Baba receptek: finomságok spenótból

Őszintén bevallom, hogy az oviban anno nagyon stréber voltam, mert csak én ettem meg a csoportból a spenótot, míg a többiekbe úgy kellett beletukmálni, addig Ágika mindig repetázott belőle 🙂 A gyerekeknek is szívesen adok spenótot, mert egészséges és finom, valamint nagy előnye, hogy már viszonylag hamar 7-8 hónapos kortól adható. Néhány baba receptet szeretnék most ebben a témában is megosztani.

Baba receptek: finomságok spenótbólA spenótról nem kell külön reklámozni, hogy nagyon egészséges, azt azonban tudni kell, hogy az alapanyagot jól meg kell választani, mielőtt spenótos étel készítésébe kezdesz. Kétféle lehetőséged van spenót-ügyben: vásárolhatsz friss spenótot vagy mirelit spenótot.

Az a helyzet, hogy a mirelittel jobban jársz, ugyanis ennek (furcsamód, én is fordítva gondoltam volna) kb. 50% a C-vitamin tartalma, míg a friss leveleké csupán 10%.

Fontos tudni, hogy a spenótban nitrát van, ami a meleg hatására nitritté alakul. Éppen ezért ajánlott, hogy a gyerekek csak frissen elkészített spenótot egyenek (mert ők érzékenyek a nitritre), illetve a maradékokat mihamarabb tegyük hűtőszekrénybe.

Úgy őrizheted meg a legtovább a friss spenót vitamintartalmát, ha először fedő alatt párolod, aztán hideg vízzel visszahűtöd és utána készíted el belőle az ételt. Mirelit spenótnál erre nincsen szükség, hiszen az már a legtöbb esetben részben előre feldolgozott.

Hagyományos spenótfőzeléket 10 hónapos kortól adhatunk a kicsinek (rántással vagy zsemlével készítve). A tejbe áztatott zsemlés változatot illetve a tejszínes variációt (ki hogy csinálja) csak 1 éves kor után adjuk a babának (ha nem tejérzékeny)

Spenótfőzelék kicsiknek
(7 hónapos kortól)

2 közepes szem burgonya, egy mirelit spenót fele.

A burgonyát megtisztítjuk és kevés vízben felkockázva puhára főzzük.
A spenótot megpároljuk, majd összekeverjük a burgonyával és pürésítjük.

Ízesíteni lehet kevés sóval, 8 hónapos kortól tehetünk bele fokhagymát is (a kicsik imádják, bár a babaillatuk egy időre elszáll tőle :))

Kevés párolt húst vagy májat is adhatunk hozzá (1 éves korig pürésítve)

9 hónapos kortól főtt tojással adható.

Krémesebbé tehető, ha kevés napraforgó vagy olivaolajjal keverjük a burgonyát és utána tesszük hozzá a spenótot.

Spenót csicseriborsóval
(a család is eheti, 8 hónapos kortól)

1,5 nagy fej vöröshagyma, 1 csomag mirelit spenót, 25 dkg csicseriborsó liszt, só, víz, a családnak: bors, koriander, kurkuma és csípős paprika vagy chili, olaj

Keverjük össze a csicseriborsó lisztet kevés sóval, az apróra vágott hagymával és a spenóttal. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy jól gyúrható massza legyen belőle. Fél óra állás után gyúrjunk néhány kisebb gombócot belőle a babának. A maradék tésztához tegyük hozzá a fűszereket ízlés szerint és ebből is gyúrjunk gombócokat. Forró olajban süssük aranybarnára, papírtörlőn vagy egy szelet kenyéren itassuk le róluk az olajat.

Spenótfelfújt
(9 hónapos kortól, a család is eheti)

1 csomag mirelit spenót, 2 szem tojás, kb. 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, ízlés szerint só, bors, fokhagyma

A felolvasztott spenótot keverjük el a két szem tojással és annyi liszttel, hogy nyúlós tésztát kapjunk. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, fokhagymával. Kikent kőedényben (vagy sütőpapíron) 200 fokon 20 percig süssük.
A tetejére sajtot is reszelhetünk vagy akár a tésztájába is keverhetjük a reszelt sajtot (ínyencek akár parmezánt is)

Kis kockákra vágva a baba maga is fel tudja csipegetni, uzsonnára, vacsorára ideális étel.

A családnak köretként is adhatjuk húsok, halak mellé.

