Baba receptek: finomságok spenótból

Őszintén bevallom, hogy az oviban anno nagyon stréber voltam, mert csak én ettem meg a csoportból a spenótot, míg a többiekbe úgy kellett beletukmálni, addig Ágika mindig repetázott belőle 🙂 A gyerekeknek is szívesen adok spenótot, mert egészséges és finom, valamint nagy előnye, hogy már viszonylag hamar 7-8 hónapos kortól adható. Néhány baba receptet szeretnék most ebben a témában is megosztani.

Baba receptek: finomságok spenótbólA spenótról nem kell külön reklámozni, hogy nagyon egészséges, azt azonban tudni kell, hogy az alapanyagot jól meg kell választani, mielőtt spenótos étel készítésébe kezdesz. Kétféle lehetőséged van spenót-ügyben: vásárolhatsz friss spenótot vagy mirelit spenótot.

Az a helyzet, hogy a mirelittel jobban jársz, ugyanis ennek (furcsamód, én is fordítva gondoltam volna) kb. 50% a C-vitamin tartalma, míg a friss leveleké csupán 10%.

Fontos tudni, hogy a spenótban nitrát van, ami a meleg hatására nitritté alakul. Éppen ezért ajánlott, hogy a gyerekek csak frissen elkészített spenótot egyenek (mert ők érzékenyek a nitritre), illetve a maradékokat mihamarabb tegyük hűtőszekrénybe.

Úgy őrizheted meg a legtovább a friss spenót vitamintartalmát, ha először fedő alatt párolod, aztán hideg vízzel visszahűtöd és utána készíted el belőle az ételt. Mirelit spenótnál erre nincsen szükség, hiszen az már a legtöbb esetben részben előre feldolgozott.

Hagyományos spenótfőzeléket 10 hónapos kortól adhatunk a kicsinek (rántással vagy zsemlével készítve). A tejbe áztatott zsemlés változatot illetve a tejszínes variációt (ki hogy csinálja) csak 1 éves kor után adjuk a babának (ha nem tejérzékeny)

Spenótfőzelék kicsiknek
(7 hónapos kortól)

2 közepes szem burgonya, egy mirelit spenót fele.

A burgonyát megtisztítjuk és kevés vízben felkockázva puhára főzzük.
A spenótot megpároljuk, majd összekeverjük a burgonyával és pürésítjük.

Ízesíteni lehet kevés sóval, 8 hónapos kortól tehetünk bele fokhagymát is (a kicsik imádják, bár a babaillatuk egy időre elszáll tőle :))

Kevés párolt húst vagy májat is adhatunk hozzá (1 éves korig pürésítve)

9 hónapos kortól főtt tojással adható.

Krémesebbé tehető, ha kevés napraforgó vagy olivaolajjal keverjük a burgonyát és utána tesszük hozzá a spenótot.

Spenót csicseriborsóval
(a család is eheti, 8 hónapos kortól)

1,5 nagy fej vöröshagyma, 1 csomag mirelit spenót, 25 dkg csicseriborsó liszt, só, víz, a családnak: bors, koriander, kurkuma és csípős paprika vagy chili, olaj

Keverjük össze a csicseriborsó lisztet kevés sóval, az apróra vágott hagymával és a spenóttal. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy jól gyúrható massza legyen belőle. Fél óra állás után gyúrjunk néhány kisebb gombócot belőle a babának. A maradék tésztához tegyük hozzá a fűszereket ízlés szerint és ebből is gyúrjunk gombócokat. Forró olajban süssük aranybarnára, papírtörlőn vagy egy szelet kenyéren itassuk le róluk az olajat.

Spenótfelfújt
(9 hónapos kortól, a család is eheti)

1 csomag mirelit spenót, 2 szem tojás, kb. 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, ízlés szerint só, bors, fokhagyma

A felolvasztott spenótot keverjük el a két szem tojással és annyi liszttel, hogy nyúlós tésztát kapjunk. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, fokhagymával. Kikent kőedényben (vagy sütőpapíron) 200 fokon 20 percig süssük.
A tetejére sajtot is reszelhetünk vagy akár a tésztájába is keverhetjük a reszelt sajtot (ínyencek akár parmezánt is)

Kis kockákra vágva a baba maga is fel tudja csipegetni, uzsonnára, vacsorára ideális étel.

A családnak köretként is adhatjuk húsok, halak mellé.

