Altatás hogyan?

Altatás hogyan?Sok anyuka panaszkodik róla, hogy nagyon nehezen tudja csak álomba segíteni a babát, arról nem is beszélve, milyen nehéz a már szaladgáló kisgyereket rábírni egy délutáni szundikálásra. Lássuk, mit tehetünk a gyors elalvás érdekében!

Az első és legfontosabb a megelőzés: már a születéstől fogva meg kell adni az elalvás kereteit. Olyan szokásokat kell kialakítani, amik egyértelművé teszik a baba számára, hogy most alvás jön. Például énekelhetsz neki, dajkálhatod pár percig (nem azonos az álomba ringatással), kaphat anyamellet vagy cumit (amelyiket jobbnak látod). Vedd figyelembe, hogy amit az elején bevezetsz, amit a baba megszokik, az lesz 1-2 évig az irányadó, ha tehát mindig ölben ringatással vagy babakocsiban altatod el, fél év múlva már nagyon nehéz lesz leszoktatni róla.

Mindig az álmos gyereket kell letenni aludni, akkor amikor elálmosodik (és nem utána fél órával, amikor már átlépett a holtponton és túlpörgött). Még az egészen kicsi babáknál sem alapkövetelmény, hogy az egész napot át kell aludniuk, gyakran álomba szopizzák magukat, aztán 20 perc múlva vagy már a büfizésnél felébrednek és akár 1 órát is ébren töltenek, mielőtt ismét elálmosodnak.

Legyen átlátható napirendje a babának, de ne erőltess rá semmit. Ha ebéd után rögtön még nem fáradt, ne dugd ágyba csak emiatt, inkább várd meg, amíg elálmosodik. Mivel a baba napirendje, alvásigénye folyamatosan változik a fejlődési folyamat részeként, ezért mire hozzászoktatod, hogy mindig ugyanabban az időpontban aludjon el, addigra teljesen megváltoznak az igényei.

Ha nagyon nem akar elaludni, akkor többféle dologra gyanakodhatsz:

  • nem elég fáradt vagy már túllépett a holtponton, túlpörgött
  • fogzik
  • átalakulóban van a napirendje, eggyel kevesebb nappali alvást igényel
  • valamije fáj, 3 hónapos korig a hasfájás, de a fülfájás, torokfájás stb. is okozhatja
  • éhes
  • frontátvonulás van vagy szeles az idő
  • túlságosan ideges vagy már amiatt, hogy a baba nem alszik, és ezt ő is érzi
  • folyton változik a napirendje, túl mozgalmas a kicsi élete
  • mindenféle altatási módszert kipróbálsz rajta, és ez összezavarja
  • bedugult az orra, valamilyen betegség bújkál benne, oltást kapott

Ha nagyon el szeretnéd altatni, akkor 1-1 alkalommal megengedhető, hogy babakocsiban vagy ringatva altasd (mert más éppen nem működik), de ebből nem szabad rendszert csinálni, mert ha megszokja, nem fog tudni máshogy elaludni.

A csecsemőkoron túllépve egyre gyakrabban jelentkeznek altatási problémák. Amikor a kicsi már járni tud, kimászik a kiságyból, saját ágyikót kap, egyre önállóbb, gyakran gondolja úgy, hogy neki már nincs szüksége nappali alvásra, egyre később alszik el. Ilyenkor a legjobb, ha ragaszkodsz a korábbi rendhez: akkor teszed le, amikor tényleg álmos, elalvás előtt kicsit ellazítod, lelassítod, mesét olvastok, csendben beszélgettek, énekelgettek, olyasmit játszotok, amihez egy helyben kell lenni (gyurmázás, kirakó stb.). Fontos, hogy ezekre hagyjál legalább 20-30 percet, így tényleg el fog lazulni a kicsi, elálmosodik és meseolvasás után elalszik. Erőszakkal sosem szabad a kicsit az ágyba kényszeríteni, nagyon lényeges, hogy kedvesen, türelmesen bánjunk vele, segítsünk neki az elalváshoz szükséges ellazult állapotba kerülni. Kisgyermekkorban ez különösen nehéz lehet, hiszen annyi felfedeznivaló van, kár az időt alvásra elfecsérelni :o) Ha kitartóan mindig az ideális időpontban és ugyanolyan módszerrel fekteted le, idővel kinövi ezt az időszakot és magától fog délután aludni menni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

22 Comments

  • Szilvásiné Bihari Orsi

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági!

