Nyugtató tea a baba alvászavaraira?

A minap találkoztam vele egy fórumon, hogy többen afrikai vörös teát (leánykori nevén: rooibos) itatnak a babákkal, mert ettől állítólag megszűnnek az alvászavarok. Hát gondoltam, ennek én is utánajárok…

Nyugtató tea a baba alvászavaraira?A vörös tea Dél-Afrikából származik, a vörös fokföldirekettye leveli, fás részei és kérge tartalmazza azokat a hatóanyagokat, amelyekből a tea készül. Nincs benne koffein, viszont tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel (kálium, magnézium, kalcium, vas, mangán, réz, cink és fluor), vitaminokkal (C és E-vitamin) valamint antioxidánsokkal (hihi, lassabban fog tőle öregedni a baba :)). Amiért sokan bíznak altató hatásában: este nyugtató hatással bír (és még egy egész sor betegségre jó hatással van – nemcsak gyerekeknél, felnőtteknél is)

Mivel kellemesen gyümölcsös ízű, ezért felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt jó szomjoltó.

Az egyetlen, ami ilyenkor felmerül, hogy adhatom-e én ezt a babának, nincs-e benne olyan anyag, ami káros lehet. Nos, meg lehet nyugodni, utánanyomoztam: semmi olyan anyagot nem tartalmaz, amiért ne lehetne adni a kicsinek. Sok országban még hasfájásra is kifejezetten ajánlják, mivel az emésztésre nagyon jó hatása van. Mivel nincs benne koffein, ezért a nyugtató hatás sem kizárt.

De visszatérve az alvásra: este lefekvés előtt 1 csészével lehet adni a babának a vörös teát. Ízesíteni külön nem kell. Vizet forralni sem szükséges, mert langyos vízben is jól oldódik, 5-10 percet hagyjuk állni és máris kortyolhatja a baba. Egy próbát megér 😉

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

39 Comments

  • casablanka

    2011. január 29. szombat

    Sziasztok! van egy 2 éves kisfiam. 2 hónapos kora óta végig alussza az éjszakat. de most valami megvaltozott éjszaka felkel és torka szakadtabol elkezd üvolteni nem tudjuk lenyugtatni. mit csináljunk hogy nyugodtan aludjon? légyszives segitsetek! mar ott tartunk hogy mi nappal alig állunk a lábunkon.

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Lehet, hogy rosszat álmodik, ez ebben a korban kezdődik. Segíthet, ha kap egy kis lámpát éjszakára, vagy egy alvósállatkát, amiről meséltek neki, hogy ő vigyáz rá éjszaka.
      Ha többször ébred így egy éjszaka, segíthet lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea is. Végső esetben pedig segíthet, ha ilyenkor mellétek fekszik.

  • Judit

    2011. január 29. szombat

    Kedves Ági!

    8 hónapos kislányom nagyon rossz alvó.Van hogy 20 percenként is felébred éjszaka.Kipróbáltam a Sedatif Pc-t,ami úgy tűnt,hogy valamicskét segített,de nem volt az igazi.Tegnap egész nap rooibos teát iszogatott,majd este kapta a Sedatif Pc-t.Így csak egyszer ébredt éjszaka.(Máskor 8-10-szer is). A kérdésem az lenne,hogy adhatom e így a kettőt (rooibos+Sedatif Pc),vagy ez így túl sok?
    Köszönettel:
    Judit

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Igen, nyugodtan adhatod mindkettőt.

  • Torma Beáta

    2011. január 01. szombat

    Sziasztok!

    Tudom,hogy itt csak alvásproblémákkal foglalkoztok,de nem tudom kihez fordulhatnék! Kisfiam most 7 hetes, tápszeres. Sajnos a vizet,teát ízesítés nélkül nem issza meg. Az lenne a kérdésem,hogy ilyen korban adható neki már minimális cukor?
    Köszönettel:
    Bea

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Nem javaslom, hogy cukrozd az italait, mert a cukor még szomjasabbá teszi a babát, valamint a még íny alatt levő fogakat is rombolja.
      Annyit igyon mindenből, amennyit elfogad, ha csak keveset, akkor keveset, nem kell túlitatni, pláne nem cukros italokkal, mert ez az étvágyát is elveszi. Ebben a korban még nagyon jól működnek a babák ösztönei, ha szomjas, akkor iszik és pont annyit, amennyire szüksége van. A legjobb ital a víz, ha nem szereti, akkor kapjon ízesítetlen teát, esetleg instant babateát, ezek kicsit édesebbek.

  • Torma Beáta

    2010. december 27. hétfő

    Sziasztok!

    Nekem a kisfiam 5hetes. Sajnos kevés tejem van, és az étkezések fő részét a tápszer teszi ki. 4hetes koráig 2,5-3 óránként evett olyan 90ml körül. Ezért az egy hónap alatt majdnem 1,5 kg-ot hízott. Azt mondta a gyerekorvos,hogy szokjunk át a 4órás etetésre. Most 4 óránként eszik 120ml-t. Ha kevesebbet adok,akkor nem elég, nagyon sír. A barátnőm szerint sok a 120 ml.
    Kérdésem az lenne,hogy most maradjon a 4óránkénti etetés illetve,hogy a 120ml az sok?

