Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. március 29 – én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 452 Comments

Comment navigation

  • ági

    2014. január 24. péntek

    kisfiam 9 hónapos, 2 hónapostól 6 hónapos koráig átaludta az éjszakát, aztán elkezdett felébredni, egyre gyakrabban, mostanra már óránként is, úgyhogy velünk aludt. Foga még nincs, rágni kb.4 hónapos kora óta rágcsál, viszont egyáltalán nem nyálzik és más látható jele sincs fogzásnak. Kipróbáltunk mindent, de úgy tűnt az a baj, hogy nem tud magától aludni, mert mindig ölben vagy cicin aludt el. 1 hete aztán elhatároztuk magunkat és 2 éjszakán keresztül apa ment be hozzá, megnyugtatta, visszatette az ágyba és megvárta,hogy magától aludjon el. 11kor álmában szoptattam, aztán fél 6kor mikor felkelt megint szopott, de aztán 8ig visszaaludt. 2 éjszaka után 2szer átaludta az éjjelt, azóta viszont most már 3. ejszakája újból sokszor felkel, most megint másfél óránként. Apja ment be hozzá, próbáltunk mindent ugyanúgy csinálni, mégsem jártunk sikerrel. Napkoözben 2szer alszik másfél órát, most már azt is úgy, hogy betesszük az ágyába, és ott az ágya mellett állva megvárjuk míg elalszik, a cumit szoktuk neki visszaadni, ha kiköpi, vagy ha nagyon nyüglődik, megsimogatjuk, de ennyi.
    mit javasolsz, mit tegyünk? mi lehet a baj? próbáljuk ki az aludj jól, gyermekem módszert?

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      A rágás egyértelmű jele a fogzásnak. Semmiképpen nem javaslom, hogy az aludj jól gyeremekemmel vagy más sírni hagyós módszerrel próbáljátok aludni tanítani, mert nem az a baja, hogy nem tud elaludni, hanem az, hogy fáj a fogacskája. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, hogy jobban viselje a fogzást, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Mónika

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!
    Lányom lassan 5 hónapos és cicin alszik el (vagy a kinti levegőn a babakocsiban). Éjszaka többször megébred, de ha félálomban cicit kap,alszik is tovább. Oldalkocsis kiságya van 1 hete,de van, hogy közöttünk alszik. Éjszaka sokat nem eszik, inkább csak cicizik. Ha nem teszem mellre, sír és teljesen felébred. Cumi nem fogadja el, már többfélét próbáltunk (mam-os, cseresznye). Havonta 1 kg-ot hízik. Mit tegyek, hogy éjjel ne kelljen állandóan ciciznie. Hogyan tudnám leszoktatni? Ha nem adok neki, képes másfél órát is hangosan sírni. Köszönöm a tanácsod!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Ebben a korban még normális, ha éjjel 3-4 óránként felébred a baba és enni kér. Ha csak ennyit ébred, akkor azon nem kell változtatni. Ha ettől gyakrabban, azt a kezdődő fogzás okozhatja, aminek biztos jele, ha nappal nyálzik és/vagy mindent a szájába vesz a baba. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, hogy jobban viselje a fogzást, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Dávid Ágnes

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Hisztivel kapcsolatos problémával fordulok hozzád. A fiam (2 éves) már 1 éves kora óta hisztizik. Néha vannak nyugodtabb hetek, aztán jönnek nagyon nehéz napok-hetek. Ő második gyerek, van egy 5 éves nővére, aki igen könnyű gyermek (mindig is az volt), szinte soha nem hisztizett. A kisfiam annyit hisztizik, és olyan kiszámíthatatlanul, hogy az már kétségbeejtő. Olyankor a földre veti magát, ordít, rúgkapál. Ezt csinálja, ha éhes, ha fáradt, ha nem abból a pohárból kap vizet, amelyikre ő gondolt éppen stb. 1 éves és 10 hós volt, amikor bölcsibe adtam, mert vissza kellett térnem dolgozni, de ott csak délelőtt van, délben elhozom. 4 hét alatt szokott be, addig sokat sírt. Aztán a bölcsit megszokta, ott többnyire vidám. Amikor érte megyek teljesen kiszámíthatatlan, hogy hogyan fog viselkedni. Ma fel sem tudtam öltöztetni, úgy hisztizett, máskor nyugodt, békés.
    Amúgy minden rendben van vele, leszámítva az evést, ügyes, okos. Mióta bölcsibe jár sokat fejlődött a beszéde. Visszatérve az evésre, baba kora óta rosszul eszik. 14 hónapos volt, amikor még éjjel-nappal óránként szopott, akkor kezdtem elválasztani. Van néhány étel amit elfogad (alma, vajas kenyér, tejbegríz, bundákenyér) a többit meg sem kóstolja. De szó szerint! A bölcsiben mostanában nem túl durván, de belediktálnak pár kanál levest. Sírva megeszi. De itthon kiakad attól is, ha csak megkérdezem, hogy eszik-e velünk ezt azt. Húst egyáltalán semmilyen formában nem eszik.
    Én azt az elvet vallom, hogy nem szabad kényszeríteni, de fel kell kínálni az ételt. És, ha lehet, semmi nasit ne kapjon napközben. Ami aggasztó számomra, hogy nem hajlandó megkóstolni semmit a szokott kajáin kívül.
    Kétszer volt már a távoli nagyszülőknél (mindkét családnál) 1-1 hetet a nővérével, és olyankor angyalian viselkedett, semmi hiszti!
    Mit tehetek? Várjak amíg kinövi?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    D. Ágnes

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Általában a bölcsiben jól viselkedő gyerekek otthon kiengedik a „fáradt gőzt” és nagyokat hisztiznek. Ezen segít, ha bölcsi után nem mentek rögtön haza, hanem pl. játszótereztek vagy sétáltok, hogy kiszaladgálja magát, kiadja a feszültséget, szorongást, amit a bölcsi okoz benne (a legtöbb kisgyerekben okoz). Ennek a jele az is, hogy nem akar enni.

      Tudnod kell azt is, hogy ez a fajta hiszti, ami nála van, az ún. distressz hiszti. Ilyenkor a kicsi csalódott vagy dühös, nem tud uralkodni az indulatain és teljesen kikel magából. Gyakran ezt fáradtság, éheség, fájdalom stb. is befolyásolja vagy éppen emiatt lesz érzékenyebb a kicsi mindenre. Ilyenkor nem lehet szavakkal hatni rá, nem is reagál, “magán kívül van”. Ilyenkor szoktak a kicsik hányni, magukat vagy másokat bántani, a földre vetni magukat stb. Ilyenkor fegyelmezéssel semmit nem érsz el, csak az segít, ha felveszed, megnyugtatod, megöleled, mert így a te higgadtságodból érzi, hogyan kellene megnyugtatnia magát, és később ezt meg is tanulja majd.

      A válogatásnak a szorongáson túl az is az oka, hogy szeretné ő irányítani ezt a helyzetet, azt akarja, hogy az ő akarata érvényesüljön. Tudja, hogy előbb-utóbb úgyis engedsz neki és megkapja, amit szeretne. Ilyenkor, ha te vagy a határozottabb és nem engedsz neki, akkor lehet, hogy 1-2 étkezést kihagy, de aztán megéhezik és megeszi, amit kap.

  • Kricsmarik Janka

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!
    Hetek óta tartó problémák miatt kerestelek meg.
    Kislányunk 14 és fél hónapos, tündérvirágszál. 🙂 Vidám, nagyon okos, csodababa.
    Az egyik az gondom az lenne, hogy ütögeti a saját fejét, ha rászólok. Pl. nyomogatja a mosógép gombjait, akkor én mondom neki, hogy nem szabad, mert elromlik a gép, erre Ő mosolyogva megüti a fejét. Ezt minden egyes rászólásnál eljátsza. Ilyenkor mondom neki, hogy nem szabad megütni a buksiját, mert bibis lesz, és a kezével megsimatogat. De semmit nem ér. 🙁 Természetesen soha nem bántottuk, még csak a kezére sem ütöttünk, nem tudom hol láthatott ilyet. Nagyon bánt, és borzasztó ezt látni. Ehhez kapcsolódóan megjegyezném, hogy játék közben szintén mosolyogva a falba vagy az ajtófélfába is be szokta ütni a fejét. Olvastam, hogy ez lehet fogzási fájdalomtól is, de szerintem ez nem attól van.
    A másik nagyon nagy problémánk az ebédelés. Eddig így nézett ki az étkezés:
    Ébredéskor kb, 8-kor 200 ml tápszer, tízóraira egy kis gyümölcs, ebédre husi főzelékkel, vagy amit mi eszünk, uszonna 4 körül krémtúró, vagy gyümölcs, vagy tejbegríz, vacsora kb 6 körül felvágottas kenyér vagy virsli vagy tojás stb. lefekvéskor fél 9-kor 200 ml tápszer. Az éjszakákkal nincsenek gondok, ügyesen végigalussza (hozzáteszem, még a fogak miatt sem ébred fel, 3 örlőfoga csak úgy észrevétlenül kibújt). A gondom az, hogy nem akar ebédelni. Elhagytuk a tízaórait, hogy „ki legyen éhezve”, de ez sem segít. Amikor már berakom az etetőszékbe, ellenáll. Még meg sem kostólta az ételt, de forgatja a fejét, fogdossa a fülét, és nyöszög. Hetente kb. 2-3 olyan alkalom van, hogy ügyesen eszik, a többi alkalom kínszenvedés. Ilyenkor megállás nélkül beszélek hozzá, hogy fenntartsam a figyelmét, kérdezgetek tőle dolgokat, állathangokat utánzuk stb. Van amikor még ez sem segít.
    Ebéd előtt sétálni szoktunk a friss levegőn, hátha majd az meghozza az étvágyát, de nem. A jobb evős napokon akár egy felnőtt adagot is képes megenni.
    Egyébként inkább a vékonyabb kategóriába tartozik. 1 évesen a súlya 9 kg volt, és 82 cm.
    Ja, és azt elfelejtettem írni, hogy egyik nap, amikor egyáltalán nem akart ebédelni, bekapcsoltam neki a mesét, és úgy evett, mint a kisangyal. Tudom, ez hiba volt, de kérlek magyarázd meg nekem, hogy mese nézés közben miért eszik??
    Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel.

    • Kricsmarik Janka

      2014. január 24. péntek

      Azt még elfelejtettem megemlíteni, hogy felmerült bennem az ebéd probléma kapcsán az is, hogy talán álmos, és azért nem akar enni, így előrébb hoztuk az ebéd idejét, de ez sem használt. Tehát már minden fellelhető probléma forrást kiszűrtem, ezért fordultam Hozzád!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Ebben a korban ez a fejütögetés gyakori viselkedés, így vezeti le a csalódottságát, mert nem csinálhatja azt, amiért rászóltál. Ez a hiszti egy formája. Ha a kicsi dühös vagy csalódott, így adja ki az indulatait. Ilyenkor vedd fel, nyugtasd meg, a te nyugalmad révén megtanulja majd, hogyan kezelje az ilyen helyzeteket másként.

      Azért eszik mese közben, mert elvonja a figyelmét. Lehet, hogy mire ebédeltek, már nagyon álmos, nyűgös, ezért nincs türelme enni. Ha megcserélnéd, és inkább csak alvás után ebédelne, akkor lehet, hogy sokkal szívesebben enne és éhesebb is lenne már akkorra.

  • Bartókné Zsófi

    2014. január 24. péntek

    Szia Ági!
    Elég összetett kérdéssel fordulnék hozzád. A lányunk, Lili most 3 hónapos. Igen helyre kis babuci, az elején viszont hasfájósan indultunk vagy én értettem félre vagy nem tudom már, a lényeg, hogy sokat sírdogál már az elejétől kezdve. Ettől én is elég feszült lettem olykor-olykor. Igyekszem megnyugtatni, de a dajkáláson kívül más módszert nem igen találtam rá. 2 és fél 3 óránként eszik és szépen gyarapszik is. Mostmár megtartja hason a fejét felkönyökölve nézelődik is nha. Háton nagyon kevés ideig van el csak 2-3 percet maximum és akkor elkezd homorítani, mint aki hasra akar fordulni, de persze a mozgássor sem jó, hiszen nem húzza fel a térdét, hanem mint írtam homorít meg a fejét hátracsapja. Plusz nyilván kicsi is még és nem elég fejlett hozzá az izomzata. Szóval ebből két problémánk is adódik, az egyik, hogy nagyon sokat van kézben, mert hamar elveszíti az érdeklődését, a másik, hogy mivel ennyit van kézben, nem is nagyon tudom lefoglalni. Próbáltam már mondókázni neki meg énekelni, olyankor megnyugszik, de nem tudok így tőle főzni és házimunkát csinálni sem. Érdekelne, hogy van-e valami jó ötleted, hogy szoktathatnám rá arra, hogy jobban ellegyen háton vagy hason fekve vagy a kisszékében?
    A másik problémánk pedig, hogy nehezen alszik és keveset napközben. Mindig sírdogálva, rosszkedvűen ébred és csak a szopi után egy fél órát, jobb esetben órát mosolygózik. Aztán nyűgös lesz. Ezzel lehet valamit kezdeni vagy várjunk majd megoldódik idővel?
    A harmadik kérdés pedig, hogy hogyan töltsük el az időt együtt? Amíg elvan magában az kábé egy negyede annak az időnek, amit ébren tölt. A fennmaradó időben nagyon nehéz lefoglalni. Még nem nyúl határozottan a tágyak után. Ha a kezébe adom, megtartja, de még csak kalimpál, odahúzni meg egyáltalán nem. Ha kézben van próbáltam már vele mondókázni, de az is csak nagyon kevés ideig köti le. Nagyon szeret nézelődni, de szerintem az se oké, hogy már 56-szor megyünk körbe-körbe a házban én is megunom, ő is. Sétálni minden nap sétálunk ls olyankor a kendőből jól elnézelődik, de sétálni sem lehet egész nap. Kérlek, ha van ötleted, hogyan tudnám lefoglalni ahelyett, hogy rohangászok vele le-föl a lakásban írd meg, mert már kezdek eléggé kimerülni. Ha sétálgatok vele, ringatom akkor el van, de alvás előtt akkor is mindig nyűgös lesz és sírdogál. Köszönöm válaszod: Zsófi

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      1. Próbáld úgy szervezni a napokat, hogy evés után, amikor jóllakott, büfizett, kipihent, akkor tedd le egyedül játszani kicsit (ebben a korban ez max. 5-10 perc), aztán játssz vele te (de nem kell felvenni, csak odamenni, játszani vele), aztán megint legyen egyedül kicsit (adj neki valami játékot vagy tedd át új helyre) és így tovább. Ne a kiságyban játsszon, hanem járókában vagy játszószőnyegek vagy pihenőszékben. Nem kell mindig azonnal felvenni, amikor elunja magát, elég leülni mellé, játszani vele.