    21 hónapos kisfiam nappali elalvása könnyen megy. Egyből ebéd után lefektetem a rácsos kiságyba és pár percen belül el is alszik. Este hasonlóan megy, csak vacsi-fürdés-alvás sorrendben, ill. kb. negyed óra, míg elalszik. Eközben többször felül, feláll, beszél, meg lefekszik. Aztán egyszer csak elnyomja az álom.

    Lefektetés után megpuszilgatom, betakarom (esti mesélést nem vezettünk be, max. 1-2 játékot visz az ágya melletti székre) és mindig kijövök a szobájából, az ajtót félig nyitva hagyom, és lepihenek a kanapéra, ahol rám lát. Néha hívni is szokott, vagy ő akar kijönni (ezt mondja), de beszéddel (max. énekléssel) mindig megnyugszik anélkül is, hogy bemennék, és elalszik.

    Az eset, amiért írok: ma este lefekvéskor többször is kimászott a kiságyból. Többnyire lábra érkezett, egyszer meg le is esett. Áttettük a gyorsan kinyitott utazóágyba, amiből szintén könnyedén kijött. Folyton ki akart jönni a szobájából hozzánk a nappaliba. Aztán bementünk hozzá, kivettünk a kiságyból oldalt két rácsot, amin kétszer be is ment, de továbbra is fent jött ki (akkor esett le egyszer). Aztán mondtam neki, hogy kijönni is a lyukon kell, meg bemenni is. Egyszer ki is jött rajta. Ekkor lefeküdt mellém a földre és ott el is aludt. Álmában beraktuk a kiságyba.

    Mivel 3 hónap múlva megszületik a testvére, már vettünk egy ifjúsági ággyá alakítható rácsos kiságyat a fiamnak. Mit javasolsz? Várjunk, hogy alakul a mai esemény után a helyzet, hátha újra elalszik a kiságyában? Ha igen, akkor az oldalrácsokat vegyük ki, nehogy fent újra kimászva kiessen? Vagy ha egyszer már fent kimászott, veszélyes és inkább szereljük össze neki az új ágyát ifjúsági ágyként?

    És hogy szoktassuk rá, hogy ezentúl is a szokott időben aludjon el este, anélkül, hogy folyton ki akarna jönni az ágyból és a szobájából, mint ma? Hogy érjem el, hogy szépen az ágyában maradva aludjon el?

    És az éjjeli 1-2 ébredése? Az éjjeliek talán nem lesznek problémásak, mert akkor még nagyon húzza az álom. De van, hogy 5.30-kor ébred meg és olyankor már amúgy is nehéz visszaaltatni (vissza szoktuk simogatni álomba), holott 7-7.30 a rendes ébredési ideje. Ha már ki tud jönni a kiságyból, akkor feladhatom a későbbi kelést és ő dönt, hogy márpedig 5.30-kor felkel és kész? Vagy akkor vigyem át a mi ágyunkba, hátha ott még alszik egy kicsit? De akkor nem akar majd állandóan ott aludni velünk?

    1,5 hete veszélyeztetett terhes vagyok, ezért szinte egész nap feküdnöm kell, míg egy biztonságos terhességi hetet el nem érünk. Lehet, hogy azért akart ilyen megszállottan kimászni a kiságyból és kijönni a szobájából, mert a testközelségemre vágyott?

