Találtál már bölcsit/ovit?

A bölcsőde és óvodaválasztás sajnos nem mindig azon múlik, melyik hely a legjobb, hanem sokkal inkább azon, hova veszik fel a gyereket. Nektek sikerült akkor és ott helyet találni, ahol szerettétek volna?

Találtál már bölcsit/ovit?Éppen ezzel kapcsolatban készítek egy tanulmányt, amivel szeretném felhívni a figyelmet az áldatlan bölcsődei/óvodai bejutási esélyekre, aminek az eredményét majd veletek is megosztom majd, ezért kérlek, válaszolj erre 3 kérdésre január 20.-án szerdán éjfélig.

Köszönöm a válaszodat!
[poll id=”8″]
[poll id=”9″]
[poll id=”10″]
[poll id=”11″]

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

29 Comments

  • Anita

    2011. március 31. csütörtök

    Szia Ági!
    Nekem szeptembertől ment volna a kislányom bölcsődébe,de S.O.S.-ben vissza kell előbb mennem,s most április 04.-én kezdjük a beszoktatást. Kislányom most múlt 15 hónapos. Tudom,hogy minden gyerek egyedi a beszoktatás terén,ezért nem lehet egységes tanácsot adni. De mégis mi az ami mindenképpen segít? Ő imádja a gyerekeket,közösségi ember,nem fél senkitől, de még soha nem vigyázott rá más.
    Azt is szeretném megkérdezni,hogy mennyire kell a gondozónők tapasztalatát és utasításait elfogadni? Kislányomnak két idősebb hölgy lesz a gondozónője, s úgy hallottam,hogy ők mondják meg,hogy mit hogyan kell csinálni a beszokáskor.
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Ebben a korban igazából nem az ottlét szokott lenni a probléma, hanem az ottmaradás, az anyától való elválás. Mindenképpen jó, ha van bőven idő a beszokásra, és nem akarják 2-3 nap alatt „lezavarni” a dolgot, mert ez megterhelő a gyerekre és az anyára nézve is. Bátortalanabb gyerekeknél általában kell 2-3 nap, mire anya jelenlétében feloldódnak a csoportban, társaságkedvelő gyerekek (főként a lányok) könnyebben elfogadják a közösséget, de az első napokban és az első pár elválásnál még bátortalanok lehetnek. Próbáljátok meg, hogy előtte elmondod neki mi fog történni, mi következik, hova mész, mi történik vele és mikor jössz vissza és utána búcsúzzatok el és utána menj el, ez a megoldás mindenképpen megkönnyíti az elválást.
      Ha a gondozónők tanácsait megfelelőnek találod, meg lehet fogadni őket, de ha sürgetnek, azt semmiképpen ne fogadd el.

  • Rita

    2010. november 11. csütörtök

    Kedves ÁGI!

    Bölcsödébe való beszoktatással kapcsolatos kérdésem lenne hozzád. Kisfiam másfél éves és most kezdenénk a bölcsödét mert vissza kell mennem dolgozni egy magánbölcsiben kezdtük a beszoktatást én azt gondoltam, hogy egy- két hétig minden nap ott leszek vele és utána fokozatosan kezdjük az elválást,ebben a bölcsiben már másnap azt mondták , hogy hagyjam ott egy órát én mondtam az óvónéniknek, hogy szerintem ez nagyon korai, de azt mondták, hogy így szokták és ne izguljak nem lesz semmi baj és bíztam a szakemberekben , amikor elmentem semmi gond nem volt a kisfiam elnézelődött az udvaron nem sírt utánam , aztán utána mondták hogy 2-szer is földhöz vágta magát ezek történtek aztán lebetegedtünk aztán 1 hét múlva kezdtük újra 1. nap vele voltam aztán másnap elküldtek-erősködtem, hogy még várjunk én úgy látom ,érzem hogy ez korai neki de nem hagyták hogy így döntsek,sírdogált végig a bölcsiben , ami természetes persze, aztán utána jöttek a nagy változások , amit olvastam is és hallottam is hogy természetes reakció, hogy dühös lehet, dacos lehet ebben az időszakban még inkább, nála ez úgy történt, hogy most nem hajlandó a nagymamáknál sem maradni,bárhova elmegyünk játszóház, ismerősök.. sír nagyon , és húzza a táskám, hogy menjünk le sem tehetünk semmi dolgot(táska, kabát…)mert akkor nagyon kiborul és sírásba kezd, bevásárlásnál is a babkocsiban sem tudom egy pillanatra sem hagyni, egy lépést is arrébb megyek teljesen kiborul nem tudom megnyugtatni még el nem megyünk az adott helyről és csak ha kettesben maradunk akkor nyugszik meg, mindig is érzékeny típusú baba volt,de megbízott bennem sosem hagytam ott (nagymamáknál) úgy hogy nem beszéltem volna meg vele hogy most elmegyek,
    Kétségbe estem nagyon izgulok miatta, nem tudom, hogy ez így elfogadható reakció tőle,vagy nagyon megsérült a kis lelke vagy történt vmi a bölcsiben vagy hogy nem nyugtatták meg mikor sírt utánam,és hogy nagy hibát követtem- e el hogy hallgattam az óvónő kre és ott hagytam másnap amikor ők mondták,pedig éreztem hogy még nem szabadna , néztünk másik bölcsit, mert nem voltam megelégedve,nem tudom hogyan tovább, hogy most hagyjam, hogy megnyugodjon, vagy vihetem másikba és biz tos hosszú folyamat de aztán megszereti ha megtaláljuk a megfelelő helyet , ahol én is érzem majd hogy ez az a haly ahol biztonsággal itt merem hagyni a kisfiamat.
    köszönettel: Rita

