Este jó, este jó

A kezdő szülők (de néha még a tapasztaltabbak is) néha azzal az ijesztő jelenséggel találkoznak, hogy az addig csak evős és alvós üzemmódban működő baba 2-3 de néha csak 4-6 hetes korban egyszercsak ellentmond az eddigieknek és esténként esze ágában sincs aludni. Miért van ez?

Este jó, este jóNéhány régebbi szakkönyv a hasfájásra fogja az esti nyűglődést, ez azonban félreértés. Csupán arról van szó, hogy a kicsi kezdi felvenni a mi, azaz a külvilág (tehát mindaz, ami nem a pocakban van) ritmusát és az újszülöttnek megfelelő alvás-evés ritmus megtörik: este már nem akar evés és fürdés után azonnal elaludni, vagy ha elalszik, akkor 20-30 percenként felsír, nem akar aludni. A szülők pedig tanácstalanul állnak a helyzet előtt.

De mit lehet tenni ebben az esetben? El kell fogadni, hogy a kicsi most már nem alszik minden evés után vissza, de legalábbis az esti ébrenléthez ragaszkodik. Ilyenkor miután felébredt az utolsó délutáni alvásból és evett, le kell tenni a nappaliba nézelődni (ne a kiságyba egyedül, ott nem történik semmi érdekes, és egyébként is: a kiságy alvásra való, nem jó, ha a gyerek összekeveri az alvás és a játék helyét)

Legyen ott a baba, ahol a család van, hiszen a körülötte levő világból tanul a legtöbbet és ez leköti a figyelmét. Nézelődjön. Ha megunta, ha álmosodik, akkor játszatok vele, beszélgessetek hozzá. Nagyjából 1-másfél óra múlva már nagyon álmos lesz, ekkor lehet elvinni fürdeni, majd következhet az esi szopizás és az alvás.

Ez a menetrend azért is jó, mert a későbbi napirend alapját is ez a sorrend adja majd.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Erika

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kicsi fiam most lesz 2 hónapos. A problémánk a következő. 1 hónaposan kezdte elhagyni az egész napos alvást, és egyre hosszabb időre kelt fel nap közben is. Ezzel még nem is lenne probléma, de ha reggel 8-kor fel is kel és napközben délelőtt és délután is alszik maximum 1-1 órát, megvan időben (18:30-kor) az esti fürdetés,majd etetés akkor sem alszik el max. csak 30 percre. majd mintha teljesen kipihente volna magát kinyílik a szeme és játszana. nézelődik, gügyög, keze-lába jár.próbáltam elringatni,de felkel egy kis idő után.próbáltam az ágyába tenni,időközönként megsimogatni a hátát de csak sír és sír és sír ameddig ki nem veszem és nem nézelődhet. az etetés sem segít.mit csinálok rosszul??Éjjel 11-ig/12-ig is fent van akár, és másnap reggel 8-kor kel.
    Anyósom elmondta, hogy a férjem is csecsemő korától ezt csinálta, nem volt jól alvó baba. keveset aludt, alig volt alvásigénye. létezik ilyen vagy én nem csinálom jól??hagyjam sírni? de ez nem megoldás szerintem. Ja és a napközbeni ébrenléteknél játszunk, tornázunk,próbálom „fárasztani”.lehet, hogy bele kell nyugodnom, hogy elég neki ennyi alvás és éjszakáznom kell vele amíg el nem alszik??kérlek segíts!!

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Ennek az az oka, hogy ebben a korban általában 3-4 nappali alvás szokott lenni és ő úgy gondolja, hogy a fürdetés utáni alvás az az utolsó alvás. Egyébként is korán fektetitek és fürdetitek, inkább amikor késő délután elfáradt, fektessétek le még fél órára, utána legyen ébren és csak akkor legyen a fürdetés és a fektetés. Mivel ő reggel 8-kor kel és szeret későn feküdni, ebből egyértelműen látszik, hogy ő inkább „bagoly” típus, ez egyáltalán nem gond, megvan az az előnye, hogy nem fog hajnalban kelteni titeket és hamarabb átalussza majd az éjszakát. Ha az utolsó, késő délutáni/kora esti alvás után még 2 órát ébren van, akkor utána már le tudjátok fektetni és tényleg álmos lesz addigra.