      2. Ez idővel megoldódik majd. Most még hamar álmosodik, elunja magát, a változatosság ezen is segíthet, meg persze az, ahogy érik és egyre hosszabban tud ébren lenni.

      3. A játszóhidak és a nyomogatós játékok azok, amik ebben a korban le tudják foglalni a babát és a zenélő forgó. Itt írtam még játék ötleteket, amiket játszhatsz vele: http://www.kismamablog.hu/a-baba-fejlodese/mit-jatsszak-a-3-honapossal

  • Gyarmati Andrea

    2014. január 24. péntek

    Kedves Agi!
    Ket kislanyom van, egy 3 es fel eves es egy 7 hetes. Kerdesem altatassal illetve napirenddel kapcsolatos. Nagyobbik kislanyom a mai napig nem alszik el magatol, pici koratol fogva altatni kell. Tobb, mint 2 evig szoptattam, amig nagyon pici volt csak a cicin aludt el, utana ringatassal. Mikor nagyobb lett simogatassal merult alomba. Most, hogy 3 es fel eves lassan meg mindig valamelyikonknek bent kell maradni a szobajaban, amig el nem alszik. Ez vonatkozik a delutani es ejszakai alvasokra is. Rengeteget beszel es neha enekel elalvas elott. En megprobalok nem valaszolni ilyenkor, szeretnem tudtara adni, hogy most az alvasnak van itt az ideje. Mire elalszik egy neha masfel ora, szoval rengeteg idot toltunk altatassal. Azota megszuletett a kishuga es igy egyre frusztralobbnak tartom, hogy ennyi idot kell az altatassal toltenem es szerintem mar ennyi idos korara egyedul is el kellene tudnia aludni. A kishugat is szoptatom, ami persze szinten idoigenyes, igy a kicsit vinnem kell magammal, ha a nagyot altatom. Sokszor mondja nekem, hogy ‘anya tedd le a hugit es velem foglalkozz’. Nem szeretnem elhanyagolni a nagyot a kicsi miatt. Egyenlo figyelmet szeretnek nekik szentelni, ami egyelore lehetetlen.
    Szerinted hogy kellene raszokatnom az egyedul valo alvasra?
    Miota latja, hogy mennyit foglalkozok a baby-vel, o is neha baby-kent akar viselkedni, az olembe akar fekudni stb.
    Ovodaba heti egyszer jar es ott magatol elalszik, legfeljebb picit simogatjak. Ezt miert nem tudja itthon megcsinalni?
    Koszonom valaszod.

    Andrea

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Az óvoda más, otthon tudja a kicsi, hogyan érje el, amit akar: azt, hogy többet foglalkozzatok vele. Próbáljátok ki, hogy nappal, az alváson kívül fordítasz rá több figyelmet, így este már nem kell kompenzálnia. Este pedig érezze, hogy te irányítasz, és nem ő. Olvassatok mesét, aztán kapcsold le a lámpát, mondj fejből egy kis mesét a sötétben (erre önmagában sok kisgyerek bealszik), majd ha még ébren van búcsú és kimész. Ne azt mondd neki, hogy „aludj el”, hanem „hunyd le a szemed és várd, hogy jöjjön az álommanó”. Lehet az is a szabály, hogy ilyenkor ébren lehet még, de a szobából kijönni nem szabad. Szerencsére a kicsinek még nincs sok figyelemre szüksége, próbálj arra fókuszálni, hogy a nagynak jó legyen, pl. a szoptatás idejére a nagynak találj ki valami jó közös játékot. Az normális, ha most egy kicsit ő is kisbaba szeretne lenni, odabújni, engedd neki! Ez is segít benne, hogy hamarabb túlessen a testvér érkezése okozta szorongáson.

  • CAnna

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági! A következő lenne a „problémám”: kisfiam 14 hónapos, körülbelül egy hónapja apukája kel fel hozzá éjjelente, ami segített abban, hogy kevesebbet ébredjen, de még így is felébred kétszer minden éjjel. A problémám az, hogyha néha én megyek át hozzá, hogy vissza altassam nagyon elkezd sírni, és nem megy másképpen az altatás mint szoptatással (korábban is minden egyes ébredésnél megszoptattam, és erről akartuk leszoktatni). Férjem a munkája miatt sokáig nem tudja vinni az éjszakákat, ezért az lenne a kérdésem, hogy mit tehetnék, hogy ne kelljen megszoptatnom, és tőlem is elfogadja a cumit. köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Ebben a korban még normális, ha 1-2 alkalommal éhes éjjel és enni szeretne, ez éhség miatt is lehet, de szomjúság is okozhatja, mert a fűtés miatt ilyenkor száraz a lakás levegője. Esetleg azzal próbálkozhatsz, hogy vizet adsz neki ilyenkor.

  • Vera

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ágnes! A kislányom éjszakai ébredéseivel kapcsolatban kereslek meg. Most lesz éppen 8 hónapos és vagy két hónapja visszatért az éjjeli kétszeri keléshez. Ez eleinte érthető volt, hiszen megtanult kúszni, nagyobb lett, biztos több ennivaló kell. De lelassult már egy ideje a növekedése, a kúszást is régóta biztonsággal műveli, új mozgásforma nincs a láthatáron. 4 hónapos kora óta nyáladzik és mindent a szájába vesz, ezt erősebb fogzási tünetek csak néhanapján, pár napra törik meg, ilyenkor homeopátiával kezeljük, ezt se érzem most. Foga egyébként még nincs, duzzadt íny se. A szeparációs szorongás is csak néha veszi elő erősebben, különben nem igazán érezni, fél órát is eljátszik magában, ha van felfedezni való. Fél szívvel, jellemzően egy-egy nehezebb éjszaka után többször is nekifutottam az éjszakai szopiról való leszoktatásnak, de 1-2 nap után mindig feladtam. Egyrészt mert a szoptatás gyorsabb, másrészt meg mert igazából nem tudom nem éhes vagy szomjas e és nagyon rosszul éreztem magam, hogy esetleg olyasmit tagadok meg tőle amire igenis szüksége van. Most viszont úgy érzem ez azért mégiscsak túlzás, biztos van valami oka amin változtathatnék, csak nem jövök rá. Van valami ötleted? Nappal kétszer eszik gyümölcsöt, kétszer főzeléket, 3-szor szopik. 7,6 kiló, 7-fél 8 felé vacsorázik (ez hús nélküli főzelék, de többnyire inkább gabonakása) és 9kor fekszik, előtte még szopizik egyet. Általában 2×1,5 órát alszik nappal, néha 3×40 percet. 8-9 között kel reggel, az éjjeli alvás előtt kb. 4 órát van ébren. Minden ahogy a nagykönyvben meg van írva.:) Válaszodat előre is köszönöm. Veronika

    • Lutsch Emília

      2014. január 24. péntek

      Kedves Ági!
      Van egy 14 hónapos kisfiam. Csecsemő kora óta nagyon nehezen alszik el és nagyon gyakran felébred éjszaka. Volt, hogy óránként ébredt, ez néha mai napig is előfordul, vagy egy éjszaka 3-4 alkalommal. A gyakori kelés miatt a nagyágyban alszik közünk, gyakorlatilag az első pillanattól. Természetesen cicin alszik vissza, nem minden alkalommal eszik, de általában igen. Amikor elkezdett mászni az óta nagyon anyás lett, gyakran úgy tűnik, hogy ez csillapodik, de eltelik két-három hét és ismét ragaszkodóbbá válik. Van egy nővér, aki márciusban lesz három éves. Természetes ő is sokat piszkálja, gondolom ez is közrejátszik a szorongásában. Amikor fürdik csak akkor hajlandó leülni a vízbe, amikor én is beülök mellé. (nem tudom, hogy ez az információ is hasznos lehet e). A kicsi is féltékeny a nővérére és ez természetesen fordítva is igaz.
      Az altatás általában úgy van, hogy napközben vagy a babakocsiban alszik el vagy cicin. Ritkán sikerül beleraknom a kiságyba és az ágya mellé fekszem, megfogja a hajamat és 20-30 perc és elalszik (ez ritkán jön össze). Este is néha előfordul ez a variáció. Átlagosan órát alszik napközben. Ha fogzik, akkor nagyon nyugtalanul alszik a felkelések még gyakoribbak. A nagylányt apa altatja a másik szobába.
      Tanácstalan vagyok, hogy mit csináljak. Szeretném, ha a helyén a kicsi ágyban aludna éjszaka. Hogy tudnám bele szoktassam . Úgy érzem, hogy a cicizésre még szüksége van.
      Esetleg az még jó ötlet lenne, ha átszoktatnám a nagy tesó szobájába? Ha igen akkor hogyan kezdjek hozzá?
      Ami még problémát okoz, hogy nagyon féltékenyek egymásra. Ezen hogyan tudnék segíteni, hogy minden kinek jó legyen?
      Előre is köszönöm a segítsége!

      • Vida Ágnes

        2014. január 24. péntek

        Egyelőre még várj az átszoktatással. Még nagyon gyakran kel, ha most összeszoktatod őket, akkor garantáltan felébreszti a nagyot is. Jobb ezzel addig várni, amíg át nem törnek a hátsó fogak, és nem lesznek kicsit nyugodtabbak az éjszakák. A mozgásfejlődés aktív időszakai, amikor mászni kezd, amikor járni kezd, egyébként is rosszabbak alvás szempontból, ezt mindenképpen érdemes kivárni.

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      8 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 2x kel fel a baba enni. Ennek szimplán az az oka, hogy a baba súlynövekedésével párhuzamosan megnő a tápanyagigény is, és nappal nem tud még annyit enni, hogy éjszakára kitartson (hiába tömnéd meg, a gyomra még kicsi, az emésztése gyors, megéhezne megint), ez általában a szilárd (kenyér stb.) étkezések számának növekedésével és a baba fejlődésével szokott változni.

  • Bernadett

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági ! Nálam már megint ez látható. :A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Ha korábban még nem kérdeztél itt ezzel az email címmel, akkor ezt látod, amíg nem válaszolok neked.

  • Lujza

    2014. január 24. péntek

    Elnézést, lemaradt, hogy 7,7 kg-nál tartunk 😀

  • Lujza

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Elnézést előre is a terjedelemért, de mindent próbálok összeszedni. Kislányunk 28-án lesz 6 hónapos. 4 kg-mal született, most tart … kg-nál. Pontosan 5 hónapos koráig csak anyatejet evett-ivott, azóta van szükség tápszeres hozzátáplálásra, mert kevés volt már a tej, főként esténként. Egyébként nagyon hasfájós volt, most kezdtük teljesen elhagyni az utóbbi hetekben, habár néha még hajnalban úgy látom, hogy „teker” picit. Alvása 5 hónapos koráig: éjszakákat átaludta, igaz, mindig későn dőlt ki, olyan este 11 körül, de onnantól általában reggelig, 7-ig aludt (néha 5-ig), kelés és evés nélkül. Napközben 3 óránként evett. Illetve nappal nagyon keveset aludt, 20-30 perceket, , ha sétáltunk akkor nagyobbat. 5 hónapos kora után felgyorsultak az események. Egyrészt most január 8-án átfordult már hátról hasra és azóta is nagy ütemben fejlődik. Forog oda-vissza, a tengelye körül, már szinte kúszik, tolat, feltámaszkodva nyúl a dolgokért és magához húzza. Néhány hete úgy gondolom a fogzás tünetei is beindultak, mert már hetek, hónapok óta nyáladzik és mindent rág, most már néha éjjel is nagyon nyűgös volt, teljesen kipirul az arca is, illetve a popsijánál is. De egyéb tünet nem volt, tehát az ínyén még nem látom, nem volt lázas és nincs kellemetlen illata sem. Ez a küzdelmes éjszaka és a pirosság egyébként kampányszerűen jön, néhány napig, majd elmúlik. Ami miatt a segítséged kérem, hogy 2 hete kb. megborult a nem is létező rendünk, mert újra eszik éjszaka is. Felkel 3 óránként, cicizik és visszaalszik jó esetben. Más nem szokta megnyugtatni, próbálkoztam, hogy hátha csak szomjas, vagy odabújásra vágyik, vagy cumira, de nem. Ezért általában szoptatás a vége, de próbáltam már tápszert is adni, hátha. Ez most már kb. 2 hete tart, szinte minden éjszaka nyűgös, csak dobálja magát és magában nyögdécsel. Azt még kifelejtettem, hogy megkezdtük a hozzátáplálást, kóstolást is, a délutáni evésnél, szoptatás előtt kap egy kicsit. Almán már túl vagyunk, most kóstolja a sütőtököt. Tehát nappal elég rendszertelenül eszik, illetve nem sokat, pedig figyelek, hogy félhomályban, ingerek nélkül egyen, mert már minden elvonja a figyelmét, nézelődik. Általában mindig szoptatással kezdek és utána kínálom még meg tápszerrel. De az éjszakai evések miatt délelőtt szinte nem is eszik, csak dél körül. Utána 3-4 óra tájban jön a pép + anyatej, utána 8 óra körül, a lefekvés előtt pedig tápszert szoktam adni, hogy éjjelre maradjon elég tej. Egyébként mostanában már nincs fent éjjelig, hanem elalszik 9 körül. Nem tudom, hogy rosszul csinálok-e valamit, rendben van-e így az éjszakai evés (tudom, hogy növekedésnél ez visszajöhet), hagyjam és majd kinövi, vagy kell-e tennem valamit? Fogzás kapcsán is kérdeznék, mert nem találtam pont ránk illő alkati szert, hogy mit javasolsz? Chamomillát adjunk neki? Ha igen, mikor kell, állandóan, vagy csak ha tünet van? Szintén ez a kérdés a Viburcol kúppal kapcsolatban? Mikor, mennyi ideig lehet adni? Valamint a hozzátáplálással kapcsolatban olvastam a babaszakácskönyveket is, sok hasznos dolog van benne, de abban tudnál segíteni, hogy mit javasolsz még az elején, hogy mivel folytassam? Eddig nekünk mindig gond volt a széklettel, nagyon ritkán volt, több nap után (most a tápszeres kiegészítés óta gyakoribb, általában 2 naponta van). Tehát nem szeretnék olyat adni, ami tuti megfogja (a sütőtöknél még nem tudom mi a helyzet, most tartunk 2 napnál – de ez lehet a szokásos menetünk)… Elnézést a sok kérdésért és előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Ez gyakori jelenség ebben a korban. Ahogy a baba nő, nő a baba tápanyagigénye is, de az első falatok és az anyatej még nem elég neki, éjjel is megint megéhezik. Emellett még a foga is zavarja. Ha a pofija az egyik oldalon piros csak, akkor a Chamomilla az ő alkati szere, ha mind a két oldalon, akkor pedig a Belladonna. Az adagolásról a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz információkat.

