Nem akar elaludni a baba

Gyakran írom meg a hozzám forduló anyukáknak, hogy a babák egész egyszerűen arra vannak programozva, hogy ne aludjanak. Persze a szakkönyvek szerint 15-16 óra alvásra minimum szüksége lenne naponta egy átlagos 8 hónaposnak, de ő nem olvasta ezeket a könyveket, éppen ezért a többség jó, ha 12-13 órát alszik.
Nem akar elaludni
Miért van ez?

Mert a baba idegrendszere arra van beállítva, hogy csak úgy szívja magába a sok élményt, ingert és tudást. Véleményem szerint ehhez sokat hozzátesz a mai modern világ is, hiszen itt annyi inger veszi körül a babát: mi felnőttek szinte észre sem vesszük már a sokféle zajt, hangot, szagot, fényt, mozgást, míg a baba, akinek az idegrendszere erre van kihegyezve, ő bizony észreveszi! És túlpörgéssel, alvászavarokkal reagál rá.

Ezen a videón ez jól látszik:

Ezért szoktam én azt ajánlani, hogy segítsünk a kicsinek elalvás előtt ellazulni és ezért van az is, hogy babakocsiban jobban alszanak a kicsik. Ott ugyanis többnyire kint van a szabad levegőn, ami eleve „elnyomja”, a kocsival el tudod ringatni, ami segít neki az ellazulásban, és odakint a kertben sokkal nyugodtabb a világ, sokkal inkább az ősi belénktáplált helyzetnek megfelelő.

Az ellazításra bármi megteszi, ami ütemes. A szopizásnál a kicsi ütemesen szopizik és ez segít neki kikapcsolni a külvilágot, a ringatás, a popsiütögetés, a hátsimogatás, a cumizás, a járkálás fel-alá, a dúdolás, a susogás egyaránt ütemes tevékenységek. Nem az tehát a kérdés, hogy kell-e segíteni neki az elalvásban, az ellazulásban, hanem az, hogy hogyan segítsünk neki, ami számunkra is hosszútávon elfogadható és kényelmes.

Szokták mondani, hogy 2 éves korra „megérik az idegrendszere” a babának az alvásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ekkorra már megtanulja az alvást és az elalvást – az alvás ugyanis tanult dolog. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy segítsünk neki végigjárni ezt az utat.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

127 Comments

Comment navigation

  • Vince Hajnalka

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági!
    Gratulálok nagyon jó a blogod 🙂 Már a várandóságom alatt sokat olvastam és tanultam. Most eljött az idő hogy én is kérdezek. A mi kis Máténk 10 hetes,nagyon aktiv baba. Már az első hetekben is több mint 1 órát ébren tudott lenni. Az éjszakai alvás az 4 hetesen beállt és 1szer kel fel enni. De nappal hát az katasztrófa. Jobban mondva az elavás,mert mindig sírással alszik el. Ringatom énekelek neki símogatom,de 10 perc ordítás biztos hogy van mindig. Látom rajta hogy álmos,mert a szemét dörzsöli meg piros a szeme körül. Mért van hogy ilyen nehezen alszik el és van e rá megoldás?? Probáltam már hogy leteszem az ágyába és egyedül aludjon el,el is alszik 10 perc ordítás után de én sajnálom otthagyni ordítani. Segiteni szeretnék de nem tudok.Ezért kérek tanácsot tőled. Ha elaludt akkor 40 perc után ébredezik és ha kitartó vagyok kb 20 percig akkor sikerül visszaaltatni és akkor alszik még 1 órát. De mért kel fel félidőben? Mert ha akkor kiveszem az ágyból akkor vagy előbb lesz a szopizás vagy hamarabb nyűgös lesz és az egész napirend felborul. Nálunk a babakocsis alvás is érdekes mert van hogy kint is kézben alszik el és csak addig alszik még mozog alatta a kocsi. Ritkán alszik ugy is benne hogy nem tologatom. Kérlek segíts ha tudsz. Előre is köszönöm.
    Üdvözlettel Hajni!

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Azért alszik el nehezen, mert nem tudja „kikapcsolni” maga körül a világot és még nem tanulta meg elaltatni magát. Ebben segíthet, ha kicsit besötétítesz, megdédelgeted, utána leteszed az ágyba és ezt mindig ugyanúgy csinálod. Simogathatod a hátát is, amíg el nem alszik.
      Ebben a korban a 40 perces alvás normális, felesleges visszaaltatni, ez csak plusz tortúra, inkább vedd ki ilyenkor, legyen ébren, játsszatok, és ha megint elálmosodik, akkor fektesd le.

  • Lala

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 és fél hónapos.3100g született, most 5500g.2 hónapos korától tápszert kap (AR).Mosolygós, ügyes baba.Este 8-tól reggel 5-6-ig alszik:)
    2 kérdésem lenne:
    1.A nappali altatással vannak gondjaink.Evés után büfi, peluscsere, játék (együtt, külön), aztán kb. 1 óra után fáradni kezd, ekkor felveszem hordozókendöbe, így elvan még egy fél órát.Aztán mikor már ásít, dörzsöli a szemecskéjét, látszik, hogy fáradt megpróbálom letenni,de nem lehet.Ha lefektetem sír, ha a kocsiban, kiságyban próbálom altatni szintén, pár perc után nagyon behergeli magát.Egyedül az segít, ha felfogom es adok neki tejet (30-60ml), ebbe megnyugszik és belealszik.Ezek után bent alszik kb.45 percet, kint a kocsiban 1,5-2 órát is.Baj-e hogy csak így tudom elaltatni, és ha igen, hogyan tudnám leszoktatni róla?
    2. Kb. 5-6-szor eszik naponta 200 ml tápszert, de néha úgy látom (főleg este), hogy kevés.Adhatok-e többet is neki, és mennyivel?Mert az orvos szerint 200-tól többet ne adjak neki.
    Előre is köszönöm a válaszokat, és gratulálok a sok hasznos ötletet tartalmazó oldalhoz!

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      1. Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.
      Nagyon fontos, hogy most azt tanulja meg, hogy kiságyban alszik mindig és hogy kialakuljanak az állandó altatási szokások, ezért ne altasd kocsiban egy darabig. A kocsiban egyébként is túlalussza magát, mert oxigéndúsabb a levegő, és ez a többi alvás rovására mehet.

      2. Ha úgy látod nem elég neki és még éhes, akkor kicsivel többet adhatsz, de csak akkor, ha nyűgös még.

  • BARBARA

    2011. május 14. szombat

    Kedves Ági!A tanácsodat szeretném kérni kisfiam alvásával kapcsolatban.10 hónapos eddig az esti etetés után(általában a cicin alszik el)leraktam a kiságyába és utána aludt vagy reggelig vagy 2-3 óráig.Külön szobában alszik.De három napja ahogy lerakom az ágyba egyből felébred és sír amíg ki nem veszem.De a nagyágyban velünk elalszik reggelig de volt olyan hogy visszaraktam és akkor is felébredt.Tegnap vele aludtam a szobájába úgy hogy fogtam a kezét így kis sírások árán aludt az ágyában.De hogyan tovább?Meddig aludjak vele?Ez lenne a szeparációs szorongás?Fogai még nincsenek.Előre is köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Igen, ezt a szeparációs szorongás okozhatja. Segíthet, ha pár napig este Apa fekteti és ő megy be hozzá éjjel, mert tőle jobban elfogadja, hogy kimegy a szobából.

  • Kata

    2011. május 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    Látom nagyon sok alvás probléma van, nálunk eddig nem volt.
    Lányom 3 és 1/2 éves és pici kora óta egyedül, gyönyörűen, minden probléma nélkül, nagyon sokat aludt, nem volt korán kelő. Irigyeltek is a barátnők ezért… Most 2 hónapja minden felborult. Óriási hisztik után alszik el napközben és most már az esti elalvás is így zajlik. Nincs kistestvér, nem eszik édességet, nem iszik teát, nem történt olyan dolog ami befolyásolná. Ha csak az nem, hogy óvoda miatt elmaradnak a délutáni 3 órás alvások…Lehet, túl fáradt a gyerek azért nem tud elaludni, vagy ilyen hirtelen leszokhatott a sok alvásról? A napi 11 óráról 9 re.
    Próbáltam hamarabb letenni, de akkor sem alszik el korábban. Mindent kitalál… Erőltessem vagy hagyjam békén?
    Nagyon köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Valószínűleg csak az alvásigénye változott meg. Semmiképpen ne erőltesd, az csak felesleges huzavonához vezet. Napközben semmi nem történik, ha néha nem alszik, elég, ha csak egy kis csendespihenőt tartotok délután, este pedig akkor fektesd, amikor már nagyon fáradt (ha délután nem alszik annyit, akkor ez nem lesz olyan nehéz)

  • Mónika

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányunk 19 hónapos. Körülbelül négy hónapos kora óta átalussza az éjszakát, lerakjuk a kedvenc plüssállatával, és magától elalszik. Amikor felébred sosem sír, hanem elvan az ágyban amíg be nem megyünk. (Kb. 12 órát alszik éjjel) Ez volt eddig. Nemrég azonban elkezdődtek nála az alvásproblémák. Húsvét hétfőtől vasárnapig anyukáméknál volt, és miután hazahozták, nem akart délután aludni, csak sírt. Végül ezt rá is hagytuk, annyira hisztis volt. Este is kétségbeesett sírás volt, többszöri bemenéssel, mire végül elaludt. (kb. fél óra) Aztán reggel fél hatkor ébredt, szintén keserves sírással, a szokásos fél nyolc helyett. Hétre aludt vissza nagy nehezen. Ma is próbálkozott a délutáni alvás elhúzásával, dobálta ki a kedvenc játékát az ágyból és kiabált, hogy tegyem vissza, de végül megértette, hogy ez nem lesz jó és elaludt. Most este pedig apja tette le, de ahogy kijött a szobából, a Manó hangosan sírva fakadt, és kétségbeesetten anya-anya-anyázott. Kicsit dajkáltam, majd visszatettem az ágyába, de mikor kb. 10 perc várakozás után megmozdultam, rögtön felemelte a fejét. Úgy tudtam kijönni, hogy azt mondtam, vécére jövök, és majd még visszanézek. Azóta csend van és alszik. Szerinted mi lehet a gond? A majd’ egy hét nélkülünk viselte ennyire meg (ilyen máskor is volt, és sosem okozott alvászavart), vagy az, hogy anyukám megtanította neki, hogy ha bármi gond van, vagy felébred, csak kiabáljon, hogy mama, és ő bemegy? Férjem szerint ez lehet a gond, hogy hajnalban felébred, szólongat, de arra nem ébredünk fel, ezért megijed és sírni kezd. Szerintem meg inkább csak ellenőrizni akarja, megvagyunk-e. Hozzáteszem azt is, hogy reggelre lett egy véres nyálfolt is a lepedőn, szóval valamelyik fog is tuti bejátszik a nyugtalanabbul alvásba.
    Esetleg ez már a hiszti és dackorszak kezdete is, hogy elkezdi próbálgatni-feszegetni a határokat, hogy meddig mehet el?
    Kérlek, adj tanácsot, hogy mit tehetünk, hogy idejekorán elejét vegyük az alvási rend felborulásának.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Hegedűs Rita

    2011. április 29. péntek

    Kedves Ágnes!

    Ezúton szeretnék segítséget kérni Tőled! Van egy 5 hónapos kislányunk, aki megszületése óta a mi hibánkból csak cicin alszik el. Este ahogy elalszik a cicin akkor kb 1 óra múlva át tudom adni az apukájának, akinek a melkasán alszik és egy idő után ő teszi bele a kiságyba több kevesebb sikerrel. Ha szerencsénk van akkor nem ébred fel rá, ha nincs szerencsénk akkor felébred és kezdődhet újra a cicin való altatás. Nappal viszont nem tudom a kiságyba tenni, mert ahogy megpróbálom levenni a ciciről rögtön felébred és sír. Elhatároztuk, hogy a magunk és a saját érdekében megtanítjuk az önálló elalvásra. Megrendeltem az Álomba Ringató Praktikák című könyvedet, ami alapján elkezdtem megtanítani az önálló elalvásra, de nem nagyon akar sikerülni. Amikor elálmosodik ez kb 2,5-3 óra ébrenlét után van akkor bemegyünk a szobájába, elhúzzuk a sötétítőt énekelek neki és megszoptatom és amikor már nagyon álmos akkor beleteszem a kiságyába, amikor sír kiveszem adok neki cicit majd még félálomban újra visszateszem az ágyábe és ez így megy nagyon hosszú ideig amig el nem alszik. A baj az, hogy közben mindíg egyre jobban hergeli magát és egyre több tejet szív és össze-vissza csórézik egy idő után mindent. Amikor nagy nehezen el bírom altatni,(két hét próbálkozás után is még jó 40-50 perc), akkor kb egy félóra vagy 45 perc után felébred és sír és nem bírom visszaaltatni. Láthatóan fáradt. Vagy arra kel fel, hogy csórézik és büfizik és már nem tud visszaaludni. Volt már arra is példa, hogy 1,5 órás küzdelem után sem bírtam elaltatni és utána át is esett a holtponton. Az a baj, hogy Ő nagyon gyakran szopizik kb 2, 2,5 óránként és ezért elalvás előtt meg kell etetnem, aminek a csórézás és büfizés a vége. Ölelgetéssel, szeretgetéssel az elalvási időszakban nem lehet megnyugtatni csak cicivel.

