Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • zsuzsi

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm az eddigi válaszaidat. Azóta kislányommal újabb problémák adódtak. Most 10 és fél hónapos. Az éjszakao alvással vannak gondjaink. 9 – 10 órát alszik, 9 órától 7-ig,de közben van, hogy 4-5-szór felsír. Nem ébred fel, csak sír. Néha néhány másodpercig, néha hosszabban. Csak csapkodja a válamat, ha kiveszem a kiságyból, rúgkapál. Elég rémisztőek ezek a sikítozåsok. Olyan mintha szörnyek üldöznék álmában, vagy nagyon fájna valamije. Aztán hirtelen abbahagyja, mintha semmi se történt volna. Kb 6 hónapos kora óta csinálja minden éjszaka. Szerinted mi ez és mikor múlik el?
    A nappali alvással is vannak gondjaink. Ha nagyon fáradt akkor is csak szoptatva alszik el és fél óránal többet nem tud aludni, ezért még háromszor alszik napközben. Hogyan bírhatnám rá a hosszabb alvásra hogy elég legyen neki kettő.
    Ha babakocsiban tologatom, akkor két órát is tud aludni. De csak akkor, ha tologatom. Most így alszik, de nem szeretném évekig tologatni.

    Válaszodet elöre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Nem üldözik szörnyek álmában, szimplán csak jönnek a fogai és olyan rendes baba, hogy ettől nem ébred fel, csak álmában sír. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Kati

    2014. november 14. péntek

    Szia Agi! Nagylanyom februarba lesz 3 eves. Alvassal kapcsolatos a kerdesem: este mese utan , azzal jon h aludjunk ott vele. Egyebkent uvolt ha ki akarunk menni, ha maradunk akkor elalszik viszonylag hamar. A ferjem van ott es sokszor o alszik el elobb. Nem szeretnem ha ezt szokna meg. Nem a ferjemnek szol , ha en megyek be azt szeretne hogy en aludjak ott. Szinte minden ejjel felsir- uvolt- de nem derul ki mi a gond. Ill nala a hiszti , ebbe az uvoltesbe, nyafogasba jelenik be. Hogy tudom errol leszoktatni, mert nagyon nehezen toleraljuk. Foleg ha faradt akkor jon elo, ha nem az van amit akar vagy nem sikerul valami , akkor szirenazik. Vagy jo ez? Igy vezeti le a feszultseget. Egy honapja kezdte a bolcsit, de ezek mar elotte is voltak. Ill 10 honapja szuletett a kistesoja. Az eves ellen is nagyon tiltakozik, egyedul nem annyira evett, etettuk de most mar azt se lehet. Tiltakozik, elszalad, sir- barmit tehetunk rle. A bolcsibe allizolag jol eszik, de nem egyedul. Mar eleg nagy ill most mar a kucsit is etetni kell.minden jatekot elvesz a kicsitol , bolcsibe se akarja odaadni a tobbieknek a dolgokat. Ez eletkori vagy lehet valahogy segiteni hogy osztozkodjon? Koszonom a valaszt! Kati

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ez az éjszakai ébredés az ún. pavor nocturnus nevű jelenség. Kisgyerekkorban gyakori jelenség, ilyenkor a kicsi nincs igazán ébren, mindenfélét csinál, de nem emlékszik rá. Általában akkor jelentkezik, ha nagyon fáradtan, kicsit túlfáradtan feküdt le a kicsi este. Erre próbálj ügyelni, hogy ne legyen olyan, amikor túlságosan fáradtan kerül ágyba. Segíthet még a Mesélő Hold nevű illóolaj-keverék is a nyugodtabb alvásban.

      Az esti altatási probléma általában abból fakad, hogy a kicsi így akarja megszerezni a figyelmeteket. Az otthoni etetés gond is ebből fakad. Több figyelmet szeretne, ezért lázadozik, mert tudja, hogy akkor foglalkozni fogtok vele. Adjatok neki más területeken több figyelmet és akkor megszűnik az alvásnál és az evésnél a figyelemfelkeltési szándék.

      Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Gál-Varga Barbara

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági,

    3 éves kislányom alvásával kapcsolatban lenne kérdésem, nem tudom, hogy ezzel a problémával” kell-e komolyabban foglalkozni, vagy sem.

    Kb. fél éve volt egy egy hónapig tartó köhögése, ami leginkább az alváskor jelentkezett.
    Ekkor sokszor próbáltam a délutáni alvásoknál úgy „segíteni” rajta, hogy vele aludtam, sokszor ölembe aludt el, ahogy jobban működött. Ekkor kezdett el családi napközibe is járni heti 2x fél napra.Úgy gondolom, hogy kb. ekkor, vagyis ezzel kezdődött, hogy a délutáni alvások egyedül nem nagyon
    mentek. 10-ből 1x talán előfordul, hogy a számára elegendő kb. 1,5 óra alvásidőt végigalussza egyedül.
    Egyébként csak akkor ha ott vagyok mellette, vagy a férjem. Amennyiben nincs valaki mellette 40-60 perc elteltével felébred és kiabál, majd van amikor visszaalszik, van amikor már nem.
    Úgy vettem észre, hogy a másfél óránál kevesebb alvás viszont nem elég neki. Próbáltam többször azt is, hogy amennyiben felébredt nem fektettem ismét vissza, de ekkor nagyon nyűgős és fáradt volt.

    Időközben szeptembertől elkezdte az ovit, de csak félnapig van ott, mert én is itthon vagyok délután.

    Ehhez társul az éjszakai átjárások a szülői ágyba:), ami éjszaka 2-4 között történik meg. Ezzel talán nem is foglalkoznék, mert írtad te is, hogy ez kb. 6-7 éves korig normális. Ugye jól gondolom, hogy ezzel nem kell foglalkozni?
    Az viszont normális-e, hogy egy 3 éves 3 hónapos kislány még csak úgy alszik el éjszaka és délután, hogy ott ülök, vagy fekszem az ágyában? Tudom ez rajtam áll, de érdemes-e ezen változtatni, vagy elegendő később? Vagy ez majd magától változik?
    Nem teher egyébként, mert általában 15-20 perc alatt elalszik meseolvasás után, de olyankor igen, amikor 30-60 percig is
    eltart ez az elalvási fázis. Ez hál’Istennek nem sokszor fordul elő.

    Az eddigiekhez még hozzátenném, hogy soha nem volt az az igazán jó alvó gyermek, illetve hogy azt érzékeljük, hogy bármi történik vele (pl. most az ovi még nagyon új, 2 hónapja jár, előtte pedig 3 hónapig járt családi napközibe, ami szintén egy meghatározó élmény lehetett az életében) az az alvására kihatással van, nagyon sokat gondolkodik, nehezebben alszik el.
    Talán ezek miatt lehet, hogy az elmúlt félévben így változott az alvása?

    Ebben az időszakban történt az életében a szobatisztaság is. És hál’Istennek elég könnyen is ment, kb. 2 hónapja
    már éjszaka sem pisil be egyáltalán.

    Még annyit tennék hozzá, hogy régebben sokszor ébredt éjszaka, kb. 2 hónapja jár át éjszaka hozzánk, de azonkívül nem ébred,
    sőt előtte sem volt több hónapig már mindennapos az éjszakai ébredés.

    Azon is elgondolkodom néha, hogy nem fél-e valamitől, sajnos ezt tőle nem lehet egyértelműen megtudni, mert állítólag mindig
    megijed/fél valamitől, de az nem derül ki, hogy mitől.

    Az lenne a kérdésem, hogy kell-e ezzel a témával kislányom esetében komolyabban foglalkoznunk, vagy benne/vele történnek most olyan változások amelyek hatással vannak az alvására? És így ezek majd maguktól megoldódnak?
    Gond-e ha még velem alszik el délután és este? Illetve ha a délutáni alvásánál mellette vagyok, legyek-e egyáltalán, vagy mit tegyek?

    Fél év múlva kistestvére fog születni, így egy picit attól is tartok, hogyan alakulnak majd akkor ezek az altatások/alvások.

    Köszönöm a segítséget, elnézést a levél hosszúságáért!

    Üdv. Barbara

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Sok változás volt most az életében, családi napközi, szobatisztaság, érkezik a testvérke is, természetes, ha most jobban igényli a figyelmeteket. Ne az alváson változtassatok elsőként, hanem nappal foglalkozzatok vele sokat, dédelgessétek és lassan az elalvás is rövidül majd. Önmagában egyébként nem gond az, ha csak melletek alszik el, ki fogja nőni magától is.

  • Gábos Noémi

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ág!
    Én azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kislányom 8 hónapos, még nem kúszik és nem mászik , csak hátrafelé csúsztat, nem használja a lábait…, hogyan segíthetnék neki, hogy behozza a lemaradást ?
    A rugós hinta használata előnyös lehet ?
    Előre is köszönöm válaszát ! Űdv. Noémi

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Nincs lemaradva semmiben. Kúszni 9, mászni 10 hónapos korig kell elkezdeni. Ha hátrafelé már kúszik kézzel, akkor idővel ezt tökéletesíteni fogja és menni fog lábbal is, előrefelé is. Az inspiráló környezet és a sok szabad tér az, ami segíthet neki.

  • Zita

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági.
    éves kislányommal kapcsolatban kérdeznélek,már-már azon gondolkozom,hogy elviszem pszichológushoz..
    Problémánk az,hogy nem fogad szót,úgy tesz,mintha nem hallaná meg amit mondunk Neki,nem figyel,ha beszélünk Hozzá.Bánt nagyon,mert nem ezt látja Tőlem/Tőlünk,így nem tudom,mi lehet az oka.Az Apjával nem tartjuk a kapcsolatot,Ő nem akarta,még terhesen elhagyott.A kislányom képekről tudja,hogy ki Ő,egyszer látta élőben is,de az Apa tudomást sem vett róla,meg sem nézte-ezt az esetet mindig felemlegeti,-az is eszembe jutott,hogy ez lehet a viselkedési probléma háttere-
    Azóta van egy új „Apa”(3éve),közben született egy kistesó is,de egyikőnk sem hanyagolja a nagylányt,igyekszünk úgy figyelni rá,mint a kistestvér érkezése előtt.
    Mit tegyek,mi áll a viselkedési problémának a hátterében?Forduljunk szakemberhez?
    Köszönettel:Zita

    • Zita

      2014. november 14. péntek

      Lemaradt az elejéről,hogy 7éves a nagylányom 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Mivel már 7 éves, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnotok vele. A nevelési tanácsadóban is tudnak segíteni abban, hogy felderítsétek a probléma valódi hátterét.

  • Annamari80

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági,

    ismét segítségedet kérem. Másfél éves a kisfiam.

    1. Eddig gond nélkül ment az ebéd utáni elalvás. Kb 1 hete veszem észre, hogy kínlódik elalvás előtt. Rutin meg van, kellőképp fáradt is, levegőn is min. 1 órát vagyunk de inkább többet, szoba szellőztetve stb.. Szóval mostanában ahogy betesztem a kiságyba látom nekisímul az alvásnak (kijövök utána),de aztán elkezd magyarázni az alvósjószágoknak, aztán néha engem is hív (Aja, Apa, Mama,Tata) felsorolja a családtagokat, forgolódik,matat, viháncol stb.. Van, hogy jó 5 perc után végül csend lesz és ujjszopizva elalszik ahogy szokott. Ilyenkor nem avatkozok közbe csak fülelek.
    Előfordult, hogy már több, mint10 percig bulizott ésbementem, hogy mostmár pihenés van. Egyből kérte vegyem ki, kivettem, előlről énekeltem a szokásos dalt és tettem volna be a kiságyba, de nagyon sírni kezdett és kapaszkodott belém, nem akart, hogy betegyem. Fogtam tovább, simiztem, próbáltam nyugtatni vele, mondtam minden ok álmos vagy, anya itt marad veled míg elalszol. Nagy ellenkezés, sírás kiságyba tételkor, szinte le kellett nyomnom, hogy fekve maradjon, simogattam a hátát és énekeltem a szokásos dalt. Kis idő múlva megnyugodott és elaludt.
    Mi lehet ez? Mit csináljak ilyenkor? Nem beteg szerencsére, elvileg nem ilyedt meg semmitől, de nem tudom miért macerásabb neki mostanában elaludni.

    2. Heti 2 rövid délutánt (2-3) órát a nagyszülőknél van, illetve 1 délelőtt max 2 órát. Szeret velük/náluk, itthon sokat emlegeti őket. Sok vagy kevés egy ilyen korú kicsinek ennyi szüleitől való távollét? Amikor ott van, állítólag nem is emleget minket, max nagyon ritkán. Örülökneki nagyon, hogy szeret náluk. Amikor megyek érte, nem igazán csinál semmit. Már úgy értem, hogy köszön, de nem jön oda, hanem játszik tovább. Ez így normális?

    3. Pár hete figyelem, hogy nagyon sokszor szelektív a hallása. Szólok időben, hogy mennünk kell, kicsit játszik még, próbálnám bevonni az elpakolásba, aztán indulnánk, de általában meg sem hallja, hogy gyere anyánka segíteni, pakoljunk el, tedd a kisautót a polcra, egyet anya egyet te…Szóval egy párszor elmondom, hogy gyere mennünk kell, pakoljunk, aztán ha még mindig nem jön (nem elmélyülten játszik, inkább csak szökik ilyenkor előlem és vigyorog), akkor megfogom, odaviszem, elpakolunk és viszem öltözni. Ez van eset a pakolásnál, esti mese válsztásnál is. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy csináljam? Kezdettől fogva következetes vagyok (nagyon figyelnék erre és a férjem is), csak azt nem engedjük ami tényleg veszélyes lehet, szóval nem tudom mit rontok el.

    Köszönöm előre is a segítséget!

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      1. Valószínűleg már nem fárad el a megszokott időpontra. Kezdd el kicsit később fektetni vagy legyetek többet levegőn, mozogja ki magát és könnyebben fog elaludni.

      2. Ha jól érzi magát, akkor lehet, amennyit csak akar. Az üdvözlés tanult viselkedés, ha nem örül neked látványosan, az azért van, mert neki természetes, hogy meg fogsz érkezni, bízik benned, ezért eszébe se jut nagyon örömködni miatta.