Kölesgolyócskák spenóttal
(8 hónapos kortól, a család is eheti)

20 dkg köles, 1 csomag mirelit spenót, 2 evőkanál tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, kevés margarin
ízlés szerint só, bors

A kölest bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón áttörjük, a margarinon megfuttatjuk és hozzákeverjük a megolvasztott spenótot és a tejszínt. Jól elkeverjük majd hozzáadjuk a sajtot és a kölest. Ha az egész összeállt kicsi golyókat formázunk belőle és úgy tálaljuk. A család köretként kaphatja, a baba számára pedig laktató uzsonna vagy vacsora lehet (vagy akár ebéd is)

A Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Ha nem, akkor katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • olaszhon

    2009. április 11. szombat

    sziasztok,
    letoltottem a nagy babaszakacskonyvet, a lanyom meg csak 2 honapos, szoval egyenlore meg csak olvasgatom… feltunt viszont, hogy itt Olaszorszagban mindenki azt mondja, hogy NE TURMIXOLJUNK mert akkor tul sok levego kerul az etelbe, a szakacskonyv viszont ezt ajanlja… mit gondoltok errol?

    Válasz: Erről még sosem hallottam sehol, hogy levegő kerülne az ételbe… elég hihetetlennek tűnik.

  • Lakótárs

    2008. december 19. péntek

    Hát én nem tudom, honnan ez az adat a friss, illetve a mirelit spenót C-vitamin-tartalmáról, de az biztos, hogy teljesen téves. Gondolom a százalékos arány a javasolt napi beviteli értékre (az RDA-ra) vonatkozik. 100 gramm friss spenót a FELNŐTT ember C-vitamin RDA-jának (60 mg) nagyjából 50%-át, kb. 28-30 mg C-vitamint tartalmaz. A csecsemők RDA-ja ennél természetesen kisebb, kb. 40 mg, tehát száz gramm friss spenótban a kisgyerekeknek ajánlott napi C-vitamin-mennyiség 70-75%-a megvan. A gyorsfagyasztott spenót vitamintartalma ennél általában jóval alacsonyabb. A keves élemiszeripari cégek persze azt mondják, hogy a mirelit spenót vitamintartalma magasabb, mint a frissé, de ez valószínűleg amiatt van, hogy a mirelit spenótot általában előfőzik fagyasztás előtt, így víztartalmának nagy részét elveszti (aki párolt már spenótot, tudja, miről beszélek, a hatalmas kas parajlevél öklömnyi csoffadt csomóvá töpped a serpenyőben), tehát 100 gramm mirelit spenótot jóval nagyobb mennyiségű frissből állítanak elő.

    A gyorfagyasztott spenót (és bármi) SOSEM jobb, mint a friss. Egyrészt a mirelit – mint Te is írod – gyakran előkezeltet is jelent, tehát a zöldséget előfőzik és csak ezután fagyasztják le. (Ebben azonban semmi jó nincs.) Másrészt teljesen ellenőrizhetetlen, honnan származik, hogyan termesztették, milyen körülmények között tárolták stb. Mindezeket a piacon, az őstermelőtől (piacon általában ők árulnak spenótot) egy pillanat alatt kiderítheted. Pontosan megtudhatod, hogy fóliasátras-e (ilyentájt általában az van) vagy szabadföldi, milyen területről való, milyen vegyszerekkel kezelték és így tovább. Mindezekről a mirelit áru mélyen hallgat.

    A másik nagyon fontos dolog, hogy a spenóttal, bármilyen csodás zöldség, igencsak csínján kell bánni. Ugyanis – az általad is említett nitráttartalom mellett – nagyon magas az oxálsav- (pontosabban oxalát-)tartalma. Az oxálsav nagy mennyiségben brutális hatású méreg, ugyanis megköti a szervezetben lévő kalciumionokat, és ez súlyos esetben a keringés összeomlásához vezethet (persze ehhez több kiló spenótot kell egyszerre megenni). Azonban ha túl gyakran adunk a gyereknek spenótot, az felgyorsítja a vese- és húgykőképződést. Ezért nagyon fontos tanács, hogy heti egy alkalomnál többször ne nagyon kapjon a gyerek parajt.

    Azt nem is értem, hogy miért kellene fedő alatt párolni, amikor 2-3 perc alatt kész, szinte még idő sincs rárakni a fedőt. A friss spenót alá még víz sem kell, legfeljebb 1-2 csepp olivaolaj. És ha már itt tartunk: alapszabály, hogy a krumplit egyben, héjában érdemes főzni (főleg, ha püré lesz belőle), mert felkockázva szinte teljesen elveszti ásványianyag- és vitamintartalmát.

    Azt már szóba sem hozom, hogy 9-10 hónapos gyereknek lisztet, búzalisztes péksüteményt, 8 hónapos gyereknek tejszínt adni finoman szólva is kockázatos.