Nagyobbacskák alvása

2 éves és még mindig nem alszik – 3 éves, de csak velünk hajlandó elaludni – Másfél éves és éjszakánként folyton felkel – attól, hogy már nem csecsemő többé, nem lesz szükségszerűen azonnal jobb alvó is a gyerek. Lássuk a leggyakrabban előforduló gondokat másfél éves kor után:

A kisgyermekkori alvási szokások egy része a csecsemőkorból jön: vannak olyan gyerekek, akik babaként rossz alvók voltak, de másfél éves kor környékére, illetve mire kijön mind a 20 foguk, kinövik ezt.

Nagyobbacskák alvásaA gyerekek egy másik csoportja, aki korábban jól aludt, vagy megtanult jól aludni, megint a határokat feszegetheti és folyamatosan újabb alvási mizériákkal állhat elő, amik korábban nem voltak nála. Ennek az az oka, hogy ebben a korban, a dackorszakban a kicsi folyamatosan feszegeti a határokat, kipróbálja mi az, amit még megengedhet magának és meglehetősen makacsul ragaszkodhat egy-egy elképzeléséhez vagy szokásához. Itt neked kell okosnak lenned: egyes esetekben kevés engedményt kell tenned, hiszen ő is növöget, csökken az alvásigénye, változnak a szokásai. Minél idősebb annál jobb, ha bevonod pl. az altatás körülményeinek alakításába (kiválaszthatja, melyik állatkával alszik, ő kapcsolhatja le a villanyt, választhat mesét, vagy dönthet úgy, hogy a ti ágyatokban szeretne este mesét hallgatni stb.).

Más dolgokban viszont szigorúan meg kell húznod a határokat: nem lehet éjjel játszani, egy bizonyos időpont után le kell feküdni és kész. Az alvás tanult folyamat: csecsemőkorban még csak annyit kell megtanítanod, mikor van éjjel és mikor nappal, és gondoskodni róla, hogy tudjon pihenni, kisgyermekkorban pedig az alvás körülményeit tanulja meg a kicsi, azt, hogy hol vannak ebben a határok. Nem szabad mereven ragaszkodni a kisbaba szokásaihoz (szigorúan 8-kor fekvés, 12 órát kell aludni és hasonlók), ugyanakkor most már itt az ideje, hogy megtanulja az alvás körülményeit, szokásait is a kicsi. Most már megérti, hogy éjjel ti is alszotok, el lehet neki mondani, mi minden történik, ha reggel felkel stb. Különösen a másfél-2 éves kor közötti időszak alkalmas a megfelelő szokások kialakítására, ilyenkor egyébként is szereti a rutinszerű cselekvéseket a kicsi, ezért ha kialakítasz egy állandó alvás körüli rutint, amiben ő is szerepet kap (tehát nem passzívan vesz benne részt, te öltözteted stb., hanem pl. ő választ mesekönyvet, ő kapcsolja le a villanyt, elrendezgeti az ágyában a macikat, ad puszit Apának stb.), akkor azt élvezni fogja és később is ragaszkodik majd hozzá. Ez pedig segít neki majd elfogadni, hogy utána az alvás jön.

A harmadik csoport az, akinél kialakultak különféle „rossz” szokások csecsemőként és ezek meg is maradtak. Olyan szokásokra gondolok, amik csecsemőként talán még elfogadhatóak, de idővel az anya számára kellemetlenek, vagy a testvérke érkezése miatt okoznak gondot. Ilyen lehet például, ha a kicsi még 2 évesen is cicin alszik el, ha anya haját tekergeti elalváshoz vagy ha nem akar a saját ágyában elaludni. Ezek a szokások önmagukban nem „rosszak”, csak kényelmetlenek lehetnek az anya számára, aki türelmetlenül várja már, mikor növi ki a gyerek őket. (hozzáteszem, önmagában a cicin alvás nem jelent gondot, ha ez számotokra is jó és kényelmes módja az altatásnak, nyugodtan szopizhat a kicsi elalváskor még 2 évesen vagy azon túl is!)

A szélsőséges szokások másik fajtája azok, amik valóban rosszak, és még a csecsemőkorból maradtak meg: amikor a 2 és fél éves gyerek még mindig tápszert vagy teát iszik éjjel, akár egy litert is, amikor egy 5 éves mellett esténként 1 órát kell feküdni, mire elalszik stb. Gyakran áll ezeknek a szokásoknak a hátterében az, hogy a gyerek beteges, ezért az anya többet megenged neki, vagy erős akaratú és az anya hagyja magát, tehát tulajdonképpen a gyerek akarata „győz” a szülő felett. Vagy pedig az anya szeretné még kicsinek látni a gyereket (általában a testvérek között a legkisebb gyerek, vagy egyke esetén fordul ez elő), ezért még nagyobb korában is babaként kezeli, nem az életkorának megfelelően.

A kisgyermekkorban leggyakrabban előforduló alvásproblémák

Nappal nem alszik

Másfél éves kor után már minden kisgyerek csak egyszer alszik napközben, többnyire hosszabban, 2-3 órán keresztül. Az alvás hossza fokozatosan lecsökken, 4-5 éves kor között általában már csak 1,5 órát alszanak, 5-6 évesen már csak 1-et. Nem gond, ha a gyermek alvásmennyisége ennél több vagy kevesebb, ha utána jókedvű, kiegyensúlyozott és nyűgösködés nélkül fent tud lenni estig. Ha sírva, rosszkedvűen ébred és néhány óra múlva már láthatóan fáradt, akkor több alvásra van szüksége.

Nem gond, ha alkalmilag kimarad a nappali alvás, de arra ügyelj, hogy ilyenkor is legyen délután egy kis csendespihenő, fél-1 órát feküdjön le, olvass neki mesét, ez a pihenés is elég lehet.

Nehezen alszik el nappal, nem akar elaludni

Ebben a korban a gyerekeket annyi minden érdekli, hogy nehezen kapcsolják ki a külvilágot és alszanak el nappal. Segíthet, ha rendszeres alvási rutint alakítasz ki a nappali alvásokhoz is, ha nem várod el, hogy a játék közepéből az ágyba beesve azonnal aludjon is, hanem megvannak a nappali alvás körüli szokások is, amik segítenek neki ellazulni és elaludni.

Gyakran segít az is, ha a kicsi nappal nem a saját ágyában, hanem a ti nagyágyatokon alszik el, ahol melléfeküdve tudsz neki mesét olvasni – itt általában hosszabban is alszanak a gyerekek.

Heverőre való átszoktatás

A kisgyerekek egy része már másfél-2 évesen gond nélkül átszoktatható heverőre, különösen, ha a régi kiságya helyére kerül a heverő. Ez azonban nem zajlik mindig zökkenőmentesen, általában ebben a korban még éretlenek a gyerekek a saját ágyhoz, folyton lemásznak róla, kimennek a szobából, tesztelik, hogy mit tehetnek meg és mit nem. Ha izgága, örökmozgó, a szabályokat felrúgó gyermeked van (különösen a fiúknál szokott ez így lenni), akkor nyugodtan várhatsz a heverővel akár 3 éves korig is. Ha a kiságyban már nem fér el, átmenetileg aludhat a járókában is. Akkor költözzön át a heverőre, amikor már meg lehet vele beszélni, hogy ilyenkor alvás van, nem lehet kijönni a szobából – ha ugyanis ezt nem érti meg, vagy nem fogadja el, akkor örökös huzavona lesz az elalvásból.

Sok gyerek fél a heverőtől, viszont nagyon élvezik a matracon való alvást, ez is alternatív megoldás lehet, amíg meg nem kedveli a heverőt.

Éjszakai vándorlás

Az éjszakai vándorlás, a szülők ágyába való bebújás természetes igény ebben a korban, ami 6-7 éves korig jelenvan. Nem szabad „leszoktatni” róla a gyereket, vagy megszidni, amiért átment hozzátok. 2-3 éves kor között kezdődik a „félek a sötétben”-korszak, emiatt is szüksége van rá, hogy átmehessen hozzátok, valamint ebből tanulja meg azt a biztonságérzetet, hogy anya és apa ottvan a másik szobában. Fontos része ez az ő lelki fejlődésének, ami hamar elmúlik, nem szabad meggátolni benne.

Este nem lehet lefektetni

A lefekvés előtti huzavonának többféle oka van:

1) Nem elég fáradt a gyerek: Különösen télen jellemző, hogy délután nagyot alszik a kicsi, aztán este már végig bent vagytok, ezért nem fárad el igazán. Segíthet, ha estefelé még tesztek egy sétát, 20-30 perc a friss levegőn már jobban elálmosít.

2) A bölcsődébe/óvodába járó gyerekeknél fordul elő, hogy „be akarják pótolni”, ami napközben kimarad: nappal jó gyerekek az oviban, este otthon viszont tombolnak, a végletekig kihasználják az otthoni lazább légkört. Ilyenkor különösen fontos, hogy minden este legyen olyan időszak, amikor csak rá figyelsz, vele játszol, ami csak az övé, valamint, hogy a lefekvésben te is legyél szigorú, ne győzd meg magad arról, hogy „szegény egész nap óvodában van, valamikor neki is élnie kell”. Minél inkább érzi, hogy neked kételyeid, lelkiismeretfurdalásod van a bölcsi/ovi miatt, annál inkább megpróbálja majd lazítani a szabályokat.

3) Nincsen kerete a lefekvésnek. Kisgyermekkorban különösen fontosak az állandó szokások, a „kapaszkodók”, amikből a kisgyerek pontosan tudja, mikor mi következik, és amelyeknek ő is részese. Találjátok ki együtt ezeket a lépéseket, amik a lefekvés felé vezetnek. Nálunk pl. a gyerekek húzzák le a redőnyt, ők locsolják a habfürdőt a vízbe, fürdés után lekapcsolják a villanyt, lefektetik a macikat… Ezek a szokások kellenek ahhoz, hogy elfogadják a lefekvés tényét.

Még mindig velünk alszik, hogyan szoktassam át az ágyába?

A saját ágyba való átszoktatás ebben a korban úgy történhet, hogy megbeszéled vele a dolgot és következetesen ragaszkodsz hozzá. Nem fog egyik percről a másikra menni. Vannak olyan gyerekek, akik elfogadják, hogy mostantól a saját ágyamban alszom, mások nem fogadják el, tiltakoznak, visszamásznak. Ha elhatározod, megbeszélitek, utána következetesen ragaszkodni kell hozzá.

Az ilyen bújós gyerekek is idővel megszokják a saját ágyukat, ha nagyon nem megy, néhány hónap múlva újra próbálkozhatsz vele.

Fél a sötétben Ebben a korban kezdődik a félelem a sötéttől függetlenül attól nappal mi történik vele, lát-e ijesztő dolgokat a tévében stb. Ha fél a sötétben, éjszakára kapjon egy kis lámpát (ne erős fényűt, olvasólámpát, hanem valami színeset, pl. lávalámpát, így nem lesz olyan erős a fény, de mégsem lesz teljesen sötét a szobában)

Furcsa szokások Kisgyermekkorban számos furcsának tűnő szokás alakulhat ki a gyerekeknél az elalvás kapcsán. Néha változtatnak a korábbi szokásokon, elhagyják az esti rutin egy részét és mást kérnek helyette, ez részben a korral is együtt jár: például maguktól akarnak már felöltözni (ez tovább tart, de hagyni kell, hiszen az önállósodásnak fontos része), tévé mellett szeretnének elaludni stb.

Neked kell a határokat meghúzni és megmondani, mi az, amit még megtehet esténként és mi az, amit nem. A túlzott szigor, a merev ragaszkodás a korábbi szabályokhoz, szokásokhoz, épp olyan nehézségeket okozhat, mintha mindent megengedsz neki, csak ne konfrontálódjatok. A te feladatod, hogy lépést tarts a fejlődésével, ugyanakkor megtanítsd beilleszkedni a világba, megmutasd neki a szokásokat, az önuralmat és az alkalmazkodást, amelyre szüksége lesz a mindennapi élet során – már a bölcsődében, óvodában is.

Miért nem alszik a babám? Hogyan érhetném el, hogy végre aludjon éjszaka? Segítség itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

133 Comments

Comment navigation

  • Melinda

    2010. november 24. szerda

    Kedves Ágnes!