    Kérdésem az lenne, hogy hol rontom el a dolgokat és hogy mit tehetnék, hogy félóra vagy 45 perc után ne ébredjen fel, vagy ha felébred akkor vissza tudja magát altatni.

    Amikor cicin alszik akkor is felébred félóra, 45 perc után, de cumizik egyet a cicin és iszik egy kis tejet és alszik tovább. Mivel lehetne ezt pótólni a kiságyba? Cumit egyáltalán nem fogadja el.
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Hegedűs Rita

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      A gond az, hogy elalvás előtt eszik, utána pedig néha így, néha úgy alszik el és ez teljesen összekavarja. Próbáld meg, hogy alvás előtt eszik, utána még büfizik, ébren van egy kicsit és kb. 20-30 perc múlva teszed le aludni, de akkor cici nélkül. Viszont következetesen mindig ugyanúgy megdédelgeted, leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod visszateszed (ha azt látod, hogy ettől felhergeli magát, akkor ne vedd ki, csak simogasd), ki is mehetsz, ha nagyon sír, akkor menj csak vissza. A lényeg, hogy ne ijedj meg az ellenállásától (megszokta az eddigi rendet, ezt követeli most vissza), és ne változtass a módszeren emiatt, hanem következetesen mindig ugyanazt csináld.

      Az alvásigény nappal ebben a korban 2-3 alkalommal 30-90 perc körüli, tehát a 45 perc önmagában nem probléma, nem kell visszaaltatni, és ez általában nem is szokott sikerülni, tehát felesleges huzavona a visszaaltatás, ha felébredt akkor vedd ki, egyen, játsszon és amikor megint elálmosodik, akkor tedd le aludni.

  • Cs.Ildikó

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!
    Márciusban múlt 2 éves a kislányom.Éjjel nagyon nyugtalanul alszik.Talán 1 hónapban 1x van ,hogy átalussza az éjszakát,amúgy meg 1x vagy 2x felkel, követeli a tápszert.Már az sem mindegy hol isszuk meg, melyik üvegből.Én már dolgozom, nagyon álmos és fáradt vagyok.Júliusban lessz 1 hónap szünet, gondoltam még addig kihúzom,de akkor víz, vagy az sem…Segíthet? Már beköltöztem 2 hónapja a szobájába a földre a szivacsra,de akkor lemászik az ágyából , odajön, és nem alszik tovább velem, hanem akkor is a tejci..Hogy oldhatnám meg?Apuka szóba sem jöhet,próbáltuk, csak anya van..:-).Amúgy ha megissza a tápszert,azonnal vissza alszik.
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ez egy rossz szokás, amit vagy megvársz, amíg kinövi, vagy egy nyugodtabb időszakban, leszoktatod róla, pl. azzal, hogy vizet adsz, vagy hogy megbeszéled vele, hogy éjjel nincs tápszer és következetesen nem adsz neki – de ezesetben számítanod kell rá, hogy pár napig hiszti lesz éjszaka.

  • Bogi

    2011. február 15. kedd

    Szia Ági!

    Kislányom 5 hónapos, és nem alussza át az éjszakákat. Anyatejes, eszik még 12-1 között és rossz esetben 3-4 körül. Próbálkoztam már visszaaltatással, de nem nagy sikerrel. Voltak már jó éjszakáink, mikor evett 12-1 között aztán 6-7 között, de sajnos ezek nagyon ritkán fordulnak elő. Napközben 4 óránként eszünk. Mit tegyek,hogy végre ne kelljen már éjszaka etetnem, mert bevallom őszintén hulla vagyok. Napközben már úgy etetem, hogy textil pelussal takarom el az arcát, hogy az evésre koncentráljon és ne a külvilágra. Mi lehet a gond? Valamit elrontottam volna? Kérlek segíts megoldani ezt a problémát.

    U.i.: Egyébként a fürdetéssel kapcsolatos tanácsod bejött. Már a nagyádban fürdünk, és nyoma sincs a rossz emléknek. Remélem erre a problémára is sikerül valami hatásosat kitalálni.
    Előre is köszönöm válaszod!
    Üdv.
    Bogi

    • Bogi

      2011. február 15. kedd

      Még azt elfelejtettem,hogy sajnos egy szobában alszunk a babával, egyenlőre nincs lehetőség őt külön rakni. Ez is lehet a gond,hogy mi zavarjuk őt a folyamatos alvásvan? Egyébként súlya alapján nem lenne már szüksége az éjszakai evésre. 2830 grammal született és most 7300 gramm.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ezt a problémát sajnos nem tudod megoldani, mert ez nem probléma. 5 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként eszik, azaz éjjel 2-3 alkalommal felkel a baba enni, ezen nem szabad változtatni, majd ha már nem lesz éhes, magától elhagyja majd. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik.

  • Szűcsné Gabi

    2010. november 07. vasárnap

    Kiegészítés az előzőhöz: ha a nagyágyra fekszem vele, hogy meséljek, stb. akkor ugyanezmegy 1-5, 2 órán keresztül is akár, hogy nyitott szemmel fekszik, dörzsöli a szemét, ásítozik!
    Úgyhogy ha ezen kívül is van még valami tanács, hálás lennék, ha tudnál segíteni nekünk!
    Köszi!

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Tudja ő, hogyan kell aludni, csak nem akar aludni és az akarata erősebb, mint az álmossága. Semmi nem történik, ha ennyi idősen már néha nem alszik délután, hanem csak legalább 30-40 fekve pihen, mesét olvastok, vagy mesét néz.

  • Szűcsné Gabi

    2010. november 07. vasárnap

    Kedves Ági!
    Már korábban fordultam hozzád azzal a problémával, hogy nehezen alszik el a kislányunk.Ez kb fél évvel ezelőtt volt.Most 2,5 éves.De most ismét segítséget kérek.Akkori tanácsodat sajnos nem tudtuk megfogadni (nyugatató tea, roiboss adása, hogy tudjon lazítani), mert semmilyen teát és gyümölcslevet nem fogad el itthon (a bölcsiben iszik teát, néha), de általában csak vizet. Az lenne a kérdésem, hogy létezik, hogy nem tudja, hogy aludni csukott szemmel kell?Ez bután hangzik, de kezdem ezt hinni.Mert ma is másfél órán keresztül ültem az ágya mellett a délutáni elalváskor, és végig nyitva van a szeme, pislog sokat, félig lehunyja, dörzsöli, de elaludni azt nem….Már ittunk, wc-ztünk 2szer, már még a 2-3 perces ringatást is mepróbáltam, hogy hátha úgy el tud lazulni, susogok, dalolok vagy csak behunyt szemmel lehajtom a fejem.Be is tettem az ágyába (gyermek heverő már,nem rácsos ágy), és utána is félig lehúnyva szemét, pislog, dörzsöli, ásítozik egyfolytában.
    Próbálom tartani a napirendet,ami a bölcsiben van, hogy fél 12-12 között ebéd, de hiába.Már nagyon ideges voltam én is, hogy 1 óra alváshoz már másfél órája altatom, és ráveszekedtem, hogy csukja be a szemét, ki ne nyissa, és 5 perc alatt elaludt.MÁskor is figyeltem, hogy egészen addig,amíg el nem nyomja az álom nyitva van a szeme (korábban fél óra volt), de az utóbbi időbeni 1-1,5 óra szenvedés már idegileg kiborít.Hozzáteszem hétközben fél 7kor keltjük, hétvégén 7kor. AZ esti alvás egy kicsit könnyebb,mert 15 perc mesélés, beszélgetés, 3-4 visszamegyek jóéjtpuszira után elfogadja, hogy kijövök a szobából, és 10-20 perc alatt elalszik. De délután, ha kijövök a szobából, felül az ágyából kijön és játszik. Próbáltuk már, hogy akkor ne aludjon délután, de 5-6 óra között, vagy később a fürdetéskor csak a folyamatos sírás és hiszti van.
    Lenne esetleg valami tanácsod, hogyan segíthetnénk neki elaludni(nem veszekedéssel)? (Az elkövetkező rossz időkre való tekintettel, a délelőtti levegőzés, kinti játék lehetőségét is elvethetjük,mindig kint vagyunk délelőtt, ha jó idő van…)Egy negyed sedatif PC adással is próbálkoztam már, fél órával ebéd előtt, hátha.
    KÖszönettel!

  • Niki

    2010. július 18. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod Rudi alvásával kapcsolatban.

    A leírtakat kiegészíteném…. nem .. nem éhes… próbáltuk éjszaka megint etetni most, hogy már nem fáj a hasa… de minden változatlan.. rá 1 órára felébred. Lehet a fogzás, de mivel már születése óta gyakorlatilag így (nem) alszik éjszaka.. kétlem, hogy csak ez áll a háttérben. Főleg, mert nem sír, csak nyüsszög,de magától nem alszik vissza, hanem hangosodik, kap cumit és/vagy inni, és már abban a pillanatban alszik is tovább…. ezt éjszakánként 5-6 alkalommal éjféltől.

    a védőnőnk szerint az idegrendszer fejletlensége miatt van ez. Mi a véleményed? azt mondja .. adjak neki halolajat!?

    Válasz: Egy próba nem próba, mert itt egy szokás megváltoztatásáról van szó, tehát bármit próbálsz, legalább 3-4 napig kell próbálni.
    Az tényleg lehet, hogy már a foga jön. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    Minden gyereknek fejletlen az idegrendszere az éjszaka átalvására kb. másfél éves korig.

  • Niki

    2010. július 06. kedd

    Kedves Ági!

    Problémánk a következő: Rudi 4 hónapos. Soha nem kellett különösebben altatni.. mindig magától alszik el. Este 9-kor fürdés, majd etetés, és letesszük az ágyába már alszik is. Tápszeren élünk, sok vizet iszik, valamint cumizik a kezdetektől. Külön szobája van, csak az első hónapban voltam vele egy szobában. Ha rossz éjszakánk van néha magam mellé veszem.. így nekem is könnyebb.

    Nap közben 1-1,5 órát alszik kétszer max. háromszor.. de estefelé csak fél órát szokott.

    Leteszem aludni fél 10 körül, és éjfél – 1 között felébred… nem sír…csak nyöszörög..kiabál. kap inni+ cumit, majd fordul is el alszik tovább… és ez így megy az éjszaka további részében ÓRÁNKÉNT! Volt már, hogy hagytam.. de nem alszik vissza…

    Nem értem miért kel fel óránként .. a feltételek teljesen ugyanazok mint mikor leteszem aludni fél 10-kor és alszik egyhuzamban majd 3 órát.

    Mit tegyünk? hogyan szoktassam le erről?
    Igen eleven gyerek… nagyon érdeklődő, úgy kell lekötni nap közben is a figylemét különben hisztizik már most… nem egy sírós gyerek.. viszont aktív, mozgékony, akaratos.Már kezdődik a fogzás is… észrevettem.. de sajnos ez az alvási probléma már korábbról.. a kezdetektől fennáll.. és egyre rosszabb.. régebben fél 2-ig bírta legaláb…

    Várom mielőbbi válaszát!
    Üdv. G. Niki

    Válasz: Erről nem leszoktatni kell: azért ébred fel, mert valami baja van, például éhes… Ha megeteted, akkor talán tovább bírja. Valamint az is lehet, hogy korán kezdődött nála a fogzás.

  • Tóthné

    2010. június 24. csütörtök

    Szia Ági!

    2 éves kislányunknál jelentkezett az alábbi probléma:
    Eddig cumizott az elalvásnál délután is és este is. Szépen elaludt egyedül szinte lefektetés után pár perccel. Azonban hétfőn a „cumitündér” elvitte a cumit, és hozott helyette neki ajándékot. Ennek egészen addig örült is, amíg alvásra nem került sor. Azért választottuk ezt a drasztikus megoldást, mert már ennél jobban nem tudtuk lecsökkenteni a cumihasználatot, és szerintem magától nem mondott volna le róla. Az első két nap sírt és nem találta a helyét a kiságyban. Már nem sír, viszont katasztrófa az altatás. Be nem áll a szája, mondókázik, szórakoztatja magát (és minket) órákon keresztül. Plusz valakinek ott kell ülnie a kiságy mellett, különben újra rázendít. Ha felébred, és nincs ott valaki, akkor nem alszik vissza (ha ott van, akkor sem) – eddig szintén a cumival vissza szokott aludni. Eléggé elbizonytalanodtunk, hogy jó ötlet volt-e a cumi megvonása? Viszont egy hónap múlva bölcsibe megy, és ott azt mondták, hogy ha mi addig nem vesszük el, akkor ők elveszik, és nem akartam, hogy dupla trauma érje.
    Kérdésem hozzád Ági, és esetleg más tapasztaltabb kismamákhoz, hogy meddig tart ez az időszak, ill. hogy lehet zökkenőmentesebbé tenni az átállást? Nem szeretném azt sem, hogy új szokásokat vegyen fel (pl. nem alszik el egyedül stb.).
    Válaszodat/válaszotokat előre is köszönöm!

