Már hónapok óta nem alszik a baba: miért?

Az egyik legnehezebbnek tűnő helyzet a szülők számára, ha azt tapasztalják, hogy a baba nem csak átmenetileg, 1-2 napig vagy hétig ébred fel gyakran éjszaka, hanem ez az állapot változatlan marad és akár hónapokig vagy évekig eltart. Vajon mindig ugyanaz az ok, ami miatt ébred? Vagy mindig valami más?

Szinte érthetetlennek tűnik, miért nem tud aludni a gyermeked éjjelenként ilyen hosszú időn át és felmerül az is, nem lesz-e valami baja az alváshiánytól.

Ha a tünet ugyanaz, az ok is változatlan? A leggyakoribb félreértés ezzel kapcsolatban az szokott lenni, hogy ha a baba már újszülött kora óta vagy 5-6 hónapos kora óta folyamatosan nem alszik, azaz a „tünet” ugyanaz, akkor a szülők úgy gondolják a kiváltó ok is ugyanaz. Ez azonban nem így van. Az újszülöttek többnyire az éhség és a biztonságérzet hiánya miatt sírnak fel éjszaka, valamint nem tudják még, hogy éjszaka van, kell 3-4 hét, mire megtanulják, mikor van a mélyebb, nyugodtabb alvás ideje. Mivel még nagyon felszínesen alszanak, álmukban is sírdogálhatnak, ezt a szülők sokszor tévesen felébredésnek hiszik és úgy gondolják tenniük kell valamit a babával.

3 hetes kor után leggyakrabban hasfájás miatt ébred a baba (az etetéseken túl). Gyakori, hogy a hajnali órákban ébred fel és a szoptatás után nem tud visszaaludni, tekereg, felhúzza a térdeit. Ilyenkor hasmasszázzsal vagy hasfájásra való szerekkel lehet segíteni neki.

A hasfájós időszak legkésőbb 3 hónapos korig tart, ezt követően a legtöbb csecsemőnek javul az alvása, és többnyire már csak enni ébrednek fel. Ha még ilyenkor is azt tapasztalod, hogy éjjel 1-2 óránként ébren van, nem tud visszaaludni, és ez tartósan fennáll, érdemes alvásambulanciához fordulni, hogy kiderüljenek az esetleges okok (pl. reflux, fülfájás, orrmandula-problémák).

A babák alvási mintázata más, mint a felnőtteké, sokkal töredezettebben alszanak, több a felszínes alvás és kevesebb a zavartalan mélyalvás. Mivel a mélyalvás rövid, ha valami zavarja (pl. szomjas, éhes stb.), a baba gyakrabban riadhat fel, mint egy nagyobb gyermek vagy felnőtt. Az alvási mintázat nagyjából 2 éves korra válik a felnőttekéhez hasonlóvá, utána már jelentősen javulni szoktak az alvásproblémák.

Az első néhány hónapban gyakori, hogy a baba csak álmában nyöszörög, forgolódik, azonban ezt az anya ébredésnek veszi és kiveszi az ágyból, megeteti vagy ringatja ez azonban később szokásként állandósulhat és a baba már az első ébredésnél félálomban is anyát kéri.

A gyakori ébredés okozója ebben a korban (3-4 hónapos korig) lehet a nem megfelelő testhelyzet is. A hanyatt fektetve altatott babák félálomban hátrakapják a kezüket és a Moro-reflex (kapaszkodóreflex) felébreszti őket. Ennek elkerülésében segíthet, ha laza pólyában vagy hálózsákban altatjuk őket vagy ha áttérünk a hason altatásra.

4-6 hónapos kortól a kezdődő fogzás okoz álmatlan éjszakákat a szülőknek és a babáknak egyaránt. A fogzás folyamatosan, akár hetekig-hónapokig tartó általános nyűgösséget is okozhat, nem csak addig, ameddig a fog kibújik, tehát téves azt gondolni, hogy ha nem látszik semmi a baba ínyén, akkor nem fogzik. A leginkább árulkodó tünet a nyálzás és hogy a baba mindent a szájába vesz, megrág, masszírozza az ínyét. A fogzás kezelésére megoldásokat itt találsz

Amikor a baba kúszni-mászni kezd és feláll, a nehéz éjszakák okozója átmenetileg lehet a sok mozgás, hiszen a baba gyakran álmában is „gyakorol”. A sok mozgás miatt azonban csak ritkán ébred fel, gyakoribb, hogy valami más miatt ébred (pl. fogzás) és aztán kezd el csak mozogni.

A hozzátáplálás kezdete is okozhat fennakadásokat: az új ételek miatt megváltozik az emésztés, fájhat a pocak éjszaka, ezért érdemes az új ételeket először mindig a délelőtti órákban kipróbálni, mert így kisebb a valószínűsége, hogy éjszaka fájjon tőlük a pocak.

Amikor már tud járni a baba, megváltozik az ébredések oka: a sok élmény, az idegrendszer rohamos fejlődése miatt aludhat nyugtalanul és ébredhet gyakran a kisgyermek. Ilyenkor persze anyát keresi és mivel a szeparációs szorongás időszakában van, ezért igényli, hogy anya altassa vissza, vagy hogy vele aludhasson.

Később a bölcsőde, 20 hónapos kortól pedig az éjszakai félelmek időszaka az, ami felébresztheti a gyermeket, miközben a fogzás is okozhat még álmatlan éjszakákat, de már csak szakaszosan, addig fáj az íny, ameddig kibújik a fog.

Előfordulhat, hogy környezeti vagy addig feltáratlan egészségügyi okok állnak a folyamatos ébredés hátterében, ezeknek érdemes utánajárni.

Mikor ébred enni? Az újszülöttek éjszakánként még akár 2 óránként is ébredhetnek enni. Ha ezt követően visszaalszanak, akkor el kell fogadni, hogy még tényleg ilyen gyakran éhesek, nem szabad teáztatással és más módon kitolni az etetések közti időt. Még fél éves korban is természetes igénye a babának, hogy éjjel 3-4 óránként egyen és ez az igénye megmaradhat akár 1 éves korig is. A hajnali etetést pedig sok baba még akár másfél éves koráig is igényli.

Mikortól számít alvászavarnak?

Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha a baba éjjel rendszertelenül 3 óránál kisebb időközönként ébred, nem tud visszaaludni, akár órákat is ébren van éjszaka. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy az okokat megkeressük és kizárjuk, nem szabad mindenáron alvásra tanítani a gyermeket, hiszen a legtöbb esetben szüksége van a segítségünkre. Ha az okokat már kizártad, akkor lehet neki segíteni, hogy megtanuljon önállóan is visszaaludni, amikor felriad.

A legtöbb esetben a baba kiegyensúlyozott, jól fejlődik és semmi baja nem lesz tőle, hogy gyakran ébren, mivel ők még sokkal felszínesebben alszanak, ezért míg a szülőt megviseli, hogy nem tud eleget aludni mélyen, addig a baba kipiheni magát. Ha az alvászavarok súlyosbodnak, ha a gyermek láthatóan fáradt, nyűgös, ha már minden lehetséges okot kizártál és még mindig gyakran, 1-2 óránként ébred éjszaka, érdemes alvásambulanciához fordulni.

Ha szeretnéd megoldani gyermeked alvásproblémáját, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

187 Comments

Comment navigation

  • Andrea

    2012. november 24. szombat

    Kedves Ági!

    Szorgalmasan olvasom a blogját, mert kislányom, aki 10 hónapos, és alapjában véve egy nyugodt, nem sírós baba, kb. egy hónapja, mióta elkezdett mászni, sokszor felébred éjszaka. A mászás óta zajlik nála a szeparációs szorongás (nagyon anyás-bújós lett), valamint egy hete már kapaszkodva fel is áll. Foga még nincs, de feszül az ínye és mindent megrág. Gondoltam, hogy kipróbálnám fogzására a homeopátiás szereket, de nem tudom eldönteni, hogy, melyiket adjam neki. Kérem, segítsen ennek az eldöntésében, ill. hogy hogyan tudnám nyugodtabbá tenni az éjszakáinkat. Lehet-e tudni, hogy kb. meddig tart ez az időszak?
    Tünetek: Kislányomnak nincs hasmenése, nem ég az arca, nincs láza. De éjszaka kb. 3x-6x felriad. Ilyenkor eleinte csak nyűglődik, egyet-egyet kiált. Ha azonnal bemegyek és berakom a cumiját (amit egyébként napközben simán berak magának, de éjjel valamiért nem tudja betenni…), akkor általában megnyugszik, ha nem éhes (Hajnaltájban egyszer még enni szokott.), de még jó 10 percig hánykódik az ágyában. Ha magam mellé veszem, akkor is ugyanez van. Ha nem érek be időben, akkor sír, csak etetéssel vagy itatással tudom megnyugtatni, habár este 10-12 között nem valószínű, hogy éhes, ha fél 8-kor evett… és utána is nehéz az ágyába berakni. A délelőtti alvás is nehezen megy (szintén kiságyban), mert hiába fáradt, ha lefektetem és kimegyek, akkor sír. (A bejárkálós, nyugtatós módszerrel fél óra volt ma az elaltatás.) Korábban, ha fáradt volt, beraktam az ágyba és nem sírt utánam, legfeljebb egyszer-kétszer kellett csak bemennem megsimogatni.
    Reggel egyébként kislányom kipihenve ébred (nem nyűgös), de én egyre fáradtabb vagyok…
    Segítségét előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. december 13. csütörtök

      Itt találod a fogzásra használható alkati szerek listáját: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf Nézd át milyen szerek vannak és mely tünetek illenek a leginkább a kislányodra.

  • Ildikó

    2012. november 20. kedd

    Kedves Ágnes.

    Segitségét szeretném kérni a következő problémában. A kislányom 6 és fél hónapos, anyatejes, az első 3 hónapban nagyon hasfájós volt, de kinőtte. A következő három hónapba már nagyon jól aludt éjszaka vagyis kezdetben este 10 órától hajnal 5, majd 6,7,8 óráig is szopizás nélkül. Nappal 3 szor alszik fél órát, eléggé pontos napirendünk van. Szerintem jól fejlődik 7,20 kg, fordul mindkét oldalára, ül pici segitséggel, pár napja pedig kúszni probál. Nappal eléggé jókedvű, érdeklődő baba, de kb. egy hete az éjszakáink nagyon rosszak, ami azt jelenti hogy sokszor sirva fakad. 10 órakkór van az utolsó evés cicin elalszik, eddig miután elaludt betettem a kiságyba, de most már ezt nem tudom megtenni, mert már fél 11 kor nagyon sir és utána óránként vagy még hamarabb is 2 – 3 óráig, mindig cicivel tudom csak megnyugtatni. Az éjszaka második fele mintha kicsit jobb akkor kb. 2 óránként sir csukott szemmel. Most velem alszik, mert úgy gondoltam, hogy jobb mintha olyan gyakran teszem veszem a kiságyába. Nem tudom mi a probléma, mindent ugyanúgy csinálok mint eddig. Gondoltam a fogzásra is, de nem igazán nyálazik viszont mindent befal a kicsi szájába.
    Kérem szépen a tanácsát.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel Ildikó

    • Vida Agi

      2012. december 13. csütörtök

      Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

      Addig ne alkalmazz felvesz-letesz módszert, amíg az okokat ki nem szűrted, mert ha fáj a foga vagy éhes, akkor hiába küzdesz az önálló alvásra szoktatással.

  • Andrea

    2012. november 19. hétfő

    Kedves Ági!
    Mozgásfejlődéssel kapcsolatosan lenne kérdésem,de csak ezen a részen tudom feltenni kérdésemet.
    Kislányom most lett 11hónapos, párnapja mindenhol feláll, kiságyban,asztal mellett,járókában. Emellett ügyesen kúszik, támaszték nélkül ül, viszont ami aggaszt, hogy a kúszás után ő a mászást kihagyta és azonnal felállt. Most már csak ezzel foglalkozik. Sok helyen olvastam eltérő írásos véleményeket a mászás kimaradásáról. Önnek mi a véleménye erről?
    Illetve ami még aggaszt, hogy bár ülni nagyon ügyesen megtámasztás nélkül ül, de egyedül még képtelen felülni. Amíg nem fog mászni nem is fog tudni önállóan felülni?
    Születésekor enyhe nyaki hypotóniát állapítottak meg nála, gyógytornász járt pár hónapig hozzánk, legutóbbi neurológiai vizsgálatnál még nem tudott felállni, ezt azóta produkálja.
    Véleményére lennék kíváncsi a mászással és felüléssel kapcsolatosan.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Andrea

  • Ginger

    2012. november 04. vasárnap

    Kedves Ági!
    Olyan problémába futottam a 7 hónapos fiammal, amivel kapcsolatban nem találtam semmit a honlapodon, pedig nagy szükségem lenne a segítségre…Nappal remekül alszik, van 7 foga (4 fent, 3 lent), azt hittem, a fogzás nehezén túl vagyunk. Nappal már csak egyszer szopik, ezen kívül reggel-este kap még tejet, illetve éjszaka, amikor felébred, kb 3-3,5 óránként. Semmilyen tápszert nem sikerült eddig elfogadtatni vele, a gyerekorvosunk Sinemil-t írt fel, néha eszik belőle pár kanállal lefekvés előtt, de sosem értékelhető mennyiséget. Délutáni alvásból 4-fél 5 körül kel (nappal egy tündér, tankönyv szerint alszik egyet délelőtt, egyet délután, szinte altatni sem kell), fél 8tól van fürdetés, kb 8 órára alszik el. Az éjszaka problémás nagyon, felébred fél 11 körül, onnantól két eset van (amit próbáltunk) vagy kap mellet, vagy nem. Ha nem kap, üvölt egy órát, semmivel sem lehet megnyugtatni (először az apja próbálta napokig, aztán én), utána elalszik még 1,5-2 órára, onnantól kel még kétszer, eszik-alszik reggel 7ig. Ha mellre teszem, akkor először csak odabújik és az ujját szopja percekig (nem cumis, mindig ezzel nyugtatja magát), és nem is eszik túl sokat, de nem üvölt, hanem visszaalszik. Viszont ez esetben az éjszaka többi részében, amikor megébred és eszik, egy órába telik visszaaltatni, mindig fel-felvisít álmából, nyugtalan, két etetés közt is kelni kell sokszor…Kész rémálom mindkét helyzet, mert nem szoktam sírni hagyni, de hiába próbálja bármelyikünk vigasztalni, borzasztó nehézségek árán nyugszik csak meg mellre tétel nélkül, ha pedig mellre teszem, az éjszaka további része tragikus…Amit próbáltunk már: máshol altatni (teljesen mindegy), begyógyszerezni, hátha tényleg a foga fáj (semmi változás), mellette aludni, külön aludni, másik takarót használni, anya-szagú pólóval betakarni, egyik sem segített. Az apja bármit megtenne, hogy aludjunk mindhárman nyugodtan végre, egy héten át ő altatta/kelt hozzá az etetések közt, de semmit nem segített. Kérlek segíts, mi lehet a baja? Kicsit náthás, de nincs eldugulva az orra, nincs új tanult mozgás sem, amit gyakorolnia kellene álmában…hetek óta ez megy.
    Köszönöm szépen előre is a választ!

