Hogyan ne használd a felvesz-letesz módszert?

2 éve, amióta létezik a blog és a Kismamablog Alvásambulancia oldal, újra és újra felmerül a kérdés, érdemes-e a felvesz-letesz módszert alkalmazni, valamint mikor érdemes, ezért most összefoglalom, mikor lehet és mikor nem lehet használni ezt a módszert a baba altatására.

Hogyan ne használd a felvesz-letesz módszert?A felvesz-letesz módszer lényege, hogy a baba megtanuljon magától elaludni. Önmagában ez nem csodamódszer, tehát az, hogy néha csinálod, vagy egyszer kipróbáltad még nem vezet eredményre, csak a következetes alkalmazása. A lényeg itt az, hogy a baba, akit korábban segítséggel (ringatva, hordozva, ölben, babakocsiban, cicin stb.) altattál el, megtanuljon önállóan a saját ágyában elaludni, illetve, ha felébred visszaaludni.

Mielőtt azonban ezt megtanítanád neki, meg kell bizonyosodnod róla, hogy az alvászavarok oka valóban az, hogy nem tud önállóan aludni, tehát először meg kell tenned minden annak érdekében, hogy megszünjenek azok az okok, amik miatt a baba felébred (pl. fogzás, éhség stb.). Ha már mindent megtettél ezek ellen és még mindig megvannak az alvászavarok (éjjel 3 óránál gyakrabban felkel, nappal nem tud elaludni, holott fáradt), akkor alkalmazhatod ezt a módszert, ami a következőképpen néz ki:

Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

Mikor ne használd?

1) Ha nappali alvásból felriadt Ilyenkor hiába teszed újra vissza, csak még hangosabban sír, ettől nem nyugszik meg. Ismered azt az érzést, amikor éjjel felriadsz, és fáj a fejed, szédelegsz? Amikor ő felriad az alvásból még fáradtan, akkor ugyanezt érzi. Ilyenkor jobb, ha felveszed, dédelgeted, megnyugtatod, vagy lefekteted a nagyágyra és melléfeküdve próbálod visszaaltatni, ha úgy gondolod még álmos.

2) AlkalmilagEz nem altatási módszer, tehát alkalmilag nem használható, hogy ha máshogy nem megy, akkor talán majd így elalszik a baba. Ha úgy gondolod, hogy azért nehéz az altatás, mert nem tud egyedül elaludni a baba, akkor bevezetheted a módszert, de következetesen, minden egyes altatásnál ezt használd, hogy megtanulja, hogyan kell elaludni. Ha néha kiságyba, néha babakocsiban, néha az autóban alszik, akkor nehezebben fog menni az önálló alvásra szoktatás.

3) Ha még túl kicsi A Suttogó szerzője Tracy Hogg a módszert csak 3 hónapos kortól javasolja. Egészen kicsi, néhány hetes babáknál egyáltalán nem szabad alkalmazni, náluk nincs szó „rossz szokásról”, ha ők sírnak, akkor segíteni kell nekik. Fél éves kor előtt, ha már kizártad a zavaró tényezőket, nem fogzik, nem éhes, nem fáj a hasa stb., vagy kezelted őket, akkor meg lehet tanítani a babát egyedül elaludni, ez azonban nem azt jelenti, hogy hagyd sírni, sem azt, hogy mostantól leteszed a kiságyba és mindig minden segítség nélkül aludni fog. A babának kell idő az ellazuláshoz is, ezt neked kell megteremtened neki: lefekvés előtt dédelgesd, ringasd, majd ha már félálomban van, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, simogasd a hátát, susogj neki, amíg el nem alszik.