      3. Rájött, hogy lehet ellent is mondani anyának és ez most tetszik neki. Ha következetes vagy ezekben és nem hagyod, akkor le fog szokni róla.

  • Dorka

    2014. november 14. péntek

    Szia Ági,

    15 hós kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni.

    1) születése óta igény szerint szopizik, szeretném lassan elválasztani, mert nehezen birom az éjjeli cicizéseket,főleg hogy már vissza is kellett mennem dolgozni. Van annak valami jele, hogy ha még „nagyon nem érett meg” az elválasztásra? Nagyon félek, hogy lelki károkat okozok neki az elválasztással.

    (napközben még 1-szer szopizik délután, esti elalvás előtt és éjjel)

    2) semmiféle tejet vagy tápszert nem fogadott el soha, minimális tejteméket eszik sajt és puding formájában, ha elválasztom, kerülhet emiatt tul kevés kalcium a szervezetébe?

    3) és végül egy számomra rejtélyes dolog a viselkedésében.. 3 hónapja bölcsis, reggel már soha nem sír, egyedül sétál be örömmel a többiekhez. Munka után mindig rohantam azonnal érte. Délután már 2-kor elhozhatnám, de kitapasztaltam hogy csak akkor nem sírós-nyűgös a hazamenetelkor, ha 3 órakor hozom haza. Ekkor már a déli alvás után uzsonnáztak is és volt egy kis közös játék. Arra gondoltam, hogy neki talán „egy egységet képez” az ebéd-alvás-uzsi a bölcsiben és igy kerek neki a délután. Létezik ilyesmi a kisgyerekeknél? Nagyon köszönöm a válaszokat.

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      1. A baba éjjel nem a cici miatt ébred. Valami más miatt ébred, csak a cicit kéri a visszaalváshoz, mert ezt szokta meg. De ezt a szokást le is lehet cserélni valami másra, pl. vízre. Viszont önmagában ettől még nem szűnik meg az ok, ami miatt ébred a baba (pl. a fogzás). Tehát először az okot kell megtalálni és kezelni és csak utána jöhet, hogy a szokást lecseréled. Sokat segíthet, ha pár napig éjjel apa megy be hozzá és ő altatja vissza, ez segít, hogy a kicsi megtanulja, hogyan aludjon vissza cici nélkül. Önmagában tehát nem az elválasztás a megoldás, a nappali és esti szopit meg is tarthatjátok, ha az még neki is, neked is igényed.

      2. Kalcium nem cska a tejtermékekben van, számtalan zöldség is tartalmazza (spenót, sóska, saláta, hüvelyesek pl.).

      3. Igen, a kicsit könnyen felveszik a bölcsi ritmusát és mivel ebben a korban nagyon ragaszkodnak a szokásokhoz, ezért zavarja őket, ha valami nem a rendes sorrendben történik.

  • Kriszti

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!

    12 hónapos a kislányunk és még nincs foga. Nagyon aggódom és ezen az sem segít, hogy a környezetemben élők közül sokan majdnem elájulnak, mikor meghallják, hogy még nem bújt ki a kislányunk foga. „Ilyenkor már legalább 10 fogának kellene lennie!”,”Biztosan valamilyen betegsége van, el kell vinni orvoshoz!”…, ilyen hozzászólásokat hallok sajnos nap mint nap.

    Tényleg ekkora baj, hogy még nincs foga? Kb. 4 hónapos kora óta fogzik, ezt a védőnőnk és a gyermekorvos is megállapította.

    Válaszod előre is köszönöm!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Nem olyan nagy gond, vannak később fogzó gyerekek, de 12 hónaposan érdemes már megmutatni gyerekfogászaton is.

  • Nagy Éva

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ágnes!

    Segítséget szeretnék kérni 2 dologgal kapcsolatban. Van egy 22 hónapos kisfiam, Bence, aki egyszen nyárig teljesen átaludta az éjszakát, egyszer sem kelt fel. Ezen időszak alatt jött egyszerre 5 db foga, ami megviselte/ most 16 db van neki/ Azóta viszont éjjelente őszinte óránként felébred, nyoszorog, sír. Bemegyünk hozza, hol felveteti magát , hol csak vizet ker, de általában fel sem ébred, csukva vannak a szemei. Nem tudjuk mi történhetett vele. Mar mindent kipróbáltam, viburcol kúp, coffea tosta, amit itt az oldalán olvastam. Napkozben minden a legnagyobb rendben vele,nagyon aktív, mosolygós kisfiú de az éjszakák miatt nagyon faradtak vagyunk. Mit tanácsol mit tegyünk ? Szeptemberben megszületett a kistestvére, Sára, imádja . Először azt gondoltuk talán emiatt van, de a problémák hónapokkal korábban kezdődtek. A másik kérdésem a kislánnyal kapcsolatos. Minden nap az esti fürdés után vacsorázik, egészen addig semmi gond az evesekkel, de akkor óriási sírást rendez. Miért csinálhatja? Anyatejes baba. Korához képest nagyon aktív, élénk kisbaba, éjszaka is csak 2x kel fel. Csak sajnos Bence miatt szinte minden órában fel kell kell kelnem es mostanra kimerultem. Köszönöm előre is válaszát ! Üdvözlettel: Nagy Éva

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ha az éjszakai ébrenlét hangos felsírással, félálomban történő hisztivel jár, a kisgyerek felül az ágyban, kiabál, beszél, félig nyitott vagy behunyt szemmel, nem reagál semmire, majd 20-30-40 perc múlva visszaalszik, az az ún. pavor nocturnus jelensége. Ez a jelenség egyfajta kisgyermekkori “alvajárás”, ami 8 éves korig bármikor előfordulhat. A kiváltó oka ismeretlen, de az biztos, hogy szinte mindig akkor lép fel, amikor a kisgyerek nappal túlságosan elfáradt (pl. bölcsi/ovikezdéskor az első hetekben túl fárasztó az idegrendszere számára a sok kisgyerek alapzaja, a sok új élmény). Ilyenkor törekedjük arra, hogy kicsit korábban feküdjön le a szokásosnál és az esti időszakban törekedjünk arra, hogy nyugodtabb legyen a környezete, ne nézzen már tévét, ne játsszunk túlságosan mozgalmas játékokat, hogy a túlpörgött kisgyerek elalvás előtt ellazulhasson.

      Több oka is lehet az esti sírásnak, általában az szokott lenni a gond, hogy addigra elfárad a kicsi idegrendszere és mivel még kicsi nem tudja ezt a helyzetet kezelni, éber is, de fáradt is egyszerre. Eközben az emésztése is éretlen még kicsit, ilyenkorra tele a pocak, beindul az emésztés, de már fáradt is, aludni is kéne. Segíthet, ha az esti órákban többször szopizhat, így nem lesz olyan mohó az utolsó etetésnél és kicsit pihen is szopi közben, így nem lesz annyira fáradt estére.

  • Ajtai Éva

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!

    A 21hós nagyfiú mellett van egy 6hetes babánk. A nagyfiú a dackorszak sűrűjében van,ezen a tesó nem javított,sőt…!
    Elértünk oda,hogy homeopátiás alkalmazunk testvérféltékenységre,mert teljesen kifordult magából.
    Amit elér lerángat,és amit a legnehezebb kezelni, reggeltől estig nyafog. Két nyafogás közt földhöz csapja magát. A múlt héten odáig jutottunk,hogy enni sem akart,fogyott is 1kilót. Mindent kipróbáltunk amit javasoltak. Voltunk nagyon megértőek,de ezzel ugye vissza akar élni,még több nyafihoz vezet.Állítottuk sarokba,ha Hisztizett,valamelyest jobb volt,de még nagyobb ellenálláshoz vezetett.A gyereket megütni nem szeretném,bárhogy is mondják.Viszont ott járunk,hogy a homeopátia nélkül egész nap játszmákat játszunk,és úgy érzem szakadék tátong köztünk,sokszor úgy felbosszant napokig forrongok. Úgy látom nagyon intelligens kisfiú,mindent ért,de ha dacos lesz képtelenség jobb belátásra bírni. Úgy érzem feleslegesen „tépem a szám” egész nap azért se akar együttműködni. A körülményekről tudni kell,hogy mindíg is nagy cicista volt,most teljesen kiborul,hogy a kicsit is szoptatom. Van,hogy játszik ezalatt,van hogy mellettem áll és üvölt,majd ez irdatlan hisztibe fullad.
    Nem tudom mit tehetnék,hogy vethetnék véget a non-stop nyafinak és hisztinek, és hogyan kaphatjuk vissza azt a szerelmet ami kettőnk közt volt,és azt a mindíg mosolygós kisfiút,aki most gyakran szomorkodik. Úgy érzem,ha így haladunk tovább sérül a lelke,és megszakad érte a szívem,nem tudom hogy segítsen át ezen az időszakon. Ehhez szeretnék tanácsot kérni.
    Üdvözlettel:egy aggódó anya

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ilyen esetben érdemes lenne kipróbálnod a tandem szoptatást, a nagy is megnyugodna, ha a kicsivel együtt ő is szopizhatna, ha nem csak a kicsi kiváltsága lenne a szopi. Lehet, hogy elég lenne csak felajánlanod és nem is kérné, de mégis megnyugtatná a tudat, az is lehet, hogy csak odabújna addig, amíg a kicsit szoptatod. De ha mégis kérné, az se gond, egyrészt hamar el fogja hagyni megint, másrészt a tejtermelésnek csak jót tesz.

  • Viki

    2014. november 14. péntek

    Kedves Agi!
    15 honapos kislanyom altatasaval kapcsolatban szeretnem a velemenyedet, segitseged kerni. Sajnos ugy alakult, hogy nem a kisagyaban alszik el nappal sem, mert akkor mellettem alszik el a nagyagyban es ott is marad a delutani alvas idejere. (probaltam mar kisagyban altatni, nem ment, es ha at is rakom, akkor fel-egy ora utan felebred, a nagyagyban pedig ket es fel orat alszik).
    De a problema leginkabb az esti alvassal van. Regebben este cicin aludt el, de par hete leszokott a szopirol, tapszert, tejet sem fogad el, igy az esti alvas ugy alakult ki, hogy leulok vele a fotelbe a szobajaban es par perc alatt elaludt a vallamon, utana betettem az agyaba es aludt tovabb. Par napja szerettem volna a kisagyban elalvasra szoktatni, de nem sikerult, mert 3 napig kinlodtunk. Lefekveskor eloszor nyugodt volt az agyaban, ott maradtam vele, simogattam, kedvenc allata is ott volt, de ki akart jonni, nem sirt, igy nem vettem ki, hanem alomba simogattam, de annyira nyugtalanul aludt el, hogy szinte rangatozott almaban es minden mozdulatara sirva ebredt (ezt harom napon keresztul orakig jatszottuk), akkor mindig kivettem, megnyugtattam, visszatettem stb. stb… de a harmadik napra mar olyan keservesen tiltakozott, hogy ugy gondoltam akkor megprobalom ismet a vallamon elaltatni, hatha ugy megint nyugodtan fog elaludni, aludni, de sajnos nem igy van, mert elalszik hamar, beteszem a kisagyba es par perc mulva felebred es nagyon sir, akkor kiveszem, megnyugtatom, elaltatom (mert ebren mar keptelenseg az agyba rakni), de ugyanugy felebred par perc mulva es igy tovabb. Ez most ott tart, hogy este is csak a haloszobaban a nagyagyban alszik el. Mit javasolsz, hagyjam, hadd aludjon koztunk? csak felek, hogy nagyon nehez lesz vissza szoktatni…vagy arra is gondoltam, hogy levesszuk a racsot az agyarol es leeses gatlot teszunk, hatha ugy oda tudnek bujni hozza es konnyebben elaludna az agyikojaban.
    Segitseged elore is nagyon koszonom!
    Viki

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      A gondot az okozta, hogy az ágyba szoktatással elveszítette a bizalmat és most már tudja, hogy ki fogsz menni. Próbáldhatod továbbra is a válladon altatni, de ehhez idő kell, hosszan kel próbálkozni, hogy újra kialakuljon benne, hogy ő ilyenkor ellazulhat, merhet elaludni, nem tűnik el anya.
      Vagy aludhattok együtt, semmi nem történik ilyenkor se, idővel magától ki fog szokni az ágyból, vagy megteheted, hogy átteszed utána a saját ágyába.

  • Nóra

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 és fél hónapos. Éjszaka van mikor nem kel fel van mikor 2x is. 2 foga van még kinnt. A chamomillát adom de egyfolytában meddig lehet és mennyi szünet kell közben?
    Hozzátáplálásnál ha újat adok és kóstoltatom pl most cukkinit majdnem hányt tőle de ha bele van keverve a főzelékébe úgy megeszi. Lehet így a kóstoltatást? A paradicsomot ha anyukám tett el és van benne nátrium benzoát azt eheti?Ha igen mikortól?
    Tv nézésnél lehet e vele olyan 5-10percig zenés babának való dolgokat nézni vagy káros? Egy szobánk van így pici velünk van és ha mi nézünk tvt ő is belenéz mennyire rossz?
    Napirendünk nem igazán van. Van amikor 6-kor kel 2 órát fenn van és alszik pl 10 ig akkor uzsonna de van mikor pl 7 kor kel 9 kor elalszik és 11 30 kor kel fel. Kimarad a tízórai vagy ebéd vagy mit adjak neki? Nem szoktam felkölteni csak azért mert kajaidő van. Persze akkor is más a napunk ha éjszka felkel 2x vagy mondjuk csak 5 kor. Köszönöm a válaszokat Nóra

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Lehet keverni az ételeket egymással, ez nem gond. A Nátrium-benzoátot még inkább kerülném, inkább adj fagyasztottat abból, amiből nincs szezonális.
      Tévézni ebben a korban nem szabad! A szemének, az idegrendszerének is rosszat tesz. A háttértévézést is kerülni kell (túlterheli az idegrendszert).
      Alvásból az evés miatt ne ébreszd fel semmiképpen. Ha úgy jön ki, ebben a korban már az se gond, ha csak 4-5x eszik naponta.

