próbáltam többször hamarabb letenni, hátha a túlzott fáradtság miatt sír, de akkor is sírás lett a dologból. Kínáltam tápszerrel, vízzel, de nem kérte.
    2.: Este fürdés után (fél 9 körül) még eszik (ez általában a napi 6. evés), de elalszik közben. Ha éjjel felkel enni, akkor is. „Humánus módszerekkel” fel sem tudom ébreszteni, annyira „beájul”, még böfizni sem mindig szokott. Mit tegyek, hogy ne aludjon el evés közben? Szeretném, ha ki tudnánk alakítani egy mindkettőnk számára elfogadható módszert, amivel magát el tudja altatni vagy vissza tud aludni éjjel, ha nincs semmi problémája. Alapvetően tápszeres, de Szoptaníttal eszik. Ha az esti adagot cumisüvegből adom, akkor is elalszik közben. Tartok tőle, hogy így éjjel is cicit/cumisüveget fog keresni mindig a visszaalváshoz. Hagyjam ki ezt az etetést és majd éjjel szól, ha éhes? (megeszi ilyenkor is a szokásos adagot) Igazából már fürdés után álmos, dörgöli a szemét, bújik, …
    Előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. június 25. szombat

      1. Vannak ilyen babák, akik elalvás előtt mindig sírnak egy kicsit. Egyes elméletek szerint ezzel a hangadással altatják magukat, mások szerint a feszültséget adják ki elalvás előtt. Te mindent megteszel, tehát nyilván nem azért sír, mert nem segítesz neki, ez egyszerűen csak egy furcsa szokás, amit később kinő majd. Később majd magától is megtalálja az ujját, addig pedig segíthetsz neki megtalálni, ez nem gond.

      2. Nem gond, ha elalszik evés közben. A babák 90%-a ezt teszi este és bár egyes könyvek szerint utána nem tudnak rendesen elaludni a babák, mert megszokják a cicin/üvegen alvást, ez nem így van. Az ujjszopis és cumis babák később, amikor este már nem kapnak anyatejet/tápszert simán elalszanak cumin/ujjszopi közben később is, emiatt nem kell aggódnid.

  • Szilvi

    2016. május 13. péntek

    Szia Ági!

    Cumizással/ ujjszopással kapcsolatban van egy dilemmám.
    2 és fél hónapos a kislányom, szoptatnom sajnos csak két hétig sikerült, azóta tápszeres a baba. Kb két hete vettem észre, hogy az ujja/ keze szopizásával altatja magát el. ( Hozzá van szoktatva, hogy a kiságyában alszik, kis ringatás után el szoktam simogatni.) Véleményed szerint melyikkel teszek jót, ha hagyom, hogy a kezét szopizza, vagy ha ehelyett inkább cumizásra szoktatnám. Még sosem adtam neki cumit, ellene vagyok a beszédhibák, fogkárosodás lehetősége miatt, de felmerült bennem a kérdés, miről lesz majd később könnyebb leszoktatni, a cumiról, amit el tudok venni tőle, vagy a kezéről?
    Előre is köszönöm a válaszod.

    Üdv: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2016. május 14. szombat

      Igazából teljesen mindegy, melyiket szokja meg. Az ujjszopásról a babák leszoknak maguktól, amikor játszani kezdenek és kúszni-mászni, mert akadályozza őket a mozgásban, ilyenkor már csak alváskor, megnyugváshoz veszik elő a kezüket. A cumit elhagyni ilyen szempontból nehezebb, mert cumizni játék közben is lehet. Ilyen kis korban az ujjszopás egyébként még nem jelent semmit a jövőre nézve, sok baba később magától is elhagyja.

  • Timi

    2016. május 13. péntek

    Kedves Ági!

