Ha csak sírva alszik el a baba: Mit lehet tenni?

Nagy fejfájást okoz az anyukának, ha a baba szinte kezdettől fogva csak hosszú sírás árán tud elaludni, vagy ha a korábban gond nélkül, jól elalvó baba egyszercsak elkezd sírni minden altatásnál. Mi lehet ennek az oka? Mit tegyünk, ha vigasztalhatatlan a baba?

Az első időszakban az általános bizonytalanság lehet az ok. Az újszülött 9 hónapig zavartalan biztonságban cseperedett, idekint azonban nem mindig érzi biztonságban magát. Ezért lehet furcsa számára a nagy tér a kiságyban (ezért alszanak az újszülöttek nyugodtabban bölcsőben, mózesben, babakocsiban), ezért érzi idegenül magát, ha nem érzi a testmeleget, nem hallja az édesanyja szívdobogását (ezért tud megnyugodni, elaludni a hordozókendőben).

Gyakori azonban, hogy az első hetekben nem volt probléma az altatással, de később egyszercsak tiltakozni kezd a baba, és minden nyugtatás ellenére csak sírva tud elaludni. Kimerítő ez az anya számára is, hiszen minden igyekezete a baba megnyugtatására hiábavaló, a kicsi egyre jobban belelovallja magát a sírásba és végül így is alszik el.

A sírásnak két oka lehet. Az egyik a segítségkérés, jelzés, hogy valami nincs rendben, hogy nem érzi magát biztonságban, tiltakozás a lefekvés vagy az anyától való elválás ellen. A sírás oka lehet az is, hogy túlfáradt, feszült a baba, túl sok inger érte és mivel ő még nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, tőled kér segítséget, hogy el tudjon lazulni, ki tudjon kapcsolni elalvás előtt.
A sírás másik oka az, hogy a baba így reagál az őt ért fájdalomra és stresszre. Ilyenkor testközelségre, nyugtatásra, ölelésre van szükségük ahhoz, hogy megnyugodjanak, azonban a sírás néha ilyenkor is folytatódhat a nyugtatás ellenére.

Ahhoz, hogy a baba el tudjon aludni,el kell lazulni. De a babáknak ez még nem megy olyan könnyen, mert:

1. Fizikailag nem érzi magát biztonságban, pl. hanyattfekvésnél kevésbé érzi magát biztonságban, mert az távolabb áll a magzati testhelyzettől, ráadásul ilyenkor a kezével jobban tud csapkodni, és mivel még nincs igazán testtudata, ezért nem tudja kontrollálni azt, ezért a Moro-reflex is jelentkezhet ilyenkor (hirtelen széttárja a karját és ijedt pofit vág), de az is lehet, hogy egyszerűen csak megijed a saját mozgásától. Ezért van az, hogy hason vagy oldalfekvésben könnyebben elalszanak a babák, és ezért van az is, hogy pólyában, hordozókendőben vagy hálózsákban szintén könnyebb az altatás.

2. Nem tudja, mi történik vele. Ő még nem tudja, hogy aludnia „kellene”, hogy ezt várod el tőle. Ő azt tudja, hogy letették az ágyba, nagyon fáradt már, de nem tudja, hogyan kellene elaludnia. Főként akkor jelentkezik ez, ha néha így, néha úgy altatod, egyszer kiságyban, máskor babakocsiban, megint máskor cicin. Így aztán nem tudja, mi az a helyzet, amikor az alvás következik.

3. Ideges vagy. Ha már jó ideje nem megy az altatás, vagy alig várod az alvásidőt, mert sok dolgod lenne, akkor feszült leszel és emiatt a baba is feszült lesz. Te el akarod altatni, de ő nem tud elaludni, mert ő is feszült. Persze ennek nem az az ellenszere, hogy elhatározod, hogy mostantól nem leszel feszült 🙂 Ehelyett barátkozz meg a gondolattal, hogy milyen lenne az élet, ha a babád egész nap ébren lenne. Hogyan oldanád meg a házimunkát? Az ügyintézést? A testvérek körüli tennivalókat? A pihenést? Minél kisebb nyomás nehezedik rád, minél kevésbé aggódsz azon, hogy alszik vagy nem alszik a baba, annál kevésbé érzed úgy, hogy „muszáj” őt elaltatni, ezért ő is érezni fogja a nyugalmadat és könnyebben alszik el.

Ahogy a baba fokozatosan alkalmazkodik a világhoz és fejlődik az idegrendszere, fokozatosan kinövi az elalvás előtti sírós időszakot, de te is segítheted ezt azzal, hogy biztosítod a nyugodt alvás és alvás előtti ellazulás feltételeit.

Megoldások a baba alvászavaraira itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

85 Comments

  • Anna

    2013. december 17. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon hasznos volt a cikk,köszönjük!
    Egy másik problémával kapcsolatban is szeretném a tanácsodat kérni, kisfiunk 13 hetes, majdnem 6 kiló, egy hónapos szopási sztrájkból kilábalóban, szoptatási tanácsadó tanácsára tartjuk a napi 6 evést, de ez azzal jár, hogy nappal is „ébresztem” (mikor mocorogni kezd, nem várom meg amíg felébred, gyorsan megetetem,de lehet magától még ráhúzna az alvásra), illetve éjszaka egyszer álometetem 10kor, ezután alszik még 5-6 órát, ekkor magától kel és reggel is magától ébred. 3,5 – 4 óránként eszik, ezt és a napirendet is alapvetően ő állította így be magának még a sztrájk előtt.
    Az lenne a kérdésem, hogy nem ártok-e az ébresztésekkel és főleg az álometetéssel, nem szoktatom-e rá, hogy ébredjen? Át szokta aludni az álomevéseket, de olvastam egy cikkedben, hogy 4 hónapos kor körül már felébresztheti.
    Ha nem ártok vele, meddig etethetem álmában? Ha látom, hogy már felébreszti, elég akkor abbahagyni?

    Köszönettel:
    Anna

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Nem ártasz az álometetéssel, ez jót tesz a tejtermelésnek, érezni fogod majd, amikor már nincs rá szüksége.

  • Ildikó

    2013. december 09. hétfő

    Kedves Ági!

    3 hetes múlt a kislányom, a 4É szerint éljük a napjainkat. Általában nyugodt, kiegyensúlyozott baba, de mostanában az éjszakákkal van probléma. 2x kel enni, aminek örülök, rendesen jól is lakik, mindig bealszik a cicin, beszéd és peluscsere nélkül leteszem és pár perc után elkezd nyűglődni, majd sírni. Beadom neki a cumit, amitől megnyugszik, de van, hogy 1 órát is azzal töltünk, hogy kiköpi és követeli vissza. Elég fárasztó ez nekem, mert így elég keveset alszom, a napközbeni alvás pedig nem olyan minőségű. Napközben van, hogy simán anélkül elalszik. Az lenne a kérdésem, hogy ez így rendben van-e így, illetve mit tudnék még tenni? Válaszodat előre is köszönöm!
    Ildikó

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Próbáld meg szopi után büfiztetni, várj egy kicsit, tedd át a másik mellre, hátha még éhes és csak, amikor már nagyon jóllakott, akkor tedd vissza a kiságyba, így jól is lakik és a büfi sem fogja felébreszteni.

  • Eszter

    2013. november 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nagyon sok hasznos dolgot olvastam itt, de nincs két egyforma baba :-).
    Ahhoz képest, hogy más babaák mennyit sírnak, az enyém még istenes. 🙂 DE: a problémám, hogy nem tudom, miért sír.
    Kisfiam 1 hónapos. Nagy súllyal született, jó evő. Ha tele a pocak és tiszta a pelus mostanában már szoktam vele „játszani”: karban van, mesélek neki, énekelek, viszont egy idő után elkezd sírni. Helyzetet változtathatok, max fél percre hallgat el és sír zaklatottan tovább.
    Ha ezek után szeretném altatni eleve hátránnyal indulok, mert elég nehéz megnyugtatni. Egyszerűen amíg ki nem fárad a sírástól, rúgkapálástól, lehetetlenség megnyugtatni.
    De ha a sírás megkezdése előtt rakom kiságyba, akkor is jön a nagy sírás. Sehogy nem lehet megúszni…
    Nem értem.
    Van valami ötleted? Miért és hogy segíthetnék?
    Köszönöm segítségedet!

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      1 hónaposan még minden normális. Kicsi még a baba, éretlen, sok minden zavarja. A sírás azért van, mert unatkozik, álmosodik, de még nem tudja kezelni a fáradtságát, csak azt tudja, hogy valami nem jó és sír. Ilyenkor be lehet iktatni egy plusz szopit vagy kendőbe tenni, amíg meg nem nyugszik. Esetleg lefeküdni vele a nagyágyra, összebújni, mellkasra fektetni, esetleg egy takaróba becsomagolni pólya-szerűen és dédelgetni, mert ezek is segítenek megnyugodni.

