Nagyobbacskák alvása

2 éves és még mindig nem alszik – 3 éves, de csak velünk hajlandó elaludni – Másfél éves és éjszakánként folyton felkel – attól, hogy már nem csecsemő többé, nem lesz szükségszerűen azonnal jobb alvó is a gyerek. Lássuk a leggyakrabban előforduló gondokat másfél éves kor után:

A kisgyermekkori alvási szokások egy része a csecsemőkorból jön: vannak olyan gyerekek, akik babaként rossz alvók voltak, de másfél éves kor környékére, illetve mire kijön mind a 20 foguk, kinövik ezt.

Nagyobbacskák alvásaA gyerekek egy másik csoportja, aki korábban jól aludt, vagy megtanult jól aludni, megint a határokat feszegetheti és folyamatosan újabb alvási mizériákkal állhat elő, amik korábban nem voltak nála. Ennek az az oka, hogy ebben a korban, a dackorszakban a kicsi folyamatosan feszegeti a határokat, kipróbálja mi az, amit még megengedhet magának és meglehetősen makacsul ragaszkodhat egy-egy elképzeléséhez vagy szokásához. Itt neked kell okosnak lenned: egyes esetekben kevés engedményt kell tenned, hiszen ő is növöget, csökken az alvásigénye, változnak a szokásai. Minél idősebb annál jobb, ha bevonod pl. az altatás körülményeinek alakításába (kiválaszthatja, melyik állatkával alszik, ő kapcsolhatja le a villanyt, választhat mesét, vagy dönthet úgy, hogy a ti ágyatokban szeretne este mesét hallgatni stb.).

Más dolgokban viszont szigorúan meg kell húznod a határokat: nem lehet éjjel játszani, egy bizonyos időpont után le kell feküdni és kész. Az alvás tanult folyamat: csecsemőkorban még csak annyit kell megtanítanod, mikor van éjjel és mikor nappal, és gondoskodni róla, hogy tudjon pihenni, kisgyermekkorban pedig az alvás körülményeit tanulja meg a kicsi, azt, hogy hol vannak ebben a határok. Nem szabad mereven ragaszkodni a kisbaba szokásaihoz (szigorúan 8-kor fekvés, 12 órát kell aludni és hasonlók), ugyanakkor most már itt az ideje, hogy megtanulja az alvás körülményeit, szokásait is a kicsi. Most már megérti, hogy éjjel ti is alszotok, el lehet neki mondani, mi minden történik, ha reggel felkel stb. Különösen a másfél-2 éves kor közötti időszak alkalmas a megfelelő szokások kialakítására, ilyenkor egyébként is szereti a rutinszerű cselekvéseket a kicsi, ezért ha kialakítasz egy állandó alvás körüli rutint, amiben ő is szerepet kap (tehát nem passzívan vesz benne részt, te öltözteted stb., hanem pl. ő választ mesekönyvet, ő kapcsolja le a villanyt, elrendezgeti az ágyában a macikat, ad puszit Apának stb.), akkor azt élvezni fogja és később is ragaszkodik majd hozzá. Ez pedig segít neki majd elfogadni, hogy utána az alvás jön.

A harmadik csoport az, akinél kialakultak különféle „rossz” szokások csecsemőként és ezek meg is maradtak. Olyan szokásokra gondolok, amik csecsemőként talán még elfogadhatóak, de idővel az anya számára kellemetlenek, vagy a testvérke érkezése miatt okoznak gondot. Ilyen lehet például, ha a kicsi még 2 évesen is cicin alszik el, ha anya haját tekergeti elalváshoz vagy ha nem akar a saját ágyában elaludni. Ezek a szokások önmagukban nem „rosszak”, csak kényelmetlenek lehetnek az anya számára, aki türelmetlenül várja már, mikor növi ki a gyerek őket. (hozzáteszem, önmagában a cicin alvás nem jelent gondot, ha ez számotokra is jó és kényelmes módja az altatásnak, nyugodtan szopizhat a kicsi elalváskor még 2 évesen vagy azon túl is!)

A szélsőséges szokások másik fajtája azok, amik valóban rosszak, és még a csecsemőkorból maradtak meg: amikor a 2 és fél éves gyerek még mindig tápszert vagy teát iszik éjjel, akár egy litert is, amikor egy 5 éves mellett esténként 1 órát kell feküdni, mire elalszik stb. Gyakran áll ezeknek a szokásoknak a hátterében az, hogy a gyerek beteges, ezért az anya többet megenged neki, vagy erős akaratú és az anya hagyja magát, tehát tulajdonképpen a gyerek akarata „győz” a szülő felett. Vagy pedig az anya szeretné még kicsinek látni a gyereket (általában a testvérek között a legkisebb gyerek, vagy egyke esetén fordul ez elő), ezért még nagyobb korában is babaként kezeli, nem az életkorának megfelelően.

A kisgyermekkorban leggyakrabban előforduló alvásproblémák

Nappal nem alszik

Másfél éves kor után már minden kisgyerek csak egyszer alszik napközben, többnyire hosszabban, 2-3 órán keresztül. Az alvás hossza fokozatosan lecsökken, 4-5 éves kor között általában már csak 1,5 órát alszanak, 5-6 évesen már csak 1-et. Nem gond, ha a gyermek alvásmennyisége ennél több vagy kevesebb, ha utána jókedvű, kiegyensúlyozott és nyűgösködés nélkül fent tud lenni estig. Ha sírva, rosszkedvűen ébred és néhány óra múlva már láthatóan fáradt, akkor több alvásra van szüksége.

Nem gond, ha alkalmilag kimarad a nappali alvás, de arra ügyelj, hogy ilyenkor is legyen délután egy kis csendespihenő, fél-1 órát feküdjön le, olvass neki mesét, ez a pihenés is elég lehet.

Nehezen alszik el nappal, nem akar elaludni

Ebben a korban a gyerekeket annyi minden érdekli, hogy nehezen kapcsolják ki a külvilágot és alszanak el nappal. Segíthet, ha rendszeres alvási rutint alakítasz ki a nappali alvásokhoz is, ha nem várod el, hogy a játék közepéből az ágyba beesve azonnal aludjon is, hanem megvannak a nappali alvás körüli szokások is, amik segítenek neki ellazulni és elaludni.

Gyakran segít az is, ha a kicsi nappal nem a saját ágyában, hanem a ti nagyágyatokon alszik el, ahol melléfeküdve tudsz neki mesét olvasni – itt általában hosszabban is alszanak a gyerekek.

Heverőre való átszoktatás

A kisgyerekek egy része már másfél-2 évesen gond nélkül átszoktatható heverőre, különösen, ha a régi kiságya helyére kerül a heverő. Ez azonban nem zajlik mindig zökkenőmentesen, általában ebben a korban még éretlenek a gyerekek a saját ágyhoz, folyton lemásznak róla, kimennek a szobából, tesztelik, hogy mit tehetnek meg és mit nem. Ha izgága, örökmozgó, a szabályokat felrúgó gyermeked van (különösen a fiúknál szokott ez így lenni), akkor nyugodtan várhatsz a heverővel akár 3 éves korig is. Ha a kiságyban már nem fér el, átmenetileg aludhat a járókában is. Akkor költözzön át a heverőre, amikor már meg lehet vele beszélni, hogy ilyenkor alvás van, nem lehet kijönni a szobából – ha ugyanis ezt nem érti meg, vagy nem fogadja el, akkor örökös huzavona lesz az elalvásból.

Sok gyerek fél a heverőtől, viszont nagyon élvezik a matracon való alvást, ez is alternatív megoldás lehet, amíg meg nem kedveli a heverőt.

Éjszakai vándorlás

Az éjszakai vándorlás, a szülők ágyába való bebújás természetes igény ebben a korban, ami 6-7 éves korig jelenvan. Nem szabad „leszoktatni” róla a gyereket, vagy megszidni, amiért átment hozzátok. 2-3 éves kor között kezdődik a „félek a sötétben”-korszak, emiatt is szüksége van rá, hogy átmehessen hozzátok, valamint ebből tanulja meg azt a biztonságérzetet, hogy anya és apa ottvan a másik szobában. Fontos része ez az ő lelki fejlődésének, ami hamar elmúlik, nem szabad meggátolni benne.

Este nem lehet lefektetni

A lefekvés előtti huzavonának többféle oka van:

1) Nem elég fáradt a gyerek: Különösen télen jellemző, hogy délután nagyot alszik a kicsi, aztán este már végig bent vagytok, ezért nem fárad el igazán. Segíthet, ha estefelé még tesztek egy sétát, 20-30 perc a friss levegőn már jobban elálmosít.

2) A bölcsődébe/óvodába járó gyerekeknél fordul elő, hogy „be akarják pótolni”, ami napközben kimarad: nappal jó gyerekek az oviban, este otthon viszont tombolnak, a végletekig kihasználják az otthoni lazább légkört. Ilyenkor különösen fontos, hogy minden este legyen olyan időszak, amikor csak rá figyelsz, vele játszol, ami csak az övé, valamint, hogy a lefekvésben te is legyél szigorú, ne győzd meg magad arról, hogy „szegény egész nap óvodában van, valamikor neki is élnie kell”. Minél inkább érzi, hogy neked kételyeid, lelkiismeretfurdalásod van a bölcsi/ovi miatt, annál inkább megpróbálja majd lazítani a szabályokat.

3) Nincsen kerete a lefekvésnek. Kisgyermekkorban különösen fontosak az állandó szokások, a „kapaszkodók”, amikből a kisgyerek pontosan tudja, mikor mi következik, és amelyeknek ő is részese. Találjátok ki együtt ezeket a lépéseket, amik a lefekvés felé vezetnek. Nálunk pl. a gyerekek húzzák le a redőnyt, ők locsolják a habfürdőt a vízbe, fürdés után lekapcsolják a villanyt, lefektetik a macikat… Ezek a szokások kellenek ahhoz, hogy elfogadják a lefekvés tényét.

Még mindig velünk alszik, hogyan szoktassam át az ágyába?

A saját ágyba való átszoktatás ebben a korban úgy történhet, hogy megbeszéled vele a dolgot és következetesen ragaszkodsz hozzá. Nem fog egyik percről a másikra menni. Vannak olyan gyerekek, akik elfogadják, hogy mostantól a saját ágyamban alszom, mások nem fogadják el, tiltakoznak, visszamásznak. Ha elhatározod, megbeszélitek, utána következetesen ragaszkodni kell hozzá.

Az ilyen bújós gyerekek is idővel megszokják a saját ágyukat, ha nagyon nem megy, néhány hónap múlva újra próbálkozhatsz vele.

Fél a sötétben Ebben a korban kezdődik a félelem a sötéttől függetlenül attól nappal mi történik vele, lát-e ijesztő dolgokat a tévében stb. Ha fél a sötétben, éjszakára kapjon egy kis lámpát (ne erős fényűt, olvasólámpát, hanem valami színeset, pl. lávalámpát, így nem lesz olyan erős a fény, de mégsem lesz teljesen sötét a szobában)

Furcsa szokások Kisgyermekkorban számos furcsának tűnő szokás alakulhat ki a gyerekeknél az elalvás kapcsán. Néha változtatnak a korábbi szokásokon, elhagyják az esti rutin egy részét és mást kérnek helyette, ez részben a korral is együtt jár: például maguktól akarnak már felöltözni (ez tovább tart, de hagyni kell, hiszen az önállósodásnak fontos része), tévé mellett szeretnének elaludni stb.

Neked kell a határokat meghúzni és megmondani, mi az, amit még megtehet esténként és mi az, amit nem. A túlzott szigor, a merev ragaszkodás a korábbi szabályokhoz, szokásokhoz, épp olyan nehézségeket okozhat, mintha mindent megengedsz neki, csak ne konfrontálódjatok. A te feladatod, hogy lépést tarts a fejlődésével, ugyanakkor megtanítsd beilleszkedni a világba, megmutasd neki a szokásokat, az önuralmat és az alkalmazkodást, amelyre szüksége lesz a mindennapi élet során – már a bölcsődében, óvodában is.

Miért nem alszik a babám? Hogyan érhetném el, hogy végre aludjon éjszaka? Segítség itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

133 Comments

Comment navigation

  • V

    2011. augusztus 06. szombat

    Szia Ági!

    Kislányom 1,5 éves, eddig nagyjából jó alvó volt, bár kb 1 éve már a mi ágyunkban aszik el és akkor visszük át a saját ágyába ha már elalut. Nem ez legjobb altatási mód, de nekünk jó így. Eddig kb havonta 5-6 alkalommal ébredt fel éjjel, átjött mellénk és aludt reggelig. Most lassan 2 hete egyszerűen alig alszik éjjel a kiságyában, letesszük és 1 órán belül felébred sírva…soha nem volt még ilyen, hogy ennyi időn keresztül felébredt volna éjjel, pár nap alatt a szeparációs szorongásos időszakon is túlestünk eddig. Most éjjel pisilni sem tudok mellőle kimenni mert amint megmozdulok legmélyebb álmából is ébred. A fogzás is biztos belejátszik az ébredésbe, bár júniusban 6 foga jött ki 2,5 hét alatt – ebből 4 rágó – és egyszer sem ébredt fel éjjel!