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Egy foga még hiányzik a nyolcból és mivel elég gyorsan jöttek ki neki, az is lehet, hogy a többi is hamarosan jönni fog. Homeopátiával tudsz segíteni rajta, keresd meg az alkati szerét, az tud segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.
      Ha ez sem segít, arra is gondolni kell, hogy éjjel valóban éhes, esetleg ilyenkor is megpróbálhatsz tápszert adni neki, hiszen ahogy nő a baba, nő a tápanyagigénye is, előfordulhat, hogy megint éhes éjjel és az anyatej nem elég neki.

      • Ginger

        2012. november 19. hétfő

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a választ! Sajnos semmilyen tápszert nem hajlandó elfogadni, csak Sinemil-t, azt is csak kanállal, itatópohárból nem, éjjel pedig sehogy…próbálkozom, és hátha kibújik az a fog egyszer…köszönöm még egyszer.

  • mónika

    2012. október 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Tudom hogy írtad itt nem válaszolsz de nagyon elvagyok keseredve. Kislányom 3 hónapos és az alvással küzdünk. Nagyon nyűgös baba. Szinte minden este fektetés után (8 óra kb) a következő evésig hisztizik a kiságyban. Van hogy elalszik egy kicsit de kezdi előről. Nagyon rossz ez így mert a férjem sokat dolgozik és este ér haza. Egy mondatot nem tudunk váltani. Csak velem alszik el éjfélkor. Napközben inkább elvan a kisagyban. Anyatejes baba tápszert kap pótlásként. Az utolsó étkezes tápi,mert akkor akár 6 órát is elalszik. de hajnalban újra nehezen alszik vissza. Utána meg délelőtt 10ig alszik. Vannak napok mikor este elalszik de igen ritka. Kérlek segíts! Köszönöm

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      3 hónaposan ne legyen egész nap a kiságyban, a kiságyat csak alváshoz használjátok.
      Napközben legyen járókában vagy játszószőnyegen (ha ez nincs, akkor egy nagy takarón), ahol játszhat.
      Az utolsó délutáni ébredés és az esti lefektetés között legalább másfél, de inkább 2 órát legyen ébren (figyeld, mikor álmosodik el) és akkor fektesd le. Felesleges órákat küzdeni vele, ha még nem álmos este, inkább legyen fél órával többet ébren, játssz vele, beszélgess hozzá, és csak akkor tedd le aludni, amikor már láthatóan álmos.

  • P. Kriszti

    2012. október 19. péntek

    Kedves Ági!

    A segítséged kérnénk, mert már teljesen tanácstalanok vagyunk.
    Kisfiúnk a napokban lesz 1 éves, élénk, mozgékony, jókedvű baba. 3 hónapos korától 7 hónapos koráig szépen átaludta az éjszakát. Ekkor jöttek a meleg nyári napok(foga már 2 is kint volt és az nem viselte meg annyira) és éjjel többször is felkelt (volt, hogy fél óránként). Ilyenkor adtunk neki inni és visszaaludt. Reméltük, ha elmúlik a meleg minden visszatér a régi kerékvágásba, de nem így történt. Azóta is felkel éjjel, 2-4-6-8-10x is akár, szinte óránként.Ebből 1x eszik is tápszert, pedig abban a 4 hónapban, míg átaludta az éjszakát nem ébredt fel enni. Próbáltuk, hogy este 2x vacsorázik, először kenyeret, sajtot, sonkát, vagy tejbegrízt, majd kb fél óra múlva a szokásos esti tápszer adagot. Hiába minden, mert 11 és 1 óra között akkor is enni kér. Okozhatja ezt az, hogy napközben alig akar enni? Szinte csak „fotoszintetizál” a gyerek, úgy kell beleimádkozni minden falatot. A főtt ételt sem kéri. Már adtam neki Béres cseppet is, hátha jobb lenne az étvágya.
    Napközben még 2x alszik, de az elalvást sokszor hiszti, sírás kíséri. És gyakran este sem akar elaludni. Ilyenkor általában a cumisüveg és az ivás nyugtatja meg. Nagyon elrontottuk? Lehet még ezen változtatni? Februárban bülcsibe megy, addig jó lenne, ha átaludná az éjszakákat. És hát nem mellékesen, már mi is teljesen kivagyunk, hónapok óta nem aludtunk.

    • Vida Agi

      2012. november 13. kedd

      Az étvágytalanság és az alvászavarok egyértelműen fogzásra utalnak. Általában az első 6 fog áttörése viseli meg jobban a babát, aztán kis szünet után a kisőrlők és a szemfogak áttörése okozhat megint étvágytalanságot, nyűgösséget. Homeopátiával tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • andrea

    2012. október 15. hétfő

    Kedves Agi!
    KERLEK SEGITS!!!!!!
    Kislanyom lassan 14 hetes, nagyon szep fejlett baba.eddig nagyon jol aludt, esti etetes utan csak egyszer ebredt fel hajnalban enni es aztan aludt is tovabb.elejetol fogva tapszeres, mert sajnos nem tudtam szoptatni. Milumilt kap, szepen eszik naponta 5-szor 120-140ml-t. azonban azt vettem eszre, hogy kb. 10 napja, mintha hasfajos lenne.sosem volt problemank a kolikaval, most azonban nagyon nyugtalanul alszik, hanya veti magat a kisagyban, van hogy orankent felorankent fel kell kelnem hozza, mert ehes.infacolt es gripet hasznalunk most, de nem latok valtozast.szeklete normalis.van, hogy sir is es huzza a kis labait. lehetseges, hogy 3 es fel honapos korara legyen hasfajos?vagy mi ennek az oka, mit tehetnek???masszazs, torna nem segit.nagyon el vagyok keseredve.koszonom a valaszod.

    • Vida Ági

      2012. október 16. kedd

      Amikor felébred, akkor mindig megeteted?

      • andrea

        2012. október 20. szombat

        nem, nem etetem minden alakalommal van, hogy csak egy pici teat kap, vagy csak a cumijat adom oda, es alszik tovabb, csak aztan megint felkel.ugyis probaltam, ha mindig megetetem, de az eredmeny ugyanaz.
        az elmult par napban javult a helyzet, csak 2x ebredt enni es aludt is tovabb (nem csinaltam vele semmi kulonoset), azonban most ismet ugyanbban a cipoben jarunk.
        mit tanacsolsz???

        • Vida Agi

          2012. október 26. péntek

          Valószínűleg növekedési ugrása volt és gyakrabban kért enni éjszaka, mostanra viszont ez elmúlt és már nem kéri.

  • Kovacsné

    2012. október 15. hétfő

    Szia!

    Segítségedet szeretném kérni! Kisfiam 15 hónapos és sohasem volt jó alvó. éjjel egy éves kora előtt is sokszor ébredt de hamar visszaaludt cicin vagy ringatva. kb. egy éves kora óta majdnem minden éjjel két-három órát is ébren van. nappal elég jó alvó, általában délután egyszer alszik (egyedül elalszik a mi ágyunkon) 2-2,5 órát. este 8 körül szoptatás közben szépen elalszik. tíz körül ébred és akkor megint szoptatni kell egy kicsit. aztán megint elalszik és kb. fél kettő- kettő között ébred. olyankor elkezd ordítani és mindegy hogy ringatom vagy szoptatom nem alszik el. ha leteszem a földre akkor elkezd játszani és nevetni (sötétben) és semmilyen praktikával nem tudom visszaaltatni. ha próbálom ordít. kb. két- három órát van ébren játszik közöttünk és elbolondozik és utána elálmosodik és elalszik közöttünk szopás közben ilyenkor alszik reggel nyolc-kilencig is. a kiságyba egyáltalán nem tudom letenni. próbáltam etetni nem kellett neki. próbáltam a fogára fájdalomcsillapítót adni. az sem segített. nem fáj semmilye csak nem akar aludni. hogy tudnám megtanítani hogy ilyenkor aludni kell mert éjszaka van? hogy tudnám a kiságyba szoktatni? Ha felébred hogy tudnám úgy visszaaltatni hogy ne ébredjen fel teljesenés legyen ébren órákig? Mitől lehet ez? Keressek fel szakorvost? Nagyon szépen fejlődik és nappal nagyon vidám és jókedvű! De már mi vagyunk nagyon fáradtak!!
    Segítségedet előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Minden gyerek átmegy ezen a korszakon, hogy nem tud éjjel visszaaludni. Az oka többrétű, egyrészt ebben a korban törnek át az őrlő- és szemfogak, ami sokkal kellemetlenebb és fájdalmasabb, mint a metszőfogak áttörése (ha nyálzik és a kezét rágja, akkor éjjelre kapjon Nurofent, különösen, ha meg van dagadva az ínye). A másik ok, hogy annyira érdekli a világ, hogy nem tud lazítani, kikapcsolni. Segíthet este elalvás előtt 1 csésze afrikai vörös tea (Rooibos), valamint ha ilyenkor éjjel, amikor megébred, magatok mellé veszitek és úgy alszik vissza, ezzel megtanulja, hogy rajta kívül mindenki más alszik, de nem szokik be az ágyatokba, hiszen az esti elalvás a saját ágyában történik.

  • Bogi

    2012. szeptember 18. kedd

    Kedves Ági!

    Köze 13 hónapos babámmal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Most kezdett el aktívan járni, szinte egész nap totyog a lakásban. Gondolom, hogy ez lehet az oka annak, hogy nappal alig alszik. Eddig kétszer aludt napközben, de az elmúlt két hétben vagy nem alszik egyáltalán, vagy csak 20-30 percet. A hangulata jó, sokat viccelődik, meg kiabál, mozog, de az álmosság jeleit mindig látom nála, és aggódom. Eddig nappal kétszer aludt 1-1,5 órát, ami most nagyon lecsökkent.
    Ahogy mondtam, olyan is előfordult, hogy nem aludt napközben. Egy ágyban alszunk, és úgy altatom (mi normál esetben 10 perc) hogy melléfekszem, énekelek, ő megnyugszik, és elalszik. Na de most, melléfekszem, énekel, simogatom, ő meg fogja magát és lemászik az ágyról, kimegy a szobából mosolyogva, ami persze édi és vicces, de rajta látszik, hogy álmos.
    A védőnő mondta, hogy ragaszkodjak a nappali alváshoz kitartóan, mert szükséges neki, ami persze egyértelmű számomra, de most minden nappali altatás előtt hiszti van.
    A védőnő azt is mondta, hogy lehet, hogy most áll át egy, hosszabb alvásra. Tettem egy próbát. Ebéd után fektettem le, addig játszottunk. Ő 20 perc után „kicsattogott” a szobából, keresve az újabb kalandlehetőségeket.
    Mit tegyek? Befolyásoljam az egy alvásra való átállását? Vagy várjak, és majd rendeződik magától?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Figyeld meg mikor álmos és akkor altasd, lehet, hogy ez már csak 1 alkalom napközben, ez sem probléma. Nem kell erőltetni, hogy hosszabban aludjon, ha nem igényli.

    • Ildikó

      2012. október 10. szerda

      Kedves Ági!

