Anya barkácsol :)

Sok mindent meg lehet venni a boltban manapság a babáknak, még talán kicsivel többet is, mint ami „normális” lenne. Hatalmas a választék a sokféle etetőből, itatóból, takaróból, ágyikóból, nem is szólva a játékdömpingről, a babakocsik kétségbeejtően nagy kínálatáról és a babaruhákról. Egy fél vagyont ott lehet hagyni a bababoltokban olyan dolgokra, amiket legfeljebb 1-2 hónapig használ a baba. Most néhány olyan ötletet osztok meg, ami segíthet takarékoskodni.

 Anya barkácsol :)

Játékok

A babatornászókat imádják a kicsik, már 4-6 hetes kortól elnézegetik, azonban a legegyszerűbb is minimum 5000 Forintnál kezdődik. 6-7 hónapos korig az alapdarabok közé tartozik, akár fél órát is elvan vele a baba, de amint kúszni kezd, egyre ritkábban játszik vele, és néhány hét után teljesen feledésbe merülhet.
Helyette a kiságyban kihúzhatsz keresztbe egy vastagabb madzagot vagy szalagot és arra lógathatsz fel színes tárgyakat úgy, hogy el is érje őket. Én minden játékot külön felkötöztem egy színes szalagra és a szalagokat lógattam rá az ágyon keresztül futó szalagra. Azért is jó megoldás ez, mert ha megunja a fent lógó játékokat, akkor le tudod cserélni őket.

És, hogy mit lógass fel? Műanyag dobozok megtöltve rizzsel vagy szárazbabbal (szuperül zörögnek :)), kisebb méretű puha állatok (végre elővehettem a gyermekkoromból megmaradt készleteket :)), színes zsebkendők, szövet-darabok (nagyon leköti a figyelmét).

Ami a színeket illeti: az egészen picik figyelmét nem a babás pasztellszínek kötik le, hanem a kontrasztosak. Egy halványsárga mackóra ügyet sem vetnek, de ha egy zebrát mutatsz nekik, azt hosszasan nézegetik 🙂

Ezt a lógatós játékot a járókában is kivitelezheted és nagy sikere lesz a hordozó fülére aggatott játékoknak is, ezeket még később is szívesen babrálja majd.

Nézegetnivalók

Visszatérve a kontrasztos színekhez, akár hiszed, akár nem, a legelmélyültebben a reklámújságokat tanulmányozták a gyermekeim 1-2 hónaposan, felszereltem a járóka oldalára és elmélyülten nézték, ugyanis nagy piros betűk és kontrasztos színek vannak benne. Érdemes tesztelni 🙂

Érdekességek

Amikor már kúszik-mászik a baba, imád pakolni és élvezi, hogy a lakás egyes pontjain különféle kincsekre akad. Ilyenkor érdemes „kincsesládákat” készíteni: cipősdobozokba tegyél műanyag flakonokat, rizzsel (vagy más magvakkal) félig megtöltött samponosdobozokat, 10-es csomag papírzsebkendőt, régi telefonkészüléket (zsinór nélkül) és más ártalmatlan kincseket (szívószál, fakanál, habverő stb.) Imádni fogja, amikor megtalálja és kipakolhatja őket. (Bónusz tipp: ha utálod a sok apró játékot egyenként visszapakolni, akkor vegyél egy új szemeteslapátot és azzal lapátold vissza őket a dobozba, sokkal gyorsabban végzel, legónál és más apró méretű játékoknál jól alkalmazható :))

Színes újságok

Amikor már nem töm mindent a szájába, ami a kezébe kerül (kb. 1 éves kor után), akkor remekül elvannak a kicsik magazinokkal is: szedd ki belőle a kapcsot és add neki oda, hosszasan olvasgatja és tépegeti majd, akár fél-1 órát is elfoglalja magát vele.

