Csecsemőkori alvászavarok: a B1 vitamin segíthet

A baba rossz éjszakai alvásának, felriadásának okára számos magyarázatot találtak már a szakemberek, most azonban egy egészen új szempont került képbe: egyes tudósok szerint a sorozatos éjszakai ébredések oka a B1-vitamin hiányban keresendő.

Csecsemőkori alvászavarok: a B1 vitamin segíthetA B1 vitamin központi szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Hiánya enyhébb formában fáradtságot, memóriaromlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz, súlyos esetben a beriberi nevű, idegrendszeri zavarokat és szívelégtelenséget okozó betegség fejlődik ki. A B1 vitamin, vagy másnéven, tiamin nagy mennyiségben található a teljes kiőrlésű gabonákban, a májban, az élesztőben és a hüvelyesekben. Ha tehát ezekből keveset fogyasztunk akkor felléphet hiányállapot, mint ahogyan erőteljes fizikai munka, lázas állapot, vagy tartós hasmenés is vezethet időlegesen tiaminhiányhoz.

Gyermekkorban életkortól függően 0,3-1,4 mg, felnőttkorban 1,4 mg B1 vitaminra van szükség naponta, melyet helyes táplálkozással könnyen bejuttathatunk a szervezetbe, hiszen a gabonamagok, a hüvelyesek, a teljes kiérlésű termékek és a máj fogyasztása révén már ki tudjuk elégíteni a napi szükségletet. Túladagolása nem okoz semmilyen tünetet, ezért nyugodtan szedhetjük akár vitamintabletta formájában is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

66 Comments

  • nagy monika

    2014. április 24. csütörtök

    Kedves Agi.
    Lanyom 22honapos, 3hete kezdtuk a bolcsodet ahova a dadak szerint is nehezen illeszkedunk be. Tudni kell hogy roman nyelvu bolcsode ahova beszoktatas nelkul adhattuk csak lanyunkat.

    A problema hogy azokon a napokon mikor bolcsizik este nagyon rosszul alszik 2-3 korul elkezd kiabalni h olbe olbe, de nem engedi hogy felvegyem csak sir, uvolt, kapalozik. Van hogy magatol abbahagyja de van h csak olbe tudom vissza altatni.

    Mit tehetek hogy jol aludjon.

    Kb most kezdodott neki a hisztis es manipulalos korszaka is.

    Lehet h faradt vagy fel egyedul. Probaljak neki adni B1-et. Vagy fektessem le mikor 4kor hazahozom a bolcsibol.

    Neha nem tudom hogy ez csak hiszti vagy konkretan van valami baja.

    Koszonon a valaszodat

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Mivel nem volt rendesen beszoktatva a bölcsibe, ezért most szorong, ezért alszik rosszul. Dédelgesd napközben is sokat, és ha kell, tedd magad mellé éjszaka. Nehéz időszak ez most neki, magára van hagyva idegenek között, ahol még nem ismeri ki jól magát, kell néhány hét, mire teljesen megszokja az új helyzetet.

  • Molnár Anita

    2014. április 16. szerda

    Kedves Ágnes!!! Most irok először az oldalára nem tudom hogy működnek itt a dolgok. Kérdésem lenne, igen elvagyok keseredve. 2 gyermekes anyuka vagyok, van egy 5 éves kislányom és egy 3 hetes kisfiam, akivel inkább probléma van. Kisfiam nagyon nehezen alszik el és ha el is alszik akkor viszont nagyon nyugtalanul nyűgöl feszeleg sokszor felsir, de ez mind inkább napközben van , az éjjelek egyenlőre elég nyugodtan telnek, csak a nappali alvásssal van probléma. Sokszor reggel 8-tól 12-ig is fent van és nagyon nehezen lehet magára hagyni vagy csak ölben van el. De ez mindenkinek fárasztó mert most 5200gr és sehogy nem akar napközben elaludni csak ringatva vagy ha az idő engedi akkor délután kint az udvaron babakocsiban elég jol alszik de van hogy ott is tologatva hajlandó 2 órát aludni. Nagyon nehezen tudtam a napirendet beállitani neki vagyis ezt a 3 óránkénti evést de aludni azután nem igen akar. A kérdésem mit tehetnék vele hogy könnyen elaludjon ne kellejen hordozni és nyugodtan aludjon ne nyügösködjön. A kislányomnál ilyen probléma nem volt ő evett és aludt is de a fiam nem. Igaz görcsösek voltunk de azt mára már orvosoltuk ,csillapodott. Kérem segitsen adjon tanácsot mert ekkora súlyú babát nem tudok hónapokon keresztül hordozva ringatva altatni. Várom tanácsát, előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. április 18. péntek

      A kisfiúk általában hasfájósabbak, azért alszik ilyen nyűgösen nappal. Max. 6 hetes korára kinövi, utána könnyebb lesz, addig meg hordozd délelőttönként, amikor nyűgösebb. Segít az is, ha amikor nyög, erőlködik, a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez segít pukizni. És evés után ne akard rögtön elaltatni, előbb büfizzen, legyen ébren, nézelődjön, és csak amikor már álmosodik, akkor tedd le aludni. Így biztosan nem hasfájósan fekszik le és nyugodtabban alszik majd.

  • G.Klaudia

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos múlt és 3 hete folyamatosan minden éjszaka felkel! 🙁 3-4 óra fele! Este nem számít hogy mikor fektetjük le aludni ugyan úgy kel hajnalban és ilyenkor csak a tápszeren alszik vissza! Minden mást már próbáltunk! 🙁 Az étrendjét is átalakítottuk! Sőt napközben se nagyon akar aludni maximum ilyen 30-60 perceket! Nagyon elvagyok már keseredve mivel mindennel próbálkoztunk már!
    Előre is Köszönöm: Klaudia!

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Ahogy nő a baba súlya, nő a tápanyagigénye is, ezért lehet az, hogy a korábban éjjel már nem felébredő baba ismét felébred enni, mert éhes. Ez teljesen normális, etessétek meg ilyenkor. Ha majd nem lesz éhes, nem fog felébredni.
      Ebben a korban napközben általában csak 2 alvást igényelnek a babák és alvás előtt akár 4 órát is ébren tudnak lenni, ha hamarabb fekteted le a babát, akkor hamar felébred, mert nem volt elég álmos, amikor elaludt. De, ha ő sokat van fent és mégis csak ilyen röviden alszik, akkor azt a fogzás okozhatja.

      • G.Klaudia

        2014. március 03. hétfő

        Kedves Ági!
        Köszönöm szépen a választ!
        Még egy utolsó kérdésem lenne! A B1-vitamint érdemes kipróbálni??? Hátha segítene neki legalább az éjszakai alvásban! Vagy esetleg mást próbáljunk ki??? Ha igen akkor mit??? Köszönöm! 🙂

  • Erika

    2014. február 03. hétfő

    Kedves Ági!

    Kicsi lányom 2 éves lesz Márciusban.
    Az éjszakai alvásával van nagyon sok gondom.Éjjelente kb 10-szer ébred , illetve nem is ébred csak szólítgat hogy anya-anya. Ilyenkor éjjeli lámpa fénynél megsimogatom , ha kér inni megitatom( vízzel) odaadom a cumit és alszik tovább.
    Már mindent kipróbáltam, hogy nem keltem fel hozzá, hogy hidegebb szobába altattam , melegebb szobába, vékonyabb pizsi, vastagabb pizsi stb… De semmi nem segít.Most jön a 4. rágófoga, de már áttört csak még nem az egész felszíne.Elég későn 13 hónaposan kezdett fogzani, de addig se aludt túl jól.
    Nem tudom, hogy mit tehetnék még….
    Köszönöm válaszod!
    Erika

    • Vida Ágnes

      2014. március 14. péntek

      A fogzás zavarja. Adj neki lefekvés előtt egy kiskanál Nurofent.