      Kislányunk tegnap volt 4 hónapos. Az éjszakái kezdettől fogva egész jók voltak. Kb. 1 hónapos koráig először 2-3 órakor kelt fel éjjel, aztán másodszor 5-6 óra körül, utána pedig még aludt kb. 9-ig. Mióta hazajöttünk a kórházból tartjuk az esti szertartást, kb. 8-kor fürdés, utána szopizás (csak anyatejet eszik), büfi, ringatás egy kis zene mellett, aztán fél 9-9 körül lefektetés. 1 hónapos kora után egyre később ébredt fel először – kb. 5-6 óra felé – és utána még visszaaludt kb. fél 9 – 9-ig. Sőt, olyan is volt néhány alkalommal, hogy már reggel 7 óra volt, mire először felébredt. Egy ideig nehéz volt a kiságyába letenni, azonnal sírni kezdett, de a te módszereddel (megnyugtatom, és leteszem mielőtt elalszik a kezemben) sikerült megtanulnia a kiságyban elaludni. Az lett a szokása, hogy mikor letettük, a bal oldalára fordult, az ujját a szájába vette (cumija nincsen) és szépen elaludt.
      Még nem volt két hónapos, amikor elkezdett hasra fordulni. Csinálta pár napig, de aztán abbahagyta a próbálkozást, mert amúgy sem szeretett így feküdni, folyton sírt, ha hasra tettük. Viszont mióta a fejét tudja emelni, azóta újra hasra fordul, gyakorlatilag egyfolytában. Tudom, hogy így jobban tetszik neki a világ, csak pár perc alatt elfárad, és akkor elkezd nyöszörögni, aztán sírni, és ilyenkor visszafordítjuk a hátára. De nem telik el 2 perc és ismét hasra fordul.
      És itt jönne a problémánk, hogy mikor letesszük aludni a kiságyba, már nem marad a szokásos baloldalon fekvős pozíciójában, hanem egyből hasra fordul. De így meg rögtön emeli a fejét, és nem teszi le, hanem nyöszörögni és sírni kezd. Hiába fordítjuk vissza a hátára, újra csak átfordul hasra. Emiatt az altatások gyakran fél vagy 1 órán keresztül tartanak. Pedig látjuk rajta, hogy fáradt, álmos; dörzsöli a szemét, nagyokat ásítozik, arcát a vállunkba fúrja, tehát ha csak az oldalán fekve maradna, fél percen belül elaludna. És végül már annyira fáradt, hogy ha kiemeljük megnyugtatni, azonnal elalszik. De aztán újra csak hasra fordul, mikor letesszük Közben arra is rájöttünk, hogy tud hason aludni, mert nappal is és este is azt csinálja, hogy valamikor álmában hasra fordul és úgy alszik. Ezért arra gondoltunk, hogy már biztosan inkább hason szeretne aludni, ezért megpróbáltuk eleve így letenni, de akkor is rögtön emeli a fejét, kepeszt, nyöszörög és sírni kezd. Eddig kb. 2-szer sikerült így elaludnia. Már másfél hónapja küzdünk ezzel a problémával, és teljesen tanácstalanok vagyunk. Ráadásul ezzel együtt megváltozott az éjszakai rendszer is. Ismét egyre hamarabb ébred, persze hason fekve. Nyöszörög, kepeszt és sírni kezd. Szinte napról-napra előbb kel fel, most már ott tartunk, hogy este 9 körül elalszik és éjjel 1-kor már fel is ébred, aztán utána fél 5- 5 körül. 5 óra után viszont nagyon nehezen alszik vissza. Volt olyan is, hogy 1 órát ébren volt, mire újra visszaaludt, hiába próbáltam ringatni is. Eleinte azt csináltam, hogy a korai ébredésekkor nem etettem meg rögtön, csak visszafordítottam a hasáról, és néhányszor vissza is aludt. De legtöbbször ez nem sikerült, és ezért inkább minden ébredéskor megetetem.
      Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy miért ébred most megint ilyen gyakran, és azt se tudom, hogy egyáltalán miért fordul folyamatosan hasra, ha nem tud úgy elaludni. Lehetséges, hogy megint gyakrabban lesz éhes, és azért kezdett ismét gyakrabban ébredni? A védőnő szerint a súlya megfelelő, szépen fejlődik, tehát úgy tűnik, hogy elég neki az a mennyiség, amit szopik. Most már gyorsabban és hatékonyabban is szopik, a korábbi 20-30 perc helyett csak 5-10 percig. Tápszerre a védőnő szerint sincs szükség, és én is azt szeretném ha csak anyatejet kaphatna még egy darabig.
      A napirendet 2 és fél hónapos korában vezettük be nála – alvás, evés, ébrenlét követik egymást a baba igénye szerint.
      Ezek alapján nem tudom, hogy miért változott meg ennyire az éjszakai rendszer. Arra is gondoltam már, hogy talán elindult a fogzás, mert a nyála folyik, és mindent egyből a szájába töm. Gyakran még szopizás közben is be akarja kapni az ujját. (De ez nem magyarázza meg az elalváskori hasra fordulást.)
      A nappali alvásai egyébként nem valami jók, leginkább csak 30-40 perceket alszik. Sokszor sírva ébred, persze ekkor is hason fekve. Utána meg még elalszik szopizás közben, tehát valószínű nem piheni ki magát eléggé. Elvétve fordul elő, hogy ennél többet alszik, de akkor meg 2,5 – 3 órát is egyben. Olyan nála nincs, hogy 1 óra alvás. Emiatt a napirend is elég kiszámíthatatlan. Egyedül az esti 8 órás fürdést próbáljuk nála pontosan tartani.
      Tudnál segíteni nekünk abban, hogy mit csinálunk rosszul? Hogy miért nem működik, már az, ami eddig működött? Mi zavarhatja meg a babát éjszaka, hogy megint ennyiszer ébred? Mit csináljunk, hogy meg tudjuk oldani ezt a problémát? Azt sem igazán tudom, hogy az esti elalvás előtt mennyit legyen ébren, mikor aludjon utoljára? Általában 2 órát szokott ébren lenni két alvás között.
      Segítségedet előre is köszönöm!

      Üdv:

      Ildikó

      • Vida Agi

        2012. október 17. szerda

        Szerintem, ha egyébként szépen tud hason is aludni, akkor ne fordítsátok át, hagyjátok, hogy megtalálja maga, hogyan kell megnyugtatnia saját magát hason, és úgy aludjon el. Addig ott lehetsz mellette, simogathatod a hátát, amíg el nem alszik. Pár alkalom után rá fog jönni, hogyan tud hason elaludni.

        Éjjel azért kel fel hamarabb, mert éhes. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. Teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni. Az esti elalvás előtt is legalább 2 órát legyen ébren, akkor vigyétek fürdeni, amikor már látszik rajta, hogy nagyon álmos.

  • MATE EDIT

    2012. szeptember 13. csütörtök

    Kedves Agi!
    En is alvasi problemaval fordulok hozzad.
    A kislanyom (3 es fel eves) nagyon gyakran felriad ejszaka es nem tudom megnyugtatni. Ha hozzaszolok akkor jobban sir ha meg hozza bujok akkor elkezd rugodni. Nem enged hozza kozeledni. Viszont amikor felebred akkor persze elfogad, az olembe bujik es elalszik. Ez normalis ? Ki fogja noni ? Valaszodat turelmetlenul varom es elore is koszonom. Edit

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Ezt a jelenséget pavor nocturnusnak hívják és 3-8 éves kor között gyakran előfordul. Ilyenkor a gyerek nincs teljesen magánál, akár 15-20 percig is sírhat. Csökkenteni lehet az ilyen ébredések számát, ha nem túlságosan fáradtan fekszik le a kicsi, ha estefelé már nem éri túl sok inger, nem tévézik, nincsenek túl mozgalmas programok, hanem inkább az este közeledtével lassul az élet: meseolvasás, csendes játék kislámpa fényénél stb. Ébresztgetni ilyenkor nem lehet és nem is kell a kisgyermeket, inkább öleld meg és fektesd vissza, melléfeküdve várd meg, amíg megnyugszik és elalszik. Általában iskoláskorra kinövik a gyerekek ezt a fajta alvászavart.

  • Zsember Katalin

    2012. szeptember 07. péntek

    Kedves Ágnes!

    Számomra nagy problémával szeretnék hozzád fordulni.
    2 éves a kislányom,Viki.Elég korán,már másfél hónaposan átaludta az éjszakákat és éjjel mindig nagyon jó baba volt általában.
    Egy ideje felfordult az alvási szokásai.Délután alig akar elaludni.Van úgy,hogy 1-1,5 órát fekszem vele az ágyban és nem hajlandó elaludni.Ha elalszik 3 körül,akkor alszik 5 fél hatig és este olyankor 10-11 óra mire elalszik Másnap reggel sokszor fél 10,10 óráig is képes aludni.Ha nem alszik el délután akkor sem alszik el hamarabb 10 óránál,de másnap délelőtt 10 órakor már keltenem kell,hogy felkeljen.
    Mit csináljak?Ne tegyem le délután aludni?Azzal ijesztgetnek,hogy buta lesz ha nem alszik délután.Éjjel viszont simán megalussza a 11-12 órát.
    Tanácstalan vagyok hogy most mivel teszek neki jót?
    Erőltessem a délutáni alvást vagy inkább hagyjam?De ha nem alszik délután estére már olyan fáradt,hogy agresszív lesz a fáradtságtól és nagyon hisztis.

    Megköszönném,ha segítenél nekem ebben a dologban.

    Köszönettel:
    Zsember Katalin

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      2 évesen már nem minden kisgyerek igényli a délutáni alvást, nem kell erőltetni. Nem igaz, hogy ettől butább lesz. Legyen minden nap egy kis csendespihenő, fekvéssel, meseolvasással, de ha nem alszik el ilyenkor az sem baj.

  • Vera

    2012. szeptember 06. csütörtök

    Kedves Ági!

    Fogzással kapcsolatban kérném a segítségedet. A kisfiam lassan egy hete nem fogadja el a pépeket (gyümölcs, zöldség), meg se kóstolja, összezárja a száját. Csak szopizik, semmi mást nem tudok adni neki. Eddig a dentinox bevált, de most akkor se nyitja ki a száját és nem szopizza az ujjamat se. Nincs hőemelkedése, aktív, de néha nyűgös lesz és pátyolgatásra vágyik. A jobb arcocskája bepirosodott. Éjjel nyöszörög és két óránként megébred, de nem sír. Vajon ezekre a tünetekre mi az ő alkati szere? Átnéztem a listát, de én nem találtam meg a neki megfelelőt. Tudnál segíteni? Előre is nagyon köszönöm!

    • Vera

      2012. szeptember 06. csütörtök

      Az kimaradt, hogy dörzsölgeti a fülét és olykor az orrát, ami nála az álmosság jele is, de mostanában akkor is ezt teszi, mikor még nem fáradt.

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      A piros arcocska egyértelmű jel, a Chamomilla az ő szere.

  • Laura

    2012. szeptember 05. szerda

    Kedves Ági!

    A következőt szeretném kérdezni:
    Kislányom most lesz egyéves. Eddig mindig szépen elaludt (esti szoptatás, beemelem a kiságyába, elfordul, és alszik), azonban egy-két hete, amióta elkezdett nőni a foga, nem megy a lefekvés. Az éjszakát egyébként szépen átalussza, s napközben sem mutatja jelét annak, hogy fogfájdalmat érezne.
    Eleinte csak az volt a baj, hogy a saját ágyában nem akart aludni. Fél óra sírás után bemásztam mellé, úgy altattam el. Mostanra viszont már rögtön a szopizás után elkezd sírni, se a simogatás, se a ringatás, éneklés, semmi nem segít. Fel-alá mászkál a szobában, amíg a sírásba bele nem fárad, s végül el nem alszik (a mi ágyunkban). Van-e ötleted, mi lehet a baj, mit javasolnál, mit tegyek? Előre is köszönöm válaszod!
    Üdvözlettel:

    Laura

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Lehet, hogy most már nem abban az időpontban álmos, mint eddig, hiszen ahogy a baba nő, egyre tovább tud ébrenlenni. Fektesd este egy kicsit később (30-60 perccel), mint eddig és könnyebben el tud majd aludni.

  • Ági

    2012. szeptember 03. hétfő

    Szia!
    A segítséged szeretném kérni. Már 2-3 hónapja a 20 hónapos lányom nagyon rosszul alszik. Ez úgy kezdődött,hogy nekem vizsgaidőszakom volt,és neki pont akkor jött egyszerre mind a 4 szemfoga. Akkor sokat felkelt éjszaka, és én hogy vizsga előtt tudjak pihenni is, ha felkelt beletettem a babakocsiba, hogy a ringatásra hamarabb elaludjon. Sajnos most eljutottunk odáig, hogy elalszik az ágyában vagy a mi ágyunkon, de ha mellette vagyok ha nem, keservesen elkezd sírni, sőt már átvág hisztis verekedős sírásba is. Ilyenkor babakocsiba berakom,és megnyugszik, elalszik, de az éjszaka folyamán képes többször is felkelni a babakocsiban is, és tologatni kell a babakocsit… ha megáll akkor már megy a sírás is, akár vigasztalhatatlan is tud lenni. El vagyok keseredve, mert most eljött a gyakorlati évem az egyetemen, lányom beszokott 3 hete a bölcsibe is (jelzem amit leírtam hamarabb kezdődött mint a bölcsibe szokatás) és én 3-4 órát alszom,mert tologatni kell a babakocsit. Mit tehetnék, hogy leszoktassam erről az egészről? Ha egyáltalán megszokásról van szó. Próbáltam a kiságyát is megdönteni mint a babakocsi fekve, de nem jártam sikerrel… az szomorít el, hogy mellettem sem akar jól aludni. Vannak kivételes napok, amikor képes végigaludni akár egy egész éjszakát,de ez 2hétben 1x. Szoktam neki adni viburcol kúpot, chamomilla-át, sőt ha nagyon keservesen sír akkor panadolt is… ritka amikor elalszik utána, és zavarmentes az álma. Szervi baja lehet? Vagy csak megszokás?Hogy tudnám leszoktatni kíméletesen?
    Segíts kérlek!
    Köszönöm szépen!
    Ági

    • Vida Agi

      2012. szeptember 23. vasárnap

      Ez az időszak arról szól, hogy a kicsi már nagyon akaratos, és ha valamihez ragaszkodik, akkor hisztizik érte. Tehát ez nem „valódi” sírás a szónak abban az értelmében, hogy ilyenkor nem segítséget kér, hanem arról szól, hogy követel tőled valamit, akar tőled valamit és azt erőlteti. Segíthet, ha pár napig nem te, hanem apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel is, vele ugyanis nem mer akkora hisztit csinálni, addig te bújj el és ne kerülj elő, bármi is történik. Az első alkalom nehezebb lesz, de minden alkalommal egyre könnyebben fog menni, a kicsi ugyanis rájön, hogy nincs ellenkezés és nem hisztizik többé már veled sem.
      Ha ez nem megoldható, akkor te is megteheted, hogy elalvás előtt bevezetsz egy esti rutint, dédelgetés, meseolvasás, aztán alvás. Kaphat egy alvósállatkát, akiről elmesélheted neki, hogy ő vigyáz rá éjjel, akivel összebújhat.

      Mivel melletted is rosszul alszik, valószínűleg valami zavarja álmában is, ami miatt nyugtalan. Ez lehet fogzás vagy a változások miatti nyugtalanság is, ezen segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj is.

  • Kata

    2012. augusztus 29. szerda

    Kedves Ági!
    18 hónapos kislányom minden éjszaka felébred és percre pontosan 2 órába telik, míg vissza alszik. Este 7 körül vacsorázik, nyolc környékén fürdés, alvás. Énekléssel, ringatással, cumival altatom és csukott szemmel, de még matató kézzel rakom be az ágyába. 11 tájékán garantáltan nyöszörög, vízzel megitatom, alszik tovább. 1-fél 2 környékén ébred újra, kínlódunk 2, 2és fél órát, amíg elalszik. Reggel 6 körül nyöszörög, 7körül kezd ébredezni, de az éjszakai műsortól függően van hogy 8-fél9, mire ténylegesen felébred. Lefekvés előtt csak vizet hajlandó inni. 11kor a védőnő tanácsára próbálom megetetni(tápszer), néha elfogadja, iszik belőle 1decit, néha majdnem 2 decit, de gyakran ordítva tiltakozik és újfent csak vizet kér. Egy ideig az egy órás ébredésnél megpróbáltam újra megetetni, többnyire sikerrel, de a védőnő szerint erről az evésről már le kéne szoknia, ezért azt kérte, próbáljuk meg legalább 4-ig kihúzni evés nélkül. Kihúzni, kihúzzuk, de ébren… Nem tudom, mitévő legyek… akárhogy próbálom elaltatni, nem megy.
    Felveszem, ringatom, megnyugszik, leteszem, sír. Hagyom, nem veszem ki, egy idő után(max.5perc, mert sajnos már rájött, merre tud kikapaszkodni…)bemegyek hozzá, de nem veszem ki, simogatom a hátát, fejét, amikor lecsendesedik, azt mondom, jó éjszakát és ott hagyom. 10 perc csend, aztán kezdődik újra az egész. Próbáltuk magunk közé fektetni, akkor is forgolódott, fogdosta a fülünket, felült, stb., még kevésbé tudott elaludni. Kérlek, adj tanácsot…
    Köszönöm, Kata

    • Eva

      2012. szeptember 05. szerda

      Kedves Ági!

