Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Anna

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ágnes!
    Először is nagyon köszönöm, hogy üzemelteti ezt az oldalt, rendkívül sok hasznos tanácsot tudtam beépíteni az életünkbe!  A következő problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    Kisfiam 4 hónapos, szépen fejlődik, vidám-mosolygós baba, jól eszik (csak szoptatom. 3-4 óránként eszik, délután 2,5-3 óránként), átalussza az éjszakát, sok tejem van, stb. – tehát összetehetem a két kezemet . Körülbelül 2 hete azonban az esti fürdetés utáni öltöztetés és alvás előtti szopizás kissé nyűgösre sikerül… Benus délután 5 és 7 között eszik valamikor, és 8 órakor van a fürdetés (ha ötkor kel és akkor eszik, akkor akár fél nyolckor, mert már akkor nagyon dörzsölgeti a szemét és úgy látom, hogy álmosodik). A fürdés előtt közös játék van, velem és az apukájával, amit nagyon élvez, mióta hidegebbre fordult az idő, bekapcsoljuk a hősugárzót és pucérkodva játszik nagy élvezettel.  A fürdés kb. 5-7 percig tart a fürdőszobában, amit a férjem csinál, addig én előkészítem a szobát az alvásra, félhomályt csinálok, új ruhát készítek ki, stb. Amikor azonban a férjem nagyjából áttörölve visszahozza és elkezdi szárazra törölni, valamint öltöztetni, a babánk elkezd sírni és abba sem hagyja, míg a mellemre nem teszem, sőt, olyankor is pár szívás után hátraveti magát és fájdalmasan-élesen sír. Ilyenkor picit nyugtatom, büfiztetem, de mikor visszateszem a cicire, ismét szív párat és ismét hátraveti magát sírva… ezzel oda a nyugodt, békés alvás előtti evésnek… végül aztán megnyugszik és a cicin általában elalszik, de szeretnénk, ha az ezt megelőző idő is kellemes lenne számára.
    Tanakodtunk a férjemmel, hogy mi lehet a sírás oka és egyrészt a nyűgösségre, másrészt a fogfájásra gyanakszunk. Előbbire azért, mert délután már elég keveset alszik (kétszer vagy háromszor fél/háromnegyed óra), utóbbira azért, mert eléggé élesen sír, mintha fájna neki és mostanában a nappali etetések során is egyre többször „ívbe veti magát” és sír, továbbá látjuk, hogy több, mint másfél hónapja masszírozza magának az ínyét ököllel és alsó ajak beszívással, mindent rág, nyáladzik, stb.
    Kérem, adjon tanácsot, mi lehet az oka az elégedetlenségének és hogyan tudnánk neki segíteni?
    köszönettel:
    Anna

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Valószínűleg a kezdődő fogzás okozza a problémát. Szopi előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel és máris elmarad az esti nehéz szopizás.

  • Tündi

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiunk 14 hónapos, aki mellé megérkezett 7 hete a kislányunk.
    Lassan kezdünk zöld ágra vergődni, így a kisbaba születése után, az új helyzetet illetően.

    Két dolog van, amiben nem tudok előrejutni:

    Délelőttönként mindig van egy olyan időszak, amikor a baba éhes, a kisfiunk pedig fáradt. Ilyenkor, amikor szoptatok, a kisfiunkat igyekszem lefoglalni mondókázással, dalolással, de ez csak egy ideig megy. Egy idő után elkezdi mindig kitépni a baba alól a szopipárnát, és próbálja kitépni őt a kezemből, a ruhájánál fogva…, gondolom azért, hogy vele foglalkozzam.
    Addig őt nem tudom elaltatni, amíg a baba éhes, és ő azért sír, mert a baba sírása mellett nem tud elaludni, ezért nem tudom felcserélni az etetést és az altatást.
    Most azt csinálom, hogy közlöm vele, hogy „Tudom, hogy mérges/ fáradt, de most etetnem kell.”, és védem a babát… (de azért a szoptatás sem idilli így, nem beszélve arról, hogy a hisztirohamok mellett a pici többször abbahagyja az evést, mert megriad a hangtól). Mire befejezem az etetést (ca. fél óra így megszakítva mindig), a kisfiunk hüppög már csak, és szipog. Miután leteszem a babát a szopizás+büfiztetés után, felveszem a kisfiunkat az ölembe, és őt dédelgetem, és orvoslom az időközben kialakult gondját is (vagy éhes, szomjas, vagy álmos lesz már addigra).
    Ez kb 2 hete megy összesen, és nem látom az alagút végét.
    Mit csinálok rosszul? Kérlek, segíts nekem ebben!

    A másik dolog, amiben megakadtam, az az egyedül altatás tanítása,a kisfiunk esetében (a kislánynál megy, neki ezt tanítom már az elejétől kezdve).
    Itt követtem az általad leírt megoldást, hogy leteszem aludni a kiságyába, és amikor sír, megnyugtatom, majd visszateszem aludni.
    A türelmemben nincs hiány, szóval felvettem, letettem, ahogy írtad.
    Viszont közben felébredt a kisbabánk, mert időközben eljött az etetési ideje (az altatás tanítása már 1 órája ment….). Itt akadtam el. Egy ideig vártam az etetéssel, de nem húzhattam a végtelenségig, mert a kisbaba annál inkább sírt, így mentem hozzá etetni… , így viszont nem tudtam befejezni következetesen az elaltatást sem – ahogy azt szerettem volna.
    Ebben mitévő lehetnék? Hogy tudnám megoldani ezt a szituációt úgy, hogy mindkét gyereknek jó legyen?

    Előre is köszönöm válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      A szopi idejére találj ki valamit, amivel őt addig lefoglalhatod. Lehet közben mesét olvasni neki, rajzolni, mesét nézni, egyszerűbb közös játékokat játszani…

      Ha az altatás 1 órát tart, akkor ott gyakran az a gond, hogy a kicsi még nem volt elég fáradt, amikor le akartad fektetni. A legjobb az alvástanítás idejére segítséget kérni a párodtól vagy nagymamától, aki a nagyot fekteti, hogy te a kicsivel foglalkozhass, de ha ez nem megoldható, akkor próbáld meg úgy szervezni, hogy a nagy napközben nem a kiságyában alszik, hanem nagyágyban melléfeküdve altatod el, este pedig a saját ágyában kell aludnia, és a kicsi lefektetése után fekteted őt is, így biztosan lesz idő az „alvástanulásra”, hiszen a kicsi legalább még 2 órán át aludni fog.

  • Éva

    2014. október 24. péntek

    Szia Ági,

    A kislányom 9 hónapos,a következő kérdéseim lennének:

    1.Éjszakai ébredés után a legegyszerűbb ha mellre teszem és vissza alszik.Próbálkoztam már azzal is ha felsír éjszaka akkor csak megsimogatom vagy csak beszéddel nyugtatom.A legkönnyebben csak akkor alszik vissza ha pár órával fektetés után ébred fel.Olyankor elég csak kivenni,picit megdajkálni és alszik is tovább.A legnehezebb hajnalban visszaaltatni,néha beválik az hogy kiveszem mellé fekszem a nagyágyon és kis sírás után már alszik is és visszateszem a saját ágyában.Volt már hogy 3-4 éjszaka nem kellett már szoptatnom,mert vagy végigaludta az éjszakát vagy sikerült dajkálással visszaaltatni.
    Egyszer3/4 órát sír mert nem kapott cicit és csak utána aludt vissza.
    Baj ha még megszoptatom éjszaka,hogy gyorsabban aludjunk vissza?Ez max egyszer fordul elő éjszaka.Van már egy foga.

    2.Nappali altatás;elég nehéz már ringatva altatni.2x alszik nappal,délelőtt picit ringatom kb. 10 perc és ellazul majd beteszem az ágyában és alszik.Délután általában még szopizik egyet és beleszundít,ilyenkor is sikerül betennem aludni a kiságyában.Mindig ott alszik,ritkán,alszunk együtt.
    Szeretném már valahogy elérni,hogy beteszem a kiságyba és ott aludjon el.De eddig ahágyszor próbáltam mindig nagy sírás lett a vége.Ráadásul kezd már az önbizalmam is elmenni,hogy rossz anya vagyok,mert sír a gyerek az ágyban.(hozzáteszem,ott vagyok mellette,nem hagyom magára,csitítom és beszélek hozzá)
    Mennyi idő alatt lehet és hogy egy ekkora babát átszoktatni az önálló elalvásra?

    3.A tejpépet eheti már?Nem értem hogy egyes termékeknél,már ajánlják 4 hónapos kortól miközben tejpor és laktóz van benne.

    4.Nagyon anyás már egy ideje.Ha egész nap csak kettesben vagyunk akkor estére,ha megjön az apja nem tudom neki átadni.Ha el akarok valahova menni,úgy kell lelépnem hogy ne vegye észre.Ha egy idő után feltűnök a láthatáron és meglát elkezd sírni és kéri magát a karomba.Ébredés után is az én kezembe akar csak lenni.Sokszor nem tudok semmit sem csinálni tőle,mert ha nem lát akkor sírva kúszik utánam.Most kezdett el állni.
    Ha idegen helyre megyünk,mondjuk az anyámékhoz-anyósomékhoz akkor sem veheti át nagyon senki tőlem egy darabig mert rögtön sírva fakad.Viszont ha ott vagyunk több napig akkor akár a mamával-papával is elvan,nem sír utánam.Ez szeparációs szorongás vagy valami más?

    Előre is köszönöm a segítségedet.

    Éva

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      1. Teljesen normális, ha 9 hónaposan még 2-3x felébred éjszaka, mert éhes. Nyugodtan megetetheted ilyenkor, ha nem eteted meg, akkor csak még többször fog kelni.

      2. Ha nektek ez így jó, nyugodtan altasd cicin mindkét altatásnál. Ha valami miatt ez már nem jó, akkor dédelgesd meg, tedd a kiságyába, ha sír, simogasd, de ne vedd ki. Ez segít, hogy néhány nap alatt megtanulja, hogyan altassa el magát cici és különösebb segítség nélkül is.

      3. Igen, eheti. Az, hogy 4 hónapos kor van ráírva, csak a gyártói lobbinak köszönhető, nem azért, mert valóban szüksége lenne már egy ekkora babának erre.

      4. Normális, hogy így viselkedik, ez a szeparációs szorongás.

  • Monok Sára

    2014. október 24. péntek

    Kedves Ági!

    Berci fiam 4 hónapos. Egy barátnőmtől megkaptam az Álomba ringató praktikák cd-t, a személyiségteszten belevaló típus jött ki vele kapcsolatban, a leírás hihetetlenül igaz rá!!!

    Nagyon hasfájós volt, ez mostanra talán tényleg elmúlt… de viszonylag sokat bukik még.
    Közben elkezdett már fájni az ínye.
    Az éjszakákat nemrég 2 héten át átaludta, de most egyre rosszabb a helyzet! Felkel minimum egyszer, aztán pedig elég korán reggel. De olyan is egyre sűrűbben van, hogy többször sír, meg olyan is, hogy órákig nem lehet visszaaltatni. Próbálom nem kivenni az ágyából, de elég ritkán alszik vissza simogatásra, cumira. Ezt mind-mind a fogzásnak tudható be? Nem akarom, hogy megszokja, hogy kiveszem minden alkalommal ha sír, de legtöbbször nincs más opció… Mit tehetnék, hogy ne rontsak a jövőbeli helyzeten?
    Egyébként az alvás abszolút nem egyszerű nála, mert egyrész napközben nagynehezen fél, max háromnegyed órákat alszik csak (de közben délutánra már iszonyú fáradt, nyűgös), másrészt egyedül nem alszik el, csak ha ringatom. Sőt, mikor látom, hogy álmos, mondjuk a pihenőszékben, nem elalszik, hanem egyre jobban pörgeti magát, a végén pedig már sír. Addig már eljutottam, hogy nem altatom el teljesen, hanem még valamennyire ébren van, mikor leteszem az ágyába, ez majd később javulni fog?
    Jellemző még, hogy szinte mindig sírva ébred. Ilyenkor néha még sikerül visszaaltatnom, de van, hogy csak 10 percre (és megint sírva kel). Ez mi miatt lehet? Próbáltam azt is, hogy a karomban aludt, vagy együtt, összebújva, de ilyenkor is sírva ébredt.
    Nemrég költöztünk el, de szerintem nem a környezetváltozás a baj. Hiszen itt is volt még pár éjszaka, amit végigaludt, napközben pedig az előző helyen is produkálta a leírt “tüneteket”.
    Egyébként pár napos kora óta van napirendje, először 3, most 3,5 óránként szopik (csak anyatejet kapott eddig), 8-9 közt fürdik és fekszik le. Mostanában egyébként az az érzésem, hogy nem mindig eszik rendesen. Sokszor csak bekapja – elengedi a mellbimbóm. Féltem, hogy kevesebb a tejem, és nem jön annyira, ezért volt, hogy felkínáltam neki a másik mellem, de az sem kellett. Ez mitől lehet? Hízni hízik rendesen.

