A csecsemő alvása

A csecsemők alvásában ciklusok vannak, ha ezeket kiismerjük, sokkal hatékonyabban tudjuk kezelni az alvásproblémákat.

A csecsemő alvásaA csecsemő születése után általában egész nap alszik. Ez a tény, általában a születés utáni 1-2 napra igaz, hiszen a kicsik többnyire ilyenkor pihenik ki a fáradalmas születést. Így aztán a baba az első 1-2 kórházi napot valóban alvással tölti, és éppen akkor hagy fel ezzel a jó szokásával, amikor hazaindulunk vele a kórházból. Ezt követően sokszor azt tapasztaljuk, hogy a pici nem véletlenszerűen kel fel álmából, hanem mindig nagyjából azonos idő elteltével, például éjszakánként 3 óránként (ekkor éhezik meg), később pedig a fogzási időszakban mindig pont 40 percenként, azaz a 20 perces altatást követően éppen 40 perc múlva kel, amit mi roppant igazságtalannak érzünk, hiszen 20 percen át altattuk, és utána alig maradt egy kis szabadidőnk. Ilyenkor az ember megpróbálja hamarabb letenni a babát, és nem hagyja 20 percet szopizni (vagy nem járkál vele 20 percen át a szobában), hátha így több szabadideje lesz. De pechére, amint 10 perc után leteszi a látszólag alvó kicsit az ágyba, a baba fészkelődni kezd és felébred: kezdődhet a móka előlről!

A babák alvásával kapcsolatban fontos tudni, hogy ciklikusan váltogatják egymást a mély alvó és az éberen alvó időszakok. Nincs ez másként a felnőtteknél sem: amikor elalszol, először mély álomba merülsz, majd nagyjából másfél óra után fél órás éberebb alvás következik, ez az úgynevezett REM alvás, ilyenkor szoktunk „álmodni”, azaz ilyenkor aktívan működik az agyunk, mi pedig utólag vissza tudunk emlékezni az ilyenkor „átélt” emlékképekre. Ha valami ilyenkor megzavar, felébredünk, normál esetben azonban visszakerülünk a mély alvási fázisba. A felnőtteknél az alvási periódus 2 órát vesz igénybe, azaz kétóránként zajlik le egy mélyalvási és egy éber alvási fázis.

A csecsemőknél ez a ciklus mindössze 60 perces, majd az életkor előrehaladtával fokozatosan nő a tartama. A 60 perc azonban arányaiban nem úgy oszlik el, mint a felnőtteknél, sokkal hosszabb az éber alvási szakasz: mire a baba elalszik, nagyjából 20 perc telik el.

Az önálló elalvás tanult képesség. Kezdetben a legtöbb újszülött igényli a szülő közelségét, az általa nyújtott biztonságot az elalváshoz, ez lehet a szopizás, vagy egy kis dédelgetés, vagy járkálás a szobában, a kisebb igényű csecsemőknek az is elég, ha csak egy cumit kapnak és csak az elenyésző százalékuk elégszik meg azzal, hogy egyszerűen leteszik az ágyba és magától alszik el. Amíg az éber álom időszakában van könnyen felriadhat a zajokra, ez különösen 6-12 hónapos korban jellemző. Nem szabad azokra hallgatnunk, akik szerint majd megszokja a zajokat a baba és nem fog felriadni, mert ez nem igaz: hiába zajongunk egy újszülött mellett, ő még kevésbé érzékeny a zajokra, azonban fél éves kor után elkezdi érdekelni a gyerekeket a világ, és kíváncsiak rá, mi lehet az a zaj, ezért felriadnak rá. Ebben az életkorban kellőképpen zajmentes közeget kell biztosítanunk a kicsi alvásához:

  • Elalváskor az első 20 percben próbáljunk lehetőség szerint csendet tartani
  • És az elalvástól kezdve minden 45 percben megébredhet a baba, ilyenkor is ajánlott csendben maradni
  • Miért ébred fel a baba többször is éjszaka? Amikor alvásában az éberebb szakasz jön, valami megzavarja az álmát, erre felébred. Ez a „valami” lehet a fogzás miatt húzódó íny, egy furcsa, szokatlan zaj (hiába van a lakásban csend, mert egy autó elhaladása az úton vagy a kutyaugatás is felkeltheti a picit), a saját mozgása (intenzív mozgásfejlődési időszakokban figyelhető meg a nyugtalanabb éjszakai alvás, például a kicsi megpróbál álmában forgolódni és erre felébred, vagy a fejlődő izomzat rángásai ébresztik fel), az ún. növekedési fájdalom, illetve a szeparációs szorongás (anya hiánya).

    Az éjszakai ébredések maguktól alábbhagynak, amikor a kicsi megtanul önállóan visszaaludni, illetve az alvási ciklus hossza megnő.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

185 Comments

Comment navigation

  • Linda

    2016. június 02. csütörtök

    Kedves Ági.
    7 hetes kislányomm nagyon jó, kiegyensúlyozott baba. Nappal eszik, játszik, alszik. Nem hasfájós, nem sírós. Igény szerint szoptatom. Este viszont van egy kis gondunk a fürdés, elalvás korül. A délutáni alvásból 5 és 7 óra között ébred. A fürdés 8 körül törtènik, utána evés. A problema az, hogy a délutàni ébredés után már nyűgösködik. Fürdés utàn pedig néha már nagyon sír, ha próbálom altatni, ha nem, és csak 10 óra környékén alszik el. Hamarabb nem. Mi lehet az oka az esti sírásnak? Iyen korban délután 5 től este 10 ig fent bír lenni alvás nélkül? Vagy aludnia kellene még egyszer közben? Esetleg a fürdésidőt kellene későbbre tenni?

