Ha ez ilyen könnyű lenne…

Jól megkaptam a magamét az Álomba Ringató Praktikák egyik olvasójától. Azt kifogásolta ugyanis, hogy amit leírok, összefoglalok és elmondok a babák alvásáról és a megoldási lehetőségekről, az leírva nagyon egyszerű, de megcsinálni annál nehezebb. Hát kéremszépen: teljesen igaza van 🙂 De ez a probléma már nem a babával függ össze, hanem az anyukával. Lássuk tehát, mi az, ami a babán múlik és mi az, ami rajtad!

A csecsemőkori alvászavarokkal kapcsolatban 3 féle kérdés szokott érkezni az anyukák részéről:

1. Miért nem alszik a baba? Mi az oka az alvászavaroknak? Néha az okok teljesen nyilvánvalóak (például, ha beteg a baba), de az esetek többségében nincs egyértelműen látható ok-okozati kapcsolat a baba életének történései és az alvással kapcsolatos történések között. Évek óta foglalkozom azzal, hogy feltérképezzem ezeket a nem annyira nyilvánvaló okokat, ezekről sokat olvashattok itt a blogon is. Egy részük a fejlődésből magából adódik (mozgásfejlődés, dackorszak, fogzás, szeparációs szorongás), más részük a táplálkozási szokások megváltozásával vagy a család szokásaival függ össze (pl. napirend hiánya).

Ha ez ilyen könnyű lenne…2. Mit tehetek, hogy ne ébredjen fel? Elsőként mindig az okokat kell megszüntetni, ami miatt a baba idő előtt felriad, vagy ami miatt nem tud elaludni, ha már fáradt. Lehet, hogy ha megtalálod és megszünteted a felkelés okát, akkor meg is oldódik a probléma. Például, ha száraz a lakásban a levegő és emiatt éjjel a baba orr bedugul, akkor a párologtatás önmagában megoldhatja a gondokat, ha fogzik, akkor a megfelelő homeopátiás szer alkalmazása segíthet, ezen kívül még számtalan ok lehet, amikről a Baba Alváslaborban már számtalanszor írtam.

3. Hogyan taníthatnám meg önállóan elaludni? Ha megtaláltad az okokat, ami miatt nem alszik jól a baba, kezelted őket, de nem tapasztalsz lényeges javulást, akkor előfordulhat az a gond, hogy a baba képtelen egyedül elaludni, illetve, ha felébredt visszaaludni. Hibás az a szemléletmód, ami több könyvben is megtalálható, hogy a kicsi felébred és mivel nem az a környezet veszi körül, ahol elaludt, ezért nem tud visszaaludni, mint ahogyan az a feltételezés sem igaz, hogy a baba kifejezetten azért kel fel, mert kell neki a cici, vagy a ringatás. A dolog ennél egyszerűbb: a kicsi felébred éjjel, mert felébreszti valamilyen ok (fogzás, hasfájás, a saját mozgása stb.) és mivel nem tud egyedül elaludni, ezért ehhez segítséget kér.

Ez a helyzet akkor fordulhat elő, ha azt szokta meg, hogy nem egyedül alszik el, hanem te altatod el. Nem tudja, mit kezdjen az adott helyzetben, felébred, álmos és mivel nem tudja, mit tegyen, segítséget kér. Ahhoz, hogy ezt megoldjátok, meg kell tanítanod egyedül elaludni. Erre többféle módszer van a felvesz-letesz módszertől kezdve, a „csak vizet kap” módszeren át, a „simogatom a hátát”-on keresztül az „Apa megy be” módszerig. Szeretnéd tudni a te gyermekednél melyik módszer válik be? Innen megtudhatod >>

Leírva persze mindez nagyon egyszerűnek tűnik. Meg is kell valósítani. Amikor a baba sír, te már holtfáradt vagy és fogalmad sincs, mi a következő lépés, akkor hiába áll a polcodon ott egy tucat szakkönyv, egyik szerző sem fog odarohanni és átvenni a kezedből a síró babát. Az a gond, hogy az a fránya kisördög mindig ott áll melletted és arra próbál rávenni, hogy válaszd a pillanatnyilag gyorsabb és kényelmesebb utat. Ilyenkor van az, hogy inkább megint elringatod a babát, csak végre aludjon már, inkább órákig sétálsz vele fel-alá, csak ne sírjon stb.

A kisördög az, aki a füledbe ülteti mások rosszalló véleményét, ő mondogatja, hogy „ennyi idősen már rég át kéne aludnia az éjszakát”, „ennyi idősen már másznia kéne” és ő teszi a lelkedbe a lelkiismeretfurdalást, hogy „biztosan én rontottam el” és „nem tettem meg mindent”.

Ismerősek ezek az érzések, ugye?

Valójában a baba alvászavarainak és a megoldásoknak az ismerete még nem jelenti azt, hogy képes leszel valóban megoldani a problémát. Neked kell helytállni ebben a helyzetben és ahelyett, hogy hagynád magad meggyőzni róla a kisördög által, hogy „én erre nem vagyok képes”, „mi már mindent megpróbáltunk”, „nekem semmi nem segíthet”, a sarkadra állni és kitartóan, valamint nagyon következetesen végigvinni azt a megoldást, amit kiválasztottál.

Olyasmi ez, mint a fogyókúra: évekig képes vagy győzködni magad arról, hogy neked nem sikerülhet, meggyőzöd magad, hogy te így is szép vagy, és keresed a kifogásokat, miért nem jut éppen erőd a sportolásra és a hosszú távú haszon helyett (lefogyás), a pillanatnyi örömökkel (finom kaja) elégszel meg. A gyerekeknél tovább nehezíti a helyzetet az érzelmi kötődés és az, hogy gyakran mindent logikával, racionális alapon szeretnénk megoldani, holott gyakran csak akkor jövünk rá, mi is a baja a gyereknek, ha elővesszük az érzelmi intelligenciánkat.

Az alaphelyzet azonban ugyanaz, mint a fogyókúránál. Mindegy, hogy a hisztiproblémákat vagy az alvásgondokat szeretnéd megoldani, ha nem ismered magad, másokra hárítod a felelősséget és képtelen vagy következetesen cselekedni, akkor nem fogsz előrébbjutni. Éppen ebben tudok neked segíteni a tanácsadáson – Nézd meg, hogyan veheted igénybe >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

38 Comments

  • Moncsika

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Iker fiaim 6 hónaposak.
    Nekünk az utóbbi 2 hónapban vannak gondjaink az éjszakai alvással,mert 2 hónapos koruktól elkezdték átaludni az éjszakát,(aminek nagyon megörültünk)csak a baj az hogy kb. 2 hónapig tartott.
    Igazából szerintem Ádi a problémásabb,mert ha ő nem kelti fel a nyöszörgéssel,sírással Levit,ő sokkal nyugodtabban alszik.
    Ádi sokkal mozgékonyabb napközben is,folyton „szalad”,de annyira jár a keze is „futás” közben,hogy csapkodja,ütögeti a pocakját.És teljesen elfárad,csak úgy szuszog,mintha maratont futott volna,kicsit pihen,és folytatja tovább.Ha hason vannak,már egyre gyakrabban kinyomják magukat négykézláb,és úgy hintáznak.
    Azt figyeltem meg hogy amíg Levi éjszaka majdhogynem „mozdulatlanul” alszik,addig Ádi álmában is kúszik-mászik,sokszor keresztbe fordul a kiságyban,van hogy a hátára fordul(hason alszanak) majd eközben pedig nyűglődik,”küszködik”.Olyan mintha éjszaka, álmában is tornázna.
    Este fürdünk 8körül,majd kajcsi és alvás.Volt hogy annyira álmosak voltak hogy nem akarták megenni a vacsit,mert egyre aludni akartak,ha a cumisüveget adtam,ordítottak,ha a cumit máris aludtak.Szóval gyorsan elalszanak,nem kell őket altatni.És így is kibírták legalább hajnal 5 óráig.Szóval nem hiszem hogy éhes lenne.Annál is inkább ha mostanában felkelnek 4-5-6 körül(attól függ hogy vissza tudjuk-e altatni) nem kell nekik a tápszer,csak 1,5-2 óra múlva.Ha felkelnek 4-5 körül,akkor magunk közzé vesszük őket és úgy alszanak akár 7-7,30-ig is.Szóval nem éhesek,és még aludnának is,akkor mi a baj?Megvan a napirendünk is,amit szerintem elég jól betartunk.Az elalvással igazából nincs is baj,csak az éjszakai nyügikkel.Elalváskor van,hogy segítek annyit,hogy popsit paskolok,van hogy magától is elalszanak,csak le kell tennem őket.Szóval ha elrontottam a popsi paskolással és éjszaka is ezt szeretné,de meg is kapja+teát is akkor miért nem alszik vissza csak nagy nehezen(gondolom mert addigra lefárasztja magát).Csak az a baj,hogy akkor kel fel a másikuk.Ha egy baba lenne már rég kipróbáltam volna a Ferber módszert.De ez nálunk nem lehetséges,mert ketten vannak és felkeltik egymást.Kérlek segíts,mit csináljak,már egyre nehezebb,nem bírom!
    Válaszod előre is köszönöm.Ne haragudj ha hosszú voltam.
    Üdv:Mónika

