Alvós félreértések

Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani. A baba alvása, altatása tekintetében azonban ahány ház, annyira egyformák a szokások és a tévhitek. Mintha társadalmi közmegegyezés létezne arra vonatkozóan, ki szerint hogyan, mikor kéne aludnia a babának. Ezekből gyűjtöttem össze most a leggyakrabban előfordulóakat.

1. 8-kor kell fektetni

Ez a „kedvenc” félreértésem, ami rengeteg galibát okoz. Mert addig az rendben van, hogy ha 8-kor fekszik a baba, akkor apa és anya még együtt tud nyugodtan lenni este, csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogyan érkezik el ez az este 8 órás lefekvés. Fáradt már ilyenkor a baba? Eléggé fáradt ahhoz, hogy ágyba kerüljön? Beleillik ez egyébként a napirendjébe, a bioritmusába?

baba alvás, baba altatás, alvászavarVannak babák, akiknek esze ágában sincs ilyenkor elaludni – általában azért, mert még nem fáradtak. Egy 3 hónapos babának este kb. 2,5-3 órát kell ébrenlennie ahhoz, hogy kellőképpen fáradt legyen az elalváshoz, tehát ha azt szeretnéd, hogy 8-kor már aludjon a baba, akkor du. 5 után már ne aludjon. 1 éves korban ez lecsökken du. 2-3-ra, tehát ez az utolsó időpont, amikor fel kell kelnie a délutáni alvásból ahhoz, hogy este 8-kor gond nélkül le lehessen fektetni (persze lehetnek egyéni eltérések felfelé és lefelé is)

Vannak, akik elalszanak, de fél óra múlva felkelnek – ők általában azok a babák, akik reggel viszonylag későn kelnek (8-9 felé), ezért számukra az este 8-as alvás még nem az esti alvás, hanem az utolsó (általában 3.) nappali alvás. Gyakorlatilag el van tolódva a napirendjük, amit csak nehezen lehet úgy átállítani, hogy reggel korábban keljenek, este hamarabb feküdjenek, ugyanis ehhez nagyjából 3 órával kellene korábbra hangolni a kicsi bioritmusát – nem biztos, hogy megéri (hacsak nem még 6 hetes kor alatti újszülöttről van szó, akinél még nincs kialakulva teljesen az éjszakák-nappalok rendje)

Hozzáteszem, a 8 órai fektetés rengeteg egyéb galibát is okozhat, 6-12 hónapos kor között valamikor ugyanis a babák elkezdenek éjjel 10 órát aludni, azaz már reggel 6-kor felkelnek és érthető módon már nem szeretnének tovább aludni, az egész családot felkeltik. Az este 8-as fektetést még abban a korban találták ki és javasolták, amikor az óvoda, iskola, munkahely reggel 8-kor kezdődött, így nem volt probléma, ha reggel 6-kor már felkelt a kicsi. Csakhogy a mai szokásokhoz jobban passzol az este 9-10 közötti lefektetés, hiszen így a kicsi reggel 7 körül kel, és manapság az intézmények és a munkahelyek is inkább 9-kor kezdenek. Hozzáteszem, felesleges évekig csak azért fektetni 8-kor és kínlódni a hajnali ébredéssel csak amiatt, mert később óvodába, iskolába megy a gyerek, mert mire oviba megy, akkor már nagyobb lesz és néhány nap alatt átáll a korai kelésre.

2. „Ennyi idősen már át kéne aludnia az éjszakát”

Ez megkaphatod ismerősöktől, rokonoktól, védőnőtől, vagy kitalálhatod saját kútfőből is. De mennyi idősen és milyen hosszú éjszakát kéne átaludnia? A maximum, amit elvárhatsz tőle az az, hogy 5-6 órát egyben aludjon, és utána 3-4 óránként ébredjen enni 1 éves korig. Ezt követően általában még 1 hajnali ébredés meg szokott maradni másfél éves korig, főként anyatejes babáknál.

Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha 3 óránál gyakrabban ébred éjszaka, ilyenkor általában valami megzavarja az álmát (fogzás, intenzív idegrendszeri fejlődés, betegség, emésztési gondok stb.) és ezért ébred fel.

3. „Régebben átaludta az éjszakát, most miért nem tudja”

Vannak olyan jó babák, akik egy darabig jól alszanak éjszaka, de 1,5 éves korig bármikor számítani lehet arra, hogy ez a jó alvás hirtelen „elromlik”. Például azért, mert a baba megint megéhezik éjjel (a testsúlyával együtt ugyanis nő a tápanyagigénye is, tehát egyre többet kell ennie, nem tudom, ki volt az, aki kitalálta, hogy ha egyre ritkábban eszik napközben a baba és éjjel sem eszik, akkor a növekvő súlya mellett is jól tud lakni, amikor logikus, hogy egy 100 kilós embernek nagyobb az energiaigénye, mint egy 60 kilósnak, nyilván egy 9 kilós babának is több ennivalóra van szüksége, mint egy 5 kilósnak)

Előfordulhat, hogy hajnali 5 helyett már éjjel 2-kor megéhezik, vagy a korábbi 1 helyett kétszer eszik. Ilyenkor nem az a jó reakció, hogy „adok neki vizet, nehogy megszokja, hogy eszik”, hanem az, hogy megeteted, az előbbinek ugyanis az szokott lenni a folyománya, hogy idővel a baba óránként felsír, hátha kap enni, ha mégsem, akkor talán megtanulja, hogy nincs ennivaló és alszik tovább, de a súlygyarapodása csökkenhet, megállhat emiatt.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

274 Comments

  • Veronika

    2011. szeptember 26. hétfő

    Kedves Ági,
    Kisfiam 8 hónapos lesz egy hét múlva. 4 hónapos kora óta átaludta az éjszakát, vagyis egy kora reggeli szopizás után még 9-ig 9.30-ig aludt,viszont 2-3 hete elkezdett újra felébredni. 6 hónapos koráig csak szopizott, jelenleg 3szor eszik pépeset és reggel, este szopizik. Már 3 foga kijött és a felső ínyét elnézve hamarosan jön a többi is. Napközben persze mindent megrág, nyálzik, az utóbbi napokban már kicsípte az arcát a sok nyál. A fogzásra Chamomillát szedünk.
    Eddig a reggeli szopizás úgy 7, 7.30 körül szokott lenni és utána még visszaaludt. Most viszont van amikor már 3, 3.30 kor ébred és nem alszik vissza, csak ha szopizik. Igazából nem sír, csak „beszélget” és sikongat, próbálja felhívni magára a figyelmet. Ilyenkor megetetem és visszaalszik majd úgy 3-4 óra múlva újra ébred. Szerinted ez az éhség miatt lehet?
    Kipróbáltam azt is, hogy a második ébredésnél, ez úgy fél 7 körül van, ismét megetetem és visszateszem , de akkor már nem hajlandó önállóan elaludni. Ma már átvittem a szobánkba és persze mellettem elaludt, fél 10 körül ébredt. Szerinted ez az anyahiány miatt van?
    Az alvásával eddig minden rendben volt, önállóan elaludt az esti szopi után.

    Segítséged előre is köszönöm.
    Veronika

    • Vida Agi

      2011. szeptember 27. kedd

      1 éves korig előfordulhat, hogy az éhség miatt felébred megint a baba éjszaka, és az is normális, ha 1 éves korig mindig 3-4 óránként ébred, ennek mindig az éhség az oka.
      A ti ágyatokban azért alszik tovább, mert meleg kuckós, ott van anya, tehát jól és biztonságban érzi ott magát. Az éjszakai alvásigénye is csökkenhet, emiatt is kelhet reggel korábban, mint eddig.

      • Veronika

        2011. szeptember 27. kedd

        Kedves Ági,
        Nagyon köszönöm a gyors választ.
        Veronika

  • Monti

    2011. szeptember 20. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom már elmúlt 19 hónapos. Már hónapok óta 2-3 órát alszik délután. Ez eddig cumival történt. Kb. két hete el kezdtem leszoktatni a du-i alvás közbeni cumiról. Csodálkoztam is, hogy nem „reklamált” sokáig, a szennyeséből kihúzkodott ruhákkal ringatta magát álomba, de erre sem volt mindig szűkség. Egyre rövidebb idő kellett, hogy elaludjon cumi nélkül.(van alvós nyuszija is) Pár napja nem hajlandó aludni. Akár 1.5 óra is eltelik hogy elaludjon, de már volt hogy 2 óra… Ezek után persze nem alszik, csak egy órát. 🙁 A cumit nem szívesen adom neki vissza, ha már elkezdtem a leszoktatást. Mivel tudnám segíteni, hogy ne harc legyen belőle, aludjon is, és maradjak következetes(cumi leszoktatás)? Válaszodat előre is köszönöm: egy 5 hónapos várandós anyuka

    • Vida Agi

      2011. szeptember 26. hétfő

      Nagyon korán szoktattad le a cumiról, ha eddig ezzel altatta magát, 3 éves kor körül magától elhagyta volna ezt a szokását, most viszont a dackorszak közepén, amikor egyébként is nehezen „kapcsol ki” a kicsi, nehéz másra átszoktatni. A saját dolgodat is nehezíted ezzel, hiszen a testvér mellett nem lesz időd hosszasan altatni, neki pedig szemmel láthatóan már kialakult rituáléja volt erre.

      • Monti

        2011. október 13. csütörtök

        Kedves Ági!
        Köszönöm válaszodat!
        Azt tanácsolnád, hogy inkább adjam vissza neki a cumit? (Nagyon változó, hogy délután milyen hamar alszik el nélküle: valamikor 20 perc,valamikor…több; este még azzal alszik. Ki tudja, hogy meddig menne még ez így. :()
        Köszönöm!

        • Vida Agi

          2011. október 17. hétfő

          Ha még este azzal alszik, akkor felesleges elvenni tőle délután. Hidd el, ha eljön az ideje, magától is elhagyja majd, most viszont még ezzel nyugtatja meg magát, szüksége van rá.

          • Monti

            2011. október 21. péntek

            Köszönöm szépen!

  • Szilvi

    2011. szeptember 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 és fél hónapos!Az a problémám,hogy csak ölben vagy a babakocsiban hajlandó elaludni. Van,hogy 1 órán keresztül ölben kell rázogatni vagy babakocsiban tologatni. Amint megáll a babakocsi,már fel is sír. Ha ölben alszik el és beleteszem a kiságyába,akkor is max. 5 perc mulva fenn van és sír,amíg ujból ki nem veszem és „rázogatom”. Akkor visszaalszik,de megint csak addig,amíg bele nem teszem a kiságyába. Ez így megy kb. 4-5 alkalommal (alvásonként),amíg csak annyira el nem álmosodik,hogy nem veszi észre,hogy le lett téve. Próbáltam már azt,hogy a kiságyában simogatom a hátát,de nem ér semmit. Párom reggelente megy dolgozni,ezért nem hagyhatom,hogy éjjel állandóan sírjon a gyerek (ez nem jó senkinek), inkább beleteszem a babakocsiba és a szobában tologatom,amíg el nem alszik és utána benne is marad,mert ha kivenném belőle,akkor ujból felébredne és kezdődne minden elölről. Abban szeretném a tanácsodat kérni,hogy hogyan szoktassam bele a kiságyába levő alvásra? Ha beleteszem a kiságyba csak forog benne és a plüssjátékaival „beszélget”.Segítségedet előre is köszönöm!

    • melinda

      2011. szeptember 24. szombat

      Sziasztok!Nekem egy 2 es fel eves kisfiam van meg egy 7 honapos kislanyom.Elegge külömbözöek alvas szempontjabol meg eves szempontjabol is ,de azert nagyon hasonloak.Szerintem ez szoktatas kerdese…A kis fiam (elsö gyerekem)nagyon feltettem ,folyton ölben altattam el,ahogy felebredt rögtön ugrottam hozza….hat ezt nem szabad.Hagyni kell a babaknak idöt,egy kis siras meg nem art meg…A kis lanyommal megtanultam mindezt es vele mar sokkal könnyebb az elet ugym.Szoval minden uj kismamanak azt ajanlom hagyjanak idöt a kisbabjuknak,hogy felfedezze a kisagyat meg a körülötte levöä targyakat,jatekokat:).

