Hogyan viseljem el az álmatlanságot?

Hiába veted be a legszuperebb altatási trükköket, hiába tanítod jó szokásokra a babát lehetnek olyan korszakok, amikor kénytelen vagy éjszakázni miatta. Például, ha beteg vagy ha egyszerre két gyerek beteg. Ilyenkor viszont túl kell valahogy élni a következő napot, erre mondok most néhány tippet.

Hogyan viseljem el az álmatlanságot?Először is: ha nem tudsz éjjel aludni, akkor ne akarj napközben szuperháziasszony lenni. Hagyd a mosott ruhát másra és használj ki minden lehetőséget a pihenésre. Ha pl. a gyerek beteg és lázas, akkor próbálj meg te is aludni egyet, amikor ő alszik napközben, de legalábbis feküdj le egy fél órára pihenni.

Másodszor: ha kávézol, akkor ilyenkor egész nap csak kávét innál, ami nem igazán jó, különösen, ha még szoptatsz. Szoptatás mellett legfeljebb 3 kávéval be kell érned, mert a koffein az anyatejbe is átkerül és máris garantált a következő éberen töltött éjszaka. Próbálj meg koffeinmentes kávét inni inkább, ha már annyira kívánod a kávét. Gyümöcsteát is ihatsz sokat, ezzel is elűzheted az állandó koffeinéhséget.

Harmadszor: jót tesz ilyenkor, ha a vérkeringésedet felpezsdíted, ez felfrissít. Váltott hideg-meleg zuhannyal oldhatod ezt meg, vagy pedig testmozgással (pl. guggolj 10-20-at, vagy végezz karkörzéseket)

Negyedszer: ilyenkor az ember szénhidrátdús ételeket kíván vagy legszívesebben egész nap enne. Ha nem akarsz 2 kilót felszedni egyetlen nap alatt, akkor próbálj meg süti és csoki helyett gyümölcsöt enni, ugyanis ez is sok szénhidrátot tartalmaz.

Ötödször: a legrosszabb, ha egész nap otthon ülsz és nyalogatod a sebeidet. Ha van rá mód, akkor menjetek el sétálni, ha láztalan a kicsi, akkor nyugodtan sétálhattok fél-1 órát, ez felfrissít majd.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • kinga

    2010. március 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagyon-nagyon köszönöm a választ és ne haragudj, hogy sürgettelek! Te is anya vagy meg a munka, nem is értem, hogy tudsz ennyi kérdésre válaszolni, de szuper hogy vagy nekünk, anyukáknak! Én már nagyon sokat kaptam tőled, ettől az oldaltól!
    AZ alvás, azóta is ilyen, de még egy kérdés a fogzásról: mit lehet érteni enyhe hasmenésen? Mert pár napja volt hogy 2szer volt kaki, és akkor arra gondoltam vírusos és elkapta mert előtte pár nappal jöttem k én is és férjem is, de tegnap újra volt neki, (majdnem 1 hete volt az előző) és tegnap 5 kakis pelus volt! Kedden elviszem dokihoz, de akkor lehet hogy ez már a fogzás? És meddig normális a hasmenés? Mármint hány napig és naponta hány kakis pelussal?
    Elolvasom a másik oldalad a homeos bogyókról, és kiválasztjuk a megfelelőt! Köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban még normális a napi 3-5 kakis pelus is, a hasmenést inkább abból lehet megállapítani, ha nem csak gyakrabban van kaki a megszokottnál, de az állaga is hígabb, nyálkás és a szaga is szokatlan.

  • kinga

    2010. március 13. szombat

    Kedves Ági, ha olvasod kérlek válaszolj!

    Válasz: Most olvastam és válaszoltam is. 1 héten belül mindenkinek válaszolok.