  • Molnár-Lamár Brigitta

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos múlt. Kb. 1 hónapja éjjelente óránként felébred, de van, hogy félóránként. Már kérdeztelek a facebookon, akkor a fogzásra gyanakodtunk. Kipróbáltam már mindent: az összes létező fogíny gélt, alkati homeopátiás szereket (chamomilla CH15, borax, viburcol kúp, schüssler-só, végső esetben sedatif pc), de semmi sem használt. Külön szobája van, először megemeltük a matraca fejrészét, majd fordítva tettük le a kiságyba, végül még át is rendeztük a szobáját 🙂 Így sem történt változás. Próbáltam, hogy aludjon velünk, de a mi ágyunkban gyakran játszunk napközben, így amikor felébredt éjjel és látta hol van, neki állt huncutkodni 🙂 A karomban, ringatva, járkálva azonnal elalszik, ha éjjel felébred, de van, hogy letenni sem tudom, mert már a mozdulatra ébred. Ha apa itthon van (sajnos a munkája miatt éjjel is távol van) és ő teszi le, akkor lényegesen kevesebbszer ébred (1-2 alkalommal), illetve apának ki se kell vennie a kiságyból, simizésre visszaalszik, nekem viszont feláll az ágyban és addig sír, míg fel nem veszem. A sírni hagyós módszert nem próbáltam és nem is áll szándékomban, mindig azonnal felveszem, ha sírni kezd. Eddig nappal szépen aludt, kétszer másfél órát, de egy ideje már nappal is felébred alvás közben egyszer. És mindig sírva ébred, pedig előtte csak „szólt”, hogy fent van, gügyögött, hangoskodott, ilyesmi. Gondoltunk már a szeparációs szorongásra is, de hogyan tudnám elérni, hogy velem/velünk aludjon és ne kezdjen játszani a „nagyágyban”? Szeretném, ha végre tudna pihenni, bár a kezdeti fáradsága, ami az elején volt, mikor elkezdett felébredezni, már elmúlt, nem nyűgös és nem is látszik rajta az éjszakázás 🙂 A homeos szerekről lemondtam, csak a schüssler-sót kapja és a Dentinoxot használjuk.
    Köszönöm szépen a választ, örülnék, ha lenne megoldás. 🙂
    Szép napot, Brigitta 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Valószínűleg a fogzás zavarja még mindig csak nem sikerült megtalálni a számára megfelelő alkati szert. A Dentinox kb. 3-5 percig hat, attól nem fogja átaludni az éjszakát. Érdemes lenne megnézni tünet alapján a neki való alkati szert, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz. Az is lehet, hogy emellett még éhes is és ezt is igényelné még éjszaka. A legjobb az lenne, ha pár napig valamikor következetesen mindig csak apa menne be hozzá, így megtanulna magától visszaaludni, abban az 1-2 alkalomban, amikor ébred még emellett, kapna enni.
      Ha ez nem megoldható, akkor jó lehet az együttalvás is, de kell pár éjszaka, mire ő is, te is megszokod.

  • bbutterfly

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom holnap lesz egy éves. Napközben még kétszer alszik 1-1,5 órát, de ez változó. Este nem akar elaludni, nagyon sokáig próbálkozunk és hiába fáradt, csak játszani akarna. Altatás után beletesszük a kiságy helyett az 1×1 méteres járókába, mert már ezt is próbálom, hogy talán ebben jobban alszik, de nem. Maximum 1-2 órát alszik, felsír, felkel, feláll és addig üvölt még ki nem veszem, hiába minden eddigi módszer amit olvastam. Aztán jön a rémálom…magamhoz veszem és szopizik, majd visszaalszik. Onnan már nem teszem vissza a járókába, mert üvölt és marad mellettem. Hárman alszunk lassan 3 hónapja egymás mellett kényelmetlenül, mert a kislány nem marad meg az ő helyén. Oké, hogy fogfájás, szorongás, de éjjelente így is, hogy köztünk alszik felkel 6-10 alkalommal, mondhatni fél-egy-másfél óránként. Én már mindent megpróbáltam, de csak a cici és csak köztünk. Viszont így nem jó, mert alig alszom immár egy éve, hiába minden homeopátia vagy Nurofen…nem kell, hogy átaludja az éjszakát, de úgy érzem ennek sose lesz vége. Miért nem tud visszaaludni néha egyedül is cici nélkül? Miért nem marad meg az ágyában? Talán hagyjam sírni miközben állandóan lefektetem, ha feláll és sír a járókában? A hálózsákot is próbáltam, utálja és abban is ugyanúgy feláll. Borzalmas ez így és nem szoktam panaszkodni, de már nincs ötletem, hogy jobb legyen!
    Múltkor tanácsoltad, hogy ha sír ne vegyük ki csak mondjam, hogy most aludni kell és legyek mellette, de olyan sírás van, hogy én azt nem bírom. Vagy ez a baj, hogy nem tudom kibírni az 1-2 órát amíg ordít? Kérlek segíts, mert ez felemészt mindannyiunkat, őt is, mert reggelente sírva ébred, engem és a párom is az örökös ébredések miatt. 4 hónap hasfájás majd a fogzás miatt eddig sosem volt olyan nálunk, hogy ne kelt volna 4-nél kevesebbszer, de átlag 6-8 sajnos. Minden alkalommal cicizik, se cumi, se ringatás nem segít. Én reggelre olyan vagyok, mint egy mosogatórongy. Már kezdem azt gondolni, hogy az én gyerekem nem tud normálisan aludni és ez nem is változik. Vagy amire megváltozik, én leszek beteg.

    Köszönöm: Erika

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Semmi baja a kislányodnak, csak most fogzik, nyűgös, ilyen időszaka van. A gond ilyenkor részben az szokott lenni, hogy a kicsinek soha nem volt módja megtanulni, hogyan aludjon el magától, mert mindig kapott hozzá segítséget. A megoldás ilyenkor csak az lehet, ha te elhatározod, hogy ezt meg kell oldani. Ha a felvesz-letesz módszert választod, akkor rá kell szánnod magad, megbeszélned a kislányoddal is, hogy ezt mostantól így lesz, és kitartónak lenni. Igen, az elején tiltakozás lesz, mert nem tetszik neki, hogy nem a megszokott menetrend van.
      A másik, ami segíthet, ha pár napig apa megy be hozzá éjjel és este is ő fekteti. Ez általában 2-3 nap alatt javít a helyzeten, mert a kicsi rájön, hogy anya úgysem jön és inkább visszaalszik magától.

  • Viki

    2014. november 14. péntek

    Szia Ági
    Először is szeretném elmondani, hogy nagyon tetszik a blog, és Szülséfelkeszítő videót is nagyon hasznosnak találtam, lévén külföldön élek, nagyon jól jött.
    33. hetes kismama vagyok, és nem szeretnék császárral szülni, viszont a babucinak eddig esze ágában sincs befordulni, vagyis jelenleg farfekvéses. Lenne esetleg valami módszer arra, ill. mire figyeljek, hogy elősegítsem azt, hogy megforduljon? Szeretném azt is tudni, hogy ha esetleg nem fordulna meg szülésig, mindenképp elkerülhetetlen a császárral való szülés? A szülésfelkészítő tanfolyamon volt arról is szó, hogy a 36. hét után ajánlatos málnalevél teát inni. Egy helyen azt olvastam, hogy ha farfekvéses a baba, és, vagy valószínűsíthető a császár, akkor nem igyuk, viszont én nem erre akarok készülni, hisz ha jól tudom még a legutolsó pillanatban is megfordulhat. Neked mi a véleményed?
    Előre is köszönöm a választ

  • Szabó Lia

    2014. november 14. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom 8 és fél hónapos, és még mindig nem megy a hozzátáplálás.. 🙁 Beteg volt 6 hós korától másfél hónapon keresztül (bátyja hazahozta oviból a felső légúti betegségeket), és rengeteg gyógyszert kapott ebben az időben. Azt hittem azért nem fogad el semmi gyümölcsöt mert utálja a kanalat. Kihagytam egy csomó időt, hátha elfelejti, de most se jobb. Egyszerűen nem kell neki semmi, csak a szopi. Ki se nyitja a száját, sokszor már akkor sír ha az etetőszékbe teszem. Nagy cselek árán tudok a szájába tenni pár kanál gyümölcsöt, és ennyi. Mit tegyek, hogy végre ne csak szoptassam?? Kisfiam ennyi idősen már alig szopizott, csomó szoptatás már ki volt váltva..:( Teljesen tanácstalan vagyok.

    Szabó Lia

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ha a baba éhes, ha szüksége van az anyatejtől eltérő ételekre is, akkor eszik. Neki most volt egy rossz élménye, ami ráadásul sokáig tartott, egyelőre nem kíván mást enni, mint tejet. Kínálgasd minden nap, de nem kell erőltetni. Ha szüksége lesz rá, el fogja fogadni majd. Egyetek minél többet együtt is, hogy megjöjjön a kedve!

  • Janedoe

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kérdésem 4 és fél éves kislánnyal kapcsolatos. Óvodába jár, alapvetően nagyon jó gyerek. Viszont tombol a dackorszak… Amennyiben nem az történik, amit Ő akar, akkor válogatott csúnya dolgokat kezd mondani az őt körülvevő felnőtteknek. Egyértelmű szándéka, hogy bántson és hogy rosszul essen, amit mond. Már próbáltuk szépen elmondani, hogy nem kéne, mert nem bántjuk egymást, a családban mindenki szereti a másikat, stb. Mondtuk határozottabban is. Józan eszére, lelkiismeretére is próbáltunk már hatni. Volt mikor elvicceltük, hiszen butaságot beszél. Eddig eredménytelenül. Ilyenkor mit lehet tenni? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ez az ún. kis-Néró hiszti, amikor a gyerek tudatosan hisztizik, hogy felhívja magára a körülötte levő felnőttek figyelmét. Ilyenkor két dolgot lehet tenni egymással párhuzamosan a megoldás érdekében:
      1. Amikor csúnyán beszél, hisztizik, nem odafigyelni rá, hogy megtanulja, a hiszti nem vezet eredményre. És megdicsérni, amikor az elvárt módon kéri a dolgokat, amikor jól viselkedik.
      2. Az élet más területein több figyelmet adni neki, hogy ne kelljen manipulációval megszereznie azt.

  • Kriszti

    2014. november 14. péntek

    Kedves Vida Ági

    Alvással kapcsolatos kérdésem lenne. Lányom 19 hónapos, eleinte napközben ringatva, éjjel pedig cicin aludt el ill ha felébredt azzal aludt vissza. Apránként lett erről leszoktatva. 14 hónapos koráig szopizott, ő döntése volt, ekkor sikerült beszoktatni az ágyába. Este is úgy aludt el hogy befektettem megkapta az alvósállatkát én meg a fotelből meséltem neki, ha éjjel megébredt (általában 2-3x felsikit de ilyenkor nem megyek be) ha már sírt bementem hozzá és csüü ssss re esetleg kis hátsimire megnyugodott és hamar visszaaludt. Tartott ez egészen addig míg vissza nem jöttünk a nyaralásból (ott is tartottuk a fenti rutint), 18 hónapos koráig ekkor lefekvésnel ordított sírt és bármit próbáltam nem használt azt akarta fogjam meg a kezét, végül sima hátsimogatással aludt el ekkor mert min. fél órán át ordított, nem tűnt hisztinek de ki tudja… (sírni ordítani én nem tudom hagyni, de ő nem is szokott csak úgy, mindig megvolt rá az oka, hisztinel pedig mindig hat rá a szép beszéd)Másnap hogy megelőzzem az orditást rögtön inkább fogtam a kezét. Amúgy ezzel még nem is lenne gondom, a baj hogy éjjel ha megébred van hogy 1-2 órán keresztül ott kell ülnöm és fognom a kezét mert nem alszik vissza. Volt olyan időszak amikor kB egész este ott kellett volna ülnöm ezért sokszor ilyenkor inkább magamhoz vettem, de igazából ez se jó mert neki se nekem se jó az együtt alvás, sokat mozgunk felkeltjük a másikat. Szóval kérdésem hogy van e valami életkori sajátosság ilyenkor ami ezt magyarázná és el fog e múlni idővel vagy milyen apró változtatásokkal tudnám elérni hogy ne kelljen a kezem? (4leghátsó örlőfog hianyzik ha mocorog neki többet kel fel de ettől függetlenül is szokott kelni este bemennem viszont nem mindig kell van hogy hallom iszik azt alszik tovabb) Ill lehet e hogy rosszat álmodik? Szoktam próbálkozni, este a mese is erről szól hogy kéz nélkül is tud aludni… De nagyon ragaszkodik ehhez a kézfogáshoz. Nem tudom mitől jött ez a változás, vagy elmulhat e magától…
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ebben a korban különösen nehéz kikapcsolnia a kisgyereknek, mert annyira ingerkereső üzemmódban van. Ugyanakkor, ha rájön arra, hogy anya el szokott menni este, akkor elkezd félni ettől és emiatt sem tud elaludni. ha gyorsan elalszik így, akkor az nem gond. Az éjszakai kézfogásról úgy tudod leszoktatni, ha pár napig éjjel apa megy be hozzá, vagy esetleg meg lehet próbálkozni kis állatkával is, amit a kezed helyett foghat.

  • Mónika

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!
    10 hónapos kisfiúnk érdekes viselkedését szeretném megkérdezni. Ha leülök mellé a földre, az rendben van. Bejárja közben az egész területet a helységben, néha odanéz hozzám, oda is jön (legfeljebb 1 másodpercre, de aztán megy is tovább) Így akár el is telhetne az egész nap. De ha már felállok vagy felülök egy székre (ugyanabban a helységben), akkor már mászik fel rám. Ha kimegyek a konyhába, fürdőbe stb, nyüszögve jön utánam, felkapaszkodik rám. Ma is pl. úgy porszívoztam, hogy 2 percenként húzta le rólam a nadrágot menet közben 🙂 Kicsit olyan érzésem van, hogy ha felállok, ő is akar menni. Nyúl a kezemért, kéri, hogy sétáltassam (még nem jár, de már 2,5 hónapja felállt, és nagyon szereti sétáltatni magát)

    Ezért össze vagyok zavarodva, hogy ez most szeparációs szorongás-e még, vagy a hiszti korszak eleje, amikor már akaratos kezd lenni, és kiköveteli, hogy sétáljak vele? Mert ha én megyek, akkor ő miért ne mehetne?
    Volt egyébként néhány hete pár olyan nap, ami egyértelműen szeparációs szorongás volt, keserves sírásba kezdett, ha eltűntem, de ez pár nap alatt lecsengett. Most már csak nyüszög, sírdogál. Nem szeretném „félrekezelni” a dolgot.