  • Kitti

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Az alábbi helyzettel kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.
    Kisfiam 16 hónapos, amióta hazajöttünk a kórházból, anyósom a hét minden napján napi egy-másfél órát jött hozzánk unokázni. Kisfiam mióta betöltötte az 1 évet, azóta én viszem anyósomhoz heti 5 nap napi 1-2 óra hosszára délután, amikor kettesben is hagyom őket. Ennek ellenére anyósom még több időt szeretne vele tölteni naponta, de ezt nem nekem mondta, hanem a hátam mögött a férjemnek és az anyukámnak. Én ezzel nem értek egyet, és a védőnőnk szerint is túlzás amit művel. Szerintünk már így is elrontották, mivel mindent megengedtek neki, mikor náluk van, ezért kisfiunk úgy gondolja, hogy itthon is minden úgy kell legyen, ahogy ő akarja. Ha nem az van, amit ő kigondol, akkor nagy hisztit csap, el kezd csapkodni, vagy belefejel tárgyakba, néha sikerül elterelnünk a figyelmét, máskor meg addig hisztizik, míg el nem éri, amit akar.
    Nekem szerencsére van időm foglalkozni a gyerekemmel, nem kényszerülök rá, hogy anyósomra bízzam egész nap(ok)ra. A férjem kisgyerekként naphosszakat töltött az anyai nagyszüleinél. Gondolom ezért várná el tőlem, hogy én is így tegyek a gyerekemmel, de mi nem azért akartunk gyereket, hogy ő nevelje helyettünk.
    Anyósom legnagyobb problémája, amit hangoztat is, hogy szerinte a kisfiam nagyon anyás, azért, mert egész nap velem van, de mégis kihez kellene ragaszkodjon egy 16 hónapos kisgyerek, ha nem az anyukájához.
    Egyébként nagyon barátságos kisfiú, nem félős egyáltalán, vadidegeneknek is integet, mosolyog rájuk, múltkor a postán még a kisautóját is odaadta egy férfinek, pedig akkor látta életében először.
    A heti 5 napot még mindig soknak tartom, mivel attól tartok, ha a kisfiam éveken keresztül hozzá szokik, hogy minden délután a mamával van, akkor nem szívesen jár majd óvodába, mert úgy fogja megélni, hogy az óvoda miatt nem találkozhat a mamával. Ezzel az indokkal ritkíthatnám a találkozásokat?
    Mikor délutánonként el kezdünk készülődni, hogy megyünk anyósomhoz, kisfiam nem akar átöltözni, bemegy a szobájába, és magára csukja a szobaajtót. Miután leértünk, sírni kezd, mikor látja, hogy el akarok jönni. Mikor megyek érte, nem akar felöltözni, hogy el tudjunk indulni haza. Ez normális viselkedés?
    A másik gondom, hogy apósom felvetette, hogy most már időszerű lenne náluk fürdetni (persze nélkülünk) és altatni a kisfiunkat, de nem egész éjjel. Az egészhez még hozzátartozik, hogy éjszakánként egyszer még szopizik, és én nem érzem még szükségét, hogy ők fürdessék, és náluk aludjon éjszakánként. Mi vagyunk a szülei, ezért úgy gondolom, hogy éjjel nálunk van a helye legalább 3 éves koráig, vagy ha már kisfiunk szeretne náluk aludni.
    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Próbáld meg úgy megoldani ezt a dolgot, hogy konfliktus se legyen belőle és te is jól járj vele: ne azt mondd nekik, hogy mikor nem lehet velük a kicsi, hanem beszéld meg, hogy ezentúl minden héten legyen egy fix nap, amikor napközben ott lehet. Ezt azzal indokolhatod, hogy így kiszámíthatóbb a heti program. A többi nap viszont a tiéd 🙂 A kisfiad viselkedése normális, ebben a korban nehéz anyát elengedni, viszont minden más felnőtt nagyon-nagyon érdekes lesz. A nagyszülők „dolga”, hogy elkényeztessék kicsit a gyerekeket, ez természetes a részükről. A kicsi idővel megszokja, mit lehet a mamánál és mit otthon, megtanulja, hol mik a szabályok és a határok. Valójában heti pár óra a nagyszülőknél csak rugalmasabbá teszi a kicsit, nem árt neki, és ha van egy szabad napod egy héten, az neked is jó.

  • Kedves Vivien

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom kedden lett 2 hónapos.Egy héttel ezelőttig már nagyon ügyesen altatta magát.Ezen a héten viszont, amikor leteszem aludni, elkezdi gyűrögetni a feje alatt lévő pelenkát és a feje felé húzza.Eközben mocorog,nyöszörög és néha megfeszíti magát, kúszik felfelé.Az utóbbi 2 napban már nem is tudtam kijönni tőle,hanem újból segítenem kellett neki az elalvásban, mert volt hogy elkezdett sírni.Mi lehet ennek az oka?Előre is köszönöm a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Nem kell ettől megijedned, ezt az okozza, hogy kezd mozgolódni és keresi a megfelelő testhelyzetet az alváshoz: így altatja magát. Hagyd, hogy megtalálja a számára kényelmes testhelyzetet, nem kell megvárni, amíg elalszik. Idővel rájön majd, hogyan tud magától elaludni megint.

  • Adrienn

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!
    Február 3-án lesz 5 hónapos a kisfiam. Csak anyatejes baba. A problémám a következő:
    A tanulmányaimból fönnmaradt egy év, az egyetemen most passzív státuszú hallgató vagyok. Adódik a lehetőség, hogy február 1-ével folytassam a tanulmányaimat. Legkésőbb augusztus 1-én viszont kötelezően aktív státuszba kell lépnem és szigorlatoznom. Az utolsó éves rendszer megköveteli a 6 szigorlathoz kapcsolódó 6 gyakorlat teljesítését, ami változó, 1-3 hónap közötti napi elfoglaltságot jelentene minden tárgyhoz kapcsolódóan. Ebből (számomra) legjobb esetben is egy héten min 3 alkalommal pár órás távollétet jelent. A kérdésem az, hogy mikor lenne a kisbabám szempontjából legkevésbé rossz, ha bébiszitterre hagynám erre az időre? Itt gondolok a hozzátáplálás kérdésére, a kötődés kérdésére, a szeparációs szorongás kérdésére.
    Jól bevált napirendünk van, okos, ügyes, élénk kisfiú. Már forog, próbál kúszni, kommunikatív. Még nincs foga, de már ad fogzós tüneteket (gyakrabban ébred, vannak nyugtalan napok, nyálzik, rágcsál).
    Arra gondoltam, hogy a bébiszittert már 5-6 hónapos kora között bevezetném az életébe. Illetve ami még fontos: nem hajlandó semmilyen tápszert semmilyen módon megenni, egyszerűen remegő zokogásba fog, barmikor bármivel és bármilyennel próbálkoztam.
    Tehát: ha feb. 1-ével aktív hallgató leszek, legkésőbb április-május elején el kell kezdenem egy gyakorlatot / vagy aug 1-ével lépek a képzésbe, de ekkor már mindenképpen kötelező.
    Mit tanácsolsz? Köszönöm a választ,
    Nagy Adrienn

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      A legjobb megoldás a bébiszitter, mert így a megszokott környezetében maradhat a baba. Napi pár óra nem okoz semmilyen gondot a babának, és addigra már hozzátáplálod majd, így meg tudod oldani, hogy reggel szopizzon, napközben főzeléket adjon neki a bébiszitter, délután visszatérve pedig megint szoptathatod.

  • Kinga

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 16 hónapos és még napi 3x szopizik. 90%-ban így is alszik el. 4 napja elkezdtem, hogy a délben már nem kap és úgy alszik el. A kérdésem az lenne, hogy jó ez a fokozatosság vagy jobb lenne pl az esti alvást is rögtön „átprogramozni”? kb még 2-3 hónapot tervezem szoptatni, mert tervezünk kistesót viszont előtte van egy-két problémám, amit a szopi miatt nem tudnak kezelni. Illetve ezzel kapcsolatban még kérdezném, hogy a ciciről leszoktatással párhuzamosan vegyem rá az önálló alvásra, vagy azzal ráérek majd ha már nem szopizik?
    A másik kérdésem a sikoltozásra vonatkozik. Ugyanis időnként van hogy csak próbálgatja a hangját, de van hogy teljesen eltorzul az arca, kikel magából. Főként olyankor csinálja ha nem az történik, amit ő szeretne. Ilyenkor próbálom vele higgadtan megbeszélni, de nem igazán van hatása. Lehet ezt valahogy másképp is kezelni? Vagy ez egy ilyen időszak és kinövi?
    És végül az utolsó kérdés az evéssel kapcsolatban. Leginkább úgy eszik, hogy valami ott van előtte, leginkább mesekönyv. Az önálló evés nem annyira érdekli. ez mitől lehet? Illetve egy két falat után elkezdi kiköpni amit befal. Egy darabig azt hittem, hogy nem ízlik, vagy nem éhes, de nem erről van szó, mert kicsit később ugyanazt megeszi. Ez is korabeli sajátosság?
    Várom válaszod!
    Köszönettel

    Kinga

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Jó ez a fokozatosság, így lehet a legkevesebb sírással elválasztani.

      A hisztinek két fajtája van. Az egyik az ún distressz hiszti, amikor a kicsi csalódott, dühös és nem képes kezelni az indulatait. Ilyenkor szavakkal nem lehet megnyugtatni, kikel magából, nem reagál. Ebben a korban ez a leggyakoribb. Ilyenkor nem érdemes vele beszélni, mert nincs hatása, hanem át kell ölelni és megnyugtatni, mert a te nyugalmadból tanulja meg, hogyan kezelje ezt a helyzetet és maradjon nyugodt.

      Vannak babák, akik nehezebben barátkoznak meg a szilárd ételekkel és az önálló evéssel. Ültessétek mindig oda magatokhoz, amikor esztek és idővel rászokik majd ő is az önálló evésre, mert utánzással megtanulja.

  • Cili

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    3 hetes kislányunk miatt írok. Szépen szopizik és nappal elég hosszúakat alszik. Éjszaka viszont csak az én vagy férjem mellkasán, karunkban alszik,ha letesszük,rögtön ébred. Pedig szerintem jóllakik, szépen gömbölyödik és nem is nagyon keresi már olyankor a cicit, nem sír, „csak „nyöszörög, érezhető, hogy valami nem jó neki, a karunkban, mellkasunkon megnyugszik.Attól félek h a fáradtságtól nehogy gond legyen a tejecskével… Olyan pici még, gondoltuk a szívhang,test meleg megnyugtatja. Fog ez változni vajon?
    Hogyan szoktassam a kiságyába? Vagy akár velünk is aludhatna, de oda sem tudom letenni.
    Válaszod előre is köszönöm szépen!
    Tisztelettel:
    Cili

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Még csak 3 hetes, ilyenkor minden normális. A leírásod alapján ő úgy tűnik összecseréli a nappalt az éjszakával. Nappal ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni, ébreszd fel, ébrenlétben se a kiságyába tedd le, hanem ott, ahol ti is vagytok, hogy érezze, nappal van. Éjjel viszont ne kapcsolj lámpát, ha nem muszáj, ne pelenkázd át, ne beszélj hozzá, csak vedd ki, etesd meg, tedd vissza. Így kb. 3-4 nap után átáll a bioritmusa és érezni fogja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka.

  • olga

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon hasznosnak találom az írsaidat, rendszeresen olvasom. A baba-napközbeni alvásával kapcsolatos a kérdésem.

    Kislányom (harmadik gyerek) 7 hónapos; kiegyensúlyozott, aktív, jó mozgású kisbaba. Este 8-tól általában reggel 7-ig megszakítás nélkül alszik (vagy egyszer szopik fél 6 körül és alszik 7-ig még); délelőtt alszik 40 percet 10 és 11 között séta közben és délután 14-17 között általában 2,5 órát a kiságyban. Egyedül alszik el, párnáját ölelve, kis dörmögés közben, vagy sokszor teljesen csendben. A probléma,az, hogy kb 6 hete a délutáni alvás közben pontosan 90 perc után nyöszörögve sírva felébred.(Nem minden nap, de kb hetente 2-3-szor).Ilyenkor bemegyek hozzá, a szeme csukva van, fejét a matracba fúrva fészkelődik, mocorog, négykézlábra áll. Általában ha a hátára teszem a kezem, képes megnyugodni és vissza is alszik egy-másfél órát. ((Ez a visszaaltatás kezdetben nagyon keserves volt, most már általában 10 percen belül sikerül)Kérdésem, hogy mi lehet ennek a felriadásnak az oka; hogy lehetne elkerülni és ugye jól értelmezem, hogy ilyenkor még tovább aludna, hiszen sír, matracba bújik. Amikor valóban felébred(reggel és délután is, sose sír,hanem gagyog, mosolyog).
    Ha nem sikerül visszaaltatni, estére nagyon kimerül.
    Szopik, de kap már szilárd ételt is, ebédre főzeléket és anyatejet is. Általában először szopik, aztán kap főzeléket fél 1 körül.Foga még láthatóan nincs, viszont biztosan fogzik, mert nyálas, mindent a szákjába is vesz. Naponta egyszer Viburcol kúpot szoktam neki adni.

    Köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Valószínűleg jön a foga és ezért riad fel. Lehet, hogy nem a Viburcol az ő alkati szere, érdemes megnézni a tünetei alapján melyik való neki. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt megtalálod az összes szert és a hozzájuk tartozó tüneteket, ezalapján ki tudod választani neki.

  • Kriszti

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hetes és a következő lenne a kérdésem.
    Nagyjából kialakítottunk már egy napirendet, ami a következő: napi 6 étkezés 135 ml tápszerből ( hajnali 2 óra, negyed 8 körül, 11 körül, 15 körül, 18 körül, 21 körül), fürdés este negyed 9-kor. Napközben mikor nem alszik, szépen játszik a játszószőnyegen vagy nézelődik a pihenőszékében, viszem magammal mindenfelé a lakásban. A problémánk az estével kapcsolatos. A fürdést imádja, az utána lévő öltözködést már kevésbé. És ezután kezdődnek a gondok. Szépen megtanulta már, hogy fürcsi után vacsi jön, ez jó. Az viszont nem, hogy ilyenkor nem hajlandó a csendes félhomályos szobájában enni, ki kell vinni őt a nappaliba, ahol ugyan halkan szól a tévé és nagylámpa sem világít. Ahogy befejezi az evést, büfizik és várok egy picit, bevinném a szobájába, de ekkor kezdődik a rémálom, éktelen sírás kezdődik el, nem hajlandó a szobájában maradni. Az ágyát szereti, napközben is ott alszik és éjjel is, ezzel nem lehet gond. Azzal sem, hogy napközben nem játszotta ki magát. Tehát marad az, hogy a nappaliban vacsizik, büfizik, rajtam elalszik és ha szerencsénk van, akkor fél 11-11 körül e tudjuk tenni az ágyába miközben ő alszik. Szeretném megtudni, hogy mit tehetnék azért, hogy vacsi után a szobájában egyen félhomályban és csendben és utána ott kezdje el az alvást. Vagy maradjunk annál, hogy a nappaliban rajtam elalszik és majd valamikor tegyem be az ágyába. Azt még azért észrevettük, hogy ilyenkor így tud csak elaludni, aztán 10 óra körül felébred, kegyetlenül sír, de ha a férjen leoltja a kislámpát, egy idő után megnyugszik. Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Estefelé, az utolsó délutáni alvás után a babák már elég hosszan ébren tudnak lenni, akár 3-4 órát is ebben a korban, valószínűleg ő este 9-kor még nem álmos, ezért nem akar aludni. Inkább toljátok ki a fürdést későbbre, mondjuk 10 órára, mert addigra biztosan álmos lesz már.

  • Bernadett

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági !

    Szeretném kérdezni, mik azok az első jelek,amik arra utalnak, hogy a gyermek hiperaktív lehet. Vagy egy két évesnél erről még ne beszéljünk ? Egy más jellegű kérdés, Ön szerint egy két éves gyermeknek mi a legjobb immunerősítő ?

    Köszönöm : Betti

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      A hiperaktív gyerekek 60-70%-nál 2 éves korban már észrevehetőek a hiperaktivitás jelei
      – az átlagosnál sokkal magasabb aktivitási szint,
      – nem óvatosak, gyakran elesnek, baleseteket szenvednek,
      – hamar elunnak mindent, gyakran váltogatják a tevékenységeiket,
      – semmilyen koncentrációt igénylő feladat (pl. rajzolás, gyurmázás, mesélés) nem köti le őket,
      – gyakran kapnak dührohamot, amikor teljesen kikelnek magukból, sokszor ok nélkül is ordítanak,
      – későn lesznek szobatiszták.

      Ha ezeket tapasztalod rajta (napi szinten, mert átmenetileg szinte minden 2 évesnél előfordulnak ezek a viselkedésmódok), akkor érdemes nevelési tanácsadóhoz fordulnod vele.

      Ha változatosan eszik (zöldség, gyümölcs, hús, tejtermék) és minden nap játszik, mozog a szabad levegőn, akkor nem kell külön immunerősítő. Ha mégis rendszeresen visszatérő betegségei lennének, akkor érdemes homeopátiás gyermekorvost felkeresni, aki felméri és megmondja, mi az alkati immunerősítő szere, ezzel elkerülhető az állandó betegeskedés.

  • SzÉva

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom 9 hónapos, jó étvágyú, nyugodt, jókedvű és már 10 kg. Jó ideje megfordul mindkét irányba, négykézlábra áll és hintázik (napi rendszerességgel, de nem gyakran), hason fekve tolat, de se nem kúszik, se nem mászik, se nem forog. Inkább reklamál, ha megunta a játékokat. (Úgy gondolom, hogy nem szaladunk hozzá első szóra kisegíteni, hanem hagyjuk, hadd próbáljon tenni magáért.)Térdeire sem áll fel játék mellett sem. Az ölemben korán felhúzta magát ülő helyzetbe, így szeret nézelődni, támasztás nélkül néhány percig megül.
    Aggaszt, hogy nem érdekli a helyváltoztatás.
    Szerinted normálisnak mondható a fejlettsége?

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Ha tud forogni, négykézláb hintázik és hátrafelé tolatva kúszik, nincs miért aggódnod. Jó húsban van, ezért is lehet kicsit lustább, de egyáltalán nincs elmaradva semmivel, mozgásfejlődése a korának megfelelő. Ha majd begyakorolta ezeket, amiket most csinál, elkezd mást is, ne aggódj 🙂

  • Tünde

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Ma hat hetes, anyatejes kislányom „szokásairól” szeretném véleményedet / tanácsodat kérni.
    1. Széklete rendszeresen van, de zöldes a színe. Baj?
    2. Vannak olyan napjaink, amikor d.u. 5-től kèpes este 9-ig, vagy rosszabb esetben akár 11-ig is ébren maradni, sírdogálni, nyűgösködni. Ilyenkor nagyon aggódom, hogy nem alussza ki magát. Mi lehet ennek az oka?
    3. Vannak olyan éjszakák is, amikor egész éjel nyögdécsel, nem sír de nem is alszik/ nem pihen.
    4. Majdnem minden etetés alatt/ után bukik. Néha kisebbet, néha nagyobbat, néha az az érzésem, hogy amit addig evett mind visszalöki. Nagyjából igény szerint etetem, de ez úgy általában 3 óránként van. Éjel 3-4 óránként ébred enni. Egy szopizás változóan 5 perc ( bal mell) és 25 percet ( jobb mell) tart, és ezalatt szokott pukizni meg kakilni, ezért elég kapkodóan, nyugtalanul eszik. Szopi után megszoktam bökiztetni, de legtöbbször alszik bele… Ha szopi közben bukik, nem tudom adjam-e tovább neki a cicit? Egyszer az egyik mellből, következőben a másik mellből szoktam etetni. Amúgy a súlya normálisan gyarapszik.
    5. Ami az altatást/alvást illeti: napközben, szopi, büfiztetés, nézelődés ( kint van velünk a konyha/nappaliban) után hintában, hintaszékben vagy a kanapén ringatva alszik el. Egyik kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, h. muszáj-e este 8-kor lefektetni a kiságyba (mellettünk van a hálóban)? A másik meg, h. az éjszakai szopi után csak apa ölében/ringatásával alszik vissza, ami fél óra- óra hosszat is eltart. Lehet valamit annak érdekében tenni, h. a kiságyba visszatéve vissza is aludjon?

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      1. A zöldes széklet normális, általában az okozza, ha kicsit túleszi magát a baba, de ezzel nem kell foglalkozni.

      2. Ilyenkorra már kifárad, túl sok ingert kapott, de még nagyon kicsi, nem tud „kikapcsolni”, ezért nyűgös. Szoptasd ilyenkor gyakrabban, ez segít kicsit pihenni neki.

      3. Ebben a korban a legtöbb baba sokkal hangosabban alszik, még nincs igazi mélyalvás. Ez teljesen normális, nem kell foglalkozni vele, ilyenkor ő alszik és kipiheni magát.

      4. A gyakori bukás és szopizás normális, ez is azért van, mert jó evő és kicsit túleszi magát. Ahogy fejlődik az emésztése, megtanulja majd szabályozni ezt is.

      5. Nem, nem muszáj. Akkor fektessétek le, amikor már álmos és látjátok rajta, hogy itt az ideje.

      Gondolom az éjszakai szopi után nem ő kéri kifejezetten apát 🙂 Valószínűleg kicsit hasfájós, ezért alszik vissza nehezen éjszaka. Ilyenkor ne kapcsoljatok lámpát, csak vedd ki a sötétben, etesd meg, és tedd vissza a kiságyba. Nem kell tisztába tenni (kivéve, ha kaki van és akkor is evés előtt tedd tisztába, hogy szopi közben visszaaludjon). Nem kell visszaaltatni, tegyétek a kiságyba és várjátok meg, hogy magától elaludjon. Ha evés után erőlködik, fáj a hasa, sír, akkor fektesd hanyatt és a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd, ez segít neki a pukizásban és utána könnyebben elalszik majd. Ha ez sem segít, az éjszakai evések előtt adjatok neki hasfájás elleni szert.

  • Dóra

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4,5 hónapos. 1 hónapos kora óta jól aludt, először 5 órát egy huzamban, utána 1,5-2 óránként kelt.2 hónapos korától pedig 8-10 órákat aludt. Különszobában alszik, egyedül el tud aludni. A napi ritmusa ugyanaz. Délután 1-kor alvás kint a levegőn, mert bent a házban nem alszik el. Ilyenkor alszik 3 órát. Este 19:35-kor fürdés, evés, alvás. Kb 1,5 hónapja viszont nagyon gyakran felkel. 1,5-2 óránként. Igaz, most bújik ki épp az alsó két foga, a teteje már látszik is, szerintem akkor már át is törte az ínyét, de nem sírva ébred. És egyáltalán nem nyűgös. Se nappal se éjszaka.Kb.5 percet eszik, utána érzem, hogy csak cumizik vele, (csak anyatejet eszik)és közben el is alszik magától. Kipróbáltam, hogy hátha csak a cumi kell neki, de nem. Ki kell vennem, és megetetnem.
    Mi lehet a baj?Miért nem alszik, ha eddig olyan jó alvó volt?Már nincs ötletem. Az biztos, hogy nem fázik és melege sem lehet, mert megfigyeltem, kísérletezgettem vele.

    A másik problémám, hogy napközben kizárólag kint alszik a levegőn. bent maximum 10 percet evés után, de akkor is percenként felriad, mintha valamitől megijedne. Próbáltam kiságyban altatni, babakocsiban tologatni, de nem alszik. Ha kiviszem a levegőre babakocsiban, akkor 2 perc alatt elalszik.Hogyan tudnám rászoktatni a benti alvásra?

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Ezt a gyakori ébredést egyértelműen a fogzás okozza. Ha nappal azt látod, hogy nyálzik és/vagy mindent a szájába vesz, az ennek a biztos jele. Ha teljesen áttörte már az ínyét, javulni fog a helyzet.

      A nappali felriadást is ez okozza.

      Emellett az is felmerülhet, hogy éhes éjszaka. Ahogy a baba súlya nő, nő a tápanyagigénye is, de mivel egyre éberebb, ezért nappal egyre ritkábban és rövidebben eszik és éjszaka bepótolja, ami nappal kimaradt. Ha gyakrabban eteted nappal, vagy legalább az esti órákban gyakrabban szoptatod, akár fél óránként is, akkor talán jobban jóllakik és ritkábban kel fel éjszaka.

  • Rita

    2014. január 09. csütörtök

    Szia Ági,

    Kislányom 4,5 hónapos, az utóbbi hetekben az esti lefekvés után 1 órával mindig felébred, megnyugtatjuk, visszaalszik, majd 10-15 perc múlva újra ébred, majd egy kis nyugtatás után újra visszaalszik, és utána már általában alszik reggelig. Szerinted mitől lehet ez a gyakori ébredés közvetlenül az esti elalvás után? (Napközben 2-szer 2 órát és egyszer egy rövidebbet szokott aludni.)

    Köszönöm szépen,

    Rita

  • Kinga

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági,
    Kisfiam 19 hónapos. Eddig viszonylag jó alvó volt éjszaka. Mostanában 10-15-ször kell bemenni hozzá. Vagy kiesik a cumi és nem találja meg (alváshoz cumizik, napközben nem szokott) vagy csak szeretné, ha ott lennék, smigatja a kezemet, vagy kikéredzkedik egy kis ringatásra az ágyából, aztán visszaalszik és kb. 1 óra múlva, vagy kiabál, hogy anya, anya, vagy nyöszörgni kezd. Az elmúlt időszakban sok foga kijött, aztán beteg volt 1 és fél hetet)magas lázzal éjszaka) de a felébredések azóta is tartanak. Külön szobában alszik 3/4 éve. Van esetleg valmi tanácsod, hogy mivel tudnánk ritkítani az éjszakai ébredéseket? Vagy ez egy ilyen időszak és majd elmúlik? 🙂 Esetleg valamilyen homeopátiás szer?
    Előre is köszönöm,
    Kinga

  • Brigitta

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági,
    Kisfiam 27 hónapos. Este lefekvés előtt és reggel 6 körül szokott inni tejet. Ez így szépen működött. Aztán beteg lett kórházba került hasmenéssel. Mivel fogyott és amúgy is elég soványka (11kg)így örültem, hogy beiktatott még egy plusz evést hajnali 2 kor. Gondoltam jó ez így kis folyadék, tápanyag. Helyre áll a szervezete és visszaáll minden a régi kerékvágásba. De nem ez történt. A reggel 6-os kiesett a hajnali 2 órás etetés megmaradt:(. Szépen lassan szokássá vált. Ez már 4 hónapja megy. Hogyan tudnám leszoktatni róla.
    Köszönettel: Brigitta

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Fűtési időszak van, száraz a lakás levegője, természetes, hogy ilyenkor a kicsi éjszaka is szeretne inni. Mivel csak egyetlen alkalomról van szó, nem javaslom, hogy szoktasd le róla. Inkább tedd úgy az ágya mellé, hogy maga is ihasson belőle és mondd meg neki, hogy ha felkel, hol találja.

