Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Nikcsi

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági,
    Több kérdésem is van Hozzád:
    Az első, hogy mennyit szabad/illik/lehet nézni a TV-t a gyerekeknek? Nálunk most, hogy du. már sötét van, nem megyünk ki, valahogy rákattantak, és teljes káosz van, ha azt mondom, hogy elég! (a nagy 4 éves a kicsi 2).
    A másik, hogy a még nem 4 éves kislányom mostanában állandóan ellenkezik. Mindig kiveszi az öccse kezéből a játékot, hiába szólunk rá először kedvesen, hogy ezt nem szabad, adja vissza, vagy kérje el, annál jobban erőszakoskodik. Ha elhúzzuk onnan (v. felajánlunk neki más játékot), akkor is egyre erőszakosabban csinálja. És persze a vége sírás. Mind a két gyerek sír, a kicsi, mert el akarták tőle venni a játékot, a nagy meg azért, mert nem kapta meg.
    De akkor is ellenkezik, ha pl. be akarom kenni a kezét, mert kiszáradt a hidegben.
    De ha megkérjük valamire (hozd ide a poharadat, vedd fel, amit eldobtál), akkor is néha elengedi a füle mellett, mintha nem is hallaná, vagy egyszerűen azt mondja, hogy nem!
    Ez életkori sajátosság lenne? Hogyan kell ezt kezelni? Mindig elmondjuk, hogy nem szabad kivenni a játékot más kezéből, elmondjuk, hogy el kell kérni, elmagyarázzuk, hogy mi a helyes viselkedés, ennek ellenére mindig ugyanez történik, és mindig ugyanígy ki is akad, ha nem engedjük…
    Olyat is csinál, hogy néha tényleg nem tudom, hogy miért sír, ha kérdezem, kérdezzük tőle, hogy mi a baj, fáj-e valamije, mi történt, akkor is, mintha nem is hallaná a kérdést, sír tovább, néha még jobban! Csurgatja a nyálát, szóval nem tudom, hogy ezeket a kitöréseket hogyan kellene jól kezelni. Ha nyugtatom, akkor az csak olaj a tűzre, és még jobban rázendít. Ha kivárok (hogy majd abbahagyja), akkor olyan is volt már, hogy 45 percig csak ordított (persze hozzáteszem, a semmiért). Megkértem, hogy vegye fel a könyvet a földről, mert a könyveket nem szabad dobálni. Erre ő eljátszotta, hogy nem tud lehajolni érte, ha lehajolt, akkor nem tudta megfogni, egyfolytában azt kéri ilyenkor, hogy segítsek. Persze nem segítek. Ha viszont a helyére rakta, akkor átölelem, és nyugodt hangnemben elmagyarázom neki, hogy nem viselkedünk így, stb. De aztán valami más szituációban megint így viselkedik… Mit tegyek?!

    Köszönettel:
    Niki

    • Vida Ágnes

      2015. november 29. vasárnap

      Az a tapasztalatom, hogy nem szabad tiltani a tévét. Ilyenkor, amikor rossz idő van, este sötét, semmi nem történik, ha többet nézhetik, mint általában, idővel megunják ezt is. Ha van módjuk változatosan játszani sokfélét, a tévé is csak egy lesz a sok közül.

      Az ellenkezés arról szól, hogy a kicsi próbálja irányítani a környezetét. Azért teszi ezt, mert az adott szituációban nem érzi biztonságban magát, keresi a kapaszkodókat és mivel a felnőttektől ezt nem kapja meg, maga próbál irányítani. Ebben a korban, amikor már nagyobb önállósága van egy kisgyereknek, de még nem elég érett ahhoz, hogy éljen vele, gyakori ez a reakció. A testvérével kapcsolatban különösen ez a helyzet, hiszen ott ő akar lenni a „nagy”, irányítani, főnökösködni a másik felett, ugyanakkor még nem elég érett ehhez. Segíthet, ha ezt nem akkor akarod megtanítani neki, amikor a konfliktus van, hanem máskor, pl. olvasol vagy mondasz neki olyan meséket, amiben ovisok vannak vagy testvérek, akik között néha konfliktusok vannak, de akár el is bábozhattok hasonló helyzeteket két kis plüssel, akik testvérek. A szerepjátékok, bábozás, mese jó minta a gyereknek, amiből megérti az összefüggéseket és a kapcsolatot a testvérével, hiszen nem az a gond, hogy ne tudná, hogy nem szabad elvenni a játékot, hanem az, hogy ő úgy gondolja, előjoga van a játékokra, mert ő a nagy.

      Amikor kérsz valamit tőle, menj oda hozzá, fogd meg a kezét, érintsd meg őt, és úgy kérd, sokkal hatékonyabb, mintha csak rászólsz.

      Amikor ennyire sír, az az ún. distressz hiszti, ilyenkor a kicsire a szép szó nem hat, ott kell mellette maradni, nyugtatni, amíg meg nem nyugszik.

      • Szalay K

        2015. december 11. péntek

        Kedves Ági,

        rendszeres olvasód és vásárlód vagyok, sok mindenben kaptam már tanácsot Tőled: a CD-idet, cikkeidet és az egyes kérdésekre a fórumokon adott válaszaidat is olvasom. Most azért kereslek, mert az eddigiek között nem igyazán találtam választ a kérdéseimre.

        Kislányom 17 hónapos, nagyon jó fej gyerek, 7 hetes korától végig aludta az éjszakát, aztán 4 hónapos korában kezdődtek a felébredések, kifejezetten összeköthető a fogzással.Ezt követően már csak néhányszor volt, hogy végigaludta volna az éjszakát… Elaludni mindig rajtunk alszik el, ezzel nincs is probléma, mi így szoktuk meg és annyira bújós az egész család, hogy már az is nagy szó volt, hogy az ágyába letettük  Most már kint van az összes kisörlő és egy szemfoga is. Amikor az első hullámban nagy fájdalmai voltak a fogzás miatt, akkor éjszaka magunk közé vettük, így ő is, mi is jobban aludtunk, aztán mikor kibújtak a fogak, visszatettük a saját ágyába, ez a visszaszoktatás sikerült is, -ekkor 7 hónapos volt. Majd kb. 13 hónapos korától újra átkerül éjszaka 2-3-4 körül hozzánk.
        Nappal a mi ágyunkba alszik, és ilyenkor sokszor nem is kell neki a segítségem az elalváshoz, mert a cumijával elaltatja magát, meg most már a macijához is bújik. Ugyanakkor a nappali alvásában is általában másfél óra után felkel és vissza kell őt ringatni, ilyenkor még alszik tovább 1-1,5 órát.
        Mostanában újra felmerült bennem, hogy ha majd kijön a másik szemfoga is, meg lehetne próbálni visszaszoktatni éjszakára, hogy a saját ágyába aludjon, ha éjszaka felkelt. Mit gondolsz, hogyan érdemes próbálni? Vagy érdemes egyáltalán?:)
        A másik, hogy meg tudom-e „tanítani” neki, hogy ha felébred, akkor magától aludjon vissza. Mit gondolsz? Vagy ezekről már „lecsúsztunk”?:)

        KÖszönöm előre is!

        • Vida Ágnes

          2015. december 13. vasárnap

          Ha már kijött a szemfoga, meg lehet próbálni, de csak akkor, ha nagy gondot jelent nektek, hogy köztetek alszik. Valójában 2 éves kor körül már kaphat rendes heverőt is, és akkor oda tud majd átszokni a kiságy helyett, arra a kis időre pedig felesleges a huzavona, hogy saját ágyba szokjon.
          Hamarosan magától is vissza tud majd aludni (legkésőbb 2 éves korra, de másfél éves kor körül már jelentősen javulni szokott), ha felébredt, illetve egyre ritkábban fog ébredni, ezért nem lesz rá szükség, hogy visszaaltassa magát, tehát szükségtelen most elkezdeni ezt megtanítani neki.

  • Kriszti

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos és 1 hetes, nagyon jó kedélyű baba. Több kérdéssel is fordulnék Hozzád.
    Kisfiam már 2,5 hónaposan oda-vissza forgott, 4 hónaposan négykézlábra állt. 3 hete pedig megállíthatatlanul mászik. Mászás közben oldalra ügyesen kiül, és 1-2 percig egyenes háttal egyedül tud ülni. 3 napja pedig elkezdte magát felhúzni, és felállt a kiságy és a kanapé mellett. Nem gyors ez a mozgásfejlődés? A későbbiekben nem lesz ebből semmi problémája (esetleges gerinc problémák vagy ó lábak az állás miatt). Mindent magától csinált, mi soha semmit nem erőltettünk neki.
    Második kérdésem a beszédfejlődéséhez kapcsolódik. Úgy érzem, hogy abban nagyon le van maradva, pedig sokat beszélünk hozzá. Nagyon szeret sikongatni, de a gagyogás/gügyögés annyira nem jellemző nála. Ez mennyire normális ebben a korban? Ha nem az, akkor mit lehet tenni, hogy fejlődjön? Hallásvizsgálaton mindent rendben találtak nála.
    Az utolsó kérdésem pedig az alváshoz kapcsolódik. Mostanában volt, hogy éjjel óránként kelt a fogzás miatt, de most már kibújt mindkettő, és az ébredések száma nem igazán csökkent. Előtte max 2x-3x kelt éjszaka. Általában fél 9-9 körül alszik el szopizás közben, reggel pedig fél 7- fél 8 között ébred fel véglegesen. Az éjszakai ébredéseknél mindig csak cicin alszik vissza. Nappal is alszik minimum 3x, 1- 2 órákat. Általában 2-2,5 óránként el kell altatnom napközben, mert nagyon nyűgös lesz. Az intenzív mozgástól ilyen aluszékony napközben? Illetve az lehetséges, hogy az éjszakai alvást befolyásolja az is, hogy napközben ilyen sokat alszik? Mit tehetnék, hogy éjszaka ne ébredjen ilyen gyakran? A kezdetektől fogva kiságyban alszik, próbáltam azt is, hogy velem alszik, de az sem segített.
    Köszönöm a válaszaid!

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      Nagyon gyors a mozgásfejlődése, de mivel ezt magától, a saját tempójában csinálja, nem kell miatta aggódni. A baba nem csinálja azt, amire még nem elég érett, fejlett.
      Nyilván, mivel gyorsan beindult nála a mozgás, ezért most a gügyögés kevésbé érdekli, ez is normális.

      Sajnos a gyors mozgásfejlődés és a gyakori ébredés kéz a kézben járnak, ráadásul az alsó két fog után elkezd jönni a felső 4 fog. Ha nappal ilyen aluszékony, az nagyon jó, valószínűleg lefárad a sok mozgástól. A fogzáson homeopátiával tudsz segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt olvashatsz.

  • Edi

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom éppen ma 6 hónapos. Több kérdésem is lenne Az egyik a mozgásfejlődésével kapcsolatos.Már elég korán átfordult a hasáról a hátára de nem csinálta tul gyakran, majd kb 2szer vissza is sikerült neki 5 hónaposan, de azóta nem csinálja, viszont kúszik nagyon ügyesen körbe körbe keresztezi a kis kezecskéit meg tolat hátrafelé és néha néha már előre is sikerül neki de a nagy probálkozások alatt inkább hátrafelé halad, a problémám pont az ellenkezője mint általában a babákkal szokott lenni, egyeltalán nem szeret a hátán lenni kicsit játszik a lábaival aztán nyöszörög majd sir mert hason szeretne lenni, de nem probál átfordulni, hason meg ha kuszás közben véletlenül átfordul elkezd sirni hogy visszaforditsam. Aggodom hogy a forgés kimaradt, látok más babákat akik gurulnak forognak ő meg inkább csak a hasán küzd:). Probáljam ösztönözni a forgásra vagy hagyjam hogy kusszon, néha már a térdeit is maga alá huzza de ez még elég kezdetleges. Másrészt meg ugy veszem észre alig gügyög inkább csak egész nap hangosan nyög probál előre jutni. Kacagni már szokott hangosan meg ha épp a szájéban van valami akkor gügyörészik de ennyi. Korábban mig jobban lekötötték a játékai többet gügyögött mostanra maradt a nyögés meg néha sikongat is ha már nagyon elfáradt.Ezis mind a mozgásfejlődés miatt van vagy más oka is lehet? Kell aggodnom?

    • Hajni

      2015. november 27. péntek

      Kedves Ági!

      A párommal nem jó a kapcsolatunk. Több mint valószinű, hogy szét fogunk költözni, csak még várunk amig kislányunk beszokik a bölcsibe, jan. tól kezdi, és amig találok munkát.
      Most hétvégén elvoltunk wellnesezni, nem volt jó a hangulat köztünk, kislányunk ezt megérezhette,és azóta nem marad meg apjával.
      Sir, és csak azt hajtogatja anya, ha nem vagyok ott.
      Eddig nem volt ilyen probléma, most nem tudunk ezzel mit kezdeni, szakember tanácsát kérném, hogy mi lenne neki a legjobb, hogyan sérülne a legkevésbé?
      Tudok e ezen segiteni, mit anya, hogy ne sirjon ha az apjával van?
      Ha lemegyünk sétálni 3an, akkor csak én tolhatom a babakocsit, én lökhetem csak a hintát, ha az apja csinálja, akkor sir.

      Köszönöm előre válaszát!

      • Vida Ágnes

        2015. november 28. szombat

        A kislányod hozzád nagyon kötődik, és mivel látta, hogy feszültség van köztetek Apával, ezért most őtőle fél egy kicsit, illetve valószínűleg a biztonságérzete is megingott, ezért anyásabb most megint. Szeretgesd sokat te is, Apa is, és helyre fog állni a dolog.

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      Nem kell emiatt aggódnod. A koránál előrébb jár a mozgásban (kúszni 9 hónaposan kell elkezdeni, de folyamatosan forogni is csak 8 hónapos korra kell tudni), most a kúszás foglalkoztatja, a forgást majd gyakorolja később, amikor szüksége lesz rá.
      Azért nem gügyög, mert most a mozgás fontosabb neki, ez normális.

  • marcsi

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!

    3 gyerekünk van. a kicsi most született Szeptemberben, a nagy akkor kezdte az óvodát (4 éves) a középső (2 éves).
    A középső lányunk, 8 hós kora óta heti/havi rendszerességgel bulizott éjjel volt, hogy 4 órán át is. Mióta megszületett a kicsi, és már előtte pár hónappal leszokott erről, és a Picire se ébred.
    Viszont, egy hónapja nagylányos, kibújós ágyat kapott, és ezután elkezdett éjjel felsírni. (amire rögtön megnyugszik, ha bemegyünk Hozzá.)
    Most tennénk egy szobába a 4 éves nagy tesóval, mert szeretnénk visszaköltözni a szobánkba, és a Pici kapná meg az Ő szobáját.
    De félek attól, hogy ez az éjjeli felsírás továbbra is megmarad. És újabb egy évig ez lesz az új éjjeli „szórakozása”.
    Hogyan tudnánk az éjjeli felsírásról leszoktatni? Vagy segíteni Őt? Éjjeli fénye van!
    Tesókat nagyon szereti!
    És nappal sokat foglalkozom Vele!

    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      Nem érzi magát biztonságban az új ágyban, azért kezdett felsírni, ez nagyon gyakran előfordul, ha egy kisgyerek 3 éves kora előtt kap kibújós ágyat. Szerintem, ha összeköltözik a nagytesóval, lehet, hogy nem is fog már felkelni, mert úgy ketten lesznek és jobban biztonságban érzi majd magát. El lehet mondani neki, hogy a nagytesó vigyáz rá, vagy beültetni minden nap egy mackót a szobába és elmondani, hogy ő az őrzőmaci, aki mindkettőjükre vigyáz éjszaka.

  • Mariann

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom másfél éves. A problémám, hogy nagyon megváltozott velem a viselkedése. Ennek az okát igazából értem is, csak nem tudom hogy kezeljem jól..
    Körülbelül két hónapja kezdte a bölcsit, nyáron költöztünk, és novemberben érkezett a kishúga. Ez egy felnőtt embernek is sok, nemhogy neki, tudom. A bölcsit a nevelőnők elmondása szerint nagyon szereti, nincs vele gond. Szívesen megy be reggel, jól eszik. De velem egyre elutasítóbb lett. Elképesztően apássá vált. Ami nem is lenne baj, de van hogy tőlem abszolút semmit nem fogad el. Ez a jelenség a bölcsi után kezdődött, és még inkább fokozódott a kistestvér megszületésével. Hamarosan a férjem visszamegy dolgozni, hát nem tudom mi lesz. A bölcsiben, és ha apával megy az altatás, viszont engem hív-szólít. A jelenlegi stratégiám, hogy extrán kedves és türelmes vagyok vele. A szívem szakad, hogy hogyan tudnám vele megértetni, hogy ugyanúgy szeretem őt is. Próbálom bevonni mindenbe a kicsivel kapcsolatosan. Érdekes, a babát viszont puszilgatja, kíváncsi rá. De én kiestem nála a kosárból.
    Abban szeretném a segítségedet, véleményedet kérni, hogy ez meddig normális, ha nem enyhül (mert azért van hogy jön és elfogad) mikortól kell komolyan aggódni?

    nagyon szépen köszönöm
    Mariann

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      A lányok ebben a korban eleve apásak lesznek (a kislányoknak apa a szőke herceg :)) Most azért kezdte el ezt extrém módon csinálni, mert a bölcsiben a saját lábán kell megállnia, és ezt a függetlenséget fejezi ki azzal is, hogy apával akar lenni, nem anyával, akitől függetlenedni szeretne. Ez egyáltalán nem gond, később kiegyensúlyozottabbá válik. Jól teszed, hogy sokat szeretgeted, türelmes vagy vele, meghozza majd az eredményét 🙂

  • Biró Éva

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!

    Ma két hónapos kisfiam napirendjével kapcsolatos a kérdésem.
    Jelenleg 7-8 között kel, reggeli, büfi, kis beszélgetés pelusozás közben, majd önálló játék (5-15 perc), dédelgetés, és 10 körül már újra alszik (egyedül alszik el a kiságyában). 12-1 között ébred, ugyanaz a menetrend, azzal a különbséggel, 2 és 3 között, ahogy álmosodik, a babakocsiba rakom és sétálunk egyet, majd ébredésig a teraszon alszik a kocsiban. Hason alszik, így a levegőzés egyenlőre alvásidőben megy csak, mert háton fekve nyűgölődik. A probléma a késő délutánnal, estével van. 4-5 között ébred, néha úgy ébresztem, hogy 3 óránál többet ne aludjon egyhuzamban. Ekkor viszont evés után már nagyon ritkán van el, nemhogy egyedül, de szórakoztatva, hordozva sem. Ebben az időszakban ér haza az 5 éves nővére apával az oviból, és egy nyűgölődő, sokszor ordító öcsit találnak itthon. 🙁 Nagyon ritkán sikerül még egy kis időre leraknom aludni, tehát nem igazán álmos. 1/2 8 körül fürdik, ezt élvezi, de ahogy kikerül a kádból újra kezdődik a sírás. Néha annyira elfárad, hogy nem is eszik rendesen. 8 körül már alszik, éjjel kétszer kel, egyszer 12-1 között, utána 4-5 között. Hasfájós baba, de nem hiszem, hogy a késő délutáni „műsor” ennek köszönhető, a laktóz cseppek sokat javítottak a közérzetén. Mit tehetek? Valamit rosszul csinálok, vagy csak egyszerűen sokat várok tőle, pici még?
    Előre is köszönöm a válaszodat.

