Türelmi idő

Van egy félreértés, amit gyorsan el kell oszlatnom. Mostanában több olyan kérdés is jött, amiben 6 hetes kor alatti babákkal kapcsolatos napirendi és alvási gondokat osztottatok meg velem. Tudnotok kell, hogy 6 hetes kor alatt egészen más szabályok érvényesek, mint utána.

Türelmi időAmikor az újszülött megérkezik, egyáltalán nincs időérzéke, az életritmusa többé-kevésbé megegyezhet azzal, amit pocaklakóként tapasztalt, de a szüléstől elfáradt (néhány napig szinte csak alszik) és a külvilág rengeteg ingere, a sok fény, hang, az új közeg amiben mozog (eddig vízben volt, mindent másként érzett) egyaránt lefárasztják, plusz a szopizás is nagyon fárasztó számára. Olyan ez, mintha 9 havi űrutazás után megérkeznél egy idegen bolygóra, ahol egészen más fizikai törvények az irányadóak, mint a Földön.

Szükséges néhány hét, amíg a baba felveszi a ritmusunkat, és kialakítja a sajátját. Két szempontra kell itt odafigyelni:

    1. Egyrészt a baba ösztönlény és ösztönösen tudja, mi a jó neki, jelzi, ha éhes, ha álmos, ha unatkozik, ezért ebben a korban maximálisan figyelembe kell venni a jelzéseit és reagálni rájuk. Itt nincs helye a különféle felnőtt okoskodásoknak („már 3 óránként kéne ennie”, „ennél többet kellene aludnia” stb.)

    2. Miközben a kicsi igényeit kielégítjük, nem szabad átesni a ló túloldalára, hiszen a cél az, hogy valamennyire összeegyeztessük az érdekeinket, tehát elérjük, hogy ne cserélje fel a nappalt az éjszakával, a számára megfelelő mennyiségben és módon kipihenhesse magát (az sem jó megközelítés, hogy „nem hagyom aludni napközben, hogy éjjel aludjon” és az sem, hogy „3×1 órát alszik napközben, ennél többre lenne szüksége”)

A kulcsszó a kommunikáció. Meg kell figyelni, mikor hogyan sír a baba, hogy mit akar elmondani nekünk. Egészen másként szól hozzánk, ha éhes (sír), ha álmos (ilyenkor gyakran nem is sír, csak a nyűgösködik és a szemét, fülét, orrát dörzsöli, semmi nem köti le, ásítozik), ha unatkozik (ilyenkor inkább csak nyűgösködik, nyekereg), ha fáj a hasa (térdét húzkodja, fájdalmasan sír).
Ahelyett tehát, hogy a másoktól hallott elméletek alapján próbálnád megfejteni mit akar a gyerkőc, próbálj meg inkább odafigyelni rá és mielőtt bármit csinálnál vele, mindig figyeld meg, mit csinál, hogyan sír, hogyan mondja el, mi bántja.

És a legfontosabb: az első 6 hét türelmi idő. Arra való, hogy megismerkedjetek. Sok minden kialakulóban, változóban van most még. Egyik nap így alszik, a másik nap úgy, egyik nap nagyobb étvágya van, másik nap kisebb, de a 6. hét végére már valamilyen rendszer kialakul.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Bojsza

    2010. február 27. szombat

    Kedves Ági,

    az én problémám az, hogy a kislányunk – most 7 hetes – napközben egyáltalán nem alszik.
    Sosem aludt, amióta hazahoztuk és az álmosság jeleit sem mutatja, pedig igyekszem nagyon figyelni.
    Hordozókendóben hajlandó rajtam elaludni és kész.
    Csak napközben, mert este viszont füdés után varázslatos módon letszem és elalszik.
    Napközben nagyjából ez a menetrend, amit az előző tanácsodan leírtál, azzala kivétellel, hogy játék után nem alszik el az ágyában.
    Mit tehenék érte, hogy napközben is aludjon kicsit?

    Köszönöm figyelmedet,

    Bojsza

    Válasz: Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
    Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Kati

    2009. október 30. péntek

    Szia,

    Kislányom mindjárt 4 hónapos. Éjszaka 2,5 vagy 3 óránként ébred éjszaka.
    Keresztbe kucorodva találom a hátán az ágy legelején. (hason rakom le) Mikor bemegyek nem túl nyűgös, előtte párszor hangosan szólongat. Inkább túlságosan ébren van ilyenkor.
    Szopizás jön, utána vissza az ágyba, alszik.(csak szoptatom)
    Hozzáteszem egy-két hete 3 után ébredt, 8-kor aludt, de ez csak pár alkalom volt.
    3 hónapos kora előtt oda-vissza megforult, most már mintha kúszni szeretne (?)
    Nyálazás erősebb, de nem rak még mindent a szájába, csak néhány dolgot kóstolgat.
    Nappal is nehezebben rakom le, tovább bír ébren lenni. De jó hosszú időszak, hogy csak kézben, ölben tud már fent lenni. Háton nem szeret, onnan rögtön hasra fordul. Hason egész jól bírja, de azért elfárad időközönként és felveszem.
    Mit javasolsz nekünk? Köszönettel: Kati

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Bee-madi

    2009. február 03. kedd

    köszönöm, megpróbálom a tanácsod szerint…most ép’ a 10 perces büfiztetést tesztelem…nagyon jót alszik a Fiam a vállamon közben 🙂 ajjjaj 🙂