    A szobájában kezdetektől fogva van éjjeli fény, vannak kedvenc plüssállatok az ágyában,próbálkoztunk már azzal is, hogy Apa altatja illetve alszik vele éjjel – vele ugyanolyan jól alszik mint velem, de a kiságyában akkor is ébred h Apa altatja.

    A gond az, hogy teljesen keresztbe fekszik, ránk fekszik, megrúg minket, ígynem tudjuk kipihenni magunkat. A havi 5-6 alkalom simán belefért, de most 2 hete egyfolytában már fárasztó nagyon…

    Miért leht az, hogy most durvább a szeparációs szorongás? Meddig szokott tartani ilyen korban? Egyébként nincs változás az éltünkben most – fél éve költöztünk, jól viselte – nem jön kistesó, bölcsit még csak nézegetünk…vagy ez így teljesen normális?

    Köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Vannak ilyen korszakok, amikor a kicsi éppen rohamszerűen fejlődik, vagy valamilyen téren egy nagyobb fejlődési ugrás előtt áll és emiatt igényli jobban a szülői közelséget éjszaka. Könnyebbé teheted a helyzetet, ha éjszakára ketten külön ágyba fekszetek, vagy segíthet neki a nyugodtabb alvásban este egy csésze Rooibos tea, vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj.

  • Judit

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam húsz hónapos. Minden oldalon azt olvasom, hogy kb. egy évesen már inkább csak egyszer alszanak a gyerekek. Ellentétben az én csemetémmel. Tartok tőle, hogy nem jó a napirendünk, ezért kérem a segítséged. Reggel nyolc körül kelünk. Néha képes fél órát is lustizni az ágyban. Aztán reggeli, bevásárlás, séta, és tizenegy körül már nyűgös. Általában legkésőbb 11.30-tól már alszik. Kb. egy órát. Ebéd, játék, séta, majd négy, fél öt körül megint alszik egy órát. Este megjön apa, felpörög, és örülök, ha 22.30 körül elalszik. Próbáltam húzni a délelőtti alvást, kitolni ebéd utánra, de ha sikerült, akkor is csak max. egyig ment. Ekkor már olyan fáradt volt, hogy ebédezni sem tudtunk. Reménykedtem, hogy így majd alszi két órát, és kilenc körül ágyba tudom dugni. Nem sikerült. Kettő körül ébredés, délután hatkor nyűglődés, majd alvás este hétig. Aztán persze tizenegykor még javában játszott volna. Lehet, hogy ágyba kellene parancsolnom párszor este nyolckor, így többet aludna éjjel, és nem fáradna el délelőtt olyan hamar? Vagy nincs azzal gond, hogy egy ekkora gyerek este tízkor megy aludni? Éjjel még többször felébred. Folyton inni kér. Próbálom vörös teával lekenyerezni, de félálomban sem enged a tejciből…..Köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      A jó napirend az, ami nektek jó. Ha neki ez megfelel, jól alszik, akkor nem kell változtatni rajta. Azzal nincs semmi gond, ha 10-kor, fél11-kor megy aludni, majd ha jön az ovi, pár nap alatt megszokja a korábbi fekvést, addig meg igazából nincs jelentősége.

      Az éjszakai szoptatást neked kell eldöntened. Hamarosan magától is elhagyja majd, ebben a korban viszont már nehéz leszoktatni róla, annak mindenképpen nagy sírás és hiszti a vége. Meg lehet próbálni nappal megbeszélni vele a dolgot és éjszaka is következetesen ragaszkodni hozzá, hogy most már nincsen tejecske, de arra fel kell készülni, hogy ebből sírás lehet.

  • both szabolcs

    2011. július 21. csütörtök

    szia AGI ANETTA mar egy honapja ahogy vizet lat elkezd sirni nehezen tudom megfereszteni tudnal-e valamit javasolni hogy mit tegyek.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Valószínűleg valami rossz élmény érte a vízben, valamitől megijedt. Vagy próbáljatok meg vele együtt fürdeni közösen a kádban, vagy pedig tegyétek a kiskádat a lakás egy másik pontjára, és ott fürödjetek, mert így talán nem jut eszébe a rossz élmény.

  • Angyalfalvi Tünde

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági,

    Kislányom 3 éves, 1 éves kora óta alszom vele. Akorra merültem ki annyira, hogy nem bírtam az éjjeli sétálást… A kislány szobájában aludtunk együtt egy nagyágyban, az maradna neki. Most nagyon erős késztetést érzek arra, hogy visszaköltözzem a férjem mellé. Mivel nagyobbacska, próbáltam vele megbeszélni. Már 2 hónapja leköltöztem a földre egy matracra, azt elfogadta, de nem bírom tovább, fáj a hátam, és egyszerüen elegem van. Azt viszont szó szerint megérzi, hogyha nem vagyok a matracon és azt nem fogadja el. Megint elekezdődik az éjjeli többszöri felébredés, anya maradj itt, félek a plafontól, a vuclitól stb…. Mit tanácsol, mit tehetnék? Válaszát előre köszönöm. Tünde

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Amit megpróbálhatsz:
      1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
      2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
      3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
      4. Beszéld meg vele, hogy mostantól egyedül alszik, kapjon egy kismackót, aki vigyáz rá álmában, amíg Apa és Anya alszik, mesélj róla, beszélgessetek róla, ha látja, érzi, hogy ebben határozott vagy és neked fontos, és elfogadja a történetet, akkor megoldódik a probléma.

  • Marina

    2011. július 19. kedd

    Bocsi! Az előbb lemaradt egy 0. Vagyis 3 hós korától kb 10 hós koráig átaludta az éjszakákat, külön szobában, ahogy mindig is szerettük volna.
    Azóta megint a mi szobánkban alszik, ráadásul mellettem, apa meg egy matracon, mert talán még így kerülhető el leginkább a hangoskodás éjjel. Apának muszáj aludnia, h reggel tudjon menni dolgozni.

    Bocsánat az utólagos kiegészítésért.

  • Marina

    2011. július 19. kedd

    Tisztelt Ági!
    Kislányunk 2009. decemberében született. 3 hónapos korától kb 1 hónapos koráig átaludta az éjszakákat, onnantól azonban küzdünk az alvással. Hullámzó, hogy éjjelente hogy alszik. Van, amikor egyszer sem ébred fel, és este fél 9-től reggel 7-ig alszik. Ilyen azonban maximum 2 hetente egyszer történik, és általában egy ilyen éjszaka után jön a rosszabb. Felébred éjjel, inni kér, forgolódik, nem találja a helyét az ágyban, nyugtalan, fel-fel sír, újra inni kér, fészkelődik, felül, visszafekszik. Így megy ez kb másfél órán keresztül, mire sikerül újra elaludnia. Van amikor ez többször is megismétlődik egy éjszaka, majd reggel 6-kor kel. (akkor is, ha későn feküdt, és akkor is, ha éjjel több órát is nyugtalan mocorgással töltött.) Aztán jönnek a legrosszabb éjszakák, ébredés után vigasztalhatatlan másfél órás üvöltéssel. Ez a legrosszabb! Egyszerűen nem használ semmi. Nem fáj semmije, de úgy ordít, mintha nyúznák. Hiába ringatom, beszélek hozzá, énekelek. Mostanában vettük észre, hogy ilyenkor ha átmegyünk vele a nappaliba, és bekapcsoljuk kicsit a tv-t, akkor abbahagyja a sírást, megnyugszik kicsit, de utána akkor is nagyon nehezen alszik el.
    Kb 8-10 naponta jönnek ezek a nagyon rossz éjszakák. Függetlenül időjárástól, hőmérséklettől, napi programoktól, megevett ételektől, megivott folyadékmennyiségtől. Mitől lehet ez? Normális jelenségről van szó? Mit tehetnék???

    A másik számomra nagyon aggasztó dolog a „keresztezés”. Kb 3 hós kora óta csinálja. Először nem tudtam, mi ez. Voltunk sokféle vizsgálaton, de semmit sem találtak. Mostanra gyanítom, a lányom maszturbál ilyenkor. Hasravágja magát, karjait maga mellé szorítja, lábait összekeresztezi, megfeszíti irtózatosan, és mozgatja kicsit a csípőjét. Ezt olyan intenzíven csinálja, hogy csurom vizesre izzad, még az arca is beletorzul. Azt mondja, nem fáj semmije. Vannak napok, hogy szinte egész nap ezt csinálja, alig bírom egy-egy kis időre kizökkenteni. Máskor ritkábban. Változó. De elalvás előtt a legtöbbször ez van. Vagy fél órán keresztül. És nem is bír utána sem mindig elaludni, van, hogy sírás lesz belőle, és csak utána nagy nehezen tudom elaltatni. Néha szinte kényszeresen csinálja napokig. Annyira rossz látni! Még játékot is abbahagy amiatt, hogy ezt csinálja inkább.
    Nem tudom, hogyan kezeljem ezt. Hagyjam? De egész nap? Vagy mit csináljak ilyenkor vele? Próbáltam ilyenkor kizökkenteni, simogattam, mondókáztunk…, de néha ez sem használ.

    Vajon összefügg a fenti két probléma?
    Nagyon kimerítő, h éjjel az alvásproblémákkal kütdünk, nappal meg ezzel a keresztezéssel. Teljesen el vagyok keseredve!!!! Rossz érzés, h nem tudok rajta segíteni, hogy ennyire hatástalan minden, amit csinálok. Idegileg is kimerítő a helyzet.
    Nagyon szeretem a kislányomat, és szeretném őt a lehető legjobban nevelni, csak nagyon rossz érzés, hogy nem tudom, hogyan tegyem ezt.

    Egyébként okos, jó kedélyű, jól fejlődő kislány. Már szavakban beszél, mindent mond. Sokat mozog, rengeteget vagyunk kint a levegőn. Mozgásfejlődése teljesen normálisan zajlott.

    Kérem segítsen a fenti problémák megoldásában! Várom válaszát!

    Tisztelettel: egy elkeseredett anyuka

  • Márti

    2011. július 13. szerda

    Kedves Ági,

    Kislányom másfél éves és kb. egy hónapja nem akar a kiságyában aludni.
    Egész pici korától a kiságyban aludt, de a mi ágyunk mellett, majd átszoktattuk az ő szobájába, ami rögtön a mienk mellett van. Akkor nem is igazán volt gond. Az első éjszaka sírt, hogy nem akar egyedűl aludni, de másnap már magától ment az ágyikójába. Hónapokig semmi gond nem volt, ha fel is ébredt éjszaka, megnyugtatta az hogy átmentem hozzá, megsimogattam, ügyesen aludt a saját szobájában.
    Egy hónapja kezdődött az, hogy látni sem akarja a kiságyat. Már ha lefekvésről van szó, látszik hogy menekül. Aztán ha mégis beteszem a kiságyba, megissza a tejét, de ahogy befejezi, már sír is hogy vegyem ki és bújik hozzám, kapaszkodik belém. Először, hagytam hogy sírjon, azán újra és újra odamentem, megnyugtattam, és végül volt hogy 1-2 óra is kellett, de elaludt… viszont mikor felébredt újra kezdődött és 2-3 órát abba sem hagyta…
    Próbáltam Nurofent is adni neki, hátha a foga fáj, de az sem segítet semmit.
    Aztán gondoltam, hogy biztos időleges, és majd elmúlik neki és az első ébredésnél kivettem, magam mellé fektettem, de akkor meg annyira zaklatott volt hogy órákig nem tudott aludni, ha megmozdúltam is ordított, hogy „anya-anya”, mintha attól félt volna hogy elmegyek…
    Sajnos mostmár az a helyzet, hogy el sem akar aludni a kiságyában, órák hosszat sír és betegre ordítja magát…
    Nem tudom mit tegyek, mert úton van a második baba és szeretném ha nem szokna be a mi ágyunkba, viszont azt sem akarom hogy sérüljön az órák hosszat való vígasztalhatatlan sírástól…
    Kérlek segíts, hogy mit tegyek!!

    Előre is köszönöm!

    Egy kétségbe esett anyuka.

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Az a helyzet, hogy ebben a korban már nagyon nehéz lesz a kiságyra szoktatni, többet segíthet, ha inkább saját heverőt kap már és azon aludhat el, ott tudtok egy kicsit mesét olvasni lefekvés előtt, és még mellette is tudsz ülni egy darabig, amíg elalszik. A másik dolog, hogy bizony abban szigorúnak kell lenni, hogy amikor elalvás van, akkor aludni kell. Ha megszokja, hogy ilyenkor már nincs mászkálás, nem fogod kivenni, nincs játék és ebben következetes vagy, akkor el fogja fogadni, hogy ez a szabály.