  • Eszter

    2014. január 30. csütörtök

    Kedves Ági,

    Próbáltam az oldaladon hasonló problémát és arra javaslatot találni, de eddig nem jutottam eredményre. 9 hónapos kisfiam este a rutin után (fürdetés, szopi, büfi, ének, letevés) gond nélkül egyedül elalszik. Nappal, nem működik a dolog, és 2 hete zokog, mikor már a szobájába lépek, ahol az ágya van – kezdetektől egyedül alszik. Aze sti rutinból at ének, letevést csinálom nappal is, mert általában az evésidő előtt egy alvásciklussal 30-40 perccel adja a fáradt vagyok jeleket (szemdörgölés, jobb fül piszkálása, lamentálás). Etetést próbáltam, csak szöszmögés és nyűglődés van belőle. Korábban fektetni nem lehet, mert képes akár 20-30 percig zokogni. Megjegyzem az újszülöttkori „cicit kérek” sírása is meg-megjelenik ilyenkor a sírásában. Testét hátrafeszíti a kézben, és sem ringatásra, sem összebújásra a nagyágyon nem nyugszik meg, csak a végső kimerültség nyomja el. Babakocsiban, autóban (ha úton vagyunk) gond nélkül elalszik. Babakocsiban akár 3 alvásciklust is átalszik, de az első az igazán mély, a többi már felszines, mert a környezet hangjaira ki-kinyitja a szemét. Vérszegénységre szed vasat, ami székelési problémát nem okoz. Foga még nem jött ki egy sem, a gyerekorvos szerint még a láthatáron sincs. Mozgásban a kúszásnál tartunk, izomtónus elosztási zavara van szakértő szerint, és a felső teste erősítésre szorul (a szakértő szerint nincs elkésve fejlődésileg, ezért kezelés nem indokolt). A gyümölcsöket mostanában nem „szereti” és ha úgy alakul, inkább nem eszik, ha nem ízlik valami. Pl. A karfiolból egyik nap megevett 200 ml-t, kövtkező nap szájzárat kapott, noha 20-30 percig próbálkoztam. Felkínáltam neki mást, amiből azonnal elfogadott 200 ml-t… A másik alternativa kínálása nem jellemző, csak ha jön az este, és féltem aze sti elalvást. Eddig kb 2-3 alkalom. Kérdésem: mi lehet a nappali sírva elalvás oka (szoba sötétítése nem használt, szellőztetés nem használt, hátsimogatás illetve ringatás stb kudarc, ha kiviszem fényre, meghökken, elhallgat, de továbbra is nyűgös az álmosságtól) köszönöm szépen előre is
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2014. február 12. szerda

      Annyira érdekli most a világ, hogy nem tud ellazulni elalvás előtt, mert az idegrendszere állandóan „vételre” van beállítva. Azért tud az autóban elaludni, mert a kocsi zúg és egyenletesen mozog (ugyanezért tud elaludni a babakocsiban is). Otthon is meg lehet próbálkozni a fehér zajjal altatáshoz (pl. ventillátor, hajszárító).

  • Netti

    2014. január 28. kedd

    Kedves Àgnes!
    3 hónapos kislànyom nagyon nyugtalanul alszik. Elalvàs elött nagyon dörzsöli szemeit, van úgy hogy síràsig is eljutunk. Keze làba folyamatosan jàr. Éhesnek nem éhes, alapos büfiztetés is megvan, szelek és széklet is rendben van, pelus tiszta. Minden elalvàs elött megy a harc… Nappal keveset alszik viszont ha sikerül elaltatnom ,alvàs utàn is nagyon fàradtnak tűnik este. (Tàpszeres baba, fürdetés vacsora mindig egyidőben van). Mi lehet a baj? Köszönöm a segitséget!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A babák természetszerűen igényelnek egy kis segítséget az elalváshoz, ez természetes. Ha álmos, dédelgesd meg, fektesd le (hasra, mert úgy nyugodtabban tud aludni és nem zavarja a mozgása), ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod, pólya-szerűen, így is nyugodtabb lesz majd altatáskor.

  • Nancy

    2014. január 16. csütörtök

    Szia Ágnes!
    A kisfiam 15 hónapos, és az alvásával van problémám. Nagyon keveset alszik nappal(mindössze 20perc)és éjszaka is rengetegszer felkel, ilyenkor csak a cicivel alszik vissza. (éjszaka fél óránként kel fel 🙁 ) Nagyon fárasztó már. Az esti lefekvés előtt mindig a megszokott fürdés, evés, aztán cici és azon elalszik. Este 7kor már elalszik, de fél óra múlva felkel, tea cumi nem kell ilyenkor addig hisztizik mig cicit nem kap. És ez így megy egész éjjel. Eddig a fogzásra kentük, hogy amiatt nem alszik, de nem,első perctől nem alszik jól. Akkor arra is gondoltam, hogy lehet éhes,de állandóan eszik, az evésével sincs probléma, ezért is nem tudok mire gondolni. 🙁 Pár hete pedig nagyon nyűgös, hisztizik,(de nem a fogzás miatt,) amúgy eddig nappal hiába nem aludt egy drága jó gyerek volt, de most pár hete nem lehet vele bírni. Ettől hogy alíg alszik nem lehet baja? Mit tanácsol, mit tehetek hogy végre aludjon ő is, meg végre én is. Előre is köszönöm válaszát. Remélem tud segiteni 🙂
    Üdv.: Ági

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Van olyan, hogy a baba kezdettől nem alszik jól, de ez nem azt jelenti, hogy mindig ugyanaz az oka, lehet, hogy újszülött korban a hasfájás, később meg a fogzás zavarja, csak a tünet, az alvásproblémák változatlanok. Itt írtam ennek az okairól részletesebben: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/mar-honapok-ota-nem-alszik-a-baba-miert
      A fogzást mindenképpen megnézném, mert ebben a korban jönnek a kisőrlők és ez sok éjszakai gondot okozhat. Általában egy kiskanál Nurofen lefekvés előtt megoldja a gondokat.
      Ha nem ez a baj, akkor érdemes lenne kipróbálni az együttalvást, mert úgy nem csak jobban aludhat, de ha ébred, akkor legalább kényelmesebb foglalkozni vele.
      Ha pedig egyik sem segít, akkor javaslom, hogy forduljatok alvásambulanciához, a Heim Pál Kórházban és a Madarász utcában is van.

  • Nemeth Angelika

    2014. január 14. kedd

    Kedves Agi,

    Eloszor is bocsanat hogy csak igy zavarlak, facebookon nemszerettem volna kiirni a panaszom, megvallom oszinten szegyellem. Kulfoldon elek szoval bocsanat az ekezet mentes irasert.

    Akkor bemutatkoznak, Nemeth Angelika vagyok, ahogy irtam Angliaban elek a kis csaladommal, ferjemmel, kislanyommal Rebekaval 4eves, es Adammal aki 1eves volt karacsony utan.

    Nagyon ketsegbe vagyok esve, es sajnos minden probalkozasunk ellenere, ferjemmel egyutt nemtudjuk mitevok legyunk.

    A kislanyom Majustol iskola elokeszitobe jar/ bolcsode legfelso tagozatat itt igy hivjak. Elso 5-6 honapon keresztul semmilyen problemank nemvolt, reggel boldogan keszult, oltozkodott es mosolygosan indultunk. Korulbelul 2 honapja kezdodott, hogy amig ott tartozkodik minden Hetfo es Szerdan jar, nemszol a tanaroknak hogy nagy veceznie kell, hanem bekakal 🙁 Mikor legeloszor tortent, terljesen ledobbentunk, mivel 2 eves kora ota szobatiszta, semmilyen problemank nemvolt vele soha. Hiaba kerdezzunk, mi az oka, nem szol egy szot sem, nem akar rola beszelni. Probaltuk jatekosan megkozeliteni a dolgot, tudom hogy a szemrehanyas vagy kiabalas nem segitene, de egyszeruen nemtudom hogy mire gondoljak ?

    Karacsony alatt otthon voltunk 3 hetet, mert itt voltak a szuleink, semmilyen problema nemvolt, egyedul meg wc-re, csak segiteni kell neki mikor befejezte a dolgat.

    Nagyon nagyon halas lennek, ha valami ottletet, tanacsot kaphatnak.

    Elore is koszonom a valaszt,
    Tisztelettel

    Angelika

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Utána kéne nézni, mi történik vele az iskolaelőkészítőben. Lehet, hogy egy nagyobb gyerektől fél, vagy úgy érzi, nem kap elég figyelmet, vagy valami más miatt szorong. Alaposan el kéne beszélgetni az óvónénikkel, mi történik ott vele.