    Mostanában a legnagyobb probléma, hogy estefelé egyszerűen nem lehet letenni a kezemből. Néha (főleg délelőtt) elvan akár fél órát is egyedül a játszószőnyegen. (Nagyon ügyes, megfordul, már próbál kúszni és tud is haladni valamennyit – viszont ebben is türelmetlen, azonnal nyavalyog ha egyből nem sikerül neki valami.) De pl a pihenőszékben (ahol régen szinte bármeddig elüldögélt, ha látott, körülötte tevékenykedtem) szinte azonnal sír, hasizomból fel akar ülni. Ugyanez, ha a hátára fektetem. Igazából nem is sír, hanem lila fejjel rekedtre üvölti magát… Amint felveszem, elhallgat. Az nem elég, ha megsimogatom, melléfekszem, énekelek, stb, csak függőlegesen jó… Biztos, hogy nyűgösebb, ha fáj valamije, azt értem. De azt nem, hogy az a valami miért múlik el abban a pillanatban, hogy a kezembe kerül. Én soha nem hagytam sírni, és persze most azzel ijesztgetnek, hogy “felkapattam” (gyűlölöm ezt a szót!!!), és abszolút nem lesz önálló. Tényleg elrontottam valamit? Próbáltam a Suttogó módszerét (leteszem – sír – felveszem, megnyugtatom – leteszem – sír, stb.), de kb 25 kör után én adtam fel…
    Vannak nyugodtabb napok, mikor tényleg csak este ilyen nyűgös, de van olyan is, hogy reggeltől estig hurcoltatja magát. Általában nem nagyon tudok semmit csinálni mellette. 🙁

    Ami még a legszörnyűbb, hogy bár régebben szinte azonnal elaludt az autóban, most ahogy elindulunk, elkezd üvölteni, és abba se hagyja, míg meg nem állunk. Annyira sír, hogy átvizesedik a ruhája, félek kivenni ezekben a hűvösebb időkben. Ez mitől lehet? Mit tehetnék ellene? Emiatt itthon ülni semmiképp nem szeretnék…
    Érdekes még, és lehet, hogy a kettő összefügg, hogy régen imádta, ha térkövön toltam, mindig ott aludt el a babakocsiban. Most viszont már egy-egy repedésnél a járdán, vagy villamossínnél is hisztizik, ha döccen.

    Elnézést, azért írtam ilyen sokat, hogy ne csak egy problémát kiragadva láss, hanem az egész szitut – talán így könnyebb bármit is mondani…
    Én tényleg nagyon szeretném élvezni a babázást, de úgy érzem, hogy mindent megteszek, mindent feláldozok, és neki valahogy mégsem jó sohasem! 🙁 Azt mondják, ez egyre könnyebb lesz, de nálunk egyre nehezebb! Régebben legalább éjjelente tudtunk pihenni…

    Válaszod előre is nagyon szépen köszönöm!
    Üdv
    Sára

    • Vida Ágnes

      2014. október 24. péntek

      Ahogy a baba nő, nő a tápanyagigénye is, valószínűleg neki is az a baja, hogy pár napig többet enne és, ha ezt megkapná visszatérne minden a rendes kerékvágásba. Az, hogy néha nehezebben szopizik, az ún. szopisztrájk lehet, aminek több ok állhat a hátterében, itt írtam erről: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/szopasi-sztrajk

      Az autós és a babakocsis probléma oka az lehet, hogy a kicsi ebben a korban hirtelen nagyon nyit a világ felé, jobban lát, jobban hall, mint előtte, ezért azok az ingerek, amik régebben kellemesek voltak a számára, most hirtelen zavaróak lehetnek. A kocsiban próbáld meg játékokkal elterelni a figyelmét és esetleg érdemes lehet megpróbálni a cumit is, ha kezelhetetlen a helyzet.

      Igen, ez egyre nehezebb lesz 🙂 De valójában nem nehezebb, csak változik és alkalmazkodni kell hozzá.

  • bbutterfly

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági,

    Több kérdésem is lenne. Kislányom 11 hónapos lesz a héten. Már 2 hete feláll, mászik és lépeget a bútorok mellett oldalazva. Eddig is nagyon rosszak voltak az éjszakáink, de tegnap már 14-szer ébredt, szinte fél óránként. Ilyenkor csak a cici altatja vissza, minden más altatási módnál borzalmasan sír. Apa is próbálkozott már de inkább kevesebb sikerrel. A homeopátia nem igazán használ, Nurofent is szoktam adni de nem akarom hozzászoktatni, egyébként pedig az is csak 2-3 óráig segít. 6 foga van és jön a többi. Nappal is keveset eszik, elkezdett fogyni, így gyakran kell vinnem a védőnőhöz.
    Ha éjszaka felébred, sír. Gondolom minden a fogzásra utal, de alig alszunk és már alig létezem. Tudok-e valamit még tenni mindezek ellen?

    A másik az étkezés, mint említettem. Kanalas ételt alig fogad el és félek, hogy nem elég neki így a táplálék, bár még nappal is többet szopizik, mert azt még elfogadja. Evés előtt bekenem géllel, de amint a szájához ér a kanál, elkezd csapkodni. Meg fog ez változni? Mert félek, hogy így a fogyás miatt kórházba kerülünk. Minden ételt én magam készítek, sőt már a mi ebédünkből is adok neki, de 2-3 kanál és csapkodással jelzi, hogy nem kér. 🙁

    Ehhez kapcsolódva még az érdekelne, hogy hiába adom a kezébe a kifli darabot vagy babapiskótát ilyesmit de legtöbbször szétszedi, elmorzsolja, játszik vele. Hogyan tudom erről leszoktatni vagy miért teszi ezt?

    Mikor alhat egy egész éjszakát a mamánál, hogy ne sérüljön a lelke és ne legyen gond, hogy egy éjjel nem szopizik? A mamit nagyon szereti, itt lakik 10 percre.

    Utolsó kérdésem, hogy mostanában a kislány ha nem tetszik neki valami, mondjuk az altatás, akkor elkezd harapni, ütögetni, csípni teljes erőből és hiába mondom, nem szabad többször is, ugyanúgy csinálja. De előfordul, hogy csak úgy a semmiből jön elő ez a viselkedés. Tudnék ezen segíteni?

    Köszönettel: Erika

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Ha úgy látod, hogy a Nurofen segít, akkor érdemes egyeztetni a gyermekorvossal, mert pl. a vényre kapható Germicid kúp szokott segíteni.
      Az normális, ha a darabos ételell még inkább játszik, kapja továbbra is, így tanul meg önállóan enni.
      A pépek helyett is inkább darabosat kapjon, utána pedig igény szerint szopizzon. Nem kell a kanalasat erőltetni, sokszor szívesebben eszik ilyenkor a babák a darabos ételeket, amiket kézzel is tudnak (pl. párolt zöldség, husi, krumpli stb.)

      Ha rendszeresen találkozik a mamával és szokott ott lenni hosszabban, akkor az alvást is meg lehet próbálni. Tudni fogja, hogy nem vagy ott, és olyankor nincs cici, legfeljebb az első alkalommal nehezebb lesz altatni, de előtte párszor aludhat ott nappal és akkor kitapasztalja a mama is, hogyan tudja őt elaltatni.

      Ez a viselkedés a dackorszak első jele: a kicsi, ha csalódott, ha nem az van, amit ő akar, így jelzi. Ilyenkor tereld el a figyelmét, nyugtasd meg.

  • Laura

    2014. október 13. hétfő

    Szia Ági! Kisfiam 1 éves elmúlt, még szopizik is, de éjszaka is 2-3szor felkel szopizni, nem tudom hogy ez a kötödés miatt, vagy megszokás, vagy éhes lenne? Már nehezen bírom az éjjeli kelést, szerinted lehet valahogy rászoktassam h ne kelljen éjszaka hanem átaludja? mit adjak neki éjjel vizet, teát hogy ne keljen fel? szeretném még szoptatni napközbe reggel és este is, csak az éjszakázást nehezen bírom már. vagy majd magától átalussza az éjszakát valamikor, mikor várható ez? Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      A babák többsége másfél éves korig még igényel 1-1 éjszakai etetést, ez nem gond, idővel kinövi majd. Ez nem alvászavar, sem rossz szokás, általában az éhség vagy szomjúság okozza. Minél több sűrű, darabos ételt eszik nappal annál kevésbé lesz éjjel éhes, de ezt nem lehet erőltetni, fokozatosan kell áttérni rá. Ha már nappal javarészt darabosat eszik, meg lehet próbálni az éjszakai szopi helyett következetesen csak vizet adni, de az a tapasztalat, hogy pár hónap alatt magától is elhagyja majd.

  • Racz Szilvia

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Agi,

    a kisfiam 3 eves, mosolygos, nagyon okos, fogekony kisgyerek, viszont nagyon erzekeny is. Az alvason kivul szinte semmilyen problema nincs is vele, egy boldog, kiegyensulyozott, teljes csaladban nevelkedo gyerkoc.
    Napkozben mar nem alszik, mert kb. 2-3 honapja lehetetlen elaltatni ot delutan. Egy ideig este 20.30, es 21.00 kozott mar aludt is mindig. Viszont az utobbi honapokban lehetetlenseg 22.00-nal hamarabb elaltatni. Tudni kell hozza, hogy 1 evet bolcsodebe jart, majd iden szeptembertol ovodas lett – persze egy masik intezmenyben (uj gyerekek, uj tanito nenik, uj kornyezet). Ugy gondolom, hogy az alvas problemak foleg akkor kezdodtek. Ma mar ott tartunk, hogy neha 22.30 is van mar, mire sikerul elaludnia. 2 eves kora ota csak ugy tud elaludni, ha valaki fekszik mellette a szobajaban. Ha kimegyek tole es azt szeretnem, hogy aludj el egyedul, akkor nagyon sir es szinte konyorog, hogy ne hagyjam ott es maradjak vele. Azt hiszem azert van ez igy 2 eves kora ota, mert akkor maradt eloszor 1 hetre a nagyszuloknel egyedul es miutan hazajottunk, mar nem akart tobbet egyedul elaludni. Pedig a nagyszulok szinten nem maradtak bent vele a szobaban, amig elaludt. Mese olvasas utan ok is szepen lefektettek es kimentek a szobabol.
    Mivel minden este 22.00- 22.30 korul jovok ki a szobajabol, a parommal egymasra alig marad idonk es neha bizony mar nagyon ketsegbe vagyok esve emiatt. Felek, hogy ez a rossz beidegzodes megmaradhat nala nagyon sokaig es nem szeretnem, ha minden esti elalvas egy stressz lenne neki. Raadasul igy reggelente faradtan ebred, nincs kialudva. Mit javasolsz, hogy tudnank raszoktatni arra, hogy egyedul is el tudjon aludni es foleg, mit tegyunk, hogy segitsunk neki a hamarabbi elalvasban? Az esti rutin mindig ugyanaz. Furdes, mese agybabujas. Altalaban fel9kor mar agyban van.
    Elore is koszonom a segitseget!
    Tisztelettel,

    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Próbáld ki, hogy meseolvasás után lefekszik, lekapcsoljátok a lámpát és a sötétben mondasz még neki fejből mesét. Ha álmos, ettől el fog aludni.

  • Biró Mónika

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Olyan próblémám lenne,hogy a 2,5 éves kisfiam egyik nap ahogy mentem érte a bölcsibe egész délután sírt,nem tudtam,hogy mi lehet kérdeztem tőle azt mondta a Máté megütött(régebb óta van ilyen probléma,de igaz hogy a kisfiamnak mindig az a játék kell ami épp nála van),és az édesapja most 3 hétre elutazott dolgozni,ami elötte még nem volt.Próbáltam vele beszélgetni erről,lelket önteni belé.Másnap jókedvűen ébredt és ment a bölcsibe,de délelött felhivtak,hogy menjek érte mert nagyon sír.Kérdeztem mi a baj,azt mondta fáj a hasa és otthon kakil majd.Hazahoztam sírt,és belázasodott adtam neki gyógyszert elaludt,de ugyanúgy sirva rosszkedvűen ébredt.Hullámzott egész nap a kedve.Másnap nem mentünk a bolcsibe a láza miatt,akkor semmi gond nem volt a nagyszülőkkel volt itthon,de amikor én hazaértem és valamit nem engedtem neki,sajnos olyan hiszti keveredett amit még tőle sosem láttam,nem engedtem neki és ugy aludt el.Igaz az elmúlt pár napban,teljesen ó közérzete lett,visszaött arégi énje,de a hisztiroham ha valami nem úgy van ahogy szertné azok megmaradtak.Nem tudom hogy ez az édesapja hiánya és a bölcsis incidenseknek tudható e be.A hisztinek nem engedek,mindig megvárom hogy megnyugodjon,vagy próbálom elterelni róla a figyelmét és utána nyugodtan megbeszélni hogy ez nem helyes.Szeretném tanácsát kérni,mi tévő legyek,megoldódik e ha az édesapja hazajön vagy forduljak szakemberhez,mert sajnos engem is megvisel lelkileg,próbálom a helyes út és viselkedés felé terelni,de néha nehéz,mivel első gyermek.Köszönöm válaszát! Tisztelettel

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Beteg is volt, az édesapja is elutazott, természetes, hogy most nyűgösebb, hisztisebb. Ennek az az oka, hogy ha a kicsi életében változások vannak, akkor nem érzi magát biztonságban. Ha nem érzi magát biztonságban, ő akarja kontrollálni a dolgokat. Ha viszont te megtiltasz neki valamit, tehát nem ő parancsolhat, akkor kiborul, mert ha nem ő irányít, elveszti a biztonságérzetét. Ezt tehát nem fegyelmezéssel kell megoldani, hanem a kicsi biztonságérzetének visszaállításával: foglalkozz vele kicsit többet, engedj neki döntést néhány számára fontos dologban, dédelgesd sokat.

  • Mónika

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiúnk 9 hónapos.

