Kiderült: Miért nem akar a totyogód elaludni este?

Egy új kutatás szerint a kisgyerekek sokkal jobban ki tudják választani, mikor lenne itt az ideje az esti alvásnak, mint a szüleik. A University of Colorado kutatói megállapították, hogy a szülők rendszerint hamarabb fektetik le a gyermekeiket, mint ahogyan a gyerekek teste készen állna az alvásra, emiatt a kicsik felélénkülnek, sírni kezdenek, vagy egyszerűen csak játszanak, ezzel tartják ébren magukat – és a családot.

A „Mind, Brain and Education” című szaklapban publikált kutatás leírja, hogy a szervezet belső óráját a melatonin hormon szabályozza, amelynek a szintje esténként a gyermek szervezetében növekedésnek indul. Amikor a megfelelő szintet eléri a hormon akkor tud a gyermek elaludni. Ha túlságosan magas lesz, a gyermek akár hosszan ébren maradhat, de ugyanez okozhatja a több órás éjszakai ébrenléteket is totyogókorban.

A kutatásban 6 éjszakán át figyelték a gyerekeket és mérték a szervezetükben a melatonin szintjét, valamint megnézték azt is, mennyi idő alatt aludtak el, hányszor ébredtek fel éjszaka és milyen hosszan voltak ébren.

Azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a melatonin szintje este 7:40 tájban tetőzött és ha a szülők még 30 percet vártak, amíg lefektették a gyerekeket, az altatás nagyjából 30 percig tartott. Azoknál a gyerekeknél azonban, akiknél a melatonin szintje később tetőzött és korábban próbálták lefektetni őket, az esti lefektetések több óráig is eltartottak és az éjszakai ébredések, ébrenlétek is gyakrabbak voltak.

Monique LeBourgeois, a kutatás vezetője szerint: „Míg a felnőttek meg tudják választani, mikor fekszenek le és alszanak el, addig a gyerekeknél általában a felnőttek döntenek, ami a alvászavarok egyik kiváltó oka lehet. Kevesebb alvási probléma volt azoknál a gyerekeknél, akik a melatoninszint esti tetőzése után nem sokkal kerültek az ágyba.
Ez egybevág azzal a tapasztalattal, hogy minél fáradtabban kerül ágyba a gyerek, annál könnyebben elalszik, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ha a kisgyermek átesik a holtponton, újra éber lesz, akkor jó darabig nem tud megint elaludni. Ilyenkor meg kell várni, amíg megint bekövetkezik a „mélypont”, azaz a melatonin emelkedése, ilyenkor lehet őket ismét megpróbálni lefektetni.”

Hogyan segíthet mindez abban, hogy könnyebben aludjon el a gyermeked és ritkábban ébredjen fel?

1. A gyengülő fény segít Kutatások bizonyítják, hogy a melatoninszint emelkedését megakadályozza az erős fény, azaz később lesz álmos a gyermeked, ha erős világítás veszi őt körbe az este folyamán.
Segíthet tehát, ha a lefektetés előtti utolsó órában már nem ég mindenhol a villany a lakásban, a fürdés után már csak gyenge fénynél pelenkázod és öltözteted, kislámpa fényénél mondasz neki mesét, aztán sötétben mondasz még egy kis mesét fejből és teljes sötétben búcsúztok el egymástól. Jó, ha a lefekvés előtti 1 órában már nem néz tévét a gyermek, mert ez is túlingerelheti őt. A meleg italok (pl. tej, gyümölcstea és semmiképpen sem kakaó vagy fekete tea (mindkettőben koffein van) is segíthetnek abban, hogy megemelkedjen a melatonin szint. A szervezet természetes működését télen befolyásolhatja az is, hogy már délutántól kezdve égetjük a villanyt a lakásban, éppen ezért könnyebben elalszik a kisgyerek, ha sötétedés után még egy rövid időt a szabadban tölt, ahol a szervezet érzékelheti a természetes fényt (azaz a sötétet :)).

2. Figyeld meg mikor álmosodik el! 1 éves kor után a legtöbb kisgyerek a délutáni alvás után már legalább 5, de akár 6-7 órát is ébren tud lenni anélkül, hogy álmos lenne, ha korábban fekteted le, abból jó eséllyel lesz órákig tartó alvási huzavona. Ha például a délutáni alvásból délután 3-kor kel fel, legkorábban este 8 körül lehet álmos, de az is lehet, hogy még fél10-kor is vidáman játszik, az álmosság legkisebb jele nélkül. Figyeld meg, mikor álmosodik el igazán, ilyenkor sok kisgyerek nyűgössé válik, a fülét vagy az orrát dörzsöli, el-elréved a tekintete. Ha ilyenkor viszed el fürdeni, majd fekteted le, sokkal hamarabb el fog tudni aludni, mintha már jóval korábban megkezded a lefektetést, vagy ha esetleg átestek ezen az időponton.

3. Legyél türelmes! Ha változtatni szeretnél a gyermeked elalvási szokásain, szánj rá néhány estét, ne akarj sietni vele! Sok szülő szeretné 5-10 perc alatt „megúszni” a gyerek elaltatását, mert úgy gondolja, a gyereknek ezt ennyi idősen már tudnia kellene. Valójában a legtöbb örökmozgó kisgyereknek kell legalább 30 perc, amíg teljesen el nem tud lazulni és el tud aludni. Később, többnyire 2,5-3 éves kor után, amikor már az idegrendszer is érett és a dackorszak is alábbhagyott, az altatásra szánt idő általában lecsökken, de erre még egy kicsit várni kell.

Ameddig új alvási szokásokat alakítasz ki, számolj azzal, hogy szükség lesz 30-40 percre, mire a fürdés és az öltöztetés után elalszik a gyermeked. A szülő türelmetlensége, stressze a kicsi altatása miatt egyébként is kihatással van a gyermekre, mert ő érzi a feszültségedet és mivel emiatt nem érzi biztonságban magát, amitől még éberebb lesz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field