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Ha kibírja 4 óráig, akkor maradhat a 4 órás etetés. A 120 ml nem sok, ilyen kis korban még a tápszeres babákat is igény szerint kell etetni. Ha viszont nem bírja ki a 4 órát, sír, nyugtalan, akkor nyugodtan visszatérhettek a 3 óránkénti etetésre, mert ilyen kis korban még nagyon gyors a baba emésztése, gyorsan kiürül a pocak. A kezdeti jó hízásnak és a 3 óránkénti etetésnek nincs köze egymáshoz, vannak eleve kezdetben jobban hízó babák, az első hónapban 800-1500 gramm közötti hízás normális, később ez ugyanolyan gyakoriságú táplálás mellett is egyre csökken.

  • Ági

    2010. november 18. csütörtök

    Ja és persze, mit tehetünk ezzel az alvásproblémával? Adjunk neki cumit? És ha igen, hogyan, miképp? Érdemes-e?

  • Ági

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hetes. A probléma a következő: eszik, 30-40 percet van mellen, utána kap tápszer kiegészítést, majd böfögtetés, majd nézegetés, beszélgetés következik, vagy már a kiságyban, vagy még nem ott, majd pelenkázás, és mikor látom rajta, hogy álmos, pl felnyösszen, akkor hasrafordítom és indulhat az alvás. Ez az egész procedúra kb 1,5 óra, tehát mire lerakom, sor kerül az alvásra, el is kéne aludnia. Ez meg is történik, attól függően, hogy időben rakjuk-e le, elalszik 15-20 percen belül. Majd alszik fél órát és felébred. És nem tudja magát visszaaltatni. És így időről időre felsír, hol nyitva van a szeme, hol csukva. Ha próbáljuk nyugtatni, behergeli magát és azért nem alszik. A védőnőm szerint hagyjuk így aludni, később kevésbé fog majd sírni, nyöszörögni alvás közben. Ja, és mivel így alszik napközben, ezért estére már annyira elfárad, hogy legkésőbb fürdés utántól alszik három-négyszer 3/4 órát, tehát az este-éjszaka nyugodtan telik, számára is.
    (Megfigyeltem, mit csinál, mikor csendben alszik: fél óra után nyög egyet, és átfordul a másik oldalára. Napközben ezt sírás kíséri.) Mi a teendő?
    Most vezettünk be 3 órás napirendet, most jön a 4 órás. (A védőnő szerint ez megoldja az alvásproblémát is, hát a 3 órás nem oldotta meg, nyugodtabb lett, de ugyanúgy nem bír aludni.)
    Nem biztos, hogy minden ciklusban kell aludnia, de honnan tudom, hogy mikor kell? Séta alatt nem üvölt fél óra után, hanem vagy visszaalszik, vagy nem, ha nem, akkor nézeget, de nyűgös már a következő etetés után. Normális-e, hogy így alszik és ennyire keveset napközben?

    Várom válaszod, köszönettel:
    Ági

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Válasz: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha, mert akkor azt tanulja meg, hogy a kiságy játékra való és nem akar majd benne aludni. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.
      Az a gond, hogy ha néha így, néha úgy alszik el, akkor ez így is fog maradni, mert hozzászokik, hogy nem a kiságyban alszik el. Persze néha lehet máshol is altatni, ha már nagyon nem megy, de legkésőbb 5 hónapos korig ki kell alakítani az ágyban altatást, utána már csak hosszas sírás után szokott menni.

      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja. Cumit is lehet adni, ha elfogadja, ez segít az önálló elalvásban.

      Azért nyög fél óra után, mert akkor ér véget a mélyalvási ciklus a babáknál, ilyenkor ha valami (pl emésztés) zavarja őket, felébrednek rá.

      Minden ciklusban kell aludnia, ebben a korban 4x szoktak aludni napközben, általában 1-2 órát. 3 hónapos korra már csak 3x alszanak és 40-90 percet egy-egy alkalommal, 6 hónaposan már többnyire csak 2x, ilyenkor van először, hogy egy ciklusban egyáltalán nem alszanak.