  • Laura

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 8 hónapos múlt és a következő problémával nem tudok már mit kezdeni: 5 hónapos koráig az esti lefekvés után hajnalban felkelt , megetettem és kb. fél hétig aludt. Ezután jöttek – gondolom a fogzás miatt – az egyre sűrűbb éjszakai ébredések, háromszor, négyszer kelt fel éjjel szopizni, most pedig már ott tartunk, hogy örülök, ha két órát alszik egyhuzamban éjszaka. Egy foga már kint van, a másik most jön. Napközben a napirendünk kisebb kilengésekkel, de a következő: reggel felkel, szopizik, majd 10 óra körül kap gyümölcsöt, ezután alszik, majd ha felkelt egy rövid levegőzés után ebédel főzeléket. Játék után séta – közben legtöbbször alvás is – majd 4 óra körül mikor hazaérünk a sétából jön az uzsonna korának megfelelően. Kb. fél 7 körül főzelékes vacsi a végén szopival, majd közös játék és 8-kor fürdés, szopi, esti mondóka és alvás. Ezután alszik kb. 11-ig és kezdődik a mizéria. Ha felsír, rendszerint csak úgy tudom megnyugtatni, ha megszoptatom, de néha az sem elég és olyankor nyűglődik még pár percig a kezemben, majd lassan bealszik. Leteszem és fél óra, óra múlva sír megint. Akkor szoptatom, leteszem és így tovább reggelig. Ezt már kb. másfél hónapja csinálja és nagyon az erőm végét járom..Az általad tanácsolt alvási problémákat már kiszűrtem, kap homeopátiás szert is, külön elmentem vele ilyen orvoshoz, hogy a megfelelőt adjam. A Viburcol kúp sem segít az alvásban. Napközben a nyálazáson kívül nincsenek más fogzási tünetei. Azt olvastam a suttogóban, hogy a felvesz-letesz módszerrel pár keserves éjszaka után van remény a normális alvásra, hogy átaludja az éjszakát, de ugyanakkor azt is tanácsolta a gyerekorvos, hogy amíg tudom szoptassam, és hogy biztosan éhes éjszaka. Már azt is próbáltam, hogy jól ‘megtömtem’ éjszakára, hogy biztosan ne az éhség miatt keljen fel, de ez sem segített. Benned van minden reményem.. 🙂
    Előre is köszönöm és azt hiszem sokunk nevében írhatom, hogy nagyon sokat segítesz nekünk a honlapoddal..
    Laura

    • Vida Agi

      2010. december 12. vasárnap

      Érdemes a felvesz-letesz módszerrel próbálkozni, ezt pont az ilyen esetekre találták ki. Általában 2-3 nap után már hoz eredményt, 1 héten belül pedig látványosan rendeződik a helyzet.

  • Melinda

    2010. november 16. kedd

    Szia!

    3 hetes a kisfiam. az elmúlt időszakban fájt a pocija, így éjszaka 3-kor és 5-kor is felkelt. ezt már orvosoltuk, hogy hozzászokott e két időponthoz, és nem akar visszaállni a „rendes” alvásra. előtte 8-kor fürdetés és etetés, utána 11-kor volt és reggel 5-ig aludt. hogyan tudnám vissza vinni a régi irányba?
    köszönöm a válaszod!
    melinda

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      3 hetesen még minden normálisnak számít, teljesen normális, éjjel 2-3 óránként enni szeretne, különös tekintettel arra, hogy 3 hetesen egyébként is van egy növekedési ugrás, amikor több tejre van szüksége. Idővel ezt magától ritkul majd.

