Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Kedves Vivien

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 1,5 éves.Szerencsére elég hamar rá tudtuk szoktatni arra,hogy egyedül elaludjon.3 nappal ezelőtt viszont este nem akarta,hogy kimenjek a szobájàból miután letettem aludni.Ez a helyzet azóta is fennáll.Nem tudom,hogy mi történhetett.Az esti „rituálén”nem változtattunk semmit.Ha azt mondom neki, hogy bent maradok egy kicsit,akkor megnyugszik és kb. 5-6 perc alatt már alszik is.Nem tudom kitalálni mi lehet a probléma. Kérlek segíts!
    Köszönöm
    Vivien

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Ilyenkor kezdődnek az esti félelmek ezért csinálja, ha így gyorsan elalszik, semmi gond, ki fogja nőni majd.

  • Hajnalka

    2015. május 26. kedd

    Kedves Agi!
    Januarban irtam neked azzal kapcsolatban, hogy a kislanyom ejjelenkent ha felebred akkor negykezlabra allva fejet a parnaba temetve ringozik, hintazik. Akkor volt 10honapos. Azt irtad idovel elhagyja. Lehet hogy igy probalja magat visszaaltatni lenyugtatni. Maskor nem csinalja csak ha ejjel felebred es reggel mikor mar teljesen felebred akkor is igy inditja a napjat. Azota se szokott le rola. Hiaba simogatom nyugtatgatom semmi nem hasznal 🙁 Mit tudnek ellene tenni?
    Koszonettel Hajnalka

    • Hajnalka

      2015. május 26. kedd

      Elfelejtettem meg, hogy mostanaban azt kezdi csinalni ha szolitom a neven nem mindig figyel oda. Amugy nagyon jo hallasa van. Viccesen meg a legy zummogeset is meghallja Ez csak ujdonsag neki, amikor nem akar nem figyel. Olyankor van hogy 6-7szer is szolok neki mire odafigyel. Ez atmentei hogy ha nem akar nem figyel vagy aggodjak miatta? De amugy tenyleg meghall mindent. Koszonom

      • Vida Ágnes

        2015. május 27. szerda

        Ez csak átmeneti dolog, ebben a korban, ha szeretnél tőle valamit, a legjobb, ha valamit akarsz tőle, akkor odamész hozzá, megérinted és úgy mondod.

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Biztosan így próbálja magát megnyugtatni, ezért ragaszkodik hozzá ennyire. Ha ez egyébként nem káros rá nézve, akkor nem gond, tényleg el fogja hagyni majd, másfél-2 éves kor után sok ilyen csecsemőkori szokást elhagynak a gyerekek. Ha mégis le akarod szoktatni, azt lehet tenni, hogy az önnyugtatásnak valamilyen más módját mutatod meg neki, amit maga végezhet, pl. alvósállatka, cumi, esetleg ott maradsz vele és dúdolsz, fogod a kezét, amíg el nem lazul, vagy mesét olvasol elalvás előtt. És közben természetesen megakadályozod, hogy ezt csinálja.

  • Aranka

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretnék Forever Living P.-s halolaj kapszulát szedni. Jelenleg 7 hetes kismama vagyok. Előző terhességemnél is szedtem ilyet.Viszont ami megrémített ezzel kapcsolatban,hogy újították a terméket,a mostaniban már tintahalolaj is található,azt hiszem 19-20%.
    Interneten olvastam,hogy a tintahal kifejezetten tiltólistás kismamák számára.
    Mit gondolsz szedhetem nyugodt szívvel?
    A tanácsadó szerint napi 2×2 kapszulát kellene bevennem.
    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdv,Aranka

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Erről megoszlanak a vélemények. A tengeri halak nagymértékű fogyasztását a bennük található higany miatt nem javasolják se terhesen, se másként. Viszont az olaj az más, mint a teljes hal, abba nem kerül bele a higany, tehát nyugodtan fogyasztható.

  • Andrea

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1 éves és ha dühös vagy valamit nem engedek neki elkezd harapni megfogja az ujjam és harap, vagy csapkod. Már látom előre a szándékát így megelőzöm a bajt és nem engedem neki, hogy harapjon és mondom is hogy ezt nem szabad. Lehet erről másképpen is leszoktatni? Elmúlik majd esetleg magától?
    A másik amitől a férjemet kirázza a hideg az hogy vannak pillanatok amikor elkezd erőlködni és remeg az egész gyerek. Nem rohamszerű hanem tiszta erőből erőlködik és annyira hogy már remeg a keze, feje és az arcával fura grimaszt is vág. Mintha dühét vagy a mérgét adná így ki. Ez elmúlhat egyszer ill. normális?

    Köszönöm válaszodat!
    Andrea

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Ez el fog múlni magától. Mondd neki minden esetben határozottan és higgadtan, hogy nem szabad. Még nincs teljesen tisztában a testhatáraival, nem tudja, mi az, hogy a másiknak „fáj”, ezt kell most megtanulnia.
      Igen, ez a dühöngés előfordul ebben a korban. Ijesztő, de ártalmatlan, ahogy a kicsi megtanulja kezelni az indulatait, elmúlik majd. Öleld át ilyenkor és nyugtasd meg.

  • Kriszti

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági,

    2 éves múlt a kisfiam, az utóbbi időben sokszor előfordul, hogy nem teszi meg amit kérek. Amúgy nyugodt, viszonylag szófogadó kisgyerek, de mostanában feszegeti a határokat és ennek szeretném elejét venni.
    Pl
    Nem jön az utcán ha hívom.
    Nem pakol este ha kérem (együtt csináljuk, esti menetrend van).
    Ütögeti apát és hiába kérem hagyja abba tovább csinálja.
    Ilyen esetekben mit tegyek? Nem szeretném ha elkanászodna…

    Utóbbi pár hétben ha puszit adok neki, akkor közli, hogy ne adjak puszit. ne bújjak oda stb. Egyébként meg rettentő anyás és minden rezdülésre rohan hozzám. Miért mondja, hogy ne szeretgessem? Mit csináljak ilyenkor?

    Köszönöm előre is a segítséget!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      A dackorszakban teljesen természetes, ha a kisgyerek ellenkezik. Nem ellened irányul ez, szimplán csak a határokat próbálgatja. Az utcán megteheted, hogy azt mondod, oké, akkor én megyek, és szép lassú léptekkel elindulsz. Ez hatni szokott 🙂
      Esti pakolásnál lehetsz egy kicsit játékosabb, pl. mondhatod, hogy tegyen be mindenki 5 játékot a dobozba és versenyezzetek, ki a gyorsabb. A lényeg, hogy elhessegesd az ellenállását.
      Amikor ütöget, akkor fogd meg a kezét, mondd, hogy nem szabad és ha nem hagyja abba, akkor vidd el onnan.

      A lényeg, hogy érezze, hol van az a határ, amit nem lehet már átlépni, mi történik, ha ellenkezik (a tetteinek következményei vannak). Más esetekben (pl. az esti pakolás), inkább az a fontos, hogy a görcsös ellenállás ne alakuljon játszmává, ebben segít, ha kizökkented.

  • Melinda

    2015. május 26. kedd

    Kedves Àgi,

    Imádom az oldalad valamint a termékeid. Már nagyon régóta próbáltam írni, valami technikai probléma miatt sose sikerült de most végre tudok.
    A következöek a gondjaink.
    Hozzátáplálás
    A kislányom most lesz a héten 10 hónapos, és gondok vannak a hozzátáplálással. Kb 2 hónapja fogad el többet a pürék pépekböl mint 2-3 kanál, de sokszor csak egy olyan 10 kanalat fogad el és aztán megáll. A bébiételt mindig a teje elött kapja hogy elég éhes legyen, de a 10 kanál után csak a tejet kéri, elkezd sírni. Gyönyörüen fejlödik is, napi 5ször eszik és csak nappal. Mivel még nem sikerült kiváltani teljes étkezéseket, ezért napi 3szor kap bébiételt, és akkor maximum 70g-ot eszik meg, majd utána pedig olyan 180-210 ml tejet iszik meg ráadásként. Viszont tegnap voltunk orvosnál (más okból) és az orvos azt mondta hogy ennek a tejmennyiségnek lassan csökkennie kell, 2 üveg tejet el kell hagyni és azt a rendes étellel kell kiváltani. Azt mondta kezdjük el a tejének a mennyiségét csökkenteni. Viszont így hamarabb éhes lesz a baba és annyira jól be van állva az étkezések rendje, nagyon félek megbolygatni. Te erröl mit gondolsz? Hogyan érhetném el, hogy a kislányom elkezdjen több pürét enni tej helyett? Kezdjem el rizzsel meg krumplival nehezíteni esetleg a püréket? Eddig még csak gyümölcsöt és zöldséget kapott, a húst most akarom majd elkezdeni neki adogatni, hisz eddig alig evett meg bármit is. Próbálkoztam azzal is hogy püré helyett amikor ettünk, az asztalunkhoz ültettük és adogattunk neki falatkákat, amiket ö nagyon szívesen be is vett a szájába, de rágás helyett csak nyelt le mindent és a vége az lett, hogy megtapadt a torkán, ijesztö volt, mintha fuldokolna, majd öklendezett és hányt egy hatalmasat. Ez már többször elöfordult, így ezt a fajta próbálkozást abba is hagytuk pedig erre sokan esküsznek hogy ezzel a babák szívesebben áttérnek a mi ételeinkre. Te erröl mit gondolsz? Probálkozzak nyugodtan akkor is ha ez lesz a vége? Mekkora falatkákat adjak neki? Mert amikor szenved a torkára tapadt ételtöl a szívroham kerülget, mindig attól félek hogy fuldoklik. Plusz az is fura, hogy úgy tapasztaltam, hogy sokkal jobban szereti, ha bio bébiételt kap, és nem azt amit én jó sok munka árán neki friss dolgokból elkészítek… Ezt hogyan lehetne megfordítani nala szerinted? Valamint ha beteg a picur, akkor csak a tejet hajlandó elfogadni, nem hajlandó pürét enni. Ilyenkor eröltessem csak azért is a dolgot, vagy adjam be a derekam nyugodtan, és adjak neki tejet?

    A következö probléma az alvás. Márciusig (7 hónapos koráig) sokszor elaludt magától, maximum egy kis hátsimi és fenékpaskolgatás illetve susogás elég volt neki az elalváshoz. Viszont én akkor elmentem 5 napra nélküle a szüleimhez, és mire visszaértem teljesen megváltoztatta az elalvási stílusát. Nem volt sehogy máshogy hajlandó elaludni, csak ha ringattuk. Ez a mai napig így van, viszont a drágám már 10.5 kg… A székben szoktam elringatni de sokszor nehézkes, és fel kell álljak vele ami rettenetes a hátamnak. Hogyan lehet erröl leszoktatni sok sírás nélkül? Ha nem megy anélkül, akkor inkább maradok ennél, csak jó lenne tudni, hogy van e más lehetöség.

    Hiszti
    Kezd kiütközni az apróság akarata. Nagyon akaratos kis emberke lesz belöle az biztos, csak nem tudom hogy most ezeket a hisztikezdeményeket hogyan kezeljem. Sokszor elkezd valami után koslatni, pl távirányító, amit mi nem akarunk neki odaadni, és ha elvesszük töle ordításba kezd. Vagy elkezdi nézni a tv-t és mi háttal a tvnek ültetjük le, ilyenkor is ugyanez van. Jó hozzáállás ilyenkor az, ha adunk neki valami mást hogy azzal játsszon? Vagy ha attól se múlik el a sírás, akkor pedig felveszem és éneklek neki? Jók ezek a hisztik kezelésére?

    Mozgásfejlödés
    A kislányom még nem mászik, kúszni tud, de csak akkor ha valamit nagyon akar. Viszont felállni egyre jobban szeretne. Igyekszem azzal motiválni hogy a dohányzó asztalra játékokat teszek, hogy azt próbálja elérni. Próbálkozik felhúzni magát az asztalnál, de ott még nem tudja mert elég nagy baba. Ilyenkor besegítek neki, felhúzom, és eligazítom terpeszbe a lábait hogy segítsek neki megtalálni az egyensúlyt. Ilyenkor sokszor magától álldogál az asztalt fogva egy rövidke ideig. Mit tehetnék hogy magától sikerüljön felállni? Nem gond ha besegítek neki?

    Most ezek az akkut gondjaink vannak, nagyon köszönöm elöre is a segítséged!
    Köszönettel,
    Melinda és Olívia baba

  • BÉvi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Úgy tűnik mai levelem elveszett, ezért szeretném leírni ismét a kérdésem.
    Kislányom 2,5 éves és fél éve jár bölcsődébe ( nagyon szereti, betegen is be akar menni mindig ), apa -anya viszony viharos, de külső -őszinte – szemlélők szerint a lányom kiegyensúlyozott és boldog kislány. Ennek ellenére minden éjjel éjféltől fél óra arról szól, hogy csikorgatja a fogát, miközben mélyen alszik, fel sem lehet rángatni. Simogatom a haját, nyugtatgatom, de szerintem ettől függetlenül hagyja abba fél óra után kb.
    A hátsó négy foga is pont ebben az időszakban jön, ami szintén okozhatja.
    A fogorvos tanácsa annyi volt, hogy káros a fogaknak és ne hagyjuk, hogy csikorgassa, szóljunk rá mindig, de éjjel pont nem érdekli a mélyen alvó gyereket, hogy rászólok, ha pedig idegi alapon van, akkor csak még idegesebb lesz szegény ha álmában még nevelem is. A kérdésem az lenne, hogy Te lelki vagy fogzással kapcsolatos okot látsz ebben, mert a felnőttek inkább éberebb állapotban csikorgatják a fogukat, ha stressz éri őket. Illetve ma olyat is hallottam hogy genetikai sajátosság is lehet és nálunk apa is fogcsikorgatós.
    Nagyon köszönöm válaszod, és elnézést ha végül kétszer is eljut hozzád a kérdésem.
    Üdv.
    B. Évi

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Valóban genetikai sajátosság, öröklött szokott lenni, de a fogzás többnyire erősít a dolgon. Ki fogja nőni majd, ahogy kijön a hátsó 4 foga, de ha utána se múlik, esetleg utána lehet menni annak, mi okozhatja (többnyire szorongás áll a háttérben, de ezt így távolról nem lehet megmondani)

  • Busai Brigitta

    2015. május 26. kedd

    Kedves Agi,
    Nagyon koszonom az eddigi tanacsaidat.a babastart is hasznos volt mar bizonyos helyzetekben.
    a velementedet szrretnem kerni az alabbi problemaval kapcsolatban.
    Kisfiam 4 honapos mult, anyatejes kisbaba.kulfoldon elunk, itt joval hamarabb vissza kell ternem a munkaba.en mar ezt elfogadtam, de szeretnem az elvalast megkonnyiteni a fiamnak.
    ket hete heti 1 delutant dolgozom, idaig apuka es 1 baratno, juniustol egy dada fog ra vigyazni.szeptembertol teljes munkaidoben leszek tavol, Armand a dadaval.
    A hozzataplalast orvosi javaslatra elkezdtuk, 1- 2 kanal kompottal, egyenlore izlik neki, de nem akarok meg etkezest kivaltani.szeptemberre szeretnem, ha delben es meg 1x ne tejet kapjon.mit gondolsz jo lesz igy?hogyan segithetnek a fiamnak, h ne viselje meg a hianyom?
    elore is koszonom, tisztelettel:
    Brigitta

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Ha apránként haladtok, szeptemberre elérhetitek, hogy 2 étkezést kiváltsatok, ez nem lehetetlen, de nem szabad erőltetni.
      Mivel fokozatosan vezetitek be, hogy más vigyáz rá, ez a legjobb megoldás, mert így megszokja, hogy nem mindig veled van és szeptemberre, amikor már egész nap nem veled lesz, könnyebb lesz neki. Amikor együtt vagytok, dédelgesd, sokat, foglalkozz vele, legyen neki szánt időd, ezzel segíthetsz neki a legtöbbet. És nyugodtan szoptasd, amikor együtt vagytok, ez is jót tesz neki.