      7 hetesen nem szabad 4 órás napirendet bevezetni, ez teljesen ellenkezik a gyerek érdekeivel! A napirendet nem te vezeted be, hanem a gyerek igényeihez igazodik, 3-4 hónapos korban magától áttér a 3 órásról a 4 órás napirendre, ha erőlteted, akkor azzal azt éred el, hogy ritkán sokat eszik majd, többet bukik, túlterheli az emésztőrendszerét az egyszerre nagyobb mennyiségű evés. A jó napirend nem az, hogy mindig ugyanazokban az időpontokban történik minden, felesleges is lenne bevezetni, mert 2-3 havonta változnak a kicsi szokásai. A jó napirend a baba számára is követhető: evés, büfizés, játék, ha elfáradt, alvás, mindig azonos sorrendben. A játékidő fokozatosan nyúlik, ahogy nő a baba most még csak 1 órás, 1 hónap múlva már 1,5 órás lesz és így tovább, ezáltal kerülnek az evések is egyre távolabb egymástól. 7 hetesen még az is normális és elfogadható, ha 2-2,5 óránként éhes a baba, mert nagyon gyors az emésztése és kicsi a gyomra, ez 2-3 hónapos kor között teljesen rendeződni szokott és 3 órásra nő.

  • Szilágyi Kata

    2010. szeptember 13. hétfő

    Azt szeretném kérdezni, hogy a rooibos(vörös) teát lehet-e pár hetes (7) babának adni?És ha igen, milyen formában és mennyit? Valamint, hogy lehet észrevenni, ha nem elég a tej?És ha már nem tud kiszívni tejet a picúr, akkor is mellen marad és nem akarja elengedni.Vagy akkor még tud egy kicsit szippantani belőle?(akkor még talál benne?)

    Válasz: Ebben a korban már lehet adni, de teljesen felesleges, mert a szoptatás kárára megy, még nincs rá szükség, hogy mást kapjon a baba, mint anyatejet. A szoptatás addig tartson, ameddig a baba el nem engedi az anyamellet, ilyenkor még legalább a teljes tejmennyiség 30%-át ki tudja szívni.

  • Nagy Andrea

    2010. szeptember 01. szerda

    Szia Ági!
    Bár már második gyermekemet nevelgetem, sok fontos információt találtam itt, ami most kisfiamat érinti. Van viszont egy „gondom”: 9 hónapos kisfiam éjszakánként elég rosszul alszik, először 2 körül ébred, utána 2-3 óránként és nehezen alszik vissza. Észrevettem, hogy pukizásokra ébred fel, amiből hajnalra bekakilás lesz. Mit tudok ezzel tenni? Esetleg a fogzás miatt lehet ez? Még nincs egy foga sem, nap közben nagyon nyáladzik. Adtam neki Chamomillát és Viburcol kúpot is, mindegyik után bekakilt. Egyáltalán, ez összefügg a kakilással, vagy merő véletlen volt? Köszönöm válaszod.

    Válasz: Valószínűleg a bekakilás csak véletlen volt. Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Szilágyi Kata

    2010. augusztus 15. vasárnap

    3 hetes a kisfiam.Az elmúlt pár napban egyre többet sír és egyre erőteljesebben.Eszik eleget szerintem, elalszik a cicin, majd 10-30 perc után szintén sírva ébred.Akkor próbálok vele játszani, de csak addig ” fajul” a helyzet hogy ismét cicin van.És minden kezdődik elejéről. Ezt 2-3-4x ismételjük aztán jön egy hosszabb alvás 2-3 óra.De a pocija már majdnem szétszakad akkora.Espumisan cseppet adtak a kórházban neki, én is azt vettem itthonra, de valószínű nem elég hatásos.Mit csinálj vele hogy ne sírjon ennyit és ilyen keservesen, vagy mit adjak neki?Mert ez mindkettőnknek nagyon rossz.Előre is köszi a segítséget.

    Válasz: A gond az, hogy evés után ne fektesd le aludni. Nem a hasfájás a gond, hanem az, hogy a babák emésztése kb. fél órával evés után indul be, ilyenkor távoznak a szelek, kakilnak stb. és ez felébreszti az álmából, aminek természetesen nem örül. Evés után büfiztesd meg és tedd le nézelődni (ne a kiságyba, hanem oda, ahol ti is vagytok járókába, vagy hordozóba) Kb. 30-40 perc után már kezd álmosodni, eddigre már túlesik az emésztésen, ekkor dédelgesd meg kicsit és tedd le aludni.

  • györgyi

    2010. július 17. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam most múlt 10 hónapos és kicsit aggódom, mert barátnőim hasonló korú gyermeke max kétszer alszik egy nap, de inkább egyszer, ebéd után 2 órát. A mi kisfiunk ehhez képest háromszor. Este fél 9 körül fekszik le, reggel 6-fél 7-ig alszik. Ébredés után 1 órával ismét lefektetem,mert dörzsöli a szemeit. Igaz, ringatom 10 percet, de másfél órát ilyenkor szuszókázik. Ugyanez van 2 körül is, és este fél 7-től megint nagyon fáradt, ásítozik, szemet dörzsöl,nyűgös, tehát ilyenkor ringatás után megint alszik fél órát. Az éjszakákkal nincs gond, végigalussza reggelig. Szerinted létezik olyan, hogy túlaltatom vagy neki ennyi az alvásigénye? Próbáljam leszoktatni pl. az esti fél óráról? Az az igazság, hogy az esti fél 9-es lefekvésről nem nagyon szeretnék áttérni a korábbira, mert akkor hajnalban kelne és azt az apukája munkabeosztása miatt képtelenek lennénk kivitelezni, neki is pihennie kell. Kicsi lakásban lakunk, tehát nem megoldható a baba elszeparálása. Szerinted? Előre is nagyon köszönöm a választ.

