A rutin lényege nem a rutin maga

El kell oszlatnom egy félreértést az elalvás-előtti rutinnal kapcsolatban, amire mindig fény derül, amikor az esti elalvási szokásokról kérdeznek az anyukák. Az elalvás előtti esti rutin lényege nem csak az, hogy minden nap ugyanúgy történjen, hanem van valami más is, ami ennél még fontosabb.

 A rutin lényege nem a rutin magaMégpedig az, hogy a kicsinek segítsen az ébrenlét és az alvás közti átmenetben. Az alvás tanult folyamat. Gondoljuk csak végig, mi felnőttek hogyan alszunk el? Este pihenünk, tévézünk egyet, aztán fürdés, utána olvasgatunk egy kicsit, amitől jól elálmosodunk – valami ehhez hasonló szokott lenni.

A babáknál és a gyerekeknél is kell ez a fajta hangulati rávezetés, ami segít lelassulni, ellazulni elalvás előtt. Ha gyorsan kapkodva lecsutakolod a kádban, aztán leteszed az ágyba, nehogy lekésd az esti sorozatot, akkor jó esélyed van rá, hogy az aktuális rész megnézése helyett a gyerkőc altatásával fog eltelni az estéd.

Rohanás helyett inkább szánj rá minden este 1 órát, és segíts neki fokozatosan eljutni az ellazulás állapotába: kényelmesen vacsorázzatok meg együtt, utána jöhet a fürdés a kádban, összebújva meseolvasás a nagyágyon, a kicsi lekapcsolhatja a lámpát, utána iszik egy korty vizet, megkapja a maciját, a cumiját, jóéjtpuszi és alvás (nyilván nem az a lényeg, hogy pont ezek a lépések legyenek, hanem az, hogy minden nap ugyanaz legyen a rutin és hogy segítsen neki ellazulni, kikapcsolni a külső ingereket).

A gyerekek mindenre nyitottak, már 3 hónapos kortól kezdve minden zajra, fényre odafigyelnek, csak úgy isszák magukba az információkat. Neked az a feladatod, hogy segíts neki kikapcsolni ezeket a külső ingereket és befelé figyelni. Erre a szokásrendszerre, rutinra a nappali alvásoknál épp annyira szükség van, mint az esti elalvásnál, ezért szánj rá bőven időt. Ilyenkor már ne kergetőzzetek, ne csiklandozd, ne hagyd, hogy megint felpörgött állapotba kerüljön, hanem szép lassan lassuljatok le közösen. Ha a rutinotok támogatja a lelassulást, az ellazulást, akkor rengeteg időt megtakaríthatsz, amit egyébként órákig való ringatással töltenél el (a ringatás, járkálás, szopizás stb. ugyanúgy az ellazulásban segít a kicsinek)

Még mindig nem alszik? Nézd meg mit tanácsol a szakértő: katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Körös Tünde

    2010. szeptember 13. hétfő

    Kedves Ági!
    Szeretném megkérdezni, hogy a délelőtti, délutáni alváshoz hogyan tudom ráhangolni a 9 hónapos kislányomat?
    A délelőtti tulajdonképpen egy sétás alvás babakocsival, ott nincs semmi „gond”. De a délutáni nagy nehézségek árán megy: mese, sírás, ringatás, tótágasállásban haladás, gőgicsélés, éneklés, sírás…
    Segítséged, tanácsaid előre is köszönöm!
    Üdvözlettel
    Tünde

    Válasz: Először is: az altatás előtt legalább teljen el 4 ébren töltött óra, így biztosan elég álmos lesz. Utána pedig találj ki egy ellazító rutint,amit minden nap ugyanúgy csináltok: közöd redőnylehúzás, ringatás, félálomban leteszed a kiságyba, simogatod a hátát, amíg el nem alszik. És ezt következetesen minden nap ugyanúgy csináld, ne változtass rajta. Ha ezt teszed, akkor napról napra egyre jobb lesz a helyzet, mert megtanulja, hogy ilyenkor alvás következik és ő is gyorsabban alszik majd el.

