Baba betegség és a napirend

Ha a baba beteg lesz, hirtelen minden megváltozik: többet alszik, vagy éppen kevesebbet alszik, állandóan nyűgös lehet, éjjel többször megébredhet, vagy neked kell felkelteni, annyira lázas. Étvágytalan lehet, nyugtalan, te meg egy kicsit engedékenyebb vagy vele, hiszen mégiscsak beteg – Mit tegyél és mit ne betegség alatt?

 Baba betegség és a napirendTermészetes dolog, ha a baba beteg, akkor néhány napra felborul a megszokott napirendje. Ha be van dugulva az orra, köhög, ez megzavarhatja az álmát, felébresztheti éjjel – érdemes BabyLuuf balzsammal bekenni a hátát, illetve lefekvés előtt alapos orrporszívózást tartani, így kisebb az esélye, hogy éjjel beduguljon az orra.

A fülfájás, az orrdugulás, a köhögés a szoptatást is megnehezítheti, átmenetileg étvágytalanabb lehet a kicsi, kevesebbet szopizhat. Emiatt nem kell aggódnod, de hogy ne csökkenjen a tejmennyiség, próbáld meg gyakrabban megkínálni, illetve ha ez nem működik, akkor fejni, hogy ne apadjon el a tej.

Ha már hozzátápláltok, akkor átmenetileg a kicsi visszatérhet a szopizásra vagy a tápszerre, mert fájós torokkal nehéz nyelni, rágni, ez természetes 2-3 napig, de utána próbáld meg újra kínálgatni a már megszokott ételekkel.

Lázas állapotban nagyon kell ügyelned a kiszáradásra, különösen, ha hasmenése is van a kicsinek vagy hány. A szoptatás erre is jó megoldás, de ha már nem szopizik, akkor adj neki vizet, ha másként nem megy, akkor kiskanállal.

Mi legyen a napirenddel? A napirend átmenetileg felborulhat, amíg a kicsinek magas láza van. Ilyenkor általában többet alszanak napközben, főként a lázas időszakokban, de az is előfordulhat, hogy éppen ellenkezőleg: nem tud aludni, nyűgös, sírdogál a betegség miatt. Ameddig tart a lázas időszak, addig ez nem probléma, azonban arra ügyelj oda, hogy amikor már nem lázas, akkor álljatok vissza a megszokott napirendre.

Aludjon velünk? Ha nagyon magas a láza, volt már lázgörcse, vagy erősen hány éjszaka is, akkor átmenetileg aludhattok egy szobában, de ha egyébként külön szoktatok aludni, ez csak 1-2 napig tartson, amíg oda szeretnél rá figyelni éjszaka is. Jobb megoldás, ha te költözöl át arra az 1-2 éjszakára a kicsi szobájába, így szemmel tudod tartani, de mozdítottad ki a megszokott helyéről. (ez most szigorúnak tűnhet, de sok esetben az alvászavar azért alakul ki, mert beteg lett a kicsi és a szülők 1-2 hétre felrúgták a korábbi bevált szokásokat)

Kivihetem-e? Amíg lázas, ne vidd ki. Amikor viszont már nem lázas, akkor nyugodtan sétálhattok a friss levegőn (hacsak nem éppen ködös-szmogos idő van) még akkor is, ha kicsit náthás, vagy fáj a füle, csak öltöztesd jó melegen.

Adjak neki teát? Ha anyatejes, akkor felesleges teáztatni, csak azért, mert beteg. A tea a folyadékutánpótlást szolgálja és a citrom miatt a C-vitamint, az anyatej azonban mindkettőre megoldást nyújt. Ha már nem szopizik, akkor ihat vizet is és adhatsz neki 100%-os narancslevet (ha már elmúlt 8 hónapos) vagy almalevet vitaminpótlás gyanánt.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • BYRBA

    2011. január 29. szombat

    Kedves Ági!

    Erik 10 és fél hónapos. Gyakorlatilag 6. hete folyamatosan beteg: torokgyulladás, hörghurut, hasmenés, láz-hőemelkedés, most tüszös mandulagyulladás.

    Nem is tudom, már hány féle antibiotikumot és egyéb készítményt kapott.

