Tévézhet a baba? És tabletet használhat?

A mai gyerekek már úgynevezett digitális bennszülöttek. Számukra már nem új a digitális technika, amit meg kell szokniuk, meg kell tanulniuk, hanem a mindennapi élet része. Sokat hallhattunk arról az elmúlt években, milyen káros hatásai lehetnek a tévénézésnek a kicsikre, azonban arról csak keveset, vajon mennyire és mikortól lehet őket hagyni számítógépezni, tabletezni, telefonnal, konzolokkal játszani. Vannak olyan szülők, akik kisiskolás korig minden ilyen készüléktől távol tartják a gyermekeiket és olyan 1 évesekkel is találkoztam már, akik ügyesen játszottak anya mobiltelefonján a koruknak megfelelő játékokat. Most akkor káros vagy hasznos? Engedjük vagy ne? Ennek jártam utána.

A babák a televízóval gyakran már az újszülött osztályon találkoznak, hiszen a szobákban, de legalábbis a közös helyiségekben van tévé és sokan nézik is. „Úgysem tudja még, mi megy benne” – mondja sok szülő. Sok családban szokás a háttértévézés napközben, de gyakori az is, hogy nappal nem, de este folyamatosan meg a tévékészülék. A babák tehát már akkor „néznek” tévét, amikor ők valójában még nem aktív nézői, de passzív befogadói az onnan érkező ingereknek.

Hogyan hat a babára a tévé?

1) Túlterheli az idegrendszert

Bár úgy tűnik, a baba nem reagál a tévére, nem nézi, hatása azonban van, hiszen az onnan érkező zajokat, fényeket akkor is érzékeli a baba, amikor nem nézi. Mivel ezek általában nagyon intenzív fények és zajok, a folyamatos tévézés, még, ha passzív befogadóként is, túlterheli a csecsemő, a totyogó idegrendszerét. Gyakran az esti túlfáradás, hangos, kimerült sírás, túlpörgés és az ezzel összefüggésben levő nehéz elalvás hátterében is ez áll.

2) Kevesebbet mozognak

Bár úgy tűnhet, a baba nem nézi a tévét, ha egy szobában van vele, azért még hatással van rá. Kamerás kísérletek bizonyították, hogy azok a babák, akik a bekapcsolt tévével egy szobában voltak, idővel nézni kezdték a tévét, és emiatt kevesebbet játszottak ugyanannyi idő alatt, nem tudtak elmélyülni a játéktevékenységben, mert a tévé mindig elvonta a figyelmüket, valamint sokkal kevesebbet mozogtak, mint azok a babák, akik mellett nem szólt a tévé. Bár a szülő számára sokkal kényelmesebb, ha a kicsi néha nyugton van, amíg a tévét nézi, illetve, ha ő nézheti a tévét, miközben a baba mellette játszik, ezt lehetőség szerint minél rövidebb időre korlátozzuk, mert a baba fejlődését a mozgás az, ami elősegíti.

3) A szemére káros?

A televíziózás fárasztja a szemet és az idegrendszert. A mai modern tévék már nem olyan fárasztóak a szem számára, mint a régebbiek, azonban a kicsi még nem tudja összehangolni a két szem mozgását, ezért a huzamos kijelző-nézés, az egy pontra fókuszálás nem tesz jót neki, ez később rövidlátáshoz vezethet.

4) Nem érti, amit lát

A baba nem érti, amit lát a tévében. Sőt, a 3-4 éves gyerekek sem igazán értik, amit látnak. Ezért nagyon fontos, hogy ha már nézi a gyermek, akkor a korának megfelelő meséket nézze, ne nézzen felnőtteknek való műsorokat. Jobb, ha közösen nézünk meg vele együtt meséket, hogy el tudjuk magyarázni, mi történik, és a kicsi is fel tudja tenni a saját kérdéseit.

A televízió nem pótolja a meseolvasást, a fejből mesélést. Amikor a kicsi tévét néz, megszűnik a belső képalkotása, nem használja a fantáziáját, aminek a fejlesztése pedig nagyon fontos lenne, hiszen később az olvasás során, az iskolában is nagy szüksége lesz ezekre a készségeire. Tehát fontos, hogy ne tévézzen a kisgyermek korlátlanul, olvassunk neki mesét, találjunk ki közösen történeteket, rajzoljunk, gyurmázzunk sokat!