  • Betti

    2014. január 02. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kisfiam 5 és fél hónapos és az éjszakai alvásával lenne problémám. Végig aludni pár alkalommal aludta csak végig az éjszakát, általában egyszer vagy kétszer megébred. Viszont egy másfél hete ez rosszabb lett, van hogy óránként megébred. Anyatejes illetve kapott tápszert eddig pótlásként. De mióta elkezdődtek ezek a nyugtalan alvásai akkor a tápszert nem volt hajlandó elfogadni, sőt volt hogy nagyon a mellemet sem. Ez hál isten pár nap után helyreállt, de a tápszert azóta sem mindig eszi meg. Délelőtt viszont már kap almát, nem sokat, most kezdtem el neki adni. Így még egy teljes étkezést nem váltottunk ki vele. Fogzás illetve frontok miatt lehet ez a nyugtalan alvás?
    Nappal szokott aludni, olyan 3-4-szer, van mikor fél órákat de van mikor 1-2 órát is akár.Illetve éjszaka és nappal is elő szokott fordulni, hogy keserves sírással ébred. Elég nehezen tudom megnyugtatni ilyenkor, mellre szoktam tenni de van mikor ott is csak sír majd egyszer csak elkezd szopizni és akkor megnyugszik.
    Tudsz valami tanácsot adni?
    Köszönöm
    Betti

  • judit

    2013. december 26. csütörtök

    kedves ági! Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy az 5 honapos lányom kb.4 honapos kora ota felkel éjszaka és sir.Van hogy 3szor is visszaaltatom. Probáltam hogy velem alszik nem jo épphogy leteszem sir. Kérdésem mi lehet ez?

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Valószínűleg éhes éjszaka. Etesd meg és vissza fog aludni.

  • Fóris Klára

    2013. szeptember 21. szombat

    Szia Ági!
    Az én kislányom most töltötte be az egy évet, de szinte soha nem alussza át az éjszakát. 3-4 hónapos korában volt pár nyugodt éjjelünk, de azóta semmi. 4 kis foga van kint, jó az étvágya, tehát biztos nem éhes, viszont rengeteget iszik ilyenkor éjszaka. Sokszor fél óránként ébred fel, és néha órákba telik visszaaltatni. Napközben viszont nagyon jó kedélyű baba. Már mindent kipróbáltam / több evés, fárasztás, homeopathiás szereket-Chamomilla/, de semmi sem segít.
    Kérlek, ha tudsz segíteni, írj légy szíves, mert szerintem a kicsinek is jobb lenne, ha végre tudna aludni! Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2013. december 05. csütörtök

      Az ébredéseknek 2 oka is lehet ebben a korban:

      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak “anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

      Ennek leggyakrabban a fogzás áll a hátterében, mivel a fogzás az első 6 fog áttöréséig zavarja a kicsit (nem csak akkor, amikor már áttörik a fog, hanem folyamatosan). Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, ez lehet az oka. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Betti

    2013. július 05. péntek

    Kedves Ági,

    Segítséged szeretném kérni.
    Lányom 21 hónapos, január óta vannak problémáink az alvással, hetente 3-4 alkalommal. Már mindent kipróbáltunk, amit csak hallottunk, olvastunk de mindhiába 🙁 A kislányom eleinte csak éjjeli ébredések alkalmával, de egy ideje az esti elalvásnál és a délutáni alvásnál is lefekvéskor beszél, kiabál. Ez főként éjjel probléma, mert így nem tud aludni a másik szobában a bátyja. Háziorvosunk szerint a foga jön, de próbálkozunk nagy ritkán fájdalom csillapítóval (Panadollal, de próbáltuk már a Cataflamot is) és nem alszik el a beadás után 1 órával.
    Az esti rutin minden nap ugyanaz: fürdetés után egy kis mese, játék, aztán elkészítem a tápszerét, amit meg is iszik, majd ő maga kéri be az ágyába magát alváshoz. Aztán kezdődik az egész: elkezd kiabálni, hangosan beszélni (nem sír vagy panaszkodik, hanem csak beszél!). A szobája teljesen sötét, próbáltunk neki egy kis fényt is adni, van egy zenélő altatója is, azt is bekapcsoljuk (vagy ki, hátha segít), cumiját nem köpi ki, azzal már nincs gondunk. Betakarjuk, kitakarjuk… Talán 1 óra, mire elalszik egyedül. Próbáltuk, hogy ott vagyunk vele, de ez sem segített, sőt… Amint kijöttünk, mert úgy tűnt, hogy már alszik, egyből visszaébredt és kezdte elölről. 10 fél 11 körül elalszik, majd 2-4 között ismét ébred, nagyjából 3 órát beszél, kiabál. Van hogy adunk neki tápszert, hátha éhes, de legtöbbször csak megkínáljuk vízzel, pelenkáját is megnézzük, betakarjuk és kijövünk. Próbáltuk, hogy minden kiabáláskor bementünk és betakartuk, megsimogattuk, kijöttünk (természetesen egy szó nélkül). Így is 3 órát fent volt… Azt is próbáltam, hogy bemegyek hozzá időnként és rászólok, lefektetem, betakarom, megsimogatom. Eredménytelenül. Sztem nincs melege, nem fázik, nincs túl sok fény, de túl kevés sem, nem zavarhatja a tévé sem, mert direkt halkabbra vesszük, hogy ne hallatszódjon át a gyerekekhez és a villogás se zavarhassa őket (bár mostanában annyira fáradtak vagyunk már, hogy a gyerekekkel egy időben fekszünk, azaz 9 órakor lekapcsolunk mindent). 5 éves bátyja is 9 kor fekszik, gond nélkül elalszik, nem sétál ki, még éjjel sem, amikor a lányom kiabál.
    Van hogy magunk közé vesszük, hogy tudjunk kicsit pihenni, de ott sem alszik, csak fészkelődik, ha esetleg visszavisszük pár óra után az ágyába, akkor folytatja ott, ahol abbahagyta. Próbáltam a kiveszem, megnyugtatom (bár nem sír!), visszateszem módszert is, de a derekam és karom fájdalmát leszámítva, nem hozott eredményt.
    Próbálkoztunk homeopátiás készítménnyel is, (tavaly nyáron éjjel 1 órás sírásai voltak, akkor Viburcolt kapott, aztán Osanit golyókat, most ismét a Viburcolt vettük elő, hátha).
    Egy dolog van még, nem tudom hogy érdekes-e: nem eszik vagy csak nagyon keveset. Január óta 20 dekát hízott (21 hósan 10,6kiló pedig 3800gr volt a születési súlya, 15 hós koráig szopizott), vérképe rendben volt, féreghajtót kapott már, de nem javított az étvágyán. Kap Béres cseppet, C vitamint, Normaflore-t, multivitamint, D vitamint minden nap.
    Összegezve: nem fázik, nem éhes, nincs melege, fáradt is, megszokott esti rutinunk van, nem szomjas, 4 leghátsó fogacskát várjuk még…
    Lehetséges, hogy 7 hónapon keresztül jöjjön 4 foga, ami felett még mindig nem duzzadt az ínye?
    Mit próbálhatnánk még meg? Még a tavalyi ébredések alkalmával is rendben voltak a délutáni és esti elalvások. Teljesen egyedül megtanult elaludni, nem volt semmilyen problémánk ezzel kapcsolatban.

    Segítséged nagyon szépen köszönöm:
    Egy kimerült anyuka 🙁

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Az ilyen típusú problémákat gyakran az okozza, hogy a kicsi túlfárad, ezért nem is teljesen éberen, de magában beszél álmában (gyakran nyitott szemmel). Segíthet a Mesélő Hold nevű illóolaj, amit a szobájában párologtathatsz vagy a Rooibos tea, ezenkívül ügyeljetek rá, hogy ne fáradjon túl napközben.

      • Betti

        2013. július 23. kedd

        Köszönöm, megpróbáljuk ezt is.

  • Barabás Brigitta

    2013. június 04. kedd

    Üdvözlöm!

    Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy a kisfiam holnap lesz 7hónapos és 4-5napja sűrűn felsír éjszaka és nem tudom mi a baj!!Napközben elég jól alszik 1,5-2órat ezt 3x teszi,de este etetés után 1órával elalszik úgy,hogy én altatom el és az ágyába teszem aludni.Kb 1-2óra alvás után felsír de sokszor órdítva sír és ha oda megyek,hogy vissza altassam akkor mégjobban sírni kezd!Ez miért van?1fogacskája most bujt ki nemrég.Jön a következő is de azt estére mindig bekenem neki!Nem vagyok biztos,hogy az fáj neki,mert nem úgy sír.De ő az első babám és még nem vagyok elég tapasztalt ezekben!Szeretnék rajta (neki)segíteni amikor felsír de nem tudok csak annyit,hogy nem megyek oda hozzá mindig és akkor vissza alszik egy kis idő után!!
    Köszönöm a válaszát és a segítségét!!!Brigi

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Valószínűleg a fogzás miatt sír ilyen fájdalmasan. A kenős dolgok nem túl sokáig hatnak (4-5 perc), ez nem fog segíteni a jobb alváson. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Ildi

    2013. május 09. csütörtök

    Szia Ági!
    3hónapos a kislányom,jól fejlődő csak hason elalvó baba.2hete elkezdte,hogyha leteszem őt aludni,főleg éjjel repülőzik,és csapkodja magát.Ijesztő számomra,hogy miért lehet.nappal 90%ban elalszik hason cumi segítségével ügyesen,este fürdés után is könnyen elszundít és éjszaka arra ébredek,hogy csapkodja magát,cumit el sem fogadja.Ilyenkor megetetem,mert még éjszaka 2x eszik,utánna többnyire megnyugszik és visszaalszik a kiságyában.Mitől lehet,hogy ezt csinálja?Nappal is van,hogy olyan szinten rúg kapál,hogy megijeszt.El vagyok keseredve és félek,hogy valami baj van vele,pedig olyan aranyos kisbaba.Csak anyatejes,csak kiságyban alszik el és kizárólag hason.Járunk babamasszázsra is ahol viszont ha a hasát vagy a mellkasát maszírozom minden egyes alaklommal ingerültté válik,megfeszíti magát.elvittem gyerekorvoshoz,ott meg hülyének néztek,mert nem csinálta.Vigyem el neurológushoz?vagy mitől történnek ezek?

    • Vida Agi

      2013. május 31. péntek

      Nincs vele semmi baj, csak most kezd el intenzívebben mozogni és még nem tudja igazán kontrollálni a mozgását. Minél többet gyakorol, annál hamarabb fog megügyesedni és elmaradnak majd ezek a kontrollálatlan mozgások. Ha 5 hónaposan is azt tapasztalnád, hogy hasonfekve nem támaszkodik a karjára, hanem repülőzik, akkor vidd el korai fejlesztőbe.

  • Móni

    2011. október 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 13 hónapos. 1,5 hónapja kezdődtek az átalvási gondjaink. Koraszülöttként nem bántam, hogy éjszaka is 1-szer eszik (éjfél – 2 óra között), aztán szépen visszaaludt reggel 6-7 óráig. Mostanában azonban éjszaka nyugtalanul alszik, sokszor nyöszörög, sírdogál (úgy tűnik, közben alszik), és hajnalban kezdi a szinte óránkénti felriadásokat. Én vagyok vele itthon, apa sajnos vidéken dolgozik, ritkán tud hazajönni. Türelemmel, babusgatással igyekszem visszaaltatni, de 3. trimeszterben járó kismama is vagyok, egyre nehezebben viselem a fáradtságot. Napközben 1-szer alszik a kisfiam 1,5-2 órát, aktív jó kedvű fiúcska. A hálószobánkban, de külön kiságyban alszik. Sose aludt közöttünk, így a mellettem való alvást játéknak tekinti, és bohóckodik.. a kiságyba téve rögtön elalszik. Tanácstalan vagyok, hogy tehetném könnyedebbé az éjszakáinkat… 6 foga van, most kezdett el egyedül menni.
    Szívesen várom a tanácsaidat!

    • Vida Agi

      2011. október 17. hétfő

      Több dolog is állhat ennek a problémának a hátterében:

      1. Fogzik Ha 6 foga már áttört korábban, akkor most jöhet a 7.-8. foga, vagy ha hamar kezdett fogzani, akkor már az őrlőfogak is jöhetnek. Ezen homeopátiával tudsz segíteni, ehhez bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      2. Ha veletek egy szobában alszik, akkor felébreszthetik a zajaitok (forgolódás stb.)

      3. Mozgásfejlődés Ha most tanul mászni, felállni, járni, akkor a saját mozgása is felébresztheti. Ezen segíthet ha hálózsákban alszik, de a mozgásfejlődés okozta nyugtalanságon segíthet a Rooibos tea is, amiből reggel és este 1 csészével lehet meginni vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

      4. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.

  • Szandra

    2011. május 23. hétfő

    kedves Ági!
    A B1 vitamin felől érdeklődnék. A kislányom 7 hónapos és 1 hetes. Milyen formában adhatnék neki B1 vitamint? talán jobb lenne az éjszakai alvása… Írassam fel a gyermekorvossal? köszönöm előre is: Szandra

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Mint a cikkben is olvashattad, a B1 vitamint természetes formában is be tudod juttatni a szervezetébe, pl. ha kap májat, teljes kiőrlésű gabonát (ebben a korban ezt már úgyis be kell vezetni), zöldborsót, spenótot, paradicsomot, céklát, burgonyát.

  • Kriszti

    2011. május 20. péntek

    Kedves Ági!

    15 hónapos a kislányom, az éjszakáink megközelítőleg január óta borzasztóak. 4 hónapos koráig átaludta az éjszakát, majd áttért arra, hogy éjjel még eszik (tápot). Januárig kétszer ébredt, megitta a tápot és aludt is vissza. Decemberben jött egy torokgyulladásos betegség, majd egy laktózintoleranciás éjszakai kínlódás (puffadt és ment a hasa), de hiába jártunk ennek a végére és szűnt meg a probléma, az éjszakai ébredések és vissza nem alvások hellyel-közzel megmaradtak. Most nagyjából hetente 3-szor sikerül éjszaka visszaaludnia (egy hang nélkül) táp után, a maradék éjszakákon viszont tápolás után 15-20 perccel teljesen kifordul magából. Zokog, csapkod, hisztibe forduló módon szenved. Ha csak cirógatom, akkor az nem sokat segít, ha magam mellé veszem akkor még jobban bevadul, az egyetlen ami legalábbis csendesíti (de nem szünteti meg) a kínlódását, ha felveszem és sétálok vele. (Leülést nem „engedélyezi”, akkor jön a sikítás és csapkodás.) Már voltunk gastroenterológiai rendelésen, hátha a pocakkal van gond, de nem találtak semmilyen ételallergiát. Ha 5-10 percig tartana a műsor, akkor az tolerálható lenne, de simán 1-2 órán keresztül keservesen szenved. (Időnként visszaájul az alvásba, majd riad, megfeszíti a testét és sír újra.) Egy idő után már azért nem tudom vízszintes helyzetbe tenni, mert taknya-nyála egybefolyik. 8 foga van eddig, elég nehezen törtek át neki (ami nekem teljesen szokatlan, mert a nagyobb lányom meg se nyikkant fogzási időszakban). Viszont nem látom nyomát annak, hogy most fogprobléma lenne (na meg január óta folyamatosan?). Napközben nyugodtan alszik, bár időnként sírva ébred, reggel sem úgy kel, mint akinek bármi komoly baja van.
    Próbáltam az éjszakai tápolást beszüntetni 2 hónapja, hátha az a gond (nappal nem kap, csak éjjel, mert akkor mégse adhatok szilárdat), de 1,5 óra keserves sírás után feladtam. Bár nekem ez is furcsa, hogy ennyi idősen még kétszer eszik éjszaka (230 ml-t simán betol).
    Igazán az apuka fektetéses módszerben nem nagyon hiszek, mert éjszaka nekem sem „örül” igazán, semmivel sem hagyja abba hamarabb a szenvedést, ha ölbe veszem, mintha csak fekszem a mellette lévő ágyban (ami a nővére ágya, csak ha ő bömböl, akkor a nagyobbat kénytelen vagyok a mi ágyunkba költöztetni, hogy legalább az egyik gyerek aludjon éjszaka).

