Miért sír a baba egész este?

Vannak olyan babák, akik a délutáni-esti órákban nyughatatlanok lesznek, sírdogálnak, nem lehet őket elaltatni, nyűgösek, csak kézben érzik jól magukat. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?

Ez a tipikusan délután és este bekövetkező jelenség már 1-2 hetes korban előfordulhat és többnyire 3-4 hónapos korra ritkulni kezd. Vannak olyan babák, akiknél minden egyes nap ugyanabban az időpontban jelentkezik a nyűgösködés, másoknál néhány napig nincs probléma, aztán újra előjön a délutáni sírdogálás.

A háttérben többféle ok is állhat:

1. Túlterhelt pocak

Amit a baba a nap folyamán eszik, az délutánra kezd megemésztődni. Ilyenkor feszül, puffad a pocak, a baba pukizna, de nem megy, esetleg már aktuális lenne a kaki is, de mivel még éretlen a kicsi emésztése, ez nem megy magától.
Ha anyatejes, amit te megeszel, abból is „kap” és ez is okozhat nála pocakproblémákat.

Ha azt látod, hogy az etetéseknél ki-be kapja az anyamellet, vagy rövid szopizás után abbahagyja az evést és sírni kezd, esetleg evés után közvetlenül kezdi el a nyűgösködést, fektesd a hátára, húzd fel a két térdét a pocakjához és a combjait lassan kifelé köröztesd, ez segít beindítani a bélmozgásokat és távozni a pukinak-kakinak.

2. Álmos, de nem tud aludni

Sok ilyen korú babával előfordul, hogy míg hajnalban és délelőtt jól alszik, késő délután már elmarad az alvás, nyűgösködik, nem tud elaludni, ugyanakkor ébren maradni sem tud.
Ennek az az oka, hogy a kicsi már kezd alkalmazkodni az éjszakák és a nappalok ritmusához és az ösztönei azt súgják, az este közeledtével tovább kell ébren maradnia, azonban erre még nem képes igazán.

A legtöbb baba magától hosszabban van ébren esténként lefekvés előtt, mint nappal két alvás között, azonban néhány hetesen ezek az ébrenléti időszakok még nagyon megterhelőek a kicsik számára.

Ilyenkor hiába erőlteted az altatást, a kicsi nem akar a megszokott módon aludni. Ami segíthet, ha kendőbe teszed és úgy pihen kicsit, ha sétáltok egyet és közben szunyókál vagy, ha estefelé gyakrabban szoptatod meg, ezáltal szopi közben kicsit pihen, jobban jóllakik éjszakára (estefelé úgyis mindenkinek kicsivel kevesebb a teje, így legalább nem kell aggódnod emiatt) és még a tejtermelésnek is jót tesz!

3. Túlfáradás

Hiába alszik nappal a baba, mivel a csecsemők alvása még felszínesebb, ezek az alvások nem elegendőek a sokféle új inger, élmény feldolgozására. Estére tehát elfárad a kicsi akkor is, ha nappal sokat aludt, az idegrendszere pedig nem képes kezelni még a hasonló helyzeteket.

Ráadásul gyakran az anyuka egész nap kettesben van otthon a kicsivel és délután megérkezik a testvér, hazajön Apa, beindul az élet a családban, ami további plusz ingereket jelent a kicsinek. Van olyan baba, akit ez annyira felpörget, hogy az esti lefekvésnél sem tud megnyugodni és elaludni.

Segíthetsz neki azzal, ha a lefekvés előtti időszakban már kivonod őt a nyüzsgős programokból, a fürdés előtt különvonultok egy csendesebb szobába játszani, a lámpa fényét is kisebbre veszed.
Valamint ebben a helyzetben is segíthet, ha estefelé gyakrabban szopizik, a kendőben pihenhet vagy sétáltok egy nagyot (a nyűgös, megoldhatatlannak tűnő sírós helyzetekre a kendő, a cici és/vagy a jó levegő mindig csodaszerként hat 😉 )

A legtöbb baba 3-4 hónapos korra kinövi az „ok nélküli” délutáni-esti nyűgösködést, amiben sokat segít az is, ha odafigyelsz az igényeire és a későbbiekben is ügyelsz rá, hogy napközben eleget pihenhessen, ne legyen túl sok az inger és ne pörögjön túl, valamint kialakuljon a megfelelő esti rutin, ami segít a kicsinek az elalvás előtti ellazulásban.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