    • Vida Ágnes

      2016. június 02. csütörtök

      Ebben a korban nagyon gyakori ez a fajta esti sírás, amit egyfajta alkalmazkodási zavar, idegrendszeri éretlenség okoz: a baba már tudja, hogy este hosszabban kell ébrenlenni, mert utána jön a hosszú esti alvás, de még nem tud hosszan ébrenlenni, mert nem elég érett hozzá. Ezt később kinövi majd, ahogy érik. Addig azzal segíthetsz neki, ha este nem fürdeted olyan korán, hanem még ébren lehet, viszont az esti órákban gyakran szoptatod, így a cicin is pihen egy kicsit, aztán csak este 9 felé viszed fürdetni és mivel addigra már jóllakott a sok szopitól és elég fáradt, könnyebben elalszik majd.

  • Farkas Anita

    2016. május 19. csütörtök

    Kedves Ági,

    6,5 hónapos babánk márjó hónapok óta úgy alszik éjjel, hogy 1,5-2 óránként kel. Nagyon sok tanácsodat olvastam és gondolom ezt a fogzás okozhatja, amire alkati szert szoktál javasolni, de én egyikre se tudom ráhúzni a babám alkatát. Egyébként adunk neki camomillát, osanitot ( ami egy keverék, homeopátiás) és osa gélt is. Alkalmazásuk után ugyanúgy felkel…

    Az önálló alvás tanításának módszeréről is kérdeznék: a vedd fel, dédelgesd, míg megnyugszik/ellazul rész: nálunk nincs olyan, hogy ellazul ilyenkor… A másik, hogy nem szeretném még teljesen elválasztani az éjszakai szopiktól – tudom így következetesen csinálni, vagy így nem fog működni?

    Az utolsó kérdés pedig: az utóbbi 4-5 napban hajnal 4 körül felel és vagy egy órán keresztül le se lehetló lőni. Pörög, keresi az ingereket…

    Mit tegyünk, hogy legalább 3-4-5 órát tudjunk egyhuzamban aludni?

    Előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2016. május 22. vasárnap

      Elsőként írd fel, mikor alszik nappal, mennyit van ébren két alvás között és jegyezd azt is, mikor kel fel éjjel. Általában az szokott lenni a gond, hogy a nappalok is nagyon hektikusak és ez a napirend van kihatással az éjszakára is. A hajnali ébrenlét kulcsa is ez lehet. Pl. túlalussza magát nappal ezért alszik rövidebben éjjel.

      Mitől lazul el? Mi az, ami végül segít neki elaludni? Van olyan baba, aki nem szereti, ha felveszik, ettől nem nyugszik meg, viszont könnyen megnyugszik, ha leteszik és csak mellette maradnak, vagy az ágyban fekszik, de közben simogatod a hátát, a pocakját (attól függően , hogy hason vagy háton alszik).

      Ha egy szobában alszotok, ez is okozhatja a problémákat, meg lehet próbálni külön szobába költöztetni (elsőre nem mindig van hatása, de néhány éjszaka után már igen)

      Az éjszakai szopira még az éhség miatt is szükség lehet, tehát azt nem kell elvenni tőle.

      • Farkas Anita

        2016. május 22. vasárnap

        Kedves Ági,

        eleinte nagyon sokat aludt, aztán jött a „hasfájás” és nem altattuk – kidőlt, amikor kidőlt. Kb. 2 hónapja viszont altatjuk nappal is: reggel az első ébredés után másfél óra múlva lesz álmos, akkor gyorsan el is alszik. Utána kb. 2-2,5 óránként álmosodik el, este pedig 3-4 órát van fent fürdetés előtt. Fürdés után cici és alvás. Vannak napok, amikor csak fél órákat alszik, néha hosszabbakat. 30-40 perceket, ritkán másfél órát.

        Az etetések nem tudom, mennyire hektikusak. Először próbáltam a könyvedben javasolt rendszert – mindig ébredés után etessem, hogy legyen egy jól tartható napirend – de mivel sokszor 25 perc után felébredt így kb. kétóránként kellett etetni, de akkor még nem volt éhes. Így most az alvástól függetlenül 2,5-3 óránként eszik – lényegesen hosszabbakat. Mostanában talán az alvások is picit megnyúltak, talán ezzel összefüggésben.

        Pár nappal ezelőtti alvásrendje pl.:
        8-kor ébredt
        10-10-35-ig alvás
        12.35-13.05-ig alvás
        15.10-15.32-ig alvás
        19.20-21.00-ig alvás (ez már fürdetés után volt és vagy kétszer megébredt, de cumival azonnal vissza is aludt), aztán ringatás, simogatás, cumiztatás…
        22.30-9.00-ig (éjjel nem írom, mikor kel, de kb. másfél óránként).

        Eddig kizárólag cicista volt, hó elején kínálgattuk az alma különböző formáival, de fintorgott. Az egész almát szívesen szopogatja és egyszer bio bulátát is evett már – élvezte. A BLW mellett döntöttünk, de várjuk, hogy megtanuljon ülni.

        Sajnos nem tudunk külön szobába költözni, mert kicsi a lakás, de szerintem nem ez lehet a gond, mert ha egyedül van a szobában, akkor is gyakran felsír.