    Üdv. Tóthné

    Válasz:Nem, egyáltalán nem volt jó ötlet elvenni a cumit. Ha a gyerek környezete normális, kiegyensúlyozott legkésőbb 4-5 évesen magától elhagyja a cumit, ezért felesleges erőltetni az ilyen cumitündéres meséket, a legtöbb gyereket csak megviseli és alvászavarokat okoz. Őszinte leszek: olyan bölcsibe nem vinném a gyerekem, ahol elveszik a cumiját. Neki ez ott a bölcsiben lelki szükséglet is lesz az alvásnál, nem elég, hogy az új környezet, a beszoktatás megviseli, még a cumit is elveszik, nagyon határozottan mondd meg, hogy ne vegyék el tőle a cumit, mert kell neki alváshz (nem is értem, miért akarják elvenni, ez meglehetősen gyerekellenes hozzáállás!) A cumi funkciója az, hogy meg tudja magát nyugtatni vele a gyerek. 6 éves korig minden gyereknél megvan a szopási ösztön, ezután múlik el, addig teljesen normális, ha a cumis vagy ujjszopós gyerek így nyugtatja magát elalvás előtt (apropó: az ujjszopós gyerekektől nem tudják elvenni a bölcsiben az ujjukat, akkor a cumi miért zavarja őket, ezt nem is értem) Bár, hozzáteszem, van olyan jól alkalmazkodó kisgyermek, aki megérti, hogy a bölcsiben nincs cumi, csak otthon és elfogadja a helyzetet, de ehhez ilyen nyugodtabb, jól alkalmazkodó természetnek kell lenni, ha ő ilyen, akkor nincs ok aggodalomra emiatt.

  • Sessyl

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági.

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy nem tudom, hogy normális dolog-e, ahogy a gyermekünk elalszik.
    Gyermekünk jelenleg 11 hónapos kisfiú, és mindig problémás volt az elalvása. Nagy valószínűséggel mi rontottuk el valahol a tanítását, és nem tanítottuk meg az önálló alvásra.
    Az első három hónapban, csak úgy volt hajlandó elaludni, hogy babahordozóban ringattuk, vagy ölbe ringatás közben. Miután kiszoktattuk a babahordozó elaltatásától, csak ölbe volt hajlandó elaludni. A kiságyába sosem tudtuk úgy elaltatni, hogy beletettük, simogattuk, meséltünk neki, vagy ott hagytuk pár percre (akár sírni is), hogy elaludjon. Sosem sikerült ezekkel a módszerekkel.
    Két hónapos koráig a kiságya a szobánkba volt, majd később átkerült a gyermekszobába, és ott aludt a gyermekünk. Amikor elaludt, mindig betettük a kiságyába és ott aludt.
    Viszont 3 hete csak úgy hajlandó aludni, hogyha mellette fekszünk. Éjszaka is velem alszik az ágyunkban, van úgy, hogy át tudom tenni a kiságyába, viszont ott 1-2 óra a maximum, amit egyedül alszik, és kezdjük előröl az altatást. Van úgy, hogy amikor mélyen alszik, beletesszük a kiságyába, akkor rögtön kipattan az álom a szeméből, feláll az ágyban, és torkaszakadtából sír. Éjszaka tápszert, vagy vizet adok neki inni, amit szívesen elfogad, sőt ha nem kap, akkor nem tud megnyugodni.
    Nappal nem sokat alszik, 1-2 alkalommal, változóan, de összesen maximum 2-3 órát.Ha nem engedtük hosszan nappal pihenni, akkor éjszaka még úgy sem aludt.
    Nem tudom, mi tévők legyünk, de félő, hogy nem fogom tudni az ágyunkból kiszoktatni majd… Mi a jó megoldás?
    Foga még nincs a gyermekünknek, erre is gondoltunk, hogy ez gyötri, kap is rá készítményeket, ami nem nagyon segít… Ha panadolt, vagy nurofent adunk neki, csak akkor nyugodtabb az éjszakánk…
    Este, éjszaka mindig csendben, sötétben alszik, még az sincs, hogy bármi zavaró tényező megzavarná a nyugalmát.
    A védőnőnk szerint szeparációs szorongása van… Hogy legyen boldogabb a babánk elalvása? Nappali alvással nincs gond, igaz, akkor is csak úgy alszik el, hogy mellettem, és tápszeren. Akárcsak az esti lefekvésnél.
    Amúgy vidám, okos, mozgékony a kisfiúnk, 78 cm, és 9400gr súlyú, és az első babánk, aki 15 év után született lombik bébi program segítségével.
    Segítségét előre is nagyon megköszönöm, hogy mit tegyek, hogy nyugodtabb álma legyen a kisfiúnknak.

    Egy aggódó anyuka…

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Erika

    2010. május 24. hétfő

    Szia Agi!!
    Mar tobbszor irtam neked es nagyon jo tanacsokat kaptam toled!! Most egy olyan kerdessel fordulok hozzad hogy 3 es fel hos kisfiam 5 napja az esti lefekves elott 10-15 percet sir es hiaba alkalmazom nala a felvesz-letesz, utogetes,simogatas, semmi nem hasznal!!
    Mi a velemenyed egyszer majd kinovi a sirast vagy letudnam tenni ugy hogy ne sirjon? Valaszodat elore is koszi!!

    Válasz: Fektesd le 20-30 perccel később és ez segíthet megoldani a problémát, valamint az esti szopi (etetés) legyen közvetlenül a lefekvés előtt, ettől ellazul majd.

  • Erika

    2010. május 21. péntek

    Szia Agi!!
    Egy erdekes kerdessel fordulok hozzad!! A kisfiam 3 es fel honapos. Rendesen eszik es napi 3*4-szer alszik az ejszakat is atalussza. Nagyon szeret hason aludni es szinte egesz nap hason alszik amikor lefektetem (ejszaka is). Amint kimegyunk
    setalni vagy az autoba ulunk es eljott a
    fardtsag ideje, nem kepes elaludni magatol a babkocsiba es az autoulesbe csak nyuglodik es sir! Mi tevo legyek talan nagyon a hasara szoktattam es csak hason tud elaludni? Ez szamomra is erdekes mert sok gyerek inkabb az ulesekben szeretnek aludni jobban mint a kisagyba hason.??? Valszodat varom es megkoszonom!

    Válasz: Örülj neki, hogy ő csak az ágyban szeret aludni. A babakocsiban is teheted hasra, ez segíteni fog. A gyerekülésben sajnos a hasonalvó babák egy része nem tud elaludni, mert ez idegen helyzet neki, nem ehhez szokott. Ha nagyon muszáj ott aludnia, akkor vedd kézbe, altasd el ott és tedd vissza az ülésbe, vagy segíthet esetleg, ha az autósülésben alváshoz cumit kap.

  • Polgár Petra

    2010. május 19. szerda

    Kedves Ági!

    Többször kértem már segítséget alvá-fogzás ügyben, a tanácsaid eddig még mindig bejöttek 🙂 Most a 2 nappali alvásról 1 alvásra való áttéréssel nyüglődünk. Kisfiam 15 hónapos. Eddig 2x aludt napközben 1-1,5 órákat. Kb 2 hete egyik napról a másikra nem tudtam őt letenni aludni egyáltalán a nap folyamán. Egyik nap még 2-2 órát aludt nappal, majd másnap semmit. Persze estére teljesen kikészült, de így is csak az ölemben tudott elaludni. Már kb 2 hónapja egyedül alszik el, addig csak ringatással altattuk, de megtanulta az egyedül alvást. Tegnapi napon egyáltalán nem akart délelőtt aludni, csak 1/4 2-kor tudtam lefektetni, de akkor is csak 1 órát aludt. Próbálnám kihúzni az első nappali alvását egy kicsit, de az a gondom, hogy mióta korábban világosodik, azóta ő is korábban kel. A 7 órai ébredés átkerült 6 órára 🙁 Így viszont semmi szín alatt nem bírja ki 12-ig. Vagy ha mégis, akkor is csak 1-1,5 órát alszik, ami nem elég neki. Estére teljesen felpörög, és hiába a megszokott cselekvéssor, nem tud ellazulni. Az is furcsa nekem, hogy amikor 2x alszik, hiába ébred a 2. alvásból akár 6-kor is, simán elalszik utána este 9-kor. Tehát a 2. alvás utáni ébrenlét egyáltalán nem hosszabb, mint a többi, sőt. Mi erről a véleményed? Szerinted, hogy segítek neki áttérni az 1x-i alvásra? Nem volna rossz, ha a kánikulában már ebéd után aludna, és nem kellene bent gubbasztani ébren a rekkenő hőségben ebéd után… Köszi a válaszod: Petra

    Válasz: Szerintem ez most pont az az átmeneti időszak, amikor egyik nap így, a másik nap úgy alszik. De a kánikula még (sajnos) messze van, szóval emiatt ne aggódj. Amikor korábban lesz álmos, aludjon kétszer, ha később kel, akkor aludjon csak 1x, aztán pár hét és magától kialakul majd az egyszeri alvás rendszere.

  • BTM

    2010. május 13. csütörtök

    Kedves Ági! Rendszeres olvasód vagyok, eddig nem kértem a segítséged,de most arra a pontra jutottam.Teljes a tanácstalanság!14hónapos a kislányom,akinek fél éves koráig nem volt gond az alvással.5hetes koráig este 8-kor,hajnali 2-kor és reggel 6-kor evett.5hetes kora után pedig átaludta az éjszakát reggel 6-ig,7-ig.Fél évesen volt 3foga de ezután kezdődtek a problémák.Többször mentünk éjjel,természetesnek vettük a fogzás miatt,kisérleteztünk Dentinox géllel.homeopátiás szerrel,volt,hogy használt,volt,hogy nem.Az igazi gond úgy 3hónapja kezdődött.Hajnalban óramű pontossággal fél 2-kor ébred és indul a műsor 2-3órán át.10-15percenként be kell menni mert sírva követel.Nem hagyom sírni mint ahogy már többször tanácsolták:”Két éjszaka hagyd és utánna át fogja aludni!”Én erre képtelen vagyok.Próbáltam megetetni,eleinte szépen visszaaludt reggelig,de mostanában ez fél órára elég aztán folytatódik 1-1,5 órán át a sírás.Hisztinek látom,mert isemrem amikor a foga jön.Egyébként 16 foga van,valószinüleg a két alsó 5-e is elindult,de nem tudom megnézni mert nem endgedi.Tehát nem hagyom egyedül,tudja,hogy számíthat rám.Bevallom az elmúlt éjszaka már fél órát hagytam sírni,de nem aludt el.Egyébként rendszer van az életében.Szépen minden gond nélkül megy ebéd után és este is aludni.7körül fürdés,utánna még tejet iszik(ill.tejalapu italt a Humanatól)Vacsorára már bevezettem,hogy meleget egyen 6körül,de ez sem számít.Nem az éhségről szól.Nincs vak sötét nála,a szobaajtó résnyire mindig nyitva.Elalváskor zeneszól,szinte újszülött kora óta,már éjszaka is bekapcsolom,ha nyüglődik.Kezdettől fogva különszobája és ágya van,közén csak hétvégeken reggel jöhet egy kicsit hancurozni apával és ezt ő is tudja.Nem tudom mit rontottam el,de már érzem a kimerültséget,türelmetlenbb vagyok éjszaka.Előre is köszönöm a válaszodat!Üdvözlettel:Márti

    Válasz: Gyors megoldás: amikor megébred, vidd át magadhoz és aludjatok együtt. Ebben a korban a szeparációs szorongás a fő ok és ezen ez segít. Ha már majd nem igényli, és nem ébred fel éjjel, akkor nem kell átvinned, így nem szokik rá az együttalvásra. A másik megoldás, ha pár napig Apa fekteti és ő megy be hozzá éjjel bármi is történjen, ez általában azért segít gyorsan, mert a kicsi beletörődik, hogy „csak Apa jön” és inkább visszaalszik.

  • Kat

    2010. április 10. szombat

    Kedves Ági!
    A gyermekem 2 hetes és mikor alszik akkor nyög álmában. Lehet hogy a szélgörcs bántja? Mikor kitakarom és tornáztatom a lábát akkor kakil v. szellent. Éjszaka nem tudunk tőle aludni mert olyan hangosan nyögdécsel, de a szeme csukva van, ezért gondolom hogy alszik. Mit lehet ilyenkor tenni? Vagy ez normális nyögdécselés?

    Válasz: Normális ez a nyögés, ne foglalkozz vele, nem kell kivenni, ha nem sír, nem kell foglalkozni vele, majd kinövi.

  • Zita

    2010. április 09. péntek

    Kedves Ági!

    Van egy 13 hónapos kisfiam és születése óta babakocsiban altatjuk el. Miután elaludt beletesszük a kiságyába és reggelig alszik. Néha felébred, mert hasra fordul, és mivel csecsemőkorában sohasem raktuk hasra, ezért nem tud a helyzettel mit kezdeni és felsír. Ilyenkor szaladok, a hátára fordítom és megy minden tovább. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan szoktassam arra, hogy egyedül aludjon el a kiságyában? Ha beleteszem az ágyába, feláll és kiabál. Olvastam az Álomba Ringató Praktikákban, hogy egy ilyen korú gyermek 5 órát bír fent lenni, így délután 3 órakor ébredünk, de ő még este 9-kor sem álmos annyira, hogy ne őrjöngjön a kiságyban.Ezért aztán 9 és fél 10 körül beleteszem a babakocsiba, lejtek vele pár kört a nappaliban és pikkk-pakk elalszik.
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Az a gond, hogy egyáltalán nem szokta meg, hogy maga aludjon el, mert amikor álmos volt, akkor mindig babakocsiba tetted. A könyv alapján felvesz-letesz módszerrel meg tudod tanítani az önálló elalvásra, de biztos, hogy az első este nagy hiszti lesz belőle, hiszen nem fogja érteni, miért kell így elaludni, mit kéne most csinálnia és ehhez még fáradt is, szóval erősítsd meg az idegeidet és legyél következetes.