32 Comments

  • David

    2019. február 23. szombat

    Kedves Ágnes!
    A mi kislányunk nem tud este aludni , este 7-8 óra korul eszik de utána hiába próbálnánk altatni nem sikerül. Azon gondolkodtunk hogy esetleg kevesebbet tud szopizni!
    11 kor lenne az etetés de szopizik és kiköpi ezt csinálja egy pár alkalommal és csak olyan hajnali 3 körül tud elaludni kézbe sajnos nem szeret lenni.

    • David

      2019. február 23. szombat

      A kislanyunk 1 Hetes azóta vannak ezek a tapasztalatok mióta hazajöttek a korhazbol!
      A reggeli orakba szinten így fent van és szopizik de nem alszik el és sirdogal !

    • Vida Ágnes

      2019. február 25. hétfő

      Még nagyon picike a kislányotok és nem teljesen érzékeli mikor van a nappal és mikor az éjszaka, ezért van fent ilyen sokszor. Szopizzon igény szerint, amennyit csak lehet, mert az édesanyjával testközelben jobban érzi, mikor van a nappal és mikor az éjszaka, ez segít, hogy beálljon a belső „órája”. Emellett nappal soha ne hagyjátok 3 óránál hosszabban aludni és amikor evett, büfizett, de még nem alszik, mindig veletek legyen, ne a kiságyba tegyétek le, oda csak akkor kerüljön, amikor már alszik, ha ugyanis látja, érzékeli maga körül a jövés-menést, fényt, zajokat, abból megtanulja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka. Este ne akarjátok már 8 felé lefektetni, inkább csak 10-11 felé, így nagyobb rá az esély, hogy magától elkezd majd hosszabbakat aludni éjszaka.

  • Kati

    2018. október 11. csütörtök

    Kedves Ágnes.
    Kislányom most 13 hetes. Kb egy hónapja délután 4 órás szopi után már nem alszik az esti lefektetésig. Fél 6 és fél 7 között annyira üvölt, hogy lilul a feje. Sem kendőben, sem cicin nem nyugszik meg. Maximum az segít, ha testtel kifelé cipelve táncolunk vele. 7 körül lenyugszik, és jön a fektetési procedúra, ami zökkenőmentes. Kb fél-1 órán belül cicin el is alszik.
    Van, hogy 6 órát alszik (előfordult 8 óra is), van, hogy fél 12kor ébred.
    Mit tudnék tenni, hogy ez a késő délutáni üvöltés elmúljon?
    Köszönöm előre is

    • Vida Ágnes

      2018. november 10. szombat

      Ez átmeneti dolog, még nem tud mit kezdeni a fáradtsággal, de azt is tudja már, hogy jön majd a hosszú éjszakai alvás. Ez egyféle alkalmazkodási nehézség. Esetleg segíthet, ha 5-fél6 felé beiktatsz egy extra szopit, hogy ne legyen annyira fáradt estére, a cicin is pihen még egy kicsit.

  • Cili

    2018. május 01. kedd

    Kedves Ági! Kislányunk 11 hetes, egy hete tàpszert váltottunk ha-sra, mivel ekcèmàs lett. Nagyon nehezen fogadta el az ùj tàpszert, illetve nem tudom, ez-e a baj… a széklete zöld lett, folyós, büdös, de csak naponta, illetve kétnaponta egyszer van. Este mióta ùj tapszer van, hatalmas sìràssal megy csak az evès. Kb. egy óra, mire a vègère jutunk. Mar a cumisüveg làttàn visìtàsba kezd. Először hasfájàsra gyanakodtunk, de nem huzigàlja a làbait, nem feszeng, mint amikor a legelején ilyen problèmànk volt. Ugyanezt a tápszert viszont délután, délelőtt simán, egy hang nélkül megeszi. Ezelőtt az esti fektetés, fürdetés teljesen simán ment…7 órakor fürdünk, kb. 8 kor altatunk. Szerinted mi lehet a probléma?

  • Simon

    2018. január 19. péntek

    Kedves Ági!