    Válasz:Ha túlaltatnád, annak lennének jelei: idő előtti felébredés, nehéz elalvás stb. De nála tökéletes mindez, egyszerűen csak ilyen típus, nincs miért aggódnod.

  • Kat

    2010. április 19. hétfő

    Sziasztok!
    3 hetes a kisfiam és álmában elég sokat nyög. Olyan hangosan, hogy aludni sem tudunk tőle. Nem sír, csak olyan hangokat ad, mintha szenvedne. Lehet a szél bántja? Vagy büfi maradt bent? Amikor felébred és nyújtózkodik akkor jön ki belőle a puki. Adhatok neki édeskömény teát? Ezt én igyam vagy a baba igya?

    Válasz: Igen, lehet neki édeskömény teát adni kiskanállal, de jobb ha Infacolt veszel, ami direkt erre való és ilyen korú babáknak.

  • Anima

    2010. április 13. kedd

    Kedves Ági,

    Lehet, hogy nem ez a legjobb hely, ahol ezt megkérdezem, de hirtelen ezt találtam…A kislányom 2 éves múlt. Éjszaka néha sokszor kel, néha alig. Még mindig „cicizik”, de ez engem nem igazán zavar. A probléma az, hogy vannak időszakok, amikor izzadva és reszketve ébred és mutat valahová, de annyira sír, hogy nem értem mit mond. Persze betudhatjuk ezt rossz álomnak. Vagy mégsem? Sokszor annyira fél, hogy nem akar a szobában maradni és ki is kell onnan vinnem hajnalban vagy éjszaka, hogy megnyugodjon. De ez előfordul napközben is. Pl: játszunk, nevetgélünk és egyik pillanatról a másikra a fülére csapja a kezét és riadtan néz, vagy rémült sírásba kezd, de nem akar róla beszélni. Ma délután a szeme elé rakta a kezét és folyamatosan kérdezgette előtte, hogy ki van itt és nézett valahová. Volt, hogy egy bácsit emlegetett egy nénivel és babával. De ezt hosszú napokig. Tegnap éjjel annyira sírt mikor felébredt, hogy hányni kezdett. Hallottam olyanról is, hogy családi feszültség okozhatja, de egész más dolgok is. Nem érzem, hogy nálunk ez lenne a helyzet (családi problémákra gondolok). Bár ki tudja ő mit érez. Tanácstalan vagyok. Kérlek adj tanácsot. Előre is köszönöm.

    Válasz:Ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek, ezért ilyenkor gyakori, hogy a kicsi felriad éjjel. Ezt kinövi. Segíthet, ha este lefekvés előtt iszik egy kis Rooibos teát, valamint ha van éjjeli fény a szobájában.

    • Tücsök

      2011. május 12. csütörtök

      Szia!Nem tudom mennyire hiszel a túlvilági dolgokban,de szerintem a kislányod szellemeket lát!Ugyanis,a gyerekeknek még megvan ez a képességük.Szerintem keress egy hozzáértöt aki megtudja tisztítani a szobáját ezektöl a dolgoktól!Ha nem jártál sikerrel,írj és én lehet hogy tudok segíteni!Sok sikert!

  • Edi

    2010. március 28. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hetes és sokat fáj a hasa. Azt szeretném kérdezni, hogyha este 1 filter Mecsek baby teát itatok vele használhat-e vagy inkább hagyjam! Köszönöm és várom válaszát!
    Edit

    Válasz: Adhatod neki, de hatékonyabb a Gripe Water (patikában kapható), 1 kiskanállal kell adni belőle.

  • Beáta

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági !

    A múltkor már írtam Neked a 6 hónapos kislányom napközbeni alvásával és éjjeli felébredésével kapcsolatban. Nagyon köszönöm a tanácsaidat. Már egyre kevesebbet van babakocsiban és éjszaka is alig kel fel. A napközbeni elalvásnál viszont úgy alszik el, hogy közben teát iszik. De most olvastam a rooibos teáról, ezt majd én is kipróbálom, mert most a Humana jó éjt teáját szoktam neki adni elalváshoz /ez cukormentes, gyógynövényes tea – citromfű, hársfa, kakukkfű van benne/. De elég sokat megiszik elalvás előtt kb. 100 ml-t.