  • Ancsi

    2011. augusztus 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos lesz, van már négy foga, és nagyon úgy tűnik készülőben vannak a következő fogacskák is. Lassan két hete nagyon rosszul alszik, de mindig hajnal 2és 5 óra között ébred, de legalább 6 alkalommal. Ebből egyzser szopizik, a többi csak fájdalmas sírdogálás, ilyenkor bekenem az ínét, de max félórára tud visszaaludni és kezdődik mindne előről. Mit tehetnék még. Próbáltuk a chamomillát, Viburcol-t Nurofent, de nem segítettek. Dologél, Dentinos csak ideig óráig hazsnál. Mit tehetnék még hogy egy kicsit nyugodtabbak legyenek az éjszakáink????

    Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm.
    Ancsi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág, szájába vesz, masszírozgatja az ínyét stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      • Ancsi

        2011. augusztus 17. szerda

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a gyors válaszát. A leírtak és atünetek alapján adtuk neki a chamomillát, de nem segített. Phytolacca 9CH erről mi a véleménye segíthet?? Az egyik simerősöm ajánlotta,hogy nekik bevált?? Fogzásra ven ez is,ugye??

        Köszönöm fáradozását
        Anikó

        • Vida Agi

          2011. augusztus 23. kedd

          A Phytolacca 9CH akkor jó, ha a kicsin azt látod, hogy az ínyét összeszorítja a fájdalom miatt. Ha a Chamomilla nem segített, akkor van még két szer, aminek hasonlóak az alkati jellemzői, de részben eltérnek: ha nagyon erősen, élesen sír, akkor a Cina az ő szere, ha inkább halkabban beletörődötten, akkor a Silicea.

  • Balazs Reka

    2011. július 20. szerda

    Szia Kedves Agi!
    Kisfiam 8 es fel honapos mar van 6 foga.5 honapos koraig ataludta az ejszakat azota sokszor felebred. nem esseg miatt mert este sokat eszik es napkozben pedig igazan ehes csak ugy 4 orankent lessz. ejjel ugy is van hogy ketorankent felebred. Arrol ne is beszeljek hogy csak cicin alszik el. Napkozben 10 tol 12 ig alszik cicin el es delutan 4 tol 5 ig ugyancsak cicin. nem tudom eldonteni hogy mi zavarja az alvasat. ejjel mikor felebred hamar visszaalszik cicin de ha be akarom tenni a kicsiagyba akkor protestal ketszer haromszor kiveszem beteszem es elalszik …csak olyan is van hogy fel ora mulva kezdjuk elorol. mikor nagyon faradt vagyok napkozben vele alszok..de ritkan. nem sikerul az apukas elaltatas sem sem a siras hagyas sem a melle bujas a nagy agyban sem a ringatas…csak a cici! kerem segitseged
    Koszonoim elore valaszod Reka

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Zsuzsó

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!

    A lányom 16 hetes. Egy hete hazautaztunk Erdélybe, az első napokban ugyanúgy aludt, ahogy otthon szokott, de az utóbbi két napban nem alszik éjszaka. Csak mellettem hajlandó elaludni, éjszaka többször felébred és szopizni akar. Napközben sem alszik csak 2-3 alkalommal 20 perceket. A napokban az étvágya is elment, nem tudom, hogy a meleg miatt van-e? De a megszokott 150-160 ml helyett, kb 100 ml eszik. Egész nap nyáladzik és rágcsálja az ujjait. De nem sírós, ugyanolyan mosolygós, mint eddig. Nem baj, hogy nappal sem és éjszaka sem alszik jól? Mitől lehet ez az éjszakai ébredés? Most már 2 napja csak mellettem hajlandó aludni és 4-5 alkalommal felkel és szopizni akar. Pedig már pár hetes kora óta átalussza az éjszakát. Este 10 órától reggel 4-5ig alszik, de van, hogy csak 7kor ébred. Mi történhetett?

    Köszönöm előre is a válaszodat.

    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ezt okozhatja a kánikula is, de nagyobb a valószínűsége, hogy növekedési ugrásról van szó, ezért éhes többször. Szoptasd gyakrabban nap közben, akár 1-2 óránként, ezzel megnő a tejmennyiség és éjszaka is kevesebbszer ébredhet majd.
      A nyálzás és az ujjrágás lehet a kezdődő fogzás jele is.

  • Judit

    2011. július 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Elolvastam a válaszait az itt feltett kérdésekre, de sajnos az én problémámra nem találtam választ.
    Kisfiam 10hós. Szopott 8hós koráig. Napközben már nem kellett neki de hajnalban igen. Ekkor magamhoz vettem az ágyba és szopizott, de pár korty után vissza is aludt, ámde előfordult többször hogy előbb én aludtam el 🙂 így ottragadt velem. Jelenleg úgy állunk, hogy hajnalban már nem adok neki cicit, viszont csak az ölemben alszik el este 9kor. Beteszem az ágyába és éjfél-3óra körül felkel, rájön hogy nem vagyok ott és úgy ordít, hogy még két utcával arrébb is hallják….
    szerintem megszokta a cicilés miatt a közelségemet és rám vágyik éjjel, amivel nincs is gond, de már annyira beszokott a nagy ágyba, hogy van, hogy csak ott alszik el és amint áttenném az övébe, felkel rá, ha nem is egyből, de 2-3óra múlva, pont akkor mikor én a legmélyebben alszom, így nincs sok erőm, ma éjjel is 50percen keresztül próbáltam a saját ágyában visszaaltatni, de csak ordított és ez már inkább hiszti volt, mert könny sehol, csak torka szakadtából üvölt. Hiába a cumi a víz, nem haasznál semmi, nem úgy mint régebben. Mit tegyek? Ha megébred vegyem ki és aludjon velem? Engem nem „zavar” de ebből kifolyólag napközben is úgy rám van kapva, hogy jó ha negyed órát eljátszik, s aztán felkiált, hogy ANA, ez vagyok én:) és jön(mászva) s megkeres.
    Nem szeretnék a lelkivilágában kárt tenni azzal, hogy nem elégítem ki az anya iránti vágyát, de ezzel nagyon- nagyon hozzám szokik.
    Kérem Ági, segítsen! Mi vehető normálisnak ilyenkor?

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Szerintem nem probléma, ha veletek alszik, vannak babák, akik ezt fokozottan igénylik, viszont ha melletted könnyen elalszik és jól alszik, akkor nincs miért változtatnod rajta. Idővel nagyfiú lesz és magától kiköltözik majd az ágyadból, hidd el lesz még olyan, hogy hiányozni fog, hogy már kiköltözött 🙂
      Nem emiatt keres téged nappal is, hanem azért, mert ez ennek az életkornak a velejárója, már rájött, hogy nem vagytok mindig együtt és néha megkeres téged.

      Ha viszont ez nagyon zavar téged, akkor beteheted az ágyába és kivárhatod, amíg megadja magát, ez az első pár napban sok hisztivel jár majd, de aztán egyre kevesebbel.

      • Judit

        2011. július 17. vasárnap

        köszönöm a válaszodat.

  • Kinga

    2011. június 28. kedd

    Kedves Ági!

    abban szeretném a segítségedet kérni, hogy kisfiam 6.5 hónapos tápszeres baba. a méretei igen nagyok 75 cm és 9,5 kg. eddig 22 órától 6.30-ig rendben aludt. az utóbbi időben az esti alvása 21-21.30-ra csúszott (ő hozta előre). rendben elalszik a kiságyában, de má 5 óra előtt ébred és sír. Mi lehet az oka? lehet, hogy éhes beba pro ha 1-es tápszert használunk. a foga zavarhatja hajnalban? Hogyan lehetne kihúzni. hogy ismételten legalább 6-ig aludjon? segítségedet előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. Teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Clara

    2011. június 23. csütörtök

    Kedves Ági!
    Két problémával, illetve kérdéssel fordulok hozzád:
    A kisfiam most 7 hónapos. Sajnos születésétől kezdve, sokat aludt babakocsiban, azaz napközben mindig,hogy a szemem előtt legyen, és ha felébred, akkor gyorsan visszatologassam.Csak az a baj, hogy ez még most is így van. Sokszor van úgy, hogy éjszaka felébred, és nem hajlandó vissza aludni a kiságyában, akkor az álmos szülő fogja, és berakja kocsijába, és eltologatja. Ott nincs semmi tiltakozás, reggel 8 óráig ott alszik. Ezzel kapcsolatos az egyik kérdésem, hogy erről hogyan szoktassam le a gyereket? Sehogy sem jó neki, próbálom kézben visszaaltatni, csak sír, és akkor nyugszik meg, ha berakom a kocsiba. Tudom, ezt nagyon elszúrtam még az elején, de első baba, és örültem, hogy így sokat alszik. Valójában nekem nincs ezzel bajom, nem esik nehezemre eltologatni, csak már én magamtól is szégyenlem, hogy ekkora gyerek nem bír átaludni egy éjszakát sem teljesen az ágyában.
    A másik kérdésem, hogy egy 7 hónapos, meddig akar éjszaka is enni?? A gyerekorvosom szerint már 3 hónapos korában le kellett volna szoktatnom az éjszakai szopiról. Ennek ellenére, van hogy még kétszer is csak azután hajlandó aludni, hogy megetettem. este 9-kor kap egy adag Sinlac-ot, amit ha mind megeszik, akkor fél 4 körül van az első enni akarás követelés,ha nem tudja mind megenni este a vacsiját, akkor már 1-2 óra között felébred enni, és utána 3 óra múlva ismét enne. Ez nem azt jelenti, hogy a köztes idő alatt alszik,nagyon sokat kell felkelni hozzá, mert sir, csak akkor elég a cumit vissza adni, vagy pár korty víz, és alszik tovább. De ha megetettem, és utána is felébred, és nem tudom vissza altatni, akkor jön a kocsi…
    Mit ajánlasz ezekre a problémákra? Hogyan legyek ura a helyzetnek?
    Köszönettel: Clara

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Egyáltalán nem kellett volna 3 hónaposan leszoktatni az éjszakai evésről, teljesen normális, ha 7 hónaposan még 2x eszik éjszaka.

      bben a korban sok minden zavarhatja a baba éjszakai nyugalmát:

      1. Hozzátáplálás kezdete Az új ételek néha emésztési zavarokat okoznak, pl. enyhe székrekedést vagy puffadást, ezen az édesköménytea segíthet, vagy ha ki tudod szűrni és elhagyni a zavaró ételt

      2. Fogzás A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      3. Mozgásfejlődés Az új mozgásformák megtanulása miatt rohamos fejlődésnek indulnak az izmok, ezért a baba az izomrángásra ébredhet fel, illetve rohamosan fejlődik az idegrendszer is a mozgással párhuzamosan, ez is megzavarhatja az álmát. Segíthet, ha egy takaróba becsavarva vagy hálózsákban altatod.

      Először azt kell megoldani, ami miatt nyugtalanul alszik éjjel (nálatok a leírásod alapján ez a fogzás lehet), ezután következhet az, hogy megtanítod a kiságyában el – és visszaaludni. Ilyenkor, amikor álmos kapjon cumit, fektesd le az ágyába, ha sír, simogasd, de ne vedd ki és ezt játsszátok addig, amíg fel nem adja és el nem alszik, segíthet az is, ha mindezt Apa csinálja végig, tőle gyorsabban elfogadja. Az első alkalommal viszont így is előfordulhat, hogy akár 1 órát is nyűglődik, mire elalszik.

  • Mariann

    2011. június 17. péntek

    Szia Ági !