  • Ági

    2010. augusztus 16. hétfő

    Szia,
    csak lazán tartozik ide, de talán érdemes feltennem.
    A babám 13 hónapos, és épp a napokban volt egy nagy elvi vitám az apjával, hogy érdemes-e neki lefekvés előtt olvasni.
    Ez egy elvi vita volt. Az apja igazi könyvmoly, a ponyvától a legnehezebb irodalomig mindent fal, minden helyzetben olvas, tehát nem arról van szó hogy ne akarná az olvasásra szoktatni. De azt mondja, hogy amikor este már ellazult, akkor nem szükséges újabb információkkal bombázni az agyát, újra felpörgetni, ijesztgetni (tudjuk, még a legszelidebb mesékben is van konfliktus, jönnek a sárkányok, stb.)

    Nekem gyerekkoromból – és az összes filmből – a fürdő-mese-jóéjtpuszi menetrend tűnik természetesnek.

    Egyébként az esti rutinhoz nem „hiányzik” az olvasás, de bele tudnánk illeszteni. Nemrég szoktunk le a szopiról. Vacsi együtt vagy ő egyedül, esetleg Sinlac. Aztán fürdés, játékkal, majd egy cumisüveg műtej a nagy ágyban (egy szobában alszunk). Ennek a végére elbágyad, néha elalszik, de gyakran felébred mikor bejön apa a jóéjt puszira és imára, akkor nagyokat mosolyog, de nem pörög fel, békésen, különösebb rásegités nélkül elalszik (de addig ott vagyok nála).

    Szóval – este meséljek vagy ne?

    Köszönöm!

    Válasz: Nyugodtan meséljél neki ennyi idősen, ez egy nagyon jó szokás és pár hónap múlva már ő fogja kérni, kiválasztja a könyvet stb.

  • ifjúanyu

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!

    Sok jó tanácsot olvastam már az oldaladon, sokat segített amit a babaaltatásról, alvásról írtál, most viszont kicsit elbizonytalanodtam a kisfiam altatásával kapcsolatban.

    Ő 1 éves, és a testvére decemberi érkezése miatt most hagytuk abba végleg a szoptatást kb. 1 hete hagytuk el az utolsó esti szopit is, lecseréltük tápszerre. Előtte fokozatosan 2-3 hetente hagytuk el a szopikat, viszonylag gond nélkül.

    Az altatási módját is most változtattuk meg, szintén kb. másfél hete.

    A gondom az elalvás előtti szertartással van. Nálunk az este eddig mindig úgy zajlott, hogy az elalvás előtti utolsó órát mindig az apjával töltötte, ő játszott vele, aztán megfürdette, és odahozta hozzám szopizni.Ez konkrétan a főzelékes vacsora után úgy kezdődött mindig, hogy az etetőszékből már az apja vette ki és velem csak futólag, vagy egyáltalán nem találkozott ezután az elalvás előtti szopiig. Imádták egymást, jókat játszottak együtt, fürödni is nagyon szeretett a kisfiam az apjával.

    Az altatási módszerünk úgy nézett ki egészen az utóbbi 1,5 hétig, hogy ott maradtam a szopi után a kisfiam ágyánál és énekeltem, simogattam amíg el nem aludt, aztán jöttem ki onnan úgy, hogy már aludt. Most viszont átszoktattam arra kb. 1,5 hete, hogy rövid éneklés és simogatás után nem maradok bent a szobában, hanem kijövök és becsukom az ajtót. Ezt úgy oldottam meg, hogy fokozatosan növeltem az időket, amíg visszamentem hozzá megnyugtatni, ha sírt. Ennek az lett az eredménye, hogy most több-kevesebb sírással, de már tudomásul veszi és lefekszik az ágyába, elalszik, ezzel nincs is akkora gond szerintem.

    A problémám viszont az, hogy amióta az elalvási módszert megváltoztattuk, a kisfiam ahogy az apja átveszi tőlem, hogy az esti lefektetést csinálja, azonnal ordítani kezd egészen addig, amíg vissza nem kerül hozzám. Eddig a fürdést is nagyon szerette, jókat játszottak az apjával, most viszont, végig sír.