  • Brigeszter

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm eddigi segítségeid és hasznos tanácsaid! 🙂
    Ismét alvással,pontosabban altatással kapcsolatos kérdésem lenne. Kislányom 15 hónapos lesz. Eddigi, szinte óránkénti ébredései, minimálisra korlátozódtak, ezzel úgy érzem már nincs gond. De még mindig ringatva alszik el, amit igazából imádok, szeretem látni és érezni, ahogy elalszik a karomban, csakhogy már több, mint 11 kg és nem bírom őt el. Illetve dehogy nem, csak leszakad a karom 😀 Olvastam és keresgéltem az Álomba ringató praktikák között megoldást, de nem találtam olyat, ami megfelelne. Nem csak a ringatás a lényeg, járkálni kell vele, ha ülünk, vagy lefekszek vele, akkor azonnal ficereg, ébred és játszik 🙂 Próbáltam, hogy félálomban teszem be a kiságyba és simizem a hátát, de azonnal felébred és kéreckedik az ölembe. Milyen kíméletes módszert tudnál javasolni a ringatásról való leszoktatásra? Soha nem hagytuk még sírni, félek, hogy azt fogja hinni, hogy anya eldobja magától, nem szeretem, nem kell már nekem és a legnagyobb félelmem, hogy ő nem fog szetetni emiatt 🙁 Kell e leszoktatni erről, vagy idővel leszokik magától?
    Köszönöm válaszod és segítséged! 🙂

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Nyugi, attól, hogy nem cipeled órákat a popóját, amíg el nem alszik, még nem fog megutálni 🙂 A legjobb, ha bevezeted, hogy lefekszik melléd, mesét olvasol neki és úgy alszik el. Odabújhat, de nincs mászkálás. Lehet, hogy emiatt az első 1-2 alkalommal nem fog aludni vagy csak nagy nehezen, de majd megszokja és elfogadja, ha kitartóbb vagy, mint ő.

      • Brigeszter

        2015. május 26. kedd

        Köszönöm ❤
        Amikor már végképp nem bírom őt el,akkor szoktam vele így lefeküdni,csak nem mesélek neki,ha simizem a hátát,akkor úgy hamar elalszik 🙂 De akkor kihagyom mostantól a járkálást és bevetem ezt,remélem beválik 😉
        Gratulálok a könyved helyezéséhez,én szavaztam,hogy az első legyen,nagyon jó könyv,megérdemled! ❤

  • Dia

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 25 hónapos. Most már jóideje, hogy reggelente nyűgös. Annyira, hogy le sem tudom tenni az ölemből. Különben kezdődik a terror. ☺ Ez azért elég fárasztó, mert minden reggel erre ébredek. Ahogy kinyitom a szemem, ki kell mennem vele, vagyis ki kell vinnem. Még arra sincs időm, hogy magamhoz térjek. Van esetleg valami ötleted, hogy miért lehet ez és hogy elhagyja magától, vagy nekem kell tennem valamit? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Szerintem türelmesen nyugtasd, simogasd, beszélj hozzá, de ne engedj a terrornak. Persze az elején lesz hiszti, de aztán megtanulja majd, hogy mi a reggel normális menete és hogy ezt nem ő irányítja.

  • Awa

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági! Kisfiam 16hónapis mùlt. És mostanaban azon dilemmazom, hogy vissza szoktassam-e a kiságyaba, mivel velem alszik oktober ota. Mostansag sok a vendeg nalunk ( Angliaban elunk) es ekkor bizony apanak a matrac jut lenn a foldon, mivel egy szobas lakasunk van. Nappal van hogy a kisagyban alszik van hogy a magyagyon. Az a baj, ha este beleteszem a kisagyba elkezd uvolteni, mintha felne ott. Azt hozza kell tenni, hogy meg mindig ringatva alszik el. Szerinted szoktassam vissza a kisagyba vagy varjam meg most mar mig maga visszaszokik? Van, hogy meg ejjel felsit, gondolom a fogai miatt is, eddig 16 van neki. Nem baj, hogy velem alszik, csak ha jon hozzank valaki tobb hetre, apa ne aludjon lenn. A masik: van valami otleted benti jatekra kicsi lakasba, ha kint rossza az ido? Gyurmazni meg nem akarok vele, mert mindent a szajaba tesz. Mese nem nagyon erdekli. Koszonettel: Awa

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ebben a korban nagyon nehéz visszaszoktatni a babát a saját ágyába. Inkább jobb megvárni, amíg túl nem lesz a fogzáson, illetve akkor már kaphat saját heverőt is ( 2 éves kor felé) a kiságy helyett. Most veled jobban biztonságban érzi magát.

      Bent is lehet mozgásos játékokat játszani: ölbéli játékok, akadálypálya építés párnákból és négykézláb fogócskázni benne, lehet zenére táncolni. Ezenkívül mehet a só-liszt gyurmázás (azt a szájába is veheti, ha akarja), közös főzés, ő kavarhat, gyúrhat stb. a házimunkánál be lehet vonni a teregetésbe, előltöltős mosógép ki-be pakolásába, törölgetésbe, porszívózásba, lehet mesekönyvet nézegetni közösen és hadd mutogassa ő a képeket benne.

  • Boér Tünde

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Szeretném kérdezni hogy 5 hónapos kisfiam éjszaka úgy alszik hogy sokszor álmában jár keze làba, dörzsöli a szemét és erre fel is ébred. Mitől lehet ez? Illetve mikortól ajánlod a külön szobába való alvást?
    Köszönöm előre is válaszod.

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Ez előfordulhat ebben a korban. Egyre többen mozog napközben is, álmában is „gyakorol”, a fogai is elkezdenek bújni, ezért felszínesebben alszik. Ha úgy látod, hogy egy szobában már zavarjátok, akkor át lehet tenni külön szobába már ebben a korban.

  • Rita

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    18 hónapos kislányunk újabban igen komoly székrekedéssel küzd. Kb. 7-8 hete figyeltük meg először, ami akkor rettenetes kínlódással, úgy vélem fájdalommal is járt. Akkor úgy gondoltuk azért, mert tápszer-csere történt. Azóta visszatértünk a régi tápszerre, sőt újabban 2,8 %-os tejjel egészítjük ki a tápszerét. Az étrendje ezen kívül változatlan, mindenfélét eszik: tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, tésztaféléket, húsféléket…

    A székrekedés általában hetente fordul elő, jellemzően hét vége felé. Hét közben, rendes állagú a széklete, van minden nap, majd a hét vége felé 2 napig nincs széklet, és a 3-4. napon már nagyon-nagyon küzd a székeléssel. Ilyenkor legtöbbször kétségbeesetten sír, és olyan, mintha próbálná visszaszorítani. Majd mikor elmúlik az inger nagy nehezen megnyugszik. Játszik, elvan, majd mikor jön az újabb inger, minden kezdődik elölről. Nem is mindig jön ki magától, csak szülői segítséggel.

    Mi a véleményed, mi lehet a székrekedés oka? Hogyan lehetne rajta segíteni? Milyen praktikák vannak?

    Válaszod előre is nagyon köszönjük!
    Rita

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Gyakran az az ok, hogy valami kiváltja a székrekedést, aztán a baba már azért nem akar kakilni, mert előző alkalommal fájt, tartogatja… De gyakran ott van a háttérben az is, ha keveset iszik a baba, nem eszik elég rostosat vagy ha édességeket kap (kakaó, tésztafélék, péksütemények gyakran ludasak ebben). Legyen mindig kéznél az itatópohár, kérdezzetek rá óránként nem szomjas-e, igyon 1-2 kortyot, emellett pedig minden nap kapjon rostos gyümölcsöket (őszibarack, sárgabarack, szilva a legjobbak) és minél kevesebb kenyeret, cukrozott ételt, nasit.

  • Erdélyi Krisztina

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági,
    2 évs iker fiaimmal kapcsolatban kérdeznék. Ikrek lévén sokat veszekednek játékokon, ezt mi már megszoktuk. A hétvégén vendégségben voltunk, ahol volt egy hasonló korú kisgyerek. Az egyik fiam (ő egyébként otthon kevésbé érvényesül a testvére mellett, aki otthon inkább az erőteljesebb személyiség) folyamatosan elvette tőle a játékokat, meglökte, főleg az első nap, de később is előfordult. Tudom, hogy ez kisgyerekeknél szokványos, a bajom inkább az, hogy mindezt úgy próbálta kezelni, hogy odacsapott neki. Otthon ezek megszokott dolgok, de az az érzésem, a bölcsiben is, és idegen helyen is igy próbálja megoldani a konfliktusokat. Sokszor játékból csinálja, akár ha egy felnőtt viccel vele, odacsap a kezével, nem érzi még, hogy ez nem játék. A testvére is csinálja ezt, de ő a vendégségben-idegen környezetben ezt nem csinálta ilyen intenziven. Mit lehet tenni? Kinövik ezt a szokást? Hogyan lehet leszoktatni őket erről? Válaszod előre is köszönöm. Kriszti

    • Vida Ágnes

      2015. május 28. csütörtök

      A közösségbe szokás része az, hogy meg kell tanulni a kisgyereknek közösségben érvényesülni. A gyerekek egy része ezt úgy oldja meg, hogy odacsap, ráijeszt a többiekre, vagy csak védelemből üt. A másik része hangos lesz, túlkiabálja a többieket. Egy részük árulkodik, a felnőttek felé húz, kerüli a kortársait. Ezek mind megküzdési stratégiák. Persze, meg lehet vele beszélni, hogy nem szabad ütni, de ettől függetlenül, amíg nincs más megoldása saját maga megvédésére, mindig ehhez fog fordulni. A testvérek egymástól is sokat tanulnak erről, de az adott óvodai csoporttól is függ. Lehet, hogy ott egyáltalán nem fogja csinálni, mert egy nyugodtabb csoportba kerül, ahol nagyobb az összhang a gyerekek között. Hasznos lehet mesébe szőni ezeket a helyzeteket és a helyes megoldásokat, így jobban megérti a kicsi, mintha csak elmagyarázod neki.

  • Zsófi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos kora óta kb 4-10x kel éjszaka. Cicin alszik el, de a kiságyába lehetetlen betenni, akármennyi időt is várok a szopi után egyszerűen mindig felébred, mintha nem kerülne mély alvási fázisba. Születése óta így alszik, korábban gond nélkül le tudtam tenni sőt volt, hogy az éjszakát is átaludta, de az biztos, hogy legalább 4-5 órát aludt egyhuzamban. A változás pont akkor történt mikor pesten voltunk egy egész napot, ami nagyon megviselte őt, hiszen mi addig csak vidéken sétáltunk nem hallott még olyan zajokat (pl. útépítés, mentő stb.), illetve nem is találkozott még annyi emberrel. Eleinte ezért is gondoltam, hogy ez lehet a gyakori ébredések oka, de ez gondolom nem tarthat ilyen sokáig (most 7 hónapos a lányom). Megvettük az álomba ringató praktikákat is, de egyszerűen semmi nem működik nála, nem tudunk rájönni mi okozhatja a gyakori ébredéseket. Tegnap előtt sikerült a kiságyában elaltatnom, de így is felébredt 1,5 óra után. Fogai még nincsenek és az ínye se duzzadt.
    Nappal adamo hintában illetve séta közben babakocsiban alszik, esetleg cicin, de nagyon nehéz alvásra bírni. ma például már több mint 4 órája ébren van és egyszerűen sehogy nem tudjuk elaltatni.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. május 28. csütörtök

      Lehet, hogy a kisággyal van baja, nem érzi ott magát igazán biztonságban. Ilyenkor érdemes kipróbálni, mi van, ha magad mellé veszed és úgy alszotok tovább, de sok esetben segíthet az is, ha rugalmas pólyában vagy hálózsákban alszik a baba, amiben nem tud annyira mocorogni, kuckósabban érzi magát benne, mint a kiságyban.

  • Ildiko

    2015. május 26. kedd

    Kedves Agi!

    21 honapos kisfiam alvasaval van problema. Sajnos csak cicin tud elaludni, errol mar szivesen leszoktatnam, de senki mast nem fogad el este.
    Kb. 1 hete problemassa valt foleg a delutani de az esti alvasa is (meg 1x alszik delutan).

    Delutan az a rend, hogy a haloszobaban besotetitunk, lefekszunk egyutt a nagy agyra, bekapcsolok altataozenet, szopizik es elalszik altalaban kb. fel ora alatt. Neha meg kevesbe faradt es elhuzodik a dolog de altalaban elalszik egy ido utan. Ujabban viszont mar nem alszik el. Csak „tornaszik’ szopas kozben, szinte fejen all. Aztan egy ido utan elmegy. Amig csak a szobaban van varok, neha visszajon, de most mar egyszeruen kimegy a szobabol is es menne le jatszani. Ilyenkor neha meg el sikerul altatni babakocsiban tologatva, de ott nyugtalanul es rovidebben alszik (ha sikerul). Sajnos a mult heten egyszer egyaltalan nem sikerult elaltatni pedig faradt volt, de nem tudott elnyugodni.

    Az esti alvas is nehezkes mostanaban, de este legalabb elalszik vegul, igaz ez mostanaban 1,5-2 orat is igenybe vesz. Vacsi utan meg jatszunk egy kicsit, majd furdes, pizsibe oltozes es alvas jon(ne). Mostanaban ugyanaz a „torna”, elmegy, ker meg enni…a program es sokszor 10-11 ora mire alszik.

    Mit lehetne tenni, hogy konnyebben elnyugodjon es el tudjon aludni? Felek a cicin alvas is baj, ha el tudna magatol is aludni akkor talan konnyebb lenne a helyzet. Uton a teso es felek mi lesz, hogy fogom minden este 1,5-2 orat altatni es a kicsit is ellatni? Kotodo nevelest alkalmazon, de felek a kicsinel nem fog menni.

    Masik problemam, hogy egyaltalan nem beszel. Regebben mondta neha, hogy mama de mar azt sem mondja. Viszont mond mindenfele bee, gogogo, dada, ccc meg egyeb hangokat es mutogat igy kb mindig tudom mit szeretne. Viszont ennyi idosen szerintem mar kene szavakat mondania. Ketnyelvu lesz a baba, igy mindenki azzal nyugtat, hogy ez nem gond, de azert engem nyugtalanit. Rengeteg konyvet olvasunk, TV-t nem nez. Mivel segithetnem a beszedfejlodeset?

