Eszik-alszik, de meddig?

Az újszülött az első hetekben általában csak eszik és alszik – a csecsemőápolási könyvek emiatt gyakran úgy írják le a babázást, mintha ez a helyzet hónapokig tartana, azonban minden baba más és bizony a többségüknél hamar végetér ez a korszak. De mikor és mit tegyünk, ha ez bekövetkezik?

Eszik-alszik, de meddig?A legtöbb csecsemőnél 3-4 hetesen már az esti utolsó alvás elmarad, tehát alszanak egész nap, de este már 1-1 órát ébren akarnak tölteni. Ez úgy jelentkezik, hogy az utolsó felkelés utáni szoptatáskor a kicsi nem alszik vissza, hanem ébren marad, vagy elalszik, de 10-20 perc múltán felébred. Ez teljesen természetes, ez jelzi, hogy már különbséget tud tenni nappal és éjszaka között és tudja, hogy most a „hosszú éjjeli alvás” következik majd.

A szülők persze kétségbe esnek ilyenkor, mert fogalmuk sincs mit tegyenek a picivel, ezért ilyenkor kézben tartják, szórakoztatják, vagy mindenáron megpróbálják lefektetni, elaltatni, amit a baba persze nem akar és így nyűgösködéssel telnek az esték. Ehelyett inkább meg kell fogni a kicsit, ki kell vinni a nappaliba és hagyni, hogy nézelődjön. Beleteheted a hordozóba, vagy lefektetheted a kanapéra, egyáltalán nem kell kézben lennie, szépen elnézelődik magától is. Ha unatkozni kezd, akkor lehet beszélni hozzá és előkerülhetnek az első játékok is, amiket megmutathatsz neki, felé nyújthatod.

Gyakran látom, hogy az első hetek evés-alvás-evés-alvás ciklusát megszokják a szülők és nem tudnak mihez kezdeni, amikor már nem akar azonnal álomba szenderülni a csemete napközben. Ez legkésőbb 6 hetesen bekövetkezik. Ebben a korban nagyjából 1-1,5 órát tud egyhuzamban ébren lenni a baba, utána már elálmosodik, tehát egész egyszerűen be kell vezetni, hogy evés után büfiztetés, majd átpelenkázás következzék, akkor is, ha a szopi alatt elszenderedett volna. Ettől teljesen felébred és le lehet tenni nézelődni, játszani, ameddig ébren tud maradni.

A napközbeni ébrenléti igény néha úgy jelentkezik, hogy a baba nem alszik el már a szopi közben, de az sem ritka, amikor ugyan elalszik a szoptatás alatt, de aztán 20-30 perc alvás után felébred. Ilyenkor feltétlenül szükséges, hogy a fentieknek megfelelően fordítsuk meg az alvás-evés-ébrenlét sorrendjét.

3-4 hónapos korig lehetnek olyan napok, amiket szinte teljesen átalszik a baba, és néha nappal is többet aludhat, ilyenkor nem kell ébresztgetni, hagyni kell aludni, erre szüksége van a kicsinek (és semmi baja nem esik, ha egy étkezés kimarad vagy későbbre tolódik az alvás miatt)

Hogyan lehetne átlátható, kiszámítható, mindkettőtök számára megfelelő napirendetek? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

26 Comments

  • Kovácsné Pénzes Tímea

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Elfelejtettem az előbb megkérdezni:
    Hogyha volt többször is hogy 160-at is evett (ciciből), most meg csak 90-110eket, de ugye töbször egy nap, akkor nem fog visszaesni a tejtermelés?
    Nem fog elapadni a tej? Fejnem kellene?
    Mert nagyon nem vagyok híve, sőt…
    Eddig kétszer fejtem, akkor is mert muszáj volt.
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha rendszeresen szoptatsz, akkor nem esik vissza termelés, minél több ingert kap a mell, annál több a tej.

  • Kovácsné Pénzes Tímea

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági!

    A pici fiunk 11.hetében van. Érdekesen alakul a napirendünk, most már 2. hete, hogy 6 helyett 8-szor eszik egy nap; reggeli, tízórai, ebéd, uzsi, vacsi és kétszer éjszaka. Az első hónapjában rengeteget evett, volt hogy 160-at is. most ez lecsökkent 90-eket eszeket, de 8-szor egy nap.
    Ez miért lehet??
    Nem baj, hogy nem alussza még át az éjszakát??
    Mi 7-kor fürdetjük, utána vacsizik. Éjfél körül és hajnalban mindig fel kel egyszer. Egyébként 3250g-mal született, és már kicsivel 6 kg felett van!
    Légyszi írj, köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      11 hetesen még nem kell átaludnia az éjszakákat, az a normális, ha 3-4 óránként ébred enni. A súlya tökéletes, örülj neki, hogy ilyen jó evő 🙂

  • Nemes Bea

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági!
    Véleményedet szeretném kérni, mert a gyerekorvosunk és a védőnőnk teljesen ellentmondanak egymásnak, eléggé megnehezítve a dolgomat.
    Kislányom egy hónapos, szépen hízik, jó étvágya van. Nappal ötször eszik és sokszor még éjjel is kétszer kel enni, de volt már rá példa, hogy csak egyszer kelt fel – így egyben hét órát aludt. A gyerekorvosunk azt mondja, hogy ez nem jó így, neki hat étkezés nem elég, és éjjel, ha sokáig nem kap enni, akkor leesik a gyerek vércukor szintje és kómába eshet, így keltsem mindenképpen enni éjjel is, és a napi nyolc étkezés mindenképpen legyen meg, tehát éjjel háromszor kellene keltenem. A védőnő szerint meg hagyjam aludni. Neked mi a véleményed?
    Köszönöm válaszod előre is!

