Konkrét megoldások: Mit tegyél, ha a gyereked agresszív?

Amikor a gyermek verekszik, csapkod, harap, a szülő maga is kijön a sodrából: nehéz ezt a helyzetet higgadtan kezelni. Hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet kiabálás és összeveszés nélkül? Ebben segítenek a pozitív gyermeknevelés eszközei:

Mit tegyél, ha a totyogód csapkod, akár téged, akár másokat bánt?

Ezt a 4 lépést kell követned:

1. Állítsd fel a határokat! („Nem szabad csapkodni”)
2. Fogadd el az érzéseit („Megértem, hogy csalódott vagy” vagy „Megértem, hogy dühös vagy”)
3. Ha sírni kezd, hisztizik, maradj mellette, vigasztald (ha hagyja magát felvenni úgy, ha nem, akkor csak legyél mellette, türelmesen várj, simogasd meg, halk hangon nyugtasd, de nem kell folyamatosan beszélni hozzá, a lényeg, hogy érezze, mellette vagy)
4. Tanítsd meg neki, milyen más (másokat nem bántó) módon fejezheti ki az érzelmeit!

Eddig az elmélet, de persze megvalósítani mindig nehezebb 🙂

Nézzük meg, hogyan néz ez ki a gyakorlatban!

1. eset: Harapós totyogós

A másfél éves totyogód megharap egy másik gyereket a játszótéren, odacsap neki vagy fellöki.

Mi lehet a viselkedés oka? A harapás ősi ösztön, az állatvilágban a sarokba szorított állat harap támadólag, aki úgy érzi, nincs lehetősége a menekülésre. A totyogó is gyakran harap azért, mert úgy érzi, nincs más megoldás. Az agyterületek fejlődése ebben a korban még az érzelmi agyterületek fejlődésénél tart, a gyermek nem tud racionális döntéseket hozni, ha pedig fáradt, frusztrált, túlingerelt, éhes, vagy pedig erős érzelmek öntik el az agyát, a még fejlődőfélben levő képességeit az önuralomra, nem tudja használni, helyette visszatér a veleszületett „hüllőagy” területére, azaz támadásba lendül.

A másokkal való verekedés, harapás okai ebben a korban elsősorban: frusztráció (a másik túl hangos, kiszámíthatatlanul viselkedik), harag, csalódás vagy félelem.

Mit lehet tenni?

1. Vedd fel a gyermekedet és vidd el a tett helyszínéről, majd mondd neki határozottan: „Nem szabad harapni!”
2. Ismerd el az érzelmeit: „Dühös vagy, mert elvette a kisautódat. Látom, hogy haragszol, de akkor sem szabad harapni. A harapás fáj.”
3. Várd meg, amíg megnyugszik, legyél mellette és nyugtasd, ha sír, hisztizik!
4. Amikor teljesen megnyugodott, akkor mutasd meg neki, mit tehet hasonló helyzetben (például odamegy hozzád és szól, ha elvették a játékát, visszaveszi a játékot attól, aki elvette vagy odébb megy, ha úgy érzi más gyerekek játéka zavarja)

2. eset: Testvérek verekszenek

A 2,5 éves gyermeked agresszív az 1 évessel. Fellöki, elveszi tőle a játékokat.

Mi lehet a viselkedés oka? Elsőként a legtöbben arra gondolnak, hogy a testvérféltékenység az ok, pedig sokkal inkább az, hogy a testvérek megpróbálják eldönteni az erősorrendet. A nagy meg akarja mutatni a területét egyre jobban veszélyeztető kicsinek, ki van elől a „falkában”.
Ezen tovább ronthat az, ha a nagyobbik gyermek úgy érzi, túl kevés figyelmet kap, miközben a testvérét mindenki csak tutujgatja, ezért úgy próbálja felhívni magára a figyelmet, hogy a tesót piszkálja. A testvérek közötti konfliktusok további okairól és azok rendezéséről itt írtam.

Mit tegyél?

1. Helyezd biztonságos helyre a kicsit pár percre! Vidd el a nagyot a kicsi közeléből egy nyugodt helyre és tisztázd vele a határokat („Nem verekszünk.”)
2. Tisztázd az érzelmeit! („Megértem, hogy dühös vagy.”)
3. Ha sír, hisztizik, nyugtasd meg, maradj mellette, amíg ki nem sírja magát!
4. Adj neki ötleteket, hogyan rendezheti másként a testvérével kapcsolatos konfliktusokat (pl. szól neked, megbeszéli a testvérével, mit szabad és mit nem – ezt különösen szokták élvezni a nagyobb testvérek, mert ez „nagyoknak való” dolog 🙂 )

– Ha a legtöbb probléma azért van, mert a kicsi veszélyezteti a nagy területét, nem hagyja játszani, érdemes kijelölni a nagynak egy játszósarkot (vagy ha van rá mód, külön szobát), ahol nyugodtan játszhat.

– Ha a legtöbb konfliktus azért van, mert a kicsi piszkálja a nagy játékait, beszéljük meg a naggyal, hogy a számára legfontosabb játékokat, amiket nem szeretne, hogy a kicsi piszkálja, tegye el egy erre kijelölt polcra vagy dobozba és tartsuk tiszteletben, hogy ezekkel csak ő játszhat. Később, ha a kistestvér érdeklődik ezen játékok iránt, kérjük meg a nagyot, hogy mutassa meg neki és ígérjük meg, hogy ott leszünk, vigyázni fogunk rá. Ugyanakkor kérjük meg arra is, hagyjon elől olyan játékokat, amiket a kistestvér is használhat.

– Ha a nagy túl keveset kap belőlünk és figyelemre vágyik, igyekezz úgy szervezni, hogy legyen rendszeresen olyan saját ideje, amikor csak rá figyelsz. Ilyenkor ő választhat egy játékot, amit játszol vele, ő választhat programot. Természetesen később, amikor már a kicsi is igényli ezt, mindkét gyermeknek kell ilyen saját idő.

– A kívánt viselkedést megtaníthatod neki meséken keresztül, szerepjátékokkal vagy bábozással is. Keresd azokat a mesekönyveket, amikben testvérek vannak, a gyerek könnyebben azonosul ezekkel, mint a hosszas magyarázatokkal!

untitled-4

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field