    Harmadik gond az evese. Imadja a kenyeret, gyumolcsot meg el el eszeget, viszont a meleg etkezes komoly gond, csakis a tesztat (sajttal) es a rizst eszi meg, krumplit es zoldsegeket nem akar. Regebben szerette az uborkat, paradicsomot, repat, de mostanaban alig eszi meg. Ha uj dolgot teszek ele, meg sem kostolja. Hiaba probalok a tesztaba keverni valamit, akkor a tesztat sem eszi meg. Nem tudom mit csinaljak, muszaj ennie, igy adok Neki mast, illetve amit szeret, de nem orulok, hogy alladoan kenyeret eszik. Szeretnem, ha valtozatosan, egeszsegesen etkezne, hogy jol nojon es fejlodjon. Edesseget, ragcsakat stb. nem kap soha.

    Nagyon koszonom elore is a segitseget!
    Udvozlettel: Ildiko

    • Ildiko

      2015. május 26. kedd

      Meg annyit elfelejtettem, hogy mivel en vegetarianus vagyok ezert eddig vegetarianusnak nevelem a babat. Viszont, hogy ilyen rosszul eszik nem tudom nem lenne-e jobb megis halat es csirket adni Neki. Nem szeretnem, hogy kevesbe jol fejlodjon a hushiany miatt. (Meg szopik, nem tudom, mennyi tejem van meg , de gyanum, hogy nem nagyon sok, mert neha altatasnal szopi kozben felul es ker vizet.) Probaltam adni Neki ekkora babaknak valo tejes babaitalt, de nem issza meg. Tojasfeherjet ujabban szereti, de csak fozve.

      • Vida Ágnes

        2015. május 28. csütörtök

        Érdemes lenne hozzáértő dietetikussal konzultálnod erről. Úgy tudom, nem gond, ha a kisgyerek nem kap húst, de a fehérjét, vasat sok hüvelyessel kell pótolni, illetve tejtermékekre, tojásra szükség van.

    • Vida Ágnes

      2015. május 28. csütörtök

      Ebben a korban már nem mindig fáradnak el a gyerekek a délutáni alvásra. Lehet, hogy ő is csak később lesz fáradt, ezért nem akar elaludni. Próbáld meg kicsit később altatni és az se gond, ha 1-1 alkalommal már kimarad a délutáni alvás.

      Beszéd: 21 hónaposan még nem kell igazán beszélnie. Ha mindent megért és megérteti magát, az tökéletes egyelőre. Segíthet a sok beszélgetés, mondókázás, a mutogatós mondókák, ahol nem csak mondani, hanem mutatni is kell a szövegre, mert ez ösztönzi arra, hogy ő is mutogasson, utánozzon, ami a beszédfejlődés alapja. Lehet állathangokat is utánozni, tanítgatni neki, ez is ösztönzi őt a hangok tudatos utánzására.

      A zöldségeket megpróbálhatod belecsempészni felfújtba, süteménybe, pl. spenótos muffin, répás felfújt, illetve gyümölcsökkel lehet turmixolni őket italnak vagy tejes turmixnak, de még egy rántottába is bele lehet csempészni 1-2 zöldségdarabkát. Ezekkel könnyebben megbarátkoznak a gyerekek, megszokják az ízeket, aztán már többet is megesznek belőle.

  • Anita

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági! Kisfiam 24 hónapos kora óta bölcsis, azaz 5 hete. Nagyon anyás, azóta pedig még jobban. A bölcsiben a mai napig sokat sír, nem nagyon eszik (csak az uzsonnát, de gondolom azért, mert addigra már annyira kiéhezett) és ez engem rettentően elkeserít, mert soha nem hagytuk sírni, de most azt érzem, ebben az egész folyamatban az eddig belém vetett hite/bizalma fog megrendülni, hiszen otthagyom, és ezzel „hagyom sírni”… Mit tegyek, hogy javuljon a helyzet?
    Köszönettel,
    Anita

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ha van ott, aki megvigasztalja, akkor nem hagyod sírni, hiszen nincs magárahagyva. Segíthet egy kis kabalaállatka, akit kijelölsz, hogy mostantól ő vigyázzon rá a bölcsiben (ezt meséld is el neki) és minden reggel „megkéred” az állatkát a kicsi előtt, hogy vigyázzon a kisfiadra és délután mesélje el, mi történt a bölcsiben. Az is segíthet, ha megkéred a kicsit valami apró dologra, mit csináljon meg neked a bölcsiben, pl. rajzoljon valami szépet vagy építsen egy nagy tornyot és amikor értemész mutassa meg.

  • Agi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Agi!

    Harom kerdesem lenne hozzad. Az egyik a fogapolassal kapcsolatos. 17 honapos kislanyomnak 4 honaposan nottek ki az elso fogacskai. Mostanra mar 16 fogacskaval buszkelkedhet.
    A gond az, hogy a fogkefevel eljatszadozik (vettem neki azt a 3 darabos fogkefe szettet is), de nem tudom megmosni vele a fogat. A fogkremet meg nem allhatja. Nem akarom eroltetni sem (nagyon tud uvolteni, amikor a szajaba akarok nyulni), mert felek, hogy egy eletre megutaltatnam vele a fogmosast. Kap naponta 5 fluor-cseppet, de gyakran erzem, hogy a lehelete nem kellemes. Edessegkent csak sima kekszet kap, mas cukros eteleket/italokat nem adunk neki. Ja, es nagyon cumis. Mit tanacsolsz?

    Masik kerdesem az a soval kapcsolatos: a mult honaptol kezdi elutasitani a kulon neki keszitett eteleket, es a mi tanyerunkbol akar enni azt, amit mi eszunk. Nem fozunk sok soval, de ugy olvastam, hogy a gyerekek harom eves koraig nem kellene sozni az eteleiket. Ezzel kapcsolatban mi a velemenyed?

    Harmadik: Sajnos mar 9 honapos kora ota bolcsibe jar, mert mindketten dolgozunk a ferjemmel. A mi esetunkben a szerepek sajnos felcserelodtek. En viszem reggel 8-kor a bolcsibe, es a ferjem megy erte delutan fel otkor, mig en csak este 7-kor erek haza. Persze ez nagyon megvisel engem, fokent mivel, amikor beteg, vagy valami baja van, engem teljesen elutasit, es csak az apjaval akar lenni. Ejjel is csak az apjat keresi. Ha en veszem fel, uvolt, es csak az apja karjaban nyugszik meg. Este es a hetvegen probalom minden idomet neki szentelni, de ugy latszik, ez nem eleg. Hagyhat ez nyomokat a hozzam valo kotodeseben? Egyebkent 9 honaposan, amikor bolcsibe vittem, semmi problema nem volt a beszoktatassal es sosem sirt sem utanam, sem az apja utan.

    Elore is koszonettel!

    Agi

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Reggel, délben és este mossatok közösen fogat! Próbáld ki az epres Vademecum fogkrémet, azzal akkor sincs gond, ha a kicsi megeszi és kellemes az íze. Dicsérd meg, ha veled együtt ő is mossa! A babákkal, mackókkal is játszhattok olyat, hogy megfürdetitek, megmossátok a fogát, hogy a kicsi megbarátkozzon magával a szokással.

      Nyugodtan eheti azokat az ételeket, amiket ti is esztek. Tengeri sót használj és ne sózd túl az ételeket, de összességében semmi baja nem lesz, ha van egy kis só az ételekben.

      Ez a viselkedés normális, a kislányok idővel elkezdenek apa felé húzni. Ez nem ellened irányul, hanem csak az apa iránti kíváncsiság és kötődés jele. Mivel felváltva vagytok vele, természetes, ha mindkettőtökhöz kötődik és néha az egyikőtöket, máskor a másikótokat kéri.

  • Orsolya

    2015. május 26. kedd

    Kedves Agnes!
    A nyarat videki hazunkban szeretnenk tolteni, kerdeznem, hogy 19 honapos kislanyunkat ez erintheti-e negativan barmilyen tekintetben. Termeszetesen mi es a nagyszulok elete allando szereploikent vele lesznek tovabbra is, de megvaltozik az altala megismert biztos kis vilaga, elete eddigi szinhelye, nem lesz ott a haz, a kert, a szobaja, a szomszed kislany, a kornyezo utcak es meg sorolhatnam.
    Hogyan konnyithetnem meg szamara az atallast?
    Varom gondolatait erre vonatkozoan.
    Koszonettel:
    Orsolya

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ha a kislányod mellett ott vannak azok, akikben bízhat, akkor a környezetváltozás nem különösebben viseli majd meg. Az első napokban lehet kicsit nyűgösebb, illetve a hazatérést követő 1-2 napban, de ez természetes. Arra ügyeljetek, hogy megmaradjon a meglevő napirendje, ne legyen nagy változás, lazaság csak azért, mert most nyaralás van.

  • Tóth Ágnes

    2015. május 26. kedd

    Üdvözlöm Ági!

    Segítségét szeretném kérni.
    Kisfiam-Brúnó-17 hónapos, az elmúlt 2-3 hónapban hajnal 4-1/2 6 között megébred. Néha vissza tudunk aludni vagy legalább kivárjuk a negyed 6-ot, hogy megreggelizzen (tápszer cumisüvegből), máskor sír és még leülni sem tudok Vele. Pedig szépen uzsonnázik, vacsorázik (300ml Sinemil vacsorára),így arra gondolok, hogy nem az éhség miatt ébred ilyen korán. Amúgy a súlya 11-12kg között van.
    A kérdésem csak az lenne, hogy szükséges-e valamilyen lépést tennem,amíg nem ‘késő’ (pl. valahogy kihúzni a reggelit legalább reggel 6ig vagy még tovább) attól tartva, hogy megszokja ezt a nagyon korai kelést és ez már így lesz akár évekig is, vagy ahogy növekszik ezt el fogja hagyni és nem kell emiatt aggódnom. Esetleg adhatok hajnal 4kor tápszert? Októbertől bölcsődébe megy, én pedig vissza dolgozni, de ha így megy tovább, attól tartok nagyon nehezen fogom ellátni a munkámat.
    Nagyon köszönöm, ha válaszol. További jó munkát kívánok, üdvözlettel, Tóth Ágnes

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ebben a korban is előfordulhat még, hogy a kicsinek valami miatt gyorsabb lesz az emésztése (pl. mert többet mozog) és ezért hajnalban megint megéhezik. Nincs ezzel semmi gond, nyugodtan etesd meg, amikor már nem lesz éhes, ki fogja nőni. Mivel szép súlya van, ez is indokolhatja a plusz egy evést, ugyanis a nagyobb súllyal a tápanyagigény is megnő.

  • Éva

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági,

    Kislányom 16 hónapos.Elkezdődött a dackorszak nála:( Van hogy egyik pillanatról a másikra teljesen kiborul.Artikulátlan hangon visít,fetreng a földön,patakokban folyik a könnye.Ezt van,hogy ébredés után produkálja 1,5-2 óra alvás után is.Ilyenkor nagyon sajnálom,sokszor nevetek rajta,kínomban már nem tudok mit csinálni,próbálom szépen megtudakolni tőle hogy mi a baj.Nem kiabálok vele nem türelmetlenkedem.Mi ilyenkor a legjobb taktika,hagyjam hagy tombolja ki magát vagy próbáljam kézbe venni,dajkálni?Legtöbbször a karomban is feszíti magát vagy löki el a kezemet.
    Az evéssel is gondom van.Eddig sem volt nagy evő de mostmár semelyik bébiételt sem fogadja el.Az én főztömet sem szereti.Amit általában megeszik az a kenyér,zsömle,pogácsa.Megeszi a pudingot és a joghurtot is.Általában a rántottát,bundáskenyeret,virslit is.De a főzelékeket,gyümölcsöket nem akarja.Az etetőszékben ha eléteszek valamit ledobálja,ledobja az evőeszközt,a vizes paharat.Még a száját sem akarja kinyitni,hogy megkóstolja az ételt.Már attól félek hogy így nagyon egyoldalúan táplálom majd.
    Még szoptatom,általában 2,3 alkalommal naponta.
    Tudom hogy nem szabad erőltetni az étkezést,de mit tegyek,adjak mást amit tudom hogy megeszik vagy ragaszkodjak ahhoz amit eléteszek?

    Köszönettel:
    Éva

    • D.eleni

      2015. május 26. kedd

      Kisfiam 5 hónapos. Tápszeres baba. Alvással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
      A nappali alvásokkal általában nincs gond /3szor alszik, összesen max. 3 órát/, az éjszakák viszont sajnos nem túl jók. Este 8 körül alszik el, egyhuzamban alszik kb. éjjel 1-2ig és onnantól kezdve 1-2 óránként felkel. Nem sír csak elkezd magyarázi, néha kicsit nyöszörög, megébred. Eddig csak időnként fordult elő, de mostanra már minden éjjel egy ideje így zajlik . Cumival alszik, úgyhogy éjszaka ilyenkor rakosgatom vissza a szájába, néha kiköpi aztán kezdjük elölről . Van, hogy mire visszaalszik 4szer 5ször is bemegyek hozzá. Szerinted hogyan tudnám elérni, hogy visszaaludjon magától? Egyáltalán mitől kelhet ilyen sűrűn? Eddig azt gondoltam, hogy a cumit hiányolja amikor félálomban érzékeli, hogy nincs a szájában, de akkor meg miért köpi ki, ha megkapja? Lehet, hogy nem is ez az oka az ébredésnek?Arra is gondoltam, hogy a cumiról leszoktatnám, hátha javulna a helyzet és megtanulna magától elaludni illetve visszaaludni . Egyébként nem cumizik, csak alvásnál. Mit gondolsz, van erre valami megoldás ?

      • Vida Ágnes

        2015. május 26. kedd

        Szerintem az a gond, hogy éhes, és mivel az ébredésnél nem eteted meg, csak cumit kap, ezért hamarosan megint felriad, mert még mindig éhes. Nyugodtan etesd meg az első ébredéskor és utána jobban fog aludni.

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ez a fajta hiszti az ún. distressz hiszti, ilyenkor a kicsi nem tudja kontrollálni magát, nem lehet szép szóval megnyugtatni. Az egyetlen, ami segít, ha te megnyugtatod, átöleled, mélyeket lélegzel, így közvetett módon ő is megtanulja, hogyan kell kezelni a hasonló helyzeteket.