    2 hetes kislányunknál tapasztaljuk, hogy az esti órákban, éjszakába belenyúlóan nem tud jól aludni, mert fáj a hasa. Némelyik éjszaka jobb, némelyik rosszabb. Eddig espumisant adtunk neki esti szopizás előtt, nem láttuk, hogy hatna. Mit javasolsz, mivel próbáljuk enyhíteni a hasgörcseit? Nagyon mohón, gyorsan szopik sok levegőt nyelve. A gyerekorvos az infacolt javasolta, még idáig nem próbáltuk ezt. Ha nem segít semmi, akkor vigyük el orvoshoz, vagy egyszerűen csak várjuk meg míg magától elmúlik az egész? A közel 2 éves fiam is csinálta ezt csecsemő korában, egész este ordított, de aztán – nemtudom már mikor – elmúlt.
    Az emésztés kezdeti nehézsége okozhatja a hasfájásokat? Van olyan szintű hasfájás, amikor már mindenképp orvoshoz kell vinni?

    Köszi
    Simon

  • Török-Deák Anett

    2018. január 08. hétfő

    Kedves Ágnes,

    Nagyon jó ez a cikk, azonban ugye azt írja, hogy ezeknek az esti sírásoknak kb 3-4 hónapos korra el kellene múlnia. A mi kicsink 4 és fél hónapos és már van napi rutin. mindig nagyjából ugyanakkor fürdünk, utána szopik és ezután kezdődik a kb 1 másfél órás -nekem- hiszti. A foga még nem látszik, hogy jönne és gondolom, hogy az nem csak este fájna neki. Ön szerint mi lehet ez? Elég nehezen alszik el… lehet hogy ez a baj? Hogy álmos, de nem akar aludni? Vagy mi lehet? Azt nem szeretném amit szoktak ajánlani, hogy hagyjam sírni, majd elalszik. Nem hiszem, hogy az jó lenne. Férjem szerint vigyem el orvoshoz, de mit monjak neki? Hogy sír a gyerek?!?!? Nem hiszem, hogy baja lenne, de egy szakértő véleményét nagyon szivesen meghallgatnám.
    Válaszát és az idejét előre is köszönöm! Tisztelettel, Anett.

    • Vida Ágnes

      2018. január 09. kedd

      Mikor ébred fel az utolsó délutáni alvásból? Az ilyen nehéz altatást ebben a korban gyakran az okozza, hogy te a megszokott időpontban szeretnéd lefektetni, ő viszont már tovább tud ébren lenni, mint eddig és nem tud még elaludni. Nagy átlagban 4-5 hónapos kor között estefelé már akár 4-5 órát is ébren tud lenni a baba anélkül, hogy nagyon elálmosodnak. Ha a fürdetést kicsit később kezdenéd (mondjuk 30 perccel, de a legjobb, ha kifigyeled, mikor álmosodik el a baba és akkor kezded), akkor rövidebb lenne a lefektetési huzavona.

  • Belus Kitti

    2017. november 04. szombat

    Kedves Ági!

    A kisfiam 6 hetes és valamiért küszködünk az esti lefekvéssel. Olvastam, hogy lehet hogy túlfárad? De mit tudok tenni? Van egy 5 éves nagy lányom is.
    Már a 3.tápszert vettem a védőnő javaslatára hátha estére fájdul meg tőle a hasa, de ez a tápszer eddig jó volt most meg megint nem. Mellette szoptatom is de ilyenkor a mellemre se tudom tenni, mert csak ordít. Alig lehet megnyugtatni.
    Átlagban fél7-7 körül fürdünk utána eszik, és utána ordít. De kaja után nem sokkal mindig van széklete is így nem gondolom, hogy az lehet a baj.9 óra mire végre el tudom altatni és megnyugszik.
    Mit tehetnék, hogy könnyítsek szegénykén?

    Előre is köszönöm válaszát!

    Kitti

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Ez a tipikus 6 hetes kori kólikás hasfájás. Amit a kicsi nappal megeszik, mostanra terheli meg igazán az emésztőrendszerét, azért sír. Hasfájás elleni szerekkel lehet próbálkozni ellene, tapasztalataim szerint ebben a korban a Gripe Water a leghatékonyabb.

  • Máté

    2017. október 17. kedd

    Kedves Ági!