  • Vic

    2014. január 09. csütörtök

    Szia Ági,
    alvással kapcsolatos a kérdésem. Kislányom 15 hónapos, már szalad, még anyatejes, éppen mostanában csökkent a szoptatások száma 2-re. Pár hete-hónapja éjszaka gyakran felébred, és nem tudom visszaaltatni. Réreg ilyenkor elég volt a cumit visszaadni vagy megsimogatni, de mostanában fel kell venni, kapaszkodik felfelé, feláll és úgy nyújtja a kezét sírva. Hisztibe lovallja magát. Nem tudom, mitől lehet. Szeparációs szorongás? Fogzás? A doktornő tanácsára adunkenyhe fájdalomcsillapítót néha éjszakára, amikor úgy tűnik, nagyon fáj a foga napközben, de ilyenkor is felébred.
    Csak úgy nyugszik meg, ha magunkhoz öleljük. Amikor megpróbálom visszatenni az ágyába, ha el is aludt közben, azonnal felébred és újra kezdődik a hiszti. Próbálom sokáig, hogy nem veszem fel, hanem próbálom simogatva megnyugtatni, de nem nagyon használ, és egyre hisztisebb, már-már kétségbeesett.
    Mit tegyek? Félek, hogy vmi lelki-bizalmi törést okozok, ha nem veszem fel. Jelenleg csak úgy tudunk aludni, ha feladjuk az álláspontunkat, és átvisszük magunkhoz az ágyunkba a másik szobában. Ott azonnal elalszik, amint letesszük, hozzánk sem kell érnie hozzá. Mi lehet a baj? Így hárman nem pihentető az alvás, apa dolgozik, és én is nagyon fáradt vagyok ezektől az éjszakai programoktól, ráadásul a védőnő szerint nem szabadna az együttalvást megengednünk.
    Mit tanácsolsz? Hiszti kezelésére próbáltam a megnyugtatós-elmagyarázós módszert, ill. a lépcső módszert is, de olyan, mintha nem hallaná, nem hat semmi.
    Szerinted mit tegyünk? Hadd aludjon velünk, egyszer csak kinövi majd?
    Korában jó alvó volt, gyakorlatilag pici kora óta végigaludta az éjszakát.
    Kérlek, valami irányvonalat mondj legalább, hogy inkább kitartsunk a hiszti ellen vagy inkább engedjünk és nyugtassuk meg magunknál, maradjon az együttalvás?
    Nagyon köszönöm a segítséget előre is!
    Vic

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Ebben a korban sok kicsi igényli az éjszakai összebújást, a testközelséget. Ez azért van, mert nappal egyre önállóbb és éjjel pótolja be, ami nappal kimaradt. Az együttalvás csodálatos dolog, biztonságot ad a kicsinek egy olyan életkorban, amikor bizonytalan magában és a világban. Legyél türelmes vele, engedd, hogy veletek aludjon! Ha eljön az ideje, magától ki fog költözni az ágyatokból.
      A hiszti nem csak a manipulációról szólhat. Ilyen kis korban gyakrabban az ún. distressz hiszti, amikor a kicsi annyira kikel magából, hogy elveszíti az önkontrollt. Ilyenkor meg kell nyugtatni, mert magától erre nem képes.

  • Renata

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Agi!

    kisfiam 9 honapos mult. anyatejes baba.
    kb 5 honapos koratol probalom hozzataplalni
    de nem sok sikerrel.
    Neha megeszik egy fel uvegnyi babaetelt de volt mar
    olyan, hogy egy egesz uveg lecsuszott.
    En is fozok neki, de semmi mast nem hajlando megenni csak ami edes.
    Az almabol eszik, a banant is kedveli, es a mi eteleinkbol szokott nagyon apro darabokat kapni.
    ezen kivul semmi mast nem eszik. Sok mindennel probalkoztam, de amilyen lelkes volt az elejen mara szinte
    alig eszik valamit. 10 kg, nem kicsi baba, a sulya kb ket honapja nem valtozott.
    Igeny szerint szoptatom, reggel ebredes utan egy orat neha masfelet fent van es aztan visszaalszik
    egy orara kb. ekkor szopik, csak cicivel hajlando elaludni. nagy ritkan ringatasra, de amint leteszem felebred.
    aztan delolott jatszik, maszik, par napja a felallast gyakorolja majd del fele megint ehes ekkor megszoptatom ujra
    es probalom elotte vagy utana valami massal is kinalni. gabonapeppel, gyumolccsel, fozelekkel, de max 5 kanallal eszik belole aztan oklelndezni kezd es nem ker tobbet. majd megint elalmosodik, szoptatas alvas aztan ujra jatek, seta, furdes es szopival alvas.
    Kb igy nez ki egy napja.
    A kerdesem az lenne, hogy elegendo-e neki az anyatej meg? Nagyon sokat felebred ejjel szinte ket orankent kel es
    sehogy mashogy nem alszik vissza csak a cicin. Tegnap ota ejjel felebred fent van egy orat es megprobal felallni az
    agy tamlajanal. nagyon nehezen alszik vissza. dobalja magat ide oda, sir, egyet sziv az egyik cicimen aztan a masikon aztan ujra az egyiken mig vegul nagy nehezen visszaalszik.
    Most mar eleg megterhelo a ket orankenti keles es szeretnenk, ha leszokna az ejszakai cicizesekrol es kicsit tobbet aludna.
    Hogyan tudnam ezt megoldani? Nem szeretnem, ha serulne a kis lelke semmi esetre sem, de fizikailag mar nem birom ennyi alvassal. 1 eves koraig szeretnem maximum szoptatni, le lehet szoktatni esetleg, ha o nem valasztja el magat addig?
    Mondjuk erre keves eselyt latok mert tenyleg szinte semmit sem akar enni a tejen kivul.
    Mit tehetnek, hogy tobbet egyen? es, hogy leszokjon ezekrol a ket orankenti kelesekrol?
    koszonom valaszod.

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Igen, elegendő az anyatej. Kínálgasd mással is, de nem gond, ha 1 éves koráig elsősorban szopizik. A gyakori ébredést a fogzás okozza. Fogzásra való homeopátiás szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb információt a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Netti

    2014. január 09. csütörtök

    Szia Ági! Még egy utolsó kérdés az előzőkhöz. Mennyire fontos az egyedül elalvás egy másfél évesnek? Lehet hogy belefér az is ha köztünk alszik el a nagy ágyban miközben fogja a kezemet? vagy hatással lehet az alvás mélységére az elalvása és érdemes kitartani amellett hogy saját ágyában aludjon(ott is a kezemet fogja). Köszönöm a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Belefér a közös elalvás. Ennek nincs hatással az alvás mélységére, ki tudja magát aludni így is a kicsi. Lelkileg viszont jó neki az a biztonság, hogy ott vagy vele. Aztán, ha már nem igényli, ki fogja nőni majd.

  • Bodó Erika

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Két kérdésem van, mivel két gyerekem van, de mindkettő alvással kapcsolatos… 🙂
    A lányom 3 hónapos múlt, eddig nagyon könnyen elaludt, akár magától is, ha letettem, egy darabig kalimpált, majd magától elaludt. Pár napja azt vettem észre, hogy cumisüvegen szeret leginkább elaludni (sajnos nem tudom szoptatni), és sokszor addig sír, amíg már csak az nem marad hátra, és akkor elalszik cumisüvegen. Nem szeretném, ha erre rászokna, van vmi ötleted, hogy hogyan lehetne ezt a rossz „szokást” még időben elcsípni?
    A másik kérdés, a 2,5 éves fiammal kapcsolatos. Ő sosem volt túl jó alvó, de azért aludt délután, és este sem volt különösebb gond ezzel. Amióta viszont a tesója megszületett, úgy látom, hogy szinte menekül az alvás elől. Itthon van velünk, nem jár bölcsibe, de a délutáni alvásoknak már búcsút mondtunk, nagyon ritkán alszik, de sajnos este is nagy meccseket játszunk ezért, és olyan 1,5 órát biztos, hogy szoktuk altatni. Gondolom, a kistesó miatt van ez, de lehet valamit tenni ilyenkor?
    Köszönöm a segítséget!
    Erika

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Lehet, hogy a kislányod már nem a megszokott időpontokban álmos, hanem egy kicsit később. Figyeld ki, mikor álmosodik el úgy igazán és akkor fektesd le. És cumisüveg helyett kapjon elalváshoz cumit, ha ezt szereti.

      A kisfiad nem az alvás elől menekül, hanem több figyelmet szeretne kapni. Szeretgesd többet, és ne csináljatok nagy cécót az altatásból, inkább legyen kicsit ébren, amikor a tesó már alszik ilyenkor foglalkozzatok csak vele, várjátok meg, amíg nagyon álmos lesz, feküdjetek le vele, olvassatok neki mesét, aztán kapcsoljátok le a villanyt és mondjatok neki a sötétben fejből a mesét (erre talán el is alszik, de a lényeg, hogy ti irányítjátok, mi történik, nem ő és neki is kellemes a dolog)

  • Edit

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kisfiam 6 hónapos és altatással kapcsolatos kérdésem van. Kisfiam az éjszakát átalussza, nappal általában kétszer alszik, délelőtt az ágyában, délután séta közben. Körülbelül 1 hete jelentkeztek az esti altatással kapcsolatos gondok. Korábban 5-15 perc alatt el tudott aludni, 1 hete viszont 1,5 órába is beletelik, míg elalszik. A délutáni alvásból legkésőbb 3/4 5-5 órakor ébred (de sokszor korábban) és 9-fél 10 felé tesszük le este, így 4,5 órát biztosan ébren van az esti alvás előtt. Foga már kettő van, várjuk a következőt, gondoltunk rá, hogy talán ez okozza a nehéz elalvást, de a fogínygéltől sem lett jobb a helyzet. Az altatás rendjén nem változtattunk: játékkal egybekötött fürdés, aztán szopi, kicsit kézben sétálgatás sötétben és letesszük. Tudnál tanácsot adni nekünk, mi okozhatja ezeket az altatási nehézségeket?

    Köszönöm!
    Edit

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      A babád egyre nő, egyre később álmosodik el. Próbáljátok meg fél órával később fektetni este és könnyebben fog menni az elalvás.

  • Kormány-Elekes Gabriella

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    nagyon hasznosnak tartom a honlapodat, nagyon sok mindent tudtam már hasznosítani a mindennapokban. Az én kisfiam 11 hónapos és még nem mutogatja a testrészeit. Azt olvastam itt nálad, hogy 10 hónaposan kellene. Próbálkozok, mutogatom, de nem igazán csinálja. van-e valami jó tanítási mód? Egyébként, már ideadja a játékokat, ha kérem, szóval azért sikerül néha elérni nála egy két dolgot 🙂 A másik problémám, hogy nem igazán akar magától inni. Hiába van a közelébe az itatópohár, játszik is vele, de ha ivásra kerül a sor, nem akarja megfogni. Van rá valami ötleted?
    És a harmadik, problémám, hogy nagyon rosszul alszik 6 hónapos kora óta. Mindig ráfogtuk a fogzásra, de még csak most bújik ki a 3. foga(a másik kettő már kinn volt, amikor kezdődött a rossz alvása). Minden éjjel legalább 3szor felsír. Ilyenkor megitatom, megsimogatom egy kicsit és visszaalszik. Lehetne-e ezen javítani, hogy többet tudjon pihenni? nyilván így nem jó Neki, mert napközben 3szor alszik, délelőtt kb.fél órát, délben 2-2,5 órát és 6tól is egy fél órát. Este negyed tíz körül teszem le, sokszor fél 10 körül alszik is.
    Köszönöm válaszod előre is.

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Valószínűleg még nem érdekes a számára ez a dolog, most a mozgás fontosabb neki, ha eljön az ideje, meg fogja mutatni majd őket.

      A babák ügyesen szabályozzák maguknak a szomjúságot, ha inniuk kell, mert szomjasak, akkor isznak. Kínáld meg minden evés után, de ha csak 1-1 kortyot iszik, az is elég. És próbálkozzatok pohárral vagy szívószállal, sok baba jobban szereti, mint az itatópoharat.

      A hatodik fog áttöréséig sajnos ez így is lesz. Egyébként, ha kipihent, jókedvű, akkor elég neki ennyi alvás. Az éjszakai 3x felkelés is normális, ez még nem is számít önmagában alvászavarnak, szimplán az éhség is okozhatja még ebben a korban. Ha kijött a 6. fog, javulni fog a helyzet.

  • Joó Gyöngyi

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Àgi,

    Kislànyom 6 hónapos. Egy hónapja kezdtük a hozzàtàplàlàst.
    Az ebèdet màr kivàltottuk fözelèkre. A többi ètkezès tàpszer ( 4×eszik, 550-650).
    Kèrdèsem: mikor kell a többi ètkezèst is kivàltani?
    Tizórai és az uzsonna gyümölcs. Elegendö ez Neki vagy össze lehet keverni kölessel?
    Hipp almalevet adok Neki babavízzel hígitva. Ezt kinàlom fel Nekia fözelèk utàn. A sima vízet ès a natur gyümölcsteàt nem fogadja elel.Napközben is adjak Neki?

