Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Átalussza már az éjszakát? – ha a baba születése után ismerőssel beszélsz, szinte az első kérdések között szokták feltenni ezt. A kérdés szinte sugallja az elvárást: „át kéne már aludnia az éjszakát.” De vajon mi a helyzet, ha a baba még 2 évesen sem alussza át az éjszakát? Miért ébrednek fel az állandóan felébredő babák és miért van az, hogy néhány szerencsés családban a baba már kezdettől fogva jól alszik? Egyáltalán: mikortól kéne tudnia átaludnia a babának az éjszakát?

Az anyaméhben még nincs valódi mély alvás, hiszen nincs is rá szükség. Ennek megfelelően az újszülött sem tud még hosszan és mélyen aludni, a nap javarészében az alvás és az ébrenlét közti átmeneti állapotban van. Ezért van az, hogy szopizás közben is nagyokat tud aludni és ki tudja aludni magát, és ez okozza azt is, hogy álmában is nagyon élénk tud lenni: mocorog, hangokat ad ki, forgolódik. Az első hónapokban sokat változik az alvás, egyre hosszabbak a mélyalvási szakaszok, de a baba alvása csupán 2 éves korára éri el a felnőttekéhez hasonló mintázatot, azaz ekkorra tudnak 3 órát is zavartalan alvással tölteni.

Mit jelent egyáltalán az éjszaka átalvása?

Az „átalvás” fogalma a csecsemőkre nem értelmezhető, ugyanis a baba még nem képes átaludni az éjszakát. Mint ahogyan a felnőtt sem 8 órát alszik egyhuzamban, hanem nagyjából 3 órás ciklusokban alszik és utána felszínes alvási szakaszba kerül, amelyből, ha valami megzavarja (szomjas pl.), akkor felébred. A csecsemő ugyanígy alszik, csak nála a 3 órás ciklusok újszülöttkorban még csak nagyjából 45 percesek, 1 éves korra pedig körülbelül másfél órásak.
Tehát a baba nem alussza át az éjszakát. Újszülött korban nagyjából 45 perc mélyalvás után megébred, aztán, ha semmi nem zavarja, visszaalszik. Ez 1 éves korban már nagyjából másfél óránként történik így.
A nappali alvásnál ez egy kicsit más, mert olyankor felszínesebben alszanak a babák, ezért tudnak hamarabb megébredni, mint másfél óra.

Ha tehát arról beszélünk, hogy a baba az éjszakát átalussza, akkor olyan babáról beszélünk, aki megébred, de vissza tudja magát altatni, a visszaalváshoz nem kér segítséget.

Nem az a kérdés tehát, miért ébred fel éjszaka a baba, mert azt tudjuk: ha a mélyalvási szakasz végére ér, akkor mindig felébred. A kérdés az, hogy miért kér segítséget:

– mert éhes (ezért van az, hogy nagyjából mindig ugyanolyan időközönként kér a baba enni éjszaka),
– mert fogzik (a fogzás nem csak akkor fáj, amikor már látszik, hanem folyamatosan kellemetlen érzést, általános nyűgösséget okozhat a babánál),
– mert felébredve mozogni kezd és ezzel még éberebbé teszi magát,
– hasfájás miatt,
– valamilyen zajt hall és ettől éberebb lesz.

Tévedés, hogy a baba felébred arra, hogy kiesett a cumi, vagy csak azért, mert cicit szeretne. Nem emiatt kel fel. Valami más miatt ébred fel, ami zavarja és segítséget kér, mert azt szokta meg, hogy segítséget kap, amikor megébred. Tévedés az is, hogy ez (mármint a segítségkérés) rossz szokás lenne. Hiszen az jó, ha a gyermeked segítséget kér tőled, mert tudja, hogy számíthat rád!

Miért alszanak jól a kezdettől jóalvó babák?

A jó alvás fogalma nagyon relatív. Van, akinél az is jó alvás, ha csak enni kel fel a baba 3 óránként (ez tényleg jó alvás!) és van, aki ezt is soknak érzi. Az, hogy szubjektíven hogyan éljük meg a gyermekünk nemalvását attól is függ, mennyire hangolódott egymásra az alvási ciklusunk a babával. Ha a baba felszínes alvási szakaszai akkor vannak, amikor az anya felszínes alvási szakai, akkor nagyjából egyszerre ébrednek fel és mindketten könnyen vissza is alszanak. Az egymásra hangolódásban sokat segíthet a szoptatás (mert így hormonálisan is segítenek egymásnak), az együttalvás, és a sok nappali összebújás, testközelség.

Amikor ez nem sikerül az általában azért van, mert az anya leteszi este a babát aludni, majd még fent van sokáig és épp, amikor lefekszik, rá rövid időre ébred a baba, innentől kezdve pedig folyamatosan elcsúszik kettejük alvási ritmusa egymás mellett. Ennek a kiküszöbölésében sokat segíthet az ún. álometetés, amikor mielőtt anya lefeküdne, álmában kiveszi a babát a kiságyból és megszoptatja, így jó eséllyel akkor fog felkelni következő alkalommal enni, amikor anya is a felszínes alvási szakaszba ér.

