Testvérek altatása 2.

Amíg egy gyerek van csak otthon, addig a családok szinte bármire hajlandóak, hogy szemük fénye aludjon: órákig sétálgatni vele, melléfeküdni, elfogadni, hogy csak éjfélkor alszik el és 10-kor kel, lábujjhegyen járni du. 2-5-ig, bekapcsolni a porszívót, mert csak annak a hangjára alszik el a baba. De mi a helyzet, ha megérkezik a testvér? Hogyan altassunk egyszerre két (vagy 3) gyereket?

 Testvérek altatása 2.A testvérek altatása kapcsán 3-féle esetet szoktam tapasztalni:

1) Az első gyerek tökéletesen aludt, a második gyerek sokkal problémásabb eset
2) Az első gyerek rossz alvó volt (és maradt), a második baba tökéletesen alszik
3) Mindkét gyerek rossz alvó

Ritkán találkoztam olyan családokkal, ahol mindkét gyerek jó alvó, ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy ha még az első jól is alszik, a második babának nem tudsz annyira nyugodt, kiegyensúlyozott környezetet teremteni, hiszen már alkalmazkodni kell az első gyerekhez is. Nem teheted meg, hogy délelőtt lábujjhegyen kell járni otthon és nem mentek le a játszótérre (szegény „ketteskének” marad tehát a babakocsiban alvás délelőttre), vagy nem mentek el a nagyért az oviba du. 4-kor függetlenül attól, hogy ez a kicsinek az alvásidőbe vagy evésidőbe esik-e. Lavíroznod kell tehát a két gyerek között és ez általában azt eredményezi, hogy a kicsinek kell alkalmazkodni: reggel fel kell ébresztened, mert a nagyot oviba kell vinni, délután időben kell feküdni, mert a nagyért kell menni az oviba, ez pedig alkalmazkodásra kényszeríti a kicsit.

Valóságos zsonglőrmutatvány összehangolni a gyerekek alvását úgy, hogy az mindenkinek jó legyen. Alaphelyzetben az szokott lenni a gond, hogy az első gyerekre ráhagytuk az alvást, a napirend kialakítását, nagyjából maga alakította ki, és másodiknál is ugyanezt szeretnénk. Csakhogy a nagy miatt újra és újra be kell avatkoznod a kicsi napirendjébe. Jó hír, hogy mivel az alvás és a napirend tanult folyamat, ezért te szervezheted meg úgy, hogy mindenkinek jó legyen. 3-4 gyerekes családoknál már nincs kényeskedés ezügyben, ők praktikusan egyszerre fektetik az összes gyereket délután és este, a gyerekek pedig megszokják ezt – végy róluk példát!

Amire érdemes odafigyelni, hogy „ne rontsd el” a kicsit:

    – A kicsit kezdettől fogva szoktasd önálló elalvásra, elég nehéz úgy altatni fél-1 órán keresztül, hogy egy kétéves közben szétszedi a lakást
    – A sétát, játszóteret szervezd alvásidőre, amíg kicsi a második csemete, így jut egy kis figyelem a nagyra is, a kicsi meg aludhat a babakocsiban
    – Abban a pillanatban, hogy a kicsi már csak egyszer alszik, legyen szent az alvásidő, ne keltsd fel és ne ilyenkorra szervezzetek programot, mert az állandó költögetés, a délutáni kialvatlanság miatt a kicsi nyűgösebb, hisztisebb, kezelhetetlenebb lesz és az éjszakai alvásában is zavarok támadhatnak emiatt. Ha időre kell mennetek valahova, soha ne keltsd fel a kicsit, inkább fektesd le időben.
    – Ha a nagyért óvodába, iskolába kell menni, a kicsi napirendjét igazítsátok a fix időponthoz: este időben fektesd, hogy reggel ne kelljen költögetni, a délutáni alvásra hagyj bőven időt, ezek legyenek a biztos pontok az életetekben.
    – A szoptatásokat gyakran nehezebb a napirendbe beszervezni, mint az altatásokat. Az időpontokhoz ragaszkodj, ne próbáld „kihúzni” valahogy az időt, amíg haza nem értek. Szerencsére szoptatni mindenütt lehet :), viszont a nagy számára gondoskodj elfoglaltságról, amíg a kicsi szopizik. Ha a játszótéren vagytok, ez nem lesz gond, de ha máshol ültök le, akkor mindig legyen nálad egy mesekönyv, amit addig olvashattok, egy rajzfüzet vagy egy kisautó/baba.

A közös élet megköveteli, hogy alkalmazkodjunk egymáshoz. A kicsinek hozzá kell szoknia, hogy néha a babakocsiban ebédel, vagy a babakocsiban alszik, de a nagynak is meg kell tanulnia, hogy ne a gyerekszoba előtt játszon indiánosat, amikor a testvére alszik. Mindezt kitartó türelemmel kell elmondani neki újra meg újra, ha ugyanis mindig letorkolod, amikor hangoskodik, azzal a testvérféltékenységet erősíted benne.