    Hogyan tudnék szerinted ezen segíteni?
    Nem szeretném, hogy az a napi összesen 1 óra idő, amit együtt tudnak tölteni az apjával ordítással teljen.

    Nap közben végig velem van, sétálunk, játszunk, mit csináljak máshogyan?
    Nagyon köszönöm a válaszodat!
    üdv.
    Iza

    Válasz: Az a baj, hogy most hirtelen sok mindent változtattál, és ezért már tudja, hogy amikor Apához kerül, utána jön az a sok hercehurca. Mi lenne, ha az Apával töltött időt vacsora elé tennétek, vacsi után pedig közösen hármasban játszanátok, ezzel az új szokással megtörnétek a megszokott rutint.

  • Edina

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos. Napirendünk szépen kialakult, este 8kor már alszik, ezt szokta meg, 6 óra után ébred, ejjel 1x szopizik 2 óra felé, és legtöbb esetben fél órán belül alszik.
    Reggeli ébredés után viszont szinte mindig nyügös, álmos, szemét dörzsöli. A délelötti alvásig (9-től – 10, 10.30-ig) cipelteti magát, járkálunk a lakásban.
    Nem piheni ki magát éjszaka? 10 óra éjszakai alvása magvan, mégis fáradt.
    Szobájában alszok, egyből észrevenném, ha többször lenne fennt.
    Mi lehet a gond, mitől lehet ennyire fáradt?

    Válasz: Lehet, hogy kicsit vashiányos, ebben a korban gyakran előfordul, mert a magzati vasraktárak 6 hónapos korra kiürülnek.

  • Kriszta

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon sok jó tanácsot kaptam már tőled, és úgy látom még fordulok hozzád párszor, amíg a pici lánykám nagyobbacska lesz. 8 és fél hós. 8 hónap betöltése előtt 1 héttel megmutatott mindent nekünk a felülést, a mászást, a felállást. Mindenben belekapaszkodik és feláll, egyre báátrabban mászik a lakásba is. Jó kis napirendünk volt, illetve az azért meg van. Magától aludt el 4 hós kora óta, azelőtt altattam másfél órát is minden este, de az éjszakát két hós kora óta átalussza. Most minden megváltozot. Meg van az esti fürdés, a játék, az esti tápi, szeretgetés, teszem az ágyba, és keservesen sír, hacsak elindulok a kiságytól. Eleinte annyira ledöbbentem, hogy hirtelen nem is tudtam mi történik. Nos ezt azóta másfél óráig, hanem kettő órán keresztül csináljuk, hogy próbálom neki a kis lámpát hagyni, hogy eljátszon, kiveszem ölelgetem, bekapcsolom a nappali altatós zenét, az esti fürdős-lazulós zenét. Semmi se jó. állok a kiságy felett, és amíg bírja les, hogy ott vagyok-e. Ha előbb kiosonnék mint elaludt, üvölt, mintha félne, vagy ott hagynám, vagy nem is értem.Már mesét is olvasok neki, tetszik neki, magyaráz , feláll, de eszébe sincs aludni. Ha kiveszem a kezembe se jó, mert ficereg, szerintem nem kényelmes neki már az. A csúcs, hogy éjjel is 1-2-3-szor vísítva ébred, áll a kiságyba és ahogy lefekvésnél, ugyanaz a cirkusz lett a visszaaltatás. Plusz, reggel is már legjobb esetbe 6-kor fent van, vísítva, és fáradtan. nappal sem tud már magától elaludni, meg változtatott is a napi szokáson. Van, hogy délelőtt nem akar aludni, de ebédelni nem tud, mert olyan fáradt, akkor elalszik, max.1órát, és ilyenkor 5 után alszik még egyet, ami szerintem késő. Azelőtt már könnyen elaludt, nevetve ébredt, most minden megváltozott. Erre még jön az is, hogy lesz egy költözésünk augusztusba, amitől már előre félek, aztán egy újabb költözés szeptember végén, mert sajnos nem sikerül megoldani egy költözéssel. Bármi jó tanácsot, vagy kis megnyugtatást szívesen veszek, mert nagyon aggódom.