        Altatni úgy szoktuk, hogy cumit adunk neki és simogatjuk a hátát – ő forog egyik oldaláról a másikra, csavarja ki magát (ingerkereső üzemmódban) én pedig próbálom lassú, nyugodt mozdulatokkal simizni, hátha átragad rá a „relax” érzés. Van, hogy ahogy letesszük és megkapja a cumit, már alszik is (általában reggel), később viszont egyre nehezebb altatni. Ilyenkor sokszor sírni is kezd, akkor kivesszük, ringatjuk kicsit és vissza, cumi, simi…De mindig figyeljük az álmosság jeleit és igyekszünk akkor altatni, amikor álmos.

        Őszintén szólva nem nagyon van olyan, hogy ellazul a karomban, vagy mellettem fekve. Mindig pörög, folyamatosan jár a keze-lába.

        Éjjel hogy szopiztassam? Ha cumival, ringatással nem alszik vissza, akkor szopi? Vagy milyen alapon döntsem el, mikor adjak neki cicit és mikor ne?

        Nagyon szépen köszönöm a választ előre is!

  • Nikoletta

    2016. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    21 hetes kisfiam néhány hete este nagyon nyugtalanul alszik. „Nagy” alvás előtt megszoptatom kb 8-9 óra között, és legkésőbb 9:30-kor már alszik. Viszont ezután mélyen alszik, nyugodtan kb 3-4 órát és 1 óra körül ébred (elkezd mocorogni, és ha hagyom hátha visszaalszik egyre hangosabban nyög, majd sír) így megszoptatom kb 15 és már vissza tudom tenni az ágyába. De ezután 1-2 óránként ébred és mindig csak szopizással alszik vissza. Nem hinném, hogy ilyen sűrűn éhezik meg és mindig gyorsan lerendezi. A probléma, hogy egyre éberebb és minden szopizás után egyre nehezebben alszik vissza. Van, hogy hajnal 5-6 között már nagyon ébre és volt olyan is, hogy csak akkor aludt tovább ha magam mellé vettem, de amúgy nem szoktunk együtt aludni.
    3,5 hós koráig éjszaka csak 1x ébredt 5 óra körül és mindig 10-11 órákat aludt. Most átlagban 9-10 órákat ritkán 11-et, de 4-5 ébredéssel. Nagyon fárasztó ennyiszer ébredni, főleg, hogy egyre nehezebben alszik vissza. Gondoltam már a fogzásra, mert látszik is már, hogy dagadt az ínye meg egy-két fogának a hegye is áttört már, de homeopátiás bogyókat nem adhatok neki mert tejérzékeny (Laktózt tartalmaznak). Ilyenkor mit tehetek?
    Kb 1 hónapja 2 napot voltunk a kórházba, minden akkor kezdődött, de azt hittem ennyi idő elég az események feldolgozására.
    Másik kérdés: előfordul, hogy a nappali utolsó alvás későre esik (kb 7 óra) és ilyenkor már nagyon tiltakozik az alvás ellen (az előző ébredés 5-kor volt). De ha mégis sikerül elaltatnom előfordul, hogy már nem is ébred fel, hanem azt hiszi ez már az esti alvás kezdete és mély álomba merül. De még nem volt fürdés, és „vacsora”, akkor felébresszem? Mert ha hagyom akkor borul a napirend és hajnalban fog ébredni így a következő nap is borul, és valószínűleg a hajnali ébredés miatt mi is fáradtak leszünk.
    A választ nagyon várja egy fáradt anyuka. Köszönöm!

  • Giczi Veronika

    2016. február 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretném megkérdezni Tőled higy mi lehet az oka h 2hónapos kislányom folyton megebred fel ora alvas utan. Napkozben csinalta ezt eddig,es latom h almos faradt aludna,es ugy kell visszaaltatanim ill. probalom. Ha nagyon megebred kiveszem megdedwlgetem es bissza agyba mert igy szoktattam az elalvashoz,szoval mondhatom h magatol elalszik neha hamar neha nehezebben,de ez a fel ira utani megebredes nagyin aggaszt es nem tudom mitol lehet. Hason alszik,es nem tapasztalom h fajna a hasa..v h ennyi az alvasigénye!
    Még annyi h ezte eddig este nem szokta csinalni meg a babakocsiban sem h megebred fel ora mulva de par napja mar ott is es este is elkezdi. Nemrudom nitévő legyek. Tudnal segiteni? V rosszul altaatom es azert? Ejjel is 1-2x felkel eszik es vissza is teszem aludni de eleg feluletesen alszik nyöszög mocorog.
    Elore is koszonom a valaszt!

    • Vida Ágnes

      2016. február 17. szerda

      Ennek általában az az oka, hogy nem volt elég álmos, amikor lefeküdt. Ha nem magától alszik el, hanem elaltatod, akkor lehet, hogy kicsit hamarabb teszed le aludni, mint ahogyan ő álmos lenne és mivel nem volt elég fáradt, felriad. Mivel már 2 hónapos, ne fektesd le rögtön evés után! Kicsit legyen még ébren, játssz vele, nézelődjön önállóan is (ne a kiságyban, azt csak alváshoz használjátok!) és amikor már álmosodik (orrát, fülét dörzsöli, kézben is nyűgösködik, ásítozik), akkor tedd le aludni! Így biztosan fáradtan kerül az ágyba és annyit fog aludni, amennyire szüksége van.

  • Dora

    2016. január 06. szerda

    Kedves Agi!

