Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Átalussza már az éjszakát? – ha a baba születése után ismerőssel beszélsz, szinte az első kérdések között szokták feltenni ezt. A kérdés szinte sugallja az elvárást: „át kéne már aludnia az éjszakát.” De vajon mi a helyzet, ha a baba még 2 évesen sem alussza át az éjszakát? Miért ébrednek fel az állandóan felébredő babák és miért van az, hogy néhány szerencsés családban a baba már kezdettől fogva jól alszik? Egyáltalán: mikortól kéne tudnia átaludnia a babának az éjszakát?

Az anyaméhben még nincs valódi mély alvás, hiszen nincs is rá szükség. Ennek megfelelően az újszülött sem tud még hosszan és mélyen aludni, a nap javarészében az alvás és az ébrenlét közti átmeneti állapotban van. Ezért van az, hogy szopizás közben is nagyokat tud aludni és ki tudja aludni magát, és ez okozza azt is, hogy álmában is nagyon élénk tud lenni: mocorog, hangokat ad ki, forgolódik. Az első hónapokban sokat változik az alvás, egyre hosszabbak a mélyalvási szakaszok, de a baba alvása csupán 2 éves korára éri el a felnőttekéhez hasonló mintázatot, azaz ekkorra tudnak 3 órát is zavartalan alvással tölteni.

Mit jelent egyáltalán az éjszaka átalvása?

Az „átalvás” fogalma a csecsemőkre nem értelmezhető, ugyanis a baba még nem képes átaludni az éjszakát. Mint ahogyan a felnőtt sem 8 órát alszik egyhuzamban, hanem nagyjából 3 órás ciklusokban alszik és utána felszínes alvási szakaszba kerül, amelyből, ha valami megzavarja (szomjas pl.), akkor felébred. A csecsemő ugyanígy alszik, csak nála a 3 órás ciklusok újszülöttkorban még csak nagyjából 45 percesek, 1 éves korra pedig körülbelül másfél órásak.
Tehát a baba nem alussza át az éjszakát. Újszülött korban nagyjából 45 perc mélyalvás után megébred, aztán, ha semmi nem zavarja, visszaalszik. Ez 1 éves korban már nagyjából másfél óránként történik így.
A nappali alvásnál ez egy kicsit más, mert olyankor felszínesebben alszanak a babák, ezért tudnak hamarabb megébredni, mint másfél óra.

Ha tehát arról beszélünk, hogy a baba az éjszakát átalussza, akkor olyan babáról beszélünk, aki megébred, de vissza tudja magát altatni, a visszaalváshoz nem kér segítséget.

Nem az a kérdés tehát, miért ébred fel éjszaka a baba, mert azt tudjuk: ha a mélyalvási szakasz végére ér, akkor mindig felébred. A kérdés az, hogy miért kér segítséget:

– mert éhes (ezért van az, hogy nagyjából mindig ugyanolyan időközönként kér a baba enni éjszaka),
– mert fogzik (a fogzás nem csak akkor fáj, amikor már látszik, hanem folyamatosan kellemetlen érzést, általános nyűgösséget okozhat a babánál),
– mert felébredve mozogni kezd és ezzel még éberebbé teszi magát,
– hasfájás miatt,
– valamilyen zajt hall és ettől éberebb lesz.

Tévedés, hogy a baba felébred arra, hogy kiesett a cumi, vagy csak azért, mert cicit szeretne. Nem emiatt kel fel. Valami más miatt ébred fel, ami zavarja és segítséget kér, mert azt szokta meg, hogy segítséget kap, amikor megébred. Tévedés az is, hogy ez (mármint a segítségkérés) rossz szokás lenne. Hiszen az jó, ha a gyermeked segítséget kér tőled, mert tudja, hogy számíthat rád!

Miért alszanak jól a kezdettől jóalvó babák?

A jó alvás fogalma nagyon relatív. Van, akinél az is jó alvás, ha csak enni kel fel a baba 3 óránként (ez tényleg jó alvás!) és van, aki ezt is soknak érzi. Az, hogy szubjektíven hogyan éljük meg a gyermekünk nemalvását attól is függ, mennyire hangolódott egymásra az alvási ciklusunk a babával. Ha a baba felszínes alvási szakaszai akkor vannak, amikor az anya felszínes alvási szakai, akkor nagyjából egyszerre ébrednek fel és mindketten könnyen vissza is alszanak. Az egymásra hangolódásban sokat segíthet a szoptatás (mert így hormonálisan is segítenek egymásnak), az együttalvás, és a sok nappali összebújás, testközelség.

Amikor ez nem sikerül az általában azért van, mert az anya leteszi este a babát aludni, majd még fent van sokáig és épp, amikor lefekszik, rá rövid időre ébred a baba, innentől kezdve pedig folyamatosan elcsúszik kettejük alvási ritmusa egymás mellett. Ennek a kiküszöbölésében sokat segíthet az ún. álometetés, amikor mielőtt anya lefeküdne, álmában kiveszi a babát a kiságyból és megszoptatja, így jó eséllyel akkor fog felkelni következő alkalommal enni, amikor anya is a felszínes alvási szakaszba ér.

A jó alvó babák rendszerint nem alszanak mélyebben, mint a társaik, egész egyszerűen csak megtalálták a módját annak, hogyan nyugtassák meg magukat. Például ujjszopással, cumizással vagy forgolódással. Mivel a nyugodtabb vérmérséklet velünk született személyiségjellemző, van olyan baba, aki könnyebben találja meg a visszaalvás módját magától is. Persze mi is segíthetünk neki ebben azzal, ha nem rohanunk minden apró nyekkenésre a babáért, hanem megvárjuk, amíg valóban hív bennünket és a segítségünket kéri, így módot adunk neki rá, hogy rájöjjön, hogyan aludjon vissza magától.

De mi van akkor, ha a jó alvó baba alvása „elromlik”?

Vannak olyan babák, akik születésüktől fogva nem alszanak jól és olyanok, akik kezdetben nagyon jól alszanak, aztán egyik napról a másikra elkezdenek felébredni. Miért lehet ez?

1. A baba éjszaka megéhezik: Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő, így a korábban éjjel nem ébredő baba is felébredhet éjjel enni, mert éhes. Mivel még kicsi a gyomra, ezért ezt nem feltétlenül lehet ellensúlyozni azzal, ha nappal többet kap enni, de 6 hónapos kor körül már előfordulhat, hogy nappal ritkábban eszik a baba, és annyira leköti a világ a figyelmét, hogy „nincs ideje” enni, és ezt éjszaka pótolja be.

2. A kezdődő fogzás a korábban jól alvó babákat is zavarhatja éjjel. Ennek biztos jele, hogy a baba nappal nagyon nyálzik és mindent a szájába vesz, masszírozza az ínyét.

3. A szoba zajai: a szülőkkel egy szobában alvó babákkal előfordulhat, hogy éjjel elkezdenek felébredni, mert elkezdik őket zavarni a szülők zajai. Ilyenkor a külön szobába költöztetés általában megoldja a problémát.

4. Túl sok inger: 8 hónapos kor után, amikor a baba minden után érdeklődni kezd, a sok nappali inger is okozhat nyugtalanabb alvást. Kerülni kell a tévézést a baba közelében és fontos, hogy ne zsúfoljuk túlságosan tele tárgyakkal a szobáját, programokkal a napját, mert a ez éjszaka gyakori ijedt ébredésekhez vezethet.

Kell a babának a sok egybefüggő alvás?

Az idegrendszer fejlődéséhez fontos a pihentető alvás, ennek azonban nem kell egybefüggő 8 órának lennie. A csecsemő kiválóan fejlődik akkor is, ha másfél óránként felkel vagy ha felszínesen alszik. Más kérdés, hogy anya a gyakori ébresztők miatt úgy érezheti, ő meg visszafejlődik 🙂

Szóval, a címben feltette kérdésre a válasz: a babák nagyjából 2 évesen képesek arra, hogy valóban átaludják az éjszakát. Addig legfeljebb csak segíthetünk a kicsinek, terelgethetjük afelé, hogy ne kérjen mindig segítséget a visszaalváshoz, hanem magától is vissza tudjon aludni.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

165 Comments

Comment navigation

  • Beyaz

    2013. december 15. vasárnap

    SZia Ági!
    Kérdésem-problémám hasonló Monick-éhez, csak abban különbözik, hogy eddig másfél éves kislányom váltakozva aludt jobban-rosszabbul éjjel.Jobb:két felkelés, rosszabb:négy-öt. Megfigyeltem, hogy amikor fejlődés áll be a kis idegrendszerében, mondjuk gőgicsélni kezdett, vagy forgolódni,mászni,totyogni..beszélni..akkor van egy hisztirohama éjjel. Nagyon nehéz volt eddig megnyugtatni,és elmúlt éjjel már nyugikúpot kellett adnom, mert még mellettem sem volt hajlandó aludni. Csak mászott rám,és nem akart lefeküdni mellém..Végül cici-nyugi nélkül megúsztuk dúdolással fél óra sétával, de hajnalban megint kéretőzött ki az ágyból..
    Apa még nálam is gyengébb kezű,és nem bírja a sírást…tehát apás altatás, nyugizás kizárva..pánikol, ha egyedül marad és a végsőkig kiviszi az akaratát..tehát.. nem tudom, mit tegyek ilyenkor, hogy ne kelljen nyugi kúp..van valami praktika, ami nálunk is beválhat??? 🙂 Előre is köszönöm! 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Az egyetlen praktika, ami beválhat és sírásmentes, ha melléfekszel, vagy magad mellé fekteted és így nyugtatod meg.
      A másik (de az nem sírásmentes) ha elhatározod, hogy nem hagyod magad és kitartóbb vagy, mint ő

  • Anna

    2013. december 13. péntek

    Kedves Ági!

    4 hónapos kisfiam két héttel ezelőttig csak cicin tudott aludni vagy kendőben. Aztán sikerült babakocsiban is. Végül paskolgatós,susogós módszerrel is „megtanult” elaludni. Egy ágyban alszunk. A gondom az hogy a paskolás is segítség,nem? Napközbeni -30-90 percesek- alvásai közben gyakran felriad,vissza kell segítenem az álomba különben felébred,hiába álmos még. A reggelt kivéve mindg sírva kel fel… Nagyon gyakran ébred éjjel 1-2 hete,,kb 1.5-2 óránként ilyenkor cicizés közben visszaalszik legtöbbször,éjjel egyelőre hagyom…
    Mit gondolsz,jó módszer a cicin alvás helyett a susogós-paskolós? Mi számít egyedül elalvásnak? Mert jó lenne hogyha magától vissza tudna aludni,de ha nem vagyok ott,akkor ez esélytelen… Vagy lehetséges egyáltalán úgy”megtanítani” aludni hogy együtt alszunk?
    Köszönöm a segítséged előre is!!!
    Anna

    • Anna

      2013. december 27. péntek

      Ja és az kimaradt hogy a fogzási gondokat kiküszöböltük Viburcol kúppal,szóval amiatt már nem sír. Csak szimplán gyakran megébred,körülnéz,nem tud visszaaludni és akkor máris nyöszörög. Imádunk együtt aludni de neki még emellett is extra sok segítség kell… Nagyon kíváncsian várom válaszod!!!!

      • Vida Ágnes

        2014. január 21. kedd

        Ha együtt alszol a kicsivel akkor felületesebben alszik, mert tudja, hogy ott vagy. Ráadásul ebben a korban nagyon éberek a kicsik a fokozott idegrendszeri fejlődés miatt, ezért lehet éberebb éjszaka is. Ha azt látja, hogy nincs semmi érdekes éjszaka (nem beszéltek hozzá, nem kapcsoltok lámpát ilyenkor), csak megöleled és alszotok tovább, akkor pár nap alatt rájön, hogy nincs értelme fentlenni és szépen visszaalszik majd.

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Ha együtt alszotok, nincs rá szükség, hogy magától aludjon el, mert nem egyedül van. Persze attól még hasznos lehet a susogás, mert így talán mástól is elfogadja majd az altatást és nem neked kell ott lenni vele. Együttaludva tehát nem tudod megtanítani egyedül aludni, de magától is el fog tudni aludni, ha megérett rá. Ellesi tőletek az önálló elalvás praktikáit, addig pedig megkapja tőled a testközelséget, a biztonságot, amire szüksége van.

  • Alina

    2013. december 11. szerda

    Kedves Ági!

    8 hónapos kislányom még eddig egyszer sem aludta át az éjszakát. Van, hogy egy éjjel 3-szor, van, hogy 5-ször ébred, és cicit kér. Mostanában sajnos leginkább az 5-6 ébredés fele húzunk.
    Este 8-tól reggel 7 – fél 8-ig tart számára az éjszaka. Nem sír, ha felkel, csak nyöszörög, hogy enne, és szopik után mindig gond nélkül visszateszem a kiságyba és alszik tovább. Reggel vidáman ébred, napközben nagyon jó baba, szépen eljátszik egyedül is.
    Állandó napirendje van, teljesen egészséges, jó kedélyű, jól táplált baba, egyelőre a tízórai szopit váltottuk ki.
    Nappal 3 részletben körülbelül 2-2,5 órát alszik.
    6 hónaposan észrevétlenül bújt ki az első két foga. Most sem nyűgös, nincs jele, hogy jönne a következő.
    7 hónapos kora óta egyedül felül és mászik. Most a kapaszkodva felállással próbálkozik.

    A kelések nem vészesen megterhelőek, mert altatgatni nem kell, viszont jó lenne, ha lennének már átaludt éjszakák..vagy kevesebb keléssel is kiegyeznék.
    Próbáltam nyugtatni, ringatni és utána visszatenni, de szopi nélkül sírni kezd, nem hajlandó lefeküdni, felül és kéri a cicit.
    Nem a közelségemre vágyik, mert magam mellé is próbáltam venni, de csak feszeng. Ragaszkodik a kiságyához, szerencsére szeret ott aludni. Viszont a cicit nem akarja nélkülözni.
    Van ötleted, ami esetleg segíthet lecsökkenteni az éjszakai keléseket vagy leszoktatni az éjszakai szopizásról? Sírni hagyni nem szeretném.

    A másik ok, amiért szeretném leszoktatni: a gyerekorvos javasolta, hogy csökkentsem a szopik számát, mert nagy iramban hízik, és előzzük meg az elhízását. (7 hónaposan 9320 g és 66 cm volt, 3520 g-mal és 48 cm-el született). Igény szerint szoptattam születése óta..úgy tudtam, hogy az anyatejes babákat nem kell ebben korlátozni. Nap közben 4-szer szopizik körülbelül 5 perceket, tízóraira pedig gyümölcsös bébiétel harmadát/felét eszi. Szerintem nem sok. Erről mi a véleményed? Ebből kiindulva inkább az éjszakai etetéseken szeretnék változtatni..csak nem tudom hogyan tegyem.
    A férjem külföldön dolgozik, így sajnos nem kivitelezhető, hogy ő keljen fel hozzá éjszaka. Pedig lehet akkor nem ébredne fel, ha tudná, hogy nem minden esetben kap cicit, de így valami más megoldás kellene, mert hozzám biztosan társítja a szopit.
    Nem vagyok biztos benne, hogy éhes-e egyáltalán..de ötletem sincs, hogy akkor mi miatt kel fel, szerintem csak rosszul szoktathattam.