    Elöre is köszönöm
    Joó Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Még ráértek kiváltani a többi étkezést. A „nagykönyv” szerint 2 hetente lehet kiváltani egy étkezést, de én jobban szeretem a baba igényeire bízni. Ha úgy látod, szívesen eszik, akkor elkezdheted kínálgatni tízóraira is mással és akkor váltsd ki, ha már megeszik egy teljes adagot belőle.

      Mivel tápszeres baba, ezért minden étkezés után kínáld meg innivalóval és két étkezés között is egy alkalommal.

  • Adrienn

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányunk 16,5 hónapos. Az éjszakai alvással vannak gondjaink. Rendszeresen előfordul – két éjszakánként -, hogy felébred és 2 órán keresztül nem tud visszaaludni. Próbál aludni, de 5-10 percenként mindig felsír. Ilyenkor mindig bemegyünk hozzá, megvigasztaljuk, nem igényli mindig, hogy kivegyük, mert már magától dől be az ágyba, hogy aludjon tovább. De sajnos kis idő múlva ismét ébred és sír.

    Néha a pocakjára gondolunk, hogy fáj neki, mert szokta tekergetni és feszíteni magát, és pukizik is ilyenkor. Van, hogy adunk neki Gripe Watert, ha rájövünk, hogy a pocakkal van a gond. De nem hiszem, hogy mindig ez okozná az ébredést, mert ez lassan már 2 hónapja tart.

    Próbáltuk már megetetni is, de nem fogadott el semmit, úgyhogy az éhséget kizártuk.

    Azt tudni kell, hogy a vizet nem szívesen issza meg, se éjjel, se nappal. Ezért most a vizébe teszek egy csepp teát, hogy kicsit más íze legyen. Ez valamikor jó és iszik belőle és alszik tovább, de most már egyre többször előfordul, hogy jó messzire eldobja az üveget és tovább sír. Ilyenkor adok neki teát és vagy visszaalszik rögtön, vagy ugyanúgy ébred rövid idő után.

    Az egyik kérdésem pont a teára vonatkozik, hogy nagyon nagy gond-e, ha éjjel is teát iszik a gyerek? Valamint gond-e, hogy nappal is csak teát iszik? A vizet meglátja, már a színéről tudja, hogy az nem tea és rögtön rázza a fejét, hogy nem kéri. Mást lehetne-e még adni neki inni? A teába milyen ízesítőt ajánlanál? Most nádcukrot teszek bele és egy kis citromlevet, de nem tudom, hogy a cukor mennyire káros neki. (a xilit-et is próbáltuk, de sajnos nem bírja a pocakja, hasmenése van tőle és kipattog a popója)

    Azt is próbáltuk már, hogy nem én megyek, hanem Apa hozzá, mert arra is gyanakodtam, hogy esetleg nekem szólnak ezek az ébredések, de sajnos Apánál is ugyanezt csinálta.

    A fogzás lehet még a gond, bár most épp szerintem nem jön a foga. Jelenleg 16 foga van, nemrég, Karácsonykor jött ki a két felső és utána a két alsó szemfog is. Egyébként minden nap kap Osanit golyócskát és ha úgy gondolom, hogy a foga fáj, akkor Dologéllel szoktam bekenni. De mostanában nem hiszem, hogy a foga jönne, mert nem látom az ínyét megduzzadva és nem is rág semmit úgy, mint mikor mocorognak a fogai.

    A melegre is gondoltunk, a távfűtés miatt, a radiátort is letekertük, így 22-23 fok van nála éjjel és néha bekapcsoljuk a párologtatót is.
    Kisebb korában jó alvó volt, nagyon hamar átaludta az éjszakát, a mozgásfejlődés beindulásával voltak ébredések, de aztán ismét átaludta az éjszakát.

    Tájékoztatásképpen írom, hogy 14,5 hónapos koráig szopizott, nagyon jó evő baba, mindent megeszik, lassan 12 kg lesz.
    Kis éjjeli fény van bent neki, tehát nincs teljesen sötétben.

    A segítségedet szeretném kérni, hogy szerinted mi lehet a gond? Ebben a korban mennyire jellemző a szeparációs szorongás vagy a félelem vagy egyéb lelki ok?

    Lassan belefáradunk az éjszakázásba és kezdünk tehetetlenek lenni. 🙁
    Válaszodat előre is köszönjük!

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      A fekete teában koffein van, önmagában ez is okozhatja az éjszakai éberséget. Tehát elsőként cseréld le a jelenlegi teáját Rooibos teára (van direkt gyerekeknek való változat). Mivel ez gyümölcstea, ráadásul nyugtató hatása is van, ezért jó hatással lesz az alvásra. A fogak miatt nagyon nem ajánlott a cukros tea, ezért ezt jobb lenne kerülni.

      Emellett természetesen van szeparációs szorongása is, mert ez ennek a kornak a velejárója. De önmagában emiatt nem ébred fel a kicsi. Viszont ez okozza azt, hogy ha ébred, akkor segítséget kér az alváshoz. Ilyenkor a legjobb, ha magatok mellé veszitek és együtt alszotok tovább.

  • Netti

    2014. január 09. csütörtök

    Szia Ági!

    4 éves kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Gyakran tapasztaljuk, főleg ha fáradt és éhes, hogy ellenkezik azzal amire szépen megkérjük, direkt nem fogad szót. Ha ilyenkor kérjük tőle azt amit szeretnénk, óriási sírásban tör ki, aminek az a vége, hogy a férjem mindig neki ad igazat és mégsem kell szót fogadnia. Konkrét példa: fél tányér leves után felállt az ebédtől és egy joghurtot vett ki a hűtőből. Erre mondtam neki hogy ha megette a másodikat is, akkor majd megeheti, de ezután jött az óriási ellenkezés és üvöltés, végül a férjem oda adta neki a joghurtot.

    1. A kérdésem az lenne, hogy melyikőnk viselkedik helyesen? i a teendő, ha olyankor lép fel egy ilyen szituáció, mikor fáradt vagy éhes és amúgy is nyűgösebb? Hogy érvényesül így a következetesség?

    A másik probléma hogy este úgy alszik el, hogy mellette kell feküdnöm és eközben a mellkasomat fogja. Ezt szeretném megszüntetni, mert engem már nagyon zavar, és van egy kis tesója is, így időhiányban szenvedek.

    2. Hogy tudnám minél humánusabban elérni nála hogy nélkülem aludjon el?

    A picivel kapcsolatban is van egy kérdésem: ő másfél éves, szintén kislány.

    3. Önálló elalvásnak számít az, ha éneklés és ringatás után, ha már ellazult befektetem az ágyába és fogom a kezét amíg elalszik?

    4. Ha felkel éjszaka akkor ugyanígy kéne megnyugtatni vagy jó az is ha akkor már közénk fektetem az ágyba?

    Mindkét lányommal küszködök az altatás és az egész alvás témában (amit én rontottam el még az elején), úgyhogy szeretném ha sikerülne valahogy megoldani ezeket. Benned bízom 🙂

    Válaszaidat nagyon köszönöm! Netti

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      1. Kétféle hiszti létezik. Az egyik fajta arról szól, hogy a kicsi teljesen tudatában van a cselekedeteinek és direkt ellenkezik, mert tudja, hogy a hisztivel elérheti, amit akar. Ezt onnan ismered meg, hogy ilyenkor a kicsivel lehet vitatkozni, ki lehet zökkenteni az ellenkezésből. Ilyenkor kell következetesnek lenni.
      A másik fajta az ún. distressz hiszti. Ilyenkor a kicsi nincs tudatában teljesen annak, amit csinál, kikel magából, nem lehet megvigasztalni, kizökkenteni, nem reagál. Ennek az oka gyakran a fáradtság, éheség, düh, csalódottság. Ilyenkor segíteni kell neki megnyugodni.

      2. Elalvás: teljesen normális, ha 4 évesen még igényel egy kis segítséget az elalváshoz. Ha ez nem több, mint 20-30 perc, akkor ez jogos igény és nem kell, nem szabad leszoktatni róla. Olvass neki mesét, aztán kapcsoljátok le a villanyt és mondj neki fejből mesét. A lényeg, hogy te irányítsd a folyamatot, ő pedig ne ellenkezzen.

      3. Nem, ez nem önálló elalvás, hiszen segítséget kap az ellazuláshoz, de a kicsinek ez természetes igénye 🙂

      Esetleg segíthet, ha apával megosztjátok a folyamatot és mindenki bevállal egy gyereknyi altatást 😉
      Vagy, ha egy szobában alszanak, akkor kettőjüknek együtt olvashatsz mesét este.

      4. Vedd nyugodtan közétek, ebben a korban nagyon igénylik ezt, aztán majd kinövi, ha eljön az ideje.

      Nem rontottál el semmit. Ők még kicsik, gyerekek, rád van szükségük. Ha most összebújhatnak veled, amikor kérik, később maguktól elhagyják majd, mert tudják, hogy számíthatnak rád.

  • Ágica

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Már kerestelek ezzel a problémával kapcsolatban, de sajnos még mindig fenáll. 🙁
    Kislányom már 10 hónapos, és csak cicin alszik el. Ezzel nincs is gondom. Viszont napközben az elalvás után nem lehet letenni a kiságyba, mert rögtön felébred. Aludni vagy cicin, vagy karban tud csak napközben (vagy rajtam fekve). Ezen szeretnék változtatni, és örülnék, ha be tudnám tenni a kiságyba, mert így sokszor én ébresztem fel (akarva-akaratlanul), és félek, hogy nem piheni ki magát.
    Próbáltam már cumival trükközni, nem kell neki, illetve a másik javaslatod az volt, hogy várjam meg, míg tényleg nagyon fáradt/álmos lesz, de így is ugyanez a helyzet sajnos.
    Kérlek, ha van még egyéb ötleted, ne fogd vissza magad 🙂 mert már 5 hónapja így megy…

    Előre is köszönöm!
    Üdv,
    Ágica

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Esetleg megpróbálhatod azt, hogy lefekszetek a nagyágyba, fekve szoptatod és amikor már mélyen alszik, akkor „megszöksz” mellőle. Az ágyat vagy barikádozd körül, hogy biztonságos legyen, vagy csináljátok ugyanezt egy nagy matracon.

  • Alíz

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági,
    kisfiam 5 hónapos múlt és az alvással kapcsolatosan lenne kérdésem. Nagyon sokszor csak az éjszakai alvás/nem alvás problémájáról olvasok. Nálunk viszont pont ellenkezőleg, a nappali alvásokkal vannak gondok. Az első perctől csak nagyon keveset alszik napközben, de mostanára eljutottunk oda, hgy 2-3 alkalommal alszik max. egy órát.
    A gond csak az, hogy látom, nem piheni ki magát, ritkán ébred „beszélgetve”.
    Próbálom akkor letenni aludni, mikor látom, hogy dörgöli a szemét, ásítozik, nyűgös, de sokszor majd egy órás procedúra mire elalszik.
    Előfordul, hogy az alvásidő egybeesik a szopival, ilyenkor nincs gond, de máskor nehézkes az elaltatása.
    Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan tudnánk kicsit könnyebben elaltatni. Napirendje szépen kialakult már, csak ezek az alvások zavarják meg.
    Segító válaszát és tanácsát előre is köszönöm.
    Alíz

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      5 hónaposan a 2-3×1 óra alvás teljesen normális alvásmennyiség, egyáltalán nem kevés. Akkor altasd el, amikor már nagyon álmos és már akkor is nyűgös, ha szórakoztatod, beszélgetsz hozzá. Ilyenkor kell lefektetni. Ha háton alszik, próbáld meg hason lefektetni, sok babánál a háton fektetés miatt megy nehezen az elalvás.

  • Orsi

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Agi,

    Mar megvettem a Babastart cd mikor a kislanyom kisebb volt es nagyon sokat segitett.Mikor problemam volt mindig ide fordultam segitsegert. Most viszont azt hiszem muszaly irnom.
    Kislanyom jovo heten lesz 20 honapos. Egy eves kora ota delutan 12-2 ig alszik. Felviszem a szobaba beteszem a kisagyba, odaadom a cumit meg a rongyot as mar alszik is. Vasarnap ota azonban ha megprobalom letenni egybol kiveszi a cumit es bedobja az agy moge es hangosan kiabal meg sir MAMA, MAMA. Nem segit ha visszamegyek es ujra odaadom a cumit meg lefektetem mert mikor kijovok a szobabol kezdodik minden elorol. Tegnap delutan 10 percet ultem az agya mellett a fotelban es igy elaludt, de ram se nezett, nem foglalkozott velem. Ez a problema az esti altatasnal is elkezdodott par napja. Apa fekteti 6 honapos kora ota , de neki is ott kell ulni par percet amig ki tud jonni a szobabol. Hagytam sirni hatha elalszik de nem mukodott.Nem akarom hogy megszokja hogy csak ugy tud aludni ha mellette ulunk mert ez idaig sem kellett. Mitol lett ez a hirtelen valtozas es el fog e mulni? Uljek akkor mellette amig el nem mulik ez a korszak?
    A masik problema amivel kuzdunk, hogy felebred az ejszaka kozepen 1kor, 3 kor es fent van egy oraig, nem alszik vissza es ordit ha kijovok a szobabol. Mar par ejszaka ultem fel orat a fotelban mellette amig elaludt.De utana alszik reggelig.
    Segitseged elore is koszonom.

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      A dackorszakban van, és szeretné minden felett átvenni az irányítást 🙂 Természetes, hogy egy kis segítséget szeretne az elalváshoz, és ő most azt jelzi, hogy ezt szeretné is megkapni. 5-10 perc segítség belefér, de át is alakíthatjátok kicsit az altatási szokásokat, pl. kézfogás helyett mondhattok neki egy kis mesét elalvás előtt.
      Az éjszakai ébredést ebben a korban több dolog is okozhatja:

      1. Jön a hátsó foga vagy a szemfoga, ha nappal tapasztalod ennek a tüneteit, lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen segíthet rajta.