    4 honapos kisfiam eddig jo alvonak szamitott,ketszer kelt fel ejszakankent,es azonnal vissza is aludt. Kb. 2 hete kezdodott,hogy orankent, ket orankent ebred,kicsit eszik,aztan visszaalszik. Gondolom a fogzas lehet az oka,kezelem is homeopatias szerekkel. Tehetnek ennel tobbet,hogy nyugodtabbak legyenek az ejszakaink?
    Koszonettel:
    Dora

    • Vida Ágnes

      2016. január 10. vasárnap

      Ennél többet nem igazán tehetsz. Ha egy szobában alszotok, akkor esetleg segíthet, ha külön szobába költözik, mert néha a szülők zajai is zavarják már a babát ebben a korban és amiatt ébred fel.

  • Kuttor-Máriási Zita

    2015. december 18. péntek

    Szia!

    Már nincsen semmi ötletem, hogy mit tehetnék, ezért gondoltam megkérdezlek téged!
    Kislányomat egészen kicsiként tudatosan „neveltem”, azaz mindig volt napirendje, hamar megtanult egyedül elaludni, 4 hónapos kora óta kb. 5ször kelt fel éjjel. (este 7.30-kor fekszik és ált 7.-7.30-ig alszik, nappal egyszer 1,5 órát de 45 perc után picit segíteni kell neki, du. 45 percet) Most 10 és fél hónapos 8 foga van és kb. 2 hete éjjel 3 körül felébred, eddig mindig evett hajnalban 5 körül, ezért eleinte azt hittem, hogy csak átmeneti. Voltunk a felkelések előtt 5 napot kórházba, mert kruppos volt és gondoltam, mivel akkor nem nagyon evett azért pótol. Este egyből egyedül elalszik azóta is, de éjszaka csinálhatok bármit sír, akár 2 órán keresztül…. Viszont ha kap tápszert megeszi visszarakom és egyedül azonnal visszaalszik!
    nem szeretném hozzászoktatni az éjjeli keléshez, de ez minden energiánkat felemészti, ráadásul a férjem 5-kor kel dolgozni. Van esetleg valami öleted mit tehetnék? Szerintem fogzik is, de a komeopátiás kúpok/bogyók nem segítenek:(

    Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Egy ilyen kórházi élmény nagyon megviseli a kicsit, utána jó darabig nem érzi biztonságban magát, ezért ébred éjszaka, légy türelemmel, hamarosan elhagyja majd az ébredéseket.

  • Simkó Ivett

    2015. augusztus 07. péntek

    Kedves Ágnes. Az lenne a kérdésem,hogy 5 hetes a kisfiam. Könnyen elalszik, viszont elalvás után fél órával elkezdett keze-lába mozogni,egyfolytában mozog, forgolódik,nyög. Aggódom miért csinálja ezt. Nem tud nyugodtan aludni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 07. péntek

      Ez teljesen normális jelenség. Akkor ér véget a mélyalvási szakasz, ilyenkor a baba felszínes alvásba kerül, ami 10-15 percig tart. Ha valami ilyenkor megzavarja felébred, ha nem, akkor kis mocorgás után alszik tovább. Mivel ő még csak 5 hetes, valószínűleg az emésztése nem érett még annyira, ezért ebben az időszakban fáj a pocija, ezért nyög. Ezen segíthet, ha altatás előtt kap hasfájás elleni szert, de erre csak akkor van szükség, ha ilyenkor fel is riad és nem tud visszaaludni.

  • Kovácsné Ilike

    2015. február 01. vasárnap

    Kezdek egy kicsit aggódni. A fiam nem rég töltötte be a 4. hónapot. Eddig is nagyon jó alvó volt a pici,de egyre többnek alszik kb.egy hete. Pár óra hosszákat van csak fent. Este is csak egyszer kel föl enni.
    Anyatejes,4óránként eszik,délután kap egy kevéske almát.
    Etetések között kb.1-2órát van fönt.
    Vagy lehet,h annyi új információt dolgoz fel a szervezete,h abban fárad el ennyire?
    Létezik,h túl sokat vagyok vele és én fárasztom le nagyon?

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Nem kell aggódnod, vannak ilyen korszakai a kicsiknek, amikor átmenetileg többet alszanak. Jobban lefárad már, mint eddig, általában ez szokott lenni az ok.

      • Kovácsné Ilike

        2015. február 05. csütörtök

        Kedves Ági!
        Köszönöm a nyugtató válaszát!
        Lassan, de biztosan kezd beállni a napi és az éjszakai ciklusai is, ez is egy megnyugtató jel!
        További sok sikert kívánok!

  • Varga Zsuzsanna

    2014. november 28. péntek

    Kedves Ági.
    7 hónapos lesz a fiam, sosem volt jó alvó de 2 hónapos korától egy éjszaka 1-2 szer kelt fel. Van napi rendünk ami nem borult meg ő mégis egy hónapja újból mint amikor haza hoztuk a kórházból nagyon sokszor van fent éjjel vagy vissza sem alszik vagy ha vissza alszik cicin hason… Akkor nagyon hamar újra ébredt. Napközben 2 szer alszik kb. 1-2 órát összesen. Én már nagyon fáradt vagyok nem tudom mit tehetnék hagytam már magam mellett is de el alszik meg ébred mellettem ugyanúgy sir. Éjjel ha felkel kicsit hagyom sirni ha bem nyugszik megyek oda de nem kapcsolok fel semmit tehát tudja hogy éjszaka van. Mit tehetnék? A dr. Nő szerint hiszti hagyam sirni…. Köszönöm válaszát.
    Zsuzsanna

    • Vida Ágnes

      2014. november 29. szombat

      Ebben a korban még nincs hiszti. Ha a baba ébred, arra valami oka van. Valami zavarja az alvását. Ebben a korban ez jellemzően a fogzás szokott lenni. Ennek biztos jele, ha nappal sokat nyálzik és/vagy mindent a szájába vesz. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Nyilasi Andrea

    2014. november 24. hétfő

    Üdv!Kérdésem az lenne,hogy unokám most 7 hónapos,és szerintem nagyon sokat alszik,mi lehet az oka?Este kb 10 h-tól reggel 7-8 h-ig aztán napközben szinte minden evés után,de még van,hogy két evés között is.Választ előre köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Ez teljesen normális, a babák alvásigénye eltérő lehet, de különösen a téli, sötétebb időszakban ebben a korban még többet aludhatnak.