    Az etetésünk kaotikussá vált egy ideje. Egyre kevésbé fogadja el az ételeket. Leültetem, látom, hogy éhes, de pár kanál után elfordul, művészet tovább etetni. Elkezd nézelődni, játszani akar, vagy mégsem ízlik neki, nem tudom. Szerintem több ok egyszerre van jelen:
    – ha darabosat adok neki, annak nagyon örül, ilyenkor azt hiszem, végre megtaláltam az okát, de következő nap valahogy az sem működik pár percnél tovább.
    – egyszerűen unatkozik enni! A darabos étel már kicsit haladás, mert van mit csinálni, rághat, ez izgalmas, de pár kanál után már az sem köti le. Először csak bohóckodunk neki, próbáljuk lekötni a figyelmét, de a legvégén beállítjuk a járókába, és kedvére állhat, rugózhat evés közben. Ez sokszor sikerül. Volt olyan is, hogy párolt karfiol darabokat evett, miközben körbe-körbe ment a járóka szélén, és én egy széken ültem, mindig továbbhúztam, mentem utána.:) De így megette 🙂
    – Talán egyedül akar enni? Próbálkoztam azzal is, hogy azt, amit meg tud fogni a kezével, kis darabkákban elé raktam. Élvezi 2-3 percig, pár szemet felcsipeget, majd játszik a tányérkájával, és a földön landol minden. Így esély sincs arra, hogy a minimális adagot megegye egy étkezésnél.
    Egyik nap ízlik a tejpép, másik nap nem stb.
    Úgy tudnám összefoglalni, hogy leültetem enni, és fogalmam sincs, mi lesz belőle. Megeszi, vagy sem, állva vagy ülve, egy idő után gyorsan belekeverek darabosat, hátha úgy jobban eszi stb.
    Ilyenkor jönnek a barátnők kedves mondatai, hogy „ő biztos nem engedte volna meg ezt a gyerekének…”, de szerintem ez egyéni tulajdonság, a férjem babaként pont ilyen volt, mint a mi fiúnk. Olyan kétségbeesetten érzem magam, mert mindig következetes voltam az etetésnél, mindig alvás után evett, asztalnál az ölemben, előkét kapott, gyakran apát is odaültettem, hogy lássa enni, házikosztot kap, folyamatosan kóstoltatom a mi ételeinkkel is stb.

    1. Tulajdonképpen kérdezni sem tudok bölcsen. Miért ilyen, és mit tehetnék? ill. nem teszek rosszat vele, ha hagyom, hogy állva egyen?

    2.Másik kérdésem a napirendünkkel kapcsolatos. Az éjszakáink a fogzás (2 foga van kint már 3 hónapja, a felsők pedig ez idő óta folyamatosan jönnek) és a túlmozgás miatt elég zaklatottak. Még hármat alszik nappal, gondolom, behozza az éjszakát. Valahogy estére mindig azt tapasztaljuk, hogy nem kiegyensúlyozott, mintha el lennénk csúszva, nem az ő ritmusában menne a nap:
    5-6-7 körül ébredezik, sokszor vissza tudjuk még altatni fél-fél órára az ágyunkban cumival
    7 körül reggeli (gabonapép)
    9.30-10.30 alvás
    11 körül tízórai (gyümölcs)
    13.30-14.30 alvás
    15 körül ebéd (zöldég főzelékként vagy párolva)
    18-19 alvás
    19 körül fürdetés, vacsora (tejpép), 21 körül lefekvés
    Sokszor előfordul, hogy csúszik a nap, mert pl. látogatónk van, vagy elmegyünk valahova, és az első 2 alvás tolódik, ezért a 3. kimarad. Ekkor még rosszabb a helyzet, mert előfordul, hogy annyira fáradt, hogy már nem is eszik vacsorát. Mivel egyébként is csak 4 etetés van, én aggódom, ha nem eszik este.
    Érdekes még, hogy hiába teszem le aludni normál napon 18-kor, ha felkel, és rögtön visszük fürdetni, vacsorázni, akkor is fáradt. Legfeljebb nem annyira, mintha egyáltalán nem aludna. Mit gondolsz? Hogyan változtassunk ezen?

    Köszönöm szépen válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Teljesen normális, amit csinál. Szeretne már önállóbban enni, de kanállal még nem tud, ugyanakkor nagyon sokat mozogna, nincs türelme hosszan ücsörögni.

      1. Nem gond, ha állva eszik néha. A fiam is csinálta kb. 1 hétig volt érdekes, aztán elhagyta. De a darabos ételeket ne kanalasan add, inkább adj neki minél több kézzel megfogható darabos ételt (párolt zöldség, főtt krumpli, apróra vágott husi, sajt, kenyérke, penne tészta stb.)

      2. Valószínűleg azért is nem alszik olyan jól éjszaka, mert este túl korán fekszik le. Mivel 18-19 között még alszik, ezért ő még legalább 22-ig ébren tudna lenni, persze altatáskor elalszik, mert jó gyerek, de cserébe éjjel gyakrabban ébred, reggel hamarabb kel. Ha ennyire fontos neki a 3. alvás, akkor próbáljátok meg egy kicsit később fektetni, 9-fél10 körül, ez az éjszakán is segíthet. Egyébként nincs gond ezzel a napirenddel, teljesen normális 🙂

  • Kata

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Köszönöm korábbi válaszaidat!

    A kérdésem a következő lenne:
    Kisfiam nemsokára 13 hónapos lesz. Bő egy hete egyik napról a másikra elkezdett „hisztizni”, de szinte mindenen. Ha pelenkázni szeretném, akkor azért. Ha játszik és valami nem úgy sikerül, akkor azért. Meg szinte mindenen sír, ami neki nem tetszik neki. Kezdődhet ilyen korán a dackorszak?
    Hogyan kezeljem? Ne törődjek vele? Próbáljam elterelni a figyelmét?
    Mi a helyes reakció?

    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Ebben a korban még el lehet terelni a figyelmüket. Adj neki valami érdekes tárgyat! Bohóckodj neki! Ezek segíthetnek. Igen, a dackorszak ilyenkor kezdődik.

  • Gyöngyi

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 2,5 éves. Mostanában éjszakánként 2-5ször is felébred. Külön szobában alszik, ilyenkor mindig átjön hozzám, néha kiabál is, visszakísérem és viszonylag hamar vissza is alszik, de kéri, hogy maradjak ott vele. Egy ideig ott vagyok, aztán persze kijövök. Már két hónapja tart ez. Vannak persze nyugisabb éjjelek is, de ez a ritka. Nem jön a foga, nem beteg. Már tettem be neki éjszakai fényt, hátha fél esetleg a sötétben. Amúgy nagyon jó alvó kislány volt mindig. Bölcsibe jár már második éve, ott jól érzi magát, én nem hoztam összefüggésbe a bölcsit és ezeket az ébredéseket. Mit gondolsz, mi lehet ez nála?
    Köszönöm, Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Sok minden okozhatja ezt: sok nappali élmény, túlfárad nappal, sok változás a környezetében, bölcsivel kapcsolatos szorongás (lányoknál nagyon gyakori, hogy a bölcsiben jól viselkednek, de a feszültségüket visszafojtják és az valamilyen más formában tör utat magának (szobatisztasági problémák, alvászavarok stb.)

  • Bánkúti Szilvia

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos.
    Semmilyen cumit nem fogad el,ezzel nem is lenne baj,de éjszaka sokszor megébred és csak a cicimet cumizva nyugszik meg.
    Ritkán iszik is egy keveset félálomban,de inkább csak megnyugvásnak használja a cicit.
    Ebből következik,hogy a mi ágyunkban alszik éjszaka. De én még sokszor így is nagyon fáradt vagyok.Mit tegyek?

    • Szilvi

      2014. október 13. hétfő

      Kedves Ági!

      Kisfiam 9 hónapos.
      Semmilyen cumit nem fogad el,ezzel nem is lenne baj,de éjszaka sokszor megébred és csak a cicimet cumizva nyugszik meg.
      Ritkán iszik is egy keveset félálomban,de inkább csak megnyugvásnak használja a cicit.
      Ebből következik,hogy a mi ágyunkban alszik éjszaka. De én még sokszor így is nagyon fáradt vagyok.Mit tegyek?

      Köszönöm

      • Vida Ágnes

        2014. október 13. hétfő

        Normális, hogy a babád az anyamellen nyugszik meg, ezen a cumi nem segít. Azon kell segíteni, ami miatt megébred. Ez általában a fogzás szokott lenni, ha tudod orvosolni, utána kevesebbet fog ébredni (9 hónaposan még 1-2x lehet éhes éjszaka). A fogzásra homeopátiás szereket érdemes adni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Tóth Melinda

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 34. hétre született. Október 18-án lesz 1 éves, korrigáltan 10,5 hónapos.
    Szerencsére teljesen egészséges és megfelelően fejlődik. Rehabilitációra is csak kontrollra járunk, figyelemmel kísérik a fejlődését.
    Jelenleg kúszik, önállóan felül, feláll, bútorba kapaszkodva lépeget, négykézláb állásból leül. A legutóbbi rehab-os kontrollon a Dr. nő azt mondta, hogy be fog indulni nála a mászás (sokat hintázik négykézláb), csak tornáztassam a kezét (talicskázással), mivel nem bírja el a súlyát (10kg és 77cm). Most ott tartunk, hogy már több alkalommal is mászott (szabályosan), de „pár lépés” mászás után visszamegy kúszásba. Leginkább akkor mászik, amikor fel akar állni egy bútornál és a kúszással elnézte a távolságot, akkor azt a pár lépést mászással teszi meg. Ha odajön hozzám, hogy vegyem fel, akkor mindig hátrébb lépek egy kicsit, és akkor is mászik utánam, de csak pár lépésnyit. A gyerekorvosunk azt mondta, hogy valószínűleg könnyebb neki a kúszás, mivel már azt szokta meg.
    A kérdésem az lenne, hogy elég-e ennyi mászás, mármint az, hogy képes rá és tudja? Lesz-e ebből valami hátránya, hogy csak ennyit mászott? Vigyem el gyógytornászhoz és egy kicsit jobban erőltessük? Esetleg lehet, hogy később be fog indulni jobban a mászás?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel, Melinda

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Elég az, ha képes és tudja. Most a kúszásban még ügyesebb, de idővel rá fog jönni, mire jó a mászás. Az nem gond, ha már fel is áll közben, a legtöbb baba kombinálja ezeket egymással, de attól még fog mászni is, mert állva nem jut el sehova.

  • Ágica

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 19 hós és az elalvással vannak gondjaink. Úgy tud csak ellazulni, ha mászkálok vele és közben markolássza a hajamat. Van, hogy még ez sem jön be napközben, és akkor nem is alszik semmit, estére viszont kidől. A hajas dolog nem is zavar, a cipelés viszont annál inkább, mert várjuk a kistesót, 20 hetes terhes vagyok, és már egyre megterhelőbb a dolog. (Régebben cicin aludt el, de más módszer ezeken kívül nem jött be az ellazításra, most meg már nem szopizik.) Ha leülök vele, azonnal elkezd sírni, nagyágyban együtt fekvés szintén nem jön be, mert csak forgolódik és a vége az, hogy megszökik, ha próbálom magamhoz húzni, hogy odabújjon, akkor sír, menekül… Éneklés, mesélés sem vált be. Úgy érzem, már mindent megpróbáltam, de egyszerűen nem működik a dolog. Mit tehetnék, hogy megoldódjon a helyzet? Hogyan tudnám valahogy mégis ellazítani a járkáláson kívül?
    Köszönöm válaszod!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Beszéld meg vele, hogy nem tudod már cipelni, túl nagy hozzá, és feküdjetek le a nagyágyra, olvass neki mesét. Egy próba, nem próba. Lehet, hogy az első pár alkalommal ez nehezen megy, esetleg el sem fog aludni, de ne engedj neki. Ha akkor nem alszik, hát nem alszik, majd elalszik később vagy majd este. Ha következetes vagy, idővel megszokja majd, hogy ez az elalvás új módja.

  • Anett

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Ismét a tanácsodat szeretném kérni. Kislányunk decemberben lesz 2,5 éves. Kiegyensúlyozott, vidám, okos kislány. Kissé introvertált, mert csak ismerös környezetben tud igazán kibontakozni, de úgy veszem észre, hogy kezd már megnyílni a világ felé. A hisztivel van bajunk. Csak akkor szokott hisztizni, ha nem engedek meg neki valamit itthon vagy nem oda mehet, ahova ö szeretne az utcán, boltban stb. Ilyenkor nem tudja kezelni az érzelmeit és hangosan kiabálja, hogy „anya” és elszalad tölem, akkor is, ha próbálom megszeretgetni vagy megölelni, hogy lehiggadjon. Sokszor nagyon tehetetlennek érzem magam, leginkább, mikor nem itthon, hanem kint viselkedik így. Volt elötte néhány dühkitörésem, mikor szintén tehetetlen voltam vele kapcsolatban, mert pl. nem hagyta, hogy felöltöztessem (erre nem vagyok büszke) és attól tartok, hogy ez hagyott benne nyomot, ezért szalad el tölem, mikor mérges. Ha apa ilyenkor a közelben van, akkor hozzá szalad. Ezt csak azért nem szeretem, mert én vagyok a hiszti kiváltó oka és én szeretném az adott problémát megoldani is, hogy ne úgy érezze, hogy ‘majd apa megment’. Mikor azért dühös, mert pl. nem sikerül neki valami, akkor hagyja, hogy segítsek neki megnyugodni.
    Egyébként nagyon ragaszkodik mindkettönkhöz. Külföldön élünk, sajnos nincsen itt a család. Csak a férjemre számíthatok és ö nagyon sokat segít még a munkája mellett is.
    Hogyan tudnám kezelni ezeket a ‘nézeteltéréseket’, hogy ne forduljanak egyikönknél se dührohamba és az utcán se kelljen emiatt rosszul éreznem magam?
    Válaszodat elöre is köszönöm!
    Anett

    • Vida Ágnes

      2014. október 14. kedd

      Nem azért szalad el tőled, ha mérges, mert néhányszor rákiabáltál. Azért szalad el, mert ezzel mutatja meg, hogy független szeretne lenni és önálló. Ez a reakció a leválás része nála, ami természetes. Mivel ő ilyenkor nem hagyja magát megnyugtatni, a legjobb, amit tehetsz, ha higgadt maradsz és minden különösebb magyarázkodás nélkül csak megvárod, amíg ő lenyugszik.

  • Marcsi

    2014. október 13. hétfő

    Kedves Ági!!

    Kisfiam 1 éves múlt. sokat büfizik, és nyeldesi vissza. Néha bukik is. Gyermek gasztróra küldtek bennünket. Mi lehet a baj? Milyen vizsgálatot fognak végezni? Köszönö

    • Vida Ágnes

      2014. október 13. hétfő

      Reflux okozhat ilyet, de az is lehet, hogy egyszerűen csak sokat mozog és ezért bukik sokat.