    Válasz: Ezt a több felébredést és nehezebb elalvást a kezdődő fogzás okozhatja náluk. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Máté Anita

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági
    Először is nagyon jó a cikk:)
    Egyedül alvási „problémáról” kérdeznélek,de lehet nem is hívhatjuk annak.
    Kisfiam 6és fél hónapos és még cicizik-ami nagyon jó-ezért csak így alszik el.Van hogy felriad és akkor csak úgy alszik vissza ha cicizik.Próbáltam már egy pár módszert:hátsimi,dudolgatás simogatás és kimenni a szobából hogy egyedül aludjon vissza,de semmi nem jön be,csak sír,dobálja magát.Gondoltam adok neki vizet amikor felébred,de nem tudja mit kezdjen a cumisüveggel csak a gumit rágja.
    Hogy próbáljam még az egyedül alvást?amig cicizik lehet nem is fog sikerülni?csak én erőltetem?magától leszokhat erről?
    Ha van még valami ötleted kérlek osztd meg velem
    Köszönettel
    Anita

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Az egyedül elalvás nem kötelező dolog, idővel minden baba megtanulja úgyis. Ha neked jó a cicin altatás (aminek egyébként számos előnye van) és ő is szépen elalszik így, akkor nem kell mindenáron megtanítani cicin elaludni.
      Bármilyen módszert is alkalmazol a cici helyett, tiltakozás és sírás lesz a vége, mert már megszokta a cicin elalvást és nem érti, miért kéne másként elaludnia. Ez az első alkalommal sokáig eltart, amíg sír, és ellenkezik (akár 1-1,5 órát is), de aztán minden alkalommal egyre rövdiebb ideig tart.

  • Éva

    2011. május 04. szerda

    Elkezdtem olvasni ennek a bejegyzésnek a sorait,de bevallom őszintén,hogy felénél abbahagytam.Jók a másoktól kapott türkökk,jó ha valaki megosztja a tapasztalatait,de azt,hogy sajnát babádnak mi jó hogy jó azt csak Te tudhatod.Épp úgy mint a fogyókúra,lehet hogy barátnőd lefogyott,de Te azzal a módszerrel nemfogsz és rákell jönnöd Neked mi jó.!Nálunk egy óra csúsztatás tett jót annak,hogy a babám ne keljen fel.6hetes kóra óta alszik egész éjjel pedig a cél az az volt hogy 3 éjszakai evésből csak egy legyen.Egy órát plusszab hagytuk még játszani így gondolom jobban lefáradt aztán jött a vacsi és a pancsi.Megkapja a pizsamát aztán egy nagy jóéjt puszit és lerakom.Persze nem rögtön alszik még kicsit játszogat és kacérkodik velünk,de arra már nem vagyunk vevők így tudja,hogy elmúlt a játék időszaka.Nem is hisztizik semmi baja elvan addig magában amég belenem alszik ami max.20 perc.Aztán este 8-tól reggel 7-ig alszik.A rendszertől persze sosem térünk el!Az felborítaná a baba életét.Ha elmegyünk valahova igyekszünk mindig hazaérni fürcsire.

  • Szilvi

    2011. március 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos! Velünk egy szobában van a kiságya, de sajnos nem abban alszik! Közöttünk lett szoktatva 🙁 vagy is inkább pici korában a hasfájása miatt így volt a legkényelmesebb! Engem igazából ez a dolog nem is zavart! Egy nagyon tünemény, jó kedélyű, mosolygós, kiegyensúlyozott baba, és reggel 9-ig alszik, de…
    Kb. 2 hete hirtelen egyszerre tanulta meg a felülés, felállás, és kúszás művészetét! Azóta alvás közben annyira izeg-mozog, hogy az már kibírhatatlan! Amikor megébred kap egy kis szopit és visszaalszik! A férjemmel persze azóta nagyon rosszul alszunk mi is! Egyébként eddig is volt, hogy felébredt éjszaka, de pici szopi után minden rendben volt! Nappal nem egy nagy alvó sajnos! Napközben 2x alszik a kiságyában, kb. 30-40 perceket! Ezt én kevésnek tartom, nem értem miért ébred fel ilyen rövid alvás után! Ha lefekszem mellé, akkor persze akár 2 órát is alszik! Most már, hogy jó idő van, abban bíztam, ha kint altatom akkor többet alszik! Sajnos ez nem minden alvásnál van így! Előfordul, hogy kint tud aludni 1,5-2 órát, de inkább tartja a 30-40 perc alvást! Sokáig csak ringatva tudott elaludni, mára ez úgy javult, hogy játék után, amikor elpilled beteszem a pihenőszékbe, amikor lecsukja a szemét berakom a kiságyba és alszik! Esti alvásnál pedig szépen elalszik mellettem (nem cicin)! Persze, ha berakom a kiságyba amikor álmos, akár nappal akár este, akkor egyedül nem alszik el, sír! Már van 8 foga, alul 4 és felül 4. 3 hónapos kora óta nagyon rágja a kezét, és minden játékot megrág! Fogzásnál szegénykémnek vérzett is az ínye, de nem mutatta, hogy nagyon szenvedne, emiatt nem sokat sírt! Naponta 2x kap szilárd ételt, délelőtt gyümi, délután főzelék, a többi étkezése még szopi. Lehet, hogy már estére is kellene neki a szopin kívül más étel? Van még valamilyen módszer arra ennyi idősen, hogy rászoktassam a külön alvásra? Esetleg ezek az éjszakai ficánkolások megszűnnek majd?

    Köszönöm a választ előre is!
    Szilvi

  • Klaudia

    2011. február 17. csütörtök

    Szia ÁGI!

    A kisfiam 1 éves. eddig nagyon szépen átaludta az éjszakát, de egy egy hónapig tartó betegség miatt teljesen összezavarodott az éjszakai alvása. Egy hétig csak teát fogadott el, fogyott is. szerencsére mára már kilábaltunk teljesen ebből a betegségből, de azóta éjszaka kétszer is felkel enni. Azt mondták pótolja a leadott grammokat. Azóta behozta magát de valószínű szokássá vált nála az éjszakai etetés, legalábbis szerintem! Vagy nem jól gondolom? Hogyan tudnám leszoktatni erről?
    Kb fél kettő, fél három fele kel fel először ,akkor megeszik 190 ml tápszert. Utána van ,hogy még nem telik el a két óra és megint eszik akkor kb 160 ml.-t Este a vacsora jó éjt pép amit megeszik, persze van hogy nem, de ez nem befolyásolja a felkelést.
    Olvastam cikkeket, könyveket lehet nem elég neki a napközbeni adag?
    A napunk ugy néz ki:
    8 kor kel fel- 8:30 fele reggeli tejital 100 ml vajas kifli v kalács,nem mindig eszi meg a kiflit v kalácsot.
    10:30 fele puding
    11 fele szundi
    13-13:30 fele ebéd nem teljesen eszi meg a bébiételes üveg mennyiséget
    16 fele joghurt gyümi- mostanában nem fogadja el, vagy szilárd kalács v ilyesmi
    20:00 fele vacsi jó éjt pép 70 g por + viz
    21:00 fele szundi

    Kérlek segíts mit csinálok rosszul, vagy várjam ki míg leszokik magától az éjszakai etetésről?
    Várom válaszod üdv: Klaudia

  • Máténé Medve Márta

    2010. november 21. vasárnap

    Szia Ági,az az én nagy problémám,hogy kislányom 6 és fél hónapos,velünk egy szobában alszik és sokszor felkel éjjel.Még szopizik,bár eszik már püréket.Mikor este felébred mindig cicit adok neki,eszik rendesen aztán álomba esik és ezt 3-4 alkalommal ismételjük egy este folyamán. 8-kor van fürdetés,utána szopi és már alszik is kb hajnal 1-fél 2-ig,majd 2-3 óra múlva ismét ébred.Próbáltam már vizzel,de annyira tud „visitani”,hajnalban nehéz elviselni,a cumi sem kell neki.Egy fogunk van de nem hiszem hogy ez bántaná,mert kb az első másfél hónapban aludt éjjel rendesen. Mit tehetnék,hogy mindenkinek jó legyen,kezdek kimerülni !