  • Edit

    2013. október 01. kedd

    Kedves Ági!

    4 hónapos a kisfiam. Eddig a 4É szerint remekül működött a napunk, de most már egyre kevesebbet alszik, ugyanakkor 2 óránál tovább nem nagyon tud ébren lenni. Így pl. reggel eszik, ébren van 2 órát, aztán jön az alvás, ami csak fél óra. Felébred, de még nem éhes, meg nem is nagyon merem etetni 2,5 óra múlva, mert tápszert is kap, így inkább kivárom a 3 órákat, de nem is igényli gyakrabban. Szóval alvás után még nem jön az evés, aztán még jobban eltolódik a nap folyamán, hiszen ébredéshez képest két óra múlva megint elálmosodik, megint csak fél órát alszik, de az előző evéshez képest csak 2 óra telt. Újra próbálom húzni az időt, stb. A kérdésem, hogy meddig működik a 4É? Ha már nem tartható, hogy tudunk egy hasonlóan működőképes napirendet kialakítani, ami biztonságot ad a babának? (Mert szerintem már pont kezdte kiismerni, hogy mi után mi jön, számított dolgokra, és pont most borul az egész.)
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      A 4É addig működik, amíg 3x alszik a baba napközben. Ha 2x alszik, akkor már nem igazán lehet tartani, viszont addigra a baba azt is át tudja látni, ha a nap során következnek nagyjából ugyanakkor a tennivalók. Ha ő még többször alszik, és ritkábban eszik, az sem gond, a lényeg, hogy kiszámítható legyen a napirend, nagyjából ugyanakkor legyenek az evések, az alvások, a séta – és persze emellett az ő változó igényeit is vedd figyelembe.

  • Ildiko

    2013. szeptember 25. szerda

    Kedves Agi! A segitseged kerem, kisfiam 3 honapos mult egy hete. eddig minden rendben volt este problema nelkul furdes eves utan elalszik, van mikor eves kozben es van mikor leteszem a kisagyaba es leotom a villanyt kijovok a szobabaol es szepen elalszik egyenul rovid idon belul. Atalusza az ejszakat kb este 10-tol reggel fel 6 es fel 7 kozottt amikor mar ebreszem, mert lattom rajta hogy mozgolodik kezdi szopni az ujjat es amint bemegyek megebred de vissza alszik es parpillanta mulva megint mocorog. Jol teszem hogy ebresztem (Ha nem ebresztem akkor nem jon ki az ott ettes ugyan is 4 orankent eszik.) Vidaman ebred mindig mikor meglatt elmosolyodik. Ekkor etetes es utan visszateszem aludni legtobbszor elalszik egyedul a kisagyba. Majd fel 9 kor ujbol kell. Nem mindig alszik ket eves kozott, hiaba teszem be a kisagyba vagy a bolcsobe. Egy hete megkeztem a hoztaplalast a vedono tanacsara, hozzatenem hogy tapszeres baba, 5-szor eszik egy nap. Eddig szepen gyarapodott es szepen is evett, de 3 napja hosszasan sir meg az olembe is hiaba probalom altatni, aztan sirva elalszik. es ugyan igy sir amikor leulok megetetteni ugyan az a pozitio. Probaltam mar mashol etteni nem az olembe es ugy eszik. Nem tudom elkepzelni mi tortenhetet, ketsegbe vagyok esve mert nem tudom mit csinlatam rosszul. Hogyan birjam ra ujbol szepen aludni. Ezen kivul nincs vele problma egyedul eljatszik egy darabig kb. 15- 20 percig is utana jatszunk egyutt, gogicsel kiabal eleg sokat.

    Elore is koszonom
    Ildiko

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ezt a korán elkezdett hozzátáplálás okozza. Ilyenkor még éretlen a kicsi emésztőrendszere, nem tudja feldolgozni az anyatejtől/tápszertől eltérő ételeket, ezért aztán fáj a hasa, emésztési problémák jelentkezhetnek. Csodálkozom, hogy a védőnő ezt ajánlotta neked.

  • Timi

    2013. szeptember 12. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislanyom 19 hetes es mostanaban az esti alvasok elott fel oras sirast levag, nehezen nyugszik meg es ugy alszik el. Mindent ugy csinalok mint eddig . Furdes elott mar igyekszem nyugalmat teremteni, hogy keves behatas erje, altalaban hordozokendoben jarkalok vele, nezelodunk. Furdes utan van az utolso tapszer, azt mar csak kislampa mellett adom, aztan sotetben bufi, kozben ringatas es altatodal enekles. Mikor ugy erzem nyugodt akkor beteszem az agyaba, meg dudolok neki es simogatom a buksijat. Ez eddig mukodott, de tegnap mar a furdest is vegig sirta. Nem tudom mi lehet a baj.
    A napkozbeni alvasok is bajosak, mert fel oranal többet nem alszik, a seta kozben sem a babakocsiban. Probalok napirendet tartani, jatek utan mindig alvas jon, de altalaban sirassal jelzi hogy eleg volt, nem asit, nem torli a szemez, hanem elfordul es sirdogal. Akkor elmegyunk setalni, vagy kicsit magamhoz olelem, ringatom picit mig megnyugszikes lecsukodik a szeme. Akkor beteszem a kisagyba, ahol meg feszkelodik picit, aztan elalszik. De pintosan fel ora mulva ebred. Es mire megehezik jol el is farad, igy sokszo elszundit kaja kozben. A feloras alvasok utan kiveszem ot az agybol es hordozokendobe teszem, vagy foglalkozunk vele, de egy ido utan faradt lesz megint es sirdogal, meg mielott etetes lenne. Igy sokszor nem tudom eldonteni, hogy ehes vagy faradt.
    Mit csinalok rosszul ? Valaszodat elore is koszonom. Timea

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Valószínűleg nagyon fáradt már estére, ezért sír annyira. Próbáld meg, hogy altatás előtt kiszellőzteted alaposan a szobáját, besötétítesz, lefekvés előtt egy takaróba csomagolod, megdédelgeted, segítesz neki elazulni és úgy fekteted le. Ha háton alszik, megpróbálhatod hason altatni, mert a háton alvó babák gyakrabban megriadnak.

  • Kriszta

    2013. szeptember 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Szeretném a tanácsodat kérni. 9 hetes a babánk és mikor olvasok az alvási órák hosszáról, legtöbb helyen nappal 3-4 órányi, éjjel max 6 órányi alvást ajánlanak egyhuzamban erre a korra. Volt éjjel mikor az ébresztőm mégsem ébresztett és így 8 órát aludt a baba, ő magától ébredt ekkor. Meddig hagyhatom aludni éjjel? Fel kell ébresztenem 6 óra alvás után, hogy megetessem?
    Válaszodat köszönöm
    Kriszta

    • Vida Agi

      2013. szeptember 20. péntek

      Nem, nem kell felébresztened. Hagyd aludni nyugodtan, ha magától ilyen jól alszik, nem szabad felébreszteni.

  • Nagy Lejla

    2013. szeptember 08. vasárnap

    Hello!

    A segítségedet szeretném kérni. Már nagyon tanácstalan vagyok. Tegyünk zárat az ajtóra? Ez nagyon elvetemült ötlet? Két éves múlt a kislányom, és még nem beszél és elaltatni is nehéz, amióta eléri a kilincset és folyton kirohan a szobából. Eleve mit lehet tenni azzal, h ne rohangáljon a szobában, amikor már aludni kéne, hanem feküdjön le az ágyra? Eleg nehéz egy ket éves gyereket ugy elaltatni, ha simán lenyomja a kilincset és kifut a szobából. Eszméletlenül akaratos.

    Hogyan lehet ezt megoldani? Tényleg mindig legyen velem a gyerek?
    Akkor is, ha epp pl. forró a sütő, vagy furdok? Nálunk nincs zár az ajtón, de neha jó lenne, ha nem velünk lenne a gyerek. Neha kene egy kis nyugalom. Igy elaltatni se tudom, mert kirohan a szobából.
    Es zárjuk a veszélyes szobák ajtajat? Mit lehet tenni, h ne rohanjon végig az egész lakáson állandóan, hanem megmaradjon a babaszobaban és egyedul játsszon, amíg főzök stb. Hogyan lehet elérni, h ne legyen mindig velünk a gyerek, amikor mar feléri a kilincset és el tud rohanni bárhova? Képtelenség mindig figyelni rá. Mar mindenhol van, csak a babaszobaban nem. Nagyon aktív gyerek, nem köti le semmi sokáig. Folyton rohangálna.
    Már ott tartunk, h kb. sosincs a babaszobában, hanem az összes többi számára veszélyes helyen tud csak megmaradni.
    Még nem is beszél, nem is vagyok benne biztos, h mindig mindent megért, amit mondunk neki, szóval az nem megoldás, h kérjem meg rá, h maradjon a szobában.
    Amíg nem tudott kimenni a szobából, mert nem érte el a kilincset, és csak simán becsuktam az ajtót, mikor olyan dolgom volt, vagy aludnia kellett már, akkor kis éneklés stb. után gyönyörűen elaludt az ágyon, most meg inkább alszik a földön, hisztizik, kirohan a szobából, de nem marad nyugton, mert tudja, h ki tud jönni. Nem börtönbe akarom zárni, szeretek vele lenni, de néha kell a nyugalom. Vagy ez önzőség? Soha nem megyek sehova, legalább néha itthon játsszon el magában, h csinálhassak mást.
    Régen gyönyörűen eljátszott magában a saját helyén (szerintem néha ez is kell egy gyereknek, és a szülőnek is, nem?), a saját szobájában, most a babaszobában utál lenni, pedig ott a sok neki való játék, de kb. már sosem játszik velük. Az ajtóban kell ülnöm, h ne menjen ki, ha a szobában szeretnék vele játszani. Altatásnál ugyanígy az ajtóban ülök és énekelek neki, és így nem alszik az ágyon, hanem az ajtó mellett lévő takarókon.