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      Ez az esti nyűgösség nagyon gyakori jelenség ebben a korban. Az okozza, hogy a nappali alvások felszínesebbek, ezért az alvás ellenére is elfárad a kicsi estére és az idegrendszere nem tudja kezelni még ezt a fáradtságot. Ez nem álmosság, tehát aludni nem akar ilyenkor, ráadásul pont ekkorra hazaér a család, akik plusz ingert jelentenek és ezzel aztán végképp nem tud mit kezdeni. Ami segíthet, ha gyakrabban szopizhat ebben az időszakban és sokat dédelgeted, hordozod. Általában legkésőbb 3 hónapos korra ki szokták nőni ezt a babák.

  • Paulov Gabriella

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági,

    Szeretnék egy kis segítséget kérni:

    8 hónapos iker lányaim vannak. Fél évig rendben átaludták az éjszakát reggel 7-ig. Majd fél évesen elhagytuk a 11 órás álom etetést így reggel 6 órára tolódott a kelés. Most valami felborult egy hónapja mert felváltva kelnek többször és akkor 1-1,5 óra buli van éjszaka nem sírás csak kalimpálás, nem szoktam kivenni őket az ágyból csak beteszem a cumit és otthagyom őket megy ez addig amíg el nem alszanak maguktól. Van hogy csak az egyik kel van hogy a másik van hogy mindkettő de akkor egész éjszakás a mulatság.

    Kapom a hírleveleket tőletek és megvettem a babastart és az álomba ringató praktikákat is.

    Van napirendünk ami ugye mivel ketten vannak elég szoros, együtt csinálunk mindent együtt eszünk alszunk játszunk.

    Olvastam sok mindent már ezzel kapcsolatban és tudom a 7-10 hónapos kor a legrosszabb fog, mozgásfejlődés, szeparációs szorongás, értelmi fejlődések. Olvastam az egyik hírlevélben, hogy javasolsz egy homeopátiás szert alvászavarokra Cypripedium C12, nagy nehezen sikerült beszereznem egy homeopátiás gyógyszertárban, tegnap ki is próbáltam és fürdetéstől, (ami este 8-kor van, 9-re már alszanak) reggel 6-ig sikerült aludniuk egy huzamban, kb. kétszer mentem be betenni a cumit, de akkor is aludtak.

    Az a kérdésem, mennyi ideig adhatom ezt a homeopátiás szert nekik, amivel nem ártok, vagy meddig javasolt? Vajon visszaáll majd a jó alvásuk ezzel?

    Köszönöm szépen.

    Üdv.: Gabi

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      A homeopátiás szereket folyamatosan lehet adni ameddig a tünetek fennállnak, tehát, amíg úgy látod, fogzanak, nyűgösek, kaphatják a golyókat. Ha azt tapasztalod, hogy már nyugodtabbak, nappal sem észleled a fogzás tüneteit, abbahagyhatod a golyók adását.

  • hk

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    10 hónapos múlt a kisfiam, soha nem ébresztettem, mai napig a reggeli ébredéséhez igazítom a napirendet. Viszont szinte minden nap máskor ébred, így este is hol 8-kor, hol éjfélkor alszik el. Ez eddig nem igazán zavart, de mostanában elég össze-vissza lett minden. A tegnapi nap volt a csúcs, ami miatt „tollat” ragadtam. ☺ Szóval reggel 9-kor ébredt, fél 1-től fél 3-ig, majd fél 6-tól 3/4 9-ig (!) aludt. 10-kor megfürdettük, mert elkezdett ásítozni, de csak fél 12-kor aludt el.
    2x alszik, de volt egyszer olyan pár hete, h csak 2-től 4-ig aludt nappal és este 8-kor már lefeküdt. Tegnap is, mikor még 8-kor sem ébredt fel, azt gondoltam, h akkor talán megint csak 1-et aludt… A blogodon olvasottak alapján azt gondolom, talán lassan áttérne a napi 1 alvásra? Egyébként a második szundi mindig 5-6 körül van, de még egyszer sem aludt el ilyen hosszan.
    Gondoltam rá, h talán el kellene kezdem reggelente ugyanabban az időpontban ébreszteni, mondjuk 8 körül, egyrészt, h talán most már legyen valamiféle időbeli rendszer is, másrészt, hogy ne legyen ilyen nagyon késői alvás már, még ebben az átmeneti időszakban sem. Vagy teljesen mindegy, mert mindenképp össze-vissza alszik most pár hétig? Vagy ilyenkor este ébresszem inkább? És mennyi idő után? Átlagban összesen 3 órát alszik egy nap, nem tudom, ma miért lett ilyen sok…

    Még egy kérdés: cicin alszik el, ez a leggyorsabb, legegyszerűbb most, viszont tudom, h hosszútávon ez így nem jó. Arra gondoltam, megpróbálok újra cumit adni neki, mit gondolsz erről? Korábban cumival aludt el, csak alváshoz kapta, de egyik napról a másikra hirtelen nem fogadta el, azóta van a cicin altatás.
    Most megpróbáltam (mert most aludt el): elhelyezkedtem, mintha szoptatni akarnám, csak cumit adtam neki, és elaludt. Persze ez most az első alkalom volt, lehet, h nem fog működni. Vagy ha már egyszer elhagyta a cumit, ne adjam már neki vissza? Csak akkor később, amikor már nem cicizik, nem tudom, hogy fogom tudni elaltatni…
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      Valószínűleg lassan át fog térni az egyszeri alvásra, de még vannak olyan napok, amikor hamar elálmosodik és kétszer igényli. Most ne kezdd el kelteni reggel, mert az biztosan összezavarja majd a dolgokat.

      Megpróbálhatod megint cumival altatni, ha elfogadja, ez hosszabb távon jobb megoldás és ebben a korban még könnyebben lehet ezen változtatni, mint később.

  • Patak Szilvia

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos lesz pár nap múlva. Hozzátáplálással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Jelenleg így néz ki kb. a napunk.
    7:30-8.00 között ébred, akkor szopizik és kap még egy kis tápszert
    10 körül gyümölcs gluténnal, túróval vagy joghurtba keverve
    11-13 között kb. 1,5 órát alszik
    13 körül ebédre főzelék husival, esetleg sajttal (pár napja már nem kéri a cicit ilyenkor)
    16-17 között 30-40 perc alvás
    17 körül szopi és tápszer, elvileg ez az uzsi
    19 körül bevezettem a vacsorát kb. két hete, ilyenkor is főzeléket kap, csak lightosabbat
    20 körül fürdés, majd szopi és tápszer, és egy kis dédelgetés után 20:30-21:00 között elalszik és többnyire alszik reggelig.
    Így összesen még háromszor szopizik és kap tápszert, de lassan az uzsonnát is szeretném valami másra kiváltani, csak nem nagyon tudom hogy csináljam.
    Az nem gond, hogy ilyenkor még szopizik, inkább a tápszert szeretném elhagyni és hát idővel persze a szopit is, ha nem lesz rá igénye.
    Viszont általában a második alvásból szinte mindig sírva ébred. 🙁 Nem tudom miért, talán már nagyon éhes ilyenkor, de alvás előtt meg olyan nyűgös,
    hogy már akkor nyafog, ha közelítünk az etetőszék felé, ha előbb kapja, meg nem is nagyon éhes.
    Mit tanácsolsz, mi legyen az uzsonnával? Próbáljam meg alvás előtt valahogy betenni és szopi + tápszer helyett valami mást adjak (mit?), és ébredés után szoptassam meg?
    Vagy ébredés után egyből szoptassak és utána kapjon még valamit tápszer helyett? Mit? Mert ugye aztán 19 körül ott van már a vacsi…
    Segítséged előre is köszönöm: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2015. november 28. szombat

      Uzsonnára tápszer helyett kapjon gyümöcsöt alvás előtt és ébredés után jöhet még a szopi.

  • Fodor-Várdai Veronika

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    Fiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 2,5 éves, és van egy húga, aki most 15 hónapos. Már sokféle módon próbáltuk leszoktatni fiamat a fejelgetésről, de nem sikerült. Ha nem tetszik neki valami, odamegy a húgához és fejelgeti. De sajnos olyan is volt többször, hogy békésen játszik, külön a húgától, egyszer csak feláll, odamegy és lefejeli a húgát. Sajnos elég régóta tart, kb. lányom fél éves kora óta. Általában csak őt fejelgeti, meg minket, de sajnos az is előfordult, hogy mást is lefejelt a játszótéren. Egyre közelebb kerülünk az oviba szoktatáshoz és nem szeretném, ha verekedős lenne, illetve az is aggaszt, amit a húgával művel. Pár napja a nyakát is megragadja, karmolja és közben fejeli, illetve mindenféle tárggyal szokta püfölni. Vannak olyan programok, amikor csak a fiammal megyünk ide-oda, így nem értem, miért lehetne féltékeny (ha ez az ok egyáltalán). A kisebbik még szopik, de nem tudom leszoktatni róla, meg csak emiatt nem is szeretném. Kérdésem az lenne, hogy mi olyan ötlete/tanácsa van, amivel le tudnám szoktatni a fejelgetésről, testvér bántásról? Előre is nagyon köszönök bármilyen tanácsot! Veronika

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Nem féltékeny, hanem zavarja a másik jelenléte, meg akarja mutatni neki, hogy ő az erősebb, így kezeli le, hogy tulajdonképpen kicsit tart a többiektől. Nem tudja, hogyan kéne viselkednie ilyenkor, ezért lefejeli a másikat.
      Segíthet, ha sokat olvastok olyan meséket, amikben gyerekek egymás közötti konfliktusai vannak (pl. Pöttyös Panni, Anna, Peti), mert ez segít a kicsinek megérteni, feldolgozni a gyerekek viselkedését és a köztük levő konfliktusokat.
      Illetve lehet olyat is, hogy pl. bábokkal eljátszátok, hogy ő a hugi és te vagy ő és játszani akartok egymással, ki hogyan viselkedik. A legjobb, ha mutatsz neki ilyenkor valamilyen helyes módot arra, ahogyan a haragját kezelheti a másikkal szemben (pl. elénekli a düh-dalocskát és ettől elszáll a dühe)

  • Judit

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    Egy néhány hónapja tartó problémával fordulok hozzád. 20 hónapos kisfiam naponta többször is nyomkodja a fütyijét. 5 hónapja született meg a kistestvére, 2,5 hónapja pedig egy családi probléma (nagyszülőkkel kapcsolatos)miatt kb 3 hétig nagyon feszült voltam, amit természetesen ő is érzett. A fütyinyomkodás már a tesó születése előtt is volt minimális mértékben, azóta viszont nagyon gyakorivá vált. Több helyen is utána olvastam a dolognak, gyakorlatilag mindenhol azt írják, hogy hagyni kell a gyereket, majd kinövi. Azt megfigyeltem, hogy a feszültséget „vezeti le” így, illetve minden déli és esti altatásnál is csinálja. Sajnos nem akar semmi plüssállatot elaltatni. Ha simogatom a hátát, vagy énekelek neki, az sem sokat segít. Nagyon nehezen tudjuk elaltatni, általában 40-50 perc, de 1,5 órás altatások is vannak. Ha teljesen hagyom, akkor kiizzadásig csinálja, és akkor sem hagyja abba magától, minimum fel kell vennem a földről, ágyból. Az elalvás pedig gyakorlatilag a végkimerültség miatt következik be (mindig nagyon nehezen aludt el). Homeopathiával próbálkoztunk, sajnos nem lett eredménye. Őszintén szólva nem tudom megtenni, hogy figyelmen kívül hagyom a dolgot. Nem szólok rá, de folyamatosan próbálkozok valamivel elterelni a figyelmét, majd ha ez nem segít (az esetek 60-70%-ában), akkor elkezdem kérlelni, hogy ne csinálja. A kérdésem az lenn, hogy tényleg teljesen hagyjam, tegyek úgy, mintha mi sem történne? (De hogy fog akkor így elaludni?) Vagy vigyem el egy szakemberhez? Mit lehet még tenni? Előre is köszönöm a válaszodat, Judit

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Ez valóban az önnyugtatás egy formája, ne kérleld, inkább fogd meg a kezét, ültesd az öledbe, dédelgesd, simogasd, hogy ne csinálja. Elalvásnál segíthet, ha nagyágyon altatod, mellé fekszel, odabújhat és utána teszed be a kiságyba (délután már akár ott is maradhat aludni a nagyágyon). Itt írtam részletesebben ennek a problémának az okairól: http://www.kismamablog.hu/babapszichologia-2/segitseg-maszturbal-a-gyerekem

  • ESzterJudit

    2015. november 13. péntek

    Kedves ÁGi!

    Kislányom 2 éves és 3 hónapos. Kb. 1 hónappal ezelőtt a játszótéren ellökte őt egy kislány úgy, hogy el is esett, de nem lett baja, csak annyira meglökte és nem véletlenül, hanem szándékosan. Nézték egymást és egyszer csak minden előzmény nélkül nekiment. Még azt kell tudni, hogy kislányom otthoni környezetben sokat dirigál, harcias, mindenkinek megmondja mit csináljon, intézkedik, beszél állandóan, elég irányító típus. De mindig is, ha játszótéren vagy egyéb gyerekekkel teli környezetben voltunk, ebből semmi nem látszott. HA egy kisgyerek elvett tőle valamit, akkor hagyta, ha látta, hogy a kisgyerek sikítva tiltakozik, hogy kipróbálja a motorját, akkor inkább leszállt, és ő soha még csak meg sem ütött senkit, nagyon barátságos volt mindig, és nem is „támadott” vissza soha, ha őt valami ilyesmi érte. Nézett értetlenül a kis szemeivel, mintha azt kérdezné, most ezt miért csinálod velem? De ilyenkor aztán túllendült a dolgon utána mindig, „újabb esélyt adva” a gyerekeknek.
    De a legutóbbi játszótéri incidens óta fél a gyerekektől, ha meglátja, hogy más is van a játszótéren, akkor mondja, hogy nem megyünk be, ha az utcán veszi észre, hogy közelednek gyerekek, irányt változtat, közli, hogy most arra megyünk (amerre nincs gyerek) ha ismerős gyerekekkel is találkozik, tőle is fél…múltkor a Tescoban messziről, kb. 50 m-ről közeledett felé egy kb. 1 éves gyerek, alig járt még, meglátta és rohant oda hozzám, hogy mögém bújjon, és szorította a kezem. Ilyenkor mondja magának, hogy nem bánt, de addig nem engedi el a kezemet, amíg el nem tűnik a kisgyerek és látom a félelmet a szemében. Azt hittem elmúlik, de 1 hónapja ez megy….kérdésem, hogy mit tudunk tenni? 2-3 héten belül kistestvére születik, remélem tőle nem fog félni, mert már ez is eszembe jutott ezek után….ELőre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Nyugodj meg, a testvérétől nem fog félni. Most volt egy rossz élménye, amire nincs megküzdési stratégiája, nem tudja, hogyan kéne kezelni, ezt még tanulnia kell. Most egy ideig legyél vele türelmesebb. Menjetek játszani, de legyél ott vele, játssz vele, ha végig veled akar lenni, akkor legyél te ott vele. Néhány hét és oldódik majd a félelme, újra mer barátkozni majd másokkal. Segíthet, ha olvasgattok neki olyan meséket, amiben gyerekek közötti viták is vannak (Pöttyös Panni, Anna és Peti pl.)

  • bbutterfly

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    Több gondom van, kérlek, segíts!
    1. Hajmosás után nem engedi leöblíteni a haját a 2 éves kislányom. Próbáltam már játékosan, pohárral, kancsóval, tussal de tiltakozik. Nem emlékszem, hogy rossz élményt okoztam volna neki. A hajmosás egy katasztrófa. Mit tegyek?
    2. Bent vagyunk a hiszti korszakban rendesen. Főleg a járdán érdekel különösen a dolog, mert ha olyanja van és nem akar sétálni, hisztizik. Ha nem veszem fel, próbáltam, hogy otthagyom és mondom, hogy akkor én jövök de nem hatja meg. Van mikor lefekszik a járdára és úgy ordít. Nem tudom mit tegyek, hogy változzon kicsit. Messzebb eljönni tőle félek, mert kiszaladhat az utcára.
    3. Nagyon fél az utcán az emberektől, ha megszólítják, elbújik mögém. Ez már több hónapja van. Sokszor ilyenkor legyökerezik és megáll, csak akkor megyünk tovább, ha én felveszem és cipelem. Soha sem bántottá, nem értem, csak kedvesen szólnak hozzá és a göndör haját dicsérik. Játszóházba is ahova sokszor megyünk, megáll az ajtóban és nem megy be csak ha én becipelem. Miért?
    4. Reggel tejet kap cumisüvegben kb. 8-kor. ész délelőtt nem eszik, úgy szaladgálok utána. Most pár napja egész nap ezt teszem. Borzasztó. Súlya keveset gyarapszik. Tegnap látta orvos, súlygörbe rendben. Lehet, hogy a 17. foga miatt van, ami jön? Mit tegyek? Kap Béres cseppet is de nem látok javulást.
    5. Hétfőn kezdjük a bölcsit. Én nagyon félek, mert rettentően anyás. De bízom benne, hogy az étvágya is javul, ha látja a többieket, ahogy esznek. Látom, hogy kell neki a közösség, mégis aggódom. Minden anya ilyen, ha el kell engednie a kisgyermekét?

    Köszönöm válaszaid! Erika

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      1. Nálunk erre az vált be, hogy a kádban ülve mostuk és nézhették magukat egy kis tükörben közben, kis szarvacskákat meg punk-frizurát készítettünk nekik, amin nevetgélhettek, és egy kis kendőt tehettek az arcuk elé, amíg öblítettük (egy műanyag edénybe tettem vizet és úgy öblítettem, ezt jobban elfogadták, mint a zuhanyt).

