Friss kutatás a csecsemőkori alvászavarokról

Azok a babák, akik kezdettől fogva alvászavarokkal küzdöttek és a szüleik nem megfelelő módszerrel próbálták visszaaltatni őket, még 3 éves korban is alvásproblémákkal küszködnek – állítja kanadai kutatók egy csoportja.

Friss kutatás a csecsemőkori alvászavarokrólA múlt héten látott napvilágot a „Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine” magazinban annak a kutatásnak az eredménye, amit a Montreali Egyetem kutatói készítettek, és amelyben 915 6 hónap és 3 év közötti kisgyermek szüleit kérdezték ki gyermekük alvási szokásairól, valamint arról, hogy hogyan oldották meg azokat, milyen módszereket próbáltak ki. A kutatási eredményekből egyértelműen bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei az éjszakai sírásra mindig etetéssel, itatással válaszoltak, azaz tápszert, cumisüveget kaptak, vagy megszoptatták őket, illetve, akikkel együttaludtak a szüleik, többségében még 3 éves korban is rossz alvók voltak és gyakran napi 12 óránál kevesebbet aludtak.

Ez egybevág egy korábbi kutatással, amelyet A Londoni Egyetem kutatója Alice Gregory végzett el 2076 gyermeken, akiknek a sorsát egészen 18 éves korukig nyomonkövették. Az éjszaka gyakran ébredő és emiatt összességében kevesebbet alvó gyermekek többsége még kamaszkorában is alvászavarokkal küszködött, melynek folyományaként több esetben depresszió, anorexia, beilleszkedési és tanulási zavarok jelentkeztek.

A most elvégzett felmérésben arra is fény derül, hogy azon gyerekek 17 százaléka, akik 3 évesen is rosszul aludtak, napi 2 óránál többet televízióztak, ez a kombináció pedig számos további probléma forrása lehet.

A kutatók azt tanácsolják a szülőknek, hogy ragaszkodjanak már a kezdetektől az azonos lefektetési körülményekhez, a lefektetési ceremóniához és ettől ne térjenek el, és legyen fix a lefekvés időpontja is. Kiemelték azt is, hogy az esti program nyugodt legyen, a gyerek ne nézzen tévét a lefekvés előtt, és ne legyen túl sok ingergazdag élményben része már lefekvés előtt.

Akkor most azt mondják a kutatók, hogy hagyjuk sírni a babát? Nem. Mind a kanadai mind a londoni kutatócsoport azt állapította meg, hogy ha szeretnénk, hogy hamar megtanuljon önállóan aludni a baba és később se legyenek alvászavarai, akkor nagyon fontos a rendszeresség az esti lefektetésben, a lefekvés előtti ellazulás és nyugalom, valamint az, hogy éjszaka ne adjunk neki enni (1 éves kor után), inni, ne ez legyen a visszaalvás eszköze, és az együttalvás se legyen rendszeres, hanem csak 1-1 alkalomra szóljon.

Kiemelték azt is, hogy a totyogó korú gyerekeket már sokkal nehezebb leszoktatni az éjszakai evés-ivásról, ezért a legjobb, ha már a kezdetektől a rendszeres esti lefekvési ceremóniára és az éjszaka átalvására szoktatod a babát, az éjszakai táplálkozást pedig legkésőbb 1 éves korra elhagyjátok.

5 Comments

  • Monya

    2010. július 29. csütörtök

    3 kislányom,van,a nagy3 éves múlt,a középső 21 hónapos,és 15 hónapos koráig szopizott,a pici 1hónapos,és velünk alszik,ahogy a másik kettő is velünk aludt,egészen addig amíg szükségük volt rá.Szerintem csak az a lényeg,hogy semmit ne erőltessünk,hanem várjuk meg amíg elég érettek lesznek,és maguktól elalszanak egyedül.Nálunk legalábbis bevált,nem volt soha problémánk.