A tévében látható agresszió növeli a gyermek agresszivitását is, ezért is fontos, hogy jól válogassuk meg a kicsi által nézett meséket, mert sokszor még a gyermekműsorokban is előfordulnak agresszív jelenetek. Fontos tudni, hogy míg az olvasott mesében látható képet a kicsi nem képzeli el teljes valójában, addig a tévé ugyanannak a mesének a valódi változatát jeleníti meg. Például, amikor a farkas megeszi a nagymamát, az a mesefilmben megjelenítésre kerül, mesélés közben azonban a kicsi ezt nem teljes véres valójában képzeli el, ezért ott ez számára egészen mást jelent.

A tévében látottakat a kisgyerekek gyakran le is utánozzák, ezért is kerülendőek a nem megfelelő mesék.

Mikortól nézhet tévét?

A kérdés nem az, hogy mikortól, inkább az, hogy mennyit. 1 éves kor alatt lehetőség szerint ne nézzen tévét a kicsi. 1 éves kor után, ha szükségét érzed, akkor kisebb 5-10 perces, korának megfelelő meséket megnézhet. De ne legyen egész napos tévézés, ne menjen mindig a mesecsatorna, mert ez ugyan remekül leköti a kicsi figyelmét, de ebben a korban a legeslegfontosabb feladata az aktív mozgás lenne, ez pedig tévézés mellett nem valósul meg. A legfontosabb, hogy legyünk tudatos tévénézők:

– Csak arra a műsorra kapcsoljuk be a tévét/DVD-t, amit meg akarunk nézni!
– Ne legyen háttérzajként (háttérfényként) bekapcsolva a tévé!
– Ügyeljünk rá, hogy a gyermekünk valóban a korának megfelelő műsorokat nézze!
– Ne nézzen hosszan tévét a totyogó, 10-15 perc bőven elég egyszerre! A mennyiséget az életkornak megfelelően fokozatosan növelhetjük, de átlagosan napi 1 óránál többet nagyobb korban se nézzen tévét a gyermek!

És mi a helyzet a többi digitális kütyüvel?

A legfrissebb kutatások szerint érdemes megkülönböztetni egymástól a passzív és az aktív médiafogyasztást. A passzív befogadás, mint amilyen a tévé esetében is van, nagy mennyiségben káros a gyermek számára. Az aktív médiahasználat azonban, mint amilyenek a számítógépes játékok, tabletek, telefonos, konzolos játékok egészen más hatással van a gyerekekre.
Ezekben ők is aktív résztvevők, a koruknak megfelelő játékok fejlesztik a készségeiket, a fantáziájukat, a logikájukat. Több vizsgálat is kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik naponta több órát tévéztek később nagyobb valószínűséggel küzdöttek magatartási problémákkal, míg azoknál, akik naponta videójátékoztak, nem fordultak elő ilyen problémák. Szakemberek egyetértenek azzal, hogy ezek az aktív játékok sokkal inkább a valódi játékokhoz hasonlítanak, mint a tévénézéshez.

Fontos, hogy ezekből a játékokból is a kicsik életkorának megfelelőt válasszuk, és ne hagyjuk hosszasan egyedül játszani vele a gyermeket. A mai gyerekek számára már természetes, hogy a játékokból létezik multiplayer, hogy közösen is lehet játszani. Bár sok helyen írnak róla, hogy ezek a játékok magányosabbá teszik őket, a valóság azt mutatja, hogy a gyerekek szívesen játszanak a barátaikkal vagy a szüleikkel együtt videójátékokkal.

Mint sok mindenben, a digitális médiahasználatban is az arany középút a legjobb: engedni, mert ez is az élet része, de tartani a mértéket, sokféle, változatos egyéb játéklehetőséget, programot kínálni a gyerekeknek, hogy ne az állandó tévézés legyen a kedvenc időtöltésük.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

17 Comments

  • Zs.

    2014. március 05. szerda

    Kedves Ági! A kisfiam 8 hónapos, a laptopon napi 4-6 zenés mese klipet meg szoktunk nézni (Gryllus Vilmos Maszkabál videóit elsősorban) ezek egyenként kb. 2 percesek, szóval összesen 10-12 percet naponta. Érdeklődnék, hogy ez káros, illetve „megengedett”-e neki, lehet-e valamilyen rossz hatása ennek később?

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      8 hónaposan a szemének ez nem igazán tesz jót, ezért inkább ne nézzétek.

  • Dafinca Beata

    2014. január 09. csütörtök

    Szia Agi!