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Szerintem hagyd nyugodtan aludni, nem kell felkelteni.

  • DettiMama

    2010. december 22. szerda

    Szia!
    Nagyon sok fórumot olvastam már végig, de a mi „problémánkhoz” illővel nem igazán találkoztam.
    Nos, Dettike 26-án lesz két hónapos és nagyjából kezdettől az a helyzet, hogy a gyerkőc evés után vagy elalszik, vagy ordít a következő etetésig. Egyetlen pozícióban nem üvölt: ha a vállunkon van. Ha hanyatt vagy oldalt letesszük bárhova, vagy akár az ölünkben van, azonnal sírás a vége. Furcsa ugyanakkor, hogy a pelenkázó deszkán – ahol a fürdőszoba szekrény csupasz oldalát nézegeti percekig mosolyogva – vígan elvan hanyatt is, sőt! Szóval az a „tedd le a kanapéra, hogy nézelődjön” dolog nem jön be, mert nem nézelődik, hanem vörös fejjel bömbizik. OK, hasfájós (Espumisan, Angolvíz, Infacol kipróbálva, nagyjából hatnak a szelek ellen) mindig hason altatjuk, de hason fekve nem tud nézelődni, meg aztán úgy is összeszorított szemmel bömbizik…
    Az éjszakai elalvással többnyire nincs gond, eszik, büfizik, alszik 6-7 órákat egyhuzamban. Sokszor viszont nappal érzem rajta, hogy nem akar aludni, nyűgös, mert unatkozik. Ilyenkor persze sír az ágyikójában, amíg el nem alszik. Próbáltam kivenni az ágyából ilyenkor, játszani vele, kézbe venni, hordozó kendőben sétálgatni, de sajnos akkor is nyűgös maradt 🙁
    Szóval ez a dilemma nálunk: unatkozik, de nincs türelme/ereje nézelődni? Túl sok neki az inger a lakásban? (TV/Rádió kikapcsolva, nincs túlzsúfolva a szoba sem)
    Nekem ez a helyzet elég frusztáló, mert a leánykámat három állapotban látom: 1., alszik, 2., eszik 3., üvölt…
    …általában inkább elaltatom…
    Mi lehet a megoldás erre?
    Előre is köszönöm!
    Orsi

    • Vida Agi

      2010. december 31. péntek

      Ennek a hátterében több dolog állhat:
      1. éhes evés után – hagyd addig szopizni, ameddig magától abba nem hagyja és még utána is kínáld meg néhányszor, hogy elfogadja-e
      2. nem érzi magát biztonságban – ezen segíthet, ha egy takaróba bepólyálod és úgy teszed le nézelődni.

      A hasfájás 2 hónaposan már nem lehet probléma.

      • DettiMama

        2011. január 06. csütörtök

        Szervusz!
        Először is köszönöm a tanácsokat!
        Kipróbáltunk azóta pár dolgot.
        Nos, Detti sajnos tápszeres, így pontosan tudom, mennyit evett (6-7×140-150ml). Általában annyit eszik az üvegből, amennyi jól esik neki. Szokott hagyni 10-20ml-t. Büfizés után is még meg szoktuk kínálni, hátha szeretne még egy-két kortyot inni. Nem szokott bukni, szóval szerintem nem eszi túl magát…
        Bepólyáltam, ahogy javasoltad, így nézelődött kb 10 percet, aztán jött az üvöltés megint…Ha felveszem a vállamra, akkor megnyugszik, de nem alszik el.
        Viszont ha hagytam az ágyában sírdogálni (végülis szerintem nem lehet egész nap a vállamon a maga kis 5,5 kilójával…), közben símogattam a hátát vagy énekeltem neki, akkor megnyugodott. Ha ott maradtam az ágya mellett akkor nem tudott elaludni, ha kimentem a szobából még nyüszizett 10 percig, aztán elaludt.
        Akkor mégiscsak kéne hagynom egy kicsit sírni? Nem udom, mit kéne tennem, hogy el tudjon egyedül aludni, de mégse okozzak neki lelki traumát… 🙁

        • Vida Agi

          2011. január 16. vasárnap

          Ha így tud leginkább megnyugodni, akkor ez a jó megoldás nála. Semmi baja nem lesz tőle, vannak babák, akik sírással altatják magukat.