  • Kata

    2008. június 25. szerda

    Két hetes babám van. Az esti fürdés után alszik, majd éjjel 1-2-kor felébred, tisztába rakom szopizik, de ha visszarakom az ágyába szinte azonnal felébred és sír. Akkor próbálom nyugtatgatni, de hiába. Majd 4-5 körül elalszik. A reggeli szopizás után visszaalszik, de 1/2-ed 12-től 17 óráig végig fenn volt mai is. Az ágyában nem igen maradt meg, szopizás után nem aludt el. Délután 5-kor beájult a fáradtságtól. Most majd fel kell ébreszteni, biztos nem fog magától fürdetésig felébredni.
    Mit tegyek, hogy az éjszakai szopizás után visszaaludjon és ne töltsük ébren a fél éjszakát? Jó lenne, ha délután is aludna egy kicsit, mert teljesen kimerült.
    Hol rontottam el?

    Válasz: 2 hetesen még nagyon gyakori, hogy összecseréli a kicsi az éjszakát a nappallal, ezért van fent éjszaka.
    Nappal ne tedd evés után rögtön vissza aludni, hanem szopizás után először alaposan büfiztesd meg, aztán legyen ébren, ameddig nem kezd elálmosodni (ebben a korban max. 1-1,5 óra), utána tedd le az ágyába aludni. Ha nem tud elaludni, sír, vedd ki, kicsit ringasd, hogy ellazuljon (de ne altasd el teljesen) és tedd le megint a kiságyba.
    Ezáltal meg fogja tanulni, mi a különbség az éjszaka és a nappal között.
    Éjszaka soha ne tedd tisztába, mert attól jobban felébred. Szoptatás után tedd vissza az ágyába. Ne beszélj hozzá és ne kapcsolj villanyt, csak szopi és kész.

  • Eszter

    2008. június 16. hétfő

    A kislányunk 7 hónapos múlt. Kb. 2 hét volt eddig, amikor max. 4 órát kibírt éjszaka felkelés nélkül. Mostanra megérett bennem az elhatározás, hogy leszoktassam az esti felkelésekről. De HOGYAN? Nappal alszik délelőtt és délután is 1-2 órát, de hiába trükközök, szopival alszik el. Este mocorog , felugrom persze, eszik, aztán visszaalszik, hang nélkül (szerencsére).
    Szinte csak anyatejen él, bár már 1 hónapja kap almát, banánt. De azt gondolom, és ahogy olvasgatom a többiek beszámolóit, nincs így rendjén.
    Nem tudom én sem kipihenni magam.
    Ha tudtok hatékony tanácsokkal szolgálni, sokat segítenétek.

    Válasz: Nem lesz egyszerű dolgod, ha most akarod leszoktatni erről. Csak lassanként tudsz eredményt elérni és biztosan nem úszod meg sírás nélkül a dolgot. Próbáld meg mindig akkor fektetni, amikor már nagyon fáradt, és kicsit ringasd (vagy kezdetben kaphat cicit is), hogy ellazuljon, de még mielőtt mélyen elaludna, tedd le az ágyba. Ha sír, vedd fel, nyugtasd meg, de megint mielőtt mélyen elaludna, vedd fel és így tovább. Ugyanezt kell csinálni az esti lefektetésnél és éjszaka is, ha felkel. Az első 2-3 alkalom nagyon nehéz lesz, akkor akár 1 óra is eltelhet, mire elalszik, de aztán megérti, hogy mostantól magától kell elaludni és hajlandó lesz cici nélkül is rá. Párhuzamosan éjszaka egyre ritkábban fog felkelni.

  • admin

    2008. május 05. hétfő

    judit, gyereke válogatja. A nagyobbik fiam bújós volt és igényelte az együttalvást, a kisebbik nem szeret együttaludni, neki külön szoba és külön ágy kell, pedig kezdetben ugyanúgy magunk mellett altattuk.

  • judit

    2008. május 03. szombat

    A csecsemőnek szüksége van az anyja testének melegére testi,lelki szempontból,így az 1-1 alkalommal való együtt alvással nem értek egyet.
    Azt sem értem,hogy egy gyereket miért kell állandóan „SZOKTATNI”valamihez.Inkább az igényeire kellene odafigyelni.A felnőttek soha nem szomjaznak meg éjszaka?Miért ne kaphatna egy 1,5 éves éjszaka cicit,ha szüksége van rá?Az én nagy fiam 2 éves koráig sokszor szopizott éjjel.Most 3 éves és átalussza az éjszakát.Nem lett alvászavaros.