  • Kati

    2014. október 31. péntek

    Sziasztok!
    Az én kisfiam most 6 hónapos. Már lassan 1 hónapja alig alszunk este. Annyira mocorgós és kíváncsi, hogy alvás közben elkezd tornázni és felébreszti vele magát, aztán játszana is az éjszaka közepén. Persze nem szoktunk játszani vele ilyenkor, hanem jöhet a hosszas visszaaltatás. Amíg nem olvastam erről, hogy ebben a korban ez normális, teljesen el voltam kenődve, mert van, hogy egy este 9x is oda kell mennem hozzá, segíteni neki visszaaludni, átforgatni egyik oldaláról a másikra, mert a hátán nem szeret aludni, de félálomban folyton hátrafordul és rögtön felébred. Nekünk eddig sem aludta át az éjszakákat, úgyhogy talán könnyebben fogadtam én is, mikor elkezdődött ez a nemalvás, főleg miután olvastam a cikket. Ezért köszönöm, nekem nagyon hasznos volt. Egy kérdésem azért lehet, hogy lenne. Van amikor annyira nem tudom este visszaaltatni etetés után sem, hogy csak úgy megy, ha befektetjük közénk a nagy ágyba. Ilyenkor sokkal jobbal alszik, de nem szoktam sokszor alkalmazni ezt a cselt, mert nem vagyok biztos benne, hogy ez jót tesz. Nem lesz ebből később baj? Hogy esetleg később már csak velünk tud majd aludni a nagyágyban vagy hasonló?
    Köszönöm!
    Kati

    • Vida Ágnes

      2014. november 08. szombat

      Egyáltalán nem baj, ha együtt alszotok vele, amíg igényli. Ki fogja nőni idővel.

  • Eszter

    2014. szeptember 05. péntek

    Kedves Ági!
    Koraszulott kisfiam holnap lesz 2honapos. A korrigalt kora 1het, tehat szinte csak most kellett volna megszuletnie. Szepen gyarapszik,hetrol hetre tobbet hizik (legutobb 340g). Most 3600g, ugyesen szopizik alt.hetszer, ujabban nyolcszor.
    Alvassal kapcsolatban kerdeznem, hogy mi szamit az o eseteben soknak? Mennyit kellene fent lennie, es „jatszani”?
    O szinte csak enni ebred 2-4orankent, ez valtozo, es max plusz fel orat van meg fent egyszer, neha ketszer egy nap. Ilyenkor leteszem a jatszoszonyegre, de van hogy siman bealszik ott is.
    Este nem ilyen jo alvo, 7korul furdik, utana szopi, majd ugy tunik, hogy bealudt, viszont nagyon nehezen lehet letenni. Van h a kovetkezo szopiig csak nyoszorog, ha nem kezben van.
    Gondolom azert ilyen, mert nem faradt el nap kozben, viszont nincs sziven felebreszteni se, es gondolom nem is lenne jo megoldas.
    Koszonom szepen!
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      Mivel még nagyon picike, ezért teljesen normális, ha a nap javarészét még átalussza és csak rövid ideig van fent két szopi között. Este már úgy „működik”, mint egy rendes időre született baba 4-6 hetes kora körül, azaz nem akar már azonnal szopi után azonnal lefeküdni, érzi már, hogy ilyenkor kicsit jó lenne még ébrenlenni. Ne is tedd le ilyenkor, hanem büfizzen, legyen ott mellettetek játszószőnyegen, ölben, amíg el nem fárad és el nem tud aludni.

  • B Kata

    2014. augusztus 14. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Megvettem az álombaringató praktikákat, mivel már mindent kipróbáltunk a koraszülött kisbabánk nyugodt alvása érdekében, de semmi sem segített.
    Idősebb gyermekeim alvási problémáit (koruknak és fejlődésüknek megfelelően) mindig könnyedén megoldottam pár nap alatt. Mindenki próbált tanácsokat adni, de ezek csak normál újszülötteknél válnak be. Reméltem, hogy mivel a koraszülés már sajnos nem átlagos eset így találok valami tanácsot a kiadványban, de most sem jutottunk előrébb. Pedig sok sorstársammal együtt, akiknek szintén 3 vagy annál több hónappal született korábban gyermekük, egyszerűen nem tudnak aludni. Már lassan másfél éves, de még mindig felsír óránként, alig lehet megnyugtatni. Nagyon lassan érzékelhető javulás, de már teljesen kezdünk kimerülni és annyira sajnáljuk a picit, hogy szenved. Viszont örülök, hogy végre arra a szintre már eljutottunk, hogy elfogadja az érintésünk, de ez sem segít mindig, és persze végre nem fél a sötéttől és csomó minden mástól, mégis minden nap más, és sosincs egy teljesen nyugodt éjszaka, hiába törekszünk napközben is a legjobbakra.
    Ha a koraszülöttek alvásproblémájával kapcsolatban lenne valami komolyabb cikk vagy tanulmány vagy tanácsadás, azt szivesen fogadnánk.