    Köszönöm szépen!
    Mónika

    • Tapsihapsi01

      2014. november 14. péntek

      Kedves Ági!

      5 hónapos kislányunk alvási szokásai az elmúlt időben megváltoztak. Korábban egy etetéssel átaludta az éjszakát, de kb. 1,5 hónapja egyre korábban és gyakrabban ébred.
      Van, hogy csak félálomban nyöszörög, ilyenkor általában elég, ha cumit adok neki, de ez esetben nem alszik vissza mélyen, hanem ismét megébred. Megint nyöszörög, cumit kap, 15-20 percre elbóbiskol, majd ismét ébred. Végül olyan éber lesz (kiveszi a cumit a szájából, dörzsöli a szemét, „elvándorol” az ágyában, hangosan reklamál, hogy ugyan, foglalkozzak már vele!), hogy a cumival már nem is bajlódok, hanem egyből megetetem (néhány hete ismét két alkalommal az éjszaka folyamán.)
      Próbáltam, hogy már az első ébredéskor (23-0 óra között) megetettem, de ezután is menetrend-szerűek voltak az ébredések a következő etetésig, ami kb. 5-6 óra körül történik. Sajnos a második etetés után már olyan aktív, hogy részéről akár kezdődhet is a nap. Van, hogy egy órába is beletelik, mire visszaalszik. (Ha nem lennék olyan fáradt az éjszakázás után, nem is erőltetném a visszaalvást, de mindig abban bízok, hogy még nyerhetek egy órácska pihenést.)

      Miután a gyermekorvos semmi rendellenességet nem talált kislányunknál, a kezdődő fogzásra gyanakodunk, mert egyébként minden jel erre utal (erőteljes nyáladzás, mindent megrág, masszírozza az ínyét stb.) Próbálkozom a Chamomilla 15-ös homeopátiás szerrel, amit egy pici vízben oldok fel, de a vizet nem igazán akarja elfogadni, kiköpi, kipürrögi. Úgyhogy a hatásra egyelőre várunk…

      Kislányunkról annyit, hogy 2700 grammal, 48 cm-el született, most 6 kg körül van a súlya. Az elsődleges tápláléka anyatej, de kezdettől fogva tápszeres pótlást kap. Napi 7-8 alkalommal eszik. Mosolygós-kacagós, hihetetlenül mozgékony, érdeklődő, értelmes baba, semmi nyomát nem látni rajta az éjszakázásnak, kialvatlanságnak. Az emésztése rendben, hasfájása talán mondhatom, soha sem volt (hozzáteszem, nem nagy evő). Napirendünk a Suttogó-féle 4É szerint alakul. Napközbeni alvása általában 3×30 perc, de mióta az éjszakáink ilyen aktívak, előfordul, hogy 45-60 percet is alszik egy alkalommal. Kizárólag a kiságyában alszik (a kiságyat játékra nem használjuk), ott is altatom el, ill. a séta alatt a babakocsiban természetesen. Az esti elalvás előtt próbálom minél tovább ébren tartani, sajnos 8 órakor muszáj letennem, mert magam is kidőlök 9 óra magasságban.

      A kérdésem, hogy mit tehetnék, hogy egy kicsit nyugalmasabbak legyenek az éjszakáink, többet pihenhessünk? (A kislányunkkal jórészt egyedül vagyok, az éjszakákat is egyedül „viszem”, mivel a férjem külföldön dolgozik.)

      Bízom abban, hogy a levelem nem tűnik öncélú sajnálkozásnak, mert tudom, egy anyának mindent el kell viselni, de úgy gondolom, talán mégis van megoldás a nem-alvásra, amire magamtól – bár mindent végiggondoltam – nem jövök rá. Ha kipihentebb lennék (beérném 4-5 órás összefüggő alvással is), még többet adhatnék a kislányunknak.

      Válaszodat, segítségedet nagyon köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2014. november 16. vasárnap

        Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő. Valószínűleg ő most hamarabb lesz éhes a megszokottnál, ha az első ébredéskor megeteted, utána nem fog megint olyan hamar ébredni, hanem alszik a következő etetésig.

    • Marcsi

      2014. november 14. péntek

      Kedves Ágnes!

      Szeretném megkérdezni,hogy mikortól kezdhetem el „tanítani” 10 hetes kisfiamat az önálló elalvásra, mert jelenleg ez úgy működik nálunk,hogy evés után vállra tétel követően büfizés van és ott pilled el, elálmosodás esetén is ezt csináljuk!Néha még így is kipattan a szeme,ha a feneke az ágyhoz ér és akkor keservesen sír és csak a vállamon nyugszik meg!Egyébként nem hasfájós, szépen fejlődő, sokat mosolygós,”beszélgetős” kisfiú!
      Nagyon köszönöm a segítséget!

      • Vida Ágnes

        2014. november 16. vasárnap

        Egy kis segítség minden babánka kell az ellazuláshoz. Ha ilyenkor felriad letételkor, az annak a jele, hogy amikor leteszed, még nem elég fáradt. Nem is szerencsés evés után rögtön letenni, ebben a korban evés után már nagyon élénk szokott lenni a baba és még legalább 1,5 órát ébren tud lenni, mielőtt elálmosodik. Javaslom, hogy kövessétek a 4É módszert és akkor nem lesz gond az altatással: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/4e-modszer

    • Éva

      2014. november 14. péntek

      Az én kislányom is így csinálja.Húzza rólam a nadrágot,kéri magát a kezembe.

      • Mónika

        2014. november 14. péntek

        Igen, lent én is „mosolyogtam”, hogy hasonló problémánk van. 🙂 Kisfiúnknak sem tetszik a járóka, etetőszék, inkább kiveszem, mint hogy keservesen sírjon, aztán pedig végem 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ez a szeparációs szorongás egyik tünete. Általában pár hétig tart, aztán kinövi a kicsi. A sétáltatásban ne engedj, bár neki ez nagy élvezet, valójában lassítja a mozgásfejlődést. Amikor mehet veled, akkor engedd neki, amikor olyan helyzet van, hogy valami miatt nem mehet, akkor beszéld meg vele, és hagyd egy kicsit magára, beszélj hozzá, nyugtasd, de nem gond, ha azt látja, hogy nem tudsz mindig vele foglalkozni.

  • Barbara

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!
    Egy számomra igen nagy és szerintem összetett dologban kérném a tanácsodat.
    Kislányom 3,5 éves szeptembertől ovis lett, előtte bölcsibe is járt. Az első hónap egészen jól telt az oviba, könnyen megszokta, saját elmondása szerint szeret járni. Ez ma sincs másképp, de 2 hete minden nap bepisil alvás közben az oviba sok esetben úgy, hogy fent van, én nem szól. Tudnod kell, hogy otthon, sem délben sem éjszaka ezzel nincs problémánk. 2 éves kora óta stabilan szobatiszta. Éjszaka is felébred, ha kell neki, szól, tudja tartani.

    Ehhez párosul az (az óvó néni elmondása szerint) hogy alvás időben ébren vagy félálomban nagyon intenzíven „játszik magával” A lába közé szorítja a takaróját, játékát vagy az alvómaciját és dörgöli magát hozzá. E közben sokszor be is pisil, úgy hogy nem szól, csak utólag hogy bement a pisi. Ezt korábban nagyon ritkán én is láttam otthon, de elegendő volt a figyelmét elterelnem, adni neki alvós játékot vagy kérni, hogy inkább az arcát cirógassa a takaróval alvás közben, megtette és abba is hagyta soha nem pisilt be. Így ez a helyzet most nagyon aggaszt, nem tudom, hogy kezeljem, főként azért is, mert otthon nem mutatja ezeket jeleket, így reagálni sem tudok rá. Sokat beszélgetek vele ovi után, hogy mit és hogy szabad, de azt sem tudom ezzel jót teszek-e. Az óvónő szerint érzelmi, és pszichológus kellene. Tény, hogy sokkal érzékenyebb kislány, mint az átlag.

    Még annyit az életünkről, hogy az édesapja 1 éve elköltözött tőlünk, közös megegyezésünk volt, már nem működött a dolog. Soha egy hangos szó nem volt, most sincs. A lányunkat látogatja, nem túl mély, de jó a kapcsolatuk. Egyetlen dologgal tudnám összefüggésbe hozni, hogy amikor elkezdte az apja magához is elhordani hétvégén 1-1 napra (éjszakára nem) akkor kezdődtek ezek a dolgok nagyon intenzíven- október végétől. Idáig 2 alkalommal volt nála. Előtte csak látogatta, de most úgy döntött szeretné néha magához is elvinni. Okozhat ez bármiféle traumát a gyerekben? Hogyan tudnám őt átsegíteni ezen? Tényleg nagyon aggódom, vigyem-e orvoshoz, és kicsit pironkodom is, hogy ilyen gondjaink vannak. Mi a véleményed? Irány a pszichológus?
    Előre is nagyon köszönöm!

  • Erika

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiam 18.-án lesz 5 hónapos, kb 8 kg és 2 hónapos kora óta végig aludta az éjszakákat (akár 10-12 órát is, viszont nappal 2 óránként evett 80,100,120ml mikor mennyit adtam annyit fogadott el, bár a kétóránkénti evés és az adag mennyisége a mai napig sem változott) ami a 4 hónapos védőoltással megszakadt, azóta 1-2 szer felébred éjjel szopizni (csak szoptattam 4 hónapos koráig) ahogy betöltötte a 4. hópanot elkezdtem neki adni pépes ételeket (mivel januárban vissza kell mennem dolgozni) mint alma,körte, répa és további ételeket is tervezek bevezetni az étrendjébe, de viszont vizet vagy teát nem fogad el inkább szopizna. Hogyan próbáljam hozzá szoktatni a folyadékhoz? És amióta pépeseket adok neki a cumisüveget sem nagyon fogadja el csak kanállal enne vagy szopizna. Ami még igazán zavar az hogy már a következő etetés ideje lenne és olyankor kezd el büfizni, de csak olyan víz szerű jön ki neki, és attól kezdve alig bírja kivárni, hogy enni kapjon. Ez mitől lehet? Az esti alvás pedig csak szopizással valósul meg és mivel az elég hozzúra szokott sikeredni ezért könnyebb nekem ha fekvő helyzetben szopizik, de viszont elég mohó is és ilyenkor szerintem nyelési problémái lehetnek és az orrocskáján csurog ki a tej. Hogyan lehetne ezt orvosolni? És egy utolsó kédés babagrízt mikortól ajánlott adni? Több féle variációt olvastam és hallottam, de igazán nem tudom eldönteni, hogy már adhatok vagy sem a picinek.
    Előre is köszönöm a választ.
    Erika

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Nem kell erőltetni az ivást, mivel még szopizk és az ételei többsége is folyékony még, ezért 1-2 kortynál többet nem szoktak még inni ilyenkor a babák. Ha majd szomjas lesz, fog inni többet is.

      Nem kell a cumisüveg, lehet rögtön pohárból adni.

      Este valószínűleg már fáradt, ezért ilyen mohó, próbáld ki, hogy fürdetés előtt is szopizik egy kicsit és utána is, ez segíthet, hogy ne legyne olyan mohó.

      Tejpépeket 6 hónapos kortól lehet adni, bár anyatej mellett teljesen szükségtelen.

  • Orsi

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági! kislányom 11 hetes, anyatejes baba. Az a problémám, hogy teljesen változó a mellem telítettsége. Van, amikor feszesebb, de van hogy teljesen lazák, akár már délelőtt is. Ennek mi oka lehet, és honnan tudom hogy biztosan van még benne tej? a 7en egyik nap többször is mellre tettem ami másnapra már eredményes volt, valamint ittam teát is. Evés után (ami 5-10 percig tart maximum) néha nyöszörög, de nem tudom visszatenni. Van, hogy csak fél óra után tudom mellre tenni megint, akkor eszik még pár percet. Hogy csináljam? köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      A mell feszessége és a tej mennyisége között nincs közvetlen összefüggés. Ha a babádat igény szerint eteted, egy szoptatásnál többször is mellre teszed, váltogatod a melleket, egészen addig, amíg ő maga el nem fogadja el, mert már jóllakott, akkor eleget evett. Ha nem fogadja el, akkor valószínűleg már nem éhes.

  • Marica

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!

    A kérdésem az lenne, hogy az egyik ismerősöm kislánya már péntek este sír, hogy óvodába kell mennie hétfő reggel. Volt egy probléma az egyik dadával. Az történt, hogy a dada azért szidta le, amit nem is ő csinált. Még fél éve van az oviban, ilyenkor mit lehetne csinálni?

    Köszönettel: Marica

    Még egy dolog, holnap megyünk a kis családommal a Baba-mama expora; szeretném aláíratni az Ön által írt könyveket 😀 Lesz rá lehetőségem?

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Ilyenkor elsősorban az óvónénivel kéne beszélni erről. De az is lehet, hogy csak a csoportváltás vagy az óvodaváltás a megoldás.

      Igen 🙂 3-tól fél5-ig.

