Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Az anyukákban meglehetősen sokoldalú kép él arról, mire képes a baba alvásilag az adott életkorokban. Néha 6-8 hetes babák anyukái aggódnak, mert 3 óránként ébred a baba és nem alussza át az éjszakát, néha pedig 2 évesek szülei írják, hogy egyszer még mindig felkel a gyerek éjjel, mikor fog már rendesen aludni. Ideje alaposabban rendbetennünk ezt a témát.

Az éjszaka átalvása alatt a legtöbben azt értik, hogy este 8-kor leteszem a gyereket és reggel 8-ig a hangját sem hallom. Ezzel csak az a gond, hogy az alvás ciklusokban működik: a babánál kezdetben 45 perces ciklusok vannak, tehát a kb. 20 perces felszínes elalvást követően 25 percet alszik mélyen a baba, majd 10 perces felszínes szakasz következik, majd kb. 35 perc mélyalvás és így tovább. Ráadásul az első hónapokban még a mélyalvás is felszínesebb, tehát ha valami külső vagy belső inger éri a babát, akkor felriad. Megébred az éhségre, a saját mozgására, a külső hangokra, zajokra, fényekre, fájdalomra stb. A hónapok múlásával egyre mélyebben alszik és egyre nyúlik az alvási ciklus is, amely másfél-2 éves kor között éri el a felnőttekre jellemző másfél órás hosszt.

Baba alvásról beszéltem az RTL KlubonHa valakit a mélyalvásból ébresztenek fel, az nagyon kellemetlen, magad is tapasztalhattad már, ha ébresztőórára kellett felébredned. Amikor a baba sírva ébred, gyakran az okozza, hogy nem a felszínes alvási időszakban, hanem a mélyalvás stádiumában ébred fel.

Mennyit kéne aludnia?

6-8 hetes korig bármi elképzelhető. Még csak most alkalmazkodik a világhoz, ezért változó mennyiséget aludhat és a legkülönfélébb időpontokban ébredhet fel. Gyakori, hogy hajnalban felkel és nem tud visszaaludni, ezt hasfájás okozza és hasfájás elleni szerekkel lehet rajta segíteni.

6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 órénként felkel enni, de néhány baba már 3 hós kora körül legalább 5-6 órát alszik egyhuzamban éjjel

1 éves korig általában 1 vagy 2 éjszakai evés megmarad

2 éves korig még általában 1x felkel a baba éjjel, általában inni, tejet csak akkor kér, ha arra szoktattuk, hogy éjjel mindig tejet/tápszert kap

3-6 éves kor között Az éjszakai ivás szokása megmaradhat, valamint a szobatisztaságra való szoktatás miatt előfordulhat, hogy éjjel fel kell kelni vele pisilni

Az éjszaka átalvása tehát nem azt jelenti, hogy a teljes éjszakát átalussza és soha többé nem kell hozzá éjjel felkelni, hiszen mi felnőttek sem alszunk át minden éjszakát tökéletesen egyformán…

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

109 Comments

Comment navigation

  • Magdi

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Ági,

    az éjszakai alvással és szoptatással kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. Kisfiam most múlt egy éves. Már csak reggel és sajnos éjjel szopik. Éjszaka 2-3 alkalommal ébred, van, amikor kis ringatásra visszaalszik, van, hogy addig sír, amíg meg nem szoptatom. Próbáltam nem megszoptatni éjjel, de a vizet nem fogadja el, és általában addig sírt, amíg beadtam a derekam. Vagy ringattam egy órát, míg elaludt, de ennél talán még az éjszakai szoptatás is jobb időtöltés:)Lassan teljesen szeretném abbahagyni a szoptatást, de meg akartam várni, hogy átaludja az éjszakát magától – így megússzuk a leszoktatással járó sírást. Mit gondolsz, ha továbbra is megetetem éjjel, mikorra alussza át magától az éjszakát? Illetve, ha mégis le szeretném szoktatni az éjszakai tejről, mit tegyek? Próbáljam rászoktatni az egyedül elalvásra (nappal egész jól működik)? Vagy altassam ringatással (ahogy eddig), de ne szoptassam éjjel, bármennyire is sír érte? Vagy az is lehet, hogy tényleg éhes? Segítségedet előre is köszönöm: Magdi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Sok baba másfél éves korig kér még éjjel 1 alkalommal enni, ez tehát nem gond. De a 2-3 alkalom arra utal, hogy nem ez a baja, hanem valami más miatt ébred (pl. fogzik) és csak szopival tud visszaaludni, mert ezt szokta meg. Bármit is teszel, ami nem szopi, az mindenképpen sírással fog végződni, mert a kicsi ragaszkodik a szokásaihoz. Ha nem szoktatod le, akkor 2-3 éves korig nem választja el magát, de ez nagyon változó, vannak babák, akik hamarabb választják el magukat.

      Több mód is van rá, hogy leszoktasd róla, de néhány napig nagyon nehéz dolgod lesz, bármelyiket is választod:
      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
      3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
      4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

  • Helga

    2011. július 31. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hetes múlt, az első két hétben lassan gyarapodott a súlya,de utána behozta a lemaradást és már szépen fejlődik, 3440 grammal született, most 4600 gramm körül van. Napközben elég rosszul alszik, van hogy délelőtt 10-től este 6-ig szinte csak egyszer-kétszer tudom letenni a kiságyba, azt is hosszú altatás után, és fél óra múlva kel is. Napközben ilyenkor sokat ringatom, és 1,5-2 óránként eszik. Éjszaka viszont jól alszik, szokott lenni egy hosszú alvása, este 9-10-től van hogy 5-6 órát is alszik, és már én keltem enni. Utána általában kétszer 3órát alszik,és kezdődik az aktív szakasz. A kérdésem az lenne, hogy nem pici ő még ahhoz, hogy éjszaka ennyit aludjon? A megérzésem azt súgja, hogy a nappali aktivitását piheni ki ilyenkor, és remélem hogy felkelne, ha szomjas vagy éhes lenne.

    Válaszodat nagyon köszönöm:)
    Helga

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez nem gond, nyugodtan aludhat már hosszabban is éjszaka, ha éhes lenne, felkelne.

  • Czunyi Bernadett

    2011. július 29. péntek

    Kedves Ági!

