Tummy Tub

Víziszonyos, a fürdetést utáló, születési traumán átesett, hasfájós és nagyon sírós babáknak segít a fürdetővödör, másnéven Tummy Tub.

Tummy TubEbben a kis peremes fürdetővödörben már attól kezdve fürdethetjük a babát, hogy leesett a köldökcsonk. Lényege az, hogy a baba úgy csücsül benne, mint ahogyan az anyaméhben helyezkedett el, ezért a kicsi megnyugszik a kellemesen langyos vízben. Azok a babák, akik nem szeretnek kiskádban fürdeni, a Tummy Tubban jól érzik magukat, mert kényelmes és ismerős számukra a testhelyzet. A hanyattfektetett helyzetben gyakran megijednek a babák, kiszolgáltatottnak érzik magukat, a fürdetővödörben ülve azonban megszűnik ez a kellemetlen érzés.

Az anyaméhez hasonlító póz azoknak a babáknak is segíthet, akik születési traumán estek át, nehezen születtek meg, komplikációk adódtak a szülésnél, hirtelen, vajúdás nélküli császárral születtek meg, és ezt követően sírósak, nehezen alkalmazkodnak a világhoz. A magzati kor felidézése segít nekik feldolgozni a helyzetet, valamint megnyugtatja a síró csecsemőt. Éppen ezért nemcsak a fürdetés idején tehetjük bele a babát, hanem akkor is, ha napközben látszólag ok nélkül, vígasztalhatatlanul sír.

Hasfájós babák számára is jó lehetőség a Tummy Tub, hiszen a pocakhoz felhúzott térdek révén a hasfájás csökken, a víz mozgása pedig segít, hogy a fölös levegő távozzon a pocakból.

A Tummynak csupán két hátrányát tudom megemlíteni:

  • külön művészet beletenni a babát
  • hamar kinövi (bár a leírásban azt írják, akár 2 éves koráig használhatja, az ismerettségi körömben, akik használták, általában 6-7 hónapos korban már nem szerették a babák, mert nem tudtak olyan szabadon mozogni benne, az én fiam 4 hónaposan már nem szerette

Így néz ki a Tummy Tub:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Nati

    2011. január 12. szerda

    Kedves Ági!

    7 hónapos kislányomat hanyatt fektetve szoktuk fürdetni, amikor pedig megfordítjuk, a kiskád peremébe kapaszkodva nézelődik. Nem szokott pancsolni, nem látni rajta, hogy kimondottan élvezné a fürdetést, de nem is volt ellenére. Nemrég viszont felállt és pár napra rá sírni kezdett fürdetés közben, a hanyatt fektetést azóta rosszul tűri és feltérdelve a kád peremébe kapaszkodva menekülni próbál. Kb. 4-5 napja tart ez és sajnos minden fürdetésnél sír azóta. Semmi nem történt, amitől esetleg megijedhetett, így nem értem, mi lehet a probléma. Ettől eltekintve kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós baba. Szeretném a tanácsodat kérni, illetve ajánlod e a fürdető vödröt, annak ellenére, hogy ő már 7 hónapos (6,3 kg)?

    Köszönöm
    Nati

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Előfordul, hogy a baba megijed fürdetés közben, ilyenkor utána pár hétig nem szeret fürdeni. Próbáld meg, hogy hasrateszed a kádban, ebben a korban már szépen eljátszanak így is, és kevésbé érzi magát kiszolgáltatva hason, mint hanyatt. Segíthet az is, ha pár napig nem a megszokott helyen fürdetitek, hanem egy másik helyiségben, vagy ha nincs rá mód, akkor mondjuk a fürdőszobapadlón kiskádban, mert így nem jut eszébe a rossz élmény és elfelejti pár nap alatt.

  • Gyimeske

    2008. november 12. szerda

    Nagyon érdekelne.
    Hol lehet beszerezni?

    Válasz: Nagyobb bababoltokban és az interneten is kapható.