      2. Még kicsi, ezek a hisztik ún. distressz hisztik, amikor a kicsi annyira kiborul, hogy nem tud kiszállni belőle. Ilyenkor csak az segít, ha ott maradsz vele és megnyugtatod, meggyőzni ilyenkor nem lehet.

      3. Ez normális viselkedés ebben a korban, az idegen emberekben nem bízik elsőre. A legtöbb kisgyerek kinövi ezt idővel. Ne sürgesd ilyenkor, vedd fel, nyugtasd meg, hagyd, hogy a maga tempójában oldódjon fel és kezdjen barátkozni. Minél több jó tapasztalatot szerez társaságban, annál könnyebben múlik el nála ez a bizalmatlanság.

      4. Ha jön a foga, akkor amiatt is lehet étvágytalanabb. Nem kell erőltetni, sem szaladgálni utána. A tej nagyon laktató, jóllakik tőle, ha éhes, ebédkor enni fog majd.

      5. Igen, ez normális 🙂 De ha fokozatosan szoktatod be, minden rendben lesz.

      4.

  • Kriszta

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiam 15 hónapos
    Sajnos születése óta nem aludtunk át vele egyetlen egy éjszakát sem. Most már nagyon fáradtak vagyunk és tanácstalanok,hogy mit csináljunk vele
    Nappal már csak egyszer alszik kb 1,5 órát és reggel 8-tól este 9-ig ébren van.
    Az egyszeri alvás kb 1,30-3ig van viszont ébredés után nem hogy kipihent lenne, hanem szinte még nyügösebb mint volt….
    Fogai nem folyamatosan jottek felul ketto van neki elől lent 3 és hátul kijött két nagy foga. (sosem tudom a pontos neveket)
    November 19-én befulladt, szteroidot kapott, azt mondták krupp, de még sosem volt ilyen vele…
    Akkor a gyerekorvos azt mondta, hogy azért mert tejallergiás. Májusban volt vérvétele amin negatív lett neki a tejallergiája. Bár az orvos azt mondta, hogy azért mert pepti tápszert kapott és hogy majd meg kell ismételni újra a tesztet.
    19-e óta megint tejmentesen étkezik de semmilyen változást nem tapasztalunk a kicsinél.Igazából nem is volt neki semmi jele azon kívül,hogy nagyon sokáig fájt a hasa és nehezebben kakilt és pukizott. De sem kiütés, sem hasmenés, sem hányás semmi jele nem volt sőt a családban sincs tejallergiás…. (de a doktor Úr kitart amellett, hogy gyerek az….)
    Nem tudom,hogy az alvással mit tudnánk kezedni.. Én is és a férjem is dolgozunk, segítségünk nincsen és minden éjszaka fent lenni legalább 3x-4x de van hogy többször is már kimerítő.
    Velem alszik a kicsi, mesét olvasunk lefekvés előtt és természetesen már nem eszik éjszaka. (Ő nem kérte 11 hónapos korában)
    Forduljunk esetleg orvoshoz vele? Vagy meddig normális ez? Én már a fáradtságtól sírógörcsöt kapok és tényleg nem tudom,hogy mi lenne a legjobb. (A nagyobbikkal sosem volt ilyen jellegű problémánk)
    Az első ébredése egyébként kb olyan 1 órával van lefekvés után majd 2-3 kozott és rendszerint 4,30-kor.
    Koszonom elore is a valaszodat.
    Kriszta

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Érdemes alaposan utánajárni a tejallergiának, előfordulhat, hogy mégiscsak ezért ébred olyan gyakran, de mivel ennyire intenzíven fogzik, lehetséges, hogy inkább a fogzás zavarja és ezért ébred fel. Homeopátiával tudsz segíteni rajta, de mivel már a hátsó fogai is jönnek, ez nem biztos, hogy elég lesz, ha nappal azt látod, hogy nyálzik, masszírozgatja az ínyét, túrja a száját, akkor éjszakára kaphat egy kiskanál Nurofent is a fogzási fájdalom csillapítására.

  • Farkas Lívia

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági. Kislányom 4 éves és folytonos probléma van vele az oviban. Udvaron elszalad, csoportszobából szintén szökik, alvásnál asztalon, székek mászkál… Az óvónő szerint kezelhetetlen. Szakvéleményt fognak kérni a pedagógiai szakszolgálattól. A csoportban 12 vannak összesen. Itthon nem így viselkedik. Igaz kissé impulzívabb egyéniség. Feladatoknál az oviban részt vesz és jól teljesít. Az óvónő szerint okos és nem értjük mi a baj.Szeret rajzolni, festeni, gyurmázni, ezekkel sokáig el van. Otthon minden nap alszik délután az oviban nem. Napirend az ovihoz igazodva van otthon is. Bármiféle tanács jól jönne. Köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Mivel én nem látom a kislányodat, így nem tudom megmondani, mi a probléma vele. Az is lehet, hogy a csoport összetétele olyan, hogy ő nem érzi jól ott magát, az is lehet, hogy az óvónénikhez nem tud megfelelően kötődni, hiszen ebben a korban nagyon fontos a kicsinek, hogy legyen olyan felnőtt az oviban, akiben bízik, akihez kötődik és ha ez nincs meg, akkor jelentkeznek ilyen melléktevékenységek, amik azt jelzik, nem érzi jól magát az oviban.

  • Nikcsi

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    22 hónapos kisfiammal kapcsolatban fordulok Hozzád. Egy éves korától rettenetesen elkezdett válogatni. Alig van 5-6 fajta étel, amit megeszik, általában a tészta… Már mindennel próbálkoztam, főztem ezt, főztem azt, néha 3 féle étel is volt, de egyikhez sem nyúlt hozzá. Így az étkezése egyáltalán nem változatos, elég egyoldalú. Mit tehetnék, hogy ez változzon? Még a sima vajaskenyeret, sonkáskenyeret, hasonlókat sem eszi.
    Már arra gondoltam, hogy lehet, hogy étrendkiegészítőket kellene adnom neki? Mit tanácsolsz? De a súlya ezt egyáltalán nem tükrözi. Kis pocija is van, és 22 hónaposan kb. 13 kg.
    A másik, hogy ovis lányomnak, még annó, mikor bölcsibe ment (és megszületett az öcsi), azt mondtam, hogy öcsi is megy bölcsibe, én is dolgozni, és ő is oviba (mert néha mondta, hogy itthon akar maradni velünk, nem akar bölcsibe menni). Ebből nem is volt innentől fogva probléma. Na most már ugye okosabb a kisasszony (4 éves lesz), és mondogatja, hogy apa munkahelyén már volt, de az enyémre is szeretne eljönni. Még most tudok terelni, el is felejtődik a dolog, de azért egyre sűrűbben előjön a téma. Szerinted érdemes elmondani neki, hogy mi itthon vagyunk az öcsivel? Vagy húzzam-halasszam mindaddig, míg öcsi tényleg oviba nem megy?! Bár, addig még 2 év legalább! Hogy nem sérül a kis lelke? Mit csináljak?
    Köszönöm a válaszod!
    Niki

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Ez nem étvágytalanság, tehát az étrendkiegészítő nem segít rajta, hanem váltogatósság, mégpedig az a fajta, amikor a kicsi rákap a szénhidrátokra (kenyérfélék, tészta, esetleg édességek) és csak azokat követeli mást szinte el sem fogad. Ezen csak úgy tudsz változtatni, hogy a sarkadra állsz, elé teszed azt, ami van és ha nem eszi, akkor arra az étkezésre nem eszik, majd eszik a következőre. Ha éhes, újra az előző ételt kínálod, nem engedsz neki.
      Segíthet az is, ha a meglevő 5-6 ételt kezded el új ízekkel ötvözni (pl. tészta zöldséges szósszal), hátha úgy könnyebben hozzászokik, hogy mást is egyen.

      Elmondhatod neki azt, hogy a te munkahelyed most otthon van, az a munkád, hogy rendben tartsd a lakást, intézd az ügyeket, főzzél finom vacsorát neki stb..

  • Anett

    2015. november 13. péntek

    Kedves Agi!
    Nagyon köszönöm eddigi tanacsaidat! Ma a következö kerdessel fordulok hozzad: Kislanyunk 3 eves es harom hete jar oviba. Külföldön elünk es itt csak vegyes csoportok vannak, tehat 3, 4, 5 es 6 eves gyerekek vannak egy csoportban. Nagyon sok ujat tanult mar a kislanyunk leginkabb a nagyobb gyerekektöl (ez a celja a vegyes csoportnak), sok jot es sajnos nehany butasagot is. Ö egy vidam es kiegyensulyozott kislany, soha nem volt vele problemank, inkabb befele fordulo. Miota ovis azt tapasztalom, hogy vannak rossz pillanatai, amikor elegge akaratos, apro dolgok miatt is „kiborul“, sir, hisztizik is (pedig igazan sosem hisztizett). Csunya szavakat meg nem hozott haza, de peldaul nyujtogatja a nyelvet, egyszer az apukaja fele rugott, parszor rank csapott mar, mikor tehetetlennek erezte magat es nem mindig együttmüködö. Azt is szokta jatszani, hogy egy babaja megüti öt es ö ezert visszaüt. Emiatt aggodom leginkabb. Ez mar agresszio. Van a csoportjaban egy nagyon vad kisfiu es mikor a kislanyunk megüti a babajat, mindig elmondja, hogy az a kisfiu csinalt igy es azt is hozzateszi, hogy a kisfiu buta. Tehat elmeletben tudja, hogy nem helyes a viselkedese. Kiemelem, hogy ezek a rossz szokasok csak rossz pillanataiban szoktak elöfordulni (1szer-2szer naponta), egyebkent pedig olyan, mint a beszoktatas elött volt, kiegyensulyozott, segitökesz es szeretetteljes.
    Hogyan kezeljem a rossz pillanatait?
    Valaszodat elöre is nagyon köszönöm!
    Üdv
    Anett

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      A kicsi sok mindent eltanul az óvodában, de ez számára az új helyzet kezelésének eszköze, önvédelem. Kezdetben kicsit túlzásba is viszi ezeket, mert még nem tudja, hol van ebben a határ, a többieket utánozza. Később aztán ki fogja nőni ezt, ahogy megtanulja okosan kezelni az óvodai konfliktusokat. Amikor otthon elő-előjön ez, nyugtasd meg, mondd el neki türelmesen, csendesen, hogy nem helyes ezeket csinálni és mit tehet helyette akkor, amikor haragszik valakire.

  • Anita

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom másfél éves, születésétől fogva velem alszik. Nekünk ez így nagyon megfelel, ő is szereti, hogy a közelében vagyok, és én is nyugodtabb vagyok, hogy ott szuszog mellettem.
    Természetesen sokszor kapunk emiatt támadásokat, állítólag így nem tanulja meg, hogy egyedül kell megnyugtatnia magát, mert én mindig ott vagyok, hogy segítsek. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem jó, ha éjjel is számíthat rám, ha gondja van.
    Mit gondolsz erről? Árt a baba pszichés fejlődésének, önállósodásának, ha mindig mellettem lehet és segítséget kap?
    Köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Egyáltalán nem árt neki, nem kell foglalkoznod mások véleményével 🙂 Sok országban akár kiskamasz korig is együtt alszanak a gyerekekkel (Japánban, Portugáliában, Spanyolországban, Dél-Amerikában nagy hagyománya van ennek) és semmi baja nem lesz a gyerekeknek.

  • hk

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 hónapos. Első baba. Az alvással van gond. Cicin vagy kézben ringatva alszik el. Én szokattam így, miután elhagyta a cumit. Tudom, h rosszul tettem, de még ez a két lehetőség bizonyult a leghatékonyabbnak. Viszont ezek sem mindig működnek igazán, egyszer csak a cicin alszik el, máskor így nem, csak ha ringatom. Ha cicin alszik el, akkor teszem a kiságyba, amikor elengedi, ha ringatom, akkor viszont próbálom minél hamarabb, vagyis 20 percen belül; amikor épphogy lehunyja a szemét, már leteszem. Ez általában sikerül, ha esetleg még nyöszörög, akkor egy kis hátsimivel megnyugszik, ha nem, akkor kiveszem, ringatom még, és újra ugyanígy. Egyik módszer sem jó, tudom. Azon túl, h így nem magától alszik el, cicin altatásnál zavar az, h ilyenkor mindig megindul a tejem is, tehát eszik, és ezzel összezavarodik az evésidő. A ringatást meg már nem bírja a hátam. A napközbeni alvások (is) ritkán zavartalanok. Bárhogy is aludt el, szinte percre pontosan 30 perc múlva felébred, ilyenkor ringatom, ha álmos, visszaalszik, ha nem, akkor cici vagy játék. De van olyan is, h folyamatosan alszik 1,5-2 órát, de ez nagyon ritka.. Olyan is van, h ha ringatva alszik el, és felébred, és éhes, cicire teszem és ott visszaalszik még fél-1 órára is akár vagy többre. Próbáltam összefüggéseket keresni, pl. h mi történt aznap, mikor jobban aludt, de nem igazán találtam semmit, mert ha újra próbáltam, ami egyszer bevált, pl. h többet voltunk levegőn, másodszorra már nem jött be, ugyanúgy ébredt.
    Nagyon aktív, érdeklődő baba, így az ellazítás is nehéz, igazából nem is nagyon megy, csak ezzel a két módszerrel, bár a ringatás is néha nehéz, mert egyébként nem bújós, kézben lévő típus, szóval a kezemből is kiakar mászni, akkor is, ha nagyon álmos. Ha felébred, én mindig kiveszem a kiságyból. Próbáltam ott megnyugtatni, hátsimi, ének, stb., nem működik, ezért van az, h kiveszem. Néha a kezemben is nehezen nyugszik meg, de ha a kiságyban hagyom, egyáltalán nem. Felvesz-letesz módszert próbáltam, ő újra és újra felállt, én meg visszafektettem, eleinte élvezte, aztán már nyűgös lett, az egésznek az lett a vége, h megfájdult a hátam a sok hajolgatástól, és annyira felhergelte magát a gyerek, h már a kezemben sem tudtam megnyugtatni. Próbáltam pólyaszerűen bebugyolálni, de nem bírja, addig küzd, míg ki nem szabadul. Mese, ének, diavetítés, tengerzúgás, plafonra vetítős zenélős altatós…semmi. Mindig megakarja szerezni azt, ahonnan a hang vagy a kép jön. Éjszaka is sokszor kel, szinte óránként. Ilyenkor is kiveszem, cici vagy ringatás. Amit még nem értek, h ilyen rossz éjszakák után reggel mindig hosszabban elalszik, így van, h 10-kor ébred kb. 2-3 órás zavartalasn alvás után. Éjszaka ezt miért nem tudja? Kezdettől fogva külön alszik. Egyszer aludt velem, de minden moccanására felébredtem, és nagy mocorgó is, szóval ez sem jó. Mindezeken kívül csak én tudom elaltatni, ha álmos, csak engem fogad el, pedig apukája sokszor segítene… 6 foga van, sztem most ez nem gond, mert nem fájdalmasan sír fel. Tudom, h ebben a korban már nagyon nehéz változtatni, és hogy sírni fog, de én hiperérzékeny vagyok a sírására, nagyon nehéz következetesnek maradnom, ha ordít, és félek attól is, h félrenyel a sok sírástól vagy hányni fog vagy hasonlók… Van vmi megoldás szerinted ennyi idős korban, esetleg olyan, ami nem jár sírással, vagy legyek türelmes, és elmúlik majd?!
    A másik dolog, amelyben kérném a tanácsod: hypospadiasis miatt műteni kell, valószínű januárban, min. 1 hét kórház. Nehéz időszak lesz, tudom, de esetleg van-e valami tanácsod, lehet-e előre felkészülni egy ilyen dologra, ami valamennyire megkönnyítené majd a dolgokat…
    Nagyon köszönöm, h segítesz!

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Nem gond a cicin altatás, ha működik és gyorsan elalszik úgy a baba. Ha nem alszik el, az azt jelzi, hogy még vagy nem álmos, vagy pedig nagyon túlpörgött, éber és ezért a cici sem elég a lenyugváshoz. Ilyenkor segíthet, ha besötétítesz a szobában és úgy szoptatod. A ringatást hagyd el, ha már nem bírod, maradjon most egyelőre a cici. Figyeld meg mikor nagyon álmos és akkor altasd el. Mindegy, mennyit alszik nappal, ha felkelt, ne altasd vissza, mert ez összezavarja a természetes alvási ritmusát. Sok baba megelégszik a fél órákkal is már ebben a korban, a lényeg, hogy utána hosszan ébren tudjon lenni, jókedvű legyen (közvetlenül ébredés után természetes, ha álmos még kicsit).

      Valószínűleg, ha a nappalokban lesz egy kis rendszer, akkor az éjszakák is kicsit jobbak lesznek majd. Hozzáteszem, a gyakori, óránkénti ébredés általában azt jelzi, hogy valami baja van a kicsinek, tehát lehet, hogy mégiscsak a fogacska mocorog, mert ha nincs semmi baja a kicsinek, akkor nem ébred fel ilyen hamar. Mivel most fűtési időszak van, ettő száraz lehet a lakás levegője, ezért lehet a ludas ez is a gyakori ébredésekben (bedugul tőle az orr), párologtatással lehet segíteni rajta.
      De okozhatja kisebb megfázás is, vagy ha nagyobb az orrmandulája az átlagnál (ilyenkor álmában nyitott szájjal veszi a levegőt a baba, ez a fő jele).

      Ha nagyon fáradtak vagytok, segíthet, ha az első ébredés után magad mellé veszed és úgy alszotok tovább. Van olyan baba, aki önmagában ettől jobban alszik, mások fel-felébrednek, de legalább a szoptatás miatt nem kell kimásznod az ágyból.

      A műtétre ilyen kis korban különösebben még nem tudod felkészíteni, de persze mesélhetsz neki róla, mi fog történni vele. A szavakat talán még nem érti, de az, hogy „megbeszélted” vele, mégiscsak megnyugtathatja őt.

  • Kovács Alexandra

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    Most, hogy délutánonként hamar besötétedik, ha elalszik a kisfiam késő délután, akkor hagyjuk teljes sötétben a szobában, vagy egy kis lámpát érdemes kapcsolni. Nem fogja azt gondolni, hogy ez már az esti hosszú alvás ideje? Nyilván nincs előtte fürdés, masszázs stb, csak gondoltam hátha megzavarja a túl nagy sötét.

    Köszönöm.
    Alexandra

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Nem szükséges kapcsolni, már tudja, hogy a nagy esti alvás milyen történések után szokott következni.