          • DettiMama

            2011. február 07. hétfő

            Kedves Ági!
            A probléma két hete úgy szűnt meg, mintha csak késsel vágták volna el! :-O
            Azóta eszik, játszunk legalább 2-2,5 órát, ha elfáradt egyet oázik, akkor adok neki egy kis teát és alszik 1-2 órát. Utána vigyorogva ébred 🙂
            Azóta sem tudom, hogy mi volt a baj, mit csináltunk másképp, de most már mind elégedettek és vidámak vagyunk 😀
            Köszönöm a tanácsokat!!!
            Orsi

  • Móni

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági,
    A kislányom 7 hetes. Kb. egy hét óta küzdik erős hasfájással, az orvos is ezt mondta, ami nem is lenne baj, mert ugye a legtöbb baba hasfájós. A gond, az, hogy a hasfájása főleg hajnalban jön ki rajta. Este 8-kor van fürcsi, utána szopizik és kb. hajnali 1-ig alszik. A következő szopi 3 után szokott lenni. Ilyenkor már jelentkezik a hasfájása. Tisztába tételnél megmaszirozom és van, hogy pukizik is sokat és kaka is jön, de 4-től megint küzd vele egészen reggelig. Nyöszörög és csak anyát tud megnyugodni. Kap cseppeket is a pocijára, de az sem sokat segit. A nappalok viszont sokkal nyugodtabbak.

    Mit tehetnék? Köszönettel Moni

    Válasz:Előfordul ilyen helyzet, a kisebbik fiamnál is ugyanez volt. Az szokott segíteni, ha az éjszakai etetések előtt Gripe Watert adsz neki.

  • Gabi

    2010. június 17. csütörtök

    Kedves Ági,
    a Babánk 5 hetes múlt. Napközben viszonylag jól alszik, viszont az elmúlt 1 hétben a délutáni fél5-fél6 közötti evés után 4 órára bealszik. Ilyenkor szoktunk menni babakocsival sétálni és annyira álomba ringatja, h 4 4ésfél órát alszik és mikor felébred már anyira éhes, h kapkodni kell a fürdetéssel. szeretném, h amikor Apukája hazajön munka után akkor játszanak vagy egy kicsit együtt lehessenek és ne aludjon végig. Felébreszthetem 2 óra után vagy hogyan tudom megváltoztatni az esténket?
    Köszönöm előre is a válaszodat!

    Válasz: Szerintem hagyd ki az esti babakocsizást, menjetek inkább délelőtt sétálni. Vagy lehet este is közös séta, de 2 óra alvás után vedd ki a kocsiból, erre valószínűleg fel fog ébredni. A másik, hogy ha felébredt akkor rögtön etesd meg, hogy ne nyűglődjön. Ezután még a fürdetésig és a lefekvésig legyen ébren, ameddig tud.

  • Judit

    2010. május 22. szombat

    Szia!

    A kislänyom 4 hònapos, ès csak a cicin szeret elaludni. Ez elèg megeröltetö, ès ha nem vagyok itthon, a fèrjem nem tudja csak nagy ordìtàs utàn elaltatni. Hogyan lehet ezt megoldani.

    Elöre is köszönöm a vàlaszt
    Judit

    Válasz: Azt kell tenned, hogy ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Lili

    2010. május 08. szombat

    Kedves Ági!

    Az alvással kapcsolatban arra szeretnék választ kapni hogy egy 3 hónapos babát meddig hagyhatok aludni. Este 1/2 9-kor eszik utoljára (elég sokat betankol tápszerből), utána alszik mint a bunda. Én hajnali 6-kor szoktam ébreszteni és etetni mert nem merem tovább hagyni. Utána még alszik 9-1/2 10-ig. Nappal persze aktív, játszik, tornázik és „beszélget”. 6 kg már, tehát jól fejlődik. Szerinted hány órát szabadna maximum aludnia? Hagyjam békén hajnalban?

    Köszi előre is a választ!

    Válasz 3 hónaposan már nem gond, ha 10-12 órát alszik egyhuzamban, hagyd aludni. Ha éhes lesz, akkor felkel majd magától is , hidd el.

  • Zsuzsa

    2010. május 06. csütörtök

    Szia!

    Olyan kérdésem lenne lenne, hogy szombaton lesz 6 hetes kislányom. Az étvágyával nincs probléma, még néha vissza is kell fogni a mennyiséget, mert ha annyit enne amennyit szeretne, akkor csak hányás és sírás a vége. A 7 órás etetés után, ami közben kaki is mindig van, szinte soha nem tudom visszaaltatni a babát, szinte minden esetben ébren van a következő etetésig, ami szigorúan tartva 4 óra múlva következik. Innentől kezdve szinte egész nap fent van, csak nagyon nehezen tudom elringatva elaltatni, é az is 30-60 percig tart, míg korábban már az etetés után beájult és aludt a következő etetésig. Nem akarom, hogy karba szokjon és csak így tudjon elaludni, de most úgy érzem, már elrontottam. Mit tegyek? Vagy ez így normális? Ha leteszem sem nézelődik, csak nagyon rövid ideig és utána jön a hiszti és abból csak nagyon nehezen nyugszik meg.Előre is köszönöm a segítséget.
    Zsuzsa

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Betti

    2010. április 06. kedd

    Kedves Ági!