    Köszönöm

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Abraham Erika

    2010. március 25. csütörtök

    Szia Agi!!
    A kisfiam 7 hetes es az ejszakai alvassal nincs problema. A nappali alvassal lenne kerdesem. Napkozben eleg sokat a kis hintaszekebe teszem pihizni es eleg sokat kell
    hintaztatnom hogy ne sirjon es vegul elalszik. A kerdes vegyek neki egy hintat (ami automatikus) vagy a szokassal lesz itt a problema? A valaszt elore is koszonom!!

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

    Ne szoktasd a hintához, mert ezeket csak 9 kilóig lehet használni, az pedig nagyon hamar eljön majd, utána hogyan fogod altatni, ha már megszokta a hintát?!

  • Szvetek Ivett

    2010. március 04. csütörtök

    Szia Ági,

    az én kislányom szombaton lesz 5 hónapos. szerencsémre 7 hetes korától átalussza az éjszakát és az esti altatással nincs is semmi gond! fürdés után van az utolsó etetés, még ébren beteszem a kiságyba és kb. 5-10 perc múlva már alszik is magától. viszont a napközbeni altatások egyre nehezebben mennek. tegnap már csak tejcivel ment, de ezt megelőzte egy másfél órás hiszti. most elringattam, de úgy már teljesen lehetetlen elaltatni, mint régen, hogy beteszem a kiságyba és kész… fogzás is közbe játszik, mert nyáladzik és állandóan az ökle a szájában van, valamint napközben is nyűgös. néha adok neki camomilla 15ch-t, de nem tudom, hogy vajon ez jó-e neki, mert a leírás nem pontosan illik rá. régebben napközben is olyan szépen elaludt magától vagy egy pici simogatás kellett neki és máris aludt. a kérdésem az lenne, hogy a fogzás után vissza tudjuk állítani a nyugodt altatásokat? vagy ez végkép elront most mindent:( remélem az esti altatásra nem lesz hatással. egyébként alul látszik 2 kis fehér pötty, de még nem törte át az ínyét, akkor még a neheze hátra van, ugye?!

    köszönöm válaszod,
    üdvözlettel,
    Szvétek Ivett

    Válasz: A baba nappali alvása folyamatosan változik, egyre ritkább és egyre kevesebb lesz. Ebben a korban sok baba már áttér a kétszeri nappali alvásra és előtte 3 órát vannak ébren. Próbáld meg, hogy legalább 3 óra ébrenlét után fekteted le. Csináld azt, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    Ha néha adod a homeopátiás szert, akkor semmi hatása nincsen. Adjad folyamatosan, naponta 3×5 golyót. Ha már látszik a két fehér pötty, akkor pár napon belül áttörnek majd a fogacskák.

  • Hajni

    2009. november 22. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisbabánk Léna, 4,5 hónapaos, szépen kialakult a napi rutin. 4 óránként 5ször szopizik. Napközben nincs gond az altatással, szopival.
    Este 1/4 8 körül fürdik, közben gagyorászunk, játszunk, szorakoztatjuk. Nagyon tetszik neki. Fürcsi után a pelekázón is játszunk, tornázunk, de amikor már a hálózsák kerül rá, sír. Ekkor lekapcsoljuk a villanyt, csak egy sókristály lámpa világít, és szopizik. Kb 5 perc után, testét megfeszíti, ellöki magát, és sikító hangot ad ki. Töbszöri próbálkozásra se fogadja el azt a mellet, ezután átszoktam rakni a másikra, ahol még kb 10 percet eszik. (napközben elég neki egy mell) Eddig meg is nyugodott, elaludt. De egy pár napja, 10 perc után ugyanazt csinálja, mint a másik mellen. Rakosgatom egyikről a másikra de nem nyugszik. Persze azért szopi közben töbször szokott vállon büfizni, de ott is sír, és löki el magát. Csak úgy nyugodott meg, hogy magamhoz szorítottam, benyomtam a cumit és símogattam. Ezután kb 15 perc mulva elaludt. Éjszaka általában 3-4 körül kel előszőr.
    Miért csinálhatja ezt, hogy tudnám jobban megnyugtatni? Arra gondoltunk, hogy még pöröghet, de 15 perc szopi után is? Tudom, hogy ez nem olyan nagy dolog, másoknak sokkal nagyobb problémájuk is van. De ez az esti nyüglődés engem lelkileg nagyon megvisel. Gondolom a picimet is! Válaszod előre is köszönöm! Hajni