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ez az életkor egyébként is veszélyes a babánál, mert ilyenkor nagyon intenzíven éli meg az elszakadást anyától. Mivel nála erre még a bölcsődei beszoktatás rátett egy lapáttal, ezért alakult ki ez a helyzet. Mindenképpen jó döntés másik bölcsi keresni (vagy javaslom a családi napköziket), olyat, ahol hagyják lassan, 1-2 hétig fokozatosan beszoktatni a kicsit, ez sokkal jobb mindkettőtöknek.

  • Kitty

    2010. október 22. péntek

    Kedves Agi!

    Bolcsode valasztas kernem tanacsod.
    Erdelyben elunk, egy nagyvarosban, ahol az allami bolcsik tobbnyire roman nyelven mukodnek, ha szerencseje van az embernek akkor akad 2-3 magyar gyerek vagy jobb esetben az egyik dadus tud magyarul. Magyar nyelvu bolcsode van tobb is, de anyagi kereteink szukosek, ezert aldozatot kellene hozzunk, hogy be tudjuk adni.
    Valasztas elott allunk es nem tudjuk mi a helyes. Irassuk allami bolcsibe, ahol nem igazan erti mit mondanak neki, a foglalkozasok roman nyelven folynak, legfeljebb 1-2 mondatot beszelnek vele magyarul vagy ajanlottabb a magyar csoport, ahol anyanyelven kommunikalnak vele. Kisfiam 2 eves 3 honapos, jol beszel, szinte tisztan kimond minden szavat, nagyon tarsasagkedvelo, nyitott szemelyiseg. Nem tudjuk eldonteni, hogy mennyire lenne nehez neki egy idegennyelvu kozosseg,nem-e zarna be, fogna vissza, mi magyarok vagyunk, a csaladban nem hall mas szot, sem a TV-ben. Az allami bolcsi mellett vagyunk az anyagiakert, a kozelsegert illetve hogy a roman passziv szokincse esetleg fejlodhet. A magyar bolcsi mellett az anyanyelvert vagyunk fokent, igaz ezek az ovodak tavol esnek tolunk.
    Szerinted hogy tudjunk elindulni tontesunkben? Mit erdemes inkabb figyelembe venni? Nagyon-nagyon megkoszonnenk, ha tudnal egy-ket tampontot adni.

    Koszonettel,
    Kitty

    Válasz: Ebben a korban a kisgyermekek könnyen megszokják az idegen nyelvű óvodát is, és néhány hét alatt megtanulják a másik nyelvet annyira, hogy megértessék magukat. Mivel ti kint éltek és később iskolában, mindennapi életben is találkozni fog a románnal, neki is könnyebb, ha már most megtanulja, tehát ebből hátránya nem, sokkal inkább előnye származik.