    Az en Mayam (2 eves 3 honapos) es Jazminom (1 eves 2 honapos) reggelente egy fel orat nezi a Duck Tv-t. Inkabb csak hallgatjak, mert kozben jatszanak. Azonban neha betettunk nekik dalokat szamitogeprol: Macskafogo, Five little monkeys, nepdalokat, stb. Nagyon tetszenek nekik, csakhogy odaig jutottunk, hogy mostmar etkezes kozben is kerik, hogy tegyem be a cicat vagy az agyon ugralo majmokat. Nem is igazan tudom eldonteni, hogy ez jo-e vagy sem. Mert fejleszti oket, mindketten vegig mutogatjak a Wheels on the bus cimut, mi hogy csinal benne, a Hopp Juliskara tancolnak, a majmoknak intik, hogy ne ugraljanak tobbet az agyon, stb. Kozelrol sem nezik a tevet, ugyanis az a falon van elhelyezve a konyhaban. Napkozben ritkan kerik. Megis valami azt sugja, hogy az eddigi alkalmakat is ritkaznom kene kisse. Igy azt szoktam kitalalni, hogy most el van romolva a szamitogep, s csak apa tudja megjavitani, aki delelott dolgozik, igy csak uzsonara vagy vacsorara hallgatjuk oket, amikor mar faradtabbak, amugy puzzle-t rakunk, vagy tornyot epitunk poharakbol, vagy mondokakat olvasunk eves kozben.
    Mi a velemenyed ezekrol a „tv-musorokrol”, szabad vagy nem?

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Evés közben ne nézzenek filmeket! Tudom, hogy így könnyebben eszik a kicsi, de attól még nem igazán jó szokás, mert a kicsi ilyenkor többet eszik, túleszi magát. Ha már nézik, akkor nézzék játékidőben egy kicsit és táncoljanak, ugráljanak akkor rá.

  • Ibolya

    2014. január 01. szerda

    Szia Ági!

    Van egy 15 hónapos kislányom. Az elejétől fogva direkt kerüljük a „tévéztetését”, nem tartjuk célravezetőnek, úgy gondoltuk nem egészséges egy ilyen pici gyereknek a tv-t bambulni. Én is sokkal visszafogottabb tvműsorfogyasztó lettem, régen este bekapcsoltam a készüléket és ment háttérzajnak, arra aludtam el, de ma már csak ritkán történik ilyen. Azonban a férjemmel szeretünk filmeket nézni, dvd-ket. Ezt van, hogy nézi velünk a kislányunk is délutánonként, esténként, sőt mostanában Disney klasszikusok közös megnézésén törjük a fejünket. A minap végignéztük hármasban az Aranyhajt. 🙂 Büszkeséggel töltött el, hogy a kislányom a háromnegyedéig tudta nézni, érdeklődve, mivel a környezetünkben lévő gyerekek kb. 10 éves korukig képtelenek voltak megülni a fenekükön és élvezni egy mesefilmet. Úgy érzem, hogy ez annak a jele, hogy tudja a figyelmét összpontosítani és ennek örülök.
    A cikked kapcsán elgondolkodtam, hogy ártunk-e az egész estés mesefilmekkel neki? Nem lehet, hogy, ha nem nézünk vele később ő is olyan gyerek lesz, aki nem tud egy mesét végigülni, figyelni? És mi a helyzet az egész estés Disney mesefilmekkel? Azt hány éves kortól ajánlanád?

    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2014. január 03. péntek

      Egy nyugodt, kiegyensúlyozott kislány, aki első gyerek végig tud már nézni ebben a korban egy hosszabb mesét, de ez nem azt jelenti, hogy jó is neki, ha ilyen hosszan filmet néz. Ezek a filmek még nem igazán neki valók, nem tudja értelmezni őket. Egyszerűbb, rövidebb meséket nézhettek közösen együtt, a korának megfelelőeket, de a Disney egész estés mozik még nem neki valók. Az olyan hétköznapi történetek, amikkel ő is azonosulni tud, mint a Mazsola, a Kisvakond, a Bogyó és Babóca stb. Aztán majd eljön a klasszikus mesék ideje is, 3-4 éves korban, amikor már megérti mi a jó és a rossz. A hosszú filmek megnézésére egyébként nem kell trenírozni a gyerekeket, maguktól is végigülik egy idő után őket.

  • Andrea Gyarmati

    2013. december 20. péntek

    Kedves Agi! A kislanyom 3 eves es minden nap hasznalja a mobiltelefonomat es a tabletet. Meseket nez rajtuk es kulonbozo jatekokat jatszik. Mennyire artanak ezek a szemenek? Ha a nagymamanal van, ott mindig be van kapcsolva a computer,sit meg az ovodaban is. Koszonom valaszod Andrea

    • Vida Agi

      2014. január 03. péntek

      A kijelzők többsége ma már nem károsítja a szemet, mint a régebbi tévék és monitorok, azonban az nem jó a szemnek, ha túl sokat egy pontra néz, ilyenkor kevesebbet is pislog a kicsi és ettől romlik a szeme. Tehát használhatja ezeket, de ne órákon át folyamatosan.