      2. Fél éjszaka: a legtöbb kisgyerek megébred éjszaka 1-2 alkalommal pl. szomjúság miatt, de ha nincs semmi zavaró tényező, visszaalszanak maguktól. Viszont ebben a korban sok kisgyerek elkezd félni éjjel a sötétben, ezen segíthet egy kis éjjeli fény, amit felkapcsolsz a szobájában, vagy egy alvósállatka, aki „vigyáz” rá éjszaka. És az is segíthet, ha magad mellé fekteted ilyenkor és együtt alszotok tovább 🙂

  • Ildikó

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hetes és az alvással vannak problémák. Az egyik az, hogy napközben alig alszik. Ez úgy néz ki, hogy szopi, büfi, játék és viszonylag hamar elálmosodik (kb.fél óra), csukódik le a szeme, ekkor leteszem, jó esetben elalszik, de kb 20 percet alszik. Így viszont nagyon nehéz a napirendet tartani, mert ilyenkor persze nem etetem meg, hisz csak 1 óra telt el. Próbáltam az ingereket is lecsökkenteni, hátha az a baj, besötétítek, stb.
    A másik az nem igazán probléma, de szeretnék egy picit rajta változtatni. Este 7-8 körül már nagyon fáradt, gyakorlatilag bárhol elalszik. Ilyenkor van fürdés, ilyenkor alszik 5-6 órát, az a bajom ezzel, hogy jobb lenne, ha éjszaka tenné és akkor én is többet tudok pihenni. Van erre valami ötleted, hogy hogyan toljam ki ezt az időszakot?
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Ildi

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Gyakran azért nem alszanak nyugodtan a babák ilyen kicsi korban, mert nem érzik biztonságban magukat. Segíthet, ha hanyattfekvés helyett hason altatod, ha elalváshoz cumit adsz neki, ha mózesben vagy bölcsőben altatod, mert szűk helyen jobban biztonságban érzik magukat a babák, vagy ha pólya-szerűen egy takaróba csomagolod.

  • Kedves Vivien

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom ma 7 hetes. Anyatejet és tápszert is kap.Mostmár általában 20 ml anyatejet tud szopizni.Ezt egészítjük ki 120 ml tápszerrel.Születésétől kezdve nappal ébresztettük a babát, hogy 3-4 óránként egyen.Reggel, ha aludt, akkor 7-kor ébresztettem. Ekkor még 1 órán át evett, mert több tejem volt és tovább tartott a szopizás.Éjjel általában egyszer felkelt éjfél és 3 óra között, majd ettől függően 5 és 7 között ébredt legközelebb. 5 hetes korában kezdte el, hogy éjjel egyre később kelt fel. Pár napig nem kelt fel 4:30-nál korábban, majd pár napig reggel 7-ig is elaludt.Amikor már csak reggel 7-kor kelt kihagyott egy ékezést, így elkezdtünk aggódni, hátha nem lesz neki elég a napközbeni táplálás.Ekkor már többet is akart enni, így a kezdeti max.90 ml tápszert megemeltük 120-ra. Múlthét szombaton aztán úgy határoztunk, hogy nem ébresztjük többször, hagyjuk had alakítsa ki a saját napirendjét.Vasárnap reggel még szintén 7-kor kelt fel.Hétfőn reggel már 4:15-kor kelt fel és két napközbeni alvásnál sem volt hajlandó egyszerre 40 percnél többet aludni, majd még egyszer aludt napközben masfél órát; és este is felébredt 1 órával az elalvása után.Általában 8 körül tesszük le aludni és 9-kor már aludni szokott.Kedden már 3:30-kor felébredt, de cumival vissza tudtam altatni 5:20-ig, bár elég sokat mocorgott alvás közben.Ezen a napon sem volt hajlandó többet aludni kétszer 30-40 percnél, de ekkor a második 30 perces alvás után majdnem 1 óra alatt vissza tudott aludni, és onnan aludt még 1.5 órát.Este megint visszaébredt elalvás után kb. 1 órával. Fél óra altt aludt vissza.Tegnap már hajnali 1-kor felébredt, próbálkoztam a cumival,de 1 órás próbálkozás után már biztos volt hogy megéhezett, így megetettem.Ezután reggel 8-kor kelt.Megpróbálom követni az általad ajánlott altatási módot. Vagyis etetés után még játszogatok vele, és ha már azt látom, hogy elfáradt, akkor leteszem aludni. Van hogy magát elaltatja, van hogy altatni kell. Viszont mivel csak 40 percet alszik a reggeli etetés után, így már jóval a következő etetés előtt fent van és nem etetés után 1 órával fárad el, hanem inkább fél órával. Szóval ez így nem igazán megy nekünk. Lefoglalni is elég nehéz még őt. Ami engem aggaszt az alvása. Nem tudom mért alszik ilyen keveset nappal. Illetve hogy mikor fog beállítani magának valamilyen rendszert.Amit még nem említettem, hogy kb 2-3 hetes korában kezdte el az éjszakai mocorgást. Az éjszaka folyamán többször is arra ébredek fel, hogy pakolgatja a fejét jobbra-balra, nyöszög és kúszik, de közben csukva van a szeme. Ilyenkor nem veszem ki, hiszen úgy néz ki, hogy ő alszik. Mostanában olyan mintha erre a mocorgásra ébredne fel. Lehetséges hogy most felszínesebben alszik, mint akkor?Mitől vannak ezek a nyöszörgések,illetve mikor fognak ezek megszűnni?Tegnap éjjel is azért próbálkoztam a cumival, mert nem éhesnek tűnt hanem, mintha felébredt volna a mocorgására vagy valami másra, de nem éhségre. Tudsz nekem ezekben a kérdésekben segíteni?Aggódom, hogy valamit nem megfelelően csinálok, és ezért nem alszik rendesen a picike.Tegnap végül du 3 órát aludt.Még egy kérdés:pár napja etetés után nem lehet lerakni, mert rögtön el kezd sírni, csak kézben van el, ott sem mindíg. Ez mitől lehet? Előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Jól alszik a babád, nem kell aggódnod. Az újszülöttek sokkal hangosabban és felületesebben alszanak, mint a felnőttek, mert az anyaméhben nem volt szükségük mély alvásra, ezért mocorog annyit álmában, de ilyenkor nem kell foglalkozni vele, csak akkor, ha sírva ébred. Ez a mocorgás azért is lehet, mert kicsit hasfájós, ami ebben a korban nagyon gyakori. Segíthet, ha az éjszakai etetések előtt adsz neki egy kiskanál Gripe Watert vagy más hasfájásra való szert. Ha etetés után a pocakjához húzza a térdét, erőlködik, a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd, ez segít megszüntetni a hasfájást és visszaaludni.

  • Kovácsné Nagy Bernadett

    2014. január 09. csütörtök

    Hamarosan bölcsibe megy 2 éves kislányom. Velünk alszik este, és itthon a déli alvás is úgy történik, hogy a nagy ágyon, mellettem alszik el, én utána kimegyek. Nem lesz gond így a bölcsiben alvással ?

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      A bölcsiben gyorsan meg szokták szokni a kicsik az alvási rendet, mert a többieket utánozzák, nem kell aggódnod miatta 🙂

  • Noémi

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági! A kislányom 9 hónapos és eddig minden rendben volt az éjszakai alvással. 1 hete viszont felébred éjjel – 2 körül – és nagyon sír. Nehezen lehet visszaaltatni, ha visszatudom, 2 óra múlva újra ébred. Ilyenkor megszoptatom. 1 hónapja felállt, körbesétál a kiságyba és a bútorok között. Eszik is rendesen, napi 5-ször és mellette 4-szer szopizik. Mit tudok tenni? (Már 4 foga van, ezért azt nem gondolom, hogy a foga jön). Köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Általában a 6. fog áttöréséig az ébredések nagy része a fogzás miatt történik, utána van egy kis szünet a fogzásban.
      De az sincs kizárva, hogy mivel most sokat mozog, ezért megéhezik megint éjszaka és emiatt ébred fel. Próbáld meg megetetni, hátha akkor könnyebben visszaalszik majd.

  • Mónika

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lányom 4 hónapos, anyatejes. Mellettem alszik éjjel, mert az ágyában nem hajlandó aludni. Hajnalban állandóan szelek gyötrik. Ilyenkor tornáztatom, a hasára nyomom a lábait, és jönnek is rendesen a szelek. Ilyenkor megkönnyebbül, s alszik tovább, de egy óra múlva újra elkezd feszengeni, a lábait húzza fel, s újra jöhet a torna. Éjszaka félálomban szokott szopizni (közel az anyamell), de nem sokat, mert egész éjjel ugyanabból a mellből szopizik vagy talán inkább csak cicizik és szomját oltja. Ilyenkor nem böfiztetem, mert akkor teljesen felébredne, így meg alszik tovább. Csak cicin alszik el. Mit tehetnénk a szélgörcsök ellen? Reggelente 5 csepp biogaiát kap, mert hasfájós volt. Ha kifogy az üveg, újra megpróbáljuk, hogy jó-e a közérzete nélküle. Van itthon még infacol, espumisan, woodwards gripe water és salvus víz is. Ezeket nem adom neki a biogaia mellé. Mit javasolsz, hogyan könnyíthetnék a lányomon?
    Hason alvás sajnos kizárt, mert születése óta nem hajlandó letenni a fejét, ha hasra fordítom.
    Köszönöm a segítséged!

    VÁLASZ: Az éjszakai és esti etetések előtt adj neki egy kiskanál Gripe Watert.

  • Niki

    2014. január 09. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    A segítségét szeretném kérni kisfiammal kapcsolatban. Olvasgattam a blogján a kötődési zavarok című bejegyzését és lenne pár kérdésem.
    Márciusban lesz 2 éves a kisfiam. Probléma mentes terhesség volt, komplikáció mentes szüléssel (császármetszés). Szoptatni sajnos csak 7 hétig tudtam.
    Egy nagyon barátságos, okos, közvetlen kisgyerek, aki nem fél az idegenektől sem. Kisgyermekkorától ahová tudtuk magunkkal vittük, nem félt soha ha több ember vette körül.
    A problémám a következő lenne, 1-2 hónapja úgy érzem, hogy nem kötődik hozzám eléggé a kisfiam, nem szeret 🙁 CSaládom szerint hülyeség stb… A férjem nagyon sokat dolgozik, és nem kiszámítható a munkaideje. Ha itthon van én megszűntem létezni a kisfiamnak, csak apa létezik, ő adhat csak inni, ha sétálni megyünk csak apa kezét fogja. Velem ilyenkor nem is foglalkozik, ha hármasban játszunk, akkor is csak apa, apa…Úgy gondolom, hogy sokat foglalkozom vele, rengeteget énekelünk, mondókázunk, mesélünk. Járunk gyerekfoglalkozásokra is. Ott is előfordul, hogy minden gyerek az édesanyja ölébe ül az én fiam inkább a földön, vagy volt rá példa, hogy beleült egy másik anyuka ölébe. Engem ezek annyira elkeserítenek. Megpróbálok vele sokat foglalkozni, kinn lenni a friss levegőn, de vannak napok mikor több a dolgom a háztartásban és ilyenkor olyan lelkiismeretfurdalásosom van, hogy nem foglalkozom vele. A másik problémám az, hogy sokat megyünk az apai nagyszülőkhöz. Elég nagy a család, mindenki körbeugrálja. Ilyenkor is én mintha ott sem lennék, tudomást sem vesz rólam. De ugyanez a helyzet ha barátok, ismerősök jönnek, kezdetben csk méregeti aztán már csak az illetővel hajlandó játszani, Ha ketten vagyunk vagy ha olyanja van, csak úgy odajön, megpuszil, megsimogat. Mondjuk az esti mesét azt csak velem, de mégis rossz érzések gyötörnek. Talán amiatt is felerősödtek ezek, mert tavasztól vissza megyek dolgozni, ő meg megy bölcsibe. Az is az aggodalmam, hogy akkor még kevésbé fog hozzám kötödni, illetve majd a dadushoz, vagy az óvónőhöz fog úgy ragaszkodni ahogy hozzám „kellene”.
    Nagyon el vagyok már keseredve, azt gondolom, hogy valamit elszúrhattam amit már helyre sem tudok hozni. Vagy mindenki máshoz jobban kötődik, mint hozzám. Úgy gondolom, hogy nyugodt családban nevelkedik, foglalkozunk is vele és mégis.
    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

    Köszönettel:
    VN.

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Nem kell aggódnod emiatt. Sok időt töltesz vele, foglalkozol vele, természetes, hogy kötődik hozzád 🙂 És kötődni fog azután is, hogy bölcsibe megy. Hiszen a bölcsi nem azt jelenti, hogy 0-24 órát nem vagytok együtt, hanem napi 6-7-8 órát vagytok külön és 16-17-18 órát és hétvégenként együtt 🙂 persze most nagyon érdekes neki apa, a rokonok, élvezi a figyelmet, amit tőlük kap, és azt, hogy vannak más emberek is. A te jelenléted természetes neki, bízik benned, tudja, hogy mindig ott vagy, a többiek meg érdekesek, újak, mások, mint te. Ezért nem ugrál téged körbe, mert tudja, hogy rád mindig számíthat. És ez a legfontosabb 🙂

  • dalex

    2013. december 28. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiúnak 11 hetes. Éjszaka szépen alszik gyakran előfordul, hogy csak egyszer kel enni, viszont nappal csak 30-40 percet alszik egyszerre és ha felkelt már nem tudjuk vissza altatni.Elég neki ennyi alvás? Két hetes kora óta hasfajós, már mindent próbáltunk, de eredménytelenül. A hasfájás is nappal jelentkezik, általában akkor amikor már álmos.A kiságyban nehezen alszik el nappal, többször oda kell menni hozzá és visszaadni neki a cumit. Nem fog így nagyon hozzászokni a cumihoz? Ha nem álmos akkor kiköpi, nem kell neki. Ha még mindig az emésztése miatt nem alszik nappal később mikor már elmúlik elképzelhető, hogy többet is fog aludni a kisgyábán? Hordozókettőben viszont jól alszik! Így nehéz tartani a napirendet! Nálunk általában csak 2,5 órát ölel fel egy etap.
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2013. december 28. szombat

      Elég neki ennyi alvás, ebben a korban a mélyalvási szakasz kb. 30-40 perces, ha ébredéskor kipihent, akkor nem kell hosszabban aludnia ennél nappal. Amikor majd elkezd 1-2x aludni napközben, akkor az hosszabb lesz majd.
      Ha csak alváshoz kapja meg a cumit, nem fog rászokni. Nem gond, ha még csak 2,5 órás egy etap, ahogy nő a kisfiad, ez is megnő majd.