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Ha egy baba jól alszik éjjel (4-5 órát legalább alszik egyhuzamban, majd 3-4 órántként ébred, akkor nincs alvászavara, hanem szimplán éhes és azért kel fel, ezzel nem kell foglalkozni, meg kell etetni)
      Ami miatt még ébredhet emellett, hogy egy szobában alszik veletek és amikor félálomban van éjjel, a ti zajaitokra felébred.

      • Elektra

        2011. április 15. péntek

        Szia Ági!
        Nálunk pont ugyan ez a helyzet, mintha rólunk szólna a történet.Van némi külömbség:Este 8-8,30 körül fürdés, aztán kicsi csendes játék, bújás apával, és alvás.Éjfélkor sírva kel,hiába ringatom, ölelem magamhoz csak cici után alszik vissza.Kb. 2-kor ugyan ez, majd 4-4,30-kor szintén.Az utolsó szopinál már nem teszem vissza az ágyába és akkor reggel 8-9 ig elalszik mellettem.Nekünk is egy fogacskánk van már két hete, a másik még sehol.Egyedül ül, mászik, és feláll,egy pár lépést az ágy mellett már megtesz persze bizonytalanul.Emiatt sokat esik, pedig igyekszem mindent kipárnázni, vagy a háta mögött állni, persze ez nem megy mindig. Jól eszik, 2-3 szor kap kanalas ételt egy nap, plusz tápszer és szopi is.Már mindent kipróbáltam, leteszem-felveszem módszert, a cumitól dührohamot kap.Szóval kivagyok.Segítség!

        • Elektra

          2011. április 15. péntek

          Ja! A hátsimi sem jön be mert feláll és fogja a kezem, hogy vegyem fel.Sírni nem hagyhatom ( időzített sírás) Mert rasz a férjem aki 12 órázik. köszi Era

          • Elektra

            2011. április 15. péntek

            Hát ez nem jön össze, bocs , fáradt vagyok.Azt akartam írni, hogy van két testvér a másik szobában plusz a férjem aki 12 órázik.Köszönöm mégegyszer.

        • Vida Agi

          2011. április 24. vasárnap

          Mivel a helyzet eléggé megköti a kezedet (sírni nem hagyhatod), ezért a legjobb megoldás, ha nem kínozod magad és inkább együtt alszotok, amíg ki nem növi ezt a nehéz időszakot.

  • Kriszta

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!
    11 hónapos kisfiamat csak nagyon nehezen tudom elaltatni. De. és Du. alszik 1,5-1,5 órát, este pedig 8-tól reggel 6-fél 7-ig. Ezzel sztem nincs is gond. A gond az elalvással van. Korábban ölben ringatva aludt el, aztán pedig Adamo-s hintában. Este, a mi ágyunkra téve simogatom, és úgy alszik el. Illetve aludt. Mostanság semmi sem jó neki. Illetve szeretném, ha lassacskán megtanulna önállóan is elaludni. Segíts kérlek mit tegyek! Köszi: Kriszta

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Az a gond, hogy eddig segítséggel aludt el és ezt szokta meg. A másik „gond”, hogy csökken az alvásigénye, ahogy egyre idősebb lesz és nő az ébrenléti ideje. Próbáld meg nappali és este is kicsit később fektetni, mint eddig és akkor könnyebben fog elaludni.

  • b.nora

    2010. november 11. csütörtök

    Szia Agi!
    Lehet, hogy butan hangzik, de gond-e, ha 1 eves kislanyom meg 2-szer alszik masfel orat napkozben? Ejszakat atalussza este fel 10-tol reggel fel 9-ig.A nappali alvast o keri, probaltam a delelottirol leszoktatni, de nem ment:)

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Egyáltalán nem gond, neki ennyi az alvásigénye, örülj neki 🙂

  • Csillu

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági!
    Köszönöm válaszod, úgy néz ki, hogy lassan megoldódni látszik (legalábbis az elmúlt 5 napban) a nappali alvás kérdése. Szinte még ébren fektetem le, elalszik,felkel 45-50 perc után, mocorog, de nem megyek be, aztán 2-3 perc múlva szépen visszaalszik. Reméljük így is marad!!
    Most viszont egy újabb dologban szeretném a segítséged kérni. Csak, hogy nem legyen olyan egyszerű az életünk 🙂
    Az utóbbi hetekben kisfiam (14 hetes, 6.600g) egyszerűen reggelente nem hajlandó felkelés után enni. Ez persze felborítja az egész napirendünket. Olyan 1-1,5 óra múlva akar csak szopcsizni.
    Nagyjából az eddigi napirendünk ez volt, tudom, hogy nem tökéletes, de nálunk eddig bevált. Reggel 7 körül kelés, kajci, pelus, játszás, alvás. Nagyjából 4 óránként eszik, ami azt jelenti, hogy 7.00, 11.00, 15.00, 18:30 körül, 21.00 kor fürcsi után és hajnal 03.00 körül. Az álometetéssel próbálkoztam, de nem jött be nálunk, így maradt az egyszeri éjszakai kelés.
    Most is ezt követnénk, viszont hiába eszik hajnal 2-3-4 körül (mindig más időpontban), reggel úgy látom rajta, hogy még nem éhes. Gondoltam arra, hogy el kellene hagyni az éjszakai szopcsit, de nem tud visszaaludni és tudom, hogy éhes, mert egy teljes adagot leszív hajnalban.
    Mi tévő legyek? Az a baj, ha 7.00 kor kel, s nem éhes csak pl: 9.00 körül, akkor már fáradt, utána nem akar játszani, s persze az egész napunk borul.
    A napi 6szori étkezés mindig meg van.
    Eddig olyan jól ment minden, olyan szépen evett!!!Ha felkelt, azonnal kérte a cicit, mostmeg???
    Hagyjam, hogy ő „írja át” a kis bevált napirendünket? Ne adjak neki akkor felkelés után enni?Játszon kicsit, s utána kínáljam be??De akkor mi lesz az „evés-játszás-pihenés” folyamatunkkal???
    Még arra is gondoltam, hogy éjszaka 2.00 körül felkelteném és megpróbálnám félálomban megetetni, aztán hátha éhesen kelne reggel 7 körül.
    Mert ha a reggeli evés időben meglenne, akkor nem csúszna el az egész napunk!!!
    Válsszod előre is köszönömc

    Válasz: Alapszabály, hogy babát soha fel nem keltünk, ez csak megzavarja. Egyen éjjel akkor, amikor megébred. Ha pedig még ébredéskor nem éhes, akkor kapjon enni, amikor megéhezik. Ugyanez vonatkozik a nappalokra is.

  • Pintér Ágnes

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági!

    Simon nevű 8 hónapos kisfiamnál az a helyzet, hogy nem tud egyedül elaludni. Mindig el kell altatni. Nap közben 2-3-szor alszik babakocsiban. Tudom, hogy ezt te nem ajánlod, de mivel nekem mennem kell ebédelni a nagyszülőkhöz, igy ez nekünk kényelmes, és a babakocsiban nagyon szépen, szinte mozdulatlanul alszzik. Este kb. 9-fél 10 körül alszik el, ami után berakom a kiságyába. Általában hajnal 1-2 óra között ébred fel. Ilyenkor átmegyek hozzá és adok neki vizet, amiből iszik is. Ha ezután megpróbálom elringatni, vagy visszatenni, reklamál. Csak akkor nyugszik meg, ha adok neki cicit. Nem is lenne ezzel probléma, ha nem órákig akarna rajta lenni. Tejem az nem sok van, bár valamennyit biztos, hogy eszik. Amikor úgy érzem, hogy már eléggé megnyugodott, akkor elveszem tőle a cicit. Ekkor alszik tovább, de nagyon nyugtalan. Forgolódik össze-vissza, tekergeti magát jobra-balra, kezével csapkod. Volt, hogy visszatettem a kiságyba, de akkor hamarosan újból felébredt. Legtöbbször nem is egyszer kér cicit, hanem többször. Kérdésem, hogy lehet-e, hogy azért kel fel egy órakor, mert éhes? Inkább egy rendes adag tápszert kéne neki csinálnom cici helyett? Vagy már nem álmos igazán és azért alszik ímmel-ámmal? Egyébként mozgékony gyerek, de mindig álmos. Felkelés után, ha épp evés van, közben is mindig dörzsöli a szemét. Egy darabig játszik, aztán megint dörzsöli a szemét és persze nyűgös is. Ez normális, hogy ő mindig álmos?
    Kérlek mond el a véleményedet.