  • Revilo

    2010. március 17. szerda

    Bocsánat de nem küldte el,másitottam a nevem,most meg 2x elküldte…:)

  • Niki

    2010. március 17. szerda

    Kisfiam 13 hónapos,és kezdettől fogva nem altattam,betettem az ágyba,kis ének,kis ringatás,és mehet aludni.Kicsit mocorog még,meg beszélget de aztán elalszik.Éjjel 1x felkel még enni,11 felé,aztán alszik reggel fél 7-ig,max 7-ig.Nappal még 2x alszik,pont ezért,mert ilyen korán kel reggel,nem birja tovább max 9-fél 10 ig.Régebben aludt 10-12,de mostanában fél-háromnegyed órát,és ennyi.Délután csak 2 után tudom nagynehezen lerakni,és akkor is csak 1 órát alszik.Gondolom kiszeretne hagyni egy alvást,de nem nagyon tudom hogy álljak neki.Este már nagyon fáradt,7-kor fürdik,aztán megissza a tejcijét,és lekell raknom aludni.Viszont 2 hete ez is megváltozott,nem akar elaludni,hiába volt előtte nagyon fáradt,a tejci után csak áll a kiságyban és sír torkaszakadtából.Most bujik ki a 6. foga fent,lehet ettől vagy a szeparációs szorongás az oka?Van egy alvós macija meg párnája azzal alszik mindig meg cumival.Vagy csak az alvásátállás a gond?Mozgásfeljődásben nemigen haladt előre,mászik még mindig,feláll,lépeget ha a kezét fogom,ennyi.Min kéne változtatnom?Hogy hagyjam el azt az egy alvást?Cumival még egy ideig kibirja,de már kiszedi a kiságyból a párnáját,és 2 percenként ráfekszik játék közben,aztán megsajnálom,és lerakom aludni ne nyüglődjön tovább.
    Köszönöm válaszod.

    Válasz:1 éves kor körül van egy átmeneti időszak a két nappali alvásból az 1 nappali felé. Most pont eleget alszik nappal, ez se nem kevés se nem sok, pont az életkori átlag. Ez az átmeneti időszak azért nehéz, mert a két alvás már sok neki (ezért nem alszik sokszor délután), az egy meg még kevés. Próbáld meg a délelőtti alvást 1 órával kitolni későbbre, így talán többet alszik majd (elsőre nem biztos, hogy sikerül, de néhány alkalom után már menni fog) és áttérhettek az egyszeri hosszabb alvásra.

    Ha most fog jönni az felső 2 metszőfoga, akkor biztosan az a baj. Homeopátiás szerekkel tudsz segíteni rajta. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz ezekről részletesebb leírást.

    Érdemes elolvasnod a homeopátiás alkati szerekről szóló leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt. Ebben minden bennevan. A Chamomilla nem univerzális szer, van, akinek jó, van, akinek nem. A Viburcol annyival jobb, hogy többféle hatóanyag van benne, ezért nagyobb valószínűséggel lesz hatékony, de ez sem 100%.

  • Revilo

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam most volt 13 hónapos,és kezdettől fogva nem altattam,betettem az ágyba,kis ének,kis ringatás,és mehet aludni.Kicsit mocorog még,meg beszélget de aztán elalszik.Éjjel 1x felkel még enni,11 felé,aztán alszik reggel fél 7-ig,max 7-ig.Nappal még 2x alszik,pont ezért,mert ilyen korán kel reggel,nem birja tovább max 9-fél 10 ig.Régebben aludt 10-12,de mostanában fél-háromnegyed órát,és ennyi.Délután csak 2 után tudom nagynehezen lerakni,és akkor is csak 1 órát alszik.Gondolom kiszeretne hagyni egy alvást,de nem nagyon tudom hogy álljak neki.Este már nagyon fáradt,7-kor fürdik,aztán megissza a tejcijét,és lekell raknom aludni.Viszont 2 hete ez is megváltozott,nem akar elaludni,hiába volt előtte nagyon fáradt,a tejci után csak áll a kiságyban és sír torkaszakadtából.Most bujik ki a 6. foga fent,lehet ettől vagy a szeparációs szorongás az oka?Van egy alvós macija meg párnája azzal alszik mindig meg cumival.Vagy csak az alvásátállás a gond?Mozgásfeljődásben nemigen haladt előre,mászik még mindig,feláll,lépeget ha a kezét fogom,ennyi.Min kéne változtatnom?Hogy hagyjam el azt az egy alvást?Cumival még egy ideig kibirja,de már kiszedi a kiságyból a párnáját,és 2 percenként ráfekszik játék közben,aztán megsajnálom,és lerakom aludni ne nyüglődjön tovább.
    Köszönöm válaszod.

  • Tina

    2010. március 02. kedd

    Kedves Ági!Segitséget szeretnék kérni.Kislányom 9 hetes és esti alvásnál vannak gondok sajnos vele,A saját ágyában nem alszik el magátol ha elaltatjuk és letesszük hanyat akkor felébred.Probáltuk a hasra tevést is egy darabig ment ugy hogy nem ébredt fel.Éjfél ellőtt egyáltalán nem hajlandó elaludni.Milyen modszerel tudnám a saját ágyában elaltatni?Ha csak beteszem mindig keservesen sir,üvölt.Köszönöm a segitséget!

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

    Valószínű azért nem alszik el este, mert túl sokat alszik nappal. Ebben a korban 3, maximum 4 nappali alvás legyen, és este lefekvés előtt legalább 2 órát legyen ébren, így elég fáradt lesz, mire ágyba kerül.

  • Zita

    2010. január 20. szerda

    Kedves Ági!

    14 hónapos kislányom már 5 hónapos kora óta szépen önállóan, egyedül elalszik, amire én tanítottam meg anno, mert addig horror volt az altatás, néhány alkalom üvöltés után szépen megszokta, hogy ha leteszem, aludni kell, amit általában egy nyekkenés nélkül megtesz. Pár hónapja már csak egyszer alszik napközben, ebédelés után, a nappali alvásával nincs is semmi gond. Azonban az éjszakai elalvással olyan két hete gondok vannak, ugyanis, ahogy leteszem és kilépek a szobából, felpattan és elkezd sírni, mindaddig míg be nem megyek, ahogy belépek és ezt meghallja, rögtön hasra vágja magát, nem szólok hozzá, csak simogatom a hátát, de ahogy elveszem a kezem, rögtön nyöszörög, így mindaddig simogatnom kell, míg el nem alszik. Ez amúgy néhány perc, nem is ezzel van gondom, hanem nem értem az okát, és félek, nehogy később még nehezebb legyen vele. Egy dolgora tudom visszavezetni, szilveszterkor a nagyinál aludt, aki mindenfajta intelmem ellenére, ölben altatta el. Helyes a gyanúm, hogy ez az egyetlen alkalom is elég volt ahhoz, hogy kizökkentse őt az eddigi irányból? Tehetek valamit, hogy megint minden visszatérjen a régi kerékvágásba?

    Köszönöm.

    Válasz: Nem, ez nem amiatt van, mert a nagyinál aludt. Ez életkori dolog, a szeparációs szorongásból adódik. Szépen ki fogja nőni majd.

  • Audrey

    2010. január 20. szerda

    Kedves Ági!
    Kicsi lányom 6 hónapos.Az álomba ringató praktikáiddal rávettem hogy egyedül aludjon el az ágyikójában.Sajna az egész már csak múlt idő mert mostanában nem igazán sikerül.Eddig ha leraktam szájába tettem a cumit vagy az újacskáját kezdte szopizni és elaludt, este is ill. napközben is.Kb. három hete azonban kibújt az egyik aztán a második fogacskája is és azóta nem kell neki se a cumi se az úja.Ha lerakom az ágyikójába csak sír morog dörgöli az orrát.Homeos chamomillát próbáltam neki adni de nem igazán nyugszik meg tőlle.Esténként ha minden kötél szakad van hogy cicin altatom el bár ez egy héten max 2-szer fordul elő .Ettől csak nem szokik rá, vagy igen?
    Most kezdem a hozzátáplálást.Eddig 4 óránként evett de próbáltam mostanában 3 óránként megetetni mert éjszaka 2-szer de van hogy háromszor is ébred és nem csak cuppog a cicin hanam rendesen eszik is.Nem egy nagy evő mert ha 130g-ot eszik akkor már boldog vagyok.Nől szépen , valószínű hogy elég neki?Viszont ha négy óránként etetem akkor két etetés éjszakára tevődik (4 óránkénti etetés:,10,14,18,21,1,5 ha 3 óránként etetem:7,10,13-14,17,20,2 ebből a 10órai evés gyümivel) Nem tudom melyik a jobb! Vagy bízzam rá és akkor etessem ha kér, Bár ez sem egyszerű mert van hogy 4 és fél óra elteltével sem jelzi hogy éhes lenne ezért is próbáltam én beállítani az evését hogy kiszámíthatóbb legyen.Ez nem okozhat problémát esetleg ezért nem kér mert tudja hogy úgy is kap? Ha megkérdezem tőlle hogy „Megyünk hamizni?”akkor vigyorog de nem tudom hogy tényleg érti-e.
    Összegezve hogyan altassam,és hogyan etessem hogy ne rontsam el?Az éjszakai etetésről leszoktassam hátha akkor nappal többet enne?
    Köszi előre is!

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    A napközbeni alvása pont elég, ebben a korban a legtöbb baba 3×30-60 percet alszik, vagy 2x 1-1 órát. Ilyenkor alszanak nappal a legkevesebbet, mert nem tudnak még annyit mozogni, hogy elfáradjanak, a játék pedig már önmagában nem fárasztja el őket. 7-8 hósan növekedni szokott ennek a mértéke, amikor mászni kezdenek, mert akkor már fizikailag lefárasztják magukat.

    Az éjjeli etetésről nem szabad leszoktatni, erre most még szüksége van. Ebben a korban napközben már csak 4 óránként kell etetni, de ennek nem kell a nagykönyv szerint 4 óránként lenni, általában nappal 4, éjjel 1 evés szokott lenni.

  • Zsu

    2010. január 07. csütörtök

    Szia Ági!
    Ismételten szeretnék Tőled tanácsot kérni, illetve választ a kérdésemre. 2 éves kisfiam a probléma tárgya, és van egy 3 hónapos húga. Jó 2 hónapja próbáljuk az „este mindenki egyszerre alszik el” módszert, nem sok sikerrel. Ezzel nincs is probléma, már kezdem megszokni a huzavonákat. Azt hiszem a fő gond, hogy apa túl engedékeny. Na mindegy. Mióta megvan a kislányom, a nagymama nekem való segítségnyújtás céljából el szokta vinni a fiút 2 napra, 1 éjszakára. Most is ez volt, igaz, már nem volt kb. 3 hete. Tegnap hazahoztuk, és mintha nem is az én kisfiam lenne, hisztizett (szokott, de nem ilyen szinten) és semmivel nem lehetett rá hatni. Kérdeztük, hogy mi baja, végül arra a kérdésre, hogy jó volt-e mamánál lenni, azt válaszolta, hogy nem. Itthon akartál maradni? igen-válaszolta. Pedig mindig megkérdezem előtte, hogy akar-e menni. Most is így volt. Mamánál egyébként nincs vele gond, és amikor apu elmegy itthonról dolgozni és hárman vagyunk itthon, itt is nagyon jó. De ahogy apa megérkezik… Szóval odáig fajult a helyzet, hogy esztelenül el kezdett hisztizni, amiért le mertem feküdni a saját párnámra, ütött- vágott-rúgott engem. Ne aludjak ott, menjek el máshová aludni, stb. Persze nem engedtem. Végül rekord hosszú idő után éjjel fél12kor aludt el. És utána is nagyon sokszor felébredt, szinte csak, hogy hisztizzen tovább. Arra gondoltam, lehet, hogy így akart bennünket büntetni, amiért „eladtuk” mamának? Reggel persze fél 10ig aludt, jókedvűen, mintha mi sem történt volna, de emlékezett rá, mert amikor szemére hánytam, látszott rajta, hogy tudja, hogy bűnös. Ez a módszer meg úgy látszik, nem válik be. Apu altatta eddig, és amikor elkezdtük ezt alkalmazni, azt csinálta, hogy amikor lekapcsoltuk a villanyt, és bejelentettük, hogy alszunk, a gyerek elkezdett sírni, hisztizni, és ő magára vette, megnyugtatta, majdnem elringatta. Szerintem ezt nem kellett volna. Úgyhogy november óta ott tartunk, hogy a kiságyat lecseréltük kanapéra, amin nem alszik el a gyerek, köztünk alszik, és lefekvés után mindig kell neki kb. 1 óra, mire elalszik. Mindent kitalál, csakhogy mi se aludjunk. És estéről estére durvább a helyzet. A hajamat húzza, rugdos stb. Meg az apját is persze. És mi csendben tűrjük, nyikkanás se legyen, nehogy felbátorodjon. A kicsit szerencsére nem zavarja, bár ma éjszaka felébredt a nagy hisztire, megszoptattam.
    Ne adjuk oda mamának egy ideig, mit gondolsz, ez a probléma? És mit lehetne tenni, hogy végre normális estéink-éjszakáink legyenek? Vagy egyáltalán mikor kapcsol a gyerek, hogy le kéne feküdni aludni? Pedig nagyon álmos, ásít nagyokat. Délután fogom az ölemben és énekelek neki, így kb. 5 perc alatt elalszik, de este egyszerűen nem engedi ezt a módszert, mert még véletlenül elaludna. Egy-egy ilyen durva hiszti esetén mit érdemes egyáltalán tenni? Ha nem veszünk róla tudomást, ki tudja meddig képes visítani az éjszakába…
    Kérlek, írj valami ésszerű magyarázatot és esetleges megoldási módot, előre is köszi.