    Tiszetelettel: Kata és sok más kialvatlan aggódó köraszülött baba anyukája

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 23. szombat

      Mindenképpen azt javaslom, hogy fordulj alvásambulanciához! Az alvászavarok oka orvosi probléma is lehet, ami koraszülötteknél gyakrabban fordul elő. Pl. a nagy orrmandula gyakran áll az alvászavarok hátterében.

      • Kata

        2014. augusztus 29. péntek

        Köszönjük válaszát, sajnálom, hogy nem tud segíteni. Ezek a babák szerencsére egészségesek, és ráadásul „agyon” vannak vizsgálva, ellenőrizve, így biztos nem egészségügyi oka van, hanem inkább pszichés. Nem hiszem hogy túl sok alváscentrumot találunk vidéken, de talán már nem is lesz rá szükség. Egy saját módszer beválni látszik, jelenleg megduplázódott az átaludt órák száma remélem ez a tendencia csak folytatódik és a többi babának is segít majd. Üdv: Kata

        • Vida Ágnes

          2014. szeptember 09. kedd

          Alvásambulancia szinte minden nagyobb városban van, tudomásom szerint Budapesten kívül Szegeden, Debrecenben és Pécsett is.

  • Melinda

    2014. július 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Emma 11 hónapos,tápszeres, alapjában véve nyugodt baba. 1 hónapos kora óta átalussza az éjszakát. Napirendünk kialakult. Pár napja viszont éjszaka felébred, nem sír, csak hánykolódik a kiságyban. Ez egyik nap éjféltől 5-ig tartott. Nagyon sajnálom szegényt mert nem tudom vissza altatni. Enni éjszaka nem szokott, így nem is adtam neki. Nem lehet esetleg hogy már a tápszer nem eléggé tápláló számára? Vagy fogzás miatt lehet ez? Vagy ez esetleg valamiféle alvászavar?
    Köszönöm a választ! Melinda

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 09. kedd

      A fogzás és a mozgásfejlődés egyaránt lehet az éjszakai éberség oka, de nagy melegben a lakásban a szomjúság is okozhatja.

  • Polgár Petra

    2014. július 09. szerda

    Bocsánat, lemaradt a megszólítás 🙁
    Kedves Ági!

  • W.Bernadett

    2014. július 09. szerda

    Szia!

    Én azt szeretném megkérdezni..abban kérném a segítséget vagy jotanacsot..
    A kisfiam májusban volt 1 éves. .
    Az elmúlt 2 kethetben azt vettem észre , hogy a picinek ilyen „hullámvölgyei” vannak..
    Esetleg egy kudarc éri vagy nem úgy sikerült összetenni a játékát vagy csak egyszerűen álmos. .
    Elkezdi húzni a haját de az is előfordult , hogy a padlóba ütötte a fejét. .
    Természetesen nem hagyom neki ..próbálom egyből elterelni másra a figyelmet. .
    Bohockodok neki vagy mutatok neki valamit és mintha nem is történt volna semmi egyből nevet..
    Szóval többnyire sikerül elterelnem..
    De én mégis ilyesztönek találom..és nem tudom mit tehetnék elene , hogy sürgősen leszoktassam erről. .
    Előre köszönöm a válaszod és a segítséget
    Berni

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Ez normális, most kezdődik nála a dackorszak, amikor egyre többet akar, de még nem tudja kezelni az indulatait, ha valami nem úgy történik, ahogy kitalálta, ha valami nem sikerül, akkor indulatba jön, csapkod, kiabál stb. Ilyenkor tereld el a figyelmét, ha nem sikerül, akkor vedd ölbe, vigasztald meg.

  • Polgár Petra

    2014. július 09. szerda

    Imola lányom most 2 hónapos és most tartunk a napirend kialakításánál. Sajnos elég nehezen megy, mert nyár van, úh Balázs fiamat kitették az oviból, mondván, anya itthon… Tehát nem csak egy gyerekre kell tekintettel lennem.
    Próbálom a Balázsnál jól bevált alvás-evés-játék-alvás napirendet alkalmazni kisebb-nagyobb sikerrel. Általában reggeli ébredés után hamarabb elfárad Molli és elalszik (babakocsiban, hiszen Balival levegőn kell lenni) ilyenkor 2-3 órát alszik. De pl tegnap 9-től 2-ig aludt (úgy, hogy előtte 1/2 8-kor evett utoljára). Utána 2 óra ébrenlét után 1 óra alvás, majd evés és rögtön alvás. Szerencsére este viszonylag simán megy minden fürdés-evés-alvás. Mit tegyek? Hagyjam aludni nappal ilyen sokat, vagy inkább ébresszem? Viszont van olyan nap, amikor nem alszik nyugodtan a babakocsiban, ilyenkor nem nagyon tudok Balival játszani. A lényeg az lenne, hogy valamennyire ki tudjam számítani, mikor alszik és mennyit, mert akkor csak Balival tudnék foglalkozni. Vagy a háztartással (de ez mellékes)
    Előre is köszi a válaszod: Polgár Petra