    Köszönettel:

    Pintér Ágnes

    Válasz: Ebben a korban még teljesen normális, ha éjjel egy alkalommal a kicsi megéhezik. Ha már nincs elég tejed, akkor adj neki valami táplálóbbat éjszaka. Lehet, hogy azért álmos, mert nem akkor alszik, amikor valóban fáradt, hanem akkor, amikor te elaltatod. Két alvás között nappal legyen legalább 3-3,5 órát ébren, és akkor fektesd le, amikor már igazán nagyon álmos, így eleget fog aludni és nem lesz folyton álmos. Maximum 2x aludjon már napközben, így egy-egy alvásnál hosszabban alszik majd és kipiheni magát.

  • Csillu

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az alábbiakban kérném a segítséged.Kisfiam 13 hetes (6500g), a korházból hazajövet óta napirend szerint élünk. Napközben remekül aludt, ami azt jelenti, hogy 2x 2-2,5 órákat, illetve délután a babakocsiban 1 órát, éjjel 1 alkalommal kelt fel enni. Kezdetben 3 óránként ettünk, majd áttértünk a 4 órás evésre, de kicsit soknak találta, így visszatértünk a 3,5 órásra. Amióta 3,5 óránként eszik, egyszerűen nem hajlandó napközben 45-60 percnél többet aludni (3 alkalommal). Pedig korábban mint látod, olyan jó alvó volt. Az éjszakákkal nincs gond, este 21.00 órától reggel 08.00 óráig alszik úgy, hogy közben hajnal 03.00-04.00 óra magasságában felkel 20 percre szopcsizni. Szerinted van összefüggés a rövig nappali alvások és a 3,5 órás evés között? Vagy csak egyszerűen ilyen kevéssel is beéri. De többször látom rajta, hogy még álmos és aludna. Próbáljam meg visszaaltatni? Válaszod előre is köszönöm!!!!

    Válasz: Valószínűleg van összefüggés. Ebben a korban a legtöbb baba még 3 óránként éhes, a 4 órás evésre maguktól áttérnek, amikor már többet vannak ébren, így az alvási és az ébrenléti idő pontosan kiadja majd a 4 órás időközöket. Etesd gyakrabban és jobban fog aludni megint.

  • Niki

    2010. szeptember 03. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom 7 hónapos, viszonylag jó alvó volt amig el nem kezdett forogni(4 hós kor). Amikor megébredt egyből fordult át és így már nem tudott el-vissza aludni. Aztán jött, hogy felül, már feláll és sír ahelyett, hogy visszaaludna. Karban altatom el de nem ringatom, előtte kap egy kis cicikét. Általában hamar elalszik , de úgy 15 perc múlva újra ébred és kezdhetem előröl de akkor már nem adok cicit. Éjjel is ébred 3-4 alkalommal és van hogy 1,5 óráig próbálom visszaaltatni és erről szeretném leszoktatni. Napirendünk van.
    Előre is köszönö a segítséged!
    Niki

    Válasz: A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad, pl. ha leteszed, arra is, és akkor kezdődik megint a 20 perc elölről.

    Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Judit

    2010. április 07. szerda

    Sziasztok!:)

    Tud nekem vki segíteni? Arról van szó, hogy a kislányom 8 hetes és amikor hajnalban szoptatom (általában 21-3.ig alszik) azután nem akar visszaaludni, 1,5-2 órát is fent van. Pedig egyelőre mellettem alszik de már erről is szeretném leszoktatni, csak még nem volt erőm hozzá.
    Van vkinek ötlete h mit lehet csinálni?
    Köszönöm

    Judit

    Válasz:Ez a napirenddel lehet összefüggésben. Nem lehet, hogy nappal túl sokat alszik és ezért marad ébren hajnalban? Vagy kora este, az esti lefekvés előtt már alszik, este alig van ébren és ezért cseréli össze a nappalt az éjszakával?

  • Orsi

    2010. február 15. hétfő

    Szia Ági!
    Mi is mint azt többeknél látom, már több altatási módszeren túl vagyunk.
    Kislányunk 9,5 hónapos, jó súlyú, anyatejes baba (napi kétszer kap már szilárd ételt, fél éves korában kezdtük). Születésétől kezdve nem volt valami jó alvó (bár nem szívesen használom ezt a kifejezést:)
    A nappali altatással vannak gondjaink, este cicin alszik el egyenlőre.
    Az elején természetesen (első babás szülőknél) ment a ringatva elaltatás, de ez egy idő után egyre több időt és mozgást igényelt, fájt a derekam, úgyhogy az álomba ringató praktikák alapján elkezdtem tanítgatni önálló elalvásra. Csináltam a felvesz-letesz módszert, sajnos nem annyira jött be, majd az ágyban altatást énekelve, simogatva, ezzel egy idő múlva egész gyorsan el tudott aludni a kislányunk, persze azért volt sírdogálás. Nemrég már eljutottam oda, hogy sokszor elég volt amikor elálmosodott ölbe vennem, énekeltem neki egy bóbita-bóbitát, letettem az ágyába, és szó nélkül elaludt, én ki is mentem a szobából.
    Mostanában azonban ez kezd egyáltalán nem működni, amikor ölbe veszem, mocorog, el akar mászni még ha holt fáradt is (általában néhány ásítozás után fel szoktam már venni, hogy ne pörgesse be magát), lerakom és sír, ha énekelek neki, igazából úgy veszem észre, nincs hatása, ilyenkor ő már befelé létezik, magával van elfoglalva. Ha kiveszem csak jobban rákezd, ha kimegyek és pár perc múlva visszamennék énekelni, simogatni szintén ez az eredmény (ha meglátja, hogy ott vagyok jobban sír, tudom, segítséget kér). Tulajdonképpen úgy 5 perc alatt elalszik ha kijövök a szobából, ami tudom, nem olyan rossz, de nagyon zavar, hogy csak sírással és egyedül tud elaludni, viszont ha se az éneklés az ágyban, se a kivétel ölbe vétel nem lazítja el, nem tudom mit tehetnék még, illetve vajon ha így tulajdonképpen magától alszik el, várható e valami javulás sírás téren egy idő múlva?
    Köszönöm a választ előre is!
    Orsi

    Válasz: Ha megszokja, hogy nem mész vissza, akkor egyre rövidebb lesz a sírás.

  • Anna

    2010. február 08. hétfő

    Kedves Ági!
    Köszönöm a válaszodat.
    Igazából azóta ez a dolog – nehez alszik el este – megoldódni látszik, legalábbis átmenetileg. Néhány este csak beraktam neki az altató dalos CD-t és nem ültem oda mellé dúdolgatni, simizni, mert amint írtam már egyre hosszabb ideig követelte (a végén már órákig) és ráadásul a végén úgyis mindíg csak felpörgött és sírt. Mondom akkor már mindegy ha mindjárt sírással kezdjük, megspórolunk 1-2 órát az estéből. Szóval volt egy pár olyan este, hogy csak ment neki a zene, és most megint nagyon értékeli, ha egy kicsit odaülök mellé és énekelgetek (nagyjából 20 perc így az altatás). Eddig jó.
    Most jön az, ami nem jó. Rettenetes rossz alvó lett.
    Remélem nem rabolom az idődet, ha leírom az alvási kórtörténetét.
    Amint már említettem, cicin elalvós baba volt, ami 5-6hós koráig jól működött, éjjel 2x, mindíg ugyanabban az időpontban (1-kor és 4 -kor) kelt fel enni és azonnal vissza is aludt. 5-6-hós kora körül kezdett egyre gyakrabban kelni, a végén már óránként, ami 10-11 éjszakai ébredést jelent, én meg mindíg cicit adtam neki, de tudtam, hogy nem lehet éhes, tehát rossz szokásról van szó és le szerettem volna szoktatni erről. Egy két húzós este és éjszaka után (de sosem volt sírni hagyva) beállt az új rend: esti altatás a dalocskákkal 20:30 körül (20 perc), késő esti cici álomban, hogy ne emlékezzen rá (23:00 körül) egy ideig még megébredt hajnal 2-kor, de akkor egy perc babusgatás után visszalaudt (majd ezt az ébredést el is hagyta), végül szinte óraműpontossággal 4:30-kor lejelentkezett a jól megérdemelt ciciért, amit akkor már meg kapott is.
    Ide még annyit fűznék, hogy a 23:00 órai „megtömés” első este üvegből történt, és zokszó nélkül félálomban el is fogyasztotta a tápszert, de másnap már nem fogadta el, sőt, hadonászott, vergődött, annyira nem akarta és azóta nem fogadja el a cumisüveget se éjjel, se nappal. Pedig úgy gondolom, hogy a késő esti cicinél ezerszer jobb lenne a tápszer, egyrészt jobban megtömi, másrészt nem keresi a cicit, meg anyát, ha esetleg mégis emlékszik az etetésre. Azóta egyébként allergiás is lett a tápszerre, de ez már más téma.
    A dolgok úgy keztek el romlani, hogy az esti altatás órákig nyúlt és egyidejűleg újra gyakrabban kelt éjszaka. Most ott tartunk, hogy az altatás éppen gördülékenyen megy (de ki tudja meddig-már nem bízom semmiben) de éjjel nem óránként kel, hanem megállás nélkül üvölt. Ez volt a második ilyen éjszakánk.
    Ami még fontos lehet: 1 szobában alszunk, a nappaliban, merthogy nincs több szoba. De arra a döntésre jutottunk, hogy holnaptól a konyhában alszik, hátha ha megvan a saját tere és nem kell az mi esti lábújjhegyen közlekedésünket hallgatni, úgy jobban alszik.
    Nappali alvás: nappal szuper alvó, 2-2 órát alszik, 10-12 és 15-17. Kint alszik a teraszon, csak felöltöztetem, beleteszem a mózeskosarába, kiteszem és már alszik is. Altatni nem kel, nem sír, vidáman ébred.
    Napirendünk van, nappal vidám.
    Esti rituálé van, esti cici 19:45, fürcsi 20:00, dalocskák, altatás 20:20-20:40-ig. Hozzávetőlegesen.