Sok anya gondolja úgy, hogy az első gyerekkel szerzett tapasztalatai bőven elegendőek a második gyerekre is, és csodálkoznak, amikor kiderül, hogy a második gyerek más 🙂 Az első szerette a ringatást, a második üvölt tőle, az első jó étvágyú volt, a második válogatós, az első kisautóval szeretett játszani, a második legózik és így tovább. Embert (akarom mondani asszonyt :)) próbáló feladat a második gyereknél is kifigyelni, kitalálni, mire hogyan reagál, milyen módszerek alkalmasak a megnyugtatására, mit szeret enni, és hogyan szeret aludni, de ezt nem spórolhatod meg, ő ugyanis más, és bár kénytelen sok mindenben alkalmazkodni a család meglevő szokásaihoz, azért neki is megvannak a sajátos kis szokásai, amikhez ragaszkodik – így lesz belőle külön egyéniség (sőt: mivel ő a második, neki mindig mindenből egy kicsit többet kell teljesítenie, ezért általában a 2. gyerek sokkal erősebb egyéniség, eredetibb, mint az első)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Várnagyi Kinga

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3 hónapos és a nappali alvásokkal van gondunk.Nem alszik csak 50-60percet, ezt is sírva elalvás előzi meg.1-3-5perces módszerrel altatom.kb.1 1,5-2 órát bír ki ébren.3szor alszik napközben,ebből egy séta közben babakocsiban.Estére kifárad,nincs kedve szopizni,illetve elalszik cicin ahelyett hogy enne.Hogy tudnám elérni, hogy este is szopizzon, illetve hogy kicsit többet aludjon napközben.A „nagykönyvben” hányszor és mennyit kéne aludjon egy ilyen idős baba?Köszönöm válaszodat!Kinga

    • Várnagyi Kinga

      2011. február 28. hétfő

      Még annyit tennék hozzá előző levelemhez, hogy testvére 3 és fél éves és nagyon igényli a figyelmemet,jobban mint eddig, de ez érthető is.Nem adtuk óvodába, több oka is volt.Ő se volt valami jó alvó az elején, de Suttogó módszerrel tanítottam.Csak most erre nincs idő egy állandóan játszani akaró 3éves mellett.Válaszodat előre is köszönöm!Kinga

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Ennyi idősen általában 3×30-90 perc alvás szokott lenni, tehát az ő alvásmennyisége teljesen rendben van.
      Este, ha ilyen fáradt, akkor próbáld meg, hogy nem csak alvás előtt, hanem fürdés előtt egy fél órával is megeteted, ekkor még nem olyan fáradt és többet eszik.

  • Judit

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Harmadik gyerkőcöm altatásával vagyok nagy gondban, ezért fordulok hozzád. Első kisfiamnál a Suttogó módszerét alkalmazva kitűnő alvót faragtunk a babánkból. Második kislányomnál nem bírtam kivitelezni hogy mindig mindenkinek jó legyen, a légyzümmögésre is felriadt, de valahogy túléltük és megoldódott. Igaz, hogy nehezen alszik el esténként, de aztán reggelig csend van. Harmadik kislányunk 3 hónapos, a középső még itthon van, a nagy középsős (2 és fél év van mind között), de betegség szezon van, sokszor itthon van. A legkisebb ugrifülesünkkel éjszaka, ingerszegény környezetben semmi gond nincs, 12 órát alszik 2-3 szoptatással. Ez így rendben is van, bírom a strapát, gyorsan tele a poci és mindenki alszik tovább. DE a nappalok szörnyűek. Születése pillanata óta képtelen ébren úgy enni, hogy ne nyeljen félre, vagy levegőt. Nem rakja tele a hasát, ha elalszik gyorsan ébred, mert nem lakott jól és böfi után nem hajlandó újra szopizni. Mára már enyhült a gond, de még mindig előfordul. Szopi közben nagyon ritkán alszik el, ha mégis, abban a pillanatban hogy felemelem, felébred függetlenül attól, hány percet vártam. Ha leteszem az ágyba, ordít, ha nyugtatni próbálom Suttogó módra, vagy felvesz-letesz módszert alkalmazom, még mindtha fel is bosszantanám vele és behergeli magát, dühös. Ha felveszem nagyhüppögve megnyugszik, leteszem újra ordít. Akár másfél órát is. Aztán újra etetés és így megy ez egész nap. Képtelen fél óránál többet aludni összefüggően. Éjjel meg már a kimerültségtől alszik szerintem nagyot. Gondoltam lehet, hogy nem álmos nappal, vagy kisebb az alvásigénye, de akkorákat ásít már 25 perc ébrenlét után, hogy majd bekap. Ha viszont leteszem ordít újra és újra. Önnyugtató módszere nincs, a cumitól öklendezik, az ujját nem találta meg. A haját néha eléri és abba kapaszkodik, mint a középső gyermekem, de ebből nála szörnyű hajtépkedős rossz szokás vált ebből elalváskor. Már orvost is kérdeztem, szerinte semmi szervi baja nincs, fogadjam el, hogy ő ilyen. Persze nem neki kell túlélni minden egyes szívszaggató napot. Egyébként a kicsim jól fejlődik, nagyon értelemes, figyel, kommunikál, mosolyog és jókedvű, kiegyensúlyozott. Az etetéssel kapcsolatban annyit kell tudni még rólunk, hogy nincsenek nagy melleim, a 3-4 óránkét etetés luxusát nem engedhetem meg magamnak, mert az elsőnél ennek köszönhetően rövid úton szopi sztrájk és a tej elapadása volt a végeredmény. Az anyatejes táplálást főleg két testvér mellett pedig nagyon fontosnak tartom betegség szezonban.
    Nem tudom mi tévő legyek, hogy babám is kiegyensúlyozott jó alvó legyen és én is ép idegekkel kibírjam az elkövetkezendő fél évet.
    Segítséged előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:
    K.né Judit