  • Szilvia

    2010. október 27. szerda

    Szia Ági!
    Az én babám 4 hónapos, és szinte születésétől fogva alig akar elaludni este. A nappali alvásokkal nincs gond, de az esti?8 körűl fürdetem, eszik, majd lerakom a kiságyába. Van, hogy egyből elalszik, de akkor is kb. 10 perc múlva felkel, és elkezd szó szerint szenvedni. Cumizik és közben morog és sír. Ez eltart kb 2 óra hosszát. Aztán ha nagy nehezen elalszik, utánna már nincs baj, mert szépen alszik reggelig! Már annyi mindent probáltunk Pl: kivettük és elringattuk, ami persze nem mindig jön be, vagy magunk mellé vettük az ágyba stb… Azt hittem ezt kinövi 3 hónapos korára. Mi lehet a baj?

    Válasz: Az a gond, hogy ő akkor még nem szeretne lefeküdni. Az esti elalvás előtt minden baba többet van ébren, mint nappal két alvás között, ez az idő 4 hónaposan legalább 3 óra, tehát ha este 8-kor szeretnéd lefektetni, akkor legkésőbb délután 5-kor kell felkelnie a délutáni alvásból. De nehogy felébreszd, ha a napirendje szerint ilyenkor még alszik! Hanem legyen fent este még egy kicsit és fektesd eleve kicsit később, akkor amikor már nagyon fáradt, így nem lesz ekkora hercehurca a fektetésből.

  • W Mariann

    2010. október 17. vasárnap

    Szia Ági! Az én manóm 4 és fél hónapos, egy ideje az esti elalvással van gondunk.A délutáni alvásból 4 óra körül ébred, utána már nem alszik estig. Kb. 8-9 között tudom „letenni” csucsulni. Ez teljesen rendben lenne, de este 6-kor már rendszerint nagyon nyűgös, a fáradtság jeleit vélem felfedezni rajta. Viszont nem tudom elaltatni szinte sosem. Gondoltam a fogzásra is. Elolvastam a javasolt homeopátiás szerek listáját, de igazán egyik sem illik rá, mert nincs hasmenése, láza stb, az éjszakát is végigalussza általában.Szerinted mi lehet a baj? S ha tényleg a fogzás, melyik lehet a legjobb szer egy olyan kisfiúnál, akinél a nyáladzáson, ujjrágáson, ingerlékenységen kívül nincs más jele a fogzásnak? Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Erről nem a fogzás tehet. A baba este általában többet van fent, mint két nappali alvás között, tudja már, hogy este van és ezért már nem tud elaludni. Ezt idővel ki fogja nőni. Addig segíthet, ha az esti nyűgösebb időszakban megszoptatod többször is, addig is pihen,vagy ha elmentek 6 felé egy fél órára sétálni, így hátha szundikál egy kicsit.

  • Ágica

    2010. október 07. csütörtök

    Szia Ági!

    Az én problémám a következő: A babám 4 hónapos, és bár délelőtt nagyon jó alvókája van (általában fél 12-ig, ill. délig alszik, csak enni kel fel kétszer), este nehezebben tudjuk lefektetni. Fürdés után sírdogálni szokott úgy 20-25 percet karban, majd ringatás után elalszik. Ma már nem is vártuk meg a sírás, ringattuk, majd elaludt, de másfél óra múlva megint felébredt. Végül egy fél órás ringatás után elaludt. Ez kb. egy hete tart. Mindezt nem is tartanám olyan nagy gondnak, mivel legkésőbb 10-kor már ágyban van és reggelig alszik, de felmerült bennem, hogy esetleg a hosszú délelőtti alvás lehet a „bűnös”. (Mellékesen délután még aludni szokott fél órát vagy egy órát.) Te mit gondolsz?