    A mi kislányunk 2 hetes. Kicsit bizonytalan vagyok a szopitatást és az etetést illetően, az alvásról nem is beszélve…ezért kérném a segítségedet!
    Valamilyen szinten szerencsésnek tartom magam, mert hagyom, hogy a picúr aludjon és mégis magától felébred kb 3 óránként. Szerencsére nem sír, csak hallom hogy nyenyereg, dolgozik a kezecskéjével a lábával, és hallom, hogy elkezdi cuclizni a saját kis kezét…Ebből tudom, hogy hamizni szeretne.
    Én mindig hami előtt teszem tisztába, mert mior evés után tettem mindig nagyon sokat visszabukott és nem tudott visszaaludni, csak sírdogált…
    Szóval kb. 15-20 peret szopizunk, aminek a végére bealszunk. Próbálkozunk büfizni, ami sajnos nem mindig sikerül, de nem ébred fel és egyből megyünk a kiságyba alukálni. Ez jó?
    -Nem baj, ha hagyom, aludni és néha 4 órát alszik 2 hami között?
    -Mi csak háton tudunk elaludni, mert hason mindig sír, ez ok?

    Napközben különösebben nincs is problémánk, ami érdekes az a délután és az este. kb 3-4 körül eszünk, alszunk, majd 6 körül pancsi és 7 kor, kor és 9,30-10 körül megint eszünk és addig nem alszunk semmit. Ez normális? Viszont az utolsó evés után az esetek 99 %-ban alszunk hajnali 4-5 ig. Az jó ha nem ébresztem fel?
    A harmadik amiben segítségedet kérném, hogy nem tudom mit tudnék azzal tenni, hogy kaki általában szopizás közben jön. Előtte és utána nagyon ritka. Ha felébred, akkor néha eszreveszem rajta, hogy nagyon erölködik, tiszta vörös lesz a kis buksija, dolgozik a kezével és a lábával, de sajnos nem jön semmi…tényleg csak szopizás közben. Ez ellen, vagy a könnyebb „kakiért” tudnék valamit tenni 🙂 ?

    Segítségedet és válaszodat előre is nagyon köszönöm!!!! Üdv. Betti

    Válasz:1. Az jó, ha eszik és evés után elalszik, 2 hetesen ennek így kell lennie
    2. Nem gond, hogy háton alszik, ha így szereti.
    3. A hosszú esti ébrenlét azt jelzi, hogy tudja, mikor van este és éjjel, ez jó, nem kell rajta változtatni.
    4. Nem kell éjjel felébreszteni, de nappal, ha 4 óránál többet alszik egyhuzamban, akkor igen.

  • kip

    2010. március 09. kedd

    Kedves Ági!

    Lehet, hogy korai az aggodalom, de a 3. rossz napon vagyunk túl, és egy kezdő anyukánál ez már épp elég.
    Kisfiam két nap múlva lesz 3 hetes. Sajnos már a start sem volt zökkenőmentes: a 42. héten császárral jött a világra, bár megpróbálkoztunk egy burokrepesztéssel, de a szívhang leesett. Utóbb kiderült, egy csomó volt a köldökzsinóron.
    4 nap kórház után nem engedték haza velem, mivel a CRP értéke 14 lett (streptococcusom volt terhesség alatt, így ő is 2 napig kapott antibiotikumot, míg meg nem érkezett a negatív fülváladék eredmény) és sokat bukott. Nagyon nehezen viseltem, mert éreztem – és szerencsére minden vizsgálat ezt támasztotta alá -, hogy semmi baja a picinek, újabb 4 nap kórház után haza is engedték végre (negatív labor-, mikrobiológia-, ultrahang- és röntgen lelettel).
    Hazatértünk után 1-2napig még közelített az étkezése a kórházban követett 3 órás ciklusokhoz, de mivel az igény szerinti szoptatás mellett köteleztem el magam, ez lassan felborult.
    A bukások sajnos a mai napig kísértenek, de mellé újabb tünetek gyűltek. Babám egyre sírósabbá vált, és kialakult, hogy etetés után vagy rögtön elalszik, vagy a következő etetésig sír. Néha egy-másfél órás csitítgatás után elalszik. Mikor viszont végre sikerül elaludni, képes akár 6-8 órát is aludni. Ennél tovább nem mertem hagyni, de általában ilyenkor is én keltem.
    Ezzel azonban teljesen felborult a rend, és 5-6 szopinál több nem fér egy napba. Tudom, hogy ez kevés, de az alvásmennyiség is kevés, ezért nem tudom, melyik ujjamat harapjam.
    A védőnő meggyőzött, hogy inkább keltsem fel. Az imént, mikor megtettem, és igénye ellenére megszoptattam, egy kiadós bukással jutalmazta.
    A kórházból 3210 g-mal jöttünk ki, ami az első héten 3440 g-ra emelkedett. Ennek nagyon örültem, de most aggódva várom az újabb egy hét leteltét, mivel 3 nap után véletlenszerűen lemértem, és csak 20 g volt a gyarapodás. Ezért inkább nem idegesítem magam a napi méréssel, megpróbálom kivárni az egy hetet.
    A fentiek alapján elég tanácstalan vagyok:
    – bízzam-e továbbra is az ő ritmusára a napirendet?
    – mitévő legyek, ha másfél órás altatás után sikerül csak elaludni? Keltsem mégis a kb. 3 órás szoptatás betartásához, különben kevés alkalommal fog szopizni. De így meg pihenni nem tud.
    Segítségét előre is köszönöm!