    Tanácsodat szeretném kérni. Kisfiam 15 hónapos, a múlt héten kapta meg az ilyenkor esedékes kötelező védőoltást. Kb. azóta ( egy hete) rendszeresen fölébred éjszaka majdnem percre pontosan ugyan azokban az időszakokban, és nagyon sír! Olyan mintha nagyon félne, csak is kizárólag az ölemben képes visszaaludni,de mikor visszateszem a kiságyba rögtön rázendít.Ezért pár napja köztünk alszik, amit nagyon szerettem volna elkerülni, de nem volt más megoldás mert nekem is szükségem van alvásra. Kérdésem az lenne, lehetséges hogy fél valamitől? Hogyan tudnám visszaszoktatni a kiságyba? Nappal egyébként jókat alszik, és kiegyensúlyozott baba, nincs vele semmi gond.
    Előre is köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel: Egy fáradt anyuka:(

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Ez nem félelem, hanem az oltás mellékhatása. Este a saját ágyába fektesd le, és amikor megébred, akkor tedd csak közétek, idővel ki fogja nőni. Vagy ha nagyon nem akarsz vele együtt aludni, akkor tedd vissza az ágyába és fogd a kezét, amíg el nem alszik néhány napon keresztül. Ez az első napokban nagyon fárasztó, de aztán már nem fog többet felkelni.

  • Keller Judit

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    19 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérném a tanácsodat. Ádám nagyon nyugis gyerek, nappal kb. 2 órát alszik, esténként a kiakult rituálét (fürdés, mese és esti tejivás) után magától, egyedül, max 20 percen belül elalszik. Az aktív fogzásos és fejlődési perióduskat kivéve jól is alszik éjszakánként (kb. 9-től reggel f8-8ig). Az éjszakai tejivásról már azt hittem magától leszokott 15-16 hónapos kora tájékán (már csak reggel 6-7 körül ivott és általában azonnal aludt is tovább), de most (kb. 1- 1,5 hónapja) megint elkezdett éjszaka (1 és 2 között) tejet kérni. Minden éjjel szinte ugyanabban az időpontban ébred meg és hív be a szobájába magához és mondogatja „tejet, tejet”. Igazából nem tudom eldönteni mi a helyes, ha adok neki és hagyom, hogy leszokjon erről újra magától ahogy korábban tette már, vagy próbáljam finoman megvonni tőle az éjszakai tejet. Amikor vizet próbálok adni helyette, azt nem fogadja el, hanem még hangosabban és kétségbeesetten kezd sírni. Ha nehezen is de meggyőzőm arról, hogy most aludjon és majd reggel kap tejet, mert az most elfogyott, 1-2 óra múlva megint felsír és újra kéri a tejet. Ha megkapja a tejét (megissza az egész üveggel, 2 dl-vel)viszont azonnal hasra vágja magát és reggelig a hangját sem halljuk. Férjem és anyukám szerint „ki fogja nőni” magától ezt is. Én viszont nem szeretném ha ez egy rossz szokássá válna és 2 évesen is még tejet inna éjszaka. Napközben egyébként jól eszik, vacsorára is megeszi az adagját, aztán megissza 9 körül a 2 dl tejét, tehát szerintem nem lehet éhes, hajnali 2-kor semmiképpen. Ja, és nem ciciből, hanem már cumisüvegből kapja a tejet kb 1 éve.

    Mit tanácsolsz?

    Segítséged előre is köszönöm,
    üdv,
    Judit

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Itt nem a tej a probléma, ez csak megszokás, hogy ettől nyugszik meg. A probléma ok a szeparációs szorongás, téged szeretne látni éjjel, de a tej nyugtatja meg, a tejet hozzád köti, „ha van tej, akkor anya is megvan”. Bármit is változtatsz ezen, az biztos, hogy sok sírással jár majd, így talán a legjobb, amit tehetsz, ha vársz, amíg kinövi, mivel csak egyetlen éjszakai alkalomról van szó.

  • Tregováné Mariann

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!
    Sajnos nekünk is gondunk van az alvással. Az én kislányom már júliusban betöltötte a 3. évét. Szeptembertől ovis de előtte már járt bölcsibe egy évet. Este már úgy alszik el , hogy a kedven c meséit nézi. Ez az ő kérése volt. 8-kor fektetem , kb. 9 fél 10 mire elalszik. Én 11 körül felébresztem pisilni. Rárakom bilire , szinte alvó állapotba , pisil és alszik tovább. 12 körül viszont magától ébred fel. De nem alszik vissza csak hajnal 3-4 körül. Már mindent megpróbáltam hogy vissza aludjon. Simogatás , énekelgestés , magamhoz vettem hátha velünk jobban aludna , tv-t kapcsoltam neki hátha azon elaludni , de semmi nem jött be. Ilyenkor csak hisztizik , és nem jó neki semmi. De reggel sajnos fél 7-kor ébresztenem kell , mert viszem oviba én meg megyek dolgozni. Egész délutánt együtt töltjük. Az oviba alszik ebéd után. Kérlek segíts mert már nem tudok mit kitalálni hogy átaludja az éjszakákat. És sajnos már a kimerültség határán állok. Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tregováné Mariann

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Semmiképpen nem normális, ha ebben a korban még ennyi ideig fentvan éjjel és neki sem jó, nem piheni ki magát. Keress fel gyermekpszichológust és alvásambulanciát, hogy utánajárjatok a dolog hátterének.

  • Eszter

    2010. november 02. kedd

    Kedves Ági,

    Segítségedet szeretném kérni a következőkben. Kislányom 12 hónapos – én már 6 hónapos kora óta dolgozom. Szoptattam őt 7 hónapos koráig, így sokáig éjszaka is evett (most naponta 2x kap tápszert). Úgy veszem észre, hogy ezt a szokást megtartotta és ha éjszaka felébred akkor rögtön az evésre gondol. Próbáltam már csak cumit adni neki, vagy megitatom őt vízzel. De semmi sem látszik működni. Már próbáltam, hogy hagyom sírni, de 1 óra múlva sem adja fel… . Így „könnyebségből” megetetem, múlt éjszaka is másfél órát fennt voltunk, míg végülis megkapta a tápit. Ha éjszaka eszik általában nem issza meg a teljes adagot, hanem csak olyan 100ml-t. Tudnál nekem segíteni abban, hogy hogyan tudom leszoktatni őt az éjszakai evésről, hogy ezzel remélhetőleg átaludja az éjszakát? – vagy még korai ezt elvárnom tőle?

    Előre is köszönöm a válaszod és segítséged,

    Eszter

    Válasz: Másfél éves korig egy éjszakai evés még megmaradhat, mert a kicsi emésztése még gyors, ezért éhes marad éjszaka, tehát erről nem kell leszoktatni

  • Kőszegi Reni

    2010. október 27. szerda

    Kedves Ági!!!!!

    Ismételten Hozzád fordulok problémámmal.
    17 hónapos a kisfiam és nem akar egyedül elaludni.
    A déli és az esti elalváshoz is Rám, ill. a CICIRE van szüksége. Már írtad, hogy az ellazulás, kikapcsolás miatt kell, de most már egyáltalán nincs tejem és így cicire rakni igen fájdalmas.
    Magával az alvási szándékkal nincs gond, mert majdnem minden nap sikerül kifárasztani és már Ő jelzi, hogy álmos.
    A cici kiváltása miatt próbáltam már:
    Olvasni – nem kötötte le.
    A nagy ágyon mellé feküdni, simogatni – hiszti lett belőle.
    Kiságyba betenni, simogatni – sírás lett belőle.
    Kiságyba betenni, elé ülni – sírás lett belőle.
    Kiságyba betenni, egyedül hagyni – üvöltés lett belőle.
    Kiságyba betenni, kis lámpafénynél egyedül hagyni – üvöltés lett belőle.
    A végtelenségig kitart egy-egy sírás alkalmával, amit persze én elégelek meg, mert nem bírom hallgatni ill. a nagyszülőkkel együtt lakva a végtelenségig nem zajonghat.
    Párom nem tud segíteni ebbe a dologba, mert Ő 23 óra körül kell, mert éjszaka dolgozik.
    Nem tudom mit csináljak, de jó lenne megtanítani az egyedül való elalvásra.
    Kérlek megint adj tanácsot mert már én kimerültem.
    Köszönöm szépen: Reni

    Válasz: Az a helyzet, hogy bármit is változtatsz, abból sírás lesz. Tehát vagy az a megoldás van, hogy együtt alszotok és akkor talán könnymentes lesz az elalvás, és elfogadja, hogy nincs cici, vagy az a megoldás van, hogy te vagy a kitartóbb.

  • Szandra

    2010. október 04. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 17 hónapos, az elalvással nincs gond, szépen egyedül megtanult elaludni. Kb. 8 hete álltunk át a napi egy alvásra. Eleinte jó volt, mert az éjszakai alvását meghosszabbította 12 órára, nappal pedig másfél-2 órát aludt. Pár hete azonban éjszaka csak 10 és fél-11 órát alszik, nappal pedig max. 1 órát, inkább 40 percet. Kipattan a szeme, szaladgál és magyaráz, visszaaltatni nem tudom, de később nyűgös azért. Ráadásul úton a kistesó 🙂 Hagyjam, hogy ennyit aludjon csak, vagy érdemes valami módszerrel próbálkozni, hogy nappal tovább aludjon? Előre is nagyon köszönöm, szép napot mindenkinek!

    Válasz: Ha kipihenten ébred, jókedvű, akkor nem kell erőltetni a továbbalvást.

  • Erika

    2010. szeptember 21. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 és fél éves, most kezdte az óvodát. Mivel nehezen barátkozik és visszahúzódó, finomlelkű kislány, illetve a 15 hónapos húgával itthon vagyok, csak fél napra adom be. Az óvodai beszoktatás nem könnyű, először sír, majd elnézeget, napról napra aktívabb, de inkább meghúzódik. Mégis gondolkodom rajta, hogy teljes napra járassam oviba (lehetőség van rá), mert így a húga szenved attól, hogy 13-ig ébren kell maradnia, és/vagy elalszik a babakocsiban/autóban, amiből át kell raknom, ha hazaérkeztünk az óvodából. Ekkor újra altathatom vissza. Nagyon sajnálom őt emiatt. A másik problémám, hogy az óvodás lányom sokszor nem alszik itthon (már 1 éve), annak ellenére, hogy mindig leteszem, van rituálé, meseolvasás is, simogatás is. Mégis ellenkezik, kimászkál, pedig fáradt. Ha visszaküldöm, nem megy vissza, ha visszaviszem, sír. Ez senkinek sem jó. Viszont félek teljes napra (15 óráig) óvodába beíratni, hátha nehezen viselné. Őt is kérdeztem, de nem szeretne ott aludni. Mit tegyek? Melyik megoldás válna a javunkra, hogy senki kárára ne menjen?

    Válasz: Ez sok anyuka dilemmája, de mivel a délutáni időszak már csak alvásból és egy kis rövid uzsonnából áll, ezért a kicsinek egyáltalán nem okoz gondot, ha ott kell maradnia, tehát nyugodtan járhat egész napra.
    Köszönöm szépen előre is a tanácsodat!

  • Amel

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 15 hónapos,nappal 2x alszik kb.2-2órát,este 8 és 9 között van az alvás,egyedül önállóan alszik el az ágyikójában.Éjszaka többször is felkel,vizet iszik,majd cumi és alszik tovább.A gondom csak annyi hogy reggel 7-fél 8körül kel és már 9-10körül nyügős,sír…ilyenkor jön az alvás…Normális hogy alig kel fel és máris fáradt?

    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Igen, ez normális, vannak gyerekek, akik délelőtt hamarabb elálmosodnak és aludnának, ez nem gond.

  • Évi

    2010. szeptember 07. kedd

    Kedves Ági!

    Itt sok olyan hozzászólást olvastam, amiben jelen van a mi problémánk is, de azért leírom.

    BEnedek 20 hónapos, kiságyban soha nem tudott aludni, illetve onnantól, hogy elkezdett forogni, mindig fennakadt, és felkelt rá. Korán elkezdett fogzani, 4 hósan, kórházban is voltunk, akkor hat napot csak velem volt (ezeket azért írom, hogy hátha ezek is befolyásolják), és mivel sűrűn ébred éjjel de cicin egyből visszaaludt ezért velem alszik. Ugyanis nem bírtam volna ennyiszer felkelni, tudom az én hibám. Abban a szobában alszik ugyan ami majd a gyerekszobája lesz, most még nincs megcsinálva, de megyek vissza dolgozni, az első között szerepel a terv.
    Most beindultak a rágófagai is, a 4 utolsó, 15 hósan neki már 16 foga volt.
    A nappali cicizést elhagyta, ő nagyon cicis volt, sokszor ha unatkozott akkor is kellett neki, szóval rengetegszer…, mindig volt vmi ürügy…
    de ezt elnőttük hála isten, most már csak a nappali egy, és az esti elalváshoz kell a cici. A nappalit most h bölibe megy kénytelen lesz elhagyni, de kérdésem az, hogy szerinted ha a fogai kijöttek elhagyja az éjszakai sokszor kelést?? Mert sokat felkel és mindig cicit kér, illetve az esetek többségében…Voltak nyugodtabb éjszakák, ami azt jelenti, hogy kb 2x kelt. Nála azt sem lehet mondani, hogy elalszik mondjuk este 9kor, és nem kel fel hajnalig, mert még éjfél előtt megébred az tuti.
    Félek, hogy nem fogom bírni a munka mellett ezt a tempót.
    Tudsz valami javaslatot?
    köszönöm előre is

    Válasz: Az a gond, hogy mivel veled alszik, ezért érzi a tejszagot és tudja, hogy fog tejet kapni, ezért ha együtt alszotok, akkor erről nem tudod leszoktatni. Az segíthet, ha külön alszotok és néhány napig éjjel Apa megy be hozzá, ez pár nap alatt megszünteti a felébredéseket.