    Válasz: Ezt hívják szopisztrájknak. Valószznűleg az is belejátszik, hogy tudja, megtanulta, hogy ilyenkor már az alvás jön és ezt jelzi ilyen módon. Lehet, hogy már nagyon fáradt ilyenkorra és ezért nem akar már igazán szopizni. Esetleg megpróbálhatod, hogy fürdés előtt eteted, majd fürdés, aztán dédelgetés és lefekvés szopi nélkül. Elsőre talán nem fog könnyen menni, de 3-4 napig érdemes próbálkozni vele, ez segíthet.

  • Hajni

    2009. október 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányunk 3 és fél hónapos. Kialakult napirendünk van, 7-kor kel, ezután 3 óránként eszik.
    Napközben 2-3alkalommal alszik. Kb. ugyanakkor van séta és játékidő. Este fél nyolc körül fürdés, szopi, alvás. Éjszaka általába egyszer ébred, 3-kor.
    Ez eddig jól bevált, már megszokta gyermekünk is.
    Kérdésem a következő:
    Az őraátállítás után, hogy szoktassam át, vagy egyáltalán kell-e? Érdemes-e megbolygatni?
    Ha igen, hogyan?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Nem kell megbolygatni, átáll magától is. Tartsátok a megszokott rendet és egy pár nap után magától átáll.

  • Reni

    2009. október 13. kedd

    Szia Ági!

    Nagyon hasznos a cikk, csak nem tudom, hogy pontosan hogyan is tudnám kivitelezni az esti közös lenyugvást, ugyanis nagyon hamar álmos lesz a 6,5 hós kislányunk..
    Reggelente elég hamar, fél 6 körül kel (éjjel is kb 2-3x), gondolom ezért lesz este hamar álmos.. Nappal 3x alszik, délelőtt fél 9 körül és 1 körül kb másfél órát, és még a délutáni séta közben is kb fél órát 5 körül a kendőmben.. Ezt már próbáltuk kihagyni, hátha jobban alszik, de csak rontott a dolgokon..
    Szóval a délutáni séta kb 4től van, és alvás után 6 körül jövünk haza. Ekkor már általában nyűgös.. Volt már, hogy hamarabb hazajöttünk, s cici, fürcsi, alvás.. de a fürdés utni törölköést már nagyon nehezen viseli.. szeretném masszírozni is, de már az is inkább reggel van, mert fürcsi után már csak a szopi kell neki, és kb 10 percen belül alszik is..
    Tehát akkor szerinted mit tegyünk? Jöjjünk haza már 5 körül? de akkor nem alszik délután.. 5 kor aért mégse fürdethetem meg.. Ja, és mostanában már áttértünk a zuhanyzásra, mert nem tudtuk betenni a kiskádba, annyira sírt, mikor bedugtuk a kis lábát.. 🙁
    Köszi a tanácsot, Reni

    Válasz: Mivel ő korán kel, ezért lesz este hamar álmos, hiszen nappal már 12 órát volt fent (persze közben aludt is, de az nappali alvás volt). Semmiképpen ne hagyjátok még el az utolsó alvást, az majd magától fog elmaradni, ahogy a másik két alvás egyre későbbre kerül. Annyit tudsz tenni, hogy a nappali alvásokat 10 perccel később kezditek meg minden nap 3-4 napig, így a teljes napirend eltolódik néhány nap alatt ennyivel. Aztán megint 10 perccel odébbtolod, megint vársz 3-4 napot, míg hozzászokik, és így tovább. Ezzel elérhetitek, hogy fél 6 helyett fél 7 körül keljen reggel és később feküdjön este.