    Válasz: Ebben a korban amúgy is nehéz a gyerek élete, és ő még emellé egy testvért is kapott, ezért most így reagál. Ő még nem akar „bünteti” titeket, amiért a mamánál volt, szimplán csak ami neked természetes dolog, hogy ő most a mamánál van, neki még nehezebb ezt feldolgozni, mint ahogy a tőletek való távollétet is. Kisgyermekkorban egyébként ezt mindig nehéz (a fiaim is, ha nem vagyok itthon egy éjjel -eddig 2x fordult ilyen elő- másnap szétszedik a házat, feszültek). Ettől még mehet a mamához, meg fogja szokni.
    Próbáld meg, hogy este kicsit több figyelmet kap, együtt lefekszetek a nagyágyra, olvasol neki, csak vele foglalkozol, és az sem baj, ha így alszik el.
    Nálunk este egyébként ugyanez volt egy időben, akkor az lett a szabály, hogy legkésőbb velünk le kell feküdni fél11-kor, utána már nincs nyüzsi, mindenki alszik. Ezt elfogadták, mert így látják, hogy nem maradnak le semmiről, mi is alszunk.

  • Tom

    2010. január 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk 21 hónapos. Eddig nem volt különösebb probléma az alvással, kivéve amikor fogzás volt, illetve 2-3 hónapja volt egy időszak néhány hétig, amikor rendszeresebben felsírt/felébredt éjszaka és követelt valakit. Ekkor nehéz volt megnyugtatni, csak akkor volt jó, ha valaki ott maradt vele, vágy átvittük a mi ágyunkba. Tudom ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás volt, de utólag könnyen okos az ember. Aztán megint minden rendben lett, majd most 2-3 hete ismét elkezdődtek a „balhék”. Sőt annyival tetőzött még a dolog, hogy ahogy bekerül a kiságyba, egyből áll fel sírva és adja az utasításokat, hogy apa is ott pihen (van a szobájában egy nagyobb ágy ahol a korábbi sírások idején valaki bent maradt), vagy a kiszálsz és megyek a másik szobába a nagyágyba és ehhez hasonlók. Próbálkoztunk már mindennel, de eddig semmi sem segített!
    Ha bentmaradt nála valaki, akkor csend volt, de nem is aludt el, mert figyelte hogy mikor akar az a valki kislisszolni és akkor kezdődött minden előlről. Volt olyan hogy másfél óra csönd után azt hittem, hogy már elaludt és nem… Próbáltuk szép szóval meggyőzni és megmagyárázni, hogy miért kell aludni mi is alszunk a másik szobában, ez is csak addig volt jó, amig ott volt valaki. Próbáltuk eréjesen, mérgesen… Ha átvittük hozzánk akkor a ritkább az volt, hogy gyorsan elaludt hanem inkább ment a „hülyésgedés” meg a szövegelés teljes vidámsággal. Ezekben az esetekben amíg a számára kedvező feltételek fent álltak nem volt semmi baj, a sírásből azonnal vidámság lett. Ha meg elaludt velünk, akkor meg ugye mi nem tudtunk rendesen pihenni, mert ugye kersztben kell feküdni a nagyágyon, mindenkin! Azt se mondhatom, hogy nem fárad el napközben, mert már álmos estére és egy örökmozgó is!
    Tegnap már azzal próbálkoztunk, hogy nem megyünk be hozzá, majdcsak abbahagyja a hisztit, mert ez már szerintem az. De 2 óra után már nem bírtuk, vagyis sírás, hiszti, sírva kiabálás, hogy most kiesett a kiságyból a cucó (cumi) és nem érem el, most a takaro kell, most a párna esett ki, nincs meg a Bubó (alvó rongy) a vége az volt hogy nem jön ki a lába… Ekkor már bement a feleségem, hát a gyerkőc meztelenre volt vetkőzve (hálózsák zipzár le, kibújás belőle, kezes lábas pizsama zibzár szintén le és kibújás, csak elakadtak a lábak…)! Hát nem volt semmi látvány az biztos! Sajnos mi is feküdtünk a nevetéstől, ami tetszett a kicsinek…. Gondolom ez megint hiba volt részünkről… Utánna átvittünk hozzánk, ahol megint a mászkálás, duma, ekkor kicsit leszidtuk és visszavittem a kiságyba, ahol hüppöghetett még egy darabig, de szerintem mi előbb elaludtunk a fáradságtól már, mint ő…
    Azt is leírom, hogy a szobában nincs sötét, az ajtó zártsága, résnyire nyitása sem oldott meg semmit! Úgyhogy mi már kimerültünk az ötletekből, meg kicsit kezdünk kifáradni is… Tudna valamit javasolni? Ez a szeparációs szorongás lehet? Tulajdonképpen Ő akar minket irányítani és nem fordítva (ezekkel a kikövetelem, meg kihisztizem a dolgokat és úgyis az lesz amit én akarok)?
    Még egy ötletem van, hogy kicseréljük a kiságyat már „rendes” ágyra, hátha a kisággyal van a gond, mert nagyágyban jobban szeret aludni…
    Köszönöm a segítséget!
    Üdvözlettel:
    Tom

    Válasz: Szerintem a nagyágy segíthet. Próbáljátok ki

  • Mária

    2009. november 28. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 13 hetes és már több hete nagyon rosszul alszik nappal, 45 perc után mindig felébred és nem tud visszaaludni. A kiságyban először csak nyűgös, majd sír, viszont ha kiveszem egyből ordít, nem segít sem a simogatás, dudolgatás, járkálás.
    2 napja érdekes dolog történt, felújítás van 2 lakással fölöttünk és egész délelőtt fúrtak, ez őt abszolút nem zavarta, simán elaludt és végre volt egy olyan alvás, hogy nem ébredt fel 45 perc után, aludt 2 órát. Ezután felmerült bennem a halkan szóló rádió melletti alvás, mi a véleményed erről. Felnőttek közül is van olyan, aki simán elalszik TV mellett. Nálunk napközben nem szól semmi, neki szoktam 10-20 percre bekapcsolni a babazenét. Este és hétvégén a Tv megy, amikor Apa itthon van.

    A másik kérdésem az, hogy érdemes-e ilyen pici babával elutazni egy hétre a nagyszülőkhöz? A 9. hetet ott töltöttük és akkor nagyon szépen hízott, én is kipihentebb voltam, mivel nekem itt nincs segítségem, ott pedig mindenki körülöttünk volt. Most nagyon fontos lenne neki a hízás, ezért is vetődött fel az újbóli elutazás, csak félek, nehogy ellenkezőleg süljön el. A doki szerint nem megfelelően hízik, ezért nem kapta meg a második oltást, az első oltás óta nem hízott rendesen, állítólag vannak babák, akiket ez megvisel. 3150 gr-mal született, 3040 gr-mal hoztuk haza a kórházból, 2 hónaposan volt 4250 gr, most 3 hónaposan 4670 gr.
    Tejem az van, viszont az evést általában 7 perc alatt lerendezi, utána nézelődik és nehezen bírom csak rávenni a további szopizásra, amikor mellette fekszek 25 percig és a szájába adogatoma cicit és két nézelődés között néha beleszív, de általában ez a többlet ki is szokott bukni. Mi a véleményed, ilyen idősen normális, hogy 7 perc alatt lerendezi az evést?
    Széklete minimum kétszer van, de általában többször, viszont mindig zöld színű, doki szerint a gyors emésztés miatt, mert az epe zöldre színezi. Lehet, hogy ezért sem hízik?

    Valamint karácsonykor mindeképpen mennénk a nagyszülőkhöz, akkor már 4 hónapos lesz, mennyi időt érdemes ilyenkor távol lenni, egyáltalán ajánlod-e.
    Elnézést a sok kérdésért, de teljesen össze vagyok zavarodva.

    És a végére mégy egy kérdés, amióta meg van a baba, a sok cipelés, ringatás, oldaltfekvés és karon támaszkodás szopikor, stb – sokat zsibbad a karom, éjszaka ébredek fel rá, hogy totál elzsibbadt. Ez normális?
    Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

    Üdvözlettel: Mária

    Válasz: Valószínűleg az alapzaj miatt aludt, ezért szeretik a babák pl. a susogást is, mert ez a morajlás-szerű hang megnyugtatja őket. Lehet, hogy a halk rádió is beválna, de ismerek olyat, akinél a ventillátor hangja volt a megoldás. Amerikában élő ismerősöm mesélte, hogy lehet ott kapni direkt erre tengerhangot, amit be lehet kapcsolni a kicsinek alváskor, és nagyon szeretik.

    Nyugodtan elutazhattok vele, ebben a korban még nem viseli meg egyáltalán, akár heteket távollehettek, legfeljebb első éjszaka az új hely lehet furcsa, de 1-2 éjszaka alatt megszokja. Amire ügyelni kell, hogy a megszokott napirendje ne boruljon fel nagyon emiatt.

    A zsibbadás normális, a hormonok okozzák, nálam kb. 1,5 év után múlt el teljesen.

  • Julia

    2009. november 25. szerda

    Szia Agi,

    Szeretnem a segitsegedet kerni, kisfiam majdnem 2 honapos es nehezen megy az elaltatasa. Nem nagyon volt eddig napirendje, most probalom kialakitani. Eleinte nagyon nehezen ment a szoptatas, mert kicsik a mellbimboim, amit mellbimbovedovel oldottunk meg, aztan olyan erzesem volt hogy apad el a tejem, mert nagyon gyakran kert enni, kb 6 hetes koraig mertem a szopizasokat, volt olyan nap mikor orankent evet 40-et, 50-et, vagy 2 orankent 70-80-100 ml. Mivel a sulya jol nott (3950 g szuletett, visszaesett 3500g-ra es most 5060g) ugy dontottem, hogy nem meregetem, mert sok idegesseget okozott, mikor kevesebett evett. Az a gond, hogy most is 2 orankent szeretne enni, utanna elszundit, vagy nem, ha felveszem bufizni biztos felebred, tisztaba teszem, leteszem nezelodni, eljatszik a hintaszekiben a lelogo jatekokkal (nezegeti, utogeti), mikor megunja probalok vele jatszani, de egy ido utan nagyon nyugos lesz, nem jo mar semmi sem olben ringatva, ordit, latom rajta, hogy almos de nem sikerul nekem hogy segitsek neki ellazulni. Ha beteszem a kisagyba es cumit adok neki, simogatom a hatat, ritkan megnyugszik egy kis idore, ha kiesik a cumija, megint sir, s ha megis nagy nehezen sikerul elaludnia egyedul felebred 30-40 perc utan, de nyugos latszik rajta hogy nem aludta ki magat. Ilyenkor megprobaltam visszaltatni, de szinten felebred hamar, vagy megint megetettem( ez kb 2 orara van az utolso evestol), bufiztettem, jatek es kezdodott elolrol. Este altalaban kilenckor furdetjuk, szopik, belealszik, bufizeskor ha nem ebred meg alszik a kisagyaban, ha felebred akkor megint jon a seta, ha elbaggyad leteszem, de a kisagyban felelenkul, adok cumit, ha kiesik visszateszem es ezzel nagy nehezen elalszik 10, f11re. Ejjel szopik kb 3-kor, es 5-6, majd 7-8-kor, esetleg meg egy orat alszik utanna es kezdodik a nap elolrol. Meg azt nem tudom, hogy jo e hogy ejjel akkor etetem mikor hallom, hogy elkezdi forgatni a fejet az agyban, esetleg cuppogtat, mert nem kel fel, aluva eszik. Mostanaban mar nem olyan gyakran, de regebb a 3 orai eves utan, ejjel nagyon nyugtalanul aludt, 2-3 percenkent mozgot egyet es morgott utanna, de nem ebredt fel, ha magunk melle vettuk is ugyan igy volt, ha a hasunkra fektettuk akkor csak a mozgas volt, de a morrgas elmaradt. Megprobaltam leszukiteni egy matraccal a kisagyat, leszereltem a jatekokat rola, nappal besotetitem a kisagyat mikor altatom, de ugy erzem hogy nem segit semmi. A hasara is probaltam tenni, de valamiert most mintha mar nem szeretne. On mit tanacsol? Hogyan lehetne segiteni neki az elalvasban.

    Válasz: Az a gond, hogy nem elég egyértelmű a napirendje. A babának még nincs időérzéke, a dolgok sorrendjéből tájékozódik. Csináld a következőt: amikor reggel felébred és eszik, utána büfi, átpelenkázás, majd játék. Ebben a korban 1-1,5 órát is képesek elnézelődni, de soha ne a kiságyba tedd, a kiságy csak az alvás színtere legyen.

    Ha elálmosodott (fülét, szemét, vagy orrát dörzsöli, nyűgös, semmi nem köti le), akkor dédelgesd meg, segíts neki az ellazulásban, amíg félálomba nem kerül, de ne altasd el teljesen, majd tedd le a kiságyba. Ha felriad, sír, simogasd a hátát vagy adogasd vissza a cumit, amíg el nem alszik.