  • Revilo

    2010. augusztus 30. hétfő

    Azt szeretném kérdezni hogy hol kapható a Rooibos tea,illetve milyen fajtát vegyek,mert van Naturland-os meg Pickwick-es is,de utóbbi állitólag mesterséges aromát tartalmaz.Akkor most melyik hatásos,milyet vegyek,18 hónapos fiam éjszakai nyugtalan alvására szeretném.

    Válasz: Nagyobb drogériákban és gyógynövényboltokban is lehet venni, gyakran patikákban is van. A Naturlandosat érdemes venni.

  • Anikó

    2010. augusztus 28. szombat

    Kedves Ági!
    A tanácsodat szeretném kérni.Az iker unokáim két évesek és nem hajlandóak csak cumisüveggel a szájukban elaludni.Nem szépítem a dolgot,mi rontottuk el őket.Mindig is rossz alvók voltak.Sokszor és kiszámíthatatlanul voltak fent éjszaka.Egy évesek voltak amikor felhagytak az éjszakai evéssel és áttértek a teázásra.Most már ott tartunk hogy több cumisüvegnyi teát képesek meginni éjszaka.Ennek az az eredménye hogy reggel úsznak a pisiben.Napközben már szobatiszták, önállóan használják a bilit vagy a WC szűkítőt, de a nappali alváshoz és főleg éjszaka még kell a pelus.
    Tanácstalanok vagyunk hogy tudnánk őket leszoktatni a teázásról.
    Kiegyensúlyozott,vidám gyerekek, igaz ha valami nem az ő elképzelésük szerint történik kiharcolják hogy nekik legyen igazuk,ebből adódnak konfliktusok mert nehezen meggyőzhetőek de nem kell velük vérre menő csatákat vívni. Mindent megértenek és meg is értetik magukat, igaz hogy beszélni még csak most tanulnak.
    Az édesanyjukkal alszanak el, igénylik hogy ott legyen velük amíg álomba szenderülnek de utána nem kell velük maradnia.
    Válaszod előre is köszönöm
    Anikó

    Válasz: A teáról úgy tudod leszoktatni, hogy következetesen vizet adsz csak neki helyette, akármennyire is hisztizik. Ez néhány napig azt eredményezheti, hogy nem alszik majd olyan gyorsan vissza, de ebben szigorúnak kell lenni, mert nagyon egészségtelen (a még íny alatt levő fogakat is roncsolja!) A másik lehetőség, hogy elmennek egy játékboltba és mindkét gyerek kiválaszt egy alvósállatkát és ezentúl velük alszanak, ezt érdemes együtt csinálni, előre elmondani, miért lesz az állatka, és hagyni, hogy ők válasszanak, így bevonjátok őket a döntésbe. Viszont utána ragaszkodni kell hozzá, hogy nincs tea de ittvan helyette a maci, és már ő is nagyon álmos, aludni szeretne. Ha ezt minden alkalommal elmondjátok, akkor idővel ők maguk fogják mondani majd.

  • Tatai Zsanett

    2010. augusztus 17. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 26 hónapos. Az alvása eddig sem volt tökéletes, időnként átaludta az éjszakát, de általában felkelt és kis simogatással, puszival meglehetett nyugtatni és vissza is aludt szépen. Ezt általában egyszer kelt éjszaka, nagyon ritkán többször. Én másfél hónapja elkezdtem dolgozni, napközben az apukájával van, néhány napot a nagymamák vigyáznak rá, de minden este otthon velünk van. Kb. 3-4 hete minden este felébred és ordít, hogy át akar jönni hozzánk aludni. Most már ott tartunk, hogy ez a hiszti kategóriáig is elmegy. És végül köztünk alszik el, én meg hajnalban visszaviszem az ágyába. Sejtem, hogy ez azzal kapcsolatos, hogy én visszamentem dolgozni és kevesebbet vagyunk együtt, mert pár hete kérdezgeti lefekvésnél, hogy ugye nem megyek dolgozni. Szándékosan ráfordítok minden időt minden este, tehát este 6-tól 9-ig gyakorlatilag együtt játszunk, együtt fürdünk és beszélgetünk.
    Tudna jó tanáccsal ellátni, hogyan szoktathatnánk vissza az ágyába, mert így mi se pihenünk rendesen. Szeptembertől kezdi a bölcsöt, akkor is előjöhet még ez a probléma?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tatai Zsanett

    Válasz: Minden kisgyermeknek van olyan időszaka, amikor átmegy a szüleihez hajnalban. Vagy következetes vagy és nem hagyod neki, vagy megszokod és hagyod, hogy veletek aludjon. Őszintén szólva, a lelki fejlődésének jobb, ha veletek aludhat, amikor igényli a szülői ágy biztonságát. A szeretet nem csak az esti lefekvésig tart. Amint feldolgozza ezt az új életformát és azt, hogy nincs mindig veletek, jobban fog aludni. Lehetséges, hogy bölcsőde még segít is ezen, mert ott jobban elfárad.

  • Tóth Anita

    2010. július 17. szombat

    Kedves Ági!

    Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan tudnám 19 hónapos kisfiamat leszoktatni arról, hogy a hajam húzogatásával aludjon el. Jó lenne, ha egy plüss állatkával aludna inkább el, de nem igazán tudom, hogyan lehetne ezt elérni, egyikhez sem ragaszkodik jobban a többinél.
    Másik dolog, hogy minden éjjel 1x felébred. Ennek nem tudom, mi az oka (ilyenkor átvisszük a mi ágyunkba, és ott alszunk tovább) Este fél 10 körül alszik el (a saját ágyában, és mellette fekszem), az éjszakai ébredéskor sokszor amint a mi ágyunkba letesszük már alszik is, és reggel fél 8 körül ébred. Délután pedig kb 2 órát alszik. Nagyon ritkán van olyan éjszaka, amikor megébred ugyan éjszaka, de kis nyöszörgés után vissza is alszik magától.

    Válaszodat köszönöm!

    Anita

    Válasz: Ezt úgy tudod megtenni, hogy kendőt vagy sapkát teszel a hajadra és nem hagyod, hogy leszedje. Legyél határozott és következetes, helyette adj neki állatkát. Az első pár alkalommal hiszti lesz, de ha nem adod fel, akkor meg fogja szokni.
    Ebben a korban gyakori az ilyen éjszakai ébredés, pl. az őrlőfogak áttörése okozhatja, ki fogja nőni.

  • Kőszegi Reni

    2010. június 15. kedd

    Szia Ági!!

    Itt szeretném megköszönni eddigi segítségedet(amik rendre beváltak),de most ismételten írnom kell Neked.
    Kisfiam 13 hónapos múlt és jórészt még mindig csak cicin akar elaludni. (Akár a déli akár az esti alvásról legyen szó).
    Ha sikerül nagyon-nagyon kifárasztani, akkor elalszik egyedül is, de inkább azt mondanám, hogy ilyenkor: álomba ájul.
    A legjellemzőbb elalvási mód: nagy ágyon cicin elalszik, utána óvatossan átrakom a kiságyába. Ez vagy sikerül, vagy nem. Ha nem: kezdjük az egészet előről.
    Szeretném ezt megszüntetni, már csak azért is mert igen csak kezd elfogyni a tejem és az esti herce-hurca is már fárasztó.
    Megpróbáltam evés után betenni a kiságyába, elmondva, hogy itt az alvás ideje, pihenjen egy kicsit.
    Mire Ő: vagy sír, de elviselhetetlenül, vagy feláll és úgy ordít.( Csapkod, fejét a kiságyba üti!!)
    Védőnő szerint ezt hagyni kell, majd megunja.
    Igen ám, de szívszorító ezt átélni, és nem is igen hatásos.
    A végtelenségig kitart a fiam.
    A béke ( nem csak mi lakunk a lakásba) és a nyugalom miatt inkább kiveszem és megint kezdődik minden előről, arról nem is beszélve, hogy a Kisfiam nyert. (Oda a szülői tekintet.)
    Kérlek segíts: milyen humánusabb és hatásosabb módszer létezik az elaltatásra.????????
    Válaszod ismételten nagyon köszönöm: Renáta.

    Válasz: A cici tulajdonképpen azért kell neki, hogy kikapcsolja a világot és el tudjon lazulni elalvás előtt. Próbáld meg, hogy lefekteted a nagyágyra, simogatod, de cicit nem kap. Nappal aludhat a nagyágyon, nem kell áttenni az ágyába, este tedd át utána. Este bevezetheted, hogy előtte együtt mesét olvastok, ez is segít az ellazulásban.

  • Marsi Erika

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom októberbe lesz 2 éves/ most 20 hónapos/ szeptembertől bölcsis lesz.Szeretnénk a kiságyát heverőre cserélni, a kiságy most a mi ágyunk mellett van. A heverőjét szeretnénk egy másik szobába el helyezni. Tanácstalan vagyok hogy ezt mikor lenne a legideálisabb megtenni bölcsi előtt vagy után. És mennyi idő teljen el a kettő között? Mostanában kicsit zaklatottan alszik álmába keres, hívogat de nem ébred fel. Szerinted számára mi lenne a legideálisabb? Mert úgye fontosak a nyugodt éjszakák neki a bölcsi miatt, én meg dolgozni fogok.
    Nagyon sok köszönet! Erika

    Válasz: Inkább most szoktassátok át a kiságyra, mire jön a bölcsi, addigra már megszokja.

  • Dolin

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági!
    A kislányom februárban múlt 2 éves. Reggel szinte óramű pontosan 7-kor kel, délben is alszik 1,5-3 órát, este 19-20 óra között pancsi, mese, tejecske és leteszem, egyedül elalszik minden gond nélkül. 10 hetes korától eggyedül, külön szobában átalussza az éjszakát viszont azóta is többször felébred éjjel de csak addig míg be nem megyek csendben mmondom neki hogy itt vagyok semmi baj, de szinte meg sem hallja, alszik tovább. Van hogy sír vagy felül, feláll a kiságyban, ekkor kiveszem megnyugtatom, leteszem de szinte azonnal alszik is tovább. Nem kap sem inni sem enni. Viszont ez éjjel többször is megismétlődik. Vajon mi lehet az oka? Napközben vidám kiegyensúlyozott, nagyon okos és ügyes, szófogadó, egy szavam sem lehet rá. Most mintha ritkulnának a felébredései de nem tudom hogy mivel tudnék segíteni a dolgon.
    Ha tudnál véleményt mondani nagyon megköszönném.

    Válasz: Ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek, valamint 14 hónapos kortól nagyon erős a szeparációs szorongás, ezért igénylik a gyerekek éjszaka, hogy leellenőrizhessék megvan-e még anya 🙂 Segíthet, ha kap egy kis állatot, amit ő választ ki és aki ezentúl éjszaka vigyáz majd rá, valamint az is, ha éjszakai fény van a szobájában (erre egy kislámpa vagy lávalámpa a legalkalmasabb)

  • Kriszta

    2010. április 15. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az én alvással kapcsolatos problémám 19 hónapos fiammal a következő: pár nappal ezelőtt kezdődött, hogy esti elelvás után 1-2 órával felébred és a gyerekszoba ajtajában állva sír. Bemegyek hozzá, fogja a kezem, odahúz az ágyhoz (már nem kiságyban alszik, hanem egy két személyes vendégágyon), megvárja míg mellé fekszem és visszaalszik. Ha jól bealszik és kimegyek a szobájából, van hogy 7 perc múlva, jó esetben csak 1-2 óra múlva kezdődik előről az egész. Kipróbáltam, mi történik, ha nem jövök ki tőle, hanem ott alszom mellette: semmi, édesdeden alszik, meg se moccan. Kérlek adj tanácsot, mit tegyek! Engedjek az akaratának és aludjak vele (ahelyett hogy a párommal aludnék), vagy egész éjjel ingázzak, amíg meg nem unja a fiatalúr az állandó felkelést?