      Segíthet az is, ha veletek egy szobában aludhat, de dönthetsz úgy is, hogy inkább együtt alszol vele, ameddig el nem múlik ez a zaklatott időszak. Most szüksége van a közelségedre a korából adódóan is (szeparációs szorongás) és a testvér érkezése miatt is.

  • Marietta

    2011. július 12. kedd

    Kedves Ági,
    szeretném segítséged kérni, kisfiam ahogy ezt korábban megírtam neked hét hónapig aludt, aztán felkelt óránként, sikerült átszoktatnom az éjjeli alvásra végigaludta az éjszakát, de most mióta tesz lépéseket, illetve ez a nagy meleg van, a kiságyban, és a mi nagy ágyunkban is vándorol.Ezt úgy értem, hogy mozog, forog, felül lefekszik, mintha menne éjjel is. Mi lehet ennek az oka, hajnali egy órától azonban alszik reggel ötig, és felkel, majd szoptatás után fél hét kor, és utána szopi, majd negyed kilencig alszik. Ugye nincs alvásprobléma? Kisfiam jelenleg 14 hónapos, előfordul hogy álmában gyakorol menni?
    Köszönöm a választ

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Igen, a járástanulás időszakában gyakori, hogy a kicsi éjszaka is „gyakorol”, sokat mozog az ágyában, ezt idővel kinövi majd.

  • Borsó

    2011. július 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni az alábbi problémában:
    Kislányom 14 hónapos. 6 hónapos koráig cicin aludt el, majd sikerült megtanítanom egyedül elaludni, ami szépen működöt is úgy másfél hónappal ezelőttig. Egyik napról a másikra elkezdte igényelni, hogy ott legyek mellette és simogassam a kis fejét amíg el nem alszik, nappal és éjjel egyaránt.
    Próbáltam kimenni-visszamenni, de így nem működött, folyton felállt és keservesen sírt, így kénytelen voltam a simogatós módszert választani.
    Mit gondolsz miért csinálja? Hogyan segíthetnék neki, hogy újra el tudjon aludni önállóan? Néha már leszakad a derekam:-(. Egyébként nagyon anyás is lett mostanában, folyton engem szólongat:-) és a fogacskája is jövöget.
    Előre is köszönöm válaszod!
    Szép Napot Neked!
    Borsó

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ezt a szeparációs szorongás okozza. Tedd újra meg újra vissza a helyére, ha feláll és mindig mondd el neki, hogy nagyon szereted, de magától kell elaludnia. Ez az első alkalommal akár másfél órát is eltarthat, de ha kitartó vagy és mindig ugyanezt csinálod, idővel megtanulja, hogy magától aludjon el, mert nem fogsz segíteni neki.

      • Orsi

        2011. július 28. csütörtök

        Kedves Ági!

        Mit javasolt abban az esetben, ha a fenti lépéseket (tanácsodat) követve gyermekem elkezd szisztematikusan, minden próbálkozásomkor hányni.
        Úgy veszem észre, hogy tudja, hogy ezzel rövidre zárja a kört (mivel én kénytelen vagyok kivenni az ágyából, feltakarítani, etc..)
        A fiam 18 hónapos, és a múlt hétig példásan aludt el egyedül.
        Válaszod előre is köszönöm!

        • Vida Agi

          2011. július 29. péntek

          Vannak olyan gyerekek, akiknél a hiszti hányást vált ki. Ilyenkor segíthet, hogy amikor sírni kezd, akkor kiveszed és szorosan magadhoz öleled, ezzel elkerülhető a hányás.
          Őszintén szólva nekem az a tapasztalatom, hogy ha egy gyerek igazán fáradt, akkor nem húzza az időt, hanem szépen elalszik. Akkor fektesd le, amikor már majd lecsukódik a szeme, dédelgesd meg előtte, olvassatok mesét, dúdolj neki (vagy bármi, amitől tudod, hogy ellazul), aztán menj ki a a szobából. Segíthet az is, ha kis heverőt kap (ebben a korban úgyis aktuális) és kicsit melléfekszel, úgy olvastok. A lényeg, hogy ne jusson eszébe tiltakozni, felállni, hanem lazuljon el elalvás előtt.

  • gabi

    2011. július 05. kedd

    szia Ági!

    kisfiam 15 hónapos.
    egy ideje mind a nappali, mind az esti alvásából szinte rendszeresen felébred kb 45 perc után: hirtelen felül és mintha felriadna, kicsit sírdogál/nyüszög, általában az ölemben dajkálva alszik vissza és utána már általában nem kel fel, bár volt már olyan, hogy ismét 45 perc után felriadt.
    Ez mitől lehet? (Nemrégiben volt megfázva és porszívóztuk az órát, de most már teljesen jól van)

    köszi
    gabi

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ez azért van, mert ilyenkor jön nála a mélyalvás után egy felszínes alvási szak és ha ilyenkor valami megzavarja, felriad. Ezt a zavaró tényező lehet fogzás, szomjúság, vagy akár a saját mozgása is (ha mostanában tanulgat járni, akkor erre nagy az esély)

      • gabi

        2011. július 21. csütörtök

        szia Ági!
        köszönöm a választ 🙂
        Bence már jó ideje járkál, most inkább a beszéd került nála előtérbe. Ezek a kb 40 perces ébredési ciklusok mostanában már elmúltak, azonban éjjel (2-4 közt) még általában egyszer feláll az ágyban és nyüszög. Nekem nem úgy tűnik, hogy fáj valamije (bár lefekvés előtt mindig adok neki chamomillát), inkább mintha a biztonságérzete csökkenne, mikor megébred, de ez csak tipp. Ilyenkor bemegyek hozzá és visszafektetem. (A ringatást és a hosszas simogatást nem szeretném folytatni, mert nem túl célravezető + fárasztó.) Sajnos az a helyzet, hogy ha én megyek be hozzá, akkor visszaül és hisztizik, ahogy kimegyek a szobájából, de ha a férjem megy be hozzá, akkor általában fekve marad. (De őt meg nem szívesen vetem be, mert nappal dolgozik.)
        Általában 1 órába telik, mire visszaalszik magától. 🙁
        Kérdéseim:
        Szerinted milyen módszerrel célszerű őt visszaaltatni (kell-e neki mondani valamit, mindig apát vessük-e be stb.)?
        Segíthet-e pl. éjjeli fény vagy alvós állatka ebben a korban (15 hós)?
        Általában milyen korban áll be az éjszaka stabil átalvása? (Bencénél már korábban volt pár problémamentesebb hónap, de mindig változik az alvása)
        köszönöm!
        gabi

  • Bognár Andrea

    2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!

    5 éves lesz a kisfiam szeptemberben, és sajnos elenyésző azon éjszakák száma, amit eddig végig aludtunk. Ez neki is és nekünk, szülőknek is nagyon kimerítő. Rendszeresen rosszat álmodik, de legtöbb esetben nem emlékszik rá. Van, hogy többször is felsír. Ellenben pelust még mindig használunk éjszaka, mert annyira mélyen alszik, hogy (korábbi próbálkozások tapasztalatai alapján) fel sem ébred rá, hogy nyakig fekszik a pisiben. Nagyon szeretnék tanácsot kérni, hogy hova, kihez lehetne fordulni ezzel (esetleg konkrét pszichológust), mert sajnos egyre nehezebb a napi 8 órát ledolgozni hulla fáradtan…
    Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
    üdvözlettel, Andrea

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Először is forduljatok a gyermekorvoshoz, mert lehetséges, hogy valamilyen egyéb ok áll a háttérben, illetve az éjszaki bepisilés hátterében is lehet hormonprobléma. Ezt követően a nevelési tanácsadót lehet felkeresni.

  • Németh Ildikó

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági!

    Szeptemberben 3 éves kisfiam a kistestvér születése óta apukájával egy ágyban alszik – szeretnénk erről leszoktatni, de nem tudjuk, merre induljunk el.
    – Kisfiam kezdettől fogva jó alvó volt – bár mindig megvártuk az ágya mellett, míg elalszik, ehhez most már nagyon ragaszkodik
    – A fogzási időszakok nagyon felborították a jó alvó kisfiam éjszakáit, ilyenkor sokszor egy ágyban aludt a szobájában egy nagy ágyon apukájával vagy velem.
    – Mire kisfiam kezdte átaludni az éjszakákat (2 éves kora körül) megszületett a kistestvére, (aki a szülői hálószobában alszik egy kiságyban) akkor férjem átköltözött kisfiam szobájába, hogy a pici éjszakai ébredései ne két felnőttet ébresszenek, s ez még most is így van
    – azóta ha kisfiam felébredt, mindig átkéredzkedett a kiságyból a nagyágyba apukája mellé s akkor rögtön visszaaludt
    – tudom, mi rontottuk el az engedékenységünkkel, de most már csak apukája mellett hajlandó aludni, kiságya nem kell neki, s apukája nem mehet ki mellőle, míg el nem alszik
    – gondoltunk arra, hogy összeraknánk a két lurkót egy szobába, de a pici – 8 hónapos – rossz alvó, minden pici zajra felébred, ráadásul a fogzás beindulása óta számtalanszor felsír, felébred éjszaka, ezért nem szeretném, ha egymást zavarnák
    – több szobánk nincs, hogy a pici a mi szobánkból kikerülhessen
    – ráadásul a pici születésekor visszakérte a cumisüvegét a nagy, mi engedtünk neki, s most az esti rituálé része a cumisüvegben ivás is
    – nappal még egyszer alszik, de ott is ugyanazokat a szokásokat követeli, mint este
    – de a jelenlegi állapot tarthatatlan, nem alszik el a nagy a jelenlétünk nélkül és a saját ágyában
    – tudom, mi rontottuk el, de ha még lehet, szeretnénk helyrehozni, hogy legyenek végre férjemmel közös estéink, s a gyerekek is aludjanak a helyükön

    Kérlek segíts, hogy merre induljunk el. Előre is köszönöm szépen, Ildikó

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Nem rontottatok el semmit, sok kisgyerek igényli az együttalvást ebben a korban, ez jót tesz a lelkének, semmi baja nem lesz tőle, és később magától leszokik majd róla. Szerintem várjatok még egy kicsit, amíg a kisebbik lurkó alvása is rendeződik és egy kicsit ő is, a bátyja is nagyobb lesz. Utána majd kaphat egy szép nagyfiús ágyat és összeköltözhet a tesóval.

  • Dorici

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 18 hónapos. Kb. 3,5 hónapos koráig megéltünk egy nagyon sírós időszakot, ringatásra aludt el, mert akkor elmúlt a sírás. Egy ideje pedig cicin alszik el, és ez a mai napig meg van. Eddig nem próbáltuk leszoktatni róla, mert az utóbbi egy évben nagyon sokat hordtuk orvoshoz és vizsgálatokra (kétoldali vesetágulat), hagytam megnyugvásként neki a cicit. Emellett építkeztünk is, ami nehéz, idegesebb időszak volt (persze a Picurra mindig elég időt szakítottunk és figyeltünk rá, fejlesztetjük, a lehető legnagyobb türelemmel), nem akartam, hogy a türelmetlenség miatt rosszul szoktassuk le a cicin elalvásról (ezt elsősorban éjszakára értem). Ami miatt most már aktuálissá válik a leszoktatás egyrészt, hogy 2 héten belül az új helyre költözünk, másrészt pedig, hogy bölcsibe megy. Természetesen ez utóbbi a fő ok, hiszen ott nem akarom, hogy nehézségekbe ütközzön emiatt. Kb 2 hete (mióta átalussza az egész éjszakát) elkezdtem azt, hogy előbb leveszem ciciről, ilyenkor még felsír, de utána elalszik, néha 3 órát is. A segítségedet szeretném kérni, hogyan szoktassam le? Még kiságyban alszik. Természetesen mellette még megmaradna kb. 2 éves koráig a szopizás, amíg igényli (ez még külön menet lesz 🙂 ). A védőnőm azt mondta, hogy a férjem altassa el, ne én menjek vele, mert azt nem fogja érteni a kisfiam, hogy miért nem kap cicit. Ezzel csak az a problémám, hogy a férjem, sokat dolgozik, és nem lenne úgy türelme ehhez, max. ha szabadságot vesz ki. Ő egyébként ringatja, ha nem én altatom vm miatt, amit ráadásul szeret csinálni. 🙂 Szeretném, ha a legkisebb mértékben „sérülne” a fiam, hogy ugyanilyen vidám maradna. Az altatások egyébként mindig ugyanúgy mennek. Délután besötétítünk reluxával, becsukjuk ajtót, és szopizik. Este pedig apukájával felöltözik pizsamába, besötétítünk, felkapcsoljuk éjszakai fényt, kisfiam lekapcsolja villanyt, elköszön apától és megyünk szopizni.
    A költözés miatt várjunk majd még picit? Aug. közepétől lesz a beszoktatás bölcsibe. Kb. menyi idő alatt fog leszokni ciciről? Akaratos, de a következetes dolgokat többnyire elfogadja, bár tudom, hogy ez ígyis-úgyis kemény menet lesz..
    Előre is nagyon szépen köszönöm válaszod! Remélem jól írtam le a problémánkat 🙂

    Szép napot!
    Dóri

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      A bölcsi miatt nem kell leszoktatni a babát a szopizásról. Ebben a korban már pontosan tudják, hogy a bölcsiben nincs cici és ott szépen elalszanak a többiekkel, nem kell csak emiatt leszoktatni.