    Tudom, rengeteg a kérdésem, de nem szeretnék semmit rossz irányba terelni, főleg, hogy kistesó is lesz, akinek szintén szüksége lesz rám esténként. Nem akarok olyan új szokást engedni kialakítani, ami a tesó megszületése után tarthatatlan lesz, nehogy majd úgy érezze a fiam, hogy a tesó miatt vonunk meg tőle valamit. Előre is köszönöm a válaszod. Orsi

    • Orsi

      2011. május 29. vasárnap

      Kiegészíteném a tegnap este írtakat… Sajnos a kimászás óta a mai du-i alvás sem ment. Nyugodtan, türelmesen próbálkoztunk 3/4 órán át, de a kiságyból kijött a kivett rácson át, mellettem sem aludt el, meseolvasás után sem. Csak jobbra-balra szaladgált, játszott, mint a nap többi részén. Végül lemondtunk az alvásról és ma du. nem aludt.

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Azért mászik ki az ágyból, mert már ki tud és teszteli a határokat, hogy szabad-e neki kijönni ilyenkor. Ha következetesen nem szabad kijönnie és mindig visszafektetitek, addig, amíg fel nem adja, akkor megtanulja, hogy ezt nem szabad.
      Hajnalban, ha felkel, és a saját ágyában már nem akar aludni, akkor fektessétek magatok közé és aludjatok tovább együtt.

  • kissanna

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    3 hetes kisfiúnknál igyekszünk napirendet kialakítani, mert így nekünk is tervezhetőbb az életünk és segítség nélkül muszáj nappal nekem is aludni, hogy legyen tejem. Illetve a baba is igényli a hosszabb szundit. Szeret fent lenni, ilyenkor túlpörgi magát és nehéz lenyugtatni. Volt, hogy 5 óra után sem fáradt el, nem volt egy nyűgös pillanat, nézelődött, nagy kerek szemekkel és mosolygott. Viszont az azt követő 2 óra viszont szörnyű volt, már mindenhol és mindig bőgött, akármennyire is igyekeztünk a fent említett ingerszegény, bebugyolált, csendes, sötét helyzetet megteremteni.
    Tehát első kérdésem (1), hogy ilyenkor, amikor túlpörgi magát és a tanácsodat megfogadva kiságyban altatnánk, és csak sír-sír, mit kell tenni? Csak simogassam a hátát, ahogy ordít? Akár egy órán át is? És ha így csúszik a napirend, akkor egy óra alvás helyett egy órán át sírt, hogy folytassam?

    A mostani napirendünk így néz ki. Mit változtatnál? (2.)
    6-tól szopi,
    f7-9 alvás (magától ébred)
    9-evés,
    majd peluscsere, játék 11:30-ig. (igyényli az ilyen hosszú játékot, igyekeztünk egyszer beiktatni)
    f11-f12-ig séta kint, ami alatt alszik, de költenem kell
    12 evés
    f1-3-ig alvás (itt a játék szándékosan van kihagyva, igazából egyrészt miattam, másrészt a baba is nagyon szeret 3 órákat aludni. De bevált, szereti így, nem igényli a játékot)
    3-kor evés
    f4- 5 játék, peluscsere
    5-6-ig alvás (itt vannak gondok az altatással) és költenem kell.
    6-kor evés
    6-8 peluscsere,játék (itt szándékosan hosszabb, hogy lefárasszuk az éjszaka előtt)
    8 fürdés
    f9-9 evés
    9-től alvás
    Éjjel már 4 és 5 órákat alszik egyben.

    (3.) megfogja szokni azt, hogy egy órákat alszik napközben? Vagy inkább hagyjuk, hogy igénye szerint 2 és fél órákat aludjon, így viszont nem fog kijönni, hogy napi 7-8-szor egyen.

    (4.) Nem baj, hogy naponta csak egyszer van olyan időszak, amikor kiságyba altatom? Nem fogja megszokni, hogy szopi után alvás van?