    7 hónapos koraszülött kislányunkkal már túl vagyunk 6 hónap hasfájáson, egész éjszakás hordozgatáson, babakocsiban rázogatva altatáson és minden rossz dolgon ami ezzel jár.Cumi ellenes vagyok, de rászoktattuk erre is, mert a hasfájást és a sírást valamennyire enyhítette. Mindezek ellenére mára eljutottunk oda, hogy esti szopi után az ágyában egyedül elalszik. Viszont ezután óránként felsír. Ha egyből visszadugom a szájába a cumit azonnal visszaalszik, de ha nem akkor elkezd sírni és teljesen felébred. Próbáltam az ujját bedugni a szájába, hátha átszokik az ujjszopásra és azt ő tudná irányítani, hogy mikor van rá szüksége és éjszaka is vissza tudná altatni vele magát, de nagyon felmérgeli magát és sírni kezd.
    Mondanom sem kell, hogy 8 hónapja ki vagyunk merülve a férjemmel, mert felváltva kelünk fel hozzá éjszakánként.
    Remélem tudsz ajánlani megoldást a problémánkra, előre is köszönöm :
    Detti

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy éhes. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt, de növekedési ugrás miatt is lehet éhesebb éjszaka. Az első ébredéskor is kapjon enni, hátha utána jobban alszik majd.

  • Visky Orsolya

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon sokat olvasom a Kismamablogot, és köszönöm a sok hasznos információt, amit kaphattunk itt.
    Az én fiam 8 hónapos, és sokszor felébred éjjel. 10-11kor elalszik, és 2-3 üránként ébred. Nagyon gyorsan fejlődik, 5 hónaposan megvolt az első foga, most a 8.dikat várjuk. 6 hónaposan felállt a kiságyban, már járással próbálkozik.
    Nagyon nyugodt baba, vidám, kedves, bárhova megyünk játszik a gyerekekkel, bárkire ráhagyhatom.
    Szoptatom, de már kap napi 2szer szilárdat is: délelőtt gyümölcspépet, délután főzeléket. Nem mindig fogadja el a szilárdat. Napi 2-3szor alszik napközben. Kb 11 fele délelőtt, 2 fele délután és néha ha valami miatt felébred délután akkor egy alvást beiktatunk 6 körül is, de olyankor nem hagyom csak max. 1 órát aludni.
    Kisbabaként szinte átaludta az éjszakát, de a fogzás, fejlődés miatt gyakrabban kezdett kelni, és én mindig szoptatással nyugtattam. Tudom már, hogy ez nem volt helyes, de rászoktattam arra, hogy 2-3 óránként szopizzon éjjel. Mit tehetek így utólag? Próbáltam cumit adni neki, mikor felkelt, majd vizet, de ő tudja, hogy mi kell neki. Csak a szoptatás nyugtatja meg. Küldtem be apát hogy nyugtassa, de torkaszakadtából üvöltött mígnem feladtam és megszoptattam. Nem tudom mitévő legyek? Vajon elhagyja magától az ébredéseket, vagy ez így marad sokáig?
    Egyre inkább úgy érzem magam reggelente mint aki semmit nem aludt. Köszönöm, előre is a választ.
    Orsi.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Ha nem csinálsz semmit, idővel akkor is csökken majd az ébredések száma, ha azonban elviselhetetlennek érzed a helyzetet, akkor le lehet szoktatni erről, ami viszont mindenképpen ellenállásba ütközik majd kezdetben, akár vizet adsz, akár apát küldöd be magad helyett. Ez utóbbi egyébként csak első alkalommal nehéz, de ha nem adod meg magad és nem mész be, idővel elalszik a kicsi, és legközelebb már ha apát látja, alszik tovább. Viszont -bár sírással jár-, ez a módszer azért jó, mert így nem hagyod cserben a babát, nincs magára hagyva. A „csak vizet adok” módszer azért nehezebb, mert ott érzi a tejszagot és nem érti, miért nem kaphat cicit. Segíthet még az is, ha magad mellé fekteted, amikor felébred és így alszotok tovább.

  • Eszter

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 3,5 hónapos 7kg 30dkg(4kg,12dkg-al született, császárral)csak anyatejes. Több kérdésem is lenne,az egyik,hogy nagy baj-e ha az utolsó esti szoptatásnál cicin alszik el és úgy teszem le aludni? szóval, hogy le lehet- e majd erről később szokni, ha már nem szopizunk? ezt úgy kell elképzelni, hogy napközben kb 15 perc egy szopi, ilyenkor este pedig félóra is eltelik.Próbáltam letenni a kiságyba úgyhogy még nem aludt el, cumival, de az akkor legalább még félóra kinlódás nyűglődés, sirás. Szóval ez igy nyugissabb mindenkinek.Csak félek, hogyan fog elaludni, ha már nem szopizik? Napközben elalszik a kiságyában is, de legtöbbször a babakocsiban, egykis tologatás után, cumival. Egyenlőre 3 óránként eszik, de szeretnék már vele 3,5-4 órára átállni, mert van hogy túl alussza az időpontokat, csak igy meg nehéz betartani a napirendet, ami eddig bevált és óramű pontossággal követte a gyermek. Egyébként nagyon jókedvű, kiegyensúlyozott baba, sokat nevet,nézelődik, „beszélget”. Csak akkor sír ha éhes, vagy fáradt. Nagyon jól elvan „egyedül” is a kiságyban, járókában, játszószőnyegen. Este 9 kor eszik utoljára, és 2-3 között ébred, 10perc szopi csukott szemmel és alvás tovább ált. 3,5-4 órát még. szóval ebből is gondolom, hogy átállhatnánk már a 3,5-4 órás szopizásra.
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Nem gond, ha cicin alszik el, idővel ezt magától elhagyja majd. A kisebbik fiam pl. egyik este még szopizott, a következő este már rámmosolygott és mutatott az ágyra, nem kérte többet és onnantól magától aludt el.

      Ne az órákat számolgasd a napirendnél, hanem a sorrendet tartsd be: alvás után mindig evés, majd játék, majd alvás jöjjön. Így ha hosszabban alszik, akkor alvás után kap majd enni és így magától beáll majd a 4 órás napirend.