    Megvettük a könyvedet (BabaStart Tanfolyam), de sajnos nem találtunk benne megoldást a helyzetünkre.
    Kisfiunk négy hónapos és elég jól kialakult a napirendje, rövidebb napközbeni és egy hosszú éjszakai alvási időszakokkal. Alapvetően elégedettek lehetnénk a napirenddel, de egy probléma van: az éjszakai alvás minden nap éjszaka 2 óra körül kezdődik. Ezután kb. délelőtt 11-ig alszik (két etetés között kb. 11-12 óra telik el). Napközben átlagosan 3 óránként éhezik meg (néha 2, néha 4 óránként), és 30-90 perceket alszik. Összesen öt-hatszor eszik és 13-14 órát alszik egy nap.
    Az esti program 17:30-18:00 körül kezdődik etetéssel, a következő etetés 20-21 körül, és még egy 23-00 körül. Fürdetés az etetésektől függően 20-22 között valamikor. Az etetések között 30-90(-120) perceket alszik, de az egyik ilyen alvás ki szokott maradni.
    Néha még alszik rövidet (20-30 perc) 23-00 óra környékén, de ezt többször kihagyja. Végül 2 (nagy ritkán 1) óra körül alszik el. Napközben és este teljesen egyedül alszik, segítség nélkül, babakocsiban, játszószőnyegen, vagy akár a kiságyban. De az éjszakai alvás nehezen megy neki, nyűgös, ideges.

    Talán érdekes: vegyesen eszik, kisebb rész szopik, vagy lefejt tejet eszik, nagyobb részben tápszert kap. Soha nem fájt a hasa, ritkán nyűgös, csak akkor szokott sírni, ha éhes.

    Mit javasolsz, hogyan tudnánk az egész napot előrébb hozni, hogy 2 helyett mondjuk 22-kor kezdődjön az éjszakai alvás?
    Ha valami információra még szükség lenne, szívesen megírom.

    Előre is köszönöm!
    Máté

    • Vida Ágnes

      2017. október 21. szombat

      Úgy lehet az egész napot előrébb hozni, hogy reggel fél órával hamarabb ébreszted és az egész napi programot fél órával korábbra hozod, ezt csináljátok 4-5 napon át, amíg magától hozzá nem szokik. Ha ez már magától megy, akkor lehet megint 30 perccel korábban elkezdeni ébresztgetni és megint fél órával korábbra tolni az egész programot. Ismét 4-5 napot kell várni, amíg már magától is felkel reggel korábban. És így tovább 30 percenként haladva, amíg el nem éritek az ideális időpontot.

      • Máté

        2017. október 22. vasárnap

        Köszönöm a választ!

        Hasonlót már próbáltunk, de a tapasztalat az, hogy napközben „behozza” a korábbi ébredésből adódó alváslemaradást. Lehet, hogy nem voltunk elég kitartóak és hosszabb távon működnie kell?

        Ha nem teszünk semmit, akkor várható, hogy később magától (pontosabban a környezet hatására) átáll egy másik ritmusra?

  • Kissné Tóth Terézia

    2017. szeptember 30. szombat

    Kedves Ági!

    Két kérdéssel fordulok önhöz. Az egyik hogy a 8 hetes kisfiam napközben nagyon jól elvan aludni viszont elég keveset alszik. Estére viszont nagyon elfárad alig bírja nyitva tartani a szemét, viszont elaltatni sem tudom. Az esti rutin nálunk fél8 -8 között fürdés majd vacsi utána alvás. Rendszerint a vacsi alatt be is alszik annyira fáradt. Bár a cikk alapján már értem hogy miért csinálja ezt.

    A másik problémám, hogy kezdi átaludni az éjszakákat emiatt reggel össze vissza kel és így az etetések is össze vissza vannek. Ezzel még nincs is semmi probláma. De hogyan oldjam meg hogy az esti rutin kijöjjön. Tápszeresek vagyunk, és azt ugye nem lehet igény szerint adni. Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2017. október 21. szombat

      A tápszert is lehet igény szerint adni, nem szükséges órára adni. Egyébként nem kell erőltetni, hogy minden órára pontosan történjen. Ha reggel később kel, akkor később kezdődik a nap. A dolgok sorrendje ugyanaz, a szokásos időközönként fog megéhezni és este is akkor fog elaludni, amikor álmos. Itt is írtam a napirendről, ez is segíthet megérteni a dolgot:

  • Szilvia

    2017. szeptember 20. szerda

    Kedves Ági!
    Elnézést, hogy ide írom a kérdésem, de a cikkhez amit olvastam, már nem lehet kérdést írni.
    Olvastam a járás segítős bejegyzésed. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni .
    Kisfiam két hét múlva 1 éves. Ügyesen feláll lépdel az ágy és a bútorok mentén, de mikor ezt megunja egyfolytában sír, hogy sétáltassam ( én nem szoktam, apuka és a család többi tagja pedig bedől neki….) néztem a járássegítőt, de én siettetni nem akarom, hogy menjen, egyszerűen neki szeretnék könnyíteni valahogy. Mi a véleménye, mennyire káros a járássegítő?
    Előre is köszönöm válaszát, és meg egyszer elnézést hogy ide írtam ezt a kérdést!
    Szilvia

    • Vida Ági

      2017. szeptember 20. szerda

      Nyugodtan használhattok járássegítőt, mert ezek úgy vannak kitalálva, hogy a kicsi tolja őket, tehát egyenletesen támaszkodik rájuk, ezért fejlesztik az egyensúlyérzéket.

  • Chiarina

    2017. szeptember 15. péntek

    Kedves Ágnes! Kisfiam 10 hetes, kb. 2 hete ajánlotta háziorvosunk pótlásként a tápszert, mivel nem volt elég az anyatej a picinek. A cumisüveg után nem akar mellből enni. Többször próbáltam különböző időszakokban, de hatalmas sírás kerekedik belőle.
    Feladhatom a szoptatást, vagy próbálkozzak még? Meddig?
    Válaszodra várva, köszönettel.

    • Vida Ágnes

      2017. október 21. szombat

      Ez az ún. cumizavar. Azért nem eszik ciciből, mert onnan nehezebb kiszívni a tejet, míg a cumisüvegből csak úgy folyik. Próbáld meg pár napig kizárólag ciciből etetni, félóránként-óránként kínáld meg, amíg vissza nem talál hozzá. A pótlást addig csőrös pohárból, kiskanállal vagy a Medela Szoptanít készülékkel adni (patikában kapható), ez segíthet, hogy visszataláljon a megfelelő szopizási technikára.

  • Mariann

    2017. szeptember 07. csütörtök

    Kedves Ági,

    3 hetes a kisbabánk és az elmúlt szűk egy hétbe szinte minden este felpörög és iszonyúan sír, nem tudjuk megnyugtatni, nem tud elaludni csak szopizni akar. Először az este 6 és 9 közötti pihenést hagyta, éges maradt szopizás után. Következő napokban hosszabb lett szopizás este 6 után, de így sem nyugodott meg és láttam rajta, hogy fáradt. Az elmúlt három estén már annyira sírt szegénykém, hogy még szopizás közben is ordított.
    A napirendünk amúgy szépen alakul, este 9 körül van egy nagy esti szopizás, úgy fél 11 körül elalszik és 2-3 között kel fel ismét, majd 5-fél7 között. Ezután ismét szépen elalszik az esetek nagy többségében, majd késő reggel / kora délelőtt (úgy 9-10 körül) van egy szopizás, majd 12-13 körül és utána általában sétálunk egyet. Amire hazaérünk, 3-4 között, már nagyon éhes, simán szopizik 1 órát is, ekkor tájt ér haza apa is és az elmúlt napokban innentől már nem volt hajlandó pihenni. 5-ig, fél6-ig eszik, utána próbáltam vele játszani egy picit majd amikor a fülét gyürkészte és ásított, akkor letettem a bölcsőbe, de velünk volt a nappaliban (volt hogy betettem a szobájába a bölcsőjével együtt, de akkor is sírás volt, hogy velünk akar lenni), elaluldni nem hajlandó, kb. 20-25 percet bír és utána ismét sírás, jelzések, hogy éhes.. Tegnap ebben a 20-25 percben elkezdtük hozzászoktatni a kenguruhoz, hátha az segíti ellazítani, eddig kevés sikerrel. Tegnap 6 után ismét szopiztunk (szóval így kb. 50-60 percet volt fent az etetés után, viszont 2 órát a szopizás megkezdésétől számítva, amikor ugye felébredt a séta után), egészen fél8-ig szopizott, ami ha belegondolunk délután 4-től egy 30 perces kihagyással elég megterhelő volt a mellemnek 🙁 6 után bevonultam vele a szobácskájába, besötétítettünk, halkan beszéltem hozzá, de csak szopizni akart és ahogy abbahagyta, azonnal elkezdett sírni. Fél 8-kor már annyira rángatta magát, sírt, hogy a cicin is üvöltés volt, ekkor levettem, tisztába tettem, apa sétálgatott vele a lakásban, én addig elmentem fürdeni, hogy picit megnyugodjak. Ez ment egészen fél 9-ig, amikor megfürdettük, attól egy pár percre ellazult majd bekentük a testét olajjal és elkezdődött az esti etetés, megnyugodott, a cicin elaludt és éjjel 3-ig aludt. Utána 6-kor kelt ismét enni.
    Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit csinálunk rosszul vagy mi lehet az oka az esti felpörgésnek és most már ez elkezdődött délután négykor 🙁