    Köszi a választ!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Miért várod el tőle, hogy a babaszobában legyen mindig? A gyerekek szeretnek a lakás más pontjain is játszani, miért ne lehetne néhány játék más helyiségekben is? És nyugodtan bevonhatod a házimunkába is, adj neki kis feladatokat, amiben segíthet.
      Az altatásra javaslom, hogy egy darabig legyél ott vele, amíg el nem alszik. Szigorúan nem lehet felkelni az ágyból addig. Ha ezzel megszokja, hogy nincs rohangálás, akkor később akkor sem lesz gond, ha nem vagy ott végig.

  • Tímea

    2013. szeptember 01. vasárnap

    Kedves Ági!

    Rendszeresen olvaslak. Köszönöm a bejegyzéseket.

    Azt szeretném kérdezni, hogy ismered-e Aletha J. Solter A bölcs baba című könyvet? Ha igen, mi a véleményed róla?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Igen, ismerem. Sok jó és hasznos gondolat és módszer van a könyvben és sokat finomodott a második kiadásra, viszont vannak benne olyan dolgok, amikkel tudományos szempontból nem értek egyet (pl. a baba azért sír, mert így oldja a stresszt)

  • Gabi

    2013. augusztus 23. péntek

    Elnézést! Az imént nem jól írtam: Április 15- én született és most augusztus 15-én volt 4 hónapos.

  • Gabi

    2013. augusztus 23. péntek

    Kedves Ági!
    Egy számomra elég aggasztó problémával fordulnék Önhöz. Kislányom április 15-én volt 4 hónapos. Kezdetektől jó alvó baba volt éjszaka és nappal is egyaránt. Ám jött ez a meleg nyári időszak mi pedig egy családi ház emeletén lakunk, amit egész nap tűz a nap, így ezekben a napokban és hetekben, már 32-35 fokok voltak bent. Ettől kezdve minden éjjel fel kelt és meg is kellett etetnem, nappal is rosszul aludt, nyugtalanabb volt. Plusz jön a foga is és ez még nehezít a helyzeten. Nappal általában nyugodt jó a kedve sokat mosolyog,nevet , szinte nem is sír. Ami aggaszt, az a következő:
    Este általában fél 8kor van a fürdés (minden este egy nagyot szoktunk sétálni), maximum 10 perccel előbb, vagy később(ez az ideális neki, mert eddigre már kellően elfárad, és az etetés is erre az időre esik pont, egyébként nappal 3 óránként szopizik). Utána eszik, majd nem alszik el rögtön, csak kicsivel később, de 10-ből 9szer nagyon sír, akkor is ha kizárok minden tényezőt, és biztosan tudom, hogy semmi baja, de akkor is sír. Eddig elaludt magától az ágyában, de most szinte csak ugy, ha cicizik, vagy sétálok vele, vagy hord.kendőbe teszem. A másik véglet pedig amikor fürdés után egy órán belül alszik mint a bunda, de általában a sírósdi a jellemző.
    A másik, ami nagyon zavar, hogy éjszakánként fel kel enni egyszer legalább, de van, hogy kétszer is, de csak a nagy meleg óta! Lehetséges, hogy ,, rá állt” ebben a pár hétben, és már csak megszokásból ébred fel? Az a baj, hogy így én se tudok pihenni, mert 3-4 részletben tudok csak pár órát aluni és ez nagyon fárasztó, mert minden nyöszörgésére felébredek. Nappal pedig mindig akad házimunka, ami miatt nem fekszem le…
    A meleg előtt tényleg nagyon jó baba volt, egy jol kialakított napirenddel, jó alvással- elalvással, de azóta úgy érzem, hogy minden felborult és minden eddigi munkám ,,kárba ment”. A telihold egyébként lehet valamilyen hatással rájuk?
    Válaszát nagyon várom és előre is nagyon köszönöm!! Gabi

    • Timi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Kedves Ági és Gabi, nálunk is ez a helyzet. május 12-én született, 1-2 hónaposan aludt este 10től reggel 5-6-ig. Jött a nagy meleg, felkelt éjjel-természetesen megetettem-és azóta kel éjjel;sőt egyre többet nyöszörög, sír. Amíg simogatom, nyugiban elvan, vagy olykor nagyokat durrogtat és húzkodja a lábát, de nincs sírás. Viszont egész éjjel nem simogathatom, így is talán alszom max.5-6 órát 4-5 részletben. És reggel negyed 7kor kezdődik a napunk a nagyobbikkal, aki 2éves. Napközben nincs lehetőségem pihenni, a nagy csak 1-max. 2 órát alszik délben…
      Hálás lennék valamiféle ötletért. Válaszod köszönöm. Timi.

      • Vida Agi

        2013. december 09. hétfő

        Gyakran az ennek az oka, hogy a kicsi éhes, de nem eteted meg, hanem simogatod, ettől visszaalszik ugyan, de azért még éhes. Etesd meg minden alkalommal, amikor felkel és megszűnik a gyakori ébredés.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Nem arról van szó, hogy rászokott az evésre, hanem arról, hogy szomjas a nagy melegben, ami természetes jelenség.

  • Alexa

    2013. augusztus 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hetes. Este 19:00-kor fürdünk, utána szopizik és viszonylag könnyen elalszik szopizás után. Éjfél-egy óráig alszik. Utána 2-3 óránként ébred. Van hogy ott ülök az ágya mellett és a 2 órát cumiztatással nyújtom meg 3-ra és csak akkor etetem. De volt olyan, hogy éjfél után 5-ig aludt. Ebből gondolom, nem azért ébred, mert éhes. Jól gondolom?! Ez normális? 🙂 Hasfájás elleni cseppet használunk, de nem tapasztalom, hogy az állna a háttérben.
    Másik „gondom”: az utóbbi két hétben nagyon nehezen megy a nappali alvás. Próbálnám bevezetni a 4É-t nála, de kb. 40 percet alszik (babakocsiban is) és amikor felébred ciciért sír. Akkor még több, mint 1 óra van az etetésig. Próbálom kihúzni az időt cumiztatással, ringatással, de annyira kimerül, hogy a következő 3 órás ciklust már azért nem tudjuk „végrehajtani”. És van amikor annyira sír, hogy megszopiztatom. Így van, hogy csak 2 óra van a két etetés között és ez egyre sűrűbb. Gondoltam rá, hogy veszek tápot és az egyik etetést azzal pótolom. Lehet a tejem nem eléggé laktató neki? Bár születése óta már 2 kg-t hízott. Tanácstalan vagyok, a véleményed kérném.
    Másrészt a nem alvás miatt elég nyűgös napközben, sírdogál. Mennyi az az idő, amit az ilyen korú babák ébren töltenek? Ő van, hogy másfél órát is ébren van, hiába próbálom altatni, csak sír. Remélem tudsz valami tanácsot adni.
    Válaszod előre is köszönöm! Alexa

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Nem, nem jól gondolod. Még csak 8 hetes. Azért ébred fel, mert éhes, nem szabad cumival „becsapni”, az időt nyújtani.
      Nappal se tedd ezt, hiszen láthatóan akkor is kéri a cicit, azért lehet, hogy gyakrabban éhes, mert növekedési ugrásban van. Szoptasd nyugodtan akár 2 óránként is, amikor csak kéri, aztán majd később, ahogy nő, beáll az a bizonyos ciklus. Ebben a korban másfél-2 órát is ébren tudnak lenni nyűgösködés nélkül.

  • Niki

    2013. augusztus 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 13 hónapos múlt. Eddig szerencsénk volt az alvásával, mindig önállóan aludt el a kiságyában a saját kis plüssével és cumival.

    Pár hete az esti alvásnál elkezdődött egy kis huzavona. A napi rutin régóta ugyanaz, este ellazulás, fürdés, öltözés, fekvés, eddig sosem volt vele gond, mostanában azonban az első dolga kidobni a cumit, az alvósplüsst és ha bemegyünk visszaadni, akkor mutogat, hogy ki szeretne jönni.

