Miért sír a baba egész este?

Vannak olyan babák, akik a délutáni-esti órákban nyughatatlanok lesznek, sírdogálnak, nem lehet őket elaltatni, nyűgösek, csak kézben érzik jól magukat. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?

Ez a tipikusan délután és este bekövetkező jelenség már 1-2 hetes korban előfordulhat és többnyire 3-4 hónapos korra ritkulni kezd. Vannak olyan babák, akiknél minden egyes nap ugyanabban az időpontban jelentkezik a nyűgösködés, másoknál néhány napig nincs probléma, aztán újra előjön a délutáni sírdogálás.

A háttérben többféle ok is állhat:

1. Túlterhelt pocak

Amit a baba a nap folyamán eszik, az délutánra kezd megemésztődni. Ilyenkor feszül, puffad a pocak, a baba pukizna, de nem megy, esetleg már aktuális lenne a kaki is, de mivel még éretlen a kicsi emésztése, ez nem megy magától.
Ha anyatejes, amit te megeszel, abból is „kap” és ez is okozhat nála pocakproblémákat.

Ha azt látod, hogy az etetéseknél ki-be kapja az anyamellet, vagy rövid szopizás után abbahagyja az evést és sírni kezd, esetleg evés után közvetlenül kezdi el a nyűgösködést, fektesd a hátára, húzd fel a két térdét a pocakjához és a combjait lassan kifelé köröztesd, ez segít beindítani a bélmozgásokat és távozni a pukinak-kakinak.

2. Álmos, de nem tud aludni

Sok ilyen korú babával előfordul, hogy míg hajnalban és délelőtt jól alszik, késő délután már elmarad az alvás, nyűgösködik, nem tud elaludni, ugyanakkor ébren maradni sem tud.
Ennek az az oka, hogy a kicsi már kezd alkalmazkodni az éjszakák és a nappalok ritmusához és az ösztönei azt súgják, az este közeledtével tovább kell ébren maradnia, azonban erre még nem képes igazán.

A legtöbb baba magától hosszabban van ébren esténként lefekvés előtt, mint nappal két alvás között, azonban néhány hetesen ezek az ébrenléti időszakok még nagyon megterhelőek a kicsik számára.

Ilyenkor hiába erőlteted az altatást, a kicsi nem akar a megszokott módon aludni. Ami segíthet, ha kendőbe teszed és úgy pihen kicsit, ha sétáltok egyet és közben szunyókál vagy, ha estefelé gyakrabban szoptatod meg, ezáltal szopi közben kicsit pihen, jobban jóllakik éjszakára (estefelé úgyis mindenkinek kicsivel kevesebb a teje, így legalább nem kell aggódnod emiatt) és még a tejtermelésnek is jót tesz!

3. Túlfáradás

Hiába alszik nappal a baba, mivel a csecsemők alvása még felszínesebb, ezek az alvások nem elegendőek a sokféle új inger, élmény feldolgozására. Estére tehát elfárad a kicsi akkor is, ha nappal sokat aludt, az idegrendszere pedig nem képes kezelni még a hasonló helyzeteket.

Ráadásul gyakran az anyuka egész nap kettesben van otthon a kicsivel és délután megérkezik a testvér, hazajön Apa, beindul az élet a családban, ami további plusz ingereket jelent a kicsinek. Van olyan baba, akit ez annyira felpörget, hogy az esti lefekvésnél sem tud megnyugodni és elaludni.

Segíthetsz neki azzal, ha a lefekvés előtti időszakban már kivonod őt a nyüzsgős programokból, a fürdés előtt különvonultok egy csendesebb szobába játszani, a lámpa fényét is kisebbre veszed.
Valamint ebben a helyzetben is segíthet, ha estefelé gyakrabban szopizik, a kendőben pihenhet vagy sétáltok egy nagyot (a nyűgös, megoldhatatlannak tűnő sírós helyzetekre a kendő, a cici és/vagy a jó levegő mindig csodaszerként hat 😉 )

A legtöbb baba 3-4 hónapos korra kinövi az „ok nélküli” délutáni-esti nyűgösködést, amiben sokat segít az is, ha odafigyelsz az igényeire és a későbbiekben is ügyelsz rá, hogy napközben eleget pihenhessen, ne legyen túl sok az inger és ne pörögjön túl, valamint kialakuljon a megfelelő esti rutin, ami segít a kicsinek az elalvás előtti ellazulásban.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.