  • Móni

    2011. június 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam holnap lesz 14 hónapos. 4 hetes kora óta végigalussza az éjszakákat, és a fogzás is csak 1-2 ritka esetben okozott éjszakai felsírást. Körülbelül 2-3 hete szinte minden éjjel (néha minden 2. éjjel) sírva ébred kora hajnalban, majd miután kiveszem az ágyból és lefektetem magam mellé egy vékony matracra, abbahagyja a sírást, de nem alszik vissza, hanem félálomban felül-hasra”bukik”, újra felül-hasra”bukik”, és így „körbejárja” a szobát. Majd nagyon hosszú nyűglődés után alszik csak el.
    Tanácstalan vagyok, hogy mitől ilyen nyugtalan az álma, és mit tehetnék.

    Előre is köszönöm a segítséged!!

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      3. Nappal sok élmény éri és ezt dolgozza fel éjszaka. Ezen az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

      • Zsuzsi

        2011. július 04. hétfő

        Kedves Ági!
        Kérlek segíts! Az én kislányom most lesz 7 hónapos, eddig a csodájára jártak hogy milyen egy jó baba, tényleg az, nagyon mosolygós,nem lehet sírni hallani,ezért is ijeszt meg ami esténként van!Már egy ideje beállt nála hogy olyan reggel 8 körül kell aztán alszik egy nagyot 11 körül, meg délután és olyan este 9-kor elalszik.Éjszaka kétszer fel kell enni vagy inni aztán simán vissza alszik.Ez így jó is volt, de most éjszaka elalszik időben rendesen, de olyan éjjel 11 körül fel kell elkezd sírni. Amikor megitatom megnyugszik cumival a szájában vissza alszik, de csak olyan 30 percre.Aztán az egész kezdődik élőről,ha szerencsém van csak óránként ébred meg , de van olyan is hogy 15 percenként.A szemét a legnagyobb ordításnál sem nyitja ki, csak a folyadék nyugtatja meg , a tápszert kiköpi.Van olyan hogy két cumisüvegnyi tea elfogy reggelig.Az se számít ha magam mellé teszem.Amikor kibújt a kis foga akkor nem csinálta ezt.(ha ez számít két fogacskánk van alul) Aztán 8 körül kinyílik a szeme és kezdődik a nap ugyan úgy , mint az előtt.
        Várom a leveled, megvallom őszintén én az átlagnál nagyobb alvás igénnyel rendelkezem, amióta meg van a Lili megpróbáltam a nappali alvással pótolni az estit és ez így jó is volt. De ezt nem bírom már annyira fáradt vagyok hogy nem tudom mit hova pakolok,elfelejtem hogy épp mit akartam csinálni.Nem magam sajnálom, de a gyerek mellet nappal helyt kell állnom, nem lehetek szétszórt,segítségem nincs.
        Kérlek segíts!
        Köszönöm!

        • Vida Agi

          2011. július 16. szombat

          Az lehet a gond, hogy most nagyon meleg van és szomjas a kislányod. Itasd meg már az első alkalommal, amikor felkel, de ne édes teával, hanem vízzel, mert az jobban oltja a szomjat.

    • Németh Ildikó

      2011. július 06. szerda

      Kedves Móni!

      Most olvastam a bejegyzésedet, s a kisfiamra ismerek. Mi 14-18 hónapos kora körül kínlódtunk a fogzással, a jó alvó kisfiam nagyon rossz alvó lett, én pedig nagyon kialvatlan. 8 foga jött ki a négy hónap alatt(4 szemfog és 4 őrlő) s szegénykém nagyon megkínlódta. Sokat aludt akkor velünk, s egyfolytában hason fekve vándorolt, hol egyik oldalára, hol másik oldalára borulva kúszott egész hajnalban s közben sokszor felsírt. Azt hittem soha nem lesz vége, de néhány pici vérpöttyös lepedő után mindig előbújt egy-egy fogacska, s végül azt vettem észre, hogy kisfiam újra jó alvó lett. De jobban kínlódott, mint a metszőfogaknál. Ha tényleg fogzás Nálatok, akkor kitartás, s egy jó hír, kisfiúnk utolsó 4 foga viszont 2 hét délutáni „nem akarok aludni” hangulat és napközbeni nyugtalanság után kibújt s azóta reggel és délután alig lehet kiverni az ágyból, annyira szeret aludni.

  • Szandra

    2011. június 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 éves múlt. Mindig jó alvó volt, egyedül elaludt, s 8 hónapos kora óta átaludta az éjszakát mindig. Tesója most 3 hónapos, nagyon szereti. De a kicsi születése után kb 2 hónappal elkezdett atjönni hozzánk éjjel. Egy ideig próbáltam, hogy maradjon az ágyában, de nem ment. Szivacson megágyaztam neki magam mellett, ez egy ideig jó volt, odafeküdt s aludt tovább. De most átjön már éjfél körül, s van, hogy 2 órát is nyűglődik, forgolódik. Csendben van, de én nem tudok aludni s gondolom neki sem jó. Ha befekszik közénk, akkor sem tud elaludni. Kérdezem mi a baj, de nem mond semmit. Van esetleg valami ötleted? Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ez az éjszakai éberség adódhat abból, ha nappal teát vagy kakaót iszik, de az is lehet, hogy annyit „pörög” nappal, hogy emiatt nem tud aludni éjszaka, éberebb lesz. Segíthet este a vacsora előtt egy fél órával (vagy utána egy fél órával) egy csésze Rooibos tea.

  • Török-Szecsődi Szilvia

    2011. június 21. kedd

    Kedves Ági!

    Megpróbálom röviden összefoglalni a problémát. Kisfiam 1 éves és 3 hete elkapta egy vírus és 1 hétig hasmenése volt. Nagyon lefogyott ( kb. 70 dkg )és rettentően anyás lett ( ami nem gond én örültem neki, mert nem az a babusgatható gyerek ). Önálló gyerkőc, szépen eljátszik magában órákat és nem gond ha nem lát játék közben. Születése után az első 4 hónapban hasfájós volt és állandóan cipelni kellett, hogy aludjon, mert ha leraktuk üvöltött. Aztán kitartással sikerült elérnem, hogy igaz ringatni kellett, de aztán betettem a kiságyba és aludt 1x-2x kelt fel. Amíg szopizott, akkor azért, amikor már elhagyta, akkor inni. Magától hagyta el a szopikat, utoljára a reggelit ezt mind 9 hónaposan. 11 hónaposan jött ki az első 2 foga és azóta is csak ennyi van. A fogzásnál sgített a homeopátiás kúp, Dologél, Dentinox gél. Ha volt is pár nap ami rázós volt éjszaka, hamar visszazökkent a régi kerékvágásba. 10 hónapos kora óta úgy alszik el, hogy fürdés,kaja, aztán hempergés az ágyon ( játékok nélkül ) és ott alszik el kb. fél óra alatt, aztán elvittem kiságyába és reggelig szunya. 11-12 órát aludt és ebéd után még 2 órát. Szóval ez ment 2 hónapig aztán jött a betegség és még mindig az ágyon aludt el, de amikor az ágya felé közelítettünk ordításban tört ki. Ha sikerült is beraknom, felállt és rázta a kiságyat annyira ordított. 2 hétig próbáltam, hogy lefeküdtem a kiságya mellé, de akkor is csak üvöltött, kivettem megnyugtattam, visszaraktam, újból üvöltött, ezt 2 órán keresztül bírtam, de nem akart aludni, pedig olyan álmos volt, hogy ha felvettem 1 perc alatt elaludt, de amint letettem ordítás.Soha nem aludt éjszaka az ágyunkban, ha felkelt mindig a saját szobájában altattam vissza és félálomban is letehettem simán elaludt. Születése óta hason alszik és ha hátára teszem, vagy oldalra 1 óra múlva fent van és ordít, de hason elalszik akár 10-12 órát. A kiságyában is volt már, hogy elaludt úgy, hogy mesét olvastam neki, de ez csak 1 hétig tartott, azóta is a mi ágyunkon alszik el magától és megy az amit már leírtam.1 hete a mi ágyunkban alszik éjszaka is, mert ha azt akartam, hogy mindenki aludni tudjon ehhez kellett folyamodni. Amint az ágyához érünk felkel és üvölt, nem hajlandó benne maradni és a matracos megoldás sem jött be, hogy a szobájában alszok vele matracon. Délután sem tudom betenni az ágyába, akkor a földön alszik el matracon, de akkor legalább alszik 2 órát.Nyugtalanul alszik közöttünk is, de legalább 4 órát kihúzunk így, aztán van, hogy ott is csak egyszer felül és üvölt. Amikor már napok óta keveset alszik annyira kiüti magát, hogy 1 éjszakára be tudom tenni az ágyába, aztán minden kezdődik előröl. Nem tudom mit tehetnék, én elég kitartó vagyok úgy értem el azt is, hogy magától aludjon el, bár részben sikerült, mivel nem a saját ágyában történik, de legalább aludt.Szeretném visszaszoktatni az ágyába, de eddig minden próbálkozás kudarcba fulladt. A mai napig, ha elalszik egyből viszem át az ágyába, csak nem sikerül belerakni. Férjem nem tudja altatni, mert este 10-ig dolgozik minden hétköznap és amikor Ő ment be hozzá ordított, mint akit ölnek.Hozzáteszem, hogy nem kapkodtuk fel minden kis nyökögésért és nem rohangáltunk át hozzá ha szisszent egyet, talán ezért is van el olyan jól magában napközben. Amikor még jól aludt és felkelt elgügyögött a kiságyában volt, hogy vissza is aludt, de ha most felkel sír. Ez mind a betegség óta van így!Napközben mosolygós, kiegyensúlyozott, viszont nagyon mozgékony gyerek állandóan nyüzsög.A cumi csak a kisebb hisztiknél jön be, mert nem egy cumizós gyerek, a nagy sírásoknál alig lehet lenyugtatni. A hátsimogatástól ( altatásnál )még nyűgösebb lett, úgy hiszem zavarja, mert kivonaglik a kéz alól, nem nyugtatja meg. Volt, hogy elaludt a mellkasomon, de már ezt sem szereti, szinte kitépi magát a kezemből. Azért írtam le ennyi mindent hátha van valami jelentősége. Sok hozzászólást elolvastam és ha olvastam valami hasonló problémáról, megpróbáltam kivitelezni. Ismétlem, hogy én nem 1x próbáltam ki aztán feladtam, én már 1 hónapot is küzdöttem valamiért és akkor lett eredménye. Tehát ha van valami megoldás, akkor én kitartó leszek, csak végre aludjon a saját ágyában, mert fáradtak vagyunk mind a 3-an. Mint említettem már köztünk sem alszik valami jól és az ágyába változatlanul nem alszik.
    Várom válszát!

    Köszönettel: Szilvia

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      A betegség során elveszítette a bizalmát az alvásban, kitört nála a szeparációs szorongás, ezért most már anya kell az alváshoz. Szerintem várj most egy pár hetet, amíg teljesen elfelejti a betegséggel járó rossz emlékeket és utána próbáld megint leszoktatni róla.
      A nyugtalan alváson segíthet a Mesélő Hold nevű illóolaj, amit éjszakára lehet a szobájában párologtatni.

  • Rita

    2011. június 17. péntek

    Kedves Ágnes

    Egy 19,5 hónpos kislány anyukája vagyok és az alábbi problémákkal fordulok hozzád.

    Baj ha a kislányom délután 3 vagy 3,5 órát alszik?
    Általában reggel 6kor kell.

    Másik :
    Kb.3 hete leszoktunk a szopiról, viszont néha fel kell hajnal 4 körül és tejcsit kér. A tejem már ellapadt mert ha cicire rakom már nem tud kiszivni semmit. Vizet kér, de utána kéri a tejitalt.