A jó alvó babák rendszerint nem alszanak mélyebben, mint a társaik, egész egyszerűen csak megtalálták a módját annak, hogyan nyugtassák meg magukat. Például ujjszopással, cumizással vagy forgolódással. Mivel a nyugodtabb vérmérséklet velünk született személyiségjellemző, van olyan baba, aki könnyebben találja meg a visszaalvás módját magától is. Persze mi is segíthetünk neki ebben azzal, ha nem rohanunk minden apró nyekkenésre a babáért, hanem megvárjuk, amíg valóban hív bennünket és a segítségünket kéri, így módot adunk neki rá, hogy rájöjjön, hogyan aludjon vissza magától.

De mi van akkor, ha a jó alvó baba alvása „elromlik”?

Vannak olyan babák, akik születésüktől fogva nem alszanak jól és olyanok, akik kezdetben nagyon jól alszanak, aztán egyik napról a másikra elkezdenek felébredni. Miért lehet ez?

1. A baba éjszaka megéhezik: Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő, így a korábban éjjel nem ébredő baba is felébredhet éjjel enni, mert éhes. Mivel még kicsi a gyomra, ezért ezt nem feltétlenül lehet ellensúlyozni azzal, ha nappal többet kap enni, de 6 hónapos kor körül már előfordulhat, hogy nappal ritkábban eszik a baba, és annyira leköti a világ a figyelmét, hogy „nincs ideje” enni, és ezt éjszaka pótolja be.

2. A kezdődő fogzás a korábban jól alvó babákat is zavarhatja éjjel. Ennek biztos jele, hogy a baba nappal nagyon nyálzik és mindent a szájába vesz, masszírozza az ínyét.

3. A szoba zajai: a szülőkkel egy szobában alvó babákkal előfordulhat, hogy éjjel elkezdenek felébredni, mert elkezdik őket zavarni a szülők zajai. Ilyenkor a külön szobába költöztetés általában megoldja a problémát.

4. Túl sok inger: 8 hónapos kor után, amikor a baba minden után érdeklődni kezd, a sok nappali inger is okozhat nyugtalanabb alvást. Kerülni kell a tévézést a baba közelében és fontos, hogy ne zsúfoljuk túlságosan tele tárgyakkal a szobáját, programokkal a napját, mert a ez éjszaka gyakori ijedt ébredésekhez vezethet.

Kell a babának a sok egybefüggő alvás?

Az idegrendszer fejlődéséhez fontos a pihentető alvás, ennek azonban nem kell egybefüggő 8 órának lennie. A csecsemő kiválóan fejlődik akkor is, ha másfél óránként felkel vagy ha felszínesen alszik. Más kérdés, hogy anya a gyakori ébresztők miatt úgy érezheti, ő meg visszafejlődik 🙂

Szóval, a címben feltette kérdésre a válasz: a babák nagyjából 2 évesen képesek arra, hogy valóban átaludják az éjszakát. Addig legfeljebb csak segíthetünk a kicsinek, terelgethetjük afelé, hogy ne kérjen mindig segítséget a visszaalváshoz, hanem magától is vissza tudjon aludni.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

165 Comments

Comment navigation

  • szafta lenke

    2014. április 24. csütörtök

    Kedves Ag! Kislanyom 5 honapos mult nagyon mozgekony es jokedvu baba.Az ejszakai evessel van ba.Este furdes utan elalszik alszik 4-5 orat asztan folebred h szopizon de nem szopizik csak 2-3 szopizik es mar alszik is utanna 2 oranken folkel es ugyan igy szopik!de ojan is volt h teljesen ataludta az ejszakat.mi lehet a baj?hogy tudnek rendszert vinni az ejszakainkba?Varom valaszod!Elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Valószínűleg a kezdődő fogzás okozza a problémát, ezért ébred ilyen gyakran. Fogzás elleni homeopátiás szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Szilvia

    2014. április 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Körülöttem /hozzám hasonlóan/ eléggé sok anyuka azt a bizonyos ’együttalvós – éjszaka is szoptatós’ módszert követi. Látom, hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy a babám cicire alszik el (ez tök jó), majd cicire alszik vissza – akár 2 óránként egész éjjel, hajnal felé akár 1 óránként (ez már kevésbé tök jó…). (Az enyém 8,5 hónapos, és még csak 1x aludta át az éjszakát). Valahogy, mintha az együttalvós-szoptatós módszerrel együtt járna ez következmény, hogy állandóan megébred, és cicit kér… ?
    Több ismerősömnek 12-14 hónaposan kezdte a baba átaludni az éjszakát, vagy állt át a csak 1-2 ébredésre, de van olyan is, akiknek 2 évesen is még állandóan (kb 2 óránként) ébred a baba, és csak szopival alszik vissza.
    Nézzük azt az esetet, amikor nem valami konkrét gond miatt ébred és kér segítséget a baba kb. 2-2,5 óránként (pl. nem fogzik, nem éhes, nem szomjas, nem zavarja a mellette alvó anyuka mozgása stb.), hanem „érzi a tejszagot”, és kialakult ez a szokása: ébredezek = cicit kérek.
    1) Szerinted mitől függ az az időpont, amikortól már nem kér cicit éjjelente egy csomószor (annak ellenére, hogy még szopik, és az anyuka ugyanúgy mellette alszik)?
    2) Szerinted nincs-e esetleg összefüggésben ennek a „szokásnak” az időtartama a baba eredendő típusával, vérmérsékletével? (ld. pl. Suttogó titkaiban: „mintababa”, „talpraesett”, „mimóza” stb, vagy biztos sok más rendszerezés is létezik…).
    3) Elő lehet-e segíteni valamivel, hogy hamarabb jöjjön el az éjjel kevesebbszer szopizós idő, és ha igen, hogyan és mikortól?

