Hogyan alapozd meg a pozitív gyermeknevelést az első évben?

A szeretetteljes nevelés és a jó kapcsolat megalapozása az első évben kezdődik. Így csináld:

#1 Építs bizalmat!

Dédelgetés, simogatás, válaszkészség. Figyelj a baba igényeire, menj és segíts neki. Vedd fel, ha sír, szoptasd igény szerint! Az olyan tanácsok, hogy hagyd sírni, ne vedd fel, etesd óra szerint a baba természetes ösztöneivel szemben mennek és rombolják a bizalmat.
Ne most akard “megnevelni”, ne várd el, hogy gyorsan alkalmazkodjon! Még kicsi ehhez.

#2 Figyelj és ismerd meg őt!

Az első hetek-hónapok arról szólnak, hogy megismeritek egymást.
Sokan hamarabb cselekszenek, kapkodnak, kísérleteznek, miközben elfelejtenek figyelni arra, mit is szeretne mondani a baba valójában.
Te őt ismered meg azáltal, hogy a közeledben tartod és kifigyeled az igényeit, a szokásait a jelzéseit.
Ő pedig téged: beszélgess a babával sokat, mosolyogj rá, hogy megismerje a hangsúlyodat, a mimikádat. Ő még ezekből tájékozódik a világban, jobban megérti, mit szeretnél tőle, ha van módja megismerni.

#3 Bánj tisztelettel a babával!

A babákkal sok mindent csinálunk, amit ők még nem tudnak kontrollálni, nincs beleszólásuk. Megfürdetik őket, megtörlik a pofijukat, bepelenkázzák, felöltöztetik és a többi – anélkül, hogy szóltak volna, mi történik. Könnyebben alkalmazkodik a kicsi a szokásokhoz később, ha nem csak úgy történnek vele a dolgok, hanem előre elmondják neki, mi fog történni. Ez növeli a biztonságérzetét és együttműködőbbé teszi őt.

#4 Ne feledkezz meg magadról!

Szülőnek lenni nehéz és a kicsik sok figyelmet, energiát igényelnek. Ahhoz, hogy képes legyél pozitívan nevelni, szükséges, hogy amikor csak lehet, pihenj. A szabad levegő, a sport, egy hobbi, a találkozás barátokkal, a baba-mama klub egyaránt feltölthet. Ha nincs lehetőséged másra hagyni a babát, vele együtt is tudsz pihenni – ha fejben “pihenő üzemmódra” kapcsolsz.
Pihenj fejben is: ne csak azon agyalj, mit miért csinál a baba, az is kikapcsol a megszokottból, ha valami egészen másra gondolsz, például tervezgeted a családi nyaralást, a hétvégi kirándulást, a szoba átrendezését, a hobbidat, a születésnapot…

Hidd el: jobb szülő tudsz lenni, ha magadra is gondolsz! 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

Leave A Response

* Denotes Required Field