    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Azért feszeng, mert eddig nem aludtatok együtt, ezért furcsa neki az a testhelyzet, de azért még vágyik a közelségedre, hidd el 🙂 A gyermekorvosodnak nincs igaza. Anyatejes babát nem lehet elhízlalni, a baba ösztönösen jól szabályozza az éhségét, akkor kér enni, amikor valóban éhes, ha ebbe mesterségesen beleavatkoznak és időre etetik, nem etetik meg, amikor kér, akkor később, gyermekkorban és felnőttkorban sem tud majd az ösztöneire hallgatni: túleszi magát vagy kevesebbet eszik – és aztán emiatt lehetnek súlyproblémái. Valószínűleg a fogzás miatt kel ilyen gyakran éjszaka, és ilyenkor cicit kér, mert így tud megnyugodni. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, az biztos jele annak, hogy a fogzás zavarja éjszaka is. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Anikó

    2013. december 11. szerda

    Kedves Ági!
    Nem gondoltam, hogy valaha én is írni fogok, de most a segítségedet kérem. 13 hónapos kislányom szinte csak úgy hajlandó aludni, ha cicizik. Korábban a cumit elfogadta, mostmár azt sem, eldobja és keservesen sír, ha nem kapja meg, amit kér.
    Próbálom nyugtatni, simogatom, énekelek neki, pár percig talán elszundít, de hallom, hogy nem mélyen, és ahogy abbahagyom, vagy elfordulok, keserves sírásba kezd. Ez egyre fárasztóbb nekem, szinte oldalt fekve töltöm az éjszakáimat. Nagyon gyakran ébred, 3-4 alkalommal minimum.
    Tudom, hogy én rontottam el, utólag persze tudom, mit kellett volna másképp. Azt viszont nem tudom, hogyan oldjam meg.
    Kérlek segíts. Köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Nem rontottál el semmit 🙂 A járástanulás időszakában eleve többet ciciznek a babák, mert ilyenkor erősebb a szeparációs szorongás, ugyanakkor mostanában jönnek az őrlőfogak is, ami szintén fáj. Ez átmeneti állapot, bújjatok össze, aludjatok együtt, ki fogja nőni ezt az időszakot. Ha nagyon duzzadt az ínye, rág, esetleg a nyirokcsomói is nagyobbak, akkor lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen segíthet, hogy ne fájjon neki annyira.

  • MOnick

    2013. december 09. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1,5 éves. Tejem már kevés van, de még szopizik a délutáni és esti alvás előtt, ill. éjjel, mikor felébred – normál esetben már csak egyszer ébred hajnalban. Én benn alszom a szobájában a kiságyához közel.
    Többnyire el is alszik a cicin, ha lenyugodott.
    Szeptemberben 4 napon keresztül hol az esti, hol az éjjeli visszaalvásnál képtelenség volt betenni az ágyába, felriadt mikor felemeltem, hátrafeszítette magát, és nagyon panaszosan sírt. Kivettem, cicizés, nyugtatgatás, újra próbálkoztam, de egyre hangosabb, és hosszabb sírás következett, egyik éjjel a sokadik próbálkozás után már az apját keltettem fel dajkálni, úgy rúgkapált és sikítva sírt nekem.
    Aztán nem tudom mitől múlt ez el, gondolom, néhány napig mélyebben elaludt cicin…
    Mivel ekkor hunyt el az apósom, úgy gondoltam, Ő is átvette a mi zaklatott hangulatunkat, más ötletem nem volt.
    Néhány hét óta már többször napközben és esti alvásnál is volt, hogy még ébren tettem az ágyába szopi után, és kijöttem a szobájából; beszélgetett, énekelt, és elaludt, kivéve, mikor még nem volt álmos, de akkor sem sírt, csak szólogatott, vagy játszott. Örültem, hogy már kezd megtanulni cici nélkül is, magától elaludni.
    Most 4 napja újra előjött a szeptemberi sírás, ha nem alszik el rögtön cicin, képtelenség betenni az ágyába, már ott tartunk, hogy ha nem alszik mélyen, és csak megmoccanok mellette, már kezd nyöszörögni, sírni, kapaszkodni, hogy ne tegyem be. Hiába vagyok a kiságy mellett, magyarázom, hogy ott alszik a nyuszija, macija is, csak sír egyre hangosabban és panaszosabban, belém kapaszkodva.
    Emiatt volt, hogy a hajnali kelése után mellettem aludt, de így nagyon felületesen és kényelmetlenül alszok, nem akarok ebből rendszert csinálni.
    Nem jut semmi eszembe, ami megijeszthette volna, vagy rossz élmény lehetett neki, napközben nem ilyen ragaszkodó, a nagyival boldogan megy továbbra is sétálni, játszani…
    Mit tegyek, hogy visszaálljon a rend?
    Lehet, hogy csak a bizonytalanságomat érzi, hogy úgy is kiveszem ha sír, de félek, ha belekezdek az altatásos módszerbe (nem kivenni, de mellette maradni), rosszabbat teszek vele…
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 10. kedd

      A dackorszakban van. Rájött, hogy egy kis nyafival tud hatni rád, és most próbálgatja ezt a képességét. Segíthet, ha néhány napig este apa fekteti le, te addig el is tűnsz a színről, és akármi történik, nem kerülsz elő 🙂 Az első alkalommal nehezen szokta elfogadni a kicsi, de utána szépen elalszik magától, mert apával nem mer huzavonázni. A másik lehetőség, hogy lefekteted, olvasol neki mesét, aztán leoltjátok a lámpát, sötétben mondasz még egy kis mesét, és arra vagy elalszik, vagy ha nem, akkor búcsú és kimész. És csak akkor mész vissza hozzá, ha sír, de akkor se veszed ki, csak simogatod.

      • MOnick

        2014. január 16. csütörtök

        Kedves Ági!
        Köszönöm a múltkori gyors választ.
        Az apás altatás sajnos nem működött, folyamatosan engem hívott és a cicit emlegette. Kitartottam amellett, hogy nem vettem ki a kiságyból, ha sírt is, mellé ülve, feküdve énekeltem, meséltem. Így 30-40 perc is volt, hogy hajlandó volt leülni, aztán lefeküdt, és elaludt végül, aztán rosszabb napokon sajnos ez sem segített, elfogyott a türelmem, volt, hogy újra ki kellett venni az ágyból, mert a mese+ének ellenére sírt, újra szopizott, aztán úgy aludt el végre. De legalább az éjjeli 1-szeri kelés volt az általános.
        Szilveszterkor vagy ötször felébredt a durrogtatás miatt, azóta pedig 2-3-szor kel éjjel. A hajnali ébredése után sokszor megint nem tudom visszatenni az ágyába, mert akkor már éberebben alszik, és tiltakozik, sír, így a könnyebb utat választva:( reggelig együtt alszunk.
        Az altatásnál is már inkább kivárom, hogy mellettem aludjon el, úgy teszem az ágyába, ez sokszor 1 óra, én is el szundítok, felriadok, 10-fél 11 mire befejezhetném az esti teendőimet, meg beszélhetnék végre Apával, mert Ő meg este 9-ig dolgozik. Ez így nem túl jó…
        3 napja pedig már éjfélkor felsír, nem lehet a kiságyába tenni. Próbáltam, hogy együtt alszunk onnantól, de nem nyugodtabb, úgy is kel és cicit kér 2-3-szor. Tegnap már egyedül hagytam a nagyágyban és leköltöztem a földre mellé aludni, hátha az lesz a megoldás, és csak a rácsos ágyat nem szereti már, de így is kelt, és keresett többször, vissza kellett feküdnöm mellé.
        Kétségbe vagyok esve, mert nem tudunk így pihenni, fáradtabban ébredek, mint ahogy lefekszem, egyre türelmetlenebb vagyok:(.
        A párommal alig találkozunk, mióta ez zajlik. Félek, az utóbbi hetekben végleg elrontottam valamit altatás ügyben, és nem lehet visszacsinálni…
        Mit javasolsz?

      • MOnick

        2014. január 17. péntek

        Ma 45 percet sírt végig egyforma hangerővel a kiságyban állva, akkor adtam fel, megint a nagy ágyban aludt el…

  • Borsó

    2013. december 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3,5 hónapos és én is az alvásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Csak anyatejes és átlag 2,5-3 óránként eszik nappal, de van hogy bealszik és tovább bírja (főleg ha úton vagyunk), az esti fürdést 7-8 óra körülre időzítjük, és ált. este 9-kor még eszik utána alvás. Az elalvás változó, van hogy még majdnem ébernek tűnik, de lerakom és kb. 10 perc alatt alszik, mert tudja hogy ideje van, van hogy várunk hogy pilledjen, van hogy látszik hogy fáradt, lerakjuk és mégsem bír elaludni, ilyenkor általában 1 órás procedúra az egész. Én lerakom, ő üvölt, várok 5 percet, bemegyek, próbálom nyugtatni, énekelek neki, ha nem használ, kiveszem, megnyugszik, vissza és így tovább, míg el nem alszik, de előfordul hogy csak cicin bír már elaludni.
    Sürgősségi császárral született, így az első héten velem aludt, hogy ne kelljen hozzá ugrálnom, de azóta soha. Nem is engedném, mert nem akarom, hogy rászokjon. Így, az esti utolsó evéstől számítva kb. 6 órát alszik (van, hogy csak 5, 6-nál több nemigen) így felébred valamikor 2-3 között. Megetetem, és a baj ezután van, mert visszaalszik, és 1,5-2 óra múlva újra felébred. Nem gondolom, hogy éhes, de mivel pici a lakás, és párom dolgozik és hagynám aludni, ezért ilyenkor mindig újra enni adok neki, mert nincs jobb ötletem. Elalszik újra, de ezután ált. egy óra múlva felébred, ilyenkor már pelenkacsere, és innentől nagyjából lőttek is az alvásnak. Nem büfizik éjszaka (próbáltam már, de ha elalszik akár egy órát is sétálhatok vele, nem történik semmi), de a 2. etetésnél mindig pukiztatom (látom hogy felhúzza a lábát, segítek neki, és ilyenkor mindig megkönnyebbül). Nem értem, hogy miért ébred újra 1,5-2 óra múlva!! Nincsenek különösebb zajok, se fény, se semmi. Amúgy jó az alvókája, mert ostorcsattogtatásra sem ébred fel, se fúrógép, se semmi más soha nem zavarja napközben sem… 🙂 Nappal ált. 2-szer alszik: reggel 1 és délben 2 órát (ha szerencsém van), van hogy ennyit sem. Ha az alvással töltött órákat számolom egy nap, akkor az kb.10-11 óra összesen 24 óra alatt! Nem kevés ez egy kicsit?? Napközben evés után játszom vele, majd hagyom egyedül játszani, ha fárad hasra fordítom így elalszik, vagy nekiáll hisztizni és visszafordul hátra (ez már megy neki egy ideje, vissza még nem).
    Mit tehetnék hogy az éjszakai második ébredését ki tudjam tolni egy picit? Ha ott is aludna már legalább 3 órát, én boldog lennék.

    Még egy kérdés. Ő 3230g-mal és 55cm-rel született, 2970g-mal hoztuk haza (nem tudom, ez volt-e a legalacsonyabb súlya, mert sosem mondták be a súlyát), 3 hónaposan 5700g-ra és 63,5cm-re mérték az orvosnál. Erre a sógornőm közölte, hogy a súlya kevés, akkor biztos az a baja, hogy mindig éhes… De én azt gondolom, hogy nem kell minden babának pufóknak lennie, és ha mindig éhes lenne, akkor sokkal többet sírna, nem igaz? Egyébként ránézésre helyes, arányos baba, pici hurkákkal a lábán, szóval én nem gondolom kevésnek a súlyát…

    Bocsánat ha hosszúra sikerültem és köszönöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      A súlya miatt nem kell aggódnod, hiszen mostanra majdnem megduplázta a születési súlyát, ez nagyon jó. Lehet, hogy növekedési ugrása van, ezért éhezik meg éjjel hamarabb. Pár napig próbáld meg nappal gyakrabban szoptatni, akár 1-2 óránként is, ettől megnő a tejmennyiség és éjszakára is jobban jóllakik, hátha így nem fog olyan hamar felébredni.

  • Laura

    2013. december 09. hétfő

    Kedves Ági!Kisfiam 5 hónapos. 7 hetes korától éjszakánként egyszer ébredt, általában 3-5 óra között, szopott és aludt tovább reggel 7-8 óráig. Azonban az utolsó 3 hétben minden éjjel minimum kétszer, de van, hogy hatszor is felébred. Előfordul, hogy egy órán belül többször is. Pontosabban nem is ébred fel, csak felsír. Cicin tudom csak visszaaltatni. Próbáltam már simogatni, ringatni, vizet adni neki, de mindegyiktől csak felébredt, és sírt illetve nézegetett fél-egy órán keresztül. És azt vettem észre, hogy ilyenkor nem szopizik olyan intenzíven, mint korábban, csak cumizik rajta, amíg mély alvásba nem merül, és le tudom tenni. (A cumit nem fogadja el.)A védőnő szerint a fogzás van a gyakori ébredés hátterében. Napközben jó kedve van, nem vettem észre, hogy fokozottabban nyálazna, de az igaz, hogy mindent a szájába vesz, és az alsó első két foga már dudorodik kicsit, de nincs megdagadva az ínye.Délelőtt általában fél, másfél órát alszik, délután is kb. másfelet, és 6 óra körül még felet. Ilyenkor általában cicin alszik el. Este 9-fél 10 körül alszik el, egyedül.Mi lehet a gyakori ébredések hátterében? Tényleg a fogzás? És lehet tenni valamit ellene?Előre is köszönöm a választ.

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Igen, ezt a kezdődő fogzás okozza. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz neki segíteni, hogy könnyebben viselje, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf oldalon találhatsz.

  • Erdélyi Mária

    2013. december 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kicsi fiam 2 hete múlt 1 éves. 6 hónaposan, mikor felszúrták a füleit és kb 6 hete volt már beteg, kint ragadt közöttünk az esti alváskor. Könnyebb volt nekem, hisz szinte óránként kelt fel és cicit kért. Most ott tartunk 1 évesen, hogy egész este közöttünk alszik, napközben viszont a kiságyban, és este 1,5-2 óránként megébred, és addig sír, amíg cicit nem kap. Próbáltunk tejpépeket, tejitalokat, tápszereket,teát mindent éjszaka, de semmit sem fogad el,a cumit sosem fogadta el, mindig kiköpte. csak cici kell. Tejem van bőven, szoptatom napközben is. Az esték viszont nagyon kimerítőek már.Bárki veszi ki, de ha kint alszik is, bárki akarja megnyugtatni, nem lehet, képes egy órán át zokogni, amíg nem megyek én. Sedafifot adtam neki, chamomillát is,de semmi.A napi rutin megvan, reggeli, ebéd, játék, alvás, mindent ugyanakkor csinálunk. A fürdetés 8-kor van, mert így elalszik 10-kor, mivel az apukája 9-ig dolgozik. Ha hamarabb fürdetem bealszik egy órára, és akkor 11-ig táncol nekünk. Kinövi? Hagyjam? Mit tegyek, hogy este legalább 5.6 órát aludjon és aludjak egybefüggően?
    Előre is köszönöm a segítséget
    Mária

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Annak mindig valami oka van, hogy a kicsi megébred, nem a szopi miatt ébred, az „csak” azért kell neki, mert azt szokta meg, hogy így alszik vissza. Az ok leggyakrabban a fogzás szokott lenni. Akármilyen homeopátia ebben nem segít, meg kell találnod az alkati szerét és az annak megfelelő szert adni neki, erről bővebben a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt olvashatsz.
      Segíthet még este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea is, ha elfogadja.