  • Kedves Vivien

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Még egy kérdésem lenne(lejjebb már láthatod az első kérdésemet:10 hónapos kislány).Ha valaki át akarja venni a karomból (nem idegen, csak ritkán látja)és ő kapásból elfordul, akkor ha mégis átadom az okoz a babaának valamilyen rossz érzést?Érezheti azt emiatt, hogy nem bízthat meg bennem?Van amikor apukájához sem akar odamenni (bár ez nagyon ritkán fordul elő).

    Vivien

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Igen, okoz. Ne akard átadni, ha ő nem akarja. Várd meg, amíg feloldódik, megbarátkozik az új emberekkel.

  • Horváth Erzsébet

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!
    5 éves, ovis fiammal van az a „gond”, hogy az oviban és más helyeken nagyon bátortalan. Itthon meg nagyon eleven, sőt..
    Ovónéni azt mondja, ha feladat van, amire válaszolni kell, akkor alig mer megszólalni, fél válaszolni akkor is ha tudja a megoldást. A társaival is. Mivel tudnám bátorítani? Állandóan megdicsérem a dolgait, Őt is. Próbálok sok figyelmet fordítani rá. Van egy 2 éves kistestvére is, de igyekszem nem háttérbe szorítani, sőt csinálunk csak vele programokat.
    Választ előre is köszönöm!
    Erzsi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Valószínűleg ő introvertált típus, azaz ismerős környezetben fel tud oldódni, de idegenek előtt bátortalan. A csoport már nem idegen a számára, de ha sokan vannak az félelmet kelthet benne. Mivel te nem vagy ott az oviban, ott nem tudod megdicsérni, bátorítani, ez az óvónéni dolga lenne. Amikor vele vagy, akkor természetesen bíztathatod, ugyanakkor fontos, hogy új helyen hagyd mindig előbb feloldódni, megbarátkozni az idegenekkel, ne várd el, hogy azonnal rohanjon mindenkivel barátkozni.

  • Kacita

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági,

    köszönöm a lehetőséget, újból!

    Benjamin 17 hónapos.
    A kérdésem a következő lenne.
    Evéssel kapcsolatosan.
    Az önálló kanállal való evést hogyan próbáljam? Mennyire engedjem hogy egyedül próbáljon enni?
    Itt arra gondolok hogy már egy ideje felfedezte hogy azzal kell enni.
    És forgatja is.
    Mondjuk egy fő étkezésnél hagyjam hogy Ő kezdjen el enni magától és eszik amennyit eszik ( az egyenlőre nem lenne sok ) és után etessem, vagy amiután már láttam hogy már nemsoká végzünk a vége felé hagyjam őt érvényesülni?
    Vagy hogy is csináljam hogy megszokja ezt önállóan kell majd ennie?
    Azért kérdezem ezt mert félek hogy a kanál számra csak egy újabb játék lesz azt leszámítva hogy enni is lehet vele.
    Nem akarom erőltetni sem, ez bevált nálunk hogy hagyom az Ő tempójában érvényesülni a dolgokat, de azt hiszem ez azért egy picit más.
    A fogkefe használatra van valami helyes tipped?
    Azért kérdezem mert már van sajátja tudja hogy a szájában kell vele valamit csinálni, de leginkább játszik csak vele.
    Tudom talán még pici hozzá de soha nem lehet elég korán kezdeni a szájápolást.
    Az a pici bibi hogy apukája a saját fogkeféjét is odaadja… 🙁 ebből azt látom hogy csak a játék lesz a vége..
    Hogy csináljam hogy helyes útra tereljem a fogmosást ( igaz még talán korai fogmosásnak hívni )

    Köszönöm a segítségedet.
    Szép napot.
    Kacita és Benjamin

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Engedd, hogy egyen kanállal. Az elején nehezen megy, de még gyakorolnia kell. Az elején hadd egyen egyedül és amikor már megunta, akkor add neki a többit oda te. De olyat is lehet, hogy egy kanállal ő eszik, egy kanállal te adsz.
      Persze, hogy játék a számára a fogkefe és a kanál, most még minden játék 🙂
      Nem baj, ha még csak játszik a fogkefével. Mossatok fogat közösen a 3 főétkezés után, ha csak nagyjából mossa meg, az is elég ebben a korban, viszont tőled le tudja lesni a helyes technikát.

  • edo

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    A 11 hónapos kisfiam étkezésével kapcsolatban lenne kérdésem. Mi még csak ott tartunk, hogy jól összepürésített gyümölcsöket hajlandó megenni. Zöldséget csak akkor eszi meg ha babajoghurttal összekeverem neki. Ha már egy pici darabot is talál az ételben olyannyira elkezd öklendezni hogy attól félek, hogy megfullad. Mielőtt lenyeli az ételt előtte jól megforgatja a szájában hoy van-e benne valami darabka. Most már azokat a zöldségeket sem eszi meg joghurt nélkül amiket eddig megevett natúrban. A másik dolog az, hogy nem eszik meg a kölesgolyón kívül semmi kézzel foghatót. Adtam neki a kezébe kiflit elkezdte szopogatni meg rágni ( a foga miatt jólesett neki szerintem) de amint nyálas lett és elkezdtek darabok lejönni róla undorral eldobta és azóta már meg sem hajlandó fogni sem a kiflit sem a zsemlét. Zöldséget és gyümölcsöt esélytelen adni neki meg megérinti és attól is undorral elfordul és mutatja a kezét nekem hogy töröljem meg. Próbáltam neki banánt, párolt almát, párolt zöldségeket adni a kezemből is de nem megy neki úgysem. Hagyjam és majd megérik rá?

    Köszönöm a segítséged.

  • zsuzsi

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Van egy tündéri 9 hónapos kislányom. Csak az a probléma az utóbbi hetekben, hogy mindenért sír. Ha ráfekszik egy keményebb játékra, ha ülésből vęletlen hátraesik, ha a babakocsiban kell ülnie, ha a szemébe süt a nap, ha lemászik a matracról, ha feláll, ha leteszem játszani. Borzasztó ,még meg se vígasztalom, már jön a következő. Gpndolnán,hogy alkor ilyen, ha fáradt, de nappal nem hajlandó fél óránál többet aludni. Azt szeretném kérdezni, hogy mi ennek az oka, elmúlik- e, vagy ő egy ilyen személyiség?

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Ez nem személyiségfüggő, hanem életkori jelenség. Sok mindent akar már, de a dolgok még nem mindig úgy történnek, ahogy ő akarja, ezért csalódik és sír. Ilyenkor vigasztald meg újra meg újra meg újra. Tudom, idegölő a sok nyafi, de ahogy egyre ügyesebb lesz, kinövi majd.

  • Timi

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    2,5 éves kislányom 1 éve jár bölcsibe, amit igazán szeret, reggelente örömmel indul. Ennek fő oka szerintem az, hogy szereti a gondozónőjét. Ki is mutatja, mondja neki is, nekem is, hogy így van. Pár napja tudtuk meg, hogy a gondozónő már csak néhány napot lesz velük, aztán elhagyja a bölcsit magánéleti okok miatt. Az utódjával már találkozott a kislányom, igaz nem sok időt töltöttek el együtt, ma reggel közölte velem, hogy nem szereti…Próbálok pozitívan hozzáállni, kicsit „reklámozni” az új hölgyet, de rettegek a pillanattól, amikor a lányomban tényleg leülepszik, hogy ez a változás végleges, a kedvenc gondozónéni nem jön vissza többé, ne keresse…Mit tehetnék szerinted, hogy könnyebbé tegyem neki az elválást, elfogadja, hogy nem lesz többé „G” néni?
    Nagyon szépen köszönöm! Timi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Ilyen esetekben sok szülő úgy reagál, hogy nem emlegeti a régi gondozónénit és reklámozza az újat. De ez nem a jó megoldás. A kicsinek ugyanis ki kell adnia magából az ezzel kapcsolatos érzéseit, tehát beszélgessetek nyugodtan a régi néniről és az újról is, újra meg újra, ameddig a kicsi felhozza. Ez a legjobb módja annak, hogy elfogadja a változást. És emellett dédelgesd is sokat, hiszen te még mindig megmaradsz azért neki 🙂

  • Kedves Vivien

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni.Van egy 10 hónapos kislányom.6 és fél hónapos korától kezdve egyre nehezebben fogadta el az idegeneket.Most ott tartunk, hogy aki fél méterre van tőle azzal nagyon kedves, mosolyog rá integet neki, de ennél közelebb merészkedik, akkor elfordul. Átadni nem is tudom másnak, mert rögtön sírás van. Ez alól kivételt képeznek azok, akiket minden nap lát.Úgy gondolom ez a szeparációs szorongás miatt lehet.
    A gondom az, hogy annyira hozzám van nőve, hogy 2-3 méternél nem tudok tőle messzebb menni, különben sírás van. A nappalink elég nagy, a szőnyegen szoktunk játszani, de ha például elindulok a konyha felé az már nem tetszik neki.Ez normális vagy esetleg én rontottam el valahogy?Tudsz esetleg olyan módszert, amely segítségével el tudnám érni, hogy messzebb mehessek tőle?
    Egy másik furcsa dolog:ha az etetőszékében a konyha ajtajához húzom és elkezdek mosogatni (ilyenkor háttal vagyok neki) akkor nyűgösködés van, van hogy sírás.Szeretném, ha egy kicsit önállóbb lenne.
    Előre is köszönöm a segítségedet

    Vivien

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Ez a szeparációs szorongás miatt van. Új társaságban tartsd a karodban, öledben, amíg fel nem enged, ha ez fél vagy egy órát tart, akkor annyit, utána fel fog oldódni és ismerkedni kezd az idegenekkel is, légy türelmes.
      Ne akard, hogy önálló legyen, minél jobban akarod, annál inkább elbizonytalanodik a gyereked, nem érzi magát biztonságban, tehát jobban fog tapadni rád. Ha kimész és sír, beszélj hozzá, nyugtasd, ha utánad megy vagy magaddal viszed, beszélgess vele, nyugtasd, de végezd a dolgodat. Így rájön arra, hogy anya akkor sem tűnik el, ha mást csinál, máshol van, viszont azt is megszokja, hogy nem mindig tudsz vele lenni.

  • Mónika

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    8,5 hónapos a kisfiúnkkal nagy változásokat élünk meg. Egyrészt 1 hete nem szopik, ami inkább engem visel meg, sem mint őt  Olvastam, hogy ilyen korban inkább sztrájkról beszélünk, nem elválasztásról. Azt gyanítom, mivel sokszor harapott, amire én felsikítottam, ő megijedt. Sokszor már az idegtől leizzadva ültem le szoptatni, és azon a reggelen, amikor már végleg nem kellett neki, előtte halogattam a szoptatást, féltem tőle, nem akartam, férjemmel veszekedtünk emiatt. Szerintem ezt megérezhette, mert amikor már odamentem, nem akart szopizni, és ez sajnos azóta is tart. 2 naponta megkínálom, de nem akarja.

    1. Nem tudom, hogy van-e köze a fentiekhez, de azóta apás lett. Olyan rossz érzés, mintha haragudna rám, nem úgy mosolyog, és inkább az apjához kötődik. Szerinted létezik ilyen? Én mindig is „keveset” játszottam vele, próbáltam akkor dolgozni, amíg fent volt, nem hordtam magamon, mindig letettem etetés után. Most iszonyú lelkiismeret furdalásom van, hogy elrontottam, többet kellett volna összebújni stb.

    2. Nagy problémám továbbá, hogy amióta nem kér szopit, a tápszert sem fogadja el. Írtam már Neked róla, hogy fecskendővel adtam neki, mert a cumisüveget, illetve semmilyen itatóeszközt nem fogadott el. Most már fecskendővel sem tudom neki adni. Itatni már sikerül svéd itatópohárral, gyümölcslevet kap, de a tápszerrel sikertelenül próbálkozom. Kérdésem, hogy mennyire probléma az, ha nem iszik tápszert? Az orvosom azt mondta, 3 éves korig igyon tápszert, és ne tehéntejet. De én egyáltalán nem tudom beleerőltetni sem a tápszert, sem a lefejt anyatejet. Amit tenni tudok, hogy főzelékbe, gyümölcsökbe belecsempészek neki, de ez nem több, mint napi kb. 200 ml, ráadásul idővel már darabosabbat eszik, egyre kevesebb pépeset fog fogyasztani, amibe belekeverhetném. Mi a véleményed?

    3. A zöldségekkel is hadilábon állunk.:) Korábban megevett szinte mindent, zöldfőzelékeket is, de most csak gyümölcsöt kér. (mindig én főzök neki) Mivel akadtak korábban súlyproblémáink, én is azon anyukákhoz tartozom, akik inkább odaadják a gyümölcsöt, csak hogy egyen. Olvastam az írásodat, miszerint nem szabad azt adni, amit szeretne a baba. Érvényes ez ilyen pici baba esetében is? Megérti, hogy csak a főzeléket eheti meg, és hiába sír, nem kap gyümölcsöt?

    4. Létezik olyan, hogy a baba a különböző napszakokban következetesen ugyanazt kívánja? Tehát pl. 11-12-kor gyümölcsöt, délután 15 kor pedig inkább a főzeléket, és így ha főzelékkel kínálom 11-12 körül, nem fogadja el, de 15-kor már igen?

    5. Mi lehet az oka annak, ha éjszaka, vagy hajnalban többször felsír, de cumira általában rögtön visszaalszik? Én eddig a fogára gyanakodtam, de ez a jelenség már 3 hónapja tart. Remélem, hogy nem szomjas, vagy éhes, mert egész pici korától kezdve nem szoptattam már éjjel.

    6. Normális, ha naponta 4-szer eszik, kb. 200-250 grammot? 8 kg a súlya. Több etetés nem nagyon fér bele a napirendbe.

    Köszönöm szépen ezúttal is!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      1. Nem haragszik, ne aggódj, csak most apa érdekesebb neki 🙂 Dédelgetni, babusgatni így is tudod még, ne legyen lelkiismeretfurdalásod.