  • Gyöngyi

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    4,5 hónapos kisfiam születése óta nem alussza át az éjszakát, ami rendben is lenne. Eleinte kétszer, majd egyszer kellett etetni, de kb. 1,5 hónapja már nem szoptatom éjjel. Sokan mesélték, hogy az éjszaka átalvása illetve az éjjeli evésről való leszokás „egyik napról a másikra” történik, nálunk nem így volt: szépen, lassan, mindig kitolódott az evés ideje, mindig később és később ébredt. De kb. 3-4 hete teljesen megváltozott: éjféltől kezdve sokszor, akár 4-6szor is fent van, igaz csukott szemmel, de nyöszög, néha sírdogál. Az első 2-3 „ébredésnél” elég neki a cumiját odaadni, alszik tovább, de ha többször ébred, akkor már tovább sír, nehezebben lehet vissza altatni.
    Hasfájásra gyanakodtunk, mert mindig pukizott az ilyen ébredések után, de arra kaptunk Papaverines kúpot, ami úgy nézz ki, hogy hasfájásra jó, de a gyakori ébredésekre nem. A gyerek lényegében 3 óránál többet nem alszik sem nappal, sem éjjel – ergo mi sem.
    A kérdésem az lenne, lehetséges az, hogy már „megszokta”, hogy ő sokszor ébred éjjel? Ha igen, hogy lehet erről leszoktatni? Hagyjuk sírni, az megoldás lehet? (próbáltuk kétszer, de mikor hajnal 2-kor egy órán keresztül üvölt egy kisbaba, az senkinek sem jó)
    Ha nem megszokás, akkor mi lehet még az oka? (néhány napig a fogzásra is gyanakodtunk, mert elkezdték az alsó fogai áttörni az ínyt, de mostanában már tapasztaljuk (nappal) a fogfájás tüneteit)
    Az alvással kapcsolatos könyvedet is megvásároltam, de nem találtam benne semmi ehhez hasonló esetet.

    A válaszodat előre is köszönöm.

    • Gyöngyi

      2011. július 17. vasárnap

      Bocsánat, egy mondatot elírtam, helyesen:
      „Ha nem megszokás, akkor mi lehet még az oka? (néhány napig a fogzásra is gyanakodtunk, mert elkezdték az alsó fogai áttörni az ínyt, de mostanában már NEM tapasztaljuk (nappal) a fogfájás tüneteit)”

      Elnézést.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Lu

    2011. július 15. péntek

    Kedves Agi,

    Lanyunk 3,5kg-val szuletett, honapokig „minta baba” volt, 4 orankent evett, alig sirt,stb. Meg most is nagyon jo kislany, de kb.2 honapja alvasi szokasai megvaltoztak.eppen ma 5 honapos, mar 8.5 kg, hosszu is nagyon, tobb mint 70 cm. Szoval egy ideje tobbszor felkel ejszaka, ilyrnkor megszoptatom, es mar vissza is alszik.ez ok. igy szerinted? Azert ebbed ejszakankent ujra, mert ilyen rohamosan fejlodik? Koszi a valaszt, tovabbi jo munkat!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba (de még később is normális lehet, ameddig nem eszik nagyobb adag szilárd ételt, vagy ha kisebb súlyú a baba, mint az átlag) Ha viszont 2 óránként vagy annál gyakrabban ébred, akkor nem éhség, hanem pl. fogzás állhat az ébredések hátterében.

  • Saci

    2011. július 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    11 hónapos lesz a kisfiam és nem tudom, elrontottam-e és, ha igen, mit.
    Születése után 3 hónapig éjjel kétszer ébredt, evett – ez ok. A negyedik hónap elején 1 hétig óránként ébredt, én adtam neki mindig enni is – ez szerintem marhaság volt, már így látom.
    majd visszaállt egy éjjeli két-háromszori kelés.
    4,5 hónapos korától elkezdhetett nőni a foga, mert rengetegszer kelt éjjel, amit 3 hónapig bírtam. Akkor elmentem egy pszichiáterhez, mert a kialvatlanságtól lett egy-két egéb problémám. A doktornő gyermekpszichiáter is, sok mindenben nem értek vele egyet, de az akkori javaslatát elfogadtam. Leszoktattam a gyermekem az éjjeli evésről és május elejétől átaludta az éjszakát.

    Ez addig tartott (1 hónapig), míg elutaztunk 1 hétre, ahol mellettünk volt kénytelen aludni, az utazóágyat nem csípi. teljesen felborult az addigi rend. Most újra nehezebben alszik el (5 percenként megyek vissza a kisszobába, mert ordít szegénykém, de mindig megölelgetem, álomba simizgetem, csak épp nagyon résen van a pici :).
    És éjjel újra ébred, vagyis hajnalban.
    Visszaaltatom ilyen-olyan sikerrel. De van olyan, hogy visszaalszik simogatásra, van olyan, hogy fél óra próbálkozás után kicsit hagyom, közben egy gonosznak érzem magam.

    Viszont nem tudom, nem ott rontom-e el, hogy nem adok neki inni. Bár már azt is próbáltam, de teljesen random, hogy az elég-e a visszaalváshoz.

    Most olvastam, hogy 1 éves korukig esznek még éjjel. Engem sikeresen lebeszélt róla a dokinő és a férjem is.
    🙁
    Lehet, hogy elvettem tőle valamit?
    Igaz, előtte viszont rengeteget kapott. Most még reggel és este szopizik.

    Napközben alszik kétszer, háromszor egy, vagy háromnegyed órát.

    Várom válaszod.
    Mit tehetnék, hogy nyugodt legyen az éjszakánk? Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nem kell aggódnod, nem vettél el tőle semmit, de most mivel nagy meleg van, ezért hajnalban az ébredések egy része lehet a szomjúságtól is, tehát nyugodtan adhatsz neki inni ilyenkor egy kis vizet.

      • Saci

        2011. július 16. szombat

        Köszönöm.

  • Bene

    2011. július 08. péntek

    Kedves Ági!

    Éjszakai alvással kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.

    Kislányunk 10 hónapos, alapvetően nagyon nyugodt baba. Kb 6 hetes kora óta átalussza az éjszakát, de az elmúlt napokban többször is felébredt éjjelente. Feláll a kiságyában, sír. Mikor kivesszük azonnal megnyugszik és szinte rögtön el is alszik. Külön szobában alszik szinte az első napoktól kezdve, természetesen bébiőr mellett.
    Néha nappali, hosszabb alvásakor is produkál ilyet.
    Tanácstalanok vagyunk, nem tudunk mire gondolni, mi lehet a baj (éhség, szomjúság, hideg, meleg szerintünk kizárt). Volna ötleted?

    Segítséged előre is nagyon köszönjük!