  • Dia

    2013. december 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos. Az alvása sajnos mostanában egyre rosszabb. A nappalokkal semmi gond. Alszik délelőtt is, délután is 1- órát. Van hogy délelőtt 2-t is. Éjszaka viszont felébred általában kétszer. Ebből egyszer eszik is kb. 235 ml tápszert. Jobb esetben visszaalszik egyből. De rosszabb esetben – ami mostanában sajnos gyakoribb – fent van 1-másfél órát. Teljesen ébren van. Persze, ha nem sétálgatok vele, csak lefektetem a kiságyba vagy hozzánk az ágyba, akkor sír. Őszintén szólva kezd lemerülni az „elemem” és nem nagyon van időm pótolni az alvást. Így sajnos néha előfordul, hogy türelmetlenebb vagyok hozzá. Persze tudom, hogy ő nem tehet róla. Valamit nekem kellene máshogy csinálnom. De nem tudom, hogy mit. Tanácsodat előre is köszönöm!

    • Dia

      2013. december 08. vasárnap

      Bocsánat, még annyit szerettem volna kérdezni, hogy érdemes e átszoktatni ennyi idős korban a napi egy alvásra. Mivel ha délelőtt, illetve inkább délben két órát alszik, akkor későbbre tolódik a délutáni alvás is. Így legkorábban csak fél 10-kor tudom letenni aludni. Mégis fennt van reggel 7-kor.

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      A nappali alvása tökéletes így, majd magától átszokik a napi egy alvásra. Mind a két alkalommal, amikor felkel, megpróbálod megetetni?

      • Dia

        2013. december 09. hétfő

        Igazából próbálnám leszoktatni az éjszakai evésről, mivel ha eszik éjjel, akkor nappal meg alig akar enni. Ebből arra következtetek, hogy éjszaka nem éhes. Volt olyan éjszaka is, hogy csak felvettem, próbáltam visszaaltatni, evés nélkül és kb. 1 óra múlva elaludt. Reggelig. Da van olyan is, hogy mind a kétszer megetetem, mégsem alszik vissza. Vagy mint pl. tegnap éjjel, egyáltalán nem kért enni. Este 9-kor aludt el és reggel 5-kor már nem tudtam sehogy sem visszaaltatni. Tehát aludt összesen 8 órát, de abból kétszer fel is ébredt. Szóval a helyzet sajnos egyre rosszabb.

        • Vida Agi

          2013. december 10. kedd

          Gyanítom, hogy a fogzás zavarja és ezért ébred, nem az éhség miatt. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

          • Dia

            2013. december 10. kedd

            Köszönöm. Kb. két hónapja kapja a chamomillát. Bár én csak lefekvés előtt szoktam neki adni 5 szemet, pici vízben feloldva. Az arca mindkét oldalon piros, ez csak délután jelentkezik. Egyébként napközben nyugodt, nincs vele gond. Lehet, hogy másik szert kellene alkalmazni?

            • Vida Agi

              2013. december 10. kedd

              Ha mindkét oldalon piros a pofija, akkor nem a Chamomilla az ő szere, hanem a Belladonna.

              • Dia

                2013. december 10. kedd

                Köszönöm, megpróbáljuk!

  • MOnick

    2013. december 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1,5 éves. Tejem már kevés van, de még szopizik a délutáni és esti alvás előtt, ill. éjjel, mikor felébred – normál esetben már csak egyszer ébred hajnalban. Én benn alszom a szobájában a kiságyához közel.
    Többnyire el is alszik a cicin, ha lenyugodott.
    Szeptemberben 4 napon keresztül hol az esti, hol az éjjeli visszaalvásnál képtelenség volt betenni az ágyába, felriadt mikor felemeltem, hátrafeszítette magát, és nagyon panaszosan sírt. Kivettem, cicizés, nyugtatgatás, újra próbálkoztam, de egyre hangosabb, és hosszabb sírás következett, egyik éjjel a sokadik próbálkozás után már az apját keltettem fel dajkálni, úgy rúgkapált és sikítva sírt nekem.
    Aztán nem tudom mitől múlt ez el, gondolom, néhány napig mélyebben elaludt cicin…
    Mivel ekkor hunyt el az apósom, úgy gondoltam, Ő is átvette a mi zaklatott hangulatunkat, más ötletem nem volt.
    Néhány hét óta már többször napközben és esti alvásnál is volt, hogy még ébren tettem az ágyába szopi után, és kijöttem a szobájából; beszélgetett, énekelt, és elaludt, kivéve, mikor még nem volt álmos, de akkor sem sírt, csak szólogatott, vagy játszott. Örültem, hogy már kezd megtanulni cici nélkül is, magától elaludni.
    Most 4 napja újra előjött a szeptemberi sírás, ha nem alszik el rögtön cicin, képtelenség betenni az ágyába, már ott tartunk, hogy ha nem alszik mélyen, és csak megmoccanok mellette, már kezd nyöszörögni, sírni, kapaszkodni, hogy ne tegyem be. Hiába vagyok a kiságy mellett, magyarázom, hogy ott alszik a nyuszija, macija is, csak sír egyre hangosabban és panaszosabban, belém kapaszkodva.
    Emiatt volt, hogy a hajnali kelése után mellettem aludt, de így nagyon felületesen és kényelmetlenül alszok, nem akarok ebből rendszert csinálni.
    Nem jut semmi eszembe, ami megijeszthette volna, vagy rossz élmény lehetett neki, napközben nem ilyen ragaszkodó, a nagyival boldogan megy továbbra is sétálni, játszani…
    Mit tegyek, hogy visszaálljon a rend?
    Lehet, hogy csak a bizonytalanságomat érzi, hogy úgy is kiveszem ha sír, de félek, ha belekezdek az altatásos módszerbe (nem kivenni, de mellette maradni), rosszabbat teszek vele…
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Ez a dackorszak időszaka, a kicsi próbálgatja a szárnyait, kipróbálja, mire van neki ráhatása és mire nem. Most az esti altatás van soron. Mivel bizonytalan vagy benne, érzi ezt, ezért tovább próbálkozik. Legyél határozott és következetes az esti altatásban és elmarad a hiszti.

  • Emőke

    2013. december 07. szombat

    Szia Ági,

    13 hónapos fiam minden éjjel átkérezkedik hozzám a nagy ágyba. Amíg szopott nem bántam, mert így én is kényelmesebben szoptattam, de most már külön tenném. Sőt szívem szerint a gyerekszobába vinném 3 éves nővére mellé. Namármost az érdekelne, hogy szerinted ezt hogyan vitelezhetem ki. Fel vagyunk készülve lelkileg a cirkuszra, de azért azt a módszert vetném be, ami a legtöbb sikerrel kecsegtet.
    Arra gondoltam, hogy egy hétig kiköltöznék a hálóból, és csak ő maradna bent a kiságyba, egyedül. Ezen a héten fokozatosan azt szoktatnám meg, hogy nincs átkérezkedés a nagy ágyba. Aztán, ha éjjel már nem sír fel 2 óránként, akkor a következő héten átvinném a gyerekszobába a nővére mellé. Erről az elméletemről mit gondolsz? (Már nem szopik, és nappal 1x alszik 2-3 órát, ú.h. egyedül alszik el)

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Még kicsi, ráadásul most van a legnehezebb korszak szeparációs szorongás szempontból, ez nem a legjobb időszak arra, hogy elköltöztesd magadtól. De, ha mégis muszáj, akkor a fokozatosság mindenképpen segíthet, pl. az a módszer, amit leírtál, jó lehet.

  • Eszti

    2013. december 04. szerda

    Kedves Ági!

    16 hetes,cicifüggő kisfiam miatt keresek kétségbeesetten megoldást.
    6 hetes koráig minden simán ment,félálomban beraktam a kiságyába és magától elaludt.
    Aztán beteg lett és akkor csak cicin tudott elaludni. És ez azóta sem változott. Ez még nem lenne baj,de nem csak az elalváshoz kell cici hanem az alváshoz is. Ha fél óra-óra múlva megszöknèk felébred. Egy ideje néha elalszik kendőben,hintàban ès babakocsiban is de max 20 percet.
    Nagyon szeretném ha lenne valami rendszer az életünkben de egyáltalán nincs. Az világos hogy segítség kell neki az elalváshoz de az alváshoz is?:/ nappal összevissza alszik,mert ugye nem lehet egész nap cicin,ha viszont nem ott alszik,akkor kialvatlan ès sírós.
    Mit tudnék tenni? Velünk alszik,éjszaka nincsenek gondok,ha megébred,sokszor az is elég ha megszimatolja a cicim,alszik tovább. De nappal és az éjszakai nagy alvás előtt káosz van. Nagyon megköszönnék néhány tippet,mert ő is és én is kimerültek vagyunk..:(

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ez azért van, mert nem akkor altatod el, amikor igazán álmos lenne, hanem korábban, ezért még nem elég fáradt, hamar kipiheni magát a cicin. Ebben a korban a babák már 2,5-3 órát is ébren tudnak lenni, mielőtt nagyon elálmosodnának. Ne az álmosság első jeleire fektesd le, hanem kicsit később, amikor már akkor is unatkozik, láthatóan álmos, amikor te játszol vele, szórakoztatod. Ilyenkor dédelgesd meg és amikor már ellazult, tedd le a kiságyába. Ha sír, simogasd, esetleg adj neki cumit, ha elfogadja, de ne vedd ki, várd meg, amíg elalszik.

      • Eszti

        2013. december 10. kedd

        Kedves Ági,
        Nagyon köszönöm,rengeteget segítettél!
        Most már sokat javult a helyzet,3 nap alatt sikerült új altatási módszert bevezetni. Bebugyolálom,hasára fektetem,cumit adok neki,susogok és közben paskolom a hátát,így kb 5 perc alatt elalszik. Ez csodás!:) Gyorsabb mint a cici! 🙂
        És rendszert is hozott a napjainkba,hogy így altatom,nem cicin.
        Alvás,szopi,böfi/kaki,játék,alvás. Napi 3x alszik,30-90 perc közöttieket. 9 körül fürdik,fél10kor alszik.
        Viszont az van hogy továbbra is felszínesen alszik. Gyakran felriad és ha nem fekszem mellette hogy átsegítsem,már sír is. Éjszaka pedig kb 1-2 óránként kel. 3 óránként enni,ez oké,de a többinél meg csak cicizni akar..és gyakran el sem enged.ez miért lehet? Mitől alszik ilyen éberen? Hogy tudnék neki segíteni abban hogy mélyebben aludjon?
        Válaszodat szívből köszönöm előre is!!!

        • Vida Agi

          2013. december 10. kedd

          Szerintem a kezdődő fogzás miatt ilyen nyűgös most.

  • Trixi

    2013. december 03. kedd

    Kedves Ági!

    5 és fél hónapos csak anyatejes babám kiszámíthatatlanul alszik nappal (3x fél óra, de néha becsusszan másfél óra is) és este is (2,5-3 órák egyben, de aludt már1x-1x 4, 5, 6 órát is egyben).
    A kelések is összevissza vannak, és nincs konkrét idő az esti fürdetésnél sem, hanem megvárom, hogy álmosodjon, akkor fürcsi.

    Általában 3x alszik naponta, de ha nagyon korán kel, illetve csak fél órákat alszik, akkor van, hogy az alvás este 7 körül jönne ki, de azt nagyon korinak tartom, így még negyedszer is elaltatom.

    Kérdésem a következő:

    Nagyon megzavarom ezzel, hogy egyik nap 3x alszik, a másikban meg 4x napközben?
    Mert így van, hogy fél 8-kor fekszik, de van úgy is, hogy negyed 10.
    Hogy a jobb?

    Válaszodat előre is köszönöm!!
    Minden jót, a kismamák bibliája ez az oldal, imádom! Gratulálok hozzá!

    Üdvözlettel: Trixi

    • Vida Agi

      2013. december 05. csütörtök

      Nem, nem zavarod meg vele. Vannak ilyen átmeneti időszakok, amikor egyik nap többet alszik a kicsi, a másik nap kevesebbet. Jól teszed, ha ahhoz alkalmazkodsz, amikor ő álmos és nem az órához, ez hosszú távon sokkal jobb lesz neki is, neked is.

  • Anita

    2013. december 03. kedd

    Kedves Ágnes,
    kisfiam 17 hónapos, nagyon eleven gyerkőc. Születése óta állandó probléma az éjszakai alvás, kisebb-nagyobb kihagyásokkal persze. 6 hetes korától kb 3 hós koráig átaludta az éjszakát, aztán jött az első oltás, egy kis megfázás, késöbb a fogak, szóval mindig volt valami, ami megzavarta az alvását. Egyébként kiegyensúlyozott baba, napközben 1,5 órát alszik, teljesen nyugodtan. Sokszor mintha 2féle emberkém lenne, az egyik pillanatban (akár egy órán keresztul is)gyönyüen játszik, akár maga is, nem igényli, hogy állandó társa legyek a játékban, máskor viszont annyira erőszakos, akaratos, hogy teljesen kifordul magából. Nagyjábol igy nez ki egy napunk: általában délelott nagyot sétálunk, ebéd, utána alvás, séta, uzsonna, meglátogatjuk a nagyszuloket, 19.00kor vacsora, 20.00kor furdés, és általában 20.30-21.00 kozott mar alszik is. Este apa altatja, leul vele egy fotelba és a kicsi mire kiszivja a tejcsit mar alszik is. 8 hos kora ota kulon szobaja van, mert ugy vettuk észre, hogy zavarjak a mi zajaink. a tortura éjfél és egy kozott kezdodik. nyugolodik, forgolódik, ha kap tejcsit azon megnyugszik és cumival alszik tovabb. ha szerncsenk van akkor a kovetkezo ebredes 3 korul van, ilyenkor mar annyira nyugos, hogy odavisszuk magunkhoz az agyba, ott talan megnyugszik. rosszabb ejszakakon ejfel utan addig-addig nyugolodik, mig teljesen felebred, nevetgel, beszelget. probalunk nem szolni hozza, nem kapcsolunk lampat, de sokszor 3 oran keresztul is fent van, maszik rajtunk… nagy nehezen elalszik, reggel pedig nyugosen ebred. probaltam a roibos teat, de csak vizet hajlando inni, sedatif pc-t is kiprobaltuk, 2 het utan sem volt valtozas. Teljesen tanacstalan vagyok. Februar kozepen jon a kisteso és leginkabb attol felek, mi lesz, ha felvaltva fogjak ezt csinalni… Mi az amit meg kiprobalhatnek a nyugodt ejszakak erdekeben?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Szerintem jön a foga és ez okozza az éjszakai ébredést. Ilyenkor jönnek a kisőrlők, ez sok gondot szokott okozni. Ha nappal nyálzik és láthatóan masszírozza az ínyét, akkor biztosan ez a helyzet, de az is biztos tünet, ha az ínye hátul dagadt vagy a nyaki nyirokcsomói kitapinthatóak. Ilyenkor lefekvés előtt egy kiskanál Nurofennel tudsz segíteni neki a jobb alvásban.

  • Móni

    2013. december 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányunk 4,5 hónapos. 2-3 hónapos koráig átaludta az éjszakákat, este 8-9 órától reggel 6-7-ig aludt. 3 hónapos korától egyre gyakrabban fordult elő, hogy éjszaka egyszer felébredt, de szopi után egyszerre vissza is aludt. Kb. 2 hete azonban minden éjszaka egyszer, max. kétszer felébred, eszik, de utána nem akar visszaaludni. 1,5-3 óra múlva alszik csak vissza. Ha felébred, félhomályban kiveszem az ágyából, megetetem, nem beszélek hozzá, nem teszem tisztába. Általában szopi közben elalszik, de ahogy megmozdítom, felébred, és teljesen éber lesz. Próbáltuk már egyszerre visszatenni a kiságyába, hason, háton, kicsit sétálni vele, úgy visszatenni, sokat sétálni vele, egyedül hagyni a sötétben, félhomályban, mellette maradni,és simogatni, de semmi nem segít.
    Mit tudnánk tenni, hogy hamarabb visszaaludjon?