    Ha nem adok sír, próbáltam neki elmagyarázni hogy anyának már nincs tejcsi és majd reggel lesz, de akkor két három át forog és kéri a tejcsit. Ilyenkor addok neki és vissza is alszik, és reggel 8kor ébred.
    Baj hogy adok neki, mert sokan azt mondják hozzá fog szokni. Vagy akkor mit csináljak?

    Várom válaszod.

    Üdv, Rita

  • edina

    2011. június 17. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 16 hónapos. Egészen két héttel ezelöttig az alvása és az elalvása a megszokottak szerint alakult. Nappal mellém bújva aludt el ebéb után nagyobb nehézségek nélkül, este a kiságyában egyedül, vagy mellé ülve. Napok óta a nappali elalvással vannak gondjaik. Megszokott időben lerakni elaltatni nem tudom, ágyról lemászik, játszik tovább. Na ezzel többször próbákozunk minden eredmény nélkül. Majd fél órát hagyok még neki játszani. Ezek után olyan üvöltésbe, sírásba kezd, hogy szinte nincs magánál, ha fogom, kezemből kiesik, ha lerakom, mindenét beüti, és és engem akar. Ma ez kb. 40 percig tartott, szinte nem volt magánál.
    Ebéd után mindig kap szopit, követeli is, elalváskor sosem szokta kérni, most viszont csak ez nyugtatja meg. Én persze próbálok azért csúnyán kifejezve magamat nem visszafejlődni, s ameddig csak lehet alvás előtti szoptatását húzni-halasztani.Persze 40 perc üvöltés után Ő győz. Nem tudom mi tévő legyek, netán szep. szorongás 2. fázisa?
    válaszodat előre is köszönöm
    H. Edina

  • Judit

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni 28 hónapos kislányom altatásával kapcsolatban. Egész kis kora óta mindig szépen elaludt este, bár mindig volt valami, amit tenni kellett vele (ringatás, később simogatás). A kiságya lecserélése óta ezekre sem volt szükség, befeküdt az ágyába,betakarózott és elauldt kb 20-30 perc alatt. Viszont csak úgy, ha ott ülök mellette. Nem kell tennem semmit, de kijönni nem tudok mellőle, míg el nem alszik, mert nem hagyja, felkel, sír, nem alszik. Tulajdonképpen nem is lenne ezzel sem bajom, ha kb 20-30 perc alatt elaludna, ezt szívesen vállalnám, de egy jó ideje egyre hosszabb ez az időtartam, még mindenfélét kitalál, hogy egyre csak kitolja az elalvást, már az egy órát is meghaladja mire az ágyba kerülés után elalszik végre. Pár napja még intenzívebben direkt elkezdett játszani, hangoskodni a lefekvés után az ágyban, nyilván a határokat feszegeti, de így már még hosszabb az az idő ami az ágyba való betevéstől az alvásig terjed. Próbáltam azt, hogy rászóltam, hogy ha játszik, akkor kijövök mellőle. Természetesen nem fejezi be ilyenkor, ezért kijövök a szobából. Ebből mára két órás kijövök-bemegyek lett (az a vége, hogy apa bemegy és megvárja, míg elalszik), most már azért nem tud elaludni normálisan, mert nagyon felzaklatja magát és szinte őrködik, hogy miután visszamentem megnyugtatni és megint leülök mellé, akkor ott maradok-e még a szobában, pedig nagyon fáradt már ilyen későn (9 óra körül). Nagyon tanácstalan vagyok, nem tudom már egyáltalán, hogy mivel próbálkozzak, hogy normális időn belül el tudjon aludni. Egy órát nem szeretnék már mellette üldögélni (pláne kettőt), nézni hogy játszik, nem vesz komolyan és nem fogad szót, tudva, hogy a végcél az az lenne, hogy pár perc dédelgetés után kijöjjek és Ő önállóan aludjon el. Megvan a napirendje is, az esti lefektetés is ugyanúgy zajlik két éve, változás nem történt az életében, próbálunk figyelni arra, hogy levezessük az energiáit lefektetés előtt, szerintem kellően fáradt is, hiszen előtte általában 6 órát is fent van és igyekszünk a délutánokat „fárasztóan” tölteni. Három hónapos testvére is van, de Ő már rég alszik, amikor a nagyobbra kerül a sor, szóval nem gondolom, hogy a testvér miatt lenne ilyen zűrös az elalvás mostanában. A déli alvást ez eddig nem érintette, de a mai napon akkor is elkezdte ugyanezt a huzavonát játszani. Talán a dackorszakkal van összefüggésben, mert láthatóan a tesztelésre megy ki a dolog, hogy mi az amit megengedek és mi az, amit nem. Ezzel egyidőben nap közben is folyamatosan idegesítően sikítozik, ordítozik, a szófogadás terén pár napja nagyon sok romlás történt, pedig igazán semmi olyan dolog nem történt velünk vagy a megszokott napjainkkal, ami ennyire összezavarhatta volna, hogy ilyen féktelen és szófogadatlan legyen egyik napról a másikra. Szóval szeretném a tanácsodat kérni abban, hogy az alvásidőt hogy tudnám lejjebb szorítani, illetve hogy miképp jussak el vele az önálló alvásig épp ebben a nehéz dacos időszakban.
    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ez a tesztelésre megy ki. Csináld azt, hogy dédelgetés és a megszokott esti rutin után elbúcsúzol tőle és kimész. Ha nem variálsz, hanem mindig következetesen ugyanazt csinálod, akkor le fog róla szokni.
      A másik lehetőség, hogy minden este apa fekteti pár héten át, mert vele kevésbé mer ellenkezni, utána, ha már megszokta, hogy nincs vita az esti elalvásnál, már te is le tudod fektetni.

  • Krisztina

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Agi!
    Tegnap hajnal fele talaltam ra erre az oldalra es nagyon megorultem,mert sok kerdesemre valaszt kaptam. Viszont van meg boven problemam.
    Mi kulfoldon elunk,a gyermekorvos sokat segit,de szerettem volna szakember velemenyet meghallgatni.

    Kislanyunk ma toltotte be az egy hohapot,anyatejjel taplalom,szepen fejlodik,van boven tejem.A problemaim:
    1.Szopcsizik,elalszik a cicin,hiaba piszkalom sokszor hogy ne hagyja abba a szopcsizast.Aztan amikor bufiztetnem,akkor jut eszebe hogy o meg ehes,keresi a cicit,nyaldos,lefejel es meg enni ker.Hogy tarthatnam ebren szopcsizas kozben hogy eleget egyen es utana bufiztetes kozben ne kerjen ujbol enni?
    2.Ha jol lakott es a bufi is megvolt,meg egy picit altatom aztan leteszem.Ilyenkor el kezd nyujtozkodni,hangokat kiadni,nyosztetni,nyogni vagy csuklani,alszik egy picit(vagy nem)aztan felebred.Olvastam itt a 20 percrol hogy ennyi kell egy babanak amig normalisan elalszik. Ezt erdemes megvarni es utana letenni, hogy ne ebredjen fol?Amikor leteszem az agyaba,sokszor megijed,kapalozik.Ez miert van?
    3.Amikor elalszik es berakjuk az agyaba,van ugy hogy alszik egy husz percet-fel orat,aztan nyosztetni kezd,jar a keze mintha valakivel hadakozna vagy rosszat almodna,es nagyon keservesen sir.Tenyleg elofordul hogy ilyenkor almodik vagy mi tortenik?
    4.Elkovettuk a legnagyobb hibat,amit csak el lehet kovetni. A harmas pontban leirt eset tobbszor elofordult,es a ferjem mondta hogy tegyuk be magunk koze az agyba, hatha ott alszik egy kicsit nyugodtan.Ez nagyon bejott a babanak, mert kozottunk van ugy hogy vegig alszik 3 orat vagy meg tobbet,egy mukkja sincs.viszont ha az agyaban alszik (ami egy meterre van tolem,az en agyfelemen) akkor allandoan felebred.Tudjuk hogy hibaztunk,mert mar lehet hogy hozza szokott a velunk valo alvashoz,ami a jovore nezve nem igazan jo.Mit tehetnenk?
    5.Matol vagyok vele egyedul itthon es probalok egy napirend felet kialakitani,de nem igazan tudom hogy mennyi alvasra van szuksege egy ilyen pici babanak,mennyi ebrenletre,mennyi jatekot beiktatni,stb.Este 7 korul furdetjuk.

    Elore is koszonom a segitsegedet!!!!!!

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      1. Nem kell ébren tartani, ebben a korban még a legtöbb baba bealszik szopi közben. Rá kell tudni, hogy most még kis szundival együtt 1 órát is eszik, mire jóllakik, ez pár héten belül jelentősen rövidül majd.

      2. Az a gond, hogy ha evés után rögtön leteszed aludni, akkor az emésztése felébreszti. Várj még egy kicsit büfi után, legyen ott veletek, nem kell elaltatni, 30-60 perc ébrenlét után, amikor álmos lesz, akkor tedd le aludni.

      3. Ez azért van, mert ilyenkor van egy felszínes alvási szakasz és ilyenkor felébred, általában az emésztése ébreszti fel.

      4. Költöztesd át az ágyába és legyél kitartó, amíg meg nem szokja. A kicsik szeretik, ha szűk a hely, mint a pocakban, ezért jobban alszanak bölcsőben vagy mózesben, ennek híján egy nagy szivaccsal vagy párnával beszűkítheted a kiságyban a teret vízszintesen. De ha szeretsz vele aludni, és jónak tartod az együttalvást és nem zavar, hogy akár 3-4 éves koráig is veletek aludhat majd, akkor nyugodtan lehet együtt aludni.

      5. Most még ne akarj napirendet kialakítani, ehhez még kicsi. Ebben a korban annyit tehetsz, hogy evés után legyen ébren, ameddig csak tud, ne a kiságyban, az ágy csak alvásra legyen, hanem veled legyen babafotelben, vagy játszószőnyegen vagy járókában, nézelődjön, ha unatkozni kezd, játsszatok, ha álmosodik, tedd le aludni. Ebben a korban nappal általában 4×1-2 órát szoktak aludni a babák, éjjel pedig 12-14 órát.

      • Krisztina

        2011. június 03. péntek

        Kedves Agi!
        Koszonom szepen a valaszodat, sokat segitettel. Probalkozunk majd, tudjuk, minden kezdet nehez.

  • Katai Dora

    2011. május 18. szerda

    Kedves Agnes !

    A segitseget szeretnem kerni egy 4 eves kislany alvaszavaraival kapcsolatban.
    En a babysittere vagyok, egyebkent otthon Magyarorszagon ovonokent vegeztem, es az ott tanult praktikakat mar probaltam. Sajnos most mara mar nem csak a delutani alvas a problemank, hanem az ejszakai is.
    Delutan a gyermek sajnos mar nem alszik, pedig igenye lenne ra, mert ha autoban/buszon/villamoson vagyunk kora delutan, amikor nincs lehetosege mozgasra, akkor elalszik, es olyankor sokkal nyugodtabb, es kezelhetobb a nap tovabbi folyaman. De ha itthon van, vagy az ovodaban, akkor amint elaludna hirtelen mozgasokat kezd vegezni ( pl. kezet, vagy labat felrantja, hirtelen felul stb. )
    Jelenleg itthon a delutani alvas helyett meset nez, mert addig is fekszik, vagy pihen egy kicsit. ( Az elottem levo baby sitterek volt, hogy inkabb babakocsiba tologattak ebed utan, es akkor ugy aludt, tehat sosem fekudt le itthon nyugodtan egy agyba pihenni )
    Gondolom fel attol, hogy lemarad valamirol, de ha nem alszik, rajta a faradtsag ugy mutatkozik meg, hogy egybol nyugos es hisztis lesz, olyankor barmiert hirtelen elkezd toporzekolni peldaul.
    Ez a delutani alvas egyebkent az ovodaba jarast is megneheziti, mert nem akar ovodaba menni, merthogy ott mindig aludni kell.
    A masik problemank az ejszakai alvas.
    Egy eves koraig aludta at az ejszakat, aztan amikor jott az elso foga onnantol kezdve folyamatosan ejszakankent felebred 2-3 alkalommal. Eddig egy szobaban aludt a szulokkel, de most 3 napja kikoltoztek abbol a szobabol a szulok. Ezt megelozoen en olyan este 7-fel8 tajekan mar vittem aludni, mert akkor reggel is 6-7 korul kelt fel, sokkal kipihentebb volt. De most az utobbi napokban reggel is 5kor kel, es mostmar delelott meglatszik rajta a faradtsag, taskas-karikas a szeme is mar.
    Ha felajanlom neki napkozben, h doljunk le, fekudjunk le egy kicsit, akkor nem szeretne, ha kimondom az alvas szot is, akkor szinte tombol, hogy o nem akar aludni.
    Mara mar teljesen eltanacstalanodtam..
    Varom valaszat,
    Udvozlettel:

    Dora

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      4 évesen már nem muszáj mindig aludnia a gyereknek délután, az is elég, ha van egy kis csendes pihenő délutánonként, amíg kicsit pihenhetne a gyerek. Ha nagyon álmos, akkor le lehet feküdni együtt egy ágyra, mesét olvasni, pihenni, félig homályos szobában, ez esetleg segíthet könnyebben elaludni.
      Az gyakori, hogy miután kiköltözik a kicsi a szülői szobából, utána nem alszik annyit éjjel,ezt a szülőkkel kéne megbeszélni, hogy hajnalban még fektessék kicsit maguk mellé és akkor visszaaludna velük még egy kicsit.