    Ismét a segítséged szeretném kérni ! Kislányunk most 11 hónapos, 9 hónaposan kezdett el mászni és még az nap fel is állt ! Azóta is lelkesen lépeget bútorokban kapaszkodva és már legszívesebben szaladna főleg amikor gyerekek társaságában van ! A problémánk most az éjszakai felsírás…..leírom mit tapasztaltunk az elmúlt 2-3 hétben ! Kb. 10 hónapos koráig napi 2x aludt ,de mostanában a délutáni alvás kimarad ! 1x alszik napközben 11:00-14:00 ig Délután olyan 17:00 körül próbálom letenni aludni amikor fáradtnak látom, de még sem tud elaludni ! Majd estefelé amikor hűvösebb van lemegyünk sétálni, játszótérre, parkba ahol sok gyerek veszi körül, ölelgetik, puszilgatják és teljesen felpörgetik ! Mikor este vacsorára, fürdetésre hazajövünk már teljesen szét van csúszva, fürdés után nem alszik el a már megszokott időben hanem kínlódik, vergődik, annyi ereje sincs,hogy felálljon és veri a fejét a padlóba ! Azelőtt ilyet soha nem csinált ! Nagyon nehezen alszik el, előtte kitikkadásig sírja magát majd hajnalban minden kezdődik elölről ! Felsír,és képtelenség visszaaltatni ! Ha a kiságyban hagyom és próbálom megnyugtatni, babusgatni csak dobálja magát és ordít ! Ha kiveszem akkor a kezembe sem marad meg , kifeszíti magát , ha pedig leakarom ültetni a szőnyegre teljes erőből hátradobja magát és mintha hisztizne…nincs is magánál, a szemei becsukva ! Már azt sem tudjuk mit csináljunk vele !
    Arra gondoltunk talán túl sok inger éri , sok élmény ami éjszaka jön ki rajta ! Na és persze közrejátszik a fogzás, a meleg hisz nálunk a lakásban 29-30 fok van és a fáradtság…
    Tanácsodat várjuk ! Mit tegyünk ? Vajon mit rontottunk el ?

    Üdv.: Mariann

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ezt az okozza, hogy sok új élmény éri, minden érdekli és rohamosan fejlődik az idegrendszere is. Nappal elég az egyszeri alvás ebben a korban, ne akard a kettőt erőltetni. Este szánjatok bőven időt a vacsorára, fürdésre, ezek már ne legyenek mozgalmasak, inkább az ellazulást segítsék, ezután dédelgesd meg és fektesd le. Hajnalban, ha felébred és álmában sír, nem kell kivenni (vacsora előtt fél órával egy csésze Rooibos tea ezen segíthet), hanem csak akkor, ha tényleg fel is ébred, ilyenkor kapjon inni (ilyen melegben ezt muszáj) és lehetőleg ne öltöztesd fel nagyon éjjelre egy póló és a pelus elég. Ha nagyon nyűgös hajnalban, fektesd magad mellé és együtt aludjatok tovább.

  • Zsuzsa

    2011. április 18. hétfő

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 23 hónapos. Eddig délután kb. 4 órakor kelt fel a délutáni alvásból. Este még 7 óra körül elmegyünk egy sétakörútra, majd fél 9 felé kezdünk fürödni, aztán van még egy kis játék, magától megy az ágyba fél 10 felé, kéri a tejcsit, én mesélek neki és aztán szépen elalszik.
    Pár napja ez teljesen felborult, nálunk volt a férjem első házasságából született fia. Elment ő a szobába lefeküdni, de miután megitta a tejet felkelt és kiment a nappaliba. Negyed 12 kor aludt el, és reggel 7-kor már így is fenn volt, Ez azóta is így megy minden este, nem marad az ágyba, hanem felkel, pedig láthatóan nagyon álmos, de küzd az ellen, hogy elaludjon. Mit tegyek, hogy visszaálljon minden a régi kerékvágásba?
    Köszönöm!
    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Próbáld meg, hogy este ottmaradsz vele, ameddig el nem alszik, mesét olvasol neki stb.

  • Márti

    2011. április 09. szombat

    Szia Ági!8 hónapos kislányom,mostanában felébred éjszaka 2-3 körül,és egyszerűen lehetetlen visszaaltatni,2 óra hosszát játszik (mert már kivesszük a kiságyból,mert úgy ordít)utána elálmosodik alszik tovább.
    Este jól lakik,kenjük a fogát,kap estére kúpot.
    Ez megy 2-3 hete,előtte ha felkelt kapott egy kis vizet és aludtunk tovább.
    Mit rontok vagy rontottam el?
    Teljesen elvagyok keseredve.Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Ami ezt okozhatja:

      1. nappal túl sokat alszik (túl hosszan, vagy túl gyakran, ebben a korban általában már csak 2 nappali alvás szokott lenni, általában 30-90 percesek és két alvás között legalább 3-4 órát tud fentlenni a baba, ha ennél többet alszik, akkor az az éjszaka rovására mehet)

      2. este nem elég fáradt, amikor lefekszik
      (ebben a korban átlagosan 3-4 órát tudnak ébrenlenni a babák két alvás között, ha ennél hamarabb fekszik le, akkor nem elég fáradt még az elalváshoz)

      3. ha mostanában kezdett kúszni-mászni, akkor a nappali élmények miatt annyira éber és felpörgött lehet, hogy nem tud aludni, ezen segíthet a Mesélő Hold illóolaj, amit éjszakára a szobájában párologtathatsz.

      Segíthet az is, ha amikor felébred, magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább.

      • Márti

        2011. április 20. szerda

        Szia!Köszönöm a válaszod,nappal 2* alszik 1,másfél órát.Este már olyan álmos hogy megissza a tápszert és már a kezembe elalszik úgy rakom be az ágyba.Hiába veszem közénk,máris ül fel,és játszana.Mászni már 1hónapja mászik,azóta ül,és áll.
        Adtunk neki Viborcul kúpot azóta jobb,de ma is 5-kor már fenn volt.
        Már minden végig gondoltam 1000-szer és nem tudom mi lehet a probléma.

        • Vida Agi

          2011. május 07. szombat

          A leírásod alapján a 3. pont az igaz rá, azaz túlságosan éber, amit valószínűleg a fogzás is okoz, ezért hat nála a kúp. Segíthet az illóolaj is a problémán, hogy még tovább aludjon.

  • Torma Beáta

    2011. április 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    A fáradtságtól már teljesen ki vagyok merülve és idegileg is elég nehez viselem már a dolgokat! Kisfiam 5hónapos.Kb 1hónapja nagyon rosszul alszik éjjel.Gondolom,h a fogzás miatt,mert nagyon nyálzik és mindent megrág.Én már mindent kipróbáltam,nyaklánc,chamomilla,viburcol,dentinox.Néha adok neki nurofent.Igazából semmi nem segít.Olyan hajnali 1-2körül ébred és óránként kel fel.Adok neki teát,megsimizom,sőt van mikor közénk is veszem.Most az a legújabb szokása,h dobálja magát,és arra ébred meg.Ez is próbláma,h éjjel nagyon rosszul alszik,de nappal csak 30perceket.Látom rajta,h még álmos,de sehogy sem tudom vissza altatni.Próbáltam babakocsiba,levegőn,lakásba.De semmi.Kérlek segíts,hogy az ebéd utáni alvás több legyen mint 30perc és az éjszakai is kicsit jobb legyen!
    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

      Nappal: Ebben a korban a babák max. 3x alszanak napközben és 2 alvás között 2-3 órát tudnak ébrenlenni. Azért ébred fel olyan hamar, mert amikor lefekteted még nem igazán álmos. Az ébrenléti ciklus úgy néz ki, hogy amikor először az álmosság jeleit mutatja a baba, akkor még nem igazán álmos, ezt követően megint felélénkül, majd következik egy hosszabb álmos periódus, ez az, amikor már semmi nem jó neki, nem tud játszani, nyűgös stb. Ilyenkor kell lefektetni.
      A sírva ébredés másik oka, hogy kezdődik a fogzás időszaka. Az alvási ciklus úgy néz ki, hogy fél óra mélyalvás után 10 perc felszínes alvás jön, majd megint mélyalvás, Ha valami baja van a babának, akkor a felszínes alvás időszakában felriad rá (pl. zaj, erős fény, fogzási fájdalom, hasfájás stb.) Ha nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor már fogzik, ebben az esetben alkati hoemopátiás szerrel segíthetsz rajta, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erről bővebb leírást.

      Nagyon fontos, hogy a napirendje ugyanúgy alakuljon, neki még nincs időérzéke, ezért a napirend alapján tájékozódik a világban. Az evés mindig az alvás után következzen, majd büfi és játék, amíg el nem álmosodik, ha a sorrend felcserélődik, az őt is megzavarja.

  • Judit

    2011. április 07. csütörtök

    Szia Ági!
    Én is, mint mindenki más alvási gondokkal fordulnék hozzád. Az én kislányom 1 éves 3hónapos, anyatejes még mindig. Nos amit én elmondhatok az alvásunkról az az, hogy nagyon változó. Vagyis néhányszor előfordult, hogy egy két alkalommal költött csak fel éjszaka, ami viszont ennél sokkal gyakrabban fordul elő, hogy 1-2-2,5 óránként sir fel olyan is volt, hogy félóránként. Addig sir mig nem teszem cickóra, nem szopizik sokat…pár korty után már alszik is. Nem tudom ez mennyire normális esetleg mit tehetnék, hogy nyugodtabban tudjon pihenni és én is. Azt sem bánnám, ha már abba maradna a szopizás, bár nagyon sok helyen olvastam, hogy nem kell leszoktatással foglalkozni mert amikor ő ugy érzi saját maga hagyja abba a szopizást. Kérlek adj tanácsot mit kellene tennem…helyesen szeretnék cselekedni
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Ennek két oka lehet:

      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

  • SZ.Bea

    2011. április 07. csütörtök

    Hello!az en kisfiam 8es fel honapos kb 1 honapja nagyon nyugtalanul alszik ejjel,foga meg nincs lehet az a gond vagy csak nem eszik eleget?Elalvas elott mennyi idovel kapja az utolso etelt de meg raadasnak szopizik is es sokszor jartam ugy hogy kihanyta az osszeset.Nemtudom hogycsinaljam o megeszik este kb 60 80 ml bebi etelt plusz szopi tul sok lenne es azert sem alszik?koszi

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      A 60-80 ml bébiétel és utána a szopi nem lehet túl sok. Viszont mivel nincs foga, ezért ha nappal azt látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor valószínűleg ez lesz a gond.

  • Erika

    2011. április 01. péntek

    Kedves Ági!Tudom hogy nem ide tartozik ez a kérdés de már nem tudom kitöl kérjek tanácsot,a kislányom 7hónapos és még mindig bukik,voltunk hasi ultrahangon azt mondták minden ok majd elnövi,mégis mikor?még evés után 2 órával is visszajön neki(csak szopizik).Mit csinájak,mi lehet az oka,kérlek segits!Elöre is köszönöm.Szép napot.

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Nem kell aggódnod, legkésőbb másfél éves korra teljesen elmarad a bukás. Az oka az, hogy a babának még nem teljesen zárt a gyomorszája. A mozgásfejlődés miatt, amikor többet mozog, könnyebben bukik, főként, amíg elsősorban pépeket és anyatejet kap. Amikor már több szilárd ételt eszik, akkor csökken a bukások száma is.

  • Grimbulum

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági. Ismét egy kérdéssel fordulok hozzád. Kisfiam 2 éves és 3 hónapos. Kb. 1 hónappal ezelőtt a kiságyból áttettük őt egy nagy ágyba (jön a kistesó, és szükség lesz majd a kiságyra). Azóta éjjelente átjár hozzánk. Nem is zavar a dolog, de azt hiszem zavaró lesz majd, amikor megérkezik a kistesó. Hogyan lehetne rászoktatni arra, hogy maradjon a saját ágyában reggelig? (Még kb. 1 hónap van a tesó érkezéséig.) Válaszod előre is köszi.

