Altatás másként, Apa megoldja

 Altatás másként, Apa megoldjaAz egyik legjobb „trükk” alvásproblémáitok megoldására, ha bevetitek Apát. A legtöbb babánál beválik, hogy amikor éjszaka felébred, nem Te mész be hozzá, hanem Apa, megsimizi, ad egy kis vizet neki, visszateszi az ágyba. Ennek a módszernek számos előnye és csak minimális hátránya van, lássuk hát őket!

A módszer fő hátránya: Az apák általában dolgoznak, ezért fáradtak, megérdemlik az alvást. De, általában csak 1-2 alkalomról van szó, ugyanis a kicsi hamar megtanulja, hogy éjjel úgyis „csak” Apa jön be hozzám, ezért inkább magától visszaalszik. Az alvásgondjaitok, a sok felébredés néhány éjjel alatt megoldódhat!

Miért működik? Neked anyatej-szagod van, akármit is csinálsz. Még, ha nem is szoptatsz már, akkor is a kicsi érzi, hogy Anya ment be hozzá, akihez jó odabújni, jó lenne akár egész éjjel a kezében aludni. Egyébként is Anyával mindent meg lehet tenni, mert ő olyan aranyos. A gyerekek már 6-7 hónapos kortól anyán próbálgatják akaratukat. Biztosan észrevetted már, hogy neked mindig tovább hisztizik a gyerek, tőled mindig többet akar, nálad gyakrabban bepróbálkozik, mert tudja, hogy anya engedékenyebb, ővele mindent meg lehet tenni, amit Apa vagy a Nagymama nem engedne meg. Ez azért van, mert a baba a világot rajtad, az édesanyján keresztül ismeri meg, és minden új dolgot, először rajtad tesztel. Ha Te megveszed neki a csokit, amiért a boltban 100 decibellel visít, akkor talán majd Apa vagy a Nagymama is meg fogja.
Ha Te bemész hozzá éjszaka és megnyugtatod, esetleg még cicit is kap, akkor megnyugszik, hogy „működik a módszer” és a következő éjszaka is így fog tenni. Ha viszont Apa megy, akinek nincs cicije, és nem is mindent szokott megengedni, akkor máskor inkább visszaalszik maga, amikor felébred.

Hogyan csináljátok? Ha a baba még nincs féléves, akkor ne próbáljátok ki ezt a módszert, nagyon is elképzelhető, hogy még valóban szüksége van éjszaka az anyatejre. Ha még nincs féléves és tápszeres, akkor éjszaka bemehet hozzá Apa is.
Fél éves kor után, ha megkapta a fogzás elleni szert, nem náthás, nem beteg és mégis sokszor felkel, akkor kipróbálhatjátok. Mindig kapjon egy kis vizet, amikor Apa bemegy hozzá, nem fog rászokni, viszont ha szomjas lenne, akkor oltottátok a szomját.

Az apukák általában nem szokták tudni pontosan mit csináljanak a babával:

  • szóval először is vegye ki és itassa meg,
  • ha náthás, eldugult az orra, kenje be a hátát légzéskönnyítő balzsammal (ezt érdemes mindig a kiságy közelében tartani náthás időszakban),
  • utána kicsit ringassa, dédelgesse, hogy megnyugodjon, ellazuljon,
  • aztán tegye vissza az ágyba (ha cumizik, megkaphatja a cumiját).

Az esetek 80%-ában kb. 2 éjszaka után jelentősen javulni szokott a helyzet ezzel a módszerrel.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Zsuzsi

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nekem lenne 1-2kérdésem ezzel a módszerrel kapcsolatban!
    A mi kisfiúnk 10hónapos,csak egy egészen rövid időszaka volt,amikor jobban aludt éjszaka,de már hónapok óta katasztrofális a helyzet!Van hogy „csak” kétszer kel fel egy éjjel,olyankor akár 1-1,5órát is a szobájában kell maradnom,mert állandóan ellenőrzi,hogy ott vagyok-e még,vagy pedig többször,akár 6-7alkalommal is megébred,viszont ilyenkor csak be kell takargatnom,visszateszem a cumiját,és alszik is!Foga eddig négy van kint,ahogy látom jön az ötödik is,de mindegy,hogy fogzik-e éppen,vagy sem,akkor is ilyenek az éjszakáink!Amúgy fogzásra a viburcol kúpot használjuk,mást nem,mert amit ajánlottak (chamomilla 15ch,vagy 30ch),nem vált be,pedig állítólag az az alkati szere!Feláll,bútorok mellett kapaszkodva lépeget,olvastam hogy ez is okozhatja a nyugtalanságot,de ez mégis meddig tart?
    Az apás módszerrel kapcsolatban az lenne az egyik kérdésem,hogy mindenképp vízzel próbálja-e megitatni a párom,vagy szabad teával is?Ugyanis kisfiam nem szereti a vizet sajnos,egy-két korty után,amikor rájön,hogy nem tea van az üvegben,nem hajlandó többet inni!Vagy elég neki ennyi is a szomjoltáshoz?
    Aztán a másik kérdésem,hogy akkor is érdemes megpróbálnunk ezt a módszert,ha a párom csak két éjszakát tölt itthon egyhuzamban?Ugyanis a munkája miatt két éjszakát itthon alszik,egyet,vagy kettőt pedig a munkahelyén!2éjszaka alatt érhetünk el sikert ezzel a módszerrel?És ha nem változik a helyzet 2éjszaka után,akkor a következő itthon töltött 2éjszaka alatt megint próbálkozzunk?
    És lenne még egy kérdésem!Ha apa bemegy a gyerkőchöz éjszaka,lefekteti,egyből jöjjön ki a szobájából,vagy várjon amíg elalszik?
    Válaszodat előre is köszönöm:Zsuzsi!

    Válasz: Ez az egész rosszalvós dolog elég sokáig tarthat: hol a foga, hol a mozgásfejlődés miatt nem alszik, jó esetben 6-12 hónapos kor között van csak, utána rohamosan javulni kezd. Az apás módszer azért jó, mert a kicsi tudja, hogy apával másként kell viselkedni, elfogadja, hogy ővele nem lehet annyira akaratoskodni, ezért gyorsabban elalszik így a kicsi és könnyebben visszaalszik éjjel. Mivel ez már általában 1-2 próbálkozás után jelentős javulást hoz, így ha 2 napig tudjátok csak csinálni, akkor is eredményre vezet.