      2. A tápszernek pocsék íze van, azért nem kell neki. Próbálkozhatsz ízesített tápszerrel, pl. banános, de ha az se kell neki, akkor ha kap tejterméket, tejpépet minden nap többször, azzal ki lehet váltani a tápszert. Nem kell 3 éves korig tápszert adni, ha nem allergiás 1 éves kor után át lehet térni a tejre.

      3. Valószínűleg az édes íz hiányzik most neki és az anyatej édes volt. Ha kap a tejalapú étkezéseknél tejpépet vagy ízesített tápszereket, akkor a főzelékeket is valószínűleg szívesebben eszi majd.

      4. Igen, létezik. A kicsik jelzőrendszere még jól működik, azt eszik, amire a szervezetüknek inkább szüksége van.

      5. Valószínűleg a fogai jönnek. Az első 6 fog hónapokig folyamatosan okoz fájdalmat. Homeoátiával segíthetsz rajta.

      6. Igen, normális. Jó a súlya, elégedett, ha éhes lenne, szólna 🙂

  • Kinga

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági.

    10 hónapos kisfiammal kapcsolatosan szeretném a véleményedet kikérni. Nagyon mozgékony, mosolygós, barátságos kisember. Jól eszik, eddig bármi étellel próbálkoztunk mosolyogva elfogadta. Egyetlen és óriási problémánk az alvás. Sose aludta át az éjszakát, egész picin hasfájós, görcsös volt, de utána is ébredt 2-3 óránként, de melléfeküve vagy esetleg cumival visszaaludt(nem ölben). Ehhez hozza is szoktunk, ő pihenten ébredt.. A helyzet viszont mostanában egyre rosszabb. Egy ideig javult azzal hogy vele aludtam, de két hete kibújt 4 foga (összesen 6 van) és azóta borzasztóak az éjszakáink. Csak ölbe alszik el, eddig ahhoz is csak melléfekvés, dúdolás kellett. Maximum 1 óránként kel, de van, hogy fél óra, 20 perc, hiába vagyok ott mellette és/vagy fogja a kezem, megint csak ölbe tudom elaltani, hosszasan tartó ringatással és énekkel. Szeme nincs nyitva csak sír(másképp mint nappal) és feszíti ki magát az ölelésből. 6kor kelünk végleg, kicsit nyűgösen de a reggeli után jókedvű. Nappal 3szor alszik gondolom az éjszakai nem alvás okán. A 9 es 1 orás alvás és elalvás mindenféle nehézség nélkül megy(nincs sirás, ölben altatás, ébredés), mosolyogva ébred. A késő délutáni alvás már szintén az éjszakai ceremőniával zajlik. Nem piheni ki magát. Egy óra múlva álmos de nem tudom elaltatni, csak 9-1ö körül és óra másfél után kezdődik máris elölről a cirkusz. Még mindig lehet a foga miatt? Esetleg egyéb? Nagyon aggódom és teljesen kimerültem már.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Valószínűleg az éjszakai alvására a délutáni alvás körülötti problémák vannak ilyen kihatással. Ott nem piheni ki magát, túlfáradtan fekszik le este, ezért éjjel fellép a pavor nocturnus nevű jelenség, amikor a kicsi félálomban felriad, sír, de nincs igazán magánál. Ez megelőzheted azzal, hogy délután azt a nehéz elalvást kicsit segíted, esetleg elmentek sétálni egyet babakocsival, hogy könnyebben elaludjon, ellazuljon, vagy szopival, cumival (ha szokott). A másik lehetőség, hogy a reggeli visszaalvást és a déli alvást is eltolod fél-1 órával, így elmarad a késő délutáni alvás és az éjszakai is könnyebben megy majd.

  • Kriszti

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Először is szeretném megköszönni, hogy hétről-hétre segítesz nekem és a kérdéseimre mindig válaszolsz!
    A cikkeidet is mindig olvasom, nagyon nagy segítség vagy nekünk anyukáknak! (főleg azért is, mert sajnos a saját védőnőm nem segít nekünk semmiben. Nem jön hozzánk és a tanácsadáson a méréseken kívül nem csinál mást. kérdezni sem tudok tőle).

    Ma a 10 hónapos kislányom táplálásával kapcsolatban lenne kérdésem.

    Napi 5-ször étkezik.

    Reggelire 180-200 ml tápszert eszik.
    Tízóraira és uzsonnára babapudingot, tejpépet, saját készítésű gyümölcsjoghurtot, gyümölcsös krémtúrót.
    Ebédre husis főzeléket 180-200 gramm között.
    Vacsorára 200-230 ml tápszert.

    1. Szeretném megkérdezni, hogy szerinted jó-e ez így, ahogy csinálom?
    2. Ehetne már mást is tízóraira és uzsonnára?
    3. A vacsora tápszert mikor érdemes kiváltani szilárd étellel?
    4. Nem baj, ha tízóraira és uzsonnára is tejes dolgokat kap?
    5 Mennyi tejterméket fogyaszthat egy nap?

    Válaszodat előre is köszönöm szépen!
    Szép hétvégét kívánok!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      1. Jól csinálod 🙂

      2. Lassan lehet adni tízóraira és uzsonnára darabosabb ételeket pl. kis kenyérkockák vajjal megkenve, sajtkockák, gyümölcs felkockázva, kölesgolyó.

      3. Először kezdd el a tápszer előtt adni a szilárd vacsorát, utána még kapjon tápszert és ez még akár 2 éves korig is maradhat, hogy reggelire és vacsorára előbb szilárd étel és inni tápszer vagy (amikor már nagyobb lesz) tej.

      4. Nem.

      5. Ízlés szerint.

  • melissza3

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam 1 hét múlva lesz 5hónapos, s sajnos nagyon rossz alvó. Még 2 hónaposan egyszer kelt éjjel, aztán egyik napról a másikra szinte óránként megébred. 9körül elalszik magától, már nem ringatjuk, majd kb fél 1 körül, kb 2körül, ekkor eszik, majd 4 körül, fél 6. Riadtan ébred, egy kicsit iszik, cumi,és alszik vissza. Emiatt inkább már mellettem alszik, de alvása is nyugtalan, forgolódik egyfolytában. Fogára is gondoltunk, kipróbáltunk már mindenféle homeós készítményt de nem használt. Mi lehet a gond?

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Ahogy a baba nő, nő a tápanyagigénye is, természetes, ha 5 hónaposan még 3-4 óránként megébred éjjel, mert éhes. Ilyenkor etesd meg. Ha már nem lesz éhes, el fogja hagyni az ébredéseket.

  • Mariann6

    2014. szeptember 26. péntek

    Szia Ági!
    Már hetek óta akarok írni Neked, de mindig lemaradtam az időpontokról.
    Azért írok Neked, mert eléggé kétségbe vagyok esve. Kislányom most volt 1 éves (1 gyerekünk van). Az a legfőbb problémám, hogy mivel én vagyok itthon vele a hét nagy részében(egyedül ketten), ezért állandóan engem akar,engem keres a nap folyamán. De ezt úgy értem, hogy ha kimegyek a szobából, akkor jön utánam 10 másodpercen belül és jó esetben „csak” 1-2méter távolságban tesz-vesz körülöttem, de gyakrabb az, hogy a lábam szárába kapaszkodva sír felfelé nekem, hogy vegyem fel vagy foglalkozzak vele. Ettől már teljesen kikészültem, mert már azt is meggondolom 100x, hogy egy szenvdicset megegyek-e vagy egy kávét csináljak-e, mert akkor tuti sírás van a lábam alatt. Pedig próbáltam nem elkapatni, nem felvenni mindneért,stb.,de kb 8 hónapos korától elkezdődött ez az időszak és azóta is tart… Ha néha-néha nekiállok főzni, az meg végig veszekedés a kislánnyal, mert nem nagyon tolerálja persze azt sem. Pedig próbáltam türelmes lenni és mindig adni a kezébe valami rágcsálnivalót vagy játékot, betettem az etetőszékbe, hogy onnan nézhessen engem, de nagyon egyik sem használt. Még az etetőszékben valameddig elvolt. Nagyon terhes ez már nekem így, mert segítségem nem sok van: anyósom már nem él, szüleim segítenek kb.heti 1x, de nekem ez nagyon kevés. Barátnőimnek mind van min.1 gyereke, húgomnak is van kisfia, tehát segítségre nem számíthatok sajnos. Párom mire hazaér este 6 óra van és minden egyes nap hullafáradt. Tőle még egy fürdetésre sem számíthatok,semmire. Minden rám vár a gyerek körül… Ráadásul a férjemmel a gyerek születése óta sokat veszekszünk, sok mindenben nem értünk egyet és ebből kifolyólag kicsit el is hidegültünk egymástól. Tehát még lelkileg sem érzem magamhoz közel, pedig már az is sokat számítana nekem, ha tudnám, hogy megért és segít vagy támogat bizonyos problémákban. Ráadásul egy gyerek az apjához is tartozik, nem csak az anyjához!
    Gondoltam már bébiszitterre is, de a férjem nagyon zsugori, nem menne bele, hogy valakinek fizessünk, még pár órát sem.
    Tudom, hogy ez az időszak minden anyukának nehéz általában, de úgy érzem, hogy ez sehogy sem igazságos így. Miért nekem kell a nap 24 órjában ügyelnem, miért nincs több segítségem, miért nem segít a férjem semmit?? Szerintem egy kicsit depressziós is vagyok, de még pszichológushoz sem tudnék eljutni, mert nem tudnék heti fix segítséget kérni senkitől, ráadásul akinek eddig mondtam, az mind csak legyintett a problémámra.
    Mit csináljak a kicsivel szerinted, hogy ne legyen a sarkamban egész nap ennyire? Még a szobájában a játékot is abbahagyja, ha kimegyek onnan és követ..
    Köszönöm a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      A szeparácós szorongás időszakában van, ilyenkor ilyen kis matricák a gyerekek, mindenhova követik anyát, mert félnek, hogy elvész. Próbáld meg, hogy nem kimész a szobából, hanem hívod, hogy jöjjön veled. Legyen egy kis fiókja a konyhában, amit addig pakolhat, adj neki kicsi feladatokat, amiket addig a konyhában csinálhat. Ha sír, beszélj hozzá, nyugtasd, de közben végezd a dolgodat. Minél inkább zavar ez téged, minél inkább próbálod nála erőltetni az önállóságot, annál inkább fogja csinálni, mert érzi benned is a bizonytalanságot.
      Nyugodtan menj el pszichológushoz, kérdezd meg, viheted-e a babát is.

  • Dóra

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Lányom 8,5 hónapos és szeretném kérni a segítséged az alábbi alvásproblémával kapcsolatban.

    6 hetes kora óta átalussza az éjszakát, jelenleg este fél 9-9-től reggel 9-Ig alszik.
    Soha nem volt hasfájós, mindent eszik a korának megfelelően, jó súlyú baba, 6 hónapig csak anyatejet kapott.
    2 foga van, észre sem vettük, hogy fogzik, csak láttuk, hogy kibújtak. Se nyűgösség, nyál, étvágytalanság, semmi.
    Soha nem kellett altatni, mindig magától alszik el. Akár este, akár nappali alvasról van szó, csak beteszem a kiságyba, megsímogatom es kijövök a szobából, ő szépen elaltatja magát. Csak alvashoz kap cumit, nappal sem cumizás, sem ujjszopás nincs.

    Azonban kb 1,5 hónapja minden éjszaka kb 3-4 alkalommal felkel, de nem ébred fel teljesen, csak nyűglődik csukott szemmel. Így minden alkalommal be kell menni hozza a szobájába, beadom a cumit es mar alszik is tovább, abban a pillanatban csendben marad, ahogy megkapja a cumit. Nem is latja, hogy bent vagyok es nem is simogatom meg, nem szólok hozza. Tehát igazán nincs tudatánál, de ha nem adom vissza a cumit, teljesen felhergeli magát es felébred. Biztos, hogy nem a foga, nem a hasa, nem éhes, ez mind kizárható.

    Mi lehet az oka, hogy felkel éjszaka es erről hogyan tudnám leszoktatni? Valóban a cumi hiányzik neki?

    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Nem a cumi miatt kel fel. Valami más zavarja, de mivel cumival szokott visszaaludni, ezért azt keresi. Lehet, hogy a felső fogai bújnak (ez első kettő nem okoz akkora nyűgösséget a kicsinél, mint a felső 4 metsző, azok okozzák a legtöbb alvászavart 6-12 hónapos kor között). Ő valószínűleg elég mélyen alszik, tehát nem ébred fel teljesen, de azért zavarja, ezért kezd sírdogálni. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Ané Erika

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Alvással kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.
    Kisfiam májusban volt két éves. Három hete történt vele egy baleset, melynek során megütötte a fogát. Így nagyon okosan, elfogadta, hogy nem cumizhat. Azóta sem kéri, viszont az altatás az most több órás feladattá vált. Idáig is nehezen aludt el, de most végképp.
    Mit tehetek, hogy könnyebben el tudjon aludni?
    Köszönettel:
    Asztalosné Szipőcs Erika

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Eddig a cumival aludt el, az segített neki az ellazulásban. Most viszont nincs helyette más és ez a baja. Találd meg, mi az, ami őt ellazítja, ami ki tudja kapcsolni elalvás előtt, ez lehet meseolvasás, összebújás, simizés, egy alvósállatka, rongyi, akit ölelgethet, éneklés stb.