  • kinga

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Már kb 1 hónapja írtam neked alvásügyben, de sajnos nem javult a helyzet. Kislányom 4 és fél hónapos, 6 hetes és 3 hónapos kora között éjszaka 6-8 órát aludt egyben, majd még 3-at. 3 hónapos korában azonban hirtelen elromlott valami, azóta 2-szer (vagy van úgy hogy 3-szor) eszik éjszak, ami nem gond, de közben is álladóan felkel. AZ utóbbi hetekben már 8-10-szer kel, van hogy fél óránként. Saját szobájában alszik a kiságyban kezdettől fogva, soha nem aludt mellettem, mert nagyon forgolódok éjjel és félek hogy ráfordulnék. Már mindent kipróbáltunk, próbáltam vele aludni, de akkor én egy percet sem aludtam, de neki se volt jobb, ő is nagyon forgolódik, és nyöszörög kb fél óránként, amire ha nem reagálok akkor sírásba megy át. Ami fura hogy ki se nyitja a szemét, csak ha így hagyom negyed óráig, akkor felébreszti magát. Általában felveszem, ringatom, és visszateszem, de fél óra múlva ismét felkel. Napközben sem alszik sokat. Bár elég kialvatlan és délelőtt az éjszaka nehézségek miatt alszik egyben 2 órát, utána délben még 1-et, és ha sétálunk akkor 3 körül max fél órát, de utána lefekvésig már nem akar aludni. 8-kor fürcsi és utána cicin alszik el.
    Eleinte a fejlődési ugrásra gondoltam, adtam neki sűrűbben tejcsit (még csak anyatejes), de a helyzet nem változott. Aztán a fogzásra gyanakodtunk, nyáladzik 2 hónapos kora óta, de nem jobb ha az ínyét masszírozom, és már a panadol babyt is kipróbáltuk egyszer, de ettől se lett jobb az éjszaka.
    Aztán arra is gondoltam hogy nem elég neki a tejem, kértem az orvostól tápszert, de nem adott mert most is 1 kg-t hízott 1 hónap alatt (2950-nel született, 2850-nel jöttünk haza, mostanra 6500 gr) Már próbáltam máshol is altatni az se jött be:( Már nem tudunk semmit kitalálni, kérlek segíts!Nagyon kialvatlan vagyok, mert szükségem lenne legalább 4 óra egyben alvásra, de már nem is emlékszem mikor volt ilyen…:(

    Előre is köszönöm!

    Válasz: Ilyen kis korban egyáltalán nem normális még ez a gyakori ébredés. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    Ha kipróbáltátok legalább 3-4 napig a homeós szert és nem segített, akkor mindenképpen forduljatok alváslaborhoz (Heim Pál kórház vagy Madarász utca.

  • Nono

    2010. január 05. kedd

    Szia Ági!

    Épp most rendeltem meg az Álomba Ringató Praktikákat, mert 7 hónapos kislányunk még egy éjszakát sem aludt át, bár 2 hónapos kora óta köztünk alszik. Én szeretném ha a franciaágyunk melletti kiságyában aludna inkább, és azt szeretném kérdezni, hogy szerinted először szoktassuk rá a könyved alaján arra hogy átaludja az éjszakákat, és utána szoktassuk a kiságyba, vagy fordítva, vagy esetleg egyszerre próbálkozzunk a kisággyal és az ‘átalusszuk az éjszakát’tal? Kérlek ne hidd hogy gonosz anyuka vagyok aki szabadulni akar a gyerekétől, de sajnos mint első gyerek, úgy lett szoktatva hogy napközben is egész nap rajtam lóg, és éjszaka is hozzám tapadva alszik, és úgy érzem szükségem van egy kis nyugodt pihenésre.

    Válasz: Szerintem egyszerre próbáljátok meg a kettőt.

  • Kriszta

    2009. december 21. hétfő

    Szia1gondoltam hogy elfoglalt vagy azert nem välaszolsz.ma voltunk megint gyermekorvosnäl,elküldik a vizeletet a laborba es megnezik hogy van e meg benne bakterium.aztmondta az orvos,valoszinüleg születestöl van ez neki,de remelem mostmär a vizelet is rendben lesz,es akkor boldogan karäcsonyozhatunk 🙂 BOLDOG KARÄCSONYT KIVÄNUNK NEKED ES AZ EGESZ CSALÄDODNAK,VALAMINT A SZERKEZTÖSEGNEK ES BOLDOG UJ EVET!!!:) 😉

    Válasz: Nincs szerkesztőség, ez egyszemélyes blog 🙂 Boldog újévet nektek is 🙂 (és jobbulást!)

  • Kriszta

    2009. december 18. péntek

    Szia Ägi!häla istennek a kislänyom mär jol van,elmult a hasfäjäs es a gyulladäs is!mostmär biztos hogy azert fäjt a hasa szegenykemnek!az ejszakäk is jobban tellnek,mostanra mär alszik rendesen,csak 2-3 oränkent fölkel enni,de ez normälis.szoval mostmär enis nyugodtabb vagyok es tudok pihenni is.nagyon örülök hogy minden rendbe jött.hetfön megyünk vissza az orvoshoz,es megnezik a vizeletet hogy eltüntek e a bakteriumok,remelem azis renben lesz!