    Előre is köszönöm a válaszaidat!
    Anna

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      3 hetesen még minden normálisnak számít, ne legyenek túl nagy elvárásaid vele szemben: az igazi napirend 6 hetes kor körül kezd kialakulni. Addig lehet olyan is, hogy 2-3 órát alszik napközben, olyan is, hogy evés után azonnal elalszik és olyan is, hogy sokat fentvan és nem tud elaludni, mert még nem szokta meg teljesen a ti ritmusotokat és az élet „velejáróit” (fények, szagok, hangok stb.)

      Amit tehetsz: ha evés utál elalszik, hadd aludjon, nem kell felébreszteni soha csak akkor, ha nappal 3 óránál hosszabban alszik. Nappal, ha evés után ébren marad, akkor kb. 1 órát bír nyűgösködés nélkül ébren lenni, ilyenkor ne a kiságyban játsszon, hanem legyen külön a lakásban játszó helye (járóka, játszószőnyeg), a kiságy csak alvásra legyen. Próbáld kifigyelni, mikor álmosodik el és akkor fektesd le. Ha evés után elalszik és fél óra múlva sírva kel, az annak a jele, hogy ilyenkor emészt, ezesetben evés után pelenkázd át, ne tedd le a kiságyba, hanem legyen ébren ameddig tud. Lehetőleg az alvások többsége a kiságyban legyen, mert a babakocsit gyorsan megszokják és ez később sok problémát okozhat.

    • Vali

      2011. április 14. csütörtök

      Kedves Ági!Nekem azzal van problémám hogy a kislányom aki most 7,5 hónapos nappal(kétszer alszik)csak és kizárólag a babakocsiban alszik már próbáltam a kiságyban altatni de nem nagy sikerrel.Tudom hogy én rontottam el azzal hogy hallgattam a jóakarókra akik azt mondták hogy vigyem kifele a friss levegőre ugyanis első gyerekes anyuka vagyok.Teljesen pánikban vagyok ugyanis a mélykocsiban alszik még és nem tudom hogy ha a sportkocsira átváltok alszik-e abban de legjobban annak örülnék hogyha a kiságyában aludna.Télen próbáltam cicin altatni bent a lakásban de csak úgy aludt ha én is ott volt mellette a kiságya melletti kanapén ha megmozdultam hogy felkelek akkor felébredt.Este a kiságyában alszik de most már az éjszakáink se valami fényesek ugyanis 1,5-2 óránként vagy akár sűrűbben felébred.Észrevettem ahogy beléptünk a 7 hónapos korba a nappali alvása 2-2,5 óra lett 3-3,5 óráról egy pár napig nagyon fáradt volt este és aludt is 9-f9-től hajnali 2 vagy akár 4-5 óráig is és egy szopival kibírta reggelig.na most ez változott arra hogy állandóan felsír 20 percenként vagy 1,5-2 óránként.Mit tegyek?Tudom nagyon sok mindent ítam de nagyon kétségbe vagyok esve és teljesen úgy érzem hogy elveszítem a talajt a lábam alól.Tudom hogy a babakocsiban való altatást is fél éves koráig kellett volna megváltoztatni de sajnos nem mertem nem volt elég önbizalmam az egészhez.Segíts kérlek!A napirendünk így néz ki reggel f8-f9 körül ébred peluscsere,öltözködés.Aztán általában nem etettem meg azonnal mert hanem olyan 9-f10 körül szopizik aztán 11 körül eszik valami mást és aztán alvás 11-12 között alszik el.Változóan alszik van úgy hogy fél órát van úgy hogy 1,5 órát.Aztán cici 13-14-óra között.Majd olyan 1,5-2 óra múlva megint valami mást eszik(Vagy főzelék vagy gyümölcspüré).Aztán attól függően hogy mikor kelt fel 15 és 17óra között alvás.Itt is változó fél óra és 1,5 órát alszik.Aztán ismét cicizés peluscsere, játék úgy ahogy a többi felkelésnél aztán f9 körül fürdés és 9 körül cici és alvás.Szerinted milyen ez a napirend?A nappali alvásáról annyit hogy ha megyünk a babakocsival és alszik akkor nagyon zavarják az utcai hangok.Minden az emberi beszéd,autók zaja stb.és általában fel is ébred ilyenkor és nem is tud vissza aludni.Volt olyan hogy egy nap ezek miatt csak 1,5 órát aludt gondolhatod milyen volt a kislány milyen nyűgös volt egész nap. Kérlek segíts!Én rontottam el mindent?Biztos!ha újra kezdeném mindent másképp csinálnék.Előre is köszönöm a válaszaidat és a segítségedet.Nagyon várom a válaszodat.