    Ja és hogy miért is írok…
    a válaszodban azt javasoltad, hogy mielőtt lerakom, lazítsam el…ez egyszerűen nem megy, próbáltam ezerszer, de mindentől csak egyre jobban felpörög.
    Kérdésem lenne még, hogy baj-e, tehát zavarhatja-e a nyugodt éjszakai alvában, ha vele vagyok amíg elalszik. Attól tartok ugyanis, hogy ha ott ültök mellette, amikor elalszik, akkor ugyanúgy keres éjjel, mint amikor a cici miatt keresett.
    Vagy hagyjam teljes egészében ezt az énekelgetős, simizős altatási módot és a nyugodt éjszakák reményében alkalmazzam inkább a felvesz-letesz-t, vagy az időzített sírva hagyást? Nyugodt szívvel megtenném és most hogy lesz saját „szobája”, már ennek a feltételei is adottak. Ez lehet, hogy borzasztóan hangzik, de már meg sem érint a sírása, annyit hallottam sírni, hogy teljesen közömbös lettem rá. Most egy dolog jár a fejemben: aludni akarok egyet, mindegy milyen áron.

    Még ami fontos lehet: most kezdett el kúszni és négykézláb hintázik előre-hátra és amikor éjjel odamegyek hozzá, mindíg négykézláb találom, tehát lehet a mozgásfejlődése is szerepet játszik. Emiatt hálózsákban altatom, de nem segít.

    Elnézést ha kicsit hosszú, vontatott, összeszedetlen az irományom:) épp meghalni akarok a fáradtságtól.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Nem zavarja az alvásban, ha ottvagy vele, amíg elalszik – abban az esetben, ha a saját ágyában alszik el, tehát nem kézben és nem cicin. Gyakorlatilag mindegy, hogy simogatva alszik el, de a saját ágyában, vagy más módszerrel, ugyanúgy megtanulja az egyedül elalvást, neki viszont jobb (és neked is), ha ottvagy vele, nem hagyod magára.

  • Zita

    2010. február 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Hálás köszönet, komolyan gondolkodóba estem, hogy legjobb igyekezetem ellenére is olyat tettem, ami a jövőre nézve káros a gyermekem érzelmi fejlődésére, de titkon azért reméltem, hogy a válaszod ezt megcáfolja. Mindenben maximálisan így gondolkodok, ahogy elmondtad, mintha csak az én szavaim lennének, és ezen kívül még a gondozó nénink szavai csengenek vissza, aki ugyanezeket mondta el, amikor ezt a bölcsit választottuk.
    Őszintén mondom – a nyilvános fórum megnevezése nélkül, ahol az említett, szakmai rutinnal még nem rendelkező transzperszonális pszichológiai tanácsadó hölgy osztogatja a tanácsait – csak azokat a kétségbeesett anyukákat sajnálom, akiket annak ellenére bíztat a ringatásra, sírni nem hagyásra, ölben és egy ágyban altatásra, akik – mint az írásaikból kiderül – már teljesen ki vannak merülve. Jó lenne, ha olvashatnák a soraidat, amelyekben ott rejlik a lényeg, hogy nem kell zombivá válni, attól nem leszünk „jobb” anyák, és a gyermeknek sem jó, ha ölben alszik el ugyan sírás nélkül, amikor fenn van, akkor viszont egy nyúzott, fáradt, kedvetlen anyukája van. Az illető hölgy valószínűleg abba a kategóriába tartozik, amit írsz (kevés alvás szükséglet) ugyanis állítása szerint annak ellenére, hogy a több, mint egy éves gyermekéhez még mindig 3-4-szer kell szopizni, ő egyáltalán nem fáradt, azt hiszem én már kiszaladtam volna a világból. Na de nem vagyunk egyformák, és a lényeg tényleg az, hogy vidám, kiegyensúlyozott, boldog babákat neveljünk.

    Köszönöm még egyszer, Zita.

  • Zita

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Annyi sok jó tanácsot kaptam már tőletek, kérlek bíztass most is valamivel! Tele lettem kétségekkel egy fiatal transzperszonális pszichológiai tanácsadó megjegyzése miatt.

    A történet lényege, hogy 6 hónapos koráig ringatva altattam el a kislányomat, akkor azonban megelégeltem, már fájt a derekam a súlyától, na és már akkor tudtam, hogy max alig több, mint egy éves koráig leszek vele, utána bölcsibe kell adnom. Szóval meg kellett tanítanom őt az egyedül elalvásra.
    Először a felvesz-letesz módszerrel próbálkoztam, de nem igazán működött, minden egyes alkalommal, mikor visszatettem az ágyba, kezdődött szinte minden elölről, aztán több gyermekes ismerősöm is mondta, hogy neki a „sírni hagyós” módszernek egy válfaja működött, próbáljam ki.
    Ennek lényege, hogy egyre hosszabb távokkal kell bemenni a gyerekhez. 1-3-5-7…stb perc elteltével. Első alkalommal tényleg nagyon sírt, és az egész több, mint egy óráig húzódott, a második alkalommal 10 perc, a 3. alkalommal pár perc volt az egész, azóta pedig egyszerűen semmi gondunk nincs az elalvással, mind ebéd után, mind este, csak bemegyünk szépen a szobájába, elvégezzük a szokásos kis alvási „rituálénkat”, babókám kéri a cumiját, leteszem és egy zokszó nélkül alszik. Persze vannak alkalmak, amikor fogzás vagy egyéb körülmények miatt elkezd nyöszögni, akkor bemegyek hozzá, simogatom a hátát és elalszik szépen, nem kell kivenni, nem is szólok hozzá, csak ott vagyok olyankor mellette.

    Na minderre ez a bizonyos illető közölte velem, hogy azzal, amit tettem, visszafordíthatatlan sérülést okoztam a gyermekemnek, elég volt neki ez az egy alkalom is ahhoz, hogy teljesen elveszítse a bizalmát bennem, és majd pár év elteltével meglátom milyen sérüléseket okoztam neki, pszichológusnál fogunk kikötni, mert egy percre sem szabad sírni hagyni a gyereket, inkább ringatni, ameddig csak kell, vagy együtt aludni, mert a gyereknek 2-3 éves koráig nem kell önállóságot tanítani, hanem mindenben kielégíteni az igényeit, a tanított gyerekek lesznek problémásak. Szerinte az én gyermekem most csak azért nem sír már, mert beletörődött, hogy nincs válasz a jelzésére.
    Hát ledöbbentem. Egyrészt, hogy anélkül, hogy ismerné a gyermekemet, hogyan tehet ilyen kijelentést. Másrészt viszont persze tele lettem kétségekkel. Az illető viszont rettenetesen fiatal, rutintalan még, ehhez viszont kicsit még túlbuzgó is, ezért kérlek Ági, hogy Te, mint tapasztalt ebben a témában is, írd meg a véleményedet erről! Tényleg olyan rosszat tettem a gyermekemmel? Azzal, hogy az eltelt egy évben önállóan elalszik, éjszaka 10-12 óra, nappal 2-3 óra egyben alvás után mosolyogva, kurjongatva ébred a saját szobájában a saját kiságyában? Megmondom Neked őszintén, azért is érdekelne a szakmai véleményed, mert azt hiszem nem az egyetlen vagyok, akit kétségek gyötörnek, hogy mindent jól csinálok-e anyaként, de megmondom őszintén erről azt gondoltam, hogy egy jól működő dolog.