    Köszönettel,
    Szilvia

    Válasz: 1. A baba alvásciklusai nagyjából 2 éves korra lesznek a felnőttekéhez hasonlatosak, ekkorra már általában rendeződni szoktak az alvászavarok is.

    2. De igen, összefügg. Nyilván egy talpraesett vagy zsémbes baba többször kel éjszaka is. Viszont egy nehezebb fogzás vagy betegség, esetleg nagyob változás egy mintababát is megviselhet, ami miatt éjszaka gyakrabban ébredhet.

    3. Mindig azt szoktam javasolni, hogy igyekezzünk a gyakori ébredés okait orvosolni pl. ha a kicsi fogzik, akkor keressük meg azt a szert, ami a tüneteit enyhíti, ha a száraz levegő miatt ébred, párátlanítsunk stb. így ritkábban fog ébredni az anyával együttalvó baba is.

  • Zsuzsa

    2014. április 07. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam ugyan már nem baba, de a délutáni és az esti alvással gondjaink vannak. Tudom, hogy mi rontottuk el, de szeretném visszacsinálni. 🙂 Az a gond, hogy egyedül nem alszik el. Kb. 2-2,5 éves kora óta úgy „altatjuk”, hogy olvasunk egy mesét könyvből, utána villanyoltás után mondunk is egy mesét magunktól (általában ő találja ki a szereplőket és a helyszínt 🙂 ), és mese után ottmaradunk vele, amíg el nem alszik. Csakhogy ilyenkor már mi is beájulunk a férjemmel, és egymásra már nem marad időnk és energiánk.
    Jó pár hónapja próbálunk mesemondás után kijönni a szobájából, de sír és jön utánunk, és addig nem fekszik vissza, amíg oda nem fekszünk mellé megint. Megértem, hiszen ezt szokta meg. Hiába hagyjuk égve a sólámpát, nyitva a szobaajtót, van kedvenc plüssállatkája, semmit nem ér, nem hajlandó egyedül ott maradni.
    Van valami ötleted, hogy tudnánk rászoktatni az egyedül alvásra? Köszönöm előre is!
    Zsuzsa

    • Zsuzsa

      2014. április 07. hétfő

      jaj, elfelejtettem írni, hogy 4,5 éves… 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. április 07. hétfő

      A gyerekek sok mindent megtesznek a szülők figyelméért. Ez az esti huzavona az egyik, mert tudják, hogy ilyenkor könnyű megfogni a szülőt. Segíthet, ha nagyon határozott vagy: még nappal, nem alvásidőben beszéljétek meg, hogy ő már nagyfiú és egyedül is el tud aludni a mese után. Lefekvéskor pedig ne azt mondd neki, hogy “Aludj el”, hanem, hogy “Húnyd le a szemed és várd, hogy jöjjön az álommanó” – ez sokkal kevesebb ellenállást szül és könnyebb megvalósítani.
      A lényeg, hogy te legyél határozottabb, mint ő, ne hagyd, hogy ő irányítsa az eseményeket.

  • titi7104

    2014. március 06. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 28hónapos, 18hónapos kora óta bölcsődés. Imádja a bölcsit. 14-en voltak a csoportban, 1 kislány elment óvodába és úgy néz ki, hogy az ősszes az összes többi csoporttársa már óvodára lesz kötelezett. Ő októberban lesz 3, így még elvileg 2014/15-ös nevelési évben maradhatna bölcsis. Nyitott, érdeklődő kislány, a gondozónénik szerint a koránál érettebb minden területen, 22hónapos kora óta éjjel-nappal szobatiszta. Nem tudom mikor teszek vele jót, ha ősztől őt is óvodába iratom és ott esetleg több inger éri, többet tanul, mehet a jelenlegi bölcsis csoport egy részével óvodába és így könnyebben meg is szokik – vagy maradjon még a bölcsibe, ahol 12 gyerekre van 2 pedagógus, nagyon jól képzettek, de a többiek elmenetele miatt csupa új társa lesz kisebb/azonos korú? ezt nem lehet tudni – és fél év vagy egy év múlva az óvodába újra új társakat, nevelőket szokni. Szóval mit tanácsolsz? MI szól amellett, hogy bölcsiben maradjon és mi amellett, hogy óvodába menjen? Vajon melyik döntéssel teszek neki jobbat? Nagyon érdeklődő most például saját indíttásból a betűk iránt érdeklődik, maga kezdte már 12 nagybetűt felismer, az utcán figyeli, örömmel jelzi…
    MIt tegyek, mikor teszek jót vele, ha még „kicsi” maradhat a bölcsibe, vagy ha indulhat a „nagy” óvodás „kiképzésben” már?

    Válaszod előre is köszönöm!

    Tímea

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Ez a gyerektől függ. Ha jól érzi magát a csoportban, akkor maradhat bölcsiben. Ha a többiek is elmennek, unatkozik a bölcsiben, akkor az ovival jár jobban.