      • Vida Agi

        2011. április 24. vasárnap

        A nappali alváshoz: reggel ébredés után egyen, majd legyen ébren, ameddig tud (ebben a korban ez kb. 3 óra szokott lenni), majd dédelgesd meg, fektesd le a kiságyába és hagyd, hogy maga aludjon el. Felébredés után egyen, majd megint legyen ugyanez a menetrend, így lesz két nappali alvás. Az első pár napban még nehezen fog így elaludni, de aztán megszokja.

        Éjjel: a gyakori ébredést okozhatja az, hogy nappal éhes marad, ezért az első ébredésnél etesd meg, de ha ez nem segít, akkor a másik ok a kezdődő fogzás lehet. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a gond. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Kovácsné

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 hónapos. Nagyon jó gyerek, sosem volt sem síros, sem hisztis. Egy szobában alszik velünk, de szeretnénk saját szobájába költöztetni. Nem tudom jó időben tesszük-e ezt, a fogzás, a szeparációs szorongás,stb. miatt? Emellett csak ringatva tudom elaltatni, egyedül a kiságyában nem hajlandó. Kisebb korában is próbálkoztam vele és most is, konkrétan a „Suttogó” könyv alapján, de fél óra után szinte már öklendezve sírt és kétszer annyi időbe telt megnyugtatnom. Félek, hogy ezekkel a próbálkozásokkal megtöröm az ún. „ősbizalmat” ami köztünk van. Mi lenne az igazán jó módszer?
    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      A jó módszer az, ami mindkettőtöknek jó. Ha rövid idő alatt elalszik úgy, hogy elringatod, ha jól alszik éjszaka és szeret mellettetek aludni, valamint titeket sem zavar, hogy ottvan, akkor nyugodtan maradhat.
      Ha viszont rosszul alszik, nehezen alszik el és látszólag egyikőtök sem érzi jól magát így, akkor átköltöztetheted a saját szobájába és megtaníthatod egyedül elaludni, ez azonban mindenképpen hisztivel fog járni, mert a baba ragaszkodik a szokásaihoz (ahhoz, hogy ringatod). Ha szeretettel foglalkozol vele, de nem engedsz mindenben az akaratának, az még nem azt jelenti, hogy ne nevelhetnéd egyes dolgokban. A szeretet nem azt jelenti, hogy mindent megengedek a gyereknek. Sokkal jobb az, ha néhány nap alatt megtanul maga elaludni, mint hogy egy hullafáradt, türelmetlen anyuka foglalkozik vele egész nap.

  • Németh Zsuzsanna

    2010. december 30. csütörtök

    Sziasztok!
    14 hónapos lányomat szeretném a kiságyban alvásra rászoktatni. Sajnos eddig ringatással tudtam csak lefektetni, most már 13 kg-s és nagyon nehezen bírom. Napirendje: este 8-kor fürdés utána egy kis mesekönyv nézegetés/legozás/futkorászás a szobában, hogy elfáradjon, de így is nagyon sokszor felkel este. Szopizik még. Ez lehet a gond? Sokszor érzem azt, hogy csak hisztizik, hogy kivegyem a kiságyból és újra ringassam. Éjszaka 2-3 órát is sétálok vele, mire elalszik. Nagyon kimerítő és szeretnék változtatni ezen. Sajnos a gyerekorvos tanácsára kapdostam ki kiskorában, mert azt mondták, hogy biztos fáj valamije, ezért sír. Sírni pedig ne hagyjam.

