Visít, amikor betesszük az ágyba

A korábban jól alvó baba most sír, amikor lefekteted. Az újszülött bárhol alszik, csak a kiságyban nem. Mi lehet a gond? Talán utálja az ágyát? Vagy valami mással? Mit lehet tenni?

1. Nem érzi magát biztonságban, ha nincs testközelben

Az újszülöttnek az ösztönei azt diktálják, hogy testközelben van biztonságban. Számára a szülei közelsége az életbenmaradást jelenti. Ha nincsenek testközelben, azonnal bekapcsol a „jelzőrendszere” és sír. Vannak olyan nyugodtabb babák, akiket csak úgy le lehet tenni és nyugodtan nézelődnek, ez részben a baba veleszületett temperamentumából fakad, részben abból, mit tapasztalt a világból, mennyire válaszkészen fordultunk felé.

A szülés traumája után a babák egy része nagyon fáradt, ezért pár napig főként csak alszik és csak ezt követően kezdenek el nyugtalankodni, mások viszont kezdettől éberek és nyugtalanabbak lehetnek. Ha igyekszünk igény szerint etetni őket, ha annyit lehetnek karban, ölben, kendőben, azaz testközelben, amennyit csak lehetnek:

  • könnyebben feldolgozzák a külvilág kellemetlen ingereit (zajok, fények, hőmérséklet, éhség, fájdalom stb.),
  • hamarabb átveszik a mi ritmusunkat és megtanulják, mikor van a nappal és az éjszaka,
  • kialakul benne a világba vetett alapvető bizalom, a biztonságérzet, ezért kevésbé lesz nyugtalan, sírós,
  • mi is jobban fogjuk tudni mikor mire van szüksége, mikor mit jelez, könnyebben ráhangolódunk a babára.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne aludhatna a baba kezdettől a maga ágyában, azonban a nap többi részében tartsunk sokat magunk mellett, legyünk válaszkészek, hogy meg tudjuk figyelni, mi az a pont, amikor már tényleg álmos, hiszen hiába teszed le a kiságyba, ha ott nem tud aludni.

2. Ha leteszem az ágyba, nyugtalanná válik és felébred

Gondolj bele, ő a világ legbiztonságosabb helyén van éppen: anya karjaiban. És akkor csak úgy leteszik. Te azt várnád, hogy mozdulatlanul aludjon tovább, ő azonban még fészkelődik, keresi a helyét, sírdogál. Tudni kell, hogy a babáknál természetes, hogy az ágyba letéve kicsit még fészkelődnek, mozgolódnak, „altatják magukat”.

Ha a babád hanyattfekve alszik, ez nehezebb lehet, mert olyankor jobban megzavarják a fények, megijedhet a saját mozgásától is (ő 9-10 hónapos korig még nincs tudatában annak, hogy ami előtte csapkod az a saját keze, ezért megijedhet tőle), illetve gyakori, hogy ösztönösen hátrakapják ilyenkor a kezüket ölelést keresve (Moro-reflex) és ettől megijednek, majd sírni kezdenek. Ha ragaszkodsz a hanyatt altatáshoz, segíthet, ha a babát hálózsákban altatod, amiben nehezebb mozogni, egy takaróba csomagolod pólya-szerűen (de nem túl szorosan) vagy rugalmas pólyát használsz (pl. Minimo Baby).

Hanyattalvó babáknál az ingerek kizárásában segíthet a kiságy fölé szerelt baldachin (vagy ennek hiányában egy tetrapelust is a kiságyra szerelhetsz csipeszekkel, de ügyelj rá, hogy a baba ne érje el!)

Ha hasonfekve alszik a baba, akkor eleve kevesebb nehézséget szokott okozni az altatás. Ilyenkor lefektetve a kicsi néha fészkelődik, forgolódik, nyögdécsel, ilyenkor keresi a helyét. Nem kell kivenni őt, várd meg, amíg befészkeli magát, ha nyugtalan simogasd a hátát vagy csak legyen rajta a hátán a kezed, hogy érezze a közelségedet, ettől megnyugszik.