  • Csilla

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!
    Napirenddel kapcsolatos kérdésem lenne: kisfiam 4 és fél hónapos, az éjszakát átalussza 2 hetes kora óta. Napközben is elég sokat/sokszor alszik még, reggel 7 és 8 között kel, akkor eszik és utána nem sokkal igényli is ismét az alvást. Ötször eszik egy nap, és majdnem minden evés között alszik még, akár 1-2-3 órát is. Nem sok, hogy ennyit alszik?
    A másik kérdésem pedig azzal kapcsolatos, hogy amikor fenn van, szépen eljátszik, szeret hason, nyúl a játékokért, szépen tartja őket, de elég hamar „megunja”, és akkor azonnal nyöszörögni kezd, ami sírásba torkollik. Mit tegyek, hogy hosszabban el tudja magát foglalni? Vagy még pici ahhoz, hogy több időt ellegyen a játékaival? Ilyenkor hagyjam kicsit sírni? Általában odamegyek és beszélek, énekelek neki, akkor megnyugszik.
    Köszönöm a válaszod,
    Csilla

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Nem sok, hogy ennyit alszik, örülj neki 🙂

      Hason hamar elfárad, mert tartani kell magát, ezért unja meg, ilyenkor nyugodtan a hátára fordíthatod és játszhat úgy.

  • Zsóka

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Három gyermekem közül a középső miatt kérdeznélek, aki 6 éves, és most kezdte az iskolát. Jó képességű, impulzív gyerek, kicsit úgy működik, mint egy barométer, tüneteket produkál, ha valami nincs egyensúlyba a családban. Eddig nagyon magamra vettem, mert eléggé szimbiózisban vagyunk, és csak kettőnkre fókuszáltam, most már a családi rendszerben gondolkodom, és igyekszem nem túlaggódni. 4 évesen az óvodakezdés után két héttel éberebben aludt, átjött, közben megindult egy kis pisi. Ez hetente 2-szer fordult elő, aztán az ősz alatt lassan megszűnt. 5 évesen ugyanebben az időszakban ugyanezek történtek, de már kora tavaszig tartottak. Tavasszal lett 6 éves, a ballagáson is ügyesen szerepelt (amit nem szeret, de megcsinálta). A ballagás után két hétig még maradhatott nyári oviba, mivel mindketten dolgozunk. Olyan hisztiket csapott, mintha akkor szoktatnánk be 3 évesként az oviba. Teljesen irreális volt a viselkedése. Aztán kezdődött, hogy éjszaka teljesen bepisilt, nagyon mélyen kezdett aludni, fel sem ébredt rá. Aztán a nyár további részére megszűnt a dolog (de nagyon ragaszkodott hozzám, semmilyen gyerekprogramra nem ment el nélkülem, még a nagyszülőkhöz se), és iskolakezdéskor újra kezdődött. A szeptember első két hetében vagy négyszer-ötször fordult elő. Ekkor bepánikoltam, segítséget kértem egy szakember ismerősömtől, akivel át tudtuk beszélni, hogy anyaként hogy is vagyok ebben, ezért írtam, hogy jelenleg bízok abban, hogy elmúlik, több odafigyelést szentelek neki, jó kis beszélgetéseink vannak, és szívesen megy iskolába. De ennek ellenére a szeptember második felétől teljesen mindennapossá vált a bepisilés, pisiben ébredés. Nagyon mélyen alszik, és olyan álmokról számol be, hogy kígyót látott, meg bogarak másztak rá. Ezért fordulok hozzád, hogy vajon mi miatt lehet ez. Keresem a kulcsot. Mindhárom gyerekem között igyekszek egyensúlyt tartani. A nagyobbiknak is nehéz, mert új tanítóbácsijuk lett, több a tanulni valója, a legkisebb, meg egyedül maradt az oviba. Mivel elolvastam a tanácsaidat ebben a témában, ezért az a kérdésem, hogy hogyan segítsem a lányom, mert már kezd attól szorongni, hogy ha megtudják, akkor kinevetik. Én biztatom, tudunk erről humorosan is beszélni, de a tünetek vannak, és egyelőre fokozódnak. Tegnap éjjel 11-kor pisiltettem, de 5kor bepisilt. Ma 11-kor és 4-kor is wc-re tettem, így száraz maradt. Lehet ez egy eszköz? Nem akarom szakemberhez vinni, mert nem akarom a szorongásait növelni. Iskolába folyamatosan kapja a jó visszajelzéseket, napocskákat, és nem várom el a kitűnőséget, ennek ellenére 8 éves tesója eminens, és verseng vele.
    Bízom magamban, és benne, hogy megoldjuk, de jó lenne egy két gyakorlati ötlet, hogyan csináljuk.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Valószínűleg nagyon elfárad óvoda-iskola kezdéskor, ezért mélyebben alszik, ezért pisil be éjszaka. Az éjszakai szobatisztaságot hormon szabályozza, ami gyakran csak 7 éves kor körül jelenik meg. Addig is lehetnek száraz éjszakák, mert a kicsi már valamennyire tudja tudatosan is szabályozni, de ha nagyon fáradt, akkor mélyebben alszik, nem veszi észre. Segíthet, ha este időben fekteted le, esetleg kicsit korábban, mint eddig, hogy ne legyen olyan fáradt. Lányoknál különben is nagyobb az iskolában a megfelelési kényszer miatt a szorongás, hajlamosak elnyomni a félelmeiket és aztán azok utat törnek maguknak pl. szobatisztasági problémák formájában. Ezért, ha ez nagyon elhúzódna, nyugodtan forduljatok szakemberhez.

  • imola

    2014. szeptember 26. péntek

    szia AGI. Eloszor is gratulalok neked nagyon sokat lehet tanulni toled. sok erot egesseget kivanok. csodaloatos kislanyom elsejen lessz 9 honapos. egy problemaval kuzdunk amire segitsegedet kerem. nem fogadja el a cipot nem turi el a labam. nagyon zavar mert barhova megyunk mindig cipo nelkul van. barmilyen cipot huzhatok a labara (rovid szarut , hosszu szarut, fuzoset, fuzo nekulit) rugja le , tepi le sir neki. ugyanezz a zoknival is lerugja vagy letepi. zavaro mert bevasarlokozpontba , etterembe barhova megyunk mindig aszt csinalom h huzom a zokniat persze ha nincs rajta harisnya. es mindjart itt a tel csak kell cipot huzzak a labara hogy ne fazzon meg. mit tegyek hogyan szoktasam ra a cipore?? koszonom valaszod. udv neked.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Adj rá harisnyát vagy rugdalózót 🙂 Igazából 9 hónaposan még nem kell a cipő, jó meleg harisnya, rugi, télen overall, takaró, térdzokni elég. Aztán mire járni kezd, kinövi majd.

  • Timi

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!
    A kérdésem a következő: A kislányom 21 hónapos és még nem mond értelmes szavakat. Annyit mond, hogy babi, mamimami, az állatokat utánozza, pl: vau-vau, miaú stb. Ennek ellenére mindent megért és végre is hajtja, amit mondunk neki. Inkább csak mutogatja, hogy mit szeretne. Kell e még ilyenkor szakemberhez fordulni? sokan mondták, hogy gyermekük 2 éves kora körül kezdett el beszélni.
    A másik kérdésem, az, hogy miért nem ül le a bilire? Ruhástól ráül, de pelus nélkül felugrik róla. Pedig, ha meg kérdezzük, hová kell pisilni, meg mutatja, hogy a bilibe.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Timi.

  • Annamari80

    2014. szeptember 26. péntek

    Egy kérdés még..

    A kisfiam még szopik reggel és estre. Immunerősítésként, megelőzésként már adhatok neki heti 1 tubus Oscillococcinumot, vagy majd csak később kb november táját? Ezt lehet adni egész tavaszig heti 1x folyamatosan? Vagy szünetet kell tartani és kúraszerűen kell alkalmazni?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Igen, lehet adni, de elég november végén elkezdeni. Folyamatosan adható az influenzaszezonban.

  • Kovácsnè Èvi

    2014. szeptember 26. péntek

    Jó napot kivànok! Nekem egy olyan problèmám van,amit eddig senki nem tudott megmondani hogy a gyermekem miert csinàlja.
    A kislányom 16honapos es minden lefekvès elött vagy csk ugy mikor oda bujik hozzank megfeszül es nyög mint mikor kakilna. Teljesen leizzad ès egyátalan nem is tudjuk hogy mièrt csinlja. A vèdönönk azt mondta pukiznia kell. De azt normálisan csinâlja ès nem igy. Arra lennènk kiváncsiak mièrr nyög ès mièrt csinálja? A másil kèrdèsem,hogy a kislányom mièrt nem eszik normálisan.Szoval ha a mamáknál van mindemt megeszik,de ha itthon van mindent kiköp pedig nem fözök rosszul…Elöre is köszönöm válaszat.
    Tisztelettel: Kovácsnè Èvi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Ez az önnyugtatás egyik módszere. Tereljétek el róla a kicsi figyelmét és kinövi majd.
      A mamánál azért eszik meg mindent, mert ott nem mer ellenkezni. Otthon viszont pontosan tudja, hogy veled lehet ellenkezni, neked lehet nyafogni, úgyis engedsz.

  • Gabi

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam múlt héten töltötte be az 1 évet. Sajnos az alvással mindig problémáink voltak, még egyszer sem aludta át az éjszakát 1 év alatt, általában 4-5-ször be kell menni hozzá éjszaka visszaaltatni.

    Nappal már csak 1 alvása van, általában 2 és fél – 3 órát alszik, de akkor is többször be kell menni hozzá, mert felsír, felül az ágyban és meg kell nyugtatni. Ilyenkor csak az megy, ha kiveszem, ráteszi a fejét a vállamra és úgy megnyugszik és utána vissza tudom tenni az ágyba. Az ágyban nem tudom visszaaltatni, mert kapaszkodik belém, nem tudom lefektetni, mert ül vagy feláll.

    Éjszaka azonban csak a szopit fogadja el, máshogy képtelen vagyok visszaaltatni. Nappal már nem szopizik, reggel felkelés után szopizik egyet, meg este lefekvés előtt.
    Éjszaka azonban van, hogy 3-4-szer is cicit kér. Semmilyen más megnyugtatás nem hat rá.
    Ha apa megy be hozzá, akkor feszíti magát, hisztizik, nagyon sír és ha esetleg valahogy nagy nehezen sikerül megnyugtatni és visszatenni az ágyba, 5-10 percen belül újra felkel, egész addig, amíg cicit nem kap és akkor alszik másfél-2 órát max., mert utána megint ébred..

    Ez már elég régóta megy és nem tudom mit tegyek, hogy leszokjon a szopiról vagy hogy többet aludjon egy huzamban.

    Tud valamit javasolni mit tegyünk?
    Köszönettel
    Gabi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      A kisfiad nem a szopi miatt ébred. Valami más ébreszti fel ilyen gyakran. Más kérdés, hogy azt szokta meg, hogy szopival alszik vissza, ezért ilyenkor ezt követeli. Első körben tehát azon kell segíteni, ami miatt ilyen gyakran ébred. Ez általában a fogzás szokott lenni (a fogak általában párban jönnek, ha páratlan számú foga van, akkor a párja készülődik kibújni, ha nyolcnál kevesebb foga van, akkor is a fogzás bánthatja, ha pedig már rég kibújt a nyolc foga, akkor a kisőrlők kezdhették meg az áttörést). A fogzáson sokat lehet segíteni homeopátiás alkati szerek segítségével, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

      Emellett még éhes is lehet éjjel 3-4 óránként, tehát a szopit sem kell teljesen megvonni tőle.
      Az apás módszer azért jó, mert néhány alkalom után a kicsi megtanulja, hogy anya nem jön és inkább maga alszi vissza. Elsőre valóban ellenkezéssel jár, mert nem ezt szokta meg, de ha ti vagytok a kitartóbbak és addig, amíg apa altat, te nem kerülsz elő, akkor menni fog.

  • Éva

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági.
    Kislányom most 9 hónapos,és borzasztóan rossz alvó. Fél éves koráig nagyon szépen aludt éjaszaka is,nappal is,de azóta éjszaka többször sírva ébred,nehéz visszaaltatni.Biztosan a foga is bántja, még csak 1 foga van kint.De mégis mit csináljak,hogy éjszaka jobban aludjon ő is,meg mi is.?Napközben is elég furán alszik:mivel reggel nagyon korán ébred,így még oylan 8 körül alszik egy fél órát. Aztán alszik délben,az a hosszabb alvása,deaz is csak max 1 óra.És még délután is alszik mert nagyon nyűgös,fáradt,olyan fél 5 körül. Fürdés este 8-fél 9 körül van. Hogyan tudnék változtatni az éjszakai felkeléseken? Köszönöm előre is a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      A fogzáson leginkább homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf
      Emellett éjjel éhes is lehet még 3-4 óránként, ami ebben a korban még teljesen normális, ilyenkor nyugodtan etesd meg és könnyebben fog visszaaludni. Gyakran pont az az ébredések oka, hogy a kicsi éhes, felkel, de nem etetik meg, ezért bár nehezen visszalszik, de hamarosan ismét ébred, mert még mindig éhes.

  • Adrienn

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!6 hónapos kislányom alvásával kapcsolatban szeretnék kérdezni.Újra és újra átlapozom a könyved de valahogy nem jövök rá most mi a baj.2 hete körülbelül összevissza alszik nappal és éjszaka is.Néha éjszakázunk fogzás, mozgásfejlődés miatt de ezen mindig túllépünk.Nappal eddig kb 2-2,5 órát volt ébren fél órát aludt ez 4x és este 8tól reggel 7ig aludt.Azonban az utóbbi napok keszekuszák tegnap pl 4×1 órát aludt majd este 8kor kidőlt ma 8ig aludt elaludt ma fél 11kor és délig nyomta.Tegnap előtt 2 napig régi rendszer volt előtte meg aludt 2x fél órát délelőtt délután 1et majd 5 órát ébren volt nyűgösködés nélkül.Hozzátáplálást 4,5 hónaposan kezdtük új ételt nem kóstolt egy hónapja, családban változás nem történt, utazni se voltunk, Szurit kapott de már előtte kezdődött.Az a baj hogy teljesen borult a napirend néha nem tudom este lefektetni mert bealszik még fürdés előtt félórát.Nem tudom mit csináljak, miért van ez.Ezek mellett aranyos gyorsan fejlődő baba már ül egyedül lassan mászik de most kúszik, gurul.Mit tehetnék hogy újra legyen napirendünk?Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      Valószínűleg a sok új mozgás miatt jobban elfárad, ezért alszik néha így, néha úgy, attól függően, mikor fárad el. Ebben a korban általában 3 órát is ébren vannak már a babák két alvás között és vagy 3x alszanak rövidebbet, vagy 2x kicsit hosszabbat (1-1,5 órát), estefelé pedig már hosszabban tudnak ébren lenni, délelőtt pedig kicsit korábban szoktak kidőlni, mint délután.
      Ő láthatóan 2,5 órás etapokban van fent napközben, de este már tovább bírja, ezt próbáld tartani. Ha este hamarabb álmosodik, próbáld még ébren tartani, mert az esti fektetés és alvás rendjének tartása a legfontosabb napirendi pont.