    Most egy másik problémára szeretnék tanácsot kérni Tőled.
    A kislányom széklete 3 hetes kora óta sötét zöld. Amíg tartott a hasfájós időszak – ez kb. 5 hónapos koráig – addig azt mondta az orvos és a védőnő is, hogy a hasfájás miatt van. Én sajnos nem tudtam szoptatni, mert nem volt tejem, így tápszert kapott a Milupa HA 1-est. Igazából semmi nem indokolta, hogy hypoallergén tápszert kapjon, csak amikor először vettünk a gyógyszertárban ezt ajánlották. Több hasfájás elleni szert is kipróbáltunk, először 2 hónapig a Mecsek Baby teát itta, de aztán az már nem volt hatásos /a Gripe Water nekünk nem jött be, mert hetek múltán sem nyelte le, kiköpte/, végül az infacol lett jó. De ezt már nem adom neki.
    Most egy hete már HA 2-es tápszert kap, és persze eszik már egy-két bébiételt /alma-őszibarack, és sütőtök-alma/, és napi egyszer tejpépet. De kanállal nem hajlandó enni, elfordítja a fejét és összeszorítja a száját. Ezért cumisüvegből adom neki a bébiételt is /egy kis tápszerrel keverve/, meg a tejpépet is. Azért majd lassan szeretnék áttérni a kanállal való etetésre.
    A kérdésem az lenne, hogy véleményed szerint mi okozhatja a kislányomnak a zöld székletet /egyébként normális állagú, nem híg/. Vagy egyáltalán ez gond-e, normális dolog-e? Az orvos azt mondta, hogy adjak neki normaflort. vagy tud felírni neki speciális tápszert, de az nagyon rossz ízű, nem biztos hogy megenné. A normaflort 10 napig kapta, de nem változott semmi. Szerinted a tápszer okozhatja ezt, váltsunk másikra? Ha igen melyiket ajánlod? Én a Hippre gondoltam, mert a tejpép is Hipp és azt is szereti. Már volt aki azt mondta, hogy adjak neki feles tejet, de én ezzel nem értek egyet.
    Arra is gondoltam, hogy a camomilla vulgaris 15 CH-s homeopátiás gyógyszert kipróbálom, hátha segítene a fogzási tünetei enyhítése mellet a széklete rendezésében is. Ebből napi hány golyót kell adni, és kell-e egy hét után egy hét szünetet tartani. De előtte fontosnak tartanám kideríteni, hogy mi okozza a problémát, mert hiába adom neki a gyógyszert, ha pld. a tápszertől zöld a széklete.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ha neked ez így megfelel, akkor maradhat a teázás nappal, ez egyáltalán nem gond.
    A zöld széklettel nem kell foglalkozni, sok minden okozhatja, pl. ha jóétkű a baba és többet eszik, de ha nincs hányás, nem lázas, akkor nem kell foglalkozni vele.
    A feles tejet semmiképpen nem javaslom, súlyos allergiát válthat ki.
    A zöld széklet oka a fogzás is lehet. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Gergely Gabriella

    2010. január 25. hétfő

    Sziasztok!
    Az én gyerekem 6 hetes.Pár napja nem tudjuk elaltatni este. Nappal semmi gond, de az esti fürdés és evés után nem megy az alvás.Elalszik, de 20 perc múlva ismét fent van, és onnantó kezdve ordít.Újra vacsorázik, de az sem segít.Eddig nem adtam neki teát, a vörös tea segítene?Ha igen, akkor milyet adjak neki?

    Válasz: Nem az a baj, hanem az, hogy ebben a korban este már hosszabban szeretne fentlenni a baba este, mint nappal két alvás között. Legyen ébren az utolsó alvás után legalább 2 órát és utána vidd fürdeni, ez megoldja a dolgot.

  • bertomi

    2010. január 12. kedd

    Sziasztok!
    Köszi a sok hasznosnak hangzó infót, ki is fogjuk próbálni. Kislányunk 10 hetes és kb. 1 hete nagyon nyugtalan este, egyre később tud csak elaludni ringatás után. Éjféllel indult és tegnap már éjjeli 2 óránál tartottunk, annak ellenére, hogy „rendesen” akár 5 óra óta nem aludt.. Előtte is el-elalszik, azonban 5-30 percen belül felébred és sír, nyugtalan. Ha már elaludt végre, akkor alszik 6-6,5 órát is egyben.
    A kéérdésem még az, hogy ekkora babának mennyi roiboos teát adhatunk?

    Előre is köszi!

    Válasz: 10 hetesen még nem igazán a nyugtalanság miatt nem alszik, ezért nem javaslom a Rooibos teát. Egyrészt, ha estefelé néha elalszik 20-30 percekre, akkor az „rendes” alvásnak számít, mert a mélyalvás ebben a korban 20-30 perc, tehát csak neked tűnik kevésnek, ő alszik, csak aztán megébred, ami abból adódhat, hogy ezt a plusz 4. alvást lassan el fogja majd hagyni. Ebben a korban este kb. 2 óra ébrenlét után fárad el a baba, ekkor lehet lefektetni, ha tehát pl. este 10 felé szeretnéd lefekteteni, akkor 8 után már ne aludjon. Ez az esti több nyugtalan rövid alvás abból adódhat, hogy ilyenkor elaltatod, elringatod, vagy cicin alszik el és mivel már magától ilyenkor nem aludna, ezért nyűgösen ébred.
    Tehát azt kell tenned, hogy este ha mondjuk 5kor kel fel a délutáni alvásból, akkor fél7-7 felé még alhat egy rövidet, és utána fél10-10 felé fektesd le, de közben már többször ne altasd el, játszatok, legyetek vele, így mire az esti alvásra kerül a sor már elég álmos lesz és el fog aludni.