  • Nagy Károlyné

    2014. május 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Nagy örömmel olvastam a Nők lapjában megjelent cikket Önről.Mint nagymama fordulok kérdéssel az unokámmal kapcsolatban.
    Még nem volt két hónapos, de már végig aludta az éjszakát.De a nappali alvás nem
    megy.Eddig a sétákat végigaludta míg a kocsi mozgott alatta.De ez is lecsökkent 10-20 percre.Kézben elalszik 30-45 percig, de ha letesszük azonnal felébred.
    Most 3/1/2 hónapos.Mennyi az alvásigénye
    ebben a korban a babának?Előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      Ebben a korban a babák már nem alusszák át az egész napot, átlagosan 3 nappali alvást igényelnek, amik egyenként 45-90 percesek. Néhány baba még 4x alszik, de csak rövidebbeket (fél órákat), mások már csak 2x, de akkor hosszabban. Arra kell odafigyelni, hogy evés után kicsit legyen ébren, játsszatok vele és amikor álmosodik (ebben a korban átlagosan másfél-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni a babák, utána már álmosodnak), akkor kell lefektetni.

  • Timi

    2013. október 04. péntek

    Szia.

    Babám most vasárnap tölti be a 3 hónapot.
    Alvási szokásaival kapcsolatban kérdezném.
    Nappal minden etetés után ( tápszer )kb. 1-1,5 órát fent van a kisfiam majd elkezd nyűgösködni ekkor hasra fordítom és akár 2 esetenként 3 órát is alszik, közben esetleg megébred de egy cumival vissza alszik. Ez egész nap így megy. Nem túl sok ez az ő korában?
    A másik hogy éjszaka csak hason alussza át az éjszakát háton nem. Viszont éjszaka nem igazán merem hason altatni.
    Mit tanácsol?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Nem sok ez, örülj, hogy ilyen jó alvó.
      Háton könnyebben felriadnak a babák, ez természetes. Vegyél vagy kérj kölcsön egy légzésfigyelőt és altasd nyugodtan hason.

  • Gabi

    2012. március 19. hétfő

    Kedves Ági,
    nekem kisfiam, valamikor 3 óra környékén felébred és csendben fekszik a kiságyában egészen hajnalig amíg ki nem vesszük. Párszor sírni hagytuk ill. az éjszakai etetésről a leszoktatást is úgy tűnik rosszul csináltam, megrendült a bizalma bennem, így az elalváshoz sem kér segítséget, ha éhes nem sír, felhagyta a sírással való kommunikálást, mivel párszor nem elégítettük ki vágyát.
    Hogy szerezzem vissza a bizalmát és hogy tanítsam meg visszaaludni, ha nem kér segítséget…Féltem az egészségét, mert látom,h nap mint nap egyre kimerültebb és rosszabban alszik napközben és felszínesebben éjjel.

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Válaszoltam neked a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Dalma

    2011. november 11. péntek

    Kedves Ági,

    3 hónapos lesz a kisfiam november 16-án. Nagyon aktív kisbaba, szintén nehezen alszik el nappal, s akkor is 20-30 percet tud egy-egy alkalommal. Kiságyban alszik, bár az esti elaltatásnál mózeskosárba rakjuk (babakocsiba), s kint tesszük le az előszobában, mert ott kicsit hűvösebb van, valamint sajnos 1 szobás lakásban lakunk, s nem akarjuk, hogy az esti tévézés, olvasás, netezés megzavarja, s ne tudjon aludni. Kb. éjfél körül ébred először (volt, hogy hajnali fél négyig is aludt egyhuzamban, de ezidáig ez csak kétszer fordult elő), majd 2-3 óránként ébred, etetés, alvás…fél7h-kor már számára nappal van, s nem akar visszaaludni. Azt megfigyeltük, ha nappal sok inger éri (több ember veszi körül, pl.: az elmúlt 3 péntek bevittem a munkahelyemre, ahol sokan körberajongták, babusgatták (Vince szemmel láthatóan jól érezte magát, mindenkire mosolygott, majd az ott tartózkodásunk alatt kétszer evett, tisztába tettem, és aludt is…). Egy fél napot töltöttünk ott.),az esti elalvásnál iszonyú hisztirohamot kapott (mindhárom alkalommal), s csak nagy nehezen tudtuk letenni. Az lenne a kérdésem, hogy ez azt jelenti, hogy még túl pici ahhoz, hogy kitegyem ennyi impulzusnak? Ártalmas? Kicsit aggódom, mert ha árt neki, akkor nem viszem többé be a munkahelyemre, amit nagyon sajnálnék, mert ezzel én is egy kicsit kikapcsolódom… És még egy dolog ami kétségek között tart: nov. 25-én elutazunk az édesanyámhoz 2 éjszakára, s úgy alakult az életem, hogy ezt követően minden hétvégén nála leszünk hármasban (nagyi, baba, én), s nagyon félek attól, hogy az idegen környezet felborítja a napirendjét, az alvásritmusát. Egyáltalán el tud majd aludni gyorsan, mint itthon? Nem fogja megzavarni, hogy hétköznapokat itthon, a hétvégeket meg anyámnál tölti (persze velem együtt). Mit tanácsolsz? Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett a levelem. Várom válaszod. Köszönettel: Dalma

    • Vida Ági

      2011. november 20. vasárnap

      Nem ártalmas a sok impulzus, de nyilván reagál rá a baba, mert most még egyelőre inkább csendre és állandóságra van szüksége. Ebben a korban az utazás nem szokta megviselni a babákat, de átmenetileg többször ébredhet emiatt éjszaka és nyűgösebb lehet nappal, de idővel hozzászokik majd az új helyzethez. Ha ott is tartod a napirendjét, nyugalmat és állandóságot biztosítasz a számára, akkor hamar meg fogja majd szokni az új helyzetet.