  • Farkasné P. Mónika

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    7 hónapos lányom nappali altatásával kapcsolatban kérném a segítségedet!
    Kérdésem, hogyan tudnék egy rutint kialakítani neki, hogy tudja, most alvás jön? Ha elálmosodik próbálom ellazítani de aztán sokszor kudarcba fullad az altatás. Jelenleg nappal csak a babakocsi működik – ha működik.
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Próbáld meg, hogy besötétítesz, a babát egy takaróba csomagolod pólya-szerűen és úgy altatod el, sok kicsi megnyugszik ettől és könnyebben tud elaludni. Ha leteszed a kiságyba és még sírdogál, simogasd, legyél ott vele, nyugtasd (a susogást, dúdolást sok baba szereti ebben a korban), várd meg, amíg magától elaltatja magát. Most még, ha így csinálod, könnyen rátalál arra a módra, ahogyan álomba tudja forgolódni magát.

  • Kovács Alexandra

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítséged kérni, még az alábbi kérdésekben is.

    Nem probléma, ha a késő esti alvásból felébresztem a kisfiam, hogy később el tudjon aludni? Simán elalszik du 5-től 8-ig, ha hagyom. Nappal is ugyanez a probléma (fel kell keltenem). Általában egyszer biztos alszik 3 órát egyhuzamban, de legtöbbször még egyszer délután is majdnem ugyanennyit. És mindemellett végigalussza az éjszakát, és reggel mosolygósan ébred mindazok után, hogy már 9 órája nem evett. Most 10 hetes. Általában 2,5 óra ébrenlét után álmosodik el, és pont addigra merül álomba mire kb a következő evés esedékes lenne. Így rendszeresen min 5 óra telik el nála evés nélkül. És a végén már én ébresztem fel az alvásból, hogy egyen, amit nem szívesen teszek. Okozok ezzel bármi problémát nála, ha felkeltem, hogy egyen? Lehet, hogy vmi problémája van az éhség érzékeléssel? Épp hogy tudunk 5x enni egy nap, és van, hogy még így se látom egyáltalán éhesnek. Amióta nem kel fel éjjel kicsit lelassult a súlygyarapodása is kb 130-140 grammra/hét a korábbi 200 helyett.

    Az esti szopizásnál, ha büfizés után nagyon felébred a kisfiam, és nehezen alszik vissza szoktam neki adni cumit a kiságyban és simogatom az arcát, hogy megnyugodjon, ha sír. Az jutott eszembe, hogy ha esetleg mégis éhség miatt sírna, ugye nem lehet elnyomni az éhség jelzését a cumival? Utána általában nem ébred fel reggelig. Gondolom, ha éhes lenne és, én elaltatom akkor 1-2 óra múlva felébredne és sírna.

    Köszönöm.
    Alexandra

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Ez egyáltalán nem probléma, ebben a korban nagyokat tudnak aludni a babák, örülj neki 🙂 Nincs semmi baja, csak biztonságban érzi magát, tele a pocak. A súlygyarapodása normális, ebben a korban már nem híznak olyan nagy ütemben a babák, ha egyébként kiegyensúlyozott, naponta 5-6x pisil vagy kakil és havonta legalább 400 grammot hízik, nincs mitől tartanod. Felkelteni csak akkor kell, ha már több, mint 3 órája alszik. Nem gond, ha cumit adsz neki, ha úgy látod, hogy egyébként már nem éhes olyankor.

  • Krisz

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    Napirenddel és evéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Kisfiam 9,5 hónapos, jelenleg így néz ki a napirendje:
    8 körül ébred, reggeli csak anyatej
    9:30-10 körül tízórai: gyümölcs, vagy joghurt
    kb.10:30- tól 1-1,5 óra alvás, 12 körül ebéd: főzelék
    ebéd után séta, kb. 15:30-tól 1-1,5 óra alvás
    17:00 körül uzsonna: joghurt, vagy gyümölcs
    19:00 körül vacsora: tejpép
    21:00-kor fürdés, utána esti anyatej és alvás
    Az evés nagyon nehéz, szegény csak sír, sokszor nem hajlandó enni, néha már akkor is sír, ahogy beteszem az etetőszékbe. Hogyan segíthetek neki? Nem akarom erőltetni… Hogyan tudnám vele megkedveltetni az evést? Nem tudok rájönni, hogy mi zavarhatja. Gondolom a foga is zavarja, de hát egy napon belül is változik a hangulata… Például ma is az ebéd rendben volt, és minden átmenet nélkül egyszer csak sírni kezdett, miután a fél adag elfogyott, és utána már csak sírt, és ki akart jönni az etetőszékből. Aztán pár óra múlva az uzsonna már nem volt rendben, egy kanál almát sem volt hajlandó enni. Ilyenkor soha nem erőltetem, de néha legszívesebben én is csak sírnék. 
    Pár hete az uzsonna még a második alvás előtt volt, de akkor meg azért nem akart enni, mert már álmos volt… Jó ez a napirend így…? Néha nem ébred fel1-1,5 óra után délelőtt, régebben még hagytam, de most már negyed egy – fél egy körül felébresztem, mert néhányszor annyira későn aludt el délután ilyenkor, hogy akkor meg este nem lehetett letenni. Nem igazán állt be soha három alvásra, most a kettőnél is ez van, talán majd rendben lesz, amikor már csak egyet alszik.
    A gyerekorvos azt javasolta, hogy az uzsonna is főzelék legyen, ezt elég furcsának tartom, mi sem eszünk uzsonnára főtt ételt. Azt mondta, hogy mivel a súlya kicsit alacsony (8 kg), ezért legyen kétszer főzelék naponta.
    Az elmúlt pár napban alig pisis a pelenkája 3-4 néha 5 óra után is. A vizet nem nagyon akarja meginni, naponta kb. 15-20 ml-t iszik. Anyatejjel a főzelék, uzsonna és a vacsora után is megkínálom, vmikor kér, vmikor nem (a tejpép után sokszor nem kér már). Ez is lehet most a foga miatt? A gyerekorvos annyit mondott, hogy próbáljam itatni. De hát nem iszik… Hogyan próbálkozzak? Aggódom, hogy kevés a folyadék neki.
    A másik az öltözés: minden nap, minden öltözés szenvedés, csak sír és feszíti magát. Mivel egyre hidegebb van, egyre több ruhát kéne ráadni, és ő ezt egyre jobban utálja. A pelenkázón már meg se próbálom felöltöztetni, inkább az ölembe veszem, de teljesen mindegy. Hiába énekelgetek, hiába vagyok nyugodt, úgy sír, mintha égetné az a ruha… Ez életkori sajátosság és majd elmúlik, vagy tehetek bármit, hogy ne legyen ez számára (és számomra se) olyan kellemetlen?

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Próbáld meg, hogy evés előtt bekened az ínyét fogzáskönnyítő géllel, ha a fogzás a gond, ez segíteni szokott.
      Ha viszont nem az, akkor lehet, hogy egyszerűen csak annyira mozgékony, hogy nincs türelme hosszasan enni.
      Jó ez a napirend így 🙂 A súlya is normális, nem is értem az orvost, 1 éves korra kell a 8 kilós súlyt elérni, ő pedig már most akkora 🙂 Nem kell uzsonnára a főzelék. Ha úgy látod, esetleg nem elég az anyatej, lassan el lehet kezdeni kóstolgatni a darabos ételeket, kölesgolyót, bulátát, ezek laktatóak és kiválóan alkalmasak uzsonnára. Itatni csak akkor kell, ha evés után már nem kap anyatejet, ha igen, akkor felesleges.
      Egyébként ebben a korban még csak 1-1 kortyot szoktak elfogadni, mert az anyatejjel és a pépekkel sok nedvességet visznek be az szervezetbe.

      Ez életkori dolog. Segíteni szokott kicsit, ha állva öltözteted (ha már áll a baba), meg lehet játékos módszerekkel próbálkozni, öltöztető mondóka, csiklandozás stb.)

  • Orsi

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    4 éves kislányom, első gyerek a családban, van egy kistestvére.
    Az érzelmeit kezeli nagyon nehezen, főként olyankor amikor hirtelen társaságba kerül, de még olyankor is ha pl másik családdal találkozunk az utcán teljesen, felpörög, bohóckodni kezd, így hívja fel magára a figyelmet. A szeretet kifejezésben is túlzottan impulzív, mert pl örömében megölel valakit, de azt olyan durván teszi, h már fáj a másiknak, vagy annyira erősen teszi, h elesnek mindketten.
    Hogyan tudnám segíteni ezeknek a helyzeteknek az oldásában? Sokszor ezek váratlan helyzetek (pl utcai találkozás), nem tudom rá előre felkészíteni…

    Nagyon nehezen viseli a kritikát vagy ha valamit rosszul csinál és kijavítják. Ezekre a helyzetekre kifejezetten durcásan, dacosan reagál.
    Hogyan vezessem rá, h ezeket elfogadja, s ne élje meg ilyen negatívan?

    Óvodai viselkedésében teljesen más, mint itthon. Egyáltalán nem jellemző rá az agresszív viselkedés, de az óvodában napi szintű, h ha valakivel összevész üt v karmol. A karmolást soha nem is láttam nála, tehát biztosan ott tanulta illetve vette át, mint megoldási eszköz. Tudom, h az óvodai viselkedésért igazából nem tudok teljesen felelősséget vállalni, de segíteni szeretnék neki abban, h ne könyveljék el őt a „rossz gyereknek”. Iszonyatosan igyekszik barátokat szerezni, de teljes kudarcként éli meg, ha valakitől visszautasítást kap. Mivel segíthetném őt, hogyan vezessem rá a helyes viselkedésre, h nem megoldás a dühünkre, ha a másikat bántjuk, illetve nem mindig mindenki a barátunk…
    Nagyon szeret szerepjátékozni, bábozni, esetleg játsszak vele ilyen helyzeteket?

    A válaszod köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Vannak olyan gyerekek, akik nehezebben alkalmazkodnak másokhoz, túlpörögnek, ha másokkal találkoznak, így vezetik le az ezzel kapcsolatos feszültségüket. Segíthetnek a szerepjátékok, a bábozás, amikor ilyen helyzeteket játszotok el, illetve ki lehet találni olyan kis bátorság-mondókát, amit ilyenkor el lehet mondani, hogy erősebbnek érezze magát és megbírkózzon a helyzettel.

  • Szilvi

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon hálás vagyok a sok segítségért, amit az oldaladat böngészve és a kérdésimre adott válaszaidból kapok. Most ismét lenne pár kérdésem, amiben a tanácsod kérném.
    Kislányom 8 hónapos és 10 napos, alapjában véve kiegyensúlyozott baba, bár ahogy növöget egyre izgágább. Minden érdekli, természetesen elsősorban olyasmi, ami nem játék…  Ha valami „nagyon bonyolult” dolgot magyarázok neki, pl. hogy kell valamit használni (elektromos fogkefe, távirányító, stb.) képes 5-10 percig is erősen koncentrálva rám figyelni, nézi kezemet, számat. Már egy hónapja áll, kapaszkodva lépeget, foga még nem bújt ki.
    A kérdéseim az alábbiak lennének:
    Mostanában a kislányom nyakánál körben, de leginkább oldalt és hátul elég piros a bőr, néha vakarja is. Gyanakodtam valamilyen allergiára (étel, mosószer). Kísérleteztem a változtatással, kaptunk is rá krémet, de a pirosság nem múlik el, csak néha jobb, néha rosszabb. Kb. azóta, amióta van, azt figyelem meg, hogy leginkább akkor vakarja, ha pl. szopizik, vagy álmos, vagy nyűgös. Akkor oda-oda kap. Ilyenkor egyébként, pl. szopi közben, vagy amikor altatni viszem, engem is karmol, a nyakamat, fülemet, orromat, ahol ér.  Néha erősen, néha csak kapirgálva, de sokszor elég kellemetlen, sőt fájdalmas, ahogy belekarmol pl. a fülembe, nyakamba. Mindig elveszem a kezét, de ha elveszem a fülemtől, karmolja a nyakam, vagy mellem. Ha határozottan rászólok, akkor abbahagyja egy pillanatra, de ahogy folytatja a szopást, már kezdődik is a karmolászás.
    1. Lehet, hogy a nyaka azért piros, mert saját magát karmolászva nyugtatja magát? Mit tehetnék, hogy leszoktassam arról, hogy saját magát és engem karmoljon?
    Férjem hetente egyszer borotválkozik, ami után a kislányunk hosszan, gyanakvóan méregeti, néha ha ott hagyom vele, még sírva is fakad, pedig annyira nem látványos a különbség csak egy kis borosta. Próbáltuk, hogy nézi a borotválkozást, majd azt is, hogy a legelejétől a borotvahab felkenésétől a borotválkozást végig, de így is sokáig tart, mire újra a bizalmába fogadja. És borotválkozás közben is ijedten méregeti. És ez így megy minden héten.
    2. Van valami ötleted, hogy mit tehetnénk, hogy ne ijedjen meg ennyire?
    Az altatás kezd egy kicsit nehézkessé válni. Nap közben, amikor látom, hogy álmos (kb. 3 óra ébrenlét után, de van, amikor már előbb) viszem a szobájába, alvóruhát kap (egy plusz kezeslábasba bújtatom, mert a takarót nem tűri), majd kicsit mesélgetek neki hanyatt fekve, ő mellettem fekszik, nézegetjük a könyveket, és amikor már látom, hogy ellazult, ásít, dörzsöli a szemét, dúdolva leteszem és kijövök a szobából. Eddig többnyire gond nélkül elaludt, késő délelőtt/délben kb. 1,5-2 órát, délután változó, de kb. 40 percet aludt így, volt, hogy többet. Egy ideje azt veszem észre, hogy a könyv nézegetése és a hanyatt fekvés inkább felélénkíti, hasra akar fordulni, majd feláll az ágy karfájába kapaszkodva, és természetesen ilyenkor már nehézkes ellazítani az alváshoz. Ez főleg délután van így. Gondoltam rá, hogy ilyenkor többet bír ébren lenni, ezért húzom az időt, de épp hogy azt tapasztaltam, hogyha többet várok, egyre jobban felpörög és egyre nehezebb az altatás, és csak cicin, vagy 10-15 perc sírás árán megy. Ha cicin alszik el, az sokszor elég hosszadalmas és hiába várom ki a 20 percet, van, hogy előtte magától felébred, talán azért, mert nem kényelmes neki a karomban, keresné az alvó pózt, ami hason van.  Ha egy kicsit hagyom sírdogálni, akkor, ha nem lovallja magát nagyon bele, többnyire belealszik, ilyenkor sem alszik többet 30-40 percnél. A sírás maximum 10-15 perc volt, tovább nem volt szívem húzni, de úgy érzem, ebben már van hiszti és akaratosság, mert ahogy benyitok már csend is van, ezért néha megkeményítem a szívem.
    3. Mit tanácsolsz, hogy lehetne megváltoztatni úgy ezt a kis rutint, hogy ne zökkentsem ki az álmosságból és cici, sírás nélkül is el tudjon lazulni?
    4. Ha néha sírás lesz mégis a vége, ezzel sokat ártok neki?
    5. Mi a különbség a túlpörgés és a között, hogy még csak nem álmos? Mert nálunk általában a második ásítozás után (kb. 3 óra ébrenlét után) már nagyon izgatott lesz. Lehet ez még csak felélénkülés?
    Az esti rutinunk most még kb. úgy néz ki, hogy fürdetés, ötöztetés, szoptatás (ami inkább csak ellazításra szolgál, mert este már alig van tejem), aztán, amikor ellazult kap még egy kis (120 ml körülit elfogad) tápszert, lábas hálózsákba bújtatom, mese, majd dúdolva-dédelgetve kiságyba fektetem és kijövök. Ritka kivétellel elalszik. Ha nem nyugszik meg cicin, akkor viszont nagyon nehézkes az elalvás, pedig lassan már nagyon fájdalmas, ahogy az üres cicimet nyúzza és közben karmolgat… 
    6. Tudom, hogy a cicit szinte semmi nem pótolhatja, de ha már végképp nem lesz ennyi tejem sem, milyen egyéb módszert javasolsz, ami helyettesíthetné ezt a nyugtatási módot? Hogy hagyhatom el ezt a részt az lefekvés előtti rutinból?
    És végül a hozzátáplálás… 6 hónaposan kezdtük, de „lassan” haladunk. Jelenleg 7-1/2 8 körül reggelire szopi+tápot, 9-10 között valamikor tízóraira gyümölcsöt, a hosszabb délelőtti alvás után délben főzeléket kap husival vagy sajttal, esetleg utána kis gyümölcsöt, amire még rászoptatok, de ilyenkor tápszert már nem kap. Uzsonnázni nem szoktunk, hanem a délutáni rövidebb alvás után (kb. 4 órával ebéd után) egyből szoptatom és kap egy kis tápszert, majd úgy másfél óra múlva, amikor a férjemmel vacsorázunk, ő is eszik még egy kis főzeléket üresen, majd lefekvés előtt szopi+táp. Így hatszor eszik, de viszonylag kisebb adagokat. Kicsit az az érzésem, hogy talán azért, mert van, amikor még nem éhes igazán. Mindig ficánkol az etetőszékben, minden jobban érdekli, mint az evés. Be is kell vetnem néhány trükköt, pl. ha valamit nem fogad el vagy nincs türelme enni, akkor veszek egy banánt a kezembe és eszem, közben belekanalazom abba, amit eszik és a banánba is, így mindent elfogad. Szeretném kicsit megváltoztatni az etetések módját, de nem tudom hogy fogjak hozzá, hogy ne zavarjam össze. Arra gondoltam, hogy a délutáni ébredés után (du 17-17:30) nem szoptatom meg, hanem már akkor rendesen megvacsorázunk/uzsonna (?), és ha nem elég, akkor nem cicit kap, hanem tápszert. Így talán az altatáshoz is több tejem marad és a napi 500 ml tápszer/tej is meglesz, mert ilyenkor szerintem nagyon keveset szopizik.
    7. Mit gondolsz? Gond nélkül változtathatok a fentiek szerint így, hogy még nem váltottuk ki teljesen az ebédet?
    8. Nem baj, ha ilyen praktikákat vetek be, hogy egyen? (Banán) Vagy mi egyébbel vehetném rá? Mert egyébként elfogadná úgy érzem, csak annyira érdekli minden más (árnyéka, kép a falon, ablakon kinézegetés, stb.), hogy a sima kanalazgatás, na meg persze a kevésbé édes dolgok annyira nem hozzák lázba.
    Elnézést a maratoni levélért.  Válaszod előre is köszönöm: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      1. A karmolászás önnyugtatás, melléktevékenység egyáltalán nem tudatos. Vagy azt teheted, hogy kicsit lereszelgeted a körmeit (tudom, nem egyszerű ebben a korban, de lehet kapni ezt a téglaformájú körömreszelőt, azzal a kicsik is szokták hagyni, mert csikiz), vagy azt, hogy adsz neki valamit, amit piszkálhat ilyenkor, önnyugtatás gyanánt (rongyit, állatkát stb.), ezt mindig add a kezébe, amikor ezt csinálja, idővel hozzászokik és ezt kell neki adni hasonló helyzetekben.