  • Mónika

    2014. február 06. csütörtök

    Kedves Ági!
    Ajánlottad az éjszakai ébredésre a lányomnak (a tünetek leírásához) a cina d30-at. Ilyen hígításban egyik gyógyszertárban sem találtam a városban. Más hígításban is adhatjuk? Ha igen, akkor melyiket és milyen adagolással?
    Köszönjük a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2014. február 07. péntek

      A D higításnak van C és CH megfelelője is. Itt tudod megnézni, hogyan kell átváltani: http://homeopatia.info.hu/hu/rovatok/a-homeopatiarol/cikkek/higitasok-es-potenciak.html#.UvSZ1Hmv3co

      • Belső Niki

        2014. február 08. szombat

        Kedves Doktornő !szeretném megkérdezni öntől,hogy már lassan egy hónapja probálkozunk a párommal .hogy legyen baba utolsó menstruácio jan.6-10 ig tartott és utána is probálkoztunk folyamatosan és most ugy nézki hogy nem jön meg a menstruáciom,de tesztek nekem is negativot mutatnak de bizonytalannak érzem magam hogy terhes lehetek vagy sem. mert nagyon szeretnénk azt a babát.de melleim fájnak.,meg nagyon nagy az étvágyam is.és nem tudom mit tegyek ezért kérem az ön segitségét.köszönöm

        • Gabi

          2014. február 13. csütörtök

          Ha késik a menzesz, de a tesztek negatívak, akkor érdemes nőgyógyászhoz menni, ott egyértelműen kiderül, terhességről van-e szó.

  • F. Veronika

    2014. január 17. péntek

    Kedves Agi!

    Kisbabam 11 honapos.
    Nagyon sok gondunk van az ejszakai alvassal.
    Mikor pici volt a szoptatasi tanacsado azt javasolta,h vegyem magam melle ejszakara,m nem akarta elfogadni a cicit.
    Akkor 1-1.5 orankent szopizott ejjel nappal. Igy kenytelen voltam a kisagyat mellenk tenni. Most kulon vagyunk apatol.
    2.5 honaposan volt egy nagy mellgyulladasom aminek kovetkezteben lecsokkent a tejem. 2x kapott melle tapszert, de ennek kovetkezteben beallt a 3 orankenti etkezes. Megvolt a napi ritmusa. Atlagban 2-3x kelt ejjel.
    Mivel nem akart a tejem felszaporodni, igy ajanlottak,h egy gyogyszer mellekhatasa tejtermelo,igy azt szedtem 3 honapon keresztul.
    6 honaposan abbahagytam a gyogyszert,ezaltal a tejem is lecsokkent,igy ejjel 1x tudtam mar csak szoptatni.
    Azota tapszeresek es hozzataplaltak vagyunk.
    Hala,h szinte mindent megeszik.
    A gond 8 honaposan jott. Akkor kezdett visszaterni az orankenti ebredes. Tudtam,h jonnek a fogai, szeparacios szorongas, mozgas … Turelmes voltam,de ket het utan mar teljesen ki voltam bukva.
    Akkor olvastam az oldalan a Sedatif pc-rol.
    Nekunk ez nagyon bevalt. Mar csak 1-2x ebredt. Aztan a 2 tablettat lecsokkentettem egyre,es igy is mukodott.
    Karacsony utan elfogyott a masodik doboz, es nem vettem. Gondoltam megprobalom,h anelkul is megy. Par nap utan ismet 1/2-1 orankent kelt.
    Elkezdtem ismet adni a tablettat,de akkor se allt vissza az alvasa.
    Most kezdett felallni,es karacsony tajekan maszni.
    Arra gondoltam,h az idegrendszere dolgozik.
    Most ejjel is negykezlabra allt,rugozott parat elore hatra,majd lefekudt es aludt. Utana felult es visszafekudt,majd megint aludt.
    Minden egyes ebredesnel teat adtam neki majd cumi. Ha nem adtam neki teat csak cumit akkor hisztizett.
    Most ejjel nem adtam neki,mert kivancsi voltam,h mit csinal. Amikor elkezdett hisztizni enekeltem egy rovid sort,megnyugodott majd elaludt. Aztan utana mar csak a cumit adtam neki. Egyszer kinaltam teaval,de ellokte. Este 7-1-ig sokszor kelt,de utana aludt.
    Lehet,h a tea miatt is felkel ejszaka?
    Kerdesem az lenne,h a sedatif pc-t hasznaljam tovabb? Gyerekorvosunk homeos orvos, o azt mondta nyugodtan adhatom neki.
    A nappalaink rendszeresek, 2x alszik nappal. Delelott 1-1.5 orat, ebed utan 1 orat. Este hatkor mar nagyon faradt,igy 1/2 7-7 korul mar alszik. Ezt pici kora ota nem tudjuk kitolni. Reggel 5-6 korul kel.
    Nappal 2 orat tud fent lenni inteziven utana nagyon faradt lesz. Delutan a setaval tudjuk fenttartani. Normalis,h ket ora utan teljesen elfarad?
    Mit tudna meg javasolni ejszakara?

    Koszonettel: Veronika

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ha hat a kicsinél, akkor adhatod neki a Sedatif PC-t, de várni kell pár napot (általában 3-4-et), amíg megint lesz hatása. Nem gond, ha nappal 2 óránként alszik, ebben a téli, szürke időben ez teljesen normális. A korral és az időjárással változni fog majd.