    Válasz: Bocs, csak most láttam a kérdéseidet, örülök, hogy már minden rendben van 🙂

  • Kriszta

    2009. december 17. csütörtök

    bocsi,elfelejtettem hozzätenni hogy azert kellett volna lefejnem a tejet hogy megnezzük mennyi tejem van egy nap,hogy eleg es neki!1 napja megprobälom betartani a 2-3 oränkenti etetest,es müködik is eddig mert akkor böven eszik,szoval nemtudom mi lehet a baj,mert en ugyerzem van ekeg tejem es jol akik minden evesnel.vagy nem???talän ezertis büfizik fel olyan nehezen,eztis hozzätette az orvos!värom välaszod,köszi

  • Kriszta

    2009. december 17. csütörtök

    Kedves Ägi,mostanra vältozott a helyzet,mär alszik a pici ejszaka,igaz hogy 2-3 oränkent felkel enni de ez normälis szerintem!de a hasfäjäsa az vältozatlan,igy egesznap szinte csak sir es ebren van ezertis alszik mostmär ejszaka mert keszvan szegenykem estere nagyon elfärad.voltunk gyerekorvosnäl is es irt föl neki egy cseppet amit lefaxin-nak hivnak (hozzäteszem hogy mi ausztriäban elünk) ebböl naponta 10 cseppet adhatok neki z valamennyit segit,de nem az igazi!jah,es nagyon piros neki a kis nunija,es annak a ket szele,ott a hajlatnäl,eztis megmutattuk az orvosnak es aztmonta több mint valoszinü hogy bevan gyulladva.megis vizsgälta alaposan,ultrahang,verkep,a vizelete sem volt jo,a többit meg ma tudjuk meg mert ma megyünk megint az orvoshoz.lehetseges hogy e miatt fäj a hasa.ja,es azt mondta az orvos hogy nemsokat hizott mert ö 3520 gr-mal született,aztän szüles utän lefogyott 3400-ra.ennyi volt mikor hazahoztuk a korhäzbol es most 3970gr. es 1 honapos a baba.szerinted ez tenyleg keves??azthittem több lesz mert ha ebren van oränkent szeret szopizni.erre az orvos välasza az volt hogy lehet hogy nincs eleg tejem,es azert.ezert aztmondta hogy 24 orän keresztül fejjem le es addig adjak neki täpszert.ezt elis kezdtem de sajnos a täpszerböl nemsokat evett,120 ml-böl csak a felet es közben egyfolytäban a cicit kereste,aztän keptelen voltam neki adni mert sirt erte es sajnältam is szegenykemet!szeretnem tudni hogy mit szolsz a mindehez,a velemenyedet kernem hogy mit gondolsz erröl,tenyleg a tejemmel lenne valami???hadjam abba a szoptatäst??olyan tanäcstalan vagyok!elöre is köszönöm,Kriszta.

  • Kriszta

    2009. december 12. szombat

    Kedves Ägi!ismet a tanäcsodra van szügsegem mert mär nem tudom hogy mit csinäljak,es enis nagyon kivagyok merülve!kislänyom pär nap mulva 1 honapos lesz,es ejszakäzom vele mert felvältja a nappalt az ejszakäval.vagyis 2 nappal ezelöttig ez igy volt,mostmär nemcsak ejszaka hanem nappalis,azaz delutänig ebren van mert 2 napja fäj a hasa es egesznap sir szegenykem.ejszaka nem sir akkor szerencsere nem fäj neki, hanem ebren van valamennyit alszik kisebb nagyobb megszakitäsokkal,de ältaläban 4-5 oräkat ebren van es olyankor märcsak ugy alszik el hogy mellettem.es hozzäteszem hogy csak a cicin!probältam ugyis hogy miutän elaludt a cicin,felorät-egy orät värtam,az ölembe fogtam hogy jol älomba szenderüljön,de amint lefektettem a gyerekägyba,rögtön felebredt.igy mostmär mellettünk alszik.nappal meg elalszik az ägyäban.szoval nemtudom mit csinäljak mertmär nagyon kivagyok merülve es semmire sincs idöm mert amikor ö alszik enis kihasznälom az idöt es ledölök egy kicsit,de sokäig nemszokott aludni max.2 orät egy huzamban,vagy ha mär nagyon färadt es szerencsem van,akkor 4-et.remelem tudsz nekem segiteni mert nagyon kesz vagyok es mostmeg rätett ez a hasfäjäs is,amire mär mindent kiprobältam,csepp,masszirozo olaj,de semmi nem segit!välaszod elöre is köszönöm.