    Válaszát előre is köszönöm.
    Móni

    • Vida Agi

      2013. december 10. kedd

      Ennek leggyakrabban a fogzás áll a hátterében, mivel a fogzás az első 6 fog áttöréséig zavarja a kicsit (nem csak akkor, amikor már áttörik a fog, hanem folyamatosan). Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, ez lehet az oka. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Erzsi

    2013. december 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    Most 6 hónapos kislányom 3 hónapos kora óta 2 óránként kel fel éjszaka. Fürdés után cicizik egy kicsit, félórát még fent van, megkapja a cumit és ringatás után kb. 2 perc múlva már alszik is a saját ágyában( 8 és fél kilenc között). Hason alszik, mert borzasztó hasfájós volt.
    Ám 10, 12 hajnali 2 , 4 órakor cumival a szájában, csukott szemmel sírva megébred és kúszni kezd. Addig kúszik, amíg be nem szorul a kiságysarkába. Nem tudom megnyugtatni csak ha fel veszem, majd egy kis ringatás után visszaalszik. Éjfélkor és 4 órakor is megetetem, ekkor a cicin alszik vissza. Reggel 6 kor már kukorékol. Nappal is csak 30-45 perceket alszik 3-szor és 3-4 órákat van fent. Általában jó kedélyű, sokat mozgó, érdeklődő, nagyevő baba. Napközben már egyszer gyümölcspürét is eszik. Valószínű, hogy nem nagy alvó baba és így is kialussza magát, de normális , hogy így alszik éjszaka? A gyerekorvos szerint jön a foga, ezért alkati homeopátiás bogyókat is szedünk , de nem javult a helyzet. Arra is gondoltunk , hogy éhes és ezért ébred fel, de 10 órakor már nem kérte a cicit. Aludtam vele egy ágyban is ,de így csak többször ébred fel.Ha elkezd rendesen mászni megszűnhetnek az alvás problémái? Hogyan tudnék neki segíteni, hogy ne ébredjen meg az etetések között?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Mivel nagyon mozgékony baba, ezért ezzel biztosan felébreszti magát. Emellett a fogzás is biztosan zavarja. Segíthet, ha éjjel hálózsákban altatod és a megfelelő homeopátiás alkati szer megtalálása is sokat segíthet.

  • HMariann

    2013. november 30. szombat

    Tisztelt Vida Ágnes !

    Ismét szeretném a tanácsát kérni. Kisfiam nem nagyon alszik. Este fürdés utána eszik , na onnan jön a nyugtalan állapot. Nem tud elaludni,annyira fáradt mivel napközben sem nagyon alszik, hogy szegénynek karikás a szeme. Délelőtt csak úgy alszik el ha levisszük babakocsival. Egy napunk a következő. mondjuk a tegnapi
    -reggel 4-5 h körül eszik, innentől már nehezen alszik vissza,
    -8h étkezés innentől már van, hogy következő etetésig nem is alszik-
    -11-12h étkezés-lemegyünk sétálni , következő etetésig alszik.
    -a következő etetés után már egyáltalán nem alszik a fürdetésig.
    -fürdetés után nagyon nehezen alszik el. Este sokat forgolódik, jár a keze lába, nehezen nyugszik meg. Hajnal egy körül ébred akkor eszik, utána vissza alszik hajnal 4-5h óráig. Onnan indul elölről az egész,
    Előre is köszönöm a segítségét.
    Üdv: Mariann

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Mennyi idős?

      • HMariann

        2013. december 09. hétfő

        3.5 hónapos, a korrigált életkora 2 hónap

        Üdvözlettel:
        Mariann

        • Vida Ágnes

          2014. január 14. kedd

          Sok baba igényli a segítséget az elalváshoz. Dédelgesd, esetleg szoptasd meg, vagy feküdjetek a nagyágyra és fektesd magad mellé, hadd aludjon el hozzád bújva, és hordozókendőben is megpróbálhatod altatni.

  • Szilvia

    2013. november 30. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom most 14 hónapos, este úgy alszik el ha teát vagy tápszert kap, valamint éjszaka 1-2szer fel szokott ébredni. Ilyenkor viszont nem fogadja el a teát vagy vizet, csak a tápszert.
    Első kérdésem az lenne, hogyan tudnám arra rászoktatni, hogy cumisüveg nélkül aludjon el?
    Valamint normális-e az, hogy éjszaka még felébred és ilyenkor csak a tápszert fogadja el? Ha nem, mit tudok csinálni?
    Előre is köszönöm válaszod!
    Szilvia

  • Anyóca

    2013. november 29. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam jól fejlődő, 20 hónapos gyerkőc, még szopizik. A problémám az, hogy az alvási ciklusai végén felébred, és csak cicivel alszik vissza. Cumit ilyenkor nem fogad el, nincs igénye szundikendőre vagy plüssállatkára.
    A kezdetektől fogva preferáltam az igény szerinti szoptatást és a családi ágyban alvást. Mindent megtettem a kötődő nevelésért. Most már ott tartunk, hogy kialvatlan vagyok, a melleim aszimmetrikusak lettek, mivel csak az egyik termelt jobban tejet mindig, ezért a kicsinek is az egyik metszőfoga deformáltan előrébb áll a másiknál. Próbáltunk altatási módszereket alkalmazni, viszont a közös ágyban alvás miatt (amivel alapjában véve nincs semmi bajunk) ezek mindig kudarcba fulladtak, mert “kéznél” voltak neki a melleim. Mit tegyek? Válasszam el?

    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Ha úgy érzed, tarthatatlan a helyzet, akkor elválaszthatod. De ha csak azért választanád el, mert már 20 hónapos, és még mindig szopizik, miközben ő maga kiegyensúlyozott és neked is kényelmes ez így, akkor nem kell változtatni rajta.

  • niki

    2013. november 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon nagy segicsegre lene suksegem!!!
    Akislanyom most lesz 2honapos,és szépen fejlodok.
    A gondom az hogy csak a bal oldalán hajlandó aludni.Hiába forditom meg a kiságyba hogy hátha átfordul a hangra de csak felig vagy csak a szemével de az se mindegy.Kérdeztem a háziorvost azt monta támaszam ki,De akor mindig sír és már a fulét is elaluta.Hason szépenforgasa mind a ket irányba.Mit javasol ??A fulével mit tudnék csinálni??Mert igy csunya az egyik elál a
    másik nem,
    ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁROM VÁLASZÁT

    • Vida Agi

      2013. december 10. kedd

      Önmagában ez nem gond, ne aggódj, nem marad úgy neki. Ha hason szépen forgatja, akkor próbáld meg hason altatni.

  • Timea

    2013. november 27. szerda

    Kedves Agi,

    Kislanyom 18 honapos, es meg mindig orankent kel ejszaka. Kezdettol fogva igeny szerint szoptatom, a mai napig a fo taplaleka az anyatej, persze mar szilardat is eszeget napkozben. Velem alszik ejszaka, es csak a cici nyugtatja meg es azzal alszik vissza, Amikor felkel addig mondogatja hogy anya anya…cici cici amig meg nem kapja. Probaltam mar hogy vizet adok neki, simogatom, probaltuk hogy apa altatja vissza de mindig siras lesz a vege. Azt pedig nem akarom. De ez az allando ebredes mar nagyon kimerito nekem. Nappal jo esetben 1 orat alszik (cicin alszik el). Teljesen cicifuggo.
    Tudna esetleg olyan tanacsot adni, ami nem jar azzal hogy hagyjuk sirni? Azt nem banjuk hogy velunk alszik, es a napkozbeni cicizest sem, csak mar aludna at az ejszakat…

    Koszonettel,
    Timea

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Az együttalvós babák gyakran felszínesebben alszanak éjszaka, mert anya úgyis ott van. Valószínűleg most a hátsó fogai is jönnek, ezért is lehet nyűgösebb. Viszont mivel már másfél éves, bármit is akarsz változtatni, az biztosan sírással jár majd. Ha a fogzás tüneteit tapasztalod, adj neki lefekvés előtt fogzás elleni homeopátiás szert, ha nagyon fáj neki, akkor Nurofent, de bármilyen leszoktatással próbálkozol, abból nagy sírás lehet. Ha nagyon elviselhetetlen számodra a szopizás, akkor a simogatós módszer a legjobb, vagy az, hogy apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka néhány napig, amíg a kicsi meg nem szokja, hogy anya nem tud jönni, de mindegyik jár majd némi sírással. Nyilván az egészen más, ha ő sír, mert tiltakozik, de ott van vele apa (vagy te) és nyugtatja, mint az, ha magára hagyjátok.

  • Szöbölődi Edit

    2013. november 26. kedd

    Kedves Ágnes!

    A segítségedet szeretném kérni. Ma 5 hetes a kisfiam. Nem mondanám hasfájósnak, de szokott evés után probléma lenni, mert szegénykém nagyon mohó és gyorsan eszik sokat. Ez éjszaka is így van. Többször kell evés közben büfiztetni. És kap espumisant is.
    Megrendeltem az altatási praktikákat. El is olvastam a könyvet is és a videókat is meghallgattam, de maradtak bennem kérdések.
    Az egyik az, hogy nem igazán tudom eldönteni 100%-ra, hogy hogyan szeret aludni. Minden pózt kipróbáltattam vele és mindegyikre ugyanúgy reagál. Mindig hason altatom éjszaka is nappalis is és mindig a kiságyban. De azt vettem észre h nappal is és éjszakánként is rosszul alszik. Este könnyebben elalszik viszont nappal nagyon nehezen, annak ellenére hogy álmosan teszem le, kb a 3-4. ásítás után nem várom meg amig sírni kezd vagy nyűglődni. Éjszaka 3-4 óránként ébred fel csak enni (ami sztem jó mert lehetne rosszabb is), de alvás közben szinte egyfolytában nyöszörög,mozgolódik és annyira sajnálom, mert úgy gondolom, hogy ez alatt az idő alatt talán nem is alszik rendesen és hogy a hasa miatt lehet. Valamint ugyanaz a helyzet áll elő mint amit a könyvben írsz, hogy nappali alvásnál fél órákat alszik és egész nap nyűgös ,ásítozik sehogy sem jó már neki, sem ölben, sem a játszószékben, sehol. Sajnos semmivel sem tudom visszaaltatni és nem külső zajra ébred fel. Énekeltem már neki, simogatom, vagy kiveszem míg megnyugszik és visszateszem, cumit adok neki, de ilyenkor folyton kiköpi.
    Azt javaslod, amit úgyis csinálok, hogy evés után alapos büfi, 20-30 percig ne tegyük le aludni. De éjszaka is így kellene csinálni? 20 percig legalább fogjam ölben és csak utána tegyem le?
    Még egy kérdésem lenne, az utolsó :). Lehet kérni a személyes segítségedet?

    köszönettel: Sz. Edit

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Az éjszakai alvás így normális. A babák sokkal felszínesebben és mozgékonyabban alszanak, mint mi, nem kell elvárni tőle, hogy mozdulatlanul aludjon, ő így is ki tudja pihenni magát. Az is normális, ha éjjel 3-4 óránként kel és eszik, hiszen még csak 5 hónapos: éhes.
      A nappali altatáshoz tudnod kell, hogy ebben a korban sok baba már csak napi 2 alvást igényel. Lehet, hogy ő sem akar még lefeküdni, amikor már álmosodik, és, ha még játszanál vele kicsi, simán ébren lenne egy darabig. Akkor fektesd le, amikor már szórakoztatva sem lehet lekötni, mert annyira álmos.
      Éjjel természetesen nem kell 20 percet büfiztetni, hiszen ilyenkor félálomban eszik, nem nyel annyi levegőt, mint nappal.

  • Anna

    2013. november 24. vasárnap

    Sziasztok!

    Nem lehet, hogy alkat kérdése is? Nálunk a kislányom (most 11 hós) újszülöttként nagyokat aludt egy huzamban. 5-6 órákat is aludt, de kb. 2 hónapos kora körül aztán ez megváltozott. Keveset aludt és éjjel is sokszor ébredt. Nagyon aktív a leányzó, és elég gyorsan jöttek a mozgásfejlődések. Nappal is nagyon keveset aludt, és ezt tartja most is. Már örülök, ha egy órát alszik dél körül, és aztán semmi egész nap. Sok mindent kipróbáltam (hálózsák, melegebb, hidegebb, más hely, más ágy, velünk, nélkülünk, több vacsi, kevesebb, teák stb.) Nem éri sok inger, minden nap megyünk levegőre, rengeteget mozog. ÉS mégis. Amúgy nagyon kiegyensúlyozott, vidám baba. Kissé fárasztó a tempó, tény, de szerintem simán alkat kérdése nálunk 🙂

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Igen, alkat kérdése is, hiszen a babák eltérő személyiségjegyekkel születnek és ez kihat az alvásra is.

      • pal zsuzsa

        2013. december 11. szerda

        KEDVES ÁGI

        AZ LENNE A KÉRDÉSEM,HOGY A FIAM NAGYON SOKAT KÖHÖG
        DR NO AZT ÁLLAPÍTOTTA MEG ASTMA
        MEG LEHET E PROBÁLNI A WICK KRÉMET
        TE VÉLEMÉNYEDRE LENNÉK KIVANCSI????
        AHOGY BEKÖSZÖNTÖTT A HIDEG KÖDÖS IDÖ A
        ZOTA A DR NŐ FELÍRTE A MONTELUKAST ESTE 1 TABL ÉS 2X2 PUFF FLIXOTIDE
        HA NAGYON CSUNYÁN KÖHÖG 3X1 PUFF VENTOLIN
        EZT TAVASZIG
        VANNAK EZE AZ AEROSZOL GÉPEK ABBA MIT KELL TENNI DEXAMETAZONT??
        KÖSZI ELORE IS VÁLASZOD

        • Vida Ágnes

          2013. december 14. szombat

          Az asztma komoly dolog. A Wick krémet nem javasolják asztmás gyerekeknek, tehát ne használd. Aerosol gép ügyben az orvossal beszélj, hogy hogyan lehet és kell-e egyáltalán használnotok!

  • Anna

    2013. november 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kissé tanácstalan vagyok. Kislányom 6 hónapos. 2-4 hós kora között végigaludta az éjszakákat, viszont nappal szinte sosem aludt többet 40 percnél. 4 hónaposan újra elkezdett 2x-3x felkelni éjszaka. Akkor a szopizásra fogtam, mert napközben nem evett eleget, minden sokkal érdekesebb volt (anyatejes). 5 hós kora óta kúszik, a világ iránt nagyon érdeklődő baba. Hízni nagyon nehezen hízik, de nem fogad el többet. Elkezdtük a hozzátáplálást, élvezi az új ízeket, de a szopi az etalon.
    2 hete pár nap különbséggel kijött az alsó két fogacskája és azóta elszabadult a pokol. Akkor hasmenése volt, folyt a taknya, nyála, mindent megrágott, kicsípte a popsiját a széklete. Ahogy kijöttek a fogacskák, elmúlt.
    Most viszont nem alszik. 8körül egyedül alszik el az ágyában és éjféltől óránként ébred sírva. Van, hogy elég apa és egy kis ringatás, máskor csak a cici nyugtatja meg. De minden esetben ki kell venni, hátát simizve csak még jobban belehergeli magát a sírásba.
    Próbáltam magam mellé fektetni, de akkor is felsírt és hiába bújtam hozzá, fel kellett venni.