4) Ha már túl nagy 1 éves kor után már csak nehezen alkalmazható a felvesz-letesz módszer. Próbálkozni még lehet vele másfél éves korig, de számolnod kell vele, hogy ilyenkor már nagyon makacs a gyermek és ragaszkodik a szokásaihoz, ezért akár 2 órás huzavona is kialakulhat az altatásból az első napokban. Ha jól emlékszem, a Tracy Hogg által leírt esettanulmányban a 14 hónapos kislányt egy éjszaka alatt 100-nál többször kellett kivenni és visszatenni az ágyba első alkalommal, tehát ez ebben a korban már csak erős idegzetűeknek ajánlott.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

66 Comments

Comment navigation

  • dr Hajdú Nóra

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 9 hónapos. Kb 2 hónapja kezdődtek az éjjeli alvásproblémái. Kezdetben a fogzás miatt, de ezt már sikerült hatékonyan kezelni. Pár hete azonban csak nagy nyűglődések árán alszik el este, pedig látszik, hogy fáradt. Éjjel kb 3 óránként felkel, és néha 1 óráig tart, míg vissza tudom altatni. Külön szobában alszik, éjjeli fénynél. Eddig könnyen elaludt a tápszeres üvegen, és csak egyszer kelt fel éjjel, akkor is kb 20 perc alatt megette a tápszerét. Most este fél 8-kor fürdetem, 8-kor a családdal kap egy kis főzeléket kenyérrel, 9-kor kezdem adni neki a tápszert, kb 1,5-2 dl után, nagy harcok árán el tudom ringatni. Megébred 11 körül, de ekkor elég csak megsimogatni. 1 óra körül viszont megint eszik kb 2 dl-t, ekkor már nehezebben alszik vissza. 4 körül megint ébred, eszik, sír vagy teljesen éberen elkezd játszani. 6-7 között megint ébred, kicsit eszik, majd mellettem alszik még kb 2 órát. Mivel 29 hetes terhes vagyok, kb 2 hete szokott le teljesen a ciciről. A leszoktatás kb 3 hónap alatt történt, teljesen az ő kedve szerint. Egyébként 7 hónaposan állt fel először kapaszkodva, mostanra már villámgyorsan mászik, és alig kapaszkodva lépeget. Nagyon aktív, érdeklődő, jókedvű kisbaba. Tudom, ez is sokat számít, hogy mennyi ingert kell egyszerre feldolgoznia, és neki bizony sokat.Kérlek, segíts, mivel tudnám rávenni, hogy többet aludjon éjszaka, és könnyebben aludjon el. Ha minden így marad, amikor megérkezik a kistesó, azt hiszem, zombivá válok 🙂 Köszönöm!

    Válasz: A mostani problémáitokat feltehetőleg a szeparációs szorongás okozhatja. Most szokott le a ciciről, jön a kistestvér, ráadásul egyébként is ebben a korban szokott erősödni a szeparációs szorongás, ezért van az, hogy amikor megébred téged keres és amikor magad mellé veszed, akkor vissza is alszik. Segíthet, ha este pár napig Apa fekteti le és néhány napig ő megy be hozzá éjszaka is, ezzel megtanulja, hogy éjjel anya nem tud jönni, de azért mégis kap egy kis éjszakai gondoskodást, tehát nem hagyjátok magára, viszont ez azt szokta kiváltani, hogy végül inkább magától visszaalszik, mert úgyse anya jön át, amikor megébred.

  • gabi

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági,

    napközbeni alvással kapcsolatban is van egy kérdésem a 13 hónapos kislányommal kapcsolatban. viszonylag későn (7 és 8 között, van, hogy 8 után) kel, ezért nem olyan régóta már nem láttam értelmét a délelőtti alvásnak, mert csak dél után aludt el séta közben, babakocsiban. utána du. 4-kor aludt el újra, és este f7-kor (!) úgy kellett felébreszteni vacsorázni, későn, 10 körül tudtuk lefektetni. inkább siettünk haza a játszótérről ebédelni, és jobb napokon bírta akár 2-ig is, de általában 1-kor „elájult”. ennek ellenére csak 1-másfél órát aludt, utána már csak este. ugyanakkor azóta sokkal nyűgösebb volt napközben, karba kívánkozott, nehezebben evett, ami nekem azt mutatja, hogy azért mégis szükség lenne még vmennyi nappali alvásra. hogyan lehet átvészelni ezt az átmeneti időszakot? válaszodat köszönöm előre is.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Próbáld meg, hogy akkor alszik el dél körül, amikor már nagyon álmos, késő délután pedig sétáljatok egy rövidet, hogy még egy fél órát tudjon aludni a babakocsiban, vagy ha szopizik, akkor ilyenkor szopizzon egy kicsit, ez is segít neki egy kicsit lepihenni.

Comment navigation