  • Emese

    2009. november 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk 4 hónapos és a mai és tegnapelőtti éjszaka furcsa dolgot művelt. Kb. 11-1/2 12 körül kel szopizni és nem alszik vissza 3 és fél órán keresztül. Először még azt látom, hogy forgatja a kis buksiját ide-oda, mintha nagyon el akarna ő aludni, de nem sikerül. Aztán elkezdi emelgetni a lábát, próbál felülni, aztán valamikor a 3 óra folyamán próbálom újra megszoptatni, hátha megnyugszik, de nem, ugyanúgy éber marad. (közben persze próbálkozom a cumival, mint a második legjobb módszerrel a cici után, de kiköpi) A végén pedig jön a sírás, a „semmisejó” fázis, még a karomban is sír egy ideig, mikor már sétálgatok vele. És a zárás egy újabb szopi, amibe már sikerül bealudnia. Fogalmam sincs, mi lehat a baja. Gondoltam a hasára, mert akkorákat pukizik, de ez általában is így van, nem speciálisan akkor és ott. A fogaira már régen gyanakszunk, mert volt, hogy sírva ébredt látszólag minden ok nélkül, így adtam homeopátiás bogyót (Osanit), masszíroztam az ínyét, de ezektől sem aludt el. (a doktor nénink azt mondta már duzzadt egy kicsit az ínye). Nappal is mindent rág és az ujjunkat néha olyan erővel és harciassággal harapja, hogy megijedek, nehogy a saját pici ujjait is ilyen erővel harapdálja 🙂
    Amúgy sem egy jó alvó, az első időkben nagyon sok problémánk volt azzal, hogy nagyon keveset aludt. Egy ideje a nappali alvások nagyon jól működnek (sokszor egy rövidebb műsor után, de rájön, hogy most azért ez neki jó 🙂 ), az éjszakák viszont nem túl fényesek. Általában is elég sűrűn kel, minimum 4-szer szopizik és ha többször, akkor ez általában a hajnal közeledtével történik. Van hogy óránként kel hajnalban. Régebben is fordult már elő olyan, hogy éjjel nem tudott visszaaludni, de ilyen maratoni ébrenlétet még sosem produkált. Olyan, mint aki megivott két kanna erős kávét.
    Ja! Az ágyunkban van, fekve szopizik, tehát még a közelségem sem hiányozhat neki.
    Nem tudom, hogyan segítsek neki, mert neki se jó ez az biztos. A múltkor így összesen 6 órát aludt éjszaka (amúgy 10-12 szokott összesen) és nappal is alig aludt, így estére úgy elfáradt, hogy korábban kellett lefektetnünk és akkor éjszaka nem is kelt hosszú időre, csak szopira, de azt óramű pontossággal 3 óránként.

    Most pedig persze már több mint 2 órája alszik úgy, hogy több mint 4 órája evett.
    Remélem, nem az éjszakát kezdi felcserélni a nappallal! 🙂

    Nagyon várom a tanácsodat!

    Köszönöm előre is!

    Válasz: Sok esetben találkoztam már vele, hogy a szüleikkel együtt alvó gyerekek 4-5 hónapos koruk táján alvászavarokat produkáltak, mert éjjel elkezdték őket zavarni a szülők zajai (forgolódás stb.). Mivel ilyenkor az alvási ciklus kb. 1 órás, ezért nagyjából 50-60 percenként van egy felszínes alvási szakasz, amikor a kisebb zajokra felébredhet a baba. Erre megoldást jelenthet, ha kiköltözteted az ágyból. Nem szoktam ilyet javasolni, alapvetően együttalvás-párti vagyok, de ez az az eset, amikor talán érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen.

    Lehet, hogy lassan kezd majd jönni a foga, de a homeopátiás golyó nem tüneti kezelés, azonnal nem hat, hanem kúraszerűen kell szedni és úgy 3-4 nap alatt fejti ki a hatását. Ha nappal nyálzik és/vagy mindent a szájába vesz, megrág, akkor ez a helyzet, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találod a fogzás homeopátiás kezeléséről szóló részletes leírást.

  • Gabryelle

    2009. október 16. péntek

    Szia Ági! Babókám 3hónapos. Sajnos epeműtét miatt és egyéb komplikációk miatt egyszer 1hetet, most pedig 3hetet kellett anyosoméknál aludnia a babának mert kórházban voltam. ezalatt az idő alatt olyan „rendszer” alakult ki hogy a kisasszony este10-11kor elalszik és reggel 11ig is képes egyhuzamban aludni. a baj nem is ez, hanem BABAKOCSIBAN. és én nem szeretném babakocsiban altatni. hogy próbáljam meg átszoktatni illetve visszaszoktatni a kiságyra? meg ha 11kor felkel, eszik és egy óra múlva már megint alszik. így alig van meg a 4 evés egy nap. 167ml tápszert eszik. 6kg és 60cm. nem alszik túúl sokat.? meg még nem nézegeti a kezét. még nem fedezte fel. a 3hós szurin azt kérdezték először a védőnők hogy nézegeti e már a kezét. talán azért nem mert anyósoméknak nincs idejük úgy foglalkozni vele? vagy ez normális?

    Válasz: Nagyon egyszerű: ne tedd a babakocsiba. Valószínűleg azért tetszik ott neki, mert ott szűkebb a hely, jobban hasonlít a pocakhoz. Tegyél egy szivacsot a kiságyba, amitől szűkebb lesz a hely és ott is jól fog aludni. Ha ő ennyit alszik, az nem baj, majd ki fogja nőni. A súlya megfelelő, ez nem gond. Nappal ne hagyd 4 óránál többet egyhuzamban aludni, de ha ennyit eszik, az nem gond, ha szépen gyarapszik és kiegyensúlyozott, ami nála megvan.

  • Beáta

    2009. október 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Szeretnék tőled tanácsot kérni. Kisbabám két hetes, és egyre kevesebbet alszik, főleg délelőtt. Reggel 6-kor felébred és csak elszenderedik időnként délutánig. Amikor sírni kezd (inkább nyűgösködni), bemegyek hozzá, abbahagyja, de van, hogy magától is abbahagyja a sírást egy-két perc után. Ami zavar, hogy ha kézben van semmi baja, illetve ha ott van körülötte valaki, akkor csendben van. Mivel tudnám lekötni a figyelmét, hogy ne kelljen mindig kézben tartanom? Kivihetem a nappaliba bébihordozóba? El kell tudniamagától aludni? A másik dolog, ami zavar, hogy olyan szomorúnak látszik, viszont ha ringatom akkor mosolyog, de nem lehet mindig a kezemben?MI a normális napirend ebben a korban?
    Köszönöm válaszodat előre is.

    Beáta

    Válasz: 2 hetesen még minden normális. De. Egyáltalán nem kötelező két evés között végig aludnia. Evés után mindig büfiztesd meg, aztán tedd le játszani. Ne a kiságyba, a kiságy alvásra való, hanem legyen ott veletek, hordozóban, járókában vagy utazóágyban. A testközelség igénye ebben a korban normális, de nem javaslom, hogy folyton cipeld kézben, viszont ha nincs már el magában és még nem álmos, akkor hordozókendőbe teheted, ez megnyugtatja, de közben te is tudod a dolgodat végezni. Ebben a korban 40-60 perc ébrenlét után már nagyon álmosak szoktak lenni, ezután tehát mindig tedd le aludni. Elalvás előtt kicsit dédelgesd meg, de ne altasd el, hanem tedd le a kiságyba, takargasd be (az is segíthet, ha belebugyolálod a takaróba, mint egy pólyába, ez megnyugtatja). Nappal is félig sötétítsd be alváshoz a szobáját, és lehetőleg inkább hason altasd (ha szereti). Ha nyűgösködik, simogasd a hátát, amíg el nem alszik (gyakran az is elég, ha csak a hátán tartod a kezed, így érzi a testközelséget)

  • Horvath Erika

    2009. szeptember 22. kedd

    Kedves Ági!

    Egy 11 hónapos kisfiú egyre tudatosabb anyukájaként pár napja figyelem az alvással kapcsolatos tanácsaid. Sajnos kisfiammal a rajtrács legrosszabb pontjáról indulunk az önálló elalvásért való küzdelemben, amelynek én vagyok az oka. A kezdeti hasfájásokat és keserves sirásokat egyre erősödő ringatással próbáltam elháritani, igy folytatódott ez egészen mostanáig, amikor is már nem birja a hátam, hogy lábon állva ringassam alvásba fiam. Pár napja próbálom az általad leirt módszert, de ha egyedül hagyom a szobában, sir. Egyelőre úgy finomitottam a módszeren, hogy az ölemben alszik el, de már nem állok és nem is ringatom. Ez megy, de a végkimerültség küszöbén. A mellékhatás az, hogy már nem alszik napi kétszer két órát, hanem kihúzza déli egy óráig, akkor alszik el kb. 3 órára. Próbáltam a kiságyba tenni ébren, nagyon álmosan, de minden álmosság ellenére képes felállni , és úgy nyüglődni, segitségre várva. Rettenetesen el tud álmosodni, de az elalvás pillanata csak az ölemben valósul meg, annak ellenére, hogy követem a módszert, és többször leteszem, rögtön nyugtalan lesz, amint ágyat ér.
    Mindenképp örülök, hogy már nem kell ringatnom, állva tartanom, sőt ma elaludt a babakocsiban séta közben is, amire fél éve nem volt példa. Hogyan tovább az önálló elalvásig? Hogyan adhatom tudtára, hogy az ágyikó felülete is van olyan biztonságos, megnyugtató, álmot adó, stb, mint az ölem?
    Köszi válaszod, Erika.

    Válasz: A nappali alvás nem emiatt változott meg, hanem ez szimplán életkori dolog, hogy áttért az egyszeri alvásra.
    Egyelőre maradjon ölben. Utána kipróbálhatjátok, mi történik, ha nappal nem az ágyában alszik, hanem a ti nagyágyotokon és melléfektetve altatod el, ezt általában szeretni szokták és nyugodtabban is alszanak így. Ha ehhez hozzászokik, egy idő után már csak egy mesét kell elmondanod melléfeküdve és már alszik is – és ez neked is kényelmesebb.

  • BRita

    2009. szeptember 16. szerda

    Szia Ági!

    Nálunk is eddig nem tapasztalt alvásproblémák merültek fel, melyeket nem tudok magyarázni. Kislányom 11 hónapos, napközben 2x alszik, ilyenkor sosem volt gondunk az elalvással. Az esték problémásabbak voltak korábban is, de egy hónapja ez is megoldódott, azaz betesszük a kiságyába és alszik. A napirendünk: 6.30 körül ébred, szopizik, öltözés, játék egész 9-ig, akkor gyümit eszik, majd alszik másfél órát. Délben ebéd, 15.30-17.00 alvás, uzsi, 19-kor vacsi, fürdés, esti szopi, 20.30 körül alvás.

    Egy hete megbetegedett, a láza miatt 2 napig jó nagyokat aludt éjszaka (12 órát), és nappal is 2x 2 órát. Mikor már tünetmentes volt a betegségben (tüszős mandulagyulladás) estére lázcsillapító kúpra sem volt szükség, és ekkor jött az, amit még nem láttunk: 23.40kor sikerült nagy küzdelem után elaludnia. Mikor letettük, eleinte szép csendben próbált elaludni, játszott még kicsit az ágyában, amivel persze semmi gond, de egyre nyűgösebb lett, látszott, hogy nem álmos. Tíz órától viszont már teljes nyafi lett úrrá rajta, semmi nem volt jó, ha felvettem, az nem, ha leültem vele az olvasó/szopizós fotelunkba, az sem, ölben járkáltunk, simogattam a hátát hason fekve, stb, mind hiába. Végül, teljes kimerültségben és hüppögve aludt el mellettem (hozzáteszem, eddig soha nem aludt az ágyunkban). Másnap napközben megint minden rendben volt, este viszont újra jött a küzdelem és nyűglődés, 22.45 körül sikerült elaludnia, de már újra a kiságyában. Tegnap kicsit korábban, 22.15 körül, szóval lassan közelítünk az eredeti lefekvéshez, de a kérdésem, hogy mi történhetett, mitől borult fel minden? Hozzáteszem, hogy tegnap a napközbeni elalvások sem mentek simán, de ezt annak tudtam be, hogy korábban tettem le aludni, mint ahogy álmos lett volna – ez a reggeli ébredésektől is függ, a késői elalvások miatt 7.30-8 körül kelt. Tegnap próbáltuk azt is, hogy a 6.30 körüli ébredésekor szopi után nem hagytam visszaaludni (rendes esetben nem is szokott, csak most volt rá példa, hogy olyan későn aludt el), remélve, hogy így visszaáll a rend és este álmos lesz a szokott időben. Úgy tűnt be is válik, mert már a fürdés elkészületeiben ásítozott, majd a szopizáskor is, de az elalvás mégsem ment.
    Eszembe jutott az is, hogy lehet itt az idő és próbál átállni a napközbeni egyszeri alvásra, de ez így egyik napról a másikra kell, hogy történjen? Olyan hirtelen jött mindez.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A betegségtől borult fel minden. Azért egy tüszős mandulagyulladás nem 2 napig tart, kiheverni is több hét a szervezetnek, és attól, hogy már nincs láza, még fájhat a torka, füle stb.

    Elképzelhető, hogy át akar állni az egyszeri alvásra, és igen, ez egyik napról a másikra történhet, gyakran éppen attól következik be egy ilyen változás, mert valami más megváltozott a gyerek életében, pl. betegség, utazás, költözés stb.