    Válasz: A bukás ebben a korban normális, ne is foglalkozz vele, ne csinálj belőle ügyet, persze, hogy sokat bukik a baba, mert mohón és ügyetlenül eszik még, ettől semmi baja nem lesz. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 30-60 percet van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 30-60 percet tudnak egyhuzamban ébren lenni (nyűgösködés nélkül). Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 45-60 perc ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni. Altatáskor susoghatsz vagy dúdolhatsz neki, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Georgina

    2009. december 01. kedd

    Kedves Ági!
    Most 4 hetes a kislányunk, 2500g jött világra, pár napot a koraszülött osztályon töltöttünk súlyvesztés és sárgaság miatt, de a kórházból a 6. napon már a születési súllyal jöttünk el.
    A kórházi napirend szerint 3 óránként volt szoptatás, és előtte pelenkázták a kicsiket.Mi is ezt a napirendet (alvás-pelusozás-evés-játék ha nem aludt el rögtön-alvás)követtük az elmúlt időszakban, de mivel több helyen is olvastam , hogy 1-2 héten belül mikor már többet szeretne ébren lenni a baba, ez nem lesz jó, már többször is próbáltam fordítva(tehát alvás-evés-pelusozás-játék- alvás) de 2 egymást követő etetés után visszatértem a régi rendszerre, mert nagyon nyugtalan volt a baba.Olyan nyűgös tőle, hogy órák mire megnyugszik, az ágyában simizés nem segít, csak ha felveszem, és dajkálom.
    Csak anyatejet kap-most 3300g napi 8 szor eszik, nappal kb 3 óránként de mindig én ébresztem, mivel magától még tovább aludna.Mikor felébresztem a pelusozás alatt szokott igazán felébredni, a fordított módszernél ez is nehézkesebb, mivel így várnom kell míg kicsit magához tér, akkor viszont sürgősen enni akar, ilyenkor szokott kicsit nyűgösködni, ha nincs pár percen belül cici-mindig nagyon mohón kezd szopni.
    Éjjel 11körül eszik, utána általában csukott szemmel ugyan de nagyokat nyögdécsel(nem sír!) 2-3 között- ilyenkor pelusozás nélkül csak etetem, és visszateszem, majd 4-5 között megint eszik, és viszonylag könnyen visszaalszik.
    Kb a második hét óta pocakfájós, már volt masszázs, meggymagpárna, espumisan, infacol, ma pedig elkezdtük a gripe watert.Esténként emiatt nyűgösebb de napközben is sokat pukizik. Bukni nem szokott, eddig 1 szer fordult elő az 1 hónap alatt, és a büfizést is hiába próbálom ritkán van eredménye. Csak alul jön ki puki formában 🙂 .Ha a régi rendet követem, evés után vagy cicin, vagy hordozókendőben viszonylag gyorsan elalszik, nincs fenn szinte csak a tisztábatevés és evés idejére és inkább nyögdécsel, keveset sír. Ez alól kivétel az este 7 órás etetés, mikor viszont sírdogál , és nem akar aludni, legutóbb például kihúzta ébren a következő etetésig.
    az alábbiakban kérném segítségedet:
    -Jó -e hogy nem percre pontosan, de kb 3 óránként felkeltem enni, vagy várnom kéne míg magától felébred?
    -Próbálkozzam -e tovább a napirend változtatásával-mennyi idő lehet míg elfogadja az új rendszert- vagy maradjak a megszokottnál? a régi rendnél mi lehet a baj este 7 és 11 között ami miatt nyugtalan?
    -Nem kéne már többet ébren lennie?
    Köszönöm a segítséget
    Georgina

    Válasz: Változtatnod akkor kell, ha úgy látod, nem jó neki ez a rendszer. Ha most így elégedett, jól eszik, jól gyarapszik, akkor nem kell változtatnod, vagy felkeltened. Ha majd azt tapasztalod, hogy a nappali alvásokból fél óra után felébred és nyűgös, akkor kell változtatni. Este azért nyugtalan, mert tudja, hogy este van, valamint a hasfájás jele is lehet ez. Mivel ő kis súllyal született, csak később lesz majd többet fent, sok babánál akár 8 hetes korig is eltart ez a sokat alvós időszak, különösen a kisebbeknél.

  • Évi

    2009. november 16. hétfő

    Szia Ági,

    Napközben mostanra (8 hetes a kisfiam) már csak napi 3*20-30 perc alvás megy..mosolgyósan ébred, de így nem tudom tartani az alvás-evés-játék napirendet, mivel 20 perc alvás után még egy óra van evésig. És biztos vagyok benne, hogy nagyon fáradt amikor leteszem, mert másfél órája fent van minimum, és semmi sem köti le, nyúgösködik..El is alszik kb 5 perc susogás után.
    Így mit csináljunk a hátralévő 1 órában? játszunk megint? Nem zavarja össze? Vagy hogy fárasszam ki, hogy többet aludjon? ESte továbbra is szépen alszik.