    Eleinte próbáltuk visszatenni aludni, 500x cumikidobás és egy idő után hatalmas üvöltés, ha nem vesszük ki.
    Próbáltam, hogy ott legyek vele, esetleg simogassam kicsit, „felvesz-letesz” módszert, igazából semmi eredmény, a kezemben is képes addig csavarodni, hogy már éppen fejre nem áll, mert mehetnékje van.. 🙂
    Természetesen gyenge szülők voltunk, megkapta, amit akart, egy párszor kivettük és letettük játszani. Nyilván ebből rendszer lett.. 🙁
    Utána egyébként nincs gond, ha játszik egy fél órát, akkor utána letesszük és simán elalszik, de hát én is tudom, hogy lesz ez még így se… a fél órából lenne 1, majd 2, stb…

    Van valami ötleted arra, hogy hogyan bírjuk rá, hogy maradjon a kiságyban és ne legyenek hatalmas üvöltések belőle, ha nem vesszük ki?

    Előre is köszönöm a válaszod!
    Niki

    • Vida Agi

      2013. szeptember 17. kedd

      Valószínűleg még nem elég fáradt, amikor lefektetitek. Próbáljátok meg, hogy eleve fél órával később kerül a kiságyba és olyankor viszont ragaszkodtok az alváshoz. Természetesen egy kis esti lefektetős rutin ilyenkor is kell, ami segít neki ellazulni elalvás előtt: dédelgetés, meseolvasás, lámpaoltás után egy kis simi, éneklés vagy meseomondás a sötétben, vagy csak egy kicsit fogni a kezét – ezek segítenek neki ellazulni elalvás előtt.

  • Anna

    2013. augusztus 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 és fél hónapos, nagyon érdeklődő, nyitott a világra. Már elkezdtek kinőni az alsó metszőfogai, hasról hátra tud fordulni. Nappali elalvásoknál van probléma 1 hete. Ha látom, hogy fáradt, babusgatom kicsit és énekelek neki kb 5 percet, ahogy eddig is tettem, majd lerakom az ágyába aludni (hasra, mert csak úgy tud). Ez korábban ment is, még elgügyögött magában 10-15 percet, aztán elaludt. A kánikulában „leköltöztünk” a tetőtérből a földszintre és az utazóágyában alszik (korábban aludt már benne és nem volt alvásprobléma). 1 hete kb fél órás procedúra lerakni aludni és nagyon sír. Ha felveszem, még akkor is sír és mocorog pár percig, aztán megnyugszik. Ha érzem, hogy egyenletesen lélegzik és már nem mocorog, lerakom (ezt néha többször meg kell ismételni), de az utolsó letevésnél már gyakorlatilag alszik. Még a kiságyában is előfordult ez, nem az utazóágyában kezdte. A kérdésem az lenne, hogy mi változhatott meg egyik napról a másikra? Rosszat teszek, ha addig tartom kézben, amíg teljesen meg nem nyugszik és szinte elalszik kézben? A melegnek és vagy a fogzásnak tudom be a dolgot, de nem vagyok benne biztos és nem szeretném rászoktatni arra, hogy kézben aludjon el.
    Segítségedet és válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Lehet, hogy már kicsit később álmosodik el, mint eddig. Próbáld meg kicsit később letenni aludni 20-30 perccel (figyeld meg, mikor álmos). Az egyébként nem gond, ha egy kicsit segíteni kelll neki az elalvásban. Az is gond lehet, hogy korábban még nem zavarta a környezet, de most már nyitottabb mindenre, ezért az utazóágyban nem tud olyan könnyen ellazulni, mint korábban.

  • Réteske

    2013. augusztus 09. péntek

    Kedves Ági!

    A kérdésem valójában elég általános és lehet, hogy kismilliószor megválaszoltad már, de kiváncsi lennék a véleményedre. A kisfiam (7 hó) eddig jó alvó volt, 8- tól reggel 6- ig szépen aludt, de az utóbbi napokban 4 körül kel és úgy tűnik, éhes.Követek el hibát, ha ilyenkormegszoptatom? Tudom, hogy nem túl következetes dolog, de úgy tűnik ez megnyugtatja és talán vissza is áll a régi rend egyszer.Egyébként függetlenül attól, hogy korábban kel, ugyanúgy ébred a megszokott időben, 6- kor.A nappali alvás rendben van és ő már csak reggel és este szopizik (mert kevés a tejem sajna) kozte
    gyümi, főzi, pép…
    Nem tűnik úgy, mintha fogzana, habár nyáladzik, de az ínyén én semmit nem látok.x
    Válaszodat köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Nem követsz el hibát. Ahogy a baba súlya nő, nő a tápanyagigénye is, ezért előfordulhat, hogy ismét megéhezik éjszaka, ez teljesen normális.

  • Tina

    2013. augusztus 08. csütörtök

    Kedves Ági!
    13 hónapos kisfiam van és az év végére meg fog érkezni a testvére. Mivel nálunk a kiságy nem lesz eltéve, nem szeretném, ha azt érezné hogy „a kistesó elveszi” tőle. Az alvás nálunk úgy néz ki, hogy mikor eljön az idő beteszem a kiságyba, kb 5 percet sír és elalszik (végig alussza az éjszakát és napi 2*2 órát). Már stabilan jár és szalad is, így vettünk neki egy leesésgátlóval felszerelt ágyat. Egy hete beszélgetek vele, hogy már nagy fiú és fog kapni egy új ágyat és hogy az milyen szuper dolog… stb. Amikor betettük a kiságya helyére nagyon tetszett neki, rögtön felmászott rá, hempergett benne. Eljött az este és magán kívül üvöltött és folyamatosan le akart mászni az új ágyról. Nagy nehezen elfáradt és elaludt a kezembe. Majd másnap napközben nem tudtam elaltatni, megint magán kívül ordított, majd a végén este kiságy visszarandezés lett, de az új ágy még mindig a szobában van.
    Kedves Ági, mit tanácsolsz, hogyan szoktassuk át a gyereket az új ágyra? Vagy még ez nála korai lenne? Sok anyukától hallom hogy náluk már ilyen korban működött a dolog. Esetleg hagyjuk két és fél éves koráig nyugodtan a kiságyba és inkább a kistestvérnek vegyünk egy másik kiságyat?

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszodat!
    Tina

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Sajnos ebben a korban a gyerekek nem igazán tudják még kezelni azt a szabadságot, amit a nagyfiús ágy nyújt. Egyelőre hagyd a nagyágyat és aludjon a kicsiben, aztán pár hónap múlva próbáljátok újra. De az is lehet, hogy még év vége felé is kicsi lesz a heverőhöz, ezért talán jobb, ha beszereztek kölcsönbe egy másik kiságyat átmenetileg. A legtöbb kisgyerek egyébként csak 2-3 éves kor körül tudja kezelni ezt a helyzetet és nem mászik le az ágyból, nem vándorol el stb.

  • Kiscsillag

    2013. augusztus 08. csütörtök

    Kedves Ági, szeretném megkérdeni, hogy milyen módszert javasolsz arra, hogy minden nap friss husi kerüljön a baba ételébe. 8 hónapos a kislányom, de hetente adok neki husit, mikor mi is olyasmit főzünk, de naponta nem.
    Köszönettel: Csilla

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Főzz meg egy csirkemellet, turmixold össze a főzőlé egy részével és jégkocka-tartóban fagyaszd le. A főzelékhez mindig vegyél ki egy kockát, olvaszd fel és keverd hozzá.

  • Bea

    2013. augusztus 07. szerda

    Kedves Ági!

    Alvással kapcsolatos kérdésem lenne.

    Kisfiam 12 hetes és 10 hetes kora óta 10-11-12 órákat alszik egyhuzamban. Pontosan attól a naptól alszik ennyit , amióta 10 hetesen megkapta a 2 kötelező oltását. Kérdésem az lenne, hogy nem gond, hogy ennyit alszik anélkül, hogy enne? Egyébként egészséges, jókedvű, gyarapszik. Ne aggódjak, inkább örüljek?

    A védőnő szerint csak a meleg miatt alszik ennyit és ez nem fog így maradni, illetve ő azt tanácsolta, hogy reggel 8-kor keltsem fel a napirend miatt!

    Napközben csak fél órákat alszik és sajnos gyakran sír teli torokból elalvás előtt (napközben és este is), pedig igyekszem időben elkapni az álmosság jeleit (ásítás, szem dörzsölés, nyűgösség stb.).
    Mi lehet az alvás előtti sírás, ordítás oka?

    Karban ringatva, énekelve altatom, de lassan igyekszem az ágyában ringatva elaltatni (a kiságy ringatható), hiszen már 6 kg. Egyébként a karomban is ordít. Azért szokott hozzá a karban ringatáshoz, mert 6 hetes koráig hasfájós volt, sokat sírt és így mindig ringattam, a karomban tartottam.