      • F. Veronika

        2014. január 29. szerda

        Koszonom a valaszt. Jelenleg egy picivel most jobb a helyzet,csak most este nagyon koran elmegy lefekudni. (1/2 6-6) Gondolom a friss levego miatt is. Ejszaka most kb 3-4x kel. Reggel 4-5 korul mar felkel. 🙂

  • Zsofi

    2014. január 16. csütörtök

    Kedves Agi!
    Kislanyom 3,5 honapos es alapjaban veve egy jokedvu,ugyes,mozgekony baba. Viszont az elmult harom ejszaka mintha „nem tudna” aludni.Mozgolodik,fejet forgatj es lathatoan nem tud aludni.En a teliholdra fogom,de lehet hogy ujabb fejlödesi szakaszhoz erkeztunk? 🙂 A keze folyton a szajaban van,de mas ismerösöm babainal is ez a helyzet,szoval ez nem aggaszt:)Köszönöm valaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Jön a foga, vagy telihold van, vagy az időjárási frontra érzékeny: bármelyik lehet. Ha nem sír, nem kell foglalkozni azzal, hogy mozgékonyabban alszik, forgolódik álmában.

  • Mariann

    2014. január 15. szerda

    Kedves Ági!
    Szeretném megkérdezni a véleményedet a bebugyolálásról!Egy kb. 15 éves könyvben olvastam róla,és bevallom őszintén,hogy alkalmazom is a fiamnál,aki jelenleg 7 hetes!A lényege,hogy alváshoz egy takaróba csomagolva (mint egy pólya) alszik a pici!Amiatt kezdtem el használni,mert olyan nyugtalanul aludt a babám,hogy folyton felébredt saját magára,ahogy a kezével,lábával hadonászott!Természetesen nem szorosan csavarom bele,csak a kezei vannak kis mértékben korlátozva!Arra gondoltam,hogy csak addig használnám,amíg a kezeivel felriasztja magát!Napközben enélkül,csak 20-30 perceket alszik!

    Véleményedet előre is köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ez nagyon jó módszer, én is szoktam javasolni, használd nyugodtan!

  • Wachtler Orsolya

    2013. december 30. hétfő

    Kedves Ági,

    Fiam 2 éves és nagyon extrán zajérzékeny legalábbis minden kis zajra neszre hangra sír vagy megriad, olyanokra is amik a normál élettel együtt járnak. Mostanában már ágyában sem tudjuk elaltatni mert sajnos a lakótelepen ahol lakunk elég sok esténként a zaj és amikor betesszük ágyába utána folyamatosan felsír a zajokra és nem tud elaludni. Az alattunk lakó szomszédok sajnos igen zajosak. Mit tudunk tenni? Költözzünk el? Félek hogy valamilyen problémát okoznak ezzel a babónak elég hosszú idő elaltatni ezek miatt a zajok miatt csak csendben tud elaludni. Mitől lehet ennyire érzékeny a zajokra? Mindenféle zajokra befogja a fülét rendszeresen vagy sír. Van ilyen hogy zajérzékeny egy gyermek? Van erre valami füldugó vagy megoldás?

    Üdvözlettel:
    Orsi

    • Vida Agi

      2013. december 31. kedd

      A gyerekek kb. 20%-a hiperérzékeny, azaz érzékenyebb a zajokra, fényekre és más ingerekre. Segíthet, ha valamilyen fehér zajt kapcsoltok a szobájában, pl. ventillátort, mert akkor arra figyel.

  • Edo

    2013. december 30. hétfő

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. 11 hetes a kisfiam és egy pár napja megváltozott az éjszakai alvása. Eddig minden rendben volt. Hol 3 hol 4 óránként ébredt éjszaka enni, de az utóbbi időben inkább 4 óra volt a jellemző. Sőt voltak olyan napok amikor 5 órát aludt. Viszont az elmúlt pár napban fokozatosan többet van fent éjjel. Egyébként egy napunk úgy néz ki, hogy kb 2 óra hosszát alszik egész nap -de többet kívánna ugyanis egész nap álmos, ásítozik, vörösek a szemei, sírva kel fel, a hasa miatt nem tud aludni, de ez már régóta így van, ebben nincs változás – déután 5-6 óráig, aztán itt annyira kimerül, hogy általában 4-5 órát alszik megszakítás nélkül. Amikor felébred megfürdetem, utána szopizás (csak anyatejet eszik) és megint alvás mert kidől. Ez régebben is így volt hogy ilyen sokat aludt este fürdés előtt, de ennek ellenére csak enni kelt fel éjszaka és reggelig aludt. Most viszont az elmúlt 4 napban egyre többet kel fel éjszaka. És az sem jelent megoldást ha felkeltem, hogy ne aludjon olyan sokat. Ez mitől lehet? A napirendünkben semmi nem változott meg, minden úgy van mint eddig és a környezetünkben sincs változás.

    Előre is köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2013. december 31. kedd

      Itt a következő növekedési ugrás ideje, ezért kel fel gyakrabban. Szoptasd napközben többször néhány napig, akár óránként is, ettől megnő a tejmennyiség és újra helyreáll a rend.

      • Edo

        2014. január 14. kedd

        Köszönöm a segítséged!