Az is előfordulhat, hogy olyankor teszed le aludni, amikor még nem álmos, vagy épp ellenkezőleg: annyira túlfáradt, hogy már túlpörgött. Az első esetben azt tapasztalhatod, hogy vagy egy kicsit ellazul a baba, de aztán éber lesz és játszani akar. Ahhoz, hogy el tudjon aludni, szükséges, hogy akkor kerüljön ágyba, amikor már tényleg álmos és legyen rendszeresség az életében, tudja, hogy a kiságyban aludni kell és mikor van itt az alvásidő. Ha néha itt, néha ott alszik (mondjuk délelőtt a babakocsiban, délben a hintában, délután a kiságyban), ha a kiságyba teszed be játszani is, ha összevissza altatod és nem figyeled a saját ritmusát, hogy mikor álmosodik el, annak hosszantartó altatás és huzavona a vége, valamint az, hogy fogalma se lesz a babának mit kéne csinálnia a kiságyban, ezért sír.
Túlpörgött állapotban pedig azt tapasztalhatod, hogy nem akar elaludni, pedig már majd lecsukódik a szeme, továbbra is pörög, bohóckodik vagy csak sírdogál, de közben 1-1 felpörgött időszak között az álmosság jeleit mutatja. Ennek a megoldásáról itt írtam.

3. Valami megijesztette és most arra „emlékszik”

Ha korábban jól elaludt a babád a kiságyban és most egyik napról a másikra megutálta, annak gyakran az áll a hátterében, hogy valamitől megijedt a kiságyban. Az egészen kicsiknél (6 hónapos kor előtt) ez lehet egy Moro-reflexes eset (amikor felriadt, fellépett az ölelő-reflex, de nem volt ott senki, aki viszonozta volna), 3-4 hónapos kortól az érzékszervek érzékenyebbek lesznek az ingerekre, ilyenkor előfordulhat, hogy valamilyen erősebb zaj vagy fény ijesztette meg, később a fogzás okozta fájdalom okozhat hirtelen felriadást és még sorolhatnám a lehetséges okokat. A lényeg, hogy valami miatt felriadt a baba álmából, megijedt és most a kiságyat ezzel a félelemmel azonosítja.

Ez nem valamiféle „babahóbort, inkább olyan érzés a kicsi számára, mint egy gyereknek, amikor valami ijesztőt lát pl. a sötét ablakban és többé nem mer arrafelé menni, vagy akár egy felnőttnek, aki lát egy ijesztő filmet és többé nem meri megnézni.

A rossz emléket idővel elfelejti, addig legyél vele nagyon türelmes, dédelgesd, babusgasd, biztosítsd róla, hogy az ágy alapvetően biztonságos hely. Ha nagyon nem megy, segítséget nyújthat az együttalvás is, vagy ha ez nagyon nem megoldható, akkor melletted aludjon el és csak, amikor már mélyen alszik, akkor tedd a kiságyba.
Néha segít, ha megváltoztatod a körülményeket, pl. átrendezed a szobát és a kiságy máshova kerül vagy lecseréled a kiságyat egy bölcsőre (fél év alatti és még nem kúszó-mászó babáknál)

4. Nem akar elválni

5-6 hónapos koráig a baba úgy gondolja, mindig vele vagyunk, ezért nem sír, ha anya elmegy otthonról vagy leteszi a kiságyba. Nagyjából fél éves kor körül, de legkésőbb 9-10 hónaposan már megjelenik nála az ún. szeparációs szorongás jelensége, amikor sírni kezd, ha anya kikerül a látóteréből és félelemmel tölti el az elválás élménye. Ez az időszak átmeneti jellegű, ami segíthet:

  • ha a babát apa teszi le aludni esténként, mert tőle könnyebb elválni,
  • ha ott maradunk a kicsivel, megnyugtatjuk és megvárjuk, amíg elalszik,
  • 9-10 hónapos kortól már bevezethetünk alvósállatkákat is, amik segíthetnek a megnyugvásban és az elválásban, ezt a legtöbb baba nem fogadja el azonnal, úgy lehet hozzászoktatni, hogy minden egyes altatást a szokott módon végzünk, de odatesszük a kicsi mellé az alvósállatkát is, így hamarosan hozzászokik, része lesz az állatka is az elalvásnak,
  • sok babát megnyugtat, ha nem alvósállatkát, hanem anya egy tárgyát kapja meg, pl. póló, kispárna, ami „anya-szagú” (a biztonságra itt is ügyeljünk, a babának még nem kell párna az alváshoz, a túl nagy pólót pedig magára húzhatja, ezért inkább terítsük alá, mintegy lepedőként, a legjobb választás biztonsági szempontból talán egy kisebb kendő, amit 1-2 napig magunkon viselünk)
  • nagyobbaknál (1,5-2 éves kor után) már az is beválik, ha nem nagy látványos esti búcsút tartunk, ami megrémítheti a kicsit, hanem elmondjuk neki, mit fogunk mi most csinálni (anya elmegy zuhanyozni és felveszi a pizsamáját) és ő addig mit csináljon (pl. „Húnyd le a szemed és várd, hogy jöjjön az álommanó!”), ez így nem tűnik a kicsi számára olyan véglegesnek és könnyebben elfogadja.
  • ha a kicsi életében mostanában sok változás volt (testvér születése, költözés, betegség, bölcsi-ovi kezdés), akkor értelemszerűen anyásabb lehet és nehezebben válhat el, ilyenkor segíthet, ha több figyelmet fordítunk rá napközben, több anyaidőt kap, amikor dédelgetjük, babusgatjuk, így nagyobb az esélye, hogy nem este szeretné ezt bepótolni,
  • az együttalvás is megoldja ezt a problémát, hiszen így nem kell elválni egymástól 🙂

5. Tényleg az ággyal van a baj?

Olyan is előfordulhat, hogy tényleg az ággyal van a gond:

Az első 3-4 hónapban az ágy mérete okozhat a babának gondot, ebben a korban a kicsik még szívesebben alszanak az anyaméhez hasonlító szűkebb helyeken, mint például egy bölcsőben vagy mózeskosárban. Ezért van az, hogy sok baba a kiságyban nem, de a babakocsiban vagy az autós hordozóban jókat alszik. Elkerülendő, hogy ezekre rászokjon (később nehéz leszoktatni róla, amikor már kinövi őket, a hordozóban való túl hosszú ücsörgés pedig nem tesz jót a gerincnek) jobb, ha kölcsönzünk az első pár hónapra egy bölcsőt (hamar kinövik, a gyorsabb növésű babák 5-6 hónapos korra általában már nem férnek el benne, később pedig biztonsági okok miatt nem jó használni, mert a mozgékony forgó, felülő, mászó baba kimászhat és kieshet belőle). Ennek hiányában a rugalmas pólyázás is segíthet vagy egy nagy, stabil szivacsdarabbal beszűkíthetjük a kiságyat, hogy kuckósabb legyen.

A nagyon mozgékony babáknál előfordulhat, hogy nem túl nagy az ágy, hanem épp ellenkezőleg: túl kicsi. Éjszaka megindulnak és nekiütköznek az ágy oldalának, ezért aztán könnyen felriadnak. Ilyenkor segíthet, ha a kiságyat lecseréljük egy nagy járókára vagy a kicsi a földön egy nagy szivacson aludhat, ahol kedvére mocoroghat éjjel is (amikor már tud járni).

Ha a baba visít, amikor le szeretnénk tenni aludni, nem rossz szokásról van szó és nem szimplán nevelési kérdésről van szó és nem rossz szokásról, először mindenképpen az okokat próbáljuk megoldani és segíteni a kicsinek az elalvásban, mint mindenáron leszoktatni őt erről vagy „megnevelni”.

Ha szeretnéd megoldani gyermeked alvásproblémáját, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.