  • Gyöngyili

    2009. október 07. szerda

    Ja, a lényeg….mindent ugyanúgy tenni mint azelőtt. Újra helyre áll a rend:)

  • Gyöngyili

    2009. október 07. szerda

    Sziasztok!

    Nálunk is megtörtént az elszakadási szorongás…. Sajna nálunk sokáig tartott. Nem tudom mikor ért véget, egyszer csak elmaradt. De az biztos, hogy 1-2 hónap is lehetett. A pici lányom mindig szívszaggató bömbölésbe kezdett, ha a konyhába, fürdőbe stb. mentem. Ha nem látott, már úgy sírt, mintha életveszélyben lenne. Hiába szeretgettem meg, magyaráztam nyugodtan nincs semmi gond, rögtön itt leszek… hasztalan. Az alvásoknál különösen nehéz dolgom volt, mert ez idő alatt szoktam elvégezni 1 csomó dolgot pl. mosogatás. A szorongási időszakban vele kellett lenni, délután és este is, csak akkor aludt el. Aztán egyszer visszaállt minden a régi kerékvágásba:)

  • Csilla

    2009. szeptember 03. csütörtök

    Kedves Ági,

    szerintem is jó dolog a rutin, és eddig azt gondoltam, hogy nálunk bevált.. .de persze azért van a rutin, hogy legyen mitől eltérni. 13 hónapos a lányom, 2 hónapos korától átalussza az éjszakát, és altatni sem kellett, szokásos esti rituálék után ágyba, éneklés, szép álmokat, és már aludt is. mostanság viszont kezdenek a dolgok megváltozni. nem tudom mitől, de a szokásos rutin után leteszem az ágyba, jó éjszakát kívánok, és kilépnék az ajtón mint mindig, de ekkor olyan ordításba kezd, hogy hanyatt homlok rohanok vissza. és ez bármennyiszer így megy, az egyetlen megoldás, hogy bent maradok a szobájában (nem is kell énekelni, vagy csinálni semmit, csak ott ülni csendben), és megvárom míg elalszik, majd kilopódzom. sajnos újabban hajnali kettő felé is felriad, nagyon sír, ahogy bemegyek elhallgat, de ha újra kijönnék, kezdődik minden előlről. tanácstalan vagyok, mitől változott meg minden, és mit tudnék kezdeni. egyszerűen olyan érzésem van, hogy csak azt akarja, hogy ott legyek mellette… anyás lett hirtelen. lehetséges ez? és mégis hogyan lehetne visszatérni a normális rendhez?
    köszönöm válaszod

    Válasz: Szinte minden 13-14 hónapos eljátssza ezt, valószínűleg a szeparációs szorongással és a járástanulással kapcsolatos önállósággal van összefüggésben (gondolj bele, most hirtelen kitárult előtte a világ, mindenhova elmehet, mindent megszerezhet, ez izgalmas és ijesztő is egyben!). és általában 4-6 héten belül el is múlik. Addig legyél ott mellette.
    Az is segíthet, ha 3-4 napig este Apa fekteti le, és éjjel ő megy be hozzá, mert tőle könnyebb elválni. Általában néhány nap után már te is fektetheted, mert addigra elfelejti a korábbi szokását.

  • Szilvi

    2009. szeptember 03. csütörtök

    Sziasztok!

    Szerintem is nagyon fontos a minden napi rutint bevezetni a kicsinél. Kisfiam 11 hónapos és csecsemő kora óta minden este ugyan azt a lefekvési procedúrát folytatjuk. Este 7-kor fürdés, majd vacsora és legkésőbb 19:45-kor a saját ágyában van, majd esti mesét mondok neki és utána lámpa oltás.
    Még sosem kelt fel éjszaka és ezzel mindanyiunk éjszakáját megkönnyíti. Sokkal könnyebb reggel egy kipihent babával foglalkozni,mint egy fáradt és ingerült gyermekkel.