  • Vivien

    2014. szeptember 26. péntek

    Szia Agi!

    Irtam mar korabban a bolcsibeszokatasrol, mostmar jobban megy (4 het utan). Meg mindig sir ha otthagyjuk a bolcsiben, de amint kilepunk a szobabol, hamar abbahagyja-neha azonnal, neha 1-2 perc- ez igy akkor mar rendben van gondolom?
    A poharat mindig ledobalja, hogy tanithatom neki hogy ne tegye? Az ivast meg mindig nem kedveli, cask ha tejcsi cumisuvegbol, azt szereti foleg.
    Amint meglatja hogy Apa vagy en mobillal, laptoppal, vagy massal foglalkozzunk, addig hisztizik amig meg nem kapja, de en nem vagyok hive annak hogy laptoppal jatszon. Hogyan lehet a hisztirol lenevelni? Nagyon akaratos tud lenni! Ez mar a hisztikorszak?
    Most 14 honapos, es aggodom picit, mert nem szereti ha olelem, eltolja magat, es gyakran atnez rajtam. Mikor kezdenek a babak olelgetni? Ha odaadom a szundikendojet este (kis bocika) akkor annak mindig orul es az arcahoz dorgoli, szoval mintha megolelne, de se Apat, se engem nem olelget. Adhat ez okot aggodalomra?
    Meg egyszer koszonom a segitseget!
    Udv, Vivien

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      A nehéz elválás nem jelenti azt, hogy nem érzi utána jól magát a bölcsiben, szóval nincs semmi gond, kinövi majd ezt is.

      Ebben a korban a kicsik még sok lédús dolgot esznek, gyümölcsök, főzelékek, nem kell mellé nagy mennyiséget innia. Adj neki kicsit, de csak annyit amennyit elfogad. Minden evés után kínáld meg, igyon annyit, amennyit elfogad, itatópohárból is lehet, de meg lehet tanítani pohárból is inni vagy szívószállal.
      A dobálásról leszoktatásról itt írtam: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/eteldobalas-onallo-eves

      Az akaratoskodás a dackorszak előszobája. A hisztiről nem lehet lenevelni, hanem azt kell megtanítani neki, hogyan kezelje az indulatait. Ebben a korban a figyelemelterelés még működik ilyen esetekben. A laptopos szituációban nyugodtan mutassátok meg neki felügyelettel néhányszor, milyen, hogyan működik, mert csak a kíváncsiság miatt érdekli, ha párszor megnézheti, többet nem lesz érdekes.

      Ölelgetés: azért nem szereti most, mert most az önállósodás a legfontosabb számára, ha ölelgeted, nem tud menni. Most ne erőltesd ezt, később majd megint bújósabb lesz.

  • Márti

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 4 és fél hónapos, átlagos adatokkal született (3220g, 51 cm), most 5ésfél kg körül tart, kizárólag anyatejes.
    Alvásproblémáink vannak, ami lehet, hogy az etetéssel is kapcsolatban van. A kórházból enyhe sárgasággal hoztuk haza, ami azt jelenti, hogy egy hétig az ébresztgetéssel küzdöttünk (volt hogy egy óráig is eltartott). Aztán a második héten kezdődhetett valószínűleg a gond, amikor megjelent a hasfájás. Akkor, gondolom, mint minden anyuka, próbáltuk apukával felváltva folyamatosan ölben, főleg inkább vállon megnyugtatni, és legtöbbször így is aludt el. Akkoriban, sajnos, elsősorban a tejmennyiségen aggódtunk, és nem figyeltünk arra, hogy hogyan alszik el. Ráadásul eleinte még nem igény szerint szoptattam (a védőnőtől nem is hallottam erről, hanem inkább a kétésfélórás etetést javasolta). Amióta igény szerint szoptatok, azóta vagy vállon ringatva, vagy cicin alszik el, illetve séta közben kendőben. 4 hetes elmúlt, mikor feltűnt, hogy addig a kiságyában még egyszer sem aludt el. Nem cumizik, mert az elején még próbáltam cumiztatni, de azóta rosszul szopott, és azóta nem adtam neki. Mikor már ott tart, hogy elaludna, akkor mindig sírni kezd. Mostanában legtöbbször már nem is látom ásítani, esetleg a szemét dörzsöli csak, de legfőképpen csak nyűgösködik, sehol nincs meg, csak ha „magammal cipelem”. A babakocsiban mostanában már eljátszik, de abban sem tudom elringatni. 2ésfél hetes korától 10 hetes koráig átaludta az éjszakát, akkor volt egy ugrása, és azóta általában legalább egyszer ébred éjszaka.
    Körülbelül azóta van a másik probléma is, hogy legtöbbször 20-30-40 percet alszik nappal. (Lehet, hogy ez csak számomra okoz gondot?) Így viszont nagyon kevés dolgomat tudom elvégezni. Ritkán, ha korán ébred, akkor hamar fárad, és akkor többet alszik utána. Egyébként most már egyre gyakrabban ébred úgy, hogy nézegelődik. Manapság délelőtt alszik egyet, délben egyet, ritkán koraeste-késődélután, ha úgy jött ki a séta, és körülbelül este 8 körül éjjelre. Hallottam, olvastam arról, hogy még félálomban kell letenni, esetleg hálózsákban. Itt az a baj, hogy hasfájós kora óta hasra tettük aludni. Mióta a fejét emelgeti, ha nem mélyálomban teszem le, azonnal rúg, sír, de valószínű álmában, mert amint felveszem, alszik. A múltkor próbáltam ötödszörre, hogy nem veszem ki, akkor viszont felébredt, még jó fél órára, vidáman. A hátára eleinte az átkaroló reflex miatt sem tettük le, hogy nehogy felébredjen attól. A szopiban elalvással meg néha az a gond, hogy ha REM-fázisban alszik el, az olyankor nagyon sokáig tart (van, mikor 1-másfél-2 óra), és úgy nem tudom letenni. Egyébként meg sajnálnám tőle megvonni azt a pár kortyot is, amit akkor eszik. Hálózsákba most már szerintem azért sem lehet tenni, mert már forgolódik, és szinte születésétől kezdve elmászott.
    Nos, ilyen hosszú problémaleírás után (elnézést kérek érte, de talán így megelőztem minden visszakérdezést) az lenne a kérdésem, hogy lehet-e még, és hogyan tudnám átszoktatni a kiságyába (vagy éppen bárhova), az önálló elszenderülésre? Novemberben lenne egy nagy családi találkozónk, ahonnan, ha lehetne, nem szeretnék már egy órára kivonulni a társaságból az altatás miatt, ráadásul nem is nagyon lenne, hova. Sikerülhet egy hónap alatt megoldani?
    Nagyon köszönöm a segítséget!
    Márti

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 28. vasárnap

      A nehéz elalvás és a korai felkelés ugyanabból az okból adódik: hogy hamarabb fekteted le aludni, mint ahogyan ő magától elálmosodna. A babák ébrenléti ciklusa úgy néz ki, hogy ébredés után van egy éberebb időszak, aztán egy álmos mélypont, utána megint felélénkülnek (de már csak rövidebb időre) és utána lesznek megint álmosak. Ha te az álmosság első jeleire lefekteted, akkor nagy nehezen talán elalszik, de nem hosszan, mert még nem volt igazán álmos. Ebben a korban általában nagyjából 2 órát tudnak ébren lenni a babák egyhuzamban, utána már nagyon álmosak és általában 3 nappali alvást igényelnek. Kb. 20 perc kell nekik az ellazuláshoz altatáskor, ha hamarabb teszed le, akkor felriadhat. Altathatod nyugodtan cicin is, ha úgy jól el tud aludni, de dédelgetheted is, vagy leteheted a kiságyába és simogathatod – a lényeg, hogy próbáld meg megkeresni, őt mi lazítja el, mi az, amitől „kikapcsol”. Segíthet, ha kicsit besötétítesz a nappali alváshoz is.

  • Annamari80

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági,

    2 kérdésem lenne 16 hós kisfiammal kapcsolatban.

    Régebben, amikor a ki-be pakolászást kezdte, nagyon szívesen segített nekem visszapakolni az edénybe, polcra stb egyszóval rendet tennj. Mindig megdicsértem érte.
    Az utóbbi időben ez nem megy. Oda sem jön, ha hívom hogy gyere segíts anyának elpakolni, meg sem hallja, vagy mosolyogva másba kezd..mondjuk könyvet lapozgat. Nem szokása nagy rumlit csinálni, de pl este lefekvés előtt azt a pár játékot sem akaródzik elrakni. Volt, hogy segített az ha egyet anya egyet ő rakott, ezzel mindig bepróbálkozom, hogy közösen csináljuk, de már ez sem segít. Nem tudom meddig lehet/kell ilyen esetben kérnem, hogy segítsen. Nem akarok fél órákat rimánkodni neki. Ha már nem győzöm kivárni/kérni, elrakom én (vagy mondjuk időre sietnénk vhova és menni kell).
    Amikor van lehetőség szólok neki, hogy ez az utolsó buborék és utána elpakolunk és esti mesét olvasunk, vagy utolsót gurítunk a labdával stb.. De ezek sem segítenek sokszor. Még nincs is itt a dackorszak, és már megállt a tudományom. Nincs türelmem könyörögni és kivárni, mert látom hiába kérek várok, nem csinálja. Mi a jó ilyen szitukban? Mit csináljak?

    A másik az önálló evés. Kb 1 hónapja gyakorol kanalazni, addig nem volt kedve. Egész ügyes, de 1-1 evés alkalmával ő max pár kanállal eszik, a többit kéri én adjam. Ő max kevergeti az ételt, vagy csak fogja a kanalat. (1kanál nála, 1 nálam) Jó ez így? Vagy vhogy jobban kéne ekkora gyereknél erőltetni az önálló kanalazást?

    Köszönöm, ha tanácsaiddal ismét segítesz!

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Régebben ez játék volt neki és érdekelte, most már tudja, hogyan kell csinálni, elmúlt a varázsa, nem érdekli 🙂 Úgy próbáld bevonni, hogy kisebb feladatokat adsz neki, pl. tegye be a kockákat a dobozba, tegye sorba a kisautókat, de nagy rendrakást még nem lehet tőle várni.

      Jó ez így. Még nem elég hatékony a kanállal, de azért éhes, ezért nem akar vele egyedül vacakolni, amikor anya olyan hatékonyan tudja adni 🙂 Nem kell erőltetni. Inkább vezess be minél több étkezésnél darabos, kézzel felcsipegethető ételeket, azokat hatékonyabban tudja önállóan is enni.

  • Laura

    2014. szeptember 26. péntek

    szia. még az lenne a kérdésem hogy 1 éves kisfiamat hogyan tanitsam h maga fogja a kiskanalat és egyen magától a tányérjából. mert hagyja h etessem csak tátja a száját. köszi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      1 évesen még nem kell tudnia kanállal enni. Adj neki kanalat, hadd próbálkozzon, de még csak kísérleteznie kell, önállóan ennie nem.

  • Dia

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 23 hónapos. Három kérdésem lenne.
    1. Nem igazán használ egyedül kanalat. Ez azt jelenti, hogy leginkább kéri, hogy etessem. De van, hogy magától megeszi a tejbegríz nagy részét és a joghurtot is. Igaz ilyenkor minden csupa joghurt. Én azt veszem észre, hogy a könnyebbik utat választja. Mivel tudnám rávenni, hogy egyen magától?
    2. Szobatisztaság. Nyáron elkezdtem szoktatni bilire, wc-re. Gondoltam a melegben jobb, ha nincs rajta pelenka. Pelenka kevés fogy(ott), mosószer annál több. Én szoktam elvinni wc-re, de néha-néha Ő is mondja. Viszont egyik nap olyan, mintha direkt pisilne, kakilna be, ilyenkor kérdezem, vagy viszem wc-re, ott közli, hogy nem kell, majd a szobában 1-2 perc múlva bepisil. Majd másnap szól, hogy menjünk pisilni vagy, ha viszem, a wc-re belepisil. Tudom, hogy meg kell érnie rá, de nem tudom, ezt mi okozhatja. Viszont most már hűvösebb van, így kint elég rizikós a bugyi. Ha adok rá kintre pelenkát, bent pedig bugyit, az megzavarja? Mit tanácsolsz?
    3. Altatás. Sokáig cicivel aludt el, de erről leszokott/leszoktattuk, mert már nem tudott ellazulni rajta és így nem volt valami kellemes élmény. Most úgy alszik el, hogy a hátán kell tartani a kezünket. Az lenne a kérdésem, hogy idővel ezt is kinövi, vagy majd kell ezen változtatni?

    Köszönöm, Dia

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      1. A megoldás egyszerű: ne etesd. Nem az evéssel van baja, hanem azt érzi, hogy ezen a téren övé a hatalom, tud irányítani téged és élvezi ezt az erejét. Ha nem engedsz neki, leszokik majd róla.