    Mivel segíthetnék?
    Tanulmányoztam az alkati szereket, de egyiket sem éreztem nekünk valónak. Nincs pirosság, szúrós szag, kellemetlen szájszag, hasmenés, csak duzzadt íny, nagyon nyálzik, nagyon rágcsál, nyugtalan és nem alszik.

    Köszönöm a segítséged.

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Érdemes megnézni, nem piros-e az arca. Ha egyik oldalt piros, akkor a Chamomilla az ő szere. Ha mind a két oldalon, akkor a Belladonna. Ha nem piros az arca, de nagyon hangosan sír, akkor a Cina az ő szere, ha inkább halkan, de hosszan sír, akkor a Silicea.

  • Katalin

    2013. november 24. vasárnap

    Szia Agi! Kisfiam 15 honapos es talan ketszer aludta vegig az ejszakat. Ket honappal ezelott igaz mar csak egyszer ketszer
    Ebredt fel ejszaka, am utana megfazott, kohoges, orrdugulas, antibiotikum, ami miatt nagyon nehezen tudott elaludni raadasra ezek utan kezdett jonni a foga ami miatt egy hetig nem evett, csak ivott es felorankent felebredt. Ekkor kezdtem adni neki tejet ejszaka, hogy legalabb legyen valami a hasaban. Most ott tartunk, hogy ejszaka orakig hiszti van, ha felsir bemegyek es lok el magatol, csak akkor nyugszik meg ha tejet kap es nem enged ki a szobabol ha el is aludt, mert abban a pillanatban felebred. Nem tudom mi tortent vele. Regebben ugy aludt el, hogy a kezemet fogta, arrol mar leszoktattuk. Nem ragaszkodik sem plusmacihoz, takarohoz csak hozzam. Most mar tenyleg csak a 2 perces altatasi modszer fog segiteni? Tudnam kitartoan csinalni, ha ez tenyleg segit, de ha szomjas ejszaka, miert ne itassam meg?

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Nem azért ébred fel éjjel, mert tejet kap, hanem valami más miatt ébred fel és mivel azt szokta meg, ezért a tejet követeli. Ha csak 1-2x kel fel, akkor etesd meg, mert tényleg éhes vagy szomjas. Ha viszont 1-2 óránként kel, akkor valami más bántja, pl. fogzás és azt kell kezelned.

  • Bea

    2013. november 24. vasárnap

    Kedves Ági!

    Teljes elkeseredésemben írok, bár sejtem, hogy csodaszerek nincsenek.
    Kislányunk 2o hónapos, és még soha nem aludta át az éjszakát. Sőt, én mióta megszületett, még nem aludtam 3-4 óránál többet egy huzamban (a 4 nagyon nagyon ritkán fordult elő), s összesen max 6 órát.
    Tudom, hogy mi (én) rontottuk el, de ezt visszacsinálni már nem tudjuk.
    Azért is jó lenne megoldani, mert kb egy év múlva szeretnénk neki kistesót (ha egy év múlva teherbe esnék, az jó lenne), így viszont, kialvatlanul nem hogy egy terhességnek nem ugranék neki, de még egy rendes munkára is képtelen lennék.

    3 hónapos koráig hasfájós volt, az órákon át tartó sírást némileg tompította a karban ringatás, pocakmasszír.
    Ekkor szoktathattuk rá a ringatva elaltatásra, majd ez a cicin elalvássá változott.
    Igény szerint szoptattam mindig, 6 hónapig csak anyatejet kapott, 8 hónapos korától eszik normálisan, ma meg jó evő, szinte mindent eszik, de ettől függetlenül RENGETEGET szopizik még! Mondhatni, cici-függő, pedig a legtöbb már csak konfort-cicizés.
    Reggel (hajnaltól) órákig szopizik (bealvásokkal), majd délelőtt is általában (ha nem megyünk sehova, de sokszor még emberek között is kéri), majd sziesztához, a délutáni alvásból is felébred 1-2-3x, ekkor csak cicin alszik vissza,majd alvás után (ha én keltem, ha apa, akkor ez elmarad). És persze este elalváskor, bár ekkor már rászoktattam, hogy mielőtt elalszik, elengedi, s utána még 5-4o percet fent van, s összebújva alszunk el.
    Éjjel vele alszom, az ő szobájában egy matracon (a kiságyat 18 hónapos kora óta nem akarja használni, egy nagy üvöltéses hisztikor majdnem fejreesett belőle, valahogy kitornászta magát, s mivel a matracán jól alszik, nem erőltettem sokat).
    Megvan az esti rituálé (fürdés, esti világítás bedugása konektorba – ezt ő csinálja -, meseolvasás, állatoktól elbúcsúzás egyenként puszival, s ők a kiságyában alszanak, nem vele, majd cici, miközben én még elmondom neki az altatót, majd éneklek egyet. Ezután lekapcsolom az éjjeli lámpát, még picit cicizik (5 perc, de néha elhúzódik 15 perccé), és innen jön a szenvedés.
    Mivel reggel későn kel (8-8.3o), délután későn (2 körül) megy aludni, néha később, így néha fél 5-5 kor ébred, s persze már nincs 8ig elég idő az elálmosodáshoz, főleg most, hogy du sötét van és sokszor esik, így bent ragadunk. 7kor vacsizunk, fél 8 fürdés, 8kor ágy, 8.15-kor lámpaoltás. 9 előtt szinte soha nem alszik el, de mostanában extrém fél 1o-1o is volt. Egyszerűen forgolódik, énekelget, csettintget… szórakoztatja magát, hiába csitítom, előbb finoman, majd mérgesebben rábeszélve a lelkére. Persze míg el nem alszik, ott kell mellette feküdni, szorosan átölelve. Ha kimegyek, akkor nagy hiszti. Persze ez is megoldás lehhet néha, ha hisztivel fárasztom, mert utána percek alatt elalszik, de nem akarom erre rászoktatni, nem az a cél, hogy sírva aludjon el.
    Éjjel jobb esetben 3 óra alvás után (éjfél-1 között) ébred, hátsimivel, kis vízzel visszaalszik hamar. Opcionálisan még ébredhet egyszer, majd 3-4 között mindig ébred, ekkor viszont már csak cicivel akar visszaaludni (az óraátállítás óta, előtte ez fél 6 volt). Ha nem adok neki, mondván, hogy éjjel nincs (ami pár hónapig működött is), akkor addig fent van, csöndben szemdörzsölve fekszik mellettem, forgolódva, míg nem adok. Néha megszólal a „cici cici nyam nyam”, de ha nem adok, csendben vár tovább. Ritkán hisztizik ilyenkor. Volt már, hogy 3 órán át sem aludt vissza!! Persze utána megsajnáltam, adtam neki, így viszont reggel 1o-ig aludt. Persze az utolsó 2 óra mindig cici-bealvás-cici-bealvás, ami nekem már nem pihentető, mert félálomban, delíriumban telik!

    7 hónapos kora óta próbálkozunk mindennel.
    (15 hónapos koráig sajnos egy szobában aludtunk, mert kicsi volt a lakás, utána költöztünk. illetve kisbaba kora óta együtt alszunk. Voltak időszakok, mikor visszaraktam a kiságyába az éjjeli cici után, ami a mi ágyunk mellé volt tolva, de mikor az éjjeli szopik megszaporodtak, s ő nagyobb is lett, már hagytam magam mellett, így még mindig pihentebb voltam, mert csak félig ébredtem fel a szopikra)
    – A sírni hagyás nem volt soha opció, bár egyszer, 7 hónapos korában megtettem, annyira ki voltam merülve, hogy élet-halál kérdés volt, hogy aludjak, így hajnalban kijöttünk a nappaliba aludni, ajtó becsuk, én pedig mély álomba zuhantam, s ő meg másfél-2 órán át sírt szegény. Akkor kezdtük a Ferber módszert, ami bevált, 3 nap alatt elértük, hogy 15 perc után elaludt (addig 1-2x bementem, de alapvetően egyedül, bár sírdogálva aludt el). S utána éjjel csak 2x ébredt, akkor is általában egyszer visszaaltatta magát, s csak a későbbi ébredéskor kellett cici.
    Ez az eredmény kb 1 hónapig tartott, mikor egy nagy fogzási időszak miatt elromlott a lány.
    – Sokáig szenvedett 8 fog kitermelésével, így ekkor csak olyanokkal próbálkoztunk , hogy kijövünk, sír, be, felvesz, megnyugtat, visszatesz ágyba, kijön, sír… ezt a nem felvesz, csak megnyugtat az ágyban, de ki-be járkálással kombinálva. Egyik sem vált be. Főleg azért, mert ha nem vettük ki, nem nyugodott meg, vagy csak ritkán. S az 1-1,5 óra nem jött be, inkább 2-3 óra után aludt el, de ez soha nem javult.A 2-3 óráig sírás mindig volt, utána meg persze bedobtam a törülkozőt, fájt a szívem érte, hogy nem alszik, mert reggel ugyanúgy ébredt, s nappal sem aludt többet.
    Ez az éjjeli felébredéseket nem oldotta meg, sőt odáig romlott, hogy éjjel óránként kelt szopizni, sőt inkább 45 percenként.
    – Ettől én teljesen kivoltam, s ekkor jött az apa alszik vele, éjjel vizet kap. Működött, bár nehezen. De megszokta, de amint én is ott aludtam, felébredt ugyanúgy, s csak nehezen fogadta el, hogy csak víz van, mikor érezte a tejszagot!
    – Aztán én 3 éjszakára elköltöztem, mikor 18 hós voly (az esti altatás után átmentem a sógorékhoz, akik 5 percre laknak), s csak 7kor mentem haza, a reggeli szopira. Ekkor apa ment be hozzá éjjel, s bizony sokszor hagyta sírni, de ez sem vezetett eredményre, sőt szerintem megbetegítette magát, így 4. éjjel egy lázas gyereket már nem akartam magára hagyni… hamvába hult a próbálkozás.
    Azóta nem próbálkoztunk igazán, én éjfél felé, az első ébredéskor beköltözöm mellé, sőt sokszor a fáradtságtól be is alszom az altatásba, s akkor már elúszott az estém…s ott is maradok.

    A baj az, hogy alvósállatot nem akar, a cumi szóba se jöhet (soha nem cumizott), dühösen elhajítja, kispárnám nem elég neki, én kellek. Hiába kapott egy időben csak vizet éjjel, egy cseppet sem csökkentette az ébredések számát. Én vagyok az alvósállata, csak akkor alszik vissza, ha én vagy apa ott vagyunk mellette, de nem ülve, hanem fekve, hozzábújva (egy időben, nemrég, a szopit az váltotta ki, hogy rajtam aludt el, de erről hamar leszoktattam). De éjjel főleg csak engem akar, apa csak ritkán tudja elaltatni. Azért is alszom vele, mert ha rosszabb esetben óránként, másfél óránként ébred, s elkapom a nyöszörgős fázisban, akkor attól, hogy ráteszem a kezem a hátára, megnyugszik, s visszaalszik.
    Tehát nem tud egyedül visszaaludni. Illetve az alfába kerüléshez cici kell, s ha még utána el is engedi a cicit még éber állapotban, egy újabb ébredésnél, ha elkezd sírni, akkor már annyira felébreszti magát, hogy újból cici kell a lenyugváshoz, és elalváshoz. Ezért éjjel pl ha nagyon felébred, 2-2,5 órát is képes forgolódni, 5-1o percekre elaludni, de felébredni, ha nincs cicivel mély lenyugvás. Érthetetlen, mert ma éjjel is éreztem a próbálkozását, hogy elaludjon, nyugodtan feküdt mellettem, majd elaludt, de mindannyiszor megébredt 5-1o perc múlva, s kezdődött a nyűglődés elölről.

    Már többször megbeszéltük vele a dolgot, de eddig nem segített. De kérdésem, ha este pl a cici után, míg még éber, kijönnék elmondva, hogy egyedül kell elaludni, s hagynánk sírni, az mekkora trauma lenne. S meddig kéne próbálkozni vele? Mostanában lép a hisztikorszakba szerintem, bár eddig még elkerültük a nagy hisztiket.

    Elnézést a megahosszú levélért, de inkább részletes akartam lenni! 🙂
    Üdvözlettel,
    Bea

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Nem rontottál el semmit. A gyerekeknek természetes igénye a szülővel való együttalvás, az összebújás. Így érzik magukat biztonságban. Engedd el ezt a dolgot, aludjatok együtt, aztán meglátod, egy napon, magától akar majd kiköltözni mellőled az ágyból 🙂
      Az estét kicsit vedd lazábbra, ha 5-kor kel fel, 8-kor még nem álmos, csak fél10-10 felé, nem kell addig huzavonázni vele az alvás miatt, mert ez is kihat az éjszakák minőségére.

  • Tóthné Kóródi Magdolna

    2013. november 23. szombat

    Kedves Ági!

    Egy kérdéssel fordulnék Hozzád, illetve Hozzátok kedves édesanyák.Kisfiam 5 hónapos. Néhány héttel ezelőttig, nagyon jól aludt éjjel,8-kor elaludt,csak egyszer kelt fel 3 óra körül enni.Nappal ha letettem eljátszott, ha elfáradt elaludt magától. Körülbelül 2 hete ez egy csapásra megszűnt. Nappal sem nagyon megy neki az alvás. Este hamar elalszik továbbra is, de éjfél körül ébred, keservesen sír,ezt követően óránként, fél óránként ébred, és nagyon nehéz megvigasztalni. Gondolom a fogzás is közrejátszik, 2 fogunk már kint van. De ez lenne csupán az oka? Hogyan enyhíthetnék ezen a dolgon?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ennek leggyakrabban a fogzás áll a hátterében, mivel a fogzás az első 6 fog áttöréséig zavarja a kicsit (nem csak akkor, amikor már áttörik a fog, hanem folyamatosan). Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, ez lehet az oka. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Edina

    2013. november 22. péntek

    Kedves Ági!

    21 hónapos a kisfiam és még mindig felébred éjjel, kb 8 hónapos kora óta. Ekkor eszik is. Nem jó sem a cumi sem a maci víz, csak a tejcsi. Szívesen adok neki, utána visszaalszik magától. Problémám az, hogyha nem abban a „szakaszában” csípem el az ébredését, mert fáradtabb vagyok és csak cumit kap, utána olyan keservesen elkezd sírni, hogy még enni sem eszik. Ekkor ha meg is nyugszik mászkálni akar a lakásban. Kérdezem éhes vagy? Igen. Beteszem az etetőszékbe készítek szendvicset egyet beleharap és kész. Pedig éhes, mert ha sikerül visszaszunnyasztani és megkínálom tejcsivel megeszi. Utána csönd van reggelig. Nem értem, hogy miért nem eszi meg ébren a tejcsit. Sok anyukától hallottam, hogy este betejcsizik még lefekvés előtt a baba. Na az én babim nem. Miért lehet ez, hogy csak félig éber állapotában tudom megetetni tejcsivel. Napközben szépen eszik bármi egyebet. Ja és az ébredések függetlenek, hogy mennyit vacsorázott. Azt is észrevettem, hogy sokszor enne még, de mégis eltolja a kanalat. Abból gondolom, hogy nyitja a száját, majd eltolja. Ha adok a kezébe valamit vagy lelkesen beszélek hozzá elterelem a figyelmét eszik tovább, úgy hogy előtte eltolta a kanalat. A másik gondom a kislányommal van. Ő most 4 hónapos. Eddig szépen evett (tápszeres baba), de kb.: 1 hónapja minden etetés kész rémálom. Mikor közelítek a cumival ordít, ha elveszem mosolyog. 15 perc kínlódás után, amikor végre hajlandó enni meg is eszi az egészet. Minek kell előtte ez a sírdogálás? Bizony van úgy hogy már csak ő is akkor eszik ha megszunnyad. Eddig úgy evett ha ringattam, most már az sem jó, az sem ha közben simizem semmi. Valamit rosszul csinálok? Miért nem eszik a pici sem rendesen. Ha hagyom, hogy biztos nem éhes és leteszem akkor is sír, hogy éhes. A fiam most nagyobb korában rossz evő a kicsi már most. Mi lehet a baj? Még egy kérdésem lenne a kisfiamnak még mindig jár a keze és a lába ha izgatott valamiért vagy ha örül szabályos ez? Konkrétan mint egy baba kapálózik. Csak ülve. Nem tudatos úgy látom. Ha játszik nyugodt türelmes nem remeg a keze az apró dolgokkal is a helyükre talál. Ért egy trauma amikor vele voltam terhes. Lehet mégis megszenvedte?