    Üdv: Bene

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      bben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

  • koszta eva

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kisfiam 8 honapos 10 kg.Nagyon mozgékony
    kisgyerek vidám és szépen fejlödik.Nappal kétszer alszik 2-3 orárt Éjszaka tejesen megváltozik 8.30-kor fürdes szopizás 9,30.kor már fel van ébredve.Visszaringatom és igy folytatodik az éjszaka két orántent felébred,nöszörög kétszer kap cicit ha kiürül teat igy zajlik az éjszaka alszika tovább .Ez nagyon fáraszto nekem mit tegyek?
    Tisztelettel Éva.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Lelovics Rita

    2011. június 23. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    A kisfiam 8 hónapos születésétől kezdve nem szeretett hason aludni. Hiába kérte a gyermekorvos is, hogy altassam hason mégha elaludt is a kezembe és hasra tettem sikítva ébredt, hogy nem jó neki. Eddig nem volt különösebb gondunk az alvással volt, hogy fél hatig is aludt reggel. Az elmúlt napokban azonban valami megváltozott álmában hasrafordul és van, hogy óránként a sírására kelek, hogy fordítsam vissza vagy beszorult az ágy sarkába és nem jó neki. Napközben egyre többet mászik,forog feláll. Gondolom ezzel lehet összefüggésben,de nem tudom mit tehetnék,hogy ne riadjon fel éjszaka és ismét nyugodtan aludjon?
    A napközbeni alvásoknál is előfordul, hogy hasrafordul, még a babakocsiban is, de akkor nincs sikítás visszafordul vagy visszafordítom és alszik tovább. Mi lehet a gond talán az,hogy éjszaka sötét van amikor megébred?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ebben a korban még nem félnek a kicsik a sötéttől, viszont már van szeparációs szorongás, azaz, amikor éjjel felébred, akkor eszébe jut, hogy te nem vagy ott és hív. Segíthet, ha hálózsákban altatod, amiben nem tud átfordulni álmában. De az is lehet, hogy a kezdődő fogzás miatt nyugtalanabb, ez ébreszti éjjel és ilyenkor átfordul, tehát nem az átfordulás a gond, hanem a fogzás. Ha még nincs kint legalább hat foga és napközben is nyálzik, mindent a szájába vesz, rág, akkor ez lehet a gond.

  • Petra

    2011. május 30. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 1 éves múlt és két kérdésem lenne az alvással kapcsolatban:

    1: Általában este 10kor tudjuk letenni, előtte fél 9kor fürdik, 9kor eszik negyed 10ig, majd hiába volt már fürdés előtt álmos, evés után nem dől ki, hanem fél-3/4 órán át még játszik, ringatni, cipelni kell, hogy elaludjon. (Ha betesszük a kiságyba, rettentően sír, sosem aludt még el magától.) 10re általában azért elalszik, nem is ez a gond, már megszoktuk. VISZONT. Fél 6kor felkel és ha ekkor fél órát hordozzuk még, fél 7ig visszaalszik, utána már hiába hordozás, hiába bármi, ő fenn van, kezdődik a nap. Ez azt jelenti, hogy éjszaka maximum 8-8,5 órát alszik. Ennyi. Nekünk este 10 után már semmihez sincs erőnk, reggel viszont minden nap fél 5kor kelünk (mi utána persze a fél órára sem tudunk visszaaludni). Lehet, hogy neki ennyi éjszakai alvás elég??? Más baba 10-11 órát is alszik éjjel… 🙁 Napközben 10-11.30ig és 16-16.45ig alszik – ez általában +/- fél óra időeltolódással fix teljesen. (Szóval nappal max 2,5 órát alszik.) Nyugodjunk bele, hogy ezentúl mindig pacsirták leszünk és hajnalban kelünk, bár este 11 körül kerülünk ágyba? 🙁

    2: A másik, hogy mindezen felül éjjel is felébred, mert felmászik az ágy végébe és hátra fordul, kitakarja magát stb. Ez 2-3x is eljátszódik egy éjjel. Ekkor 5-10 perc simogatás után (és miután visszatesszük hasra, az ágy közepére) visszaalszik. Ez ellen mit lehet tenni? Pár hete kezdett el futni. 🙂 (Ő nem jár, szalad. :))

    Köszönöm a válaszokat előre is!

    • Vida Agi

      2011. június 05. vasárnap

      1. Cseréljétek meg az evést és a fürdést, fürdés után feküdjön le, az evéstől ugyanis felélénkül a kicsi, a fürdés jobban ellazít.

      Ha hajnalban felébred, fektesd melléd és aludjatok tovább, ne hordozd.

      2. Ez a jelenség a járástanulás időszakában gyakori, egyszerűen túlpörög a gyerek és ez éjszaka is érezteti hatását. Segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • Kata

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 11hetes, 2970g-mal született, most 4570 g-nál tart. A kérdésem az lenne, hogy fel kell-e ébresztenem éjjel enni, ha magától nem ébred? Most a 7 óra körüli lefekvés után 11körül ébresztem, félálomban eszik valamennyit, aztán alszik tovább. Reggel 5 körül nyöszörög, félálomban vagy teljesen felébredve eszik és visszaalszik kb. fél8ig. Jó ez így?
    Válaszod előre is köszönöm,
    Kata

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Nem, 11 hetesen már nem kell felébresztened.