  • PV

    2013. december 27. péntek

    Kedves Ágnes!
    6 hetes lányomnál 3-4 napja próbáljuk bevezetni a 4ét, de nagyon nehezen alszik el. Előtte mindig szopi közben a mellen aludt el és letettem az ágyba, vagy ha sírt vigasztalás közben ölben, mellkasunkon aludt el, így egyáltalán nincs hozzászokva ahhoz, hogy a kiságyban aludjon. Most ha ásítozik besötételünk, letesszük, halkan beszélünk hozzá stb a leírás szerint, és végig is megy az elalvás szakaszain, de újra és újra kezdi. Kérdésem az lenne, hogy ha a szopi 40 perc utána büfi, ébrenlét majd az altatás sokszor több, mint 1 óra, akkor alvásra csak 30-40 perc marad a 3 órából, így borul a 4é. Fel kell-e kelteni a babát, vagy ha a 3 óra 4-5re húzódik az belefér, míg hamarabb el nem alszik. Ha altatásnál végig mellette maradunk, de csak ha sír nyugtatjuk, simogatjuk, beszélünk hozzá nem válunk „kellékké”? Szopi közben szinte mindig elalszik, szinte sosem engedi el magától a mellett. Ez ellen kell/lehet valamit tenni? Ha leveszem utána már ásítozik, de ha akkor teszem ágyba kimarad a büfi és tisztábatétel, de mire ezeket megcsináljuk már 2-3 alvás kezdésen (ásítozás, réveteg tekintet) túl van mire ágyba tesszük, lehetséges hogy emiatt „túlpörög”? Mivel így nagyon rövid az ébrenléti állapot, nem tudom mikor kellene kivinnem sétálni, levegőzni? Ha a kendőben/kocsiban elalszik és nem a kiságyban, akkor megint azt szokja meg hogy nem a kiságyban aludjon el, vagy néhány alkalom nem zavarja meg? Válaszokat köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. december 28. szombat

      Még csak 6 hetes, légy türelemmel! Valószínűleg ő leginkább cicivel tud elaludni, ezért is alszik el olyan nehezen másként.
      1 órán át semmiképpen ne altasd, ez szenvedés neked is, neki is, mert közben ő megint megélénkül, túlpörög. Inkább próbáld meg, amikor álmos cicin elaltatni, vagy adj neki cumit, esetleg legyen karban, amíg el nem lazul, ahogy neki kényelmes és el tud aludni.
      Néhány alkalom, amikor máshol alszik, nem zavarja meg, csak ne legyen rendszeres és ha ott elalszik, akkor ahhoz igazítsátok a napirend többi részét.

  • Mónika

    2013. december 27. péntek

    Kedves Ági!
    Lányunk 3,5 hónapos. Ingerkereső, talpraesett, belevaló típus. Mindig tudom, hogy mikor jön el az alvás ideje. Reggeli ébredést követően 2,5 óra múlva jön az első álmosság, de képtelen elaludni, csak sír, ordít. Ringatást nem szereti, mindig feszíti magát. Az ágyába letenni se lehet, mert keservesen, hangosan sír. Kizárólag cicin tud megnyugodni és azon is alszik el, viszont állandóan megébred arra, mikor a karjaival kapálózni kezd álmában. Kezeit nem tudom lepólyálni, mert azonnal kiszabadítja a karjait. Ilyenkor kb. 30-50 percet alszik. A következő alvása 12 óra körül van, ilyenkor az erkélyen alszik, mert csak a levegőn, a babakocsiban tud mélyen aludni. Ilyenkor 3 órát alszik. Ezt követően már nem alszik, csak, ha épp sétálunk valamerre, s pisszen egyet a babakocsiban. Az éjszakai alvása nagyon rossz. Nehezen alszik el, s csak cicin tud elaludni. Éjjel többször ébred. Ilyenkor már magunkhoz veszem az ágyunkba, s a többszöri éjjeli ébredésekor cicizik (úgy veszem észre, hogy nem éhes mindig, mert van, mikor keveset szopik), s reggel 7-8.30 között ébred. Hogy lehetne leszoktatni a cicin elalvásról egy ilyen izgága típusú, akaratos, öntudatos babát? Órákig képes éjjel rekedésig ordítani, ha nem cicin aludhat el.

    • Vida Agi

      2013. december 28. szombat

      Valószínűleg sokkal nyugodtabban tudna aludni, ha hason altatnád, így nem ébredne fel a saját mozgására és meg tudná nyugtatni magát. Az nem gond, ha cicin alszik el, és az sem, ha csak 30-50 percet alszik, ha egyébként ébredéskor jókedvű, kipihent. 3 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel többször felébred a baba enni, különösen, ha együtt alszotok, mert ott kevésbé mélyen alszik a baba. De szerintem a hason altatás ezt is megoldaná. Ha esetleg biztonsági okokból nem altattad eddig hason, akkor bérelj vagy kérj kölcsön pár hónapra egy légzésfigyelőt.

  • Mónika

    2013. december 27. péntek

    Kedves Ági!
    Lányom 3,5 hónapos. Kb. 2 hete irtózik a fürdéstől. Az esti masszázst még mosolyogva élvezi, majd mihelyst a vízbe ér, elkezd sírni, s teljesen felhergeli magát. A fürdést mindig egy adott zene, a „fürdőzene” vezeti be, előtte mindig masszázs van, s a fürdés ideje is állandó (18.30). Korábban szeretett fürdeni, igaz, nem kalimpál örömében, hanem óvatosan, de nyugodtan fekszik apja karjában, s tátott szájjal figyeli, ahogy apukája beszél hozzá. A hőfokot hőmérővel állítjuk be,s orvos által felírt fürdető kenőccsel fürdetjük, hosszú haját kb. 5 naponta bebé koszmó elleni samponnal mossuk. Nagyon nehéz megnyugtatni, szinte csak a szopizással nyugszik meg. Soha nem merült el a vízben, nem kortyolt a vízből. Hogyan tudnánk megszerettetni vele a fürdést?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 28. szombat

      Lehet, hogy megijedt egyszer a vízben, vagy csak bizonytalanul érzi magát benne. Segíthet az, ha együtt fürdötök vele, vagy a fürdetővödrös fürdés, illetve az is be szokott válni, ha nem a megszokott helyen fürdeted, hanem másik helyiségben (pl. konyhában), mert gyakran a rossz élményt a hellyel köti össze a baba.

  • Viki

    2013. december 27. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1,5 éves. Egy energia bomba, egész nap pörög, egy percre nem lehet leültetni, borzasztó sok energiája van, kíváncsi mindenre és azt élvezi, ha segíthet, tanulhat, folyamatosan foglalkoztatva van mindig új és új játékokkal, szerepjátékokkal. Ha egy játékot megismer és kiismer, hamar ráun és újat kell kitalálni neki.
    A problémánk és kérdésünk, hogy esténként nagyon nehezen alszik el és nem jövünk rá, hogy miért. 8 óra körül kel reggel, 1 órakor ebéd után alszik kb 2 órát és utána este 8kor fürdetés és esti kakaó aztán alvás. Saját ágyában egyedül nem tud elaludni, mert hiába fáradt, nem tud lehiggadni. A férjem és köztem alszik a francia ágyban, amíg el nem alszik addig ott fekszünk mellette. Ha elaludt átvisszük az ágyába ahol alszik tovább reggelig.
    Másik kérdésem az lenne, hogy miért van az, hogy folyamatosan szándékosan lefejelget dolgokat (1-2 hónapja)? Odamegy a falhoz, felmászik az ágytámlához, odasétál a szekrényajtóhoz és van hogy finoman, van hogy erősebben nekiüti a fejét. Arra gondoltunk, hogy ez azért lehet, mert egyszer-kétszer korábban amikor véletlenül ment fejjel valaminek akkor kinevettük, és azt hiszi, hogy ez vicces, jó dolog amit csinálni lehet? De azóta folyamatosan mondjuk neki, hogy ezt nem szabad, hogy ne bántsa magát, ne üsse be a fejét, mert az rossz dolog, és már nem is nevetünk rajta, de még mindig csinálja. Van hogy ül a kanapén, bambul és elkezdi nekiütögetni a fejét a kanapé háttámlájának. Ez mitől van?
    És egy utolsó dolog. Az ütögetés és dobálózás 1,5 éves korban mennyire és milyen mértékben elfogadott és normális dolog? A játékait dobálja olykor (nem állandóan) (mellesleg labdázni nagyon szeret), van hogy finoman, van hogy erőből. Ütögetés nála pedig kétfajta, egyrészt kezébe vesz egy tárgyat és azzal kezd különböző egyéb tárgyakat ütögetni, amivel csak az a gondunk, hogy ezt erővel csinálja. Másrészt ha rászólunk, hogy valamit nem szabad, akkor mérgében, dühében szokott elkezdeni ütögetni embereket, tárgyakat. Ezek az ütögetések mitől vannak? Normálisak?
    Előre is köszönöm válaszokat!
    Viki

    • Vida Agi

      2013. december 28. szombat

      A kakaóban koffein van, emiatt is lehet, hogy nehezebben alszik el este, de ebben a korban a gyerekek különösen szeretik a szülői ágyban összebújást, ami egyébként egyáltalán nem baj, ki fogja majd nőni (és hogy fog hiányozni akkor :))

      A fejütögetés a hiszti egy fajtája. Akkor csinálja, ha csalódott, tehetetlen, dühös, így vezeti le a feszültséget. Próbáld meg megelőzni az ilyen helyzeteket, ha pedig már csinálja, akkor azonnal vedd fel, öleld át, amíg meg nem nyugszik. Az ütögetés is normális, ugyanez az oka és ugyanaz a teendő is.

  • Rita

    2013. december 27. péntek

    Szia Ági,

    Kislányom 4 hónapos, 5600 g (az elmúlt hónapban 600g-ot hízott), már sokat nyáladzik, rág mindent, de még nem tűnik nyűgösnek a fogzástól. Nagyjából 4 óránként szopizik (20-30 percig tart már csak egy szopizás), este gyakrabban eszik. Nappal 2-szer 1,5-2 órát és egyszer 1 órát szokott aludni. Eddig általában átaludta az éjszakát, kb este 10-11-től reggel 7-8-ig (néha tovább is). Este lefekvés előtt 125 ml lefejt tejet is szoktam neki adni a szopizás után, ezt is meg szokta enni, ez után jön az altatás.

    Egy ideje 9-fél 10 körül már elalszik, de sokszor 1-2 órával az esti elalvás után felébred (ilyenkor nem szoktam megetetni, csak visszaaltatom), illetve elkezdett hajnal 3 és 5 között is felébredni, amikor meg szoktam etetni, de utána sokszor hosszasan altatni kell (felvesz-letesz módszerrel szoktuk).

    Van valami, amit tehetünk, hogy ne ébredjen fel hajnalban, illetve, hogy ne szokjon hozzá a hajnali ébredéshez? Pl. etessem napközben gyakrabban, vagy fektessük megint később? Ugye, ha hajnalban ébred, akkor már valószínűleg éhes, és meg kell etetni? Szerinted hány órától nem szükséges már visszaaltatni? Illetve eddig az esti 125 ml-t előző éjszaka fejtem, de ha ő is felébred hajnalban, akkor nem fogok tudni ennyit fejni. Mit javasolsz?

    Válaszod köszönöm,

    Rita

    • Vida Agi

      2013. december 28. szombat

      Ahogy a baba súlya nő, nő a tápanyagigénye is, ezért lehet, hogy most megint megébred. Ez normális. Nem szabad leszoktatni róla, esetleg meg lehet próbálni, hogy este gyakrabban, akár óránként-félóránként is szopizik, hog jobban tele legyen a pocak.
      Ne az órát figyeld, hanem azt, hogy mikor alszik vissza még szopin magától. Ha még álmos, akkor visszaalszik.

  • Abimaja

    2013. december 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk 11 hónapos. Szeretnénk kiságyába szoktatni. Segítségét kérnénk abban, hogy milyen metodika szerint érjük el az egyedül alvást. Szopizik még (éjszaka is 3 óránként), a tízórai és az uzsonna gyümölcs, joghurtból áll, az ebédje husiból és zöldségekből/rizsből tésztából áll. Reggelire és vacsorára kap cicit (meg persze éjszaka). Fél 8-8 óra között szoktuk lefektetni aludni. Férjemmel kiegyensúlyozott, boldog házasságban élünk. Ha közöttünk alszik, csak enni kel fel, viszont ha a kiságyában altatjuk, akkor 1 -2 óránként felkel, és nehezen nyugszik meg. Kényelmes kókuszmatracos ágya, nyugodt csendes, meleg (22 fokos) szobája van. Cumizik.

    • Vida Agi

      2013. december 28. szombat

      Őszintén szólva, ha ez így jó neki is, nektek is, akkor hadd aludjon veletek. Ha szűkös a hely az ágyban, akkor a kiságyat lenyitott ráccsal a ti ágyatok mellé tehetitek, így együtt alszotok, de mégis külön.
      Ha viszont ki akarod szoktatni mindenképpen saját ágyba, akkor az mindenképpen sok sírással jár majd az első napokban. Azt lehet tenni, hogy amikor felsír, akkor bemész hozzá, kiveszed, megnyugtatod, aztán visszateszed, és ezt addig csinálod, amíg vissza nem alszik.

Comment navigation