      2. Furcsa neki még nem érti, ezért ijed meg. Vigasztaljátok meg ilyenkor és a ti türelmes hozzáállásotokból ő is érzi majd, hogy nincs mitől félnie.

      3. Délután már nem olyan álmos, nehezebben megy az ellazulás. Próbáld meg a megszokott módok helyett valami mással ellazítani, ha az eddigiektől felpörög. Segíthet, ha besötétítesz, kicsit dédelgeted, de akkor se történik semmi, ha eleve megszoptatod és amikor álmos, cicin elalszik, aztán leteszed. Végülis délelőtt el tud aludni másként is, és ez a délutáni alvás hamarosan elmarad majd.

      4. Ha vigasztalod, nem marad magára, akkor nem. De magában sírni sose hagyd.

      5. Az ébrenléti ciklus úgy néz ki, hogy a baba elálmosodik, ilyenkor ásít, a fülét-orrát vakarássza, nyűgös, aztán kicsit megint felélénkül, majd ismét álmosodik. Ekkor már nyűgös, kézben sem igazán nyugszik meg. Ilyenkor kell lefektetni. Ha nem teszed meg, akkor újra éber lesz, de már csak rövid időre tud koncentrálni, utána nyűgös lesz, vagy már közben is nyűgös. Ekkor van túlpörögve, amikor semmi nem köti le igazán.

      6. Ameddig szoptatsz, addig van tejed és el tudod így altatni. Ha így gyorsan elalszik, maradhat, később magától elhagyja. Ha sokáig tart, nehéz így is, akkor megpróbálhatod másként ellazítani, fehér zajjal például (ventillátor pl. ami zúg), dúdolás és közben simogatás, vagy akár meseolvasás. Ha ilyesmit akarsz bevezetni tudni kell, hogy elsőre nem fog menni, hiszen a kicsi a régi szokáshoz ragaszkodik. Ezért azt tudod tenni, hogy elkezded, ha sír, nyugtatod, de folytatod az altatást.

      7. Ha kevesebbet szoptatsz, kevesebb tejed lesz, tehát ez a megoldás nem működhet. Vezesd be a vacsorát fürdés előtt és utána elalvás előtt kapjon még szopit is, így biztosan tele pocival kerül be az ágyba.

      8. Ne édesítsd az ételeit, hozzá kell szoknia a zöldségekhez is, akkor is, ha azokat kevésbé lelkesen eszi.

  • Kovács Alexandra

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    Még összegyűjtöttem pár kérdést, amiben kérném a segítséged. 🙂

    Több helyen láttam, hogy írtad, hogy ne szoktassuk hozzá a piciket a babakocsiban alváshoz. Mi még nem tudtunk úgy kimenni sétálni, hogy ne aludt volna el. Ilyenkor ébresszük fel? Máskülönben hogy lehet elkerülni, hogy ne szokja meg a babakocsiban alvást? Nem tudnánk kimenni sétálni. Délután öt óra felé pl amikor kiviszem, előtte még sír (eddig azt gondoltam, hogy a hasfájástól), de amint gurulunk pár métert a babakocsival már el is hallgat és egyből elalszik.
    Párommal gondolkodunk egy Adamo hinta beszerzésén is, de van egy olyan aggodalmunk, hogy ha jókat elalszik a hintában később nem tudjuk majd a kiságyában altatni. Ismerőseink is vásároltak ilyen hintát, és már mondták, hogy túl jól érzi magát benne a baba és probléma van, ha a kiságyba akarják letenni. Kell emiatt aggódni vagy nem lesz probléma a helyén elalvással?

    Köszönöm.
    Alexandra

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Kezdetben ez még nem gond, a lényeg, hogy a nappali alvások között néhány kiságyban történjen, ne csak babakocsiban vagy hintában aludjon a baba. Később, amikor már csak 1-2 nappali alvás van, akkor viszont praktikusabb, ha az a kiságyban történik. Persze, ha nektek belefér, hogy amíg a kicsi alszik, addig sétáltatni kell, addig nincs gond, az a baj, ha ez már teher a szülők számára, nem tudják megoldani.

  • Kovács Alexandra

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    Normális, hogy a 10 hetes kisfiam még mindig 50 percig eszik 100 ml-t és ezzel is az adagja max 2/3-át viszi be és még ezután kell pótlást adnom neki? Elég lassan szopizik, közben cumizik is néha, megpihen, bealszik. Naponta 5x eszik, de mindegyik legalább egy órás. A védőnő szerint 6-7-szer kellene ennie, de ilyen hosszú evések közé már nem igazán tudnék besűríteni még egyet. Este már szinte fel sem kell enni. Ezen kívül a védőnő azt mondta, hogy ne adjak neki 120 ml-nél több adagot egyszerre, és etessem gyakrabban. Én általában 130-140 ml-ket adok neki. Valóban sok ez egyszerre egy 10 hetes 4 kg-os babának? Azért négy kg csak mert két héttel korábban született. Az elmúlt egy hónapban viszont hízott majdnem 1 kg-t.

    Köszönöm
    Alexandra

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      Vannak olyan babák, akik lassabban, komótosabban esznek, ez önmagában nem gond. Nem kell erőltetni, hogy gyakrabban vagy többet egyen egyszerre, nyugodtan etetheted igény szerint. Mivel egyébként szépen hízott, nincs semmi gond, se a gyakorisággal, se az etetések hosszával, nincs miért aggódnod 🙂

  • Kriszti

    2015. november 13. péntek

    Kedves Ági!
    Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy van egy 2 éves fiam és egy féléves kislányom. Egyszobában alszanak kezdettől fogva, nem is volt gond a nagy fel se kelt a húgára.Kislányom egy jó ideje nem kelt fel és amikor fel is kelt ejjel vagy hajnalban kaja és büfi után letettem es kijöttem és már aludt is. 1 hete, hogy betöltötte a fél évet újra kel éjjel és hiába rakom le szó szerint hangosan dumál énekel stb. A bátyja persze erre felébred és konkrétan 2 gyereket kell visszaaltatni ejjel, vagy hajnalban:( hozzáteszem hogy pár napja ült fel kislányom de egyfolyTában ezt gyakorolja. Mostanáig ment az, hogy ilyenkor betekertem egy plédbe kapott cumit és igy elaludt. De már ez nehezen megy mert kibújik és folytatja. Nem tudom mi változott és miért de emiatt 2-3 órákat alszom.nem szeretnem rÁszoktatni a kezben altatáshoz de semmi ötletem sincs. Kérlek segíts:(( Egyébként tápszeres a kislányom nem tudom számít e ez. Jó lenne ellérni azt az állapotot ha fel is kel akkor kaja után aludjon. Igazából pont olyan mintha azt hinné reggel van. Lehet, hogy az óraállítás is bekavart? De annak már 2 hete:..Jah és 1 foga már kint van alul és úgy néz ki jön a 2.is Mellette.nekem még ez a tippem:)

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      A legjobb megoldás ilyenkor az, ha a renitens 🙂 bizonytalanul alvó kicsit külön költözteted a nagytól, hogy legalább őt ne keltse fel. Most kezdődik a fogzás, hetekig-hónapokig bizonytalan lesz az alvása, nem szükséges, hogy a nagyét is elrontsa. Az is megoldás lehet, ha az első ébredéskor magad mellé veszed és együtt alszotok tovább, így könnyebben visszaalszik majd.
      Kérdés továbbá, hogy miért ébredhet. Legnagyobb valószínűséggel az éppen bújó fogacskák okozzák a problémát, de az is lehet, hogy megint éhes, hiszen ahogy a baba súlya nő, a táplálékigénye is megnő, de ebben a korban már nappal nem esznek annyit, mint korábban, mert sokkal éberebbek, hamarabb végeznek, vagy az is lehet, hogy a megszokott tápszertől már nem lakik jól. Segíthet, ha estefelé kicsit sűrűbb ételt kap már vacsorára, tejpépet vagy ha már főzeléket eszik, akkor azt.

  • Kata

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    Véleményedet szeretném kérni másfél éves Kislányom viselkedése miatt. Több kérdés is felmerült, amit már egy ideje gyűjtögetek, mert mindig lemaradok a fogadóóráról. Valami általában közbejön, és kicsúszok az időből. Ne haragudj ha ‘kicsit’ sok a kérdés. 🙂

    Kislányunk nagyon okos, értelmes gyermek, nem szokott gond lenni semmivel, mindent meg tudunk beszélni ha valami gond van, nem sikerül vagy olyat tesz amit nem szabad. Egy valamivel nem boldogulunk… Néha, mikor olyan kedve van egyszerűen elkezd ütögetni, pofozkodni, mikor valaki hozzá akar bújni. Legyen ez Apa, Anya, Mama, Papa, Nagynéni, Nagybácsi… Várja a reakciókat. Ha elszomorodunk, hozzánk bújik, megölel. Ha bosszúsan rászólunk, megfogjuk, elkapjuk a kezét, akkor hangosan nevet. Sokszor úgy csinálja, hogy már ütés közben kéri is a bocsánatot, és bújik. Hiába magyarázom, hogy ez nem jó dolog, legközelebb kezdődik elölről. Mint tanácsolsz?

    Azt is észrevettem, hogy fél az idegenektől. Ha valaki kopog az ajtón, rohan felém szinte rettegve. Aztán ha ismerős jön, semmi gond. Ha idegen emberrel találkozik, nagyon tartózkodó, fél az elején. Idővel persze oldódik.

    Másik ’probléma’, -ami nem is igazán gond, csak a miértjére lennék kíváncsi- az az, hogy nagyon anyás. Kb 8 hónapos koráig nem volt gond ezzel, aztán két alkalommal pár napot kórházban töltöttünk, és azóta pl nem hajlandó este mással elaludni csak velem. Néha az is nagy nehézséget okoz, hogy míg letusolok, addig az apukájával játsszon. Éjszaka is van, hogy többször felébred és csak anya kell, más nem jó. Ilyenkor megsimogatom és alszik tovább. Úgy segítenék neki, csak nem tudom mi az ébredések oka. Már egész jól beszél, ma reggel azt mondta, hogy azért sírt mert leesett és beütötte a buksiját. Mutatta két helyen, hogy hol. Ezt nem tudom, hogy álmodhatta, vagy a napközbeni események alapján mondhatta. Gondolkozom az éjszakai világító lámpákon, fényeken, nem tudom segítene-e…

    Emellett pedig most van a ’mindent egyedül’ korszak. Nagyon önálló, mindent maga szeretne csinálni. Persze többször olyat is szeretne, amit nem tud még. Azt nem engedi, hogy segítsünk, de egyedül sem megy. Sír, hisztizik, toporzékol… Aztán vagy sikerül elterelni a gondolatait, vagy engedi, hogy megmutassuk, hogy csinálja egyedül (persze ilyenkor segítünk neki)

    A napirendünkről mi a véleményed?

    Reggel fél8-kor (általában) ébresztem. Reggeli tejital után megyünk a mamiékhoz, ott is eszik velünk ‘rendes’ reggelit. Családi vállalkozásunk van, így kb 10-12-ig dolgozom a Pici mellett. Ő addig mellettünk játszik, jön-megy, általában jól elfoglalja magát. (emiatt sokszor lelkiismeret furdalásom van, hogy nem vele foglalkozok állandóan) Ebéd közösen, aztán fél 2 körül alszik. 3 órát szinte mindig alszik, sokszor 6 órakor már ébresztenem kell, úgy elalszik. Uzsonna után játék, amikor tudunk szabadban, aztán fürdés, vacsi és fél 10 körül alvás. Az ébresztésekről és a gyermek melletti munkáról mit gondolsz?

    Az utolsó kérdés, hogy a tehéntejet mikor és hogy ajánlod bevezetni?

    Nagyon köszönöm, hogy időt fordítasz ránk. Minden jót, szép napot!

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Tudni kell, hogy a másfél éves gyerek nem azért csapkod, mert rossz, vagy mert ettől eredményt vár, hanem azért, mert az, amit tesztek indulatot vált ki belőle és ezt még csak így tudja kifejezni. Látni is lehet, hogy ilyenkor nem koordinált a mozgása, nem úgy üt, hogy direkt fájjon, inkább csak csapkod összevissza. Már tudja, hogy ez nem helyes, ezért reagál utána így és ez jó jel, mert azt jelzi, hogy hamarosan meg fogja tanulni, mit is kell ilyenkor tennie. Segíthet, ha ilyenkor türelmes maradsz, megfogad a kezét és határozottan azt mondod „Nem szabad, fáj.”

      Az anyásság és az idegenektől való félelem összefügg, mindkettő ennek az életkornak a sajátja. Még nincs önbizalma, ezért „anya-bizalma” van, benned bízik, hogy ott vagy, segítesz, ha ismeretlen helyzettel találkozik. Ilyenkor legyél ott vele, tartsd öledben, nem kell barátkoznia, ha nem akar. Aztán, ha már feloldódott, megfigyelte a másik embert, magától is elkezd barátkozni vele.
      Ha érzi, hogy számíthat rád, mert ott vagy, amikor segítségre van szüksége, egyre bátrabb lesz majd. Segíthet, ha elmondod, mikor hova mész és addig vele mi fog történni, mikor jössz vissza (pl. zuhanyzáskor).
      Az éjszakai fényt ki lehet próbálni sok kisgyereknek segít és jó lehet egy „anya-baba” is, aki odaül este az ágy mellé és megkéred, hogy vigyázzon a kislányra éjszaka, amíg te alszol.

      Normális az is, hogy mindent maga akar csinálni, akkor is, ha nem tudja, most ismerkedik azzal, mire képes és mire nem, teljesen jól kezelitek a dolgot 🙂

      A napirendje tökéletes. Nem kell aggódnod a munka miatt, én is dolgoztam mellettük, a gyereknek nem kell, hogy egész nap valaki szórakoztassa, önállóbb is lesz így, neked is lesz életed, ne legyen lelkiismeretfurdalásod miatta. Ha az ébresztgetésekkel is kipiheni magát, szépen megvan a napirend, akkor maradhat.

      Ha nem allergiás a gyerek és a tejtermékeket már bevezettétek, 1 éves kortól lehet adni tejet. A többi ételhez hasonlóan apránként kell bevezetni és rendes zsíros tejjel érdemes kezdeni (a legjobb a házitej, de ha nincs, akkor is inkább a 3,5%-os bolti).

      • kriszta

        2015. november 13. péntek

        Kedves Ági,
        sajnos nem értem,hogy kell ezt az online fogadóórát használni.
        Segítenél, hogy mit kell tennem?
        Hírlevelet kapok, regisztráltam.
        Az emlékeztető levél linkjére rákattintottam.
        Nem találok semmilyen begépelési lehetőséget.

        üdvözlettel:
        kriszta

        • Vida Ágnes

          2015. november 14. szombat

          A Kérdezz itt! bejegyzés alatt legördítesz és ott a kérdezési lehetőség, de csak abban az időpontban, ami meg van adva. Mivel most már pont lecsúsztál, tedd fel a kérdésedet bármelyik másik bejegyzés alatt és választ kapsz rá.

  • EszterJudit

    2015. október 23. péntek

    KEdves Ági!

    Kislányom 26 hónapos. Nem jár bölcsibe, decemberben jön a kistesó és így is annyi nyavalyám volt a terhesség alatt,hogy féltem bármit hazahoz, én is elkapom. Már írtam korábban arról, hogy gyakorlatilag 20 hónapos koráig semmiféle szilárd ételt nem volt hajlnadó a szájába venni, csak pépeset. Nem érdekelte sem a kölesgolyó, sem a banán, sem semmi. Elvittük konduktoroz és javulni kezdett a helyzet, nyilván sosem fog kiderülni, hogy mi lett volna, ha nem viszzük, akkor is jobb lett-e volna…azóta szép folyamatosan bővült az, amit hajlandó megrágni, de így sem hosszú a lista: kölesgolyó,keksz, esetleg kis banán(de semmi más gyümölcs), virsli, KOLBÁSZ (az bármikor), túró rudi, 70 %-os étcsoki, kifli,perec.Nagyjából ennyi.
    1. kérdés: örüljek-e ennek, merthogy ez is több, mint fél évvel ezelőtt és majd jön a többi.
    Tudom, hogy a kicsik szeretik a rendszert, ő kiváltképp. Annyira, hogy a 20 hónap alatt a cumisüvegből való etetés berögzült és az ebéden kívül, amit kanállal kap és a fent felsorolt dolgokon kívül, amit elrágcsál napközben, ragaszkodik a cumisüveghez.Méghozzá a kanapé egy pontján, párnára hanyatt fekve eszi csak meg. Ebben általunk turmixolt idénygyümölcsök vannak vízzel és az életkorának megfelelő tápszerrel kiegészítve.(össz 250 ml alkalmanként és napi 3-4x)múltkor kanalasan vittem oda tányérban, rögtön elsírta magát keservesen, hogy cumisüvegben! EGyrészt örülök, hogy szereti ezt, mert más formában nem tudnék neki gyümölcsöt adni,és a tápszer által is sok vitamin kerül a szervezetébe (nekünk pl. reggel ez a „kakaó”, így kezdi a napot), másrészt nyilván nem jó, hogy csak cumisüvegben fogadja el. Ugyanakkor pl. a vízes pohárról már másfél évesen levetette velem a csőrét és rendesen pohárból akart inni.
    2. kérdés: mit kezdjek ezzel a cumisüveg helyzettel? Majd megoldódik?
    A következő kérédsem pedig az ebéd. Ez a kanalas étkezés. Ha babakaját kap, azt szereti a legjobban, pl. kecskeméti rizs hallal joghurtos mártásban, és pillanatok alatt meg is eszi a 220 g-ot. (azt akarja, hogy én etessem, ha oda próbálom adni neki a kanalat, akkor „Anya fogja” a válasz)viszont ha általunk készített ebéedet kap persze enyhén darabosan, turmixolva(muszáj, mert különben a húst nem eszi meg), akkor csak kolbászdarabokkal a tetjén eszi, viszont azt rágni kell, abban elfárad, és így 100 g után már áll fel, hogy elég és mindenféle harc, hogy egyen még többet…nem hiszem el, hogyha máskor simán megeszik 220 g-ot, akkor elég neki 100 g is, de ha ilyenkor bevetem a nem nézheted a mesét, akkor még hajlandó visszaülni, de sokszor látom, hogy ilyenkor egy-egy falat után összerázkódik, mint mi felnőttek amikor pl. lehajtunk egy pálinkát. Erőltetni meg nem akarom…
    3. kérdés: ha babakaja ízlik neki, akkor adjak neki azt? És majd ez is változik?