  • Andi

    2010. január 01. péntek

    Sziasztok!

    A mi babánk 2 hónapos és érdeklődnék, hogy melyik vörös tea legjobb a számára?

    Válasz: Bármelyik (nem túl ízesített) rooibos teát adhatod neki, a hasfájást is csillapítja.

  • Kitti

    2009. november 24. kedd

    Sziasztok!
    Van egy 7hónapos kislányom.Napi 1-2 alkalommal szoptatom a többi már hozzátáplálás főzelékkel gyümölcsel stb. Elég nyűgös most a fogai miatt de azt még tudom nálla kezelni, most viszont szárazon köhécsel, és még rá is turbóz mert szeret visítani meg ordítani mert élvezi a hangját de csak még jobban bereked, adhatok neki Pickwik rooibos variation teát?Mangó őszibarack.mézes Citrusos van.
    Arra számítok hogy megnyugtatná és a torkának is használna. van otthon kamilla is de abból nem lehet sokat adni mert ki szárítja.

    Válasz: Igen, rooibos teát adhatsz neki, de nézd meg, hogy valódi rooibos tea-e, vagy feketetea ízesítve, mert a feketeteában koffein van.

  • Lakatos Viktória

    2009. október 22. csütörtök

    szia!!!!
    nekem is lenne egy gondom 3éves és 2éves kisfiaimmal, este elalvás elött teáznak majd este vagy ugy 4üvegteát isznak még, hajnalba már pelenkát kell cserélni és vagy 5ször kell hozzájuk fel kellni vmit nagyon elrontotam . mit lehetne tenni? már probáltam hogy nem adok neki de ugy 2ora hoszákat fent van és sir majd könyörög hogy hozzak neki teát, már három napja nem alszok azota nem adtam nekik de nagyon fáraszto igy!!!!! ha elalvás elött adnák neki vörös teát segitene?

    Válasz: Próbálj meg nekik tea helyett vizet adni, ez be szokott válni.

  • Kriszti

    2009. július 08. szerda

    Sziasztok!

    A kislányom most 11 hónapos,eddig sem aludta át az éjszakát,de most aztán véglag felhagyott vele.délután már csak 1 órát hajlandó aludni,éjjel meg rákezd a szokásos hisztire.Elalszik majjd 2 óra mulva percenként felsír és csak kézben hajlandó elmaradni,és órákba tellik míg sikerül ugy kifárasztani,hogy reggelig alszik.Ami kb 2 óra.Tehát ez a 2 óra igen kevés .Akartam venni neki az afrikai teát ,de a gyogyszerész lebeszélt róla.Most akkor lehet vagy nem adni a kicsinek.

    Válasz:
    Lehet adni, gyümölcstea, semmi gondot nem okoz, csak az alvásban segít.

  • MBeata

    2009. június 05. péntek

    Szia Agi,
    Kisfiam 13 honapos, elég jo alvo, nem is az alvással van gond.
    Gondom, hogy nem hajlando a kiságyában aludni még nappal sem. Kb. 9-10 honapos koráig nem volt gond a kiságyban alvssal nappal és éjjel sem. 10 honapos kora ota hajnali fel 2 majd 1 azután fel 1kor ébredt és nem tudtuk ot visszatenni az ágyágba mert csak visított. Ha viszont kozénk tettuk a nagyágyba, reggelig aludt. Ejjel mar nem szopizik csak teát iszik. Reggel es este alvas elott szopik, evessel semmi gond, etvagya remek. Kb 1 honapja probaltuk ravezetni az egyedul elalvásra, felalomba ringattuk majd betettuk a kisagyba h maga aludjon el, ezt csinaltuk kb. 2 hetig persze soha nem aludt el az ágyában csak a kezunkben. A kisagyat ugy helyeztuk el h lasson at a nappaliba, ne feljen. De 20 perc utan kenytelenek voltunk ot kivenni, mert annyira zaklatottan sirt h szinte mar remegett. Na azota, h hagytuk ot sirni a kisagyban, nagy ivben keruli a kisagyat es most mar csak ugy alszik ha kezben elalszik mely alomba, betesszuk kisagyba, ez kb 8 orakor van es max. 10ig hajlando ott aludni, ha nem vesszuk kozenk visit. Probaltuk, h kezben visszaaltatjuk es igy be a kisagyba, max fel ora es rajon h hol van. Mi a velemenyed? Tulzott kotodes? Megszokta az egyutt alvast? Ne csinaljak ebbol gondot, ugyis kinovi?
    Koszonom valaszod, tanácsod.