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      A gond az, hogy szopival alszik el. Próbáljátok meg a Suttogó féle 4É napirendet: alvás után evés, utána büfi és játék, csak ezután jön megint alvás, így az ébrenlét ideje alatt emészt és nem a pocakjára ébred majd. Ebben a korban evéssel együtt kb. 1,5 órát tudnak ébrenlenni. Ne az első ásításra tedd le, ezután még általában simán ébren tud lenni akár 1 órát is, hanem akkor amikor már nagyon álmos. Ilyenkor tedd le kis dédelgetés után a kiságyba, ha sír, simogasd a hátát (ha hason alszik), amíg el nem alszik. Ha néhány alkalommal hagyod egy kicsit nyűglődni, akkor megtanulja a megnyugtatás módszerét, ha mindig te nyugtatod meg, akkor soha nem fog rájönni.

  • Néva

    2009. október 01. csütörtök

    Nálunk 3 gyerek van és az altatás az elején kész káosz volt. A nagyobbik fiam másfél éves kora óta nem alszik napközben. Most az oviban szenvednek is eleget, de hiába. Viszont azt megtanulta, hogy anya amíg a kisebbiket altatja, addig csendben kell lenni, vagy játszani. Most hogy ő oviban van, a kisebbik fiamnak kéne ezt megtanulnia. A baba ugyanis már szinte rendszer szerint alszik, csak ő még vhogy nem érti, hogy olyankor csendben kell lenni. Délben szerencsére szinte egyszerre sikerül őket elaltatni, ami szép mutatvány, ugyanis mindkettő igényli az összebújást. Mivel a baba alszik többet ekkor, ezért őt altatom el előbb, majd átmegyek a fiamhoz és ő következik. Hétvégén még pluszban ott van a nagyfiam is.Futószalag:) Igazából nem nyüg, ha velük kell feküdni az alváshoz, csak akkor van gond, ha anyának dolga lenne. Mert akkor anya sürgetné a dolgot, de nem megy, sőt akkor megy csak igazán kínlódva az alvás.. De ezt biztos mindenki ismeri:)
    Az esti alvás még vegyes. A fiúk már egyszerre mennek, de a pici még fent van egy kicsit. Remélem lassan ő is átszokik és anyáéknak lesz pár szabad órája:)
    Kitartás:)

  • Melinda

    2009. szeptember 25. péntek

    Kedves Ági!

    Nálunk a nagyobb gyermek altatásával lett gond, miután a tesó megszületett. 21 hónap van köztük. Andris már szépen, egyedül elaludt Bence születése előtt. Azóta azonban változott a helyzet. Délután nem akar egyáltalán aludni, sokszor este is órákig tart az altatás. Emellett megköveteli valamelyikünk jelenlétét az elalváshoz. Ha délután éppen elalvási időben nem alszik a kisebbik testvér, nem akar ő se aludni. Még ha nagyon álmos, akkor sem. Próbálom a kicsit addig valamilyen játékkal lefoglalni, amíg a nagy elalszik, de 4 hónaposan nem mindig játszik még el egyedül fél órát. Ha sírni kezd, nem alszik el a nagyobb sem. Van vmi ötleted, hogyan tudnám rávenni a nagyobbat az alvásra, és esetleg visszaszoktatni az egyedül elalvásra?
    A kicsivel kapcsolatban az a kérdésem, hogy éjjel órákig szopizik még mindig. Mondhatni a cicin alszik, néha cuccan egyet, kettőt. Ha 1 óra után be akarom tenni az ágyba, gyakran megébred. Normális dolog ez, hogy ennyi ideig szopizik éjjel? Milyen más módon lehet visszaaltatni szopás után, ha megébred? Éjjel fekve szoptatok. Ez is gond lehet? Nappal nincs gond. 10-15 percig szopik, babakocsban, és a kiságyban is elalszik. Előre is köszönöm a választ! Melinda

    Válasz: A naggyal legyél türelmes, most nem egyszerű neki, próbálja felhívni magára a figyelmet. Nálunk is ekkora a korkülönbség, én egyszerre altattam őket délután. Tehát akkor altattam a nagyot, amikor a kicsi is úgyis elaludt.

    Ha fekve szoptatod, akkor persze, hogy normális, hogy ilyen hosszan szopizik. Szoptasd ülve és ha befejezte, azonnal tedd át az ágyába. 1 órával később már pont az alvási ciklus végén van, akkor pont amikor áttennéd, megébred.