  • Fodi

    2011. május 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 19 hónapos, eddig semmi problémánk nem volt az alvással. Egy hang nélkül, egyedül aludt el, nem is szerette, ha ott vagyunk vele. Maga altatására az ujját szopizta és a takaróját szorongatta. Pár napja viszont annyira kisebesedett az ujja, hogy nem tudja szopizni, így nem is tudja, hogy kellene ellazítania magát. Csak úgy alszik el, ha ott vagyok mellette, simogatom a hasát vagy a hátát. Még félálomban sem tudom otthagyni, azonnal sír, ha kimegyek egészen addig, amíg teljesen el nem alszik. Még a takaróját is eldobta magától, mintha ara is haragudna. Hogy tudom ennyi idősen neki megtanítani, hogyan kell az ujja nélkül elaludni?

    Köszönöm:
    Fodi

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Mutasd meg neki egy másik ujját, amit szopizni tud, de ha ez nem tetszik neki, akkor ha következetesen másként altatod el, pl. lefekteted az ágyba, megsimogatod és kimész, ha sír, megnyugtatod, de nem veszed ki és így tovább, akkor néhány nap alatt megtanulja, hogy most ez van és elfogadja.

  • Erika

    2011. május 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam most töltötte be a hetedik hónapot és körülbelül 3 hete megváltoztak az alvási szokásai. Egyre később alszik el este, sokszor éjfél, hajnali 1-2 óra, utána szinte óránként felkel, nyűgösködik, de ha beadom a szájába a cumisüveget, akkor tovább alszik (kb. két hete már nem fogadja el a cicit éjjel, nappal már régebb óta nem szopik). Ilyen óránkénti kelésekkel alszik 10-11-ig, utána délután 1-2 körül alszik 1-1,5 órát, majd este 6-7 körül újra (gondolom ez is gond lehet, túl későn van). A másik probléma az elalvás módja, korábban elég volt, ha lefektettem (együtt alszunk születése óta), hogy simogattam a fejét, vagy meséltem neki, így elaludt, de most csak úgy alszik el, hogy „ringatja” magát, gyertya állásba rakja a lábát, a kezét kell fognom közben, nagyon szorítja és így alszik el, de nehezen, sokszor sírva 🙁 Ha ez a verzió sem sikerül, akkor babakocsiban. Nem tudom mit csináljak vele, sajnálom nagyon, mert nem jó így neki, de nekem sem, már régóta nem tudtam egyhuzamban több órát aludni miatta 🙁 Lehet, hogy a probléma oka részben a nagyi is? Együtt lakunk és pár hónapja néha nála aludt a kisfiam (az ő szobájában, vele), csak szoptatni mentem be. Megzavartam ezzel 🙁 ? Most bújt ki két fogacskája is, de még mindig nyálzik – lehet, hogy ez is az oka? Mit tegyek, hogy újra jobban tudjon és magától aludni? Köszönöm szépen a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      A gondot valószínűleg a fogzás okozza, a másik gond az, hogy elcsúszott a napirendje, későn kel és emiatt későn is fekszik. Próbáld meg, hogy a délutáni alvást valamelyik nap egy kicsit későbbre tolod, így este tovább bírja majd és normális időben, 9 felé tudod lefektetni, ha ezt 3-4 napon át így csinálod, vissza fog zökkenni a rendes napirendbe a kicsi. A fogzásra pedig kapjon homeopátiás alkati szert, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Gizus

    2011. május 09. hétfő

    Szia Ági!

    Az én kisfiam júliusban lesz 3 éves, és mostanában nagyon rosszul alszik éjszaka. Soha nem volt gond az alvással, eddig végig aludta az éjszakákat. Néhány hónapja azonban minden megváltozott. Kb. 2-3-szor ébred fel éjszakánként. Vagy átjön hozzánk, vagy kiabál, hogy menjek oda hozzá. Velem szeretne aludni. Én ezt nem igazán bírom már, hogy ilyen sokat fel kell kelnem éjszaka. Este, amíg el nem alszik ott vagyok vele, aztán éjszaka, ha átjön visszakísérem, ott maradok vele, míg elalszik, hajnalban megint jön, akkor már általában ott marad mellettem, mert nincs energiám megint kísérni. Azt mondja, hogy nem szeret egyedül lenni a szobájában, fél, pedig lámpával alszik. Nem tudom, mit tegyek, de egyre nehezebben viselem. Mit tanácsolsz?
    Köszönöm a segítséged!

  • Fehérné Tálas Patrícia

    2011. május 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 21 hónapos és eddig a csodájára jártak az ismerősök, hogy milyen jó alvó.2 és fél hónapos kora óta átalussza az éjszakát, kezdettől fogva a saját ágyában.Este 1/2 8-kor fekszik és reggel 7 óra körül kel,emellett napközben is alszik kb. 2,5 órát.Napközben és este is önállóan alszik el.Kialakult napirendje van az esti rutin is már régóta ugyanaz.
    A problémánk 1 hete kezdődött.Nagyon nehezen tudott elaludni és elég hamar fel is ébredt.Ezt nem is sírással, hanem hangos sikítozással adta a tudtunkra.Nem lehetett egyedül hagyni, mert úgy sikított, hogy már attól féltünk rosszul lesz.Ezzel egyidőben, hogy ne kelljen annyit várnia arra, hogy bemenjek hozzá megtanult kimászni az ágyából.Ez elsőre elég jól sikerült, másodjára már kevésbé, mert kiesett.Mi baleset megelőzési okokból gyorsan levettük az ágyáról a rácsot.Első éjszaka nem is volt semmi gond.Várakozásommal ellentétban átaludta az éjszakát és egyszer sem jött ki.Azóta viszont csak úgy alszik el, ha ott ülök mellette, ha csak megmozdulok már kel is fel, ha pedig kimegyek kijön utánam.És ezután kezdődik az éjszakai műszak.Éjfél körül átjön hozzánk a hálószobába és mikor visszaviszem az ágyába nem enged elmozdulni maga mellől.Csak fekszik és nem tud visszaaludni, kéri, hogy simogassam.Utolsó kétségbeesésemben már a mi ágyunkba is átvittem, hátha mindketten tudunk egy kicsit pihenni, de ott is csak forgolódik és beszél.Nem is nagyon szeretném átszoktatni, ha már egyszer eddig jól elvolt a saját szobájában.De tegnap éjjel 4 óra virrasztás után már eléggé magam alatt voltam.Kérdéseim a következők: Az ágy miatt lehet?Milyen megoldás lehet a célravezető?Cseréljük ki gyorsan a kiságyat nagyfiús ágyra (már elég kicsi neki, de meg szerettük volna várni a második életévének a betöltését a cserével)nehogy még egyszer végig kelljen szenvednünk a szoktatást?Lehet egészségügyi oka az éjszakai virrasztásnak?(nem észlelünk fájdalmat nála)Nincs még nyoma hátsó nagyörlőknek, de minden foga nagyon hamar kint volt.Nem panaszkodik fájdalomra.Ettől függetlenül, lehet, hogy ez már annak a jele?Amire még gondolni tudok,hogy az elmúlt 10 napban két közeli rokonunk hunyt el, ugyan nem beszélünk róla, de lehet, hogy az emiatti feszültséget érzi?
    Tudom, hogy elég költői kérdések, de már nagyon kialvatlan vagyok.Benned az utolsó reményem.

    Előre is köszönöm válaszod

    Patrícia

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ha ti feszültek vagytok, azt a gyerek még akkor is érzi, ha nem beszéltek róla, ettől ő is jobban szoronghat, ez okozhatja a felébredést. Segíthet az új ágy is, egy mackó vagy más állatka, aki vigyáz rá éjjel (erről meséljetek neki, hogy azért jött a mackó, hogy az ő álmát vigyázza) illetve este lefekvés előtt kb. fél órával egy csésze Rooibos tea az éjszakai éberség ellen.

  • Mónika

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányunk 19 hónapos. Körülbelül négy hónapos kora óta átalussza az éjszakát, lerakjuk a kedvenc plüssállatával, és magától elalszik. Amikor felébred sosem sír, hanem elvan az ágyban amíg be nem megyünk. (Kb. 12 órát alszik éjjel) Ez volt eddig. Nemrég azonban elkezdődtek nála az alvásproblémák. Húsvét hétfőtől vasárnapig anyukáméknál volt, és miután hazahozták, nem akart délután aludni, csak sírt. Végül ezt rá is hagytuk, annyira hisztis volt. Este is kétségbeesett sírás volt, többszöri bemenéssel, mire végül elaludt. (kb. fél óra) Aztán reggel fél hatkor ébredt, szintén keserves sírással, a szokásos fél nyolc helyett. Hétre aludt vissza nagy nehezen. Ma is próbálkozott a délutáni alvás elhúzásával, dobálta ki a kedvenc játékát az ágyból és kiabált, hogy tegyem vissza, de végül megértette, hogy ez nem lesz jó és elaludt. Most este pedig apja tette le, de ahogy kijött a szobából, a Manó hangosan sírva fakadt, és kétségbeesetten anya-anya-anyázott. Kicsit dajkáltam, majd visszatettem az ágyába, de mikor kb. 10 perc várakozás után megmozdultam, rögtön felemelte a fejét. Úgy tudtam kijönni, hogy azt mondtam, vécére jövök, és majd még visszanézek. Azóta csend van és alszik. Szerinted mi lehet a gond? A majd’ egy hét nélkülünk viselte ennyire meg (ilyen máskor is volt, és sosem okozott alvászavart), vagy az, hogy anyukám megtanította neki, hogy ha bármi gond van, vagy felébred, csak kiabáljon, hogy mama, és ő bemegy? Férjem szerint ez lehet a gond, hogy hajnalban felébred, szólongat, de arra nem ébredünk fel, ezért megijed és sírni kezd. Szerintem meg inkább csak ellenőrizni akarja, megvagyunk-e. Hozzáteszem azt is, hogy reggelre lett egy véres nyálfolt is a lepedőn, szóval valamelyik fog is tuti bejátszik a nyugtalanabbul alvásba.
    Esetleg ez már a hiszti és dackorszak kezdete is, hogy elkezdi próbálgatni-feszegetni a határokat, hogy meddig mehet el?
    Kérlek, adj tanácsot, hogy mit tehetünk, hogy idejekorán elejét vegyük az alvási rend felborulásának.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Szerintem csak annyi a gond, hogy kicsit megzavarta az a pár nap a mamánál, elszokott a hazai környezettől, 1-2 nap és visszaszokik majd.

  • Bea Batori

    2011. május 02. hétfő

    Szia Ági!
    A kisfiam 20 hónapos. Születése óta gyakorlatilag csak nagyon ritkán alussza végig az éjszakát. A lefektetéssel nincs gond, minden gond nélkül átszokott a gyerekheverőre 2hónapja, nem ellenkezik, esetleg annyi, hogy mellé kell feküdnöm, és van, hogy fél órát is eltart mire elalszik, és ha el akarok osonni, de még nem alszik mélyen, akkor felül és ellenkezik. A fő gond nem is ez, hanem, hogy éjjel 3 körül felébred, olyankor át szoktam hozni a mi ágyunkba, mert ha akkor csak odamegyek, sìmogatom, akkor fél óra múlva megint felkel. Mellettünk sem alszik nyugodtan, sokszor forgolódik, bejárja az egész ágyat. Sokat gondolkodtam,hogy talán, azért kel fel mindig, hogy átjöhessen a mi ágyunkba? Vagy ha megpróbálnám úgy altatni, hogy lássa, amikor kimegyek a szobából, akkor, ha megébredne éjjel, nem keresne,és talán visszaaludna… Nem tudom miért ébred fel állandóan, bár mindig nő 1-1 foga… Ez az egész csak azért gond, mert 2 hónap múlva megszületik a huga, és nem tudom,hogy oldom meg az éjjeli gondokat, ill. ha valamit változtanom kellene mindenképpen a hugi születése előtt szeretném, hogy ne gondolja, hogy azért van, mert neki tesója született, az úgyis nehéz időszak lesz neki. Szerinted min kellene változtatnom? Köszönöm előre is a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ebben a korban sok baba csak a szülői ágyban nyugszik meg éjszaka, ennek sokrétű okai lehetnek, ilyenkor kezdődik pl. éjszaka a félelem a sötéttől, de okozhat nála kisebb szorongást a tesó érkezése is. A legjobb, ha hagyod, hogy éjjel, amikor ébred, mellédfeküdhessen, mivel előtte a saját ágyában alszik, ezért később, ha már nem fog felébredni, akkor szépen leszokik majd az együttalvásról, addig viszont az ő számára fontos lelki szükségletet elégítesz ki vele.