      2. Még nem teljesen érett a szobatisztaságra, ráadásul most több ruhát kell felvenni, így kevésbé érzi az ingert. Ha akarod, nyugodtan adhatsz rá kintre pelust, bentre bugyit, így bent talán jobban érezni fogja, mikor kell menni. Ebben a cikkben részletesen leírtam, hogyan érik meg a kicsi a szobatisztaságra: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

      3. Idővel kinövi majd.

  • Awa

    2014. szeptember 26. péntek

    Szia Kedves Ági!
    Szeretnem a tanacsodat kerni 8honapos kisfiammal kapcsolatban. Az utobbi par napban ejjelente tobbszor felbred. Eddig, ha fel is ebredt cicin visszaaludt ès letettem a kiságyba. Valahogy mostansag sirva ebred, vergodik az agyban, az agy egyik vegebol a masikba forog, maszik. Mi lehet ennek az oka? Ha cicizik is nem alszik hamar vissza, van, hogy 2oran at fent van. Valtozas nem tortent a eletunkben. 2hete kezdett el kuszni. Nem latom nala a fogzas jeleit. Eddig 7foga van, az utolso kb.: 2-3hete jott ki, de akkor nem voltak ilyen ejszakaink. Mielott megfurdetem adok neki enni, altalaban gyumolcsot. Sajnos a napkozbeni alvasok is nagyon rosszak. Nagyon nehezen tudom elaltatni. Persze úgy, hogy latom faradt, almos. Ringatassal alszik el, ha el tudom altatni. Nem tudom ot letenni a kisagyba, mett kipattannak a szemei. A kezeim es a derkam se birja mar. Van, hogy fel oran keresztul ringatom. Miert nem alszik el könnyeden, es ha el is alszik akkor ha leteszem miert pattannak ki a szemei? El fog tudni aludni valamikor egyedul? Probaltam mar, hogy beleteszem a kisagyba es paskolom konnyeden a feneket, simogatom. De ekkor forog, maszik, sirdogal. A masik kerdesem: Miert nem marad meg a babakocsiban? Van, hogy kibir 30percet es utana fel kell venni vagy a kenguruba beletenni.
    Koszonom a valaszod, tanacsod!

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Valószínűleg a kúszás miatt mozog most ennyit éjszaka, és ezzel ébreszti fel magát és emellett a 8. foga is biztosan jön, mert a fogak mindig párban jönnek. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      Nappal sötétítsd be a szobát, mert nehéz neki kikapcsolni, ellazulni elalvás előtt és ez segít benne. Dédelgesd meg, félálomban tedd le a kiságyba, simogasd, először forogni fog, keresi a helyét, de ha kitartó vagy, idővel rájön, hogyan tud magától elaludni.

      Valószínűleg unatkozik a babakocsiban, esetleg egy kicsit meg lehet már emelni a hátát a babakocsinak, hogy jobban kilásson.

  • Viki

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!
    Nekem több kérdésem lenne, remélem tudsz bennük segíteni.
    Először is 2 éves kisfiamnál megesik, hogy napközben nem alszik (próbáljuk elkerülni, de néha nem tudjuk) és ilyenkor jellemző, hogy este elalvás után sokszor felébred, és hosszan sír, üvölt, alig tudjuk megnyugtatni, és megnyugvás után is sok időbe telik (30-60 perc vagy még több) mire vissza tud aludni, addig ott kell maradni mellette. Van, hogy egy-egy éjjel ez többször is megismétlődik. Ennek mi az oka? Azzal el tudjuk kerülni, ha alszik napközben?
    Szintén 2 éves kisfiammal kapcsolatban lenne még kérdésem. Tud, már jó régóta megvan mind a 20 foga, de nem hajlandó rágni. Volt 2 balesete is, amikor nagyon csúnyán beütötte az első fogait/ínyét, egy esetben az egyikből le is tört egy darab. Bár már a baleset előtt sem szívesen rágott. Krémleveseket eszik főleg, mellé pedig rakott karfiolt, rizskochot és hasonló menüket. A hagyományos húsleves, rántott husi-krumpli-uborka menü nála tabu. Húst nem is eszik, csak pép formájában tudom a levesébe belecsempészve megetetni vele. Nem hajlandó megkóstolni semmit, inkább nem eszik. Ez jellemből adódó dolog, vagy csak rossz szokás? Lehet rajta változtatni? (Velünk eszik a kezdetektől az asztalnál, mindig kínáljuk, de nem erőltetjük, vele egykorúakkal is evett már együtt, eddig semmi sem használt.)
    Harmadszor 11 hónapos kisfiam altatásával lettem gondba. Mivel születése óta szoptatás után röviden-hosszan kell büfiztetni, ezért kézben pár perc séta és büfiztetés után már félálomba került, úgy szoktam letenni. Nappal és este is ez volt a szokás alvás előtt, és mindaddig, amíg pár perc ringatás után elaludt, nem is volt problémám. Esetenként azonban nem alszik el egyből/nem alszik elég mélyen, és abban a percben, hogy leteszem az ágyba felkel. Tehát körülbelül 30 percnyi ringatás után alszik el olyan mélyen, hogy le tudjam tenni az ágyába. Mindehhez hozzájön, hogy majd 13 kg a kisfiam és éjjel is felkel még szopizni, így előfordult, hogy akkor is ugyanez volt a tortúra. Szerencsére eseti a dolog, de amikor ez történik, borzasztó fárasztó. Változtatni kellene valamit?
    Ugyancsak kisebb kisfiam pár hete nem enged el maga mellől, nagyon sokszor cicire kéretőzik, pár percig cicizik (néha nem is szopizik), majd megy tovább játszani, de 5-10 perc után visszajön, és kezdődik az egész elölről. Ez szimplán a szeparációs szorongás? Vagy a fogai miatt lehet nyűgös? Esetleg mindkettő? Általában mennyi idő, mire a szeparációs szorongáson túlesnek?
    Szintén a kisebbik babóca éjjelente még 1-2-3 alkalommal felkel, felsír, van, hogy vissza tudom tenni szoptatás nélkül, de azt követően elég hamar felkel ismét, és ezt addig játszuk, amíg cicire nem teszem, szóval szopizik. Erről le lehet szoktatni? Volt, hogy vacsorára nagyon sokat adtam neki enni (tejpép is és szendvics is), sokat ivott vizet és szopizott is 2 ciciből, de ugyanúgy éjfél és 2 között valamikor felkelt, majd később is újból. Nagymozgás, új, most nincs, mászás van aktívan és felkapaszkodás, kapaszkodva oldalazás. Fogak lehet, hogy jönnek, de nála nem kíséri ínyduzzanat a kibújó fogacskát, mint a bátyusnál, így nem tudom megítélni, hogy jön-e és hogy mennyi. Szóval születése óta szinte nem aludtuk át az éjszakát, így már kicsit kezdek elfáradni. 
    Várom segítő válaszaidat!
    Köszönettel, Viki

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Igen, ez az éjszakai sírós felébredés jellemzően a nappali túlfáradás nyomán alakul ki. Ha nappal alszik és este nem pörög túl, azzal megelőzhető.
      Valószínűleg a fogsérülésből származik a félelme a rágással kapcsolatban. Mivel gyakorlatilag mindent eszik, csak a formája nem mindegy az ételeknek, ezért ez nem rossz szokás és nem lesz tőle semmi baja, egyszerűen csak a félelemből adódik. Egyelőre kapja azokat az ételeket, amiket szeret, aztán később, pár hét múlva megpróbálhatsz 1-1 darabosabb ételt belecsempészni az ételei közé, de csak apránként.

      A másik kisfiad valószínűleg már nem a megszokott időpontban álmosodik el, hanem később, ezért nem tud elaludni. Fektesd eleve 20-30 perccel később és túllesz rajta.
      Igen, az állandó anya mellett levés, sok szopizás a szeparációs szorongással jár, általában a járástanulás időszakában jön ez elő, ahogy a kicsi egyre önállóbb lesz a mozgásban. Pár hét és elmúlik.

      13 hónaposan a legtöbb baba még megéhezik 1-2 alkalommal éjszaka, ha csak ennyiszer kel, akkor szoptasd meg és tedd vissza. Még kicsi a gyomra, hiába tömögd meg, gyorsan megemészti és megint megéhezik, tehát ez a trükk nem működik.

  • Lili

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági.

    2 kérdésem lenne. Az első hogy a 9 hetes kislányom, 1-2 hete állandóan öltögeti a nyelvét van amikor cuppog is hozzá. de nem éhes, sőt a cici egyáltalán nem kell neki. a cumi viszont igen. de a nyelvöltögetés mostmár egésznap van.néha olyan mintha ,,rágná,, persze fog nélkül.nyála is folyik de az inye nem duzzatt,piros,meg gondolom a fogzás még korai lenne. ez mitől lehet?
    a másik kérdésem, hogy ha hanyatt fekszik és megfogja mind a két kezemet akkor felhúzza magát,de nem a kezével hanem hasizomból, kb 45 fokoos szögbe. ezt hagyjam neki vagy inkább ez még korai? 3napja csinálja.
    válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Előfordulhat már ebben a korban is fogzás. Az első fogaknál szinte nem is látsz semmit az ínyen, a tünet elsősorban csak a nyálzás és a szájban turkálás vagy pl. nyelvrágás.

      Sok baba csinálja ezt a fajta felhúzódzkodást ebben a korban. Ha akarja, hadd csinálja néha, de ülni hagyni hosszasan még nem szabad.

  • Szalai Zsuzsa

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam pár napja kezdte az általam úgynevezett ” műbalhét”. (2,5 éves )
    Éjszaka felébred artikulálatlanul üvöltözik rugdalja a kiságyát ha hozzáérek rám kiabál ha kimegyek a szobájából utánam szól hogy menjek vissza. Ez legalább fél óráig tart. a múlt éjszaka már adtam neki egy viburcol kúpot nem tudom hogy emiatt e de kb negyed óra múlva megnyugodott és lefeküdt, engedte hogy betakarjam kicsit ültem még az ágya mellett aztán kijöttem de ezért most nem reklamált.Nem tudom hogy mit kezdjek vele mert eddig ilyen „tünetekek nem produkált” Izgága beszédes cserfes gyerek de nem voltak eddig ilyen dühkitörései. Éjszaka és nappal is előfordul a legkisebb történések miatt is akár. A napjainkban nem változott semmi, már fél éve heti 2 napot dolgozom addig a nagyszülőknél van de eddig ez nem okozott számára problémát, szeret ott lenni de már ott is produkált ilyen műsort. Sajnos nem tudom hogy ezzel mit tudnék kezdeni.
    Segítséged előre is köszönöm!
    Szalai Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      A dackorszakban van, ilyenkor előfordulhat, hogy ha éjjel megijed, nappal csalódik, vagy pl. valamit szeretne elmondani, de nem tudja, arra indulatkitöréssel reagál. Ilyenkor meg kell nyugtatni, hogy érezze, hogyan kell kezelni az indulatait.

  • Dorka

    2014. szeptember 26. péntek

    Szia Ági,

    bölcsis beszoktatással kapcsolatban szeretnék kérdezni. A kisfiam 13 hónapos és 4 hete jár bölcsibe, mert sajnos vissza kell mennem dolgozni. A beszoktatásra 4 hetet számoltam hogy biztosan az ő tempójában történjen de hát sajnos 2 hét alatt „letudták” a gondozónénik. Sajnos az elején szinte teljesen végigsírta a bent nélkülem töltött időt, ennek ellenére léptek tovább és másnap már bent evett majd bent is aludt. Most nagyon hullámzó hogy néha sír néha pedig örül ha reggel viszem be.
    Ehhez kapcsolódna pár kérdésem:
    1) ez normális hogy már elvileg be lenne szoktatva mégis néha nagyon sir reggel mikor átadom, vagy ez annak tudható be hogy a sok sírástól lelki törést szenvedett?
    2) bent panaszkodnak hogy nem tud egyedül kanállal enni. De ő mindig is szívesebben csipegeti kézzel a darabos ételeket. Erőltessem hogy azt is kanállal egye?
    3) szóltak a gondozónénik hogy bent elkezdik bilire szoktatni (külföldön élünk, itt 1 évesen elkezdik a bilire szoktatást) itthon nagyon sír, tiltakozik, ha próbálom ráültetni a bilire. Ilyenkor kedvesen de határozottan erőltessük itthon vagy itthon ne csináljunk semmit és elég ha bölcsiben megy a bilizés?
    nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      1. Nem szenvedett lelki törést, csak nehezen megy neki az elválás, ez normális. Dédelgesd meg ilyenkor, mondd el, mikor fogsz jönni, mit fog ő addig csinálni, aztán menj el határozottan. Ha te is aggódsz, ideges vagy miatta, neki is nehezebb lesz.

      2. Nem kell erőltetni. Kanállal enni 2 éves korra szoktak tudni a gyerekek, 13 hónaposan még nem elvárható, hogy kanállal egyen.

      3. A bilizéssel otthon ne foglalkozzatok még, a bölcsiben látja majd, hogy a többiek is csinálják és abból megtanulja majd.

  • Balla Kata

    2014. szeptember 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most szombaton volt 1 éves. Jól eszik, viszont még mindig a pépesebb, krémesebb ételeket szereti. Bébiételből megeszi a 12 hónaposoknak való darabosabbat is. A mi ennivalónkból is elfogad 1-2 falatot.
    Ha elé teszek falatkákat, akkor nem eszi meg, inkább szétszedi (pl. a kenyeret apró morzsára), szétdobálja. Ha a szájába teszem az ennivalót, úgy valamennyit eszik, viszont nem rendes adagot. Oda szoktam ülni hozzá, eszek vele én is, hogy láthassa, én is beteszem a számba a falatokat, megrágom. Rágja a falatokat, 7 foga van, nyelvével a fogaihoz tolja az ételt.
    Hogyan tudnám önálló evésre tanítani? Mikorra kellene megtanulnia?
    Köszönöm!
    Kata

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 27. szombat

      Erre nincs határidő, idővel megtanulja majd. Ügyes azokban, amiket már csinál, kínálgasd továbbra is a saját ételekkel, a darabos főzelékekkel és kapjon falatkákat is, barátkozzon velük. Érdemes megpróbálni esetleg a kiflit, kenyérhéjat, ami nagyobb, nem tudja szétszedni, viszont lehet önállóan „csócsálni”.