    Tehát kérdésem, hogy nem gond-e hogy ennyit alszik és miért sír,ordít elalvás előtt?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Bea

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Nem kell aggódnod, inkább örülj. Hidd el, ha éhes lenne, szólna. Nem szükséges reggel felkelteni sem.
      Sok minden miatt sírhat elalvás előtt (erről szól a cikk)

  • zsetkei elvira

    2013. augusztus 05. hétfő

    Kedves Ágnes,

    Nárcisz betöltötte a 9 .-ik hónapját. Mindig is rossz alvó volt, eddig én sem ő nem aludtunk át egyetlen egy éjszakát sem ébredés nélkül. Lassan érzem, hogy nagyon fáradt vagyok, főleg éjjel 3-kor, amikor már legalább harmadjára kelek fel hozzá. Mindig kerestem az okokat, első 4-5 hónap hasfájás, utána fogzás, most a kánikula. De másnál is előfordulnak ugyanezek a problémák, mégis alszanak, legtöbben. Sajnos nem tudom kihez forduljak segítséghez, teljesen ki vagyok merülve, kénytelen vagyok nappal aludni vele, hogy valamennyire feltöltődjem. 3 hónapos kora óta, van napirendünk, nappal szépen alszik, délelőtt és délután is másfél órát. Ha az lenne a válasz, hogy túl kipihent, volt olyan időszakunk is, amikor napközben kétszer félórát aludt, mégis éjjel megébredt , volt, hogy 8 x is. Nem vagyok nagyon elkeseredve, mert egy csodálatos gyermekem van, csak szeretnék én is pihenni. Várom segítő válaszod. Üdvözlettel,

    Zsetkei Elvira
    22:40
    Zsetkei Elvira

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Vannak gyerekek, akik érzékenyebben reagálnak erre a korszakra – ők nem alszanak olyan jól. Ritka, hogy az ébredésnek szervi oka lenne, de esetleg orrmandula-probléma is lehet a háttérben, ennek gyanújele lehet, ha gyakran alszik nyitott szájjal a baba.
      Segíthet az is, ha elengeded a problémát és egyszerűen magad mellé fekteted, együtt alszotok, amíg ki nem növi ezt az időszakot.

  • Dia

    2013. augusztus 01. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 17 hetes. A problémánk pedig az elalvással és a napközbeni ébrenléttel kapcsolatos. Egészen 2-3 héttel ezelőttig nem volt semmi gond. De tényleg semmi. Délelőttönként úgy elvolt, hogy észre sem vettem, hogy ott van. Ha álmos volt elaludt egy szó nélkül, aztán felébredt és játszott tovább. Most meg nincs el két percnél tovább. Természetesen nem várom el tőle, hogy egész nap egyedül játszon. 🙂 Próbáltam ide-oda tenni, de nem nagy sikere van. Legjobban az ölemben van el. Esténként eddig szopizás után pár percig még nézelődött a kiságyban és elaludt. Most pedig csak nagy sírások közepette alszik el. Hozzáteszem rosszabb esetben már ölben is sír. Vagy elalszik, de ha beteszem a kiságyba azonnal elkezd keservesen sírni. A tegnapi nap volt eddig a mélypont, 1 órán keresztül sírt és elbóbiskolt az ölemben. A foga nem jön az orvos szerint és én úgy látom, hogy a tejem is elegendő neki.
    Előre is köszönöm válaszod!

    Üdv
    Dia

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      A változás oka az lehet, hogy most kezdett el nyitni a világra, minden érdekli, ezért nehezebben kapcsol ki elalvás előtt és ezért nem alszik már el egyedül.
      Mindenképpen válasszátok szét az alvás és a játék helyét, ne a kiságyban legyen, amikor ébren van.
      Akkor fektesd le, amikor álmos (ebben a korban ez kb. 2 órányi ébrenlét után van, délelőtt ez kicsit kevesebb is lehet, este sokkal több, akár 3-4 órát is ébren tudnak lenni, mielőtt igazán álmosak lesznek).
      Most valószínűleg akkor akarod letenni, amikor még nem elég álmos, hiszen eddig nem kellett ezzel foglalkozni, ezért nem alakult ki a lefektetések körüli szokásrendszer.
      Amikor ébren van, játsszon kicsit egyedül, aztán játssz vele te, aztán vidd magaddal hordozóban vagy adj más játékot neki, váltogassátok az egyéni és a közös játékot.

  • Amelita

    2013. július 30. kedd

    Kedves Ági!
    A kislányom Georgina 3 hónapos és már 1 hónapja sírva altatja el magát.Nem sír nagyon,nem is az az igazi sírás,ahhoz tudnám hasonlítani mint ha egy kiskutya sírna.eu-eu-eu hangokat ad ki,ezt addig csinálja még el nem alszik.Szépen fokozatosan elhalkul és alszik.
    Mit lehetne tenni,hogy ez a sírást el hagyja és e nélkül aludjon el?

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Mint írod, ez nem „igazi” sírás, csak nyüszögés, ami nála az elalvás része, így altatja magát. Nem kell leszoktatni róla, majd magától el fogja hagyni.

  • Nagyné Eszter

    2013. július 27. szombat

    Kedves Ági!

    Korábban már írtam neked, most ismét lenne kérdésem. Kislányom 9 hetes, most 4890 gramm és nagyjából a 4É szerint működik a napirendje. Nyugodt, kiegyensúlyozott, jókedvű baba, még mérjük a súlyát, de igyekszem nem stresszelni a kelleténél jobban.:) Este mi 7-kor kezdjük a fürdetési-fektetési procedúrát, nagyjából fél 8-kor már cicin van, 8-kor pedig jó esetben alszik is, a kiságyában. Kb. 2 hete gyakorlatilag végigalussza az éjszakát, reggel 6 körül kel, de volt olyan is, hogy fél 8-kor ébredt. Kérdésem, hogy ez rendben van-e? Mármint hogy nem ébresztem enni (napközben amúgy 3 óránként eszik), hanem bízom abban, hogy ha éhes, majd felébred?
    Másik kérdésem az lenne, hogy mennyire kell „lábujjhegyen” lenni, amikor a baba alszik, mennyit hall ő? Én azt vallom, hogy akkor tud nyugodtan pihenni, ha csendben vagyunk körülötte (saját szobában alszik, behajtott ajtónál napközben), de néha elêg nehézkes így az élet, és nem is minden hozzánk látogató ért ezzel egyet, sokaktól hallom, hogy szoknia kell a zajt. Mi erről a véleményed?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. augusztus 22. csütörtök

      Tökéletes az alvása, örülj neki. Ha magától nem ébred fel, nem kell felébreszteni enni (ez csak az újszülötteknél van másként)

      Nem kell lábujjhegyen lenni mellette, amikor alszik, de tiszteletben kell tartani, hogy ő most alszik (ne bömböljön mellette a tv, ne hallgass ACDC-t :), de ezt nyilván nem is teszed :))

  • Edit

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    2 hónapos a kisfiam, nagyjából a négy É szerint zajlik a napunk. Este, mielőtt lefekszünk (11 körül) még megetetjük, sokszor álmában, így éjjel csak egyszer ébred. Az a problémám, hogy ez a hajnali felkelés általában 2 óra hosszig tart, aminek két oka van: az egyik, hogy sajnos kevés a tejem, pótolnunk kell, így nagyon hosszú nálunk egy etetés, büfiztetéssel együtt kb. egy óra. (Éjszaka is szokott büfizni, szóval szerintem muszáj.) A másik, hogy ő ilyenkor is játszani, nézelődni szeretne evés után, mint nappal, egyáltalán nem akar rögtön visszaaludni. Pedig sötét van, csak a kis lámpa ég, alig beszélek hozzá, azt is suttogva, nem pelenkázunk ilyenkor. Mit tehetnék, hogy ez az éjjeli szeánsz kicsit rövidebbé váljon? Hogyan tudnám gyorsabban visszaaltatni?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Próbáld meg, hogy ilyenkor kis villanyt sem kapcsolsz, nem beszélsz hozzá és vagy csak szoptatod (éjjel általában szokott lenni elég tej, nem szükséges a pótlás), vagy ha kevés a tej, akkor csak tápszert kap – és evés után azonnal visszateszed. Ha félálomban eteted, akkor büfiztetni sem kell, mivel ilyenkor nem eszik olyan mohón, mint nappal, ezért nem nyel sok levegőt.

  • Henna

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ismét nagyon aktuális a téma, amiről írsz. 🙂 Kisfiam 5 hetes, és 2-3 hete neki sem megy nappal az alvás – éjszaka szerencsére alszik. Boldog voltam, amikor rájöttem, hogy hordozókendőben viszont alszik napközben, és így tudok a 2 éves lányommal foglalkozni. A védőnőnk viszont nem támogat ebben, mert szerinte nem jó, ha rászoktatom arra, hogy hordozókendőben aludjon, mert később csak így tud majd elaludni. Te mit gondolsz erről? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 27. szombat

      Nem értek egyet a védőnővel, most még nagyon kicsi, hadd aludjon a kendőben. Pár hét múlva majd elkezdheted, hogy amikor elaludt, leteszed a kiságyba és akkor szépen megszokja azt is.