    Ha lenne valami jó tipp, tanács, azt nagyon megköszönném

    Üdvözlettel
    Mariann

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Semmit nem csináltok rosszul, egyszerűen csak arról van szó, hogy már megtanulta a babád, mikor van az este és ilyenkor tovább szeretne ébren lenni, mert már tudja, hogy jön majd a hosszú alvás, azonban még éretlen az idegrendszere és nem tud ébren lenni ilyen sokáig. A legjobb megoldás ilyenkor gyakran megszoptatni, akár félóránként is cicire teheted, így a baba is jóllakik, a tejmennyiség is megnő és a nyűgösködés is elmarad. Olyan gond is lehet, hogy ekkorra emészti meg, amit napközben megevett és fáj a pocak, ezért segít, ha etetés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert, valamint, ha azt tapasztalod, hogy a lábát felfelé húzza, erőlködik, nyom, de nem sikerül pukiznia, kakilnia, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít beindítani a bélmozgásokat és oldani a hasfájást.

  • Majoré Nóra

    2017. augusztus 29. kedd

    Kedves Ágnes!
    Nagyon kérem segítsen. Tanácstalan vagyok a 6 hetes babámat illetően. Nagyon hasfájós a picim. Minden „csodaszert” kipróbáltunk már. A napokban már az ügyeletet is megjártuk vele mert olyan kínja van szegénynek,hogy azt leírni nem tudom. Csak anyatejesek vagyunk,de van,hogy már a cicir sem fogadja el. Jelenleg a lactaz comfortot és tejsűrítőt javasoltak,de ez utóbbi sajnos úgy tűnik nekünk nem vált be mert azóta problémák vannak a kakával. Napközben is előfordúl,hogy szenved,de az esték azok igazi rémálmok. Délután apával lemennek babkocsizni amit imád a pici és amikor fölérnel onnantól kezdődik. Már ájulás közeli állapotnál tartunk. A mi gyerekorvosunk szabadságon és már tanácstalan vagyok,hogy mi segíthetne mert az ügyeletes orvos és a helyettes véleménye merőben eltér egymástól 🙁 kérem segítsen. Görcsös rohamokban tör rá és nem segít a tornáztatás és egyéb praktika sem. Már nagyon ki vagyok készülve,hogy szegény így szenved és félek,hogy nehogy a tejem is elmenjen tőle. Ön mit tanácsolna?
    Várom válaszát!
    Üdvözlettel: Nóra

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Próbálj meg minden etetés előtt egy kiskanál Gripe Watert adni neki, ez enyhíti az éretlen emésztőrendszerből fakadó gondokat. Valamint érdemes megnézni, te mit eszel, ami miatt esetleg fájhat a pocakja (pl. 1-2 napra hagyd el a tejet, tejtermékeket teljesen és nézd meg, van-e hatása, ha ez nem hoz változást, próbáld meg elhagyni a fűszeres, sós ételeket, felvágottakat, illetve a puffasztó ételeket, gyógyteákat, kávét és egyenként mindent, ami esetleg gondot okozhat (nálam pl. a paradicsom és a házi sonka okozott hasfájást a babánál)

  • Andrea

    2017. augusztus 23. szerda

    Kedves Ágnes!