    Válasz: A probléma az, hogy el van kicsit csúszva a napirendje, nála gyakorlatilag délben kezdődik a nappal és este 10-ig tart, ami önmagában nem probléma, ez magától rendeződni fog, ahogy egyre kevesebbet alszik majd nappal. A délutáni alvás után este a babák sokkal többet vannak fent, mint két nappali alvás között, ez többnyire ebben a korban 3 óra. Tehát a délutáni ébredés után legyen fent 3 órát, utána menjen fürdeni, és következhet a fektetés. ha 10-kor szeret elaludni, akkor a fürdetés is lehet közvetlenül előtte, így később a délelőtti alvás rövidülésével reggel 8-9-ig fog aludni.

  • tedy

    2010. október 07. csütörtök

    Szia Ági!
    Kisfiam 10 hetes.Eddig minden éjszaka egyszer kelt föl enni,de mostanában már este 8kor letesszük aludni és reggel 8ig alszik egyfolytában(aminek persze örülünk).A kérdésem az lenne,hogy ez így normális?Mármint,hogy 10 hetesen 12 órákat alszik?Nem fog kiszáradni a nagy alvásban?Köszönöm a válaszod.

    Válasz: Igen, ez így normális, nem fog kiszáradni, örülj neki, hogy már átalussza az éjszakát.

  • Sárgabarackocska

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos és kb egy hete minden hajnalban negyed 5-kor megébred és 6-ig fent van. Nem sír, nem éhes csak fent van és dumál az állatkáinak. Néha bemegyek hozzá visszaadom a cumit a szájába, de pár perc után megint hallom, hogy fent van és nem alszik. Szerinted miért van ez? Kialudta volna már magát? Este 9-kor már alszik reggel 7-8-ig(este kisebb megébredésekkel), de eddig nem volt ez a „probléma”.
    Köszönöm válaszodat.

    Válasz: Előfordul ilyen, ha nem sír, akkor nem kell bemenni hozzá és nem kell foglalkozni sem vele. Azért van, mert nagyon érdekli már minden, ezért túl van pörögve az idegrendszere, ébredés után nem tud visszaaludni. Pár hét után magától leszokik majd róla.

  • Gabi

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Agi!

    Az en fiaim 9honaposak,es az utobbi idoben eleg nyugtalanul alszanak.napkozben meg ketszer alszanak az egyik masfel ora es a masik az max egy ora de akko nagyon jo napunk van:)Az utobbi idoben ejjel nagyon sokszor felkelnek.egeszen felsincs kelve csak nyvajog vagy egybol felsir.van miko adok egy kis vizet,es visszaalszik es van miko felkell vegyem es megnyugtassam.olyan ejjel volt,h 20percenkent ebredtunk.egesz ejjel jarkaltam egyik szobabol a masikba.Gondoltam,h a foguktol van,mert most bujt ki az elso foga a napokban az egyiknek es a masiknak egy hete neki ketto van.vajon ez az oka h nyugtalanul alszanak?

    Válasz: Igen, ezeket a tüneteket egyértelműen a fogzás okozza. Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Móni

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Lányom 5 hónapos egy egy hete a 14 órai evés után kicsit játszik mint szokott de aztán próbál elaludni szopizza az ujját de elkezd nyűglödni hasrafordul akkor már sír és egészen üvölteni szokott de úgy hogy sokszor alig tudom megnyugtatni ha leteszem azonnal sír. Félórát néha egy órát is így szenved. A 18 órás evés után is ez van. Elkezdtük a hozzátáplálást, most átgondolva ezeknél az evéseknél. De néha az esti szopi után is nyüglödve alszik el. Három hónapos koráig a 18 órás evés után mindig nehezen nyűglödve,sírva aludt el és csak fél órát alszik olyankor. A fogacskája is megindult. De melyik vagy mi lehet a baj, mit tudok segíteni neki?

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Nikola

    2010. július 02. péntek

    Kedves Ági!