Bababútor

Nagyon szépek a különféle pasztell bababútorok, de iszonyú drágák és néhány évig tartanak csak. Ráadásul a gyereket kevésbé hozzák majd lázba, mint a vásárlási lázban égő anyukát 🙂

Érdemes inkább olyan bútort venni, ami minimum iskoláskorig kibírja és ami:
– nem túl sötét, hogy ne kelljen állandóan a maszatos foltokat törölgetni róla,
– a gyerekek könnyen le tudják róla venni és visszatenni a játékaikat,
– de el tudjátok benne tüntetni a magasabb részeken azokat a dolgokat is, amit nem szeretnél, hogy a gyerek megszerezze (másfél évesen 2-3 polcnyit már simán felmásznak, tehát annál magasabbra :))

Járóka-ügyben érdemes bolhapiacon körülnézni, mi kettőt vettünk egyben összesen 8000 Forintért.

Amikor már heverő kell, érdemes legurulás-gátlósat venni, ezekkel csak az a baj, hogy általában rövidek, így kb. 7-8 éves korra kinövi a gyerek. Ha viszont van egy kellőképp kemény matraccal szerelt kanapétok, akkor támlával kifelé fordítva aludhat rajta a csemete, amíg fennáll a legurulás-veszély, később pedig vissza lehet fordítani eredetibe.

Ha csak a színekkel van bajod: én anno vettem 6000 Forintért egy csomó színes öntapadós tapétát és a régi randa sötétbarna bútorokat azzal vontam be, szép macis matricák kerültek az elejére. Ha nem laminált a bútor, akkor még olcsóbban megúszhatod a dolgot, mert simán átfestheted a bútorokat.

Sokan szeretik gyerekszobában használni az IKEÁ-s műanyag dobozokat, amik 700-1000 Ft körül vannak/darab. Szinte ugyanolyan dobozok azonban vannak az irodaberendezések között is 3-400 Ft/darab áron.

Játszószőnyeg helyett…

A puha játszószőnyegek, amiket bárhova le tudsz teríteni, hogy a baba játsszon rajta 5000 Ft felett kezdődnek, azonban ha nyitott szemmel jársz, akkor vehetsz helyette, sima mintás gyerekpaplant, ami ugyanolyan töltetű és szép színes mintás, csak éppen harmadannyiba kerül. Később pedig takaróként is használhatjátok éjszakára.

Persze, aki ügyes kezű, az még többet tud megtakarítani, ha maga készíti el a ruhákat, lakástextileket stb. Ez az összefoglaló azonban a hozzám hasonló kétbalkezeseknek is hasznos lehet 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Holló Anna

    2010. október 08. péntek

    Kedves Ági!
    Van egy egy éves kisfiam.Nagyon izgő mozgó, játékos.Ha nem alszik, akkor csak játszunk!Már nem tudok neki mit kitalálni.Rizses üvegeket is készítettem, aztán jött a dobozból készült házikó, majd a bábok.Mostmár kifogytam az ötletekből.Mivel jön a rossz idő, nem lehetünk sokat kinnt, így kezdek tanácstalan lenni, hogy mivel foglaljam le a kis lurkómat.Ebben kérném segítségét!Előre is köszönöm:Anna!

    Válasz: Érdemes mozgásos játékokat kitalálni bentre: kis sátor, vagy nagy doboz, amire ajtót vágtok, amiben el lehet bújni, bunkerépítés párnákból, labdázás, ugrálós állat, beltéri motor, hinta, dömper stb. Ezenkívül be lehet őt is vonni a házimunkába, pl. segíthet lepakolni a szárítóról, kipakolni a mosógépet, porszívózni, port törölni, kis vizes szivaccsal csempét törölgetni stb. ezeket nagyon szokták élvezni már ebben a korban.

  • Diána

    2010. július 18. vasárnap

    Kedves Ági!

    7 hetes kislányomat semmijen játék nem érdekli, csak a kiságya fölött lévő zenélő, forgó játék! Miért nem tudom rávenni, hogy mással is játszunk, vagy milyen játékokat javasolsz ilyen korban, ami leköti a figyelmét?
    (Nem ide tartozik) De szeretném megkérdezni, hogy hátrány e a picinek, ha soha nincs hason, mert ha hasra teszem addig ordít, amíg meg nem fordítom! A megfordításra mára már nincs is szükség, mert 5 hetes korától átfordul hasáról a hátára!
    Válaszod előre is köszönöm

    Válasz:7 hetesen ez még nem gond. Ha szereti, játsszon azzal. A legjobban ebben a korban azt szeretik, ha a kiságy fölé lógatsz nekik egy madzagra játékokat, úgy, hogy némelyiket könnyen el is érik (4-5 centire lód le a kezétől)
    De, ha soha nincs hason, az hátrány, néha tedd hasra és szórakoztasd, hogy ne hergelje fel magát, naponta 5-6 alkalommal próbálkozz ezzel, hogy szokja.