    Válasz: Ebben a korban ez gyakori jelenség. Mindkettőtök lelki békéjének jót tesz, ha együtt alszotok most, aztán majd kinövi. Jöhet ő is a ti ágyatokba, amikor felébred vagy mehetsz te is hozzá, ahogy nektek jó. Ki fogja nőni.

  • Kriszta

    2010. március 31. szerda

    Szia Ági!

    Nekem az éjszakai alvással kapcsolatban van kérdésem. 17 hónapos a fiam, néhány hónapja alszik a saját kiságyában (a mi ágyunkhoz van húzva és le van véve az oldala), előtte közöttünk aludt. Az lenne a bajom, hogy éjszaka több alkalommal nekiállt forgolódni (jobbra-balra, hasra), felül, visszafekszik, átmászik a mi ágyunkra félig vagy teljesen. De eközben alszik, esetleg ivás közben nyitja ki a szemét. Meg szoktam kínálni innivalóval, akkor általában megnyugszik, egy darabig alszik, majd újra kezdődik a forgolódás. Nem szokott úgy felébredni, hogy vissza kelljen altatni, csak mi vagyunk ébren, mikor forgolódik. Mindig meg kell várnom, amíg abbahagyja a forgolódást, hogy be tudjam takarni.
    Előre is köszönöm tanácsodat!

    Válasz: Ne foglalkozz vele és ne várd meg, míg abbahagyja, aludj tovább. Semmi baja nem lesz, ha nincs egész éjjel betakarva. Ebben a korban sokat mozognak a kicsik nappal és éjszaka is mozgékonyabbak, ki fogja nőni majd, addig ne foglalkozz vele.

  • judit

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Ági!
    Köszönöm válaszod. Ebben a pár napban annyi változás történt, hogy kisfiam rájött, hogyan mászhat ki a rácsoságyból, így hiába teszem be – már mászik is ki…
    És éjjel arra ébredtem, hogy „pufff” és a fiam már indult is a lakásban, aztán az ágyamban aludt tovább.
    Próbáltam átvinni a saját ágyamba. Ott mesét olvastunk, majd közölte, hogy „megyünk aludni” és rohant a nagyihoz, hogy ő menjen be vele a szobájába. Aztán ugyanúgy nem volt hajlandó bemenni a kiságyba, nagyi ölben próbálta elaltatni, de kisfiam inkább játszani akart.
    Mit tehetnék? Kapjon heverőt (nehogy megüsse magát ha kimászik a rácsoságyból)?
    De azon úgysem marad meg.
    Hagyjam őt kifulladásig tenni venni késő estig ameddig el nem alszik valahol a lakásban?
    Ágyba nem tudom tenni mert üvölt és kimászik (a nagyágyban sem marad meg, max játszik ott is).
    Elkeserítő a helyzet (nappali alvásnál is).
    Kérlek segíts!

    Köszönettel
    Judit

    Köszönettel,

    Válasz: Ha kimászik, kapjon heverőt, nehogy megüsse magát. De akkor sem történik semmi,ha veled alszik és veled alszik el. Most leginkább rád van szüksége.

  • judit

    2010. március 05. péntek

    Kedves Ági!
    Lefektetéssel vagyunk gondban. Egy kis előzmény:
    Egyedülálló anyuka vagyok. Kisfiam 2 évés. Anyukámmal (a Nagyival) élünk, Apuka nem igazán vesz részt fiam életében, kb havonta-2 havonta találkoznak csak. Nagyi segít sokat, és ő a mindennapi szereplő az életében.
    Szeptemberben kezdte a bölcsit. Ő az egyetlen akinek külön rácsoságyat vittek a terembe a du-i alváshoz, mert a simán (amin a többiek alsznak) nem maradt meg – mindig ment a dolgára.
    Bölcsi óta sokat betegeskedik és kb 1-2 nap van bölcsiben a többin meg otthon. De itthon meg jól van… De volt olyan is, hogy nem volt bölcsiben én elutaztam ő meg egyből lebetegedett… Lehet, hogy nagyon ragaszkodik hozzám??

    Nagyon aktív gyerek, nem tud fél percig egy helyben maradni, mindig megy és tesz vesz és az új játékok is csak 1-2 percig kötik le.
    Eddig a lefektetéssel nem volt baj. Betettem az ágyba (délután és este is), elköszöntem tőle, ő puszit dobott és elköszönt, integetett, aztán még eljátszott magában a kis állatkáival meg kicsit hablatyolt aztán elaludt.
    Pár napja meg ahogy beteszem a kiságyba már is üvölteni kezd és teljesen kikészíti magát.
    Reggel f7-f8 között szokott ébredni, délben teszem be a kiságyba és 2-f3 felé fel szoktam kelteni. Este f7 felé vacsorázunk, f8 felé fürdés és 8-f9 felé kerül ágyba ahol sok sok plüss állat várja. Ezeket szokta a hasa alá begyürni és úgy alszik el.

    Most viszont amikor modom, hogy „alvás”, akkor amíg közeledünk a kiságyhoz addig (azelőttig) készséges meg segít (elköszön a nagyitól, leveszi a cipőjét – pedig tudja, hogy megyünk aludni), de ahogy beteszem az ágyba rázendít és nem hagyja abba. Ha kicsit vissza megyek az sem segít, mert ha ez után megyek ki még jobban sír. Van hogy fél órát is sír mielőtt álomba sírja magát. Ha viszont bent vagyok, akkor meg nem alszik csak játszana.
    A délutáni alvásnál is ugyan ez a helyzet, hogy álomba sírja magát.
    Nagyon kiborítóak a fektetések mindkettőnk számára. Mi lehetne a jó megoldás??

    köszönettel
    Judit

    Válasz: Úgy tűnik, a kisfiadat nagyon megviseli a bölcsi és a tőled való elszakadás, ez az állandó betegeskedésből és a tőled való elszakadás utáni betegségből is látszik. Próbálj minél többet foglalkozni vele, amikor együttvagytok, lefektetéskor segíthet, ha a nagyágyon alszik el, mesét olvasol neki, mellédbújhat, és csak utána kerül az ágyába, ezzel kiiktatható a sok sírás.

  • Renáta

    2010. február 28. vasárnap

    Kedves Ági! Kislányom 2,5 éves. Most született testvére, aki 2 hónapos. A nagyobbik gyerkőc külön szobában alszik, és eddig elég jól aludt. Volt hogy felkelt éjszaka, de nem volt jellemző. 1 hónapja azonban 3-4-szer is felébred és sír, minket követel. A dackorszakban is benne vagyunk, de szerintem féltékeny. A féltékenység azonban másban nem nyilvánul meg, bár nagyon oda is figyelünk, és próbáljuk megtalálni az arany középútat az elkenyeztetés és az odafigyelés között. Abban kérném a segítséged, hogy mit csináljunk, hogy elmúljon az éjszakai felkelés? A későbbiekben egy szobában fognak aludni, költözzenek már most közös szobába? Segítségedet előre is megköszönve: Renáta

    Válasz: Ez nem féltékenység, csak reakció a testvér születésére, teljesen normális dolog. Most egy kicsit kevesebb figyelem jut rá, ezért fel akarja hívni magára a figyelmet – és ennek ezt a módját találta meg. Semmi nem történik, ha ilyenkor, amikor megébred, magatokhoz veszed és úgy alszotok tovább, ez az ő lelki békéjének is jót tesz majd, idővel pedig kinövi ezt és nem fog többet felkelni. Szerintem most még ne költözzenek közös szobába, mert akkor egymást fogják felkelteni.

  • Niki

    2010. február 23. kedd

    Kedves Ági!

    A problémám az előttem szólókéhoz hasonló, mégis leírom. A gondom az, hogy a kislányom (1,5 éves) nagyon nehezen alszik el, mind nappal, mind éjszaka. A napirendünk a következő:
    1/2 8-1/2 9 között ébred, majd tejcsit iszik
    10 körül reggeli/tízórai, utána ált. séta a levegőn
    13 körül ebéd
    1/2 2 – 2-től alvás kb. 3-4 óráig
    utána uzsi, esetleg séta a levegőn (az időtől függ)
    1/2 7 körül vacsi
    8 körül fürdés, majd alvás, ami a következőképpen néz ki:
    Fürdés után öltözködés, kiválasztja azt a könyvet amit éppen szeretne nézegetni, félhomályben könyv nézegetés, majd az ölemben tejcsi+víz és beteszem az ágyába. Még mesélek neki suttogva, simogatom a hátát. Mindezek ellenére csak kb. 3/4-1 órás nyűglődés után képes elaludni, addig foylamatosan beszél és forgolódik, rugdal, felül, ugrál stb. a végén már szinte öntudatlanul, de nem akar az ölembe jönni semmiképpen sem. Hozzáteszem, hogy kb. 2 hónappal ezelőttig az ölemben aludt el kb. 5 perc alatt és magától kérte, hogy tegyem az ágyába és simogassam, tehát nem én erőltettem a dolgot. Mostnara már viszont kezd nagyon idegesítő lenni ez a ceremónia naponta 2x (mert többnyire nappal is így működik az altatás). Én már nagyon ingerült vagyok egy fél óra után, amit gondolom ő is megérez. Egyébént ha már elaludt nincs semmi gond, nappal alszik 1,5-2 órát és asz éjszaka is mx. 1x ébred, kicsit simogatom és rögtön vissza is alszik.
    Egyébként ő a világon a legjobb gyerek szerintem, semmi gond nincs vele, szinte sosem sír, szót fogad, folyton mosolyog, érdeklődő és nagyon okos, értelmes (már folyékonyan beszél).Egyszerúen nem tudom, hogyan tudnám „kikapcsolni”. Olvastam a cikkeidben, hogy jó lehet a coffea tosta, de nálunk nem működött, igaz csak 2 napig próbálkoztam vele. Mennyi idő után érezhető ennek a hatása és hogyan kell pontosan adagolni? Szerinted mi lehet a gond? Próbáltam a rooibos teát is, az sem vált be.

    Előre is köszönöm!

    Niki

    Válasz: Egyszerű a megoldás: túl keveset van ébren a du4-es felkelés és az este 8-as lefekvés között. 10 hónaposan még elég a 4 óra ébrenlét az elfáradáshoz, másfél évesen már minimum 5 óra kell. Fürdesd később és fektesd este 9-kor és nem lesz gond a lefekvésből (azért azt tudnod kell, hogy legalább 20-30 perc kell, mese, éneklés stb. mire elalszanak, tehát ezt az időt rá kell szánni)

  • Elan

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Ági,

    a tanácsodat szeretném kérni.

    Kisfiam 20 hónapos, és még mindig nem alszik rendesen éjjel. Soha nem volt jó alvó, minimum 1x ébredt, fogzás idején előfordult, hogy óránként felsírt. Általában azonban kis vízzel, cumival azonnal visszaaludt, nem kellett mellette üldögélni. Körülbelül 1 hónapja azonban éjjel másfél órán keresztül fent van. Egy szobában alszunk, és ilyenkor odamegyek, ha hív, lefektetem újra, elmondom neki, hogy aludnia kell, éjszaka van, mi is alszunk. Le is fekszik, de 5 perc múlva újra felpattan és kiabál értem. Ha ott ülök mellette, könnyebben visszaalszik, de ha visszafekszem, pár perc elteltével megint áll és anyázik 🙂
    Ma éjjel kipróbáltam, hogy nem megyek oda, csak a saját ágyunkból mondogattam, hogy aludnia kell, de képes volt 40 percen át hangosan sírni.
    Megpróbálkoztam azzal is, hogy magam mellé veszem, de amint lefektettem a nagyágyba, keservesen zokogni kezdett és csak akkor hagyta abba, amikor visszatettem a sajátjába.
    Az elalvással nincs sok gond… napközben egyedül alszik el, este körülbelül fél órán át kell mellette ülni, ilyenkor megbeszéljük, mi minden történt velünk aznap, ölelgeti az alvókutyáját; az esti rutinnal szerintem nincs probléma. Csak hát ezek az éjszakák…
    Havonta körülbelül egyszer azért előfordul, hogy teljesen átalussza az éjszakát, tehát tudom, hogy képes rá.
    Ja, és napközben 2,5 órát alszik délután, ezt még nagyon igényli.
    Kérlek, írd meg, ha van valamilyen tipped, mit tehetnék, hogy rendeződjön ez a probléma! Már kezdet teljesen kétségbeesni.

    Válasz: Ebben a korban a hosszú éjszakai ébrenlétek oka a sok nappali élmény miatti nyugtalanság. Mi történik, ha ilyenkor magad mellé fekteted? Ha ez megnyugtatja és tudtok így aludni, akkor ez is megoldás lehet.