    És persze összességében kérdezném, hogy mennyire aggasztó ez a fura étkezési rendszere? Ha arra gondolok,hogy azért is aggódtam, hogy 22-23 hónapos koráig minden éjszaka 1-2x kelt és kért tápszert, és most már max 1x kel és olyan 5-7 naponta csak és akkor kér, de elég neki 90 ml, szerintem csak a visszaalváshoz kell neki, és ez is csak megszokás, nem éhség. (ha vizet adok ilyenkor, eldobja és mondja, hogy tápszert). SZóval ez az éjszakai dolog is megoldódott…

    ELőre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Már ez is haladás a korábbiakhoz képest, nem kell aggódnod, a cumisüveget is elhagyja majd. Most valami miatt így érzi jól magát, kialakult ez a szokás, és ebben a korban a szokásokat nehéz megváltoztatni. Az se baj, ha néha szívesebben eszi a babakaját. Később könnyebb lesz majd. Az biztosan segít, ha rendszeresen együtt esztek és látja, hogyan és mit esznek a „nagyok.”

      Tényleg nem kell aggódnod miatta, hiszen a korábbiakhoz képest már sokat fejlődött, makacs kicsit, szereti ő irányítani a szokásait, de ez változni fog majd 🙂

  • Anett

    2015. október 23. péntek

    Kedves Agi!
    A következö kerdesekkel fordulok hozzad:
    Kislanyunk nyaron volt 3 eves es most kezdtük a beszoktatast az oviba. Nemetorszagban elünk es itt teljesen mas az ovoda- es iskolarendszer. Az oviban mar a legkisebbek is nagyon önalloak. A kislanyunk a csoportjaban a legfiatalabb es a legkevesbe önallo. Neki meg segiteni kell felöltözni, az etkezeseknel „noszogatni” kell, hogy egyen mar es meg nem szobatiszta. Ö koraszülött volt, ezzel összefügghetnek az elöbb leirt dolgok? Ugy gondolom, hogy inkabb en rontottam el, hogy nem kezdtem mar korabban önallosagra nevelni. Hogyan ösztönözhetnem arra, hogy önallosodjon?
    A masik dolog, ami miatt aggodom, hogy nem beszel nemetül (de erti valamennyire), mert itthon mi csak magyarul es apanyelven beszelünk. Az oviban nem beszel szinte semmit csak mutogat. Egyebkent is befele fordulo. Be tud igy illeszkedni?
    Valaszaidat elöre is nagyon köszönöm.
    Üdv
    Anett

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Nem rontottál el semmit. Ő befelé forduló alkat, koraszülött is volt, természetes, hogy kicsit önállótlanabb még. Az öltözést játékosan gyakorolhatjátok otthon: játszhattok pl. divatbemutatósat, királylányosat, öltöztethettek babákat (ez is segít fejleszteni az öltözéshez szükséges manuális készségeket). A szobatisztaságnál számíthat, hogy korababa volt, az érettségnek többféle szinten kell meglennie, erről itt írtam: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar 3 évesen nappalra nagyjából szobatiszták szoktak lenni a kicsik, éjszakára csak sokkal később, ha fáradt, a délutáni alvásnál is előfordulhat még, hogy bepisil, sok kisgyereknél pedig a kaki okoz problémát (csak pelusba megy), de ezeket ki szokták nőni.
      Az, hogy étkezéseknél noszogatni kell: nincs gond azzal, ha eszik, de lassan, hiszen pont ez lenne az egészséges. Ha viszont inkább az van, hogy az oviban nem akar enni, az az óvodával szembeni bizalmatlanságból fakad, a szorongás jele.

      A nyelvi akadályok miatt ne aggódj, a gyerekek gyorsan túllépnek rajta és elkezdik használni az idegen nyelvet, amint szükségét érzik.

  • Szilvi

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    A legutóbbi alkalommal írtam neked, mégpedig, hogy éjszaka sokszor ébred a kislányom, amire azt írtad, hogy az ún. Pavor nocturnus-róla lehet szó. Egy kicsit utána néztem a témában és azt olvastam, hogy esetleg érdemes fül-orr gégészetre is elmenni, megnagyobbodott orrmandula miatt. Mi a véleményed erről? Ugyanis a kislányom tényleg „horkol” alvás közben./Egyébként picit már javult a helyzet./

    Valamint hány éves kortól kell jobban odafigyelni a diszlexiára utaló jelekre? Szépen beszél a kislányom, de egy-két szónál felcseréli a betűket? Vagy ez még nem hozható összefüggésbe vele?

    Válaszod előre is köszönöm!

    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ha horkol, érdemes megnézetni az orrmandulát, sok alvásproblémát okoz.

      Ebben a korban még normális, ha néha felcseréli a betűket.

  • agi

    2015. október 23. péntek

    Kisfiam egy het mulva lesz 5 honapos. Hasfajassal kuzdottunk az elso harom honapban. Anyatejes. A hasfajossag utan eljutottunk oda, hogy 5-6 orat aludt folytonosan, majd felebredt enni s visszaaludt. Aztan 3 honapos koraban tortent valami es azota nagyon rosszul alszunk. Megebred felorankent, masfelorankent, de nem kel fel csak nyoszorog. Hamar cici a szajba es alszik is vissza. Van, hogy eszik, van, hogy csak befalja es alszik is tovabb.
    Az elso tippem az volt, hogy fogzas. Kiprobaltam a chamomilla 30-t (doktorno tanacsara), majd a 15-st tobbfele variansban (nappal 6-8 szem, napi 2×5 szem, aztan egyutt a mercurius solubilis-val), viburcol kupot, de semi nem hasznalt. Random modon kb heti egy alkalommal jobbacskan alszik, ami azt jelenti 2 orankent ebred.
    Angliaban elunk, igy eleg nehez elvinni homeopatias orvoshoz. A vedonot kerdeztem, az o velemenye az, hogy egyetlen baj, hogy nem alszik el egyedul. En a weboldalon es a babastartbol is ugy ertelmeztem, hogy ha a baba gyakrabban ebred, mint 2-3 ora, akkor valami mas baja van, mint ehes, es eloszor meg kell tudni mi okozza a gyakori ebredest es utana erdemes foglalkozni a helyes alvas megtanitasara.. nappal hintaban alszik, mert nagyon akaratos kisfiu es megprobaltuk mar kisagyban altatni, masel orakat szenvedtunk es 30 percet aludt  ez igy eleg faraszto es kimerito. Mostanaban nappal elkezdett 45 perceket is aludni, de egyedul keptelen tobbet. Van, hogy alvas kozben is nyoszorog. Fogzas ideje van, semmi nem latszik az inyen, rag mindent mar 3 honapos kora ota, de bujt ki meg semi…
    Forgolodik, befalja a labat, mozgekony, de sokat egy helyben nem szeret ulni. Volt periodus, hogy a babakocsiba sem tudtuk betenni, de szerencsere sikerult visszaszoktatni 
    Nem tudom meg mit irhatnek, hogy pontos kepet fessek a kisfiamrol. Tegnap elkezdtuk a hozzataplalast, hatha csak egy ehesebb babarol van szo es nem eleg mar neki az anyatej.

    Ha esetleg van valami otlet, hogy hogyan javithatnank az alvasokon, nagyon megkoszonnem

    Agi

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ha a baba éjjel csak félálomban ébred, nem ébred fel teljesen, nem kell foglalkozni vele. A legjobb, ha ilyenkor be se mész, mert ahhoz hozzászokik, csak akkor mész be, ha teljesen felébredt és sír. Ilyenkor természetesen meg lehet etetni. A problémát valószínűleg tényleg a fogzás okozza, csak nem sikerült megtalálni a megfelelő alkati szert, ehhez itt találsz részletesebb leírást: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Éva777

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    Szörnyű dolgott tettem.a 11 hónapos babám leraktam az ágyunkra egy fél pillanatra magára hagytam míg az 5m-re lévő teájáért léptam.És legurult,beütötte a kis száját,hasra esett.Soha nem tettem még ilyet,nem vérzik semmije nem látok semmit.
    Ha látok vmi furát vigyem orvoshoz vagy mire kell figyelnem.Lelkiismeretfurdalásom van, soha nm tettem még ilyet. Roszz anya vagyok 🙁

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ha valami furát tapasztalsz rajta, menjetek az ügyeletre! De egyébként nem vagy rossz anya, ilyen mindenkivel előfordul. Néha megkérdezem előadásokon, kinél volt már legurulásos eset, és szinte mindenkinél megesik. Persze mindenki szégyelli utólag, de mindenki hibázik néha. Szerencse, hogy hasra esett, mert így nem ütötte be a buksiját 🙂

  • Anna

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    Nappali alvással ill. nem alvással kapcsolatban szeretnék kérdezni, segítséget kérni. Marci fiúnk 5 és fél hónapos és a kezdetektől fogva (leszámítva az első 3-4 hetet) 30-40 perceket alszik csak. Tudom, hogy későn – első baba lévén- de tudatosan csak 3 hónapos korától próbáljuk tovább altatni és figyelve a fáradság jeleit megfelelő időben letenni aludni. Elsősorban kiságyban altatunk és az ébrenléti illetve felébredési szakasz előtt picivel (5 perccel) álometetjük, ekkor az esetek egyharmadában tovább alszik, de általában nem. Tovább altatni csak babakocsiban vagy hintában tudjuk – akkor sem mindig, természetesen ismerve, hogy ezek nem a legmegfelelőbb módszerek, de látjuk, hogy nem elég neki a 30-40 perc, nyűgös és inkább ezeket az eszközöket használjuk sem mint, hogy egy percet se aludjon. 3 hónapos kora óta annyi „fejlődést” értünk el, hogy most már 3-4 alkalommal alszik fél órákat és ha sikerül, akkor egyszer egy másfél órát naponta. Érdekes egyébként, hogy három- négy naponként van egy hosszabb alvás napja, ekkor alszik akár 2 és fél órát is egyben, de ilyenkor több kicsi alvása is van – szinte alvásból áll a nap (hintában alszik ilyenkor általában). Nem csak azért nehéz így mert semmire nincs időm, elsősorban Marci képtelen a pihenésre és ez nagyon zavar. Kérlek segíts nekünk, hogy hogyan érhetnénk el hosszabb és rendszerszerűbb alvásokat, milyen technikákat, módszereket használjunk. (Alvás előtti menetrend a pici ringatás, simi és pici evés; tehát sosem fekszik le nem ellazult vagy éhes állapotban; bár hogy mikor éhes azt nehéz eltalálni, mert nagyon keveset szopizik és utána lefejt tejet kap igény szerint, amibe általában belealszik.Ha nem aludt bele és nyüszörög az ágyban, hagyjuk nyüszögni kicsit és általában elalszik ; tehát nem az elalvással vannak problémák szerintünk. Próbáltuk már kvázi „kifárasztani”, sokat hasra tenni- nem szeret hason lenni, mozgásos feladatokat végezni vele, de az eredmény ugyanúgy kvázi „hulla fáradt” állapotban is 40 perces alvás volt. ) Az esti alvással nincsenek gondok. Válaszodat és segítségedet előre is köszönjük!
    Anna és Zsolt

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ilyen esetben mindig azt szoktam tanácsolni, hogy nézzük meg a kicsit: Kipihent? (az ébredés utáni nyűgösség nem számít, ha pár perc után elmúlik és jókedvű lesz a baba, akkor kipihente magát) Jól érzi magát? Ébredés után ébren van egy darabig és játszik? Akkor nincs gond!
      Ebben a korban egyébként a babák általában már csak 2 nappali alvást igényelnek, amik 45-90 percesek szoktak lenni nagy átlagban (ritkán még a háromszori alvást igénylik, de azok akkor rövidebbek). Tehát gond lehet az, hogy kicsit hamarabb fektetitek le, mint ahogyan ő el tudna aludni, emiatt nehezebben alszik el és rövidebben alszik. Próbáld megfigyelni az ébrenléti ciklusát! Ez úgy néz ki, hogy ébredés után felélénkül, aztán 1-1,5 óra múlva kicsit elálmosodik, aztán megint éberebb lesz, még lehet vele játszani, aztán nagyon elálmosodik és a karodba felvéve is álmos, nyűgös, nem lehet lekötni a figyelmét – ilyenkor érdemes lefektetni. Segíthet, ha altatás előtt kiszellőzteted a szobáját és besötétítesz, valamint sok babának segít, ha háton altatáshoz egy takaróba csomagolod pólya-szerűen (vagy léteznek ma már nagyon jó rugalmas pólyák is pl. Minimo Baby), így könnyebben ellazul (hasonfekvésnél erre nincs szükség)

  • Vajda Pèternè Ági

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!2 es fel eves ikrek anyukaja vagyok egy kisfiu es egy kislany.nekem egy olyan fontos kerdesem lenne hogy marciusban itt az oviba menes ideje de nappalra mar nagyabol szobatisztak vagyunk de delbeni alvasnal meg mindig van pelus meg persze ejjere.a bajjom az lenne hogy a kislany egyaltalan nemhajlando sehova kakilni csak pelusba szol ha vegzet es veteti is le csak addig kell nem tudom hogy kene ravenni a wc vagy bilire a pisi nem gond.a kisfiu a legtobbszor mar szepen szol es ugyesen a wcbe vegzi a dolgat.kerlek segits mit kene tennem.valaszodat koszonom.v peterne (ági)

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      A szobatisztaság egy folyamat, amelynek a végén kb. 3 éves korra nappalra szobatiszták lesznek a gyerekek. Ők még nem érettek teljesen a szobatisztaságra, de még nem is három évesek. Éjjelre csak 5-7 éves kor körül lesznek teljesen szobatiszták a gyerekek, a nappali alvásnál meg nem tudod megtanítani nekik, amikor már fizikailag érettek rá, hogy álmukban is visszatartsák, nem fognak bepisilni (ez egyébként az óvodában sem szokott gondot okozni, a problémásabb gyerekekre alváshoz feladják a pelust). Az érettség jeleiről szóló cikkemet ajánlom, ott mindent leírtam erről a problémáról: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

  • Ildiko

    2015. október 23. péntek

    Kedves Agi,

    Ujbol hozzad fordulok segitsegert.
    Kisfian 2 eves es 3 honapos. Probalkozunk az ovoival, rovid program fel kilenctol 11-12 oraig. Az elso nap nem is volt vele gond ugy elszalad a gyerekekhez hogy csak az nap ott is hagytuk 11 oraig. Egyszer kerdezet felolunk es kesz . orult mikor meglatot de nem kart haza jonni. Masnap sem volt vele gond reggel, viszont napkozben mar pityerget a mami utan.
    Nagyon elenk kisfiu szeret gyerekek kozott lenni. A harmadik nap az hetfo volt hat akkor kezdodott a siras ugyanisa az ovovneni kikaapta a kezembol es ki kudott minket. Persze egesznap sir es azt kiabalta -mami jon , mami jon!- aznap a deltutani alas alatt tobbszor felsir ugyan evvel a monadttam. Masnap ugyan az volt a helyzet az ovoban hiaba vitta csak az apukaja be, viszont mar az ejszakai alvas is zaklatot volt ugyan ugy felsirt a – mami jon- mondattal es sajnos nehenzen sikerult megnyugtatni. Azota az van hogy nehogy kimenjek a szobabol mert akkor azt kiabalja -mami nem menj el-
    Harmadik nap mar csak bevittuk lassuk ugyan ugy sir-e, de hazahoztuk mert talan megjobban sirt. Nem tudom jol dontottem-e, ugy ereztem hogy tul atment a normalis hataron, az hogy ejszakka ennyira feszult ebbol az okbol kifolyolag. Nem akarom hogy lelkileg seruljon.
    Most az ovonnenik miutan mindig azt mondtak hogy hagyam ott es menjek haz hogy bevihettem csak egy orara hogy en is ott vagyok akkor amikor kint vannak az udvaron. Jo otlet? Ez es mennyire surun vigyem? Hagyak most neki egy kis idot mig teljessen megnyugszik es utanna probalkozzunk esetleg 1 -2 honapon belul vagy a legjobb ha megvarjuk mig betolti a 3 evet?

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Az a gond, hogy egyáltalán nem lenne szabad így beszoktatni, hogy az óvónéni kikapja a kezetekből és elküld. Ez most láthatóan megijesztette őt, szorongást okozott. Először szívesen ment, mert fel sem merült benne, hogy otthagyjátok, bízott bennetek, utána aztán rájött, hogy anya ilyenkor nincs itt, és már nem érezte biztonságban magát. A beszoktatásnak lépésről lépésre kéne történnie, először csak egy kicsit ott vagytok közösen az oviban, kipróbálhatja milyen, de te nem mész el és ez így meg tovább 2-3 napig, amíg már egyre felszabadultabban játszik nélküled is, akkor mehetsz el max. fél órára, de úgy, hogy elbúcsúzol tőle és az óvónéninek „átadod”, nem csak úgy ottmarad. A következő nap már 1 órára mész el, aztán már hosszabb időre. Mindig elmondod neki, mi fog vele történni, mit játszanak majd és mikor jössz érte (valamilyen eseményhez kösd pl. ebéd után). Most a legjobb, ha mentek rendszeresen és ott vagy vele az udvaron, de mivel most nagyon fél, valószínűleg több idő kell neki, mire feloldódik és újra el mer engedni.

  • Kacita

    2015. október 23. péntek

    Szia Kedves Ági,

    A kisfiam Benjamin 2 és fél éves.

    1.A napi „kötelező” fejlesztési illetve aktív foglalkozási időről szeretnélek kérdezni.

    Némi támpont a kisfiamról.
    Elég aktív, kiegyensúlyozott gyermek. Igaz a hiszti korszak eléggé embert próbálo napokat okoz. Nem csak neki, hanem nekünk is. Ha találkozik más gyerkőccel, Ő barátságos, kedves, megkínálja a kekszéből 🙂
    Tipikus kisfiunak tudnám beállítani. leginkább az autói, traktorok érdeklik.
    Ezekkel naponta többször szó és hang nélkül olyan aranyosan eljátszik. Egy hangja sincs. Sőt kijelenti hogy ” Beni játsz ” – autó menni ” és akkor nem igazán örül hogyha meg van zavarva.
    Egyre inkább lekötik a mesék is. Szívesen nézi. Simán lerakom és elvan Én meg gyorsan tudom tenni a dolgom.
    A mesekönyveit is szívesen forgatja, ha van kedve nap közben szól, hogy meséljek neki.
    Este lefekvés előtt meg kötelező 🙂
    Szeret építő kockából tornyot építeni aztán összdönteni, gyakoroljuk a kirakózást, persze a korosztályának megfelelő darabszámút, labdázni. Nálunk naponta kétszer van séta amikor motorozik, vagy a talicskáját tolja, szaladgál. Tanuljuk hol kell megállni. Gyakran Ő maga is mondja, hogy – állj! –

    Időben mennyi legyen?