  • BogyoApu

    2009. szeptember 12. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom lassan 6 hetes. Mostanában a nappali elalvás abszolut nem megy neki.
    Az altalad leirtakhoz probalunk igazodni es szopi, bufi utan nezelodes, amit ha elunk sirassal jelzi, akkor ugye konkret vele foglalkozas es utana ha ezen is tul vagyunk (sir) akkor kisagy.
    Mostansag ket verzio van:
    a, a kisagyban nem hajlando elaludni, csak sir, aztan kesobb uvolt. Cumit kikopi amint rajon, hogy nem jon belole semmi. Folyamatosan sir, elaludni nem alszik el.
    b, Szopi kozben elalszik, keveset eszik, ehes marad. Alvasbol nem lehet felebreszteni csak ilyen 2 pillanatra. Cicin bealszik, felveszem bofiztetni (alszik tovabb), ahogy a kisagyba beteszem felebred es sirni kezd.
    Fogalmunk sincs mit lehetne kezdeni ezzel. Illetve azt fogom megprobalni, hogy amiutan mar nem nezelodik (sir) berakom a kisagyba es a kovetkezo etetesig (min 2,5 orat varok, hogy ne keveredjen a felig emesztett es a friss anyatej – vedono javaslata pocakfajas ellen) hagyom uvolteni, idonkent tudatom vele, hogy itt vagyok, simi, beszed. Ezzel probalom arra a rendszerre szoktatni, hogy ha kisagyban van aludni kell. Jobb otletem nincs, ha felveszem elhallgat, ha lerakom sir. Reggel 8tol este 10ig kb. Cicin bealszik.
    Ha van valami jo otleted kerlek ird meg! Elore is koszonom!

    Balazs

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    Segíthet az altatásban, ha félig besötétíted a szobát, ahol alszik, hason altatod (mert háton védtelenebbnek érzi magát) és/vagy egy puha takaróba bugyolálod elalváshoz.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • ralitta

    2009. augusztus 29. szombat

    Kedves Ági!

    Szoptatással kapcsolatban már segítettél,most alvás ügyben szeretném a segítségedet kérni. Kisfiam 4 hónapos és jó alvónak mondható,de mostanában felborult a napirendünk. Délelőtt 9.40 és 10 óra közt ébred. Utána 12 óra körül alszik el megint.jó esetben 1 órára de van mikor csak fél órára. Mikor felébred szopizik és fönt van kb 2.5-3 óra hosszat,kb fél 4-4ig,amikor is indulunk a nagyobbik lányomért az óvodába.Sétánál természetesen elalszik a babakocsiban ami kb max 1 órás alvást jelent.Ezután este f7-ig nyugiban van,mikor újra elálmosodik és rendszerint el is alszik a pihenőszékében kb 20 percre. Ezután egy szopizás jön, 7 óra körül,majd 8 körül fürdés,utána még egy szopizás(mert „kiköveteli”) és utána hiába teszem be az ágyába nem alszik,ébren van és nyűgösködik,semmi sem igazán jó neki. Ez tart kb fél 10ig mikor elálmosodik,újra szopizás de már csak az összebújás és megnyugvás kedvéért és ezek után kb 10kor tudom lerakni,persze csak úgy ha majdnem teljesen elaludt a cicimen. Ezután hang nélkül végigalussza az éjszakákat a délelőtti ébredésig.Megpróbáltam az esti 7 körüli alvást elhúzni és f8ig ébren tartani,majd fürdetés,szopi és alvás.Ezekben az esetekben szépen el is aludt,de 1 óra alvás után felébredt,majd „küzdöttünk” min.este 10,f11ig. Szóval nem tudom mit kezdjek,mert a nagyobbik(4 éves) is ezek miatt a huzavonák miatt rendszerint későn kerül ágyba,amikor már túlpörög és nehezen alszik el. Szeretnék vmi olyan rendszert kialakítani ami mindkét gyermekemnek jó lenne. Gondolom reggel ébresztenem kellene a kicsit úgy 8 körül és akkor simán menne este 8kor a lefekvés is?! Ezzel csak az a gondom,hogy a lányomat meg legkésőbb 9ig el kell juttatnom az oviba. (Mostanában bringával járunk,hogy visszanyerjem a szülés előtti formám) Szóval reggel 8kor kelés,egy gyors szopi,majd apuka vigyáz a kicsire míg mi bringázunk az ovi felé…gondolom így működhet az este 8 körüli lefekvés? A kérdésem még az,hogy nem nagy baj-e,hogy este csak cicin alszik el a fiam és erről le kellene szoktatnom vagy majd változik ez a dolog magától?(a lányom nem volt ennyire cicifüggő és,hogy őszinte legyek már nem emlékszem) A másik kérdésem,hogy hogyan vihetnék rendszert a napközbeni alvásokba? Nagyon jó lenne néha ha kiszámítható lehetne a napunk..
    Köszönöm a válaszod és elnézést a hosszúra sikerült mondandómért:-)

    Válasz: Azért nem alszik el este, mert előtte kicsivel alszik 20 percet. Ennyi idősen 3x szoktak aludni a babák, ő 4x alszik, mert így jön ki a napirendje, amik annak is betudható, hogy a babakocsiban elalszik, kicsit korábban, mint kellene, ezért este hamarabb elálmosodik és alszik 20 percet. Csakhogy ebben a korban legalább 2-3 órát fent kéne lennie két alvás között ahhoz, hogy elálmosodjon, különösen estefelé, az esti elalvás előtt.
    Egyáltalán nem rendszertelenek most a napjaitok, hiszen pont 2 órát van fent az alvások között, csak éppen az esti fektetés előtt vannak gondok, a többi tökéletesen olyan, mint lennie kéne. Próbáld meg este fél9-9 felé ágyba tenni legalább 2 órra ébrenlét után, addig ne is erőltesd. A cicin való elalvás ennyi idősen nem gond, hiszen ez gyakorlatilag a vacsora számára. Lehet, hogy 1-2 napig még felriad majd az esti fektetés után 1 órával, mert nem ezt szokta meg, de ha minden nap ugyanúgy csinálod, akkor leszokik róla.

  • MaTTi

    2009. augusztus 29. szombat

    Kedves Ágnes!

    Már leveleztünk, (kb. 4 hónapja) fiam alvásával kapcsolatban. Ádám most 10 hónapos. Tanácsod a baba alvásával kapcsolatban 95% sikerrel járt. Szépen megtanult egyedül elaludni, ami 2 hónapig működött is. A probléma a következő:
    Este 9 körül elalszik (pár perces nyűglődés után). Majd valamikor hajnali fél kettő és három között elkezd nyöszörögni, szenvedni, majd szépen felébred. Ezt a szenvedést produkálja egy/másfél órán keresztül. (van, hogy két- két és fél óráig is nyűglődik.) Utána nagy nehezen elalszik, egy kis segítséggel. (cumi, cirógatás, stb)
    Nem a pocakja bántja. Látszólag nem fáj semmije. Nincs tele a pelus.
    Ami viszont tény:
    most tört elő az egyik felső metszőfoga és a másiknak sem kell sok.
    Egy picit le van maradva a mozgásfejlődéssel, de segítjük mi is és szakemberek is, ahogy csak tudjuk. Ez azért lehet fontos, mert pár napja kezdett el igazán kúszni. (szinte egész nap meg sem áll.)

    Kérdésem az lenne, okozhatják e a fent leírt „kórismét” a fogzás és a mozgásfejlődésben bekövetkezett, hírtelen ugrás.
    Ha igen, miért mindig azonos időpontban és azonos hosszúsággal jön elő ez a senyvedés.

    Válaszodat előre is köszönöm:
    Egy kialvatlan, hullafáradt anyuka, kialvatlan,hullafáradt apuka-párja.

    Válasz: Igen, ez egyértelműen a fogzásra fogható, a felső 4 metszőfog okozza a legtöbb alvásproblémát. Homeopátiás szerekkel enyhíthetőek a tünetek. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erről bővebb leírást.

  • Timó

    2009. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos, kb egy héttel ezelőttig, még 6 órát aludt napközben.Aztán hírtelen lecsökkent 3 és fél órára, most meg jó ha 2-2 és felet alszik. Íg teljesen felborult a napirendünk. Hogyan kell áttérni az egyszeri alvásra?Vagy most hogyan tovább?Alakítsam úgy, hogy aludjon egy kicsit délelőtt is és délután is?
    Köszönettel:Timó

    Válasz: Figyeld ki, mit akar ő, ha elég neki délben egy 3 órás alvás, és után kibírja ébren estig, akkor aludhat egyszer. Ha nem bír olyan sokat ébrenlenni, akkor délelőtt 1,5 óra, délután 1,5 óra szokott lenni, de lehet 2+1 felbontásban is, ahogy szereti.

  • Gabryelle

    2009. augusztus 17. hétfő

    Kedves Ági. A gondom a következő csütörtökön lesz 6hetes a kislányom. eddig különösebb gond nem volt vele de kb egy hete 11nél előbb nem lehet elalatatni. nem alszik el egyszerűen. akármit csinálok vele, babakocsi, kiságy, nagyágy közénk, kézben dajkálás ringatás sétálás, evés büfizés tornáztatás(hátha a pocija fáj, de nem) tisztába rakom, és akkor sem alszik el. van hogy végig sír de van hogy ásítozik el-elpilled de valamire felriad és lehet előről kezdeni az egészet. ma éjszaka éjfél után aludt csak el, négyig aludt aztán nyolckor kelt csak fel, evett kilenckor elaludt és most dél van és mindig alszik. felcseréli az éjszakát a nappallal? mit tegyek hogy helyre álljon a rend?

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Réka

    2009. július 17. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 hónapos és eddig nem tapasztalt alvásproblémák jöttek elő. Eddig naponta kétszer aludt 1,5-2 órát, és az éjszakai alvással sem voltak problémák (este kb 9-1/2 10-től aludt reggel 7-1/8-ig). De most kb 2-3 napja állandó hiszti övezi az altatást. Ha megpróbálom lerakni délelőtt a szokott időben 1/2 11-11 körül, csak vergődik mint egy partra vetett hal, ha kimegyek a szobából, elkezd sírni, majd hisztizni ha egyedül hagyom kicsit. Mivel délelőtt nem akar aludni, délre már olyan fáradt lesz, hogy ebéd után szinte beájul az ágyba. Így kb 12-1/2 1-től alszik 2 vagy 2,5 órát. Délután persze megint ugyanaz a műsor, ha megpróbálom elaltatni. Este viszont hiába kimerült nem alszik el csak a megszokott időpontban (9-1/2 10 körül).
    Szeretnék tanácsot kérni, illetve a véleményed, hogy mitől lehet ez? Talán a kánikulai hőség, vagy mozgásfejlődés lehet az oka, vagy valami egészen más?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Ez attól van, hogy át akar állni a kétszeri alvásról az egyszerire. 10-14 hónapos kor között valamikor a babák áttérnek az egyszeri alvásra, ilyenkor 2-3 órát alszanak egyhuzamban napközben és kész.
    Fektesd délelőtt kicsit később és hagyjátok el a délutáni alvást, este pedig maradjon a szokott időpont, most már tovább is fent tud lenni egyhuzamban, mint eddig, ez az életkorral jár.

  • Nóra

    2009. július 13. hétfő

    kedves Ági!
    egyéves kislányom lassan többet van ébren, mint amennyit alszik éjjel. Rengeteget szopik. Nappal egyedül elalszik a kiságyában, (2X 1,5 órátvagy egyszer 2,5 órát)De este mindig szopival és ez most már neki sem jó, hogy ennyit nem alszik. Mit tehetnék? persze emiatt velünk egy ágyban alszik.
    köszönöm a segítségedet, Nóra

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Nicky

    2009. július 05. vasárnap

    Kisfiam 2 hét múlva lesz 5 hónapos,és az alvásával vannak mostanában problémák.
    Eddig gyönyörüen elaludt egyedül,a kiságyában,de most ez nagyon nehézkesen megy neki,és nem akarom rossz dolgokra szoktatni.
    Egyszerüen csak sír,forgolódik,mérgelődik az ágyában,pedig már leragadnak a szemei,de nem tud megnyugodni és elaludni.
    A cumit próbáltam,de 3-at cuppog rajta és kiesik a szájából,nem tud cumizni.
    Eddig szopott,a hozzátáplálást már egy hónapja elkezdtük.
    Most 1x eszik főzeléket a többi anyatej.Cicin persze szívesen elaludna,de nem akarom erre szoktatni.
    Általában 2 órát ébren van evések után,és utána alszik el,eddig másfél-két órákat aludt,de mostanában fél óra és ennyi.
    Ez nem is volna baj,csaklátom hogy álmos,már semmi nem jó neki,de nem tud elaludni csak hosszú sírás,nyöszörgés után,de így is a hátát simogatom,fenekét paskolom stb.
    Ez most azért van mert kifog maradni egy alvás majd vagy mit tehetnék hogy megkönnyitsem ezt az elalvást számára??
    Köszönöm

    Válasz: Ez azért van, mert ki fog maradni egy alvás. Próbáld meg nem 2 óra után lefektetni, hanem maradjon tovább fent, ebben a korban a legtöbb baba már 2,5-3 órát van ébren két alvás között.