    Ha ez nem segít, akkor segíhet a Rooibos tea (gyümölcsöset vegyél és délután és este 1-1 csészével igyon meg belőle) vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj párologtatása éjszaka, ezek megnyugtatóan hatnak a babára.

  • Kriszta

    2010. február 17. szerda

    Kedves Ági!
    Már sokszor kértem tanácsot tőled, mindig bevált! 🙂
    Kisfiam 16 hónapos. Alváshoz cumit használ, néha nappal is követeli, de nem adok neki. Nem ragaszkodik semmi máshoz ( plüss állat, vagy rágóka…), csak ehhez. Ha meglátja (általában eldugom), hisztizik érte.
    Le szeretném szoktatni róla, mi lenne a legjobb módszer?
    Egyszer csak vegyem el tőle és kész? Félek, hogy nagyon nehéz lesz és amilyen akaratos biztos, hogy órákig ( akár egész éjjel) üvölt majd miatta. Egyáltalán le kell szoktatni vagy ő le fog szokni róla?
    Lehet hogy buták a kérdéseim, de tanácstalan vagyok, mert a környezetemben senkinek nem cumizik a babája.
    Köszönöm előre is. ( Erről a témáról nem találtam cikket)

    Válasz: Szerintem szükségtelen leszoktatni, ha csak alváshoz kapja meg, akkor magától el fogja hagyni. Azok a gyerekek cumiznak sokáig, akiknél valamilyen családi feszültség van, elhanyagoltak érzelmileg, nem foglalkoznak velük eleget stb. A kiegyensúlyozott gyerekek maguktól elhagyják a cumit, ha már nincs rá szükségük.

  • babus

    2010. február 15. hétfő

    Kedves Ági!
    Kérdésem baba-pszichológiai jellegű.
    Korábban írtam neked 16 hónapos kisfiam(egyetlen foga sincs még) alvásproblémáival kapcsolatban. Éjfél körül felsír, odavesszük közénk de ott sem alszik túl jól. ..Akkor a fogzást írtad mint elsődleges zavaró tényezőt.
    A napokban érdekes dolgot tapasztaltunk. A párommal kettesben elutaztunk két napra. A kisfiamra a keresztszülei vigyáztak. Nagyon jól elvoltak a két nap alatt, nem hisztizett (ahogy nálunk szokott) szótfogadott. Ami a legfontosabb, most először átaludta az éjszakát méghozzá a kiságyában.
    Mi napok óta rágódunk, mi lehet az oka annak, hogy velük ennyire másképpen viselkedett. Hogy lehet, hogy pont most aludt ilyen jól. (ahogy hazajöttünk visszaállt a régi „rend” azaz a felsírás stb. ) Valamit rosszul csinálunk???
    Egyébként a keresztszülők hasonló korúak velünk, mi játszódhat le ilyenkor a kis fejében?
    Üdvözlettel
    Hajni

    Válasz: A megoldás egyszerű: a gyerekek ebben a korban már pontosan tudják mit engedhetnek meg maguknak veletek szemben (bármit :)), és mit a keresztszülőkkel. Mivel náluk nem tudják, mire számíthatnak, ezért jobban elfogadnak bármit. Ezért van az, hogy pl. az egész éjjel cicin alvó, óránként felkelő gyerek a nagymamánál tökéletesen alszik egész éjjel a saját ágyában.

  • Eva

    2010. február 15. hétfő

    Szia Ági!

    Kislányom most lett 2 éves, és már egy jó fél éve lehetetlen a délutáni alvás. Anyósomék sopánkodnak, hogy pedig még ráférne az az alvás, férjem is újra szekál, hogy próbáljam meg erélyesebben, de reménytelen, ő csak akkor alszik délután, ha beteg. Egyébként éjjel alszik 11-12 órát, egyben, mindenfajta ramazuri nélkül megy az esti altatás, a szokásos napirend vacsi-fürdés-fogmosás-mese, ezután 7-8 között valamikor lámpaoltás, és éneklés alatt öt perc alatt elalszik. Ha véletlenül egyszer-egyszer bealszik az autóban délután, sokkal később sikerül csak este lerakni.
    A védőnőnk szerint ne is erőltessem.vannak ilyen gyerekek, akiknek nincs igazán szükségük délutáni alvásra – tipikusan azok a gyerekek, akik hamar dumálnak, és egy picit a kortársaik előtt járnak.
    Alalpvetően nem zavar, hogy délután nem alszik, csak néha megingok, amikor újra megsoroznak az okoskodó ismerősök, hogy márpedig egy ekkora gyereknek aludnia kell délután, de egy-egy hiábavaló altatás és egy jó nagy adag idegeskedés után rájövök, hogy van ilyen gyerek, és van olyan. Az eném éppenséggel olyan, aki másféléves korától nem alszik délután.

    Válasz: Nem kell foglalkozni az okoskodókkal, ezt jól gondolod 🙂 Én sem aludtam másfél éves koromtól mégis felnőttem valahogy 😀 Az biztos, hogy délután kell egy fél-1 órás időszak, amikor kicsit pihen a gyerkőc, meseolvasás, vagy mesenézés, a lényeg, hogy legyen csendespihenő, de van olyan gyerek, akinek tényleg elég ennyi.

  • György Csilla

    2010. február 09. kedd

    Kedves Ági,

    nagyon tanácstalan vagyok, régebben sokat írtam neked és mindig segítettél, hátha most is tudsz valamit tanácsolni.
    Másfél éves lányom két hónapos korától átaludta az éjszakát, egyedül, az ágyában aludt el, és reggelig fel sem ébredt. Az utóbbi 3 hétben mintha egy másik gyerek lenne. Már az esti elalvás előtt is cirkusz van, bent kell maradni az ágya melletti fotelben míg el nem alszik, ami néha lehet háromnegyed óra is, és amikor végre elaludt, jön az éjszakai műszak, egyszer-kétszer, de újabban háromszor is felébred, és nem hajlandó visszaaludni amíg be nem megyek és le nem ülök mellé. Nem veszem ki, hozzá se szólok, csak beülök a fotelba, és már vissza is fekszik. Ha szerencsém van már tíz perc alatt, de van hogy előbb alszom el a fotelben mint ő… Mi történhetett? Nem változtattunk az esti rítusokon, már 5 hónapja jár, 13 foga van, és éppen nem is jön új. Még annyi, hogy a délutáni alvással nincs gond, simán elalszik a mese alatt, és ha nem ébresztenénk fel két óra után, ki tudja meddig durmolna..
    Mi lehet a baj? Én már teljesen kikészültem, főleg a tehetetlenségtől, de azért az alváshiány se esik jól. Én nem akarom közénk venni, nem tudnék úgy pihenni, és én sem akarok egy matracra beköltözni mellé, mint számtalan barátnőm… Van más megoldás?

    Válaszodat köszönöm

    Csilla

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Mégiscsak fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet, illetve az alkati homeopátiás szerek is.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Évi

    2010. január 31. vasárnap

    Szia Ági!

    Köszönöm a választ!
    éjjel már nincs nálunk egyébként cici, azt elvettem már. Valóban nagyon kemény volt 1 hétig, de utána már nem is kérte. Azt hiszem akkor ha itt lesz az ideje „megbeszélem” vele. Hogy mivel fogjuk helyettesíteni azt még nem tudom, mert a rongyikhoz meg plüssállatokhoz abszolút nem kötődik. A kulacsával szokott aludni, azt kéri, ha nem alszik el az esti cicikor. A reggeli cici a probléma, de akkor majd megbeszéljük, hogy elvitte a nyuszika. Még annyit akarok kérdezni, hogy szerinted elvehetem egyszerre a reggeli, déli és esti cicit, vagy egyenként vegyem el fokozatosan?

    Köszi

    Évi

    Válasz: Egyenként, fokozatosan vedd el őket szerintem.

  • Évi

    2010. január 27. szerda

    Kedves Ági!
    Nekünk is alvós, illetve most meg ébredős problémáink vannak! Kisfiam 21 hónapos.
    Röviden a napirendünk:
    5-7 között ébred, délben alszik 1-2, extrémebb esetben 3 órát, és este fél9-9 körül fürdetés.
    3x cicizik egy nap. Reggel az ébredés után, délben elalváskor, és este lefekvéskor.

    Örülnék, ha ez az egész cicizés abbamaradna már (egyenlőre sajnos semmi jelét nem látom hogy valaha is abba szeretné hagyni…), de most a legnagyobb gondot a reggeli cici jelenti. Anno reggel ébredt 7-8 között, cicizett egyet és keltünk. Mára odáig fajult a dolog, hogy sokszor 5-kor kel, és dühösen követeli a cicit, ha nem kapja meg. Olykor sikerül vissza aludnia nélküle, ott vagyok az ágya mellett amíg ez nem történik meg. De van hogy elforgolódik reggel 7-ig, és nem alszik vissza, és ígyis-úgyis cicizünk a mi ágyunkban, csak éppen nem aludtunk, hanem ő forgolódva én meg az ágya mellett gubbasztva töltöttem a hajnalt. Az esetek többségében megpróbálom kibekkelni fél 7-7-ig, és utána cicizünk, de van hogy 6-kor már ébred érte. Átviszem az ágyunkba, befekszünk és ott cicizik. Viszont ez a variáció meg a férjemnek nem jó, mert onnantól kezdve nem tud aludni már, és elég fárasztó így is a munkája. Igazság szerint azért viszem át, mert akkor végre én is fekszem, és pihenhetek közben egy kicsit.

    Mit kéne tennem hogy végre aludjunk?? Éjszaka is kelünk, a minimum az az egy alkalom, de átlagban olyan 2-4 alkalommal. Éjjel már nem cicizik, de ha felsír át kell mennem, és úgy megnyugszik, és visszadől az ágyában és visszaalszik. Nagyon ritkán átalussza, tavaly volt egy sajnos rövid ideig tartó időszak amikor átaludta, aztán helyreállt a „rend”.

    El kéne vennem a cicit? Akkor rendeződnének a napjaink?

    És ha igen, melyiket vegyem el először? Nagyon ragaszkodik hozzá, imádja a cicizést. Szeretném, ha maga mondana le róla, de nagyon úgy néz ki, hogy nem fog… Közben simogatja a nyakamat, a mellkasomat, a hátamat, a karomat. Amúgy nagyon ragaszkodós típus. Ha látja hogy elmegyek valahová, akkor nagyon sír, de amint kiléptem az ajtón és nem lát, már semmi baja. Sokszor akkor is kétségbe esik, ha felszaladok az emeletre, vagy ha elmegyek pisilni. Valamelyik nap kint voltunk a játszótéren 2 kisgyerekkel, nahát teljesen hisztis lett, haza kellett jönnünk. Nem akart semmit csinálni játszani se, csak ölben akart lenni. Féltékeny is. Olyan mint egy kis testőr. 18 hósan kezdett el járni,állítólag utána jön a szeparációs félelem és ez miatt is. Most jönnek a szemfogaink is, az is elég húzós a gyerekeknél. De hogy van ez? Mi akkor 21 hónapja fogzunk és szeparációs félelemben élünk? 🙁

    Egyébként idén tavasszal/nyár elején szeretnénk próbálkozni kis tesóval, tehát valahogy valamikor mindenképpen el kell vennem a cicit.. És ha elveszem pl. majd az estit mit csináljunk helyette? A fürdetés-alvásnak megvan a menete. Ő jön fel a lépcsőn, levetkőztetem, bemegy a fürdőbe, ha végeztünk puszit ad apának, felöltöztetem, még iszik egyet, lekapcsolja a villanyokat, és jön a cici. Vagy elalszik rajta vagy nem. Ha nem, akkor befektetem a kiságyba, leülök a szőnyegre az ágy mellé és már nem beszélgetünk. Szépen elalszik. Hol rövidebb, hol hosszabb idő alatt.
    Mi a véleményed erről az ébredős/ragaszkodós dologról? Köszönöm!
    Évi

    Válasz: Az a gond, hogy a fiad most már megszokta a cicin való elalvást és éjjel is csak azon tud visszaaludni. Több mód is van rá, hogy leszoktasd róla, de néhány napig nagyon nehéz dolgod lesz, bármelyiket is választod:
    1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
    2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
    3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
    4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

  • Kinga

    2010. január 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Blanka kislányom most töltötte be a 14. hónapot. Álatlában véve jó alvó, saját kiságyban, külön szobában alszik este, és kétszer nappal. A nappali alvások egyre rövidülnek, lassan látom a jeleit, hogy a délelőtti alvást el fogja hagyni. Valamikor már csak délután alszik, viszont akkor nagyon nyűgös, már este fél 7 fele majd le ragad a szeme.
    Nem akarom erőltetni, az egyszeri alvást, de ez az átmeneti állapot elég nehéz neki. Tudnál valamilyen tippet adni, hogyan változtassuk meg a napi rutint?