    Válasz: A kisfiad ébredését a szeparációs szorongás okozta, ezért aludt köztetek gond nélkül. Szerintem ez egyáltalán nem gond. Majd ki fogja nőni, addig pedig, ha mindenkinek kényelmesebb az együttalvás, miért ne maradjon? (általában 2-2,5 éves korban maguktól ki szoktak szokni az együttalvó babák az ágyból, de van, hogy még előbb)

  • ko.da

    2009. április 29. szerda

    Szia Ági!
    A segítségedet szeretném kérni, mert kislányom most 6 hónapos és az éjszakai felébredésekkel vannak problémáink (problémám!). Úgy 2-3 hónapos koráig egyszer kelt fel éjszaka, de azóta egyre sűrűbben ébred fel. Az elmúlt éjszaka: 19:30-kor elaludt magától, 21:30-kor volt az első ébredése, ilyenkor max. 3 percet szopizik utána még lazul egy kicsit, majd visszaalszik. a következő alkalmak 23.30-kor, majd 02, 04, 05, 06-kor voltak. Egész idő alatt általában félálomban van még a szemét sem nyitja ki, ha végeztünk büfizik és már alszik is tovább. Próbálkoztam, hogy csak a cumit adom a szájába, de akkor meg teljesen felébred és sírni kezd, ugyan ez van akkor is ha nem megyek be hozzá. Hajnalban általában magamhoz veszem az ágyba, mert már alig birok felkelni hozzá. Kérlek adj tanácsot, hogy mit csináljak! Reggel egyébként még vissza alszik úgy 1 óra ébrenlét után, majd jön a délelőtti utána a délutáni alvás és van hogy 17:00 körül még szunnyad egy félórát. 18:30-kor fürdés és 20:00-kor legkésőbb már alszik. A napirendünkkel van gond? Válaszodat előre is köszönöm!!!!

    Válasz: Ebben a korban szinte minden babánál megkezdődnek az alvással kapcsolatos problémák. Ennek az oka elsősorban a fogzás. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor mindenképpen kell erre gondolnod. Homeopátiás szerekkel tudsz segíteni rajta. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erről bővebb leírást.
    Emellett arra is gondolni kell, hogy ilyenkor van egy intenzív növekedési ugrás, ezért megint megéhezhet éjjel a baba. A hozzátáplálás ezen nem sokat segít, mert a gyümölcsök egyáltalán nem olyan táplálóak magukban, ezért célszerű estefelé gyakrabban, akár félóránként szoptatni, így biztosan jóllakik majd.
    Napközben az életkori átlaghoz képest túl sokat alszik, ha magától alszik el ilyen gyakran segítség nélkül, az nem gond, de ha te altatod el (pl. szopival, ringatással), akkor ez is lehet a túl sok felkelés oka.

  • horvathsziszo

    2009. április 20. hétfő

    Sziasztok.
    Nekem van egy 17 hónapos kislányom. Kb. 2 hónapos kora óta velem alszik. Még szopizik, még 1 éjszakát nem aludt végig, én is totál kivagyok. Van olyan, hogy csak 2x ébred( havi1x) , de ált. 4-5x, szopizik, és visszaalszik. Néha óránként, félóránként felsír, megsimizem, és alszik tovább. Ez normális,elnőheti még vagy baj van? Segítsen valaki!!!
    u.i. Kipróbálom a rooibos teát!

    Válasz: Semmi baja nincs, inkább csak az, hogy megszokta a közös alvást. Ki fogja nőni. Az alvásciklus 18 hónapos korra éri el a felnőttek alvásciklusának hosszát, az idegrendszer pedig 2-3 éves kor körül érik meg az alvásra, legkésőbb eddigre javulni szokott a helyzet.

  • Tóthné Rózsa Petra

    2009. április 09. csütörtök

    Szia Ági.

    Ismét segítségért fordulok hozzád mert kb. egy hónapja írtam neked. A kislányom már 7 hónapos és még egy éjszakát sem aludtunk végig,és mostanában még rosszabb.Szépen elalszik este fél 9 körül és éjfél körül elkezdi a szokásos forgolódását, sereg-forog az ágyban van úgy hogy teljesen keresztbe fordul és ha sokáig hagyom fölébred és akkor órákig is eltart mire vissza alszik.Naponta 5x eszik jó az étvágya mostmár és kipróbáltuk a vörös teát is és a homeopatiákat de nem jutunk előbbre. Ő nagyon jól bírja mert egy jó kedvű kisbaba nincs vele gond nappal de mi egy kicsit fáradunk. Mit tehetnénk hogy jobban aludjon?

    Petra

    Válasz: Az a gond, hogy megszokta, hogy segítséget kap a visszaalváshoz. A megoldás az, hogy megtanítjátok önállóan elaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

  • Horváthné Vizsi Hajnalka

    2009. április 02. csütörtök

    Szia Ági!