    Korábban is sokszor kértem tanácsaidat, amiket ezúton is nagyon köszönök. Kisfiam 12 hetes, és az alvási ciklusa teljesen megváltozott. Napközben szinte alig alszik, szopizás és játék után maximum 45 perceket. Amikor lefektetjük fáradt és szépen elalszik.Az éjszakai alvásai is rövidülnek, kb 2, 2és fél óránként kel.Ilyenkor próbálom visszaaltatni, de látszik,hogy szopizni akar.
    Gondoltam, hogy esetleg nem elég tápláló a tejem, de 200-250 grammokat hízik hetente,tehát szerintem ezt ki lehet zárni.
    Nyugodt a babánk, nagyon sokat nevet és érdeklődő.
    Kezdem azt hinni, hogy valamit nagyon rosszul csinálok, mert hasonló korú babákról csak azt hallom hogy eszik-alszik…..
    Egyszerűen fogadjam el, hogy ilyen kevés az alvásigénye (én bezzeg már álló helyzetben is képes lennék aludni), vagy van valami amit tehetek a hosszabb alvás érdekében (és a saját pihenésem érdekében).
    Nagyon köszönöm előre is!

    Válasz: 12 hetesen ez teljesen normális: ebben a korban 3 nappali alvás van, amik általában 30-90 percesek, tehát 3 db 45 perces alvás teljesen jó. 12 hetesen nincs olyan baba, amelyik csak eszik-alszik, ez csak mendemonda. 3 hónaposan van egy növekedési ugrás ez okozhatja az éjjeli keléseket, próbáld estefelé gyakrabban szoptatni, akár félóránként megkínálhatod az elalvás előtti időszakban. Emellett a melegben éjjel megszomjazhat a baba, emiatt is lehet, hogy felkel szopizni.

  • Kitty

    2010. július 01. csütörtök

    Kedves Agi!

    Kisfiam ket eves lesz most juliusban, majus elejetol bolcsizunk delelott par orat, uatan itthon alszik, delutan velunk van, jatszunk, setalunk. Jo alvo volt mindig, most is jol alszik de ket dolgot figyelek meg nala:
    – Kb. 3 honapja ugy alszik el, hogy a szobaja ajtoja resnyire nyitva legyen – talan felhet a sotettol, vagy szereti hallani a hangokat?
    – gyakran atkerezik az agyunkba, mi at is vesszuk
    – ami a legdurvabb: van, hogy ejjel felriad, mintha relamombol ebredne, csapkod kiabal, nagyon nehezen lehet megnyugtatni, legtobbszor tejjel nyugszik meg – ez nagyon zavar minket, es nagyon stresszes is amikor ejjel 3-4 kozott felriad es tehetetelenul felvesszuk, o csak sir
    Mibol eredhet ez az ejszakai felriadas, van-e koze az elobbi kettohoz, mit tudnank tenni mi szulok?
    Esetleg ha tudsz ajanlani az ejszakai felriadasrol vmi olvasnivalot, azt is szivesen vesszuk 🙂

    Koszonom szepen elore is,

    Kitty

    Válasz: Fél a sötéttől, ez ebben a korban szokott kezdődni, valamint ebben a korban sokat álmodik már a kicsi, ami a nappali élményekre vezethető vissza. Segíthet, ha éjjelre lávalámpát kapcsolsz a szobájában, ez megnyugtatja és nem fog félni a sötétben, valamint a Mesélő Hold illóolaj párologtatása is segíteni szokott.

  • Jorcsák Judit

    2010. június 26. szombat

    Szia Ági!

    Kisfiam 7 hónapos és kb.1 hónapja nagyon rosszul alszik éjszaka!6 foga van már kint!Éjjel 1/2 12-kor felébred kis tea aztán visszaalszik,de sokszor fél óránként is felkel,néha sírdogál.És sokszor olyan mintha mászni akarna álmában.Este 9-kor 180ml tápszert kap.Többet kellene adnom neki,mert hajnali 4-5 között eszik!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Judit

    2010. június 14. hétfő

    Szia Ági!
    Kb. egy hete kérdeztem, de eddig nem találtam a választ. Hol keressem a válaszod?
    Köszönöm: Judit

    Válasz: Abban a topikban, ahol kérdeztél, a kérdés alatt.