  • Marcsi

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni, mert már úgy érzem, teljesen kikészültem, alig alszom, és már azon is aggódom, hogy valami komolyabb oka lehet az éjszakázásnak nálunk. Kisfiam nemsokára 16 hónapos lesz, élénk, állandóan nyüzsgő, sokat mozgó, érdeklődő baba. Imád a levegőn lenni, órákat vagyunk kinn, játszik, homokozik, sétálunk (mellettem jön, nem babakocsiban). Az éjszakai alvása azonban meglátásom szerint katasztrofális. Este 8-kor fürdés, utána még játszunk kicsit, olvasgatunk, aztán tápszer, és lefekszünk. A mi ágyunkba fektetem le, mert hónapok óta nem hajlandó a sajátjában elaludni. Melléfekszem, és kb. két hónappal ezelőttig nem is volt ezzel gond, fekvés, pár perc, és aludt is. Aztán a saját ágyába teszem, külön szobába. Csak egy hete költözött át, reméltem, hogy talán javul a helyzet, de eddig nincs változás. Tehát mostanában ha lefekszünk, nem akar elaludni, sokszor 9-9.30-kor se, hanem forgolódik, a párnát tépi, dobálja magát, felül, újra lefekszik, mindent csinál, csak nem alszik. Ez kb megy fél de van, hogy háromnegyed óráig, és akkor végre kidől. Azonban egy-két óra után már sír is, akkor megyek, csak vizet kap, iszik, általában elfordul magától, vagy oldalra fordítom, és alszik tovább. Ritkán utána is nyöszörög, dobálja magát, forgolódik, aztán elnyugszik. De majdnem minden éjjel 4-5-ször kel reggelig, úgy, hogy fél hat-6 körül már éhes, megetetem, és utána alszik még általában 8-ig. próbáltam már későbbre tolni a hajnali evést, csak megitatom akkor is, legtöbbször még egy órára elaszik olyankor is. De nem tudom, szüksége van-e még neki ilyen hajnali evésre, vagy csak megszokta ezt. Próbáltuk már azt is, hogy Apa altatja este, de 20 perc után feladtuk, mert az ágyban sem maradt meg vele, folyton lemászott, és ott sírt az ajtónál, hogy ki akar hozzám jönni. Az mindegy, hogy éjjel ki itatja meg, mert nincs teljesen fenn, de ha nem kap cumisüveget, felébred. ez csak rossz szokás, vagy tényleg lehet óránként szomjas? Nappal két órát alszik egyébként, de ugyanazt csinálja az elalváskor, mint este, pedig már alig lát az álmosságtól. Mit tehetnék, hogy jobban aludjon, és ne kelljen folyton fennt lenni miatta, mert ez már nagyon fárasztó. Illetve hogy tudnám rávenni, hogy a saját ágyában aludjon el, egyedül? Próbáltuk már azt is, hogy velünk alszik, de úgy is felébredt, megitattam és aludt tovább. Amúgy mindig is rossz alvó volt, Néhány alkalommal fordult csak elő eddig, hogy 5-6 órát aludt egyben. Egyébként már 14 foga van, és már áttört a következő 2 is.

  • Petra

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Ági!

    A mi kislányunk most 21 hónapos.Kezdetben nagyon jók voltak az éjszakák,mert 2 hónapos korától átaludta őket.Sajnos ezt az elmúlt hónapokra nem mondhatom el.Felébred éjszaka,van úgy hogy többször is.Kezdetben csak úgy hajnal 3 körül és csak egyszer, közénk vettük és minden rendben volt.De mostanában már ébred hajnal egy körül odasétál van úgy,hogy annyira félálomban,hogy visszateszem az ágyába és meg sem ébred alszik tovább úgy kb 1,5- 2 órát és kezdődik előröl,de ilyenkor már nem lehet visszatenni. Kéredszkedik ki,mutogat az ágyunk irányába, és akaratosan „sír”Tudom a fogzás…De én nem elégszem meg ezzel a válasszal.Mit kellene tennem? korábban a cici aludtunk el,majd jött a bújjunk össze elalvás előtt anyáék ágyában,és utána onnan betettem.Majd a délutáni egyedül elalvás aztán az esti kis lépcsőkben, de úgy hete nem akar egyedül elaludni,kijön a szobából,sír.A vége mindig az hogy leülök az ágya mellé és megvárom hogy elaludjon.A védőnőnk,megvigasztal azzal,hogy van olyan gyerek aki 4-5 éves korára alussza át az éjszakát.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 01. szerda

      Ezt nem fogzás okozza (mert akkor mellettetek is nyugtalanul aludna), hanem szeparációs szorongás. 2 lehetőség van:

      1. Szigorúan mindig visszafekteted a saját ágyába és a délutáninál is ugyanezt teszed.
      2. Este pár napig Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, vele ugyanis kevésbé „mer” hisztizni a kicsi, hamarabb megadja magát.
      3. Magad mellé veszed és alszotok tovább, aztán majd úgyis kinövi ezt a korszakot, délután is lehet a nagyágyban, mellédfektetve altatni.

  • Erika

    2011. május 14. szombat

    Kedves Ági!
    Már többször segítettél, de most ismét elbizonytalanodtam kicsit 🙂
    Kislányom jövő héten lesz 9 hónapos. Jó kedélyű, alapvetően kiegyensúlyozott kis vasgyúró. Az elmúlt néhány hétben rettentően megugrott a mozgásfejlődése, két hét alatt a tolatva kúszástól eljutott a felállásig – és itt kezdődnek a gondjaink 🙂 Az, hogy esik-kel és üti be magát mindenhova, a kisebbik gond, mert egy kis miniTerminátor, fel sem veszi 🙂 Viszont a nappali alvásai elromlottak. Mindig kicsit nehézkes volt vele ezen a téren – éjszaka nincs gond, probléma mentesen elalszik 1/2 8-8 körül, egyszer még felkel egy kajára, változó időpontban és alszik reggel olyan 1/2 7-7ig -, de mostanra megtanult kiválóan hisztizni, kiságy rácsát ordítva rázni félálomban is és egyszerűen nem és nem hajlandó elaludni. Délelőtt még sikeres az akció – bár, ma is 40 percig tartott -, változó mennyiséget alszik, 1-2 órát. Délután viszont már teljes a káosz, legtöbbször nem alszik el, akármit is csinálok. 6 óra körül viszont emiatt már alig bírni vele, mert addigra nagyon elfárad – ha akkor leteszem aludni, akkor viszont az esti menet csúszik és/vagy lehetetlenül el.
    Közben jön 4 foga is – alsó két metsző már kinn van bő két hónapja, felsők jönnek most -, de ez nem igazán zavarja, nem fáj neki, legalábbis nem zavaróan, sokat rág mindent és ömlik a nyála, de ennyi.

    Mit csinálhatnék? Szokjak hozzá, hogy ez így marad és néhány hónap múlva már úgyis elég lesz neki a napi 1 alvás? Vagy hagyjam ordítani 3kor – ha akkor alszik még egy órácskát, akkor nincs gond a délutánnal sem és az esti lefekvéssel sem… De háromnegyed órákat kínozzam? Járkálok be hozzá, visszafektetem, megtutujgatom, de hiába…Az éjszakai egy kajálása még normális, ugye? Teszem hozzá, igen jó súlyú, 9kg fölötti és jó étvágyú kislány, gyakorlatilag mindent szeret, de most a játék-felállás-mászás gyakorlás miatt napközben jóval kevesebbet eszik, mert elunja az üldögélést és menne-menne 🙂 Engem nem is zavar, hogy felkel, megkajál és alszik is vissza, negyed óra az egész, csak védőnői vélemény, hogy 8 hónapos korától át kell aludniuk az éjszakát – szoktassam le erről, akár órákig ordítani hagyással…

    Bocsánat, hogy ilyen hosszú lettem, köszönöm, Erika

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Fektesd egy kicsit később, mint eddig, hátha ha fáradtabb, könnyebben elalszik, délelőtt és délután is legyen sokat szabad levegőn, hogy fáradt legyen az alvásidőre. De az is lehet, hogy néha már csak 1x fog aludni nappal, ezzel sincsen semmi gond.