    Tanácstalan vagyok, mert úgy érzem, hogy már mindent megpróbáltunk (fix napirendünk van, vacsi, fürdés, estimese, éneklés, van alvósrongyija és egy cimborája is stb.).

    Elnézést, hogy hosszú voltam. 🙂

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Ennek két oka lehet:

      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

  • szentmiklosi maria

    2011. május 09. hétfő

    Szia az en fiam 11 honapos mai napig fel kell surun enni,az meg nem is volna baj ha normalisan enne,es nem csak 60 milit 80 at enne hanem a normalis adagot mert igy mindig ehes ejszaka es nem hagy minket aludni egy ido utan man nagyon faraszto.Kerlek segics hogy mit csinaljak hogy aludjon joban elore is koszonom

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Valószínűleg nem azért kel fel, mert éhes, ezért nem eszik eleget, hanem valami más ok miatt, pl. a fogzás vagy szeparációs szorongás miatt.

  • G.Ági

    2011. április 06. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kisfiam alvási problémájával kapcsolatosan kérném a segítségét. 11 hónapos a kisfiam, aki 5 hónapos koráig, úgymond átlagosan aludt, kb 3-4 óránként kelt fel enni, saját szobájában, kiságyban alszik. Aztán szinte egyik napról a másikra – kb 3 nap alatt – eljutottunk odáig, hogy óránként, vagy akár félóránként felkel éjjel, és rövidebb-hosszabb ideig fenn van. És ez ezóta is tart, lassan már fél éve…..

    Már mindent kipróbáltam, de semmi nem segít…
    Jelenleg a kisfiam a saját kiságyában alszik el úgy, hogy ott vagyok mellette, fogja a kezem (csak elalváshoz használja a cumit, aztán kiköpi és anélkül alszik), és így kb 5-10 perc alatt elalszik, napközben és este is. Az elalvások mindig ugyanakkor vannak, délelőtt negyed 10 körül alszik el, kb másfél órára, délután kettőkor, kb 1,5-2 órára, és este negyedkilenc körül alszik el (az esti „pocedúra” is mindig ugyanaz és ugyanakkor van, kezdve a vacsorától, a fürdetésig, az esti meseolvasásig…minden ugyanúgy, ugyanakkor). A probléma az esti elalvás után kezdődik, ugyanis az elalvás után már félórával, vagy egy órával felébred, mocorog, és akkor már akár 1, vagy 1,5 óra is lehet, mire visszaalszik. A legrosszabb éjjel 11 óra körül, akkor egy- fél kettőig szinte egyáltalán nem bír visszaaludni. Szeretne ő, azt látom, mert végig csukva van a szeme, próbálkozik, de csak nyugtalanul forgolódik, a kiságy egyik oldaláról a másikra dobálja magát, kb fél percenként… hiába fogja a kezem, próbálok neki segíteni, de nem sikerül akkor sem…. Gyakran egy, másfél óra küzdés után persze szegényke megunja, és akkor rendesen felébred, sír, és akár további másfél óra mire el tud aludni….

    Úgy érzem már mindent megpróbáltam, átrendeztem a gyerekszobát, máshol van az ágya, másik hálózsákban alszik, hátha az zavarta. Átvittem a mi hálószobánkba is, hátha a közelségünk hiányzik neki, és akkor nyugodtabban alszik, de ott csak még rosszabb volt. Vettünk egy kis készüléket, úgynevezett „fehér zajt” utánzó kis hangszórót, ami nagyon halkan tengermorajlást utánoz, mondván – olvastam -, hogy ez a monoton duruzsolás segít az elalvásban. Megpróbáltam rászoktatni, hogy egyedül aludjon el, hátha akkor könnyebben visszaalszik egyedül, ha éjjel felébred, de az sajnos nem sikerült. 3 napon keresztül, mindegy egyes elalvás előtt 1, másfél órát üvöltött szegény torkaszakadtából úgy, hogy a fejéről is patakokban folyt a víz, ugyanez volt éjszaka is. Hiába mentem be hozzá, 5-10 percenként, akkor sem nyugodott meg, és ezzel sajnos csak azt értem el, hogy az addig napközben vidám, mosolygós, hangosan sikoltozós kisfiam szomorú, fáradt és nyugtalan lett, úgyhogy én ott feladtam ezt. Napközben ugyanis a viharos éjszakák ellenére nem igazán tűnik fáradtnak, vidám, mosolyog, játszik, nyugodt. Ugyanez jellemző a napközbeni elalvásokra is, akkor az alvások szinte zökkenőmentesek, nyugodtan, békésen, általában ébredések nélkül alszik, a nappali alvások nagyon ritkán nyugtalanok.
    A sikertelen próbálkozás után, kb 3 hét kellett ahhoz, hogy visszaálljon a kisfiam lelki békéje, most újra jókedve van, 3 napja már ismételten vidáman sikoltozik örömében, mint előtte, és legalább az elalvások újra könnyen mennek, mert a próbálkozás után minden egyes elalvás is kb 1-1,5 órás kínlódással kezdődött, hiába ültem ott mellette a kiságynál (biztos, hogy attól félt, kimegyek megint….)

    De most a nappalok újra rendben vannak, viszont maradt továbbra is az éjszakai probléma…
    Egyetlen dolog van, amit még most talán ki tudok próbálni, megpróbálok nyugtató illóolajat párologtatni a szobájában, hátha az segít. Sok helyen olvastam, hogy talán igen.
    A fentiektől függetlenül – vagy nem, nem tudom – a kisfiam este (napközben szinte egyáltalán nem) elalvásnál jobbra-balra ingatja/rázza a fejét, és úgy próbál elaludni, ez éjszaka is gyakran előjön, amikor felébred. Ugyanez a fejrázás megvan napközben is, elég gyakran, ahogy megfigyeltem szinte azonnal elkezdi rázni a fejét, ha valami nem érdekli, megunta, nincs valami újdonság, ami éppen lekötné a figyelmét. Azt olvastam erről, hogy ez egy rossz szokás, ami elvileg elmúlik majd… Mindenesetre ha látom, akkor igyekszem lekötni a figyelmét valamivel.
    A kisfiam császárral született, 2,5 héttel a kiírt időpont előtt (37. héten), úgymond „tervezett” időpontban, mert az orvos szerint gyenge és elöregedett volt a méhlepény, és vékony a köldökzsinór, ezért nem mertek tovább várni. (2800 gr, 51 cm, a gyerekorvos szerint, kicsi, de erős volt a kisfiam, minden rendben volt nála, illetve tudtommal a „szülés” is teljesen rendben volt, komplikáció mentes, nem volt káros oxigénhiányos állapot). A kisfiam hat hónapig szinte csak anyatejet evett, utána kezdtem meg a hozzátáplálást, 10 hónapos korában hagytam abba a szoptatást, illetve a kisfiam hagyta abba az anyatej evést…, azóta nem eszik éjjel sem, addig még egyszer evett.

    Ha bármit tud javasolni, annak nagyon örülnék és előre is köszönöm!

    G.Ági

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      A fejrázás nem rossz szokás, hanem jó: így altatja magát a kicsi, nem kell elterelni ilyenkor a figyelmét, hagyni kell, hadd altassa magát.

      A problémának több oka is lehet.

      1. Fogzik Ha még nincs kint legalább 6 foga, vagy ha 6 foga már áttört korábban, akkor most jöhet a 7.-8. foga, vagy ha hamar kezdett fogzani, akkor már az őrlőfogak is jöhetnek. Alkati homeopátiás szerekkel tudsz segíteni rajta, ehhez a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz segítséget.

      2. Mozgásfejlődés Ha most tanul mászni, felállni, járni, akkor a saját mozgása is felébresztheti. Ezen segíthet ha hálózsákban alszik, de a mozgásfejlődés okozta nyugtalanságon segíthet a Rooibos tea is, amiből reggel és este 1 csészével lehet meginni vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

      3. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.

      Ha nem javul a helyzet, érdemes elvinni valamelyik alvásambulanciára is, ahol meg tudják nézni, mi lehet az ébredések hátterében.

  • Koprnyikné Faragó Gréta

    2011. március 05. szombat

    Szia Ági!