  • Bee-madi

    2009. január 30. péntek

    Sziasztok,
    Kedves Ági, én kérdeznék, ha lehet. Kisfiam 9,5 hetes. Már a kórházban is velem aludt, és ez azóta sincs másként. Az első héten ugyan még elvolt a mózesben is, de azóta maximum séta közben. Esetleg, ha mélyen bealszik a friss levegőn,akkor még hazaérkezés után benne marad kicsit aludni. Nap közben is csak kézben van el szinte. Ha tele a pocakja, akkor rövid időre le lehet tenni, játszani vele, illetve olykor minimális időre egyedül is elnézelődik vagy a játszószőnyegén, vagy a pihiszékében. Illetve a pelusozón. A kiságyába viszont esélyünk sincs betenni. Persze a többi helyre is, mint említettem, minimális időre – pár perc -. Körülbelül 2-2,5 hete elhatároztam, hogy legalább éjszakára megpróbálom a kiságyába szoktatni, mert már annyira a kezünkhöz nőtt. Eleinte nap közben – cicin bealvás után – próbálkoztam kiságyba helyezéssel, majd éjszakára is. Valamennyi esetben – ha nem ébredt meg azonnal a behelyezésnél,akkor – pár perc múlva megébredt és már sírt is. Ilyenkor nagyon erősen sír, amíg ki nem vesszük. Sokszor csak a cici nyugtatja meg. Próbáltam már ébren is betenni, de egyből sírás van. Azt olvastam, egy hét után megszokják a babák. Na, én 9 éjszakát töltöttem próbálkozással, ami abból állt, hogy szopi-bealvás-ágybatétel-szem kipattan-sírás-ágyból ki-nyugtatás-cici és újra. A 9. napra ő is én is teljesen kikészültünk a kialvatlanságtól, azaz én talán jobban kidöltem, mert feladtam. Most velünk alszik a nagyágyban, és csak cicin hajlandó elaludni. Sőt, ha felkelek mellőle – mondjuk elmennék mosdóra -, azonnal sírás van. Pár napja este fél 8 körül fürdetjük, utána szopi és fél 9, 9 körül kerülünk ágyba. Reggel kb. 9-ig alszunk, de eközben éjfél, hajnal 2-3, hajnal 5 és reggel fél 8 körül ébredünk szopizni. Igazából tanácstalan vagyok, mit is tehetnénk, hogy kicsit kevesebb idővel is beérje karban. Illetve, hogy ne csak „belémkapaszkkodva”, cicin lógva tudjon elaludni. Amit fontos még megemlítenem, az tény, hogy mi soha nem hagytuk sírni, ha rajtunk múlott, egyből kaptuk/kapjuk ölbe. :))) Hát, talán tudtok javasolni valami irányt, amerre elindulhatunk. Előre is köszönöm: B

    Válasz: A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 3 hónapos kor körül a babák már alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni.

    Az igény szerinti szoptatás nagyon jó és szükséges dolog, csakhogy ilyenkor könyű a ló túloldalára átesni és mindig megszoptatni a babát, bármi is van, pedig lehet, hogy nem mindig ezt igényelné. Tehát maradhat az igény szerinti szopi, de a napirendet is kell tartani. A babának ugyanis még nincs időérzéke, hanem a napközbeni dolgok egymásutánjából tájékozódik, fontosak neki az ismétlődő rutintevékenységek, a szokások. A napirendnél nem az a fontos, hogy pont 3 óránként egyen, vagy hogy mindig 12:00-kor ebédeljen, hanem, hogy az események egymásutánja ugyanaz legyen. Felkelés után evés (ilyenkor a legéhesebb), ezután játék (hogy még ébren emésszen, pisiljen és kakiljon, ne álmában ébredjen fel ezekre), ha elálmosodott, lefekvés és alvás.

    Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1,5-2 óra ébrenlét után), segíts neki az ellazulásban, dédelgesd meg, és amikor már félálomban van, de még nem alszik teljesen, tedd le (ha szereti, akkor hason) a kiságyba, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd. Ha fontosnak tartod a szoptatást, elaltathatod cicin is, de ebben az esetben úgy kell szoktatni, hogy ilyenkor le lehessen tenni a kiságyba. Ehhez tudni kell, hogy a babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, tehát kb. ennyit kell szopiznia (szerencsés esetben kevesebbet), hogy elaludjon. Ilyenkor már nem eszik a szó szoros értelmében, csak cumizik, viszont a tejtermelés szempontjából ez is jótékony hatású. A te döntésed, melyiket választod.

    A nappali rendszertelenség kihat az éjszakáitokra is, tehát ha a napirend a helyére kerül, akkor az éjszakák is javulni fognak. Ebben a korban háromszori napi alvásra van szükség és az esti lefekvés előtt többet van ébren a baba, mint a nappali alvások között. Kipróbálhatod azt is, hogy estefelé, az esti lefekvés előtt gyakrabban, fél-egyóránként megszoptatod (ha kéri), így éjjel kevesebbszer ébredhet.

  • B.Szilvi

    2009. január 08. csütörtök

    Szia Àgi!

    Nagyon tetszett a cikk és az egész honlapod szuper! Örülök, hogy rátaláltam, mert sok kérdésemre választ kapok és megnyugtató, hogy más anyukák tapasztalatait is egy helyen olvashatom, összevethetem az én tapasztalataimmal, problémámmal.
    A mai világban szerintem nem könnyü kezdö anyukának, szülönek lenni, hiszen hiányzik az a fajta tapasztalat, amit a generációk együttélése során minden kislány, fiatal lány elsajátított, így például a baba jelzéseinek az értelmezése, vagy az a képesség, hogy az ember el tudja dönteni, hogy adott jelenség normális-e a babánál vagy nem. Ráadásul a szakemberek is egymásnak ellentmondó véleményen vannak, bármely kérdésre megtaláljuk a pro és kontrát az interneten ill. könyvekben. Ìgy igazán nehéz eligazodni! 🙁