      Tudom, hogy létezik fogadóóra a mindennapi felmerülő kérdésekre, azonban a következő igen messzinek tűnik annak tükrében, hogy a 8 hónapos kisfiam cca. 5 nap alatt lemerítette a családot:)
      A gond a következő: 9kor fürdés és cici után letesszük, és este 11-től reggelig óránként megébred (nem csak nyöszörög, fel is áll, és torkaszakadtából üvölt, mire bemegyek). Eddig sem aludta át az éjszakákat, maximum napokig, de erre a korra azért komoly reményeket fűztem a egészéjszakás alvásaimhoz:)
      11kor elkezdi, de cumival visszaájul 12-1-2kor is (nem is vesszük ki az ágyból), 3kor kérésére megetetem, de a 4órai kelésből már nem is lehet visszaaltatni, 3 napja már csak rajtam hajlandó aludni egy-két órácskát… Természetesen fogzik (két alsó már kibújt), és szépen az ágy mellett fel is áll, tehát minden oka meglehet a fentiek szerint, hogy megébredjen éjszaka (bár az óránkénti riasztást kicsit sokallom). A kérdésem a következő:
      1. Ha óránként bemegyek visszaaltatni és nem hagyom kicsit egyedül nyűgölődni, nem fog hozzászokni? Hogy tudom elkerülni, hogy ebből ne legyen hónapokig tartó éjszakázás?
      2. Este cicin alszik el, de éjszaka bizony kell a cumi és ha nyűgös és álmos, napközben is használjuk (nem szerettem volna, ha az ujját szopja), hibázok a cumival? Eddig nem volt gond, ha használtuk, de most rendesen beidegesedik, ha ezzel próbáljuk nyugtatni.
      Válaszod előre is köszönöm.

      • Vida Agi

        2012. szeptember 23. vasárnap

        1. a baba ahhoz szokik hozzá, hogy hogyan altatod vissza, ha megszokja, hogy mindig ugyanúgy történik a visszaaltatás, akkor valahányszor ébred ehhez fog ragaszkodni.
        2. A cumi nem gond, ha csak elalváshoz kapja, de nappal is, ha nyűgös megkaphatja, idővel magától le fog szokni róla.

  • Hercselné

    2012. augusztus 27. hétfő

    6 és fél hónapos a fiam és kb 2hónapja alvásproblémáink vannak!Rengeteget fel éjszaka állandóan mozog nyöszörög sír.Ha fel kelek hozzá cumit adok neki vagy teát és akkor vissza alszik.De éjszaka még egyszer eszik is(tápszeres).Bár nem kéne mert igy is 10kg .A dr.nő szerint nem fogzik igy nem tudom mi a baj.El vagyok keseredve mert nagyon fárasztó.Lehet azért van mert duckó?Vagy a sok mozgás?homeo kúpot is probáltam már!Kérem tanácsoljon valamit!

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Ennek több oka is lehet:

      1. Éhes Ahogy nő a baba súlya, megnő a tápanyagigénye is, így lehet, hogy nappal nem tud már eleget enni a súlyához képest és ezt szeretné éjszaka bepótolni. Próbáld meg, hogy az első ébredésnél megeteted, ha az éhség miatt ébredt, akkor utána jobban fog aludni.

      2. Fogzik: A fogzás első tünete nem az ínyen látszik, hanem onnan, hogy a baba sokat nyálzik és mindent a szájába tesz. Ha ezt tapasztalod rajta, akkor fogzik és a fogzásra való homeopátiás alkati szerekkel, vagy fájdalom esetén babáknak való fájdalomcsillapítóval segíthetsz rajta.

  • Mariann

    2012. augusztus 23. csütörtök

    Kedves Ági!
    A következőben kérném a segítséged.Kisfiam 12 hónapos.Sosem volt nagy alvó de az utóbbi időszak már rémálom.A lefekvés a következő képen zajlik.7-kor vacsora.Majd 8-kor fürdés.Ez +- 30 perc szokott lenni de általában betartjuk.Aztán lerakjuk az ágyába ,iszik cumi és szépen el is alszik.És innentől egész éjszaka kb 5-8 alkalommal kel.Van hogy minden alkalommal iszik de van hogy nem.Véglegesen olyan 6-7 között kel reggelizni.Utána már nem alszik vissza.Délelött szokott 1-1,5 órát aludni délután átlag 2-öt.Már kapott chamomill ch 15-öt de sajnos semmi változás.Egy időben volt hogy ha kimentünk a szobából akkor sírt de annak vége.Volt hogy hagytuk sírni (mert hogy csak „szórakozik” velünk) de annak nagyon nagy sírás lett a vége.Alig tudtuk megnyugtatni.Aztán vettünk borostyán láncot de az sem használt.8 foga kint van nem látok megduzzadva ínyt sehol.Most „tanulgat” járni.Egyébként egy izgő mozgó érdeklődő gyerek.Sokat vagyunk levegőn sétálunk játszóterezünk reménykedve hogy kellőképpen elfárad.Amikor este „fel kel” akkor általában nincs nyitva a szeme.Csak vergődik az ágyba és nyüszörög.
    Rajta is látom hogy fáradt.Sajnos sírdogálva ébred nem vidáman.Meg napközben is nyügös.
    Kérlek adj tanácsot mit tehetnék hogy elsősorban neki legyen jobb éjszakája.
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      Ha csak csukott szemmel forgolódik az ágyban és nyöszörög, akkor nem kell bemenni hozzá, hagyni kell, hogy maga aludjon vissza. A járástanulás miatt alszik most ilyen nyugtalanul, ha túllesz rajta, akkor elmúlik majd. Ha ez nem segít, akkor este egy csésze Rooibos tea segíthet a nyugodtabb alvásban.

  • Kinga

    2012. augusztus 21. kedd

    Kedves Ágnes!

    Két kérdéssel fordulok Önhöz:
    1. Könyvét olvasva (még nem értem a végére) azon merengtem, hogy az apának mi a szerepe a gyereknevelésben? Mindig a gyerek – anya kapcsolatról van szó, az apának tényleg nincsen szerepe? Kb. csak annyit tud hozzátenni a dologhoz, hogy megteremti a családi biztonságot? De miért van mégis bennem az a vágy, hogy a párom már most vegye ki a részét? Meséljen neki, beszéljen hozzá. Ő azt mondja, hogy ő ezt nem érzi, hülyén érezné magát, ne kényszerítsem rá. Mikortól fogja érezni az apaságot? Neki mi a szerepe?

    2. Van egy kutyánk, aki a lakásban velünk él. Kis családunk fontos része (tudom, hogy nem higénikus stb. de velünk alszik az ágyban – azt hiszem ez mindent elmond). Mikortól és hogyan szoktassam össze őket? A kutyát ‘tesztelem’ idegen gyerekeken, eléggé türelmes, kb. mindent megenged nekik.

    Köszönöm válaszát!
    Kinga

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      1. Ez meglehetősen filozófiai kérdés 🙂 Az apa (vagy ahogyan régen mondták: az atya) szerepe elsősorban a teremtés és a rend fenntartása, az élet feltételeinek biztosítása volt a régi időkben. Ő volt a törzsfőnök, vezette a családot. Manapság ez abban változott meg, hogy a férfiak nem igazán tudják, mi is a szerepük. Egyrészt továbbra is elvárás, hogy az apa legyen a családfenntartó, ugyanakkor egyre több női feladatból is elvárják, hogy kivegye a részből, hogy partner legyen ebben is. Ennek folyományaként a férfiak nem is tudják igazán, mi lenne a feladatuk. Ráadásul nincsenek jó szerepmodelleik sem, hiszen a ma szülővé váló generáció szülei sem nyújtottak már kellőképpen szilárd szerepeket, amit le lehetne másolni. Tehát leginkább a párok kapcsolatán, elhatározásán, a közösen kitalált szabályokon múlik, mi lesz a szerepe az apának a családban.

      2. A kutyák általában hamar megbarátkoznak a kisgyerekkel, főként, ha nem túl idős kutyáról van szó, aki esetleg féltékeny lehet a kicsire.

  • Kinga

    2012. augusztus 20. hétfő

    Kedves Ági,

    már a könyvét is megrendeltem, de nehezen határozom el magam…
    6 hónapos volt a kisfiam tegnap. Kb július elején kezdődött, hogy éjjelente 1, 1,5 óránként ébred, cicizik kb 2-3 percet, majd visszaalszik. Már oda jutottunk, hoyg bent alszom vele a szobájában, s oda veszem magam mellé az első ébredésénél, s ha nincs erőm, ott is marad velem reggelig. Sokszor megébred, nagyon, s ha kap cicit, minden rendben van. Nem nyűgös egyébként nappal, jó kedélyű kis fickó, semmi különös nem látszik rajta nappal, persze, őt nem viseli meg az éjszakai ébrenlét. Arra gondolok, hogy lassan le kellene szoktatnom erről a hatalmas cici imádatról. Nem teszek rosszat, ha csak akkor veszem fel éjjel, amikor valóban éhes (éhesnek kellene lennie) 3-4 óránként?

    Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!

    Üdv.:

    Kinga

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      Nem a cicivel van gond. Nem azért ébred, mert szopizni akar, hanem valami más miatt ébred fel és mivel arra szoktattad, hogy cicivel aludjon vissza, ezért ragaszkodik ehhez a szokásához. Tehát elsőként azt az okot kell megtalálnod, ami miatt felébred, másrészt ha ébred, akkor meg kell tanítanod másként visszaaludni, mint cicivel.
      Az ébredések oka ebben a korban leggyakrabban a fogzás. Ha nappal is látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan fogzik. Fogzáskönnyítő szerekkel tudsz segíteni rajta, elsősorban a homeopátiát javaslom, erről bővebbet a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.
      Az önálló visszaalvásra szoktatásról: Ha egyébként vissza tud aludni segítség nélkül is ilyenkor, akkor hagyhatod neki, nem kell odamenni hozzá, csak amikor tényleg éhes.

  • Kata

    2012. augusztus 17. péntek

    Kedves Ági!
    Örömmel olvastam a cikket és a kérdés-válaszokat. Azonban nem találtam hasonlót a mi problémánkhoz.
    Kisfiam ma 9 hónapos. Kint van 6 foga, most jön az alsó két oldalsó metsző fogacskája. Mászik és önállóan megkapaszkodva feláll. Pár napja már nem fogadja el a cicit (reggel és elalvás előtt szoktam szopikáztatni).
    A gond az, hogy éjszakánként szinte óránként felébred.
    Megitatom (jó sok vizet megiszik) és alszik tovább. 1-2 órát. Ez már több hónapja így megy.
    Mit javasolsz?
    A napirendje úgy alakul, hogy reggel 8 körül ébred, napközben 2x alszik. Először 11 körül, majd 3 körül 1-1 órát, vagy néha többet is. Este viszont jó későn is alszik el. Fürdés után adunk neki tejpépet, azt megeszi, de szinte felélénkül tőle…
    Mi az ilyen korú baba alvásigénye? Délelőtt sajnos nem tudom nem elaltatni, nem tudjuk kihagyni az alvást. Nagyon sír, kívánja az alvást…
    Amiket kipróbáltunk: fogzási fájdalom enyhítésére: homeopátiás szerek, Nurofen, Panadol – persze nem egyszerre :-), később lefektetni este (kifulladásig fárasztani), fürdés előtt megetetni tejpéppel, stb…
    Mit javasolt, mit tegyünk másképp?
    Nagyon szépen megköszönném, ha válaszolnál.

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      A gyakori ébredés hátterében az is állhat, hogy éjszaka éhes. Ahogy nő a baba súlya, úgy nő a táplálékigénye is, ezért előfordulhat, hogy a korábban éjjel nem evő baba, megint megéhezik éjszaka. Próbáld meg az első ébredéskor megetetni, és akkor a következő ébredés későbbre csúszik majd. És ne aludjatok vele egy szobában, mert így a ti zajaitokra is felébredhet ilyen gyakran.

      Ebben a korban éjjel 10-13, nappal 2×1,-1,5 vagy 1×2-4 óra az alvásigény.

  • kinga

    2012. augusztus 14. kedd

    Kedves Ági,
    kisfiam 17 hónapos. Úgy alszik el, hogy énekelek neki kicsit, beteszem az ágyába és dúdolok addig mellette amíg el nem alszik. Ez gyorsan megy.Éjszaka még sokszor felébred és csak akkor nyugszik meg ha ugyanúgy dúdolok neki kicsit és hamar visszaalszik( ez úgy megy, hogy egy szobában alszom vele). Szeretném ha már egyedül is vissza tudna aludni én meg szeretnék apukájával egy szobába költözni. Milyen módszert javasolsz? Hogy tanítsam meg egyedül elaludni? És ha ez sikerül akkor vissza is fog tudni egyedül?
    nagyon köszönöm,kinga

  • Juli

    2012. július 24. kedd

    Kedves Ági!

    8 hetes kislányom nappali alvásával, altatásával kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. Nagyon érzékeny hasú kisbaba, csak anyatejet kap. A hasfájás a harmadik héten jelentkezett, azóta hol rossz, hol még rosszabb. Próbáltunk mindent és mindennek az ellenkezőjét is, infacol, gripe water, chamomilla, babatea,, szélcső, idöre etetés, igény szerint etetés, masszirozás…én most már egy hete diétázok, se tejterméket, se tojást, se búzát se kukoricát neme eszem. Egy ideig úgy tűnt javult a helyzet most azoban ugyanott vagyunk. Nappal nem tudom őt elatatni, se cicin, se cumival, se ringatva. Néha kend0pben elalszik, talán akkor legalább ki tudja pihenni magát szegény. Mit nem próbáltunk még?