    Válaszodat köszönöm!

    Válasz: Az egyszeri alvásra általában úgy térnek át a babák, hogy a délelőtti alvás későbbre tolódik, a délutáni pedig emiatt kimarad. Tehát ne azt próbáld meg, hogy csak délutáni alvás legyen, hanem azt, hogy a délelőtti jöjjön későbbre. Elvileg ennek tovább kéne tartania, legalább 2-3 órát, így kibírja a kicsi estig ébren. Ha csak max. 1,5 órát alszik ilyenkor és nem bírja ki a szokásos fektetési időpontig este, akkor még szüksége van két alvásra.

  • Böbe

    2010. január 19. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretném a véleményed kérni alvás terén.
    Kisfiam 20 hónapos, 6 hetes korától átalussza az éjszakát (természetesen fogzás idején volt, hogy borult a rend).
    Most az alvása így megy: -reggel 7-1/2 9-között ébred
    – 11-12 körül alszik 1/2-1 órát
    – 16 körül alszik 1 órát
    – este 9-10 között alszik el.
    A gyerekorvosunk szerint ez így nem jó!
    Keltsem őt fel reggel 6-kor, hogy nappal két részletben aludjon többet, ne aludjon éjszaka egyszerre 10 órát, mert az sok.
    Én félek attól, hogy felkeltsem őt, mert akkor biztos nyűgös lenne.
    Ha időd engedi légyszi válaszolj, hogy szerinted is változtatni kell-e?

    Köszönöm !
    Szia! Böbe

    Válasz: Nem kell változtatni ezen, ez tökéletes napirend ebben a korban.

  • Csányiné Diel Anita

    2010. január 18. hétfő

    Kedves Ági! Alvós problémám lenne nekem is, bármilyen jó tanácsot örömmel fogadok. Az én szemem fénye 16hónapos. Amíg volt tejem sajnos csak 4 hónapos koráig, addig álom baba volt. Evett és aludt. 4hetes korától 4 hónapos koráig átaludta az éjszakát. Azóta többszörösen felsír éjszaka. Az a jobbik eset ha 2-3x ébred az még jónak számít. Azonban két napja éjjelente 15-20percewnként sír. Tudom hogy van neki egy olyan rossz szokása hogy éjjel teázik de eddig csak így tudtam megnyugtatni. Mert hát a cumit sose fogadta el én ezt is próbáltam. Velünk van egy szobában ugy hogy mellettem van a kiságy aminek levettük azoldalát mert már nem volt erőm a kis ágy mellett áldogálni. 16 foga van már most egy se jön neki. szóval tanácstalan vagyok. Nappal 1, másfél órát alszik ujjabban az is egy kis harcal jár. Tápszeres még 3xor. Szereti így nem volt szívem elvenni tőle. Mi az amit rosszul csinálhatok. Erős egyéniségű kislány már most kitűnik. Ha tudnál segíteni azért hálás lennék. Köszönöm!

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    A teáról úgy tudod leszoktatni, hogy következetesen vizet adsz csak neki helyette, akármennyire is hisztizik. Ez néhány napig azt eredményezheti, hogy nem alszik majd olyan gyorsan vissza, de ebben szigorúnak kell lenni, mert nagyon egészségtelen (a még íny alatt levő fogakat is roncsolja!)

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • barbara

    2010. január 17. vasárnap

    Kedves kkata78!
    Nálunk- igaz csak időszakosan- is volt ilyen, hogy hónapokig nagyon korán kelt, úgyhogy megértem, hogy nem szeretnéd később fekteteni, péláne, hogy azt írod, így is kielnckor fekszik- kilenctől ötig- hatig – ez így is 8-9 óra. Esteleg, ha délután csak egy órát hagyod?

  • Gab

    2010. január 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Bocsánat a zargatásért! Még 12-én írtam ide (kicsit hosszúra sikerült) levelet, de biztos a sok levél között elveszett, és nem jött rá válasz. 🙁

    Viszont most még annyit tennék hozzá, hogy este azóta sem szopizik, de nem is éneklek neki, mert az csak valahogy fölébreszti, akármilyen halk is. Ugyanúgy van, mint du-i alvás, hogy csak leülünk, és megvárom, hogy elaludjon, vagy ellazuljon. Nem sivár ez így neki?

    Köszi: Gab

    Válasz: Azt, hogy sivár, csak te érzed, őt nem érdekli. Neki az a lényeg, hogy el tudjon lazulni elalvás előtt. A többi kérdésedre lent válaszoltam.

  • kkata78

    2010. január 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Egyszer már nagyon klassz tanácsot kaptam tőled a kisfiam alvásával kapcsolatban, ezért most újra hozzád fordulok, bár nagyon tartok tőle, hogy a mi esetünk az „így jártál” kategória.
    Kisfiam 2,5 éves és hihetetlen korán kelő. Gyakorlatilag minden nap 5 és 6 között felkel. hozzávetőlegesen 8:30 és 9 között fektetjük, próbáltuk már később is, de a korán kelését ez nem befolyásolta. (Őszintén szólva nem is nagyon szeretnénk később fektetni, mert akkor nullára redukálódna a férjemmel együtt töltött idő) A délutáni alvásával nincs gond, szépen megalussza a 2 órát ilyenkor.
    Eddig nem is volt különösebb probléma, egész jól hozzászoktam ahhoz, hogy mi már 5-kor a nappaliban játszunk, de időközben megérkezett a tesó, aki most 5 hónapos.
    Természetesen Murphy törvénye szerint mindig másvalaki gyereke alussza át az éjszakát már 6 hetes korától, az enyémek nem. Szóval Lilla is felkel éjszaka 3X szopizni, így viszont tarkónvágásként ér a hajnali 5-ös kelés. NAppal sem tudok aludni, mert a gyerekek természetesen nem egyszerre alszanak. A férjem sokszor besegít azzal, hogy ő kel a naggyal 5-kor, vagy egy éjszakai etetést átvállal, de ma reggelre már rosszul lett ő is a fáradtságtól, majdnem elájult, ezért határoztam úgy, hogy amit tudok megteszek. (Vagyis írok neked :-))
    Amit már próbáltunk: megbeszélni vele, hogy, még éjszaka van, sötét van, aludjon. Bementünk hozzá, valamelyikünk melléfeküdt, simogattuk. Semmit nem ér, mert teljesen éber és bár nagyon örül, hogy bementünk, de csak beszélgetni akar, nem aludni. Felkapcsoltuk neki a lámpát a szobájába, hogy játsszon akkor, amíg mi visszafekszünk. 10 perc múlva azonban beront hozzánk és ott kiabál, amit viszont muszáj megakadályoznunk, mert a kicsi is nálunk alszik és legalább ő aludjon.

    Van olyan módszer, hogy Aludj tovább, gyermekem??? Sajnos sejtem a választ… 🙁
    Vagy tartsak ki, amíg a kicsi átalussza az éjszakát?

    NAgyon köszönöm, ha esetleg BÁRMI tipped, tanácsod van.

    Kata

    Válasz: Az a gond, hogy egy 2-3 éves gyerek éjszakai alvásigénye már csak 9-10 óra, ezért ha 8-kor fekteted, akkor hajnal 5-6 kor kel. Tényleg csak az a megoldás, hogy 9-fél10-kor fekteted. Vagy megpróbálhatod közétek tenni még egy kicsit hajnalban, hátha a családi fészekben alszik még egy kicsit.

  • Márti

    2010. január 16. szombat

    Kedves Ági?Márti vagyok és van egy kislányom nem sokára 3-éves lesz 08-án és napközben nem alszik este alszik,de úgy alszik,hogy melletem és jó mélyen alszik akkor be viszem a szobályába és reggel 7-8 között szokot fel kelni .Ági hogy szoktasam le a be pisiléstől kérlek segíts előre is köszönöm

    Válasz: 3 évesen még ne akard leszoktatni az éjszakai bepisilésről, ez még korai. A gyerekek többsége csak 4-6 éves kora között tudja éjjel visszatartani, addig bepisilnek éjjel. Egyelőre pelusozd éjszakára. Az együtt elalvásról nem muszáj leszoktatni, idővel magától kinövi, de ha ez nagyon gond, akkor próbáld meg, hogy megbeszéled vele, kialakítjátok közösen a kis alvóhelyét, kap állatkákat, amiket lefektethet, lefekvés előtt melléülsz, mesét olvastok, tehát kialakítjátok az egésznek a keretét és persze tudnod kell, hogy így is kell időt kell szánnod az altatásra, ott kell vele lenned, amíg el nem alszik.

  • Reni

    2010. január 14. csütörtök

    Szia Ági!
    Örülnék ha nekünk is segítséget tudnál nyújtani! Nálunk is alvásproblémák jelentek meg kb. 3 hónapja. Kisfiam most 20 hónapos, minden nap 9-kor fektetem le, és előtte kb.7 órakor vacsizunk. Minden este villanyoltás után Ő rögtön éhes (1 keksz is elég) vagy inni szeretne (2 korty is elég), de ezt többször megismétli minden újbóli ágyba fekvés után, mikor oltom a villanyt. Aztán elfáradhat, végre elalszik és reggelik alszik is, csak ez a nehezen történő elalvás nagyon kimerítő! Ha próbálok szigorú lenni, hogy „Nem!Elég volt mára!”, addig üvölt, amíg el nem érte a célját! Lehet, hogy keveset eszik vacsorára? Persze a fogmosásról nem is beszélve, amit utál, és minden evés után megismétlünk egy este alatt…
    Remélem tudsz Nekem segíteni! A férjem szerint nem vagyok kellően határozott vele… Hamarosan megérkezik a kis tesója is, így félek még ennyire sem lesz időm leszoktatni erről a szokásáról!
    Köszönöm!

    Válasz: Semmi baja a kisfiadnak, ez a dackorszak része, a szeparációs szorongás okozza, ebben a korban minden gyereknél előjön valamilyen formában.

    Egyrészt ragaszkodik a szokásaihoz, szeretné, ha mindig ugyanaz ugyanúgy történne, másrészt egyre inkább megtapasztalja és teszteli, hol vannak a határok, mi az, amit megengedsz és mi az, amit nem.
    Az én kisebbik fiam pár hónappal idősebb és ő is ugyanígy maga kérte, mit hogyan csináljunk az elalvás kapcsán: követeli a megfelelő plüssállatokat, a kislámpát, az elalvás előtti ceremóniát, de mindez jó, ez annak a része, hogy a kicsi tudja, hogy elalvás jön és kialakítja a saját szokásait ezzel kapcsolatban. A felnőtteknél is megvannak ezek a ceremóniák, olvasnak, vagy tévéznek elalvás előtt stb.

    Ezeket a szokásokat azonban te befolyásolhatod, ha nagyon zavaróak, de szerintem teljesen normális ebben a korban, ha még igényli az összebújást, a csak vele való foglalkozást elalvás előtt a gyerek. Olvass este lefekvés előtt mesét, alakítsátok ki a saját szokásaitokat lefekvés előtt közösen, amibe neki is lehet beleszólása, de pontosan határozd meg a határokat, mi az, amikor már nem lehet tovább alkudozni, hanem aludni kell.

  • Nerada

    2010. január 12. kedd

    Kedves Ági, és küzdő anyukák.
    Tuti hosszú levelet írok, sokan vagyunk:-) Szóval Boróka 3 éves Hargita 2 és Balassa kisfiam 6 hónapos. Az alvás nálunk is újra probléma, pedig egyszer már „megtanítottuk” aludni Borit. Ez azt jelentette hogy letettük az ágyikóba, betakargattuk, puszi és kijöttünk. Ő elaludt. Most hargita és Bori egy szobában laknak. Balassa még a mi szobánkban kiságyban. A lányok a következőképpen buliznak este. Este 7 körül kezdődik a nagybetűs ESTE. Vacsora, majd együtt pancsolnak, majd pizsi, egy mese dvd, utána még egy apa vagy anya mese, majd villanyoltás egy tászerrel, majd apa, anya elmenne pihenni, vagy csak együtt tv-zni, vagy bármi, de nem megy. A lányok kb 5-10 percenként kiszaladgálnak, minden indok volt már_ pisilni kell, éhes vagyok, icipici tejcsit kérek, puszit akarok adni, tegyük a párnát a másik oldalra, stb…. Hargita kb fél vagy 3/4 óra alatt azért elfárad és elalszik, de Bori kb 10-ig néha fél 11-ig is sir, hisztizik, alkudozik. Igy nagyon nehéz…. ÉÉÉÉÉs, hajnalban felkelnek mindketten tejcsizni. Azaz kérnek tápszert cumisüvegből:-((((( utána alvás reggelig. De mostanság több ébredés is van éjjel. Anya gyere takarj be, néha csak a kedvenc állatkát nem találják, pedig ott van mellettük, stb. Szóval most ott tartunk, hogy van egy 6 hónapos kisbabám aki este 10-kor szopizik utoljára, majd kb fél7-kor és utána 9-kor kel…. és vannak a lányok. Egy igazi éjszakai műszakkal… Mit tehetnék hogy a lányok jobban aludjanak? nem tudom őket szétválasztani mert csak egy év a korkülönbség közöttük, és nagyon rosszul viselik egymás hiányát, de most ez sem megoldás hogy együtt „nem alszanak”…. Borinak már „nagylányos ágyikója van”, leesésgátlóval, ami ugye szabad utat ad annak hogy ki-be mászkál belőle, Hargita még kiságyban van (nem sokáig) – de onnan pikk-pakk kimászik, tehát előtte sincs akadály….