  • Szalai Zsuzsa

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 31 hónapos a dackorszak közepén járunk ( szerintem). Az hogy nem fogad szót, nem figyel rám, ha kérek tőle valamit rám se hederít, – miközben 2 éves korában mint egy kisangyal teljesítette minden kérésem – már nem újdonság. Olvastam az írásaidat, próbálok engedékenyebb lenni kicsit kitolni a határokat de vannak dolgok amiknél úgy érzem nem lehet engedni: ilyenekre gondolok: Akármennyire is” jó buli” nem rohanhat ki az úttestre az autók közé ( szintén 2 éves korában minden kereszteződésnél kérés nélkül megállt és „megnézte” hogy jön e autó és szabad e elindulni). A másik rémálmom a bolt. Számtalanszor megbeszéltük, hogy mit tehet a kosárba ( ez szintén működött korábban.) és mellettem marad még pl. a felvágottas pultnál állunk sorban (természetesen nem akkor, ha nem látni a sor végét) most meg – nem tudom jobban megfogalmazni – mint az eszetlen rohangál a boltban mindent le akar dönteni meg akar kapni, leszedni a polcokról a terméket.
    Kérlek, segíts abban hogyan kezeljem ezeket a helyzeteket, tudom legalábbis remélem hogy ez a korszak lassan lecseng de addig is meg kell élnünk a mindennapjainkat és teljesen tehetetlennek érzem magam.
    A másik problémám az éjszakai alvással van. Egy éjszaka kb. 3-5 alkalommal ébred szól, hogy menjek be hozzá a kérések általában a következők: takarjam be , szomjas, a „szentháromság” egyikét nem találja (maci, kutyus, párna ). Nem tudom hogyan lehetne vagy lehet e egyáltalán leszoktatni az éjszakai felkelésről nagyon nehezen alszom vissza sokszor mire elaludnék újra kiabál hogy menjek be és ezért folyton fáradt vagyok nappal és persze sokkal nehezebben bírom a mindennapos csatározásainkat.
    Előre is nagyon köszönöm a segítséged.
    Szalai Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Most már bátrabb, mint 2 évesen, ami akkor még kőbe vésett szabály volt, azokat már tudja és próbálgatja, hol vannak a még tágabb határok. Egy kicsit lehet is bízni már benne, pl. biztos vagyok benne, hogy valójában nem szalad ki az autók közé, csak te gondolod úgy, hogy túl közel van és akkor biztos ki is szaladna, de nem mert ő már pontosan tudja, meddig mehet (2 évesen is tudta). Ilyen és hasonló helyzetekben lehet neki egy kis szabadságot adni, pl. „Odamehetsz, körülnézhetsz és ha nem jön semmi átmehetsz, de a sarkon várj meg!”

      A boltos helyzetre itt írtam megoldást: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/miert-a-bolt-kozepen-borul-ki-a-gyerek

      Alvás: ezen segíthet, ha pár napig apa megy be, nála nem lehet húzni az időt. De az is megoldás lehet, ha este odaadod a macit, a kutyust, a párnát, adsz inni, betakarod, majd elsorolod, hogy megvolt a maci, a kutyus, a párna, az ivás, tehát lehet aludni és kimész. Érzi, hogy gyenge vagy ezen a téren, lehet húzni az időt, ezért csinálja. Tudja, hogy ezzel figyelmet szerezhet. Ha megtanítod neki, hogy nem, akkor el fogja hagyni.

  • Éva

    2014. november 14. péntek

    Kedves Ági,
    Még mindig a szeparációs szorongás idejét éljük. A kislányom lassan 10 hónapos lesz és sajnos semmit nem tudok tőle csinálni. Egyedül akkor, ha alszik de sajnos ez is változó, hogy mennyit.
    A kérdéseim:
    1. Ha kimegyek a szobából akkor gyakran sír utánam és általában követ-jön utánam. Nem is lenne baj, nincs korlátozva a lakásban,minden számára veszélyes dolgot eltettünk az útból. Az sem segít ha magammal viszem,mert az esetek többségében,felkapaszkodik a lábamnál és sír,hogy vegyem kézbe. Ott megszokott nyugodni. Csak így meg nem haladok a dolgommal. Ha etetőszékbe teszem az sem jó neki,se a bébi komp. Ha hordozó kendőbe teszem az jó, csak azt meg már én nem bírom, mert nagyon nehéz már. Hogy tudnám egy kicsit oldani, könnyebbé tenni neki ezt az időszakot? Mégis meddig tart ez még?
    2. Kétszer alszik még mindig napközben,délelőtt hoszabban,délután meg már szinte alig. Kb 20-30 perc és utána felsír. És mindig sírva ébred! Tudom, hogy kinövi,de mivel lehetne mégis könnyebbé tenni az alvást?Homeopátiás szerrel esetleg?
    Jön a második foga egyébként. Éjszaka alszik rendesen,az elalvással sincsen probléma.

    Üdvözlettel:Évi

    • Vida Ágnes

      2014. november 16. vasárnap

      Egy 10 hónapos baba így működik 🙂 Hagyd, hadd menjen veled. Átmeneti dolog, ki fogja nőni.

      A fogzás okozhatja a felriadást, ezen homeopátiás szerrel tudsz segíteni, leírást a szerekről a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Kecskemétiné Sigér Szilvia

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Amiatt fodulok hozzád, hogy 2 éves kisfiam elalvásával vannak problémám. Minden este fél 9 körül próbálom elaltatni énekléssel, simogatással. De sajnos ez egész elaltatás egy minimum másfél órás sírásba fullad. Sajnos, én nemrég visszamentem dolgozni, ő pedig bölcsibe. A bölcsibe viszont minden gond nélkül, az elsők között alszik el. A reggeli elválási sírás után nagyon jól érzi magát, szivesen megy. Este hat körül szokott kezdődni a nyafogás és a dünnyögés. ( Sajnos még a „nem” szón kívül mást nem mond) . Az időrendünk kialakult és ritkán térek el tőle. Igy teljesen tanácstalan vagyok, miért sírhat ennyit elalvás előtt. Sajnos még éjszaka is felkel minimum kétszer. Előre is köszönöm tanácsod.

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      A bölcsibe beszoktatás természetszerűleg szorongást okoz a kicsinél. Dédelgesd, szeretgesd többet, amikor együtt vagytok, hogy ne este, lefekvés előtt hisztivel akarja megszerezni a figyelmedet, hanem addigra már „feltöltődhessen” anyával.

  • Kulcsár Kitti

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Az alábbi dologban szeretném a tanácsodat kérni:
    A kisfiam most 8 hónapos. Kb. 5 hónapos koráig nagyrészt átaludta az éjszakákat, hajnal 3 körül kelt fel enni,aztán aludt reggelig. Aztán elkezdtek sorba jönni a fogai, a 6. hónap végére már 8 fogacskája volt. Amióta a fogzás elkezdődött többször felkel éjszaka,ezért egyszerűbbnek láttam magunk mellé tenni éjszakára,illetve mellettünk jobban is aludt.Gondoltam ahogy kijön a foga,visszaáll minden a régi kerékvágásba.
    Azonban már most 2 hónapja nem jön foga,mégis rengetegszer kel fel éjszaka már mellettünk is és állandóan forgolódik,kb. 15 percenként.A kiságy leginkább dísznek van,mert ahogy beteszem,sír. 🙁 Egy éjszaka legalább 10x kel fel és csak cicin alszik vissza. Mire én visszaaludnék,kezdődik előröl.Általában olyan hajnali 4-5 óráig ez megy,utána alszik mint a tej. Napközben is csak cicin hajlandó elaludni,de olyankor minden gond nélkül pár perc alatt elalszik,este viszont legalább 1 órán át cicizik mire elalszik ,pedig már ilyenkor nagyon álmos.
    Leírom a napirendjét:

    8.00 körül ébred,reggeli cicizés
    10.00 körül tízórai (gyümölcs,tejpép,gabonapép),utána 1 óra alvás
    13:00 körül ebédel (főzelékek)
    14.00-15.00 körül alszik újabb 1,5 órát
    18.00 uzsonna (gyümölcs,tejpép,gabonapép)
    19.00 fürdetés
    20.00-21.00 vacsora (cicizés)/alvás

    Tanácsodat szeretném kérni,hogy mi lehet az oka és mit lehetne tenni,hogy ne ébredjen ennyiszer éjszaka?
    A napirendjén kellene változtatni esetleg?
    Illetve még egy kérdés:
    A napközbeni étkezéseket ugyebár már kiváltottuk,de mivel cicin alszik el napközben is,így kevés kis adagokat kb. (100-130 ml-t) eszik tízóraira,ebédre és uzsonnára is. Ez nem jelent problémát?

    Segítségedet előre is köszönöm!

    Kitti

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      A fogzás szinte hónapokig folyamatosan okozhat éjszaka nyűgösséget, főként, mivel neki ilyen gyorsan jöttek az első fogai, ezért előfordulhat, hogy már a kisőrlők is próbálnak áttörni. Ennek biztos jele, ha nappal is sokat nyálzik és mindent a szájába vesz. Ha ezt tapasztalod, a fogzáson homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

      Az nem gond, ha sokat szopizik, ebben a korban a legtöbb baba ezt csinálja.

  • Hajni

    2014. október 24. péntek

    Kedves Agi!

    A kislanyom 7 honapos es kb 2 hete elkezdett rosszul aludni. 6 hetes kora ota ataludta az ejszakat de mostanaban nagyon nyugtalanul alszik. Eloszor gondoltam hogy a fogzas miatt de az also 2 metszo foga mar kint van par hete es felul meg nem latszik semmi. Nincs neki megdagadva se es nem is feheredik. Kuszni mar szepen kuszik maszni meg nem maszik csak tolja fela popsijat. Azt is eszrevettem hogy alma ban is kuszik es tolja fel magat. Sokszor felsir felebred es csak cicin hajlando visszaaludni. Meg szopizik es az esti elalvas is csak cicin megy. Mar nagyon sokszor probaltam sokfele keppen de sehogy nem alszik el. Altalaban elalszik este 10kor es alszik reggel fel 8 ig 8ig. A nappali alvasra meg vegkepp nem lehet ravenni. Amig picike volt aludt sokat napkozben de ez kb 3honapos koraig tartott. Azota nappal nem alszik. Neha szopi kozben elszundikal egy 20percre fel orara de ez max egy nap 2szer tortenik meg de ez is ccsak addig amig a kezemben van. Amint lerakom az agyaba azonnal felkel vagy par perc utan. A kisagyaban sehogy nem akar aludni pedig mar mindent megprobaltam. Pedig delitanra mar latom hogy almos es faradt mert dorzsoli a szemet es piros is neki. Ebben kernem a segitseged tanacsodat hogyan vegyem ra a napkozbeni alvasra es hogy elaludjon szopi nelkul ne csak cicin. Amugy ezt a nem alvasat leszamitva nagyon boldog mindig mosolygos jokedvu kiegyensullyozott kisbaba 🙂 Valaszodat elore is koszonom. Hajni

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ebben a korban általában már csak 2 nappali alvást igényelnek a babák. Figyeld ki, mikor álmosodik el (kb. 3-4 óra ébrenlét után), ilyenkor sötétítsd be a szobáját, dédelgesd meg, amikor ellazult, tedd le a kiságyba, ha sír, simogasd, de ne vedd ki, így idővel megtanulja, hogyan kell elaludni.
      A felső fogak nem csak az áttörés előtt fájnak (amikor az ínyen is látszik valami), hanem előtte már akár 3-4 héttel is nyűgösséget okozhatnak. Ennek biztos jele, ha nappal is sokat nyálzik és mindent a szájába vesz. Ha ezt tapasztalod, a fogzáson homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Tóth Melinda

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!
    Az előző fogadóórádon írtam neked 34. hétre született kisfiam „alig” mászásával kapcsolatban.
    Csak szeretném elújságolni, hogy azóta egyre többször és egyre nagyobb távolságokat tesz meg mászva. Mostmár napi szinten, többször is mászik, és egyre gyorsabb!

    Köszönöm az eddigi megnyugtató szavaidat!

    Üdvözlettel, Melinda

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Szuper, örülök 🙂

  • Tóth Katalin

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Előre is köszönöm, hogy válaszolsz. Éjszakai evéssel kapcsolatos a kérdésem. Kislányom 6 hónapos lesz egy hét múlva, és éjszaka kétszer kel enni. A súlya 9 kg, a testhossza 74 cm (vagy kicsivel már felette), szóval hatalmas baba. A rokonok szerint egy ekkora méretekkel rendelkező babának már nem kellene ennie éjszaka. Próbáltam már teáztatni éjjel, de általában elkezdni szívni, majd jelzi, hogy ő nem ezt kérte (kitolja a nyelvével vagy elfordítja a fejét a cumisüvegtől). Egyébként tápszeres 3 hónapos kora óta, nappal a déli étkezést már kiváltottuk, de csak azt. 3-3.5 óránként eszik 200 ml tápszert (valamikor kicsit hagy meg belőle). Két foga alul már kint van és szerintünk nemrég beindulhattak neki a felső metszők is. Kb 1 hete fordul hátról hasra, hasról hátra még nem megy, de nagyon intenzíven mozog, jár keze-lába. Ezeket azért írtam le, hátha tartalmaz fontos információt. Én úgy vagyok vele, hogy ha éjjel 2-szer 200 ml-t megeszik, akkor nem csak „megszokás”, hanem tényleg éhes lehet. Este ha adok neki sűrűbben enni, akkor is felkel éjjel enni. Köszönöm előre is válaszodat!! Üdv: Kata

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Az, hogy a baba éhes-e éjszaka nem a súlyától függ, hanem attól:
      1. mennyit mozog nappal,
      2. mennyit és mit eszik nappal,
      3. milyen gyors az emésztése.

      Ha sokat mozog, attól megnő a tápanyagigénye. A nagyobb súlyhoz is nagyobb tápanyagigény társul. Ha nappal még nem eszik sok teljesen darabos ételt, akkor éjjel is megéhezhet. És, ha mindez nem állna fent, az emésztésének a gyorsasága akkor is meglehet. Ebben a korban tehát még normális, ha éjjel 2-3 alkalommal éhes és eszik, ez nem alvászavar, nem rossz szokás, hanem jogos igény a részéről.