      A bébiételhez már nagy. Próbáld meg azt adni neki, amit ti esztek és egyetek együtt, azaz teríts meg magadnak is, te is edd a gyümölcsöt, zöldséget, így neki is kedve lesz hozzá majd. Bele lehet ám a kedvencekbe is csempészni a zöldséget, pl. zöldséges rántotta (paradicsomot vagy felkockázott paprikát, de még párolt brokkolit vagy spenótot is tehetsz bele), felfújtak bármilyen zöldségből (mivel felkockázható, sütinek néz ki), saját készítésű gyümölcsjoghurtok (beleturmixolva a friss gyümölcs)

  • Viki

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Cumizással és szobatisztasággal kapcsolatban kérném a tanácsodat!
    Cumizással kapcsolatban az érdekelne, hogy hogyan lehet észrevenni, hogy a cumi már csak megszokásból kell a gyereknek vagy még tényleg ragaszkodik hozzá. Néha úgy érzem, hogy lassan 3 éves kisfiam csak megszokásból kéri, máskor viszont úgy tűnik, hogy tényleg kell neki, és megnyugtatja. Amíg szüksége van rá, nem akarom elvenni tőle, de azt sem szeretném, ha egész nap a szájában lógna.
    Szobatisztasággal kapcsolatosan pedig az érdekelne, hogy „hogyan” kezdjük el, mikortól érett a szobatisztaságra a gyerkőc. Szintén lassan 3 éves fiam kapcsán merült fel bennem a kérdés. Próbálkoztunk már többször, de eddig hiába. Ha bugyit kapott és bepisilt, volt hogy fél órán keresztül sem szólt, nem zavarta. Ha bilire, wc-re ültettük, néha sikerült neki, néha nem, de nem szidtuk érte. Van, hogy miután bekakil pelusba, azonnal szól, néha nem, és akkor azonnal kicsípi a fenekét(érzékeny bőrű). Tény, hogy sokféle dolgot és egymástól eltérő időben próbáltunk, ez lehet megzavarta, de összességében soha nem láttam a hajlandóságát a pelusról való leszokásra. Lehet, hogy kényelmes neki a pelus és esze ágában sincs átszokni? Mit javasolsz? Határozottan és konzekvensen ültessem fél óránként bilire/wc-re, vagy várjak még vele? Szeptembertől ovit kellene kezdeni, és tényleg tanácstalan vagyok.
    Köszönöm a válaszaidat!
    Viki

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Valószínűleg tényleg megnyugtatja, de ez nem gond. Ha nem állandóan van ott nála csak elalváshoz vagy megnyugváshoz kapja meg, akkor idővel magától is elhagyja majd.

      A nyár sokat fog segíteni a szobatisztaságra szoktatásban. Gyakorlatilag egyik napról a másikra el szokták hagyni a pelust a gyerekek, ha nem sürgetik őket. Nagy melegben ne legyen rajta pelus, hadd szaladgáljon kisbugyiban vagy anélkül és rá fog érezni a lényegre. Fiúknál az is szokott segíteni, ha apa megtanítja őket állva pisilni.

  • Brigi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    A fiam 2 és fél éves. Lassan egy éve küzdünk evési gondokkal. Addig mindent evett szépen amit adtam neki, főzelékeket leveseket, gyümölcsöket… stb Aztán hirtelen nem fogadta el a gyümölcsöt bármilyen formában is adtam neki. Utánna már a főtt ételeket is kiköpte és a szendvicseket sem tudtam vele megetetni. 2-3 étel maradt amit elfogadott. (tejpép, tejbedara, túrós tészta) Mindegyik tejes és nem túl vitamingazdag. Már 3 hónapja adok neki multivitamint amit sokszor abba kell hagynunk mert szinte minden hónapban vírusos megbetegedése van. Orvosnak már többször jeleztem. Szerinte ez pszichés probléma és nincs szükség étvágyjavítóra. Majd kinövi. Fogyni szerencsére még nem fogyott, de nem is hízott azóta. Sokmindennel próbálkoztam már amiket te is tanácsoltál más anyukáknak. Egyenlőre nincs változás. Volt hogy kihagytam étkezést nem erőltettem, de nem éhezett meg akkor sem. Nekem már gyomoridegem van az evések előtt, hogy vajon most eszik e. Hiába minden próbálkozásom. A kérdésem az lenne,hogy mennyi az az ételmennyiség amit egy 2 évesnek naponta enni kéne, hogy tudnám rávenni hogy megkóstoljon bizonyos ételeket amikre ránézésre nemet mond, és mikor kell valami étvágyjavítót neki adnom. Azt hiszem már elég türelmes voltam hiszen egy éve küzdünk már, vagy ezt tényleg egyszerűen csak kinövi? Nagyon köszönöm a választ!!!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Tényleg az lehet a gond, hogy rájött, hogy anya idővel úgyis a kedvenc ételeket adja majd. Érzi azt is, hogy feszült vagy emiatt, pedig láthatóan szépen fejlődik, tehát nincs miért aggódnod. Segíthet, ha minden alkalommal együtt étkeztek, együtt ültök le az asztalhoz, magadnak is terítesz, te is eszel zöldséget-gyümölcsöt vele. Segíthet az is, ha rendszeresen együtt főztök, ő is segíthet, belekóstolhat az ételekbe. Jön a nyár, ilyenkor ki lehet próbálni, ha van rá módotok, hogy gyümölcsöt szedtek, ő is megkóstolhatja, ez is meg szokta hozni a kicsik kedvét a gyümölcsökhöz. Nem kell erőltetni semmit, se aggódni miatta, mert a kicsi érzi a feszültséget és még kevésbé fog enni.

  • Évus

    2015. május 26. kedd

    Szia Ági!

    Múltkori válaszodat köszönöm szépen. A kisfiam elalvásával vannak problémáink, aki most 28 hónapos. 24 hónapos korában hagytuk abba a cicizést, mivel úton van a tesó. Addig cicin aludt el, 2-3x felkelt éjjel cicizni. Eddig velünk aludt, mert kb. 4 hónapos lehetett, amikor az ide-oda járkálást a gyerekszoba és a hálószoba között éjjel már nem nagyon bírtam, ezért magamhoz vettem. Az altatásnál a köv. gondunk van : nem akar a szobájában aludni. Már kapott új ágyat is, mivel úton van a kistesó és övé lesz a kiságy. Az új ágynak nagyon örült, tetszik neki. Próbáltunk este a szobájában az új ágyban mesélni neki, de nem érdekli. Egy mesét meghallgat, utána ugrándozik. Már próbáltuk azt, hogy az ágya mellé tettünk matracot és hogy ott alszunk vele, de akkor is csak a hálóba akar aludni. A hálószobában néha mesenézés közben alszik el. Próbáltuk azt is, hogy a szobájában nézze a mesét, de akkor is a hálóban kötött ki. Elalvás előtt pedig mindig kitalálja, hogy ő éhes, pedig rendesen vacsorázik. Soha nem ivott lefekvés előtt kakaót vagy tejet, mert cicizett. Most lefekvés előtt pudingot, joghurtot kér, amit meg is eszik. Lehet, hogy kellene adnom neki inkább tejet vagy kakaót? Esti napirendünk így néz ki: 18-18.30 körül vacsorázunk, 19.30 körül fürdetés következik, majd 20.30 körül próbálunk lefeküdni, amire elalszik 21.30-22.00 van. Mostanában elalvás előtt újra a cicit keresi, simogatja, igényli a kontaktust. Éjjel már nem ébred meg, csak hajnalban. Akkor is csak szomjas és alszik is tovább. Véleményed szerint mit csináljunk, mit csináljunk másként, hogy sikerüljön a különalvás. Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Évus

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Azért nehéz kérdés ez, mert számára még ti vagytok a biztonság forrása, ezért nem akar tőletek külön szobában aludni. Valószínűleg nem elég álmos még addigra, hiszen több, mint 1 óra kell, mire elalszik, ez nagyon hosszú idő.Jó lenne eleve később kezdeni a vacsorázást, fürdetést, így mire az ágyába kerül már kellőképpen álmos lesz és a meseolvasás után nem akar már ugrálni. Úgy érdemes kialakítani az estét, hogy meseolvasás előtt ő kapcsolhassa le a nagyvillanyt (ez azért jó, mert így neki is ráhatása van a lefekvésre, nem csak passzív „elszenvedője” a folyamatnak), fektethesse le a kismackóit, kisautóit stb., aztán meseolvasás, majd mesemondás fejből, amíg el nem alszik, így könnyebben el tud lazulni majd.

  • Kata

    2015. május 26. kedd

    Szia Ági!

    Ismét a véleményedet kérném.
    14 hónapos Kislányom nyagyon kiegyensúlyozott, semmi gond nem volt vele eddig. Kétszer aludt napközben, kb délelőtt 10-12:30-ig és délután 15:30-17-ig. Reggel 7-kor kel és este 9-kor alszik. 1-2 hete van hogy délután nem alszik. Az ágyában játszik,beszélget. Ilyenkor estére már nyűgös,előbb is alszik. Viszont ha elalszik délután, van hogy két órát is alszik. Nem tudom, hogy ez az egy alvásra való átállás miatt van-e. Csak akkor meg nem értem, hogy ha elalszik, mért alszik rendesen. Most jön a szemfoga, azon is gondolkoztam, hogy zavarhatja-, bár eddig mind a 8 foga úgy bújt ki, hogy észre sem vettük.
    Nem tudom mi lehet az össze-vissza alvás oka…

    Várom véleményed. Köszönöm előre is.

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Valószínűleg lassan átállna a napi kétszeri alvásról az egyre és délután már nem olyan fáradt a megszokott időpontban, csak később. Próbáld meg délelőtt kicsit később fektetni, így a délutáni alvás elmaradhat.

  • Etelka

    2015. május 26. kedd

    Kedves Àgi!
    A kisfiam 6 és fél hónapos, 5 hete kezdtem a kóstoltatást ( almalé, almapüré, cékla, krumpli), de csak pár kanàllal.
    Két hete van, hogy mostmàr szeretném kivàltani a tízórait. Mindig tejcsi előtt kanalazunk. Nehezen eszik, eddig 30g-nál nem evett meg többet, azt is fél óra alatt.
    Játszunk közben, énekelek, mondókàzok…
    Szerinted ez normális? Vagy mit csinálok rosszul? Hogy etessem, hogy ő is élvezze?
    Anyatejes egyébként, fejek neki. Kis súllyal született, a szopizàssal is voltak gondok. 4 hónapos kora körül volt pár nap, amikor a cumisüveget sem fogadta el. Foga még nincs, most kezd forogni.
    Előre is köszönöm a segítséged!
    Eti

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ez teljesen normális. Még nincs többre szüksége, nem is kell erőltetni, sem szórakoztatni. Egyen annyit, amennyit elfogad, aztán, amikor majd tényleg éhes lesz, többet fog elfogadni. 20-30 gramm most még bőven elég. Esetleg megpróbálhatod azt is, hogy nem evés előtt, hanem két evés között félidőben eteted meg, mert van olyan baba, akinek szopiidőben csak az anyatej jó, viszont két szopi között szívesen kóstolgatnak. Aztán majd, amikor már megeszik egy teljes adagot (legalább 150 gramm), meg lehet próbálni szopiidőben adni.

  • Judit

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    1. Szeretném megkérdezni a véleményedet azzal kapcsolatban, h két kislány (3,5 éves; 2 éves) civakodásába mikor kell beleszólni. Kell-e egyáltalán vagy az ember hagyja, h lerendezzék maguk között pl ha ugyanaz a játék kell. Nagyobbik lányom kialbál a kisebbik (most kezd beszélni) tettekkel nyilvánít véleményt. Nyilván ha tépni kezdik egymást közbeavatkozom, meg rendszeresen elmondom, h beszéljék meg, kérjék el egymástól a játékokat…stb. De úgy érzem folyton ott „körözök felettük”, jó-e ha folyton én teszek rendet?
    2. Nagyobbik lányom szeptemberben új óvodát kezd (óvodaváltás lesz). Hogyan vezessem át az új óvodába, mit érdemes mondani, mivel érdemes motiválni? Új környezet, új emberek, új jel…stb. Hogyan tudom felkészíteni a váltásra? Várhatóan mennyi időbe telik neki az új környezetbe való beilleszkedés?
    3. A nagyobbik lányom új szituációkban pl vendégség (főként ha hozzánk jönnek), nem tudja kezelni az érzelmeit. Felpörög, rohangál, kiabál…stb, s nagyon nehezen „áll le”. Ezekre a szituációkra mindig felkészítem mégis mindig ujra és ujra ugyanaz történik, h ő teljesen megváltozik, kikel magából. Hogyan tudnám őt ebben segíteni?
    4. Kisebbik kislányom (2év) nem szívesen fogja meg a kezünket ha sétálunk. (Nyilván tudja, h így akadályozva van a szabad akaratában). Kell, h erőltessem nála ezt a dolgot vagy majd idővel maga is nyitott lesz erre? (persze úttesten való átkelésnél nincs apelláta fogni kell a felnőtt v testvér kezét, de ezek is mindig ellenállásba ütköznek.)

    Válaszaidat köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      1. Erre nehéz jó választ adni. Az én taktikám az, hogy hagyom őket kicsit vitatkozni, nem gond, ha maguk között rendezik a vitát és megtanulnak kiállni az igazukért. Csak akkor avatkozom be, ha nagyon kezd eldurvulni a dolog.
      Ilyenkor mindkettőjükkel átbeszélem a dolgot úgy, hogy a másiknak végig kell hallgatnia, de nem szólhat bele, így (reményeim szerint legalábbis :)) megtanulják, hogy a másiknak is vannak szempontjai, érvei stb.

      2. Ha már beszokott egy kisgyerek általában nem szokott nehezen menni a váltás. Meséld el neki az új helyet, esetleg a nyáron sétáljatok el arra, hadd nézze meg, de különösebben „reklámozni” nem kell neki a dolgot.

      3. Ilyenkor próbáld magad mellett tartani, ültesd az öledbe, nyugtasd meg, esetleg pár percre menjetek is ki a többiek közül. Van olyan gyerek, aki érzékenyebb az új ingerekre, emberekre és nem tudja kezelni ezt az érzést, de ha ilyenkor kicsit „kipihenheti” magát, megtanulja kezelni az érzést.

      4. Ha már tudja, hogy nem szaladunk ki az útra stb. akkor nem kötelező fognia a kezedet. Később, amikor már nem kötelező, magától is megfogja majd.

  • Mòni

    2015. május 26. kedd

    Szia Àgi!
    Olyan kérdésem lenne,hogy kisfiam 3 éves és mostanàban az a szokàsa,hogy ha valamit nem kap meg illetve nem ùgy van ahogy szeretni akkor hisztizik és megüt.A hisztivel nincs gond,mert azt tudom kezelni,de nem tudom az ütesre hogy reagàljak.
    Màsik problemàm hogy néha teljesen elutasítò és irigy a gyerekekkel.Egyke,de mindig pròbàlom neki mondani, hogy senki nem veszi el a jàtékait és baràtkozni kell.Egyébként baràtkozòs nyilt kisfiù,de a kisebbekekel nem.Hogyan tudnàm segíteni hogy megtanulja hogy senki nem veszi el a jàtékàt. Köszönöm vàlaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Fogd meg a kezét és mondd „nem szabad”. Érezze, hogy túllépett egy határon.

      Ez az „enyém”-korszak, amikor a kicsi nagyon védi a játékait. Ha valaki elkér valamit, adjátok közösen oda és mondd el a kisfiadnak, „nem veszi el, csak kipróbálja” és nézzétek végig, ahogy a másik használja, majd visszaadja. Így újra meg újra átéli, hogy ezzel nem vész el a játék, vissza fogja kapni és az attól még az övé, hogy más használja.

  • Rácz Annamari

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági,
    2 éves kisfiammal kapcsolatban vannak kérdéseim. (Előre bocsánat, jó hosszú leszek)

    1. Amikor eszik, akkor sokszor az utolsó falatokat vmiért bent tartja a szájában és még fél óra múlva is ott van. Nagyon nem szeretem ezt… Szólok neki, hogy rágd meg, nyeld le. Erre sokszor az a reakció, hogy kiköpi, kitolja a nyelvével az ételt. Van olyan eset, amikor pl almát eszik és látom, hogy a héjját nem bírja megrágni. Akkor megkérdezem kéri e, meg bírja e rágni. Ha azt mondja nem bír vele, akkor megkérem rá, hogy adja ki a szájából. Nem tudom hogyan lehetne vele megtanítani, hogy a két eset nem ugyanaz. Pl egy kenyérdarabot ne köpjön ki egy mp múlva mert meglátta a sajtot is és mondom neki, hogy csak akkor kap sajtot, ha megette a kenyeret. Erre simán kitolja a nyelvével a kenyeret és kéri a sajtot. Utólag már hogy mondjam neki, hogy kiköpted, nem kapsz. Előre kellene figyelmeztetnem, de sokszor nem lehet előre tudni mikor csinálja ezt.