  • Mónika

    2010. október 02. szombat

    Szia! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ:). Eddig is ezt a taktikát alkalmaztam, és úgy látom akkor folytatom is, csak már kezdett zavarni a dolog.Még egyszer köszönök mindent 🙂

  • Mónika

    2010. október 01. péntek

    Kedve Ági!
    Igazából az óvodai beszoktatással van egy kis gondunk. A nagylányom júliusban múlt 3 éves, kicsit nehezebben barátkozó tipus, de ha hagynak neki időt akkor általában ő kezdeményez.Nem nagyon szereti ha ráerőltetnek dolgokat, ekkor szokott kezdődni a hiszti. A hiszti a műsírásban ki is merül, könnye egy szál se :)A gond az oviban a hisztivel van, és igazán az egyik óvónénivel, aki ezt nem tudja kezelni, se tolerálni, se mit kezdeni vele, csak őt halálra idegesíti (az ő szavaival) Elég nehezen megy az elszakadás, egy hétig nem evett, ivott semmit az oviban, és nem is barátkozott senkivel, a másik óvonéni türelmesebb, ő vele sokkal jobban kijön, vele nem is szokott hisztizni. Már most 2 hete mást se hallok a türelmetlenebb óvonénitől, csak hogy mit csinál rosszul az én gyerekem, a javulást, most már eszik, iszik, van egy barátnője, beszélget, játszik, meg sem említi. Másik óvonéniktől, dadustól hallom, meg a gyerektől. Eddig türelmes voltam, de ma már azzal fogadott, hogy voltunk-e szakembernél, mert szerinte a hiszti miatt érdemes lenne pszichológushoz elvinni. Szerintem pedig csak kicsit máshogy kellene hozzá állni a gyerekhez. Nem mondom hogy egy átlagos gyerek, de szerintem nem is klinikai eset! Csak a szokásos dackorszakos, akaratos 3 éves.:) Ebben szeretném kérni a segítségedet! Másik csoportba nem nagyon szeretném átrakatni, mert ez is elég nehezen ment idáig, kivenni sem szeretném az oviból, mert azért kell a gyerektársaság.Próbáltam az óvonővel beszélni, de igazán nem érti amit mondok, kicsit érthetetlen, és már több anyukának is volt vele gondja az elmúlt években, egyébként ez az utólsó éve, megy nyugdíjba.A másik óvonővel semmi gond, és akkor a gyerek is sokkal jobb kedvű, ha ő is ott van. Nem tudom mihez kezdjek ezel a helyzettel. A blogot kezdettől fogva olvasom, és nagyon sok hasznos tanácsot kaptam már tőled, mind az alvással, szoptatással, és mindenfélével kapcsolatban. Egyébként a kislány kiegyensúlyozott, 2 évig szopott, apukájával teljes egyetértésban neveljük. Bocsánat a hosszú levélért, és előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz:Szerintem nem a kislányoddal van a baj, hanem az óvónénivel (esetleg el lehetne küldeni pszichológushoz :)) A legjobb módszer az, ha szépen bólogatsz, amikor elmondja a panaszait a lányodra, és elengeded ezeket a füled mellett. Másik csoportba emiatt nem kell átmenni (ott sem garantálja semmi, hogy a lányod mindegyik óvónénivel ugyanolyan jól kijön). A lányodnak ez egy próba, meg kell szoknia, hogy többféle ember van, és nem mindig mindenkivel jövünk ki egyformán jól. Idővel ő is képes lesz kezelni a helyzetet, megtanulja, hogyan kell viselkedni az egyik óvónénivel és hogyan a másikkal.

  • Ritaaa

    2010. augusztus 13. péntek

    Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni, tudom, hogy nem most kellene kapcsolnom:) A kisfiam 13 hónapos és bölcsit keresek neki csak heti pár napra,( lehetőleg nem magánt), mi a XX. kerületben lakunk. Tudtok esetleg valamit , ahol van hely?
    Köszönöm a segítségeteket.

    Válasz: Bölcsődei helyet nem tudok, de kiváló családi napközi van, pl. a Csipet-csapat és a Csanoda.