  • Babó

    2009. október 26. hétfő

    Kisfiam 11 hónapos. Eddig is váltakoztak a jobb és rosszabb éjszakák, de most megint besűrűsödtek az éjszakai ébredések. Már elválasztotta magát, így csak reggel, félálomban szopizunk, de ez is el-elmaradozik, attól függ, van e kedve hozzá. Egyre inkább azt érzem, hogy a közelségemre vágyik, ezért riadóztat minket éjszakánként. Külön szobában alszunk, ez vált be a családunknak, ezen már nem is szeretnénk változtatni.
    Többször is elhangzott, hogy lehet azzal próbálkozni, hogy Apa megy be hozzá pár napig éjjel. Tudnátok nekem abban tanácsot adni, hogy ezt a gyakorlatban hogyan érdemes megvalósítani? Nem próbálkoznék ezzel, ha már nem érezném, hogy a kialvatlanságom a nappali gondoskodásra is kihatással van, az éjszakairól nem is beszélve. Sírni semmiképpen nem akarom hagyni, de talán ez megérne egy próbát, lehet, hogy ez nálunk beválna.
    Előre i köszönöm.

    Válasz: Úgy kell csinálni, hogy este megfürdetitek, aztán felöltözteted és odaadod Apának. Ő kicsit dédelgesse, puszi, aztán kiságy. Nem kell direktben altatni vagy megvárni, amíg elalszik. Ha sír, legyen ott mellette, simogassa, de nem kell folyton kivenni. Első alkalommal ez akár egy órás huzavona is lehet, erre fel kell készíteni Apát lelkileg, de ne hívjon téged oda közben, te tűnj is el arra az időre, mert különben még nehezebb lesz.
    Éjjel ha felébred a kicsi, ugyanez a teendő, pár korty vizet kaphat, aztán mehet vissza az ágyba. Az első éjjel nehéz lehet így, de általában már akkor ritkábban ébrednek (apa miatt nem érdemes :)), 2. nap pedig már jelentős javulás szokott jelentkezni.

  • Vica

    2009. szeptember 01. kedd

    Kedves Ági!

    Nálunk a kialvatlanság kezd krónikus lenni. Kislányunk az utóbbi időben heti 2-3 alkalommal felébred éjjel és három órán át fent van (ez minden esetben kerek három óra, se több, se kevesebb). Nem velünk alszik, mindig jobban aludt a saját ágyában, így ilyenkor sem nyugszik meg arra ha átviszem a mi ágyunkba – sőt, ettől gyakran még jobban felpörög. Nem játszani kel fel, csak egyszerűen nem tud elaludni, ilyenkor végig dörzsöli a szemét, ásítozik, bújuk hozzám, nyakran el is nyomja az álom, de amint azt hinném, hogy végre elaludt, megint felébred. Van hogy csak üldögélünk a fotelban, vagy az ágyában fekszik és simogatom, vagy az örökkévalóságig cicizünk, legrosszabb esetben még sétálok is vele, de semmi sem használ.
    Találkoztál esetleg már hasonlóval? Már naplót vezetek, hogy próbáljak rájönni, mi okozhatja, de se a napirendben, se az evésében nem találtam olyat ami ismételten előfordult volna az ilyen éjszakákat megelőzően. Okozhatja ezt betegség? Gondoltam, hogy elviszem az orvoshoz, de eddig bárkinek mondtam, hogy meddig van fent éjjel, mindig hitetlenkedve néztek rám – pedig egy betűt se túloztam.
    Jól jönne egy szakértő tanács.

    Válasz: Persze, hogy találkoztam. Minden gyerek eljátssza ezt egy időszakban. A legjobb megoldás, hogy nem csinálsz semmit. Nincs se cici, se mászkálás, ha nem alszik vissza, ahogy szokott, visszafekszel aludni és otthagyod. Ha ki akar menni játszani, kiveszed, de lámpát nem kapcsolsz, és otthagyod. Durvának tűnhet, de 10 perc után rá fog jönni, hogy nincs értelme fentlenni, mert senki nem foglalkozik vele, nincs semmi érdekes éjszaka és onnantól kezdve nem lesz fent ilyen sokáig. Az is segíthet, ha éjjel Apa megy be hozzá, vele ugyanis nem teszi meg, hogy nem alszik vissza, a gyerekek tudják, hogy Anya több mindenre kapható és szorgalmasan tesztelik is a türőképességét 🙂