    2,5 éves kisfiam nem igazán akar beszélni. Alapszavakat (anya, apa, papa, mama,baba, nínó, hol,pipi, kaka stb.kb.30 szó)ismeri és használja. Mindent megért és megértet, de inkább elmutogatja, ha próbálunk valamit nem megérteni, akkor meg vagy megcsinálja Ő maga, vagy sír. Sokat mondókázunk,olvasunk, de van egy 8 hónapos hugicája,közel sem tudunk vele annyit foglalkozni, mint kellene.Mi Ausztriában élünk, szeptembertől osztrák oviba megy, félek hogy mi lesz, mivel még a magyar nyelvet sem sajátította el.Azt tudni kell, hogy sok osztrák nyomást nem kap, mivel határmentiek vagyunk, így nagyrészt mindent M.o.-on intézünk/csinálunk.(játszótér,bolt stb)
    Kérdésem az, hogy nagyon aggódjak-e (borzasztó nehéz szülésem volt, sokat volt a szülőcsatornában is), esetleg van e vmi ötlet, amivel szóra bírhatnám.
    Esetlegesen a közeljövőben felkeresünk egy logopédust, aki a megkésett beszédfejlődéssel is foglalkozik..Amúgy minden mást teljesen időben csinált, és semmi nem maradt ki a fejlődésében. (kúszás, mászás stb.)
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Tisztelettel!

    • Vida Ágnes

      2016. május 14. szombat

      Nem kell emiatt aggódnod, ez nem megkésett beszédfejlődés, egyszerűen csak most elég neki az a szókészlet, amit használ. A fiúk egyébként is általában később kezdenek el folyékonyan beszélni, különösen, ha ők az első gyerekek a családban. Mivel ő mindent megért és megérteti magát, több szót is használ, ezért később, amikor szüksége lesz rá, bővülni fog a szókincse és a többi szót is elkezdi használni majd.

  • Orsi

    2016. május 13. péntek

    Kedves Ági!

    29 hónapos a kislányom. Okos, értelmes, választékosan, folyékonyan beszél, nagyon erős akaratú, öntudatos. Több problémánk van, amelyek megoldásában segítséget szeretnék kérni:

    1. 2 éves kora óta nem alszik napközben (az egy alvásra is nagyon korán, úgy 8 hónaposan állt át). Eleinte nem igazán láttuk, hogy ez megviselné, max. ásítozott kicsit, az utóbbi időben azonban szinte minden délután nyűgös, hisztizik. Minden délután következetesen leteszem ugyanabban az időben, ugyanúgy, de sem a saját ágyában, sem a mi ágyunkban nem marad szó szerint egy másodpercig sem nyugton. Beszél egyfolytában, be nem áll a szája, pörög, forog, ugrál. Próbáltam nyugisabb napot megvalósítani, pörgősebbet és átlagosat is, a helyzet nem változott. Mesenézéssel sikerült csendes pihenőt tartani. Korábbra hoztuk az esti fürdetést és vacsorát, így 11-12 órát alszik éjjel, reggel későn kelünk.

    Kb. másfél hónapja szinte minden éjjel közöttünk köt ki. 1-3 alkalommal ébred, az elsőnél még szokott sikerülni visszaaltatni a saját ágyában simogatással, duruzsolással, de a következő ébredéskor már úgy szól, hogy a kezében fogja a takaróját, párnáját, alvós plüssét és pótcumiját. Eleinte borzasztóan ugrált, forgolódott, hadonászott a saját ágyában és közöttünk is, most már ahogy letesszük, és megtalálja a helyét, alig mozdul.

    Amikor kérdezgettem, azt mondta, fényeket lát, amiktől fél, így sólámpa ég a szobában. Egyszer sikítva ugrott fel, hogy bogár van az ágyban, akkor már közöttünk volt. Egyébként egy szobában alszunk, de van saját kiságya. Próbálok ezekről beszélgetni vele. És nagyon anyás is lett.

    2-3 órát biztosan lenn vagyunk egy-egy alkalommal, játszóterezéssel, gyors vásárlással, ügyintézéssel együtt. Sőt, jó időben délelőtt és délután is lemegyünk.

    2. Alig eszik főtt ételt, egyszerűen megkóstolni sem hajlandó. Egy kezemen meg tudom számolni, hányfélét fogad el. Ráadásul még ez is változó, hol kell, hol nem kell. És mostanában mintha lusta is lenne, vagy nincs türelme az evéshez. Tud önállóan enni kanállal és villával, de egy idő után át kell venni tőle, rájöttünk, ha abbahagyja, az nem azt jelenti, hogy nem kér többet.

    3. Van egy-két olyan szokása, amit nem értünk, honnan jött, mert tőlünk sosem láthatott ilyet, és semmilyen eszközzel nem tudjuk leszoktatni. Az egyik ilyen a köpködés a parkettára, kőre. Szerencsére csak itthon adta elő ezt eddig. A másik a sikoltozás. Panelházban lakunk, nagyon jól terjed a hang…

    Hogyan oldhatnánk meg ezeket?

    Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!

    • Vida Ágnes

      2016. május 14. szombat

      1. A dackorszakban ezek elég gyakori jelenségek. Ha nem igényli a délutáni alvást, az nem gond, elég a csendespihenő.
      Az éjszakai vándorlás is normális ebben a korban, ilyenkor kezdenek el a kicsik fantáziálni és még nem látják, miben külöbözik ez a valóságtól, ezért előfordulnak éjszakai félelmek és nappal is lehetnek irreális félelmei (pl. azt hiszi, megeszi a bogár, vagy a vízzel együtt lefolyhat a lefolyón), ez később magától is elmúlik majd. Olvassatok neki minél több vele egykorúakról szóló mesét, ez segít neki megérteni a világ dolgait és oldani a szorongásait.

      2. Ezen csak apránként lehet változtatni. Vond be őt a vásárlásba, beszéljétek meg, mit miért vesztek, mi lesz belőle! Otthon is lehet boltosat játszani. Főzzetek együtt, engedd, hogy kóstolgasson, adj neki kis feladatokat, engedd, hogy kevergessen, mutasd meg, mit miért csinálsz, meséld el mi lesz belőle! Ez meghozza majd a kedvét az ételekhez. Ez a válogatás életkori jelenség egyébként. Mivel az őskorban a gyerekeket kb. 2 éves kortól vitték magukkal keresgélni és a bogyók között sok mérgező is volt, a kisgyerekek ösztöne 2 éves kor körül azt súgja, óvatosnak kell lenni az ételekkel. Ha sokat esztek és főztök közösen, ez idővel lassacskán oldódni fog majd és egyre többet mer megkóstolni.

      3. Az ilyen szokásoknál az a kulcs, hogy minél inkább rászólsz, ő annál inkább csinálja. Ha viszont csak egyszer és határozottan szólsz miatta, idővel elhagyja, mert már nem lesz érdekes. A köpködésnél meg lehet neki mutatni a következményeket: adj neki egy törlőt, hogy törölje fel. Ez nem büntetés, nem kell megszidni érte, csak azt mondani, ha köpködsz, fel kell törölnöd.
      A visítozásnál meg segít, ha valamilyen játékkal eltereled a figyelmét és akkor nem fogja a hangját próbálgatni (pl. ki ér hamarabb le a lépcsőn? Számoljuk meg hány ajtó van a házban! stb.)

  • Zsolt

    2016. május 13. péntek

    Kedves Ági! Egy 14 hónapos kisfiú apukája vagyok, alvással kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.
    Dávid 7 hónapos koráig kiválóan aludt, ott valami „elromlott” és elkezdett egyre többet ébredni éjszaka. Ez odáig fajult, hogy – az alvási ciklusainak megfelelően – óránként, másfél óránként felébredt, és csak szopi segítségével tudott visszaaludni. Az oldaladon olvasott felébredési okokat próbáltuk orvosolni, de a felébredések pontos okára még mindig nem jöttünk rá. Számos okot próbáltunk kezelni, jelenleg ott tartunk, hogy nagyon változó az éjszaka, van hogy csak kétszer-háromszor kel, van hogy óránként, van hogy hangosan sírva ébred, van hogy halkan nyöszörögve, de továbbra is csak szopi segítségével tud visszaaludni. Az Álomba ringató praktikáid alapján egyértelmű a helyzet: lépésről lépésre módszerrel tudnánk erről leszoktatni, de csak részsikereket értünk el: szopi befejezése előtt leveszi a párom ciciről, ekkor a karjaiban elalszik. Következő lépésként próbálja azonnal letenni a kiságyba, hogy ott aludjon el, ne a kezében, de ennek szinte mindig azonnali sírás a vége. Sajnos egy szopi alkalmával többször leválik a ciciről, ami a páromnak nagyon fájdalmas már (a fogak miatt), valamint szegény egyre kimerültebb. Már a sírni hagyás is felmerült benne, holott tisztában van vele, hogy nem az a megoldás.
    Az esti elalváskor már sikerült elérnünk, hogy ha nem túlságosan fáradt, akkor a szopi után betesszük a kiságyába és hátsimogatás és éneklés mellett elalszik. Van-e ötleted, hogy az éjszakai megébredéseket hogyan csökkentsük, vagy hogy az éjszakai szopi elhagyásában mi lenne a következő lépés?
    Nem tudom fontos infó-e:
    -most kezd átállni a napi kétszeri alvásról egyszerire, de az egyszeri alvás max. másfél óra szokott még csak lenni,
    -a nappali alvásnál a párom a franciaágyon fekve énekel vagy mesél neki, hogy elaludjon (ennek sikertelensége esetén szopival alszik el)
    – az éjszakai szopik után (mikor még a párom kezében fekszik a baba) fogja az anyamellet és birizgálja a cicit, ha a párom elveszi a kezét, akkor újra szopizni akar. Olyan mint ha azzal, hogy fogja a cicit, biztosítja azt, hogy ott van. Az amúgy is érzékeny ciciknek, ez azonban már annyira nem hiányzik.
    – cumija nincsen és nem is volt neki sosem,
    – korábban külön szobában aludt Dávid, de 2 hónapja visszahoztuk a kiságyát a saját hálószobánkba, azonban az ébredések száma nem változott ettől, hogy ott vagyunk mellette,
    – éjszaka, ha felébred, a párom először vízzel kínálja és csak utána jön a szopi. Elég sok vizet megiszik éjszaka, kb. 1-1,5 dl-t.