    Válasz: Nekem az a véleményem, hogy ha egy baba sok szeretetet kap, akkor teljesen mindegy, hogy 1-2 alkalommal sírt-e fél órán keresztül. Ezek a dolgok kiegyensúlyozzák egymást. Ha a kicsi környezete kiegyensúlyozott, szeretik, foglalkoznak vele, akkor az a kis sírás nem számít. Gondolj bele, mi történik ikres családoknál, vagy ahol testvér is van. Ott sem tudják állandóan felkapkodni, kézben tartani a babát, néha bizony sír, mert a másik gyerek is sír, vele is foglalkozni kell, ezért a kicsi hozzászokik, hogy nem mindig ő van a középpontban, de ettől még nem lesz semmi baja, ha egyébként sok figyelmet és szeretetet kap. Itt nem arról van szó, hogy ha éhes, akkor nem kap enni, vagy ha fáj valamije, nem veszed fel. Mindig azt szoktam mondani, hogy ha már mindent megtettél az okok kizárása érdekében (pl. fogzás), és valóban rossz szokásról van szó (mondjuk megszokta a kézben alvást), akkor meg lehet neki tanítani, hogy ne csak sok segítséggel tudjon elaludni (valamennyi segítség normális). Ez nem önállóságra erőltetés, ez szocializáció, megtanulunk egymáshoz alkalmazkodni. A másik, hogy az sem jó a babának, ha az anyukája egész nap türelmetlen vele a fáradtságtól (ami akár állandó sírásig és depresszióig is fajulhat). A kiegyensúlyozott babához kiegyensúlyozott anyuka is kell. Van, aki ezt 3-4 óra alvással is képes produkálni, van, aki nem.

  • Anna

    2010. február 01. hétfő

    Szia Ági!
    Pici lányom 7,5 hós, most (azaz kb 1 hónapja) próbálom leszoktatni az éjszakai ciciről, de kész kálvária az egész…
    Szerencsére a cicin elalvásról 1-2 húzós este után sikerült leszoktatni, áttértünk egy kis éneklésre, simizésre, amitől kb 20 perc után el is aludt. Az éjszakák sem voltak már annyira rosszak, mint előtte, átlag 2x ébredt.
    Sajnos kb 1 hete viszont egyre nehezebben alszik el, már van úgy hogy 1 órát kell énekelgetni neki és azután még jön kb egy óra sírás, majd ezután dől ki. Amint beteszem a kiságyba felpörög, elkezd akrobatikázni (hálózsákban is) és ebből lesz végül a sírás.
    A lényeg: most megijedtem, hogy az egyik rosszról leszoktattam, de rászoktattam a másikra, vagyis arra, hogy ott vagyok vele amíg el nem alszik és éneklek neki. U.i. ugyanaz van, mint a cicivel volt: egy ideig jól működött, de egy idő után semennyi se volt elég belőle:) …szóval most kb ez van az esti énekelgetéssel, simizéssel.
    A segítségedet szeretném kérni: Mit tegyek? Mit ne tegyek?
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Anna

    Válasz: Ami nagyon fontos, hogy legalább 3 órát legyen ébren, mire lefekteted. Elalvás előtt dédelgesd meg és félálomban tedd le az ágyba. Ha sír, akkor simizd a hátát, de ne vedd ki. Ebben legyél következetes. Addig legyél ott, amíg meg nem nyugszik, utána menj ki. Ez 1-2 hét alatt teljesen megoldhatja a dolgot.

  • Szabina

    2010. január 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    Ismét egy kérdésem lenne. 1hónapos kisfiam hason fekve akár 20másodpercig is képes felemelni a fejét és úgy tartani. Szerettem volna hason altatni, viszont így nem lehet, mert amint ott hagyom felemeli a fejét. Hogyan tudom megvalósítani a hason altatást? Mert egyébként hason nyugodtabban fekszik a kiságyban mint háton. 🙂

    Köszönöm a segítséget, Szabi

    Válasz: Legyél ott vele és simogasd, amíg meg nem nyugszik és már nem emelgeti a fejét.

  • Fazekas Éva

    2010. január 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    Köszönöm a választ. Részben ez volt a gond, ugyanis ma éjszaka mikor kettőkor felsírt, megetettem, és éhes volt, evett rendesen (mivel tápszert kap, tudom mikor mennyit eszik). Viszont utána ugyanúgy óránként nyüszögött, kelett háromkor, négykor, ötkor. Cumival visszaaludt, egyébként forgatta a fejét, nyöszörgott, majd sírt. Nem tudom, mi lehet a gondja, van valami elképzelése? Köszönettel Fazekas Éva

    Válasz: Lehetséges, hogy fogzik. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Fazekas Éva

    2010. január 19. kedd

    Kedves Ági!
    Kérdésem a következő: kisfiam 3,5 hónapos, éjszaka többször nyöszörög, engem felébreszt, hogy ő ne ébredjen fel, a szájába adom a cumit, és így alszik tovább. Ő így kialussza magát, én viszont egyáltalán nem. Kérdésem: az, hogy egyedül alszik el magába foglalja azt is, hogy cumi nélkül? Mert ő már mindenféle rintagás nélkül, ügyesen bealszik nappal és este is, de csak cumival, mert az megnyugtatja. Éjszaka akkor azért nyöszörög sokat, mert nincs a cumi a szájában, gondolom. Le kell szoktatnom a cumiról:
    Köszönöm
    Fazekas Éva

    Válasz: Nem, ha cumival alszik el, akkor egyedül alszik el, a cumi csak segédeszköz, de ez egyáltalán nem gond. Félreértés, hogy azért kel fel, mert a cumi kiesik, valószínűleg azért kel fel, mert éhes. Nem lehet, hogy ha megeteted, akkor utána már nem fog tovább nyöszörögni. Ennyi idősen még teljesen normális, ha 3 óránként enni akar éjszaka.

  • Nóra

    2010. január 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam két hónapos. A védőnőm azt tanácsolta, hogy a babámat mindig az ágyába tegyem le aludni. Ha sír, ne menjek be, hagyjam, mondván majd elalszik. Számomra ez nagyon brutális. Este, ha elálmosodott ringatom egy kicsit, utána teszem le és ha sír, mindig bemegyek, megsimogatom, megvárom amíg megnyugszik és csak utána hagyom ott. Ez általában 3-4 alkalommal zajlik le altatásonként, utána alszik hajnalig. Baj, ha így teszek? Valóban hagynom kellene sírva, „magától” elaludni???
    A másik kérdésem a nappali alvásokkal kapcsolatos. Ilyenkor is mindig a kiságyban kell aludnia? Sokszor alszik el a játszószőnyegen, vagy a pihenőszékében, babakocsiban séta közben, vagy utazás esetében a bébihordóban. Sokat jövünk-megyünk, nagy a család, sok a program. Ez probléma? Megzavarom vele a babát? Ha elalszik vegyem ki ezekből és tegyem az ágyba? Kérlek segíts! Előre is köszönöm!

    Válasz:Teljesen jól csinálod, 2 hónapos babát nem szabad sírni hagyni.
    Nem gond, ha nappal így alszik, csak akkor, ha már egyáltalán nem tud a saját ágyában aludni, csak máshol.