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Hát erre nem igazán lehet rászoktatni. Ebben a korban sok kicsi egyébként is igényli a hajnali összebújást, de neki most jön a testvére is, ez még hozzátesz egy kicsit a dologhoz. Meg lehet próbálni megbeszélni vele, de igazából erőltetni ezt nem lehet. Hozzáteszem, ha megszületik a testvér zavarni a nagy igazából nem fog, az rosszabb, ha neked kell átszaladgálnod hozzá hajnalban megnyugtatni, mert nem jön át magától.

  • Kriszta

    2011. március 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni: Ákos kisfiúnk ma egy hónaposak. Nappal általában három óránként eszik, viszonylag negyed óránál többet nincs fent (rendszerint cicin bealszik). A kiságyába letéve szépen magától elalszik. Általában a fürdés előtti etetés öt óra körül van. Ez azt jelenti, hogy még eszik kb. 20-30 perc (meg szoktam szakítani a büfire), aztán még büfi idő nálunk kb. még 20 perc (a korábbi bukások elkerülése végett, rendszerint már ritka), aztán az önálló elalvás nála kb. 10-15 perc. Így az ötórai elalvásból rendszerint 21-22 körül kell. Mi szeretnénk beállni a 20-20.30-as fürdetésre. Kérdésem az, hogy ennek érdekében ébresszük-e, vagy még kicsi, és később alakítsuk ezt nála, vagy hagyjuk, hogy magától alakuljon?

    Válaszod köszönöm!

    Üdvözlettel

    Kriszta

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Nem javaslom, hogy ébresztgessétek, hagyjátok, amíg magától kialakul nála ez a dolog.

  • Ryta

    2011. március 26. szombat

    Kedves Ágnes

    Egy 17 hónapos kislány anyukája vagyok.

    Egy hete költöztönk másik lakásba , ezt azért irom mert a kislányom idáig szépen áttért a délutáni alvásra, de amióta az új lakásba vagyunk az első két nap a megszokott időtől később , most pedig délelőtt be alszik még ebéd előtt , délután már nem alszik és nagyon fáradt, illetve fogzunk is. Ennek lehet e az oka a környezet változás illetve a fogzás? Vissza térünk valyon a rendes délutáni alváshoz?

    Üdv, Ryta

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Igen, ennek a környezetváltozás lehet az oka. Ha megszokta az új helyet, és közben következetesen ragaszkodsz a délutáni alváshoz, akkor szépen visszaszokik majd rá.

      • Era

        2011. április 03. vasárnap

        Kedves Ágnes!

        Azért ide írok mert nálunk is ugyan ez a helyzet,csak az én kisfiam 13 hónapos,nincs környezetváltozás csak fogzik már több hete.8 foga van,most jönnek az őrlő fogai.Alig eszik,olyan 6-7 között kel reggel,általában délig,fél 12-ig fenn van,ebéd után alszik.De van amikor egész délelőtt nyűgös,és már ő is ebéd előtt bealszik.Persze délután már nem alszik,és ő is fáradt.Nem tudom,ilyenkor hagyjam elaludni délelőtt vagy valahogy próbáljam fenntartani.Mit gondolsz nálunk ez a fogzás miatt lehet?
        Előre is köszönöm!

  • Barbara

    2011. március 25. péntek

    Szia Ági!

    A segítségedet szeretném kérni, mert nagyon el vagyok keseredve. A kislányom 1,5 éves 11 kg 40 dkg. 6 hónapos kora óta sétálva-ringatva altatom(ha betettem este a kiságyba 2 perc múlva annyira felcukkolta magát, hogy visszahányta a vacsit)-ezért kezdtem ringatni. A Du alvás annyi, h beteszem a kiságyba puszi és alvás, de az este egy rémálom.(min.1,5 óra igazi küzdelem-és már nem bírom fizikailag 50kg vagyok). Próbáltam már mindent:
    1. Ölembe ringatni-de dobálja magát nem marad meg.
    2. Mellém fektetve-ez a legnagyobb buli neki(hajtépés, pofon, harapás, megpróbál lemászni az ágyról) 2 órát bírok utánna feladom.
    3. Beteszem az kiságyba lefekszek a földre mellé-űvöltés-düh-hányás.
    Nagyon kérem a tanácsodat.
    Minden este nem hányhat!!!!!!!!!!!!!! (eddig kb.4-szer fordult elő, de mindig ugyanúgy csinálja)
    Ne aludjon délután??????(most 1,5 órát alszik kb. 14,30-kor kel.), Egész nap megy, fut, sokat vagyunk a levegőn.
    Kérlek Ági, adj vmi hasznos ötletet, mert én már kezdem feladni.
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Szerintem a legjobb ilyen esetben, ha addig maradhat fent, ameddig ki nem dől a fáradtságtól, hidd el, nagyobb küzdelem mindenáron lefektetni, mint ha még 1-2 órát ébren van, ameddig nagyon-nagyon el nem fárad és el nem alszik. Sokat segíthet az is, ha te „eltűnsz” néhány estére és Apa fekteti le, vele ugyanis nem mer olyan bátran szembeszállni, nálad már rájött arra, hogy egy kis üvöltésre már engedni fogsz és nem kell lefeküdni.

  • Barabas Andrea

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Agi!

    A kisfiam lassan 1 éves és mi is nehezen küszködünk az éjszakai alvásával.
    Nagyon sokszor megébred és ilyenkor csak teát adtam neki. Nem veszem ki az ágyából, simogatom, babusgatom s igy visszaalszik, de sokszor eltart egy jó ideig.
    A Manó most 11 kg-os. Kijött már a 6. fogacskánk is és ügyesen totyogunk ha anya megfogja az egyik kezecskéjét.
    A napi étrendje: reggel és este kap tápszert(25ö ml-t), egszer gyümölcspépet keksszel vagy piskotával, du pedig levest, fözeléket. Sok teát is iszunk napközben és kisebb nassokat is kap még, gyümölcsöt vagy piskotát, stb.
    A kérdésem az lenne, h vajon nem kap elég ételt és ezért ébredne meg éjszaka? És ha éjjel megetetem, meddig kell majd csináljam, nem roszabb az, hogyha ara szoktatom hogy éjszaka egyen, mert nehezebben fogom tudni leszoktatni az éjszakai evésről? Vagy kinővi egyedül? Én még 3 éves koromban is követeltem éjszaka a husikát. Talán öröklödik?

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      1 évesen már biztosan nem az éhség miatt kel fel gyakran a kicsi éjszaka. 1-2 alkalommal még kelhet emiatt, de a többi ébredés biztosan nem ezért van. Mi miatt ébredhet?

      1. Fogzik Ha még nincs kint legalább 6 foga, vagy ha 6 foga már áttört korábban, akkor most jöhet a 7.-8. foga, vagy ha hamar kezdett fogzani, akkor már az őrlőfogak is jöhetnek

      2. Ha veletek egy szobában alszik, akkor felébreszthetik a zajaitok (forgolódás stb.)

      3. Mozgásfejlődés Ha most tanul mászni, felállni, járni, akkor a saját mozgása is felébresztheti. Ezen segíthet ha hálózsákban alszik, de a mozgásfejlődés okozta nyugtalanságon segíthet a Rooibos tea is, amiből reggel és este 1 csészével lehet meginni vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában lehet párologtatni.

      4. Szeparációs szorongás: éjszaka is teszteli, megvagy-e, amikor megébred, akkor rögtön téged keres, csak veled akar visszaaludni. Ezen segíthet, ha este pár napig Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá (vizet ad). Az első éjszaka nagyon nehéz lesz, de 1-2 nap alatt ez teljesen rendezni szokta a problémát, hiszen így a kicsit nem hagyjátok magára, de rájön, hogy éjjel bármit csinál, nem jön anya, ezért inkább megtanul maga visszaaludni.

  • Ancsa

    2011. március 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Van egy 9 hónapos, egészséges, jó kedélyű, barátságos kislányom, aki eddig könnyen elaludt napközben. Délelőtt levegőn, délután betettem 2 óra körül (nyűglődéstől függően) a kiságyba, simogattam és eluldt. Ez kb 1 hete elromlott.
    Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy előbb csak reggel ébredt 1 órával hamarabb, most pedig már délelőtt rövidebbeket alszik és délután is később bírom letenni (kb 3-kor, de volt már, hogy 4-ig nyűglődtünk), de szinte csak cicin alszik el. Kicsit mintha visszafejlődtünk volna. Egyrészt nem szeretném a délutáni alvást kitolni, mert akkor az esti is későbbre tolódna (most fél 8 fürdés és 8 körül alvás van), másrészt nem hiszem, hogy egy 9 hónaposnak a napi 11-12 óra elég alvás. Főleg, hogy nyűglődik már este 🙁
    Foga még nincs, gyakran kínozza szorulás is, kúszik, de nem mászik, nem ült még fel, de gyakran azt veszem észre, hogy nem ezek zavarják.
    Mi változhatott meg?

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Ez nem visszafejlődés, hanem előre-fejlődés 🙂 A kislányod lassan szeretne majd áttérni a kétszeri alvásról az egyszerire. Ez a cikk segíthet ebben: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/nappali-elalvas

      • Ancsa

        2011. március 26. szombat

        Köszönöm! Abban reménykedtem, hogy mire válaszolsz, megoldom magam is a dolgot 🙂

        Mivel az egy alvás még kevés (kipróbáltuk), most délelőtt egy órával hamarabb alszik el a babakocsiban. Így persze rövidebb is a szundi, de a délutáni alvás sem esik se túl későre se túl koránra, pihenten ébred, összességében többet alszik és könnyebb az altatás is. Aztán ezt majd jól összekutyulja az óraállítás…. 🙂

  • Anikó

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Ági!
    Ksilányom 4 hónapos múlt, már lassan egy hónapja szenvedünk a fogzás miatt, ami főleg az éjszakáinkat zavarja meg. 3 hónapos koráig egyszer ébredt a kislányom, mostanában viszont sokszor. Elkezdtük szedni a chamomilla 15-öt,így a 11-12ébredést sikerült 3 alkalomra lecsökkenteni. De nem kel fel sokszor éjszaka szopizni?? 8kor fürdés és eszik, majd éjfél körül ébred,megint szopizik, utána fél3kor megint,majd 5körül megint??Ez mind a fogzás miatt van??Mert ha megnézzük, 4órahosszánál többet nem alszik egyben, utána meg már csak 2-2,5-3órát? Változtatnom kellene valamin.

    Várom válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      4 hónaposan még normális a 3 éjszakai szopizás.

  • Viki

    2011. március 15. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 5 hetes. Még nagyon össze-vissza eszik, nem alakult ki egy napirend. Éjszaka is háromszor négyszer felkel enni. Mostanában lerövidült az evés időtartama tíz percre, ez normális? Illetve éjszaka mostanában gyakran előfordul, hogy nem akar elaludni etetés után. Büfiztetem, egy kicsit ringatom és utána leteszem a kiságyba, de kinyílnak a szemei és csak nyöszörög egy darabig, aztán sírni kezd. Hiába simogatom, suttogok, nem akar elaludni. Ölben elálmosodik, de mihelyt leteszem, felélénkül. Általában éjszaka evés közben kakil, de ha tisztába teszem, szintén felélénkül és nem tudom elaltatni.
    Nappal szinte alig alszik, csak ha kimegyünk a levegőre. Normális, hogy ilyen keveset alszik?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason, ha azt szereti) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

      Ha a nappali napirend rendeződik, akkor az éjszaka is rendben lesz majd. Éjjel ne kapcsolj lámpát, amikor megébred, és nem kell büfiztetni sem, mert ilyenkor félálomban eszik a baba. Elringatni sem kell, etetés után azonnal tedd vissza az ágyba.

