Változatok együttalvásra

Sok kérdést kapok mostanában együttalvás ügyben, ezért idejét láttam összeszedni az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyakorlatias szemüvegen át nézve.

Változatok együttalvásraEgyütt aludni jó dolog! A baba, a kisgyermek igényli a testközelséget. Amíg egészen kicsi, addig azért, mert az anya szívdobogása megnyugtatja. 8 hónapos kor után a szeparációs szorongás kezdetével rájön, hogy anya nincs mindig vele és az éjszaka az pont az az időszak, amikor anya sokáig nincs ott, ha megébred, akkor megijed és hívja anyát, ha viszont ott van mellette, akkor könnyebben visszaalszik (ez a gyerek természetétől is függ persze). Másfél éves kor körül kezdődik a félelem a sötétben és az első álmok időszaka, ilyenkor emiatt lehet szükség anyára a közelben.

Tipikus helyzet, hogy éjszaka már nem, de a nappali elalváshoz kell a kicsinek a segítség. Nappal világos van, sokféle fény, hang, élmény éri a gyerkőcöt, ezért nehezen veszi rá magát az alvásra. Mondhatni „fél” elaludni, mert tudja, hogy olyankor egyedül marad. Ilyenkor kifejezetten küzd az elalvás ellen és megnyugtató lehet számára, ha ebben segítséget kap.

Noha köztudott, hogy a kicsiknek szükségük van a testközelségre, a dédelgetésre, mégis vannak olyan babák, akiket hiába teszel a szülői ágyba, inkább a fejed tetején ugrálnak, játszani akarnak, jobban felélénkülnek, mintha külön altatod őket. Ilyenkor a kétségbeesett anyuka 1 éjszaka után úgy dönt, hogy „ez sem jött be” és visszaköltözteti a babát a saját ágyába. Tudni kell azonban, hogy az együttalvást is meg kell szokni, első éjszaka még semmilyen „módszer” nem működik. Ezért tenni kell még néhány próbát és ha ezután sem vált be, akkor az eredeti rend visszaállítása mellett dönteni.

„Elkényezteted azt a gyereket” Ne hagyd, hogy mások véleménye elrontsa az alvásotokat. Azok az emberek, akik ilyeneket mondanak, elfelejtették már, hogyan másztak át gyerekkorukban hajnalanta a szüleik közé. A kicsi számára ez egy megnyugtató módszer, neked pedig végre nyugodtabban telnek az éjszakáid, mi lehet ennél fontosabb?

De még mindig felkel Az együttalvás nem arra jó, hogy mostantól teljesen átaludja a kicsi az éjszakát, bár arra is hamarabb sor kerülhet így, mintha erőlködtök a kisággyal. Inkább arra szolgál, hogy amikor megébred, könnyebben visszaaludjon, és neked is egyszerűbb így ismét álomba segíteni, mintha át kell hozzá rohangázni a másik szobába.

Csak, ha neked is jó Vannak olyan anyukák, akik nehezen tudnak visszaaludni, akiket stresszel, hogy mellettük van a kicsi és félnek, hogy ráfekszenek. Olyan esetet is hallottam már, hogy valaki egyszerűen nem tudott a babával aludni, mert reggelre mindig elfeküdte a derekát és ettől előjött a lumbágója, napokig nem tudott járni. A gyermeknevelés kompromisszumokkal jár, ha valami nem jó a számodra, akkor nem kell erőltetni, így lehet hogy nektek pont nem válik be az együttalvás, ettől még nem dől össze a világ.

Rászokik? A köznyelv az együttalvás kapcsán mindig felhozza azt a rémmesét, amikor a kisfiú még 6 évesen is együttaludt a szüleivel, mert „rászokott”. Ezen aztán mindenki ámultozik, hogy „húúú, az rémes lehetett”. Ehhez tudni kell, hogy a testközelség iránti vágy a kisgyermekkor velejárója, nagyjából 6-7 éves korig jelenvan. Ezek tükrében teljesen természetes, ha még ennyi idősen is szívesen alszik a szüleivel egy gyerek. Hozzáteszem, 3-4 éves korban már fel lehet ajánlani a különalvást, meg lehet beszélni vele. Ő választhatja ki a boltban az ágyat, az ágyneműt, az alvós állatkát, megmondhatja, hova kerüljön az ágyikó, de az is lehet hogy jobban tetszik neki, ha csak fokozatosan költözik ki a szülői ágyból, először csak egy matracra az ágy mellett, aztán a matrac átköltözhet a gyerekszobába. A gyerekek nagyon szeretnek a földön aludni, ezért lehet jó megoldás a matrac. A biztonságérzetet erőíthetik olyan játékos megoldások is, mint a saját kis alvókuckó építése a szobában, amiben ő is közreműködik. A fiam pl. párnákból épített magának alvókuckót a gyerekszobában, de nagyon szereti az alvósátrat is, ami tulajdonképpen egy játszósátor csak oda cipeli be a matracát és a párnáját.