    Azt sem tudom, hogy mikor lezs ennek vége!

    A kérdésem az, hogy lehet-e neki valamiféle vitaminkészítményt, immunerősítőt (pl. béres csepp) adni? HA igen, akkor most vagy, ha meggyógyul végre?

    Illetve van-e valamilyen tanácsod arra, hogy hogyan mászhatnánk ki ebből az állapotból?

    Egy utolsó kérdés: hogyan készíthetek neki itthon teát? Mit szabad és mit nem tenni bele? Hagyományos filterrel vagy kifejezetten csak a babateákat ihatja? Hála Istennek inni rengeteget, 5-7 decit is iszik naponta.

    Nagyon köszönöm!

    Üdv.: Byrba

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Cebion multivitamint már kaphat és Béres cseppet is, ezeket most elkezdhetitek még a betegség alatt.
      Érdemes lenne elmennetek egy homeopátiás gyermekorvoshoz, aki tud segíteni az immunerősítésben és abban, hogy többet ne essen át ilyen sorozatos betegségeken.

      Feketeteát nem szabad adni, mert koffein van benne, babateát vagy tiszta gyümölcsteát (tehát nem gyümölcs ízű feketeteát, hanem olyat, ami gyümölcsből van) kaphat.

      • Byrba

        2011. március 02. szerda

        Kedves Ági!

        Köszönöm az előző válaszod, de ismét zaklatni kényszerüllek!

        Erik a hétvégén lesz 1 éves, ezért volna még néhány kérdésem:

        (Alapproblémánk nem szűnt meg, már 3 hónapja hőemelkedés, láz van terítéken!
        Voltunk mindenfelé orvosnál, az eredmények tükrében továbbra is aggasztó a helyzet, mert a labor nem mutatott ki még gyulladást sem a szervezetében. A gyermekorvos szerint azonban a fogzás nem okozhat hónapokig tartó lázas állapotot, emiatt riogat továbbra is a bizonytalanság és a kórházi felvétel minket! Szerinte figyeljük a végtagok használatát és hasonlóan az általános állapotát, aztán vigyük vissza, ha baj van… DE! Könyörgöm, mi az a BAJ!?! Hova forduljunk???? A kórházi felvétellel mi változik, ha ők mérik a hőjét ott és nem mi itthon, mert ezért akarják befektetni????)

        – mit csináljak vele, mert már nemcsak este hőemelkedéses, hanem 1 hete nappal lázas is….??????????????????????????

        – megkaphatja-e Erik most lázasan az agyhártya elleni oltását, amit 1 éves korban szoktak adni?

        – ehet-e valamiféle felvágottat, virslit, ilyesmiket?

        – meddig kell szednie és mennyiszer a vigantolt?

        Tudod, megszakad a szívem érte, félek, hogy nem teszek meg mindent, de mi az a minden? Már a családot teljesen felőrli ez a hónapok óta tartó bizonytalanság!

        Szép napot!

        Köszönöm a segítséget!

        Üdv.: Byrba

        • Vida Agi

          2011. március 06. vasárnap

          Ha lázas, akkor biztosan valami baja van. A hőemelkedés lehet mérési hiba is, próbáltátok már lecserélni a lázmérőt? A babáknál egyébként is, ha nem hónaljban méred, hanem végbélben vagy szájban, akkor ott fél fokkal magasabb a hő, tehát pl. 36,5 helyett 37.0. Ha viszont lázas, akkor annak oka kell, hogy legyen, ennek utána kell járni.

          1 évesen már ehet jó minőségű felvágottat (pl. gépsonka, csirkemellsonka, minőségi virsli)

          Vigantolt 1 éves kor után a téli időszakban (októbertől áprilisig) kell adni 3 éves korig, nyáron nem kell.