  • Karina

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 2 éves múlt, és nem alussza végig az éjszakát. Velem egy szobában alszik, pont ebből az okból. Többször elkezd nyűgösködni(nem nevezném sírásnak, de majdnem)és át kell venne magam mellé, vagy mellé feküdni, különben teljesen felkel és sír. Van erre valami jó megoldás, hogy átaludja az éjszakát? Valószínűleg nála sem normális dolog ez, és nagyon fárasztó nekem is.
    Előre is köszönöm a segítséget.
    Karina

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ebben a korban a legtöbb kisgyermek azért ébred éjjel, mert fél a sötétben, erőltetni, sírni hagyni ilyenkor már nem lehet. Amit megpróbálhatsz:
      1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
      2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
      3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
      4. Segíthet az is, ha a saját szobájába költözik és néhány napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka, ez 1-2 nap alatt segíteni szokott, mert a kicsi megtanulja, hogy nem Anya jön.

  • Nikola

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    Többször kértem már tanácsod kisfiam alvásával kapcsolatban, aki most 11 hónapos. Köszönettel megfogadtuk az írottakat, de sajnos nem értünk el jelentős változást. Este 7 körül fürdik Kolos, majd tápszert kap és rögtön elalszik (ilyenkor már nagyon fáradt, mivel fél 4-4 körül kel a délutáni alvásból, és utána már nem engedjük aludni, de nem is szeretne).Majd éjjel 11-kor felkel és fél 1-ig fent van,de van hogy ez 3ig kitolódik. Ilyenkor, ha sír bemegyek hozzá, megnyugtatom, visszateszem a kiságyba.Ő szinte végig félálomban van, a szeme is csukva van, mégis egy pár perc elteltével ismétlődik az egész órák hosszat.
    Már rég óta nem eszik éjjel, és nem is éhes.Próbáltuk itatni, nem vált be,mert semmi változás nem történt plusz,folyton átázott a pelus is.Volt, hogy csak a férjem ment be hozzá, volt hogy hangutánzó masinát vetettünk be, az esőhangot egy ideig szerette, aztán zavarta. Van párologtató is a szobában, nem a szárazság a probléma. Nem gondolom, hogy a fogzással összefüggne, mert két hónapos kora óta küzdünk ezzel a helyzettel.
    Ami furcsa, hogy a nappalokon nem látszódnak a nehéz éjszakák, vidám kiegyensúlyozott,jól evő, nagyon mozgékony baba.Napközben kb 2x másfél órát alszik, és az elalvással sincs gond.
    Külső zajoktól is független a probléma, ezt is megfigyeltük.
    A különböző módszereket, kb 1, másfél hónapig ismételtük, hogy nehogy összezavarjuk babánkat.

    Röviden, egyszerűen kifogytam az ötletekből!!!
    Kérlek segíts, mit tehetnék még, hogy átaludja végre az éjszakát?

    Nagyon köszönöm,
    Nikola

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Ez az éjszakai éberség a sok nappali élménnyel függhet össze. Segíthet este egy csésza Rooibos tea vagy a Coffea tosta CH15 nevű homeopátiás szer (2×5 golyót lehet belőle adni naponta) vagy a Mesélő Hold nevű illóolaj. Mindhárom abban segít, hogy ellazuljon a baba és mélyebben tudjon aludni.

  • Virci

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 nap múlva lesz 6 hónapos. Mostanában már jobban eszik régebben voltak gondok a mennyiséggel. Most az a problémám, hogy a kicsilány 17 óra körül uzsonnázik, majd álmos lesz, lefektetem és nem kel föl másnap reggelig. Ez így megy már napok óta, e miatt a fürdés és a vacsora is kimarad. Mit tehetnék este 7-8 óra között ébresszem fel?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Nem kell felébreszteni, ha ő így jól érzi magát, akkor nem kell beavatkozni. Valószínűleg ez csak átmeneti szokás és később elhagyja majd.

  • Kriszta

    2011. március 05. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4 hónapos. A kiságyában a fekvés irányát mindig váltogatom, mert azt olvastam, hogy nem jó, ha mindig ugyanazt az oldalát éri a napfény, mindig azonos oldalra fordítja a fejét, ha minket figyel. Neked mi erről a véleményed? Kell-e, hasznos-e a fekvés helyzetét váltogatni a babágyban ?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Általában ez teljesen ártalmatlan dolog, gyakran a babák az ide-oda fektetés ellenére is ugyanarra az oldalra szeretnek fordulni alváskor, persze lehet forgatni, ha őt nem zavarja. Ha nappal egyébként sokat mozog, és nem mindig ugyanarra az oldalra fordítja a fejét, képes tartani a nyakát, akkor ez nem gond. A napsütés egyébként sem okoz semmi bajt a babának a lakásban. Ha azt tapasztalod, hogy ébrenléteben is mindig ugyanazt az oldalt részesíti előnyben, ha látszólag deformálódott a feje az egy oldalon alvástól, vagy mindig ugyanazt az oldalt használja, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Eva

    2011. március 05. szombat

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm ha elolvasod a levelem és bízom kitűnő, segítő tanácsaidban!Két gyermekünk van, egy öt éves kisfiú és egy 13 hónapos kislány. A kisebbik alvásproblémáira szeretnék megoldást találni.Mindkettejüket terveztük, és nagyon vártuk.Próbáljuk őket szeretetteljesen,rájuk/igényeikre figyelve nevelni.A kisfiunk már „nagy”.Óvodába járó,okos gondolkodású,világra nyitott,érdeklődő kialakult életritmusú,gyerek.Kislányunk egy újabb csoda az életünkben, nagyon aktív,érdeklődő,alapvetően vidám természetű, még szopizó gyermek. Kizárólag az alvása nem rendezett.Ez azt jelenti,hogy 13 hónapos kora ellenére nappal csak ringatva alszik el(11kg),valamint még egyetlenegyszer sem aludta át az éjszakát, többször(3-4-szer)fent van,és olyankor csak szoptatással alszik vissza.Ennek az okát is tudom.Az előzőekhez hozzátartozik, hogy mindkét gyerek aszthmatikus problémmákkal küszködik, ahogy én és a családomban szinte mindenki generációk óta.Gondozottak,állandó gyógyszerszedőek,igaz a legkíméletesebb,minimális formában. Többször került sor kórházi ellátásra.A fiamnál ez először 2és fél évesen bölcsődébe kerülés után jelentkezett, a lányommal már három hónaposan belecsöppentünk.Azóta kétszer voltunk kórházban, de szinte állandóan beteg,hurutos,náthás.Tehát a napirendje sokszor borul, sokat van kézben,úgy érezzük megkap minden segítséget.Nála tényleg megvalósult az igény szerinti szoptatás, ami a nappalokat tekintve nem is baj,sőt még úgy érzem az éjszakai egy is beleférne, de 3-4?Próbáltam, hogy nem veszem ki a kiságyból,hogy csak simogatom,de olyan masszívan,kitartóan,erőszakosan sír,fuldoklik szinte,amúgy is taknyos,köhögős,hogy aztán mégis győz.Már ott tartunk,hogy az első ilyen után(kb.11-órakkor)már vissza sem teszem,hagyom magam mellett a kihúzható kanapén,ahová átköltöztem a férjem mellől,aki nagyon megértő és fájlalja hogy nem tud segíteni.Próbáltuk, hogy ő megy be,abszolút sikertelenül.Hozzáteszem, a kisfiam is ott van,közös a szobájuk néha nem piheni ki magát az említettek miatt,van hogy átmegy az apjához aludni,tehát éjjel jövünk-megyünk,ringatunk alvás helyett és egyre türelmetlenebbek vagyunk.Nem vagyok híve a „hagyom sírni-egyszer úgyis abba hagyja”dolognak,pláne ha beteg,de nem tudom mitévő legyek.Most ez még belefér, de mivel félig-meddig vezető beosztású a munkám,lassan újra dolgoznom kell, még ha nem is teljes időben.Közösségbe nem adom óvodáig és itthonról sem szakítom ki,a nagymama jön majd ide arra a pár órára.Szóval „röviden”ennyi.Kérlek adj tanácsot,legyek türelmes, szoptassam továbbra is éjjel igény szerint és ha már érett lesz rá magától megoldódig a dolog, vagy legyek egy kicsit drasztikusabb?Nagyon köszönöm, hogy szántál időt erre a regényre!:)
    Üdvözlettel:Eva

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Ilyen helyzetekben először mindig azt kell megnézni, miért ébred éjszaka a baba: ő meg van fázva, tehát ez is okozhat ébredéseket, korábban kórházban is volt, ez is megzavarhatja a kicsi alvását, tehát gyakorlatilag itt több dolog miatt alakult úgy, hogy nem tanult meg magától elaludni, illetve mindig volt éppen valami, ami miatt nem tudott aludni.
      Ilyenkor nem az a megoldás, hogy hagyod sírni, hiszen egyébként sincsen jól, viszont emellett neki nem volt módja megtanulni egyedül elaltatni magát. Sokat segíthet, ha most egyelőre együtt alszotok külön szobában, így te is jobban kipihened magad és a testvérét sem ébreszti fel.
      Segíthet reggel és este egy csésze Rooibos tea, ettől mélyebben alszik a baba, illetve jó hatású lehet a Mesélő Hold illóolaj is, ami ráadásul az asztmatikus tüneteken is javíthat.

  • Kinga

    2011. március 04. péntek

    Mikor fogok 4 órát aludni egyfolytában?
    11 hónapos a gyermekem, reggel 7 és este 7 között már nem szopizik. De este 7 és reggel 7 között 5-ször. Napközben eszik délelőtt, 1-kor, 4 körül, és 6-kor, tejérzékeny, de egyébként az életkorának megfelelő pépeket, és darabos ételt egyaránt. 7- kor fürdés, utána szopi, és alvás. Eddig sima ügy. De, felébred fél 11-kor, 2 körül, 4 körül is. A hatos ébredést már elfogadom reggelinek, bár még visszaalszik egy órácskát. Mindig gond nélkül visszaalszik éjszaka, ezért nem nagyon szántam még rá magam, hogy apa sétáljon vele órákig.
    Válogatós a Lelkem, de a kedvenceit adom neki napközben, és annyit, amennyit csak kér. Életkorának megfelelően, gyarapszik is. Teljes értékű étrend, a tejféléket leszámítva, bár én már unnám…
    Szóval, a kérdés: Egy ennyi idős gyerek lehet éhes éjszaka?

    • Kinga

      2011. március 04. péntek

      Kedves Ági, még egy kiegészítés:
      Vagy szomjas? Napközben gyakran megkínálom vízzel, de pár kortyot iszik csak. A gyümölcsleveket kiköpi.

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      1-2 alkalommal lehet még éhes éjszaka, de ha 5 alkalommal ébred, az nem éhség. Ezt okozhatja fogzás (ha még nem jött ki legalább 6 foga és nyálzik, mindent megrág), szeparációs szorongás (tesztelni akarja, hogy anya megvan-e), vagy rossz szokás (csak cicin tud el és visszaaludni éjjel).

  • Sara

    2011. március 04. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 5 és fél hónapos, 2 és fél, 3 hónapos kora óta, ha beteszem a kiságyába szó nélkül elaludt. Volt, hogy picit még játszott előtte a kiságyban, de soha nem volt sírás. 1 hete viszont, egyik napról a másikra már akkor elkezd sírni ahogy az ágya felé viszem. (pedig soha nem hagytam sírni a kiságyában, figyeltem arra, hogy mindig jó élmények kössék a kiságyhoz)
    Voltam orvosnál mert elég nyűgös volt napközben is, de azt mondta, hogy csak egy pici megfázása van, amiatt nem sírhat. Arra gondoltam, hogy talán nő a foga?Lehetséges ekkora babánál, hogy egy rossz álom, vagy egy kiságyban „realizált első fogfájás” miatt fél a kiságytól?
    Mit kellene tennem?Hagyjam, hogy újból a kezemben aludjon el, vagy próbálkozzam valamilyen módon visszaszoktatni az ágyába?