      Az, hogy éjszaka még 1x felkel teljesen normális, nem kell rajta változtatni.

  • Judith

    2011. május 03. kedd

    Kedves Ági!

    Már sokat segítettél nekem, nekünk alvással, evéssel kapcsolatban, de most akárhogyan is próbáltam utánajárni, mi okozhatja a jelenlegi „problémánkat”, nem sikerült.

    A lányom 10 hónapos, reggel-este (ímmel-ámmal) még szopzik, aztán tápszert kap.
    20.30-kor fekszik általában, éjszaka egyszer kel, vizet iszik, rengeteget.

    Viszont hajnalban (5 óra fele)felkel, és akkor már éhes lehet, mert bevág egy hatalmas adag tápszert. Ilyenkor utána még 7-8-ig is alszik.
    A reggeli ébredésre két órára pedig mindig van egy délelőtti alvás, ami kétszer 45 perc egyben.

    Az az igazság, hogy a hajnali kelés, ami 6 előtt van, rémesen korán van.
    Nem tudom, hogy jó-e, hogy ezek után még visszafektetem (bár nagyon álmos), vagy egyáltalán jó-e, hogy enni adok neki.

    Napközben még alszik egyszer a déli sétánknál egyszer 45 percet, és 16-17 óra felé még egyszer alszik egyszer vagy kétszer 45 percet.

    Próbálok napirendet tartani, de az az igazság, hogy az éjszakai-hajnali „máshogyan alszik-kel” miatt, nehezen megy.

    Közben biztosan fájnak a kis fogacskái is, mert folyamatosan jönnek és jönnek.

    Azt sem tudom, hogy miután leszokott az éjszakai cicizésről, és csak az Apukája megy be hozzá vízzel, hogy tényleg szomjas-e (bár sokat iszik), vagy csak megszokásból ébred.

    Ami a legnehezebb:
    az utóbbi 5 hónapban (ekkor jött ki az első foga) talán 3 éjszaka volt, amit átaludt volna. Nem is az a baj, hogy annyira kimerült vagyok a kialvatlanságtól, hogy remeg kezem-lábam napközben, hanem azért aggódom, hogy elszúrok valamit a nevelésben vagy a helyes szokásrend kialakításánál.

    Köszönöm előre is segítő válaszodat!

    Üdvözlettel: Judith

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Ezt minden baba így csinálja ebben a korban, néha így néha úgy kel, ez normális, hiszen néha álmosabban fekszik, néha kevésbé fáradtan. A jó napirend nem attól jó, hogy mindig ugyanakkor kezdődik a nap, hanem, hogy a szokások, a tevékenységek sorrendje megegyezik, és ez segít a babának kiigazodni a napban (neked pedig kiszámíthatóvá teszi, mikor mit tudsz csinálni)
      Azt jól teszed, ha hajnalban visszafekteted, az teljesen normális, ha még kér hajnalban enni, eszik, majd visszaalszik. Másfél éves korig legalább ez a hajnali kelés meg szokott maradni, 1 éves korig pedig teljesen normális az éjszakai 1-2 ébredés is, ez nem megszokásból van, hanem azért, mert még tényleg éhes és szomjas lehet a baba éjjel.

  • Andrea

    2011. április 25. hétfő

    Kedves Agi, nekem az lenne a kerdesem hogy hogyan tudnam gyerekemet az ejszakai szopizasrol es hozzambujasrol leszoktatni? Ugyanis mar tejem is nagyon keves van es a gyerek is igazabol csak cumizik a mellen ejszaka, de inkabb azert is igenyli hogy hozzambujjon es ugy aludja at az ejszaka masodik felet. Valaszodat elore is koszonom.

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Őszintén szólva én nem szoktatnám le róla, idővel úgyis elhagyja magától, ez egy fontos lelki igény a számára. Mivel az éjszaka első felében nem veled alszik, ezért később, amikor már nem ébred éjjel, szépen fog aludni magától a saját ágyában tovább.
      Azt megteheted, hogy szabályokat állítasz fel, pl. melléd lehet bújni, de nincs cici.

      Ha mégis le akarod szoktatni, akkor tedd le az ágyába aludni és ne vedd ki, csak simogasd, ha felkel, vagy pár éjszakán át Apa menjen be hozzá, ha felkel és sír.

  • Lola

    2011. február 26. szombat

    Kedves Agi!

    Egy kerdessel szeretnek Hozzad fordulni ismet: kisfiam 7 honapos, es ha „egyeb” ok nala nem volt (pl. fogzasi idoszak, a menzeszem miatti tejvaltozas), akkor az este 10 ora es reggel 5 ora kozotti „ejszaka” soran csak egyszer kelt fel enni. (Az intenziv mocorgasa miatt ugyan neha felriadt, de etetes nelkul, konnyen visszaaltathato volt.)
    Rokonokra nem hallgatva en nem is aggodtam az egyszeri ejjeli etetes miatt (ugy ereztem, hogy az etetest igenyli, nem a kozelseget, mert mindig uresre szivta a mellemet), azonban ezt hallva legutobb a gyerekorvos konkretan leteremtett, hogy fel eves kor utan az ejjeli etetessel mar kifejezetten artok a gyerekemnek, mert ha idejekoran nem tanulja meg ataludni az ejszakat (nem regeneralodik), akkor konnyen figyelemzavaros gyerek lehet belole kesobb.
    Ez valoban igy van..?

    Elore is koszonom a valaszod! L

    • Kriszta(Sné)

      2011. február 26. szombat

      Abban igaza van,hogy nem jó éjszaka ilyen idős babát etetni,ezt a védönőm nekem is mondta.Valamikor kell a pocaknakis pihenni.Lehet csak megszokásból kel már fel.De ha azt érzed éhes adj este vakami táplálóbbat és nem fog felkelni éhség madt,ha mégis akor csak megszokta.

    • Kriszta(Sné)

      2011. február 26. szombat

      Nekem is van egy 11 hónapos fiam.