  • Csilla

    2010. június 21. hétfő

    Sziasztok!
    Tanácsot szeretnék kérni!
    A kislányom 2011 januárjában lesz három éves, de mivel nekem vissza kellett mennem dolgozni Ő ez év márciusa óta bölcsődébe jár.
    Elég nehezen szokott be, de most már szeret járni.
    A bölcsődében július 01-aug.09-ig lesz szünet.Szeptemberben két lehetőségem van. Vagy még egy évet jár bölcsődébe, vagy mehetne óvodába mini csoportba.
    Kislányom a gondozó nénik szerint is a a vele egy időseknél kicsit fejlettebb, szépen beszél. Ez alatt a pár hónap alatt már többször szóvá tették a gondozónők, hogy olyan dolgokat csinál amit az Ő korosztálya még nem nagyon szokott.
    A bölcsőde a mellettünk lévő városban van ahová én dolgozni járok, az ovi viszont abban a faluban ahol lakunk.nekem mindegyik hely, és mindegyik „nevelő” szimpatikus, de azt szeretném ami a lányomnak a legjobb.
    Érdemes lenne átvinni Őt egy új helyre, új gyerekek közé,vagy még hagyni kellene a bölcsődében?

    Válasz: Szerintem, ha már érett rá, akkor vidd át az oviba a szünet után.

  • Gazsó Andrea

    2010. június 08. kedd

    Kedves Ági ne haragudj hogy zavarlak de a fórumot olvasva szeretnék egy lehetőséget felkínálni azon anyukák számára Budapesten, akiknek gond a gyermek bölcsődei elhelyezése, vagy kissebb létszámú csoportba szeretné járátni a gyermekét.
    Tudtommal még nincs hasonló kezdeményezés.
    Egy elérhető olcsó, de szinvonalas megoldást szeretnék kínálni 1,5-5 éves korú gyerekeitek részére. (nem baby sitter,nem profit orientált tevékenység) a segíteni akarás szándéka vezérel. Három gyerekes anyuka vagyok, aki tudja mit jelent bölcsibe adni a gyerekét és aggódni érte, hogy vajon jó kezekbe van-e és lelkiismeretesen ellátják-e?

    Bővebb információ az alábbi telefonszámon: 0620-775-8501 Gazsó Andrea

  • Nágel Zsuzsi

    2010. február 20. szombat

    Én meg egész egyszerűen úgy döntöttem, hogy nem kell oviba járnia a 3,5 évesemnek. Ő nagyon nem akar, én meg nem erőltetem. És nem bánom.

    Válasz: Jól tetted 🙂 Minden gyerek máskor érik meg rá. Igazából az lenne a jó, ha akkor kezdenének járni, amikor megérnek rá és igény náluk a gyerektársaság.

  • Pagi

    2010. február 14. vasárnap

    Minden állami bölcsődébe csak úgy lehet bejutni, ha dolgozik a szülő?

    Válasz: Igen.

  • Lycoris

    2010. február 03. szerda

    Mi Budapesten, Terézvárosban lakunk, férjemmel együtt mindkettőnknek itt a munkahelye is. Nagyon pozitív élményeink vannak a bölcsőde kereséssel. Kisfiunk 1 éves, szeptembertől fog bölcsibe menni. Januárban még választani lehetett, hogy a kerület 4 bölcsődéjéből melyikbe szeretnénk beíratni. Mind a központi bölcsi, mind a választott bölcsi vezetője nagyon kedves, szimpatikus hölgy volt, simán, gond nélkül kaptunk helyet. A választott bölcsiben a vezetőnő azonnal kedvesen körbevezetett, mindent megmutatott. Jó helye lesz a lurkónak, úgy gondolom.
    Üdv,
    Lycoris

  • Bikes Csilla

    2010. január 25. hétfő

    Kisfiam Bálint most 15 hónapos s 3 hetes korában írattam be bölcsibe, akkor voltunk 65.-ek a várólistán a 2009/2010 évre. nem kerültünk be, de az idén így már az 5.-ek vagyunk s nagyon remélem biztos a bejutásunk, hisz vissza kell mennem dolgozni.
    Azt nem tudom, hogy mikor kéne beíratni, hogy kapjunk helyet, ha a 3 hetes kor már sok. sajnos ez a magyarországi bölcsődei helyzet, természetesen lenne magánbölcsödében hely de ki tud 60-80 ezer forintot fizetni havonta? Vagy ha ki is fizeti ezért megy vissza dolgozni a nő???? szerintem egyszerűen felháborító ami itt van.