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      A gondot az okozza, hogy a kislányod már tudja, hogy ha az ágyba kerül, akkor alvás jön és ezellen tiltakozik, nem akar aludni. Lehet, hogy egy kicsit később szeretne már aludni, mint eddig, esetleg elhagyna már egy nappali alvást és ez javítana a helyzeten.

  • Zsuzsa

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kérdésem a következő:
    21 hónapos kisfiam eddig 12-13 óra körül aludt el délután, és akár 2-2,5 órát is aludt. Kb. 2 hete azonban nem nagyon akar aludni, viszont 17-18 óra körül már annyira álmos, hogy elalszik a szőnyegen. Este viszont 11 óra előtt nem tudom lerakni aludni, mert akkor nem alszik jól éjszaka. Tegnap egész délelőtt kinn sétáltunk, hátha elnyomja a jó levegő és ebéd után elalszik, de semmi. Mit tegyek? Próbáljam kihagyni a napközbeni alvást, de mit csináljak, ha 18 óra körül elalszik?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Inkább próbáld meg, hogy délután nem akarod mindenképpen elaltatni, hanem csak pihentek egy kicsit, amikor már álmos, az se gond, ha nem alszik, csak 30-60 percet mesét olvastok, lefekszetek a nagyágyra pihenni, mesét néz stb. Ebben a korban már egy kis napközbeni csendespihenő is elég lehet ahhoz, hogy este ne aludjon el már 6-kor. Ha mégsem, akkor próbáld meg a kiságya helyett a nagyágyon melléfektetve elaltatni, ezt nagyon szokták szeretni ebben a korban.

  • K.Ági

    2011. március 02. szerda

    Kedves Ági!

    Kettő dologban is a tanácsodat ill.a
    segitségedet szeretném kérni.

    1.Kisfiam jelenleg 21 és fél hónapos. Kezdetektől az ágyunkban fekve szoptattam, mert császáros baba volt és igy volt kényelmes. Már nem emlékszem, pontosan mikor kezdődött, talán 1-2 hónapos lehett, amikor szopizás közben „kukucskált” és a szabadon lévő kezével elkezdte simogatni az arcomat, aztán az orromat. Ez a szokása sajnos a mai napig megvan. Már nem csak simogatja az orromat, hanem szó szerint gyurmázik vele: tekeri, csavarja, miközben issza a tápszert. Próbáltam leszoktatni róla(anya orra beteg, taknyos, fáj, stb), de csak üvöltés lett a vége. A reggelinél hajlandó pohárból meginni a kakaót, de a nap hátralévő részében csak cumisüveg.(ha vhova elmentünk és a nagy kapkodásban otthon maradt, üvöltött és nem volt hajlandó üvegből vagy phárból inni) Ha éppen az ölemben ül ivás közben (pl. buszon), akkor ott is „játszik” az orrommal. Sosem cumizott, nem fogadta el. (nála az orrom lenne az, ami másnál a cumi? megnyugszik tőle?) Szeretném leszoktatni az orromról, ebben kérem a segitségedet.

    2. a másik problémm az alvás-altatás. Ezzel mindig is küzdöttünk, ágyban sosem aludt el, vittem ki a babakocsiba. Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hagyjuk sirni, majd elunja és elalszik. Ráadásul ő az első 4 hónapban nem sirt, hanem torka szakadtából üvöltött. Nem jöttünk rá,hogy miért. (Esetleg megviselték a szülés körülményei vagy rajtam érezte ugyanezt?) Mint akinek levágták a lábát, olyan orditással volt.
    Tavaly nyáron már nem hagytam kint a kocsiban aludni, elalvás után vártam 10 percet és felvittem az ágyába. Novemberben (18 hónaposan) kezdtem el az ágyába szoktatni. Sokat sirt, de el tudtam terelni a figyelmét az esetek többségében, mindig megbeszéltük, merre voltunk délelőtt, mit csináltunk, kivel találkoztunk, stb. és szépen elaludt, viszont visitva kelt. Még ide tartozik az is, hogy a 15 hónapos kötelező oltása után borzasztóan anyás lett. CSak én fürdethettem, én adhattam a tápszert, stb. Októberben elkezdtünk egy böli előkészitőt, heti 1x 2 órás. Ha szóltam neki, hogy anya kimegy pisilni, már kezdte a bőgést és csimpaszkodott a nyakamba. Utána végig szemmel tartott, ott vagyok-e a szobában. Ha nem szóltam, akkor is észrevette min. 15 perc múlva, és ugyanaz lett a vége.
    És akkor most jönne az én gondom: szeretném, ha más is el tudná altatni. 21 hónap után jó lenne egy kicsit kettesben lenni a férjemmel, vacsorázni, moziba menni. Ráadásul a nyáron előre láthatólag 2 olyan esküvőre megyünk, ami több száz km-re lesz és a kisfiunkat nem akarjuk magunkkal vinni. Anyukám mondta, hogy ha addig nem tud nélkülem elaludni, akkor nem vállalja. 2 hete pont olyan időpontot kaptam a fodrászhoz, hoyg az altatási időre esett. Anyukám csinált mindent,amit megbeszéltünk: odaadta az orrát :), megbeszélték, mi volt a mesében, mit csináltunk délelőtt, stb. üvöltött!!! 20 perc után anyukám kivette az ágyból, mert már annyira üvöltött, hogy köhögni kezdett és majd’ megfulladt. Aznap nem aludt.
    Most jött el annak az ideje, hogy rácsukom az ajtót és majd abbahagyja??? Irtam, nem vagyok ennek a hive, és mivel a szüleinkkel együtt lakunk, miattuk nem mertem még kipróbálni.

    Elég hosszúra sikerült a levél, igyekeztem minden fontos infót leirni, hátha szükséges.

    Várom válaszodat!
    üdv. Ági

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      1. Ez nagyon rossz szokás, vannak babák, akiket ez nyugtat meg (van, aki anya fülét, vagy haját piszkálja) de ez egyáltalán nem jó szokás. Sajnos, csak úgy tudod leszoktatni,l hogy hisztizni fog, ezt nem lehet elkerülni. Próbálj meg valamit adni neki, amit orr helyett piszkálhat a saját megnyugtatására, pl. rongyit vagy plüssállatot (még jobb, ha ő választhatja ki az állatkát, aki ezentúl vele lesz)

      2. Ebben a korban az üvölteni hagyás nem igazán szokott menni, mert a gyerek képes tovább üvölteni, mint a te tűrőképességed, általában a szülők szokták feladni 🙂 Helyette próbáljátok meg úgy altatni, hogy valaki mellé fekszik és a nagyágyon alszik (nappal végig ott is aludhat, éjjel ha elaludt, átkerülhet a saját ágyába)
      Illetve működhet az is, hogy megbeszélitek vele a dolgot, választhat alvósállatkát, lefektetheti őket elalvás előtt, szóval kialakítotok egy alvási rutint, amihez ragaszkodtok (ez azért eltarthat egy pár hétig, amíg a kicsi teljesen megszokja és elfogadja)
      Mindenképpen jó lehet az is, ha néhány este a mamánál alszik és kitalálják ők ketten, hogyan is tud nála elaludni (idővel meg fogja magát adni és elalszik, az biztos, hogy a mamánál, vagy apával rövidebb ideig sír csak, mint veled, mert nálad tudja, hogy idővel megadod magad, őket még kevésbé ismeri)

  • Juczy

    2011. március 02. szerda

    Kedves Ági,

    Kisfiam, Bence most 11 hetes, hasfájós, erre most már Gripe Water-t használunk, úgy tűnik ez beválik. Nappal 2-2,5 óránként eszik, van napirendünk is, most már elég kiszámítható, bár a délelőtti alvásaikor mindig kendőben van rajtam, nem tudom ez baj-e. Tulajdonképpen jó alvó, este 10körül elalszik szopi és böfi után a karomban, akkor beviszem a mi ágyunkba és ott alszunk együtt kb. 3-ig, akkor szopi, elalszik cicin, kelünk 5-6-kor és így tovább. A hajnali alvásoknál már nagyon krákog, forgolódik, szerintem buki bántja, de a hajnali szoptatásnál egyszerűen képtelenség büfiztetni. Ez az egyik problémám, ezért is alszik velem, hogy gyorsan meg tudjam nyugtatni. A másik gond, hogy hiába alszik el a kezemben, ha utána lerakom a kiságyba, max. fél óra múlva ébred, sírva. Tudom, hogy ébren kéne leraknom, próbáltuk, és gyakorlatilag a következő etetésig húzódott az „altatás”. Szerinted mitévő legyek, hogy tudjon a saját kiságyában is aludni? Legyek kitartóbb és próbálkozzak újra és újra?

    előre is köszönöm a választ:
    Judit

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Vannak babák, akik fokozottan igénylik a testközelséget. Erre megoldás lehet az, ha bölcsőben vagy mózesben altatod, vagy ha nincs, akkor a kiságyát beszűkíted egy szivaccsal vagy párnával, hogy „kuckósabb” legyen. Segíthet az is, ha egy takaróba pólya-szerűen bebugyolálva altatod.

  • Andrea

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági.
    Nagyon sok hasznos tanácsot kaptam már tőled, ezért is fordulok most hozzád újra.
    Kislányom holnap lesz 20 hónapos március 2-án. Az elalvással vannak gondjaink…
    Eddig, két hónapos kora óta átaludta az éjszakát, most, egy hete van az a rémálom, hogy esti elalvást hiszti, sírás kíséri.
    Napi egyszer alszik ebéd után, ezzel semmi gond, szépen, a korábban jól bevált módszer szerint leteszem, és elalszik. Az esti elalvás azonban rémálom!! Tenném le az ágyába, már ott ellenkezik, hogy ő nem akar az ágyában maradni. Próbáltam karban elaltatni, nem vált be. Próbáltam azt is, hogy mellé feküdtem egy szivacsra, ő csak sír, hogy ki akar jönni az ágyából!! Egyedül nem merem az ágyában hagyni, mert 88cm és egyszer már majdnem kiesett az ágyából. S ha sír, akkor dől kifelé az ágyból a rácsok felett, attól félek tényleg kiesik.
    Nem tudom, milyen praktikát lehetne még bevetni, hogy az esti alvás ne menjen ilyen nehezen.
    Nem tudom, mi történhetett vele, hogy eddig szépen letettük este aludni, egy szó nélkül elaludt, most azonban az elmúlt egy hét katasztrófa… már nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mit tegyek??
    Nagyon köszönöm előre is a válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Ez életkori sajátosság. Minden baba átmegy a „nem akarok este elaludni”-korszakon. Erre vagy az a megoldás, hogy kicsit később fektetitek, amikor már nagyon-nagyon álmos (legalább 5 órát legyen ébren az esti lefekvés előtt), vagy pedig itt az ideje, bevezetni azokat a szokásokat, esti rutint, ami segít neki az ellazulásban: vacsora, fürdés, alvósállatka lefektetése, meseolvasás, éneklés stb. Ezek segítik számára az átmenetet a nappal és az éjszaka körül. Persze ezt folyamatosan kell csinálni, tehát elsőre nem biztos, hogy eredményhez vezet, de néhány hét alatt teljesen megtanulja a kicsi, mikor mi következik. Fontos, hogy valóban ellazítsák ezek a szokások, segítsenek neki elszenderülni.

      Mivel ő már 20 hónapos, lassan kaphat saját kiságyat is, ez is segíthetne a jobb elalvásban, vagy ha még ezt nem szeretnéd, de félsz, hogy kiesik járókában is lehet altatni, a kisebbik fiamnál ugyanez volt a probléma, már 10 hónaposan ki tudott mászni az ágyból és nem fért el éjszaka, lecseréltük járókára és 3 éves koráig abban szeretett aludni.