Mondjuk el neki ilyenkor, hogy bármikor visszajöhet közénk, biztosítuk róla, hogy anya és apa a másik szobában vannak és ha éjjel felébred, átmehet hozzájuk.

Az együttalvás módozatai Ha azok közé tartozol, akik félnek „teljesen” egy ágyba költözni a kicsivel, jó ha tudod, hogy van azért átmenet is:

  • lefektetheted este a saját ágyában, és ha felébred éjjel, csak akkor viszed át a ti ágyatokba (ez azért is jó, mert ha már jobban alszik, akkor lassacskán magától teljesen ki tud majd szokni az ágyatokból)
  • elaludhat veled közösen a nagyágyon, és utána viszed át az ágyába (ha csak az esti elalvással van baj, ez jó megoldás lehet)
  • a napközbeni altatási nehézségek kiküszöbölésére is jó lehet, hogy a ti ágyatokon aludhat és odafekszel mellé, amíg el nem alszik
  • kap egy matracot és azt teszitek az ágy mellé, így veletek alszik, mégsem köztetek (a kiságyat is lehet az ágy mellé tenni, ha odafér)
  • ha Apa nem tud aludni, mert ott a gyerkőc, akkor megtehetitek azt is, hogy a gyerekszobába költöztök át és egy matracon vagy másik ágyon alszotok együtt
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Mónika

    2011. május 13. péntek

    Sziasztok!
    7 éves iker lányaim még mindig velünk alszanak, van külön szobájuk de nem akarnak ott aludni. Tanácsot szeretnék kérni, hogy szoktassam át őket?
    Köszi.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Beszéld meg velük, hogy alvókuckót építhetnek a szobájukban akár a saját ágyukon, akár a földön matracon, amit ők rendezhetnek be maguknak, ezt szokták szeretni a gyerekek (az IKEÁban lehet hozzá kapni kis ágyra szerelhető alagutat, amibe bele lehet bújni alváskor, de lehet baldachint is építeni, ezt is szokták szeretni a gyerekek.

  • habibi

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk 3 hetes. Kezdetektől nagyon igényli a testkontaktust, szinte csak rajtunk, velünk alszik el gyorsan és nyugodtan. Ha a kiságyba tesszük, pár perc múlva felébred. Hasfájós baba. Ha nincs panasza, akkor a kiságyban is elalszik, de ha fáj a pocija (éjszakánként rendszerint), akkor marad a mi ágyunk. Nem szeretnénk elrontani, jó lenne, ha a saját ágyában aludna, de úgy látjuk, hogy neki velünk könnyebb átvészelni a fájdalmas időszakokat.
    Egyébként nekünk is jó érzés, ha velünk van, nem okoz feszültséget, félelmet nem kelt bennünk.
    Mit tegyünk, meddig helyes, ha hagyjuk, hogy velünk aludjon, hogyan és mikor érdemes átszoktatni őt a saját kiságyába (ami a mi ágyunk mellett van)?
    Valamint Gripe water-t jól tudom, hogy csak 4 hetes kor után lehet adni a picinek? Próbálkoztunk már Infacol-lal, de nem használt.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Ha az Infacol nem használ, de még nincs 4 hetes a baba, akkor Espumisant lehet adni minden szopizás előtt, ez csökkenti az éjszakai nyűgösséget is. Az együttalvás azért nem javasolt ilyen kis korban, mert növeli a bölcsőhalál kockázatát.

      • habibi

        2011. március 26. szombat

        Köszönjük a gyors választ!

        A problémám alapvetően az, hogy nem tudom mivel teszek jót. Azzal, hogy amikor éjjel fáj a hasa és nem tud egyedül a kiságyában aludni, folyamatosan felsír a görcsök alatt, akkor magamhoz veszem, a testkontaktustól megnyugszik és így az egész család tud aludni, vagy csak a karomban nyugtassam meg és tegyem vissza a kiságyba, majd ezt ismételjem annyiszor, ahányszor a fájdalom felébreszti. Ezt általában hajnalig bírom is, de akkorra rendszerint már én is kifáradok meg őt is sajnálom a fájdalma miatt.
        Egyéb praktikákat gyakoroljuk: hasmasszás, lábkörzés, etetés közbeni büfiztetés. Minél jobban fáj a pocija, annál jobban sír, közben meg újabb levegőt nyel. Ha pedig karban van, vagy mellettem az ágyban fekszik, hogy közben simogatom a hátát, akkor félálomban „csak” nyögdécsel, de vissza tud aludni és nem is nyel még több levegőt. Alapvetően az is érdekes, hogy a függőleges testtartás (amikor a vállon van) jobb neki, mint a vízszintes fekvő pozíció, mert ilyenkor csak idő kérdése, hogy meddig bírja (gyakran csak 10-15 percig).
        Szóval nem tudom mivel teszek neki jót: ha hagyom a kiságyban és újra és újra felsír vagy ha testkontaktussal megadom neki a babusgatást, biztonságot, miközben kockázatos helyen tartom, vagyis a mi ágyunkban?