  • Anett

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Én egy barátnőm 9 hónapos kisfiával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Általában – tapasztalataim alapján – szoktam tudni neki segíteni, de most nem. Kisfia ujjszopással aludt eddig. Sajnos olyan súlyosan szétszopta az ujját, hogy 8 napon túl gyógyult, be kellett kötni neki. Azóta nem tud elaludni, ordít. Tanácsoltam, hogy segítsen neki, hátha a másik hüvelyk ujját elfogadná, vagy textil pelus csücsköt, esetleg alvó állat (nyúl) fülét, de semmi nem jött be eddig.

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Ilyenkor csak azt lehet tenni, hogy szorgalmasan adogatni neki valami mást (másik ujját, cumit stb.), ameddig meg nem szokja, el nem fogadja.

  • Kriszta

    2013. július 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Mint első babás friss anyuka kérném tanácsod 3 hetes kislányunk esti elaltatásához. Fürdés és evés után rendszerint felélénkül és 11-éjfél környékéig sokszor nem alszik el. Sok tanács jön mindenkitől, internet, könyvek, kolléganők, ismerősök, barátok. Pl hagyjuk sírni, majd ha elfárad elalszik, de az eddigi olvasmányok alapján nem tudom tényleg jó ötlet-e. Próbálom elaltatni a kezemben, hogy érezze közel vagyok, de ezt sem tudom, hogy jó ötlet-e. Vagy a cicin elaltatni, de ez is csak késő estére sikerül. Nappal is változóak az alvási szokásai mostanában, sokszor nyugtalanul is alszik. Többnyire az oldalára fektetem, próbálom olyan pózba igazítani, ami neki is minél nagyobb biztonságot nyújt.

    Előre is köszönöm válaszod!
    Kriszta

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      3 hetes, most még minden normálisnak számít, mert még csak most tanulja, mikor van nappal és mikor éjszaka. Ha cicin szépen elalszik, akkor most még nyugodtan aludjon ott és este is altathatod cicin. Nem gond, ha 11 felé tud csak elaludni, ez annak a jele egyébként, hogy már tudja, hogy ilyenkor jön a hosszú éjszakai alvás, ezért előtte ébren akar lenni egy hosszabbat. Ez később magától egyre korábbra csúszik majd, ahogy nappal is egyre hosszabban tud ébren lenni.

  • Ági

    2013. július 24. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 13 hónapos, pici korától kezdve jó alvó…volt. 1 hónapja szinte minden éjjel 2x 3x felkel és csak úgy tud visszaaludni, ha fogja az ujjamat.
    Szeretném erről leszoktatni, mert kissé kényelmetlen görbe háttal, a kiságy mellett állni és odatartani az ujjamat.
    Most próbálkozunk az Aludj jól gyermekem című könyv módszerével, de nem szeretem sírni hagyni és nem is nagyon válik be a módszer.
    Próbálom a kezem helyett a plüss zsiráf kezét odaadni neki, de csak félredobja és az én ujjamat követeli.
    Kezdek nagyon kimerülni, éjszakánként nem sokat alszunk. Ő sem, a sok ébredés miatt.
    Tanácsot szeretnék, hogy hogyan tudnám leszoktatni és átszoktatni a magától elalvásra.
    Köszönöm szépen!
    Üdvözlettel,
    Ági

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Nem azt kell kezelni, hogy magától visszaaludjon, hanem az okot, ami miatt felkel.
      Ami lehet:
      1. Fogzik Kukucskálj be a szájába, jó eséllyel a hátsó fogai jönnek és ezért kel fel éjszaka. Ha duzzadt hátul az ínye, vagy nappal nagyon nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor éjszakára adj neki valamit fogzás ellen.
      2. Nagyon meleg van idén nyáron, ezért lehet, hogy szomjas éjjel. Ha az első ébredésnél kapna inni, akkor lehet, a többi ébredés már elmaradna.

  • Balogh Edina

    2013. július 20. szombat

    Szia!
    2 hónapos a kisbabám és az lenne a kérdésem hogy hogyan segítsek Neki hogy egyedül is el tudjon aludni.
    Eléggé fel van kapva és csak akkor alszik el ha elringatom.

    Köszönettel: Edina

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Teljesen normális, ha egy 2 hónapos baba még igényel egy kis segítséget az altatáshoz. Ez nem elkapatás, hanem a csecsemő természetes igénye. Segíthetsz neki azzal, ha elalvás előtt kiszellőztetsz, besötétítesz, lefekvés előtt megdédelgeted a kicsit és amikor félálomban van, leteszed a kiságyba. Ha sír, simogasd, legyél ott mellette, de ne vedd ki. Segíthet az is, ha ilyenkor cumit kap az elalváshoz.

  • GulyasKriszti

    2013. július 18. csütörtök

    Kedves Ági..ha lenne vmi jó ötlete a büfizretésre, nagyon örülneénk! Néha azt gondolom, hogy talán azokat a fránya pukikat, amiktől szenved a kisfiam a ki nem böfizett levegő is okozhatja. Persze ha sír, levegöt nyel stb..ördögi kör…eddig ezért nem is mertem nekifogni az altatáson válroztatni…köszönöm!!!!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Büfizéshez tedd a kisfiadat a válladra úgy, hogy a pocakja legyen a válladon és a két karját vesd át a hátadon így sétálj vele. Ha sokat pukizik, erőlködik és nem tud pukizni, akkor fektesd hanyatt és a két térdét a pocakjához felhúzva lassan köröztesd kifelé.

      • GulyasKriszti

        2013. július 26. péntek

        A puki kijön szerencsére ..böfi pedig sajnos nagyon ritkàn, hiába alkalmazom az általad leírt módszert kezdettöl fogva..
        Sokszor még másfél óra múlva is bukik.. Emiatt is jó lenne vmi bevált tipp..

        • Vida Agi

          2013. július 27. szombat

          Az normális, ha még később is bukik, ezen nem lehet változtatni, majd ahogy érik az emésztése, javulni fog.
          Nem kötelező egyébként a babának sokat büfiznie, hidd el, ha sok levegőt nyelne, akkor jönne a büfi rendesen, olyan nincs, hogy sok levegőt nyel, de nem tud büfizni.

          • GulyasKriszti

            2013. július 28. vasárnap

            Köszönöm szépen! Akkor igyekszem elengedni ezt a görcsös büfiztetni akarást 🙂

  • GulyasKriszti

    2013. július 18. csütörtök

    Kedves Ági, segítséget/tanácsot szeretnék kérni altatással kapcsolatban.
    Van egy 11 hetes kisfiam. Az első pár hétben még csak le tudtuk tenni időnként a kiságyba, vagy babakocsiba, esetleg a nagy ágyra hason és előfordult, hogy így is aludt (előrre általában a nagy gimnasztikai labdán ringatva elaltattuk 20-30 perc alatt, aztàn tettük le) .
    Aztán kezdődött a hasfájás. Nem jellemzö rá, hogy délutàntól estig sírjon, de sokszor felébresztik a pukik és az előtte levő hascsikarás (éjszaka is). Pláne, ha a világért sem tudok szopizás után böfit kiimádkozni belőle. Szóval ezek miatt talán a Saját kényelmünkre…napközben a mellkasomon alszik, vagy hordozòkendőben (ez nekem már igen megterhelő, mert több, mint 6kg) . Éjszaka pedig velünk egy ágyban.. azért írtam, hogy sajàt kényelmünkre, mert annó annak tűnt. Kompromisszumot kötöttünk, mert ezekkel a módszerekkel jókat alszik..
    Csakhogy szeretnék már a férjemmel kettesben viszonylag nyugiban aludni, illetve már nem annyira jó, hogy napközben rajtam alszik, egyre nehezebb…
    Változtatni szeretnénk. Bízunk benne, hogy a pukik egyre kevésbé viselik majd meg…szeretném a rajtam alvásról vhogy leszoktatni és majd éjjel is jó lenne, ha a kiságyában lenne..
    Mit javasol nekünk, hogy lenne a jó? Először csak a nappali alvást próbáljam változtatni, vagy mindent borítsunk fel? Nappal a Tracy Hogg féle 4E módszert igyekszem tartani. Este viszont a fürdetés után szopin alszik el, és a szopipárnán vhogy becsmpésszük a nagy ágyba. Éjjeli etetésnél szintén szopin alszik vissza, párnástól be a nagy ágyba. Régebben pár alkalommal sikerült hason altatni, de éjjel ugye szopi miatt oldalt tesszük le, amiböl sokszor hanyadt fordul. Rajtam viszont hason alszik..
    Kérem segìtsen tanáccsal, hogyan tudnànk ezt a legkevesebb sírással megoldani.
    Előre is nagyon köszönöm!!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Nyugodtan nekifoghatsz a 4É segítségével változtatni az alvási szokásaitokon nappal és éjszaka is. És fektesd nyugodtan hasra, ha úgy jobban alszik, a hanyattfekvő babák gyakrabban ébrednek.