    Kislányom 19 hónapos. 13 hónapos koráig szopott,majd keresvén valami pótlást átváltott az éjszakai teázásra. Ha felébred,csak a teával alszik vissza. Megpróbáltuk,hogy nem adunk neki,de akkor iszonyatos hisztibe tőr ki,dobálja magát,rugdosódik. Mit tegyünk?
    Köszönöm! Gréta

  • Kittyna

    2011. február 28. hétfő

    Szia Ágnes!
    Nekem is problémás a kisfiam altatása,ő 21 hónapos lesz márc.12-én.Délben csak ringatással tudom elaltatni,alszik is kb 1 -1,5 órát.De aztán este nagyon nehéz rávenni az alvásra.Köztünk alszik és mindig huncutkodna,próbáltam már hogy kikapcsolom a tv-t korán de az se használ hiába sötétítünkbe neki,olyankor simogatja az arcunkat,egyik oldalról a másikra mászik keresztül rajtunk,és bár látszik hogy álmos mégis nehezen alszik el.19hónapos koráig jól aludt mer cicizet és azon aludt el sokszor,de abba kellett hagyatni vele mert kiderült hogy sclerosis multiplexem van,az egy hét alat míg korházba voltam leszokott róla szépen,de az altatással azóta vannak problémák.kérlek segíts,mert ez már egyre fárasztób esténként az elalvása is egyre tovább tolódik ki,most kb féltíz körül alszik el,de van hogy este tízig is fentvan.Válaszodat elöre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Ezen az segít, ha bevezetsz egy esti rutint, amit következetesen mindig ugyanúgy csináltok, ebben a korban nagyon fontosak a szokások a kisgyereknek. A rutin ne legyen túl hosszú és ne legyenek benne üresjáratok. Kb. így nézhet ki: amikor már álmosodik a kicsi, akkor vacsorát kap, utána fürdés, öltözés, meseolvasás az ágyban, aztán közösen lekapcsoljátok a villanyt (akár ő is kapcsolhatja, ezt nagyon szokták szeretni a kicsik, mert így nekik is van beleszólásuk, hogy mikor legyen az elalvás), majd pedig kötelezően búcsúzás és alvás. Persze ez sem fog azonnal hatni: kell néhány nap, amíg megszokja, elfogadja és megtanulja azt is, hogy ilyenkor már nincs vita: aludni kell.

  • L.Barbara

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Bár a problémánk, előrehaladt életkorunk miatt, eltér a baba alvászavartól, mégis írok mert érzem nagy gond van, és minden segítség jól jön.
    Kislányom 9 éves múlt, 3 hónapos korától nyugodtan, minimális éjszakai ébredéssel aludta végig az éjszakát. 18 hónaposan két hónapig tartósan kórházba került (nephros syndroma), ahol kaptunk baba-mama szobát, rászoktunk az együttalvásra(több alkalommal hónapokig medrol-t szedett, illetve folyamatosan sandimmun neoralt,amit most először immár fél éve szünetelünk). Később otthonunkban visszaállt egy viszonylagos alvási rend: én hozzábújtam este, így aludt el, majd éjjel átvándorolt utánam a hálószobába. Később önállóan elaludt: mese, megbeszéltük én még mi mindent csinálok (mosogatás, fürdés…),éjjel észrevétlenül átjött, ha visszaakartam kísérni teljesen kiverődött az álomból, és nagyon sírt. Mindig rossz álomról panaszkodik (általában betörőket emleget, erre több megnyugtató beszélgetés, közös óvintézkedések sem vezetnek eredményre. Egyébként nincs ilyen jellegű rossz élményünk.)
    Az eltelt időben egyre rosszabb alvási szokásokat vesz fel, erősödnek esti szorongásai.Már nélkülem alig hajlandó lefeküdni, hisztije teljesen megmagyarázhatatlan, mint aki épp megőrül, tehetetlenek vagyunk, eddig csak az összebújás, simogatás segített, görcsösen kapaszkodik belém, nem lehet tőle eljönni. Így hármasban alszunk, így alvása nyugodt.
    Eddig a nagyszülőknél, unokatestvérnél elaludt, ott is összebúva valakivel, most már ott sem. Sír, hogy nem akar elmenni,legutóbb olyan szinten készítette ki a nagyiékat, hogy éjfélkor mennünk kellett érte. Szeretném tudni mi lehet az ok, mit tehetünk a megoldás érdekében. Napközben vidám, kiegyensúlyozott, gyerekekkel ötletes, irányító, az osztály kedvence, bár a felnőttekkel szemben mindig is tartózkodó, félénk volt. Kérem mindenképp válaszoljon, már gyermekpszichológushoz bejelentkeztünk, de nem tudom Ő e a megfelelő szakember.
    Előre is köszönöm a segítséget, további szép napokat L. Barbi

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      9 éves korban már mindenképpen összetettebb problémáról lehet szó. Az osztálytársak is ijesztegethették, tévében is láthatott olyasmit, ami megrémítheti és bizony sok gyerek fél ebben a korban a sötétben. A gyermekpszichológus szerintem fog tud majd segíteni.

    • Amarillisz

      2013. május 13. hétfő

      Kedves Barbara!
      Segített a pszichológus? Mi volt a probléma?
      Véleményem szerint szellemeket lát a gyermeke, és attól fél éjjelente.

  • Sz. Ági

    2011. február 07. hétfő

    Kedves Ági!

    Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy létezhet ilyesmi, hogy a 3 hetes újszülöttem akár 10- 12 órát is fent tölt napközben?
    Ez meddig mehet így?
    Nem lehet ettől bármi baja?

    • Vida Agi

      2011. február 07. hétfő

      Létezni létezhet, mert az újszülöttek nagyon felszínesen alszanak, ezért ő azalatt is pihen, amikor csukott szemmel szopizik, és utána szundikál. Nem szabad azt hinni, hogy csak a mélyalvás az alvás, ők még sokkal éberebben alszanak.

  • Anikó

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági!
    Egyszer már írtam neked és sajnos,a kiveszem,beteszem módszer nem vált be,hatalmas ordítás lett belőle.
    Most 9 és fél hónapos a kislányom,és az éjszakai alvása katasztrófa.
    Most ott tartunk hogy,este fél 8-8 körül fürdik szopi,tápszer aztán megint cici és úgy alszik el.De kb.1 óra múlva már ébren van,néha cumisüveggel visszaalszik de ez nagyon ritka,inkább cicin.Pár napja megpróbálom visszaringatni ,napközben általában ez beválik,hogy kicsit ringatom kb.10 percet és lerakom,ilyenkor alszik fél-1 órát.Az éjszaka nagyon sokat felébred,nekem nem volna probléma hogy éjjel is szopizik,csak szokott olyat is csinálni hogy felébred kb. 2 óra körül és csak 2-3 óra múlva alszik vissza.Már adtam neki Nurofent,viburcol kúpot de sajnos egyikkel se aludt jobban.
    Már nagyon fáradt vagyok,de a cicit még nem szívesen venném el tőle,mert nagyon szereti és én is szívesen szoptatok.
    Remélem mindent leírtam és érthetően,mert most is sokat voltunk ébren.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Az a helyzet, hogy a leírtak alapján továbbra is két probléma van:
      1. jön a foga (ezért ébred fel elalvás után 1 órával)
      2. csak segítséggel tud visszaaludni, amikor megébred, mert ezt szokta meg.

      A fogzásra meg kéne találni az alkati szerét, mert bármilyen más szer hatástalan, nézd meg az alkati szerek leírását itt: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

      • Anikó

        2011. január 26. szerda

        Köszönöm szépen a gyors választ.

  • Veronika

    2011. január 08. szombat

    Szia Ági!