        Még egy dolgot szeretnék kérdezni ha lehet.
        1 hét múlva 3 hónaposak leszünk. Eddig össze-vissza evett a kisbabám, hol 1,5 órára hol 2-re hol 3-ra. A gyerekorvos javaslatára 4 óránként eszünk naponta 5 alkalommal kb 150ml-t (anyatej+tápszer). Az orvos szerint ennyit kéne neki enni. Meg is eszi általában de nem mindig. És ha megeszivagy ha netán többet eszik akkor is nehezen bírja ki a 4 órát. 3 óra után már teljesen kivan szegénykém. Viszont a hasfájás és a nappali alvások szempontjából ez mindenképp az előnyünkre vált. Az éjjeli etetés az amivel bajban vagyok. Az orvos azt mondja, hogy igazából neki már az éjjeli etetést ki kéne hagyni. Pl ha este lefekvés előtt eszik akkor nálunk a következő etetés szinte percre pontosan 4 óra múlva történik. Ezt nagyon belőtte magának a kis úrfi. A doki szerint ezt az etetést kellene kihagyni és ha mondjuk 9 kor evett akkor a következőnek reggel 5 kor kéne lenni. Szerinte próbálkozzak 20-30 ml teával minden alkalommal amikor felsír. Minden ébredésnél ennyit adjak neki. Én meg is próbáltam de esélytelen. Még azt is megpróbáltam, hogy egyben adtam neki kb 160 ml-t de 1 óra múlva megint megébredt. Nekem az a véleményem, hogy amíg éjszaka nemcsak nyamnyog a tejen, hanem tényleg éhesen szívja a cumisüveget addig nem kéne kihagynom ezt az etetést. Jól gondolom? vagy az orvosnak van igaza és előbb utóbb hozzá tudnám és hozzá is kell szoktatni ehhez? Mert az az igazság, hogy eddig a módszerig nappal nagyon keveset evett viszont éjszaka és hajnalban is szó szerint üresre szívta a cumisüveget. Viszont attól tartok,ha éjszaka megint adok neki akkor így degeszre eszi majd magát és nappal fog kevesebbet enni.

        Előre is köszönöm a segítséged.

        • Vida Ágnes

          2014. január 14. kedd

          Nem értek egyet az orvosotokkal. 3 hónaposan még nem kell kibírni sem 3 óránál többet evés nélkül, sem az éjszakát evés nélkül. Még kicsi a baba gyomra, hamar kiürül, persze, hogy megéhezik. Etesd nyugodtan 3 óránként nappal is, és éjjel is, amikor megébred. Ahogy a baba érik, fejlődik, magától el szokta hagyni az éjjeli etetéseket és ritkábban kér enni nappal is, ebbe mesterségesen beleavatkozni nem szabad, ez csak további problémákat szül (mohón eszik, emiatt jobban fáj a hasa stb.)

  • Kindert Andrea

    2013. december 28. szombat

    Kedves Ági!

    3 hónapos kislányom legújabb alvási szokásában szeretném a tanácsodat kérni. Kb. 1,5 hete az esti elalvás – ez kb. 9 körül van – után 20-40 perccel felébred. Volt amikor teljesen éber, jó kedvű volt, ilyenkor kivettük a bölcsőből, pihenőszékbe tettük, aztán amikor megéhezett megetettem (csak szopik), és kb. éjfél-01 körül aludt el ismét. Utána alszik egyhuzamban 6-7 órát. Nem tud egyedül elaludni, kézben alszik csak el este és napközben is. Három napja viszont az esti ébredéskor nagyon nyűgös, pihenőszékben nem, csak kézben marad meg, és 2-2,5 óra, mire ismét visszaalszik. Napközben jól alszik, 1-1,5 órákat. Mi lehet ezeknek az esti ébredéseknek az oka? Lehet, hogy jön a foga? Az ökle egyfolytában a szájában van. Jó megoldás, hogy kivesszük a bölcsőből?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    ui: Nagyon jó az oldal, rengeteg hasznos tanácsot adsz. Sajnálom, hogy a terhesség alatt nem találtam Rád.

    Üdvözlettel: Andi

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Ez azért van, mert elcsúszott a teljes napirendje és ő úgy gondolja, az az esti elalvás még a nappali alváshoz tartozik. Pár napig ébreszd fel hamarabb reggel, így a teljes napirend eltolódik korábbra, így este el fog tudni aludni. A bioritmusnak nagyjából 4-5 nap kell, mire átáll, azalatt szokja meg a kicsi, hogy minden korábban van, mint eddig, addig egy kicsit káoszosabbak lehetnek a napok, de aztán ez is helyreáll majd.

      • Kindert Andrea

        2014. január 29. szerda

        Kedves Ági!
        Köszönöm szépen a választ.
        A probléma szerencsére azóta megoldódott, magától leszokott róla.
        Üdvözlettel:
        Kindert Andrea

  • Kata

    2013. december 22. vasárnap

    Szia Ági!

    Örülök, hogy amennyire időd engedi, mégis válaszolsz az itt feltett kérdésekre. Sajna a fogadóórák idejére sosem sikerül gép elé kerülnöm, szóval előre is köszönöm 🙂

    Több kérdésem is lenne.

    1. Kislányom 19 hónapos, még mindig cicivel alszik el, és a nappali alvásnál sokszor azon is alszik, nem tudok kiszökni mellőle, mert amint próbálom elvenni a cicit, fel is ébred. van, hogy fél- egy órát ki tudok jönni, utána felébred, cicivel még visszaalszik, és utána már csak azon. Ez így volt mindig, talán pár hetes koráig aludt egyedül szopi után, persze akkor is a cicin aludt el. Ez mitől van? Önmagában ez nem zavar, csak áprilisra várjuk a kistesót, és nem tudom, hogy fog akkor aludni. Mi lesz, ha ő is csak a cicin fog majd aludni napközben?