    • Vida Agi

      2012. augusztus 05. vasárnap

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, előfordulhat, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Vas Viktória

    2012. július 24. kedd

    Kedves Ági!
    Egy hete 3 éves kislányom éjjel sírva kiabált nekem.Akkor nem akart egyedül visszaaludni.Megértettem.Gondolom,rosszat álmodott.
    Két nap múlva elkezdte mondogatni,hogy nem akar aludni,nem szeretne aludni.Ebéd után is,este is ezt mondogatja.Nehezen is alszik el.
    Ennyire mély nyomot hagyott benne,hogy rosszat álmodott?Vagy miért reagál minden alvásra így.
    Kiskora óta rossz alvó.Igaz,Pár hete már csak egyszer kelt fel éjjel.De most megint 2-szer,3-szor ébred éjszaka.
    Már nem vagyok okos.
    Miért nem akar aludni?

    • Vida Agi

      2012. augusztus 05. vasárnap

      Ebben a korban már sok kisgyermek fél a sötétben, megijesztik az álmok. Segíthet egy kis éjjeli fény, ami a szobájában ég éjjel, egy alvósállatka, amiről elmeséled neki, hogy egész éjjel vele lesz és vigyáz az álmára.

  • Briget

    2012. július 21. szombat

    Kedves Ági!

    Köszönöm a hírlevelet, nagyon hasznos dolgokat olvasok benne.
    Gondoltam én is megkérdezem, hogy mi a véleményed a mi esetünkről.

    Levente kisfiam 6 hónapos, 9, 5 kiló és van két foga. Már 2-3 hónapos korától
    két óránként szopizott, nem csak a fejlődési ugrások idején, nem tudtam követni,
    ami miatt kicsi lelkiismeret furdalásom volt . Úgy tűnt, mintha sosem lenne komfortos , sokat sírt. Így 5 hónapos korától ki kellett egészíteni tápszerrel, és 3 hete pedig már a hozzátáplálást kezdtük el. Már jól forog, ha a kezemet fogja felül. Ahogy írtad is már nem sír annyit, csak ha komoly az oka.
    Napközben több helyszínen játszunk v játszik ez bevált. Az alvása, ami problémát okoz sajnos főként a férjemnek , aki dolgozni jár, de nekem is hiszen a napi teendők mellett nem lenne rossz aludni.

    Már olvastam az Álomba ringató praktikáidat, amelyből egy lényeges elem, az ellazulás – puszta tényétől igen jó eredményeket értünk el. Este már 8 körül nyűgösködés indul , jön a fürcsi és fél 9 körül már alszik. Az éjszakát a foga olykor megzavarja, de ezt is kezelni tudjuk és felismerjük. Ami viszont már két hónapja megy az, hogy 4 órakor megébred mindennap. Ez olyan , hogy a lábát a rácsba veri és sírás előtt van , de nincs ébren. Aztán ha nem adjuk oda a cumit lassan fel is ébred. Ha oda adjuk , akkor ez az ébredés eltart 6 -ig, de még 2-3 szor újra kiesik a cumi és újra visszatesszük, hiszen fel nem ébred , olyan mint aki aludna dörzsöli a szemét, nyöszörög és a lábát a rácsba veri.
    Mostanra ez nem tünik jó megoldásnak, de próbáltam már hogy húzom az időt és egy órával később fektetem, igaz ez kínlódós, hiszen álmos, de három napig aludt 10-től negyed 6 ig, majd újra megébredt 4 kor. Lehet még próbálnom kellett volna? Viszont úgy éreztem, hogy álmos és kínlódás, hogy várjunk még egy órát az alvással.
    Napközben délelőtt alszik egy órát, délután egyben 2 órát és még egy fél órát 5 körül.
    Fáradtak vagyunk a férjemmel és jó lenne rendezni a hajnali mizériát.

    Köszönöm, ha megírod a tanácsod a problémánkra!

    Üdvözlettel: Briget

    • Vida Agi

      2012. július 23. hétfő

      Szerintem éhes hajnali 4-kor, ezért ébred fel és ezért van az, hogy bár a cumi átmenetileg becsapja, de azért még éhes marad, ezért újra meg újra felébred. Ahogy nő a baba, nő a tápanyagigénye is, ezért lehet, hogy a korábban éjjel nem ébredő baba újra felébred és enni kér, ez teljesen normális jelenség, ilyenkor nyugodtan etesd meg és jól fog aludni tovább.

  • renata314

    2012. július 17. kedd

    kedves Ágnes!
    Kislányom 14 hónapos,az éjszakai alvással van most gondunk.vagyis a felkeléssel.eddig is felkelt szinte minden éjszaka 1x-2x-3x,cumi vissza,simi és visszaaludt(kiságyban).most viszont nem akar visszaaludni,csak ha kiveszem elringatom,de amint kimegyek a szobábol sirni kezd.ha már ki vagyok merülve beviszem magunkhoz,ott általában szépen visszaalszik.de ez igy nem jó,tudom.Hogyan tudnék ezen változtani?Hozzátartozik még a dologhoz hogy nappal a nagyágyban alszik mert ő 1 alvás alatt 2x-3x felkel,ugyanugy simi,cumi,visszaalszik,de ha nem vagyok ott,akkor egyből felkel,és igy jobban figyelni tudom mikor kel fel hogy visszaaltassam.Nemtudom mitévő legyek!

    • Vida Agi

      2012. július 23. hétfő

      Miért lenne rossz, ha veletek alszik? Tedd nyugodtan oda magad mellé, ebben a korban erre nagy szüksége van, és így mindegyikőtök jól alszik majd. Idővel kinövi ezt a szokását és nem akar már átmenni hozzátok aludni.

  • Ági

    2012. július 10. kedd

    Kedves Ági!

    A többiekhez hasonlóan én is a segítségedet szeretném kérni. A mi lányunk, Alíz holnap lesz 3 hetes és egy kisanygal 🙂
    Születése óta tápszeres hozzátáplálással eszünk, mert még sajnos nincs elég mennyiségű anyatejem. Ez remélhetőleg változni fog a későbbiekben, hiszen már most több mint duplájára nőtt az anyatej mennyisége, viszont még mindig kb 50-50%-os arányban eszünk ciciről és cumisüvegből.

    Lányunkat születése után kb 1,5-2 hétig folyamatosan keltettük 3 óránként, majd kb egy hete elkezdtük megvárni, míg magától kér enni. Ettől tartottunk egy picit, hiszen szinte egész nap a hangját se lehetett hallani. Most is, amikor éhes, akkor fel-fel nyöszörög egy párat és aztán várja a fejleményeket. Az estét végigálmodjuk közösen. Az esti fürdés és evést követően kb 5-6 órát tudunk egyfolytában aludni, aminek nagyon örülök! 🙂

    A kérdés a fentiek tükrében, amiben a segítségedet szeretném kérni a következő: múlt hét csütörtök óta jelentkezik nálunk napi egy-kétszer egy 3 órás nyűglődés, amit általában kisebb-nagyobb ordítások tarkítanak. Először csütörtökön a reggeli etetés után a következő etetésig nyűgösködött Alíz, majd pénteken vendégek jöttek és végigkínlódtuk a látogatók hadát. Szerintem túl fáradt volt Alíz, viszont az élmények felizgatták és így nem tudott visszaaludni. Másnap ismét egy látogató, kicsivel nyugodtabb körülmények, mégis az eredmény hasonló. Két etetés után is a kezemben sírta álomba magát Alíz. Vasárnap nem voltak vendégek, de sajnos az alvás se ment olyan könnyen. Evés, majd nézelődés és végül a pihentető álom helyett ismét fent.
    Tegnap ismét folytatódott ez a sorozat és úgy tűnik a ma se volt kivétel. Most ettünk aztán játszottunk és az alvás az etetés végétől (14:06) majdnem 2 óra alatt sikerült csak (15:45). A kezemben sírdogált Alíz, cumizott, majd besötétítettem és becsuktam minden ablakot, hogy ne jöjjön be zaj, végül az ágyikójában sikerült elaludni.

    Valamit rosszul csinálunk? Általában a kezemben próbálom meg elaltatni ilyenkor, viszont valószínűleg új módszert kell majd bevetni, hiszen egy pár hét / hónap és túl nehéz lesz majd Alíz.
    Lehet, hogy fáj a hasa? Csütörtök előtt ezzel semmi probléma nem volt. Széklet kb 3 naponta szokott lenni, pukik viszont szinte folyamatosan 🙂

    Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszod és segítséged! 🙂

    Ági

    • Ági

      2012. július 11. szerda

      Kedves Ági!

      Elfelejtettem megírni, hogy amióta nem keltünk, kb 3,5-4 óránként eszünk, kivétel amikor Alíz sírdogál.

      Az esti alvást úgy látszik elkiabáltam, hiszen a legutolsó esténk eléggé mozgalmasra sikerült. Este 8-kor fürdés és evés, majd kb hajnali kettőig alvás és utána egészen 5-ig nyöszörgés, majd evés és alvás 9-ig. Ekkor ettünk, majd két nagy hányás következett még büfi előtt, bár már evés után kb 5 perccel, vagyis nem azonnal büfiztettem. Ez gond? Hányás után 70 g-ot ettünk. Lehet, hogy túletettem? Mindig jelezni szokta, amikor végzett…

      Ezt követően rögtön alvás (kb 10:15-ig ettünk) és most 11-től megint sírdogálás (valószínűleg mert csuklott). Most alvás, de nem tudom, meddig. Ez így normális?

      Valamit esetleg másképpen kellene?

      Köszönöm szépen és szép napot!

      Ági

      • Ági

        2012. július 11. szerda

        mármint hányás után 70 g maradt meg az evésből

      • Vida Agi

        2012. július 21. szombat

        Ez így teljesen normális. Kicsi még, néha túleszi magát, nagyokat bukik, ezzel nincs gond, hagyd, hogy magától egyen és annyit, amennyi jólesik neki.

    • Vida Agi

      2012. július 21. szombat

      3 hetesen még nagyon érzékeny a baba a változásokra, frontokra és ebben a korban szokott kezdődni a hasfájás is, ezért lehetnek nyűgösebb periódusai. A hasfájáson többféle módon segíthetsz, itt írtam róluk: http://www.kismamablog.hu/gyermekbeteseg/hasfajas

  • Igaz Aniko

    2012. július 07. szombat

    Kedves Agi

    Vegigolvastam az elottem kerdezoket, de nem igen talaltam hasonlo esetet, ezert szeretnem a segitsegedet kerni. Kislanyunk 2 es fel eves, nyugodt kiegyensulyozott gyerek. 1 eves kora ota megszokott , hogy este illetve delutan bevisszuk az agyaba, joejt puszi, kis langyos tej, es magatol elaludt, ha kellett neki, bekapcsolta maganak a zenelo kis dobozat es sokszor o kerte, hogy csukjuk be a szobaja ajtajat. Kb. 2 hete, egyik naprol a masikra, iszonyatos hiszti lett a lefekvesekbol. Nem hajlando egyedul maradni a szobajaban, kiabal, sir, felall az agyaban. Ilyenkor varok egy kicsit, bemegyek hozza, neha a karomba kerezkedik, de aztan mutogat a kisagyaba, hogy vissza akar menni. Keri, hogy simogassam a hatat. Van ugy hogy csak leulok melle es nem szolok hozza, becsukott szemmel ulok, mintha en is aludnek. Igy kb. 20-30 perc mire elalszik. Ferjemmel vegigragtunk mindent, hogy mi tortenhetett, de semmi nem valtozott, ugyan ugy csinalunk mindent mint elotte. Meselni nem tudok neki, mert akkor ki akar maszni az agybol es o akarja a konyvet nezegetni, amitol csak jobban felebred. Ha nagy nehezen elalszik akkor 11-12 ora hosszat is alszik, azzal nincs gond. Mindig is jo alvo volt, „elkenyeztetett” minket es most itt allunk es fogalmunk sincs mi lehet a baj. A mi agyunkba is bevittem parszor, de onnan menekul, vissza a sajat szobajaba, meg ha beteg, lazas akkor sem akar ott maradni (nem is eroltetem )Kerlek ird meg ha van valami otleted, mit csinalhatnank meg.Koszonom. Aniko

    • Vida Agi

      2012. július 12. csütörtök

      Ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek, a félelem a sötéttől, segíthet, ha egy kis lámpát kapcsolsz neki a szobájában (éjszakai fény vagy lávalámpa a legjobb, hogy ne legyen akkora nagy fénye)

  • Gabriella

    2012. június 28. csütörtök

    Kedves Ági,
    kisfiam 13 hónapos. az alvásával folyamatosan problémánk van. hol jobban hol rosszabbul alszik. az első 2 hónapban szinte egész éjjel sírt, aztán pár hónap nagyon jó volt, csak 1x kelt fel enni. most aztán, jöttt a mozgás és a fogzás, és ezzel a sokszori ébredés.
    jelenleg 5 foga van, most jött ki az 5ik. már 1 hónapja stabilan jár.
    pár hete még aludt 8-9 órát is egyben, és apa ment be hozzá éjjel ha felkelt, én csak reggel 4-5 körül, mikor tudtam, hogy éhes. még szopizik.
    de 1 hete hogy elkezdett kijönni az 5ik foga, és mi után kibújt most, azóta nem változott az alvása. van hogy 2-3 óránként is felkel. csak cicivel tudom megnyugtatni. ilyenkor szopizik elég rendesen. és apa sem tudja mostanság visszaaltatni.
    már elég sok homeopátiás szert próbáltunk fogra. semmi sem segített.
    nagyon tanácsatalan és fárad vagyok.
    mi lehet az oka ennek a hullámzó alvásnak?

    köszönöm szépne
    Gabi

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Most nagyon meleg van, ezért is ébredhet gyakrabban a baba, mert szomjas, ezért szopizik olyan sokat. Adjatok neki vizet, amikor ébred és segíthet az is, ha csak egy pelusban alszik éjszaka vékony takaróval.

    • Majsai-Kovács Gabriella

      2012. július 16. hétfő

      KEdves Ági,

      sajnos hiába az enyhe idő. sajnos az alvása nem javult. sőt egyre rosszabb lett. már nem hajlandó csak mellettem elaludni, mikr éjjel felébred. így is 2,5óránként kel.
      már nagyon tanácstalan vagyok és nagyon fáradt.
      látom, hogy jön foga, de a panadol sziruppal sem aludtunk jobban.

      szerinted mi lehet a probléma?