    Kérem szíves segítségét!

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Először is: fürdés után már ne legyen futkosás a szobában, ha le akarod fárasztani, akkor fáraszd le fürdés előtt, a fürdés után már csak ágyban fekvés és mese legyen. Ne altasd ringatva.

      Az éjszakai felkeléseknek ebben a korban 3 oka lehet:

      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      3. Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható). Valamint segíthet még a Mesélő Hold nevű illóolaj is, ami éjszakára a szobájában párolgtathatsz, ez is nyugtató hatású.

      • Németh Zsuzsanna

        2011. február 19. szombat

        Köszönöm szépen válaszát/tanácsát!!!
        Ki fogom próbálni a teát és a homeopátiás szert. Sajnos a „ringatásos” alvásról nem tudtam még leszoktatni :-((

  • Andrásikné

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Ági!
    Van egy 19hónapos és egy 3éves kislányaim! A gond az, hogy nehéz őket este elaltatni, 1 szobában, de külön ágyban alszanak! A kisebbik még tápszert iszik cumisüvegből, este kb.3 üveggel! Lefektetem az ágyába és van mikor 5perc alatt elalszik, de van, hogy még 1 óra alatt sem alszik! Úgy gondolom, ha nem inná talán nem kellene annyit felkelni hozzá éjszaka, mert van, hogy 6-7 alkalommal is felsír, odaadjuk a tejet neki és alszik tovább! A nagyobbik, ő nehezebb, mert ha sikerül 15 perc alatt elaludnia akkor alszik, de 1 óra múlva átjön a mi ágyunkba és velünk alszik, azt mondja fél a szobájába! Van, hogy már eleve velünk fekszik le a mi ágyunkba, de így a férjem és én nem tudunk pihenni, mert teljesen letúr az ágyról! Kérlek segíts! Köszönöm!

    Válasz:Az a helyzet, hogy ebben a korban sok kisgyermek fél a szobájában, ráadásul a nagynál már a testvérféltékenységgel is számolni kell. Nálunk úgy sikerül őket egyszerre fektetni, hogy együtt fürdenek, utána meseolvasás, aztán fejből mesélünk, és utána kötelezően lámpaoltás és alvás. Ők sem mindig vették ezt könnyen, jó ideig külön fektettük őket, de amikor a kicsi már másfél éves volt, megszokta ezt a rendszert és a nagy is megszokta. Ha félnek, akkor égjen egy kislámpa éjjelre, és ki lehet választani közösen egy állatkát, aki éjjel vigyáz rájuk, lehet mesélni is róla, hogy a maci vigyázza a gyerekek álmát, az enyémeknél, ha előjön az éjszakai félelem-dolog, akkor mindig védő-állatkát szoktunk választani, aki az ágyuk mellé ül éjszakára.
    Ebben a korban sok gyerek költözik át éjjel a szülőkhöz, ez teljesen természetes, ezt ki fogja majd nőni.

  • Eszti

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom 2,5 hónapos, és a napközbeni elalvással nagy gondjaink vannak. Csak kb. fél órás sírás után tud elaludni. Próbáltam már úgy, hogy rögtön a kiságyba teszem, simogatom, de egy idő után elkezd üvölteni. A vállamon ringatom általában, de itt is vergődik, nem tudom, hogy tudnék segíteni neki sírás nélkül elaludni. Próbáltam akkor letenni, amikor elkezd ásítozni, ás akkor is, amikor már nagyon fáradt, nyűglődik, de mindig ugyanaz a vége.
    Próbálom mindig ugyanúgy csinálni, hogy hozzászokjon (kis ének, függönybehúzás, elsötétítés), de a helyzet változatlan.

    A másik gond, hogy a szopizás után 2 órával mindig felébred, hogy pukiznia kell, és mivel nagyon nehezen tudom letenni aludni, alig alszik egyhuzamban (30-45 percet), és szerintem így nem piheni ki magát.