    Segítséged előre is köszönöm!!!

    • Vida Ágnes

      2016. május 14. szombat

      Igazából ez a két probléma nem függ össze egymással. A nehéz elalvás oka, hogy ebben a korban nehezen tudnak csak a kicsik elválni anyától is elengedni, hiszen ilyenkor nagyon erős bennük a szeparációs szorongás. Ha cicin jól és gyorsan (max. 20 perc) elalszik, akkor elaludhat úgy is, ezen nem muszáj változtatni. Hogy ez nyugodtabban teljen, segíthet, ha ilyenkor teljes sötét van a szobában, nincs se fény, se zaj, ami zavarhatná a kicsit.

      Az éjszakai ébredéseket ilyen gyakran egészen más okozza. Valószínűleg a hátsó fogak kezdenek áttörni éppen. Ha nappal azt látjátok, hogy nyálzik, mindent betöm a szájába vagy az ínyét masszírozgatja, esetleg duzzadt is az íny (nem mindig az), érdemes lehet este lefekvés előtt Nurofent vagy más babáknak való fájdalomcsillapítót adni.
      Ha már csak kevesebb ébredés van (legfeljebb 2-3), meg lehet próbálni, hogy ismét külön költözik éjszakára és, ha felsír, akkor nem Anya megy be hozzá, hanem néhány éjszakán át csak Apa megy és vizet ad. Ez azért jó, mert így sem hagyjátok magára, de mivel Apához más a kötődése, tőle könnyebben el tud válni és néhány nap után magától is visszaalszik majd. Most ugyanis az a gond, hogy Anya megy oda, megszoptatja és a kicsi őt nehezebben engedi el, ezért nem engedi el szopi után sem.

  • Kris

    2016. május 13. péntek

    Kedves Ági!
    Több kérdésem is lenne 15 hónapos kisfiammal kapcsolatban.
    1.) Az egyik legfontosabb a dobálással kapcsolatos: minden játékát (vagy bármilyen tárgyat) dobálja, földhöz, vagy hozzánk vágja. Először próbáltam azt, hogy mindig mondtam neki, hogy „nem szabad” és elvettem tőle. Ez nem vált be, egyre jobban dobált, jó játék volt számára, hogy ő földhöz vágta, én elvettem és már hozta is a következő tárgyat és azt is földhöz vágta. Most taktikát változtattam, nem szólok semmit, most mintha csökkenne a dobálás mennyisége (vagy csak szeretném ezt hinni), de már hónapok óta fennáll ez a dolog. Mit lehet ez ellen tenni? Nem lenne jó, ha más gyerekeket is megdobálna valami nehéz játékkal… Lehet, hogy az a baj, hogy a labdát szabad dobni? Ezt hogyan lehet megtanítani?