      • Lola

        2011. február 28. hétfő

        Kedves Kriszta! Koszonom a valaszod! L

        • Lola

          2011. március 02. szerda

          .. harom napja megkezdtuk az ejszakai szopizasrol valo leallast. Most ejszaka orankent sirva ebred a baba. Kollektive szenvedunk.. most akkor mi a jo..? 🙁 L

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Egyáltalán nem így van, 1-1,5 éves korig egy hajnali vagy éjszakai evés meg szokott maradni, erről nem szabad leszoktatni a babát, mert még nagyon gyors az emésztése és éhes.

      • Lola

        2011. március 06. vasárnap

        Koszonom a (megnyugtato) valaszt! L

  • M. Tündi

    2011. január 05. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam nem sokára két éves lesz. Volt olyan időszak, amikor átaludta az éjszakát. De sajnos mindig jött valami, fogzás, betegség stb. Most ott tartunk, hogy minden éjjel fel kel, enni, inni nem kér. Régebben visszaringattam, de a súlya miatt már ennek sincs sok értelme, mert ahogy felemelem, hogy berakjam az ágyába, rögtön felkel. Szóval belefáradtam, és bekerült az ágyunkba. Most már csak azért kel fel, hogy átjöjjön hozzánk. Jó vele aludni, meg egyszerű is, de mégis kényelmetlen, meg elvileg ez a férjemé és az én ágyam.
    Persze nagymamánál, keresztanyunál átalussza az éjszakát. Hogy lehetne erről leszoktatni? A gyerekágy megoldást jelenthet? Most még rácsosban alszik.
    Köszi

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      A gyerekágy segíthet ezen. Meséljetek neki róla, menjen el ő is veletek kiválasztani, rendezzétek be rajta közösen az alvókuckót, hogy örüljön neki és várja már az új helyen alvást. El lehet azt is mondani neki, hogy ő már nagyfiú és milyen jó is, hogy ilyen szép nagyfiús ágyban alhat.

  • Erika

    2010. december 02. csütörtök

    Szia Ági.

    Segítségedet kérném. Kislányom 1 éves. Soha nem aludta még át az éjszakát. Amikor csak kétszer-háromszor ébred cicizni, az nálunk a pihentető éjszakák közé tartozik. Legtöbb esetben ennél többször kéri a szopit. Nagyon fáradtak vagyunk, a tűrőképességem és türelmem határán vagyok. Mit tegyek, hogy jól aludjon? Más problémánk nincs, kiegyensúlyozott baba, szépen fejlődik.
    HELP

    Üdv.

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

      • Erika

        2010. december 07. kedd

        Szia Ági.

        Minden tekintetben kimerítő választ adtál, köszönöm.
        Próbálkozunk.

        Erika

  • Jutka

    2010. november 30. kedd

    Szia Ági!
    Kisfiam szeptemberben volt 2 éves. Soha sem volt igazán jó alvó, de mikor 10 hónapos lett én már nem bírtam a másik szobába való átmászkálást és mellette aludtam végig az éjszakát. Így elég volt adni neki egy korty vízet, megfogtam a kezét és aludt tovább. Sajnos úgy alszik mint egy sajtkukac, 360 fokos fordulatot tesz az ágyban és olyan mintha hajnali 4-től már csak félálomban aludna.
    Most babát várok. Nagyon nehezemre esik nem a saját ágyamban tölteni az éjszakát. Mostanában visszaszökök az Apa mellé, de mikor felébred úgy ordít utánam, mintha vége lenne a világnak. Nem szeretnék drasztikusan változtatni, de így senkinek sem jó. Egy ekkora gyerek már ne ébredjen egy éjszaka 4-5 alkalommal, mert egész nap nyűgös. Nappal egyszer alszik kb 2 órát.
    Hogyan tudnék neki segíteni, hogy nélkülem is tudjon aludni?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Próbáld meg, hogy pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok. Apának először nehéz helyzete lesz, az első alkalom mindig nehezen megy, de ha nem adja fel és kitartó, te pedig addig jól elbújsz és akármi történik, nem kerülsz elő, akkor jobb lesz a helyzet.

      Segíthet a Mesélő Hold illóolaj is, amit a szobájában párologtathatsz.

      • Jutka

        2010. december 09. csütörtök

        Köszönöm a gyors választ!
        Bevallom, már egyszer nekifogtunk ennek a dolognak, mármint, hogy Apa viszi őt lefeküdni, de mindig én voltam az, aki már nem bírta tovább hallgatni a sírását, annyira könyörgött szinte, hogy Anyát akarja, hogy bementem hozzá.
        Attól tartottam, hogy nem okozunk-e neki nagyobb kárt ezzel, mert talán még nem érti meg, hogy hirtelen hová tűnt Anya, aki már 2 éve mindig itt van velem? Bár Apa is velem azonos értékű szülő és imádja őt, de ő is megérti ezt? Nem lesz még rosszabb a helyzet a próbánk után, ha mégsem sikerül, mert én úgy tapasztaltam, hogy 1-1 ilyen cseles este után,m ég jobban kapaszkodott belém éjjel és többször is megbizonyosodott a kisfiam arról, hogy mellette vagyok-e.
        Nem akarok túl aggódósnak tűnni, de pár hónap múlva már egy újszülöttet is el kell látnom és biztosra mennék ha lehet.

        • Vida Agi

          2010. december 16. csütörtök

          A gyerek ebben a korban még nem látja ezt át így, ahogy te leírtad. Ő nagyon ragaszkodik hozzád, ami érthető, de semmi baja nem lesz, ha Apa fekteti, altatja, hiszen így is megkapja az odafigyelést, szeretetet, csak nem tőled – itt az a lényeg, hogy egy olyan módszerrel fogadtatod el vele azt, hogy nem lehet egész éjjel veled együtt aludni, ami ugyanazt nyújtja számára, csak nélküled.

  • Bejus

    2010. november 24. szerda

    Kedves Ági!

    A fiam 4 hónapos. Anyatejet eszik csak, szopizik szépen, szeret is enni. 🙂 Igény szerint szoptatok, de azért szoktam az órámat is nézni, hogy kb. mikorra számíthatok, hogy újra enni fog. Általában 2 és fél óránként eszik, éjszaka 3 óránként kel. Az alvással kapcsolatban lenne kérdésem: Délután annyira kimerül, hogy 5 órakor fekszik aludni, és ilyenkor alszik 5-7 órát is kaja nélkül. Hogy bírja ki addig, miközben éjszaka 3 óránként kel? Hogy tudnám ezt éjszakára átcsúsztatni, hogy ne kelljen éjszakáznunk?
    Napközben reggel alszik 9-től 10-ig, (valamikor ez kimarad, mert gyógytornára járunk heti 3x) majd dél körül egy nagyobbat, 3 órányit, de mikor a nap lemegy, akkor már ő is fáradt, és ilyen hosszan alszik. Próbáltuk már felkelteni, hogy csak 2 órát alszik, és játszunk, meg lefoglaljuk, de annyira fáradt, hogy nyűgös, és dörzsöli a szemét. Mit tegyünk, van megoldás?