    2. Hogy fog aludni a nagy, míg én a kórházban leszek? Van, hogy éjszaka is cumizik kicsit, de másik oldalra fordulva alszik tovább. Esetleg hajnalban, vagy kora reggel cumizik hosszabban alvás közben.

    3. Most velünk alszik, és ez sem zavar, de hogy lehet majd megoldani az éjszakákat, mikor megérkezik a picur? Szeretném ha a nagy is szopizna még a kicsivel, csak az is jó lenne, ha nem lenne kialvatlan a pici gyakori kelései miatt. Gondolom sok dolog úgyis megoldódik, adódik majd magától, csak most nagyon foglalkoztatnak ezek a dolgok.
    A mostani helyzet egyáltalán nem zavar minket, együttalvás- és hosszú szoptatáspártiak vagyunk :-)Csak agyalok a jövőn 🙂

    4. Úgy alakult, hogy kb este 10-től alszik reggel 8-ig. Napközben meg 1-2-től fél 3-fél 4-ig. Ez összesen kb 11-12 órányi alvás. Elég ez egy 19 hósnak?

    5. Hosszúra nyúlik az altatási idő. A délinél 1-1,5 óra, az estinél 1 óra. Este is ha fél 9kor viszem be, fél 10re alszik el. Ha fél 10kor viszem be, fél 11-re alszik el. Szopizik, dumál, forgolódik, szopizik, nézelődik. Délben is leeresztett redőnynél, csendben, este szinte teljes sötétségben, csendben altatom. Este csak egy színét váltogató irányfény világít, de épp csak árnyékok látszanak mellette. Miért ilyen hosszú szerinted az elalvási idő, és hogy lehetne lerövidíteni?

    Válaszaidat előre is nagyon szépen köszönöm, és elnézést kérek a sok kérdésért, már gyűjtöm egy ideje.
    Köszönöm szépen még egyszer!
    Gratulálok a munkásságodhoz, csodálom, hogy ennyi mindenre tudod osztani azt a 24 órát!
    Boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak!

    Üdv: Kata

    • Vida Agi

      2013. december 26. csütörtök

      Semmi gond az alvásmennyiségével. Azzal sem, hogy szeret veletek aludni. Ha megérkezik a pici, továbbra is aludhattok együtt, a kicsi meg legyen veletek egy szobában bölcsőben. Amíg te a kórházban vagy, addig is aludhat Apával, ebben a korban a gyerekek már pontosan tudják, hogy ha nincs anya, nincs cici sem.
      Az altatás azért nyúlik hosszúra, mert a kicsi érzi, hogy ez fontos neked, el akarod altatni, ő meg lázad, nem akarja, hogy elaltasd és mivel te bizonytalan vagy benne, ezért meri órákat húzni a dolgot, mert anyával úgyis lehet.

      Próbáld meg, hogy melléfekszel, olvasol neki egy kis mesét, aztán lekapcsoljátok a villanyt és a sötétben mondasz neki fejből mesét, magáról, a saját hétköznapjairól. Ez segíteni szokott, mert eltereli a kicsi figyelmét arról, hogy neki itt most ellenkeznie kéne 🙂 És szépen elalszik.
      Minél kevésbé csinálsz ügyet az altatásból, annál könnyebben el fog aludni.

      • Kata

        2014. január 19. vasárnap

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a válaszod!

        Ismét lenne pár kérdésem 🙂

        1. Javaslod e, hogy a pici megszületéséig a naggyal megpróbáljuk, hogy néha apával, mamával alszik el?

        2. Egy ideje olyan együttműködő volt öltözésnél, pelenkázásnál, stb. Most pár napja elkezdte, hogy neeeem, és vonyít, mint egy kis farkas 🙂 Kezdi a dackorszakát?

        3. Beáll a hűtőajtó elé, követeli a rudit, vagy a szekrényajtó elé, ahol a mézeskalácsot tároljuk, és követeli azt. Van, hogy a figyelemelterelés bejön, de van, hogy szinte enni sem akar. Ez persze mindig reggeli, ebéd előtt jön rá. Pedig nem szokott sok édességet kapni. Erről hogyan lehetne leszoktatni? Gondolom a teljes megvonás azért nem jó ötlet..

        4. A legnagyobb problémám az, hogy pár napja hajnalban 3-5 között megébred, szopizik, mivel csak előtej van még, így iszik vizet is, és forgolódik, hozzám bújik, apához bújik, mesél,dumál, de nem alszik vissza. Van, hogy a cicin tölt majdnem 1 órát is, csukott szemmel cumizik, a kezével babrálja a másik cicit, de sokszor fel-fel néz, tehát nem alszik. És így telik el 1, volt, hogy 2 óra is, mire nagy nehezen vissza aludt. Olyan is volt, hogy jönni akart kifelé a hálóból.
        Ma hajnalban meg épp nem maradt ébren huzamosabb ideig, de fél 2-től óránként kereste a cicit. Volt, hogy még el sem helyezkedtem a hátamon, már fordult vissza, és kereste újra.
        20 hónapos, a 4 nagy őrlője nincs még kint. Múlt héten nyúlkált a szájába, a héten nem. Viszont a héten pont a hajnali ébredős napokon többet mászkáltunk, nem az itthoni megszokott napirend volt. Szerinted mitől lehet ez a hajnali ébrenlét, mit tehetnék, hogy segítsek neki? (és magunknak is, mert már kezd kimerítővé válni)

        Válaszaidat előre is nagyon köszönöm!!!