  • Mariann

    2010. június 13. vasárnap

    Szia Agi,
    5 honapos a babam es kb 2 hete nem alszik ejszakankent.Vagyis nekem ugy tunik.Este olyan 8 korul furdes majd tapszer(150-180 ml eszik meg altalaban)majd neha elalszik a bufi utan rogton neha csak egy ora mulva.aztan minden rendben is van olyan 10 11 ig.aztan kezdodik a tortura.forgolodik sirdogal de mind ezt csukott szemmel.ilyenkor odamegyek cumi atforditas masik oldalra kis popsi utogetes es alszik tovabb mintha mi sem tortent volna.aztan mikor- hogy fel ora, ora elteltevel ujra kezdi.es ez igy megy egesz ejszaka korulbelul 4 5 fele megetetem aztan visszaalszik 9 ig.de ekozott az ido kozott is sirdogal forgolodik.hasra fordul majd vissza.a cumi altalaban megnyugtatja.mondom sose kel fel csak kinlodik.
    Lehet a foga miatt??
    Vagy nem eszik eleget vacsira??
    Vagy eppen napkozben alszik sokat??
    Altalaban 3szor alszik de van hogy csak 20 percet van hogy 2 orat.Altalaban 20 30 perceket alszik.
    Valaszodat elore is koszonom:
    Mariann

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni) És emellett még egy növekedési ugrás is van ilyenkor, tehát ezért is lehet éhes éjjel.

    A napközbeni alvása pont elég, ebben a korban a legtöbb baba 3×30-60 percet alszik, vagy 2x 1-1 órát. Ilyenkor alszanak nappal a legkevesebbet, mert nem tudnak még annyit mozogni, hogy elfáradjanak, a játék pedig már önmagában nem fárasztja el őket. 7-8 hósan növekedni szokott ennek a mértéke, amikor mászni kezdenek, mert akkor már fizikailag lefárasztják magukat.

  • Andrea

    2010. június 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos és 9kg.
    Az altatás módszere nálunk kezdtettől fogva a ringatás volt nappal és éjszaka is. Kezdetben sokat sírt, fájt a hasa. Mára a hasfájás elmúlt, az állandó ringatás pedig megvan.
    Alapvetően mind a férjem, mind pedig én szívesen ringatjuk, csak felmnerült bennem, hogy pl. amikor hajnalban felébred vagy napközben fél óra alvás után, de még félálomban van, akkor az azért lehet, mert nem tud segítség nélkül visszaaludni. Emiatt pedig lehet, hogy nem a legjobb neki, ha altajuk, talán meg kellene inkább tanítanunk arra, hogyan aludjon el egyedül. Mi a véleményed?
    Az alvással kapcsolatban még egy kérdésem lenne: nappal, pl. ebéd után mindenképpen ugyanabban az időben kellene aludnia? Erre hogyan lehetne megtanítani? Ugyanis olyan napunk is akad, amikor egyáltalán nem alszik napközben, mert bármenniy ideig is ringatom (egy óra után is) amint letszem, felébred.

    Köszönöm előre is a válaszokat.

    Üdvözlettel: Andrea

    Válasz: Ringatás: ha egy baba fél óra után ébred fel, az azért lehet, mert nem volt elég fáradt, amikor lefeküdt, és mivel ti altatjátok, lehet, hogy magától még nem aludt volna el akkor. Ez a rövid alvás annak a jele lehet, hogy át akar térni a kétszeri napi alvásra, mint a legtöbb baba ebben a korban. Ha egyre rövidebb ideig alszik napközben és egyre nehezebben alszik el, akkor ez lehet a gond. Legyen legalább 3 órát ébren két alvás között és figyeld mikor fárad el, de ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem hagyd játszani még egy kicsit és utána tedd le.