    Előre is köszönöm a segítséged:

    Eszti

    Válasz:Ennek az egyik oka az lehet, hogy akkor fekteted le, amikor még nem álmos. Soha ne evés után tedd le aludni, hanem evés után legyen fent ébren legalább másfél órát, így ilyenkor távoznak a szelek, és nem ez fogja felébreszteni. Ezt követően, ha nagyon álmos, akkor tedd le aludni. A kiságyban ne játsszon soha, az csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen járókában vagy egy vastag takarón a földön és ott nézelődjön, játsszon.

  • Duduka

    2010. szeptember 17. péntek

    Üdv!
    Azzal a kérdéssel fordulnék Hozzád hogy egy nagyon kedves barátnőmnek 3as ikrei vannak, most 11 hónaposak.
    7 hós korukig kb, teljesen jól aludtak a helyükön a kiságyban.
    Akkor valami megváltozott vagy történt bennük és azóta felváltva illetve egyszerre ébrednek az éjjel és nem tudja másképp vissza altatni Őket csak a autós hordozóban ringatva. Hiába vár akár egy órát is hogy jó mélyen aludjanak amint beteszi Őket a kiságyba egyikük tuti felébred és felsírja a másik kettő babát is. És akkor minden kezdődik elölről!
    Teljesen tanácstalan, és hulla fáradt.
    Előre is köszönöm gyors Válaszod/Tanácsod.
    További Szép Napot!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Bori

    2010. szeptember 15. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 5 hónapos és elalvás előtt (vagy amikor már félig alszik) gyakran előfordul, hogy ijesztően gyorsan forgatja a fejét jobbra-balra. Nem csinálja hosszan és rendszerint el is alszik a végére. Normális ez? Lehet/kell tenni ellene valamit? (Állítólag Apukája is csinálta kiskorában.)
    Köszönöm a segítséget.

    Válasz: Ez teljesen normális, így altatja magát, néha előfordul a babáknál ilyen, ki fogja nőni.

  • Horváth Hajnalka

    2010. március 20. szombat

    Szia!
    Kislányom 11 hónapos lesz március 30-n. 9-hónapos kora óta stabilan ül, de kinyújtott lábbal. Ez jelent valamilyen problémát?

    Válasz: Nem.

  • Budai Andrea

    2010. január 19. kedd

    Kedves Ági!

    7 hetes a kisfiúnk,nagyon nyugodt,kiegyensúlyzott baba este 8-ig,utána minden borul,
    nem tudjuk lefektetni,hozzászokott a sétáláshoz(a kezemben tartom,úgy alszik nehezen tudom lerakni.) 11 és éjfél közt tudom csak ágyba tenni .Tudom a módszer rossz,hogyan lehet emberséges módszerrel rászoktatni a normális elalvásra?

    Válasz: Ne próbáld meg este 8-kor fektetni. Fektesd le kicsit később, akkor amikor már nagyon fáradt (kb. 2 óra ébrenlét után). Ne sétálj vele, hanem bugyoláld be egy takaróba pólya-szerűen és ringasd, amíg el nem lazul, majd tedd le a kiságyba. Ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik, vagy adj neki cumit.

  • Koza Andrea

    2009. december 28. hétfő

    Sziasztok miért van az hogy gyermekem nem hajlandó semminek sem elaludni pedig egy szopizás alkalmávan megeszik olyan 120at és utánna is ugy csinál mintha éhes lenne? Jelenleg 3 hetese a babám de nem tudom mit tegyek mert lassan szeretnék néhány órát aludni ha valaki tud segíteni akor azt megköszönném.