    Kérem segítsen én már nem tudom mit csináljak!
    1 éves kislányom van és a mai napig nagy problémat jelentenek az esti pukik. Sírva ébred sokszor kell segíteni neki. Nagyon sajnálom Őt és nem tudom mit tegyek. Tápszeres baba sajnos csak 1.5hónapig tudtam szoptatni és elment a tejem hiába tettem meg mindent hogy ne történjen ez meg. A hozzátáplálás hol jobb hol rosszabb viszont szívesen és egyre sűrűbben kostólgat. Én már utolsó lehetőségént tej allergiárra gondoltam,de a védőnő nem tartja indokoltnak.(Külföldön élünk) Hasfájós baba volt .
    Mit tegyek? Mi lehet a baj?
    Előre is köszönöm válaszát ! Andrea

    • Vida Ágnes

      2017. augusztus 28. hétfő

      Érdemes kipróbálni másfajta tápszert, pl. hipoallergént, ha tejérzékenység, akkor ez segíteni fog.

  • Emi

    2017. augusztus 21. hétfő

    Kedves Àgi!
    10 napos a kisbabám és eddig 2-3 esetet leszámítva, igény szerint szoptattam. Sajnos laposak a mellbimbóim, ami mostanra azt eredményezte, hogy annyira kisebesedtek, hogy nem tudok belőlük szoptatni, mert belehalok a fájdalomba. Védőnő azt javasolta fejjem a tejet, amig meggyógyulnak, de elképzelni sem tudom, hogy fogom a kisbabámat megnyugtatni?! Az rendben, hogy jól fog lakni, de eddig, minden jelzésére megszoptattam… Kérlek segíts! Előre is köszönöm!

  • Zsuzsa

    2017. augusztus 20. vasárnap

    Kedves Ági!
    Teljesen ötlettelen vagyok az esti alvással kapcsolatban.
    Emma kb 4,5 hónapos (1 hónappal előbb született). Az első 3 hónapban hasfájós volt, de már egy ideje inkább csak a szelek bántják. Viszont hozzászokott hogy sokat van kézben és sokszor alszik rajtunk (de mindig próbáltam áttenni A babakocsiba v A kiságyba). Vegyesen eszik (anyatej-táp, az utolsó 2 kaja csak táp) A napjaink nagyjából ugyanúgy telnek már egy ideje 1x v 2x alszik napközben 2-3 órát, és 1x v 2x csak fél – 1 órát. 18-20 óra között fürdetünk (attól függ hogy jön ki az etetés v az alvás), utána visszavesszük a hangerőt és a fényeket. Játszunk még egy kicsit, tornáztatjuk, etetjük ha úgy jön ki az etetés. Ilyenkor szeret nézelődni is, kifelé fordítva cipeljük. Mikor látjuk h kezd álmos lenni (megváltozik a tekintete, vörösödik a szeme) gyorsan megcsinálom az áltató vacsit 130-160ml, amit a sötét szobájába (max az éjjeli fény szűrődik be az ajtón) megeszik és közben teljesen bealszik. Utána büfiztetem, 10-15 percet sétálunk. Teljesen kóma, lóg mint egy zsák krumpli. Mikor beteszem a kiságyba (hason alszik), kipattannak a szemei, és elkezdi kinyomni magát, egyre éberebb lesz, ha nem vesszük ki sírásig stuffolja magát (utána nehéz lenyugtatni). Ha kivettük magyaráz, nézelődik, ha lefektetjük a saját ágyunkba, paskoljuk a fenekét magyaráz és fogdos minket. Fél órát- órát csinálja ezt úgy h nem fárad. Végül minimum 2 óra múlva eljut arra a szintre, h további 60-100ml-el el lehet altatni. Tehát általában 23 óra előtt nem alszik el, sőt van hogy éjfélig csúszunk. Nem tudom hogy tudnám rábírni az alvásra (hisz első esti kajánál már kóma volt), és hogy mennyire rossz az neki, h íllyen sokáig fent van annak ellenére hogy álmos volt?
    Lehet valamit rosszul csinálunk? Vagy törődjünk bele hogy 11-12 előtt nem alszik? Ne próbáljam meg leszedálni a táppal csak simán tegyem be az ágyába aludni?