  • Enikő

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos és sajnos még mindig csak ringatva tudom elaltatni, ami a súlyánál és a nem akarásánál fogva egyre nehezebb! Sajnos nagyon akaratos a kislányom és hisztivel akar mindent elérni, így az ágyba rakás többnyire heves sírással végződik! Kérdésem, hogy van-e bármilyen ötlete erre a helyzetre?
    Másik problémám, hogy nem tudom, hogy kell vele játszani! Hallom, hogy mondókázzunk, de nem nagyon figyel rá. Van erre valami jó időpont például, amikor csináljam vagy egyszer csak játék közben? Milyen játékokat lehet vele együtt játszani?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Ezen úgy lehet segíteni, ha akkor altatod el, amikor már tényleg álmos (ebben a korban kb. 3-4 óránként) és megtanítod egyedül elaludni, azaz kis dédelgetés után leteszed az ágyba és kimész. Ha sír, visszamész, simogathatod a hátát, de ne vedd ki, várd meg amíg egyszercsak feladja és elalszik.

      Játék: általában alvás és evés után a legnyitottabb a baba, ilyenkor érdemes hagyni kicsit egyedül játszani. Aztán egyszercsak elkezd unatkozni, ilyenkor érdemes közösen játszani. Guríthattok labdát, énekelhettek-mondókázhattok ölben, lehet lovagoltatni, bábozni neki, megmutatni, hogyan kell egy dobozból kipakolni (egy dobozba tegyél játékokat, érdekes tárgyakat), lehet autót gurítani, mesekönyvet nézegetni stb.

  • Kecskés Nikoletta

    2011. február 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos. Kérdésem az lenne, hogy az esti tápszert idáig megitta a cumisüvegből, pár napja azonban csak pohárból tudom vele megitatni. Reggel azonban gond nélkül megissza a cumisüvegből. Egyébként kiegyensúlyozott, jó baba. Étvággyal, súllyal nincs probléma. Reggel és este kap csak tápszert. Többször nem is igényli. Napközben egyáltalán nem hajlandó megenni, ilyenkor korának megfelelő szilárd ételeket kap. A családban ő a harmadik gyerkőc, így tapasztalatlannak sem nevezném magam, csak ezt az esti cumisüveg elhagyást egy kicsit korainak találom egy 10 hónapos babától.

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      10 hónaposan már előfordulhat, hogy már el szeretné hagyni az esti cumisüvegezést, ez egyáltalán nem gond, végülis ugyanúgy megissza a tápszert pohárból is, tehát a tejalapú táplálék megvan, lehet, hogy csak a cumisüveget nem akarja már, mert pohárból gyorsabban jön a tápszer.

  • Judit

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!

    2 kérdéssel fordulnék hozzád. Kisebbik lányom most 3 hetes és aggódok, hogy már most elrontom az alvási szokásait. Szépen alszik az ágyában, ha már elaludt, de amíg addig eljutunk az aggaszt. Csak a kezemben hajlandó elaludni és ha leteszem sokszor azonnal felébred és kezdhetem előről az egész altatást. Ha beteszem az ágyába csak sír kitartóan, nem segít ha beszélek hozzá és simogatom. Mi lenne a helyes módja egy ilyen csöppség elaltatásának. (Nem szeretném ugyanazokat a hibákat elkövetni mint a nagynál)

    A második kérdés a nagylányomra vonatkozik. Ő 2 éves múlt és szinte teljesen kihagyja a nappali alvást. Amikor eljön az alvás ideje befekszik az ágyába (sokszor magától) de nem alszik el, hanem tart egy kb órás csendes pihenőt. Csendesen játszik, nézelődik vagy mesét néz. Aztán felkel és közli, hogy jót aludt. És ezek után ugyanúgy 10-kor alszik el és reggel 9-kor ébred. Aggódnom kell emiatt? (Egy héten kb 2-3 alkalommal alszik el napközben)

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      3 hetesen még minden normálisnak számít. Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 45-60 perc ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      2 évesen nem gond, ha néha nem alszik, csak 1-1 óra csendespihenőt tart napközben a kicsi, az a lényeg, hogy ez meglegyen, tehát pihenjen egy kicsit délután, ez is elég lehet neki, nem kell mindenáron aludnia.

  • Ildikó

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ágnes!

    Szeretném a tanácsát és a véleményét kérni.A kislányunk 5 nap múlva 7 hónapos lesz.Úgy telnek napjaink,hogy reggel 7 óra körül felkel,akkor 150 ml anyatej,fél 10 fele elkezdünk pépeset enni + 50 ml tej és 1-2 óra alvás.Du. 1 óra fele ismét 150-160 ml tej.Kb 3-tól 4-ig megint alszik.Uzsonna pépes+50 ml tej.Fél 7-kor fürdünk,utána egy kis tejcsi és 8 óra fele megint 150-160 ml tej és alvás.Éjszaka egyszer kel fel,eszik és alszik tovább.Mostanában hajnalban felsír a cumiért és sokat forgolódik a kiságyban,keresztbe,hasra fordul.Du. és este legtöbbször csak ringatással alszik el.
    Kérdésem,hogy megfelelően telik-e a napja,a ringatást elfogja majd hagyni?
    Köszönettel: Ildikó

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      A korának megfelelően tökéletes a napirendje. Ha nem tart sokáig a ringatás és neked megfelel így, akkor nem kell leszoktatni róla, idővel magától elhagyja majd. Ha azonban túl hosszú és zavaró, akkor leszoktathatod róla, pl. úgy, hogy nem altatod el teljesen mélyen a ringatással, hanem kicsit hamarabb teszed le, mint eddig, ha mindig ezt csinálod, egyre rövidebb, kevesebb ringatás is elég lesz.

  • Ancsa

    2011. február 20. vasárnap

    Kedves Ági!
    3 hónapos a kislányom! Eddig éjszakánként egyszer ébredt, két hete megváltozott minden. 9körül elalszik este, éjfélig nincs is gond, akkor felébred enni, majd 3 óra múlva megint eszik, viszont a köztes időben felébred, és csak simogatásra alszik vissza, és így megy ez reggelig. 8körül felkel, szopizik, majd alszik 30-45 percet. Dél körül megint megéhezik, utána megyünk sétálni, és kinn a friss levegőn alszik 3-4-5 órát mikor mennyit. Ismerős szerint este azért nem tud jót aludni, mert délután sokat alszik, de az esti lefekvés előtt még pihen egyszer fél7körül egy fél órát. Változtatnom kellene valamit az alvásrendjén?
    Az éjszakai sűrű kelés miatt gondolhatok fogzásra, folyamatosan folyik a nyála, rágcsikálja az öklét, dörzsölgeti az ínyét, az ki van neki nagyon fehéredve, a popója kipattogott, és három napja minden este csak hatalmas sírás után tud elaludni.Segítenél a tanácsoddal. Köszönöm: Ancsa

  • Veronika

    2011. február 19. szombat

    Kedves Ágnes!Szeretnék tanácsot kérni.A problémám a következő: 13 hónapos kislányunk nagyon későn alszik el esténként.Ha hagynám addig fent lenni amíg ő szeretne akkor 11 óra előtt sosem kerülne ágyba. Soha nem volt korán fekvő. Sokáig küszködtem, hogy a szoptatás összejöjjön de nem sikerült így 2 hónapos korától kizárólag tápszert kapott,aminél a védőnő utasítása szerint be kellett tartanom a 3 órát a két étkezés között.Ebből kifolyólag az esti fürdéseink is eltolódtak és a vacsorára általában 9 órakor került sor.Aztán amikor már megtanult mászni annyira éber lett , hogy egyáltalán nem tudtam elaltatni vacsora után sem. Hagytam kicsit mindig játszani…..nyugodt tevékenységet folytattunk, könyvet nézegettünk stb.Már jó ideje, hogy a délutáni és az esti elalvást is hiszti kíséri.Óvodapedagógusként tudom milyen fontos a következetesség így ha már bemegyünk a szobába onnan aznap nincs kijövetel. Volt olyan, hogy másfél óra után aludt el. Én már megpróbáltam énekelni, ágy mellé ülni…hasztalan.A mese még nem köti le. Úgy érzem, hogy birkatürelmem van de nagyon megvisel az állandó nyafogás és sírás!A legnagyobb igyekezetem ellenére 10 óra előtt ritka ha elalszik….normális dolog ez ekkora gyereknél? Amúgy általában átalussza az éjszakát és komoly alvászavaraink sem voltak még…………..kivéve betegség idején.Amúgy reggel 8-ig mindig elalszik. Nem befolyásolja ez károsan a fejlődését?Köszönöm válaszát. Aggódó anyuka

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A problémát valószínűleg az okozza, hogy már lassan szeretné elhagyni a délutáni alvást és áttérni a nappali egyszeri alvásra, ami az esti elalváson is segítene, hiszen így hosszabban lenne fent este és elég fáradt lenne, mire le szeretnéd fektetni. Ebben a korban legalább 5 órát kell ébren lennie este ahhoz, hogy elég fáradtan kerüljön az ágyba és gond nélkül el tudjon aludni.

  • Marcsi

    2011. február 19. szombat

    Kedves Ági !

    Kislányunk február 13-án volt 7 hónapos és nemrég elkezdte kóstolgatni a tejpépeket ! Eddig allergén szegény pépeket evett viszont ez semleges ízű és nem ízlett neki !
    Most kipróbáltunk egy gyümölcsös tejpépet is amit már lelkesebben eszik ! Kérdésem az lenne, hogy bár 6 hónapos kortól adható a babáknak, de engem még is elbizonytalanít , hogy glutént és módosított tejszármazékot is tartalmaz !
    Adhatom én ezt neki nyugodt szívvel ?
    Illetve mikortól ajánlott bevezetni az étrendjükbe a tejet és glutént ?
    Válaszod előre is köszönöm !

    Marcsi

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A glutént fokozatosan lehet bevezetni 6 hónapos kortól, a tejtermékeket 8 hónapos kortól lehet adni, tejet 1 éves kortól. A tejpépek tejport tartalmaznak, tehát van bennük tejfehérje. Egészségesebb gabonapépet adni és gyümölccsel keverni.

  • Betty

    2011. február 19. szombat

    Kedvs Ági!!!

    Köszönöm a megnyugtató válaszodat az etetéssel kapcsolatban. Olyan poblémával zavarok ami kezdettől fogva fennáll pici lányomnál, miszerint nappal nem, vagy nagyon keveset alszik. Most 3 hónapos. Próbáltam sokféleképp altatni, úgy is h a teljes fáradtság idején teszem le, az eredmény 30-40 perc maximum, felpattan, s nézi a kiságy rácsán lévő fejvédőn a macikat. Hetek óta rágja az öklét, nyálzik(nővérének 4 hósan 2 foga volt). Volt h álombacicizte magát s akkor sem alszik nyugodtan. A friss levegőn babakocsiba beájul,tologatás után az eredmény 1vagy másfél óra a max. Ehhez nem akarom hozzászoktatni,mert a nagyobbikkal a legnagyobb hidegben is kinnt kellett lenni, csak h aludjon. Másik problémám az esti alvás. Eddig 3–4 szer kelt enni, most hogy ismét szortyog az orra (tengervíz+orrszívás után is minimális váladék ürül) 5ször kel, hason szeret aludni és hallhatóan szenved. Ha magam mellé teszem alszik, de 2 hónapja küszködök azzal h megszokja a kiságyát (nővére nem aludt benne ezért ez a nagy küszködés), nem szeretném magam mellé szoktatni. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ha elmúlik ez a kis megfázása van remény,h újra nyugodtabbak legyenek az éjszakáink? Ébredéseinél mindig szopik, hol többet, hol kevesebbet. Félek nehogy „így” maradjanak az éjszakák… 🙁 Válszodat előre is nagyon szépen köszöm!!!
    Egy fáradt anyuka 🙂

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Ebben a korban általában nappal 3×40-90 perc a nappali alvásigény, tehát teljesen felesleges azon aggódni, hogyan tudna többet aludni, mert nincs rá szüksége. A fogzásra kapjon homeopátiás alkati szert, hogy nyugodtabb legyen, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

      A fő gond az, hogy sok mindent kipróbáltál már, ezért kicsit össze-vissza a napirend és az altatás módja is, ez a babának sem jó, mert nem tudja, hogy amikor alvás jön, akkor mit kéne csinálnia. Csináld azt, hogy két alvás között fentvan legalább 2 órát, amikor nagyon álmos, megdédelgeted és amikor már nem olyan éber, leteszed a kiságyba, majd kimész. Ha sír, simogathatod, de ne vedd ki. Így pár alkalom után megtanulja elaltatni magát.