  • Andi

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!
    A Babastart tanfolyamon többször is hangsúlyozod, hogy a kiságy csak az alvás színtere legyen, ne játsszon benne a gyerkőc.
    Én ezt próbálom betartani, de a zenélő forgót csak a kiságyra tudom biztonságosan felrögzíteni. Járókánk nincs.
    Gondolkozom, hogy valamelyik aukciós oldalon veszek babatornázót (műanyag állványt, zenlő, csörgő-zörgő játékokkal), mert nem merek magam a kiságyba készíteni így, ahogy leírtad, pedig nekem is ez jutott eszembe, hiszen akkor megszokja, hogy a kiságyban játsszon.
    Ma 8 hetes a kisfiam, szerinted gond, ha eddig még csak ritkán mutogattam neki a játékait? Mert olyan jól elnézeget egyébként is, meg hallgat engem. Kb. egy hete szoktatom a hordozóba (kipárnáztam, hogy ne kelljen ülnie), és viszem magammal erre-arra, hogy nézze, mit csinálok. Lógattam róla játékokat is, de egyenlőre még nem érdeklik.
    Akkor szerinted vegyek tornázót, vagy ne vegyek? (kb.3000-ből megúsznám) Vagy szerezzek be járókát, és lógassak arról? Vagy nem gond, ha a kiságyban játszik? (Végülis aludni hason szokott, ébren lenni háton.)

    Válasz: Szerintem már vehetsz tornászót, ebben a korban nagyon szokták már szeretni és 1-2 hét után már a játékok után is fog nyúlkálni rajta. A járóka ízlés kérdése: van, aki szereti, van, aki ellenzi. nem az a gond, ha néha leteszed a kiságyba és nézi a forgót, hanem az, ha csak oda teszed játszani, máshova soha (sokan így csinálják), de azt nem javaslom, hogy játékokat szerelj a kiságyra, mert 1-2 hónap és elalvás helyett játszani fog velük.

  • Saci

    2009. október 05. hétfő

    Valoban, a magokkal/száraztésztával készült dobozok eltérő hangzása nagyon jól szórakoztatja a mi kisfiunkat is.
    En ezuttal egy remek ötletet szeretenék veletek megosztani, hátha más babának/mamának is örömöt okoznak ezek a saját készítésü építő kövek.
    Kisfiunk 7 hónapos és valahol olvastam, hogy már kezdhetünk neki építeni kis tornyot, vonatot, amit egyelore nagy boldogan rombol le.

    Házi készítésü kockáink alapanyaga: kiürült tejes flakon /ill minden massziv papír doboz, sörös doboz/
    ezeket ha szép a doboz grafikája akkor csak egy átlátszó fóliával borítom be, hogy moshato legyen és a nyomda festéket ne falja fel ez a kis torkos, a sörös doboz tetejére egy papir korongot ragasztok, hogy ne vágja meg a kezét a nyílása.
    A nem szép dobozokat öntapadó tapétával borítom be vagy szép csomagoló papirokkal ez utóbbiakat szintén beburkolom átlátszó fóliával.
    FONTOS: a dobozok sarkait a burkolás után letompítom (párszor az asztallaphoz ütögetem) illetve nagyon alaposan leragasztom a borito anyagokat.
    Néhányba tettem aprosagokat, hogy zörögjenek is.
    Nagy élmény igy a rombolás, hiszen nem sulytanak nagyot ezek a kockák.
    Onfeledt alkotast es jatszadozast kivanok.

  • trrixy

    2009. szeptember 01. kedd

    Bocsánat, elgépeltem. Helyesen: http://www.teszvesz.hu