    Ismét segítségért fordulok Hozzád!
    Kisfiam 8 hónapos, még szinte soha nem aludta át az éjszakát, nem is ez a gond: kezdetben nagyon hasfájós volt (3 hós koráig), utána jöttek a fogak, de szinte a hajnali ébredés állandósult nálunk. Úgy gondolom nem a hozzátáplálás miatt van, mert ha csak szopizott akkor is ébredt. Már szépen eszik főzeléket, gyümit, egyáltalán nem válogatós, egy angyal.
    Általában hajnali 4-5 között ébred, nyöszörög, forgolódik, majd felébred. Ilyenkor mindig felveszem, pár korty Chamomilla CH15-öt adok neki, amit már este vízben feloldok (készülök a hajnalra:). Ezt nagyon szívesen fogadja, és utána kb. 5 perccel elkezd szegényem pukizni, majd visszaalszik segítséggel.
    Kérdésem, h szerinted mi okozhatja ezt nála?
    Van, aki azt mondja, h sokat eszik és nem pihen a pocija, de akkor miért pont hajnalban jelentkezik ez a probléma?
    Reggel szopizik, tízóraira gyümit kap vagy pürét, délben főzeléket, uzsira megint gyümit este hat körül szopizik (a vacsit még nem váltottuk ki) és lefekvés előtt is szopizik még picit. Tehát szerintem ugyanannyit eszik, mint egy átlagos baba az ő korában.
    Már arra is gondoltam, h az esti szopi után adok neki Gripe Watert, az sokat segített a hasfájásán. Szerinted?

    Várom válaszod! Addig is minden jót kívánok Neked!

    Üdv: Hajni

    Válasz: A hozzátáplálás és a fogzás is okozhatja. A Chamomilla is jó hasfájásra, ezért hat, amikor beadod neki.

  • Vali

    2009. március 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Vettem teát, nem egyszerűen ment, mert mindegyik ízesítve volt (vanília, narancs, méz stb.), végül a drogériában kaptam natúron. Hiába az igyekezetem a gyermekem nem issza meg, még fruktózzal sem, fintorog, kiköpi. Így jártam a Babamosoly teával is, csak a megszokott instant teát issza. Mit tegyek? Apuka azt mondta, hogy csempésszek a vörös teából a másikba, hogy szokja az ízét. Ez a megoldás? Holnap kipróbálom a gyerekteát is, hátha… Lassan teázót nyithatok! 🙂

    Válasz: Apának van igaza 🙂 Keverd össze a másikkal és mindig egy kicsit növelj a másik tea arányán így megszokja az ízét.

  • Vida Agi

    2009. március 29. vasárnap

    Nyugodtan adjátok a Herbáriát, az patikában is szokott lenni.
    6 hetes kortól adható

  • Vali

    2009. március 27. péntek

    Sziasztok!

    Enikő, én Pickwick gyerekteát vettem, nem tudom Bea milyen vörös teát ad… engem is érdekel! 🙂

  • Enikő

    2009. március 26. csütörtök

    sziasztok!
    Milyen márkájú teát adtok a babának? 1 éves fiam nekem is felkel még éjszaka..jó lenne, ha ez megszünne.
    köszi

  • Bea

    2009. március 23. hétfő

    Tegnap hatalmasat kirándultunk, este a szokott időben tettük le kisfiunkat (most másfél éves), azelőtt kétszer-háromszor felébredt, inni, nyöszörögni, simizni kellett (most a szemfogai jönnek, de még nem aludta át elejétől végéig csak egyszer-kétszer az éjszakát. Tegnap a vacsihoz adtam neki egy kis pohár vörös teát, legelőször hajali fél ötkor ébredt, akkor odavettem magam mellé, ahol nyöszörgött, nyűglődött, ivott, forgolódott egy jó ideig, aztán elaludt és reggel fél 9-kor kelt!!!! Ilyen még soha soha soha nem volt, minden reggel hétkor kipattan az ágyból, s persze mi is… Ma a férjem el is késett a munkából, nem volt ébresztés… 🙂
    Persze, lehet, hogy a kirándulás is bejátszott ebbe a nagy alvásba, de máskor is voltunk ennyit levegőn, úgyhogy… ma este is le fogunk dönteni egy pohárkával… 🙂

  • Amina

    2009. március 23. hétfő

    Sziasztok,

    Én személy szerint imádom a vörös teát és van is itthon de az én babám csak 3 hónapos tegnap töltöttük. Én mikortól adhatom vajon neki?

    Válasz: Már adhatod neki (elvileg 6 hetes kortól adható, hasfájásra is jó)

  • Vali

    2009. március 22. vasárnap

    Sziasztok!

    Éppen a héten vettem egy gyerekteát: csipkebogyó, rooibos tea, almadarabok, hibiszkusz, aromák, citromhéj van benne. Akkor adhatom a 7 hónapos fiamnak?
    Eddig instant teát kapott, de szeretném ha nem agyoncukrozott löttyöt inna. A barátnőm ilyen gyerekteát ad a fiának és natúron imádja a kicsi. 🙂

  • bettibea

    2009. március 19. csütörtök

    Ez érdekes! Szerintem én kipróbálom…