    2. Evésnél olyan is előfordul, hogy ha vmi nem tetszik neki, akkor ledobja a földre, ne dobáld felkiáltással. Van, hogy az első porcinál eljátsza. Ilyenkor szólok neki, ha még egyszer előfordul, nem kap több porcit és vége a vacsinak. Ekkora gyerek ezt már értheti? Vagy másként kellene reagálni erre?

    3. Ami nagyon bánt, az a közösségben való viselkedése. Mindig is eléggé anyás volt, velem van nagyon sokat, nagyszülőkkel 2 délután a héten és ennyi. Régóta (kb 1 éves kora óta) rendszeresen járunk baba-mama csoportba, másik nap mondókás csoportba, megint másik nap úszni is. Bár kertes házban lakunk, szoktunk néha néha játszótérre is menni a közösség miatt. Van, hogy mi megyünk el hasonló korú kis baráthoz, van hogy ők jönnek.. Mindezek ellenére ha elmegyünk itthonról, és megérkezünk az egyik foglalkozásra, akkor alig akar mozdulni mellőlem, ha biztatnám akkor van hogy sírva fakad, csak bújik hozzám. Sokszor az is zavarja, ha hangosan nevet vagy sikongat a teremben egy másik kisgyerek. Olyankor már görbül is a szája és bújik hozzám. Ilyenkor mondom neki, hogy minden ok, csak örömében sikított a kislány, tudom megijedt de minden ok itt vagyok én is és ő is szokott örömében sikongatni. Erre általában megnyugszik. Ma pl ismerős kisfiú elesett mellette, amitől az én fiam megijedt és elkezdett állatira sírni. Onnantól végképp csak az ölemben ült és ki se mozdult onnan. Rettentően zavar engem ez, mert nem akarom, hogy anyámasszony katonája legyen. Nem értem miért képtelen feloldódni és pár lépés távolságot tenni tőlem olyan helyen, ahol bár több gyerek és anyuka van , de szinte mindig ugyanazok és már nem idegen neki a hely sem. Ha mondókáznánk a többiekkel körbe körbe járva, sok kisgyerek sétál anyuka mellett, az én gyerekem szinte kétségbe esve kéri hogy anya vigyél. Szeptembertől bölcsis lesz és totál kész vagyok ettől, mert nem tudom mi vár ott ránk. Hogy segíthetnék neki oldódni? 1 évvel ezelőtt még nem zavart ez nagyon, mert gondoltam idővel jobb lesz. Talán volt egy kis idő, amikor kicsit oldottabb volt ezeken a helyeken, de most megint matricaként rám van tapadva. Úgy érzem megteszek mindent azért, hogy szokja a gyerekeket, a tömeget, de nem megy vmiért. Ha kint vagyunk az udvaron, vagy felnőttek vannak csak akkor nem veszek észre ilyet. A játszótéren sem vészes a dolog, nem keresi ott sem más társaságát, de vhogy nem is zavarja annyira a másik gyerek. Inkább zárt helyen veszem ezt észre. A korosztálya beliekkel, főleg ha több kisgyerek van vmiért nem találja a közös hangot. Olyan sokszor, mintha félne, vagy tartana tőlük. Nem tudom miért. Már arra is gondoltam pszichológushoz kellene vinnem emiatt… Értelmes kisfiú, sok dolgot meg lehet vele beszélni, de nagyon érzékeny. Hogy lehet az ilyen helyzeteket jól kezelni? Mit csináljak, hogy könnyebben feloldódjon?

    4. Mi a jó reakcióm arra, ha az én gyerekem játszik vagy nézeget egy játékot és odajön egy másik kisgyerek és csakúgy kiveszi a kezéből? Általában a másik szülő szól, hogy jajj ne vedd ki a kisfiú kezéből, no de én ilyenkor mit mondjak? Hogy ne add oda? Ez gondolom nem jó? Hogy tanítsam meg arra, hogy ne szedjék ki a kezéből a játékot?

    5. Kb 2 hónapja sokszor csak az a játéka, hogy fog egy kisautót és körbe tologatja a dohányzóasztalon. Vagy összeépít több utánfutót és azt tologatja, vagy eljátsza, hogy autómentő és el kell vmit szállítani, vagy a radiátoron tologatja a kisautót… Persze ez csak benti játék, mostanában meg sokat vagyunk kint, de bent ez az első amit elkezd játszani. Szokott olvasni könyvet, autós újságot is nézegetni, meg főzni, néha bábozni is, illetve ha én is bekapcsolódok, akkor együtt olvasunk mondókázunk, labdázunk, kirakózunk stb.., de magától szinte mindig a kisautózás a játék. Jól el van vele, de nem sivár ez így?

    6. Többször előfordul minden héten (nem birtam rájönni lehet e kötni vmihez), hogy felébred éjszaka (vmikor 23.30 és 3 között) és órákig fent van. Mindegy, hogy befektetem magam mellé, vagy a kiságyában hagyom, nem szólok hozzá, max néha hogy csend aludj, akkor se alszik el csak feszeleg, szórakozik, magyaráz. Reggel 7 körül kelünk, ebéd után alszik 1,5-2 órát, este 9 körül alszik el. Eleget van levegőn is. Mi a franc ez és hogy lehet ennek véget vetni már nagyon unom az órák hosszat tartó asszisztálást a semmihez éjjel.

    7. 2 éves múlt pár hete..jön a nyár, lehetne bilire szoktatni..de hallani sem akar róla. Nem erőltetem sose, de rá sem akar ülni egyáltalán nem érdekli. Hagyjam és majd jövőre vagy mit csináljak? Télen biztos nem akarok ezzel foglalkozni, nyáron lenne jó.

    8. Mostanában ha kérek vmit tőle (pl hozzon egy tálcát vagy kérek a kuglófból egy falatot amit épp eszik), akkor közli hogy nem és vigyorogva arrébbmegy. Mit csináljak ilyenkor? Ráhagyjam? Magyarázzak? Megcsináljam én?

    9. Az utolsó… Reggel és este még szopik. Szeretném már ezt abbahagyni, mert nekem már teher. Lehet leállni egyszerre is, hogy innentől egyáltalán nincs szopi, vagy csak egyesével hagyjam el? Melyiket előbb?? Örülnék ha végre el tudna aludni maga is este. Hogy csináljam? Eddig szopin aludt el este. Mit mondjak miért nincs tovább szopi? Ha csak egyiket szüntetem meg, akkor mit mondjak a másik szopi miért maradhat meg? Egyáltalán hogy kezdjek ennek neki? A napközbeni és éjszakai szopizásról nem volt gond leállni, de ettől a kettőtől tartok, nem tudom hogyan csináljam.

    Előre is köszönöm a jó tanácsokat!

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      1. Szerintem ezzel ne foglalkozz. Ha benttartja, hát benttartja, később le fogja nyelni vagy kiköpi, ha zavarja. Minél kevesebb figyelmet kap ez az attrakciója, annál hamarabb hagyja majd el.

      2. Ilyenkor vedd ki őt a székből és közösen takarítsátok fel, érezze, hogy a tettének következménye van. Aztán tedd vissza és kapja meg a következő ételt. Ha megint ledobja, ne kapjon mást. Érezze, hogy itt van egy olyan határ, amit nem lehet átlépni.

      3. Ez teljesen normális viselkedés ebben a korban. Új helyen hagyd egy kicsit feloldódni, ha az öledben akar ülni, hadd üljön ott, amikor már megbarátkozott a hellyel, magától el fog menni majd barátkozni. Minél inkább erőlteted, annál bátortalanabb lesz.

      4. Igazából itt nem tudsz mit tenni. Annyit lehet, hogy elmondod neki, hogy sajnos ilyen előfordul, de nem gond, majd játszotok mással. Nem kell még megvédenie magát, kicsi hozzá, később automatikusan fog jönni, ha megtanulja, hogyan viselkedjen közösségben.

      5. Most ez tetszik, ezt gyakorolja 🙂 Kinövi majd és jön másik kedvenc. A kisgyerekkor sajátja egyébként, hogy a gyerek hetekig-hónapokig képes egy téma iránt rajongani, aztán kinövi.

      6. Több oka lehet ennek. Ha eszik napközben édeset, iszik kakaót, az is okozhatja. Az is lehet, hogy a hátsó fogai jönnek vagy a mozgására riad fel, de annyira ingerkereső állapotban van, hogy nem tud visszaaludni. Ezen este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea segíthet.

      7. Még korai. Ha megérik rá, télen is magától szobatiszta lesz. Ha még nem érett rá, akkor meg mindegy, hogy tél van vagy nyár. A szobatisztaságra való érettség jeleiről itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

      8. Keresi a határokat, kipróbálja, mi van, ha nem csinálja meg. Ilyenkor a következményekre érdemes felhívni a figyelmét: „Jó van, ha nem hoztál tálcát, akkor ma nem lesz vacsora.”

      9. Fokozatosan hagyhatod el a szoptatást. Kezdd a reggelivel, akkor könnyebb elterelni a figyelmét és amikor az már megvan, akkor lehet az estit is elhagyni.

  • Adri

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    15 hónapos kislányom miatt írok.Nagyon ügyes, jókedvű kislány aki mindent megért már mégis úgy érzem hogy van olyan helyzet amikor teljesen kifordul magából.
    Ez az esti és reggeli tejcsínél van.Tejitalt iszik még amit mindig előre elkészítek mert muszáj.Kiskora óta így van.Ha meglátja az üvegét totálisan el kezd üvölteni kifordul magából.Kicsiként is így volt addig üvöltött míg meg nem kapta.Azt hittem ha nagyobb lesz ez elmúlik de nem.Csak rosszabb mert most már hangosabb.Néha volt hogy elfelejtettem elkészíteni és hát hagyd ne mondjam mi volt. Normális hogy így reagál rá? Ha felkelünk reggel és még az ágyban játszunk, hancúrozunk nincs semmi baj csak ha kiérünk a konyhába. Hiába nyugtatom hiába veszem fel csak az üvöltés megy.
    Volt hogy adtam neki vacsorát ne éhezzen meg ennyire akkor is ez volt.Már nem tudom mihez kezdjek vele valahogy úgy érzem nem normális már ez a viselkedés.Vagy várjak még kinövi?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Valószínűleg ez csak megszokás nála, nem az éhség okozza, egyszerűen csak megszokta, hogy amíg vár, addig üvölteni kell. Ki fogja nőni majd. Esetleg lassan megpróbálhatod lecserélni a cumisüveget itatópohárra vagy rendes pohárra, így ha nem cumisüvegből kapja, nem fogja összekötni a kettőt egymással.

  • Zsolt

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyobbik lányom 3 éves múlt, három hete született a testvére. Érzékeljük nála ennek jeleit természetesen, az igényt a még több figyelemre, igyekszünk is megfelelni ennek az elvárásnak (is) 🙂 bevonni, amibe csak lehet és amihez kedve van, megbeszélni vele minden megbeszélhetőt; ennek és persze neki köszönhetően a kisebb súrlódásoktól eltekintve viszonylag zökkenőmentesen mennek a napok. Viszont tegnap, amikor megkérdeztem este, hogy fogat mosott-e már, nem mondott igazat… És még azt is hozzátette, hogy anyával a fürdőszobában. Amit én el is hittem, amíg anyukája nem szólt neki, hogy ideje van a fogmosásnak.
    A fogmosás nem a napi rutin kedvenc foglalatossága nála, de ezt jórészt a dackorszak részének gondoljuk. Mégis eléggé meglepett a tódítás, tőlünk ilyet nem „leshetett el”, mert – ha az ő szintjén is, de – mindig őszintén beszéltünk, beszélünk vele. Nem szeretnék a szükségesnél nagyobb ügyet kreálni ebből, de szeretném megkérdezni, hogy ez „szokványos” ebben a korban? Összefügghet a kistestvér érkezésével, az emiatt természetes módon érezhető lelki egyensúly megbillenésével? Vagy nagyobb a gond?

    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      A füllentés ebben a korban még nem tudatos, sokkal inkább fantáziálás eredménye. Hát ő mosott fogat, hiszen tegnap is mosott, tegnapelőtt is, nem kérdezted tőle, hogy 10 perccel ezelőtt mosott-e… 🙂 Teljesen normális, ha egy 3-4 éves kisgyerek néha hozzátesz dolgokat a valósághoz, vagy valósként mesél el történeteket, ezt ki fogja nőni majd. Ha megbeszélitek vele, csak megijeszti.

  • Dia Dius

    2015. május 26. kedd

    Szia Ági!
    A rendszer rosszalkodása miatt több kérdésem is felgyűlt.
    1.) 5,5 hós babám előszeretettel túrja fejét a földbe, popó az égnek meredve és sikít, visít, sokszor bedühödik. Rágcsálja amit elér. Ez mind a fogzástól van vagy a kúszás kezdete lehet?

    2.) Mit tudsz a csecsemőkori pocak sérvről? Egyik doki szerint lehet az van, másik szerint nem az…nem a köldökében van, hanem mellette a hasfal egyik oldala kicsit magasabb mint a másik oldalon. Állítólag kinövik. (Na, mármost állandóan magát felhúzó, felülni akaró gyermekről beszélünk, aki a fogzás miatt sokszor nyűgösebb, tehát a sírás garantált, nem tudunk mit tenni…egy szó mint száz, használja a hasizmát rendesen)

    3.) A kisbabakori fül elállás is téma sajnos. Egyik oldalon csak, de kintebb áll kicsit a füle, mert folyamatosan úgy alszik, hogy maga alá gyűrődik a füle. Pici kora óta visszaigazítom, de elmozogja pár pillanat múlva, éjjel így teljesen koordinálhatatlan…mit lehetne tenni? Jó, majd ha megnő a haja meg nagyobb lesz, de addig? És felnőttként sem szeretném, ha gondja lenne.

    4.) 89%ban anyatejes baba, akinél elkezdtük a kóstolást. Az hogy lehetséges, hogy éhesebb mint valaha? 🙂 Éjjel rendben vagyunk, de nappal óránként is képes megéhezni, pedig a tejet nem 2 perc alatt rendezi le, tehát eszik rendesen. Mellé persze folyamatosan mozog, így a hízás is átlagos. Ahogy nézem, 5-6 etetés lenne ilyen korban, nálunk 9 tuti van….

    5.) Feltehetőleg mogyoró allergia (amit én fogyasztottam 2 nappal a kiütések előtt) okozhat-e hosszú távon allergiát a babánál? Remélem nem. Kerülöm azóta is a mogyorós ételeket. És maga a feltételezés is csak találgatás, nem tudja senki biztosra, hogy az volt.