    2.) A következő kérdés evéssel kapcsolatos: nem válogatós, szinte mindent megeszik, amit adok neki, az evés módjával van a baj néha. Ebédnél nem hajlandó enni, ha kanálból én adom neki, egyedül akar. Ezzel nincs is semmi baj, nagyon örülök, hogy próbálkozik, de a kanál és villa használata egyáltalán nem érdekli, csak kézzel eszik és ez kicsit behatárolja a lehetőségeket, például a levest ugye kicsit nehéz kézzel megenni. Hogyan vezethetem rá az evőeszköz használatára? A kezébe adom mindig a villát, de általában ez is a földön végzi. Együtt ebédelünk, látja, hogy én hogyan használom. Illetve ha jól lakott, akkor az ételt is elkezdi a földre dobálni. Ha elkezd dobálózni, elveszem tőle. De ezt sem érzem túl hatásosnak, már 2-3 hónapja ez van. Mit lehet tenni ilyenkor? Próbálom higgadtan kezelni, ez sikerül is, de akkor sem érzek semmi hatást.

    3.) Ivás: ügyesen iszik egyedül csőrös pohárból (de csak akkor, ha nincs benne a szelep), de ha már elég neki, akkor a poharat is eldobja, és kifolyik belőle a víz. Ezzel mit lehet tenni?

    4.) Egész nap együtt vagyunk, a lakás nagy részében szabadon mehet, vannak olyan fiókok, szekrények, ahonnan pakolhat, és törekszem arra, hogy ne legyek kizárólag „nem szabad”-ot ismétlő papagáj, de ettől függetlenül mindig megtalálja azt, amit nem szabad. Most a játékait elkezdte feldobni az asztalra és a gáztűzhelyre, és ez már a veszélyes kategória… A sütőnél mindig mondja, hogy forró, de azért csak odamegy mindig ellenőrizni. Hogyan tudom rábírni az együttműködésre? Nem feltétlenül tiltásra gondolok: például minden este összerakjuk a játékokat: mindig mondjuk neki, hogy gyere, segíts te is belerakni a kisautót a dobozba, de szinte soha nem jön. Vagy kicsi még ehhez? Vagy evés után: gyere feltöröljük, ami kifolyt, vagy játék közben: gyere, adj inni a plüss szarvasnak, biztos szomjas: nagyon ritkán jön és csinálja azt, amire kérem. Ha takarítok, jön velem, a porszívó nagyon érdekli, kapott szivacsot, ő is törölgethet, de ezek a dolgok még nem igazán kötik le. Ehhez is kicsi még?

    5.) Hisztivel kapcsolatos kérdésem is lenne: amikor nyilvánvaló, hogy nem distressz hisztiről van szó, akkor mi a legjobb taktika? Mackóölelés, vagy egész egyszerűen hagyjam figyelmen kívül? Figyelem-elterelés? Nem nagyon hagyja magát megölelni, de ha meglát valami számára érdekeset, akkor a hiszti varázsütésre megszűnik (persze nem mindig).

    6.) Visítás: egy pár napja megtalálta a hangját, a legváratlanabb pillanatokban kezd el visítani. Ezzel most még nincs is semmi baj, gondolom, majd megunja, de ha megszületik a kistestvére (október), akkor azért már jó lenne, ha ezt nem csinálná. Illetve ha autóval megyünk nagyihoz (45 perc), akkor is néha visít minden előjel nélkül és a szívbajt hozza rám, és így elég rossz vezetni. Egyébként szeret autózni, nem szokott hisztizni, vagy ha igen, akkor annak már más oka van. Ezzel kell valamit csinálni, vagy majd megunja?

    7.) Közösség: van egy kis csoportunk, ahol péntekenként együtt mondókázunk és énekelünk fél órát és utána a gyerekek játszhatnak még a szőnyegen, mi anyukák pedig beszélgetünk egymással és tapasztalatot cserélhetünk. Nem vagyunk sokan, általában 5-6 kisgyerekkel érkezünk. Van egy kisfiú, két éves, ő az egyik legidősebb most a csoportban, nagyon agresszív a többi gyerekkel, üti és rúgja őket és kiabál rájuk. Az én kisfiam is gyakran célpont, és nem tudom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet. Mi az a pont, ameddig jobb, ha nem avatkozunk közbe? Fájdalmat okoz a többi gyereknek, nagyon megüti őket, sírnak és a kisfiam is már fél tőle, nem akar vele játszani. Ebben a helyzetben mi a teendő?