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Ebben a korban még előfordulhat, hogy éjjel megéhezik a kicsi, mert éhes, majd ki fogja nőni, ha már nem igényli.
      A kislányodnak lehetséges, hogy a foga fog jönni, ezért érzékenyebb az ínye és ezért nem tudja elkezdeni a cumizást, ezen fogzáskönnyítő géllel tudsz segíteni. De érdemes belenézni a szájába, mert lehet, hogy szájpenésze van és ez okoz neki kellemetlenséget.

  • Donatella

    2013. november 22. péntek

    Kedves Ági!
    Nekem több témával kapcsolatban is kérdésem lenne.
    1) Alvás: kisfiam 15 hetes és eddig nem nagyon volt jó napirendünk, illetve megborult amikor kiderült hogy 3 hétig stagnált a súlya mert nem volt elég neki a tejem. Ekkor én lépten-nyomon etettem, így jól megbolygattam a bioritmusát illetve a jól bevált kommunikációs rendszerünket…a Ringató praktikákban azt írod egy 4 hónapos gyermek 2-3 órát tud ébren lenni és a napi alvásigény 14-16 óra. De nekem úgy tűnik hogy ő nagyon hamar kifárad 1 – 1,5 óra után(persze én ekkor arra gondoltam megint nem eszik eleget merthogy vegyes táplálású – először cici aztán cumisüveg, ha elfogadja). Hogyan állítsam helyre a napirendjét? Ha álmos 1 óra múlva akkor tegyem le és ha 40 perc múlva felébred etessem meg? Még akkor is ha ez nem csak napközbeni 3szori alvást jelent nála? Van olyan baba akinek 2 -2,5 órásak a ciklusai nem pedig 3-4?
    Illetve mostanában um ‘átalussza’ az éjszakákat, vagyis inkább visszaaltatja magát mert rátalált az ujjára, de van hogy 1 órán keresztül cuppog ha nem is folyamatosan. Először nem tudtam mire vélni így kivettem és megetettem. Múlt éjszaka viszont hagytam és így fél9-reggel 6ig bírta. Ha nem sír fel akkor hagyjam csak magában? Nagyon szeretném rászoktatni az önálló elalvásra, és úgy látom az ujja ebben nagy segítségére van, viszont picit küzd az anyai érzékeny lelkem, hogy ‘csak úgy magára hagyom a gyermekem’. Teszem hozzá ha felsír, bemegyek, megnyugtatom és mindig elmondom neki hogy anya itt van a másik szobában, szólj ha kell valami.
    2) Etetés: a baba teljesen jól elvan a cici-cumisüveg tápszeres kombinációval (hozzáteszem kis súllyal született és így inkubátorban cumisüveggel kezdte). Először bimbóvédővel szoptattam és csorgott a tej, majd átszoktunk a sima cicire és szerintem nagyon ügyesen szopizik, csak a tej nem elég neki. Hogyan tápláljam úgy vegyesen, hogy kiegyensúlyozott legyen? Mert nem mindig sír hogy kér még, viszont volt már olyan hogy csináltam neki és simán megette. A cicit el szokta engedni magától mostanában. A kezét viszont folyamatosan tömi a szájába, így azt sem vehetem jelnek. A hízása azóta rendbe jött, így valószínűleg nincs miért aggódnom….de az nagyon nehezen megy 🙂
    Köszönöm! D

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      1. Nem gond, ha ő hamarabb kifárad, akkor igazítsd ehhez a napirendjét. Ha úgy látod, gyakrabban éhes, az sem gond, a lényeg, hogy az igényeit és a saját ritmusát tartsd szem előtt.
      Ha nem sír fel, nem kell hozzá bemenni éjszaka.

      2. Ne aggódj ezen! Ha nem sír, nem keresi utána az ételt, akkor nem éhes. Vannak olyan nagyétkű babák, akik bármikor bármennyi kaját elfogadnak, de ez nem azt jelenti, hogy éhesek is egyben.

  • Laura

    2013. november 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos. 7 hetes korától éjszakánként egyszer ébredt, általában 3-5 óra között, szopott és aludt tovább reggel 7-8 óráig. Azonban az utolsó 3 hétben minden éjjel minimum kétszer, de van, hogy hatszor is felébred. Előfordul, hogy egy órán belül többször is. Pontosabban nem is ébred fel, csak felsír. Cicin tudom csak visszaaltatni. Próbáltam már simogatni, ringatni, vizet adni neki, de mindegyiktől csak felébredt, és sírt illetve nézegetett fél-egy órán keresztül. És azt vettem észre, hogy ilyenkor nem szopizik olyan intenzíven, mint korábban, csak cumizik rajta, amíg mély alvásba nem merül, és le tudom tenni. (A cumit nem fogadja el.)

    A védőnő szerint a fogzás van a gyakori ébredés hátterében. Napközben jó kedve van, nem vettem észre, hogy fokozottabban nyálazna, de az igaz, hogy mindent a szájába vesz, és az alsó első két foga már dudorodik kicsit, de nincs megdagadva az ínye.

    Délelőtt általában fél, másfél órát alszik, délután is kb. másfelet, és 6 óra körül még felet. Ilyenkor általában cicin alszik el. Este 9-fél 10 körül alszik el, egyedül.

    Mi lehet a gyakori ébredések hátterében? Tényleg a fogzás? És lehet tenni valamit ellene?

    Előre is köszönöm a választ.

  • Ildikó

    2013. november 22. péntek

    Kedves Ági! Az én kisfiam 18 hónapos de még egyetlen éjszakát sem aludt át!Hónapok óta rendszeresen 1 és 3 órakor kel,de annyira pontosan hogy órát lehetne hozzá állítani!A legújabb szokása pedig az hogy vele kell aludnom.Mi külföldön élünk és augusztusban otthon töltöttünk 3 hetet,ahol a nagymamák egész nap kényeztették és játszottak vele,aztán amikor visszajöttünk nem értette hol vannak a mamák,papák,miért csak a számítógépen látja őket,egész nap csak mondogatta papa,mama elment,és azóta nem tudjuk magára hagyni,ahogy kiteszem a lábam a szobából Ő sírni kezd és mondja hogy Anyuci elment,azt hiszi én sem jövök vissza,a kiságyába egyáltalán nem marad el,és vele kell aludni.Hogyan tudnám megoldani ezt a helyzetet? 🙂 Elkezdtünk különböző baba klubbokba járni,azóta egy fokkal jobb a helyzet,de ott is csak akkor marad el ha vele vagyok..Szeretném valahogy elérni nála hohgy ne utálja annyira az ágyikóját :)Köszönöm a válaszát

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      A változások ebben a korban megviselik a gyerekeket és ez általában az alvásban üt vissza. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak “anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

      • Ildikó

        2013. december 13. péntek

        Köszönöm a választ!Sajnos semmi nem segít,a teát kifogjuk próbálni.Külön szobában alszik már nagyon rég óta.Apa sajnos nem tudja megnyugtatni,üvölt ha nem engem lát éjjel,és képes reggelig nyomni,alvós állatka nem kell neki,csak az autó érdekli,de a párnámat viszont átviszem hozzá,próba szerencse.Nagyon sokszor felsír,szinte óránként,és már úgy ébred hogy teli torokból sír,és ha melléfekszek visszaalszik,csak a harmadik negyedik kelésnél besokkolok,és inkább vele maradok hogy aludhassak én is,mert ha mellette vagyok nem kel fel egyáltalán.Köszönöm a tanácsát,Kellemes Ünnepeket kívánok

  • Márti

    2013. november 21. csütörtök

    Drága Ági,

    szinte minden anyagodat olvastam, megvettem már. Az olvasgatások alkalmával rájöttem, hogy 1 éves kisfiam rendszeres ébredése az miatt is lehet, sőt.. mert mindig szoptatással reagáltam éjjelente. Azt hittem ezzel a legjobbat teszem neki, hiszen akkor még pici volt és szopizni kért, én pedig adtam..vártam, hogy lesz változás az alvásával kapcsolatban, de nem lett. Ahogyan átállt 1 hónapos korában a 3 óránkénti kelésre, azt szépen tartja a mai napig (13 hós). Volt 1-1 alkalom, hogy 4 vagy 5 óra volt, de aztán újra visszatért a megszokotthoz. Amikor 1 hónapja úgymond elszakadt a cérna, szoptatási tanácsadó egyeztetésével külön szobába mentem és a férjem kelt hozzá. Ez hozott változást, pár nap után átaludt egy éjszakát, de aztán újra ébredt, igaz hamar vissza is aludt, majd sajnos a férjemnek el kellett utaznia, így újra én keltem hozzá és tőlem nem fogadott el mást, csak a szoptatással visszaaltatást. Mit tegyek, hogy helyrehozzam? Hogyan szoktassam át más megnyugtatásra? Újra keljen a férjem, ha igen meddig csináljuk ezt és tegyük egyúttal külön szobába is? (A mi szobánkban alszik külön kiságyban, ujjszopós és van egy alvós állatkája is, de éjjel kell az erősítés az én személyemben is 🙂 Nem cumizik és itatást nem fogad el éjjel). Nem várom, hogy innetől átaludja az éjjelt, de szeretném, ha nem minden éjjel kelne ilyen gyakran, mert teljesen szétesek én is periódikusan. Nagyon várom a válaszodat és reménykedem, hogy javasolni tudsz nekünk valamit!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Nem amiatt kel fel, mert szoptatással altatod el. Valami más miatt kel fel, de csak cicin tud visszaaludni, mert azt szokta meg. Ezért elsőként azon kell segítened, hogy ne ébredjen olyan gyakran. Az apás megoldás valóban nagyon jó, próbáljátok meg megint.

  • Kata

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Egy nagyon eleven 10 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Az Álomba ringató praktikák szerint ő a belevaló típusba tartozik. Nálunk az alvással kezdetektől „gondok” voltak, vannak.

    Hasfájással kezdődött ez eltartott 4 hónapos koráig, utána volt 1 hónap, amikor csak enni kelt fel 3 óránként ez volt a kánaán.
    6 hónapos koráig kizárólagosan anyatejet kapott és még ma is szoptatom a hozzátáplálás mellett.
    6 és fél hónaposan felállt, elkezdett kúszni és mászni, a napokban a járást kezdte gyakorolni. 4 első foga kint van.

    Eddig egy szobába aludtunk, mivel 8-szor is megébredt kiköltöztünk a nappaliba, átrendeztem a szobát, hátha a kiságy volt rossz helyen. Ez annyit javult, hogy
    4-szer, 3-szor vagy 2szer kel fel. Éjjel 4 óránként megszoptatom, ha úgy ébred.

    Az elaltatása sem egyszerű. Szopi közben elalszik, simán betudom tenni és alszik (ezt csináltuk hónapokig, de ez oda vezetett, hogy így tanult meg visszaaludni is), ha ébren van még ahogy beleteszem az ágyába tiltakozik, feláll és sír és egyáltalán nem akar aludni, pedig tényleg álmos, ha kiveszem és leteszem a mi ágyunkra akkor ott simán elaltatja magát, ha simogatom, énekelek neki akkor elalszik a kiságyba is.

    Segítségedet szeretném kérni, hogyan tudnám rávenni, hogy elaludjon a kiságyba egyedül, hogy visszatudja magát altatni, ha éjszaka felkel. Vagy ezek egy 10 hónapos babától nagy elvárások ? A sírni hagyni módszernek nem vagyok híve, viszont nagyon fáradt vagyok már és jó lenne aludni.

    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Nem az elalvás módján kell mindenáron változtatni, mert nem ez a gond. Nem azért ébred fel, mert szopizva alszik el, hanem azért, mert valami más baja van. Ha az ébredések száma csökkenne, utána már könnyebben meg lehetne tanítani önállóan elaludni is.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

      • Kata

        2013. december 13. péntek

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ! Fogzásra pár homeopátiás szert kipróbáltunk már (Viburcol, Osanit, Chamomilla), de egyik se vált be. A táblázatodba nem találok ráillő leírást. Az arca nem piros, nincs sem székrekedése, sem hasmenése, izgatott és keservesen tud sírni.

        Pólót már adtam neki korábban, nem vált be. Hálózsákban nem marad meg…
        Azt vettem észre, hogy időnként a hasában olyan mintha buborékok táncolnának. Ez lehet talán valamilyen emésztési gond? Erre van valami tanácsod milyen homepopátiás szert lehetne adni?

        Azt is megfigyeltem, hogy nagyon érzékeny az esti zajokra, mivel társasházban lakunk ezt nem tudom megszüntetni. A szomszéd a mellettünk lévő lépcsőházajtót használja ez elég hangos és ő gyakran éjszaka ki-be járkál (kiviszi a kutyát,behozza, haza jön a munkából) amire felébred a gyerek. Azért neki nem mondhatom, hogy ne mászkáljon ki-be 🙂 Az ágyát sem tudom máshova tenni.

        Mikorra fogja ezeket a zajokat megszokni?

        Köszönettel!
        Kata

        • Vida Agi

          2013. december 27. péntek

          Megszokta ő már a zajokat, csak most a fogzás miatt éberebb, és ilyenkor minden elvonja a figyelmét. Mint amikor egy felnőtt beteg, nyűgös és ezért nem tud elaludni – ugyanígy van ez a kicsiknél is.