    Mit tehetnék?

    Köszönettel: Nerada

    Válasz: Az a gond, hogy ha tudják, hogy ti ott vagytok kint, akkor ők is ki akarnak menni, fel akarják hívni magukra a figyelmet. Ez minden családban probléma egy ideig. Próbáld meg, hogy olvasol nekik este mesét, esetleg melléjükfekszel egy kicsit, amíg el nem alszanak, így ők is megnyugszanak és megszűnik a kirohangászás is. Nálunk az hozta meg a békét ezügyben, amikor a kicsi is kiköltözött a kiságyból, azóta egymás ágyában összebújva alszanak el 🙂 Az éjszakai ramazuri a testvérnek köszönhető, főként a középső gyereket szokta megviselni a kistesó érkezése, ő így nagyon mellőzött szerepbe kerül. Próbáljátok meg, hogy ilyenkor mellétek fektetitek, ez neki is megnyugtató érzés és ti is alszotok tovább. Ha nagyon nem fértek így el, akkor tegyetek le egy matracot a gyerekszobába és ott bújj össze velük, ha éjjel nem tudnak visszaaludni.

  • Gab

    2010. január 12. kedd

    Kedves Ági!

    Megpróbálom röviden vázolni a problémánkat.
    16 hónapos kisfiunk nappali és éjszakai alvásával is adódnak problémák. Napközben egyszer alszik, általában olyan 13 óra körül teszem le. Ez abból áll, hogy amikor már álmos, leülök vele a fotelba a szobájában, ő a mellkasomon fekszik, és ha minden jól megy, kb 5 perc alatt elalszik, akkor beteszem az ágyába. Az utóbbi időben alig alszik többet 1és1/4 óránál. Akkor elkezd nyöszörögni, és ez pár perc után átcsap sírásba. Amikor már tudom, h nem fog visszaaludni, bemegyek, megint leülünk, és általában is aszik, de visszatenni már az istennek nem tudom! Amint vízszintesbe kezdem helyezni, hogy betegyem, rögtön sírásba kezd. Nem értem, miért van ez??!!

    Este olyan fél9-9 körül fürdünk. Utána két nappal ezelőttig szopizott, de tegnap este úgy döntöttem, hogy elkezdem leszoktatni (reggel és este szopizik, de úgy érzem, a reggelihez sokkal inkább ragaszkodik). Most úgy csinálom, hogy Apu felöltözteti, ad neki puszit, kimegy, mi leülünk, éneklek neki 3-4 dalt, és beteszem. Ilyenkor még nem alszik. Tegnap is meg ma is 2 szer be kellett mennem 10 perc elteltével, mert elkezdett sírni. MA ki se vettem, csak az ágyában megnyugtattam, letette a fejét a kezemre, és kijöttem. Egy ideje viszont szinte minden nap felébred éjjel. Erről kb 1 éves korában tudtam leszoktatni, amikor az éjszakai szopizásokat elhagytam. De most megint kel. 🙁 Ilyenkor is leülök vele a fotelba, és rajtam alszik. Ebből kb 15-20 perc után vissza tudom tenni. Ezzel az éjszakai keléssel mit tudnék kezdeni?

    A reggeli ébredéssel sem állunk túl jól. Ha 6 után kel (szigorúan csak akkor), akkor átviszem a mi ágyunkba, és megszopiztatom, amiben általában elalszik, és fél9-9ig alszik. De ugye nem merem otthagyni, nekem meg néha fárasztóbb eddig aludni, mint pl 7ig. De ez a kelése neki még nem olyan, mint amiből kipihenten ébredne! Meg az kevés is, hogy este 9-től reggel 6ig alszik, nem?

    Tudnál valami megoldása a bajainkra?
    Az új cikkedet olvasva fölösleges elkezdenem a felvesz-letesz módszert. Akkor mit ajánlasz, hogy tanítsam meg egyedül elaludni?

    Előre is köszi a választ!

    Válasz: Nappal próbáld meg azt, hogy a nagyágyban altatod el, melléd fektetve és ha megriad, akkor mellé tudsz feküdni visszaaltatni. Általában a családi ágyban jobban alszanak ebben a korban a kicsik.

    Nem, egyáltalán nem kevés, ha este 9-től reggel 6-ig alszik, hiszen az 9 óra alvás, ebben a korban ez normálisnak mondható.

    Az éjszakai felkelések oka a szeparációs szorongás, tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

  • Kriszta

    2010. január 09. szombat

    Szia Ági!

    Én is csatlakozom teachanki-hoz, örülök a témának! És hasonló a problémám is.
    Kisfiam 15 hónapos. 11 hónapos kora óta, reggel 5-6 között kel, ilyenkor megitta a tápszerét és visszaaludt 7-8 ig. Erről le szeretném szoktatni, jó lenne, ha nem kelne 5 -kor a tejci miatt. Szerintem ideje, ugye? Szóval úgy 2 hete próbálkozunk. Este 8-1/29 között fekszünk le, reggel 5-kor rendben is megy, nem hisztizik a (baba)tejért, viszont ugyanúgy 5 körül kel, és még nehezebben alszik vissza. Ha sikerül neki ( 1 óra múlva) alszik 1/2 9-9-ig is. Nem látom a végét a problémának, mostantól ilyen korán fog kelni, és minden reggel harc lesz visszaaltatni? Hozzá tartozik a dologhoz hogy most kezdett el járni is..

    Még egy gondom van. Nappal nem alszik hosszút, csak legtöbbször 1 órát, néha 1 és felet. Akkor is van hogy 1/2 óra után felébred és velem a nagy ágyban sikerül visszaaltatnom csak. Pedig minden de. kb. 45 percet kint vagyok vele a levegőn, játszótéren, vagy „havazunk” egy kicsit a parkban. És gyorsan el is alszik 1-1/2 2 körül.

    Mi lehet a baj? A hosszú alvás jobb lenne neki délután, úgy gondolom, legalább 2 óra! ( 1-től 3-ig mondjuk..) Illetve a reggeli problémát hogyan oldjam meg, szerinted?

    ( Ja! 16 foga már kint van az utolsó 4 még nem jön, ha jól látom…)

    Köszönöm a válaszodat előre is! Én is hosszú voltam :)!!!! Nagyon szuper a blogod!!!!! Ezen élek!

    Válasz: Nem, még nincs itt az ideje, a hajnali evés másfél éves korig megmaradhat és normális igénye a babának.

    Délután valószínűleg a fogzás miatt ébred, altasd a nagyágyon, így tovább alszik majd és ha mégse, akkor feküdj mellé, így könnyebb visszaaltatni.

  • Lea16

    2010. január 08. péntek

    Kedves Ági!
    Azt szeretném megkérdezni,hogy önálló elalvás-e szerinted,ha másfél éves kisfiam úgy alszik el nappal is és éjjel is,hogy mellette állok a kiságyánál ráhajolok az ágy szélére és ráteszem a kezem a hátára.Elég sokat forgolodik így is ,de végül elalszik.Régebben teljesen egyedül aludt el ,de két hónapja nagyon sírt,ha kiakartam jönni a szobájából és csak ezzel a módszerrel tudtam megnyugtatni.Másik kérdésem éjjel néha végig alszik ,de ha felkel még tápszert iszik és mostanság ha visszateszem az ágyba akkor is ott kell maradnom még visszaalszik.Régebben mindig felkelt pár hete sikerült már néhányszor végig aludnia .Hagyjam meg a tápszert éjszakára és vajon megtanulja átaludni az éjszakát vagy most már szoktassam le a tápszerről? Nem sokat iszik kb.másfél decit.És végül mit lehetne tennem azért ,hogy ne sírjon nappal,ha másra hagyom nappal?Nem sokszor fordul elő ,de néha nekem is van dolgom amit jó lenne nélküle intézni.Még az apukájánál is nagyon sír pedig sokat van velünk és szeretik is nagyon egymást.Így éjjelre végképp nem merem másra bízni pedig jó lenne már egy kicsit kikapcsolódni.Vagy hagyjam és kifogja ezt nőni ?Köszönöm a segítséged és utólag is B.U.É.K.

    Válasz:Igen, ez önálló elalvás, ki fogja nőni.

    Nem kell leszoktatni a tápszerről, egy éjjeli evés másfél éves korig meg szokott maradni.

  • kata

    2010. január 07. csütörtök

    Szia Ildikó!
    Köszönöm a hozzászólást, mi is gondolkodtunk már ezen. Kedves vagy hogy segíteni próbálsz, lehet hogy ez lesz a megoldás.

  • B.Szilvi

    2010. január 06. szerda

    Kedves Àgi,

    a problémám hasonló teachanki-éhoz:
    kisfiam 13 hónapos múlt, a bútorok mentén járkál, támaszkodás nélkül álldogál, de még nem indult el. Szótagokat és néhány szót mond. Eddig a mi szobánkban lakott, a fektetés a következöképpen zajlott: fürcsi után összebújtunk, megitta az esti tejcsijét, mire kiitta, elaludt. Ezután betettem az ágyába, éjfél körül ivott még 1x és utána reggel 6ig aludt, ekkor felkelt, bevettük magunkhoz és fél 9ig aludtunk. 🙂
    4 hete azonban megbetegedett (nátha, majd gyomorfertözés) és sokat nyügösködött, utána egyszerre 3 foga is kibújt, amit rosszul viselt, majd utazás a nagyszülökhöz az ünnepekre, úgyhogy egyre többször és tovább aludt velünk a szülöi ágyban.

    Tegnap átköltöztettük a saját szobájába és itt szeretnem a tanácsodat kérni, mi lenne a jó -legkevésbé fájdalmas- módszer a külön alvásra való szoktatáshoz?
    Fürdés után bementünk tegnap is, ma is a hálónkba, Gondoltam, levezetesképpen bevezetem a meseolvasát ill. könyvnézegetést, ez nagyon tetszett neki. Ezután szokásos módon meg akartam itatni a tejével, de nem kért, csak vizet. Bevittem a szobájába, lefektettem és kimentem. Felpattant és sírt, zokogott és hivott. Végül 20 perc sírás és többszöri visszafektetés után elaludt.
    èjjel fél 2ig aludt, utána azonban felsírt, így átvittük magunkhoz. Hozzánk bújva szeret aludni, ami viszont nekünk nem pihentetö, reggelre minden porcikánk fáj, így ezt szeretnénk elkerülni, a régi 6 órás átemelés viszont nekünk is kényelmesebb, mert még aludhatunk!

    Hagyni kellene éjszaka sírni, illetve a bemegyünk-megnyugtatunk-kimegyünk technikát alkalmazni? Nem sok ez egyszerre neki? ùj szoba, egyedül elalvás, stb? Sajnálom szegényt és nem szeretnék felesleges törést okozni a kis lelkének!
    Vagy jobb egyszerre túllenni mindenen?
    (egyébként a délután alvásnál ugyanez történt, nem kért tejet, így ébren tettem le, sírt, ugrált az ágyában, mire kivettem, összebújtunk és 3 perc múlva aludt…)

    Ennyi idösen úgy kellene elaludnia, h beteszem az ágyába, kimegyek és ö elalszik?

    Elöre is köszönöm a válaszodat és a tanácsodat!

    Szilvi

    Válasz: Nem, ez nem sok neki, ezt csak te gondolod, ő azt látja, hogy volt a régi módszer, most meg egy új módszer van.

    Nem. Ennyi idősen még nem tud magától elaludni, mert nem tudja kikapcsolni a külvilágot és ellazulni, ebben neked kell segíteni neki, pl. simogatással, mesével, dúdolással stb.