    Köszönettel:

    Bejus

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Teljesen normális, ha egy 4 hónapos baba éjjel 3-4 óránként eszik, ezen nem kell és nem szabad változtatni. Az előfordulhat, hogy az elején 5-6 órát egyben alszik és egy evés kimarad.
      Amin viszont változtatni kell az az, hogy el van csúszva a napirendje. Próbáld meg abból a hosszú alvásból néhány napon át következetesen mindig felébreszteni, vagy húzni az időt legalább este 7-ig, hogy ne aludjon el, így 4-5 nap alatt átáll a bioritmusa.

  • Judit

    2010. november 03. szerda

    Kedves Ági! 9 hónapos a kislányom,már 7 foga kint van.Nagyon rosszul alszunk éjszaka,van,hogy fél egyóránként fentvan.Sír,nyöszörög a cumit elutasítja,és csak cicin hajlando aludni. Szépen eszi már a darabos ételeket,este is de nem alszik jobban.A tápszert meg nem eszi meg.Napközben se alszik el magától csak szopizás közben és csak fél max. egy órát alszik 2x.Ha van valami ötlete mit tehetnék kérem segítsen. Köszönöm

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Mónika

    2010. október 02. szombat

    Kedves Ági,

    Először is köszönöm, hogy van a honlapod, nagyon hasznos!
    Kisfiam 4 és fél hónapos. Kb. 2-3 hete teljesen felborult a napirendünk és ezzel kapcsolatban kérném tanácsod. Eddig az éjszakákat átaludta, este 9-től reggel 9-ig (egyszeri hajnali 6 órai álometetéssel). Minden napunk kiszámítható volt, evések – alvások tekintetében.
    kb. 3 hete – szerintem a foga miatt – volt egy nyűgös, sírós hetünk. Azóta a napirend felborult. Éjszaka többször kel változó időpontokban (kb. hajnali 1-3 és 5-7 között). Kezdetben próbáltam visszaaltatni, ami sikerült is, de fél/óránként megint nyöszörög, így általában evés lett a vége. Gondoltam figyelem hátha beáll valami új napirend, esetleg éjszakai 2 etetéssel, de nem igazán látok ritmust a dologban. Előfordul most már, hogy 3-szor is eszik éjszaka (lehet túl hamar etetem?) Van, hogy a reggeli kelés után fent van 2 órát, van hogy 1-et, van hogy nappal 4-szer alszik fél órákat, van hogy 3-szor kicsit hosszabban (egy-fél-fél órát). Egy dolog nem változik, kb. reggel 8.30 körül kel és este 9-nél tovább nincs fent.
    A kérdésem az lenne, hogy hogyan segíthetném elő egy újabb napirend kialakulását. Egyáltalán ki kellene alakulnia egy újabbnak, vagy mostantól össze-visza leszünk? 🙂 Ez életkori sajátosság?
    Én úgy érzem, hogy mivel 7,5 kg, azt gondolnám, már nem olyan laktató neki az anyatej éjszakára, mint azelőtt. (esetleg kezdjük el a hozzátáplálást?)
    A tejemen nem érzek változást, talán csak annyit, hogy ha éjszaka gyakrabban kel enni, nyílván nem tud úgy feltelítődni, mint régebben az egyszeri etetéssel. Így azt látom, hogy kevesebbet eszik egyszerre.

    Válaszod, segítséged előre is nagyon köszönöm!
    Üdv,
    Mónika

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)
    Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Verka

    2010. szeptember 29. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam a jövő héten lesz 7 hónapos.
    Kezdettől fogva 7- fél 8 körül alszik el este. Eddig rendszerint először hajnali 4-kor, aztán 6-kor szopizott, de csak pár kortyot, aztán reggel 9-kor evett rendes adagot.
    Egy hete már nem eszik éjszaka, ha felébred elég neki pár korty tea. Reggel 8-kor eszik először. Eddig simán aludt reggel 8-ig, fél9-ig.
    Mióta nem szopizik éjjel, álmában rengeteget szenved. Forgolódik, kúszik, négykézláb rugózik és olyan, mintha egész éjjel nem aludna. Korábban is ébred, általában 7-kor. De nappal nem álmos, csak 2x alszik, akkor is csak 40 percet.
    Miért van ez?
    Hogyan segítsek rajta éjjel?

    Válasz:Ez azért van, mert az anyatejnek altató hatása is van, a teában viszont koffein van, ezért nem tud olyan mélyen aludni utána. Tea helyett adhatsz vizet, de nem kell foglalkozni egyébként ezzel, mert a kisgyerekek felületesebben alszanak és sokkal többet mozognak álmukban, mint mi, ettől ők még kialusszák magukat.

  • Berni

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni az éjszakai alvással kapcsolatban.
    14 hetes kisfiam 3200 g-mal született és 3 hónapos korára megduplázta a súlyát (most már több mint 6400 g), csak szopizik. Napközben 6-szor eszik, éjszaka még felkel kétszer. A következő képpen alakul az evés kb: 7:00, 10:00, 13:00, 16:00, 18:00 és 20:00.
    Napközben minden szopi után alszik kb. 1 órát, kivéve az esti 6 órás etetést. Utána már csak játék van fürdésig.
    Este 8 után 2-3 felé kel fel, utána meg 5 körül. Van, amikor éjfél körül is felkel.
    Éjszaka nem sír, csak nyüszörög, így nem is tudom, hogy igazán éhes e. Mérni már nem mérem, de korábban hajnalban mindig nagyon sokat evett (140-160g között). kb 2 hete még megmértem éjjel is, de akkor már csak 70-100 g-t evett.
    Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám elhagyni a 2-3 órai etetést?
    Illetve mi a véleményed az álometetésről? Egyszer próbáltuk, de akkor is felébredt ugyanúgy 3-kor is. Próbálkozzunk cumival és visszasimogatással?

    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet.

    Üdv:
    Berni

    Válasz: Válaszoltam neked a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

Comment navigation