        Üdv: Kata

        • Vida Ágnes

          2014. január 29. szerda

          1. Lehet gyakorolni, ez jól jöhet később, ha most megszokja.

          2. Kezdi felfedezni, hogy van akarata és próbálgatja, ez normális 🙂

          3. Határozd el, mit szeretnél a nassolással kapcsolatban megtanítani neki és tedd azt. Ha az a szabály, hogy ebéd után van nasi, akkor ebéd előtt mondd meg neki, hogy „most nem, majd ebéd után kapsz” és ne hallgass a hisztire.
          De lehet az is a szabály, hogy nasizni csak uzsonnára lehet, akkor pedig ezt kell mondani neki. Akkor is, ha kezdetben erre hiszti a válasz.

          4. Ebben a korban a változásokra így reagálhat a kicsi, főként, ha ilyenkor sok új inger éri. Segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

          • Kata

            2014. február 05. szerda

            Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat!

  • Dóri

    2013. december 16. hétfő

    Kedves Ági!
    Egy 3 hónapos kislány anyukája vagyok, aki 2 hónapos koráig 8-9 között aludt el este. De mivel hasfájós volt, elég gyakran felébredt éjszaka, sokat kinlódtunk, órákat is ébren volt sirdogálva, reggel 7-8 körüli ébredés utáni evést követve úgy visszaaludt, mint éjjel, ha nem fájt a hasa. Volt, hogy 10ig is aludt egyhuzamban, utána kipihenten és vidáman ébredt. Mivel ez mind a kettőnknek jó volt így, gondoltam ha kinövi a hasfájást (több szert is kipróbáltunk, de nem igazán használtak, akkor majd helyre áll a dolog és nem kell majd délelőtt is aludnia. Ehelyett persze a rosszabb variáció történt. Még mielőtt elmúltak volna a hasfájós napok, elcsúszott a napja 6 órával, és most sem lett jobb, hogy már nem szenved a görcsöktöl. Ezt azért gondolom, mert este van, hogy a 7 órai fürdés után amikor elfárad elalszik, és max fél óra múlva frissen ébred, mintha még nappal lenne, és 3-4 órát is ébren van, ez még a jobbik eset, mert van, hogy beiktat még egy 10 perces szundit, és legvégül 1-fél 2kor alszik el. Reggel pedig ha 5kor ébred, eszik visszaalszik akkor csak 11 körül kel. Egyszóval ha este végre elalszik, akkor éjjel már jól alszik, 4-5 óránként ébred enni majd alszik is tovább. A napközbeni alvások is remekül mennek, csupán csak negyed nappal elcsúszva. Tudom, hogy jó az, ha későn fekszik este, de ez azért tulzás, az utóbbi napokban már egyre csak romlott a helyzet. Félek, hogy egyre késöbb fog elaludni. Hogyan tudnám visszaállítani a biológiai óráját, hogy emberi időben feküdjön le este? Próbáltam késöbb fürdetni, nem vált be. Próbáltam visszaaltatni mintha éjjel lenne (sötétben, csöndben)de miután nyitott szemmel rugkapált és sírt a bölcsőben, inkább kivettem. Milyen megoldás lehet az ilyen helyzetre? Válaszodat nagyon köszönöm, és nagyon várom!
    Dóri

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Ezen úgy tudsz segíteni, ha reggel már nem fekteted vissza az ébredése után, hanem következetesen ébren tartod. Nagyjából 4 nap, mire átáll teljesen a bioritmusa és az egész napirend helyrerázódik, addig este néha így, néha úgy fog aludni, de ha következetesen tartod magad ehhez, akkor ki fog alakulni, mert a teljes napirend ehhez igazodik majd.

  • Norka81

    2013. december 16. hétfő

    Kedves Ági!

    A következő kérdésem lenne: Kislányom 7 hónapos múlt,már kap gyümölcsöt,főzeléket,napi háromszor pedig szopizik is még.Kúszik,stabilan ül,kutyázik és próbál felállni. Eddig nem volt semmi gond az alvásával,kb.három hete tört ki nála a szeparációs szorongás,plusz gondolom a foga is gyötri. Ezzel nincs is semmi baj,viszont nekem a héten lesz egy céges vacsorám,ahova pár órára elmennék,viszont ha megébred a kislány,akkor senki nem tudja megnyugtatni,csak én. Próbáltuk már,hogy apuka menjen be hozzá,de reménytelen. Mit tanácsolsz mit csináljunk,hogy el tudjak menni itthonról?
    Köszi előre is,
    Nóra

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Nem kell megijedni ettől. Menj el nyugodtan, Apa pedig legyen ott vele, hadd találja meg ő a megnyugtatás módját. Egészen más, ha te is ott vagy a közelben, vagy ha csak ő van otthon. Ha te ott vagy, akkor a kicsi kitartóbb, mert tudja, érzi, hogy úgyis jönni fogsz.

Comment navigation