  • Marti

    2010. január 24. vasárnap

    Nagyon köszönöm a választ, mindenképp elmegyek az önkormányzathoz. Azt hittem, hogy esélyem sincs, de meg fogok mindent próbálni. Köszönöm.

  • Marti

    2010. január 23. szombat

    Éppen most voltunk bölcsinézőben. Kislányom 1 éves, ősszel sajnos muszáj bölcsibe adnom, mert elég magas a törlesztőrészlet és vissza kell mennem dolgozni. A munkahelyem megpróbál visszavenni (persze erre sincsen garancia). A férjemmel egy irodaházban dolgozunk így logikusnak tűnt, hogy az iroda közelében keressünk bölcsit. Az egyik bölcsődében iszonyú bunkók voltak, tudnám részletezni..oda be sem adnám a gyerekemet, de lényeg, hogy közölték tévedésben élek, mivel a kerületi gyerekek előnyt élveznek, így esélyem nincs, no oszt ennyivel el is voltam intézve. Egy másik (szintén ebben a kerületi) bölcsiben már nagyon rendesek voltak, tájékoztatást adtak és azt mondták, hogy esetleg ideiglenes lakcímbejelentést kellene elintézni. Nekem előzőleg azt a tájékoztatást adták (védőnő), hogy nem csak a lakhelyem közelében választhatok bölcsit. Most lassan kiderül, hogy seholsem választhatok! Egy kicsit azért vagyok elkeseredve, mert ha az ember a város másik végén dolgozik, valahogy sehogysem találom logikusnak hogy este és reggel több órás rohangálással, esetleg dugó mellett próbáljak valahogy eljutni a gyerkőcömért. Segítsetek már lszi, hogy ez hogy megy? Tényleg ennyire esélytelen? Vagy esetleg érdemes a helyi önkormányzatnál lobbizni? Van valaki esetleg hasonló helyzetben? Előre is nagyon köszönöm mindenkinek!!

    Válasz: Jogod van a munkahelyedhez eső körzeti bölcsődét választani. Ha úgy látod, méltánytalanul küldtek el valahonnan, az önkormányzatnál lehet jelenteni az esetet.

  • kata

    2010. január 20. szerda

    Márti!
    Köszönöm szépen:-)

  • Marianna

    2010. január 20. szerda

    Én már régebben kinéztem egy ovit ahová szeretném, hogy járjon a fiam. Aztán tavaly szeptemberben elő is jegyeztettem őt, akkor 13 hónapos volt. Kérték, hogy azért 2010 szeptemberében is menjek be megerősíteni a szándékomat, ha továbbra is így gondolom.

  • Erika

    2010. január 20. szerda

    Szia Agi!
    Balazska 2es fel eves es ma voltam beiratni szeptemberre az ovodaba.Kozben megkerdeztem nem lenne e hely mar most mert szerettem volna vinni ,hogy szokjon belefele ugy 12-1 oraig.Lenne egy csoport amelyik pont 8-12 ig van de roman nyelvu.Szeretnem a velemenyedet kerni mert mi itthon nem beszelunk romanul csak magyarul es felek ,hogy nem fog semmit sem erteni es sirni fog.Az oviba az volt a kikotes ,hogy ne legyen pelos es tudjon beszelni ,na Balazs mar 20 honapos kora ota szobatiszta es teljesen tisztan beszel de eszre vettem mikor jatszoteren vagyunk es romanul szolnak hozza rogton hozzam fut es mar nem akar tovabb jatszani.Szerinted mit tegyek probaljuk meg vinni?Nem lessz neki nehez,hogy nem eleg nem leszek vele de meg romanul is beszelnek hozza?Nalunk 2 evig van a szulesiszabadsag es mar igy is egy fel eve itthon ulok mert nem volt bolcsibe hely szeretnek dolgozzni menni de felek nem fog szeretni az oviba es megint ki kellessz maradjak.Varom a valaszod nagyon szamitok a velemenyedre.

    Válasz: Emiatt ne aggódj, 2-3 hét alatt megszokja majd, hogy más nyelven kell beszélni az oviban. Egyik ismerősöm kisfia svéd oviba kezdett járni 3 évesen, amikor kiköltöztek, és 3 hét után beszélt svédül, ő tanítgatta a szüleit 🙂

  • Márti

    2010. január 20. szerda

    Kedves Kata!

