Az a csodálatos bölcső

A baba 9 hónapig az anyaméhben biztonságban van egy zárt, szűk helyen. Amikor megszületik, ijesztő számára a világ, a hatalmas tér körülötte (egyes pszichiáterek még a felnőttkori agorafóbiát is erre vezetik vissza). És akkor mi, a modern világ aktuális divattrendjére hallgatva kiságyba tesszük, ami csak a nevében kicsi, mert egyébként a babához képest elég nagy…

Az a csodálatos bölcsőMég a nagyobbik fiam születése előtt olvastam egy cikket arról, mennyire fontos a baba számára, hogy az első időkben szűk helyen aludjon. Nyilván az együttalvás erre tökéletes megoldás, de aki ezt nem szeretné, az a bölcsőben vagy mózeskosárban altatással kiválóan helyettesítheti a kiságyat az első pár hónapban.

A fiam is bölcsőben aludt 5 hónapos koráig. Kb. 3 hónapos volt, amikor először kipróbáltuk, mit szól a kiságyhoz, de nem aludt jól benne, ezért visszaköltözött a bölcsőbe, amit 5 hónaposan kinőtt. Viszont még ezután is jobban szeretett szűk helyen aludni, ezért az ágyába beletettük a szopipárnát (azt a hosszú henger alakút), így szűkebb volt benne a hely és íme: máris megint jól aludt! (egészen a fogzás kezdetéig, de ez már egy másik történet :))

Azóta több nyűgösen alvó baba szüleinek javasoltam a bölcső használatát és eddig még mindenkinél javulást hozott. Elsősorban akkor érdemes kipróbálni, ha még az elején vagytok, legfeljebb 4-5 hónapos a baba és kezdettől fogva rosszul alszik. Ha pedig még csak néhány hetes a kis rosszalvó, akkor mindenképpen javaslom.

Nagyon fontos, hogy nem elég egyszer kipróbálni és ha nem válik be, akkor másnap visszavitetni a bölcsőt, hanem egymás után huzamosabb ideig, több napig kell használni, hogy a kicsi hozzászokjon.

Ha még csak most vársz babát, akkor pedig érdemes már most beszerezni, kölcsönkérni egy bölcsőt vagy egy mózeskosarat és kezdetben legalább éjszakára abban altatni a babát, a hatása nem marad el 😉

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • petra

    2009. október 26. hétfő

    Szia!

    Szerinted melyik bölcső lenne a tuti, a függesztett bölcső, vagy a lengő bölcső?

    Köszönettel:
    Anita

    Válasz: Mindegy. Nekünk hagyományos volt. A ringatást nem is használtuk soha, olyan jókat aludtak benne anélkül is.

  • Pais-Horváth Péter

    2009. február 15. vasárnap

    Szia!
    Az első gyerekünk (kis-, illetve most már nagylány) gond nélkül aludt a kiságyában. A második, a kisfiú viszont gyakorlatilag szinte folyamatos ringató-lengő mozgást igényelt: ölben, autóban, hintába applikált bébihordóban, stb. A kiságya alá is készítettem egy rugalmas hinta-talpat. Bevált, mindemellett Gazsi fiam nem kis motivációt jelentett ahhoz, hogy a talpas kivitel után lengő bölcsőkkel is foglalkozzam. Ezek ugyanis nem csak kiegyensúlyozottabb (komótosabb) mozgást biztosítanak, de azt hiszem, tovább is biztonsággal maradhat bennük a gyerek. Említett Gazsi fiam egy évesen néha belemászik a nővérének készített függesztett játékbölcsőbe, és magabiztos boldogsággal hintázik benne.
    Amúgy köszönet a blogért, altatás-ügyben hasznosnak bizonyult!
    P.H.Péter

  • B.Szilvi

    2009. február 15. vasárnap

    Sziasztok!

    Mi a szülöi ágy mellé helyezhetö, hozzaerösíthetö babybay mellett döntöttünk és szuper jól müködik! A babám ott fekszik mellettem, bármikor megérinthetem, de mégis a saját ágyacskájában alszik. Lassan kinövi (hosszában, széltében), de az elsö 3 hónapot szépen kiszolgálta! 🙂

  • pgyoresz

    2009. február 09. hétfő

    Szia Ági!

    Nem közvetlen a bölcsővel kapcsolatban, de a kisággyal kapcsolatban kérdeznélek: mennyire fontos, hogy kókusz matracon aludjon a gyerkőc? Kisfiam most 10 hónapos. A születésekor vásárolt kókuszmatrac sajnos nagyon rossz minőségűnek bizonyult (a kókusz rostok kiszúrták a huzatot, már nem tudom lehúzni róla a huzatot, hogy kimossam, mert ragad), pedig nagyon körültekintően vásároltuk. Most le szeretném cserélni. Máshonnan fogok vásárolni, de nem tudom, hogy mennyire kellene ragaszkodnom a kókuszmatrachoz. Bármilyen ötletnek, javaslatnak nagyon örülnék!
    Sok sikert az oldaladhoz, naponta olvaslak, nagyon szeretem!

    Válasz: Nem muszáj kókuszmatracot venni. Bármilyen matrac megfelel, ami kellőképpen kemény. Amit nem szabad venni, az a rugós matrac még a szakértők is azt mondják, hogy akkor inkább egy kemény szivacsmatracot vegyünk (őszintén szólva mi is azt használunk, a kókuszt én azért nem vettem meg, mert az egyik ismerősöméknek anno az volt, hogy lebukizta a baba és nem tudták kitisztítani a rostok közül, mindig bebüdösödött… a szivacsot meg simán lesikálom a kádban, kiteszem száradni a teraszra és kész)