  • Zsuzsi

    2011. október 08. szombat

    Kedves Ági!

    Az én kislányom jovo héten tolti be a 9. hónapot. Eddig soha nem aludta végig az éjszakát van ugy, hogy 3x 4x kel fel éjjel de volt rá példa,hogy 11x mentem be hozzá a szobájába altatni. Most mellettunk alszik már kb. 1 hónapja, de a helyzet nem sokat változott. Éjfélig alszik utána az ágyunkban kot ki és kb, hajnali 3-kor eszik még tápot és ha minden jól megy elalszik, ha nem szórakoztatni kell és csak sokára alszik el. De hajnali 5-kor vagy 6-kor már fent van és nem tudjuk visza altatni. Foga még nincs, lehet, hogy ez az oka az éber alvásnak. Kb. 3 hete négykézláb kezdett járni és már feláll és segítséggel jár is már. Lehet ez is az oka az ébredéseknek? Napkozben még 3x alszik úgy 45 percet jobb esetben 1,5 orát, de ez ritka. Az orvos tanácsára Sedativ PC-t adtam neki egy ideig -3 hétig-, de nem tapasztaltam változást.
    Nagyon koszonom a segítséget!
    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2011. október 10. hétfő

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Ildikó75

    2011. szeptember 27. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 2 hónapot töltötte múlt héten. Születése után sokat aludt még a kórházban, viszont azóta még nem sikerült az éjszakát végig aludnunk. Először még az esti elalvással is problémák voltak, volt hogy 10-11 órakor tudott elaludni, nagy sírások és kimerültség után (hasfájósság is előjött).
    Mostmár kb. 1 hónapja eljutottunk odáig, hogy fürdetés után (19 óra) letesszük aludni (elalszik cicizés után,éjfélig alszik, utána felébred 3 óra körül, akkor szintén cicizés van, utána elalszik kb. 1 órára és 1/2 5 körül után nem tud visszaaludni, ha alszik is akkor ébren.
    A kiságyba nem szokattuk még eddig, mert olyan kis félős volt amikor hazahoztuk, ezért még velünk alszik és így mindent érzékelek a mozgásaiból. Így látom, hogy 1/2 5-től kezdve, fekszik mellettem hason és húzgálja magát, a szeme csukva van, de nem tud nyugodtan aludni.
    Hasfájós is szegényke, azt hittem először, hogy azért nem alszik hogy a hasa fáj (olyan is volt), de mostmár észre vettem, hogy ha hanyatt fordítom nem sír és teljesen úgy viselkedik mintha nappal lenne, mosolyog és kurjongat, tehát ő már nem tud többet aludni. Napközben nem sokat alszik, volt olyan hogy egész nap nem aludt semmit, vagy a délelőtt v. a délutáni alvások maradnak ki és mégsem tudja végigaludni az éjszakát.
    Szerinted ez mikor fog megváltozni, vagy mit tudok én rajta változtatni?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. október 07. péntek

      2 hónaposan teljesen normális, ha a baba nem tudja végigaludni az éjszakát, hiszen ebben a korban még 3-4 óránként megéhezik, az a normális, ha 3 óránként ébred enni. A felszínes alvás is normális, ha nem sír, nincs ébred, csak forgolódik, nem kell foglalkozni vele.
      Nappal ebben a korban kb. másfél óra ébrenlét után álmosodik el a baba. Mindig evés-játék-alvás legyen a sorrend, ne akard evés után rögtön lefektetni, mert úgysem fog elaludni. Legyen ébren, ameddig tud és amikor már nagyon álmos, akkor fektesd le aludni. Kis babusgatás után tedd le a kiságyába, simogasd meg és menj ki a szobából. Segíthet, ha egy nagy takaróba csomagolod pólya-szerűen alváshoz, és ha besötétíted a szobáját.

    • Judit

      2011. október 29. szombat

      Szia!
      Nekünk ugyenez a próblémánk!Liliána 1 hónapos,de mintha én írtam volna ezt a levelet.Ö kiságyban alszik.úgy veszem észre,hogy ha bepolyázom azt nem szereti,de mindig a kezei ébresztik fel nappal amikor éberen alszik.Pedig az elején szerette,ha bepolyáztuk.vissza tudom rá szoktatni?
      Ha felveszem és megnyugtatom,néha vissza alszik a kezembe,de ha rárakom a kiságyba újra felébred,fogjam addig míg mélyen nem alszik?Ha ébren teszem vissza,egyedül nem tud elaludni,hogyan tudom megmutatni neki hogy kell egyedül elaltatni?
      Reggel nem szeret felkellni 3 óra után,hanem aludna még 1 vagy 1,5 órát.Felébreszem vagy ne,hogy egyen?Ami nehezen megy,mert akármit csinálok,vissza alszik.Ha kicsit felkell,ráteszem cicire,hogy egyen,akkor picit eszik olyan és elalszik,így a reggeli szopizás eltart 1 órát,ha nem akkor szerintem nem eszik eleget.
      Mit tegyek?Kérlek írjatok,ha van valami tanácsotok!!!!!!
      köszi!

      • Vida Ági

        2011. november 01. kedd

        Reggel nyugodtan aludhat tovább, nem kell 3 óránként ébresztgetni, nappal pedig tartsd be a fent javasolt napirendet, azaz evés után legyen ébren és amikor már nagyon álmos, akkor fektesd le.

Comment navigation