  • Sudárné Séra Krisztina

    2011. február 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem ikreim vannak,egy fiú és egy lány.Most 18 hónaposak.2.5 hónapos koruktól átalusszák az éjszakát,este 9-kor fekszenek,és reggel fél 9-ig alszanak.1 éves korukban azonban 3 hétig a fiam kelt éjjel,felsírt,nehéz volt megnyugtatni,lányom ezt végigaludta,egymásra ritkán ébrednek.Aztán 3 hét után a lányom kezdett kelni,a fiam aludt.De a lányom enni kel,csak akor aludt vissza,ha kapott tápot.Elég rossz evők,válogatósak,a tápból sokszor alig eszik a lányom.Ő most 9 kiló a fiam 12.Darabos ételből ugyanannyit esznek,a tápból viszont reggel-este a lányom csak 60-120 mili között,a fiam pedig 240-280 között.Ezzel nem is volt gond,amíg éjfél körül felkelt,evett tápot,és magától vissza is aludt,örültem,hogy hátha hízik egy kicsit.De újabban 2-3 alkalommal is kel,enni kér szinte 2-3 óránként,és nehezen alszik vissza,olyankor ki akar menni az etetőszébe,ott csendben elücsörögni 1-2 percig,és vissza az ágyba.Nekem ez már nagyon fárasztó,3-4 órákat alszom 2-3 részletben.

    Ők ügyesen,maguktól alszanak el,puszi,ágyba be,villany lekapcsol,és kijövök,egy darabig még dumálnak,majd csend.De éjszaka egyre nehezebben megy,bár látszólag elalszik,de van,hogy 20 perc múlva újra áll az ágyban és csak sír.Etetőszékbe ki-be néha 8-10 alkalommal is van,mire nem sír fel újra,hanem elalszik.Ha nem viszem ki,akkor nem lehet se elfektetni,se otthagyni,mert nem hagyja abba a sírást.

    Mi tévő legyek,hogy nappal egyen jobban,és éjszaka aludjon?Viszont éjjel ha éhes,nem elég neki a víz,eltolja.Képes 150-200 milit is megenni egyszerre.Januárban betegek voltak,akkor 4 éjszakát egyhuzamban végigaludt,mert semmi étvágya nem volt,de ahogy jobban lettek újra kezdődött az egész.

    Várom válaszod,köszönöm,egy álmos anyuka.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Valószínűleg nem éhes a kisfiad éjszaka, hanem valami más miatt kel fel, ennek ebben a korban sokféle oka lehet, általában valamilyen nyugtalansággal áll kapcsolatban (a nappali élmények miatt, szeparációs szorongás miatt, de akár lehet fogzás miatt is). segíthet, ha este lefekvés előtt kap egy csésze Rooibos teát, valamint ha éjszakára a szobájában a Mesélő Hold nevű illóolajat párologtatod (enyhe nyugtató hatású olaj, mélyebben fog aludni tőle, nem ébred fel)

  • P.Andrea

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági!

    20 hónapos kislányom alvásgondjával kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. 19 hónapos koráig este önállóan aludt el, éjszaka 2X általában felkelt, viszont csak akkor aludt vissza, ha az éjszaka további részében a szobájában aludtam. Férjemmel megpróbáltuk leszoktatni legalább az első felébredésről (ő ment be hozzá, és kelt fel hozzá 2 hétig), de semmi eredménye nem lett. Sőt odáig fajult a helyzet, hogy most már este sem hajlandó a saját ágyában feküdni, őrjöng ha megpróbáljuk ott altatni, napközben pedig csak a mi ágyunkban hajlandó aludni, úgy hogy ott vagyok mellette míg el nem alszik. Közben láthatóan küszködik a fogával, eddig 16 bújt ki neki, de pár hete ismét sokat rág, nyomkodja hátul az ínyét. Néha adok este neki nurofent, de nem látom, hogy segítene. Éjszaka ha felébred újabban rengeteget iszik és gyakran csak akkor alszik vissza, ha tápszert is adok neki. Este 8 és fél 9 között szoktuk lefektetni, az első ébredés 12 körül van, és ilyenkor van, hogy másfél órát fent van. Magam mellé szoktam fektetni, de akkor is hánykoldóik, forgolódik és sokáig nem tud visszaaludni. Napközben egyébként nagyon élénk kisgyerek, de az éjszakai ébrenlétek miatt mostanában sokkal nyűgösebb. Mit gondolsz, mindezt okozhatja a fogzás, vagy valami más probléma állhat a háttérben? A fogzásra próbáltuk már a chamomillát és az osanitot is, de nem igazán segített.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      20 hónaposan a legtöbb kisgyermek azért ébred éjjel, mert fél a sötétben, erőltetni, sírni hagyni ilyenkor már nem lehet. Amit megpróbálhatsz:
      1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
      2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
      3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
      4. Együtt vagy egy szobában aludni (sok kisgyereket csak ez nyugtat meg)

  • Viki

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Ági

    Nagylányom lassan 3 éves, és pici kora óta nagyon nyugtalanul alszik. Képes egy este 2-3x körbefordulni az ágyon, így nem is tudjuk a saját ágyába rakni, hanem egy kihúzhatósan alszik, hogy le ne essen. Minden foga kibújt már.
    Normális ez?

    Köszi előre is a választ

    Viki

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Igen, ez normális, a kisgyerekek sokkal mozgékonyabban alszanak.

  • Kriszta

    2011. február 04. péntek

    Szia Ági!

    Már régebben is kaptam tőled tanácsokat, amelyek beváltak, így megint hozzád fordulok.

    Kisfiam 28 hónapos. Nagyon élénk vidám kisfiú, a problémám, hogy kb. 1 éves kora óta 5-6 között kel reggel. Este 1/2 9 és 9 között alszik el, teljesen probléma mentesen, nappal 2 órát alszik du. otthon és a bölcsiben is ugyanígy. De nagyon korai ez nekünk a férjemmel, már próbáltuk később letenni pár napon át, de nem használt, így még kevesebbet aludt, mert ugyanúgy 5 1/4 6-kor legkésőbb 6 kor kelt fel. Voltak hetek amikor kezdett egy kicsit később kelni, de aztán visszaállt megint.
    Ha felébred sehogy sem alszik vissza (magunk közé véve, tea, kakaó után…) Sajnos már túl régóta tart ez a probléma. Lehet, hogy ennyi az alvásigénye csak?

    Már nagyon szeretnénk egy kicsit tovább aludni…Van tipped erre. Nekünk már nincs ötletünk…

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      A gond az, hogy ebben a korban már csak 8,5-10 óra az éjszakai alvásigény, ezért ha este fél 9-kor fekszik, akkor teljesen normális, ha 5-fél6 felé már kialussza magát. Fektessétek kicsit később este és tovább fog aludni reggel (erre kb. 4 nap későbbi fektetés után áll át teljesen a bioritmusa)

  • Bartika

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!
    Már sok jó ötletet vettem innen a tanácsaiból, most mégis „személyes” tanácsát is szívesen venném. Ádi fiam 2 éves. Újszülött korától jó alvó volt, egyedül aludt el este is, nappal is. Míg szopizott is csak enni kelt fel és aludt tovább. Olyan egy éves korában kezdte, hogy hajnalban fél 4 és fél 6 között felébredt heti 1-2 alkalommal és eldumálgatott. A végén mindig meguntam (egy szobában aludt a most 5 éves nagytesóval), kapott tápit és aludt tovább. SOha nem segített, ha rögtön megkapta a tápit (egy éves koráig szoptattam, utána este és reggel tápit kapott), mert amíg nem telt le a másfél-két óra, nem tudott visszaaludni. Ilyenkor mindig kihoztam a nagylányom, aludtunk tovább a hálóban, ő meg eldumálgatott. Aztán ezek az esetek megszaporodtak… közben elköltöztünk, lett neki saját szobája. SImán elfogadta az új helyzetet, elalvás ugyan úgy ment. De a hajnali ébredések már mindennapossá váltak azzal a különbséggel, hgy már nincs el egyedül, ordít, hogy ANya gyeje… van, hogy szerencsénk van és csak megnyekken, és visszaalszik egyedül. Első szóra nem pattanok soha. Van fény a szobájában, már sok mindennel próbálkoztam. Átalakítottam az ágyát, elvettem a tápit, hátha megszokásból kel. EGy hétig simán működött (de ekkortól nagyon felborult az alvása, este soká aludt el, nappal a szokásos 2 óra helyett, egyet aludt, tiszta kóma volt, stb). Most megint jól alszik nappal, de éjjel megint kel, újabban fél 5-kor kereken. Már próbáltam betenni magam mellé, nem segített, forgolódik, piszkál, nyüglődik… Apa sem aludt, így én feküdtem be mellé szivacsra. Így sem alszik vissza csak ha lefárasztotta magát. Az az érdekes, hogy mindig pont annyival alszik tovább ilyenkor, amennyit ébren tölt, tehát szüksége van erre az alvásra. Én persze halálomon vagyok már, mert mire visszaalszik fél 7-7 óra van, kel a család, nagylányom indítom oviba Apával… teljesen ki vagyok merülve. A másik változása, mit eddig azt gondolta más tészta, hogy nem alszik már el egyedül. Egyik nap még csendben elmotyogott (vacsi, fürdés, mese, ének után), másnap meg üvöltött, mikor kimentem a szobából. Olvastam javasoltad Apát is… az sem jött be. Őt is elfogadja ugyan úgy, de most azt csináljuk, hogy 10-15 percig bent vagyok, halkan suttogom az ALtatót, addigra elalszik a nagylányom és innentől ki megyek, bemegyek, ha nagyon kiabál, elmondom, sssss alszik a baba, jó éjt. Ez megy 30-40 percig. Délben hamarabb elalszik, 5 perc és nyitott ajtónál hagyom, csak kintről szólók neki, hgy sssss, itt van anya.
    A tápihoz már nem is ragaszkodik, este mindig kap tejcsit, vagy kakaót a vacsi mellé,mindig elmondja, hgy Ádi nagyfiú, nem tápit iszi, hanem tejecskét. Van alvós állata és cumit kap alvásra, csak akkor, máskor nem is igényli, kiteszi a szekrényre. Ön szerint mi okozza a hajnali keléseket? Már homeos bogyót is kapott, 3 hétig nagyon bevált a Nux Vornica nálunk… aztán vissza minden. Minden foga kint van, kivéve a négy örlőt, de pont olyankor aludta át az éjszakákat, mikor másnapra kibújt egy-egy foga, soha nem láttuk, hgy kínozta volna…
    Örömmel venném véleményét.
    Üdvözlettel:
    Bartika

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      A hajnali kelés egyik oka a korai fektetés szokott lenni (ezt nem írtad, mikor fekszik, ezért írom le). Ha este 8 körül fekteted, akkor ugyanis hajnalra ő már kialussza magát, ezért célszerűbb később fektetni és 3-4 nap alatt átáll arra, hogy később kel.

      A másik ok (ha nem korán fekszik este) az idegrendszeri fejlődésből adódik, ebben a korban (is) nehezen tudnak kikapcsolni a gyerekek, kis örökmozgók, nem tudnak lazítani. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH, amiből reggel és este 5 golyót kell elszopogatni vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni éjszakára.

  • Gergőanyu

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!