Kölesgolyócskák spenóttal
(8 hónapos kortól, a család is eheti)

20 dkg köles, 1 csomag mirelit spenót, 2 evőkanál tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, kevés margarin
ízlés szerint só, bors

A kölest bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón áttörjük, a margarinon megfuttatjuk és hozzákeverjük a megolvasztott spenótot és a tejszínt. Jól elkeverjük majd hozzáadjuk a sajtot és a kölest. Ha az egész összeállt kicsi golyókat formázunk belőle és úgy tálaljuk. A család köretként kaphatja, a baba számára pedig laktató uzsonna vagy vacsora lehet (vagy akár ebéd is)

A Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Ha nem, akkor katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • olaszhon

    2009. április 11. szombat

    sziasztok,
    letoltottem a nagy babaszakacskonyvet, a lanyom meg csak 2 honapos, szoval egyenlore meg csak olvasgatom… feltunt viszont, hogy itt Olaszorszagban mindenki azt mondja, hogy NE TURMIXOLJUNK mert akkor tul sok levego kerul az etelbe, a szakacskonyv viszont ezt ajanlja… mit gondoltok errol?

    Válasz: Erről még sosem hallottam sehol, hogy levegő kerülne az ételbe… elég hihetetlennek tűnik.

  • Lakótárs

    2008. december 19. péntek

    Hát én nem tudom, honnan ez az adat a friss, illetve a mirelit spenót C-vitamin-tartalmáról, de az biztos, hogy teljesen téves. Gondolom a százalékos arány a javasolt napi beviteli értékre (az RDA-ra) vonatkozik. 100 gramm friss spenót a FELNŐTT ember C-vitamin RDA-jának (60 mg) nagyjából 50%-át, kb. 28-30 mg C-vitamint tartalmaz. A csecsemők RDA-ja ennél természetesen kisebb, kb. 40 mg, tehát száz gramm friss spenótban a kisgyerekeknek ajánlott napi C-vitamin-mennyiség 70-75%-a megvan. A gyorsfagyasztott spenót vitamintartalma ennél általában jóval alacsonyabb. A keves élemiszeripari cégek persze azt mondják, hogy a mirelit spenót vitamintartalma magasabb, mint a frissé, de ez valószínűleg amiatt van, hogy a mirelit spenótot általában előfőzik fagyasztás előtt, így víztartalmának nagy részét elveszti (aki párolt már spenótot, tudja, miről beszélek, a hatalmas kas parajlevél öklömnyi csoffadt csomóvá töpped a serpenyőben), tehát 100 gramm mirelit spenótot jóval nagyobb mennyiségű frissből állítanak elő.

    A gyorfagyasztott spenót (és bármi) SOSEM jobb, mint a friss. Egyrészt a mirelit – mint Te is írod – gyakran előkezeltet is jelent, tehát a zöldséget előfőzik és csak ezután fagyasztják le. (Ebben azonban semmi jó nincs.) Másrészt teljesen ellenőrizhetetlen, honnan származik, hogyan termesztették, milyen körülmények között tárolták stb. Mindezeket a piacon, az őstermelőtől (piacon általában ők árulnak spenótot) egy pillanat alatt kiderítheted. Pontosan megtudhatod, hogy fóliasátras-e (ilyentájt általában az van) vagy szabadföldi, milyen területről való, milyen vegyszerekkel kezelték és így tovább. Mindezekről a mirelit áru mélyen hallgat.

    A másik nagyon fontos dolog, hogy a spenóttal, bármilyen csodás zöldség, igencsak csínján kell bánni. Ugyanis – az általad is említett nitráttartalom mellett – nagyon magas az oxálsav- (pontosabban oxalát-)tartalma. Az oxálsav nagy mennyiségben brutális hatású méreg, ugyanis megköti a szervezetben lévő kalciumionokat, és ez súlyos esetben a keringés összeomlásához vezethet (persze ehhez több kiló spenótot kell egyszerre megenni). Azonban ha túl gyakran adunk a gyereknek spenótot, az felgyorsítja a vese- és húgykőképződést. Ezért nagyon fontos tanács, hogy heti egy alkalomnál többször ne nagyon kapjon a gyerek parajt.

    Azt nem is értem, hogy miért kellene fedő alatt párolni, amikor 2-3 perc alatt kész, szinte még idő sincs rárakni a fedőt. A friss spenót alá még víz sem kell, legfeljebb 1-2 csepp olivaolaj. És ha már itt tartunk: alapszabály, hogy a krumplit egyben, héjában érdemes főzni (főleg, ha püré lesz belőle), mert felkockázva szinte teljesen elveszti ásványianyag- és vitamintartalmát.

    Azt már szóba sem hozom, hogy 9-10 hónapos gyereknek lisztet, búzalisztes péksüteményt, 8 hónapos gyereknek tejszínt adni finoman szólva is kockázatos.