    Ha a kisfiad elmúlt egy éves, akkor végezhetsz kereső tevékenységet GYES mellett:

    http://www.munkaugy.hu/pages/getpage.aspx?id=787FCA4C-CE6D-4611-AFD4-7D835EDF3921

  • kata

    2010. január 20. szerda

    Szia Ági!

    Tudom nem teljesmértékben ide tartozik, de ha tudsz légszi segíts. Mi szept-től leszünk bölcsisek, találtam egy magánbölcsit heti 3szor menne a fiam, félnapra. Ezt még kibírjuk anyagilag. Kezdetben 6 órába szeretnék visszamenni. Esetleg tudod hogy melyik jogszabály rendelkezik a gyes melletti munkáról? Kaphatom a gyest a rendes fizu mellett? Hallottam vmi ilyesmiről, csak sehol nem találok pontos választ. Köszönöm, ha tudsz segíteni.

    Válasz: 1 éves kor után kaphatod a GYES mellett a fizetést is.

  • Erika

    2010. január 20. szerda

    Sziasztok! Honnan lehet megtudni, hogy körzetileg melyik bölcsödéhez, vagy óvódához tartozunk (Budapesten)?

    Válasz: Az önkormányzatnál vagy a védőnőnél.

  • Kádár Andrea

    2010. január 20. szerda

    Mi többszöri keresgélés után találtunk bölcsit a kislányunknak. Én délelőtti műszakban dolgozom, a párom váltott két műszakban. Szerencsére a munkahelye engedélyezte neki az állandó délutáni műszakot, így meg tudtuk oldani, hogy ki hozza-viszi a kicsit a bölcsiből. Ez egy évig így lesz, de ha a párom megint két műszakba jár, akkor gond lesz.

  • Kalocsai-Tompa Eszter

    2010. január 20. szerda

    A szüleimmel hárman viszünk egy vállalkozást, az idő nagy részében itthon dolgozom, tehát rugalmas munkaidőben. A férjem Budapesten dolgozik, reggel elmegy, este jön haza.
    A munka miatt nem tudnak a szüleim sem sokat vigyázni a kisfiamra (bár már nyugdíjasok, de édesanyám mozgáskorlátozott és neki is kb. annyit kell segíteni, mint egy kisgyereknek).
    Ha itthon van a kisfiam, akkor egyáltalán nem haladok a munkával és a gyermektársaságra is nagy szüksége volt, így került egy pont akkor induló családi napközibe. Városunkban két napközi is van (az egyik 2008. szeptemberében, a másik 2009. januárjában indult és mindkettő jó kihasználtsággal működik.
    Szerintem elég jól kell keresni ahhoz, hogy megérje visszamenni dolgozni és kifizetni a (nem állami) bölcsödék havidíját!

  • marcsi

    2010. január 20. szerda

    szia.AZ ÉN HELYZETEM NEM VMI.FÉNYES.MI A FÉRJEMMEL SENKIRE SEM SZÁMITHATUNK A NAGYSZÜLÖK EGYÁLTALÁN NEM FOGLALKOZNAK A GYEREKKEL AKI MOST KÉT ÉVES LESZ .FEBRUÁRA VÁROM A MÁSIK BABÁT IGY JO LET VOLNA BÖLCSIBE ADNI A NAGYOBIKAT LEGALÁBB DÉLELÖTRE HOGY LEGYEN EGY KIS SZUSZANÁS DE CSAK AKKOR VESZIK FEL HA DOLGOZIK MIND A KÉT SZÜLÖ MERT IGY SINCS HELY EZT ÉN MEG IS ÉRTEM MERT MENJENEK AZOK BÖLCSIBE AKIKNEK MUSZÁLY DOLGOZNI A SZÜLÖKNEK.DE HA A KICSI IS ODA NÖ HOGY BÖLCSIS LESZ IGAZ EZ MÉG NEM MOST LESZ DE AKKOR A MUNKABEOSZTÁS MIAT NEM TUDJUK HOGY FOGUNK JÁRNI ÉRTÜK.NEKEM EZZEL VAN GONDOM HOGY NEKEM 6 KOR BEKELL HOGY ADJAM ÉS CSAK 6 KÖRÜL TUDNÁNK ÉRTE MENNI ÉS UGY TUDOM ILYEN BÖLCSI OVI NEM IGAZÁN VAN MAXIMUM MAGÁN BÖLCSI OVI ARRA MEG NEM TELNE.ILYENKOR MIT LEHET TENNI?MÁR EZZEN KELL GONDOLODNI PEDIG MÉG VAN 2 ÉV ADDIG.