  • babusek

    2009. június 28. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 11 hónapos múlt .Az a nagyon nagy problémám ,hogy nagyon ideges vagyok állandóan.Ez az idegesség legfőképp amiatt van ,hogy aludjon a pici .Azt hittem mire nagyobb lesz elmúlk,de inkább rosszabbodik ez a helyzet.ÁLtalában 7 és 8 ó körül ébred reggel ,majd 11 és12 körül alszik el a kiságyában egyedül.Előtte kap egy kis gyümölcsöt ,behúzzuk afüggönyt megpuszilgatom és leteszem az ágyába,van egy kisplédje azzal szokott elaludni.Van ,hogy 2órét is sikerül aludnia ,de előfordul,hogy csak egyet ilyenkor sírva ébred és utána elég nyűgös.Szerintem a felébredésében az ikerszomszédok is besegítenek ,mert elég zajosak.Ettől is nagyon szenvedk,bár mindenki aztmondja,hogy meg kellszoknia a zörejeket.Délután ,ha sokat aludt délelőtt már nem nagyon alsziik el ,ha kevesebbet akkor úgy,hogy mellé fekszem a nagy ágyon.Ilyenkor kb.fél órát alszik még.Este fürdés kb.háromnegyed nyolckor öltözés egy kis tápszer ,az utóbbi időben szinte csak egy korty,puszi,beteszem a kiságyába egy hálózsákba ,majd lámpa oltás és én lefekszem a padlóra a nagyágy mögé ahol nem lát,de szerintem tudja,hogy ott vagyok.Ezután kb,10 perc múlva elalszik.Ha teljes csend van hamarabb,ha valami nesz van kicsit nehezebbn.Mások szerint ezt is rosszul csináltam,mert kellene valami nesz,ho gy úgy is eltudjon aludni .Azt gondolom elég rendes baba ,bár éjjel többször felkel.Ha éjfél előtt nem,de utána kap tápszert és úgy visszaalszik.A legnagyobb baj,hogy nem merek vele pl.elmenni nyaralni ,mert mi lesz ,ha felborul ez a ritmus,esetleg nem fog innentől egyedül elaludni.Azt elfelejtettem írni,hogy külön szobában alszik .Vagy nem merek elmenni agy közelgő lagziba,mert nem merm másra bízni hasonlóa okok miatt.Hogyan tudnék megszabadulni ettől a borzasztó érzéstől ,hogyan tudnék végre felhőtlenül örülni a picimnek?Van egy 16 éves nagylányom vele semmi ilyen gondom nem volt.

    Válasz: Először is: nyugi 🙂 A megoldás nagyjából annyi, hogy próbálj néha más dolgokkal is foglalkozni, ne csak a babával. Menjetek sokat sétálni, szabad levegőre, szervezzetek programokat, olvass könyveket, csinálj nagytakarítást, főzz be, vagy amit szeretsz, a lényeg, hogy szerezz élményeket és csinálj mást is, mint a megszokott dolgok, ez sokat fog segíteni.

  • Anett

    2009. június 25. csütörtök

    Szia,

    A masodik kerdesem a kislanyommal kapcsolatban lenne o 6 honapos,sohasem szeretett napkozben aludni,ugy kb 1 honapja viszont naponta tobbszor is latom rajta,hogy igenyelne az alvast igy megprobalom elaltatni…..ami neha 2 oramba is beletelik.Ha megciciztetem es nagyritkan elalszik akkor csak lerakom az agyaba minden gond nelkul alszik,de ha csak ugy az agyaba teszem elkezd forogni,porogni,ordit,sir es egyszeruen nem lehet elaltatni.Megprobaltam ringatni is akkor is orakba telik amig elalszik ha pedig az agyaban van megprobalom tartani ovatosan lenyomni) ot addig amig meg nem nyugszik,de ezt meg annyira eroszakosnak erzem,hogy igen hamar feladom pedig ez valoban beszokott valni.Szerinted mit tehetnek?Arthatok azzal ha tartom a popojat meg a kis kezet es nem hagyom forogni???

    Válasz: Ne aggódj, azzal, hogy rajta tartod a kezed, nem okozol neki semmi kárt. Ebben a korban a legtöbb baba annyira érdeklődő, hogy legszívesebben az egész napot ébren töltenék, egyre nehezebben alszanak el és mivel még fizikailag nem fárasztják le magukat eléggé, ezért átmenetileg csak 30-40 perceket alszanak, ez azonban a mozgásfejlődéssel egyre javul: amikor már tudnak kúszni-mászni, könnyebben elalszanak és hosszabban alszanak, mert jobban elfáradnak.
    Ebben a korban nagyjából 3-4 órát tudnak ébren lenni a babák két alvás között, tehát ha korábban próbálod lefektetni ennél, akkor nem fog tudni vagy csak hosszas ringatásra, elaludni. Általában 3x alszanak, de fokozatosan áttérnek a 2x-i nappali alvásra, ez is okozhatja, hogy a megszokott időpontokban már nem tudod elaltatni.

    Sokat segíthet a mozgékony babák altatásában egy nagy takaró, amibe ringatás előtt becsavarhatod, így nem tud annyit ficeregni, de egyébként ez az időszak általában 4-6 hét után elmúlik.

  • Anett

    2009. június 24. szerda

    Szia Agi,

    Nagyon orulok,hogy vegre ratalaltam egy baba-szulo barat oldalra!!!!Az eddig olvasottak alapjan is sok segitseget kaptam magammal es gyermekemmel kapcsolatban!
    A kerdesem az lenne,nincsenek veletlenul angol nyelvu konyveid,weboldalad??
    Igazan szeretnem ha ferjem(kulfoldi) is hasonloan atlatna a gyermeknevelest es a szuloseget!!!-esetleg tudnal ajanlani konyvet vagy irot aki hasonloan gondolkodik es ir mint te?
    Nagyon koszonom

    Válasz: Sajnos angol oldalam még nincs, de hamarosan megjelenik a német nyelvű oldalam. Angol nyelven Tracy Hogg könyveiből tanultam sokat (de vele nem mindenben értek egyet), dr.William Sears gondolkodásmódja áll még közel hozzám, illetve J. Mycielski angol nyelven is megjelent könyve.

  • Zsuzsi

    2009. június 05. péntek

    Hűha, megsajnáltam a videon szereplő kisfiút.Felnőtt embernek is rossz ha álmos és nem tud aludni, sose tennék ilyet az én kislányommal. Mindig is figyeltem arra, hogy ha álmos azonnal lerakjam aludni. Még egy kis videozás céljából sem szenvedtetném így a gyerekemet!

  • Ági

    2009. június 03. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos, hason alszik, az éjszakákat átalussza. Azonban a kiságyban éjjel „közlekedik”, ha a kiságy széléhez ér, felsír, gondolom mivel nem tud továbbmenni. Ha az eredeti helyére visszatesszük, alszik tovább. Napközben nem jellemző a vándorlás. Mi lehet a vándorlás oka? Este a fürdés után szopizik és a cicin alszik el.
    Lehet, hogy az elalvás módjával van a gond? Sajnos csak cicin vagy babakocsiban ringatva alszik el napközben is. Most próbálom az önálló alvásra szoktatni.

    Előre is köszönöm segítségedet: Ági

    Válasz: A gond az, hogy most az intenzív mozgásfejlődés időszakában van és éjszaka is „gyakorol”. Nálunk is volt ilyen időszak, mi egész egyszerűen kicseréltük a kiságyat a járókára, mert abban nagyobb a hely és nem tudott folyton nekimászni álmában a rácsnak.

  • Szilvia

    2009. június 03. szerda

    kedves Ági!
    Hát,ez nem is lenne az én fiam,ha minden „normális” kerék vágásban haladna!
    Pár nap múlva lesz 7 hónapos és szinte 2 óránként alszik napközben,de van,hogy 1-1 alvás között alig 1:30 perc tellik el!Nem is eszik rendesen,mert az 5.falatnál,már a szemét dörgöli,ásitozik,hogy Ő már nagyon álmos(ismét).Ezért kénytelen voltam bevezetni a szopit evés utánra,(bár már 1 szopit kimaradt),mert szopni azt akar.Mivel Ő az első gyermekem,igy nem tudom,hogy jól tettem-e,jól teszem-e?!
    Hozzá teszem,hogy éjjel nagyon jól alszik 21- reggel 8-9ig!Napközben 30perctől 2órát is alszik…mégis 1-2 órán belül ismét fáradt,nyűgös,álmos…
    hozzá tenném,hogy nem hiszem,hogy a fogai nőnek,mert már 6foga kint van és gond nélkül bújtak ki!
    Renben van ez?Mennyire „normális”?Van miért idegeskednem?
    Hogyan vátoztathatnék rajta?

    Előre is nagyon köszönöm a segitséged!

    Válasz: Több lehetőség van: vagy evés előtt szopizik, vagy evés után szopizik vagy két szopi közötti időben eszik, mindegyik jó megoldás. Teljesen normális, ha a fiad gyakrabban fáradt, nem kell rajta változtatni, ha álmos, akkor aludjon, ha éhes, akkor egyen, így a jó.

  • Évi

    2009. május 31. vasárnap

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet, tanácsodat kérni. Kislányom 1 éves. Az alvásról lenne pár kérdésem. Általában reggel 7-8 óráig alszik(legtöbbször 8-ig).Délelőtt fél 11-11-körül álmosodik el, 1-másfél órát alszik.Délután fél 4-4 óra körül alszik, általában 1 órát. Este fél 8-8 körül fürdetem, majd cicizik és alszik. A lefektetési rituálénk nappal: alvás előtt nyugis játék a kiságyban, tisztába tevés, eközben elmondom neki, hogy aludni fog, elköszönünk a kedvenc tárgyaktól, közösen besötétítünk a szobában, cumit kap, megszeretgetem, puszi, jó alvást, beteszem a kiságyba, ő megfogja a kezem,vagy simogatom kicsit és kb. 5-10 percen belül alszik. Este annyiban változik, hogy a nyugis játék helyett fürdetés, elköszönés a tárgyaktól, cicizés, megszeretgetem, puszi, jó éjt, kiságyba teszem, megfogja a kezem,vagy simogatom, de most nem alszik el gyorsan, hanem van, hogy 1-másfél óra kell neki ahhoz, hogy elaludjon. Otthagyni nem tudom, mert akkor sír. Éjszaka 2-3-szor ébred fel,felül, sír. Először elég neki ha megsimogatom, visszaadom a cumit a szájába, lefektetem, és már alszik is. Viszont 3-5 óra között (elég változó, hogy mikor) ha felébred, ez már nem elég, ilyenkor 1-másfél óra, mire sikerül visszaaltatnom. Az a baj, hogy ezután viszont én nem tudok visszaaludni, így fáradt vagyok. Nappal nem tudok aludni, amúgy is van mit csinálnom amikor alszik a kicsi, és mivel születése óta egyedül nevelem, nagyon nem is tudok segítséget kérni.
    Cumit csak alváshoz használunk, muszáj, mert ha nem adom a szájába, akkor a vállamat, ajkamat, kezemet harapja, főleg ha jön a foga. Ha kiesik a szájából van, hogy alszik tovább, de van hogy felébred rá. Hogyan szoktassam le a cumiról, illetve le szoktassam-e róla?(Szerintem ez csak egy kellék, melyet tulajdonképpen én „erőszakoltam” rá!)
    Mennyire számít segítségnek az ő elalvásához, hogy fogja a kezemet, hogy simogatom, nagyon befolyásolja-e az önálló elalvást? Hogyan tudnám még önállóbb alvásra szoktatni?
    Vajon miért ébred fel éjszaka ennyiszer?(nem éhes, a fogínyét is bekenem).
    Mennyit kell aludni egy 1 éves gyereknek?
    Szerintem neki még kell a napközbeni 2 alvás( nyűgös lesz,dörzsöli a szemét, ásítozik, húzza a haját-ezek a jelei, ha álmos), de sokan kérdezik, hogy miért nem térünk át az egyszeri alvásra.
    Előre is köszönöm a segítségedet!
    Minden jót kívánok Neked és a családodnak! Évi

    Válasz: A nappali alvása így rendben van, majd magától jelzi, ha át akar térni az egyszeri alvásra. Viszont, ami feltűnt, hogy este fél5-5 körül kel és ezután fél8-8 körül már fekteted is, persze ilyenkor még nem álmos, ezért másfél órát tart, mire elalszik. Ebben a korban minimum 4 órát vannak ébren este a babák, mielőtt elálmosodnak, tehát ő még nem álmos, amikor le akarod fektetni, ezért megy olyan lassan az esti elalvás és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy éjjel felkel és fent akar maradni.

    Ebben a korban a fő gond a járástanulás körüli idegrendszeri fejlődés szokott lenni, ezért alszanak rosszabbul a babák, de a fogzás sem kizárt. Ezek a zselék semmit nem érnek fogzásra (kipróbáltam magamon egyszer kb. 5 percig zsibbasztja csak az ínyt el és az is minimális), szóval ettől nem fog jól aludni éjszaka. Ha fogzik, akkor alkati homeopátiás szert kapjon, erről itt találsz bővebb leírást: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

    Ezt a fentmaradást minden gyerek eljátssza ebben a korban. Ilyenkor tedd át a ti ágyatokba, és mondd meg, hogy ti most alszotok. Ha elmegy, hadd menjen, ne foglalkozz vele, általában a sötét miatt hamar vissza szoktak jönni és rájönnek, nincs ilyenkor semmi érdekes, amiért érdemes lenne ébren maradni, ezért 1-2 alkalom után inkább alszanak tovább.

Comment navigation