  • Havasi Viktória

    2013. december 06. péntek

    Kedves Ági,

    Mi a véleményed a zenehallgatásról, az is háttérzajként terheli a babát? Csak akkor érdemes, amikor nem játszik, hanem kifejezetten a zenehallgatás a program?
    Vagy ebben lehetünk engedékenyebbek?

    Köszönöm,
    Viki

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ebben lehetsz engedékenyebb, de azért egész nap ne legyen háttérzene.

  • Gulyás Erika

    2013. december 05. csütörtök

    Üdvözlöm!
    Az én kis fiam 5 éves.már sok mindent ki próbáltam,pl-ul szekrény tetejére fel raktam a táv írányítót,de le vette.vagy ki kapcsoltam a televízíót,ő vissza be kapcsolta.Szinte állandóan nézi a kicsi a Mini-Max meséket.félek,hogy idő nap előtt függő lesz tőle.Hogyan tudnám le szokatni,ha a gyerek egy helyiségben van a Tv-vel mert kicsi a lakás?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Már most függő, ezért kapcsolja mindig vissza. Minél többet és minél változatosabban játszol vele, annál inkább megtanulja majd, hogyan foglalja el magát mással, mint a tévé.

  • reimann szilvia

    2013. december 05. csütörtök

    Sajnos az a baj a kutatásokkal, hogy nem lehet tudni éppen ki finanszírozza. Nem igaz az, hogy a napi szinten videojatekot használó gyerekeknek nincs magatartás problémájuk. Ez olyan mintha azt mondanánk, a kabitoszerfuggoknek nincs magatartás problémájuk. A video játék függőséget okoz. Ez tény. Kaland vagy akció, ügyességi vagy stratégiai, mindegy. Egy általános iskolás gyerek jatszon a szabadban, vagy a testvérével, semmiképp ne a számítógép monitorja elott. Nincs tapasztalat arra nézve, hogy ezek az ún. Digitális bennszülöttek milyen egészségkárosodást szenvednek majd el mondjuk 40 év múlva. Ki tudja milyen hatással lesz pl.a szemükre ez a rengeteg keprnyo bámulás? És ez csak egy szerv ami érintett a kérdésben… Mi családilag teljes mértékben ellenezzük a gyerekekeseteben a képernyős készülékek használatát. Pedig mi magunk használjuk, de amióta gyerek van egyre kevesebbet.

    • Lau

      2013. december 09. hétfő

      Szia Ági,

      Kisfiam 6 és fél hónapos, és ő még mindig lassú evő,azaz 1 órán keresztül eszik (napközben szerencsére már nem,de este mindig). Ilyenkor este kapcsolom csak be a tv-t, hogy valamennyire én is követni tudjam a világ történéseit, illetve kicsit kikapcsolódjak.
      A kérdésem az, hogy ez is hat az idegrendszerére? Halkan nézem, és háttal van a tv-nek is.
      Előre is kőszönöm válaszod

      • Vida Ágnes

        2014. január 14. kedd

        Igen, mert a tévében nagyon gyorsan váltakoznak a képek, a fények. Persze ez nem azt jelenti, hogy nagy gondot okozna az a kis tévénézés, az állandó háttértévézés az, ami igazán káros.

  • Tina

    2013. december 05. csütörtök

    Szia Ági,

    az én kislányom 5 hónapos és bevallom, előfordul, hogy bekapcsolom neki a Bogyó és Babócát. Na nem külön neki, de van, hogy a háttérben megy. Énekelem neki a dalt és közben mesélem neki én is ami történik. Ahogy olvastam ez nem ajánlott egy éves kor előtt így erről le tudunk mondani. Most a rádiót kapcsoltam be, a kérdésem is ez lenne, hogy az szólhat-e a háttérben? Persze nem egész nap. Egyébként nem vagyunk nagy tévénézősek, néha nézünk filmet DVD-n, de azt is akkor mikor ő már alszik. Túlpörgést, vagy alvási nehézséget, sírást nem figyeltem meg nála. Előfordul az is, hogy rádió helyett éneklős mondókát kapcsolok be neki és én is éneklem neki, nagyon szereti.

    • Vida Agi

      2013. december 10. kedd

      A rádió nem nyújt annyi ingert, mint a tévé, ezért azt lehet hallgatni.