    Bocsi, sok minden felgyűlt. Köszi előre is!
    Dia

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      1. Is-is. Jön a foga, ezért mindent töm be a szájába, és kezdené a kúszást, csak még nem elég ügyes, ezért bedühödik 🙂

      2. Ha a köldök környékén van, azt úgy tudom, nem is szokták piszkálni, mert 4-5 éves korig magától elmúlhat.

      3. Amint elkezd forgolódni, ez a probléma megoldódik, mert többször változtat majd éjszaka helyet, így nem fogja gyűrni a fülét.

      4. Igen, ez normális. A tápanyagigény a testsúllyal együtt nő és vannak gyorsabb növekedési fázisok, növekedési ugrások, amikor átmenetileg gyakrabban és többet eszik a baba. Ha jól fejlődik, kiegyensúlyozott, nem kell foglalkozni vele. Majd, amikor már több darabos, tápláló ételt eszik, ez lecsökken.

      5. Nem, ettől ő nem lehet allergiás, hiszen nem ő evett mogyorót.

  • Vivien

    2015. május 26. kedd

    Szia Agi!

    Kislanyom 22 honapos, mar nagyon szepen beszel es bolcsibe is jar. Kezdetben nehezen szokott be, de mostmar nagyon szereti, koszonet Neked megegyszer az akkori hasznos tippjeidert.

    Mostanaban 1 hete kezdte el, hogy lefekves elott, ker meg inni, azt mondja kakalt, mert tudja akkor kivennem megint peluscserere. Ugy gondolom ez mind csak idohuzas, eddig szepen elaludt a mese es dal utan. Letezne hogy mar ennyire huncut hogy mar most probalja huzni az idot? Lefekves elott mindig intimen egyutt vagyok es halkan olvasok neki, es eddig ez jol mukodott. Neha hiszti is lesz a vege. Eddig megadtam neki mindent, de mostmar ugy erzem hogy muszaj hatarozott lennem, es megmondani hogy egy mese volt es kesz, es mostmar tudunk aludni, mert kulonben kicselez engem a kis diktator. Jol gondolom, hogy egy 2 evest mar muszaj igy terelgetni? Mert ha egyet fittyent es mindent megkap, akkor azt hiszi hogy o itt a kiralyno, kis drama queen 🙂

    Kislanyom amugy jo evo, de mostanaban foetkezeskor csak a tesztat hajlando megenni, gyakorlatilag a zoldseget, mindig eldobalja, kivalogatja. Neha egy kis krumpli. Pedig imadta a brokkolit korabban. Rizset meg abszolut nem hajlando enni. Legyek szigorubb, es rakjam ele csak a zoldseget es mondjam azt hogy ha azt megedte csak utana kap husit, stb? Attol tartok nem kap igy eleg vitamint, plusz nem akarom hogy valogatos legyen. Mi ilyenkor a legjobb megoldas? Sok mindent probaltunk mar. Talan a legjobban akkor mukodik egyutt amikor kiultettuk a lepcso ele, akkor megette. De nem akarom hogy negativ legyen a hangulat etkezeskor, nyilvan inkabb pozitivabban szeretnem elerni, hogy jo hangulatban egyen egyutt a csalad.
    Eddig kisbabakent kezeltem, es gyakorlatilag „kiszolgatlam” kis szemem fenyet, de ugy erzem hogy okosabb mint gondolom es itt az ideje hogy uj szabalyok jojjenek. 2 evesen ezt mar szabad gondolom? Eddig ezt a szeretet hatarszabasanak gondoltam es inkabb sok mindent megengettem neki, pl „na ja olvasunk meg egy konyvet alvas elott.” De lehet jobb, ha azt mondom csak egy konyv es kesz? Nem akarom hogy elutasitsam, nyilvan amikor az anyukajara lenne szuksege, bennem nyilvan ez okozza a streszt. Ferjem szerint minden tul komplikalok 🙂 Persze az apukak lazabbak mindenben, ez okozhat koztunk is kompliktusokat, amit persze a gyerek is megerez, szoval probalunk megegyezni ezekben a dolgokban, de azert nem mindig konnyu.

    Mas kerdes: az hogy a felnottekkel jol elvan, de a gyerekektol inkabb elhuzodik, az miert lehet? Minap voltunk egy 1 eves kislanyt meglatogatni, es azt hittem a pici fog sirni, de ehelyett az en 2 eves lanyom bogott amint a pici lany probalt vele baratkozni. A felnottekkel nem szokott gond lenni, azokkal mindig hamar felveszi a kapcsolatot, odaviszi nekik a konyvet, jatekat stb.

    Meg egy kerdes: Mikor erdemes bilire szokatni? A nyar az elvileg idealis, de nem tudom hogy o kesz van -e mar erre. A kakival tisztaban van, mondja is neha hogy kaki, es akkor valoban kakilt. Csak mostanaban ha latom rajta hogy kakil, es rakerdezek kaki, ravagja hogy nem, mert nem akarja hogy pelust csereljek, mert ugye o szeretne tovabb jatszani, szoval a jelzesek meg nem mindig megbizhatoak 🙂 Szoval jo lenne tudni, hogy mikor erdemes ezt a bili temat elkezdeni.

    Ja es meg egy bonusz kerdes: eddig csak agyzsakban altattuk, mert mindig kitakarta magat, es feltem hogy fazna vagy magara huzna a fejere. Ez most jol mukodik, jol alszik 12 orat. De mikor szabad, parnat es takarot hasznalni mint a felnotteknek? Mindig lerugdosta magarol a takarot, akkor is ha jol bebugyolaltam, de persze lassan szeretnenk normalis szokasokat kialakitani.

    Cumit csak alvashoz kap, errol mikor erdemes leszoktatni? Bocsi a sok kerdesert!

    Elore is koszonom a tippjeidet es a velemenyedet!
    Udv, Vivien

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ez tényleg időhúzás. Segíthet, ha van egy kis menetrendje a lefekvéseknek, amiben ő is kap szerepet, nem csak úgy történnek vele a dolgok, mert akkor nagyobb a tiltakozás. Pl. este lefektetheti a babáit, mackóit, betakarja őket, elköszön tőlük, utána lekapcsolhatja a nagyvillanyt, aztán meseolvasás, lámpaoltás, esetleg még mesemondás fejből is a sötétben (nálunk ez úgy volt, hogy ők választottak szereplőket a meséhez, így alig várták, hogy elmondjam a történetet és jobban lekötötte őket a fejből mondott mese)

      Ebben a korban nagyon válogatósak tudnak lenni. Lehet egy kicsit trükközni a zöldségekkel, pl. szószként adni tésztára, husira, vagy krémlevesként, illetve nagyon jó a felfújt is, mert azt kockára lehet vágni, mint egy sütit és bármilyen zöldségből készíthető. Ezenkívül fontos az is, hogy te is egyél vele, lássa, hogy te is azt eszed, amit ő, nem csak őt eteted brokkolival, miközben neked ott a finom pizza 😀

      Kellenek a határok, de ez nem jelent merevséget. Ha még nem álmos és szeretne még egy mesét, az belefér, de kimászkálás, játék már nincs.

      Ebben a korban a gyerekek félnek a kortársaiktól, mert a felnőttek viselkedése kiszámítható, de egy másik kétévesé már kevésbé. Ezt ki fogja nőni majd.

      A bilire szoktatás még kicsit korai, de persze meg lehet próbálni a nyáron, hogy csak bugyiban vagy bugyi nélkül rohangál, megdicséred, ha elmegy a bilire, de nem kell sürgetni a dolgot.

      Nyugodtan kaphat már ennyi idősen takarót és kispárnát, ráadásul most jön a nyár, nem gond az se, ha lerúgja.

      A cumit, ha alváshoz kapja, magától elhagyja majd.

  • H. Mariann

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos és az alvással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Jelenleg még szopizik, de már csak az elalváshoz kapcsolódó „rituálékén”. A problémám az, hogy éjjel sokszor megébred és anélkül nem tud visszaaludni, hogy ne tegyem mellre. Sem a víz, sem ringatás, sem cumi, semmi nem segít, így a férjem sem tud segíteni és már nagyon fárasztó. Sajnos mellém sem tudom venni az ágyba, mert úgy még kevesebbet alszik, nem bír meglenni mellettünk, de ez valahogy a kezdetektől így van, fél éves korától külön szobában is alszik.
    Nem gondolnám, hogy éhes, mert olyan hosszan nem szopizik és úgy érzem, annyi tejem nincs is ezekre a megébredésekre, hogy az egy étkezést kiszolgálna, de megnyugszik és visszaalszik.
    Hogyan tudnám megtanítani, avagy leszoktatni, hogy mellretétel nélkül is sikerüljön visszaaludnia?
    Ő már ül, feláll és ahogy kipattan a szeme, már állva vár a kiságyban.Próbáltam, hogy lefektetem, megsímogatom a kis hátát, ott hagyom, de sírásba torkollik és addig nem nyugszik meg, míg ki nem veszem és újra meg nem szoptatom.Most bújt ki a második foga, szerintem készülődik a következő is, mert éjjel 1-2-3 óránként ébred és mindig át kell menjek hozzá, a „rituálét” le kell bonyolítani.

    Először hajnali 5 körül szokott enni, ekkor tejpépet tudok adni neki csőrös pohárból, mert semmilyen tápszert nem fogad el, és semmilyen cumisüveget. Erre is nagy nehezen jöttem rá, miután az ekkori ébredésekből nagyon nehezen volt visszaalvás, de láttam, hogy álmos, a cicin csak felhúzta magát, mert nem jött már olyan intenzitással, olyan hosszú ideig, hogy ő jól lakna. Így tejpéppel még visszaalszik 7-ig jobb esetben. Tudom, ez sem a legjobb a kis fogainak, de etéren sem tudom, mitévő legyek, hisz tényleg cumisüveg és tápszer nem jöhet szóba, ellöki, kicsapja a kezemből, sír. Vagy jó ez így? Este 7, fél 8 körül vacsorázik, majd fürdik és egyből alszik szopival, és az első igazi étkezés ez az 5 órai neki.Pár napja egyébként ez a dolog sem működik, 6-kor nem akar már visszaaludni, pedig látom, hogy álmos. Mikor már épp elaludna újra, elkezd mozogni, felül és vége, már befejezte az alvászatot. 🙂
    Nappal ebéd után alszik csak, kb. 2 órát, ha semmi sem zavarja meg. Ha kétszer alszik, akkor kb. kétszer fél órát és nagyon nyűgös.

    Ebben a két kérdésben szeretném a javaslatod kérni!
    Köszönöm szépen és szép napot kívánok!

    Mariann

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ennek nem az éhség az oka, hanem a fogzás. A fájdalomra felébred és mivel azt szokta meg, hogy cicivel alszik vissza, azt kéri. A fogzást kezeld homeopátiával és az ébredések száma is csökkenni fog majd. Erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Mónika

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Lányom 20 hónapos. 18 hónapos korában kezdett éjjel hosszabbakat aludni egyedül és néha már a reggelig alvás is összejött. Korábban cicin elalvós és egész éjjel cicizős volt, most már csak lefekvés előtt szopik 1-2 percig és utána meseolvasás, majd egyedül alszik el. Már épp szépen „levált” rólam és inkább apás kezdett lenni, ott aludt a mamáéknál is már (imádja a nagyit). 2 hete viszont mintha kicserélték volna: anya kell mindig! Az esti fürdésnél – ami mindig is apás program volt – anyát hívja és sír, ha otthagyom a fürdőszobában apával. Az elalvás is hosszadalmas lett, folyton anyáért ordít és kiabál. Kéri, hogy énekeljek, simogassam és üljek le mellé.
    Lányom nem bölcsis, de járunk közösségbe együtt.
    Miért lehet ez a visszaesés? Mit javasol? Ősszel bölcsődébe megy, addigra változik?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ez teljesen természetes ebben a korban. A kicsi egyre önállóbb, aztán jön néhány nap vagy hét, amikor anya az elsőszámú kedvenc megint. De ez csak átmeneti, ki fogja nőni majd. Annál hamarabb, minél többet vagy most ott vele. Ha azt látja, hogy folyton harcolni kell anyáért, jobban fog ragaszkodni.

  • Irén

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Korábban is írtam már Neked a kisfiam éjszakai ébredései és altatása kapcsán, az akkori tanácsodat megfogadva most már kevésbé fárasztó ez mindannyiónk számára. Köszönöm szépen.
    Ismét a segítségedet szeretném kérni. Azt már elértük, hogy ha mellé fekszek a nagyágyban, akkor simogatva, halkan énekelve elalszik. Utána átviszem a saját ágyába. De tovább szeretnénk lépni, mert a kisfiam bölcsis lesz szeptembertől, 2 éves korától. Nyugodtabb lennék, ha itthon sikerülni rászokatni, hogy önállóbban aludjon el, és ne ott legyen „rákényszerítve”. Mit tanácsolsz, mit tegyek?
    Köszönöm szépen előre is. Üdv: Irén

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Nincsen ezzel semmi gond, a legtöbb kisgyerek szeret nagyágyban elaludni, anyához bújva. Emellett simán megszokják, hogy a bölcsiben vagy bárhol máshol, ahol nincs ott anya, mások a szabályok, emiatt nem kell az otthoni szokáson változtatni.

  • Hajni

    2015. május 26. kedd

    Szia Agi!
    Koszonom az eddigi tanacsaidat
    Most ismet jol jonne par tanacs.
    1. 14 hos a kislanyom es van par mese a tvben, amit nagyon szeret. Tudom hogy irtal az odaladon a tvzessel kaocsolatban, de szemelyes velemenyed is erdekelne. Delelott altalaban kb fel orat nezi a tvt persze kozben jatszik szoval nem mindig figyel a tvre. Delutan sokat vagyunk kint de kb delutab este folyaman osszesen kb 2-3orat megy a tv, de sokszor csak hatterzajkent uzemel mert nem is nezi csak neha odapillant majd jatszik tovabb. Tudom hogy ezek a mostani tvk mar nem olyan karosak a szemnek de kb mennyi a normalis hogy nezze es milyen tavolsagrol. Okostevenk van es beepitve van a polcra nincs magason. Kb olyan 2meterrol szokta nezni. Milyen hatassal lehet ra? Milyen messzirol nezze? Igaz az hogy rovidlato lehet ha ilyen kiskoraban tvzik??
    2. Jo ha majdnem egesz nap kis szandiban van. A lakasban csak a szobakban van szonyeg mashol csak metlaki. Eleg huvos zokniban meg felnottnek is hat meg babanak. Lehet kesobb baj belole? Mostanaban eszrevettem hogy neha kicsit csampit befele mindket labaval. 10.5hos kora ota megy es eddig nem volt problema. Baj ha nappal szandiban van a lakasban?
    3. Mar jo par hete nyalzik es tomi az ujjait is a szajaba, ejjel is aokat felsir. Biztos a fogzas miatt. Mennyi ideig johet neki a foga? 8van neki a kisorloket varjuk.
    Koszonettel Hajni

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      1. A mai tévékkel már nincs ez a közelről nézős probléma, de persze ne nézze egészen közelről.
      Megoszlanak arról a vélemények, hogy jó-e, ha nézi a baba a tévét. Szerintem nem gond, ha néha megnéz egy kis mesét, de hosszasan ne nézze. A háttérzajjal az a gond, hogy túlterheli az idegrendszert, ami többek között alvászavart okoz, viselkedészavarokat, több hisztit. Ha ezt nem tapasztalod, nem kell foglalkozni vele, de azért felesleges háttértévézés ne legyen, ha nem muszáj.