        Köszönöm a segítséget!

        • Vida Agi

          2011. április 05. kedd

          Nyugodtan vedd magad mellé, ha úgy megnyugszik és te is nyugodt vagy.

          • habibi

            2011. április 07. csütörtök

            Köszönöm a választ!

  • Varga Kati

    2009. május 15. péntek

    Sziasztok!
    A mi lányunk 14 hónapos és még velünk alszik.Az éjszakát végig alussza,ha esetleg megébred kicsit megsimogatom és visszaalszik.A cicin alvásról úgy szoktunk le,hogy először adtam neki,de nem hagytam rajta elaludni és mivel együtt alszunk,hozzámbújhatott.Most úgy alszik el,hogy rám „mászik”és a mellkasomon pillanatok alatt elalszik.Aztán lefejtem magamról és alszik tovább mellettem.
    Kezd kényelmetlenné válni az együttalvás,mert keresztbe szeret a kisasszony és mi Apával az ágy két szélén kuporgunk.:)
    Hogy szoktassam át a kiságyba?Az is jó,ha elalszik rajtam és utána beteszem,de eddig mindig felébredt.
    Ilyen korban nem lehet vele „megbeszélni”?Most a babái alszanak a kiságyba.Így játékosan nem lehet rávezetni?Előre is köszi a segítséget!
    Kati

    Válasz: Most már késő átszoktatni. A jó megoldás az, ha vártok még néhány hónapot, amikor már tényleg meg lehet vele beszélni. Már csak azért sem lenne szerencsés most átszoktatni a kiságyba, mert néhány hónap múlva meg ki kell belőle szoktatni, hiszen kinövi. Ha nagyon zavar éjszaka, akkor próbáljátok meg eleve kisheverőre szoktatni (oda oda tudsz mellé feküdni este, amíg elalszik), de az is átmeneti megoldás lehet, hogy egy matracon alszik mellettetek, így a megszokott módon tudod altatni, éjjel is kéznél vagytok neki, de nem tol le az ágyról 🙂

  • Karola

    2009. március 21. szombat

    Sziasztok!
    Az én fiam pici kora óta velünk alszik,mert nekem így volt könnyebb és ideszoktattam magunkhoz.Most már 11hónapos és mivel kúszik-mászik ezért nem szeretném ha már velünk aludna,mert ő reggel felkel és elindul az ő kis felfedező útjára amire én nem kelek fel,mert nem sír.Viszont éjszaka nagyon sokszor felkel teázni meg ő kiköpi a cumit a mikor elalszik de ahogy forgolódik észreveszi,hogy nincs a szájában és azért is sír.Rengeteg teát iszik éjszaka(1 litert)és ezért gyakran felkel.Ráadásul úgy alszik el,ha piszkálhatja a számat másképp nem és ez éjszaka is így van.Éjszaka is sokszor odafordul hozzám,hogy hozzámérhessen.Olyan jó volna ha nyugodtabban aludna éjszaka nem kelne fel ilyen sokszor,ha el tudna aludni anélkül,hogy piszkálná a számat és ha a kiságyában aludna.Tud nekem valaki ezekben segíteni,hogy hogyan érjem el ezeket?Előre is köszi!

    Válasz: Most már nagyon nehéz lesz ezen változtatnod, mert ezt szokta meg, és ebben a korban már nagyon ragaszkodik a megszokásaihoz. először is szögezzük le: nem azért kel fel, mert kiköpte a cumit, hanem azért, mert amikor az alvásciklusa éberebb fázisban van, valami miatt felriad és a visszaalváshoz van szüksége a cumira és rád. Többféle megoldást választhatsz, de egyik sem lesz sírásmentes.
    1. Ezentúl kiságyban alszik. Beszoktathatod azonnal: tehát ezentúl elaludnia is a kiságyban kell. Ha éjjel megébred, sír, kiveszed, megnyugtatod, visszateszed. Az első napokban ez akár 1 órát is eltarthat, mire megint elalszik és valószínűleg hisztizni fog miatta – erre készülj fel lelkileg.
    Megteheted azt is, hogy először még melletted aludhat el este, de éjszakára átteszed a kiságyba, a továbbiakbana forgatókönyv ugyanaz.