  • Kati

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!Kisfiam 10 hónapos,6 hónapos koráig fél 8kor letettem aludni és reggel 8körül mosolyogva ébredt.Aztán másfél hónapon keresztül minden nap hőemelkedése volt és akkor elkezdte hogy éjszaka csak mellettünk alszik vissza.Onnantól hogy átteszem (teljesen változó időpontokban) hozzám nyugodtan alszunk reggelig.A két alsó foga kőzvetlenül az előtt bújt ki hogy az ébredős-hőemelkedős időszaka elkezdődött.Azóta nem bújt ki fogacskája.Amúgy a hőemelkedés oka nem derült ki,pedig kivizsgáltattuk.Inni sose ivott éjjel,most se fogad el ha felébred.Este vacsi után minden gond nélkül teszem le aludni,az ujját szopizza és textilpelust fog.Mit lehetne tenni?Gondolom nem a fogzás miatt van ez már 4hónapja?Hozzászokott hogy magam mellé teszem?De akkor miért alszik el olyan könnyen este,és miért van hogy 6ig is alszik?Mikor bemegyek hozzá a szobába csukott szemmel ül az ágyban és sír.Amikor kiveszem is vonaglik a kezemben mintha az se tetszene hogy fogom.leteszem az ágyunkba és általában alvás rögtön.Néha próbáltam megnyugtatni,ringatni,de amint visszateszem áll is fel és keservesen sírni kezd.Mit kellene tennem?Előre is köszönöm!Kati

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Valószínűleg a fogzás áll a háttérben, mert a felső 4 fog hónapokig készülődhet, aztán szinte egyszerre törnek át 1-2 hét alatt. Mellettek jól alszik, mert a babának ez természetes igénye és ösztönösen jön, ez önmagában jó dolog és ha ez neki is, nektek is jó, nem kell változtatnotok rajta. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan a fogzás áll a háttérben. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      • Kati

        2013. december 26. csütörtök

        Kedves Ági!
        Köszönöm a választ.A helyzet azóta rosszabbodott,már 10 óra körül kel és „jön” aludni hozzánk.Viszont már mellettünk sem alszik jól,forgolódik,felsír és annyira bújik az életem hogy alig tudok aludni tőle.Hol a nyakamon hol mellkasomon alszik,mindegy csak minél közelebb.Imádok vele aludni a férjemmel együtt,csak hát így nem valami pihentető az alvás.Napközben nem nyálzik,és csak néha kóstol rá inkább a dolgokra.Megpróbálkozunk az ajánlott homeopátiás szerekkel,köszönöm a tanácsot.Remélem tényleg „csak” a fogzás a baj és hamarosan visszaszokik az ágyába.boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak,valamint minden olvasódnak!:o)

  • Anyóca

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam jól fejlődő, 20 hónapos gyerkőc, még szopizik. A problémám az, hogy az alvási ciklusai végén felébred, és csak cicivel alszik vissza. Cumit ilyenkor nem fogad el, nincs igénye szundikendőre vagy plüssállatkára.
    A kezdetektől fogva preferáltam az igény szerinti szoptatást és a családi ágyban alvást. Mindent megtettem a kötődő nevelésért. Most már ott tartunk, hogy kialvatlan vagyok, a melleim aszimmetrikusak lettek, mivel csak az egyik termelt jobban tejet mindig, ezért a kicsinek is az egyik metszőfoga deformáltan előrébb áll a másiknál. Próbáltunk altatási módszereket alkalmazni, viszont a közös ágyban alvás miatt (amivel alapjában véve nincs semmi bajunk) ezek mindig kudarcba fulladtak, mert „kéznél” voltak neki a melleim. Mit tegyek? Válasszam el?

    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Beszéld meg vele, hogy együtt aludhattok, de cicit nem kaphat, mert fáj. Lehet olyan szabály, hogy éjjel nincs szopi, csak reggel. De az is megoldás, ha saját nagyfiús ágyba költözik és pár napig este apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel is. Ez sokat segíthet abban, hogy megtanuljon önállóan, nélküled is elaludni.

  • Eszter

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    A terhességem kezdetétől fogva olvasom a honlapodat, nagyon szeretem. Most 4 hónapos a kislányunk, vele kapcsolatban szeretnék feltenni néhány kérdést.

    1. Olvastam a hírleveledben, hogy már nevethetne. Ezt kb 1 hónapja 1-2-szer megtette, mikor puszit adtunk a csupasz hasára. Azóta viszont nem teszi, hiába puszilgatjuk kitartóan. Ez normális?
    2. Szintén „elmúlt” tudása a hasról hátra fordulás. Ezt is kb 1 hónapja csinálta, többször is, aztán ez is nyomtalanul eltűnt. Lehet h akkor még annyira utált hason lenni h gyorsan megfordult, most meg, mivel már jókedvűen elvan hason 10-15 percig is, már nem zavarja annyira és ezért nem forog? (Ez a 10-15 perc alkalmanként elég? Vagy nyújtsam ezt az időtartamot?)
    3. Szintén a hírleveledben volt, h ilyenkor fogják a babák a saját lábukat. Na, ezt sosem csinálta és nem is tűnik úgy, mintha egyáltalán érdekelné a lába. Ez ok?
    Végül 🙂 A szájában egyfolytában benne van a két ökle, azt olvastam h ez rendben van. De neki nem egyszer úgy kell kivenni a kezét a szájából, mert köhög, öklendezik tőle, olyan mélyre dugja. Ezzel kéne kezdenem valamit?

    A válaszaidat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel, Eszter

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      1. Ez normális. Általában 4-5 hónaposan kezdik el, előtte lehet, hogy már sikerül, de nem feltétlenül használja még gyakran a kicsi.
      2. Ez is normális, az átfordulás néha sikerül már korábban is, de többnyire csak 6-7 hónapos korban kezdik el.
      3. Ez is oké, hamarosan elkezdi majd ezt is.
      Ököl: a fogzás miatt csinálja, vegyél neki rágókát és akkor azt fogja rágni az ökle helyett.

  • Eszter

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    5 hónapos múlt a pici lányunk. Összességében nagyon jó baba, kiegyensúlyozott, szépen fejlődik. Napközben 2 max 3szor alszik és változókat!sétálni megyünk minden délután(időjárástól is függ) és akkor a kocsi legtöbbször visszarázza, tovább alszik. Éjszaki még kel enni 1 max 2szer és fogzik is. 🙁 Nem követünk szoros napirendet, csak a sorrendet!:)Megrendeltem a „praktikákat” és rendszeresen követem a blogot, facebook-ot, sokat tanultam belőlük, ezúton is köszönöm! Tanácsot szeretnék kérni még pedig abban, hogy a napirendünk mostanában legtöbbször úgy alakul hogy délután 3körül felébred, de mivel ébredés után max.3 órát bír ébren lenni, ezért a kérdésem ott lenne, hogy letegyem-e még utána 6kor egy fél órára aludni (nem fog többet), vagy pedig akkor már fürdésen és etetésen legyünk túl és az éjszakához fektessem? Nem túl korai? A probléma ott van (már próbáltam), ja és ráadásul már sötét is van: lerakom aludni fél6-6kor alszik fél órát és úgy néz ki mint aki azt sem tudja hol van, sötét van, de még nem fürödtünk most mi lesz arckifejezés!!!már játszani utána nincs kedve, nyűgös, fürdeni akar azonnal, viszont utána az altatása estéhez olyan nyűgös, nyögvenyelős. Nem tudom mi lenne a jobb. 6kor éjszakához altatni, és készülni, vagy lefektetni de akkor fél9-9ig nem alszik el.
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ha ilyen rosszul viseli azt a késői alvást, akkor ne fektesd le, inkább legyetek még ébren ilyenkor és kicsit később altasd al, ne rögtön 6 órakor.

  • Petra

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Alvással kapcsolatos kérdésem lenne, amire választ a blogon nem nagyon találtam.
    Az én babám 5 hetes, egy ilyen idős baba normál alvási szokásaival, 3-4 óránként kel enni, amitől egyelőre nem is várok többet 🙂
    A problémám viszont az, hogy éjszaka (kizárólag hajnal és reggel között, nappal ez nem jellemző) borzasztó nyugtalanul alszik, miután felkelt enni az első szopihoz. Mozog, rugkapál, horkol, szörcsög, olyan mintha küzdene valamivel, nem egyértelmű, hogy esetleg a hasa fáj, vagy levegőt kap nehezen. Mindeközben a szeme csukva van, én meg persze virrasztok mellette, mert felébredek a zajra, de mivel ugy tűnik nincs ébren, csak akkor etetem meg, mikor kinyitja a szemét.
    Normális az ennyire zaklatott, zajos alvás egy kisbabánál??
    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Még csak 5 hetes, ez normális, hiszen ilyenkor még nagyon felszínesen és mozgékonyan alszanak a babák. Nem kell ilyenkor ott lenni mellette, ha nem sír, nem kell ottlenni.

  • István

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági,

    Az alábbiakban leírtakról szeretnék érdeklődni:
    „legfeljebb csak segíthetünk a kicsinek, terelgethetjük afelé, hogy ne kérjen mindig segítséget a visszaalváshoz, hanem magától is vissza tudjon aludni.”

    Milyen hatékony módszereket, megoldásokat tudna ajánlani arra, hogy az önálló visszaalvás irányába tudjuk terelgetni a babát?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ennek a kulcsa, hogy nem kell azonnal segíteni neki, várni kell 1-2 percet, hogy magától vissza tud-e aludni. Ha hagyják, magától is rájön a kicsi a saját elaltatásának módjára.

  • Mici

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekünk a hazaérkezéskor elég nehezen indult a szopizás és ez befolyásolta az alvását is.
    Most 9 hónaposak vagyunk, egyszer se aludta át még az éjszakát. 2 héttel ezelőttig szinte 1/2-1 óránként kelt. Tudom fogzás, szeparációs szorongás, mozgás stb.
    Olvastam, hogy a Sedatif Pc tud segíteni. Gyerek háziorvos homeós orvos is, és mondta, hogy nyugodtan adhatom neki. Reggel, este 1-1 szemet. Azóta 1 max 2 ébredés van. 😀
    Mikortól lehet elhagyni a homeókat, és egyáltalán meddig lehet szedni? Ha csökkentem az adagot és újra többet ébred, vissza lehet állítani a kezdő adagot?
    Normális 9 hónaposan, hogy nappal csak két órát tud fent lenni, aztán alvás 1-2 órát? Sajnos a biológiai órája reggel 5-kor teljesen felébreszti, így már 7-kor ismét fáradt, álmos. Igen aktív a mozgása. Csak akkor tudom egy picit tovább fent tartani, ha pl elmegyünk sétálni, vagy valaki itt van látogatóba.

    Válaszát köszönöm: Mici

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ameddig a probléma teljesen meg nem szűnik, addig lehet adni neki a homeopátiát folyamatosan. Ha csökkented és megint gondok lesznek, vissza lehet állítani az eredeti adagot. Mivel sokat mozog, ezért normális, ha nem tud hosszan ébren lenni, nem kell aggódnod emiatt.

  • Moncsi

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Gergő 16hónapos és még szopizik! Mindig felébred éjszakánként legalább egyszer szopizni! Amíg nem kap, nagyon nyugtalan!Ha vízzel próbálom kínálni, kiüti a kezemből! Mostanra már kezdek kimerült lenni, mert nem igazán tudok utána visszaaludni és egyre fáradtabb vagyok! Már annyiszor elhatároztam magam, hogy akkor nem adok neki..2napig tartott! Gond lehet az is szerintem, hogy velünk alszik, „egyszerűen nem vagyok nyugodt ha a másik szobába van”
    Amúgy jó alvó baba, mert max fél10-kor elalszik és ma is 9,30-kor kelt ebéd után is alszik1,1.5órát! Van rá még lehetőség, hogy átszoktassam a szobájába és cici nélkül végig aludja az éjszakát?!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Szép napot!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Egy éjszakai ébredés normális most még. Ha van rá mód, átköltöztetheted saját szobába, de akkor sincs gond, ha veletek marad és egyszer még felkel. Még csak 16 hónapos, hamarosan magától is kinövi ezt, az erőltetéssel csak ronthatsz ezen.

  • Eirene

    2013. november 21. csütörtök

    Sziasztok!
    16 hós a kislányom, ő jó alvónak indult, aztán jött a fogzás. Most bújtak ki a szemfogai, így Karácsony óta vasárnap éjjel aludt először 8 órát egyhuzamban, azóta nyugodtak az éjszakáink. Se a homeopátia, se a fájdalomcsillapító nem segített, nem cumizik, nem szopja az ujját, inni a mai napig csak vizet vagy anyatejet hajlandó, így a nyugitea se játszott. Nappal fogkeferágcsálással segített magán, éjjelre viszont nyilván nem adtam oda neki.
    A környezetem hülyének nézett, amiért nem hagytam üvölteni, mert láttam rajta, hogy nem hobbiból sír, de úgy néz ki, az idő engem igazolt.
    Köszönet Ági cikkeinek, mert tartották bennem a lelket, és nem utolsósorban a férjemnek, hogy mellettem állt. 🙂

    • Kitti

      2013. november 21. csütörtök

      Gratulálok, remélem Nekem is eljönnek ezek az idők lassan 🙂
      Nyugodt alvással teli éjszakákat 🙂

  • Enikő

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    A fiam 2honapos koratol 12 orat aludt egyhuzamban. Majd 8 honapos koratol elkezdtunk ejszakazni. Eroteljesen fogzott. Azota sem alszik 7oranal tobbet. Napkozben is csak 1,5 orat alszik azota. Most 13 honapos. Heti 1x alszik tobbet, mint masfel ora. Uj altatast kiprobaltam. Egy hetig jo volt. Visszaaltatta magat. Most csak a cici nyugtatja meg. Ha apja megy megnyugtatni, addig uvolt, mig oda nem megyek en is… Mit csinaljak???
    Koszonom a valaszt!

  • Judit

    2013. november 21. csütörtök

    Szia kerdesem az lenne hogy irtad hogy 2evesen at kene aludni az ejszakat a gyerekeknek.az en kislanyom 2 es fel eves es meg mindig nem alussza at toszor fel kellez ilyen korban mert van?ha eltennem mar kulon a szobaja aludni jobb lenne?a valaszt elore is koszonom

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Igen, a külön szoba most már biztosan segítene neki.

  • Szabó Zsófia

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    Már nagyon régóta próbálok rájönni, mitől lehet a következő probléma, de nem jut eszembe semmi megoldás, pedig rengeteget olvastam a blogodban is, és nem ismerek senkit, akinek ebben a korban ezt csinálná a babája:(. Kisfiam 7 hónapos. 1-2 hónapja van az, hogy amikor hajnalban felébred, nem tud sehogy sem visszaaludni 1-2 órán keresztül. Nagyon ritkán van az, hogy vidám, játszana, általában nyűgös, sír, karban is, ágyban is,feszíti magát, mozog összevissza. Sem karban, sem cicin nem nyugszik meg, de látom, hogy fáradt, aludna, semmi sem jó neki. Meg szoktam etetni hajnalban már ilyenkor, kéri is. (tápszer, cici csak nyugi célra szolgál nálunk, nagyon kevés tejem van). Ha néha játszani akar, akkor pici fénynél kiveszem az ágyából, (konnektorlámpa, lefekszem mellé a matracra, úgy csinálok, mintha aludnék, neki meg adok valami puha dolgot játszani, ha megunja, megy az ágyikójába, ha sír, kiveszem, próbálom ringatni, ha nem akar aludni, visszateszem, fogni nem szertném 1-2 órán át éjjel:)). (Ha már hajlandó aludni, akkor alszik hamar a karomban, úgy szoktuk, hogy fitballon pattogunk pár percet és amikor már becsukja a szemét, leteszem, ha felébred, kiveszem, aztán 2-3x-ra sikerül az elalvás, amit mondjuk nehezít az, h ő úgy altatná magát, h forog, de nem fér ehhez el az ágyában… ). Összebújni, összebújva aludni nem szeret, csak ha cicizik, de hajnalban ez se megy. Meg kezd is elfogyni a tejem…
    Na bocsánat a kis kitérőért. Szóval az alapproblémához információk: 4 foga kinn van, a durva fogzós időszakban sokat ébredt, de legalább nem volt ennyi ideig fenn éjjel…Most az éjszaka a következő általában: 8-9kor alvás, ritkán lefekvés után 1-2 órával felébred vagy csak álmában sír, de általában 00-01. között rövid ébredés, 3-5 között hosszabb ébrenlét kb. vagy 2-4 között, aztán alvás még 7-9ig. Volt 1-2x olyan is, hogy fönn volt 1-3ig, aztán 5-6ig is még…2x alszik nappal, nemrég állt át 3ról, általában 10-11től 12-13ig 1-2 órát majd 3-4 között kb. 45 perc-1 órát. Levegőn minden nap van. Este amikor leteszem, már nagyon fáradt, most 4-4,5 órát bír ki lefekvés előtt, nappal 3at. Kúszik, négykézlábazik most. Hozzátáplálom már sok megengedett étellel. Nagyon köszönöm a választ előre is, mert kezdek már kétségbeesni:(

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ez gyakori probléma ebben a korban, a mozgásfejlődés az oka: a kicsi felébred és nem tud visszaaludni, mert túlmozogja magát. Segíthet, ha hálózsákban altatod, illetve, ha magad mellé teszed ilyenkor és együtt alszotok tovább.