      • Vida Agi

        2012. július 23. hétfő

        Ennek 3 oka lehet:
        1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

        2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

        3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • Emma

    2012. június 25. hétfő

    Szia Ági,

    a problémám a következő: kisfiam császármetszéssel született, már a második napon szopizni kezdett, szerencsére rengeteg tejem volt. 5 hónapos koráig átaludta az éjszakát és még enni sem kelt fel. Azóta pedig minden éjszaka felvagyunk. Van, hogy csak odaadom neki az alvós állatkáját, de van hogy annyira felébred, hogy játszani akar, van hogy annyira sír, hogy attól félek hányni fog. Én mindent próbálok ugyanúgy csinálni, de sajnos mégis ez van. Már nem szopik, ezért vagy laza teát kap, vagy ha „játékosan” ébred, csak a tápszer nyugtatja meg. 5 foga kint van, és adom neki a Viburcolt, de nem segít, könnyebb vele, de a felébredések megmaradtak. Illetve nem is szeretném rászoktatni. Már elindulni próbál és napközben is rengeteget mozog, de nagyon sokszor csak a kézben szeretne lenni, éjszaka is sokszor csak ott tud megnyugodni. Lehet esetleg hiperaktív is? Mit tudnék tenni, hogy segítsek neki átaludni az éjszakát.

    • Emma

      2012. június 25. hétfő

      Azt elfelejtettem, hogy napközben is csak 2 órát alszik, és azt is elég nyugtalanul.

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Ennek semmi köze a hiperaktivitáshoz, a babák több, mint 70%-a ugyanezt csinálja ebben a korban. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Andrea

    2012. június 18. hétfő

    Kedves Ágnes,
    6,5 hónapos a kisfiúnk. Ezidáig gyönyörűen átaludta az éjszakákat, nálunk este mindent a papával csinál, ő eteti, fekteti. A szertartás intenzív játék mikor hazajön papa, majd mama beolajozza, fürcsi, kajcsi, mese, maci forgó az ágyban és alszik. Pár napja, talán csak a nagy meleg miatt, a maci forgózás után nem alszik be, hanem többször felsír, be kell hozzá menni, kicsit felvenni, cirógatni, éjjel is többször felsír, úgy hogy úgyszintén be kell hozzá menni megnyugtatni, de alszik vissza szépen (2-3x). A kérdés az az lenne, hogy ennyi idősen is jelentkezhet-e már a szeparációs szorongás, vagy az még korai?! A napokban előfordult, hogy napközben 2x velem, vagyis mamával aludt, egyszer meg papával. Ez is gond lehet, mindössze 3xi alkalom? Köszönöm

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Ezt nem szeparációs szorongás okozza, hanem vagy a nagy meleg miatt nem tud olyan mélyen aludni és ezért riad fel, vagy pedig a kezdődő fogzás az ok. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor ez állhat a háttérben, homeopátiás szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Lilla

    2012. június 15. péntek

    Kedves Ági! A segítségedet szeretném kérni 10 hetes fiam alvásproblémájával kapcsolatban. Születése óta hasfájós, ez a helyzet a 6. hét illetve a gripe water adása óta javult, de úgy gondolom, hogy még most is fáj a hasa.Erre abból gondolok, hogy nagyon nyugtalanul alszik, szóval gondolom a probléma legfőképp ebből fakad, de nem tudom, hogy esetleg én mit csinálok rosszul. Már valamennyire kialakult a napirendje, este kb fél 7-től alszik hajnal 5-6ig, az éjszaka folyamán először kb 11 körül ébred fel (ez abból áll, hogy elkezd folyamatosan erőlködni, nyomni,fejét ide-oda forgatja mindaddig, amíg emiatt fel nem ébred), ilyenkor enni nem kér, felveszem, visszaalszik, ilyenkor hasra rakom le (este háton alszik el cumival magától, hasra nem tudom rakni, mert úgy csak a fejét forgatja ide-oda, aztán el kezd sírni…).Ezután kb. 2-3 körül ébred újra, ilyenkor eszik, majd újra visszaalszik és hasra rakom le. Majd kb 5 körül megint megébred az erőlködésére, ilyenkor beveszem magam mellé az ágyba és még 7ig „alszunk” – cumival, de ha kiesik, megébred, és persze közben folyamatosan nyom, erőlködik, ilyenkor puki jön neki.7 kor eszik, majd kb fél kilenc körül alszik el újra.(Majd fél 12 és fél 3 körül alszik, 6kor fürdés és fél 7kor alvás)A sorrend mindig evés, büfi, pelenkázás, játék, alvás. Az altatás mindig úgy történik, hogy amikor már nagyon nyűgös,esetleg már sír is, akkor lerakom a kiságyba cumival és elalszik, ha elsőre nem sikerül, akkor kiveszem, megnyugtatom, lerakom és alszik, a lényeg, hogy mindig törekszem arra, hogy a kiságyba úgy kerüljön, hogy még nem alszik teljesen. De sajnos fél óra múlva szinte óramű pontossággal mindig felébred. és itt van a probléma, mert még látom rajta, hogy aludna, de képtelen visszaaludni, cumival sem (persze a cumi folyamatosan kiesik a szájából), csak vergődik a kiságyban, erőlködik, nyom, mindaddig, amíg el nem kezd ordítani, ekkor ha azt akarom, hogy még aludjon, akkor kiveszem és a kezemben még gond nélkül alszik akár 1 órát is. Próbáltam lerakni őt, miután elaludt, de akár 5-10-20 perc múlva rakom őt le, öt percen belül mindig megébred. Szóval ha azt akarom, hogy kialudja magát, akkor a fél órás kiságyas alvás után a kezemben altatom őt tovább…Nem tudom, hogy lehetne őt visszaaltatni, úgy hogy az ágyában maradjon. Megpróbáltam már kivinni őt ilyenkor babakocsival, de abban sem alszik vissza.Egyébként szerintem egy eleve nagyon ragaszkodós, közelséget igénylő baba. 7 hetes kora óta kap pótlást, illetve a kakilással is vannak gondjai, nem tud magától kakilni ( vagy meg kell törölnöm a popsiját, vagy hőmérő) ha várok, amíg magától nem jön, akkor nagyon nyűgös, sírós. Egy kicsit hosszúra sikerült ,de szeretném, ha látnád a körülményeket, folyamatosan olvasom az írásaidat, sokat tanultam belőle, de erre a problémára nem tudok megoldást.Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Ez nem klasszikus hasfájás, hanem az evés miatt beindul az emésztése és emiatt kel fel. Evés előtt egy kiskanál Gripe Water segíthet ezen, valamint szükség lehet tápszerváltásra is, mert ez is okozhatja a szorulást. Mindenképpen konzultálj ezügyben mihamarabb orvossal, mert a kakigondok okozzák az alvásproblémákat is.

  • Évi

    2012. június 14. csütörtök

    Szia Ági!

    9 hónapos kisfiam kb 2 hónapos kora óta rossz alvó. Éjszaka többször felkelt, napközben fél órákat alszik és fáradtan ébred. Beleestünk mi is abba a hibába, hogy ringatva altattuk. Mostmár több mint egy hónapja nem ringatom el, hanem egy pár percet ringatom és dúdolok neki, majd lerakom az ágyába. Ekkor jön a sírás/üvöltés, bemegyek hozzá időközönként megsimogatom, beszélek hozzá és kijövök. Először sokára aludt el, majd egyre kevesebb sírással, de mindig sírással, mostanában újból sokat sír. Mióta ezt csináljuk az éjszakák rendeződtek, már csak egyszer kelünk ekkor szopizik és alszik tovább. Viszont nagyon zavar, hogy mindig sírva alszik el, rögtön sír, amint az ágyába rakom. Lehet az is gond, hogy sokszor elalszik cicin, nem pedig önállóan.
    Aggódok, hogy nehogy egész életére rossz alvót csináljak belőle. Mit tanácsolsz mit tegyek, hogy egyedül el tudjon aludni vagy ezzel a módszerrel próbálkozzak tovább?

    • Vida Agi

      2012. június 23. szombat

      Nem kell aggódnod, ezzel nem csinálsz belőle egész életére rossz alvót, a nehéz elalvás életkori sajátosság (annyira nyitottak ebben a korban, annyira sok mindent akarnak megtanulni, olyan gyorsan fejlődnek, hogy nehezen tudnak ellazulni és kikapcsolni elalváskor), amit kinő majd.
      Próbáld meg azt, hogy ugyanúgy ringatod és dúdolsz neki, mint eddig, de megvárod, amíg el nem lazul (nem kell teljesen elaludnia, de ne legyen már nagyon éber) és akkor teszed le. Utána pedig ugyanazt tedd, mint eddig. Nyugtasd meg, ha sír, de ne altasd el teljesen.

  • Anikó

    2012. június 11. hétfő

    Szia Ági!

    nagy a gondom…
    Az én 27 hónapos kicsi lányom elesett motorral, és kitört egy foga, meg pár befordult. Ennek következtében nem kaphat cumit a doktor javaslatára. történt ez 1 hete, és azóta nincs nyugodt alvása. Ha jön a délutáni, vagy az éjszakai lefekvés, üvöltés kíséri az egészet. A saját ágyában egyáltalán nem hajlandó aludni. Próbáltam már, hogy ott ülök mellette, fogom akár a kis kezét, de nem nyugtatja meg semmi, csak az, ha összebújhat velem egy ágyban, ami igazából engem nem zavar, de azért félek, h ez egyenes útja annak, hogy beszokjon a szülei ágyába. Nem tudom mi tévő legyek, hagyjam pár napig még, és talán elmúlik ez majd szép fokozatosan, vagy hallgassam azt, hogy akár órákig üvölt az éjszakában, amíg végül a kimerültségtől elalszik. Tudni kell, hogy elég kitartó, ez eltarthat akár 2-3 órát is, amibe én is beleőrülök..
    Kislányom nagyon értelmes, már jó régóta folyékonyan, választékosan beszél, rengeteg mondókát, dalt tud, sokat olvasok neki. Eddig az alvásával nem volt gond, délután 3 órát aludt, este fürdés után mese, megkapta a kis cumikáját, mackóját, jó éjszakát, és reggelig aludt. Cumit kizárólag alváshoz kért. Most hogy nincs cumi, a nappali viselkedésében is észrevehető a cumi hiány, olyan düh kitörései vannak, amit még nem tapasztaltunk, toporzékol, csapkod, csak pislogunk, hogy mit ki nem vált belőle mindez.
    A cumit közben odaadta a játékboltban a pénztárosnak, hogy cserébe kér játékot, egy babát választott, többször elbáboztuk neki a történteket, de nincs hatás…tudom türelem kell, de javulás sem észrevehető. Szóval várom tanácsod mitévők legyünk??, kapja vissza a cumit, tudva azt hogy a foga ferde lesz?, vagy????
    Nem szeretném, hogy nagy trauma érje a kicsi lelkét…

    Köszönettel:
    Anikó

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      A cumi nála az elalvási szokás része volt és most azért nem tud elaludni, mert még nem alakult ki helyette más szokás, ahogyan elalhatna. Normál esetben a kisgyerektől nem kell elvenni a cumit, 3-4 éves kor körül már többnyire maguktól megtalálják az elalvás más módját és elhagyják a cumit. Egyáltalán nem gond, ha most melléfeküdve altatod el, de megteheted azt is, hogy kialakuljon egy új alvási rítus, hogy esténként mesét olvastok, aztán leoltjátok a lámpát és a sötétben mesét mondasz neki fejből, esetleg kaphat egy alvósállatkát is, akivel összebújhat alváskor.

  • ÉDES KATALIN

    2012. június 11. hétfő

    KEDVES ÁGI,
    AZ ÉN LÁNYOM 10 HÓNAPOS MÚLT, NAGYON ÉDES ÉS AKTÍV GYEREK. MÁR HÓNAPOK ÓTA FELÁLL ÜGYESEN MÁSZIK ÉS 10-15 MP-IG MAGÁTÓL ELÁLLDOGÁL FOGÓDZKODÓ NÉLKÜL. EGYETLEN, DE ANNÁL NAGYOBB PROBLÉMÁNK, HOGY KB. 2-2ÉS FÉL HÓNAPJA NEM ALSZIK RENDESEN. EZ NEM AZT JELETI, H ÉJSZAKA 2-3X KEL ÉS SOK IDEIG MARAD FENT, HANEM, HOHY KB. 8-10 ALKALOMMAL FELSÍR ( TALÁN NINCS IS IGAZÁN MAGÁNÁL ) ÉS CSAK AKKOR NYUGSZIK VALAMELYEST MEG ÉS ALSZIK VISSZA, HA MEGKAPJA AZ ITATÓJÁT, BENNE VÍZZEL. VAN OLYAN ÉJSZAKA MIKOR 4-5DL VIZET IS MEGISZIK, REGGELRE PERSZE ÁTÁZIK A PELENKÁJA. VOLTAM VELE ORVOSNÁL, SZERENCSÉRE NINCS CUKORBAJA. KÉT ALSÓ METSZŐFOGA KINT VAN MÁR ILLETVE FELÜL AZ JOBB 2-ES IS KIBÚJT, ÉS AHOGY NÉZEM A MÁSIK KETTES IS KÉSZÜLŐDIK.
    ADTUNK NEKI CHAMOMILLE 15CH-T (ITT EGY HOMEOPATIAS DOKI EZT AJÁNLOTTA) ILLETVE VOLT OLYAN HÉT MIKOR MINDEN ESTE KAPOTT NUROFENT IS, MERT HŐEMELKEDÉSE VOLT. DE AZT SEM MEREM SOKAT ADNI, MERT NEM SZERETNÉM, HA RÁSZOKNA A FÁJDALOMCSILLAPÍTÓKRA. LESZ EZ MÉG JOBB VAGY KÉSZÜLJÜNK, HOGY 1-2 ÉVES KORÁIG ÍGY MARAD ??? KEZDÜNK KIKÉSZÜLNI A PÁRPMMAL, AJNOS A LAKÁS IS NAGYON PICIKE, NEM TUDJUK KIPRÓBÁLNI, HOGY MÁSIK HELYISÉGBEN ALTASSUK. JA, ARRÓL NEM IS BESZÉLVE, H KB. 1-2 HETE MÁR ELEVE A MI ÁGYUNKBAN ALSZIK EL, MERT A SAJÁTJÁBAN LEFEKVÉS UTÁN 1-1,5 ÓRA UTÁN FELÉBRED ÉS KIKÉRETŐZIK… ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOD ÉS SEGÍTSÉGED ! ÜDV., KIMERÜLÉS SZÉLÉN ÁLLÓ SZÜLŐK 🙂

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      A fogzás többnyire addig okoz gondot, ameddig a kicsinek ki nem jön legalább az első 6 foga, utána általában egy kis kihagyás szokott lenni és a 7-8. fog áttörése már kevesebb problémát okoz. Ha azt látod, hogy nyálzik nappal és mindent megrág, akkor mindenképpen kapjon fogzásra való szert, ameddig ki nem bújik az éppen áttörésben levő fog.