      2. Nem gond, de a talpboltozat fejlődése érrdekében ki lehet próbálni a puha talpú cipőket vagy a vastag talpú csúszásgátlós zoknit is, így gyorsabban megerősödik a talpizomzat, mint szandálban és az egyensúlyérzéke is jobb lesz.

      3. Még 2 éves korig folyamatosan jönni fognak a fogai. Sajnos ez sokáig tart és még 12 fog hátravan 🙁

  • Ditte23

    2015. május 26. kedd

    Szia Ági!

    Több kérdésem is lenne, amiket már gyűjtök egy ideje. Van egy 20 hónapos lányunk és első kérdésem a fürdéssel kapcsolatos: folyton issza a fürdővizét -miközben benne ül- különböző kis játéktégelyekkel. Hiába szóltam már neki rengetegszer érte, azt iszogatja, néha félre is nyeli. Ez mennyire ártalmas szerinted? Habfürdőt nem használunk, csak a szenzitív babafürdetőt, annak a habja lehet a vízben, meg esetleg pisi, amit nem láthatok.. Nem akarom elvenni tőle a kis fürdőedényeit, mert nagyon szeret velük vizet locsolgatni és ez a fő játéka fürdéskor.
    A kövekező kérdésem: úgy látom benne vagyunk a dackorszakban, ez lehetséges ebben a korban már? Jó ideje mondogatja sok dologra, hogy „neeem”, 1 hete pedig elkezdte a hisztizést is: pl.amikor sétából hazajöttünk, pedig ő még kint szeretett volna maradni (1,5 órás séta-játszóterezés után), dühében vagy csalódottságában a földre verte magát és hosszú percekig ott őrjöngve sírt. Ilyenkor semmi sem használ, egy másik világba kerül, semmivel sem foglalkozik, csak ordít. Aztán amikor nagy nehezen megnyugszik, körbenéz, mint aki akkor tér magához.. Tehát látványosan érezteti az akaratát és nemtetszését.
    Más: itthon vagyok vele GyED-en, egész nap együtt vagyunk, de sokszor nem tudom megítélni, hogy mennyit is kell nekem vele foglalkoznom. Délelőtt sokszor főzök, olyankor eljátszadozik vagy mesét néz, de amikor végzek és bemyegek hozzá a szobába, akkor nekem már egész nap vele kellene játszanom? Amikor néha odaülök a számítógép elé vagy tv-t nézek, ő pedig játszik mellettem (ugyanabban a szobában) mindig lelkiismeret furdalásom van, mert nem vele foglalkozom. Mindenért magamat ostorozom. Férjem nem nagyon játszik sajnos vele, mert sokat dolgozik, utána meg a ház körül tevékenykedik mindig valamit, tehát az én „szorgalmamon, kedvemen” múlik, hogy a kislánnyal foglalkozva legyen, de őszintén szólva ez sokszor terhes nekem, mert nem jutnak eszembe új játékok, új ötletek, mit is csinálhatnánk együtt. Legutóbb zsírkrétákat vettem elő és azokkal rajzoltunk papírokra, de azt már nagyon megunta. Mesekönyveket is szoktunk nézegetni, labdázni is. De mennyi az elég vagy ideális egy ilyen korú gyereknek?
    Utolsó kérdésem: forralt tejet ihatnak ebben a korban?

    Köszönöm szépen a válaszodat! További sikeres munkát kívánok!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Minél kevésbé mondod neki, annál hamarabb hagyja el. Ha rászólsz, attól csak érdekesbeb lesz a dolog.

      Igen, ebben a korban már erőteljesen a dackorszakban vannak a gyerekek. Ilyenkor, amikor magán kívül sír, nyugtasd meg, vigasztald meg, hogy érezze, így kell megnyugodni. Ez még nem arról szól, hogy ő akar valamit és így éri el, hanem arról, hogy csalódik, ettől indulatba jön, az indulatát nem tudja kezelni és ezért alakul ki a hisztis állapot. A cél tehát az, hogy tudja kezelni az indulatot, ezért kell neki jó példát mutatni, higgadtnak maradni és megnyugtatni.

      Nyugi, nem kell egész nap vele foglalkoznod 🙂 Ha elvan magában is, játszik, nem kell odamenni, erőltetni, hogy együtt legyetek feltétlenül. Semmi nem történik, ha ő játszik, te meg végzed a magad dolgát és az nem csak házimunka lehet, hanem pihenhetsz is néha. Ettől nem rosszabb anya vagy, épp ellenkezőleg: jobb 🙂
      Ha akarod, olvass neki, nézegessetek képeskönyvet, lehet rajzolni, gyurmázni, de még inkább a szabadban játszani, sétálni, kismotorozni, mozogni, énekelni, mondókázni!

      Igen, már ihat forralt tejet.

  • Mónika

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    16,5 hónapos kisfiúnk nagyjából 1 éves korig nem járt gyerektársaságba, nincsenek körülöttünk babások. 2-3 hónapja viszem minden nap játszótérre. Eleinte jól működött, szemlélődött, bátortalanul, de közeledett más gyerek felé. 3 hete történt, hogy egy nála kicsit idősebb baba megszorongatta a nyakánál (csak ölelni akarta). Ettől teljesen megrémült, és azóta jobban fél a gyerekektől. Még ha egy mászó kisbaba közelít felé, akkor is azonnal megfogja a kezem, lábam… Mi a helyes reagálás részemről?
    Eddig semmi különöset nem tettem, hagytam, hogy jöjjön hozzám, ha attól biztonságban érzi magát. Megsimogatom, mondom neki, nincs semmi baj. Viszem továbbra is a játszótérre. Szükséges-e egyéb?
    Nagyon köszönöm és szép napot kívánok!
    Mónika

  • edo

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 19 hónapos. Nem a legjobb alvó, de szerintem nem is olyan rossz. Vagy lehet hogy én már megszoktam és nem tűnik annyira rossznak 🙂 (az biztos, hogy vannak tőle rosszabbul alvó gyerekek). Néha még mindig eszik éjszaka 1 alkalommal. Ilyenkor megiszik 2,5 dl tápszert. Szerinted ez a hébe-hóba evés éjszaka ebben a korban még elfogadható? A másik kérdésem pedig a nappali alvásával kapcsolatos. Mivel nem a legjobb alvó és minden éjszaka legalább egyszer de inkább kétszer felébred vagy megébred (nem mindig kell bemennem hozzá mert sokszor csak felsír és magától visszaalszik). Így sokszor más-más időpontban kel fel reggel és emiatt más más időpontban isfekszik le este. Hol 5:30kor hol 6:30 hol pedig 7kor. Ilyenkor mindig máskor alszik el, mert napközben. Pl ha fél 6kor kelt reggel akkor fél 9kor le kell tennem aludni mert már nagyon fáradt, ilyenkor viszont délután is kell aludnia 1et az össz alvása ilyenkor 3 óra és ebben az esetben későn fekszik le este. Viszont ha 7kor kel akkor kibírja 12ig akkor csak délben alszik egyet, viszont nem alszik egyhuzamban 3 órát csak 2 őt. Ilyenkor 8 kor le tudom tenni aludni este. Az a kérdésem, hogy hagyjam hogy úgy és akkor aludjon amikor álmos? vagy szoktassam rá mindenképp az 1 alvásra akkor is ha már hulla fáradt és találjak ki ilyenkor valamit amivel fent tudom tartani délig? Lehet hogy ez az összevisszaság a nappali alvásban okozza az éjszakai felkeléseket?

    előre is köszönöm a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Ebben a korban még belefér, ha 1-1 alkalommal megéhezik éjszaka.
      Az éjszakai felkelések is normálisak, az idegrendszer nagyjából 2 éves korra érik meg az éjszaka átalvására, addig lehet 1-2 ébredés, ez nem számít kirívónak. Az se gond, ha emiatt kicsit változik a napirend, ahogy fejlődik, ezt kinövi majd.

  • Szalai Zsuzsa

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Kérdésem a következő lenne. 3 éves múlt a kisfiam márciusban kezdtük az ovit. Addig sem volt valami nagy evő de mostmár nem tudom mit kellene tennem: 16:15-re érünk haza már útközben kérdezi hogy „mit fogok enni” . Hazaérünk megmutatom a kínálatot ami általában előző napi főtt étel, szendvics, ( májkrém, vajkrém, felvágott ) általában mindre a válasz ezt nem kérem vagy ha valamelyikre azt mondja hogy ez jöhet akkor eléteszem és jó esetben egy falatot eszik. Mivel később is kijön a konyhába és kérdezgeti hogy mit ehet úgy gondolom éhes ekkor már általában kész a másnapra készülő étel tehát +1 amiből választhat de ezzel is hasonló szokott lenni a helyzet. jó esetben fürdés után eszik egy joghurtot és ennyi. Nem zavarna a dolog ( mármint hogy nem eszik) ha nem kérdezgetné 10 percenként hogy mit tudna enni. Az oviban persze nem lehet megtudni hogy mennyit evett. mit kellene tennem hogy valamit vacsorázzon?
    A másik kérdésem a szobatisztasággal lenne nappal szól pisi, kaki minden megbízhatóan működik de éjszaka még pelenkás. vannak olyan éjszakák amikor teljesen száraz marad a pelus van hogy „ legalább 1 adag pisi” van benne. El tudnám kezdeni a leszoktatást? és ha igen hogyan tegyem. Köszönöm a válaszod! Sz. Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      A legjobb, ha nincs ekkora választék, hanem azt mondod, hogy kettőből választhat, van pl. sonkás szendvics és paprikás krumpli melyiket kéri? Így neki is könnyebb lesz a döntés. És jobb, ha a vacsora közösen zajlik, ő is jobban eszik így. Valószínűleg egyébként nem éhes igazán, inkább csak élvezi, hogy az evés dologra neki ráhatása van, ha kér, adsz. Kontrollálni akar, ami nem gond, ezt az váltja ki, hogy az oviban viszont kevésbé van a dolgokra ráhatása.

      Az éjszakai szobatisztaságot egy hormon befolyásolja (ún. antidiuretikus hormon). Ez legkésőbb 7 éves korig jelenik meg a szervezetben, addig lehetnek éjszakai bepisilések. Amikor már huzamosabb ideje száraz éjjel a pelus, akkor lehet elhagyni (nálunk mindkét gyereknél ez kb. 5 éves korra volt így).

  • Beáta

    2015. május 26. kedd

    Szia Ági,

    Régi olvasód vagyok, köszönöm a lehetőséget, hogy kérdezhetek 🙂 Kislányunk most töltötte a 6. hónapot. Mosolygós, kiegyensúlyozott baba, még anyatejes, de kezdett fogyni a tej, így a nap második felétől már tápszerrel is pótolnom kell, valamint nemrég a pépeket is bevezettük.

    Az éjszakai alvással kapcsolatban szeretném a véleményedet kérdezni. Amíg csak anyatejet kapott mindig kiszámíthatóan hajnalban ébredt, szopizott és szépen visszaaludt reggel 7-8-ig, azonban az 5. hónapban szinte egyszerre be kellett vezetnem a tápszert és a szilárd táplálékot is, mert kezdett kevesebb tejem lenni. Napra pontosan azóta többször felsír éjszaka, kb. kétóránként. Van, hogy mire benyitok a szobájába már vissza is alszik, vagy félálomban cumit kapva egyből alszik is, ezért gondolom nem éhes, csak valami megzavarja az álmát. De a hajnali felsírásnál már éberebb, ilyenkor megszoptatom és visszaalszik.

    Egyelőre alma/meggy/őszibarack/répa/cékla pépet kap minden délelőtt, de még nem váltottunk ki vele egy étkezést sem. 3 óránként szoptatok még mindig, mert úgy látom igényli. Széklete mostmár „felnőttes”, napi rendszerességgel van.

    Az lenne a kérdésem, hogy miért romlott el az éjszakai alvása? Tényleg ilyen gyakran felzaklatná az emésztése? Sokszor találom őt különféle kicsavart pózban, a hátán 180 fokban elforogva, lehet, hogy mozgásfejlődési dolog lehet?

    Segítségedet nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Valószínűleg a hozzátáplálás miatt megváltozott az emésztése és ez is közrejátszott, de emellett a kezdődő fogzás is állhat a háttérben. A mozgás, forgás álmában természetes, de ha más nem zavarja, csak emiatt nem szokott felébredni a baba.

  • Brigi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!Kisfiam 2,5 éves kb. 2 hónapja ha gyerekekkel játszik olyan mint egy bomba mindig ott kell lenni mellette mert nem tudni mikor csap oda a hozza kozeledo gyereknek bar megfigyelve fel toluk pedig van aki csak meg akarja simogatni vagy jatszani vele de nem engedi.Lehet hogy azert csinalja mert volt egy eset amikor egy kisfiunal voltunk es mindent elvett tole a kisfiu es még oda is utott neki meg ellökte.Azota ilyen es nem tudom meddig tart,hogyan kezeljem,mert felve megyek ki a jatszora is h ha sokan vannak nem igazan tud veluk jatszani.meddig tart ez az allapot es mit tudok csinalni.olyan rossz h mas szulok csak neznek es ki tudja mit gondolnak.kerlek segits mert szeretnem ha kisfiam ujra egyutt tudna jatszani mas gyerekekkel es lassan itt az ovoda is.koszonettel:Brigi

    • Vida Ágnes

      2015. május 28. csütörtök

      Amikor a gyerekek próbálnak beilleszkedni a közösségbe, egy részük úgy reagál, hogy megvédi magát a többiektől. Fél tőlük, ezért odacsap, hogy lássák, ő az erősebb. Ilyenkor nem a verekedést kell elsősorban kezelni (nyilván el lehet neki mondani, hogy nem jó, oda lehet menni bocsánatot kérni a másik gyerektől), hanem a félelmét a többiektől. Pl. mesélni olyan mesét, amiben játszótéren vannak a gyerekek, elmesélni, milyen gyerekek vannak ott és melyik mit csinál. Könnyebb ezt a félelmet oldani úgy, ha a gyerektípusokat állatokról nevezed el (pl. oroszlán-kisfiú, nyuszi-kislány) és amikor a játszótérre kimentek, megbeszélitek, milyen gyerekek vannak ott (pl. „látod az ott egy oroszlán kisfiú, vele vigyázni kell, mert nagyok a fogai)

  • MBL

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Olvastam, hogy fontos az óvodás korú gyerekeknél, hogy szexuális érdeklődésüket sose büntessük. Az aggodalmam az, hogy kisfiam 4,5 évesen elég utánozós fajta (tudom, hogy ez a korukra jellemző, de ő jobban mint társai). Épp ezért belevihető minden rosszba (és jóba is 🙂 Kispajtása (utcabeli) sokszor rossz felé tereli őt. Egykorúak. A csúnya beszéd egy dolog, de rajtakaptuk már őket, hogy megkérte a másik gyerek, hogy simogassa meg a kukiját. Volt példa, hogy a kisfiam szájára adott puszit. Én ezekkel a dolgokkal nem tudok azonosulni és félek, hogy a kisfiam fejlődése szempontjából ezek nem pozitív tapasztalások. Nehéznek érzem ennek elmagyarázását a fiam számára, hogy az ő kis esze szerint meg is tudja érteni. Kérdem én: ebben az esetben a szülőkkel érdemes beszélnem? Nem szeretném, ha a kisfiam identitása sérülne, ferdülne. Van okom ilyen miatt félni? Kérlek írj mit tegyek. Köszönöm válaszodat. L.