  • Dacziné Viki

    2010. január 13. szerda

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni a lányom alvási problémájával kapcsolatban. 3 hónapos koráig semmi gond nem volt vele, de akkor megindult a fogzás és elkezdődtek a bajok. Most már 1 éves és 9 hónapja nem aludt végig egy éjszakát sem. Jobb estéken 3-4, de többnyire 7-10 alkalommal sír fel. Ilyenkor megitatom, 1-szer megetetem és visszaadom a cumiját. A gyerekorvos tanácsára már sok mindennel próbálkoztunk, de semmi nem vált be. Ezek: fűtés, nem fűtés, zene, párásítás, illóolaj, etetés, itatás. Javasolta azt is, hogy néhány napig adjak neki lázcsillapítót, hogy elnyomja és akkor talán helyreáll a rend. Kapott étvágyfokozót, aminek a mellékhatása alvás, bár ezt csak 1-szer adtam neki, mert nem volt egy szimpatikus megoldás. Próbáltam már, hogy velünk altatom miután megébred és a szobáját is átrendeztem a feng shui szerint, de ezek közül egyik sem vált be.
    Most már csak arra tudok gondolni, hogy én vagyok ennek az egésznek az oka. Amikor kicsiként sokat sírt és már semmivel nem tudtam neki segíteni, akkor volt, hogy ingerültebben szóltam rá és még az ajtót is bevágtam mérgemben. Szerintem ezzel okozhattam neki egy olyan lelki törést, ami miatt ez lett. Nem akarok kifogásokat keresni, mert tisztában vagyok vele, hogy mit okoztam, csak szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan hozhatnám helyre, ha még lehet egyáltalán vmit tenni.
    remélem neked lesz valami hasznos tanácsod, mert már semmi ötletem sincs.
    Köszönettel:D.Viki

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Emese

    2010. január 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagy érdeklődéssel olvasom az írásaidat, nagyon hasznosak. Nekem két gyerekem van, alvás szempontjából egyik sem egyszerű. Az első abszolút többemberes volt, órákig kellett ringatni, mert a legapróbb zajokra, akár egy térdreccsenésre képes volt ringatás közben is felébredni, emiatt az a bizonyos 20 perc mindig újrakezdődött, és képtelen volt eljutni a mélyalvásba. Mára már 4 éves, fokozatosan kinőtte ezt, most már nagyon jó alvó, de csak 3 éves korára jutottunk el odáig, hogy esti mese után néhány percet ülök az ágyánál, aztán hagyom aludni. De nála az éjszakai ébredésekkel legalább úgy általában nem volt probléma onnantól kezdve, hogy megtalálta az ujját, álomba szopizta magát. A fiam 10 hónapos, katasztrófális az éjszakai alvása. Az első 2 hétben eszik-alszik baba volt. De ekkortájt volt egy csúnya kórházi históriánk, reflux miatt nyelőcsőgyulladása volt, és a kórházban még egy ROTA-t is összeszedtünk hozzá. 3 hónapos koráig nappal csak karban volt képes aludni, mihelyt letettük, 15 percen belül felébredt. Én ekkor ezt a kórházi traumának tudtam be. Aztán kb a 12. hét után egyszer csak be lehetett tenni az ágyába, persze miután elringattuk, vagy szopival elaludt. Most 10 hónaposan nappal jól alszik, de az éjszakák még mindig katasztrófálisak. Sokszor ébred, van hogy 6-szor is, és mivel képtelen egyedül aludni, vissza kell ringatni, de ezt se mindig lehet, ilyenkor szopi után együtt alszunk tovább. Illetve van úgy, hogy már a szopi se kell, akkor marad a járkálás, mert ha leülök vele, akkor üvölt. Valóban léteznek többemberes gyerekek, vagy elrontottam? Ebben a korban még működhet a felvesz-letesz módszer? Nagyon erős akaratú gyerkőc, én pedig semmiképpen nem szeretném órákig üvölteni hagyni.
    SEgítségedet előre is köszönöm,
    Emese

    Válasz: Először is mindig meg kell keresni, mitől ébredhet, mert ha ezt sikerül megoldani, a felébredések is megszűnhetnek. Ha ezek a módszerek nem működnek, akkor jöhet az, hogy megtanítod egyedül aludni. Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Szabina

    2010. január 05. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam még csak két hetes. A problémánk az, hogy a kiságyában nem tud elaludni és aludni. Nem szokattuk mi máshoz, éjszaka nagyon is jól alszik ott, de napközben vagy a mi ágyunkon tud elaludni, vagy beöltöztetve nyitott ablak mellett (10perc). De a mi ágyunkon is szopcsi közben alszik el és úgy tud aludni. Lehet-e ezt valahogy orvosolni? Félünk, hogy később nem tudjuk majd sehol otthagyni a lakásban aludni, mert ha felkel legurul vagy leesik majd. És emellett lehet-e tenni valamit azért, hogy ne csak szopcsival tudjon elaludni? Vagy erről idővel leszokik majd?
    A másik probléma, hogy mi már voltunk kint levegőn, de csak az erkélyen, babakocsiban és jól beöltöztetve. Kis idő elteltével behozzuk és ilyenkor képes több órát is aludni (4-5 óra). Ez befolyásolhat valamit is? Az étkezése rendben van, mivel ébrenlétek esetén sűrűbben eszik. A napirend nagyjából tartható.

    Segítségét köszönöm, Szabina

    Válasz: 2 hetesen még minden normális 🙂 Az nem gond, ha nappal szopival alszik el, sem az, hogy a ti ágyatokon. 6 hetes korig még sok minden alakul majd, fokozatosan megpróbálhatjátok a saját ágyikóba szoktatni nappal is. A cicin való elalvás teljesen normális és az is, hogy evés után rögtön alszik, ha már többet lesz fent, akkor lehet áttérni az evés-ébrenlét-alvás menetrendre, addig nem kell erőltetni.

  • T. Ági

    2010. január 04. hétfő

    Szia Ági
    Kislányom 21hós.Éjjeli cicis,vagyis csak azon hajlandó el és vissza aludni.Nemrég próbálkoztam a leszoktatással,de talán nem voltam elég kitartó nem sikerült.Egyszerűen ő a legkitartóbban síró gyerek a világon.Ha nem adok cicit és vissza fektetem újra feláll és újra és újra … általában én adom fel hamarabb ha nem akarok agyvérzést kapni.Közben ordít sikító fejhangon.Ha szép szóval, ha határozottan szólok neki nem érdekli.A szomszédok és a férjem miatt 2nap után adtam fel.Mit csinálok rosszul hogy csináljam?
    A beszélgetős módszer nekünk addig működik amíg nem kell gyakorlatban is alkalmazni amit megbeszéltünk.Mikor elmondom neki hogy ő már nagy lány a pici babák ciciznek,még az újságban meg is mutatja milyen babák ciciznek.Minden jó érti. De mikor ott az ideje a cicinek mintha semmit nem mondtunk volna. Az esti elalvásnál az apa fekteti módszer nem jó mivel nem mindig van otthon.A mesélés,éneklés szintén nem jó mert attól felpörög.Ha csak simán leteszem és simogatom egy pár perc és már áll is az ágyban.Arra is gondoltam hogy amíg leszokik addig magam mellé fektetem,hátha úgy könnyebb (nem biztos)de akkor meg oda szokik igaz?
    Mostanában már az esti elalvásokkal is gond van.Eddig fürcsi, cicin elalvás és kész.Mostanában cicizés után leszáll az ölemből és megy a nappaliba az apjához. Van hogy már a cicihez való készülődéskor rohan az apjához és úgy kell lefejteni az öléből.Ez hogy nem akar aludni főleg akkor fordul elő mikor az apja is otthon van (24-48-as műszakban dolgozik)Arra is gondoltam hogy talán amiatt hogy olyan sokat van távol az férjem talán attól fél hogy megint elmegy és azért nem akar elválni tőle?Mert az utóbbi időben nagyon apás lett.Viszont ha arról van szó hogy akkor apa altatja azt már akkor megint visítás követi.De mondjuk ez akkor is előfordul mikor csak ketten vagyunk csak akkor nem az apjához megy hanem csak úgy szimplán ki a szobából.
    Kérlek adj tanácsot az elválasztással és az elaltatással kapcsolatban.
    Üdv Ági

    Válasz: Ebben a korban valamilyen formában minden gyerek elkezdi tesztelni a határokat: Mi az, amit még megenged nekem anya? Mi az, amit még megtehetek? Mi az, amit már nem szabad? Ilyenkor a te feladatod az, hogy mutasd meg a határokat, illetve bizonyos esetekben kössetek kompromisszumot: pl. kijöhet még egy kicsit a nappaliba, de aztán együtt mentek lekapcsolni a lámpát és utána már nincs mese: aludni kell.

    Nappal próbáld meg, hogy a ti ágyatokon altatod, ezt ebben a korban elfogadják, egyszerű és jobban is alszanak ott.

    Este is, ha minden kötél szakad, elalhat a ti ágyatokon, de itt inkább az a trükk, hogy őt vond be az elalvás körülményeinek megteremtésébe: pl. lefektetitek együtt a macikat, ő húzhatja le a rolót, ő kapcsolja le a lámpát stb.