    BUÉK:))
    Kisfiam 19 hónapos és egyrészt nagyon bújós, érzékeny, másrészt nagyon szenvedélyes kissrác. Most ismét mintha szepar.szorongós időszaka lenne, ezért éjjel-nappal a nyomomban van, újra sír, ha el kell mennem vhová nélküle stb.. Éjjeli wc-zésnél is sírva utánam jön, ha felébred.
    Kb 10 hónapos korától alszik velünk egy ágyban, mert addig bírtuk az éjszakázásokat. Előtte megpróbáltuk a ferber módszert, de nagyon nem jött be: annyira behergelte magát, hogy az esti tejcsit rendre kihányta, fuldokolt. Volt néhányszor, hogy a kiságy kerete véres lett, mert a kétségbeesett toporzékolós, vagdalkozós sírás közben felsértette a kis száját:( És hosszú-hosszú órákon át nagyon kitartóan ellenállt, folyton tiszta csatak volt.
    A módszert részben humanitárius okokból, részben azért, mert eszméletlen fájós-fogzós időszaka volt, száműztük. Így került az ágyunkba, -egyébként korábbi elveink ellenére,- ahol azóta is átalussza az éjszakákat (ha épp nincs vmi baja).
    Viszont úgy alszik csak el, ha ÉN (senki más nem jó) melléfekszem, két kis kezével átöleli a nyakam, közben a hajamat babrálja, és arcunk összeér. Nagyon bensőséges, de felettébb fárasztó – nekem. Sokszor be is alszom vele, főleg, ha min. félóra, mire elalszik, pedig ezer dolgom lenne és legalább addig kipihenném, míg alszik. Az ebéd utáni alvásnál dettó. Ha csak hátat merészelek fordítani az ágyban, már sír. Kb egy-két hete próbálom a kis kezeit a hajamról és nyakamból eltolni, helyette plüssállatot adni oda: sírás, plüssállat elhajítás messzire. Még pár hónap, és megszületik a kistestvére, ezért még előtte szeretnénk kiszoktatni a mi ágyunkból, hamarosan kap sajátot. Szeretnék kicsit részletesebb tanácsot kérni, hogy milyen lépésekkel tegyük mindezt, nem szeretnénk, ha sérülne.
    A helyzetet nehezíti majd, hogy a jövevény, a kisfiunk és a mi ágyunk is egy szobában van/lesz.
    Előre is hálásan köszönjük a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Az a helyzet, hogy gyakorlatilag mindegy, milyen módszerrel próbálod majd rábeszélni az ágyatokból való kiköltözésről, annak biztosan hiszti és sírás lesz a vége, pláne, hogy ilyen akaratos a fiúcska.
      Segíthet, ha néhány napig este lefektetéskor eltűnsz a színről és Apa fekteti le, és éjjel is ő megy be hozzá, és akármi történjék is, ők ketten oldják meg, hogyan alszik el, nem kér tőled Apa segítséget, te mintha ott sem lennél a lakásban. Ez általában 2-3 nap alatt megoldja a problémát.
      De hozzáteszem, nem kell annyira félni tőle, hogy ha megszületik a tesó, akkor mi lesz, a nagyobbik fiamnak pont akkor volt velünk egyágyban alvós korszaka, amikor a kicsi született, és egy darabig négyen aludtunk egy szobában, aztán amikor a kicsi 2-3 hónapos lett, akkor a nagy közölte, hogy ő a nagyobb, neki jár a saját szoba és onnantól kiköltözött tőlünk a gyerekszobába. Amikor már több gyerek van, akkor úgy van vele azt ember, hogy mindegy, ki és hol, csak aludjanak a gyerekek 🙂

      • Gergőanyu

        2011. január 17. hétfő

        Köszi a válaszod, Ági!
        Hát apuka a gyors eredmények híve, ezt még meglátjuk.
        És valamikor ki kell tenni az ágyunkból, mert elég sok olyan 6-10 (!) évesről tudunk, akik még szülőkkel együtt alszanak és azt mi szeretnénk megelőzni…
        Azért drukkolj;-)

        • Vida Agi

          2011. január 25. kedd

          Drukk-drukk 🙂

  • Klaudia

    2010. december 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Én egy kissé különös kérdéssel fordulok magához!
    25 hetes kismama vagyok,és a végéhez közelegve egyre jobban aggódom,hogy hogyan is hozhatom majd a csöppségemet a világra?!!Ugyanis nekem 2008-ban volt egy „balesetem” amiből kifolyólag medencecsont-szeméremcsont-farokcsont törésem volt és nem tudom,hogy természetes úton megszülhetem e a babámat vagy a császár metszés az ami ajánlott ilyen esetben??Elég volt e ez a kb 2.5 év a csontjaim teljes regenerálódásához?!Mert az az igazság,hogy féltem a babát és magamat is nehogy az összeforrásnál megrepedjenek a csontok??!
    Szeretném ha maximálisan törődni tudnék kisbabámmal,nem pedig ágyban feküdni megint és kivárni a csontok összeforrását….
    Köszönöm szépen a válaszát előre is!!! Szép napot! És kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!!

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      Ennyi idő alatt biztosan rendbejöttek már a csontok, de ha esetleg el is csúsztak a medencecsontok és emiatt nem fér ki a baba, akkor császármetszésre lehet szükség.

  • B.Szilvi

    2010. december 16. csütörtök

    Kedves Agi,
    ujra a tanacsodat szeretnem kerni! A fenti leirasokbol sok minden rank is igaz…
    Kisfiam 2 eves, oktober eleje ota (20 oraban) bölcsis, en pedig ujra dolgozom.
    Soha nem volt tul jo alvo, minimum 2x ebreszt ejszakankent es kora reggel atjöhet hozzank ebredesig. Az utobbi napokban többször felsir, hivogat es 2 ora körül mar nem is alszik vissza, hanem sirva keri, h atjöhessen hozzank illetve ö is probalkozik a tejkeressel. Probaltunk következetesek lenni, es visszafektetni, de 2 oran keresztül sirt, hisztizett, dobalta magat az agyaban, nem nyugodott meg. Többször bementünk hozza, a masodik ejjel csak a ferjem, de igy is csak 4 körül aludt el, majd hamarosan ujra keltett es akkor (ahogy minden nap), atvittük magunk melle.
    Az utobbi hetekben sokat betegeskedik, raadasul a doktornö szerint jönnek az örlöfogai.
    A szobaja altaja mindig nyitva, igy ha szolit minket, rögtön halljuk, a szobajaban nincs koromsötet, mert az utcai feny atszürödik picit a függönyön, kedvenc allatkaja, autoja mellette…
    Nem tudom eldönteni, ez most fogzas v szeparacios szorongas?
    Este el kezdtem neki adni Chamomillat CH15-öt es magam melle vettem, igy sokkal nyugodtabb volt, bar parszor nyöszörgött.
    Mit tegyünk? Bevallom, nagyon faradtak vagyunk mar.

    Tanacsodat elöre is köszönöm!

    Szilvi

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Az őrlőfogak kibújása nagyon fájdalmas, adj neki este egy kiskanál Nurofent, ez segíthet.

      • B.Szilvi

        2010. december 16. csütörtök

        Köszönöm szepen! Gondolom, sokan irjak, irtak mar, de nagyon megnyugtato olvasni a valaszodat, tanacsodat!
        Szilvi

  • Zita

    2010. december 09. csütörtök

    Szia!
    Kisfiam most 20 hónapos.Kb. 2 hete még délelőtt fél 11-ig alig bírtuk kihúzni az alvást és egész hosszan 2-3 órát aludt.Egyik napról a másikra kitalálta, hogy Ő nem alszik délután.Fokozatosan kitoltam az altatást 1-ig, de ez sem segített a dolgon.Ilyenkor üvölt, sír hisztizik, majd elalszik./van hogy 2 órába is beletelik/Gondoltam a fogára is de amikor az fájt neki akkor elmondta amikor megkérdeztem tőle.Most nemet mond rá.Egész szépen elvan estig…
    Lehet hogy nincs szüksége a délutáni alvásra?Nem káros ha ilyen piciként elhaggyuk az alvást?

  • Melimami

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Folyamatosan olvasom az írásaidat, tanácsaidat. Így a többi anyuka nevében is szeretném megköszönni, hogy „vagy nekünk”! 🙂

    Az én kislányom 16 hónapos, az alvásra fordított idővel nincs gondom, este 9-fél 10kor elalszik, és reggel fél8-8kor ébred. Napközben egyszer alszik, kb. 11-től 2-3 órát. Sajnos köztünk alszik, bár már megszoktuk, de azért szeretném, ha visszaszokna az ágyába. 7 hónapos koráig ott aludt, aztán az első fogacska kibújásával kénytelen voltam magunkhoz venni, ha mi is aludni akartunk.
    A problémám az lenne, hogy mostanában, mikor elalszik, rá kb. 1 órára felül és sírni kezd,de alszik közben. Aztán még éjjel is felsír, úgy 2-3 fele. Ilyenkor vizet adok neki, valamikor visszaalszik, de sokszor szinte vigasztalhatatlan, olyan is van, hogy simogatnám, de elkezd kapálózni, rugdosni- mintha tiltakozna.
    A napokban olyan is előfordult, hogy mikor lekapcsoltuk a lámpát, hogy alvás, akkor kezdett sírni, de a lámpa visszakapcsolására sem hagyta abba. Mindenfelé mutogatott, nyöszörgött. Olyan volt, mintha maga sem tudta mit akar, végül 1,5 szenvedés után a mellkasomra hajtotta a fejét és elaludt.
    Tegnap este is így jártunk, gondoltam olvasok neki mesét, odabújt, hallgatta. Aztán lámpaoltás, és elaludt, de rá 1 órára újra sírás.
    Mitől lehetnek ezek az ébredések, kétségbeesett sírások? Fogzás és a szeparációs szorongás? Miért nem nyugszik meg, ha simogatom, megölelem?
    Cicit kb. 15,5 hónapos koráig kapott, aztán szinte egyik napról a másikra már nem igényelte. Talán, ez a baj, hiányzik neki?
    14,5 hósan kórházban voltunk 3 napot, mandulagyulladása volt(nem evett, ivott- infúziót kapott), lehetséges, hogy még ezzel álmodik?
    Ami még nehezíti a dolgomat, hogy távoktatásban tanulok, és az erre fordított idő, főleg éjszaka lenne, de így elég nehéz, ha állandóan felsír.

    Szeretném a saját ágyába szoktatást is elkezdeni, eddig nem nagy sikerrel. A délutáni alvásokkal kezdeném, eddig negyed órát aludt egyedül ott, aztán felébredt, sírt, keresett. Hogy kezdjem el?
    Jó, ha odafekszek mellé, és úgy elalszik, aztán eljövök mellőle fokozatosan egyre távolabb? Vagy maradjak ott míg kialussza magát?
    Úgy nem lehet elaltatni, hogy csak odaülök, és simogatom. 🙁
    Úgy alszik el, hogy cumizgat (ujjával), és a másik kezével az arcomat vagy a nyakamat simogatja. Nem kell neki alvóállatka, volt, hogy kezébe adtam, hogy azt bizirgálja, de bedühödött és eldobta. Hogyan tudnám erről a rossz szokásról leszoktatni, hogy ne engem vakerásszon?

    Egy másik kérdésem, a bilire való szoktatás kezdése. Mikortól ajánlott, hogyan lehet elkezdeni? Erőltetni, tudom nem szabad. Vettünk neki, hogy ismerkedjen vele, ill. Mikulásra kapott bilire ültetős babát. Ezzel meg lehet neki tanítani játékosan, hogy a bili mire is való?

    Előre is köszönöm a válaszod!

    Melinda

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Valószínűleg jön a foga, azért riad fel, a hátsó fogak kibújása nagyon fájdalmas, ha elalvás előtt adsz neki egy kiskanál Nurofent az segíthet a dolgon.

      A kórházat már elfelejtette, nem ez a gond, viszont az éjjeli keléseket okozhatja az elválasztás, hiszen még csak 2-3 hete választottad el. Azért nem nyugszik meg semmire, mert félálomban van ilyenkor. Ha a fogzás okozza, akkor a fenti módszer segíthet, ha az mégsem válik be, akkor esetleg az lehet a gond, hogy a nappali élményeit éli át ilyenkor újra, ezen segíthet, ha vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatsz vele 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e neki)

  • Sántáné Mónika

    2010. november 30. kedd

    Kedves Ági!

    A mi problémánk a következő,kisfiam 15 hónapos, első perctől már a kórházban is nagyon rossz alvó volt, hasfájása miatt hónapokig volt hogy felváltva aludtunk pár órát, mert nappal és éjjel sem aludt jól. S ez a helyzet nem sokat változott, vagyis úgy veszem észre Ő alszik, csak felsír és amíg nem veszem ölbe, adok neki most már teát/vizet addig nem hagyja abba. A legtöbb amit tud egyhuzamban aludni max 3-3,5 óra volt. Jelenleg nem tudom hogy ez már hiszti, vagy fogzás (eddig 9 fogunk van) a fogára használok chammomila-t. Van mikor iszik és rögtön vissza tudom tenni az ágyába és alszik, de van hogy visszateszem, és kezdi elölről ilyenkor vagy sétálok vele, vagy közénk teszem, vagy csak ülök a ágyon és ölben van, így alszik, ha megint leteszem sír. Egyébként külön ágyon alszik, de közvetlenül mellettem, hiába fogom a kezét nem segít. Kérlek segíts mert már kezdek kétségbe esni, hogy baj van vele. Mostanában ha ideges lesz, azonnal harapni akar, vagy a fejét üti az asztalba vagy amit éppen ér. Vákummal született, ez okozhat ilyen problémát?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Válasz: Ennek két oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

Comment navigation