      • GulyasKriszti

        2013. július 26. péntek

        Kedves Ági! A menetrendünk végülis a szerint van.
        Nekem azügyben kellene a tanácsod, hogy hogyan szoktassam le a rajtam alvàról, illetve arròl, hogy egy àgyban aludjunk. Egyszerre vàltoztassak mindent, vagy csak fokozatosan? Nagyon tanácstalan vagyok.
        köszönöm

        • Vida Agi

          2013. július 27. szombat

          Az éjszakai és esti elalváson nem kell most változtatni, nem gond, ha szopin alszik el. Nappal viszont kezdd el a kiságyban altatni. Vagy úgy, hogy szopin elalszik és beteszed, vagy úgy, hogy dédelgeted elalvás előtt és félálomban leteszed a kiságyba.

          • GulyasKriszti

            2013. július 28. vasárnap

            Akkor naaagy levegő…és elkezdjük! Köszönöm!!!

  • Nagyné Eszter

    2013. július 17. szerda

    Kedves Agnes!
    Kislanyom most 8 hetes es nagyjabol egyhonapos koraban „szokott ra”, hogy a kezevel a szajaban turkal. Akkor megnezettem a gyerekorvossal, hogy nincs-e szajpenesze, de nem volt. Nem igazan hagyta abba, sot, neha olyan erovel probalja a komplett oklet beletuszkolni a szajaba, hogy picit oklendezik is tole neha. Iletve neha a szaja korul bugyborekos, habos a nyala, nem tudom, hogy ettol-e. Azota gyerekorvost kellett valtanunk koltozes miatt, neki is mondtam, o sem lat szajpenesz, azt mondta, valoszinuleg a pici foggyok-kezdemenyek mar irritalhatjak ot az inyeben es azert csinalja. Nem akarnam felulbiralni a doktor nenit, csak nyugtalanit az az intenzitas, amivel nyomkodja be az oklet, felek, higy elobb-utobb hanyas lesz a vege, es ahhoz nagyon picinek gondolom ot, hogy maris a foggyokok idegesitsek…Vagy ha megis, akkor vajon ilyen idos korban mit lehet tenni vele??
    Koszonom a velemenyet!
    Udvozlettel:
    Nagyne Eszter

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Ez általában az önnyugtatás része a babánál, olyan, mint az ujjszopás. Próbáld meg az ökle helyett az ujját odaadni neki, vagy egy cumit.

  • Pinczési Mariann

    2013. július 16. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretnék segítséget kérni kislányom alvásproblémájával kapcsolatban. Megvettem az Álomba ringató praktikákat, de most mégis úgy érzem, további segítségre lenne szükségem. Hanna 11 hónapos. Van már hat foga, amivel nagyon sokat szenvedtünk, mire előbújtak. Nem segít semmi (sem homeopátia, sem egyéb fájdalomcsillapító), mivel igazából szerintem nem fáj neki, vagy csak ritkán. Inkább csak viszket az ínye. Enni eszik, bármit adok neki. Ritkán van csak rossz étvágya. Már dolgozom napi 8 órában, úgyhogy szopizni általában csak kétszer szopizik egy nap, de szerintem már alig van tejem, úgyhogy minimális amit így tud inni. A tápszert egyébként nem hajlandó meginni, semmilyet sem, öklendezik tőle. Folyadékot nagyon keveset iszik, viszont kaki van általában naponta kétszer.
    Mindig is problémás volt az altatás, nem tud egyedül elaludni, segíteni kell neki. Születése óta gyakran felébred éjjel, kb 1 hónapja van az, hogy hetente kb kétszer átalussza az éjszakát (de ekkor is többször felsír, majd legtöbb esetben mire átmennék, visszaalszik magától). Az utóbbi napokban azt csinálja, hogy cicin alszik csak el. De fent van újra kb 40 perc múlva. Úgy viselkedik, mint aki teljesen kialudta magát. Feláll a kiságyban és ott randalírozik. Ha megpróbálom visszafektetni, azonnal visszamegy négykézlábra, és már áll is fel. Szinte képtelenség visszaaltatni. Ha kiveszem az ágyból, akkor pedig löki el magát tőlem, nyöszörög, sír. Ha otthagyom a szobájában, akkor pedig elkezd sírni. Onnantól már szinte lehetetlen megnyugtatni. Ilyenkor át szoktam vinni a mi ágyunkba, odabújok mellé, de szinte le kell fognom, hogy ne tudjon átfordulni négykézlábra. Persze nem tetszik neki és sír. Nagyon sokára nyugszik meg és alszik el mellettem. Éjjel is rosszul alszik ilyenkor, forgolódik, többször felébred és már megy is négykézlábra. Ha odaadom neki a cicit, akkor jobb esetben azon elalszik.
    Már nagyon fáradtak vagyunk mindketten a párommal. 11 hónapja nem aludtuk át az éjszakát.
    Tudnál valami tanácsot adni, mit tegyünk? Milyen módszerrel altassuk el? Mi lehet a baj?

    Előre is köszönöm a választ!

    Üdv:
    Mariann

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Vannak olyan babák, akik szinte soha nem alusszák át az éjszakát, ilyenkor úgy tűnhet, mindig ugyanaz a probléma áll az ébredés hátterében, pedig az is lehet, hogy mindig éppen más miatt nem alszik a kicsi.
      Ilyen gyakori (jól értem: 40 percenként kel fel?!) ébredésnél előfordulhat, hogy a háttérben mégiscsak valamilyen szervi ok áll (orrmandula, reflux fordulnak elő a leggyakrabban), ezért érdemes lenne alvásambulanciához fordulnotok.
      De az is lehet, hogy most éppen a mozgásfejlődés viseli meg és a saját mozgására riad fel éjszaka, emiatt éberebb. Ezen este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea vagy a Mesélő Hold illóolajkeverék párologtatása segíthet.

  • Viki

    2013. július 14. vasárnap

    Kedves Agi!
    Sokat hezitaltam, hogy irjak-e Neked, de a valoban jobbnal-jobb irasok es kismillio kerdes-valasz kozott sem igazan talaltam meg a problemamra az ‘orvossagot’ 🙂 , pedig gyanitom nem csak en jarok ebben a cipoben.
    Egy 7 honapos lanyka altatasarol van szo. 🙂
    Pontosabban csak a nappalirol, ugyanis az estivel semmi gond – mintha nem is ugyanaz a gyerek lenne. 🙂
    Korabban nem volt problema ezzel sem, de amiota 3-4 orakat is ebren tud maradni, azota egy hazardjatek. 😀
    Probaltam szinte mindent, de mindegyik hol mukodik, hol nem. Akarcsak a fenti irasodban… Rengeteg altalad javaslt tanacs, praktika be is valt, azonban azzal egyszuen nem tudok mit kezdeni, ha az etetes ideje eppen az alvas idejere esik. Probalom elkerulni a cicin altatast (Okelme persze ezt preferalna), de hiaba trukkozok, hogy az ebren toltott ido alatt, vagy esetleg az almossag hataran probalom megetetni, ha egyszer nem keri. Nem tartom azt sem kizartnak, h ehes, de annyira aktiv, annyi minden elvonja a figyelmet, hogy meg lathatoan en huzom Ot fel, hogy eroltetem a temat. 😀
    Ha viszont tul jol sikerul a nyugodt legkor megteremtese, stb., es csak egy kicsit is almos, bealszik, holott meg nem is lenne alvasido.
    Es akkor persze ‘O gyoz’ 🙂 , mert ha mar 3-4 oraja nem evett, inkabb megetetem, mert egyreszt nem szeretnem, ha ez ehseg miatt hamarabb felebredne, masreszt nem akarom, hogy az egesz nap elcsusszon, mert en ‘azert sem fogsz cicn aludni gyerekem!’-et jatszom. 🙂
    Az ebed utan (ami mar fozelek, stb.) hasonlo a helyzet. Egyedul jatek, egyutt jatek, egy almossag, ket almossag es a toto, hogy ez vajon most mar az-e, amire tenyleg elalszik?
    Aztan az orditas, ha lerakom, a tutujgatas, a megint orditas, a felhergeles (sajat magat), az ujboli jatek (ilyenkor sokszor mar annyira nyugos, hogy semmivel nem lehet lekotni a figyelmet), ujbol agyba, and so on… Es akkor ott tartunk, hogy hulla faradt, 4-5 oraja fent van, hogy-hogynem ismet ennie kene, cici elo es bealszik… 🙂
    Nagyon tipikus a problemank? 🙂
    Vagy nagyon tipikus az, ahol elrontom? 😀 (Lehet, hogy neha hagynom kene 5-10 percig kiabalnom, aztan hatha elalszik….? Ez nem erossegem…)

    Bocsanat, hogy ilyen hosszu lett, csak gondoltam erzekeltetem, hogy viszonylag sokmindennel probalkozunk – ami persze sokszor be is jon es cici nelkul, ket nyikkanas utan mar alszik is. 🙂

    Koszonom szepen elore is a valaszod!
    (Es a szuper irasokat! Nagyon nagy mankot tudnak nyujtani szerintem meg egy tapasztalt Anyukanak is, hat meg egy elso babasnak!)