    Illetve mivel segíthetem elő a fejlődését? kéz ügyességét? Érdeklődését mivel bővíthetem?

    Amiről szeretnélek még kérdezni, a hisztis mizériás időszakkal kapcsolatos.
    Sokszor nem is tudok rájönni mi a baja 🙁
    Ilyenkor végképp kudarcba fulladok hogy hogyan tudnám Őt vígasztalni.
    Illetve elmagyarázni neki, hogy most miért is borult ki, hisz néha a semmi is rossz..
    Illetve a variálása.
    Egy egyszerű példa: Fürdés.
    Kinyitod a lefolyót vagy kinyithatja anya. Kihült a víz ( tényleg általában )
    Semmi reakció játszik tovább, szépen újra kérdezem, mondom neki hogy mostmár vége a játéknak, nyissa ki a lefolyót vagy kinyitja anya mert a víz kihült meg fogsz fázni. Véget ért a játék mára.
    Semmi.
    Oké akkor mivel nem válaszoltál, úgy veszem hogy kinyithatom. Cselekszem.
    Na és akkor borul ki, NEM Beni nyitja, v NEM Beni játszik.. stb stb.
    Jó akkor becsukod szépen is Te is ki tudod újra nyitni.
    Valamikor sikerül valamikor csak a hiszti, már azt sem tudja hogy mit akar szerintem.

    Jajj jajj, Mit csináljak? Vagy mit NE csináljak?

    Tudod Ági amikor segítessz illetve mondassz példákat tökre át tudom néhány helyzetbe helyettesíteni minden jó tanácsot. Viszont vannak helyzetek, amiket nem ismerek fel a sok megoldásból mi lenne a helyes a legjobb.
    Olyan bénának érzem magam néha 🙁

    Azt tudni kell elég sok mindennel le vagyok terhelve. S ami a legrosszabb hogy nincs senki a közelembe – rajtad kívűl 🙂 – aki segítségemre lenne semmilyen szinten. Na jó a párom nagyon igyekszik. De csak gyakoroljuk támogatjuk egymást. Vajon ezt most jól csináltuk 🙂

    Köszönöm szépen.

    Elnézést a hosszu levélért.
    UI.: kérlek szépen, nézz utána a múltkori levelemre nem jött válasz. Biztos moderációs hiba megint. Szeptember 25-nél keresd.
    Pótolnád kérlek.

    Nagyon köszönöm.
    Kacita.

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      1. Nagyon ügyes 🙂 Ebben a korban már sokféle dolgot lehet csinálni, amivel fejlesztheted őt: só-liszt gyurmázás (pl. először csak gyúrjatok gombócokat, készítsetek kígyót, csigát, a gombócot nyomjátok össze száraztésztával, szárazbabbal, gyönggyel lehet díszíteni (ez fejleszti a manuális készségeket, a finommotorikát, a szem-kéz koordinációt), de lehet ujjal festeni, zsírkrétával rajzolni, könyvet nézegetni és beszélgetni a képekről, zenére táncolni, állatokat utánozni, kisuatókkal, figurákkal bábozni…

      2. Ebben a korban a gyerekek sok, felnőtt szemmel érthetetlennek tűnő dolgot csinálnak. Például egy ilyen helyzetnél, mint a fürdés, a lépcső módszert érdemes alkalmazni: 5 perccel a vége előtt szólsz, hogy hamarosan lejár majd a fürdésidő, mit szeretne még addig játszni (felajánlasz két választási lehetőséget, vagy ha éppen elmélyülten játszik, szólsz, hogy „ki kell majd kötniük a hajóknak, mennek a kikötőbe” – a lényeg, hogy játékos, mesés megoldás legyen). 3 perc múlva megint elmondod ugyanezt. 1 perccel kiszállás előtt újra, de akkor oda is mész, megérinted a vállát, érezze, hogy ez most már tényleg komoly.
      Amikor lejárt az idő, megkéred, hogy kormányozza a hajókat a kikötőbe/tegye ki a kiskacsákat a partra mert már nagyon álmosak. És mutatsz neki egy törülközőt, amivel megtörölgetheti őket, miután kiszállt a kádból, hogy ne fázzanak a hajók/kacsák. Aztán legfektetheti őket aludni. A lényeg, hogy nem a kiszállás nem kiszállás ténye körül forog a vita, hanem valami sokkal érdekesebbet csinálhat, miközben mégis haladnak a dolgok.

  • Kedves Vivien

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom tegnap volt 23 hónapos.Kb. 2 hete éktelen sírásba kezdett, amikor a fürdővizében meglátott pár szöszt.Egészen eddig ez nem okozott gondot, sőt még ő szedte ki a lábujjai közül fürdés előtt.Akkor viszont annyira sírt, hogy csak azután tudtuk megvígasztalni, hogy kivettük a kádból.Ezután az eset után 2 napba került, hogy egyáltalán hozzá merjen nyúlni a lábujjai közé került szöszökhöz.Leginkább akkor zavarta, ha a szösz fekete volt.Mitől lehet ez?Mivel lehet neki segíteni, hogy ne féljen?Sajnos még nem nagyon beszél, így nem tudja elmondani, hogy pontosan mért fél tőle.Egyenlőre úgy tudjuk kezelni, hogy fürdés előtt minden szöszt eltávolítunk róla.Tudsz nekem ebben segíteni?Másik kérdésem is lenne.Kisfiam ma 2 hónapos.Sokszor nyűgösködik amikor ébren van.Ilyenkor nem jó neki semmi.Az se ha beszélünk neki,az sem ha játékokat mutogatunk neki.1 héttel ezelőtt szinte csak nyöszörgött, amikor éppen nem aludt vagy evett.Mostanra jobb a helyzet.Kevesebbet nyöszörög és elkezdett mosolyogni meg figyelni ránk, néha hangokat is kiad.Van valami ötleted mivel lehetne lekötni, vagy mért ennyire nyöszörgős?

    Előre is köszönöm a segítségedet

    Vivien

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ez az életkor az, amikor megjelennek a különféle irracionális félelmek a kisgyerek életében. Ennek az az oka, hogy nála még nem vált szét a mese és a valóság, ezért a fejében megjelenő dolgokat valóságnak hiszi, a valós dolgoktól meg néha megijed, akkor is, ha nagyon ártatlanok. Ami ilyenkor segíthet:
      1. Biztosítsd róla, hogy komolyan veszed a félelmét és megvéded: „Megértem, hogy ijesztő az a nagy szösz. De látod, Anya kiveszi és már nincs is ott. Vigyázok rád!”

      2. Segíthet, ha megkérdezed tőle, mennyire fél, amit a kezével is meg tud mutatni: icipicit (manóka-félés) vagy nagyon (óriás-félés), az óriás félésért hatalmas puszi és ölelés jár, a manóka-félésért csak egy icipici puszi 🙂 Ezzel segítesz neki megértenie a félelmét (beskálázni, megmérni az érzelmet) és a játékossággal kezelhetővé is teszed.

      Lehetséges, hogy kicsit pocakfájós még, azért nyöszörög ennyit, de ebben a korban a testközelség iránti igény is nagyon erős még, sok baba csak akkor érzi magát biztonságban, ha testközelben is lehet egyben. A harmadik lehetőség, hogy kicsit unatkozik, érdemes fellógatós játékokkal próbálkozni és kontrasztos képeket tenni a közelébe, ezeket ebben a korban szívesen nézegetik a kicsik.

  • Julianna

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    Egy nagyon ijesztő dologgal kapcsolatban írok neked. Kisfiam 10 hónapos, körülbelül 6 hónapos kora óta csinálja néha, hogy annyira sír, hogy nem vesz levegőt. Azért csak most írok, mert bár az első alkalom nagyon rémisztő volt, azóta ritkább lett a dolog, és nem is ment el annyira a végletekig. De most pár napja ez is előfordult. Nem arról van szó, hogy sír, sír, aztén már annyira belehergeli magát, hogy nem vesz levegőt. Ha előáll ez a helyzet, akkor rögtön, az első “oááááá”-t úgy kitartja, hogy nem vesz levegőt után, hanem még az utolsó maradékot is kifújja két köhögésszerű nyekegéssel. Ilyenkor elkékül, megmerevednek a tagjai, hátra feszíti a fejét, fennakad a szeme. Borzasztóan ijesztő! Ilyenkor felveszem, szólongatom, erősen ráfújok az arcára, néha vizet fröcskölök rá, vagy paskolgatom a pofiját, de van (az utolsó két esetben), hogy ez sem használ. Legutóbb már komolyan arra gondoltam, hogy lélegeztetnem kell. Aztán vagy vesz egyszerre egy nagy levegőt, vagy elernyed (magától vagy a fenti módszerek hatására, nem tudom), lecsuklik a feje, és van, hogy nem is hallani, hogy már vesz levegőt. Ezután szinte rögtön kezd magához térni, elég kábán néz, de gyorsan visszatér a tudata, és vagy sírdogál még picit, vagy azt sem, csak nézelődik, újra visszazökken a kerékvágásba. Nem látszik rajta semmi trauma, de én aggódom, hogy nem árt-e ez neki? Nem tudom, hogyan tudnám leszoktatni erről, mert tényleg nem arról van szó, hogy a hisztibe belelovalás miatt van. Ha hallom, hogy így sír, persze rögtön reagálok, de ez nem feltétlenül állítja meg a folyamatot. Mintha a megmerevedés a légzőszervére is hatna. Általában akkor fordul elő, ha már nagyon fáradt, (ilyenkor elég ha egy kicsit megijed vagy picit megüti magát, vagy csak nem elégedett), de legutóbb pont egy nagyobb alvás után nem sokkal történt.
    Mitől van ez? Mit tegyek én? Forduljak-e szakemberhez? Ha igen milyenhez?

    Köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ez az ún. affektív apnoé jelenség. Érdemes orvosnak is megmutatni, de a legtöbb esetben szerencsére semmilyen más problémát nem szoktak találni. Segíthet, ha síráskor magadhoz öleled, megnyugtatod, miközben mélyeket lélegzel, ezzel elkerülhető a légzéskimaradás, mert a te légzésedtől a kicsi légzése is lelassul.

  • Szabó Nikolett

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági.
    9hónapos kisfiam 9.10kg,74cm, édes kis huncut, vidám baba.
    Van úgy, hogy délelőtt 1.5 órát vagy csak 30percet alszik. Mikor fogom tudni, hogy a délelőtti alvás a délutáni rovására megy? (Ja és 9-kor ébred) . A délutáni alvása már kitolódott , mivel többet van ébren(így 3:30-4körül megy aludni). Mikor hagyjam el a délelőttit?
    2. Kérdés: úgy látom kezdi gyakorolni a hisztit ( kifeszíti magát, dobálja a fejét). Hogyan kezdjem el tanítani, hogy nincs hiszti? (Pl járókába szokta csinálni) Hagyjam olyankor figyelmen kívül? Kicsi még ahhoz nem?
    3. Rendületlenül kúszik, de Még nem mászik,nem ül( bár már 2-szer felült 8-10másodpercre) , fenekét emelgeti, térdét már sokszor maga alá húzta. Mikor kezdjek aggódni? Vigyem esetleg babaúszásra? Tudok tenni valamit, amivel segíthetek neki ezekre ‘rájönni’?
    4. Ilyen korban milyen alvásciklusa van egy babának? Milyen mélyen aludnak(èjszaka leginkább)?
    5. Mi utazós család vagyunk. Eddig kisfiúnk is jól viselte az idegen helyen alvást. Mikortól érdemes rendszeresen vinni ide-oda, hogy megszokja és később ne legyen gond ezzel?! Pl én nem tudok vele egy szobában aludni( mert mindig figyelem alszik-e:-D) de gondolom ez változni fog, pl 1-5-2évesen, amikoris ugye a hotelben melletünk alszik majd a kis ágyán?!
    Mikortól alszik elég mélyen ahhoz, hogy pl. egy hotelben ne rettegjek a fürdéstől, mert „mi van ha felébred?”!

    Lehet kicsit ‘érthetetlen ‘ lett, de nagyon foglalkoztatnak ezek a (fura) kérdések.

    Köszönöm
    Niki

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      1. Tökéletes ez így. Akkor térjetek át az egy alvásra, ha délelőtt már nem lehet elaltatni a szokott időben, csak sokkal később.

      2. Azt nem lehet megtanítani, hogy ne hisztizzen, inkább elkerülni lehet, megelőzni vagy, ha már hisztizik, segíteni neki megnyugodni, mert ebből megtanulja, hogyan tudja magát megnyugtatni. Ez még nem igazi hiszti, inkább elégedetlenkedés a neki nem tetsző helyzet ellen. Ilyenkor, menj oda hozzá, nyugtasd meg, tereld el a figyelmét valami játékkal.

      3. Ha a popsiját emelgeti, akkor hamarosan megkezdi a mászást, nincs semmivel lemaradva. Az úszás jótékony hatású lehet, ha van rá lehetőség, menjetek.

      4. Ebben a korban még elég felszínesen alszanak a babák, kb. 45 perc mélyalvás van és 10-20 perc felszínes alvás.

      5. Nyugodtan mehettek már most is hotelbe, sok bababarát hely van, élvezni fogja. Több helyen lehet bébiőrt is kérni, hogy halldd mi történik vele, amíg te máshol vagy.

  • Szilvi

    2015. október 23. péntek

    Kedves Ági!
    Ismét a segítséged kérném, teljesen tanácstalan vagyok. Kislányom 7 hónapos és 3 hetes, eddig bár eleven, de nagyon kiegyensúlyozott baba volt, kiszámítható napirenddel. Azt hiszem elérkeztünk abba a korba, amiről sok írásodban olvastam, egyszerre jönnek a mozgásfejlődés, a fogzás, a hozzátáplálás okozta hatások és úgy látom, kezd borulni a jól bevált napirend, a hozzátáplálással is nehézkesen haladunk.
    Fogzás – melyik lehet az alkati szere?
    Már 3 hónapos kora óta mindent rág, de még egyetlen fogacskája sem bújt ki. Változó intenzitással folyik a nyála, van, hogy akár egy-két hétig semmi, majd pár napig tiszta nyál lesz minden és megint semmi. Gondolom, ahogy mocorog a fog, annak függvényében. Egy hete a rágás nagyon intenzív, főleg a nagyon kemény műanyag, esetleg fémes dolgokat rágja (rágókát elvétve), gyakran kicsit ingerülten, mint aki bosszankodik, hogy nem segít. Eldobja, mást vesz a kezébe, rágja, azt is eldobja… Ha valamire erősebben ráharap, fel is sír pár másodpercre, de ez ritka. Nyugtalanabb, izgágább, mint szokott, főleg délután, este. Kézbe kéredzkedik, de szinte azonnal el is tolja magát és mászik, áll, matat. Láza, hőemelkedése, hasmenése nincs, inkább enyhe szorulás jellemző rá, egyszer volt csak bogyós kakija, de ez a hozzátáplálástól is lehet (bár minden nap eszik rostosat). Az arcocskája két oldalán, de nagyobb kiterjedésben a jobb oldalon piros foltok/pöttyök jelentek meg, amik hol előjönnek, hol elmúlnak egy héten többször is. Ez szintén lehet a hozzátáplálástól, de már nem tudom eldönteni.
    1. A leírtak alapján melyik homeopátiás szert ajánlanád?
    Alvás – altatás – hozzátáplálás
    Napirendünk eddig kb. így nézett ki:
    8:20 körül ébredés, majd szopi+táp
    10:30 körül gyümölcs
    11:40-13:40 között 1,5-2 óra alvás, ébredés után szopi+táp
    16:00 körül főzelék kóstolgatás pár kanállal
    16:45-18:00 között kb. 1 óra alvás, majd ismét szopi+táp
    20.40-től fürdetés
    21.00 szopi+táp
    21.30-22.00 között elalvás reggelig ébredés nélkül, vagy ébredve, de magától visszaalszik
    Egy-két hete azonban egyre nehezebben megy az altatás. Akkor kezdődött, hogy éjszaka megébredt, hol 4-kor, hol 6-kor, és csakis cicivel aludt vissza, hiába minden vigasztalás, pedig nem valószínű, hogy éhes, mert nem szopizik, csak cumizza a mellem, azt viszont egy óráig. . Emiatt kicsit megcsúszott a reggeli ébredés, és azóta 9-kor vagy még később kel. Ennek ellenére a megszokott időben 11:30-kor már fáradt, de ekkor még alig két órája van fent, épphogy túl vagyunk a „tízórain” nem tudom letenni, ha meg később teszem, mintha túlpörögne. A déli altatás még csak-csak megy, de délután már egy hete nem tudom elaltatni a megszokott módon. Már egy-két óra ébrenlét után nyűgös, ásítozik, dörzsöli a szemét, aztán felélénkül. Mikor már azt látom, hogy nagyon-nagyon álmos próbálom altatni, mesélek neki, de hiába látom úgy, hogy ellazul, ásít, dörzsöli a szemét, amint leteszem sír. Próbáltam már 3, 3,5, sőt majdnem 4 óra ébrenlét után altatni, de semmi nem segít, csak a cici. Ahol alszik úgy 20 percet és már ébren is van. Elképzelhető, hogy már ennyi idősen el szeretné hagyni a két nappali alvást? Nem kicsi még ehhez? Úgy látom igen, mert ez a 20 perc bóbiskolás sem tűnik elégnek, amióta csak ennyi a második alvás, azóta egész este nagyon izgága, nyugtalan.
    2. Hogy tudnám, ha tudnám, illetve kell-e egyáltalán visszazökkenteni a régi ritmusba? Tegyem le korábban, amikor álmosnak látom, vagy húzzam inkább még tovább az időt, amikor nagyon-nagyon-nagyon fáradt? Esetleg keltsem kicsit korábban reggel, hogy beleférjen a napba a két alvás?
    3. Az éjszaki ébredésekre mi lehet a megoldás? Az utóbbi napokban már a cici sem segít, elengedi, kifordul a karomból, de ha leteszem aludni, mégis felsír.
    A hozzátáplálást is kész káosznak érzem. . Eleinte két szopi/táp között kóstoltattam sorba az ízeket, de lassan haladtunk, mert folyton székrekedése volt. Mikor ez megoldódni látszott, akkor a védőnő javaslatára kicsit gyorsítottam a dolgokon, mert szerinte „ennyi idősen már kétszer kellene főzeléket ennie”. Azt tanácsolta, adjak neki ebédre és fürdés előtt is. Így kb. egy hete a reggeli szopi/táp, tízórai gyümölcs, a déli alvás után egyből főzelékkel kínálom, majd utána szopizik és ha elfogadja, akkor még tápszert is kap. Megmaradt a 16:00 körüli gyümi pár kanál, majd 18:00-kor szopi+táp, és amikor mi vacsorázunk este 7 körül ismét kap pár kanál főzeléket, hogy meglegyen a napi kettő főzelékes étkezés. Lefekvés előtt pedig a szopi/táp. Úgy érzem ez egy kicsit sok étkezés, még akkor is, ha egyszerre nem eszik sokat. És a dolgok ritmusa sincs olyan jól meg mint rég, lehet ez megzavarja. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy ebből a káoszból hogy csináljak olyan rendszert, ami neki jó. Mostanában az arcocskája is tiszta kiütés, szinte folyamatosan, nem tudom mitől, hozzátáplálás, fog? Láthatóan nem viszket neki, nem vakarja, ezért valószínűleg nem ekcéma. Nem igazán tudom már mit adjak neki, hogy a hozzátáplálással is „haladjunk” és a kis gyomrát se terheljem meg. Így is szinte csak az édeset eszi meg (gyümölcsök, gyümölcsös főzelék pl. alma-krumpli-husi).
    4. Tudom, hogy minden baba más, de látva a napirendünket, tudnál tanácsot adni, hogy kb. melyik étkezések maradjanak meg és mit (mikor gyümölcs, mikor főzelék, esetleg tejpép) is adjak neki egy-egy étkezés alkalmával? Már teljesen összezavarodtam. 
    Válaszod előre is köszönöm: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2015. október 25. vasárnap

      Ha a pofija néha mindkét oldalon piros (ez is fogzási tünet), akkor a Belladonna az ő szere D30 higításban (vagy annak a CH megfelelőjében: CH15) óránként 1 golyó, max. naponta 8db.