    Segítségeteket előre is köszönjük

    Válasz: Nem kell evés után azonnal lefektetni. Ebben a korban már evés után néha ébren szeretne lenni a baba. Legyen30-45 percet ébren (amít el nem álmosodik), ezután már biztosan nyűgös lesz, ekkor kell lefektetni. Elalváskor csinálj félhomályt a szobájában, csavard be egy nagy takaróba és dédelgesd, amíg félálomba nem kerül. Ekkor tedd le az ágyába. Ha sír, simogasd a hátát, de ne vedd ki. Inkább hason altass, ha eddig háton altattál, mert háton a legtöbb baba megijed a saját akaratlan mozgásától. Ha hason a fejét forgatja és cuppog, akkor a cicit keresi, sok baba igényli a szopizást elalváshoz, ez ösztönös náluk, ha ő is ezt teszi, akkor kapjon cumit ilyenkor (ha csak alváshoz kapja, akkor nem fog rászokni, magától elhagyja majd). A kiságy túl széles, ezért nem érzik magukat biztonságban a babák benne, jobb, ha most még bölcsőben vagy mózesben altatod, de ennek híján egy nagy szivaccsal keresztve leszűkítheted az ágyat, ez is sokat segíthet.

    Az álmosság is kiváltja a babából a szopizási ingert, ezért tűnik úgy ilyenkor is, mintha éhes lenne, keresi a cicit. Segíthet, ha elalváskor cumit kap.

  • Zuzu

    2009. szeptember 28. hétfő

    Kedves Ági!

    5 hónapos a kisfiam,és kb. 1 hete a nappali alvások a kiságyban mindig iszonyatos hisztibe torkollnak. Már próbáltam a felveszem, megnyugtatom, visszarakom verziót, nem jött be. Próbáltam, hogy hagyom sírni, hátha álomba sírja magát, ez sem jött be. Annyira felzaklatja magát, hogy a szipogástól nem tud elaludni. Hozzáteszem, nem mindig a kiságyban aludt eddig sem, valamikor babakocsiban, hogy levegőzzön is alvás közben. Azaz érdekes, hogy az esti lefekvésnél semmi probléma, 5 perc alatt elalszik, vagy tornázik még egy kicsit az ágyban, és álomba szenderül. A nappali alvások száma 3, vagy 4. Változó. Kérlek segíts!

    Válasz: Az lehet a gond, hogy nem elég fáradt még, amikor lefekteted. Ebben a korban már csak 3x szoktak aludni napoközben, de sok baba már áttér a kétszeri alvásra és legalább 2-3 órát ébren vannak két alvás között.

  • Judit

    2008. augusztus 14. csütörtök

    Sziasztok!

    Az én kisfiam most 10 hetes, és három hetes korától külön szobában, külön ágyban, egyedül alszik el. Nincs álomba ringatás, sok sikertelen „álmában berakom a kiságyba”-kísérlet. Ha látom, hogy álmososdik, ásítozik, pár percig magamhoz ölelve sétálunk, lehúzzuk a redőnyt a szobájában, beteszem a kiságyába, megkapja a cuniját. Pár percig még nyitva a szeme, aztán alszik is. És soha nem akarom ugyanakkor lerakni, mint az előtte való napokon, hagyom, hogy maga döntse el, mikor álmos. Így el is alszik. Ha engem kényszerítenének aludni, amikor nem vagyok álmos, nekem sem menne. Ennek ellenére egy ideig nagyjából ugyanaz a napi ritmus, majd jön a változás. És így tovább. Ja, igen. Hozzáteszem, hogy nem hasfájós, és nincsenek más problémák sem, amik ezt megnehezítenék, tehát nem állítom azt, hogy ezt minden kisbabával meg lehet csinálni. Ki tudja, hogy a második babaám milyen lesz??? És még ő is sokat változhat, hisz még csak 2 hónaps múlt. De eddig összetehetem a két kezem.

  • Pachingerné

    2008. március 07. péntek

    Sziasztok!
    nagyon egyetértek a cikkel.tapasztaltam, amikor nem időben altattam el és utána már nem tudtam mit kezdeni vele, vagyis később tudtam csak elaltatni, vagy én szerettem volna, hogy aludjon és ő nem akart aludni-talán én álmosabb voltam mint ő.
    Egy kicsit még játszottunk és utána szépen elaludt.stb.