    Tovabbi szep napot kivanok,

    T. Viki.

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Nem rontottál el semmit, csak egy kicsit túlgondolkodtad a dolgot 🙂 Semmi nem történik, ha cicin alszik el. És semmi nem történik, ha van cicin etetés és van az elalvás előtti cicizés, ő pontosan tudni fogja, melyik melyik. Aztán ha már nincs szüksége erre a segítségre az elalváshoz, nem fogja kérni.

  • PetisZsófi

    2013. július 13. szombat

    Az miért van, hogy akár ölben is altatom és azt hiszem megnyugodott, elaludt és egy pillanat múlva rándul a keze, kipattan a szeme és újra sír, pedig nem volt zaj, meg se mozdultam, mégis újra ébren van és kezdhetem elölről az altatást.- ???

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      A babáknak kb. 20 perc kell az elalváshoz. Van, hogy gyorsan ellazulnak és látszólag mélyen alszanak, de ha leteszed őket, felriadnak, mert még a felszínes alvási szakaszban vannak.

  • Lulu

    2013. július 13. szombat

    Kedves Ági!

    Most 3 hónapos a kislányom. Kb. 4 hete van napirendje, ami azt jelenti, hogy napközben is altatom (nem várom a csodát, mint korábban, hogy magától elalszik).

    3 óránként eszik és a következő etetés előtt másfél órával elkezdem altatni. Az elmúlt hetekben ez ment is, kb. 5 perc alatt elaltattam, de az utóbbi napokban nagyon nem akar aludni, hosszasan sír mielőtt sikerül elaludnia. A susog-ütöget módszerrel altatom, annyi különbséggel, hogy susogás helyett kilégzéskor Ó hangot zengetek. Az altatás körülményei nem változtak, a kiságyában alszik. Az alvás előtti játék során az álmosság első jeleit (ásítás) mindig megvárom, tehát úgy gondolom, hogy fáradt, amikor leteszem. Az utóbbi napokban, „megtörtem” altatás közben és felvettem többször, magamhoz öleltem, de amint visszatettem az ágyába, újult erővel kezdte a sírást. Megszántam és nem egyszer cicin hagytam aludni picit, mert már magam is félve várom az altatás idejét, nagyon rossz hallanom ahogy sír.

    Lassan már az altatás módszerében is elbizonytalanít az, hogy sír és olyan, mint aki nem akar aludni menni. Pedig abban biztos vagyok, hogy pihennie kell napközben, hiszen amióta altatom (nem magától dől ki) azóta még este sem nyűgös és alapvetően kiegyensúlyozott baba.

    Mit tehetnék, hogy ne sírás árán aludjon el?

    Köszönöm előre is válaszodat!
    Üdv, Lulu

    • Lulu

      2013. július 13. szombat

      Azt még elfelejtettem, hogy kezdettől fogva hason alszik, bébiőr mellett és törölköző rollnikkal körülbástyázva, hogy szűkítsem az őt körülvevő teret, így nagyobb biztonságérzést adva neki.

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Minden baba másként tud ellazulni elalvás előtt. Van, akinek mozgatás kell (ringatás, járkálás, popsiütögetés), van, akinek az, hogy nyugton hagyják, és van, akinek mindenképpen szopi. Valószínűleg ő az utóbbi típusba tartozik. Most vagy cicin altatod el vagy ha ezt nem szeretnéd, akkor cumit is adhatsz neki.

  • Nagy Ágnes

    2013. július 12. péntek

    Kedves Ági! 6 hónapos babánknál kb 1 hete jelentkezik az a probléma, hogy este, lefektetés előtt kb 1 órát sír, amíg elalszik. Mindent a megszokott módon csinálunk: fürdetés, majd etetés cumisüvegből, ezután berakom a kiságyba, ahol mostanság pár percig szemét dörzsöli, próbál elaludni, aztán elkezd sírni, csak akkor nyugszik meg, ha a kiságyból kiveszem. Ha visszateszem, elölről kezdődik az egész.Megjegyezném, hogy egy nagyon nyugodt babáról van szó, aki nagyon keveset sír, legalábbis eddig ez volt…. Régebb már etetés közben majdnem aludt, de ahogy a kiságyba beraktam,azonnal elaludt. Most már azt is próbáltam, hogy kiságyban kapja a tejet, de az sem segít.Mellette vagyok folyamatosan, hátát simogatom, beszélni is próbáltam hozzá, de a sírást nem akarja abbahagyni…. Van esetleg ötleted, hogy mit tehetek még?

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Lehet, hogy már tovább tud ébren lenni, mint eddig és még nem elég álmos a megszokott időpontban. Próbáld meg egy 20-30 perccel később fektetni, mint eddig, hátha addigra már elég fáradt lesz hozzá, hogy a megszokott módon elaludjon.

  • Szőts Gabriella

    2013. július 12. péntek

    Kedves Ági!
    Szeparációs félelemmel mit lehet tenni? Már 1 hónapja alig alszik éjszaka a Fiam, eleinte csak 3 óránként, most már szinte óránként felkel, és „létszámellenőrzést” tart. Csak én vagyok jó Neki, Apa hiába segítene, az Ő kezében ilyenkor nagyon sír. Mit tehetnék? Türelmes vagyok Vele, mindig megnyugtatom, majd visszafektetem, de lassan teljesen kimerülünk. Talán még ami fontos lehet: külön szobában alszik, már próbáltam magunknál altatni ha felkelt, de az sem megoldás, mert csak forgolódik (nem találja a helyét). Meddig tart ez az állapot? Mivel lehet gyorsítani, ha egyáltalán lehet? Van esetleg homeopátiás segítség? Előre is nagyon köszönöm a gyors válaszod
    Szőts Gabi

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      A baba nem a szeparációs szorongás miatt kel fel. Valami más miatt kel, a szeparációs szorongás miatt azonban csak veled alszik vissza, mert ezt szokta meg. 2 dolgot kell tenni:
      1. megtalálni az ébredés okát, és ezt kezelni, így kevesebbszer kel majd. Leggyakrabban fogzás szokott állni a háttérben, ezen homeopátiás szerekkel tudsz segíteni: http://kismamablog.hu/fogzas.pdf
      2. megtanítani egyedül elaludni, hogy ha megébred, akkor egyedül vagy kis segítséggel is vissza tudjon aludni.

  • Szandra

    2013. július 12. péntek

    Kedves Ági!

    Ismét nagyon hasznos írást hoztál nekünk, nagyon igaz dolgokat írtál le 🙂

    Nekem olyan problémám lenne, hogy a kislányom 9 hónapos, és eddig gond nélkül elaludt az esti fürdés-szopizás után, most viszont sír, tépi csak a cicit, menne tovább, aztán megint cici, megint menne. Ha beteszem az ágyába, ott feláll és sír amíg ki nem vesszük. Eddig azért előfordult, hogy ha betettük az ágyába akkor elaludt. Most borult minden, órákig tart az altatás, ének, ringatás, simogatás, cici, semmi sem jó. Mit lehetne tenni? Nagyon megterhelő, sokszor még este tizenegykor is fent van, eddig kilencig mindig elaludt.

    Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Valószínűleg az a gond, hogy tudja, hogy jön az esti alvás, de ő már próbálgatja a nyíladozó akaratát és juszt sem akar aludni. Próbáld meg, hogy estefelé kimentek még a levegőre, nagy játék, elfáradás, egy kicsit később kezditek az altatást, mint eddig, hogy addigra már nagyon fáradt legyen és az egész esti rutin is kerüljön későbbre.

      • Szandra

        2013. augusztus 05. hétfő

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a jó tanácsot, megfogadtuk, kipróbáltuk. Sajnos ezáltal az esti „szenvedés” is tolódott. Megfürdettük később, nyolc helyett jóval kilenc után, ennek az lett a vége, hogy majdnem éjfél volt mire elaludt. Ugyanaz volt a szituáció, mint korábban, tehát az a két óra „vegetálás” is tolódott. Egyre többször fordul elő, hogy napközben már csak egyszer alszik, ettől reméltem, hogy este már nagyon fáradt lesz, de ez sem segít. Levegő, játszótér, semmi nem fárasztja le őt annyira, hogy megússzuk a két órás macerát. Viszont a nagyszülőknél elalszik kilenc körül, és még az éjszakát is átalussza.