      2. Kicsit nehezebb már neki ellazulni elalvás előtt, fogzik is, minden érdekli, nehezebb kizárnia a külvilágot. Most abban kell segítened neki, hogy a sok zavaró körülmény ellenére is el tudjon lazulni. Minden babánál más szokott működni erre. Ha cicin ellazul, altathatod cicivel, de amikor már elaludt, ellazult, tedd le a kiságyba. Elalvás előtt a szobát szellőztesd ki, mert oxigéndúsabb levegőben könnyebb elaludni, a babát egy takaróba csomagolhatod pólya-szerűen, ettől is könnyebben megnyugodhat, utána kicsit dédelgesd meg, de már ne beszélj hozzá, tedd le a kiságyba. Megpróbálhatsz valamilyen fehér zajt is az altatáshoz, ventillátor pl. ez is segít kikapcsolni a kicsinek.

      3. Ha a nappali alvás rendeződik, az az éjszakákra is jó hatással lesz és a fogzás elleni szer is javíthat rajta, ezen most még ne agyalj 🙂

      A hozzátáplálása a korának megfelelő. Nem gond, ha még csak az édesebb ízeket kedveli és egyáltalán nincs benne káosz, még csak kóstolgattok, ezek nem teljes étkezések. Majd, amikor már egyféléből megeszik egy teljes adagot (legalább 150 gramm), akkor lehet az ebédet kiváltani főzelékkel, de ezzel ráértek még, semmi nem történik, ha csak 8-9 hónaposan kerül rá sor.

  • Edit

    2015. október 09. péntek

    Kedves Ági!
    Bölcsődei beszoktatásról kérdeznék. Mekkora sírás fér bele a normálisba? Mikor kéne felhívniuk a gondozónőknek? Mennyire viseli meg a gyereket, ha én bizalmatlan vagyon a gondozónőkkel (nem így indultam, adtak rá okot), és emiatt más helyet keresek neki. Ő talán még menne, pedig végigordított egy fél napot. Csak „anya maradjon ott”. Merjek váltani, vagy jobb a gyereknek, ha hagyom, ahol már félig beszokott?

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Az első hetekben még normális ez, de ha még 1 hónap múltán is sírás van, akkor mindenképpen fel kell tárni az okokat. A beszoktatás lényege, hogy a kicsi talál valakit a bölcsiben, akihez kötődhet, aki mellett biztonságban érzi magát, ha ez nem valósul meg, akkor sír, szorongóvá válik és egyéb viselkedésbeli problémák jelentkeznek. Ha napközben sír, akár hosszabban is, és kap vigasztalást, akkor nem kell felhívniuk téged a gondozónőknek, azonban, ha ez rendszeressé válik, mindenképpen jelezniük kell feléd.
      Mivel írtad, hogy te nem bízol a helyben, lehetséges, hogy jobb lenne váltani, mert a kicsi is érzi a feszültségedet, a bizalmatlanságodat és akkor neki is nehezebb lesz a beszokás.

  • Márkus Éva

    2015. október 09. péntek

    Kedves Ági,
    A kisfiam 1 éves és nem hajlandó egyedül enni és inni sem. Se kiflit, se babakekszet se semmit. Egyébként mindent darabosat megeszik már, de csak úgy ha én adom neki. A cumisüveget is nekem kell tartanom, ha iszik. Igazából megfogja a falatokat de játszik velük, általában mindent ledob, úgy kezeli mint a játékot. A segítségedet szeretném kérni, hogy miképpen fejleszthetném ebben? mert a kortársai már nagyon szépen önállóan esznek, isznak. Egyébként minden másban rendkívül értelmes, tanulékony gyerek. Segítségedet előre is köszönöm!
    Üdvözlettel
    Évi

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Ez teljesen normális dolog: az önálló evés tanulása azzal jár, hogy a baba először dobálja az ételeket. Aztán rájön, hogyan működnek és megeszi őket szépen. Ha rászólsz, ha azt látja, zavar téged az ő kísérletezése, akkor elveszed a kedvét az önállósodástól. Pár napig hadd egyen egyedül, akár maszatosan, dobálva is, és bele fog jönni. Ezenkívül játsszatok sok olyat, ahol maszatolni lehet: só-liszt gyurma, homokozás, sarazás, ezek is oldhatják az ezzel kapcsolatos félelmeit.

  • Nikcsi

    2015. október 09. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiammal és kislányommal kapcsolatban kérdeznék:
    Kisfiam 21 hónapos lesz! Van egy alvós állatkája és cumija! A gondom csak az, hogy mindig igényli, hogy nála legyen mind a kettő! Az rongyi még annyira nem is zavar (bár, már elhagytunk 2-ből egyet, úgyhogy már csak egy van belőle, és amikor kimosom, akkor is végig keresi), de a cumi is állandóan a szájában van, nem igazán tudom elvenni tőle, mert akkor kéri vissza… A kérdésem, hogy hogy tudnám rászoktatni, hogy az állatka és a cumi csak alváshoz kelljen?! Egyáltalán lehet-e, ha már ennyire hozzászokott mindkettőhöz? Megértené-e már? Vagy esetleg van valami más „bevált módszer” erre?

    A másik kérdésem a kislányommal kapcsolatos! Ő most 3,5 éves! A kaki sajnos még mindig csak pelusba megy! Eddig napközben is kérte a pelust, ha kakilnia kellett, de mindig noszogattam, hogy próbáljuk meg a wc-t…(persze mindig pelus lett a vége, de látta, hogy nem szívesen adom). Azóta inkább visszatartja estig, mert tudja, hogy este lefekvésnél úgyis kap pelust. Voltam már vele nevelési tanácsadóban is (más probléma miatt), és azt javasolták ezzel kapcsolatban, hogy próbáljam elhagyni nála az esti pelust is –annak ellenére, hogy mindig pisis reggelre-, és akkor nem fogja a kakival megvárni az estét, így hátha rászokik a wc-re! Még nem próbáltam meg, kíváncsi vagyok a véleményedre. Egyébként ovi kezdéskor 2-szer is wc-be kakilt, mert nagyon büszke volt magára, hogy oviba csak az ügyesek mehetnek, meg is dícsértem, mondtam neki, hogy nagyon örülök és hogy milyen büszke vagyok rá… Ő is nagyon boldog volt tőle! De azóta visszaesett, csak kétszeri alkalom volt.
    (A probléma egyébként, amiért a nevelési tanácsadóban jártunk vele, SPD illetve mutizmus. Nem tudom, hogy a kakis probléma miből ered, valószínű valami szorongás lehet a hátterében… Bár nem értek hozzá. Vajon érdemes ennek ellenére megpróbálni az éjszakai pelus elhagyást, vagy elsősorban próbálkozzunk egy célzott terápiával a fenti 2 dolog miatt a pelusos dolgot meg hagyjuk későbbre?!)
    Illetve ő is cumizik! Alváshoz mindig kell, ugyanúgy a saját állatkájával, de néha napközben is… Lassan gondolom le kellene szoktatni a cumiról… Kérdésem, hogy hogyan?! Van valami tipped? Az oviban nem szóltak, de azt mondták, hogy lassan azért el kellene hagyni…

    Köszönöm előre is a válaszod,

    Niki

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      A cumival kapcsolatban az a tapasztalat, hogy ebben a korban még jobban kérik a kicsik, és ha elveszik tőlük, akkor jobban ragaszkodnak hozzá és hiszti van. 2 éves koráig ne is foglalkozz ezzel, utána megpróblhatod, hogy ha kéri, akkor nem adod oda, viszont megnyugtatod, ott maradsz vele, segítesz neki a feszültség levezetésében más módon és csak alváshoz kapja meg.

      Nem értek egyet a nevelési tanácsadó tanácsával, az éjszakai szobatisztaságot ugyanis egy hormon szabályozza, a kicsi nem képes rá, ezért ha nem kapja meg éjjelre a pelust és bepisil, az számára kudarcélmény, ami tovább fokozza a szorongását. A cumi leszoktatással még várjatok, mivel már csak alváshoz kell neki főként, meg néha megnyugváshoz, most ne vedd el, amíg a mutizmus meg nem oldódik. Szerintem most egyelőre a szorongás forrását kéne feltárni, addig a pelusos problémát és a cumit ne erőltesd, valószínűleg, ahogy a szorongás oldódik, ez a két probléma is magától meg fog oldódni.

  • Szilvi

    2015. október 09. péntek

    Kedves Ági! Mégegy kérdés: 7 hós kislányom ahogy írtam viszonylag későn 10 körül alszik el, későn is kel 8:30 körül. Arra gondoltunk a férjemmel, hogy az óraátállítással majd kicsit rendeződnek a dolgok, de egyik írásodban azt olvastam, hogy a baba bioritmusa alkalmazkodik. Ezek szerint számíthatunk rá, hogy az óraátállítás ellenére is ilyen késői esti alvás lesz? Köszönöm: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Ha ti is átálltok az új időszámításra, akkor a baba is, ha viszont csak az órát állítjátok át, a babát nem, akkor 7 hónaposan még nem fog alkalmazkodni az új rendszerhez és korábbra kerülnek a dolgok.

  • Petra

    2015. október 09. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm eddigi tanácsaidat:)
    Most viselkedéssel kapcsolatban kérdeznék. 15 hónapos kisfiam mindent eldob. Poharat, jatekot, ruhat…. Persze tudom még nem kell elpakolnia maga utan, csak hiába mutatjuk neki, hogyan kell pl az építőkockákat rakosgatni azokat is dobálja. Korai még, hogy tanítgassuk a ” nem dobálást?” Előre is köszönöm!
    Üdv,
    Petra

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Figyeld meg milyen helyzetben történik ez! Általában akkor szokott, ha a kicsi haragszik, dühös, csalódott, mert nem az történt, amit ő szeretne, ha megtiltasz valamit, vagy nem sikerül valami, amit csinál. Ilyenkor nem a dobálás a gond, hanem az indulatlevezetés, ezt kell megtanítani neki: kimondani, hogy „tudom, hogy most csalódott vagy”, „tudom, hogy most haragszol”, aztán magadhoz ölelni, megnyugtatni, ezzel megmutatod neki az indulatkezelés helyes módját.

  • Laura

    2015. október 09. péntek

    Szia Ági! Kisfiam 2 éves, és az a probléma hogy nem ül meg a székébe az asztalnál mikor eszünk,eszik 2 falatot és ugrik le,és futkos és úgy akar enni állva. pedig velem eszik nagy asztalnál h lássa. milyen ötletet adnál h végig megüljön evés alatt a székébe,félek h oviba probléma lesz ebből. tudnál ötleteket ezeken a csúnya, esős hosszú napokon, mit játszhatnék vele, elvan egyedül egy ideig, de utána igényli h foglalkozzak vele,( kreatívkodásra gondoltam ami leköti,vagy mozgás stb, benti játékok 2 éves aktív kisfiúnak) köszönöm

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Ez átmeneti probléma szokott lenni. A kisebbik fiam is csinálta. Én hagytam neki 1-2 hétig, hogy állva egyen, aztán teljesen elhagyta ezt a szokását. Minél többet eszik egyedül, segítség nélkül, annál érdekesebb neki a dolog, annál hosszabban ül meg, de még így is van olyan korszak, amikor nincs türelmük megülni.

      Játékok: só-liszt gyurmázás, bunkerépítés kispárnákból, labirintus építés párnából takaróból és négykézláb végig kell menni rajta, nagy dobozokból lehet építeni házat, autót, amibe be tud ülni, lehet játszani boltosat, lehet bábozni mindenféle figurákkal – ezeket már nagyon szokták élvezni ebben a korban.

  • Tünde

    2015. október 09. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 4 hónapos, a 34. héten született császármetszéssel (help szindróma miatt). Tápszert kap, mert minimális (néhány csepp) tejem van csak. Mindig is nagyon lassan evő baba volt, általában az etetés 1 óra, ami alatt elalszik, ébreszteni kell. Az utóbbi időszakban ötször eszik, alkalmént 100-120 között evett, de egy jó ideje étvágytalanná vált a baba, az utóbbi pár napban alig éri el a napi 500-at, van hogy kevesebbet is. Volt egy vesemedence gyulladása augusztus végén, ami miatt 5 hetes antibiotikum kezelést kapott (1 hete hagytuk abba), ill. elkezdett jönni a foga is. A héten oltást kapott, két napig alig 400-at evett. Azt vettem észre, hogy nem igazán van éhség érzete, de ha megkínálom 3 óránként, akkor eszik, de általában az első büfi után már nem éhes, ha a szájába adom a cumisüveget, tiltakozik, vagy csak lóg bent a szájában és nem nyel, vagy rakosgatja a szájában. Ha nem akarja elfogadni 3 óra múlva, akkor várok egy kicsit és később próbáljuk újra. Nem tudom, hogyan lehet segíteni az étvágytalanságán? A családom szerint inkább unja a tápszert (én soha nem láttam rajta undorodó reakciót). A doktornő írt neki tejpépet, abból megkínáltam, de undorodik még tőle. A tejpéppel mikor célszerű megkínálni, evés előtt vagy után? Elkezdtük a hozzátáplálását, azaz baracklével kínáljuk, de még nem igazán fogadja el. Persze, próbálkozom, de nem érzem még késznek a hozzátáplálásra. Létezik-e étvágyfokozó babáknak? Lehetséges, hogy a tápszert tényleg unja? Hogy érjem el, hogy többet egyen anélkül, hogy erőszakolnám őt? (azzal csak ártanék) Tehát ő mindig is keveset evett, lassan, de ahogy halad az idő, ez a mennyiség kevés lesz neki. Eddig még szerencsére hízott, de ha az ubbi pár nap étvágytalansága marad, félek, ez nem lesz így. Ébresszem éjszaka fel? Most jelenleg este 11-től reggel 7-ig alszik, de keltem (nem magától ébred, inkább csak nyögdicsélni kezd álmában), hiszen akkor nem jutunk el a napi ötszöri étkezésig a nap végére. Köszönöm a választ.

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Nem unja a tápszert, hanem elkezdett fogzani, emiatt érzékeny az ínye. Nem javaslom még a hozzátáplálást, mivel korababa is volt és egyébként is korai még. Helyette evés előtt 3-4 perccel kend be az ínyét fogzáskönnyítő zselével és utána add neki a tápszert, ez segíthet rajta, ha a fogzás zavarja. De azért érdemes megnézni, nincs-e szájpenésze, mert ez is okozhat étvágytalanságot, valamint ha mostanában nem néztek, érdemes vasat is nézetni, mert a magzati vasraktárak ilyenkorra kiürülnek és ez étvágytalanságot okozhat (a tápszerben van ugyan vas, de nem jól szívódik fel, ezért a baba a hozzátáplálásig a magzati korban „begyűjtött” vasat használja fel)

  • Vivien

    2015. október 09. péntek

    Szia Agi!

    Koszi az eddigi valaszaidat!

    Kislanyom nyaron lett ket eves, most erosen fogzik, hatul jonnek a ragofogak! Mar csak egy hianyzik. Viszont mar nem gyozunk cumit venni! Csak este kapja elalvashoz, viszont azt most 1-2 nap alatt elragja, igy folyton ujjat kell adni mert nagyon ragaszkodik hozza! Es a ragokak nem erdeklik! Van vmi tipped, mert mar nem gyozzuk! Es nem hiszem hogy ez jo idoszak megallni a cumival, bar most jol jonne ki! Mikor erdemes elvenni a cumit, vagy legalabb is megprobalni? Kulon strategiai tippet is szivesen varok! Mert a „kidobtuk” nalunk nem fog mukodni, mert rafkos es mondja hogy vegyunk uj cumit a boltba😜 elore is koszi a segitseget!
    Meg egy tema, szuletese ota picit furcsalom hogy olyan merengo tipusnak tunik, ertsd ugy hogy ha beszelek hozza mindig mellem elnez olyan levegobe bamulva, nem a szemembe! Szepen beszel, puszil olelget! De ezt tovabbra is furcsalom! Kell agodnom?

    Koszi
    Vivien

    • Vida Ágnes

      2015. október 11. vasárnap

      Sajnos ez ilyen cuminyűvős korszak. Nálunk bevált a rágcsálásra a kenyérhéj és lehet kapni ilyen rücskös, cumiformájú rágókát, aminek eperíze van RazrBaby a neve, azt szokták szeretni a cumis gyerekek.

      Ha minden ért, mindent elmagyaráz és jól hall, akkor nincs probléma, egyszerűen csak ilyen elbambulós típus, nem kell aggódnod miatta.