    8.) Félelem: az elmúlt pár hétben este fél a pelenkázón, kapaszkodik és láthatóan fél, és sír is, fürdés után is sír, és csak akkor nyugszik meg, ha levesszük a pelenkázóról. Napközben nincs ilyen gond (vagy legalábbis nem ilyen mértékű) és nem tudom, hogy mi lehet oka ennek a félelemnek. Nem történt semmi olyan, ami ezt indokolná, hogyan lehet ezt a félelmet kiküszöbölni?

    9.) Az utolsó kérdés inkább egy kis panasz, nem is kérdés: falun lakunk, de amikor Pesten laktunk, nagyobb csend volt… Vagy legalábbis más jellegű zajok voltak. Minden nap jönnek a különböző „zenélő autók” (fagyis, kenyeres, tejes és még sorolhatnám), van olyan nap, amikor három is, és természetesen mindegyik alvásidőben, de persze nem egyszerre, hanem fél órás-órás különbséggel. Mit lehet ezzel tenni? Kisfiam sokszor felébred ezekre és akkor már nem tudom visszaaltatni és ha nem alussza ki magát, kihat az egész délutánra. Jön a nyár, többet lesz majd nyitva az ablak is, és már előre félek ennek hatásától. Már szóltunk nekik, hogy lehetőleg a házunk környékén kapcsolják ki a zenét, te némelyik olyan hangos, hogy csukott ablaknál is hallom a konyhában, pedig a ház hátsó részén van, legtávolabb az utcától. Van erre bármi taktika?

    Kicsit hosszú lett, nagyon köszönöm előre is a segítséget! 🙂

    • Vida Ágnes

      2016. május 14. szombat

      1. Fogd meg a kezét néhányszor még mielőtt dobna és mondd neki határozottan, hogy „nem”! De a lényeg az, hogy minél többször mondod, minél változatosabban, annál gyakrabban fogja csinálni, mert ezzel megszerezheti a figyelmedet és ez nagyon tetszik neki. Tehát az is jó taktika, hogy észre se veszed és nem reagálsz.

      2. Nincs ezzel semmi gond. Most kapjon sok olyan ételt, amit maga ehet kézzel. A levesből a zöldségeket felkockázva, a husit apróra vágva, tésztaféléket (a penne pl. jól marokra fogható :)), zöldséges felfújtat felkockázva stb. Pár hét alatt gyönyörűen eszik majd egyedül, egyre kevesebb maszattal. A villát is tedd oda, azt hamar meg szokták tanulni. A kanállal való hatékony evés viszont csak 2 éves korra szokott tökéletesen menni.

      3. határozott „nem szabad” és aztán adj neki egy törlőt és töröljétek fel a vizet együtt, hogy megtanulja, hogy a cselekedetének ez a következménye

      4. egy kicsit talán még kicsi ehhez, meg a saját dolgai jobban lekötik most, de ez nem baj, 1-2 hónap és belenő majd. A sütőnél a legjobb stratégia odahívni,amikor tényleg meleg, óvatosan odaállni mellé, ahol érzi a hőt és elmondani, hogy „forró”, így érezni is fogja milyen az és óvatosabb lesz majd.

      5. Distressz hisztinél mackóölelés vagy megnyugtatás a stratégia, magára hagyni ilyenkor nem szabad.

      6. Ezt azért csinálja, mert még nem tud beszélni, ahogy egyre többet beszél, el fogja hagyni. Októberre már nyoma sem lesz.

      7. Ha fél tőle, ne engedd a közelébe! Ha mégis együtt játszanak, egy pontig lehet hagyni, hiszen csak tapasztalatból tudja megtanulni a kicsi, hogyan védje meg magát, de nyilván, ha nagyon durva, közbe lehet avatkozni (kisfiúk sokszor verekszenek úgy, hogy az inkább csak játék, indulat nélkül, de amikor már indulat van, akkor közbe kell avatkozni)

      8. A térérzékelés ebben a korban már nagyon jó, ráadásul tanítgatod neki, mi a veszélyes és a pelenkázón most nem érzi biztonságban magát. Pelenkázd egy darabig az ágyon vagy akár a földön!

      9. Kitartás 🙂 Idővel ő is megszokja majd a sokféle zajt, ha nyitott ablaknál alszik. Az első pár napban talán még nehezebb lesz, de ha álmos a gyerek, akkor utána már aludni fog.

      • Kris

        2016. június 24. péntek

        Kedves Ági!