  • Ferenczy Ildikó

    2012. június 08. péntek

    Kedves Ágnes!
    A kisfiam 1.5 éves. Régóta küszködünk az alvással, eddig a fogára fogtam, de hát most nem bújkál egy sem. A problémánk valószínűleg a rossz szoktatás eredménye, nem hajlandó csak mellettem és csak velem elaludni. Ha végre alszik, rendszeresen 1 óra után vissza kell altatni, aztán 3 óra múltán ismét felkel, és így tovább reggelig. Ha felkel sír, míg oda nem megyek. Néha a 3 óra kettőre csökken. Már nagyon bele vagyok fáradva az éjszakai nem alvásba. Természetesen a délutáni alvással is ez a helyzet, ilyenkor 3/4 óra múltán kel fel, s nem is mindig sikerül visszaaltatni.
    Próbáltam már az ágyában hagyni, de annyira sír, meg elmegy szinte hányásig, hogy nem merem ezzel a módszerrel próbálni az önálló alvásra szoktatni.
    Legyen szíves valamilyen tanácsot adni abban, hogy tudnám megtanítani az önálló elalvásra sírógörcsök nélkül?
    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
    Ildikó

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      Ennek 3 oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      3. Nagyon túlpörgött nappal, ezért alszik nehezebben éjszaka. Ebben az esetben az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével ihat, egyet napközben, egyet este.

      • Ferenczy Ildikó

        2012. június 12. kedd

        Kedves Ágnes!
        Nagyon köszönöm válaszát mindegyiket kipróbálom!
        Üdvözlettel: Ildikó

  • Kovácsné Boros Tímea

    2012. június 07. csütörtök

    Szia!Az én kérdésem a következő kislányom február 20.-án múlt 2 éves,3-4-os koráig átaludta az éjszakákat aztán 4 hónapos korátol szinta 2 éves koráig nem eleinte többször fel kel nem akart visszaaludni probáltunk sokmindent(ringatni,hagyni,..stb)egyik sem igazán..aztán 2 éves kora korül „csak” egyszer kelt (álltalában mindig ugyanabban az időpontban)de akkor már nem lehetet visszatenni a kiságyába hanem vittem magunk mellé.aztán egyszer csak elmaradt ez is és végre „álom” lett az alvás 😀 este fürdés fekvés (9 ora körül) saját szoba,kiságy és aludt reggel 7-8ig.aztán ez müködött 3-4 honapig és most megint egyik pillanatrol a másikra felborulni látszik minden,(eddig az alvásaink a déli is és az esti is ugy zajlott betettem az ágyába puszi jo éjszakát kivántam villany le és amig el nem aludt (2-5 perc) ott álltam csendben az ágyánál.és most hevesen tiltakozik hogy nem akar belemenni a kiságyba mondja hogy menjünk a másik szobába egyértelműen a mi szobánrol beszél,annyi előzmény volt h egyetlenegy alkalommal mesét nézett a szobánkba és elbolintott,ez okozhatta hogy „megtetszett neki” és azota ugy döntött ott jobb lenne neki?semmi másra nem tudok gondolni,de máskor is előfordult már hogy nem a saját ágyába aludt pl.nagyszülőknél vasárnaponként délbe.nálunk a sirni hagyás sose jön be csak felhergeli magát annyira hogy utána ha kiveszem még sokáig hüpög nehezen nyugszik meg,nem tudom mit kellenne tennem erőszakal nem tehetem az ágyába de azt sem akarom hogy visszaszkjon hozzánk?!Előre is köszönöm! Timi

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      Ebben a korban a kicsik tesztelik a határokat, kíváncsiak rá, meddig mehetnek el. Egyszer megengedted, hogy nálatok aludjon el, most mindig ezt követeli. Ha következetesen nem engeded meg neki, akkor rájön, hogy ezt nem lehet, és leszokik róla. Segíthet, ha pár napig este Apa fekteti le, vele ugyanis kevésbé mer alkudozni.

      • Kovácsné Boros Tímea

        2012. június 12. kedd

        Köszönöm a választ!azota változtattunk egy kicsit beiktattuk az esti meseolvasást,és ez bejött a szobájába lefekvés előtt mesét olvasok és utána ágyikkójába teszem puszi és alvás,első pár nap még probálkozott hogy ne ne(örülök hogy nem engedtem a probálkozásának 🙂 pár nap és ujra egész éjjel az ágyába alszik) aztán kicsit énekeltem hogy megnyugodjon,de már a 3.napon ez sem fontos,most kellett egy kis változás ami nálunk a mese lett 🙂

  • Ramóna

    2012. június 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Már volt hogy hozzád fordultam segítségért, de most ismét szükségem lenen a segítségedre, tanácsodra.
    Kisfiam 17 hónapos kort tölötte 17-én, és napra pontosan kezdődtek az éjszakai alvásproblémák. Éjjel éjfél 1 között felébred, keservesen sírva. Felveszem és megnyugszik, de ha vissza akarom tenni a kiságyba megint sír, és kapaszkodik a nyakamba. Ezért arra gondoltunk, hogy talán fél, és a nappaliban csináltunk erre az esetre egy alvós helyet ahol vele lefekszem és ott próbálunk aludni, mert apa dolgozni jár és nem jó a folyamatos éjszakázás, sírás rívás. Sajnos oda jutottunk, hogy ez már minden éjszaka így van, és van hogy 3 óra lesz mire elalszik a nappaliban. Nem tudom mitől lehet ez, mit tehetnék, mert elég fárasztó így két hét után, főleg hogy mindíg jó alvó volt, és este 9-reggel fél 7 ig szinte szó nélkül aludt.
    16 fogunk van, nem változtattunk semmin, sokat vagyunk a levegőn családi házban lakunk. Amit észrevettünk, hogy a zajoktól nappal kicsit jobban fél,pl kutya ugatás, fűnyíró, fűrész,meg az ilyen hangos dolgok. Mi lehet ez félősebb lett és ezért ébred, vagy „hisztik ” azért vannak, mert próbálkozik hogy mit lehet, nappal egyébként ezeke a „hisztik” elég ritkák.

    Köszönöm Szépen a segítséget

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      Valószínűleg itt arról van szó, hogy a nappali élményeit éli át újra, ezért alszik ilyen aktívan. Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
      Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • Andrea

    2012. június 03. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    A kislányom most 15 hónapos! Már egész jól ment az alvás, bár kisebb korában is voltak olyan gondok vele, hogy egy darabig nyugodtan aludt és ahogy eljött az éjjel 1-2 óra kezdte dobálni magát, túrta magát az ágyban. saját tengelye körül forgolódott. Most is hasonló dolgokat csinál csak pár napja elkezdett éjjel nyafogni, majd hisztiszerű sírásba kezd. Velem alszik, és persze én szeretném nyugtatgatni,de ha simogatom, vagy felveszem, sokkal jobban sír. Én ezt olyan hisztis sírásnak vélem. Fájni nem fáj semmije, olyankor másképpen sír szerintem. Majd felkapcsolom a lámpát mert nem nyugszik meg, és ha felébred akkor bújik belém, majd megint ellők magától és újra kezdi a sírást. Elég rémisztő.Tegnap éjjel már én is sírtam vele mert annyira sajnálom hogy nem tudok vele mit tenni. Ha kicsit fáradt vagy ideges, akkor csipked, szopi közben is szokott. Ha pedig aludni készül, vagy éjjel felkel, szűk helyekre dugja fúrja a kis kezét mint például a hónom alá, vagy a mellem közé,vagy a testem és a matrac közé.Szorong?? Vagy fél?? Mi lehet az oka ennek a csípésnek és a szűk helyre való nyúlkálásnak? És ez az éjszakai keserves sírások?? Aggódok emiatt nagyon !Mostanában nappal is szokott hisztizni, és ha valamit nem szabad neki amit akar akkor nagyon mérges tud lenni. Odacsap tárgyaknak,vagy sikít!Nehezen kezeli az indulatait.De gondolom ez a normális kiskamaszkori hiszti :)) Köszönöm előre! ja és nagyon klassz az önismereti tréning CD!!!!

  • Eniko

    2012. június 01. péntek

    Tisztelt Doktorno!

    12 hetes varandos vagyok, a hatodik heten elvegzett toxoplazma teszt azt mutatta ki, hogy meg nem kerultem kapcsolatba a parazitaval. Ajanlott ezt a tesztet kesobb is megismetelni? Ugy tudom friss fertozes eseten elvileg gyogyszresen lehet kezelni.
    Koszonom valaszat!

    • Vida Agi

      2012. június 12. kedd

      Ha azt mutatta ki a teszt, hogy még nem volt fertőzésed, akkor a várandósság során kerüld a macskákat és alaposan mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket, amiket eszel. Később még egyszer megismételheted a tesztet, ha esetleg mégis összeszednéd a betegséget (de erre kicsi az esély), akkor ez kimutatja majd.

  • Szilvi

    2012. május 31. csütörtök

    Kedves Ági,

    Eddig már rengeteg jó tanácsot kaptam tőled, amit ezúton is nagyon köszönök és most abban szeretném a tanácsodat kikérni, hogy az én babám 10 hónapos, eddig anyatejes volt, de kevés már neki a tej (reggel este szopik) és az eddig próbált tápszerek közül egyiket sem volt hajlandó megenni(beba pro 1, 2, al 110, humana baby fit). Mit tegyek? Próbáltam a beba 2-et kis kakaóval keverni (amit most olvastam, hogy nem szabad) és úgy megitta. Bio kakaóval sem lehet?

    Köszönöm előre is és további sok sikert!

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      Ha még szopik, akkor nincs szükség kiegészítésre egyáltalán, akkor sem, ha kevésnek érzed a tejedet. Kapjon rendes ételeket, főzeléket, pépet és tejtermékeket az anyatej mellé, nem kell tápszert és hasonlókat adni neki. A kakaóban koffein van, ami alvászavarokat okozhat (és cukor, ami szintén felpörgeti a kicsit), nem javaslom.

      • Szilvi

        2012. június 02. szombat

        Köszönöm gyors válaszod.

        Még azt szeretném kérdezni, hogy terhesség alatt lehet -e szoptatni ill. kozmetikai tetoválást (szemöldök javítás) csináltatni?

        Köszönöm

    • balogh mária

      2012. június 03. vasárnap

      sziasztok már honapok ota a kis gyermekem aki most 7 honapos fojik az ora és kőhőg a házi orvosunk azt mongya hogy azért mert meg van nagyobodva az ormandulájade esz nem hiszem mert a nagyobik lányom nak is ez a baja de mikor ő kicsi volt nem emlékszem rá hogy igy let volna hogy egész nap szivni kelet volna az orát már nem tudom mit csináljak

      • Vida Agi

        2012. június 12. kedd

        Lehetséges, hogy az orrmandulája összefüggésben van ezzel, az állandó megfázás és az orrmandulaproblémák gyakran együtt járnak, ráadásul, ha neki van egy nagy testvére is, őtőle folyamatosan elkaphatja a betegségeket, akkor is, ha a nagy nem beteg mindig a közösségből a kicsinek hazahozhatja a kórokozókat.

  • Tápai-Rácz Betti

    2012. május 28. hétfő

    Szia Ági,

    Én is alvás témában szeretném a segítségedet kérni. Kisfiunk 5 hetes, nyugodt baba, kb.2 óránként eszik, nappal a köztes időt nagyjából fele-fele arányban tölti ébren, nézelődve és alvással. Este viszont fürdetés és evés után több órás sírás következik, amit nem tudunk megfejteni miért van, látszik, hogy álmos, ölben elringatjuk, letesszük, pár perc, max negyed óra múlva megint sír, egy idő után meg se tudjuk nyugtatni, kapálózik és ordít.
    Napirendünk úgy néz ki, hogy fél 5-6-ig ébrenlét, 6-kor fürdés, utána szopizik, amin általában bealszik, nemsoká felébred, megbüfiztetjük, elszundít, felébred és sír, sír…
    Éjszaka viszont evés után szépen visszaalszik.
    Próbáltuk az első ébredés után lehozni magunkhoz, hogy nézelődjön, de a fáradtság miatt ez is sírásba fullad és minden megy a szokásos módon.A cumit is próbáltuk, szívja vadul, majd kiköpi és nem fogadja el újra.
    Tudunk valamit tenni az esti akció ellen? Esetleg ilyenkor vezeti le az energiáját/ feszültségét és majd elmúlik ha már mozgásával le tudja vezetni?

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      Ez nagyon gyakori jelenség ebben a korban. Estére már fáradt a baba, de már azt is tudja, hogy ilyenkor hosszabban ébren kellene lenni, mert utána jön a „nagy” alvás. Toljátok el az esti fürdést, inkább etesd meg, játssz vele egy kicsit, esetleg menjetek el sétálni (a nagy kánikula idején amúgy is csak este 5-6 után lehet jót sétálni), valamint, ha nyűgös, akkor szoptasd meg, amikor már nagyon fáradt, akkor vigyétek fürdetni (közvetlenül lefekvés előtt), aztán következzen a szopi és az alvás.

  • Bett1

    2012. május 28. hétfő

    hello lenne egy kérdésem mégpedig a kisfiam 1 éves és 4 hónapos
    és a köldökébe van egy pici csonk mint ha még mindig nem forrt volna be teljesen ,
    létezik ez ? próbáltam fültisztítóval megnézni nem kosz e de úgy láttam hogy bőr fogja oda ,mit tegyek ?bocsánat hogy ehhez a cikkhez írtam de nem tálaltam ezzel kapcsolatos cikket.