    • Vida Ágnes

      2015. május 28. csütörtök

      1-1 ilyen eset minden óvodással-kisiskolással megesik. Ha folyamatosan így van, mindenképpen beszélnék a szülőkkel, de ha ez csak két alkalom volt, akkor nem kell foglalkozni vele. A gyereknek csak akkor kell beszélni erről, ha ő rákérdez.

  • Éva

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági.
    Kislányom 17 hónaopos és mostanában borzasztóak az éjszakák. Este hamar elalszik mert fáradt(délután korán felkel). Aztán éjjel 1-2 körül felkel és nem alszik vissza csak ha odaveszem kettőnk közé , de sokzsor még így is csak tekerek, nem alszik nyudodtan. Gondolok a fogára de nem lehet mindent arra fogni. Mit tudnál javasolni?
    Köszönöm előre is a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Az ébredésnek mindig oka van és ebben a korban jönnek a hátsó fogak, tehát az lehet az ok. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, esetleg látványosan masszírozza az ínyét, akkor lehet neki adni lefekvés előtt egy kiskanál Nurofent a fogzásra, ha ez a gond, akkor segíteni fog jobban aludni.

  • Mudrisné Balog Lívia

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    A kisfiam 4,5 éves. Szobatiszta, de előfordul az oviban, hogy alvás közben néha bepisil. Ezt foghatjuk arra, hogy mélyen alszik? Elfogadható még ebben a korban, hogy nem érett meg rá és az ő hormonjai (ami szabályozza a pisilést) később érnek be? Jogosan érzem, hogy ennek már rendeződnie kéne legalább a nappali alvásnál? Mivel tudom őt segíteni ? A másik fele a dolognak pedig az éjszaka: volt idő amikor kb egy hétig tiszta volt az éjszakai pelus (szólt és kimentünk éjjel vagy nem csurgott be egyáltalán), de mostanság annyira mélyen alszik, hogy nem kel fel semmire és mindig van a pelenkában. Kérdésem: mit tudok tenni? Minden éjjel ébresszem magam és őt is és menjek ki vele 1x, 2x pisilni? Szükséges valami féle ösztönzés, matrica ennek érdekében (vagy az nem segít a mély alváson/gyermeki érésben 🙂 Kérlek írj, hogy mivel tudom őt segíteni. Köszönettel : Lívia

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Igen, ez teljesen normális óvodáskorban. Elfárad, ha mélyebben alszik, nem ébred fel rá, becsurog. 7-8 éves korban is előfordulhat még.

      Az éjszakai szobatisztaságot az ún. antidiuretikus hormon szabályozza. Amíg nincs ott a szervezetben, addig a kisgyerek éjjel bepisilhet. Ezt nem tudod ösztönözni, ha fáradtabb, nem fogja éjjel észrevenni, nem ébred fel rá, a hormon meg még nincs ott, hogy visszatartsa (besűrítse) a vizeletet.

  • Zazali

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági

    Két kislányunk van, a pici 12 hónapos a nagyobbik 25. Elkezdődött a testvérféltékenység ideje úgy tűnik.. a „nagylány” fennhangon hangoztatja mindenről h „Nem, Ajizs, enyém!”. Igyekszem odafiygelni a nagyobbikra, de mégis tehetetlennek érzem magam. Játszunk, külön elmegyek vele játszóterzni, sétálni. Próbálom ösztönözni, h milxen okos ügyes nagylány, ne elevgye a bármelyik játékot, vagy könyvet hanem mutassa meg a húgának h hol van az elefánt cica stb… sajnos rá is csap a kicsire. Egy darabig ilyenkor megbüntetem -mert nagyon dúrvának éreztem,- bevittem a szobába és közben emgmondtam neki h milyen rosz az amit csinált. De rájöttem hogy ez se kevésbé dúrva, úgyhogy maradt az hogy amikor agresziv elmondom neki h ez mennyire rossz és fáj is a kistestvérének ha bántja. De ezt se érzem elégnek… meddig tart ez? Mi a véleményed hogy lehetne kezelni ezt a helyzetet. Az egyik félelmem hogy elrontom és nem lesznek jó testvérek. 🙁
    A másik kérdés a csoki kérdése… mi az amennyiség amit megehetne egy nap.. -sajnos a nagynéni/nagyszülők adnak neki amennyit csak kér.. nem gondolom hogy egy alig kétéves gyereknek meg kéne ennie egy nap fél tábla csokit… és azt se hogy ha minden nap megy és minden nap kéri akkor mindig meg kéne ennie ennyit.. -Semmibe veszik a rokonok az én kívánalmaimat ezzel kapcsolatban. Mással se. Már nem is szívesen bízom rájuk.. 🙁

    üdvözlettel, Zazali

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Az első és legfontosabb: próbálj ilyenkor higgadt maradni, ezzel is azt tanítnod neki, hogy így érdemes viselkedni ezekben a helyzetekben és idővel másolni kezdi a jó példát.
      A testvérek közötti veszekedés normális dolog, egy darabig szabad is hagyni, hadd oldják meg egymás között. Ha eldurvul, a naggyal el lehet beszélgetni, de csendesen higgadtan.
      Az irigység átmeneti dolog. Egyrészt a nagy most van az „enyém” korszakban, amikor mindent tárgyát védeni kezdi, másrészt a tesó most van abban a korszakban, hogy már veszélyezteti a nagy játékait.
      Segíthet, ha a nagy kap egy nyugodt sarkot, ahova beteheti a kedvenc játékokat, játszhat velük anélkül, hogy a kicsi hozzáférne, ezzel az ő igényeit is tiszteletben tartod, ugyanakkor, ha mégis vita van, türelmesen tanítgatod nekik, hogyan kell megosztozni a játékokon, megmutatod, hogyan tudnak együtt játszani játékokkal.

  • Melinda

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Ismét a segítségedet szeretném kérni.
    Kisfiam 19 hónapos, még nem beszél, de a saját kis babanyelvén nagyon beszédes, igaz egy szót sem értünk belőle. 🙂
    A problémám az lenne, hogy néha mikor beszélünk hozzá, szólongatjuk, olyan mintha nem hallana minket (hallásával biztosan nincs probléma). Annyira el tud merülni egy játékban, vagy csak sokszor nagyon néz, összpontosít valamire (néha bambul is), mintha nem látna és nem is hallana minket, többszöri szólongatás ellenére sem. Ilyenkor csak akkor lehet kizökkenteni, ha a megfelelő „kulcsszavakat” mondjuk neki, pl. „Itt van apa, papa!, Pingu, Bernard stb… Ezekre bezzeg egyből reagál.
    Ezt leszámítva semmi probléma vele, értelmes, hallgat a nevére, mindent megért, amit mondunk neki, megérteti magát velünk. Én szerintem egyszerűen nem akar figyelni, mert el van foglalva a játékkal, mesével stb., de Édesanyám állandóan piszkál, hogy biztos valami baja van a kisfiamnak (szellemileg), és azért nem figyel ránk. Van egy autista kisfiú ismerős, és mindig ahhoz hasonlítja, meg mondogatja, hogy nehogy úgy járjunk mint XY, hogy későn vették észre, hogy valami nem stimmel a kisfiúval.
    A kérdésem az, hogy ez a „nem odafigyelés” mennyire normális ebben a korban? Honnan lehet tudni, hogy tényleg baj van-e, vagy csak egyszerűen nem akar odafigyelni ránk?

    A másik problémám, hogy mióta jött a szemfoga (szerencsére már mind a 4 kibújt- most a nagyőrlők jönnek), azóta szinte minden este sírva, ordítva felkel az éjszaka közepén, megnyugtatjuk és, mint aki kialudta magát, csak 3-4 óra múlva alszik vissza. Ilyenkor játszunk, mesét nézünk stb. (mondjuk még mindig jobb, mintha végig ordítana). Korábban is előfordult ilyen, de akkor havonta max. 1-2 alkalommal. Ennyire megviselné éjszaka a fogzás? Fájdalomcsillapítót, csak akkor szoktam neki adni, amikor tényleg nem lehet megnyugtatni. Mindenféle kencét, gélt kipróbáltunk, használjuk is őket, de hosszabb távon egyik sem jó. Ha kibújik az utolsó 4 foga, akkor remélhetőleg megszűnik ez az állapot? Tudok esetleg valamit tenni, hogy jobb legyen neki és nekünk is?

    Lassan szeretném a szobatisztaságra szoktatni, de persze nem akarom erőltetni. Mostmár úgy végzi a nagydolgát pelenkába, hogy olyankor mindig elbújik valahova és úgy jön elő, hogy már hátul dudorodik a csomag. Ilyenkor mosolyogva kérdezem tőle, hogy bekakáltál, és ő egy hatalmas vigyorral válaszol. 🙂 Ez az jelenti, hogy lassan érett lesz hozzá? Kezdjem megismertetni a bilivel? Könnyebb lenne, ha már beszéddel tudna jelezni nekem.

    Válaszodat előre is Köszönöm!

    További szép napot!
    Üdv, Melinda

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Ez alkati kérdés, vannak olyan gyerekek, akik eleve elmélyülősebbek, szeretnek hosszasan egy dologgal bíbelődni és nehéz őket kizökkenteni belőle. Ez nem baj és nem a visszamaradottság jele, jól fog még jönni, amikor majd a házi feladatot kell elmélyülten írni 🙂

      Az egyik dolog az ébredés, a másik a hosszas ébrenmaradás. A fogzás valóban okozhat ébredést, ez önmagában nem gond. De utána a kicsi annyira éber lesz, bekapcsol, hogy nem tud megint ellazulni. Ezen segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea, valamint az, ha nappal nem fárad túl, estefelé nem olyan mozgalmas már a program, inkább ellazító, megnyugtató, lefekvés előtt alaposan szellőztesd ki a szobát, mert oxigéndúsabb levegőben mélyebben tud aludni. Éjjel, ha felébred, ne kapcsolj lámpát. Nyugtasd meg és mondd, hogy aludni kell, aztán feküdj vissza. Segíthet, ha pár napig éjjel apa megy be hozzá visszaaltatni. Az ébredés valóban megszűnhet a fogzással.

      A szobatisztaság elsajátítása egy folyamat. Most ő a felismerési fázisban van, már tudja, mi a pisi, a kaki, jelez, ha kell. Nyáron, melegben elkezdhetitek a bugyizást, ott lehet a fürdőben a bili, fürdés előtt ráülhet, barátkozhat vele, de még nem érett a szobatisztaságra, tehát nagy eredményt ettől most még ne várj.

  • folli

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Hármasiker kisfiaim korrigált 6 hónaposak, vidám, nyugodt, kiegyensúlyozott babák. A napirendünk viszonylag állandó, az ő igényeiket figyelembe véve. Ami nekem furcsa, és bizonytalan vagyok benne hogy jó-e így, az az, hogy másfél-két óránál többet nem igazán tudnak ébren lenni, így nap közben is többször alszanak. Egy napunk nagyjából a következőképp néz ki:
    07.00-07.30 körül ébrednek és reggeliznek, majd öltözés és játék
    09.30 körül alszanak általában 30-60 percet (de ma például egyikük 2 teljes órát aludt)
    10-11 között tízóraiznak, majd játék következik
    11.30-12.00 körül sétálnak, ez másfél-két óra levegőzést jelent, az idő legalább felében alszanak, de van hogy a teljes sétát végigalusszák
    13.30 körül ebéd, majd játék
    14.30-15.00 körül lefekszenek aludni ismét, szintén 30-60 percet
    16.00 uzsonna és játék
    17.00-17.30 körül megint elálmosodnak, kb. 30 percet alszanak (van hogy ilyenkor megint sétálunk egyet), majd játék fürdésig
    19.00-kor kezdjük a fürdést, ami 3 babánál kicsit hosszadalmasabb 🙂 Majd vacsora és 20.30 körül viszonylag könnyen, 5-10 perc ringatással elalszanak.
    Az éjszakát általában végigalusszák, illetve mostanában egyikük újra ébred hajnalban enni, de ha jóllakott vissza is alszik rögtön.
    Tehát egy nap legalább háromszor, de van hogy négyszer is alszanak, mindig is jó alvó babák voltak. Viszont tudomásom szerint ilyenkor már „illene” nekik ébren lenni 2,5-3 órát két alvás között. Ha valamilyen program van, vagy pl. vendégeink vannak és folyamatosan kézben vannak, akkor át tudnak lendülni a másfél óra ébrenlét után elkövetkező holtponton, és végülis képesek 3 órát ébren lenni (bár utána garantált a min. 2 óra alvás), de ha egyedül vagyok velük, akkor sajnos nem tudok egyszerre mindenkit átsegíteni ezen az álmos időszakon, pedig igyekszem a babahintától a pihenőszéken át minden eszközt bevetni (ilyen szempontból nem szerencsés hogy 90%-ban egyszerre működnek és azonos időpontokban esznek, alszanak). Ha tehát másfél-két óra után, mikor nyűgösek lesznek és már semmi se jó, elviszem őket aludni, akkor kis ringatás után szépen elalszanak és újult erővel jókedvűen ébrednek. Kérdésem az lenne, hogy okozhat-e ez a sokszori alvás bármilyen problémát, akár az ő fejlődésükben, akár a későbbi napirendünkben? Próbáljam-e kihúzni velük a 2,5-3 órát (bár már volt hogy kísérletet tettem erre: volt aki teljesen kiborult és üvöltött a végére, másikuk meg fogta a cumiját és az alvóállatát, és elaludt a játszószőnyegen)? Vagy ha nekünk ez így egyelőre megfelelő, akkor hallgathatok továbbra is az ő jelzéseikre?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. május 28. csütörtök

      Tökéletes napirend ez így. Ebben a korban a 3-4 rövidebb alvás még normális. Amint elkezdenek többet kúszni-mászni, kitárul a világ és tovább tudnak maguktól is fentlenni. Nem kell erőltetni a hosszabb ébrenléteket. Gratulálok a hármasikrekhez! Kitartás 🙂

  • Horváthné Kiss Annamária

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!Délutáni alvással kapcsolatban lenne kérdésem! A helyzet az, hogy kislányom 8,5 hónapos!Az alvással szinte sose volt gondunk! Délelőtt alszik fél órát,az éjszakákat általában átalussza,viszont kb. 3 hónapja a délutáni alvásoknál egyszerűen nem tudom mi lehet a baj?Várok mindig,hogy eléggé álmos legyen,és csak akkort teszem le aludni!De van,hogy 2-2,5 órát alszik egyhuzamban,és ami mostanában új,hogy kb 30-40 perc után felsír,de nagyon sír,és sehogy nem tudom megnyugtatni,csak ha kiveszem a kiságyból és átfekszem vele a kanapéra!Ott vagy visszaalszik,vagy nem! Fogunk még nincs!Lehet,hogy emiatt?Vagy szeparációs szorongás?Igazából azért nem értem,mert csak a délutáni „nagy” alvásnál csinálja ezt!Se délelőtt,se este,és ameddig hármat aludt,akkor se volt gond!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. május 26. kedd

      Valószínűleg a fogzás zavarja meg ilyenkor, erre riad fel. Ha visszaalszik, jó, ha nem, nem, idővel ki fogja nőni majd ezt.