    2. Jó megoldás lehet, ha néhány napig Apa fekteti le este a kiságyba és éjjel ő megy át hozzá. Első este itt is lesz sírás, de te addig tűnj el, ne szólj hozzá, ne nézd az ajtóból, mi történik. Apa készüljön fel rá, hogy egy órát is eltarthat a dolog. Viszont ezt a megoldást könnyebben elfogadja a baba és már 1-2 nap után jelentős javulást hozhat, mert tudja, hogy Apával szemben kevesebbet engedhet meg magának, te engedékenyebb vagy.

  • Erika

    2008. október 06. hétfő

    Sziasztok!
    Nalunk pont ez a helyzet amit leirtal az en pici fiam neha nagyon jol alszik neha meg nem, de mikor tobszor felebred mar megprobaltam szazszor ,hogy eggyutt aludjunk de egyszeruen nem akar a mi agyunkba fekudni sem mas agyban csak kizarolag az o agyahoz ragaszkodik.O amiota megszuletett kulon szobaba kisagyaba alszik mondjuk nincs egyedul mert a kislanyom is ott alszik ugyanabban a szobaban.Nagyon szeret velem lenni egesz nap szinte 2 percre sem tudok ellogni tolle mert kiabal rogton utanam ,hogy MAMAM ha nem lat hol vagyok de neki igy jo ,hogy a kisagyban aludjon es ez nappal is igy van csak ott alszik el.A kislanyom sziszont mikor pici volt 8 honapos koraig aludt kulon a kisagyba de utana velunk .Eppen most olvastam valamelyik nap az eggyik anyuka levelet ,hogy attol fel nem fog leszokni a kislanya arrol ,hogy velok aludjon en irtam is neki ,hogy ne aggodjon mert az en lanyommal mi eggyik naprol a masikra be mentunk a szobajaba es kozosen dontottunk arrol hol szeretne az agyat es oda huztuk arra a falra amelyiknek a masikoldalan a mi agyunk volt.Mar ez is megnyugtato erzes volt neki ,hogy ha kopog a falon anya halya es oda megy hozza de egyutt mentunk agynemuanyagot venni es o valasztotta ki melyket szeretne nem a legszebbet egy csunya sarga volt az alapja es lila madarak voltak rajta de ezt o dontotte el en meg vettem es megvartam neki.A babaja is kapott egy kisagyat es ugyanolyan agynemut igy tudta este lefektetuk kozosen a babat a sajat kisagyaba joejt puszit adtunk a babanak azutan anya ot is betakarta es joejt puszit adott neki ,es minden rendben ment.A kislanyom aki akkor 2 eves volt ettol kezdve boldogan aludt magaban .De Balazskaval nem tudom mit kezdjek mert barmit probaltam ki o csak a sajat agyahoz ragaszkodik csak tul sokszor ebred fel ejszaka es mar eleg faraszto neha tiz percenkent a masik szobaba rohangalni.Kulonben eggyik ejszaka valahogy rabirtam ,hogy aludjon velem es 11 tol reggel fel 8 ig meg meg sem fordult de en sem.Adj tanacsot mit csinalyak .Koszi!

  • bettibea

    2008. október 05. vasárnap

    Sziasztok!
    Amikor én kicsi voltam, az anyukám elmondása alapján 10 éves koromig velük aludtam a francia ágyban. Mivel nekem nem lett testvérem anyám kimondottan örült ennek. Persze minden este nagy elhatározások közepette, hogy én már nagy vagyok, kivonultam a saját szobámba, de fél óra múlva szépen visszaosontam anyámékhoz. Aztán egyik pillanatról a másikra elhatároztam, hogy mától márpedig kint alszom …és úgy is lett. Atttól kezdve hiába csábítgatott anyám magukhoz, nem mentem többet. Ezt csak azért írtam le, hogy ne aggódjanak azok akik együtt alszanak a gyermekükkel, minden gyereknek eljön a maga ideje amikor úgymond beérik az esze.
    Én a fiammal 2 hónapos koráig aludtam együtt, addig nagyon jó és kényelmes volt, már csak a szoptatás végett is, de 2 hónapos kora után úgy éreztem jobb lesz ha külön teszem. Nem azért mert nem szeretem, nekem már kényelmetlen volt vele aludni, ő is többet mocorgott, felébresztettük egymást állandóan. Simán vette az akadályt. Azóta a saját ágyában alszik.( de azért reggelente, amikor apa elmegy dolgozni, összebújunk, és olyan jó:-). Jó alvást mindenkinek!!!