  • Vera

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!
    Rendszeres olvasója vagyok az oldaladnak, a hírleveleket is kapom folyamatosan. A tanácsodat szeretném kérni kisbabámmal kapcsolatos kérdésekben.
    Kisfiam holnap lesz 8 hetes, koraszülött, a 34. betöltött terhességi héten született. Szerencsére minden rendben volt vele, 2 napot töltött a korszülött osztályon, majd további 7 napot voltunk kórházban várva a súlygyarapodás beindulására. A szoptatás nehézkesen indult, jelenleg 3-4 óránként eszik, először mindig mellre teszem, majd amennyiben szükséges (az esetek nagy részében igen), kipótolom lefejt anyatejjel, illetve ha az nincs, akkor tápszerrel (tápszert kapott a kórházban is azonnal születése után a koraszülött osztályon, és mivel elég későn lett tejem, továbbra is kellett tápszert adnom neki). Úgy tűnik, hogy egyre több tejet tud mellből kiszívni, de szeretném a tápszert teljesen elhagyni. Az etetések után mindig lefejem a maradék tejet abból a mellből, amiből szoptattam. Mi volna a legjobb módszer az anyatej mennyiségének növelésére illetve a szoptatás kizárólagossá tételére? Váltott mellből etessem vagy mindkettőből egy-egy etetés alkalmával (melyiket fejjem le etetés után?)? Gondolom, jó volna minél gyakrabban mellre tenni, de akkor is ha elalszik és láthatóan még nem éhes mondjuk 2 óra múlva? Valószínűleg valamennyire hozzászokott ahhoz, hogy cumisüveggel fejezzük be az étkezést, mert még akkor is, ha a mérés alapján elegendő mennyiséget evett mellből, kér még cumisüvegből is, és akkor nyugszik csak meg – még ha minimális mennyiséget is kapott kiegészítésnek.
    A másik problémánk a kb. 3-4 hete jelentkező bukás, illetve azon túl, hogy etetések után bukik vissza valamennyi tejet (láthatóan nem vészes mennyiség, a súlygyarapodással is elégedett volt a gyermekorvos, születése óta eddig 1100 grammot hízott), sokszor két etetés között is sokat nyüglődik, mintha jönne fel valamilyen savas tartalom a gyomrából, sokszor még 1-2 óra múlva is jön ki a száján nyál, melyben gyakran kis tejdarabok is vannak. Emiatt sír is sokat és láthatóan szenved, zavarja. A gyermekorvos enyhe refluxra gyanakszik, sűrítőt (Nutriton) illetve AR tápszert javasolt, de ezeket nem igazán eszi meg, öklendezik tőlük. Evés után igyekszem alaposan büfiztetni, az ágya picit meg van emelve a feje alatt. Van esetleg más ötlet arra vonatkozóan, hogy a visszaöklendezést kiküszöböljük? Rossz látni, hogy éber és nézelődne, „játszana”, de közben szenved.
    A fenti mellett hasfájásra is gyanakszom az esetében, a sírások egy részében látszik, hogy pocija fáj, húzogatja a lábát, pukizik stb. Erre kap Bio Giaiat a gyermekorvos javaslatára, van esetleg más, ami segíthet? Gripe Watert adhatok már neki? Esetleg édesköményteát?
    Előre is köszönöm válaszod!
    Vera

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      A tej mennyiségét úgy növelheted, ha minden etetésnél két mellből kap és a második mell után is visszateszed még az elsőre és megint a másodikra. Ezzel a cumisüvegezést is el tudod hagyni majd.

      Nem gond a sok bukás, ez annak a jele, hogy kicsit túleszi magát, ez a felesleg jön ki, de ez nem gond, ki fogja majd nőni.

      Ha húzogatja a lábát, fektesd hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd őket, ez segít pukizni. Ha ez nem segít, lehet Gripe Watert adni evés előtt, mivel már betöltötte a 4 hetes kort.

  • Agi

    2014. október 24. péntek

    SZia Agi!

    Lenne meg par kerdesem a 10 honapos kislanyommal kapcsolatban.

    Mar 8 honapos kora ota kommandokuszik, de meg nem maszik, viszont par hete elkezdett felallni, es egyfolytaban azt gyakorolja. Az nem gond, hogy atugorta a maszas-fazist?

    A masik, hogy egyre kevesebbet szopizik, ratapad a mellemre, de egy perc sem, es mar nezelodik masfele. Kezd el is menni a tejem, mert nem akar szopizni. A problema, hogy tapot sem akar inni, es a vizet is elutasitja. Egyszeruen nem akar inni. Ez elegge aggaszt, mivel mostanaban gyakran nathas is.

    Koszi szepen elore is a tanacsokat!

    Agi

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Nem baj, sok baba csinálja így, ettől a mászás még nem marad ki.

      Nem kell sokat innia, most még a tápláléka javarészt folyékony (a főzelékek is), ezért 1-2 kortynál többet nem kell elfogadnia. A szopizást megpróbálhatod besötétített szobában, hogy ne tudjon nézelődni.

  • VPné

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    19 hónapos iker gyermekeim vannak egy kislány (2300 gr született és most kb.12 kg és kb 84 cm) és egy kisfim (2600 gr született és most kb 13 kg és 85 cm) 38. hétre születtek császárral teljesen két különböző jellem.Most tartunk ott hogy probálkozunk a bilizéssel már kissebb sikerekkel a kislánynak sikerült már többszor pisi és 1 szer kaki is, a kisfiu tegnap kapott rá a pisilésre nagyon tetszet neki a sikerélménye és ezzel is lenne első kérdésem hogy a kislány pár hete elkezdet hogy reggeltől estig kb. 20szor vetkozik le egy nap miért?félek hogy már ilyen időben megfázik, probáltam szépen, türelmesen és keményebben is rávenni,hogy ne tegye de semmi hatás,kilépek a szobábol és már nincs zokni nadrág néha pelus is landol, lehet hogy már a szobatisztaságot szeretné, vagy csak jo moka anya ellen?hogyan kéne ezt csinálnom?
    Második kérdésem az lenne hogy a kisfiam evése hát borzaszto megkapja a falatkákat és mindegyiket beteszi a szájába kicsit megrágja, kiveszi megnézegeti osszeken vele mindent és visszateszi ezt csinálja azokkal az ételekel amit a kiskezébe adok le lehet valahogy errol szoktatni?
    Harmadik utolso kérdésem pedig az lenne hogy nagyon kis ugyesek szerintem a korukhoz képest mert a itthoni könyvek, kártyák 80 % megértik de még nem mondják korübelül 8-10 szo van még csak amivel kommunikálnak a többi rengeteg babanyelv nem kevés ez már ennyi időseknél?Ikrekhez a mozgásuk nagyon fejlett volt mindig is,9-10 honapos koruk ota mennek egyedül futnak motoroznak és mondom mindent megértenek amit kérek toluk csak nem nagyon akarnak még beszélni.

    Nagyon szépen köszönöm a válaszod és a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Öltözés: ez számára egyszerűen csak játék. Ne szólj rá, hagyd egy kicsit (ennyitől nem fog megfázni) és megunja majd. Ugyanakkor próbálhatod motiválni, hogy kezdjen el magától felöltözni is és dicsérd meg nagyon, ha sikerül neki. Mivel még nagyon kicsi a szobatisztasághoz, lehetséges, hogy azért vetkőzik, mert úgy jobban érzi, ha mennie kell.

      Evés: erről majd magától le fog szokni, idővel rájön, hogy ez így nem hatékony és nem lakik jól, ha így eszik, mert éhen marad.

      Beszéd: ebben a korban néhány szónál többet nem kell mondaniuk, de ikreknél egyébként is jobban elhúzódhat a babanyelves időszak, mert egymás között is ezen kommunikálnak.

  • Kriszta

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 11 hetes.Már nincs hasfájása,de mostanra gondjaink letter az alvással. Nappal alig akar aludni,pedig látjuk,hogy fáradt. Eleinte hason aludt,mostanában hason csak dobálja magát. Éjszaka volt,hogy 1x ébredt fel,mostanában többször ébred,de nem éhes…Éjszaka csak nyöszörög és dobálja magát,borzasztóak az éjszakai etetèsek.Mi lehet a baj? Ha nem éhes,akkor miért ébred fel? És miért nem akar napközben aludni?
    Estére már nagyon nyügös,5-6 körül eszik,8-kor fürdès, fèl9-kor újra eszik és lefekszik aludni.De 6-tól 8-ig szinte csak sír…Mit tehetnék,hogy ne így legyen? Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ennek több oka is lehet:

      1. Növekedési ugrás: ha anyatejes (ezt nem írtad, hogy anyatejes vagy tápszeres-e), akkor előfordulhat, hogy több tejet igényelne és ha napközben gyakrabban szopizhatna néhány napig, akkor megnőne a tejmennyiség, jobban jóllakna és pár nap alatt helyreállna a rend.

      2. Félreértés: ebben a korban a babák általában már csak 3 alvást igényelnének napközben és két alvás között akár 1,5-2 órát is ébren tudnak lenni. Ha hamarabb fekteted le ennél, amikor még nem álmos, akkor nehezebben alszik el és hamarabb felriad, ez pedig az éjszakai alvást is nyugtalanná teheti.

      3. Ha evés után azonnal lefekteted nappali alvásnál, akkor az emésztése ébresztheti fel, vagy emiatt nem tud olyan könnyen elaludni (éjjel ez a helyzet nem áll fent, mert olyankor nyugtalanul alszik a baba).

      4. Egészségügyi okok: a lakás száraz levegője is okozhat nyugtalanabb alvást (eldugul a baba orra), ilyenkor párásítással lehet segíteni rajta, illetve reflux vagy tápszeres táplálásnál a tápszer is okozhat ilyen gondokat (hasfájást, emésztési panaszokat)

  • Anett

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Elöször is köszönöm az eddigi válaszaidat és segítségedet. Mindig nagyon megnyugtat, amit írsz! 🙂
    Kislányunk decemberben lesz 2,5 éves. A szobatisztasággal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Kb. 2 hete van neki WC-szükítöje. Azóta rá szoktam ültetni és legtöbbször pisil is. Ilyenkor nagyon büszke. Viszont, ha én nem viszem el pisilni, nem szól. Lehetséges, hogy még éretlen a szobatisztaságra? Ez esetben inkább ne is ültessem rá a nagy WC-re, hanem várjak még pár hónapot? A kakit jelzi elöre, de olyankor nem akar menni a WC-re, el is bújik.
    Azt még hozzáteszem, hogy koraszülött volt. Ez késleltetheti a szobatisztaságot?
    Válaszodat elöre is köszönöm!
    Anett

    • Anett

      2014. október 24. péntek

      Azt még elfelejtettem, hogy a bili nálunk nagyon nem vált be.
      Anett

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ha még magától nem szól, akkor éretlen a szobatisztaságra. Korai még ráültetgetni ilyenkor, egyelőre ne erőltesd, ha meg fog rá érni, jelezni fogja majd.

  • Kinga

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos. Éjjelente 1-1,5 óránként kel, de van hogy 20-30 perc után. Szerintem a mozgásfejlődés okozza, mert nem éhes és szerintem nem is a foga okozza, hanem az, hogy elkezd mászni, forgolódni, felülni, míg teljesen fel nem ébreszti magát. Mostanában nagyon anyás is lett. Eddig esténként apa altatta, de hete, egyik napról a másikra elutasította és már csak én tudom elaltatni. Szeretnénk kipróbálni, hogy éjjelente apa kel fel hozzá, hátha attól jobban alszik éjszaka. Az lenne a kérdésem, hogy ezt most meg tudjuk-e tenni, így hogy ilyen anyás, illetve az segítene-e az éjszakai ébredéseken, ha a mozgásfejlődés miatt ébred. Segítségedet előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Igen, ez segíthet, mert megtanulja belőle, hogyan kell visszaaltatni saját magát, érdemes kipróbálni.

  • Detti

    2014. október 24. péntek

    Szia Ági, a kérdésem hasonló Éváéhoz, de nem teljesen ugyanaz, ezért leírom. A kisfiam most 16 hónapos, és egy ideje elkezdte magát ütögetni, ha valamit nem engedtem vagy rászóltam. Az elmúlt napokban viszont ezt továbbfejlesztette, és a fejét veri a földbe, ha rászólunk vagy ha nem sikerül neki valami. Eléggé rossz ezt látni, és nem nagyon tudom, hogyan reagáljam ezt le… amúgy egy vidám, barátságos kis krapek, de ilyenkor, mintha nem is ő lenne. Persze ő is viccesnek találja, ha csipked vagy harapdál minket, de erről már sokat olvastam Nálad is, így az annyira nem aggaszt, csak ezzel nem tudok most mit kezdeni. Köszi a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ebben a korban ez gyakori jelenség, az okozza, hogy a kicsi nem képes feldolgozni a csalódást (azért, mert nem engedtetek meg neki valamit, vagy azért, mert nem tudott valamit megcsinálni). Ilyenkor ölelgesd meg, vigasztald, ezzel mutatsz neki példát arra, hogyan kell kezelni ezt a nehéz érzelmet.

  • Awa

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!
    Mùltkor mar irtam, hogy a kisfiam sokszor fel ejjelenkent. Es es azota sem valtozott. Azota,kb ket hete ki is jott a 8. foga (9hónapos). Most fogzasra utalo jelet nem latok. Este furdes utan elslszik cicin, le is tudom tenni a kiságyba ekkor. De utana egy orajara ra fel nyuszogve es ha nem veszem ki hatalmas sirasba kezd. Probslom ekkor ringatni van, hogy visszaalszik, de utana nem tudom ot letenni. Van, hogy csak cicire alszik vissza, de az van, h egy oran at tart, mert ha kiveszem a cicit felkel. Mar kezd fajni a mellbimbom is. Probaltam vizet adni neki, nem segit. Kesobb lefektetnk aludni, az sem. Itt Angliaban a vedono azt mondta adjak neki vacsorat, hust. Megfogadtam, ez sem segitett. Szerintem nem ehes. Valojaban nagyon tanacstalan vagyok, hogy mi lehet a baja. Van, hogy sokat fent van ejjel es ez kihat az egesz napjara, nyugos, nyavalyog. Napkozben ketszer alszik. De napkozben is nagyon nehez elaltatni es utana letenni az agyaba es van, h ekkor se alussza magat ki igazan es nyoszorogve kel. Mar annyira faradt vagyok es hat nehez is, hogy az autos ulesbe teszem es abban ringatom, hogy konnyebb legyen neki is elaludni es nekem is. Nem gond, ha ott alszik? Kerlek adj valami tanacsot, hogy mi lehet ezeknek a felebredeseknek a hattereben es hogyan tudnek rajta segiteni.
    Koszonom valaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ha ott el tud aludni, aludhat ott, de ha nehezen megy az altatás ott is, akkor legyen a kiságy. Figyeld ki, ő mikor álmosodik el és akkor próbáld altatni! Tedd le a kiságyba, ha sír simogasd, legyél ott vele, de ne vedd ki! Elsőre talán nehezen fog így elaludni, de ha következetes vagy, rájön majd hogyan tudja magát álomba dünnyögni és szépen elalszik majd.