        Köszönöm a válaszokat, még felmerült néhány kérdés a 17 hónapos kisfiammal kapcsolatban:
        1.) Kis-Néró hisztinél mi a legjobb taktika? Figyelemelterelés, vagy egész egyszerűen hagyjam figyelmen kívül? Néha beválik az egyik, néha a másik, néha egyik se… 🙂
        2.) Illetve pakolással kapcsolatban is lenne kérdésem: itthon rámolhat egész nyugodtan, ami olyan, azt elzártam és van pár fiók és szekrény, ahol szabad a pálya. Viszont ha megyünk valahova, nyilván nincs így, nem várhatom el anyósoméktól, anyukáméktól és a barátainktól, hogy gyerekbiztossá tegyék a lakásukat. És természetesen kisfiam mindenhol rámolni akar. 🙂 Ilyenkor mit lehet tenni? Nyilván nem érti, hogy otthon miért lehet, máshol meg miért nem…
        3.) Dobálás: pár hónapja mindent a földhöz vágott, eleinte rászóltam, nem jött be, aztán taktikát változtattam, egyáltalán nem reagáltam rá és úgy tűnt, hogy ez működik. De sajnos csak átmeneti volt a hatás, most megint mindent dobál. Feldobálja a játékait a tűzhelyre, nehéz tárgyakat vág hozzánk és más gyerekekhez… Mit lehet ezzel kapcsolatban tenni?
        4.) Evés: a dobálás itt is visszatért, állandóan leszórja az ételt a földre. Kezdem elveszteni a türelmemet, ez most már január óta tart. Egyre nagyobb a pocakom, októberre várható a kistesó, most már fizikailag megterhelő állandóan hajolgatni a leszórt dolgokért. Etetni már régóta nem lehet, egyedül próbál enni, többnyire kézzel, de mindig odateszem neki a villát, ezzel néha próbálkozik. Kanállal néha hagyja magát etetni, ilyenkor a kezébe is adok egy kanalat, ezzel is próbálkozik, jön a nagy meleg, itt lesz majd a lehetőség arra, hogy egyedül kanalazzon. De az étel dobálással mit lehet tenni?
        5.) Még mindig evés: újabban nem hajlandó megenni a gyümölcsöket, kizárólag a banánt. Itt volt az eperszezon, meg se akarta kóstolni, pedig most adtam volna neki először (végül a tejpépbe kevertem, úgy evett belőle), cseresznyét, meggyet, málnát, almát, őszibarackot sem hajlandó megenni, uzsonnánál addig sír, amíg nem adok neki egy banánt. Két felső szemfoga most jött ki, és látszik már, hogy alul is nagyon meg van dagadva. A fogzás lehet ennek a válogatásnak az oka? Eddig minden gyümölcsöt megevett, amit adtam neki, azért nem értem ezt a hirtelen változást… Mit lehet tenni?
        6.) Játszótér: az utóbbi egy-két hétben elkezdett félni a nála pár hónappal idősebb gyerekektől, ha már felé mennek, szalad oda hozzám sírva. Ez korral jár, vagy tudok ellene tenni? Falun lakunk, de azért itt sem elvárható, hogy senki nem legyen a játszótéren rajtunk kívül. 🙂 Továbbá mindig a másik gyerek játéka kell természetesen, ha nem tudja elvenni azért sír, ha elveszik tőle a sajátját, azért sír. 🙂 Ezeket a konfliktusokat hogyan kezeljem?
        7.) Ez inkább csak költői kérdés 🙂 : hogyan lehet megértetni a nagymamával, hogy ne etesse állandóan a gyereket keksszel és egyéb nassolnivalóval és fogadja már el végre, hogy nem éhes két étkezés között?!

        Nagyon köszönöm előre is és szép napot! 🙂

        • Vida Ágnes

          2016. június 25. szombat

          1. 17 hónaposan még nem lehet kis-Néró hiszti, ez ugyanis olyan taktikai érzéket kíván, ami ebben a korban egyszerűen még nincs meg. Olyan lehet, hogy a hisztit valamilyen csalódás váltja ki (pl. nem kap meg valamit), de ilyenkor nem azért hisztizik, hogy megkapja, hanem azért, mert csalódik. Ilyenkor segíthet, ha felveszed, megnyugtatod vagy eltereled a figyelmét.