      Éjszaka kend be a hátát Baby Luuf balzsammal, hogy ne legyen bedugulva az orra és aludjon a saját ágyában, de láthatóan most a nátha miatt kel sokszor, ez az orrdugulás elmúltával javul majd.

  • Sára

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági.
    Kislányom a héten egy éves lesz és szerintem nagyon sokat alszik.Este 9 -10 között fekszik,reggel 6-kor eszik és 10-ig visszaalszik.Eszik egy keveset és 12-kor újra alszik.Majd felkel 2-körül ,4-kor újra alszik 6-ig.Ekkor húzom az időt hogy bírja 9-10ig,mert már 8-kor aludna.Nem tudom mit tegyek.Aggódok.
    A másik nagy próblémám,hogy annyira keveset eszik,hogy rémületes.
    Sokszor szopizza az újját ,hogy éhes ,de nem akar semmit enni.Szeretek főzni és a kedvébe szeretnék járni,de csak 2-3 fajta ételt eszik meg,de nem adhatom neki minden nap ugyanazt,mert unalmas lesz.Eddig nem mertem vitamint adni neki .Szerinted mit tegyek?

    Köszönettel,Sára

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nincs miért aggódnod, kicsit többet alszik mint az átlag, de egyáltalán nem olyan vészes a helyzet. Örülj neki, később majd lassan egyre kevesebbet fog aludni.

      Egyáltalán nem gond, ha 1 évesen még elsősorban mindig ugyanazokat kapja felváltva, a babákat ez egyáltalán nem zavarja és semmi baja nem lesz tőle, ha ugyanazt a néhány fajta ételt eszi, feltéve, ha ezekben többféle összetevő is van: hús, tejtermék, zöldség, gyümölcs. Elsősorban add neki azokat, amiket szeret és emellett próbálj meg minden héten egy új félét bevezetni, valamint fokozatosan olyan ételeket adni, amiket maga ehet meg kézzel csipegetve.

  • Márton Krisztina

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hónapos. Két hónapja borzalmassá váltak az éjszakák. Óránként, másfél óránként felébred. Próbáltam már neki a Chamomilla 15 CH-t, a Viburcol kúpot, egyik sem segített. Nem tudom milyen alkati szer lenne számára a megfelelő.Napközben rág, és nyáladzik.Nincs hasmenés, arca nem piros. A mozgásában is fejlődések mutatkoznak, próbálja magát felhúzni ülésbe. A kiságyban nem is hajlandó elaludni,mert ahogy meglátja a rácsot már kapaszkodik is bele és „tornázik”.Van egy pihenőszéke abban alszik el és úgy teszem át az ágyba. Napközben 3-szor alszik változó hosszúságuakat.Tudnál nekem javasolni valamit?
    Köszönettel: Kriszti

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha nem piros az arca, akkor a leírtak alapján a Silicea illik rá a leginkább, de mindenképpen olvasd át te is alaposan a leírást, mert lehet olyan jellegzetes tünet, amit nem írtál le.

      A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

      A napközbeni alvása pont elég, ebben a korban a legtöbb baba 3×30-60 percet alszik, vagy 2x 1-1 órát. Ilyenkor alszanak nappal a legkevesebbet, mert nem tudnak még annyit mozogni, hogy elfáradjanak, a játék pedig már önmagában nem fárasztja el őket. 7-8 hósan növekedni szokott ennek a mértéke, amikor mászni kezdenek, mert akkor már fizikailag lefárasztják magukat.

  • Torma Beáta

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam vasárnap lesz 3hónapos. Eddig az éjszakai alvással nem volt semmi bajunk. 9kor leraktuk aldni és fél 5kor kelt elősször. Sőt volt,hogy reggel 1/4 7ig aludt egyfolytában. Viszont hétfő óta olyan 3-4 körül kel.Adunk neki enni és szépen vissza is alszik,de kb 1-1,5 óra múlva arra kelünk,hogy nagyon keservesen sír.Adunk neki teát,attól megnyugszik és vissza alszik.Ez így megy óránként,aztán jön a következő etetés és már reggel van.Az lenne a kérdésem,hogy mitől van,hogy hajnalban óránként kel fel? A hasa nem fáj,mert nem húzza a lábát.
    Köszönettel:
    Bea

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Ez lehet attól, hogy az éjszakai evés után ilyenkor kéne kakilnia és arra felriad, ezen segíthet, ha az éjjeli etetések előtt kap egy kiskanál Gripe Watert.

      A másik ok lehet a kezdődő fogzás.

      • Torma Beáta

        2011. február 28. hétfő

        Kedves Ági!

        Gripe Watert 1hónapos kora óta adom a kisfiamnak.:) Doktornőnk megnézte a kis ínyét és mondta,h meg van duzzadva,szóval fogzik a lelkem.:) Lenne még egy kérdésem: A Viburcol kúpot meddig adhatom neki? 1hónapig is lehet?
        Köszönettel: Bea

        • Vida Agi

          2011. március 06. vasárnap

          Akár folyamatosan is adhatod, ameddig a fogzási tünetek fennállnak és a fog át nem törik.

  • Ágnes

    2011. február 15. kedd

    SZIA Ági!
    Kérdésem az lenne, hogy 3 hónapos kicsi fiam szinte csak a levegőn alszik nappal!
    Azéjszakai alvással nincs gond egyedül alszik a kiságyában kettőször kel fel éjszaka enni és alszik tovább.Reggel hét körül kelünk aztán kilenc körül elalszik egyedül elfáradva a kiságyában, de csak pár percig, aztán kirakom a teraszra, ott egészen délig alszik!Aztán evés játék és jönne a délutáni alvás el is alszik de csak 5-15 percre, viszont ha kiviszem alszik megint két órát!
    Ha rossz az idő max fél órát alszik és tiszta nyűgös!!!
    Mit tegyek, hogy legalább adélutáni alvás a kiságyában legyen?
    Köszönettel!!!!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Az a helyzet, hogy a babák levegőn hosszabban alszanak. Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Judit

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    Nekünk is problémánk van az alvással. Általában reggel 7-8 körül kelünk, este 9-10 körül fektetem le Manót aludni.Most 6 és fél hónapos. 2 hónappal ezelőttig átaludta az éjszakákat, utána sokat szenvedtünk az ekcémájával mire rendbejött. Akkoriban a viszketés miatt nem aludt, de már rendben van a bőre és mégis többször ébred éjszakánként. Pedig kezdetben szépen aludt minden éjjel. A foga még nem jön. De még az éjjelt megoldom, mert ha megetetem, utána visszaalszik. Viszont napközben nehezebb vele. Csak akkor alszik el, ha nagyon tele van a pocija, közvetlen evés után. De van, hogy 200 ml-t megeszik és mégsem alszik, sőt játszani sem akar. Félek, hogy így a mozgása nem fog eléggé fejlődni, mert állandóan fel kell vennem. Ritka, hogy hosszabb ideig egyedül elvan. A hasáról a hátára már legalább átfordul és a hátáról is oldalra. Csak rajtam van el, ficánkol, forog, dumál, állni akar, de letenni, egyedül hagyni nem lehet. Ez normális? Aztán nyűglődik rajtam, dörzsöli a szemét, de képtelen elaludni és sokszor nekem sem megy az altatás. Pedig látom hogy nagyon álmos. Mit kéne tennem, hogy napközben egyedül játsszon és aludjon? Semmit nem tudok mellette csinálni.Egyébként jókedvű, gügyögős baba. Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Unatkozás: Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 6 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Semmi nem történik, ha nem ugrasz mindig azonnal, amikor elunja magát, hanem befejezed még, amit éppen csinálsz.

      Alvás: ebben a korban napközben általában 2 alvás szokott lenni, közte kb. 3 órát van ébren a baba, ritkán van egy 3. 20-30 perces rövid alvás is. Az sem szokatlan, ha csak 2-3x 30-40 percet alszik a baba, mert fizikailag még nem fárad el. Ne etetéssel altasd, tartsátok az alvás-evés-játék-alvás sorrendet.

      Éjjel ebben a korban még normális, ha 3-4 óránként kel a baba enni, ha azonban ennél gyakrabban ébred, akkor az már alvászavarnak számít, tehát ilyenkor azért kel a baba, mert valami felébreszti, ebben a korban ez általában a fogzás szokott lenni.

  • Andrea

    2011. február 15. kedd

    kedves Agi,
    kislanyom Salma 1 eves het honapos aktiv aranyos kislany, viszont ket problemam van vele amire tanacsodat kernem ha lehet: az egyik az alvas a masik a beszed. az altats nalunk ugy zajlik h labamra parna es ugy ringatom igy alszik el csak. ha beteszem a szobajaba, ket harom ora mig kifarad forgolodik amig elalszik de nem egyedul hanem ha mellette vagyok. na most, mit tehetek ebben a korban h raszoktassam az egyedul elalvasra? a masodik gondom h nem akar beszelni. megert mindent de nagyon keves szot hasznal. amugy ketnyelvu csalad, en magyar apa arab de a ferjemmel megegyeztunk h csak az arabot hasznaljuk amig elkezd beszelni es uatana tanitom magyarra. mit ajanlasz mit tegyek h kezdjen beszelni? erteni ert mert amire kerem megeteszi.elore is koszonom, Andrea, Jorania

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Az egyedül alvásért annyit tehetsz, hogy leteszed a kiságyba és megvárod, amíg egyszercsak feladja a hisztit és elalszik. Segíthet, ha Apa fekteti le este (neki is hisztizni fog, de hamarabb abbahagyja) vagy ha következetesen kialakítjátok az elalvási szokásokat és bármi áron ragaszkodtok hozzá (pl. mese, villanylekapcsolás (akár ő is lekapcsolhatja, ezt nagyon szokták szeretni), simogatás, puszi, alvás) Ha megvan az esti rutin, könnyebb elfogadni neki az alvást.

      Beszéd: ebben a korban még csak néhány szót kell használnia nem többet. Mindkét nyelven beszélhettek hozzá, ez segíteni fogja őt a kétnyelvűségben, gyönyörűen fogja használni mindkettőt.

  • Anikó

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!
    4,5 hónapos a kisfiam, és szerintem túl sokat alszik napközben. Ébren tartani nem akarom, hogy többet legyen ébren, mert akkor nyűgösködik csak. Általában 1 órát van ébren, délután, este már 2 órát is, de délutánig 1 óra ébrenlét után már álmos, és leteszem, alszik is. Délelőtt 2-3 órát, de van, hogy csak 1, másfél órát, aztán egész nap fél, háromnegyed, 1, másfél órát alszik, mikor mennyit. Ez normális szerinted? Éjjel mellettem alszik, hogy éjjel legalább tudjak én is pihenni, ilyenkor 2-3 óránként kel, de ha kiságyban alszik éjjel, akkor is ugyanígy, 2-3 óránként ébred enni. Szopizik, csak este kap kiegészítésnek tápszert, amit már elhagytunk két hónapja, de csúnya hasgörcsei voltak, így visszaadtam neki, nincs is hasfájása azóta. Nincs gond ezzel az alvással szerinted?

    • Anikó

      2011. február 15. kedd

      Lehet hogy rosszul fogalmaztam:
      Délelőtt 2-3 órát, de van hogy csak 1, másfél órát aztán egész nap fél, háromnegyed, egy, másfél órákat alszik – tehát kb. 1 óra ébren, 1 óra alvás és ez megy egészen estig. Fürdés után alszik kb fél órát, ritkán 1 egész órát, aztán este 9-10-től még 1,5-2 óra ébrenlét mire nekifutunk az éjszakai alvásnak.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ez teljesen normális.