  • Ujlaki Anna

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk 13 hónapos. Szopival alszik el,éjjel is szopizik 3-4x.
    Eddig könnyen elaludt este,és éjjel is rögtön melyen visszaaludt szopi után,most viszont kb. 2 hete nehezen tudom elaltatni,és nem is alszik olyan mélyen vissza éjszaka.
    A fogai úgy látom,nem jönnek most,és nem is beteg.
    Egy hihetetlen eleven,mozgékony kislány egyébként.
    Azt szeretném kérdezni,hogy van-e ebben az életkorban valami,ami indokolja ezt a változást? Tudok-e valamit tenni,hogy újra könnyebben aludjon?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ha mostanában tanul járni, az okozhatja ezt a változást.

  • Agi

    2014. október 24. péntek

    Szia Agi!

    Van egy most 10 honapos kislanyom, aki szeptember elejen, 8 es fel honapos koraban kezdett bolcsibe jarni. Soha nem sirt a beszoktatas alatt, szivesen megy a bolcsiba, aminek persze nagyon orulok. A kerdesem azzal kapcsolatos, hogy amikor delutan megyek erte, vagy mar otthon van, es en hazaerek, ugy csinal, mintha eszre sem venne, jatszik mintha mi sem tortent volna. Neha elejt egy felmosolyt, de ennyi. Egyszoval nem mutatja ki, hogy orul annak, hogy lat engem. Az apjaval, vagy a nagymamaval nincs ez igy, oket szeles mosollyal fogadja. Felek attol, hogy elrontottam valamit, es nem kotodik hozzam a kisbabam, vagy esetleg meg van sertodve, hogy bolcsibe adtam?

    Elore is koszonom a valaszod!

    Agi

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Nem rontottál el semmit, a kicsi számára természetes, hogy te ott vagy, ezért nem örül látványosan neked.

  • Awa

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!
    Mùltkor mar irtam, hogy a kisfiam sokszor fel ejjelenkent. Es es azota sem valtozott. Azota,kb ket hete ki is jott a 8. foga (9hónapos). Este furdes utan elslszik cicin, le is tudom tenni a kiságyba ekkor. De utana egy orajara ra fel nyuszogve es ha nem veszem ki hatalmas sirasba kezd. Probslom ekkor ringatni van, hogy visszaalszik, de utana nem tudom ot letenni. Van, hogy csak cicire alszik vissza, de az van, h egy oran at tart, mert ha kiveszem a cicit felkel. Mar kezd fajni a mellbimbom is. Probaltam vizet adni neki, nem segit. Itt Angliaban a vedono azt mondta adjak neki vacsorat, hust. Megfogadtam, ez sem segitett.

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Néha a nappali alvásban rejlik az ilyen típusú problémák kulcsa. Ha az utolsó nappali alvás után nem telik el elég idő (ebben a korban ez kb. 4-5 óra), amíg lefekteted, akkor felriad a kicsi röviddel az elalvás után, mert még nem volt elég álmos. Tehát arra kell figyelni, hogy elég fáradt legyen már, mire lefekszik.

      Emellett az is lehet, hogy már jön is a 9. fogacska, ha a fogzás jeleit tapasztalod, érdemes a fogzást is kezelni.

      • Awa

        2014. október 24. péntek

        Bocsanat veletlenul elkuldtem es nem fejeztem be.

  • SzBarbi

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági,

    A segítségedet, véleményedet szeretném kérni.
    Kisfiam most egy hónapos múlt, 4130g és 58cm-el született, császárral végül 8órás vajjúdás után. Most már 5300g.
    (Azért írom le később hátha fontos a kérdéseknél.)
    Ahogy eddig teltek a napjaink:
    Szerencsére van tejem, így szopizik eleinte 2-3óránként, most vszínű a növekedés ugrás miatt 2órára csökkent. Maximum egy huzamban három órát alszik ettől többet még nem aludt. Van egy kb. napirendünk, hellyel közzel ugyanoda esnek a szopik, alvások, este 7körül fürdetés, utána csendben félhomályban szopi, majd ha minden jól megy alvás.
    Ide szúrnám be az első megjegyzésem és kérdésemet is:
    Sajnos úgy tűnik nehezen alszik el. Tudom nekik még segítségre van szükség, de számomra néha már fura miért kell egy órát simogatni a hátát, hogy bealudjon? Amikor úgy tűnik bealszik, én elindulnék kifelé (kiságyában alszik éjjel) akkor kinyitja a szemét és kezdődik elölről.
    Mitől pattan ki a szeme, és miért kezd el mostanában rögtön ordítani, korábban ez nem volt, csak nyüszögött?
    Napközben már három hetes korától volt, hogy egész délelőtt nézelődött kis szundikkal csupán.
    Nem gond, hogy elég aktív nappal? Mintha kevesebb alvással is beérné? Azt írod ne altassuk hagyjuk magától elaludni, de nekem ez nem megy mert sír egy idő után ha ott hagyom. Cumival simivel megy.
    A másik kérdés a büfi, puki, kaki téma.
    Nagyon mohón eszik, szinte mindig köhögés az eleje mert félre nyel, és amikor közben is büfiztetem mert kell, akkor feszíti magát, és kezd nyüszögni.
    van vmi megoldás hogy büfiztessem, hogy ne ordítson, feszítse magát, de az Ő érdekében jöjjön ki? Illetve ha megvan a büfi, és teszem tisztába szinte mindig csuklással végződik, miért van ez?
    A puki kérdés pedig, hogy ahogy általában nála is három hetes korától észlelem, hogy nehezebben jön a puki, kaki, van hogy már szopi alatt szenved, de általában a lefekvés után fél-egy órával kezdődik.Előfordulhat, hogy minden egyes szopi után fáj a hasa?
    Az infacolt kiköpi, az espumisant lenyeli de mintha csak jól megdolgozná a beleit, és szenved mire kijön. Van vmi ami hatásosabb ezektől és nem szenved ilyen sokáig? Nem sír 3 órán keresztül igy nem gondolom hogy kolika.

    Az normális hogy míg korábban minden szopi alatt jött neki kaki, most mintha ettől is szenvedne, és csak két három evés után jön?
    Tornáztatni szoktam ez beválik, szereti, csak ezt szinte fél óránként csinálhatom a következő szopiig.
    Nem szokott sokat sírni, egy hete van az, hogy ha éhes, fáj a poci, akkor hamarabb elkezd sírni, nem csak nyüszög, de kicsit nehéz most megítélnem, hogy sűrűbben eszik, éhes e, vagy a hasa, vagy álmos. Nem szoptatom túl sokat?
    Az utolsó kérdésem, hogy mekkora gond, ha nem marad meg hason?
    Kötött a csípője, így nekem úgy tűnik ez zavarja ha hasra teszem, de a védőnő mondta ettől majd fejlődik, mert emelgeti a fejét és így erősödik.

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv,
    Barbi

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Valószínűleg te nem akkor teszed le aludni, amikor már elég álmos, hanem hamarabb. Ebben a korban kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban fentlenni a babák, utána már nagyon álmosak, figyeld meg, mikor ér a mélypontra (ásítozik, már ha szórakoztatod, akkor is nyűgös) és akkor tedd le kis dédelgetés után aludni.

      Evés, büfi: még éretlen az emésztése, ezért sok levegőt nyel, könnyen csuklik, ezt kinövi majd. A büfiztetés legjobb módja, ha a válladra veszed a babát, a két karját a válladon átveted, így a vállad a pocakját masszírozza és közben sétálgatsz vele vagy állva hintázol.

      Ez a hasfájós időszak (3-8 hetes kor között a legintenzívebb), ilyenkor lehetséges, hogy minden evés után van egy kis hasfájás, ez normális. Ha ilyenkor erőlködik, nyög, fektesd hanyatt és a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd.

      Az normális, ha már nincs minden evés alatt kaki.

      A hasratételt ebben a korban még nem igazán szokták szeretni a babák. Viszont az segíthet, ha félig ülő helyzetbe helyezkedsz és a mellkasodra teszed hason, így kicsit emelnie kell a fejét, ezt szokták szeretni a babák és ettől is erősödik.

  • Timi

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Problémám a következô:

    11 hós Babám kb 1 hónapja ácsorog ill. bútorok menten oldalazgat..namost néha ott kapaszkodna fel ahol nem lehet(tv,sütô..),ilyenkor elmondom hogy nem szabad es elhozom onnan ,de ô kikel magabòl és elkezd hisztizni illetve odakap(soha nem làtott verekedést,nem tudom honnan veszi..

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ez természetes viselkedés ebben a korban. Eddig nem volt ilyen helyzet, hogy rászólsz, most meg van, ezért csalódik, ellenkezik, dühös lesz és ezért csap oda. Ilyenkor nyugtasd meg és tereld el a figyelmét.

  • szantovera

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági! Szoptatással/hozzátáplálással kapcsolatban lenne kérdésem. Kislányom 16 hónapos, kishúga 1 hónapos. Mindketten igény szerint szoptatott babák, jelenleg is mind a ketten szopnak. A „nagyobb” hozzátáplálását 6 hónapos korában elkezdtem, kóstolgatott, evett, sosem volt igazán jó evő. Ezzel egy időben addig normális (50% körüli) súlygörbélyét „ejteni” kezdte, majd tartósan 3 percentilis alá süllyedt. Gasztroenterológiai kivizsgálása negatív, allergiája nincs. Vesico-ureteralis refluxa miatt tartósan antibiotikum profilaxist kap 6,5 hónapos kora óta, de –elvileg- ez étvágyát, illetve súlyát nem kéne, hogy befolyásolja. Kb 8 hónapos kora óta minden darabos étellel játszik, ledobálja (pedig már sok mindent kipróbáltam, hogy ne tegye). Nagyon ügyes (és makacs), csak maga akar mindig enni, de az evés egy nagy játék csak. Persze van, mikor nagyon sokat eszik egyszerre, de ez elég ritka alkalom. Mióta megszületett a kicsi, ismét nagyon sokat szopik (sosem hagyta abba, csak a tej mennyiség csökkent le kb az utolsó hónapokban és maradt a „komfortszopás” reggel-este), naponta kb annyiszor mint a kistesó. A kérdésem az lenne, hogy létezik, hogy elég neki ismét „szinte csak” az anyatej kalóriabevitelnek? Hogyan tudnám rávenni, hogy többet egyen velünk együtt és ne dobáljon le ételt a földre? Mindig együtt eszünk, amikor csak lehet. Súlya születéskor 3150gr, jelenleg 8460gr. Kb 10 hónapos kora óta –tartósan alacsony súlya miatt- tápszer kiegészítést kap, de most már csak este 150ml, amit időnként meg sem iszik, csak kb 60ml-t belőle. Lehet, hogy ennyire nem éhes, ennyi elég neki? Nyugodt, kiegyensúlyozott babák mind a ketten. Ha folyamatosan szoptatom mind a két babát, de a kicsinek a tejszükséglete megnő biztosan lesz elég tejem számára? A másik gondom, hogy a picinek nagyon fáj a hasa, sokat bukik, sokat pukizik. Kap Espumisan cseppeket, Biogaia probiotikumot, édeskömény főzetből pár cseppet, sokat büfiztetem, megszakítva szoptatom, feje meg van emelve, „K betűsöket” nem eszem. Van valami tipped mit tehetnék még? Az elején még „ömlött a tejem”, de most már ez nem gond, a hasfájás viszont gyakorlatilag egész nap gyötri. Lehet, hogy az én tejtermék fogyasztásom befolyásolja őt? Nagyon nem szeretnék diétázni, de ha muszáj kipróbálom. Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ez most átmeneti időszak a nagy életében, kicsit ő is kicsinek érzi magát. Ne aggódj, most elég neki az anyatej, idővel pedig úgyis elkezd szilárd ételeket is enni újra. Főzzetek sokat együtt, a vásárlásba is bevonhatod, terítsetek és egyetek minden étkezésnél együtt felnőtt ételeket veletek együtt, de ne a mennyiségre törekedj, ha 1-2 falatot elfogad, most az is elég egyelőre.

      Hasfájás: ez az időszak a mélypont a hasfájásban (3-8 hetes kor között), mert az emésztés ilyenkor érési folyamaton megy át. Tornásztatással, hasmasszázzsal tudod neki a legtöbbet segíteni. Ha erőlködik, nyom, fektesd hanyatt és a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd, amíg ki nem jön a puki.

  • Réka

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Újra a segítségedet kérem, mert el vagyok keseredve és tanácstalan vagyok…
    Kislányunk 1,5 éves, érett, védőnő és gyerekorvos szerint jól fejlett okos gyerek.
    Pár dolog ami aggaszt:
    1. Mostanában agresszív: csíp, üt, hara, hajat húz, de teljes erőből. Van hogy odafut hozzánk és minden indok nélkül ad egy pofont. Játszótéren, társaságban nagyon barátságos, imádja a gyerekeket, puszilgatja őket, de egy idő után ott is előfordul, hogy belekap valakinek a szemébe, vagy megharapja. Próbáltuk elmagyarázni, hogy nem szabad, meg simi-simi, bűntettük:járókába tétellel, az apja néha vissza is húzta a haját, de semmi sem használ, látszik, hogy direkt folytatja. A nem vesszük észre hozzáállás sem megoldás.
    2. Mostanában magát ks elkezdte harapni néha, és a haját is húzza és nézi mit szólunk hozzá.
    3. Ez a dolog elég kellemetlen: sokszor itthon odanyomja az alsótestét valahova és alig lehet elvonni a figyelmét, van hogy naponta többször is csinálja…

    Tél végén megy közösségbe, és félek, hogy ott is a fenti módokon viselkedik majd. Mit tegyünk? Hogy szoktassuk le ezekről????? Ugye ez nem valami abnormális agresszív viselkedés? 🙁

    És még egy kis dolog van, előfordul, hogy éjszaka felébred és nem alszik vissza sem a kiságyban, sem köztünk, 1-3 órát is fent van ilyenkor. Máskor meg csodálatosan alszik végig. Ha felébred csak akkor marad meg a kiságyban, ha odaülök, de akkor sem alszik el, ha eljövök sír, ha magunk közé teszem ficereg csak 🙂 Van erre valami jó ötleted?