  • Maca

    2013. november 21. csütörtök

    Kisfiam 14 hónapos. 1 héten kb. 2-3 napot „átalszik”, a többi napon azonban mindig felkel, végül az ágyunkban köt ki. Ilyenkor közöttünk kb. 10 perc alatt visszaalszik, miután visszaviszem az ágyába és általában reggelig ott is marad. Azonban egyre sűrűbben előfordul, hogy több óra kell a visszaaltatásához. Nem kér enni, maximum inni. Egyszerűen nem lehet kideríteni, hogy ilyenkor mit szeretne. Forgolódik közöttünk, hol az apjához, hol hozzám bújik és ez megy 2-3 órán át. Ha vissza teszem az ágyába, azonnal sír. Régebben próbáltam „Az aludj jól gyermekem” módszert, de 4! órán át ordított, kétszer hányt, a másodiknál végül engedtem neki, kivettem és megfogadtam, hogy még egyszer ezt nem csinálom meg vele(2-3 napig ő is és én is olyan lelkibetegek lettünk tőle, hogy azt nem kívánom senkinek). Lehet, hogy én vagyok gyenge, vagy a módszert rosszul alkalmaztam (igaz törekedtem rá, hogy mindent szóról-szóra betartsak), de rájöttem a sikeresség erősen függ a babától/babatípustól is. Kisfiam pedig végtelenül kitartó, nagyon bújos, kis szeretetgombóc.:)
    A problémám az, hogy nem látok rendszert ebbe az egészben, hogy mitől alszik jobban, mitől rosszabbul. Talán a kiságy már túl kicsi neki? Folyamatosan fogzik (tény, hogy nappal rengeteg rág és nyálzik, de azokon a napokon is, amikor éjjel jól alszik)? Vagy egyszerűen velünk akar lenni? Találkozott hasonló esettel?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Sok hasonló esettel találkoztam már.
      Minden gyerek átmegy ezen a korszakon, hogy nem tud éjjel visszaaludni. Az oka többrétű, egyrészt ebben a korban törnek át az őrlő- és szemfogak, ami sokkal kellemetlenebb és fájdalmasabb, mint a metszőfogak áttörése (ha nyálzik és a kezét rágja, akkor éjjelre kapjon Nurofent, különösen, ha meg van dagadva az ínye). A másik ok, hogy annyira érdekli a világ, hogy nem tud lazítani, kikapcsolni. Segíthet este elalvás előtt 1 csésze afrikai vörös tea (Rooibos), valamint ha ilyenkor éjjel, amikor megébred, magatok mellé veszitek és úgy alszik vissza, ezzel megtanulja, hogy rajta kívül mindenki más alszik, de nem szokik be az ágyatokba, hiszen az esti elalvás a saját ágyában történik.

  • Ölbei-Nagy Mónika

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Olyan problémám lenne,hogy kisfiam ma 13 hetes.10-ik hétig nagyon szépen aludt,éjjel már 6-7 órákat elsőre,este 10-11 között feküdt,majd evés után még aludt 2-3 órát. Napközben volt 3* 2 órás alvás.10-ik héten megkapta a kötelező oltásokat,valamint előtte volt pont óraállítás.Oltás után 3 nappal teljesen felborult az alvása.Éjszaka megébred 2-3 óránként,nappal pedig nem alszik többet,mint 30-50 perc.Cicin szokott általában elaludni,de van,hogy anélkül is megy neki,kicsit megdédelgetjük,berakjuk,és elalszik.
    Megrendeltem már az Álomba Ringató Praktikák-at is,de sajnos erre nem igazán találtam megoldást.Tudom,hogy most van egy növekedési ugrás is.Meg arra gyanakszunk,lehet hogy jön a foga.
    Több mint 1 hónapja nagyon nyálaz,jó 3 hete folyamatosan mindent töm a szájába,amit ér.Sajnos nem mindent tudok úgy tenni,ahogy a könyvben van,mivel albérletben lakunk,redőny nincs,lesötétíteni nem igazán tudok napközben,és csak 1 szoba van.Nagyon mozgékony kisfiú,a Belevaló típusba tartozik.Sajnos apa este mindig dolgozik,és nekem kell egyedül megoldani az altatásos dolgokat.

    Segítségedet köszönöm:Móni

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Ezt a 3 hónapos növekedési ugrás okozza. Szoptasd meg pár napig gyakrabban akár óránként is, ezzel megnő a tejmennyiség és helyreáll a rend.

      • Ölbei-Nagy Mónika

        2013. december 30. hétfő

        Kedves Ági!

        Válaszommal eddig vártam,hátha történik változás.Sajnos a problémánk még mindig fenn áll.Csak majdnem rosszabb változatban.Most már 18 hetes Erik,de az alvása a 10. hét óta egyszerűen katasztrófa. A tejmennyiséggel nincs gond! Elalvás után-este 10-11 körül-,kb. 50 perccel mindig felébred hatalmas sírással.Csak cicivel lehet visszaaltatni.Próbáltam leszoktatni a cicin való elalvásról,de vannak napok amikor működik,és vannak,amikor nem.Akkor már szinte önkívületi állapotban van.Majd miután visszaaludt,jobb napokon 2-3 óránként,rosszabbakon 50-60 percenként fenn van éjszaka.Amint kap cicit,megnyugszik,nem mindig eszik,és visszaalszik.Mi már a kezdetekkor a fogára gondoltunk.7 hetes kora óta ömlik a nyála,mindent megrág,de nagyon erősen,és érzékeny azóta a fogina.Az alsó fogínon már látszik egy gombostű fejnyi fehér pötty jó 1 hónapja.Nem tudjuk,már mit tegyünk.Semmi fogzásra való szer nem használt eddig.
        Nagyon fáradtak vagyunk már….
        Napközben 3*fél órát-max 45 percet alszik.Amúgy jó kedvű,kiegyensúlyozott baba.

        Válaszodat köszönjük:Móni

        • Vida Agi

          2013. december 30. hétfő

          Ezen szoktatással nem tudsz segíteni, hiszen láthatóan a fogzás okozza a gondot. Alkati homeopátiás szerrel lehet próbálkozni (erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz) vagy valamelyik komplex homeopátiás szerrel, mint a Viburcol kúp és az Osanit.

          • Ölbei-Nagy Mónika

            2013. december 31. kedd

            Az Osanit és Viburcol kúp sajnos nem használ,de tovább böngészem,hátha találok valami segítséget!
            Válaszod köszönöm szépen!!!

            Ezúton Boldog Új Évet szeretnék kívánni,és sok sikert munkásságodhoz,mert nagyon hasznos tanácsokat,dolgokat tanulok tőled!

          • Ölbei-Nagy Mónika

            2014. január 18. szombat

            Kedves Ági!

            Újfent jelentkezek,és még mindig az éjjeli alvással kapcsolatban.Erik első fogacskája,már majdnem kint van!El is fogadtam,hogy valószínű az óránkénti ébredés ez miatt lehet.Viszont úgy 2 hete,nem minden éjjel,de úgy 2-3 naponta 30-40 percenként felkel,sír,felveszem,vissza is alszik,de amint újra „ágyat” fog,elkezdi a sírást,”cirkuszol”.Amint újra felvesszük,már vissza is alszik.Mitől lehet ez?Születése óta saját ágyában alszik,csak néha reggelente(6-7 óra)körül kerül be az ágyunkba,mert akkor már csak ott alszik vissza,addig nem.Eddig nem cumizott,most próbáljuk rászoktatni az alváshoz,hátha azzal jobban megy…Kérjük válaszolj,szerinted mi lehet ez.Válaszod köszönjük:
            Móni

            • Vida Ágnes

              2014. január 29. szerda

              Vannak ilyen korán fogzó babák, náluk általában hamar kezdődik a fogzás és viszonylag gyorsan bújnak ki egymás után a fogacskák. Általában az alsó kettő után a felső 4 szinte egy időben jön ki, ez zavarhatja. Az alkati szer sokat segíthet, de mivel nem írtál tüneteket, így nincs támpontom, melyik való neki. Piros-e az arca? Ha csak az egyik oldalon az, akkor a Chamomilla való neki, ha mindkettőn, akkor a Belladonna.
              Hangosan, élesen sír-e, amikor ébred (ekkor a Cina az ő szere) vagy inkább halkan, de hosszasan sírdogál (ezesetben a Silicea az ő szere)? Ezeket kéne végigbogarászni a fogzásos leírás alapján.

              • Ölbei-Nagy Mónika

                2014. február 21. péntek

                Kedves Ági!

                Holnap lesz Erik 6 hónapos,és az alsó 2 fogacskája már kint van. Jan. 25-én jött ki az első,2 hétre rá a második.Most a felsőkkel küzdünk.Meg is van duzzadva a 2 első metszőfog helye,már jó 2 hete.Tünetei a rossz alvás mellett,hogy élesen felsírva ébred,valamint egyik pofikája ki van pirulva. Chamomilla-t próbáltuk,sajnos nem segített….Viszont most inkább az aggaszt,hogy nem lehetséges-e,hogy ilyen hamar kezdődik a szeparációs szorongás. Éjjel,ha felébred,megetetem,félálomban teszem vissza aludni,el is alszik,viszont 15-25 perc múlva felébred,és nagyon sír.És ez megy 2-3 órán keresztül.Mitől lehet? Másik kérdésem pedig már a hozzátáplálással lenne kapcsolatos. 4 hete elkezdtünk kóstolgatni,2 evés között,mert se előtte se utána nem akarta elfogadni.Viszont ő igény szerint szopizik,sűrűbben,kb. 1,5-2 óránként.Hogyan kezdjem el kiváltani az étkezéseket,melyiket lenne a legideálisabb először,és hogyan áll be a reggeli,tízórai,ebéd,uzsi,vacsi dolog?Szépen eszik amúgy gyümölcsökből már egyszerre megeszik 50-60 gr-ot,zöldségekkel kicsit óvatosabb,de eddig még mindent megevett!

                Válaszod köszönjük!!További szép napot!

  • Kitti

    2013. november 21. csütörtök

    Tisztelt Vida Ágnes!
    Először is szeretném megköszönni sok kismama nevében a blogját, 2 hónapos várandós voltam mikor Önre leltem, azóta olvasom az érdekesebbnél érdekesebb írásokat.
    Kisbabám már 7 hónapos, nagyon okos, ügyes, gyönyörű kisfiú, aki már az első lépéseinél tart. Egyetlen gondom van vele, az pedig az alvás. 2 hónapos koráig jó alvó volt, csak enni kelt fel 2szer éjszakánként. Utána történt „valami”, és elkezdett óránként, félóránként felkelni, és a cicit keresni. Védőnőm tanácsára mindig meg is kapta, így vissza is aludt 1-2 perc múlva, de fel is ébredt 1 óra múlva, megint cici, és ez így ment /megy egész éjjel.Mindig volt valami éppen aktuális magyarázata a környezetemnek: biztos a hasa; éhes maradt; ahogy nőtt biztos a fogzás;stb.
    Mostmár 7 hónapja ez megy, nem tudjuk mi ébreszti fel. Már az nem lehet a gond, hogy nem eszik eleget, hiszen már megkezdtem a hozzátáplálást és eszik is szépen.
    Velünk alszik a kicsi, és csak szopival alszik el születése óta, sem mese, sem ének, sem összebújás, semmi más nem altatja el. Sosem cumizott,valamiért nem fogadta el, és érdekes módon éjjel a cumisüveget sem.
    Az lenne a kérdésem mitől ébredhet fel ennyiszer? És szeretném még szoptatni, de hogy „tanítsam” meg arra, hogy aludjon el cici nélkül… Talán akkor éjszaka is vissza tudna aludni anélkül, hogy mellre kellene tennem…
    Válaszát előre is köszönöm! 🙂

    Ja, és fogzásra kap homeos szereket, hasfájós pedig szerencsére nem is volt!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Valószínűleg a fogzás miatt kel fel ilyen gyakran, keressétek a neki való homeopátiás szert alkat alapján, ebben a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf tud neked segíteni vagy keressetek fel egy homeopátiás gyermekorvost.

  • Kata

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    11 hónapos a babám. Éjszakánként kétszer-háromszor felébred és csak akkor alszik vissza, ha megitatom. Ha nem kap inni hiába adom vissza a cumit a neki, akkor sem alszik csak sírdogál. Mitől lehet, hogy mindig iszik és tehetek ellene valamit?

    • Kata

      2013. november 21. csütörtök

      Szia Kata, látom, hogy Áginak címezted a kérdésedet, de hátha a mi példánk is segít valamit. A 8 hónaposunk is állandó éjszakai ébredő. Sokszor ő is szomjas volt, ha felébredt. Vettünk párologtatót, így lagalább azok a felébredések megszűntek amik a szomjúság miatt voltak. Nálatok nem túl száraz esetleg a levegő?

      • Kata

        2013. november 22. péntek

        Köszönöm a választ, de nálunk pont az ellenkezője van, hogy túl párás a levegő. Nekünk párastop kell a lakásba. Az éjszakai ivásra akkor szokott rá, mikor elkezdett felállni és nem akart éjszaka aludni, mert állandóan állt a kiságyba, ilyenkor próbáltam itatni hátha az a baja, és azóta mikor felébred egyből kap inni és egyből vissza is alszik.

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Azért iszik mindig, mert ezt szokta meg, mint a megnyugvás módja. Nem az ivás miatt ébred, valami más zavarja, de visszaaludni ilyenkor csak ivással tud, mert ezt szokta meg. Esetleg a fogait érdemes megnézni, nem a fogzás zavarja-e.

  • Anna

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányunk 3 hónapos múlt, a héten két foga kibújt, egy úton van. Két hete éjjel kettő-három körül ébred. A gyereorvos szerint nem éhes, ne etessem meg. 6500 gramm volt a 3 hónapos mérésen. 4 kg volt a születési súlya.
    Szóval most nem etetem meg éjjel, de nem tud visszaaludni rendesen. Cumit kap, de folyton ébred, kiesett a cumi…
    Eddig nagyon jó alvó volt, de most tanácstalan vagyok.
    Mit tegyek? Vegyem ki a kiságyból? Adjak enni?
    Másik kérdésem: ha megfogom a két kis kezét felhúzza magát félig ülő helyzetbe és nem akar visszafeküdni. Napi 5-nél többször nem csináljuk, de nagyon tetszik neki. Nem lesz baja a hátának?

    Köszönöm a válaszokat!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Jön a foga, de még csak 3 hónapos, most van a 3 hónapos növekedési ugrás, valószínűleg éhes is éjszaka. Etesd meg nyugodtan éjszaka.

Comment navigation