          2. Ez átmeneti probléma, nyilván bárhova megy, mindent fel akar fedezni 🙂 Idegen helyen is kérdezzétek meg, mi az, amit megkaphat, megnézhet, kipakolhat, utána pakoljatok vissza. Nálunk pl. a dédinél már volt egy fióksor, ami kifejezetten a dédunokáknak volt fenntartva 🙂

          3. Fogd meg a kezét, mielőtt dobna és mutasd meg neki az adott tárgyat hova kell letenni, hol a helye. Ebből megtanulja kontrollálni a dobó mozdulatot és leállítani saját magát még mielőtt dobna.

          4. Ne az ételdobálással foglalkozz, hanem adj neki rongyot, seprűt és tanítsd meg feltakarítani. Meglepően gyorsan megtanulják, hogy a dobálásnak ez a következménye (ez nem büntetés, hanem természetes következmény, ha dobál), idővel egyre tisztábban eszik majd, hogy ne kelljen utána takarítania.

          5. A legtöbb gyümölcs kicsit savas, csípi az ínyt, a banán nem. A dolog átmeneti, el fog majd múlni, addig a gyümölcsöket belecsempészheted joghurtba, túróba, adhatod gyümölcsléként, készíthetsz belőle házi gyümölcsjégkrémet (nagyon szeretik a gyereket, elég csak a gyümölcsöt beleturmixolni, nem kell bele cukor)

          6. Ez a korral jár. Már rájött, hogy a vele egykorúak furcsa és veszélyes dolgokat csinálnak, nem bízik bennük. Ilyenkor nyugtasd meg, legyél mellette, amíg fel nem oldódik. Később, ahogy tapasztalatot szerez a játszótéri játék során a többiekkel való viselkedésben, egyre bátrabb lesz majd. A konfliktusokat egy darabig szabad hagyni, másként nem tanul belőle a gyerek. Ha viszont már verekedés van, közbe kell avatkozni és megosztozni a másikkal. Itt írtam egyébként erről a témáról, ez segíthet: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/enyem-avagy-hogyan-osztozkodnak-a-gyerekek

          7. Beszéld meg vele, hogy ezeket tízórai vagy uzsira adja oda a kicsinek, akkor neki is több sikerélménye lesz, mert valóban éhes is a gyerek és többet eszik belőle 🙂

  • Réka

    2016. május 13. péntek

    Kedves Ági!

    Már sokszor segítettél a tanácsaiddal, amike ezúton is köszönök 🙂

    Közben Kislányunk 3 éves lett és a viselkedésével kapcsolatban kérdeznék.
    Alapvetően nem hisztis típus, persze van hogy kicsit dacol ha nem az Ő akarata érvényesül, szóval ezzel nincs gond.

    A kérdésem a következővel lenne kapcsolatos:
    Főleg este a fürdés idő elött forul elő hogy olyan dühroham félét kap, dobálózik, visít, fürdés után van hogy harap, vagy üt is. Néha ilyenkor hatalmasakat sikít, vagy üvölt egyet-egyet. Ez mitől lehet?
    A másik dolog, hogy néha közvetlenül a reggeli ébredés után furán viselkedik, fetreng a földön, kiabál, rugdos és nem lehet megnyugtatni, van hogy visszalszik vagy újszopással megnyugszik, aztán odabújik.

    Mind a két féle viselkedés amilyen hirtelen jön olyan hirtelen minden átmenet nélkül egyszer csak elmúlik és újra bújós „normális” lesz.

    Ez valami mentális betegségre utalhat, hogy ilyen hitelen vált?
    Sajnos egy ideje a körmét is rágja, de ez már javul. Néha észerevettük, hogy sürüeket pislog, akkor azt mondja könnyezik a szeme vagy zavarja a haj, de mivel ez a jelenség nagyon ritka lehet hogy tényleg csak a szemét zarvarja valami?

    A bölcsödében nagyon szófogadó, kiemelkedően értelmes és ügyes gyereknek tartják, ami alapvetően otthon is megmutatkozik.

    Köszönöm előre is a válaszodat!

    Réka

    • Vida Ágnes

      2016. május 14. szombat

      Érdemes megnézetni orvossal a kislányodat. Lehet, hogy nincs semmi baja, de a sűrű pislogás lehet szorongás okozta tikkelés, a furcsa viselkedésnek pedig neurológiai háttere, az a biztos, ha orvos tanácsát is kikéritek a dologról.