    Nem az számít, hogy mindig ugyanabban az időben aludjon, hanem az, hogy fáradt legyen, mire lefekszik és legalább 3 órát ébrenlegyen (délelőtt ez kicsit lehet rövidebb, délután hosszabb, az esti lefekvés előtt pedig akár 4 óra is.)

  • Nikola

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági!

    7 hetes a kisfiam, és a korábban általad tanácsolt felvesz-letesz módszerrel altatom. (persze előtte sokáig büfiztetem, és „játszom” vele). Idáig betartotta a 3 órás ciklust, de úgy egy hete evés után 2 órával felébred, néha sikerül visszaaltatnom, néha nem. Nekem úgy tűnik, nem azért ébred fel, mert éhes, mert ilyenkor kevesebbet is szopik, és nem is „kapkod” annyira a ciciért. Elég hasfájós, és kakilni is ritkán szokott. (5-6 naponta, de a gyerekorvosunk azt mondta ez nem probléma, mivel csak anyatejet kap. Ennek ellenére, én ezt nem tartom normálisnak és védőnői tanácsra Laevolac szirupot adok néha, és a hőmérős módszert is szoktuk alkalmazni.) A hasfájásra Gripe watert használunk.

    Szerinted mi lehet az oka, ennek a megváltozott ciklusnak?

    Segítséged előre is köszönöm,
    Nikola

    Válasz: Például egy növekedési ugrás lehet a háttérben. Szoptasd gyakrabban pár napig, és helyreáll.

  • Mária

    2010. május 29. szombat

    Szia Ági!

    Az én kis manócskám most 11 hetes és sok panaszom nem lehet rá, mert az első naptól fogva amióta hazahoztuk a kórházból este 10 körül szopi és büfi után leteszem aludni, cumit adok neki, oldalra fordul, becsukódik a szeme és alszik mindenféle segítség, ringatás stb. nélkül az első ébredésig. Egyszer szokott hajnalban enni, két és három óra között és utána reggel hat körül ébred. Azonban nem tudom mi okozhatja nála, hogy a hajnali és reggeli ébredéseit kb.egy órával elötte, hangos nyögdécselések, nyugtalan izgő mozgások előzik meg – mid ez csukott szemmel történik – ilyenkor cumit adok neki, ami egy darabig megnyugtatja, visszaalszik, de pár perc múlva ismét folytatódik a nyugtalansága. Egy idő után megszoptatom, majd leteszem az ágyába és ismét mindenféle segítség nélkül visszaalszik.
    Eleinte kicsit hasfájós volt, de ezt már kinőtte, mert napközben ha alszik nincs ilyen gond és evések után sem sír, viszont evések közben is előfordul – de nem minden esetben – hogy nyögdécselni kezd, kakilni szeretne, de nem mindig sikerül neki. Ilyenkor a szopizást is megszakítja, néha fel is sír. Ez okozhatja a hajnali és reggeli nyugtalanságot is nála? Igazából nem tudom eldönteni, hogy ez a nyugtalanság az éhséget jelzi nála és azonnal kivegyem és megetessem, vagy emésztési problémával kapcsolatos, mert volt már olyan eset -igaz csak egyszer- hogy nyugodtabban aludt és csak hajnali ötkor kelt fel.
    Minden este fürdés előtt „tornázunk” egy kicsit, átmasszírozom a pociját és a testét és lábemeléseket végzünk. Anyatejes baba csak szopizik, két naponta szokott lenni széklete, ilyenkor két-három alkalommal napközben.
    Előre is köszönöm válaszod!
    üdvözlettel: Mária

    Válasz: Lehet, hogy ilyenkor már éhes, de még nem ébred fel rá teljesen. Próbáld ki, hogy ha megeteted, utána valószínűleg nem fog 1 óra múlva megint felkelni.