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Érdemes az esti rutint úgy alakítani, hogy előbb van a gyengébb fénynél a játék és csak után jön a fürdés és rögtön fürdés után az etetés, ez sokkal inkább segít ellazulni a babának. Ha azt látod, hogy általában csak fél10 felé kezd el álmosodni, akkor a fürdetés elég, ha csak 9 körül van, mert ha túl hosszú a rutin, akkor attól csak még inkább felélénkül a baba.

  • Rácz-Barati Renáta

    2017. augusztus 17. csütörtök

    Kedves Vida Ágnes
    Tanácsra volna szükségem. 7 hetes a kisfiunk, és az éjszakáink elég katasztrófálisak. Nap közben sokat van ébren, de korának megfelelően alszik is, és 3-3,5 óránként kéri a tápit (sajnos tejem egyáltalán nem volt). Este fél 8 kor fürdés aztán vacsi és többnyire szépen el is alszik 9 körül. Éjjel fél 1 körül felébred, de akkor tápi nélkül vissza tudom altatni és alszik tovább a kiságyában. Fél 2-2 körül ébred és akkor kéri a kajcsit. Eszik, büfizik és közben rajtam bealszik. Majd innentől jön a fekete leves. Bár ő alszik, ha leteszem a kiságyba ( vagy bárhová- már az adamó hintát is próbáltuk) akkor elkezd nyögni, nyöszörögni amivel szisztematikusan felkelti saját magát. Ha viszont felemelem akkor a mellkasomon azonnal alszik tovább.
    Ezzel csak az a baj hogy én így gyakorlatilag éjféltől nem alszom és ez már hetek óta tart.
    Éjjel 2-kor 120ml tápszert kapott eddig. Ma hajnalban próbáltam, hogy nem adok neki csak 60ml-t, mert az a megfigyelésem, hogy az evés után vannak a problémák, mintha diszkonfort érzése lenne a jóllakottságtól. A kevesebb tápszernél viszont követelte a többit…sírt és kapálózott, amíg meg nem kapta a megszokott adagot.
    Egyébként mivel nyári baba, aki a kánikulába született, születése óta kap vizet a tápszer mellé. Etetések között megkínálom neki és igny szerint iszik amennyi jól esik neki.
    Kérdésem az volna, hogy mit tegyünk, hogy a hajnali evés után nyugodtan vissza tudjon aludni, ne nyögjön és kapálózzon egészen hajnal 5-6 óráig, amikor is jön a következő etetés.
    Illetve hogy megoldás lehet e, ha az estei és az éjszakai etetésnél a tápszert roiboss teába keverjük bele. Még nem mertünk neki ilyen teát adni, mert nem tudjuk ilyen korban adható e?
    Előre is nagyon köszönöm segítő válaszàt
    Renáta

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Ebben a korban a babák még éhesek éjjel. Ha étel nélkül visszaaltatod, akkor hamarosan újra felkel, mert még mindig éhes. Etesd meg éjjel 1-kor is, így jóllakik és vissza tud aludni. Az is elképzelhető, hogy pont emiatt az időhúzás miatt mohóbban eszik éjjel és több levegőt nyel, ezért nem tud visszaaludni, tehát ez meg is oldja majd a pocakfájás problémát. De ha mégsem, akkor lehet, hogy pukiznia kéne ilyenkor, csak mivel még éretlen az emésztőrendszere nem tud. Segíthet, ha az esti és éjszakai etetések előtt adsz neki egy kiskanál Gripe Watert, ez oldja a hasfájást és segít pukizni is (az Infacol és a többi hasfájás ellni szer, erre a gondra nem megoldás!) Rooibos teát nem javaslok, mert ez nem alvási gond, hanem etetési.

  • Bodor Blanka

    2017. augusztus 14. hétfő

    Kedves Ági!

    A mi kislányunk 12 hetes lesz pénteken 5180g most és 2900 g-al született. Kb 10 hetes kora óta eszik fel 8 körül (tápszeres) azután csak hajnalban 5-6 körül szól,hogy éhes 140 ml-t eszik. Felszokott ébredni 3 körül is,de akkor vissza altatja magát.Nem kevés ez ? Nem kellene többször ébrednie?

    Válaszát előre is köszönöm !