    Köszi

    Évi

    Válasz: Játszatok abban az egy órában, ha az alvás nem megy. Evés közben úgyis kipiheni majd magát, így tovább tud fennmaradni a következő alvásidőig.

  • Évi

    2009. október 25. vasárnap

    Szia,

    Köszönöm szépen a választ, megpróbálom tovább szórakoztatni, hátha jobban elfárad mire ágyba kerül..

    Évi

  • Évi

    2009. október 20. kedd

    Szia,

    A mi kisfiunk 4 hetes ma, es nappal nem nagyon akar aludni. Ejszaka minden rendben, 11, 3 es 6 korul ebred es eszik. A hatos ves utan nem alszik vissza..kb masnaponta sikerul a 10 ora koruli ellavas 40-50 percre. Utana altalaban setalni megyunk babakocsival, akkor alszik, majd a szuleimnel vagyunk delutan, ott is sikerul aludnia az utazoagyban. Viszont ha otthon vagyunk egesz nap, akkor nagyon sokat szenvedek az altatasaval. Igazsag szerint nem szokott bufizni vallon, csak es kizarolag fekve oldalra folyatja vissza a tejet. Vagy a pelenkazon vagy az agyaban. Probalok vele evesek utan „jatszani”, hagyom nezelodni, de ugy tudom 30-60 perc eleg, igy megprobalom agybatenni utana, de akkor jon a siras. Cumival probalnam altatni, kitartoan sikerul is, csak sokszor mostanaban kiveri a kezembol es kikopi. Most lehet a fejlodesi ugras miatt, de 2-3 napja egyre tobbet sir eves utan 10 percig ha nezelodik es jon a siras. Nem nagyon tudom mit csinaljak vele, eddig tartottuk magunkat a 2.5-3 oras evesekhez (ha aludt delutan akkor is keltettem, nem tudom kellett-e)..de ugy tunik mintha ehesebb lenne, vagy a faradtsag miatti nyugosseget is mar annak latom. 2 oranal hamarabb azert semmikepp nem szeretnem etetni. MIt tegyek?

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire, várd meg, amikor már nagyon nyűgös és semmi nem köti le a figyelmét. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • BogyoApu

    2009. augusztus 24. hétfő

    Koszonjuk a jotanacsokat.
    Meg egy kerdes a kisagyban elalvasra szoktatashoz.
    A gyakorlati reszere kerdeznek ra.
    A Pincur ugye eszik kb fel orat. Utana 10 perc bufi es gyerunk az agybabe.
    Persze (valszeg) sipitozni fog, h o kezben/Anyu cicijen szeretne maradni.
    10-20 perc dedelgetes utan ha almos keresi a cicit es nagyokat pislog vagy ha nem almos akkor nez nagy szemekkel. Ha lerakom kajabal.
    A kisagyba altatasnal larakom a kisagyba es ottmaradok vele simizni a hatat vagy lerakom es kimegyek a szobabol es neha ranezek? (Valszeg mindket esetben torka szakadtabol uvolt… ekkor persze lecsekkolom nem e pisilt be, nem e kakilt be, ehes nem nagyon lehet mert most evett…)
    Melyik a kovetendo megoldas?

    Válasz: Büfi után nem kell ágyba tenni. Le kell tenni hordozóba vagy a kanapéra, vagy járókába, ott ahol ti is vagytok. 3-4 hetesen már nem akar egész nap aludni és az ébrenléti idők egyre hosszabbak lesznek.
    Azért sír, ha leteszed, mert segítségre van szüksége az elalváshoz. Ha nagyon álmos, dédelgesd meg, félálomban tedd le hason az ágyába és ha nagyon keresi a cicit (forgatja a fejét az ágyban), kaphat cumit.

  • BogyoApu

    2009. augusztus 21. péntek

    Koszonom a valaszt. Azota annyi tortent, hogy Bogyo mar nappal osszevissza van ebren, neha csak kezben alszik el ringatassal, de van, hogy csak ugy nezelodik.
    Persze a nezelodos szakaszban ha lerakom azonnal srini kezd.
    Eves kozben rengeteget pukizik, eves utan meg bufizni nem nagyon akar sot neha kifejezetten nyugos lesz a a vallamra fektetem.
    Olvastam toled, hogy 3 hetes korukban jon elo, hogy mar kevesebbet alszanak. Veszesen kozeleg az ido, viszont nalunk nem nagyon tud fel oranal tovabb nezelodni, szoval majd kivancsi leszek megis mit fogunk tudni kezdeni vele:)
    A cumit eddig azert nem hasznaltuk nehogy cumizavart okozzon.
    Jelenleg ejszakankent alszik (szerencsere, de le is kopogom) persze eszik ejfel elott 3 korul es 6-7 kozott. Nem mi alakitjuk igy, hanem o (gondolom a nappali nem alvas az oka).
    Delelott alszik olyan fel10-10ig, akkor felebred, tisztabarakas, cici, (a bufiztetes szinte mindig elmarad), a kisagyban felebred, felveteltol ringatastol, foglalkozastol megnyugszik es utana fenn van (persze sirassal, cicizessel, vele foglalkozassal tarkitva) 2-3ig. Kozben persze del korul eszik (ma pl majdnem 2ig evett). Utana bealtattam (setalas, ringatas) es aludt egeszen negyed4ig.