  • Sebeők Sarolta

    2010. január 20. szerda

    Az én 3 éves kisfiamat, aki 21 hónapos kora óta bölcsis volt, az egyik legjobb gyerek a bölcsiben és imádta is, elsőre sikerült beíratnom az oviba, majd 3 hónap után olyan szinten kikészítette a vegyes csoport, hogy inkább kivettem.
    Átmegy az út másik oldalára, ha látja az óvónénit, nem akar bejönni karácsonykor megnézni, hogy milyen új játékokat hozott a Jézuska és naponta többször kérdezi meg tőlem, hogy ugye anya én nem vagyok már kicsi és ugye anya nem megyünk többet oviba…
    Hát nem azon múlik, hogy hova veszik fel a gyereket, hanem, hogy milyen csoportba és milyen pedagógushoz….
    Most itthon vagyok egy 3 és fél és egy másfél éves kisfiúval inkább. Eljárunk zenebölcsibe és ugri-bugri órákra, ahol a kisebbik még kicsi, a nagyobbik pedig már túl nagy, de valami közösség csak kell. Esetleg magánovi jöhet szóba, de az anyagilag nagyon sok lenne!

  • tundbb

    2010. január 20. szerda

    Sziasztok!
    Mi Nyíregyházán lakunk, de lehet, hogy máshol is így van.
    Nálunk elsősorban ismeretség alapján lehet bekerülni, de ami még ennél is fontosabb a bekerüléshez, hogy mivel tudunk hozzájárulni az óvoda működéséhez. Nővéreméknek építési vállalkozásuk van ők homokot vittek a homokozóba, másik ismerősőm írószeres és azzal járult hozzá a bekerüléshez, mi még csak 3 hónaposok vagyunk, nekünk az a szerencsénk, hogy a férjem nagyon szép mese rajzokat tud festeni akár falra is. Remélem ezzel a mi helyünk is biztosítva van.

  • Marianna

    2010. január 20. szerda

    Az en helyzetem is egyedi. Mivel kulfoldon lakom es a jo kis nyugati allamokban nincsen sem TGYAS, GYES, GYED, mindossze egy ev fizetesnelkuli szulesi szabi jar. Mivel mar kulfoldon sem mukodik az egy keresetes model a magas koltsegek miatt, fokepp ha van lakashitel, igy vissza kellett jonnom dolgozni. Mivel nekem karrierem volt/van, vezeto pozicioban dolgozom igy az otthon maradas eleg koltseges lett volna es a csaladi kasszat erzekenyen erintette volna. Szerencsere mindket oldalrol a nagymami mar nyugdijas igy anyukam vigyaz a picire. szerencsere egy napot otthonrol tudok dolgozni igy a picivel vagyok. nem mondom h idealis a helyzet de sajnos jobbat most nem tudtunk kitalalni. egyebkent itt kulhonban CSAK maga bolcsodek vannak es nagyon nehez bejutni. mar a gyerek szuletese elott be kell iratni h legyen helye. az ovodat illetoen itt nem egesz naposak a foglalkozasok. csak heti egy alkalommal van masfel ora, ha egesz naposat akar vki akkor maganoviba kell jaratni. koltsegei 280 -300 AUD per het per egy gyerek, ket gyerek kb 550 AUD per het. ebbol vmit az allam visszaad ev vegevel az adobevallassal. eppen ezert aki nem tudja megoldani a szuloi felugyeletet es kozep kategorias fizetese van nem eri meg visszamenni mert amennyit az illeto megkeres el is megy a bolcsire.

  • Antal Márta

    2010. január 19. kedd

    Az én helyzetem egyedi mert vállalkozók vagyunk és be tudjuk osztani az időnket a férjemmel, ill. az szülők nyugdíjasok és ők is tudnak vigyázni a gyerekre ha mi dolgozunk.
    Ezért a bölcsit ki tudtuk hagyni de szeptembertől megy óviba a kisfiunk mert kell neki már a gyerek közösség.