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      Valószínűleg így forrt össze a köldöke és azt látod. Ha nem váladékozik, nem kell foglalkozni vele. Ha igen, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Beuska79

    2012. május 28. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányunk 17 hónapos,az alvásával kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni.Amikor megszületett,sokan azt tanácsolták,h folytassuk úgy az életünket, ahogy eddig éltünk. Zörögjünk,porszívózzunk,stb.Mi ezt nem így tettük.Tekintettel voltunk a babánkra.Úgy gondolom,h visszaigazolódni látszik az igazunk,mert egy roppant kiegyensúlyozott kislányunk van.A mai napig tökéletesen alszik.Időközben olyan problémánk is akadt,h a ház,amit építettünk nem olyan lett,mint amit szerettünk volna.A kivitelező kispórolta magának a hő és hangszigetelést a házunkból.Azt hittük ez egy rövid történet lesz,de a magyar törvények ezt nem teszik lehetővé.A problémánk ebből adódik.Amióta ezt észrevettük nem merünk normál hangerővel beszélgetni egymással,csak suttogunk.Társaság nem volt nálunk,mindezt azért,h a lányunkat nehogy zavarjuk.Mivel ez hosszú,bonyolult megoldásra vár,ezért tudni szeretném,h mennyire zavarjuk őt. Továbbra is suttogva éljünk,vagy normalizáljuk a hangerőt? Nem szeretném őt se zavarni,de évekig se lehet így élni.Viszont azt se szeretném,ha egy nagyon rossz alvó ember lenne,aki minden zajra felébred (én ilyen vok),mert gyerekkorában síri csend volt náluk.Mit csináljunk?A berögzött szokások ott is látszanak,h csak külön tud aludni,mivel külön szobája van születése óta.Két alkalommal voltunk kórházban,mindig baj volt,h ott alszom vele én is a szobában.Egyfolytában engem nézett,nekem beszélgetett. Ezen kívül még soha nem aludt máshol. Mikor kezdhetjük el a Mamánál alvást?Hogyan menjünk így nyaralni?Egy kicsit sokba kerül neki külön szobát kivenni.

    Köszönöm a segítségedet: Bea

    • Vida Agi

      2012. május 29. kedd

      Annak, hogy ha veled egy szobában alszik, akkor beszélgetni akar veled, nem az az oka, hogy eddig csendben voltatok, amikor aludt, hanem az, hogy amikor ottvagy, akkor tudja, hogy lehet beszélgetni veled. Nyugodtan emelhetitek otthon a hangerőt, hiszen már másfél éves, sokkal mélyebben alszik, mint egy újszülött, és nyugodtan aludhat már néha a mamánál, ha szeret vele aludni.
      Nyaralás: én azon az állásponton vagyok, hogy kisgyermekkel egyébként is praktikusabb apartmanban nyaralni, mert a gyerekek ilyenkor még délután is alszanak, és a felnőttek nyaraláskor szeretnének este is tovább fent lenni, ne kelljen a kicsi miatt lemondani erről, de ebben a korban már különbséget tud tenni a kisgyermek aközött, hogy otthon vagyunk vagy máshol és legfeljebb 2-3 nap alatt megszokja az új körülményeket, az egy szobában alvást is az új helyen, azt viszont el kell fogadni, hogy az első 1-2 éjszaka még nehézkes lehet.

  • Emese

    2012. május 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon jó a cikk, örömmel olvastam.

    Azonban az éjszakai ébredések lehetséges okainál hiányoltam a legegyszerűbett: a vizelési ingert.

    Saját tapasztalatom szerint a babák felébrednek (ha nem is teljesen), amikor pisilniük kell. És ha a pisit nem is, az ébredést és a segítségkérést a visszaalváshoz mindenféleképpen jelzik.

    A lányom 16 hónapos. 2 hónapos kora óta EC-zünk vele. Miután elalszik kb. 3 órával biztosan kel. Ilyenkor lehetőséget kap pisilni. Miután megkönnyebült, nagyon gyakran mire visszaérünk a fürdőszobából, már vissza is alszik, vagy cicizik pár percet és úgy alszik el.

  • Varga Krisztina

    2012. május 23. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 25hónapos és éjszakánként változó, hogy hány órakor,de kel. Ilyenkor apa átmegy érte áthozza hozzánk és alszik tovább. Jelen pillanatban várjuk a kis tesót, aki mindenórás. Ha megszületik szeretném leszoktatni. Hogy kezdjek neki? válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      Semmiképpen ne most kezdj hozzá, ha most várjátok a testvért. Most szüksége van az éjszakai összebújásra, idővel magától elhagyja majd, ha már nem lesz rá szüksége.

  • Szabó Renáta

    2012. május 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Alvási problémával fordulok hozzád. Illetve elaltatási tanácsért. Ugyanis sajnos sikerült elrontanom a dolgot, a kisfiam 16 hónapos, kisbaba kora óta a karomban altattam el, énekelve neki. Eddig egész jól bírtam, de ugye a súly, illetve a mostani dac korszak -küzd, hogy hiába szemmel láthatóan nagyon álmos, mégsem akar elaludni-így akár 1 órára is elhúzódhat egy altatás. szóval rájöttem (sajnos kicsit későn), hogy jó lenne, ha magától el tudna aludni. Már eljutottunk oda, illetve néha sikerül, hogy lefekszem vele az ágyra, kap teát, vagy kakaót és azzal elalszik, miközben piszkálja az arcom. de mostanában, már ez sem megy, megissza az adott folyadékot, felül és menne játszani, ilyenkor ölbe veszem és próbálom elringatni. néhány másodpercre lehajtja a fejét a vállamra, de aztán elkezdi hangosan ismételgetni, hogy anya, anya! ilyenkor próbálom megmagyarázni neki, hogy látom, hogy álmos és aludnia kell. Aztán újra ismételgeti, ekkor már próbálok nem reagálni rá,(és néha nagyon dühös leszek) csak énekelek neki tovább (bár nem tudom, hogy jól teszem-e).? igazából tudom, hogy ez az egész nem jó így. Csak félek, hogy már túl nagy ahhoz, hogy most bevezessek neki egy új rendszert. kérlek segíts, hogy hogyan tudnám mégis megoldani ezt a dolgot.
    köszönöm, Reni

    • Vida Agi

      2012. június 02. szombat

      Ilyenkor is be lehet vezetni új szokásokat, de mindenképpen ellenállásba (hiszti) fogsz ütközni. Ehhez az kell, hogy te magad elhatározd, hogyan fogod csinálni és legyél határozott ebben, ha ugyanis bizonytalan vagy, azt ő is érzi. Alakíts ki egy rutint, amihez következetesen ragaszkodsz és nem térsz el tőle, olyat, ami őt is ellazítja és számodra is elfogadható. Segít, ha akkor fekteted le, amikor már nagyon álmos, ha kicsit besötétítesz, ha mesét olvastok lefekvéskor, illetve a sötétben fejből is lehet mesét mondani. Ha kitartó vagy és nem változtatsz a menetrenden, idővel megszokja majd.

    • Kovácsné Boros Tímea

      2012. június 07. csütörtök

      Szia szabó Renáta!nálunk ugyanez volt a probléma csak én kicsit előbb „ráeszméltem hogy nem birom ezt tovább csinálni,és mikor 1 éves mult a lányom már „értelmesebb ” 😀 lett betettem a kiságyba és mondtam neki hogyha sir és hisztizik kimegyek a szobábol,aznap ezt 3-4szer de akár többször is el kell „játszani” nálunk 3 volt aztán elaludt másnap már kimondtam ugyanezt hogy kijövök már csak 1 szer játszottuk el 3.nap ugy hasra vágta magát az ágyban mint a kisangyal 😀 csak ne hagyjam ott,nekünk ez bevált,a sirni hagyás meg ilyesmik abszolut nem mert csak felhergelte magát és orákig vigsasztalhatatlan volt és csak hüpögött.utána is csak annyira volt szüksége hogy amig el nem al szik 2-5 perc addig csendben álltam az ágya mellett 🙂

  • Lisztné Lampert Judit

    2012. május 21. hétfő

    Szia Ági!Kisfiam szeptember végén lesz 3 éves, amikor is megszületik a kistestvére.Addig mindenképpen szeretném megtanítani egyedül aludni,elaludni, mivel születése óta ott fekszem mellette, míg elalszik.Hogy kezdjem el, mi a módja, kérlek segíts ebben,hogy a legkevésbé sérüljön.Köszönöm,Judit

    • Szabó Renáta

      2012. május 21. hétfő

      Kedves Ági!

      Alvási problémával fordulok hozzád. Illetve elaltatási tanácsért. Ugyanis sajnos sikerült elrontanom a dolgot, a kisfiam 16 hónapos, kisbaba kora óta a karomban altattam el, énekelve neki. Eddig egész jól bírtam, de ugye a súly, illetve a mostani dac korszak -küzd, hogy hiába szemmel láthatóan nagyon álmos, mégsem akar elaludni-így akár 1 órára is elhúzódhat egy altatás. szóval rájöttem (sajnos kicsit későn), hogy jó lenne, ha magától el tudna aludni. Már eljutottunk oda, illetve néha sikerül, hogy lefekszem vele az ágyra, kap teát, vagy kakaót és azzal elalszik, miközben piszkálja az arcom. de mostanában, már ez sem megy, megissza az adott folyadékot, felül és menne játszani, ilyenkor ölbe veszem és próbálom elringatni. néhány másodpercre lehajtja a fejét a vállamra, de aztán elkezdi hangosan ismételgetni, hogy anya, anya! ilyenkor próbálom megmagyarázni neki, hogy látom, hogy álmos és aludnia kell. Aztán újra ismételgeti, ekkor már próbálok nem reagálni rá,(és néha nagyon dühös leszek) csak énekelek neki tovább (bár nem tudom, hogy jól teszem-e).? igazából tudom, hogy ez az egész nem jó így. Csak félek, hogy már túl nagy ahhoz, hogy most bevezessek neki egy új rendszert. kérlek segíts, hogy hogyan tudnám mégis megoldani ezt a dolgot.
      köszönöm, Reni

  • Brigitta

    2012. május 18. péntek

    Kedves Ági! A kisfiam egy hét múlva lesz négy hónapos. A kérdésem az étkezésére vonatkozna. 3250 gr, 50 cm született. Az első két hónapban állandóan enni akart, tejem nem volt sok, bármit csináltam, ezért tápszert is kapott. Két hónapos korára megduplázta a súlyát 6 kg 65 cm volt. Volt, hogy akár 200 grammot is megevett, és ha hagytam volna, akár 2 óránként is evett volna, de igyekeztem tartani, hogy 3 órát bírjon, hiszen így is sokat evett. 2 hónapos korától kicsit csillapodott, sajnos a tejem is elapadt. Egy nap ötször evett, mivel a tejem elmaradt 160 ml tápszert, ebből egy étkezés éjszaka volt. 3 hónapos korától átaludta az éjszakát magától, és az éjszakai étkezését nappalra szorítottam be. Előtte olyan közel 4 óránként evett, így már 3 óránként evett 160 ml-t. Egy hete nagyon nyűgös és sokat sír. Elvittem a gyerekorvoshoz, azt mondta sok neki a 160 ml, és feszíti a gyomrát. Sajnos a gyereken nem igazán tudok eligazodni, mert ő akár mennyit kap mindent megeszik. Két-három hete ahogy kifogy a cumisüveg sír, és csak a cumival nyugszik le valahogy. Most a gyerekorvos javaslatára kevesebbet adok neki: reggel 7,30-kor 160 ml, 11,30-kor 130 ml, 15 órakor 130 ml, 18 órakor 130 ml, 20,30-kor 100 ml, 21 órakor alszik. Szeretném ha leírnád, hogy jól csinálom-e. Eddig nagyon jó fiú volt a kisfiam, és most kicsit tanácstalan vagyok, hogy miért ilyen sírós. Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. május 20. vasárnap

      Szerintem, ha még sír evés után, akkor éhes és még szeretne enni. Próbáld meg, hogy többet adsz neki egy etetésre és utána alaposan megbüfizteted.

      • Brigitta

        2012. május 23. szerda

        Köszönöm a válaszod. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy ha emelem az adagját 160 ml-re, 3 óra alatt azt megtudja emészteni a gyomra? És így nem adok neki több tápszert a kelleténél? Nem szeretném túl etetni sem. Előre is köszönöm.

  • Henna

    2012. május 18. péntek

    Kedves Ági!

    Nálunk is nagyon aktuális a téma. Kislányom 1 éves, 8 fogacskája kint van már 4 hónapja, önállóan jár kb. 1 hónapja. Napközben általában már csak 1x alszik, van, hogy 3 órát is. Éjszakánként viszont van, hogy 5x felébred, de 3x minimum. Ilyenkor cicivel altatom vissza, és rögtön vissza is alszik, ami rólam már nem igazán mondható el… 🙁 Kislányom egyébként velünk alszik egy ágyban (a kiságya az ágynak azon az oldalán van, ahol én alszom, a rácsot leszedtük róla, de általában így is a mi ágyunkban köt ki, mert elég sokat forog álmában). Múlt éjszaka figyeltem, 9-kor lefektettem, és éjfélig 3x ébredt fel, kb. 45 percenként. 🙁 Ha felébred, cicin rögtön visszaalszik.
    Hogy a sok ingert valahogy kizárjuk a kis életéből, már szinte TV-t sem nézünk, csak este egy fél órát kapcsoljuk be. Ez már alvászavarnak számít? Válaszodat előre is köszönöm!

  • Melinda

    2012. május 18. péntek

    Kedves Ági!Én már kértem itt tanácsot azzal kapcsolatban,hogy nem alszik a kisfiam éjszaka.Sajnos még most is ez a problémánk,pedig már 19 hónapos.Az utolsó fogacskája bújt ki mostanában,tehát már csak abban reménykedem,hogy ha a fogzásnak vége,akkor átalussza az éjszakát.Mert akárhányszor fordultam ezzel a problémával máshoz is a fogára hivatkozott.De ennek ellenére én sok minden mást is kipróbáltam,hátha aludna.Felébred 2-szer,3-szor,4-szer.Sír,megitatom és alszik tovább.De van,hogy nem kér inni,csak engem akar.Már beletörődtem ebbe az éjszakai tortúrába,mert látom semmi megoldás nincs rá.Elnézést,ha hosszúra sikerült a levél!

Comment navigation