    Nagyon köszönöm előre is a segítségedet!

    Réka

  • Elekes Éva

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni annak eldöntésében, hogy valóban kell e pszichológiai segítséget kérnünk 4,5éves kisfiunknak, vagy mi, a szülei is helyes mederbe tudjuk terelni a megnyilvánulásait.
    Magán óvodába jár kisfiunk, az óvónénik lelkiismeretesek, oda figyelnek mindegyik gyerekre egyformán.
    Ők kértek bennünket mivel nem látják a viselkedésének az okát hogy esetleg szakirányú segítséget kérhetnénk. Ami elsőre nagyon mellbe vágott.

    Hunort nagyon értelmes, gyors eszű, már már lehet hogy túl jó eszű,udvarias társasági,ötletes, kreatív,érzelmeit kinyilvánító gyereknek jellemzik. Tetteit nagy többségében elvállalja, becsületes kisfiú.
    Kicsi korától fogva lehetett a józan eszére hatni. Az esetek nagy részében a dolgokat meg lehet vele beszélni.
    A veszteségeit látszólag jól viseli, DE szinte mindig bepisiléssel reagált az érzelmi terheltségére. (Pl: kedvenc nagynénije haza kell utazzon egy hosszabb itt tartózkodás után, és hasonló feldolgozandó)
    Az oviban jól érzi magát szívesen megy, népszerű a vegyes csoportú napköziben. Aggodalmasnak találják hogy a délutáni alvásnál nagyon gyakran bepisil, miközben éjszaka ha kell neki kimegy pisilni, de van hogy csak reggel megy ki először.
    (Ritkán itthon is becsurog éjszaka ha nagyon elfárad és mélyen alszik.)
    Lepisilte az ágya mellett ülő óvónénit nyitott szemmel és szemrebbenés nélkül mondta hogy álmában pisilt be.
    Gyakran nagyon „felpörög” így szaladgál, kiabál és ilyenkor nem lehet sehogyan hatni rá, pláne nem a józan eszére. Van hogy csak úgy nekiáll szekrényt köpködni és jó mókának gondolja, széttapossa az almát a játszószobában. A pedagógusokban már az is felmerült, hogy magasabb az IQ-ja a többinél és unalmában akar esetleg kitörni.
    Az óvónénik is velünk próbálnak ötletelni.
    Arra gondolnak, hogy most még tolerálják a többiek de később az ilyesfajta megnyilvánulásai miatt esetleg kiközösíthetik, pláne ha csak iskolás kor környékén foglalkozunk a kérdéssel.

    Mi, lehet hogy elfogultságból egy jó kedélyű,kíváncsi, eleven, nagy mozgásigényű, egyedül is jól eljátszó gyereket látunk. Itthon is előfordul hogy, pörög ezerrel és nehéz vele szót érteni, de nem látom kritikusnak a viselkedését, persze már az ideje nagyobb részét ott tölti.
    Ennyi információból hogy látod, van e gyerekpszichológusra szükségünk első körben?
    Válaszodat előre is köszönöm : Elekes Éva

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Érdemes személyesen is beszélni erről szakemberrel, hiszen ő többet lát, mint én így virtuálisan, de önmagában ezek a problémák nem adnak okot az aggodalomra. Az éjszakai bepisilést egy hormon szabályozza, amíg nincs jelen a szervezetben a kicsi éjjel bepisilhet (nagyjából max. 6-7 éves korig).
      A nappali bepisilések oka sok minden lehet, gyakran az erőltetett rászoktatás miatt reagál a kicsi minden szorongására bepisiléssel, de ha ez csak alváskor fordul elő, akkor arról is lehet szó, hogy nagyon túlfárad a kicsi, úgy fekszik le és emiatt mélyebben alszik, nem tudja álmában szabályozni a vizeletvisszatartást. Ezt egyszerűen kinövi majd, ahogy érik.
      Érdemes esetleg egészségügyi oldalról is végiggondolni, pl. nincs-e felfázva (fiúknál őszi időszakban gyakori).

      • Elekes Éva

        2014. október 24. péntek

        Kedves Ági!
        Köszönöm szépen a választ.
        Megpróbálok nem idegenkedni egészségügyisként szakember segítségét kérni.

  • edo

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    az 1 éves kisfiam alvásával kapcsolatban lenne pár kérdésem.

    Elöljáróban annyit, hogy mindig is úgy altattam már nagyon pici kora óta, hogy ringattam, énekeltem neki ezzel „ellazult”, majd utána betettem a kiságyba megsimogattam és aztán magától elaludt. Valamikor hang nélkül valamikor picit még nyöszörgött, forgolódott, de ez is kb 2 percig tartott csak. Csak a kiságyban hajlandó aludni, nem alszik sem babakocsiban sem az autóban,nem is aludt szinte soha ott. Aztán jött az az időszak, hogy nem igényelte a ringatást hanem amikor mentem be vele a szobába, hogy alszunk, már lökte ki magát a kezemből, hogy tegyem le az ágyba, majd egy kis simogatás és már aludt is. És még azt hozzátenném, ha számít, hogy félsötétben alszunk és mindig is így aludtunk. Lehúzom a redőnyöket, hagyok alul fényt. Szóval nincs vak sötét.
    Kb 1 hónapja már nem tudom így letenni őt aludni. Még 2-szer alszik nappal. összesen kb 2,5 órát. Egyébként mindig akkor teszem le amikor álmos. Az most sem változott, hogy nem akarja h ringassam, löki ki magát a kezemből és mutogat a kiságy felé hogy tegyem le. Viszont akkor meg kezdődik a „vergődés” a nyüszögés, forgolódás, hiszti persze csukott szemmel, mert nagyon álmos. Nem jó ha simogatom, nem jó ha énekelek vagy ha mesélek. Semmi nem jó, de ha azt észleli, hogy kimegyek a szobából vagy éppen nem megyek ki csak csendben vagyok, akkor elkezd sírni.Próbáltam azt is, hogy nem várom meg amíg nagyon álmos lesz vagy úgy, hogy már alig lát ki az álmosságtól, vagy mesét nézünk alvás előtt, hogy egy kicsit ellazuljon, vagy csak lefekszünk a földre és nézzük a plafont 🙂 de mindig úgy alszik el, ahogy fentebb írtam bármivel próbálkozom. Kénytelen vagyok kimenni a szobából mert elég idegtépő 🙂 amit csinál hosszú perceken keresztül, és végül elalszik. Ugyanez van az esti alvásnál is. egyébként napközben nagyon jókedvű, semmi baj nincs amíg nem teszem le a kiságyba.
    Még egy dolgot hozzátennék. Azt vettük észre a férjemmel, hogy ha ő altatja, akkor rövidebb ideig tart ez a „hiszti” és hamarabb elalszik. és tőle elfogadja a simogatást, pedig én is látszólag ugyanúgy simogatom. Ennek mi az oka? tudnál esetleg valami tanácsot adni, hogy mit csináljak, hogy ne legyenek ilyenek az elalvások? a férjem nincs mindig itthon, hogy ő altassa el. Vagy ez most egy ilyen időszak és várnom kell amíg újra jó lesz?

    köszönöm a segítséged.

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ezt a sírást a szeparációs szorongás okozza. El akar ő aludni, de nem akar téged elengedni, ezért nem olyan nagy a sírás, ha apa van ott, mert őt könnyebb elengedni. Ha következetesen ragaszkodsz hozzá, hogy megmaradjon az önálló elalvás, akkor idővel ki fogja nőni ezt az időszakot.

  • Barbara

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom most lesz 11 hónapos és cicin szokott elaludni. Ezzel így önmagában nincs problémám, szeretek vele összebújni altatáskor. Azonban így mindig én altatok esténként és mostanra igényelném, hogy hetente egyszer találkozzak este a barátaimmal egy-két órára.
    Ez mennyire okozhat gondot nála? Mert hát ugye ez nem egy következetes leszoktatás a cicin elalvásról. Elvárható tőle ilyen szintű rugalmasság ebben a korszakban, hogy
    egyszer-egyszer az esti rutint Apa csinálja egyedül?
    Azért is vagyok bizonytalan, mert most jönnek felül a fogai és nekünk erre teljesen bevált az anyatej és másodsorban a dologél. (Homeopátiát próbáltuk kétszer, de erőteljes hasfájása lett tőle. Megkérdeztem erről egy szakembert, azt mondta ez lehetséges.)
    Elalvás után pedig rendszeresen felébred, van hogy negyed órával, de általában 1 órával. Ilyenkor persze cicin nagyon gyorsan újra elalszik, de nem egészen értem miért kel fel újra és nem tudom Apával megoldanák-e és megszoknák-e egyáltalán ezt a kétszeri altatást, úgy hogy aztán másnap újra megy a szopizva altatás.
    Van ennek bevezetésére később jobb időszak, amikor a mozgásfejlődés és fogzás már nem ilyen erőteljes, vagy mivel akkor már idősebb, csak még nehezebb?
    (Egyébként nagyon ügyes, kiegyensúlyozott, sokat nevet, egyedül kanalaz, fél kézzel támaszkodva áll, oldalaz és kimondta már egy ideje első szavait is.)

    Válaszodat előre is köszönöm,
    Barbara

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ehhez nem kell leszoktatnod a szoptatásról, elég, ha 1-1 alkalommal apára bízod és ő majd megoldja az altatást. A kicsi pontosan tudja, hogy Apának nincs teje és talán az első alkalom esetleg nehezen fog majd menni, minden egyes alkalommal jobb lesz majd.
      A visszaaltatás is más lesz majd, ha ilyenkor Apa altatja el.

  • Csilla

    2014. október 24. péntek

    Kedves Agi!
    Kisfiam alvasaval kapcsolatban kernem a segitseget!
    Fiam 23 hetes, 3 honapos koraig nagyon jo alvo volt, azota rosszabbul alszik.
    Kb harom honapos koraig este 8-9 oratol hajnali 4-5 oraig aludt, akkor evett es aludt reggelig. Aztan volt egy idoszak, hogy korabban felebredt parszor, de cumit kapott es visszaaludt. Talan ez hiba volt? Novekedesi ugras volt es meg kellett volna etetni? Par het mulva probaltam, hogy megetetem korabban, ahogy ebred, de egyre tobbszor ebredt, aztan kb harom hete mar orankent kel. Talan ennyire nem lehet ehes..
    Az elalvassal nincs gond, kisagyban alszik el egyedul este is, nappal is, vagy nappal babakocsiban is. Volt egy hasfajos idoszaka masfel honapja, akkor vetttem eszre, hogy oldalt fordulva alszik el konnyen, azota ugy fekttetem le, vagy en forditom ugy, vagy o fordul be, ha tud (amikor nincs rajta takaro).
    Illetve cumit is kap az elalvashoz.
    Nappal is sokszor veszem eszre, hogy nyugtalanul alszik, es este is, ha be akarom takarni, latszik, hogy nem alszik melyen, ellenben a korabbival. Nappal ketszer-haromszor egy-masfel orat alszik, de kb 3 hete fel orankent felevred, ejjel kb 10orat alszik, de orankent, ketorankent felebred. Ilyenkor csak megkapja a cumijat, oldalra forditom es mar alszik is. Kb 2-3 ora korul tovabbra is megetetem.
    3450g-mal szuletett, 6400g most. A pocakfajas es szeklet problemak miatt gasztroenterologus a hozzataplalas korabbi megkezdeset javasolta, kb. 4hete kezdtuk, de nagyon lassan, csak almalevel, azota is csak almat, barackot es sutotokot kapott, mindent nagyon joizuen, szepen megeszik, azota kevesbe faj a pocak es jobban van szeklete.
    Az elmult hetekben volt azert egy-ket ejszaka. amikor sokkal jobban ataludt es csak egyszer-ketszer ebredt fel.
    On szerint mi lehet a rossz alvas mogott, faraszto ennyiszer kelni hozza es felek, hogy o sem piheni ki igy jol magat. Mi lehet az oka, mit lehet tenni?
    Koszonettel, Csilla

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ebben a korban ez nagyon gyakori helyzet: a fogzás okozza. Fogzásra való homeopátiás alkati szerekkel érdemes kezelni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Kata

    2014. október 24. péntek

    Kedves Agi!

    Kisfiam 2 es fel eves. Mar 9 honapos kora ota csak egyszer alszik nap kozben. Eddig nem is volt gond az alvassal, elalvassal de kb 2-3 honapja nagyon nehezen alszik mar el delutan. Nem ficankol, nem ellenkezik, egyszeruen nehezen tud elaludni, nem faradt. Ha elalszik olyan 2 ora korul es fel 4-kor felkel akkor 22 ora mire este el tudom altatni. Nincs tulporogve, jon bujik, de csak szenvedunk es 22 ora mire elalszik, van, hogy meg kesobb. Ha viszont nem alszik delutan, akkor este 7-kor megfurdetem, fel 8-ra alszik es reggel fel 8-kor kel fel. Mit csinaljak? En ugy erzem, hogy egy 2.5 evesnek szuksege van a nap kozbeni alvasra, de az en fiam nem ezt mutatja 🙂 Koszonom szepen! Kata

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Nem feltétlenül van már szüksége délutáni alvásra, ha nehezen megy az altatás, egy kis csendespihenő is elég.

      • Kata

        2014. október 24. péntek

        Koszonom! Nagyon megnyugtattal! 🙂