  • hargita

    2011. január 14. péntek

    Kerem segitsen aki tud!
    A picim most lesz 6 hetes,2hettel ezelott kijot az arcan kis piros pattanas szeru foltok,mara ez mar nagyon brutalis,trjed nyakara es mar mikor a testen is volt akkor voltunk az orvosnal ahol nem csinaltak semmit,mivel nem tudja a doktorno h mitol lehet!csak talalgatott hatha etel allergia,de nem eszek semmit olyasmit ami allergiat okozhat,meg sem mulik el!faj a szivem h a gyerekem igy szenved,es viszket neki!gondoltam h a mosopor miatt van,hiszen valtottunk ,ezert tiszta vizben fozom a ruhait,de nincs valtozas!
    Aki hasonlo dolgot tapasztalt,kerem irjon ha tud segiteni,h ne szenvedjen a gyerekem!KOSZONOM!

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Mindenképpen menjetek el ezzel a problémával mihamarabb orvoshoz.

  • Barcsa Andrea

    2010. április 16. péntek

    Hét hetes kisfiam hasfájós. A védőnő tanácsára adtam neki a sab simplex nevű csepet. Egy hét után már úgy gondoltam elég lesz a gyógyszerből, vettem neki teát. Egy párszor adtam neki belőle, de úgy vettem észre nem jó neki. Ennek már két hete. Azóta viszont zöld a széklete és hasmenés szerű. Nem tudom ez a teától van-e, mit tegyek? A gyerek kedve, szokásai nem változtak.

    Válasz: A zöld székletet több dolog is okozhatja (például a nagyon jóétkű babáknál fordul elő, hogy túleszik magukat, vagy pl. azért, mert zsíros a tej), de ha a gyerek étvágya változatlan és jókedvű, akkor nem kell vele foglalkozni.

  • bianka

    2010. március 28. vasárnap

    Kedves Ági,

    Nem teljesen ide tartozik a problémák, de máshova sem passzol, úgyhogy itt kérdezném mégis: 14 hónapos lányunk egyik mellbimbóján pattanás szerű dolog nőtt. Megmutattuk a gyerekorvosnak, szőrtüsző gyulladást diagnosztizált és Betadine-t javasolt. Azzal kenjük napok óta, letapasztjuk, naponta többször cseréljük, de semmit nem változott. Félünk, h betokosodik, szerinted menjünk el bőrgyógyászhoz, vagy van valami egyéb kezelés rá?

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv.:
    Bianka

    Válasz: Ha láthatóan nem javul pár nap után, akkor tényleg érdemes bőrgyógyásznak is megmutatni.

  • erika

    2009. december 04. péntek

    Szia Ági! Kisfiam 5 honapos még szopik,jön a fogunk is de a kérdésem az lenne olvastam valahol hogy aki szopik nem betegethet le de mi lebetegetün orrdugulás és köhögés s néha lázunk is van lehet ez a fogzás tól is.Előre is köszönöm!

    Válasz: Aki szopik az is megbetegedhet, csak kisebb eséllyel. A fogzás lázat nem produkál, sem köhögést és orrdugulást, ez bizony betegség. A fogzástól legfeljebb hőemelkedés lehet. A bedugult orrot orrszívóval szívjátok ki, alváskor és napközben érdemes BabyLuuf balzsammal bekenni a hátát, így nem dugul be az orra néhány órán át.

  • kata

    2009. december 01. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam picit köhög(semmi komoly), vettem neki csipkebogyóteát. Úgy issza hogy csak na, rendesen a bogyót vettem, abból készítem. Az a kérdésem, hogy mennyit ihat ebből naponta és hány napig folyamatosan, mert úgy tudom, hogy túl sokáig egyfélét nem lehet. Ezen kívül még tisztított vizet iszik meg rooibos teát. Válaszod előre is köszönöm.

  • kata

    2009. október 30. péntek

    Szia Ági!

    Nem igazán ide tartozik a téma, csak visszakeresve nem találtam választ. Kisfiam lassan14 hónapos, csak vizet iszik, ami nagyon jó dolog. Arra gondoltam, hogy egy kis változatosság kedvéért, kipróbálnék vmilyen teát, valahol írtál róla, fura neve van és nincs benne cukor meg semmi káros anyag. Erre lennék kíváncsi. Légyszíves írd meg. A vizes narancslevet meg hasonlót azért nem adok, mert ekcémás volt, és náluk a déli gyümölcsöket jobb kerülni. Előre is köszönöm!

    Válasz: Az a Rooibos tea, amire gondolsz.