  • Andi

    2009. december 20. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagy figyelemmel olvasom tanácsaidat, és most úgy alakult, hogy nekem is szükségem lenne rá. Kislányom 15 hónapos. Nagyon jó alvó volt, 3 hónapos korától átaludta az éjszakákat, és egyedül elaludni is nagyon hamar megtanult. Kb 1 éves korában bevezettük azt, hogy vacsi és fürdés után a szobájában, a fotelben egy könyvet nézegettünk pár percig, majd puszi, „jó éjszakát”, kiságyba be, és már aludt is. Kb 2 hete azonban miután betettem az ágyba kétségbeesetten elkezdett sírni, nagyon nehéz volt megnyugtatni. Visszatértünk arra, hogy könyvnézegetés helyett tejitalt adtam neki cumisüvegből (amit egyébként már nem használunk, csak ilyenkor), majd utána tettem le. Be is vált, újra elaludt, miután betettem a kiságyába. 4 napja elkövettem azt a hibát, hogy megpróbáltam újra cumisüveg nélkül letenni, na ezt nem kellett volna. Azóta fürdés után hiába ülünk a fotelbe, iszik pár kortyot. Felállok, és amint közeledek a kiságy felé már sír is, és mutogat az ajtó felé, hogy menjünk ki. Az elmúlt három napban este 10-ig, fél 11-ig velünk volt a nagyszobában, csak utána tudtam letenni (persze kapott egy kis tejet cumisüvegből, és utána simán elaludt). Ma viszont már éjjel is felébredt, kicseréltem a pelust, próbáltam inni adni neki, de nem kellett, viszont nem segített sem az ölelés, sem a ringatás, sem a simogatás. Visszaraktuk a kiságyába, és hagytam sírni (persze közben rettenetesen éreztem magam), kb 20 perc után elhallgatott. (Azért nem hoztuk át magunkhoz, mert ott sosem alszik el, játéknak tekinti, kapcsolgatja a villanyt, fel le mászkál – hiába, az elejétől saját szobában, saját kiságyban alszik)
    Nem tudom, mit kellene este tenni. Talán nem álmos még? Kb 7 felé van vacsi, utána fürdés, majd lefekvés (legalább is eddig). Gondoltam ma kipróbálom, hogy fürdés után rögtön áthozom a nagyszobába, kihagyva a sírós-hisztis részt, és fél óra után megpróbáljuk a cumisüveges elalvást. Nem akarom, hogy hozzászokjon, hogy este ilyen sokáig fenn van.
    A másik problémám, hogy napközben egyszerűen nem tudok tőle semmit csinálni. Ha nem vele foglalkozok, akkor nyöszörög, sikonyál, „visít”. Nem tudok egyet telefonálni anélkül, hogy végig ne kiabálná. A főzésről ne is beszéljünk, pedig már saját kisasztalt is tettem neki magam mellé, ha nem vele játszom, nem veszem el, amit nyújt (mert nyakig tésztás vagyok), akkor visít. Csak az a jó, ha ülök mellette. Nem kell konkrétan játszani vele, de üljek ott (és ne csináljak semmit, olvasni már nem lehet; vasalni? csak álom). Tehát a napunk úgy néz ki, hogy amíg én főzök, addig ő kiabál. Szégyellem, de sokszor már nagyon ideges vagyok, és nem tudom, hogy lehetne leszoktatni erről. És most még ez az esti hercehurca is hozzájött, ami azért is rossz, mert egy csomó dolgot ilyenkor szoktam megcsinálni (vasalás, mosogatás), amit napközben a hiszti miatt nem tudok.
    Remélem tudsz nekem is mondani valami okosat, mert nagyon sok érzés kavarog bennem, és sajnos nem túl pozitívak.
    Előre is köszönöm segítségedet,
    Andi

    Válasz: Nem az a gond, hogy nem álmos még, hanem az, hogy ebben a korban a gyerekek tesztelgetik a határokat, hogy mi az, amit még megengedtek neki, amit még megtehet. Ragaszkodik hozzád, ugyanakkor önállósodni is szeretne, ezért kettős érzések kavarognak benne is. Ezért van az, hogy néha túlzottan ragaszkodik hozzád, máskor meg észre sem vesz. Az esti fekvéssel kapcsolatban azt javaslom, legyetek következetesek és szigorúak. Mivel anyától nehezebb elválni, javaslom, hogy próbálja Apa fektetni. Ez általában csak elsőre szokott nehezen menni, de utána jelentős javulást tapasztaltok majd és néhány hét múlva ismét te is tudod fektetni, tőled is elfogadja sírás és ellenkezés nélkül.

  • NG.

    2009. december 17. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 24 hetes. 20 hetes koráig mindig egyedül aludt el, 1x kelt éjszaka, vagyis inkább hajnalba enni. Nappali alvások mindig ugyan abban az időben történtek nála 3 hónapos kora óta. Így állította be saját magát. Fürdés mindig 8 órakor van neki, az első naptól fogva, már a kórházban is. Soha nem altattam. Egyik napról a másikra minden a feje tetejére állt este és éjszaka. Nappaljai nem változtak, nyugodtak. Este nem akar elaludni 11 óránál előbb, már éjfélbe fent van éjszaka, hogy óránként sírdogál. A fogzás 3 hónapos korába elkezdődött neki. Kapja a homeopátiás szert és borostyánlánca is van. Nem éhes, mert a cicit csak szintén hajnalba fogadja el. Alvást zavaró tényezőt nem találtunk és megoldást se, hogy mi válthatja ki nála a nyugtalan alvást.

    Válasz: Az elalvás elleni tiltakozás gyakori ebben a korban. Fontos, hogy este tovább legyen fent, mint napközben két alvás között, tehát ha napközben 2,5 órát van fent két alvás között, akkor este inkább 3-4 órát legyen fent, így biztosan fáradtan megy majd aludni (egyébként ezt ők is maguktól igénylik). Ha tehát este 8-kor megy lefeküdni, akkor délután 5 után már ne aludjon (ez nem kötelező érték, vannak hamarabb és később fáradó babák is)

    Ebben a korban sok minden zavarhatja a baba éjszakai nyugalmát:

    1. Hozzátáplálás kezdete Az új ételek néha emésztési zavarokat okoznak, pl. enyhe székrekedést vagy puffadást, ezen az édesköménytea segíthet, vagy ha ki tudod szűrni és elhagyni a zavaró ételt

    2. Fogzás A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    3. Mozgásfejlődés Az új mozgásformák megtanulása miatt rohamos fejlődésnek indulnak az izmok, ezért a baba az izomrángásra ébredhet fel, illetve rohamosan fejlődik az idegrendszer is a mozgással párhuzamosan, ez is megzavarhatja az álmát. Segíthet, ha egy takaróba becsavarva vagy hálózsákban altatod.

  • andrea

    2009. december 15. kedd

    Kedves Ágnes!

    Én nem igazán kommentet szeretnék írni, hanem kérdezni szeretnék, de annak lehetőségét nem találom idő hiányában fel is adtam a keresést tőlem szokatlan módon.:) A Kisbabám két nap múlva 6hetes lesz, nagyon szépen fejlődik,de esténként nem tud elaludni. Minden este 20.00-0.00 óra között többszöri altatás után alszik csak el igen nehezen.Ennek okát nem tudom sajnos. Ez az elalvás is csak úgy megy mint a többi, azaz éneklés és ringatás kíséri. Egyrészt az lenne a kérdésem, mi lehet ennek az oka, illetve hogyan orvosolhatnám. Másrészt napközben is evés után büfiztetés, aztán ringatás, mert nappal is csak ringatás+éneklés után alszik el. El tudom képzelni, hogy elrontottuk, és ha igen, legyen szíves segíteni.Ha ez nem változik, még evésre sem jut időm, mint ahogy most sem.

    Előre is nagyon köszönöm, ha válaszol!

    Üdvözlettel: Andrea

    Válasz: A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

    Este hosszabban legyen ébren, mint napközben két alvás között, ilyenkor többet igényelnek.

  • Kácsor Edit

    2009. december 13. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 13 hónapos, és sok mindent elrontottam az alvásban, de a könyved alapján már kb 4 hónapja minden este, éjjel és délután is egyedül alszik el. Viszont muszáj ott állni az ágya mellett, mert ha elmegyek azonnal feláll és sír. Éjszaka még mindig általában kétszer felkel, bár előfordult, hogy csak egyszer, bár van, hogy háromszor is. Éjjel csak vizet kap, ha 5 után kel, akkor szokott kicsit szopizni is. Elég jó napirendünk van, este is mindig minden ugyanúgy zajlik, reggel és este még szopizik. Mi lehet az oka, hogy mégis felkel ennyiszer? Amikor leteszem, ott is kéne hagynom, hogy teljesen egyedül aludjon el? Van, hogy éjjel ha sír és bemegyek, rögtön lefekszik és alszik tovább, nem is kér semmit.
    Előre is köszönöm a segítséget.
    Edit

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    A ti esetetekben a legvalószínűbb:

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.
    A nappali alvásnál segíthet, ha nem a saját ágyában alszik, hanem a tiétekben, ahol ha felsír melléfeküdve könnyebben vissza lehet altatni, de az a tapasztalat, hogy ott jobban alszanak a kicsik (talán azért, mert anya-szaga van :))