    Kislányom 8 és fél hónapos,kb. 1 hónapja szinte katasztrófa az alvása. Korábban 2-6 hós koráig nem volt probléma az alvásával, 8 hetes korától végigaludta az éjszakákat, aztán mikor elkezdett mászni akkortájt kezdődött a „buli”,esténként csak nagy sírással aludt el és most-mikor kezd lépegetni(elég gyors tempóban halad a fejlődésben)megint előjött ez, csak olyan formában, hogy éjszaka nagyon sokszor kel, szopik aztán vagy elalszik, vagy elbólint, gyakorlatilag alig alszik éjjel.Napközben aztán alszik 3 órát kb. Altatni igaz nem kell.CSak az a fura, hogy eddig is aludt ennyit nappal, ám aludt éjjel is, max egy-kétszer szopi, aztán aludt is vissza. Azonban most sokszor sír is éjjel, ami megint szokatlan tőle.Gondoltam erre a szeparációs szorongásra, na de ennyi ideig? És különben is próbálok mindig mellette lenni, felvenni, ha gondja van. Már annyira fárasztó, mert van egy 2,5 éves lánykám is akivel szintén kell foglalkoznom és ilyen kialvatlanul türelmetlen vagyok, stb.
    Vele kapcsolatban is szeretnék kérdezni. Ő mindig csak úgy aludt el, hogy mellette ültem és simogattam, volt hogy egy órára is elnyúlt. Kb. 2 hónapja beviszem a szobájába puszi és alszik is. ÁM pár napja megint elkezdte, hogy simizzem. És megint csak így alszik el, nem működik az egyedül elalvás. Ezt nem értem, miért történt. Annyira örültünk, hogy önállósodott ebből a szempontból.MOst mért esett vissza?
    Előre köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      A szeparációs szorongás 8 hónapos kor körül kezdődik és 2 éves korig tarthat, tehát lehet emiatt nyűgösebb 1 hónapig. Szó sincs róla, hogy visszaesett volna, csak változott. Ha következetesen kitartasz mellette, hogy nincs simi, akkor 1-2 alkalommal nyűgösebb lehet miatta, aztán megszokja, hogy nincs simi.

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Timi

    2010. december 08. szerda

    Kedves Ági,
    A tanácsodat és a segitségedet szeretném kérni. A kisfiam 11 hónapos. Szinte órára pontos napirendünk van már 4 hónapos kora óta, napközben egy nagy alvása van ebéd után ( kb. 2,5 óra ). Már csak lefekvés előtt és hajnalban szopizik, ám kb. 1 hete nem kell neki a lefekvés előtti szopi. Úgy gondolom ez boritotta meg az éjszakai alvásunkat, mert az eddig jól alvó kisfiam ( 20h-tól reggel 5ig vagy 6ig aludt eddig, ekkor szopiztunk és visszaaludt reggel 8ig ), most szinte 2 óránként felébred, sir, vizet iszik és csak hosszas ringatásra alszik el. Nem tudom mit csináljak, mert a cicit csak a megszokott időben 5vagy6kor fogadja el, de addig rémálom ez a sok ébredés. Mit tegyek szerinted? Adjak tápszert neki lefekvés előtt? Vagy tegyek be egy pólómat az ágyába, hogy érezze az illatom? Bocsánat, ezek talán nem jó ötletek, de nem tudom mit tegyek és nem tudom mi az oka ennek az egésznek. Mit tanácsolsz?
    Köszönöm szépen előre is,
    Timi

    • Timi

      2010. december 30. csütörtök

      Semmi választ nem kaptam 🙁 Azért köszönöm! Megoldottam a problémát…

      • Vida Agi

        2011. január 07. péntek

        Elnézést, valami miatt nem érkezett értesítő erről a kérdésről. Azért örülök, hogy megoldódott 🙂

  • Szandra

    2010. október 15. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, és mostanában nappal nem, vagy csak nagyon keveset alszik. Éjjel sokat felsírt a foga miatt, de ez eddig a nappalokat nem zavarta. Ha nappal beteszem lefeküdni, akkor felugrik, felül, körbe jár a rács mellett, vagy csak nyöszörög ülve, rosszabb esetben úgy tesz mint aki nem is álmos, pedig előtte már majdnem leesett a kis feje 🙂 Ha bemegyek hozzá, akkor megörül, ha visszateszem vízszintesbe, azt hiszi játszom, mert nevetgél. Állandóan négykézláb, fejét lehajtva hintázik, szóval még a simire sincs lehetőségem, mert állandóan mocorog. A vége a sírás, anya anya, majd betakarom, elalszik, és újra felkel.
    Próbáltam, hogy előtte karban lenyugtatom picit, de az is csak minden 2. alkalommal jön be.
    Ami még fontos, hogy mostanában ” sípol ” a tüdeje, amit kivizsgáltattunk, úgy tűnik csak a hörgők ” lazák”…( nem értek hozzá) Ez zavarhatja esetleg, hogy segítsek, milyen praktikával tudom őt elaltatni ilyenkor? Karba nem akarom szoktatni, este egyébként gond nélkül elalszik vacsi után.
    Lehet, hogy nem fárad el eléggé?? Olyan tanácstalannak érzem magam…
    ELőre is köszönöm a választ
    Szép napot
    Szandra

    Válasz: Ha ilyen élénk, amikor lefekteted, akkor még nem elég fáradt. Fektesd kicsit később, mert ebben a korban már simán 3-4 órát ébren vannak a babák, csak utána fáradnak el igazán és napközben már csak 2x alszanak. Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Judit

    2010. október 12. kedd

    Kedves Ági!
    14 hónapos kislányom normál esetben is 2-3 alkalommal felébred egy éjszaka – gondolom megszokásból, mert még este szopizik. Viszont az elmúlt 2 hétben szinte óránként – vagy még többször is sírva ébred. Nem tudom megállapítani, hogy fáj e valamije – nem tűnik hasfájásnak, inkább oan türelmetlen sírásnak. Próbáltam szinte minden homeopátiás lehetőséget – de sjanos nem segít. Vacsorára eszik rendesen – így véleményem szerint nem éhes.Jön a foga – illetve az elmúlt hónapban kezdett el járni így több hatás éri – de ez a sok kelés nem mutat túl ezeken a dolgokon? Van esetleg vmi ötleted, amivel lecsökkenthetnénk a kelések számát?
    Előre is köszönök minden ötletet, segítséget

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • Anita

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányunk 10 hetes. Az első 1-másfél hónapban nagyon szépen, hosszúakat aludt, mostanában gondok vannak az elalvással… Mivel hiszek a szoktatás jótékony hatásában, 1-2 hete próbálkozom bevezetni a 3 óránként evés-játék-alvás ciklusokat. A de. órákban ill. a du. séta alatt még csak-csak elalszik, de 11-14:00 között nem igazán tud. Ilyenkor kisded ringatóba teszem – ami viszont egy félig ülő helyzetű szerkezet – emiatt viszont lelkiismeretfurdalásom van: 1. nem jó rászoktatni hiszen nincs mindenhol ringató :-); 2. nem lesz-e ez káros a gerincfejlődésére…? Ott egyébként ringatva, zenére 1-2 órát is végig alszik, kisimult homlokkal! Ha kiveszem, az esetek 90%-ban felébred és csak ritkán alszik vissza…
    Rossz megoldás a ringató ebben a korban, mindenképp „szakítsak a hagyománnyal”? Vagy bevállalható napi 1x az ottaltatás?
    Köszönöm válaszod!
    Anita

    Válasz: Ha csak 1 altatásról van szó, akkor nem gond a ringató, 1-2 hónap és úgyis elmarad egy alvás, akkor majd a ringatósat kell elhagyni.

  • zsuzsi

    2010. július 11. vasárnap

    kedves Doktorno! 3 hos kisfiam leesett az agyrol, terdig er az agy, haton fekve volt az agyon,de hasra erkezett, nem lattam ,h esik le, es nagyon aggodom, mi baja lehetett belul? mindig nagyon vigyazom ra, es megis megtortent, nagyon haragszom magamra, o az eletem ertelme, kerem valaszoljon ,mije rerulhet egy 3 hos picinek? szopott utanna, at neztem nem e bicsaklott ki valamije, ugyeletre csak delutan tudom bevinni, nem keso meg akkor?

    Válasz: Mihamarabb be kéne vinni kivizsgáltatni. Bordatörés, agyrázkódás is lehet, de szerencsére a legtöbb ilyen esetnek nincs semmi következménye, de azért jobb megnézetni az ügyeleten.