  • Ildikó

    2010. január 06. szerda

    Kata!
    Hozzád szeretnék szólni:)van olyan kisgyermek heverő melynek van kb 20 centis korlátja körbe nem esik le a kicsi rólla és ez állitható 110 cm,140cm és 180cm hosszúra ahogy növöget a csemete úgy igazodik(az én csemetém is egy örök mozgó éjjel is forog álandóan van úgy hogy reggel meg van fordulva az ágyba teljesen:).Körbe is tud benne forogni ha az kell mert elég széles,most vettük 28000ft matraccal együtt azt hiszem leó gyermek ágy az a neve ez natúr fából van,nagyon szép és praktikus is szerintem .Nekem bevált:)remélem tudtam segíteni.
    Üdv:Ildikó

  • Ildikó

    2010. január 06. szerda

    Sziasztok!
    Hozzá szeretnék szólni a cikkedhez Ági,17 hós leányzóm van és 5 hós kora óta nem akart aludni szóval minden áldott éjjel ment a műsor.Aztán egyik éjjel elmagyarázta zokogva a kisasszony hogy eddig hálózsákban aludt és most vegyem le rólla,utána reggelig durmolt pizsibe ébredés nélkül:)tehát az eggyik fő ok a hálózsák a másik pedig a rácsos kiságy,nem akart aludni a leányzó az istenért sem csak azt nem tudtam miért hisz látszott rajta nagyon álmos fáradt de lefekeüdni csak nem akart ez ment 2 hónapon keresztül.Aztán elmentünk most december 31 én vettünk neki együtt egy cuki ágyikót és azóta mintha ketté vágták volna a kiscsajt:)nincs hiszti ha le kell feküdni boldogan megy este és délután is tentézni:)szóval nekünk segitett:)
    Mindenkinek BUÉK!Köszi hogy vagy nekünk Ági!

  • kata

    2010. január 06. szerda

    Kedves Ági!
    Igaz mi még csak 16 hónaposak vagyunk, de mostanság az alvás elég érdekes nálunk. Előzetesnek, hogy 1 éves koráig tökéletes alvó volt, saját ágy,saját szoba. Aztán jöttek fogak, szeparációs szorongás, de még mindig sikerült vhogy az ágyában tartani. Mostanság viszont, nem alszik el magánál,ilyenkor átviszem hozzánk, van az ágyunk mellett matrac, ott egyből bealszik. Viszont ha éjszaka átvisszük egyből felébred. Pár napja kihoztam az ágyát, és a matracát hagytam a szobájában. Azon eddig elaludt, igaz kb 10 percig ott voltam vele, és éjszaka 1szer sír fel, akkor átmegyek, lefekszem vele, aztán reggelig alszik. Megoldás lehet a matrac hosszú távon? Rendes ágyra még nem gondolok, mert nagyon mocorog meg forog alvás közben. Sajnos nálunk az apás altatás nem jött be, ill. nem tudtuk kivitelezni. Mit gondolsz jó ez a megoldás? Tudsz vmi újat tanácsolni? Lehet esetleg hogy mostanában az anyához való ragaszkodás miatt nem akar ágyában aludni?

    Válasz:Jó ez a megoldás, maradhat, de létezik leesésgátlós ágy is, illetve lehet külön kapni kis heverőre szerelhető leesésgátlót is (Kikában pl.), ha kiságyat szeretnél, azt is lehet.

  • Gergely Virág

    2010. január 05. kedd

    Kedves Ági!

    Pont ezzel a problémával küzdünk. Egy hónapja született kistestvér és azóta a kétéves nem alszik el egyedül. Előtte letettük és álomba mondókázta magát, most addig mászkál ki amíg mi le nem fekszünk és a mi ágyunkban akar elaludni. Hiába az esti mese, az azonos esti rutin vagy hogy ott ülünk-fekszünk vele, amíg elaludna. Éjjel vagy hajnalban is át-átjön. Teljesen kialvatlan már. Nem tudom, hogy ebből mennyi a dackorszak és mennyi az anya elvesztésétől való félelem. A kicsi éjjel ugyan a kisszobában alszik el, de aztán a nagyágyba hozzuk, hogy a nagyot ne zavarja és közel legyen a szoptatáshoz. Visszakapja a rácsoságyat, hogy ne mászkáljon ki? Tűrjük ezt az állapotot és majd megjavul? Mit tanácsolsz?

    Válasz: Nem szabad most erőltetni semmit, hagyjátok, hogy a ti ágyatokban aludjon el, ez most megnyugtatja, fontos neki (a fiam is csinálta), ki fogja nőni.

  • Mircilla

    2010. január 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyszerű a cikk, mégis lenne Hozzád kérdésem 🙂
    A kisfiam másfél éves. Eleinte csak cicin volt hajlandó elaludni, aztán mikor már nem szopizott, továbbra is a kezemben szundizott el cumival a szájában. Aztán egyszer csak nem ment olyan gyorsan az elalvás és gondolom egy évesen kényelmetlen is volt a karomban töltenie egy órát, sírt altatás közben és dobálta magát. Megpróbáltunk kettesben a nagyágyon elaludni, de ez is eltartott minimum 3/4 órán keresztül, mikor már durmolt akkor tettem be a kiságyba. Pár hónapja magától bekéreszkedett az ágyába, miután megkapta a tápit, azóta is ott alszik el, de csak egy órás forgolódás, mocorgás, ágyrács-rugdalás után. A gond csak az, hogy nekem ehhez asszisztálnom kell, fognom kell végig a kezét… Most már a tápszert is az ágyában issza meg, gondoltam, hátha a cumizás közben beálmosodik, de semmi. Próbáltam kicsit korábban felébreszteni a délutáni szunyókálásból (kb. két óra, ebből egy óra egyedül a kiságyban, egy óra velem a nagyágyon – délután mindig kézben alszik el kb. 10 perc alatt), de este ugyannnyit kínlódtunk az altatással, mint máskor. Mindegy, mennyire fárdt, mikor fektetem, egy óra, mire elalszik. A szundi előtt egyébként közösen eresztjük meg a fürdővizet, fürcsi, bekenem a testét, felöltözünk, puszi Apának, anyának,… a szertartásunk is megvan. Általában fél 9 körül kerül be a kiságyba. AMúgy egy igazi örökmozgó, egész nap pörög, vidám, érdeklődő.
    Azt hiszem, meg kellene tanítanom végre egyedül elaludni, mert nekem a derekam sem bírja azt, hogy minden este egy órát a kiságya mellett görnyedve üljek és lelkileg is belefáradtam, türelmetlen is vagyok vele altatás közben.
    A kérdésem tehát az, hogyan tanítsam meg egyedül elaludni, hogy ne okozzak neki traumát ezzel? Következetesen a délutáni alvásra is vonatkozzon az egyedül elalvás?
    Vagy próbáljunk meg tévében mesét nézni fürcsi után (nem nagyon vagyok híve)? Ha én mesélek, az még nem nagyon köti le.
    Válaszodat előre is köszönöm és Boldog Új Évet kívánok!

    Válasz: Minden kicsi átmegy ezen a korszakon. Azért akarja, hogy ottlégy, mert „őriz” téged, aztán végülis győz az álmosság. Megpróbálhatod, hogy pár perc kézfogás után már csak az ujjadat foghatja, aztán már csak az ujjad hegye ér hozzá, végül az se, tehát fokozatosan távolodsz tőle, ez segíthet lerövidíteni a kézfogós időszakot.

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    Én se vagyok a híve a túlzott tévéztetésnek, de kétségtelen, hogy az örökmozgó gyerekeket néha másként nem lehet „kikapcsolni”, ezért ha nincs más mód, bevetheted.

    Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
    Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • Széles Tímea

    2010. január 03. vasárnap

    B.Ú.É.K.
    Sziasztok. Ugyanez a gond nálunk is, amit a fentiekben leírtál. A 14 hónapos kislányom egyéves kora körül hirtelen megunta a kiságyát, éjjel többször felsírt, csak szopival aludt vissza, amikor már nem bírtam az éjszakázást közénk tettem, ahol békésen aludt tovább pillanatok alatt. Majd lassan a nappali egyetlen alvását is lerövidítette. Mivel elég kényelmtlen volt aludni hármasban, és én legalább is úgy ébredtem mint akin az úthenger ment keresztül érezem nagyon kell ám ezen változtatni. Mivel a szopit még egyelőre nem hagyjuk el, így az bizonyosan minden éjszakai ébredésnél meglesz, apa nem kell ilyenkor, hát úgy döntöttem egy heverőre teszem, már ugyesen leszáll róla amúgy. Így éjszaka melléfekszem, ő hamar visszaalszik, és az ágyunból is lassan kiszokott. Amúgy a gyakori ébredéseknek én a fogzást tudom be, mert szegénykémnek jelenleg hat foga dúzzad, nem csoda a gyakori ébredés.
    Egy kérdésem lenne. Hogyan lehetne megkezdeni az elválasztást, ha útban lenne a kistestvér, esetleg mi a véleményed a terhesseég alatti szoptatásról.
    Köszi szépen a választ.

    Válasz: Nem kell leszoktatni a terhesség miatt a szoptatásról (én végig szoptattam a terhesség alatt), hacsak nem vagy veszélyeztetett terhes. Gyakran a babák teljesen maguktól leszoknak a terhesség alatt, mert megváltozik a tej íze, de akkor sincs gond, ha végig szopizik és utána tandemben (tehát kettőt egyszerre) szoptatsz, még előnyei is vannak (pl. rögtön a kicsi születése után van tejed, nem olyan erős vagy elmarad a belövellés, a nagyot megnyugtatja, hogy nem marad ki belőle stb.)

  • teachanki

    2010. január 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagyon örülök, hogy ismét az alvásról írsz, nálunk most nagyon aktuális probléma.
    Kisfiam hónap végén lesz egy éves. A gondok kb. három hete kezdődtek, nagyjából akkor, amikor megtanult önállóan járni. Addig a következőképp nézett ki az éjszakánk:
    7től az esti szertartás: masszázs, fürdés, összebújás, anya énekel, szopi, félálomban kiságy, 1-2 fordulás, alvás gond nélkül. Ébredés 2x vagy 3x, 10 perc szopi, mindenki nyugodtan alszik tovább a saját ágyában.
    Aztán egyik éjjelről a másikra nem tudtam szopi után visszatenni a kiságyba. Fent voltunk 2-3 órát. Ha átvittem magunkhoz, akkor 5 perc után már újra szuszogott. A gond csak az, hogy rajtam vagy olyan közel hozzám szeretne aludni, hogy én még megfordulni sem tudok. Gondolom összefügg a mozgásfejlődési ugrással, és ott van még a szeparációs szorongás is, de ez így hosszútávon nagyon kényelmetlen. Ezért elhatároztuk, hogy mielőtt teljesen rászokik az együtt alvásra, megpróbáljuk visszaszoktatni a saját ágyába. A beteszem-sír-kiveszem-megnyugtatom-beteszem módszerrel próbálkoztunk, mert az „apa megy be” féle a szopi miatt nem megy, két dolgot meg egyszerre nem akarok megvonni tőle. Viszont akkor képes volt órákon át keservesen ordítani. Eddig úgy tűnik, ha egyszerűen kijövök hoz megoldást, mert 1-2 nap alatt 10-15 percre csökkent a sírás, ami már inkább csak nyekergés, jelzi, hogy még ébren van. Azonban 5 körül mindig felébred, és akkor már nem elég álmos ahhoz, hogy visszaaludjon. Ha velünk van, akkor pedig alszik 8-ig, fél 9ig is.
    A kérdésem az lenne, hogy összezavarom-e azzal, hogy este és éjjel visszarakom a kiságyába, hajnalban viszont áthozom hozzánk. Nagyon korainak találom az 5 körüli kelést. 🙂
    A másik gond a nappali alvás. Ez mindig is gond volt. Kb. 10 hónapos kora óta csak egyszer alszik egy nap. Ebbe még bele is nyugodnék, de ahogy leteszem 15 perc után felébred, és vagy sikerül visszaaltatnom, vagy nem. Sőt, ahogy a fenti probléma elkezdődött, már nappal is csaknem lehetetlen betenni a kiságyába. Velem viszont alszik 1 vagy akár másfél órát is. Kérdésem újra:összezavarom azzal, hogy nappal megint csak velem alszik? Vagy ragaszkodni kell következetesen a kiságyhoz?

    Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam!!
    Válaszodat köszönöm!

    Ja, és Boldog Új Évet! Idén is a blogod lesz a kezdőlapom!

    Válasz: Nem gond, ha hajnalban melléd teszed, én is csináltam egy időben 🙂 Nappal próbáld meg a ti ágyatokon altatni, így mélyebben alszik és ha megébredne idő előtt, könnyebb visszaaltatni.

Comment navigation