    Olyan kerdesem lenne meg, hogy mit csinalhatunk rosszul?
    Hogy es mivel kossem le a figyelmet, hogy tudnek az edesanyjanak kicsit tobb szabadidiot csinalni? Nem szeretnem, ha raszoka, h fel van kapkodva, mert arrol leszoktatni remalom lehet. De ha nem veszem fel megis mit csinaljak vele, hogy ne unatkozzon? (este pl ugy indult a nyekerges, hogy egy kicsit felnyekergett, aztan vart utana megint hosszabban, stb stb es a vegen addig nem nyugodott meg amig cicit nem kapott.)
    Megprobalom a cumit es amit leirtal, koszonom a valaszt:)

    Válasz: 2-3 hetesen még semmit nem lehet rosszul csinálni, ilyenkor még a kicsi is alkalmazkodik a világhoz, egyszer ilyen kedve van, másszor olyan… 6 hetes korig átmeneti időszak van, addig folyamatosan változik minden. Viszont tudnod kell, hogy amit most megtanítotok neki, ahhoz egyre jobban ragaszkodni fog. Amit tehát „rosszul” csinálhattok az az, hogy nem vagytok elég következetesek (hol babakocsiban, hol ringatással, hol kiságyban stb. altatjátok) és hagyjátok „elfajulni” a dolgokat.
    Egy ekkorka babának pl. nem jó, ha 2-3 órát ébren van, ilyenkor nem azért nyűgös, mert unatkozik, hanem azért, mert már nagyon álms. Ha közben szopizik, akkor persze megnyugszik, de ettől még nem alussza ki magát, mert a szopi közben csak felületesen szundikál, nem alszik rendesen.
    Ha pl. fél10 felé ébred délelőtt, majd 45-50 percet eszik, utána 10 perc büfi, kb. 30-60 perc nézelődés után már biztosan nem azért sír, mert unatkozik, hanem álmos. Ilyenkor kicsit meg lehet dédelgetni, aztán letenni a kiságyba. Az alvás helyszíne mindig a kiságy legyen, játszani ne oda tegyétek le, de ne is aludjon egyelőre másutt. Majd ha már jól alszik kiságyban is, akkor lehet néha babakocsiban is altatni ideiglenes jelleggel. A babakocsis alvás ráadásul megzavarja a napirendet, mert többet alszik benne a gyerek, mint egyébként aludna és ráadásul hozzá is szokik.

  • BogyoApu

    2009. augusztus 19. szerda

    Valszeg ezereves a post es nem jon ra valasz, de azert probalkozok hatha.
    Nalunk a Pincur hetfon volt 2 hetes es delutanonkent 2-3tol este 10-11ig nem nagyon alszik vissza. Tegnap pl sok tejcit evett, de ahogy levettuk a cicirol (elaludt, kiesett a szajabol, de ahogy leraktam/felvettem rogton felpattant a szeme) egybol elkezdett sirni, hogy ehes. Anyukaja tudta elringatni haromnegyed ora alatt nagy nehezen teljes csend, sotetitetes mellett. A pocija nem hiszem, h fajt volna mert a pocisimire nem ragalt es a kajara azonnal csondben maradt…
    A „kitesszuk a nappaliba nezelodni” meg szegenykemnel azert nem mukodik, mert tegnap ahogy kitettuk a kis draga azt hitte kaja van es egybol el is kezdte kovetelni:)
    Szoval nem tudom mi lehetett a baja. Eddig estenkent kapott egy kis tapszert cumisuvegbol (mivel a szoptatasok eddig ugy neztek ki, h ejszaka akar 4+ ora is eltelt eves nelkul alvassal, delelott bealltunk 3 orara, de delutan szinte nonstop (1-1,5-2 orankent) cicin van a kicsi.
    Nem tudom hogy kellene szabalyozni ezt a dolgot es hogy mit lehetne kezdeni vele amikor ebren van es pityereg (de inkabb sir). Neha elnezelodik, de amit olvastam, hogy csak kesobb kezdenek el erdeklodni a jatekok (szinek, hangok, formak) irant.
    Ha lenne otlet amit hasznalhatnank azt nagyon szepen megkoszonnenk:)

    Válasz: Mindegy milyen régi a post, mert a szerkesztőfelületen minden új hozzászólás megjelenik 🙂

