Babamasszázs

A babamasszázs áldásos hatásairól nem lehet eleget írni. Egyrészt a baba nagyon élvezi, másrészt jótékony hatásai vannak, megelőzhetőek és megoldhatóak vele olyan kellemetlen problémák, mint a hasfájás, a fogzási fájdalom, az éjszakai alvászavarok.

BabamasszázsAz anyamacska idejének felét a kiscica nyalogatásával tölti. Ennek nemcsak higiéniai okai vannak: az állandó testkontaktussal és „masszázzsal” elősegíti a bélrendszer működését, erősíti a kismacska immunrendszerét. Nemcsak a macskák ismerték fel a babamasszázs jelentőségét, számos állatfajnál találkozhatunk ezzel a jelenséggel.

És bizony, ami a macskáknál működik, nálunk is beválhat. A testkontaktus, az ölelés, a kendőben hordozás elengedhetetlen a baba lelki fejlődéséhez és egészen a kiskamaszkorig nagyon fontos a gyermek számára az odabújás, ölelés. A masszírozott babák boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, kevesebb bennük a csecsemőkorral, a fejlődéssel egyébként együttjáró feszültség, szorongás. A hiszti, a testvérféltékenység és a dackorszak más kellemetlen velejárói is megszüntethetőek a babamasszázs által.

Nézzük, hogyan is kell csinálni!

A masszázs elősegíti a bélrendszer működését és ez nemcsak a hasi masszázsra értendő, hanem az egész testre. A széklet és a gázok könnyebben ürülnek ki, ezáltal csökkennek vagy megszűnnek a hasfájás tünetei. A fogzási fájdalom is csökkenthető, a növekedési fájdalom megszüntethető. A javuló vérkeringés miatt az idegrendszer és az immunrendszer is gyorsabban fejlődik, erősebb lesz.

Nagyon fontos, hogy olajjal masszírozzunk! Lehet kapni speciális babamasszázs-olajat, de a hagyományos babaolaj is megteszi.

Masszázs totyogóknak, kisgyerekeknek

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Vida Ági

    2009. december 27. vasárnap

    Kiscsiga, szerintem csak a fűtéstől és a téltől van, ilyenkor mindenkinek szárazabb a bőre. Körömvirágbalzsammal lehet kenegetni, de enélkül is elmúlik majd.

  • kiscsiga

    2009. december 26. szombat

    Kedves Ági!
    Nem konkrétan ehhez a témához kapcsolódik a kérdésem, de nem találtam egyéb, bababőrrel foglalkozó bejegyzést az oldalon. 5 hós kislányom testén, főként a nyakán, a fülek alatti részen és most már a hónaljában is erősen kiszáradt a bőr. Nem piros és szerintem nem is viszket neki, de számomra ilyesztő, hogy nem reagál szinte semmire. Amikor először tapasztaltam ezeket (kb. 2 hónapja) gyógyszertári fürdetőt és krémet kezdtem használni. Nem hiszem, hogy allergiás tünet, de természetesen a mosáshoz már a kezdetektől babaöblítőt használok, és alaposan öblítek. Csak tápszert eszik, valamint nagyon enyhe babateát és kamillateát kap, tehát az étkezése nem változott azóta sem. Eddig használtam babaolajat a masszírozásnál és úgy egyébként a hajlatok tisztítására, de most ezt is elhagytam, úgy hallottam, ez is száríthatja az érzékeny bőrt. A fürdés idejét próbálom lerövidíteni, bár nagyon szeret lubickolni és egy-egy nap ki is marad, ráadásul a fürdetőkrémet is elhagytam a napokban, így csak tiszta vízben pancsol (nem tudom ez jó ötlet volt-e). A fűtési szezon óta hidegpárásítóval párásítjuk a szobája levegőjét éjszaka. Mindezek ellenére semmi változás. Sajnos a gyerekorvos és a védőnő sem javasol mást (egyébként sem túl nyitottak a témára). Mivel a füle alatti részeken nagyon halvány pirosas szabálytalan csíkok jelentek meg, úgy döntöttem megmutatom bőrgyógyásznak a babát, de csak január második hetében kezd. Tudnál addig is így látatlanban tanácsolni valamit? Előre is köszönöm a válaszod!

  • Portik Piroska

    2009. december 04. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam hetfő óta beteg (hányás, hasmenés, étvágytalanság, hőemelkedés). Jövő héten tölti a 16. hónapot. Ma egy hete (betegség előtt) 9300 g volt, ma este csak 8660 g, azaz 640 g-al kevesebb. Nem túl nagy ez a súlyveszteség?? 🙁

    Válasz: Ilyenkor elég sok víz távozik a szervezetből, ezért sajnos előfordulhat ekkora súlyveszteség. Ha rendesen iszik (ilyenkor a kiszáradás a legnagyobb veszély, ha tehát nem eszik, akkor is sokat kell itatni) és elkezdett már enni, akkor vissza fogja hízni, amit leadott.