  • Kopornyikné Faragó Gréta

    2010. július 06. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos! Melettem alszik 4 hónapos kora óta. Megpróbáltuk már átszoktatni a kiságyába,de nem jött össze. Hogyan tudnánk? Napközben csak a babakocsiban tud aludni,vagy a hintában,de ott csak inkább szundikál. Próbáltam már ilyenkor is az ágyban altatni,de nem sikerült! Tudsz valami tanácsot adni?
    Köszönöm: Gréta

    Válasz: A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad, pl. ha leteszed, arra is, és akkor kezdődik megint a 20 perc elölről.

    Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Szilvi

    2009. december 15. kedd

    Szia Ági.

    Az én kislányom 2 éves és 4 hónapos.Soha nem volt jó alvó,de kb 4-5 hónapja kimondottan rossz alvó lett,így én is.
    Ő nem ébred fel álmában hanem hangosan kiabál,nyögdécsel.Kiabál,hogy ne….
    Nincs fent,mert ha oda megyek hozzá akkor tapasztalom,hogy alszik.Alíg tudom megvigasztalni.
    Napközben nagyon aktív baba.3 hónapja jár már bölcsődébe.Ott elfárad,így itthon alszik délben kb 2 órát.
    Este kb.22 óra felé szokott elaludni.
    5 hónapja született meg a másik kislányom,aki szeret és tud is éjszaka aludni,de sokszor felkel a nővére kiáltozására.
    A mi doktornőnk azt mondta,hogy sok stresz érte mostanában és ezért kiabál.Írt fel neki ATARAX szirupot.Este 7 ml-t adok neki,de csak éjfélig,vagy jobb esetben 3 óráig tud tőle nyugton aludni.
    Nagyon tanácstalan vagyok.Mit tegyek?
    Arra gondoltam,hogy elviszem egy alváscentrumba,hogy megfigyeljék egy éjszakáját,de semmi jót nem hallottam róla.
    Kérem a segítségét.

    Válasz: Magad válaszoltad meg a kérdést 🙂 A kislányod most kezdte a bölcsődét, ami önmagában elég ijesztő élmény, és testvére is született, tehát minden téren kiesett a korábbi kivételezett helyéből a családban. Segíthet, ha sokat foglalkozol vele magában, úgy, hogy a testvér nincs ott, ha sokat rajzoltok, meséltek. Érdemes az Anna Peti történeteket olvasni, amiben testvér érkezéséről, óvoda kezdéséről van szó, mert ezek segítenek neki feldolgozni a saját élményeit ezzel kapcsolatban. Éjjel segíthet, ha nem a testvérével alszik, hanem veletek egy szobában. Az éjszakai félelemek is ebben a korban kezdődnek, ezért éjszakai fényt használjatok, nálunk a lávalámpa vált be a sötéttől való félelmekre.

  • Kati

    2009. október 01. csütörtök

    Kedves Agi!

    Kisfiam 14 honapos, eddig nem volt gondunk az alvassal, legfeljebb 2-3 napig az ejjeli alvassal, amikor fogzott. Mosmar a harmadik hete hogy ejjel felebred, akar ketszer is, sir, es csak akkor alszik vissza ha adok neki tapszert. Probaltuk hogy magunkhoz vesszuk, tobbszor is, vizet is probaltam neki adni de nem hasznal, csak a tej.
    Napkozben 1szer eszunk gabonat gyumolccsel illetve vajas/sajtos kenyeret, 2szer zoldseget hussal, es estere altalaban megiszik 180 ml tapszert. Nappal 2-3 orat alszik egyfolytaban.
    Tehat en nem latom ugy hogy keveset enne. Vagy megis?
    Szerinted mit lehetne kezdeni? Most kellene jojjenek a szemfogai, a metszofogai mar kint vannak, de nem erzek semmit, es kul. is 3 het az sok.
    Kerlek tanacsolj valamit, Kati

    Válasz: Szerintem a fogzás a gond, nem az éhség. Ha duzzadtnak látod az ínyét és/vagy rágja a kezét (játékait) akkor lefekvés előtt adj neki egy kiskanál Nurofent.

  • Váczi Judit

    2009. augusztus 01. szombat

    Kedves Ági,
    Olyan kérdésem lenne, hogy mitől van az, hogy az 1 éves kislányom néha felébred éjszaka és akkor 1-2 óráig teljesen éber – esélytelen őt visszaaltatni. Máskor meg simán visszaalszik ha visszakapja a cumiját és ilyenkor általában csak egyszer ébred föl. Szoval az egyik hetünk ilyen a másik olyan. Most 9 foga van és már tett néhány lépést egyedül, de ez a probléma már több hónapja fennáll.
    Ilyenkor ha az ágyában hagyom akkor sír – gondolom nem kellene 1-2 órát otthagynom, hogy sírjon. De akkor mit tehetnék, hogy ez máshogy legyen? Amugy 12 órát alszik éjszaka és nappal pedig egyszer 2 órát. Köszönöm ha tudnál valamilyen tippet adni.
    Legutóbbi tanácsodat megfogadtam és minden este 2-3 dl Rooibos teát iszik a baba és most Chamomilla bogyókat is kap.
    Köszönöm mégegyszer és további sok sikert a jövőben! Üdv: Judit

    Válasz: Minden gyereknek van ilyen korszaka, amikor éjjel felébred, és úgy gondolja, hogy ő már fent akar maradni, teljesen éber, nem tud visszaaludni. Ez több dologtól is függhet:
    1. nappal túlalussza magát (3-4 óránál többet alszik, vagy még 3x alszik pedig már csak 2x kéne, babakocsiban levegőn altatod – itt általában többet alszik a baba, mint a saját ágyában tenné).
    2. az éjszakai éberség oka lehet az is, hogy még szoptatsz és kávét iszol, vagy csokit, kakaót kap a kicsi, mert ezek koffeint tartalmaznak.
    3. a harmadik ok az, hogy az alvás tanult dolog, tehát meg kell tanítani a gyereknek, mikor van alvásidő. Mivel ő most nagyon élénk és érdeklődő korszakában van, ezért amikor felébred, rögtön a világ érdekli, szeretne játszani. Erre megoldásként csak azt tudom javasolni, hogy ilyenkor dédelgesd meg, tedd le az ágyába, aztán feküdj le aludni és hagyd ott magában, ha sír, kiveheted és megmondhatod neki, hogy ő most elmehet játszani (persze villanyt ne kapcsolj soha), te pedig mész aludni. Ez általában be szokott válni, mert rájön, hogy semmi érdekes nincs éjszaka.
    Ha ez nem működik, akkor magad mellé veheted, amíg vissza nem alszik, de ilyenkor ne hagyd, hogy játszon veled, hanem te aludj tovább (legalábbis tegyél úgy :)), ebből megtanulja, hogy az éjjel alvásra való.
    Az is jól működhet, ha éjjel Apa megy be hozzá néhány napig, ez hamar megoldást szokott hozni, ugyanis Apával szemben kevesebbet engednek meg maguknak a gyerekek, miatta nem érdemes fentmaradni 😉

  • Vida Agi

    2009. május 05. kedd

    Edina, szerintem nem a leesés a baja, hanem megkezdődött a fogzás, véletlen egybeesés, hogy pont most kezdett el megébredni is.

  • B.Edina

    2009. május 04. hétfő

    szia.Agnes,
    nagyon sokat szoktam olvasgatni amiket kapok toled es nagyon sokat segitenek is.de van egy problemam ,lehet hogy nem is baj de en megis megvagyok ijedve.mar 4 napja hogy a 7 honapos kislanyom le esett az agyrol en ugy lattam hogy hasra esett szoval nem hiszem hogy beverhette a fejet.nem sirt utanna csak egy par masodpercig es utanna fojtatta a jatszast.megtapogattam mindenhol hogy nem e faj valamije de nem jelzett hogy faj.azota nem volt semmi baja ugyanugy viselkedik mint azelott,csak ejszaka fel fel sir vagyis nem sir csak dunnyog,de ha kapja a cumit vagy teat akkor vissza is alszik,csak az a baj hogy egy ket ora mulva ismet felebred.nagyon aggodom hogy nehogy valami baja legyen.o nagyon jo alvo volt nagyon ritkan volt ojan hogy felebredt ejszaka.mi lehet vajon mi valtozhatott meg vagy lehetseges hogy faj valamije? fogacskaja meg nincs. remelem erthetoen irtam le amit akartam. nagyon koszonom hogy idot szakitol rank.