    2 hetesen még minden normálisnak számít és minden „új szokás” 1-2 napig tart, aztán elmúlik. A tápszert tessék elfelejteni, semmi szükség nincs rá. Délután ugyanis nem azért akar enni, mert éhes, hanem azért kéri a cicit, mert fáradt, de nem tud aludni. A szopási ösztönt ugyanis nem csak az etetés és az éhség váltja ki a babából, hanem az is, ha álmos vagy ha fáj valamije. Próbáld meg, hogy ha evett, majd kb. 20-30 percet nézelődött, utána leteszed az ágyba cumival, vagy ha nyűglődik, akkor cumit adsz neki, ez valószínűleg segíteni fog.
    2 hetesen még nem kell 3-4 óránként enni a babának és 4 órát aludnia egyben éjszaka. Ha ráerőlteted, az csak későbbi problémák forrása lehet (pl. kevesebb lesz a tejed és végül teljesen elapad, nem áll be a gyerek saját alvási ciklusa és folyton alvászavaros lesz stb.) Ebben a korban 6-8 hetes korig az igény szerinti szoptatás a legjobb, ami igenis azt jelenti, hogy akár 2 óránként is ehet délutánonként. Szép lassan persze kifigyelheted, mikor van az, amikor azért sír, mert éhes és mikor sír azért, mert álmos vagy fáj a hasa, és megpróbálhatod állandó cicizés helyett inkább a problémát orvosolni, pl. úgy, hogy ha álmos, akkor cumit kap és leteszed aludni.

  • Emese

    2009. augusztus 18. kedd

    Szia!

    Igazából nem tudtam, hova írjam meg a kérdésemet a témák közül, de remélem, itt jó lesz.
    4 hetes a kislányunk és nappal alig akar aludni és hajnalban az első-második szopi után már nem alszik vissza. Hajnalban általában valószínűleg a pocijával van gond, mert nyögdécsel és nyugtalan. (Tegnap pl. már annyira fáradt volt estére, hogy 6 órát aludt egyhuzamban.)
    Egy-két napja pedig két dolgot tesz: sír és szopizik. Semmi más nem tudja megnyugtatni, csak a cici, ahol legtöbbször be is alszik, de letenni nem lehet, mert akkor hamarosan ébred és éktelen sírásba kezd, mintha sosem evett volna. Ha ez a fejlődési ugrás, annak örülök, de kb. 1 hete már volt egy ilyen napja, akkor a 24 órában összesen 5-öt aludt. (Ráadásul nekem szerintem nemhogy kevés lenne a tejem, hanem még sok is.) Már sétálni sem merek elmenni vele, mert ott is sokszor rázendít, bár az még általában elaltatja.
    Sürgősségi császármetszéssel jött a világra altatásban, ami után lázas voltam (méhem miatt) és most ismét gyulladásban van a sebem. Nem tudom, hogy ez befolyásolhatja-e az alvását és a nyugtalanságát.
    A 16 óra alvás számomra mítosz, ugyanúgy a 2-3 óránkénti 45 perces szopi. Nálunk jó esetben 10-12 óra alvás van és most két napja óránként 2 és fél óra szopi.
    Tudom, hogy minden baba más és egyéniség, de néha iszonyú tanácstalan vagyok, mert fogalmam sincs, mit csináljak, annyira vigasztalhatatlannak tűnik cici nélkül. Cumit nagyon ritkán fogadja el, akkor általában bealszik a segítségével, de az sem tart sokáig.

    Remélem, sikerült mindent leírni és előre is köszönöm a választ.

    Emese

    Válasz: Ez nem egyéniség kérdése, hanem nem beszélitek egymás nyelvét, az a baj 🙂
    Először is: hajnalban evés előtt adj neki Gripe Watert (patikában, drogériákban kapható), mert ez segít, hogy ne legyen hajnalban pocakfájás.

    Másodszor: most az a gond, hogy a cicin alszik. Csináld tehát a következőt: miután reggel felébredt, szopizzon. Utána alapos büfi, majd tedd le nézelődni. Ha nagyon bealudna a cicin, akkor pelenkázd át (ettől biztosan felébred, ha még mindig alszik, akkor persze leteheted aludni), majd tedd le nézelődni – ne a kiságyba, hanem a szobába járókába vagy utazóágyba, ott ahol ti is vagytok. Ha nyűgösködik, akkor játssz vele, de ne cipeld, hanem tedd le pl. kanapéra, és beszélgess vele, mutass neki játékokat stb. Ha már nagyon álmos (kb. fél-1 óra ébrenlét után), akkod tedd le a kiságyba aludni (lehetőleg hason és ha elfogadja adhatsz neki cumit is).
    Tudnod kell, hogy a babák nemcsak akkor keresik a cicit, ha éhesek, hanem akkor is, ha álmosak vagy nyűgösek, nekik mindenre ez az ellenszer, de ez nem azt jelenti, hogy mindig éhesek lennének.
    Mindig az legyen a sorrend, hogy alvás-evés-játék-alvás, tehát, miután felkelt, mindig kapjon enni, de ne hagyd cicin aludni, és játék helyett cicizni, mert ezzel teljesen összekavarod a napirendjét és ráadásul, ha teli hassal fekszik le aludni, akkor nagy rá az esélye, hogy a saját emésztése ébreszti fel, náluk ugyanis az evés beindítja a kakilást is, és gyakori, hogy pont erre ébrednek fel, de ilyenkor még nem aludta ki magát, tehát álmos és megint cicit kér…